Den bästa garageportsöppnaren 2023 – Test av garageportsöppnare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Garageportsöppnare Boxer 800N

Garageportsöppnare Trådlös 1000N

Garageportsöppnare Boxer 600N

Garageportsöppnare Fjärrkontroll Boxer

Klicka här för att se fler garageportsöppnare.

Bästa garageportsöppnaren 2023

I stort sett alla som har ett hus äger även ett garage. Detta är något som är väldigt viktigt för många då garaget både kan fungera som förvaring och som en säker parkering för bilar. För att man ska få ut det yttersta av sitt garage behöver man dock ha en garageportsöppnare vilket både är smidigt och bekvämt. Detta gäller såklart inte de individer med garagetält.

Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilken garageportsöppnare som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller onlineaffärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen skuggas över. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra den garageportsöppnaren du kollar på faktiskt är.

När du då väl får hem din garageportsöppnare är den kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa den bästa garageportsöppnaren. Det är just av den anledningen som vi här på hantverksproffset.se har gjort en köpguide för den bästa garageportsöppnaren. Vi har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta den bästa garageportsöppnaren på den svenska marknaden, och eftersom vi själva redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till garageportsöppnare så har vi lyckats sammanställa en tabell med de bästa garageportsöppnarna inom varje kategori.

För att säkerställa att produkterna vi tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har vi dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer garageportsöppnare, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så har vi satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha den bästa garageportsöppnaren kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha en garageportsöppnare som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!

Köpguide för bäst i test garageportsöppnare

Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilken garageportsöppnare som är den bästa. Det finns så otroligt många olika modeller av garageportsöppnare som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför vi har skapat vår köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa en den bästa garageportsöppnaren så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa garageportsöppnaren:

 • Automatisk reverseringsfunktion
 • Kodteknik
 • Manuell utlösning
 • Batteri
 • Kraft
 • Funktioner
 • Säkerhet
 • Typer
 • Batteribackup
 • Manuell frigöring
 • Installation
 • Driftsmekanism
 • Fjärrkontroll

Automatisk reverseringsfunktion

Många skador orsakas av garageportsöppnare som inte fungerar korrekt eller inte erbjuder robusta säkerhetsfunktioner som är standard idag, såsom den automatiska reverseringsfunktionen, som växlar riktningen för en stängning när den stöter på ett oväntat hinder.

De två vanligaste automatiska reverseringsmekanismerna är elektroniska sensorer installerade vid dörrens bas, som vänder öppnaren i samma ögonblick som ett hinder påträffas. Fotoelektriska ögon är monterade vid tröskeln till din garageport och känner av när något hindrar dem. Om du har en äldre garageportsöppnare, särskilt en tillverkad före 1982, kontrollera säkerhetsfunktionerna för att säkerställa att din familj inte är i fara. Eftersom tillverkare av garageportsöppnare fokuserar på säkerheten för sina enheter, har de gjort stora framsteg för att förbättra säkerhetsfunktionernas reaktionstid. En nyare öppnare är ett bra sätt att se till att ditt garage är så säkert som möjligt.

Sensorer placerade längs den vertikala delen av garageportens spår kan upptäcka om något eller någon står i raden av garageportens stängning. Om så är fallet känner sensorn av en signal till motorn som automatiskt slutar sjunka och går helt tillbaka. Detta är en utmärkt säkerhetsfunktion för dem med barn eller husdjur. Det säkerställer också att du inte stänger din garageport av misstag på ett fordon eller något annat föremål. Många system backar också automatiskt om den stängande dörren stöter på något på väg ner.

Kodteknik

Nya rapporter tyder på att en barnleksak används för att hacka garageportsöppnare, vilket är desto större anledning att se till att du har den säkraste garageporten som möjligt. Varje gång du använder fjärrkontrollen till din garageportsöppnare väljer din fjärrkontroll och din öppnare slumpmässigt en ny kod, med över en miljon möjliga koder tillgängliga. Huvudsyftet med rullande kod eller Intellicode-teknik är ökad säkerhet. Sättet som rullande kod fungerar är att varje gång du trycker på knappen på din fjärrkontroll för att öppna garageporten skickas en kod till din garageportsöppnare för att tala om för den att höja eller sänka.

Kod säkerställer att den koden ändras varje gång en signal skickas från fjärrkontrollen till garageportsöppnaren. Det gör ditt garage mycket säkrare på grund av att andra inte kan hacka eller använda sina personliga koder för att få tillträde eller inträde till ditt garage. Det betyder inte att du måste lära dig en ny kod varje gång. Du använder samma kod, men systemet ändrar sin interna kod. Tjuvar har ofta en ryggsäck full med garageportsöppnare de bär runt och provar garageportar för att se om de öppnas. Rullande koder gör denna kriminella verksamhet mycket mindre framgångsrik.

Manuell utlösning

En manuell utlösning är en viktig egenskap hos garageportsöppnare. Den manuella frigöringen låter dig koppla bort garageportsöppnaren från dörren, vilket ger dig möjlighet att öppna garageporten för hand. Även om garageportar är tunga, erbjuder fjädersystemet tillräckligt med motvikt för att en vuxen lätt ska kunna lyfta porten för hand. Den manuella frigöringsfunktionen är avgörande eftersom om du någon gång drabbas av strömavbrott kan du fortfarande behöva tillgång till ditt garage. Det är ett användbart diagnostiskt verktyg när du försöker säkerställa att din garageport är korrekt balanserad. Tänk på att sofistikerade inbrottstjuvar kan dra fördel av den manuella utlösningen. En tjuv kan använda en tunn krok eller tråd gängad under en stängd garageport för att dra den dinglande manuella frigöringen. När tjuven väl har dragits kan den enkelt lyfta garageporten förbi.

Batteri

Manuella utlösningar är till hjälp i händelse av ett längre strömavbrott, och batteribackup är ett annat sätt att säkerställa att din garageport fortsätter att fungera under ett tillfälligt strömavbrott. Det finns gränser för hur många gånger du kan använda din garageportsöppnare i batteribackup-läge. Om du ransonerar din användning kan en batteribackup också hålla din garageport funktionell under ett långvarigt strömavbrott. När strömmen är återställd börjar batteribackupen återigen laddas.

Kraft

Hästkrafter är en annan faktor för en garageportsöppnare också. Nyckeln är att få dina hästkrafter exakt rätt. Om din hästkraft är för hög för dina lyftbehov kommer din garageportsöppnare inte att vara energieffektiv. Det skulle vara som att använda en gaffeltruck för att bära runt en enda resväska. Om du inte har tillräckligt med hästkrafter kommer du att överanstränga din garageportsöppnare, vilket orsakar onödigt slitage. En undermotoriserad garageportsöppnare kan också orsaka vissa säkerhetsrisker, såsom ostadig öppning och stängning. Har du en relativt ny dörr i standardstorlek räcker det mer än väl med en öppnare med 1/2 hästkrafter. Äldre dörrar – särskilt de gjorda av massivt trä – tenderar att vara tyngre, vilket kommer att kräva en starkare öppnare. En snabb konsultation med en professionell garageöppnare kommer att göra valet enkelt.

Leta efter hästkrafter (HK) betyg för att jämföra lyftkraften mellan garageportsöppnare modeller. Betyg som sträcker sig från 1/2 hästkrafter till 1-1/2 hästkrafter är typiska för bostadsmodeller. Om du har en sektionerad garageport med dubbla bilar bör en 1/2-hästkraftsmotor vara tillräcklig, men en modell med högre effekt fungerar med mindre ansträngning och mindre slitage på motorn. Tyngre dörrar eller dörrar i ett stycke kan kräva öppnare med högre hästkrafter.

Funktioner

En kvinna som använder knappsatsen för en garagedörr. Standard garageportsöppnare delar gemensamma komponenter: En fjärrkontroll, väggmonterade knappar eller knappsats öppnar garageporten. En manuell frigöring gör att du kan koppla ur öppnaren inifrån garaget och höja eller sänka dörren manuellt. En säkerhetslampa aktiveras när du använder systemet och släcks automatiskt efter en viss tidsperiod. Rälssegment är vanligtvis dimensionerade för garageportar upp till 2,5 meter höga.

Leta dessutom efter andra funktioner: Fjärrkontroller för miniatyrnyckelringar passar i en ficka. Hem-automation-system-anslutning gör att du kan fjärrstyra din öppnare. Inbyggt Wi-Fi ansluter öppnaren direkt till ditt trådlösa hemnätverk och låter dig styra dörren från en mobilapp utan behov av ett automationssystem. Kompatibilitet med smarta enheter – inbyggd eller tillgänglig med ett valfritt tillbehör för vissa modeller – gör att du kan använda och övervaka öppnaren från en mobil enhet.

Fordonskompatibilitet tillåter manövrering av öppnaren från kontroller inbyggda i vissa fordon. Automatisk stängning sänker en garageport automatiskt efter en förprogrammerad tidsperiod. Lås ger dig möjlighet att förhindra fjärrkontroller från att öppna garageporten. Mjukstarts-/stoppmotorer minskar slitaget på öppnaren och gör driften tystare. Batteribackup låter dig använda öppnaren i händelse av strömavbrott. Medföljande rälsförlängningar gör öppnaren kompatibel med 2,5 meter höga dörrar. Rörelsekännande säkerhetsljus fungerar automatiskt.

Säkerhet

Om du har en äldre garageportsöppnare, överväg att uppgradera enheten för att dra fördel av säkerhetsfunktionerna. Moderna öppnare genererar elektroniska strålar som sträcker sig över garageportens öppning för att förhindra fastklämning och skydd. När en person, ett djur eller ett föremål bryter strålen utlöser det säkerhetsmekanismen, vilket får en stängningsdörr att ändra riktning. Garageportsöppnare har också en mekanism som vänder en stängningsdörr när dörren kommer i kontakt med ett hinder. Följ öppnarens anvisningar för att testa enhetens säkerhetsfunktioner.

Nyare garageportsöppnare kan också förbättra säkerheten. Fjärrkontroller sänder en unik kod för att aktivera öppnaren. Leta efter en rullande kodfunktion för att förhindra kodstöld och se till att en grannes fjärrkontroll inte öppnar ditt garage. Varje gång du öppnar dörren på distans genereras en ny, slumpmässig kod automatiskt. Garageportsöppnaren accepterar den nya koden nästa gång du använder fjärrkontrollen. Automatiska garageportsöppnare kan vara en stor bekvämlighet men de kan också vara potentiellt farliga. De flesta vanliga garageportsöppnare kommer med en uppsättning lasrar som är monterade på vardera sidan av din garageportöppning. När ett föremål bryter laserögonens inriktning kommer garageporten att stanna. En annan stor egenskap hos moderna garageportsöppnare är den automatiska backfunktionen. Om din garageport faller ner och träffar ett föremål som en bil, kommer den automatiskt att öppnas igen.

Det är avgörande att du regelbundet kontrollerar dessa säkerhetsfunktioner genom att stänga dörren och vifta med ett kvastskaft framför lasrarna. Om dörren inte slutar falla, är det troligen att inriktningen av dina lasersensorer är avstängd eller så har lasrarna misslyckats. Kontrollera din garageportsöppnares användarmanual för att se hur du justerar lasrarna på rätt sätt. Kontakta en reparatör för ytterligare hjälp om det inte fungerar. För att kontrollera den automatiska reverseringen av din garageport, placera en 2×4 eller träbit där din garageport faller ner. Om den inte backar automatiskt, ring en garageportsreparatör eller byt ut din garageportsöppnare.

Säkerhetsljus

Din garageportsöppnare bör ha en säkerhetslampa, som vanligtvis är en del av huvudenheten och tänds automatiskt när garageportsöppnaren aktiveras. Säkerhetsljus ger dig ett antal försäkringar. Garagen tenderar att vara rörig och fylld med potentiellt farliga hinder. Om du skulle komma hem på natten och gå ut ur din bildörr utan ljus, kan du möjligen skada dig när du letar efter ljusströmbrytaren på väggen. En säkerhetslampa hjälper också till att avskräcka inkräktare. Många garageportsöppnare kommer med säkerhetsljus som standard, men nyare modeller fäster faktiskt sina säkerhetsljus till en rörelsedetektor, så de aktiveras när du går in i ditt garage genom en innerdörr.

Garagedörröppnare kommer med säkerhetsljus som fungerar på ett par olika sätt. Först och främst, när du öppnar eller stänger din garageport, tänds ljuset på din öppnare. Det finns även öppnare som har en rörelsedetektor, så så fort du går in i ditt garage tänds ljuset och efter några minuter utan rörelse i garaget släcks ljuset av sig självt. Att ha ljus när du tar dig från ditt hem till fordonet i ett annars mörkt garage är en stor säkerhets- och bekvämlighetsfunktion.

Typer

Denna har en liknande design. En motor driver en vagn eller vagn längs en skena. Vagnen är ansluten till garageporten och när vagnen rör sig drar den upp dörren eller skjuter den stängd. Den största skillnaden mellan garageportsöppnare är hur motorn förflyttar vagnen. En kedjedriven garageportsöppnare använder en metallkedja för att driva vagnen och höja eller sänka dörren. Kedjedrivsystem är ekonomiska val men tenderar att skapa mer ljud och vibrationer än andra typer. Om ditt garage är fristående från huset kanske buller inte är ett problem. Om garaget är under ett vardagsrum eller ett sovrum, kanske du vill överväga ett tystare alternativ.

En remdriven garageportsöppnare fungerar på samma sätt som kedjedrivningssystemet men använder ett bälte snarare än en kedja för att flytta vagnen. Detta bälte ger tystare, mjukare drift, vilket gör det till ett bra val för hem med bo- eller sovplatser ovanför eller i anslutning till garaget. Remdrivsystem har färre rörliga delar, vilket resulterar i färre underhållsbehov. En direktdriven garageportsöppnare erbjuder också en tyst mekanism. Motorn i sig fungerar som vagn och färdas längs banan, höjer eller sänker dörren. Detta innebär att systemet har en enda rörlig del – motorn – vilket resulterar i minskat buller och vibrationer samt färre underhållskrav.

Batteribackup

En batteribackup ger dig sinnesfrid att veta att om strömmen går kan du fortfarande använda din garageportsöppnare. Alla större märken har garageportsöppnare med batteribackup. Tänk på att du kommer att behöva byta batterierna vart 2–3 år, beroende på hur mycket de används. Om din nuvarande garageportsöppnare inte har en batteribackup kan du lägga till en för cirka 800 kr.

Manuell frigöring

I händelse av att ditt hem tappar ström och du inte har en batteribackup är det viktigt att ha och veta hur man använder en manuell frigöring. En manuell frigöring av garageporten är en sladd, vanligtvis röd, som du kan dra för att frigöra öppnaren från spåret eller motorn. För att fungera måste dörren vara i nedfällt läge. När dörren har släppts från spåret kan du höja och sänka din garageport manuellt. De flesta öppnarsystem har manuell utlösning för att du ska kunna få ditt fordon in och ut ur garaget när strömmen är avstängd. Proffstips: Öva på att använda den manuella utlösningen, så att du blir bekväm med att använda den – eller vet att du behöver hjälp – i händelse av ett strömavbrott.

Installation

Man installerar en garageportsöppnare Kommer du att kunna installera en garageportsöppnare själv? Att installera en ny garageportsöppnare kommer att kräva några grundläggande hantverksfärdigheter som att använda en skruvmejsel, hylsnyckel och att använda en stege. Det rekommenderas också starkt att du hittar någon som kan hjälpa dig, speciellt när du höjer öppnarenheten till taket i ditt garage och monterar den. Tänk också på tiden för att göra jobbet själv. Installationsprocessen för garageportsöppnare tar vanligtvis cirka 4–6 timmar.

Om det inte verkar värt det för dig eller om du inte har tid/färdigheter att installera en garageportsöppnare själv, kan du alltid anlita en fackman för att göra installationsarbetet åt dig. Generellt sett är kostnaden för installation av garageportsöppnare cirka 1 000 – 2 000 kr beroende på storleken på din garageport och vad som behövs.

Driftsmekanism

Garageportöppnarna kommer med 4 olika arbets-/manövermekanismer. De är öppnare för kedjedrift, remdrivningsöppnare, skruvöppnare och direktdrivna öppnare. Låt oss veta om dem. Kedjedrivna modeller – Här används en metallkedja för att höja och sänka dörrarna. Denna typ av öppnare är billiga och klarar lätt tyngre dörrar men de är högljudda (bullriga). Remdrivningsmodeller – Denna modell fungerar genom att använda en rem för att stänga eller öppna dörren. De fungerar tyst och smidigt, utan mycket buller. Skruvdrivna modeller – Öppnaren använder en gängad stålstång för att lyfta dörrarna. De är tysta och behöver inte mycket underhåll.

Fjärrkontroll

Dessa dagar kommer garageportsöppnare med en fjärrkontroll att placera i ditt fordon och en väggmonterad knapp för inuti garaget. De flesta öppnare har fjärrkontroller som gör att du enkelt kan öppna dörren utan att gå av ditt fordon. Tillverkare erbjuder 1 eller 2 fjärrkontroller tillsammans med denna produkt, vilket gör den perfekt att använda för dig och din make. Kolla också efter garageportsöppnaren som har en knappsats för nyckelfri ingång för att begränsa åtkomsten till ditt hem av säkerhetsskäl. Ett fåtal exklusiva system för garageportsöppnare är kompatibla och integrerade med flera fordon. Så kolla efter det här alternativet medan du köper dem, för att veta om det är kompatibelt med din bil/fordon. Således kan du enkelt öppna eller stänga dörren genom att använda din bils inbyggda kontroll.

Att välja en enhet med en trådlös fjärrknappsats är idealiskt för en upptagen familj, särskilt dit folk går och kommer hem enligt olika scheman. Detta tillbehör kommer att säkerställa att de säkert kan komma in i hemmet utan att ha en fjärrkontroll/något fordon. Efter att ha installerat en garageportsöppnare i hemmet måste du kontrollera om det finns möjlighet att fästa denna nyckelordsskyddade pekplatta på garageportens yttre ram. Ställ in den rullande koden och dela den med dina familjemedlemmar (låt inte andra veta det av säkerhetsskäl).

Så när du eller någon i din familjemedlem vill öppna garageporten, skriv bara in knappsatsens rullande kod för att öppna upp dörren. Det här alternativet är helt säkert för din familj och ditt hem.  Denna funktion är gemensam för de flesta garageportsöppnare. Det låter dig eller din familj/vänner öppna eller stänga din garageport med hjälp av en knappsats som vanligtvis finns nära antingen en garageport eller en entrédörr. Den trådlösa knappsatsen kan programmeras att acceptera din personliga 4- till 6-siffriga kod.

Olika typer av garageportsöppnare

Kedjedriven garageportsöppnare

Kedjedrivna garageportsöppnare är det mest ekonomiska valet. En motordriven metallkedja höjer och sänker dörren. Förutom att vara den mest kostnadseffektiva typen av öppnare, är kedjedrivna öppnare lätt tillgängliga i de flesta stora lådbutiker. Denna typ av öppnare tenderar att vara bullrigare och orsaka fler vibrationer. Om ditt garage är fristående skulle detta inte vara ett problem. Men om du har bostadsyta i anslutning till eller ovanför ditt garage kan buller och vibrationer vara en olägenhet när någon kommer hem sent på natten eller går tidigt på morgonen.

Kedjedrivna garageportsöppnare är den vanligaste och billigaste typen av garageportsöppnare. I dessa typer av öppnare åker kedjan längs ett kedjehjul som gör att garageporten kan röra sig upp och ner. Nackdelen med kedjedrivna garageportsöppnare är att de vanligtvis är högre när de används än andra typer av enheter. En annan nackdel är att de kräver regelbundet underhåll av kedjan för att hålla dem igång smidigt över tiden. Att underhålla en kedjedriven garageportsöppnare kan vara relativt smärtfritt så länge du vet vad du gör. Det bör också noteras att du regelbundet bör underhålla hela ditt garageportsystem med jämna mellanrum.

En metallkedja används för att driva vagnen för att stänga/öppna dörren. Dessa är prisvärda och hållbara men bullriga när du flyttar kedjan. Den är idealisk för fristående garage (eller) personer med ljudkänslighet. Undvik att använda den här typen av öppnare om du bor precis ovanför garageporten, eftersom den är bullrig och inte låter dig sova/hålla dig ordentligt.

Ytterligare information

Som vi nämnde ovan är kedjedrivna öppnare den vanligast installerade garageportsöppnaren på marknaden idag. De fungerar som kedjan på en cykel, roterar för att dra dörren upp och ner efter behov. Jämfört med andra öppnare på marknaden idag är kedjedrivna öppnare billiga och hållbara. De är också starka, vilket kan vara en stor bonus om din garageport är tung, till exempel de som är gjorda av massivt trä. Den största nackdelen med kedjedrivna öppnare är att de vanligtvis är mer bullriga än andra typer av öppnare. Metall-mot-metall-friktionen de producerar är inte precis tyst, vilket kan vara ett problem för någon vars sovrum ligger ovanför eller nära garaget. Men under de senaste åren har tillverkare arbetat för att minska bullret som är förknippat med dessa öppnare genom att installera mjukstarts- och stoppmekanismer samt kedjeavskiljare.

Remdriven garageportsöppnare

Remdriven garageportsöppnare, aka remdriven, påminner mycket om kedjedrivna öppnare. Skillnaden är att istället för en metallkedja förs vagnen med av ett bälte konstruerat av stålförstärkt gummi, polyuretan eller glasfiber. När remdrift jämförs med kedjedrift är remdrivna garageportsöppnare mycket tystare än kedjedrivna öppnare, och de har inte heller alls lika mycket vibrationer som en kedjedriven garageportsöppnare. Eftersom denna typ av garageportsöppnare har färre rörliga delar, har den mindre underhåll och kan vanligtvis hålla längre än en kedjedriven öppnare. Med mindre buller och vibrationer kommer en kostnad på cirka 500–1 000 kr mer per garageportsöppnare. Om att minska buller är ett stort försäljningsargument för dig, kommer det att betala sig i lugn och ro att spendera det extra för en remdriven kontra kedjedriven garageportsöppnare.

Remdrivna garageportsöppnare använder gummibälten för att öppna dörren och på grund av det är de mycket mindre bullriga än de flesta andra typer av öppnare. En annan fördel är att gummibältena eliminerar behovet av metall-på-metall-kontakt, vilket minskar vibrationerna, vilket vanligtvis ökar livslängden på din garageportsöppnare. Det finns en nackdel eftersom remdrivna garageportsöppnare kostar lite mer att äga men bör hålla lika länge eller längre än deras kedjedrivna motsvarigheter.

Denna typ av öppnare använder ett gummibältessystem för att driva vagnen för att antingen öppna (höja) eller stänga (sänka) dörren. Bältet är tillverkat av material som glasfiber, Kevlar-polymert eller stålförstärkt gummi. Dessutom är enheterna som använder detta system tystast under drift. Så det anses vara det bästa alternativet för bostadshus, särskilt där ett garage är fäst vid husets huvuddörr. Den rekommenderas starkt att använda för personer som sover i ett utrymme ovanför eller i anslutning till garaget. Den största nackdelen är att dessa system är dyra än andra typer.

Ytterligare information

En remdriftsöppnare fungerar på samma sätt som en kedjedriven öppnare, men metallkedjan ersätts av en rem som kan tillverkas av polyuretan, glasfiber eller stålförstärkt gummi. Även de tystaste kedjedrivna öppnarna kommer inte att vara helt tysta, så de remdrivna öppnarna är ett utmärkt alternativ om ditt sovrum ligger nära garaget. Nackdelen med ett remdrivningsalternativ är att de är dyrare än sina kedjedrivna motsvarigheter. Förutom det är de bara tystare om du är säker på att ljudet du hör kommer från öppnaren och inte själva garageporten. När garageportar och deras komponenter blir äldre kan de bli pipiga eller bullriga. Att byta ut din garageportsöppnare med en tystare modell kommer inte att göra något för att minska ljudet som kommer från en dörr i sig. Det kommer bara att minska bullret som är förknippat med öppnaren.

Direktdriven garageportsöppnare

Direktdrivna garageportsöppnare skiljer sig mycket från kedje- och remdrivna öppnare. Istället för att ha en stationär motor och att kedjan eller remmen flyttar garageporten upp och ner, har en direktdriven öppnare en motor som färdas längs en stationär kedja. Motorn är fäst vid dörren och drar upp eller sänker den allt eftersom. Denna typ av öppnare är mycket tyst och pålitlig eftersom den endast har en motor som rörlig del.  Direktdrivna garageportsöppnare är vanligast i Europa, men de blir allt populärare på andra ställen eftersom de är väldigt tysta. Dessa öppnare fungerar genom att flytta öppnarens motor upp och ner i en kedja. Det är en liknande mekanism som en kedje- eller remdriven öppnare, men motorn är den del som rör sig istället för kedjan eller remmen. Förutom att de är väldigt tysta är de mer pålitliga och mindre benägna att gå sönder eftersom det bara finns en rörlig del i hela systemet.

Skruvdriven garageportsöppnare

En skruvdriven garageportsöppnare liknar både en remdrift och en kedjedriven öppnare, men istället för att ha antingen en kedja eller rem, har den en gängad stålstång (skruv) för att höja eller sänka garageporten. Med få rörliga delar krävs mindre underhåll, och de tenderar att vara mer pålitliga än kedje- eller remdrivna öppnare. En annan positiv aspekt med skruvöppnare är att de är snabba. De kan öppna din garageport dubbelt så snabbt som en kedjedriven öppnare. Som med alla garageportsöppnare finns det några nackdelar med att ha en skruvdriven garageportsöppnare. Det första problemet är att skruvöppnare har svårt att öppna tunga dörrar. Ett annat problem är att skruvgängorna slits av vid användning och så småningom måste skruven bytas ut. Du kan bekämpa slitage genom att regelbundet smörja skruvmekanismen.

När du vill ha en tyst garageport, överväg att köpa en skruvdragen garageportsöppnare. Dessa typer av öppnare har mindre rörliga delar än andra typer av garageportsystem och använder en gängad stång för att öppna och stänga garageporten. Det som är riktigt bra med skruvförsedda garageportsöppningssystem är att de är lite underhållsfria. Färre rörliga delar betyder mindre att oroa sig för. En nackdel med dessa typer av öppnare är att du kommer att offra ljudnivåer med vad som vanligtvis är en långsammare öppning och stängning av garageporten. Skillnaden i hastighet är inte drastisk, men den märks särskilt i jämförelse med kedjedrivna garageportar.

Märken

Olika märken av garageportsöppnare kommer att erbjuda olika priser och funktioner. Kitsap Garage Door är stolta över att kunna erbjuda en mängd olika Liftmaster-garageportsöppnare, som kommer med MyQ® app-teknik. MyQ® låter dig styra din garageport var du än har tillgång till WiFi. Dessa öppnare är också utrustade med rullande inträdeskoder som förhindrar potentiella inbrottstjuvar från att få din garagekod och ta sig in i ditt hem. Att köpa ett välrenommerat märke av garageportsöppnare är det bästa sättet att säkerställa att den lever upp till dina förväntningar.

Genie

Genie kan vara de mest populära märkena där ute. Genie-företaget var det första garageportmärket som använde rullande kodteknik. Genie har alla typer av garageportsöppnare (kedjedrivning, remdrift, skruvdragning, etc.) och har även alla tillgängliga alternativ, såsom intellicode (rullande kod), batteribackup, auto reverse, säkerhetsbelysning, WiFi/ smart teknik osv.

Chamberlain

Chamberlain garageportsöppnare är listade som den översta garageportsöppnaren i många publikationer. Den har alla klockor och visselpipor som man kan behöva i en garageportsöppnare. Chamberlain bär garageportsöppnare som är kedjedrift, remdrift och direktdrift. Chamberlain garageportsöppnare har också auto-reverse, automatisk deadbolt och WiFi/smart-teknik. Chamberlain öppnare ger 1-5 års garanti beroende på modell.

Liftmaster

LiftMaster garageportsöppnare erbjuder samma specialfunktioner som Genie och Chamberlain har. I allmänhet är LiftMaster-öppnare utrustade med kraftfulla motorer och används vanligtvis med tunga bostadsgarageportar eller i kommersiella miljöer. De är dyrare än både Genie och Chamberlain. Chamberlain och LiftMaster är olika märken, men The Chamberlain Group är moderbolag till båda. LiftMasters garageportsöppnare använder ett solitt spår i ett stycke. Detta gör enheten mycket mer robust. LiftMaster garageportsöppnare har vanligtvis 1–3 års garanti.

Skylink

ATOMS garageportsöppnare tillverkad av Skylink är en mycket tyst och kraftfull enhet som är mycket mindre och snyggare än de andra märkena som anges ovan. Skylink garageportsöppnare erbjuder alla möjliga funktioner som ofta behövs av husägare. Skylink-öppnare är specialiserade på tyst teknik, vilket är en kedjedrivningsmotor som är extremt tyst.

Vanliga frågor om garageportsöppnare

Vilka saker är viktiga att överväga med garageportsöppnare?

Säkerhet

Dagens garageportsöppnare är utrustade med fotoavkännande ögon och teknik för att upptäcka när något står i vägen för dörren. Dessa sensorer är kritiska eftersom de förhindrar att människor eller föremål fastnar under en tung garageport. Deras jobb är att identifiera när ett främmande föremål är i dörrens väg och förhindra att det går hela vägen ner. Säkerhetssensorer är standard, men när du börjar titta runt på alla alternativ för garageportsöppnare kommer du sannolikt att upptäcka en mängd ytterligare säkerhetsfunktioner, inklusive batteribackup, smartphone-teknik och rörelsesensorlampor. Vissa människor tycker att dessa funktioner är viktiga, men andra tycker inte att alla är nödvändiga, så du bör ta lite tid att överväga vilka säkerhetsfunktioner för garageportar som kommer att gynna dig.

De flesta av de nydesignade garageportsöppnarna har olika väsentliga säkerhetsfunktioner som rullande kod (för att förhindra att hackare fångar upp koden som skickas mellan fjärrkontrollen och dörren) och låsläge (för att låsa dörren när du åkte på semesterresor – ingen att öppna dörr tills du kommer tillbaka). Tri-Band är det bästa alternativet för fjärrkontrollteknik, som fungerar på 3 olika frekvenser. Dessutom kommer denna fjärrkontroll att ge dig en räckvidd på över 300 meter, vilket låter dig öppna garageporten var som helst i och runt ditt hem.

Kraft

Effektvärden för garageportsöppnare mäts i hästkrafter. Medan mycket av kraften för att höja och sänka dörren finns i dörrens fjädrar, måste öppnaren du väljer ha tillräckligt med hästkrafter för att höja och sänka din specifika garageport. Så ju större – och tyngre – din dörr, desto mer hästkrafter behöver du. När det kommer till garageportsöppnare för bostäder, hittar du vanligtvis en mängd olika hästkrafter tillgängliga, så att konsultera med en ansedd garageportsinstallationsspecialist hjälper dig att avgöra vilken som är bäst för din specifika dörr.

I allmänhet körs dörröppnare på antingen växelström eller likström, där båda dessa typer av öppnare måste anslutas till ett vanligt eluttag. Även om båda typerna fungerar bra genom att förbruka en konstant strömförsörjning, kommer likströmsöppnarna att vara lite mer effektivt, eftersom de kommer att omvandla växelström till likström. Öppnarmodellerna med denna DC-strömförsörjning tenderar att vara tystare, mindre och har en mjukare manövermekanism (start/stopp). Dessutom finns batteribackuperna mestadels på likströmsenheter, som gör att du kan manövrera dörren även när det inte finns någon strömförsörjning.

För att lyfta en enbilsgarageport behöver du en motor med ½ hk. Om du har en vanlig enkeldörr (eller) dubbel-bil (eller) takskjutport med 140 kg, överväg en dörröppnarmotor med en ½ HK. För en tung eller isolerad/trädörr, överväg en modell med en motorstorlek på upp till ¾ hk. Om du vill öppna flera dörrar eller om dörren är överdimensionerad/industriell/överviktig, välj en modell med minst 1 – 1 ½ hk. Ju kraftfullare motorn är, desto mindre stressar den och håller därmed längre. Om motorn i en garageportsöppnare inte är överbelastad med extra vikt, anses den vara den bästa. För att din öppnare ska hålla längre måste du överväga att välja en motorstorlek ett steg över dina behov.

Drivmekanism

Denna term hänvisar till de mekaniska komponenterna i en garageportsöppnare. Med andra ord, hur öppnaren fungerar eller flyttar dörren upp och ner. Hur öppnaren fungerar är viktigt eftersom det påverkar hur högt öppnaren kommer att vara, samt hur sannolikt det är att den går sönder någon gång under dess livslängd. Den vanligaste drivmekanismen för en garageportsöppnare är en kedjedrift, även om remdrift också är ett populärt alternativ eftersom de tenderar att göra mindre ljud. Det finns flera andra alternativ tillgängliga också, som vi tar upp nedan.

Backup batteri

I allmänhet är garageportsöppnare anslutna till elnätet (elförsörjning) och tar den nödvändiga kraften som krävs för att fungera. Men vad händer om det blir strömavbrott, ingen vill bli inlåst i garaget. Då kommer ett 12-volts reservbatteri vara den bästa lösningen som kommer väl till pass för detta problem. De flesta experter föreslår att du köper en garageportsöppnare med ett reservbatteri ger en pålitlig strömkälla och därmed en bekymmersfri livslängd. Även om en manuell frigöring är ganska vanlig på alla garageportar, är denna manuella frigöring användbar när det inte finns någon strömförsörjning om inte din modell har ett reservbatteri för oavbrutet arbete.

Automatisk reversering

Vi kan märka säkerhetsfunktionen för automatisk backning i moderna modeller, men inte i traditionella. Denna funktion kommer att ändra dörrens stängningsriktning närhelst dess säkerhetssensorer upptäcker något i vägen för en stängningsdörr. Det är användbart, särskilt när du har barn eller husdjur som leker utomhus. Den federala lagen har gjort det obligatoriskt att ha denna automatiska reversering i alla nya garageportssystem. Ju mer robusta säkerhetssensorerna är, desto snabbare upptäcker de hindret i deras väg. Så leta efter den som har kraftfulla säkerhetssensorer. Det är också viktigt att kontrollera om säkerhetssensorerna är korrekt monterade eller inte under installationen för maximal effekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen