Bästa garageporten 2022 – Test av olika garageportar

De bästa garageportarna:

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Takskjutport Stil 3M Garageport

Modern Takskjutport Randig Garageport

Lindab Basic Takskjutport

Modern Takskjutport Spegel Garageport

Klicka här för att se fler garageportar.

De bästa garagedörrarna:

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Slagport Dalby Garageport

Slagport Stehag Garageport

Slagport Lerhamn Garageport

Slagport 10° Rak Panel Garageport

Klicka här för att se fler garagedörrar.

Bästa garageporten 2022

Behöver du en ny port till garaget? I så fall måste du köpa den bästa garageporten. Med hjälp av en bäst i test garageport så kan du enkelt både öppna och stänga en port till garaget. En garageport kan alltså hjälpa till med mycket och de är dessutom väldigt prisvärda. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en garageport bäst i test.

Men det är faktiskt ganska svårt att veta vilken garageport som är bäst. Eftersom där finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det svårt att veta vilken garageport som faktiskt är bäst. För att det ska bli ännu svårare så finns det många affärer som inte skriver om de negativa sakerna. Affärerna brukar tycka om att endast skriva om de positiva sakerna för då säljer det så klart bättre. Men detta innebär att man inte får en klar bild av hur bra en garageport faktiskt är. Så när du får hem garageporten är det kanske inte som du hade tänkt dig. Detta är ju inte bra för man vill inte spendera en massa pengar på något som inte är bra. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa den bästa garageporten.

Men det är just av den anledningen som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för garageportar. Jag har nämligen gjort mitt eget garageport test. Jag har gjort den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap. När jag byggde mitt garage så köpte jag också en garageport och därför kan jag mycket om just garageportar. Men när jag gjorde den här köpguiden så använde jag mig även av andras kunskap eftersom jag läste igenom kundrecensioner och andra tester. Med hjälp av all information så har jag satt ihop en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide för garageportar. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt kan köpa den bästa garageporten.

Läs även >>> Bästa skottkärran 2022

Köpguide för bäst i test garageport 2022

Som jag skrev innan så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilken garageport som är bäst. Det finns många olika modeller som även finns i olika prisklasser. Men om du följer min köpguide så kommer hela processen att bli mycket enklare. När du ska köpa en garageport bäst i test så finns det några viktiga saker som du måste tänka på. Det är dock också viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa garageporten 2022:

 • Hur man hittar rätt
 • Färg
 • Material
 • Design
 • Storlek
 • Budget
 • Isolering
 • Garageportsöppnare
 • Garageportuppgraderingar
 • Ytterligare tillbehör
 • Snabbtips
 • Diy-reparationer

Hur man hittar rätt garageport

Så här hittar du rätt garageport som passar din stil och budget, ta med den hem och få den installerad.

Sök lite inspiration

Börja online för att hitta lager och halvanpassade utseende som du gillar och de företag som gör dem. Många varumärken erbjuder virtuella testalternativ på sina webbplatser, där du kan släppa olika dörrar och färger på en bild av ditt hus. Detta gör att du kan begränsa stilar och färger och hjälper dig också att hitta lokala distributörer. Beställ anpassade dörrar direkt från tillverkaren eller en distributör som dess representant rekommenderar.

Åk och kolla

Hemcentra och timmervaror kan ha nedskalade provdörrar som visar material, isolering, kornmönster och färger. En garageporthandlares showroom kommer att erbjuda ett mycket bredare utbud av exempel i full storlek. Ett besök är värt benarbetet och körsträckan – det ger dig möjlighet att röra vid en dörr och få en uppfattning om prissättningen. Om du har bråttom kan lagerdörrar komma fram var som helst nästa dag till två veckor efter beställning. Halvanpassade ståldörrar med en sammansatt yta tar längre tid, cirka tre till sex veckor. För en anpassad trädörr, förvänta dig att vänta upp till två månader.

Hyr en installatör

Om du köper din garageport från lumberyard eller en big-box butik, kan den ordna installation, vanligtvis genom att lägga ut jobbet till ett lokalt garageportföretag. Att gå den här vägen tar trycket från dig att hitta en proffs, och du kan vara lätt att veta vart du ska vända dig om det finns ett problem. Men du kanske är bättre att gå på ett annat sätt. Få rekommendationer och välj några garageportföretag, låt sedan proffsen bedöma ditt garage och föreslå de bästa alternativen för ditt hem och din budget.

Även om detta kan kosta mer kommer du troligen att få en dörr som passar ditt hem – i både stil och dimensioner – precis rätt. Detta är särskilt viktigt för hus byggda före andra världskriget, som ofta har smalare eller högre garageportar än de standardstorlekar som finns idag. Medan spår, rullar, fjädrar och gångjärn ofta ingår i dörrpriset är installation och vagnning från den gamla garageporten inte. Arbetet med att installera en ny dörr kostar vanligtvis mellan 3 000 kr och 5 000 kr och inkluderar att kasta den gamla garageporten och ansluta en öppnare. Lägg till 500 till 1 000 kr för en bredare tvåbilsdörr.

Mät din garageport innan du handlar

Innan du går i några butiker eller utställningsrum, vet du vilken storlek du behöver så att du kan få en uppfattning om prissättning. Måtten är också ett snabbt sätt att se om garageporten du behöver är lager eller halvanpassad – särskilt användbart i äldre hem med icke-standardiserade garage. Mät själva garageporten inifrån när den är nere.

Vanliga dörrar är 200-250 cm långa och har en bredd på 250-500 cm. Halvanpassade dörrar finns i allmänhet i steg om 2-5 cm i bredd och 7 cm i höjd, uppnås genom att kombinera horisontella sektioner som är 45, 55 eller 60 cm långa. Anpassade dörrar är just det: unika dörrar i vilken storlek och stil som helst. Om din öppning är bredare än 500 cm eller kräver en anpassad dörr, kommer en proffs att mäta som en del av priset.

Färg

Färgen du väljer för din garageport kommer att avgöra hur framträdande den påverkar ditt hus. Investera i en halvanpassad vagndörr i slutet av en uppfart som leder till ett fristående garage? Du kanske vill ha en färg som väcker uppmärksamhet. Men ett par mot gatan vända dörrar på en fasad kan kräva en nyans som hjälper dem att försvinna. För att bagatellisera garageportar, måla dem husets kroppsfärg. På det sättet kommer de att smälta in i väggarna. För att ha garageportar, måla dem husets trimfärg – eller få dem att dyka upp med en markerad färg, som den på fönster, fönsterluckor eller ingångsgarageporten. Utseendet på färgat trä sticker vanligtvis också ut, särskilt mot murade väggar.

Material

Garagedörrar finns i olika material, såsom stål, trä, glasfiber och aluminium. Bortsett från de uppenbara skillnaderna i utseende, kan olika garageportkompositioner bättre passa din budget, klimat och estetik. Fortsätt läsa för att utforska fördelar och nackdelar med de 4 vanligaste garageportmaterialen.

Stål

Stål är ett i stort sett populärt garageportmaterial på grund av dess designflexibilitet, hållbarhet och övergripande värde. Stålgaragedörrar finns i ett oändligt antal designalternativ och ger ett billigare, mer praktiskt alternativ till naturligt trä. Välj isolering för att stärka din garageport och öka R-värdet. Ta reda på om du behöver en isolerad garageport. Jämfört med trägarageportar är stål betydligt lättare och lättare att underhålla. Olika trätoner ger dig träets skönhet och struktur, med hållbarhet och pålitlighet hos stål.

Den främsta nackdelen med stål är att det är mottagligt för korrosion och rost. Rostning längs den nedre delen av en ståldörr i stål är särskilt vanligt i områden där överflödigt salt används för avisning under vintermånaderna. För att bevara livslängden på din stålgarageport rekommenderar jag att du tvättar den minst två gånger om året för att ta bort smuts och smuts.

Trä

Trägaragedörrar ger varje exteriör en känsla av tidlös elegans. Som en förnybar resurs erbjuder trä ett mer miljövänligt alternativ att tänka på när du köper en ny garageport. Finns i en mängd olika mönster, trätyper och anpassningsalternativ, trägarageportar är ett utmärkt alternativ för husägare som vill ha ett anpassat, unikt utseende.

Förutom den högre kostnaden för en garageport i trä är det också viktigt att ta hänsyn till kostnaden för det underhåll som krävs för att bevara dess skönhet. Utan ordentligt, regelbundet underhåll börjar en trädörr blekna, ruttna, skeva eller flisas. Trägarageportar är bäst lämpade för milda klimat. Drastiska förändringar i utomhustemperaturer samt frekvent kontakt med fukt (från regn, snö eller fukt) kan orsaka att trä expanderar och förvrängs när det absorberar denna fukt.

Glasfiber

Glasfiber förbises ofta när husägare väljer ett garageportmaterial. Glasfiber efterliknar dock den definierade kornstrukturen av äkta trä. Till skillnad från trä kommer dock glasfibergaragedörrar inte att krympa, skeva eller spricka – vilket gör dem särskilt idealiska för husägare som bor i fuktiga klimat. Finns i både överliggande vagnhus och upphöjda paneler, ger glasfiber ett ekonomiskt, lågt underhållsalternativ till trä.

Eftersom glasfiber är halvtransparent kommer detta material också att ge mer naturligt ljus in i ditt garage. Glasfiber passar bäst för varmare klimat och rekommenderas inte för blåsiga kustområden. Hög vind kan inte bara skada glasfiber utan också framkalla ett ljud som många tycker är irriterande. En annan viktig faktor är att glasfiber inte kan repareras om det skadas. garageporten måste bytas ut helt.

Aluminium och glas

Garageportar i aluminium och glas erbjuder ett iögonfallande, modernt utseende för en mängd olika designapplikationer, både exteriör och interiör. Finns i anodiserade beläggningar, 188 pulverlackfärger och olika glasalternativ. Aluminium- och glasgarageportar kan anpassas för att passa din exakta vision.

Eftersom aluminium är lättare än stål är det också mindre hållbart. Kraftiga vindar eller hagel kan orsaka bucklor i aluminium, som är svåra att fixa utan specialist. Jag rekommenderar också att du lägger till isolering i aluminiumsektionens skenor för att öka R-värdet och öka det termiska skyddet för ditt garageutrymme.

Design

En rektangulär dörr i en rektangulär öppning kan föreslå en båge med en böjd fönsterrad längs toppen. Men för att skapa en arkitektonisk detalj med djup- och skugglinjer måste du omrama hålet.

Böjd topp

Perfekt för hem med välvda fönster eller dörrar, för att lägga till denna eleganta kurva krävs en erfaren proffs. Efter att ha tagit bort delar av trim och sidospår ramar han in bågen under sidhuvudet med tre bitar av virke, hopbundna eller fästa var för sig, för att matcha djupet på karmen. Plywoodmantel med en matchande kurva installeras på framsidan av det blockeringsaggregatet, som sedan är färdigt med nytt blinkande, sidospår och dörrklädsel.

Klippta hörn

Dessa vinklade sidor används ofta för att ge ett hem ett lantgårdslook. Även om det är enklare än att lägga till en kurva, är processen liknande: Efter att ha tagit bort hörnklädseln och omgivningen av sidospåren, kommer ett proffs att fästa tre längder på 2 × lager, en framför den andra, för att rama in den vinklade hörndetaljen. Plywoodmantel skuren för att matcha fortsätter nästa och täcker 2 × blockering. Därefter lappas in och blinkar och avslutas med trim som följer den nya detaljerna i hörnet. Förvänta dig att betala 20 000 till 30 000 kr.

Storlek

Innan något annat, bestäm vilken storlek garageport du behöver. De flesta enbilsgarage kräver en garageport på 250-275 cm bred och 200-250 cm hög. Beräkna bredd och höjd genom att mäta måtten på den inramade öppningen minus stoppformningen, en storlek ungefär lika stor som garageportens storlek. För dubbelbilsgarage är garageporten vanligtvis cirka 16 meter bred och 7 till 8 meter hög. Garage för högre fordon, inklusive lastbilar, kan vara 10 meter höga eller mer. Andra storleksrelaterade faktorer inkluderar:

 • Vänster / höger sida: Detta är avståndet på vardera sidan om garageporten. För vertikala spår med standardförlängnings- eller vridfjädrar behöver du minst 10 cm utrymme på varje sida.
 • Takhöjd: Utrymmet nära taket för en öppen dörr, fjädrar och överliggande spår. För förlängningsfjädrar, tillåt minst 25 cm; och för vridfjädrar, tillåt minst 30 cm utrymme. Inga föremål eller strukturella element kan hindra dessa komponenter.
 • Utrymme: Det utrymme som krävs för installation, lika med ett avstånd från garageportens öppning till bakväggen (ett mått minst lika med dörrhöjden plus 45 cm)

Budget

Kostnad är högsta prioritet för de flesta husägare. Det exakta priset på en garageport beror på storlek, material, stil, hårdvara, isolering, antalet installerade dörrar och många andra faktorer. Enbils, oisolerade garageportar är i allmänhet de billigaste. Minusinstallation, garageporten kan kosta några tusen kronor. På den övre nivån av stil och överklagande, förvänta dig att spendera upp till flera tusen kronor. Med denna kostnad kan du dra nytta av större hållbarhet, tystare drift och energieffektivitet. För att inte tala om en potentiell ökning av återförsäljningsvärdet på vägen.

Isolering

Medan garageportar blir allt mindre underhållna beror deras framgång med att replikera träets traditionella utseende och deras energieffektivitet på vad de är gjorda av och hur de byggs

Enkelt lager

Tillverkade av ett lager av stansat 24- eller 25-gauge galvaniserat stål, dessa dörrar är vanligtvis oisolerade (vissa kan ha ett skumlager på insidan för en lätt laddning och bättre R-värde). Stålet skyddas från rost med ett galvaniserat skikt och kommer ofta från fabriken med en tuff, bakad grundfärg och topplack. Medan det har ett präglat träkornsutseende, kan stål böja om det träffas med en baseboll.

Grundläggande, oisolerade trädörrar med massiva stilar och skenor utrustade med trä eller konstruerade paneler finns också, men kräver regelbunden underhåll för att se bäst ut. Ståldörrar har lager för öppningar upp till 500 cm breda, i en handfull paneldesigner och färger; dessa kan vara klädda med fönster. Även om en oisolerad dörr inte är det bästa valet för ett garage med bostadsyta ovan, är det den mest budgetvänliga.

Tre lager

Från gatan ser dessa stansade stål- eller -vinyldörrar ut identiska med enskiktsversionerna, men de är alltid isolerade och har en stål- eller vinylinredning. Polystyren- eller polyuretanskumisolering fyller 5 cm kärnan, tillsammans med trä eller metall för struktur; ett annat stål (eller vinyl) lager vetter mot gatan. Dessa dörrar ger ett R-värde på 6,5 till 19, tystare drift och mer styvhet. Vinyl är ofta ett bättre alternativ i södra exponeringar eller i tuffa miljöer nära saltvatten.

Även betraktade som lagerdörrar liknar alternativen de för enskiktsdörrar, även om glaset kan isoleras. Ett annat isolerat metallalternativ är en modern aluminium- och glasdörr med en ihålig ram som kan fyllas med isolerande skum och som rymmer stora glaspaneler. Priserna börjar vid 4 000 kr för stål, 7 000 kr för vinyl och 4 000 kr för aluminium och glas.

Fyra/fem lager

Dessa halvanpassade dörrar återskapar skugglinjerna i traditionellt trä genom att lägga en kompositskal med lågt underhåll, ofta med lister, över tarmarna på en treskiktsdörrs yttre stålyta, isolerande skumkärna och invändig stålyta. Dessa nötiga dörrar har ett R-värde på över 20. Den färgade och strukturerade kompositen ger ett realistiskt träutseende; denna konstruktionshud finns i en rad plankbredder eller klipps med pärlstavs- eller V-spårdetaljer, precis som en trädörr.

När de är färdiga med gångjärn och dörrdrag kan var och en se ut som ett par svängbara vagnar. Trädörrar finns också, ofta med en ram i massivt trä, fylld med isolering, sedan insvept i plywood och dekor. Med ett bredare utbud av färg-, fönster- och hårdvarualternativ tar det längre tid att leverera dessa dörrar (cirka sex veckor). Priserna börjar på cirka 60 000 kr för komposit och 45 000 kr för trä.

Garageportsöppnare

Om din gamla dörr behöver bytas ut är chansen att dess öppnare också gör det. Här är vad du bör tänka på:

Där den monteras

Traditionellt är öppnare takmonterade, där de hänger av en skena och flyttar garageporten med ett bälte, kedja eller skruv. Dessa modeller varierar i pris från 1 300 kr till 3 600 kr. Det finns dock nackdelar: De rånar mycket utrymme nära taket, så du kan inte lägga till hängande förvaring eller upphäva cyklar, och de kan vara höga, med mycket vibrationer. Ett nyare alternativ är en väggmonterad öppnare. Dessa är direktdrivna, så de vrider garageportens vridfjäder direkt, utan remmar eller kedjor. De är tystare och sparar utrymme över huvudet, men de kostar dig – de börjar på cirka 5 000 kr per dörr.

Hur den kör

Takmonterade öppnare använder en av tre mekanismer för att flytta garageporten. Stålkedjor håller längst och är billigast att byta ut, men de gör mycket buller. Bälten är tystare, kostar endast cirka 200 kr mer att byta ut och använder gummibelagd stål för hållbarhet. Skruvöppnaren är den högsta och har de mest rörliga delarna – mekanismen som öppnar garageporten längs en roterande, gängad stång – vilket innebär mer underhåll. Tyst, väggmonterad, direktdriven modell kräver minst underhåll, men kan kosta fyra gånger mer än en traditionell kedjedrift. Denna väggmonterade stil har funnits i ungefär ett decennium, med få fall där rörliga delar krävde byte.

Kraft

De flesta öppnare använder ditt hems växelström (AC), men en ny ras omvandlar kraften till likström (DC). DC-öppnare, som kostar ungefär 1 500 kr mer, har en mjuk start och stopp, så de är tystare och inkluderar även batteribackups för att säkerställa att garageporten fungerar under ett strömavbrott. För att beställa måste du veta vikten på din dörr. För en upp till 200 kr är ½ hästkrafter ett bra val, eller en likströmsenhet med 24 volt. Koppla ihop dörrar över 200 kr med minst en ¾-hästkraftsöppnare eller en DC-version på 140 volt.

Smarta funktioner

Många öppnare ansluter till ditt hems Wi-Fi-nätverk. Även om dessa har traditionella fjärrkontroller och knappsatser, kan du också använda dem från en smartphone-app. Vissa arbetar med röstkommandon via Alexa eller Google Assistant och använder geofencing för att känna av när din telefon är i närheten – så att garageporten öppnas automatiskt när du drar in i uppfarten. Vissa tillverkare erbjuder tillbehör som säkerhetskameror, för att se vem som kommer och går, eller Bluetooth-högtalare.

Är Wi-Fi starkt tillräckligt i ditt garage?

En smart garageportsöppnare är inte värt mycket om ditt Wi-Fi-nätverk inte når det. Om en smartphone får två staplar i ditt nätverk när du står i garaget fungerar en smart dörröppnare. Om ditt nätverk är fläckigt, anslut en Wi-Fi-förlängare till väggen nära garaget för att stärka räckvidden.

Garageportuppgraderingar

Dessa komponenter, som kan erbjudas när du handlar efter en ny dörr, förbättrar dess utseende, funktion och hållbarhet.

Torsionsfjäder med hög cykel

En vridfjäder, centrerad ovanför garageporten, hjälper den att gå upp och ner och kommer med nästan alla modeller. Vanliga är klassade för 10 000 cykler, men uppgraderade kommer att täcka dig i cirka 25 000 cykler.

Tjockare spår

Ding en standard, ungefär 17- eller 18-gauge spår med din gräsklippare, eller beta den med en SUV, och du kommer sannolikt att behöva reparera. Robustare 14- eller 15-gauge spår klarar av att missbruka bättre.

Bättre rullar

Båda nylonrullarna, utrustade med 10 glidande kullager och polyuretanversioner, med 13 lager, absorberar vibrationer bättre än metallversioner, vilket innebär att de är tystare.

Fönster

Insatser av härdat glas, vanligtvis med överläggsgaller, kan hjälpa till att få en ny garageport att se mindre imponerande ut och mer i linje med husets arkitektoniska stil. Glas finns i flera ytor, inklusive frostat, etsat och strukturerat, för att öka integriteten. Antalet rutor kan nå upp till åtta i vissa dörrar.

Ytterligare tillbehör

Att beställa en garageport från en tillverkare kräver olika val. Bortsett från storlek, material, isolering, etc., här är några andra alternativ att möta:

Fjädrar

Garageportfjädrar är en viktig del av ditt garageportsystem. Dessa inkluderar förlängningsfjädrar på sidorna av lutningsbara dörrar som sträcker sig och ryggar för att ge lyftkraft och vridfjädrar som består av axelfjädrar och trummaggregat längst upp på sektionsdörrar. Torsionsfjädrar är mer effektiva när det gäller att fördela vikten jämnt och stödja mer vikt. De tenderar också att stanna på plats när de går sönder, snarare än att flyga iväg och potentiellt orsaka omfattande skador och skador.

Garageportsöppnare

Automatiska garageportsöppnare är vanliga idag. De har starka, slitstarka motorer och fotoelektriska säkerhetssensorer som stoppar och backar en garageport om något kommer i vägen. Fjärrkontrollsändare, tillräckligt små för att passa i en nyckelkedja, fungerar via programmerbara personliga koder och kan till och med styra lampor i garageportsöppnaren.  Garageportsystem inkluderar också säkerhetskablar, spår, trummor samt gångjärn, lagerplattor, fästen, bussningar, rullar, kopplingar och muttrar och bultar. Du kanske också vill överväga alternativ som:

 • Maskinvara, inklusive handtag, låsskruvar och dekorativa komponenter.
 • Garagedörrskärmar, som i princip gör ditt garage till en avskärmad veranda.
 • Windows, ett populärt alternativ som släpper in naturligt ljus och ger elegans.
 • Nedre tätningar för att hålla bort drag och regn (kommer som standard eller kan läggas till).
 • Vädertätningar mellan sektionspaneler (ibland ett komprimerbart packningsmaterial).

Snabbtips för användning av en garageport

Tips för installation

Det är bäst att inte blanda och matcha delar till en garageport. Du riskerar inkompatibilitet mellan spår och dörr, vilket kan leda till ett allvarligt fel på garageporten, och om du byter ut en enda komponent i dörrsystemet kan garantin upphävas. Många husägare föredrar att överlåta dörrinstallationen till en installatör / återförsäljare, som kommer att få jobbet gjort på ungefär tre timmar och dra bort den gamla garageporten också. Om du har tid, verktyg och intresse kanske du vill göra jobbet själv. Planera att ägna 8 till 12 timmar till projektet; för åtminstone några av dem behöver du en hjälpare. Utrustningslistan innehåller en borr, hammare, skruvmejsel, måttband, C-klämmor eller skruvgrepp, nivå, hylsnyckel, tång, trappstege och såghästar.

Tips för underhåll

 • Två gånger om året fjädrar oljetorsionen med en lätt motorolja. Applicera en blyertunn linje olja över fjädrarnas topp och stoppa 5 cm från varje ände. Förlängningsfjädrar behöver inte oljas.
 • Smörj spåren (de böjda segmenten) radiesektioner var sjätte månad. Använd inte fett – det drar till sig smuts som täcker spåren och rullarna.
 • Tvätta garageportens utsida med tvålvatten för att förhindra att frätande ämnen sipprar in i små sprickor.

Tips för målning

Gillar du inte vit eller beige? Det är möjligt att måla en garageport i stål. Några tips:

 • Använd en mjukborste, svamp eller lågtrycksspruta för att rengöra garageporten genom att tvätta den med en lösning som kombinerar lågfosfat (mindre än 0,5 procent) tvättmedel med några liter av varmt vatten. Skölj noggrant med rent vatten och låt torka helt.
 • Om det finns några mindre ytfel, som repor som inte går igenom metallunderlaget, slipa dem lätt. Om det finns hål i toppbeläggningen som visar blott metall, slipa området lätt och applicera en grundfärg som är särskilt utformad för att skydda exponerat galvaniserat stål från korrosion.
 • När garageporten är ordentligt klar, måste den målas inom 24 timmar. Applicera ett jämnt lager med välblandad, högkvalitativ husfärg av latex på en torr dörr. Måla tidigt på morgonen för att minimera ojämn soltorkning.

DIY-reparationer på garageportar

Det finns några sätt som en praktisk DIY-görare kan reparera en befintlig garageport. Men se till att lämna strukturella reparationer, som att byta ut en dörrsektion och byta delar under spänning, som fjädrar och kablar, till proffsen.

Slitna väderförseglingar

Ser du dagsljus längs sidorna eller under garageporten? Blockera luftläckage genom att ersätta packningarna runt garageporten med en vädertätning med dubbla durometer, som säljs hos leverantörer av garageportdelar. Medan du är där, plocka upp en ersättningstätning för botten av garageporten, en rörformad vinylremsa som du limmer ner på tröskeln.

Blekad färg

Uppdatering av färgen är ett budgetvänligt sätt att få några fler år ut ur en dörr. Oavsett vad materialet är, börja med att lätt skrapa ansiktet med 150-sandpapper. Ta bort damm och täck sedan garageporten med en lämplig grundfärg: Använd en rosthämmande produkt för metall och en vattenbaserad akrylbindningsfärg / tätare för vinyl eller trä. Fyll och släta eventuella tätningar eller bucklor med hjälp av exteriör träfyllmedel för trä-, vinyl- eller kompositdörrar och Bondo på metalldörrar. Spot prime, rulla sedan på två lager latexfärg.

Halvbra funktion

Om du upptäcker att du trycker på öppnarens fjärrkontroll eller knappsats upprepade gånger för att garageporten inte kommer att springa ut kan problemet vara de LED-lampor du skruvade in där. Vanliga glödlampor kan störa öppnarens radiofrekvenssignaler till fjärrkontrollen. Byt ut dem mot lysdioder avsedda för garageportsöppnare.

Pipande gångjärn och rullar

Regelbunden smörjning är viktigt, men se till att du använder en av produkterna som är avsedda för garageportar. Dessa lämnar en torr smörjfilm som inte drar till sig damm och smuts som oljeprodukter kan. Slå på rullar, fjädrar och gångjärn med några månaders mellanrum och belägg spåren årligen.

Lista över de bästa garageportarna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Saker att veta innan du köper en garageport

Använd tillverkarens webbplatser för att välja en dörrdesign

När du handlar garageportar behöver du inte gissa hur en viss stil och färg på garageporten kommer att se ut i ditt hus när du kontrollerar garageportar som säljs online. De flesta tillverkare har programvara på sin webbplats som låter dig ladda upp en bild av ditt garage och lägga till någon av deras garageportstilar till den. Detta låter dig välja en dörrstil, inkludera de designfunktioner du gillar, välja fönster och en färg och till och med lägga till hårdvara. Du kan leka med olika stilar tills du hittar en du gillar. Skriv sedan ut specifikationerna för en exakt prisuppgift från din återförsäljare så att du kan hitta billiga garageportar.

Akta dig för trädörrar

Äkta trädörrar ser fantastiska ut när de är nya. Men om du inte är villig att ägna tid och pengar åt underhåll ser de inte bra ut länge. Naturliga ytor håller några år innan de behöver ommålas. Och om du väntar för länge måste du slipa av hela finishen och börja om för att få din dörr att se ny ut igen. Den goda nyheten är att du kan få träslag till en bråkdel av kostnaden och undvika underhåll mardröm också. Det billigaste alternativet är präglat stål med en faux träkornfinish. På avstånd ser dessa dörrar anmärkningsvärt ut som äkta trä. Om du är villig att spendera mer, överväga en garageport med ett träkompositbeläggning eller en glasfiberskinn. Komposit har utseendet på äkta trä med plastens livslängd och stabilitet när du handlar garageportar.

Välj fönster klokt

Du kanske blir förvånad över hur mycket bättre en garageport ser ut med rätt fönster. Och förutom att lägga till stil, kan fönster ge välbehövligt ljus till garageinredningen. Om ditt garage är uppvärmt, uppgradera till isolerat glas. För extra integritet och säkerhet, installera glaset i den övre panelen. Matcha glasstilen till dina husfönster om möjligt. Om din garageportöppning har vinklat snarare än fyrkantiga hörn, installera inte glas som går bakom dem. Det kan se besvärligt ut.

Uppgradera din isolering

Om du planerar att köpa en isolerad dörr för att du vill spara energi eller hålla ditt garage varmt, är det värt att spendera cirka 15 till 20 procent extra för att uppgradera från extruderad polystyren till polyuretanisolering. Den isolerande effektiviteten hos en garageport är dess R-värde. Ju större antal desto bättre isolerar det.

Betala lite mer för tjockare fjädring

Fjädrar är det som hjälper din garageport att gå upp och komma långsamt ner. De flesta garageportar använder torsionsfjädrar. Du kan vanligtvis se dessa lindade torsionsfjädrar ovanför garageporten. Standard torsionsfjädrar är klassade för cirka 10 000 cykler. Det kan låta som mycket, men om du öppnar och stänger garageporten sex gånger om dagen, vilket är ganska genomsnittligt, når du 10 000 cykler på mindre än fem år. Att spendera ytterligare pengar när du handlar i garageportar kommer att köpa dig en fjäder med 20 000 cykler, dubbelt så lång livslängd för några kronor mer.

Köp en personlig offert

Att beställa en garageport via telefon eller online ber om problem. Varje garage är lite annorlunda, och en kunnig säljare kommer att kontrollera detaljer som öppningsstorlek och form, takhöjd och sidoavstånd och till och med hjälpa dig att fatta designbeslut. Och om något går fel kommer det inte vara någon fråga om vems fel det är. Så se till att du får en säljare att komma till ditt hus och kolla in situationen innan du beställer en dörr.

Köp en ny öppnare samtidigt

Samma person som installerar din nya dörr kan också installera en ny garageportsöppnare. Din öppnare misslyckas så småningom, så om den visar sin ålder eller om du bara vill ha en tystare öppnare eller en med fler funktioner är det dags att byta ut det. Att byta ut det tillsammans med garageporten sparar förmodligen pengar på arbetskraft, och du kanske till och med kan förhandla om ett paketavtal på den nya garageporten och öppnaren.

Tänk två gånger på att installera din egen dörr

Du kan spara några tusen kronor genom att installera garageporten själv, men det är ett DIY-projekt som inte har stor utdelning. Här är varför. Till att börja med finns det massor av delar och det tar minst en hel dag att sätta ihop dem. Dessutom kräver lindning av våren specialverktyg och mycket armstyrka och är ganska farligt. Om du anlitar ett proffs för att installera garageporten kommer den nya garageporten att levereras och den gamla tas bort och jobbet kommer att göras på cirka fyra timmar. Och du kommer att ringa någon om det är ett problem.

Materialtyper hos garageportar

Det finns fem huvudtyper av material som används för att göra de flesta garageportar på marknaden: stål, trä, glasfiber, aluminium och glas och vinyl. Vi börjar med att prata om stål, det mest populära garageportmaterialet.

Vanligast – Stål

Stål är det mest använda materialet för bostads- och kommersiella garageportar, och med goda skäl. Ståldörrar är prisvärda, hållbara, lågt underhåll och finns i dussintals stilar. Stål kan målas och det finns i texturer som efterliknar trä. Stål är starkare än de flesta andra garageportmaterial. En av de viktigaste sakerna att tänka på när man väljer en ståldörr i stål är mätaren. Mätare är ett mått på stålets tjocklek. Ju lägre mätnummer, desto tjockare är stålet och desto mer motståndskraftigt blir garageporten mot bucklor. Leta efter en ståldörr som är 24 gauge eller lägre. En ståldörr av god kvalitet kommer sannolikt att vara ungefär lika länge som ditt hem. Undvik dörrar som är märkta “nominella”. De högre ståldörrarna ger dig inte hållbar hållbarhet.

Förutom att vara starka är ståldörrar dåligt underhållna. Förmålade ståldörrar kräver lite mer än en årlig spray med en trädgårdsslang för att se till att de ser ut som nya. Vanligtvis är den enda anledningen att måla en ståldörr om du vill ändra färg. En ståldörr är ett hållbart alternativ eftersom den kan tillverkas av återvunnet material och kan återvinnas i slutet av dess livslängd. En nackdel med att använda en stålgarageport är att garageporten kan böja om den träffas för hårt.

Rostning är ett annat problem som kan uppstå om garageporten inte underhålls ordentligt genom att hålla den ren eller om ytfärgen är repad. Men ståldörrar kan täckas med en skyddande beläggning för att förhindra rost. Enstaka garagedörrar är i genomsnitt cirka 8 000 kr. Men kom ihåg att priserna jag ger dig idag kan variera avsevärt beroende på var du bor och vilka funktioner du väljer. Jag ger dig genomsnittspriserna för en enda garageport. Du hittar många dörrar över och under de genomsnittliga priserna. Du kommer självklart att betala mer för en dubbel garageport och dörrar med fler funktioner.

Kvaliteten på garageportar i stål

Du kan vanligtvis urskilja en ståldörrs kvalitet både efter garageportens tjocklek och tjockleken på dess beklädnad. En premiumdörr är ofta hela 5 cm tjock, fylld med isolering och klädd i 24-gauge stål. Billigare dörrar är tunnare och gjorda av 28-gauge stål (ju lägre antal desto tjockare är metallen). Dörrar kan vara enkla skinn, med en ram som visar inifrån eller dubbelhud, som klämmer fast skumisoleringen mellan paneler på både utsidan och insidan.

Om utseendet inne i garaget är viktigt är konstruktionen med dubbelskinn mer attraktiv och hållbar. Väderskador är ett annat mått på kvalitet. De bäst gjorda dörrarna har en garageport med vinylbubblor i full bredd som sträcker sig längs bottenkanten som passar golvet. De har också styv vinylväderstrippning längs sidorna av dörrpanelerna, en topplock av vinyl och vädertätningar mellan varje sektion.

Fördelar med stålgaragedörrar

Ståldörrar kommer inte att skeva, spricka, delaminera eller falla sönder på grund av väderpåverkan. Och eftersom de flesta är gjorda av varmförzinkat, galvaniserat stål som är vinylpläterat eller har en bakad polyesterfärg, rostar de inte eller behöver ommålas lika ofta som trädörrar. De flesta garantier garanterar att garageporten inte rostar så länge du äger huset, men de garanterar inte mot blekning. På nackdelen kan stål inte bulka och det kan vara svårt att reparera. Högkvalitativa ståldörrar har kärnor av styv polystyren eller polyuretanskumisolering. Denna isolering hjälper inte bara till att hålla garaget varmt på vintern och svalt på sommaren, men det gör garageporten lättare, tystare och lättare att använda. Dessutom är det mindre troligt att det sjunker över tiden.

Mest premium – Trä

Även om många garageportmaterial som inte är trä tillverkas för att se ut som trä, är det för vissa husägare bara äkta trä. Från början av 50-talet till mitten av 80-talet var garagedörrar i trä vanligast. Även om verkliga, naturliga trägarageportar är vackra och varma, är de också dyra. Trä är i allmänhet det dyraste garageportalternativet, i genomsnitt cirka 20 000 kr. Men inse anpassade dörrar och trädörrar av dyrare träslag kan kosta flera tiotusentals kronro mer. Förutom att vara dyrt, är en annan nackdel med trä att det är högt underhåll. Trädörrar måste ommålas eller färgas vart 1-3 år. Annars kan solljus och fukt orsaka skador och blekning. Ju mer sol och regn trägarageporten utsätts för, desto oftare måste du måla eller fläcka den.

Trä är också känsligt för trärutt och termitskador i vissa regioner. Dessutom kan trädörrar skadas av brand. En annan oro är vikt. Trädörrar är tunga och kan vara svåra att hantera utan en garageportsöppnare. Den extra vikten kan lägga betydande belastning på garageportsöppnare som inte är gjorda för tunga laster. Trots dessa nackdelar är trädörrar motståndskraftiga när det gäller fysisk skada. Trädörrar kan ta mer missbruk och är mer motståndskraftiga mot slag och bucklor än de flesta andra garageportmaterial. När det gäller energieffektivitet är trä naturligtvis en ganska bra isolator, och många trädörrar kan få isolering till för att göra dem ännu effektivare.

Lättast – Glasfiber

Glasfibergaragedörrar är vanligtvis gjorda av en stålkärna med ett glasfiberöverdrag eller skinn. Glasfiber är korrosions- och termitbeständigt. Det håller också bra i klimat med extrema temperaturer eftersom glasfiber inte expanderar eller krymper med temperaturförändringar. Glasfiber motstår också effekterna av korrosion på grund av fukt och salt exponering. Detta gör det till ett utmärkt rostbeständigt val för havsegenskaper eller kalla områden där vägsalt används. Glasfiberdörrar kan förbehandlas i många färger eller fläckar. Alternativt kan du välja en oavslutad version som gör att du kan fläcka eller måla garageporten i vilken färg du vill. Glasfiberdörrar finns i släta eller träkorniga strukturer.

Eftersom glasfiberdörrar är relativt lätta är de ett bra val för husägare som letar efter en manuell snarare än en automatiserad dörröppnare. Den låga karaktären hos glasfiberdörrar gör dem enkla att installera och lätta på garageportsöppnaren och spåret så att öppnaren och spåret sannolikt kommer att hålla längre. Det finns tre huvudtyper av glasfiberdörrar på marknaden: enkelskikt, dubbelskikt och tredubbelt lager.

 • Enlagers glasfibergarageportar har ett lager av glasfiber fäst på en stål- eller aluminiumram som håller glasfiberpanelerna på plats.
 • En garageport i glasfiber med dubbla lager har isolering mellan de två lagren av glasfiber. Isoleringen hjälper till att öka energieffektiviteten i garaget, ökar styrkan i garageporten och minskar mängden yttre bulleröverföring.
 • Med en trippel-lagers glasfiberdörr finns det isolering mellan varje lager av glasfiber. Detta är den mest energieffektiva och starkaste typen av glasfibergaragedörr. Eftersom den anses vara den främsta glasfibergarageporten är det också det dyraste alternativet för glasfiber.

Inte bara får du extra energieffektivitet och tystnad med dubbla eller tredubbla glasfiberdörrar, men du har också fördelen att spara pengar på reparationer om de någonsin behövs. Det beror på att när en panel på en flerlags glasfibergarageport är skadad, kan den skadade panelen tas ut, och endast den ena panelen skulle behöva bytas ut i stället för att behöva ta bort och byta ut hela garageporten.

Nu när det gäller underhåll säger olika källor olika saker. Vissa säger att glasfiberdörrar bör tätas igen med en klar beläggning var 1-3 år för att förhindra blekning. Medan andra webbplatser säger att glasdörrar i glasfiber inte kräver något speciellt underhåll som tätning eller målning. Jag är säker på att det beror på tillverkaren av garageporten, så om du vill undvika regelbundet underhåll, se till att du kontrollerar tillverkarens underhållsrekommendationer innan du gör ett köp. Även om glasfiberdörrar kan tippa och böja, är små bucklor och dungar mindre uppenbara på glasfiberdörrar jämfört med dingar och bucklor på dörrar av stål och aluminium.

Glasfibergaragedörrar är ett populärt val på grund av deras låga kostnad och utbud av stilalternativ, men det finns vissa nackdelar med att välja en glasfibergaragedörr. Panelerna kan skadas av starka vindar. Vanliga olyckor som att träffas med en boll eller stöta på en bils stötfångare kan orsaka bulning. Vita eller ljusa glasfibergaragedörrar kan bli gula när de åldras. Panelerna kan också blekna när de utsätts för solljus under många år. Under perioder med extremt kallt väder kan glasfiberpanelerna spricka. Och slutligen, när man står nära en garageport av glasfiber i trä, är det ganska lätt att säga att det inte är äkta trä. Garagedörrar av glasfiber är måttligt prissatta, billigare än trä, men dyrare än ståldörrar. En glasfiberdörr är i genomsnitt cirka 15 000 kr.

Enklast underhåll – Aluminium och glas

Även om du ibland hittar en garagedörr gjord helt av aluminium, har de flesta aluminiumdörrar en aluminiumram och glaspaneler. Garageportar i aluminium och glas är ett populärt val för moderna och övergångshem. Dessa dörrar har nyligen blivit populära, främst för att de ser så bra ut. Aluminium- och glasdörrar är ganska starka och hållbara, men är mycket lättare än stål- och trädörrar. Den lätta karaktären hos en aluminiumram gör garageporten enkel att installera och ger hela garageapparaten längre livslängd eftersom garageporten belastar fjädrarna och spåren mindre.

Aluminium och glas är också naturligt motståndskraftiga mot rost och korrosion. Detta är särskilt användbart om du bor i ett kustområde med fuktig, salt luft eller i områden som använder salt på vägar på vintern. När du tänker på “glas” -dörrar kan du anta att de är ömtåliga. Men så är inte fallet med glasgarageportpaneler. Dagens glasgarageportpaneler är gjorda för att stå emot starka vindar och flygande skräp. De flesta glasgarageportpaneler är gjorda av härdat glas som kommer i en handfull nyanser. Du kan ofta uppgradera till isolerat glas för ökad energieffektivitet.

Garagedörrar i glas är en av de enklare garageportarna att underhålla. Att underhålla garageporten är lika enkelt som att ta tag i glasrengöringsmedel och en mjuk trasa och polera den när den blir smutsig. Med garageportar i glas har du fördelen med naturligt ljus i garaget om du väljer paneler som har en ljus nyans. Aluminium- och glasdörrar är också ett hållbart alternativ eftersom aluminiumramen kan tillverkas av återvunna material och kan återvinnas om du någonsin behöver köpa en ny dörr.

En av nackdelarna med en garageport i glas och aluminium är bristen på färgalternativ och stilar. De kommer vanligtvis i neutrala färger och bara några samtida stilar. En annan nackdel med en aluminium- och glasdörr är att aluminiumramen är mjukare än stål och är mindre motståndskraftig mot stötar och stötar. En bra träff från en barnboll, hagel eller stöta från bilen kan dämpa metallen. Det tar en specialist att fixa bucklor, så du måste antingen spendera en hel del pengar för reparationer eller leva med bucklorna under hela garageporten. Aluminium- och glasdörrar är i genomsnitt cirka 18 000 kr. En aluminiumdörr är mycket billigare till cirka 8 000 kr i genomsnitt.

Mest hållbart – Vinyl

Vinyldörrar har varit ute i cirka 20 år, men på grund av de stora problemen som är förknippade med dem har många installatörer och tillverkare slutat sälja dem. Vinyl är mycket mer elastiskt än de flesta andra garageportmaterial, och vinylen kan expandera i varma temperaturer och krympa i kalla temperaturer. Om du bor i ett område med varierande temperaturer och alla fyra årstiderna, bör du aldrig överväga vinyl för att med tiden kommer garageporten att ske och utveckla hål. Du bör bara överväga en vinyldörr om du bor i ett område där det alltid är varmt och väderförändringar inte är vanliga. Förvänta dig att betala cirka 10 000 kr i genomsnitt för en vinyldörr.

Garageportisolering

Isolering är lika värdefull i en garageport som den är någon annanstans i ditt hem. Precis som med väggisolering uttrycks garageportens förmåga att motstå värmeflöde in och ut ur garageutrymmet som R-värde. Ju högre R-värde, desto mer energieffektiv är garageporten. Ett högre R-värde gör inte bara garageporten mer energieffektiv, utan kan också hjälpa garageporten att fungera tystare och minska buller utifrån. Det finns två typer av garageportisolering: polystyren och på plats skumd polyuretan. Polystyren finns i lakan som isopor. Dessa isoleringsark passar mellan garageportens främre och bakre paneler. Men arken fyller inte hela håligheten mellan panelerna. Så även om polystyrenplattor är bra isolering, är de vanligtvis inte lika bra som på plats skumd polyuretanisolering.

Polyuretanisolering skummas på plats under tillverkningsprocessen. Skummet fyller hela hålrummet mellan garageportens främre och bakre paneler. En polyuretanisolerad dörr kan se tunnare ut än en polystyrendörr, men den polyuretanisolerade garageporten ger ett högre R-värde. Garagedörrar med polyuretan är bättre isolerade, starkare och tystare än oisolerade dörrar eller dörrar med polystyrenisolering. Om du lägger till isolering till din garageport kommer garageporten att kosta flera tusen kronor, och ju större R-värde desto högre kostnad.

Stöd

Om du bor på en kulle eller i ett stormutsatt område som kommer att få kraftiga vindar, överväg att lägga till horisontella avstängningar och kraftiga rullar till dina garageportar. Garagedörrar är ett av de mest utsatta områdena i ett hus under starka vindar. Ett kvalitetsavstängningssats ger dig några tusen kronor per dörr. Upphängningssatser kan ofta köpas från tillverkare av garageport eller i stora butiker. I vindutsatta områden rekommenderas att garageportar ska hållas för att motstå vindhastigheter upp till 180 km / h.

Typer av garageportar

Att välja bästa möjliga garageport är viktigt för att bibehålla eller förbättra din fastighets tröskelvärde. När allt kommer omkring är en garageport inte liten och det är ofta en av de första sakerna du ser när du drar upp till ditt hem. Utbudet av garageportar som finns att köpa kan överraska dig med ett stort urval av material och konfigurationer som passar alla hemstilar. Ditt val av garageport bör dock inte enbart baseras på estetik – det finns många andra viktiga egenskaper att tänka på, från att köpa en dörr som uppfyller säkerhets- och säkerhetsstandarder till att välja en öppningsmekanism som passar din livsstil. Om du är självbyggare, börja din sökning efter en garageport tidigt, eftersom det ger dig fördelen med mer designutrymme jämfört med att passa till en befintlig konfigurationsöppning.

Upp och över garageportar

Denna helhetsdesign är den klassiska garageporten. Som namnet antyder lyfter den upp från botten, antingen glider den ut ur garagetaket när den är öppen eller skapar en baldakin på framsidan. Det är ett bra val för ett garage som faktiskt används för att parkera en bil, eftersom det är utrymmeseffektivt. Men tillräckligt med utrymme behövs för att den ska kunna röra sig framåt av öppningen när den lyfter upp och ner, så kombinationen av en kort uppfart och en parkerad bil som väntar på att köra in i garaget kan vara olycklig. Dessa dörrar kan öppnas manuellt eller automatiseras.

Sektionsgaragedörrar

I stället för att röra sig utåt som upp och över rör sig en sektionsdörr, som består av paneler, uppåt vertikalt och sedan bakåt under garagetaket för att öppna. Denna dörrstil maximerar utrymmet både i garaget och framför det. Stora versioner för stora garage finns tillgängliga, och det finns ett urval av isolerade dubbelskinnade dörrar eller enkla för ett garage som inte kräver isolering. Designen ger en bra tätning mot vädret och kan manövreras elektriskt.

Rullgaragedörrar

Som en sektion öppnas en rullgaragedörr vertikalt, men den här designen gör en rulle ovanför öppningen snarare än att ha inre spår. De är lämpliga för garage utan bra utrymme när du vill lämna taket fritt – för förvaring, kanske – eller där något inne i garaget kan blockera andra mekanismer. Både isolerade och icke-isolerade mönster erbjuds och de kan kombineras med en fjärrkontroll.

Sidoglidgaragedörr

Om det inte går att parkera den öppna garageporten i taket, är en design som rör sig runt hörnet och nedåt på garaget på ett spår ett alternativ. Skjutdörrar på sidan är användbara när du ofta behöver tillgång till garaget till fots, eftersom du till exempel inte har en dörr för att få ut en cykel. De fungerar bra på stora öppningar och kan automatiseras.

Halvvikande garageportar

Halvvikande garageportar är ett annat alternativ när garagehöjden är ett problem, eftersom de inte behöver väggutrymme för en mekanism. Oavsett om det är utåt eller inåt, behöver de tillräckligt med utrymme för att fällas tillbaka. Panelerna gör det möjligt att komma åt garaget utan att öppna garageporten helt. En halvvikande garageport kan också automatiseras.

Gångjärnsgarageport

Dubbeldörrar som öppnas mot vardera sidan är ofta traditionella, så de kan fungera för ett äldre hem, även om samtida versioner kan vara snygga och moderna. De kan ha en tredjedel, två tredjedelar delad eller halv och halv över öppningen om du föredrar. Även om det vanligtvis öppnas utåt, finns det modeller som öppnas inuti, och lutningen på din enhet kan påverka valet. Dessa dörrar kan väljas där garaget inte är ett hem för bilen, med en dörr som är tillräckligt bred för att gå till fots. Dessa kombineras bra med ett tak som används för förvaring eftersom det inte finns några spår där, men tillräckligt med uppfart för att svänga upp dem är viktigt. Det är möjligt att automatisera dem.

Hur man fixar en garageport som inte stänger sig

Har du att göra med en garageport som inte stängs? Ring inte reparationstjänsten ännu, eftersom du kanske kan fixa det själv. Den här guiden hjälper dig att påpeka några av de vanligaste problemen att leta efter när en garageport inte stängs och hur du kan fixa dem. Om din garageport inte stängs som den ska, kan situationen bli ganska frustrerande. När allt kommer omkring är garaget där de flesta husägare håller värdefulla verktyg och hobbyutrustning, så säkerhet måste prioriteras. I stället för att oroa dig för ditt garages innehåll tills reparatören kan komma dit, prova följande steg. Mer än troligt kommer du att kunna göra reparationen själv och spara pengar på ett serviceanrop.

Kontrollera sensorerna

Om din garageport inte stängs hela vägen är det förmodligen ett problem med dina sensorer. Garageportsöppnare har säkerhetslasrar monterade nära golvet vid spåren. Dessa sensorer upptäcker när små barn, husdjur eller hinder blockerar garageportens väg och hjälper till att skydda alla. Linserna på dessa sensorer kan bli smutsiga och orsaka att de skickar en falsk signal till öppnarens kontrollkort. Om du torkar av dem med en mjuk trasa tar det ofta hand om problemet. Om sensorerna själva blinkar kan de behöva justera, eftersom de måste “se” varandra tydligt. Lossa bara en av sensorerna, justera den tills det lilla ljuset förblir stadigt och dra åt på plats.

Kontrollera spår och rullar

Om dina sensorer är funktionella men garageporten fortfarande inte stänger förbi en viss punkt, kontrollera spåren för att se till att det inte finns några hinder som blockerar framsteg. En böjd bana eller skadad rulle kan ha samma effekt. Kontrollera båda spåren så att det inte finns några tecken på skada. Om du hittar en skadad sektion kan du ofta böja den tillbaka till position med klämmor eller noggrant placerade hammarslag. Var noga med att kontrollera överliggande spår också från garageportsöppnaren. Det här är en bra tid att kontrollera rullarna och smörja dem med vitt litium- eller silikonbaserat fett. Flera fasta rullar kan lura en garageport som tror att garageporten träffar något.

Kontrollera vagnen

Mekanismen som ansluter garageporten till öppnaren kallas vagnen. Du kan identifiera den här delen eftersom den vanligtvis har ett rep hängande från den. Repet kopplar in och från garageporten från kedjedriven av garageportsöppnaren. Om din garageport rör sig fritt för hand kan vagnen vara i förbikopplingsläge. Dra repet mot garageporten för att ta vagnlåset ur bypass-läge. När du har aktiverat garageportsöppnaren låses vagnen tillbaka på kedjan och fungerar som den ska.

Kontrollera din fjärrkontroll

Om din garageport inte stängs med fjärrkontrollen är det troligt att batterierna är slut. Men det finns en chans att en kraftöverföring kunde ha torkat minnet till din garageportsöppnare. Om du byter ut batterierna och fjärrkontrollen fortfarande inte fungerar kan du behöva programmera om fjärrkontrollen. Från en stege, öppna den bakre luckan eller ta bort ljuskåpan på din garageportsöppnare. Du ser en stor “lär dig” -knapp. Tryck bara på den knappen tills en lampa blinkar. När lampan blinkar trycker du på en knapp på fjärrkontrollen. Din fjärrkontroll ska nu fungera.

Justera gränsskruvarna

Om din garageport inte stängs hela vägen men stannar utan att dra tillbaka kan du behöva justera gränsskruvarna. Dessa skruvar har kontakter som säger till garageportsöppnaren hur långt de ska öppnas eller stängas, och det är enkelt att justera dem. Från en stege, öppna den bakre luckan eller ta bort ljuskåpan på din garageportsöppnare. Du ser två justeringsskruvar av plast märkta “upp” och “ner”. Använd en platt skruvmejsel och vrid “ned” -skruven i steg om kvartsvarv och kontrollera hur din garageport fungerar mellan justeringarna. Justera den tills garageporten stängs hela vägen och komprimerar gummitätningen något. Om garageporten stängs och studsar tillbaka öppnar du tillbaka ”ned” -justeringen.

Kontrollera din handbok

Om din garageport inte stängs och det blinkar, försöker din garageportsöppnare att berätta vad som är fel. Räkna antalet gånger lampan blinkar och se handboken för felsökning. Om du inte har din manual kan du troligtvis slå felkoden på internet. Sök bara efter din dörröppnare med tillverkarens och modellnumret och leta efter information om felkoder.

Stäng din garageport manuellt

Om du inte kan fixa din dörr själv kan du behöva en tekniker. Medan du väntar, säkra ditt garage genom att dra ner på bypass-repet. Du bör kunna stänga garageporten med vagnen urkopplad. Om din dörr inte har inbyggda låsspärrar kommer dina spår att ha små hål som du kan mata en bult genom som effektivt låser garageporten.

Byta ut en garageport

En ny garageport är också en relativt billig uppgradering med tanke på hur drastiskt den kan stöta på din trottoarkant. Det bästa av dagens dörrar är gjorda av flera lager av galvaniserat stål, vinyl eller komposit lindat runt skumisolering, vilket nästan inte kräver något underhåll. för purister som vill ha trä levereras det oftast som ett skinn ovanpå en solid järn- och stålkonstruktion.

Det finns dörrdesigner som passar nästan vilken arkitektonisk stil som helst, och den isolerade insidan kan ge dig R-värdet av en isolerad tappvägg – en välsignelse för garage under ett vardagsrum. Att köpa en ny garageport innebär att leva med ditt beslut i flera decennier, så det lönar sig att läsa om toppmoderna konstruktioner och nya designstilar.

Hur vet jag om min gamla garageport behöver bytas ut?

Så här berättar du om din gamla garageport är redo för soptunnan. Medan många problem som kan dyka upp under en garageportars livstid – från bystade fjädrar till bucklade horisontella paneler till bullriga valsar – kan repareras, det finns en punkt där du är bättre att spendera dina pengar på en ny. Om garageporten skulle kosta mer än hälften av en ersättning, är det inte värt reparationskostnaden. De goda nyheterna? Med bättre och mer hållbara material kan en ny garageport vara i upp till 50 år. Om en garageport visar tecken på röta eller försämring om den har börjat absorbera fukt, eller om stålramen eller spåret är böjt eller rostat och garageporten inte täcker ut vädret längre, är det dags för en ny.

Garageporttillverkare

Många faktorer kommer att avgöra ditt val av garageport, inklusive material, primära egenskaper, hur de passar in i husets övergripande utseende och din budget. Det är avgörande att definiera väl och exakt vad du behöver eftersom garageporten är en betydande investering och du kommer att använda den från 15 till 30 år.

Även om du surfar på internet är ett bekvämare sätt att kontrollera dina alternativ, bör du besöka ett showroom för att bestämma ditt framtida val personligen. Enligt återförsäljare av garageport finns det några bästa garageportmärken på marknaden som du bör tänka på. Se till att garageportens mått mäts korrekt eller anlita en professionell som hjälper dig med råd och installation innan du fattar ett slutgiltigt beslut.

Clopay

I över fem decennier producerar detta företag vackra, pålitliga och långvariga garageportar. Du kan välja en modern, vagn eller design i traditionell stil inom tretton bostads- och sex kommersiella serier. De fokuserar på grön byggnad och miljöansvarig och hållbar produktion. Begreppet ”gröna dörrar” stöder miljön genom att göra energieffektiva och långvariga dörrar som bibehåller strukturell integritet. Material som de använder är trä, kompositträ, glas, stål och aluminium. Dessutom vet denna tillverkare att isolering och ljudmotstånd är väsentliga när det gäller dessa dörrar. Priserna varierar beroende på dörrmått och egenskaper, leverans och installation.

Amarr

Vagn, traditionell och specialstil av garageportar är typiska för Amarr. Du kan välja mellan olika modeller de erbjuder, inklusive sektion, rullplåt och rullande stål. De flesta av deras dörrar har automatiserade garageportsöppnare och livstidsgaranti. De ägnar särskild uppmärksamhet åt isolering och brusreducering med upp till 38%. Tänk på att 90% av produkterna kommer från återvunna material. Innan du bestämmer dig för att köpa garageporten kommer de att tillhandahålla broschyrer, videor och nödvändiga råd om hur du väljer rätt modell.

Huvudgarageporten

Detta företag tillverkar bostads- och kommersiella garageportar av stål, vinyl, glasfiber, trä och aluminium. Olika erbjudanden hjälper dig att designa din garageport enligt dina önskemål, inklusive glas och färgval. Du bör använda interaktiv online-programvara för att kontrollera tillgängliga modeller och hur de påverkar ditt hems övergripande utseende. Med ett urval av arton bostads- och elva kommersiella garageportlösningar hittar du säkert en lämplig modell för ditt hem.

Raynor

De erbjuder även kommersiella dörrar, såsom sektions-, rullnings-, brand-, jordbruks- och höghastighetstygmodeller. Dessutom släppte företaget dörrar som kan anpassas till orkanförhållanden i början av seklet. Under det senaste decenniet har tillverkaren introducerat iPad-, Android-appen och OptiFinish-programmet, vilket möjliggör anpassning av dörrfärgerna. Numera kan du välja någon av de 1800 olika färgerna de ger.

CHI Overhead Doors

Med denna tillverkare kan du välja en stil, färg, träton, glas och fönsteralternativ för att anpassa din garageport. När det gäller det kommersiella garageportutbudet är detta företag känt för sin moderna aluminiumdesign med full sikt. Den är lämplig för skyltfönster, servicecenter, utomhusutrymmen och pubar. Deras pålitliga ribbade stålsamling är rätt val för förvaring och skjul. De populära isolerade smörgåsdörrarna de producerar passar kommersiella byggnader, lager, brand- och ambulansstationer.

Unika garageportar

Detta företag presenterar en unik diamantback-garageserie. Denna samling förbättrar insidan av ditt garage och förbättrar garageportens isoleringsegenskaper. De erbjuder också praktisk magnetisk planteringsdekor. Lägg konstgjorda blommor i magnetbehållarna under dina garagefönster för att förbättra din garageportdekor.

Martin

Martin doors är stolta över sin högkvalitativa och karakteristiska helglasdörr som ingår i både bostads- och kommersiella serier. Du kommer att kunna välja mellan sju fönstertyper och design enligt din dörrlängd. Att lägga till isolerat glas är också en möjlighet. Detta företag betonar särskilt säkerhet. Så de erbjuder unika säkerhetsfogar som skyddar fingrarna när du använder garageporten, vridfjädrar av hög kvalitet och lyftkablar med livstidsgaranti.

Everite Door Works

Everite Door Works startade verksamheten som ett familjeföretag i Pennsylvania. De använder det bästa träet från hela världen för att göra sina vackra, långvariga handgjorda dörrar. Du kan välja en garageport till ditt hem bland ett brett urval av traditionella, anpassade och semi-anpassade alternativ som de erbjuder.

WD-dörr

Detta företag har tjugofem års erfarenhet av att producera bostads- och kommersiella garageportar. Du kan välja vilken som helst av deras bostadsserier gjorda av stål, aluminium, glasfiber och trä. Dessutom erbjuder de aluminiumsektion och höghastighetsdörrar för kommersiellt bruk, samt många kommersiella produkter för garageportreparation och underhåll.

Eden Coast

De producerar garageportar av kompositmaterial som är resistent mot mögel, fukt, ogynnsamma väderförhållanden och termiter. Dessutom är materialet miljövänligt, hållbart och långvarigt. Denna tillverkare är flexibel och villig att tillgodose alla dina idéer angående design och färgval.

Silvelox garageportar

Detta italienska varumärke erbjuder en helt skräddarsydd, avancerad design av energieffektiva bostads- och kommersiella garageportar med ytterligare säkerhetsfunktioner. Innovativ teknik och sofistikerad stil med dessa garageportar gör ditt hem vackert och unikt på alla möjliga sätt.

Vanliga frågor om garageportar

Vilken är den bästa isolerade garageporten?

Hur du tänker använda ditt garage bör påverka ditt beslut här. Enkelisolerade dörrar är idealiska för fristående garage som inte behöver någon värmeisolering, till exempel när de används för att lagra en bil. Detta är kanske inte fallet för integrerade garage eller de garage som används för något annat ändamål. Garageportens stil kommer också att göra skillnad.  Traditionella upp och tillbaka garageportar har inte den bästa isoleringen, släpper ut drag och gör utrymmet olämpligt för något annat än att lagra en bil, så om du planerar att använda ditt garage som ett hemmagym i stället för bara någonstans parkera bilen, är det värt att undersöka vilka typer av garageportar som finns. Dubbelisolerade sektionsdörrar är ett av de bästa alternativen.

Varför ska jag använda en professionell installatör?

En garageport är det största rörliga föremålet i ditt hem och på grund av det stora antalet små delar är dess installation mycket teknisk. Att ansluta fjädrarna kan vara särskilt farligt och korrekt installation är avgörande för garageportens prestanda. En av de andra tjänster som en professionell installatör kan erbjuda är bortskaffande av din gamla dörr, om du byter ut en dörr.

Professionella installatörer kan vanligtvis installera en dörr på några timmar och är noga med att säkerställa att säkerhetskraven uppfylls. Installationer av de flesta husägare sträcker sig vanligtvis över flera dagar och orsakar mycket frustration. Dessutom kan felaktig installation upphäva vissa garantier, så jag rekommenderar en professionell som hanterar jobbet åt dig.

Varför ska jag välja en isolerad dörr om mitt garage inte är isolerat?

En garageportöppning är ett mycket stort hål i ditt garage. Isolerade dörrar hjälper till att minska mängden utetemperaturer som kommer in i ditt garage och därmed hålla det bekvämare för dig. Detta är viktigt av flera anledningar:

 • Om ditt garage är fäst vid ditt hem kan eventuell luft i garaget färdas genom garageporten till ditt vardagsrum.
 • Om du använder ditt garage som verkstad kommer din komfort att vara högsta prioritet.
 • Om ditt garage ligger under ett annat rum i ditt hem kan luft röra sig genom taket i garaget till golvet i rummet ovan. En isolerad dörr håller temperaturen i garaget ganska stabil för att minska temperaturvariationerna i rummet.
 • En isolerad dörr är i allmänhet tystare och har en mer attraktiv interiör än en oisolerad dörr.

Kan jag hålla mitt gamla spår när jag byter ut min befintliga dörr?

Jag rekommenderar att du byter ut ditt spår när du byter ut garageporten eftersom varje märke av garageport har utformats speciellt för att fungera med en specifik typ av spår. Dessutom är att ersätta ditt spår ett billigt sätt att försäkra att hela ditt garageportsystem är så säkert som möjligt. Genom att byta ut ditt spår ser du också till att din dörrgaranti kommer att gälla, om du har problem.

Jag har en dörr i ett stycke nu. Kan jag byta ut den med en sektionsdörr?

Ja. Din professionella garageportinstallatör kan installera en sektionsdörr åt dig genom att installera spår och fjädrar för att rymma en sektionsdörr. Beroende på ditt garages konstruktion kan andra ändringar vara nödvändiga. Jag rekommenderar att du ber din installatör att utvärdera jobbet före installationen, så att eventuella ändringar kan utföras före installationen.

Vad är det minsta utrymme som krävs för att driva en sektionsdörr?

Standardutrymmeapplikationer kräver 30 till 45 cm utrymme mellan botten på öppningshuvudet och det fria taket. Det finns en mängd speciella spåralternativ som gör det möjligt för många ovanliga garage att förses med dörrar. Genom att använda spår med lågt höjdutrymme är det möjligt att installera en dörr i ett område som har så lite som 10 cm av utrymmet.

Andra speciella spårapplikationer inkluderar:

 • Vertikalt lyftbana, för användning i situationer där taket är extremt högt och garageporten har utrymme att lyfta rakt upp.
 • Följ − taklinjespåret, som används när taket i garaget lutas i takets vinkel, vilket gör det önskvärt för garageporten att följa samma vinkel, vilket ger ytterligare överliggande utrymme.
 • Höglyftbana, som används när taket är ovanligt högt, men garageporten måste ändå dras tillbaka till vågrätt läge.

Vad är skillnaden med olika garageportars r-värden?

Många tillverkare använder R ‑ värden för att visa sin produkts energieffektivitet. Detta nummer uppnås genom en beräkning som tittar på isoleringens tjocklek och dess kemiska egenskaper. Därför återspeglar de flesta R-värden som du ser endast R-värdet för sektionen … inte för den installerade garageporten. En dörrs isoleringsförmåga kan påverkas kraftigt av garageportens konstruktion. Polyuretan är en mycket bättre och effektivare isolator än polystyren.

Hur vet jag om min dörr är ordentligt balanserad?

Det finns flera tester du kan utföra för att avgöra om din dörr är balanserad:

 • Du bör kunna höja din dörr i steg om några centimeter och garageporten ska stanna på plats där du stoppar den.
 • När garageporten kommer ner sänks den kontrollerat och smäller inte.
 • När garageporten går upp är den i kontrollerad takt.
 • Garageportens botten ska vara i linje med botten på huvudet när garageporten är i upphöjt läge.

Behöver jag ett lås på min garageport?

Om en elektrisk garageportsöppnare har installerats på din dörr kanske det inte är nödvändigt att ha ett lås. Nyare elektriska öppnare fungerar som låset, vilket gör det osannolikt att en inkräktare kan lyfta din dörr från utsidan. Om du har en äldre öppnare, kontrollera om garageporten kan lyftas från utsidan.

Branschföreningen för garageportindustrin, avskräcker husägare från att fästa ett lås när en öppnare har installerats, för alltför ofta kommer ett barn eller någon annan familjemedlem att låsa garageporten av misstag. Om någon sedan försöker öppna garageporten med hjälp av den elektriska öppnaren, kommer öppnaren att dra mot låset och orsaka att garageporten skadas. Om ingen öppnare är installerad på din dörr bör du verkligen ha ett lås installerat.

Vilken typ av fjäder är bäst?

Det finns två typer av fjädrar som används på garageportar idag … förlängning och vridning. De flesta är mer bekanta med förlängningsfjädrar. Det här är fjädrarna som sitter på vardera sidan om garageporten och sträcker sig längs spårets horisontella del när garageporten är stängd. Torsionsfjädrar är vanligtvis placerade strax ovanför den övre delen av garageporten och är monterade på huvudet. De är lindade fjädrar och expanderar inte eller dras inte samman när garageporten flyttas.

En vridfjäder är en överlägsen fjäder, främst för att den erbjuder mer säkerhet för husägaren och bättre balanserar garageporten för att ge smidigare drift. Överliggande dörrar för enstaka bilar är utrustade med förlängningsfjädrar som en del av standardutrustningen. Torsionsfjädrar finns tillgängliga på begäran. Alla dubbeldörrar är utrustade med vridfjädrar.

Vilken garageport är bäst för säkerhet?

En välutrustad garageport med tillräcklig låsning är viktig eftersom innehållet ofta är värdefullt – oavsett om det är en bil eller verktyg – och också för att ett integrerat garage kan ge en åtkomstpunkt in i huset för blivande inbrott. Initiativet är utformat för att förbättra säkerheten i våra hem och byggnader, så att välja en ackrediterad produkt kan ge sinnesfrid. Råd från branschexperter är att välja en “ansvarsfull”, erfaren installatör för att säkerställa korrekt installation och för att förhindra att garageporten går sönder över tiden. Detta är särskilt viktigt när det gäller automatiserade dörrar för att säkerställa att de uppfyller nödvändiga regler.

Hur mycket bör en ny garageport kosta?

Det finns automatiserade garageportar som överstiger 200 000 kr, men de är naturligtvis toppexempel. Förvänta dig att betala från cirka 8 500 kr för en uppåtgående enda garageport i stål (installation kostar vanligtvis en extra kostnad); aluminiumvals och virke är i allmänhet dyrare. Du hittar sektionsdörrar från cirka 14 000 kr för isolerade versioner och rullportar från cirka 13 000 kr.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top