Den bästa gipsskivan 2024 – Test av gipsskivor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

NORGIPS Gipsskiva Standard

NORGIPS Gipsskiva Golv

NORGIPS Gipsskiva Brand

NORGIPS Gipsskiva Light Board

Klicka här för att se gipsskivor.

Bästa gipsskivan 2024

En bra gipsskiva är väldigt viktigt för att ens väggar ska bli så bra och hållbara som möjligt. Det finns flera olika typer av gipsskivor och beroende på vad de ska användas till passar de olika bra. Oavsett om du ska använda gipsskivor till privata ändamål eller om du ska använda de kommersiellt är det väldigt viktigt att köpa en kvalitativ gipsskiva som håller länge.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra gipsskiva på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken gipsskiva som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem gipsskivan så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa gipsskivan. Det är just därför som vi här på hantverksporffset.se har skapat en tabell med de bästa gipsskivorna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla gipsskivor som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa gipsskivan inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test gipsskiva 2024

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa gipsskivan på nätet. När du letar efter den bästa gipsskivan finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa gipsskivan enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en gipsskiva efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa gipsskivan för dig:

  • Storlek
  • Tjocklek
  • Material
  • Applikationer för brandsäkert gips

Storlek

Gipsskivor kan köpas i flera olika storlekar. I det här avsnittet kommer vi att diskutera vilka storlekar av gipsskivor du kan köpa, om det beror på typen av gipsskiva och vilken storlek på gipsskivor som är idealisk för tak och väggar. Gipsskivor tenderar att ha en bredd på 0,9 till 1,2 meter och en längd på 1,8 till 3,6 meter. De flesta gipsskivor har en tjocklek på 9,5 mm eller 12 mm. Det finns dock gipsskivor med andra variationer av längd, bredd och tjocklek. Vilken storlek gipsskivor du behöver varierar också beroende på vilken typ av gipsskiva det är fråga om. Brandsäkra gipsskivor kan till exempel ha en gipsskivatjocklek på 15 mm. För en standardvägg bör du köpa gipsskivor med en tjocklek på 12 mm och för ett tak är den föredragna tjockleken på gipsskivor cirka 12,5 mm. Till ett badrumstak bör du välja en gipsskiva med en tjocklek på antingen 12 mm eller 12,5 mm.

Tjocklek

För det här avsnittet kommer vi att diskutera tjockleken på gipsskivor. Gipsskivor brukar ha en tjocklek på 9,5 mm eller 12,5 mm. Du kan dock köpa gipsskivor med andra tjocklekar. Gipsskivor med ökad tjocklek kan användas för att isolera, skydda mot skador eller för att förhindra bulleröverföring mellan rummen. Brandsäkra gipsskivor kan ha en tjocklek på upp till 15 mm. Den ideala gipsskivans tjocklek för väggar och tak i ett givet rum kan också variera. Gipsskivornas tjocklek varierar från. Byggnormer kan ange en tjocklek för en specifik typ av applikation, men här är några vanliga användningsområden. 6 mm gipsvägg är inte tillräckligt stark för att ge bra stöd ensam, men du kan installera den över en yta som redan är på plats, till exempel för en reparation. Den är tillräckligt tunn för att böjas så den fungerar i bågar eller böjda väggar.

1 cm gipsskivor var vanligt i innerväggar vid en tidpunkt men är inte längre standarden. Liksom 0,6 cm paneler kan den användas över befintliga paneler för reparation och i vissa böjda applikationer, men den erbjuder inte styrkan hos 1,25 cm paneler. 1,25 cm gipsskivor är den mest mångsidiga skivan och den vanligaste tjockleken för 40 cm innerväggar på mitten i de flesta hem. Det ger en bra balans mellan styrka och vikt.

1,5 cm gipsskivor är en tyngre produkt som motstår hängande i tak och i 60 cm innerväggar på mitten. Den extra tjockleken förbättrar också ljudisoleringen. Du hittar ofta brandklassade gipsskivor i 1,5 cm paneler. På grund av dess utmärkta ljudisoleringsegenskaper fungerar 1,5 cm gipsskivor bra i sovrum och vardagsrum. Det är dock dyrare än gipsskivor som är 1,25 cm tjocka eller mindre.

Material

När du skapar yttre hörn på gipsskivor, används hörnpärlor för att skapa ett snyggt färdigt utseende och skydda gipsväggen från skador. De appliceras med fogmassa eller fästelement. Som namnet antyder bildar inramning av gipsskivor strukturen som stöder gipsväggen för att skapa den färdiga väggen. Standarddimensionella trä 2-by-4s eller metallreglar används vid inramning. Gipsfogmassa, även kallad gipsmur, är ett gipsbaserat pulver som, i kombination med vatten, bildar en pasta som används för att täta fogar i gips. Det används också för att fylla sprickor och hål i gips- och gipsytor. Gipstejp tätar fogar i gipsskivor. Den är gjord av antingen papper, som är icke-vidhäftande och kräver fogmassa, eller nät, som har en klibbig baksida och inte kräver fogmassa.

Applikationer för brandsäkert gips

Mineralmatrisen av gips behåller naturligt vatten, även när det verkar torrt. Även om gipsskivor i sig är brandbeständiga till viss del, är de produkter med brandklassificering designade för att prestera ännu bättre än vanliga gipsskivor. Lågor eller intensiv värme driver fukten som är instängd i väggskivans kärna ut den svalare sidan. När gipsen ger upp sitt vatten, tenderar det att krympa, spricka och så småningom förvandlas till damm. Med tillsatser inblandade i gipsslammet på fabriken håller brandsäkra skivor både fukten längre i en brand och motstår krympning. Ju längre brädan kan behålla sin integritet och position på väggen eller taket, desto bättre. Brandklassade väggskivor är skapade speciellt för att hålla formen längre under intensiv hetta och lågor och kan fungera som en tillfällig barriär medan de som bor i byggnaden flyr från en brand.

Lista över de bästa gipsskivorna 2024

  • Bäst i test:
  • Populärast:
  • Premiumval:
  • Billigast:

Typer av gipsskivor

Vi kommer nu att diskutera några av de olika typerna av gipsskivor. För det här avsnittet kommer vi att diskutera typer av gipsskivor inklusive isolerade gipsskivor och brandsäkra gipsskivor. För den gipsskiva du väljer kan du välja att hitta de bästa gipsskivorna. Gipsskivor används för att stödja gipsskivan.

Vattenbeständig gipsskiva

Fuktbeständiga gipsskivor bör användas i kök och badrum. Du kan också välja att installera den här typen av gipsskivor i skyddade lägen för utvändiga soffits. Vattentålig gipsskiva innehåller tillsatser som används för att förhindra fuktansamling på väggen. Dessa tillsatser finns i gipsskivans kärna. Att installera felaktig typ av gipsskivor i ett badrum eller kök kan göra det sårbart för vattenskador. Gipsväggen kan försvagas och försämras med tiden som ett resultat. Alla typer av vattenbeständiga gipsskivor används ofta i kök och badrum.

Du kan också använda detta material på skyddade platser, som under soffor eller sängar som är belägna utanför. Vattentålig gipsskiva innehåller tillsatser, som finns i materialets kärna. Dessutom innehåller vattenbeständig gipsskiva tillsatser som förhindrar fuktansamling på väggen. Att göra jobbet felaktigt kan sluta med försvagade och delvis sönderfallna väggar. Vid denna tidpunkt måste du installera hela strukturen igen genom att ta bort gipsskivan. Detta är inte bara ett enormt besvär, utan det är också ganska dyrt. Denna typ av skiva har vattenavvisande tillsatser i kärnan, vilket gör dem lämpliga som underlag för kakelsättning av vissa våta områden. Denna typ av gipsskivor kommer vanligtvis med ett grönt ansikte och är vanligtvis inte putsade. De är utmärkta för områden med hög luftfuktighet, men eftersom alla gipsputsar snabbt suger upp fukt skulle det vara kontraproduktivt att putsa dem.

Isolerade gipsskivor

Även känd som termiska gipsskivor, är detta en plåt som ger ett termiskt försvar. Den erbjuder optimalt skydd mot kyla, fukt och värme och är utbredd i ett stort antal miljöer, allt från hem, kommersiella utrymmen till industriella installationer. Det ger också ett kostnadseffektivt sätt att hålla ditt hem energieffektivt. En populär form av gipsskivor är isolerade gipsskivor eller termiska gipsskivor. Den är utformad för att hålla värmen inne. Dess förmåga att hålla värmen uppnås med tillägg av en värmeisoleringsskiva som fästs på baksidan av gipsskivan. De kombineras till ett enda ark och skapar isoleringsgipsskivor. Isolerade gipsskivor kan också fungera som ett sparsamt sätt att isolera dina väggar.

Brandsäkra gipsskivor

Det är en typ av gipsskivor som hindrar lågor från att spridas genom brännbart material som trä. Skyddsnivån kan dock variera beroende på produktklassificeringen på varje brandbeständig gipsskiva. Dessa material kan hålla i upp till två timmar innan de börjar brinna. Kombinationen av betongskivan och gipsbeklädnaden, som ibland är förstärkt med glasfibrer eller andra tillsatser, gör en sorts gipsskiva som är utformad för att motstå både värme och lågor under en viss tid. Som namnet antyder tål denna typ av gipsskivor brand även om dess effektivitet varierar beroende på brandprestanda för varje produkt.

Vissa produkter av brandsäkra gipsskivor kan vara helt brandsäkra medan andra kan undvika att antändas i flera timmar. Brandsäkra gipsskivor bör ha en minsta motståndstid på en halvtimme till två timmar. Glasfibrer och andra tillsatser ger denna form av gipsskivor dess brandbeständiga egenskaper. En av de viktigaste typerna av gipsskivor är brandsäkra skivor, som förbättrar brandprestandan och är användbara för lägenheter och delade byggnader. Brandbrädor mäts efter hur många minuter de kan stå emot brand och ändå ge brandskydd.

Brandsäkra gipsskivor gör precis som det står på plåten. Det är viktigt att bekanta sig med och välja rätt brandprestandabetyg eftersom varje betyg anger en annan sak. Vissa brandbeständiga gipsskivor kan vara obrännbara, där vissa kan erbjuda 240 minuters brandmotstånd innan det börjar brinna. Om brandsäkra gipsskivor inte är specificerade och bara är ett tillval, är det värt att välja det som passar din applikation bäst. Om det är specificerat väljer du rätt prestandaklassificering för att uppfylla byggreglerna.

Akustisk gipsskiva

Akustisk är en professionell gipsskiva som håller oönskat ljud till ett minimum. Den har en tjocklek på cirka 12,5 mm vilket minskar ljudets förmåga att färdas genom tak och väggar. De används oftast vid konstruktion av inspelningsstudior, hemmabiosystem och konferensrum. Den bästa ljudisolerade gipsskivan är gjord av en blandning av betong och återvunna fibrer. Akustiska gipsskivor är designade för att minimera ljudöverföringen mellan rummen. Denna typ av ljudisolerade gipsskivor tenderar att ha en högre densitet än de flesta gipsskivor. Det hjälper till att begränsa buller i ett givet rum. Akustiska gipsskivor har en tjocklek på ca 12,5 mm vilket minskar ljudets förmåga att färdas genom tak och väggar. Det är möjligt att förbättra dess ljudisoleringsförmåga ytterligare genom att förstärka den med ljudisolerade material som mineralull eller glasfiber.

Denna typ av skiva har en kärna med högre densitet som ger en bra nivå av ljudisolering. Det är effektivt på tunna väggar och tak vilket gör det mycket användbart i flerbostadshus. Det används oftast i kombination med mineralull och olika ljudisolerande fixeringsmetoder såsom fjädrande stänger som håller skivans yta något borta från ytan de är på för att förhindra att ljudvibrationer passerar. Se våra projekt om ljudisolering. Även känd som akustisk gipsskiva. Detta ger bra ljudisolering genom att lägga ett tätt lager gips djupt in i gipsskivorna. Att fästa skivor med lim istället för fästen kan förbättra ljudisoleringen, eftersom det inte blir några luftspalter.

Välj akustiska gipsskivor så får du ytterligare fördelar över att bara kunna avsluta rummet. Akustiska gipsskivor kommer att hålla ljudet borta från rummet och minska hur ljud rör sig mellan rummen för att ge ett mer privat och bekvämt liv för de som bor där. Att använda akustiska gipsskivor i en renovering av vardagsrummet kommer till exempel att innebära att en högljudd film inte stör en tyst pratstund i köket.

>>> Är du intresserad av stålborstar? Klicka här. 

Slagtålig gipsskiva

Den slagtåliga gipsskivan är en högdensitetsprodukt som har överlägsen hållbarhet, styrka och bärförmåga. Dessa egenskaper är resultatet av att den är gjord av rena gipsputsar som innehåller olika tillsatser som kalkstensspån och cement.

Gipsskivor för innertak

För ett vanligt hustak rekommenderas vattentålig gipsskiva. Lättvikts akustisk gipsskiva rekommenderas för tak med lätt konstruktion eller träbjälklag och takets ljudisolerande egenskaper bedöms inte vara viktiga. Under vissa omständigheter kan brandbeständiga eller akustiska gipsskivor specificeras; båda dessa kan minska oönskat ljud i hela rummet. För tak som är mindre än 19 cm i tjocklek bör standardväggskivan duga. Men om du har högre tak och vill se till att det är så tyst som möjligt rekommenderar vi att du använder en akustisk gipsskiva.

När du arbetar i ett tak är de lättaste brädor det bästa alternativet. Lämplig tjocklek för gipsskivor i taket är vanligtvis 9,5 mm till 12,5 mm – du kommer att se den här typen av tjocklek på gipsskivor som är speciellt utformade för tak, till exempel akustiska gipsskivor. Det är teoretiskt möjligt att montera tjockare gipsskivor i ett tak, men det kan lätt leda till problem vid tejpning, skumning och putsning av fogarna. Tänk på att skivor behöver extra stöd i ett tak, så undvik att fästa med lim om du kan.

Detta är lämpligt för de flesta applikationer där normala ljudnivåer, strukturella egenskaper och brandspecifikationer finns. Normal väggskiva kan fixeras i dubbel tjocklek för att ge större motståndskraft mot brand och ljudnivåer. När det kommer till vilken yta av brädet du kan putsa eller dekorera på, måste du alltid putsa eller dekorera brädans elfenbensfärgade yta, särskilt om du putsar, som om du putsar på baksidan av brädet, kan det lätt falla av. Papperet på framsidan av brädet är speciellt utformat och formulerat för att ta skumgips. Utöver detta, om du planerar att tapetsera eller måla direkt på din gipsskiva, bör du alltid täta den först.

Fuktbeständig gipsskiva

I kärnan av fuktbeständiga gipsskivor finns några tillsatser som stöter bort fukt. Dessa gipsskivor är de enda lämpliga gipsskivorna för kök och badrum, eftersom den fuktiga miljön annars kommer att försämra skivans kvalitet med tiden och kan resultera i förlust av effektiviteten hos eventuella isoleringsegenskaper. Att använda icke-fuktbeständiga gipsskivor i ett fuktigt område kommer att leda till fukt, röta och mögel med tiden. För våtutrymmen som kök och badrum är fuktbeständiga gipsskivor ett bra alternativ. Med speciella vattentäta och vattenavvisande ämnen kan du se till att du kan använda en dusch eller ett handfat utan att behöva oroa dig för stänk eller fuktproblem.

Mögel- och fuktbeständiga gipsskivor, vanligtvis kallade “grön skiva” eller “lila skiva”, har olika typer av stöd (även känd som matta eller fasader) som omger kärnan. Istället för det vanliga papperet får kärnan ett behandlat papper eller glasfibermatta som motstår migrering av vattenånga in i gipsen. Glasfiber, samtidigt som det avvisar fukt, motverkar också svamptillväxt. Grön och lila baksida skyddar skivans gipskärna från vattenånga och fukt.

Varje plats där den omgivande eller periodiska luftfuktigheten tenderar att vara högre än resten av hemmet kan dra nytta av gröna eller lila brädor. De drar inte in fukt eller erbjuder en enkel livsmiljö för mögel och mögel. Även om fuktbeständiga gipsskivor håller bättre än traditionella gipsskivor i områden som tar emot ovanliga mängder ånga, har de begränsningar. Överallt där vattenkontakten är frekvent och direkt – såsom badkar och duschar, bastur och backsplashes – använd betongstödskivor istället.

Standard gipsskivor

Används oftast på inhemska projekt eller utvecklingar där det inte finns några krav på brand-, akustisk-, termisk- eller fuktspecifikationer. Tips: Den har brandegenskaper! Om du till exempel bara behövde 30 minuters brandpaus mellan tak eller väggar, så kommer två vanliga gipsskivor att ge dig denna standard, och det är kostnadseffektivt. Den kan också användas på allt tegel- eller blockarbete där det återigen inte finns några specifika krav, vare sig det är ett prick- och badsystem eller ett gipsfodersystem.

Termiska gipsskivor

Denna produkt levereras med en standard 9,5 mm gipsskiva bunden till en fenolskiva fäst på baksidan och tjänar samma syfte som att använda en värmeisolering i din kavitet. Den finns i många olika tjocklekar och är beroende av vilket U-värde som krävs. Ju större uppgradering som behövs, desto tjockare bräda. Om du till exempel funderar på att uppgradera en gammal fastighet utan befintlig hålighet, skulle den här produkten vara den du ska använda. En 63 mm termobräda skulle ge ett uppgraderings-U-värde på 0,22 vilket betyder att det kommer att göra utrymmet toasty!

Tips: Se till att termoskivan är fenolisk och inte polystyren. För att uppgradera ett utrymme skulle vår lägsta rekommendation vara 45 mm med max 100 mm, beroende på väggtyp. Innan du rusar ut och köper dina produkter värdesätt alltid utrymmet som detta kan spara tid och pengar! Tips: Se till att termoskivan är fenolisk och inte polystyren. För att uppgradera ett utrymme skulle vår minimirekommendation vara 45 mm till 100 mm, beroende på underlaget. Innan du rusar ut och köper dina produkter värdesätt alltid utrymmet som detta kan spara tid och pengar!

Gipsskivor med värmeisolering

Gipsskivor för värmeisolering skiljer sig från vanliga gipsskivor – detta är viktigt att notera! Vanliga gipsskivor används ofta för byggnadsarbeten i hela hemmet, men endast gipsskivor som är speciellt avsedda för värmeisolering av väggar kommer mest effektivt att stoppa värme att lämna genom varje vägg i ditt hem.

Standardgipsskivor erbjuder viss nivå av väggisolering – det är också ett lågt pris att köpa. Du måste använda standardgipsskivan i kombination med vilket isoleringsmaterial du än väljer (stenull, glasull, fårull och så vidare). Du kan mycket väl behöva ta med en isoleringsexpert till ditt hem för att installera din vanliga kombination av gipsskivor och isoleringsmaterial på varje vägg i ditt hem. Detta beror på det faktum att installation av standardgipsskivor och ett isoleringsmaterial kräver betydande skicklighet och

Det finns nu ett bekvämare alternativ för att installera väggisolering i hemmet: gipsskivor designade speciellt för hemväggsisolering. I huvudsak kombinerar denna typ av gipsskiva själva gipsskivan med det isoleringsmaterial som redan är fäst på den. Detta innebär att det är mycket lättare att installera denna två i en värmeisolerande gipsskiva på väggarna i ditt hem. Kom ihåg – att installera den värmeisolerande gipsskivan från insidan av väggen är det låga prisalternativet! Genom att använda två i en isoleringsgipsskivor kan du lägga till isolering på varje vägg i ditt hem snabbare och enklare än genom att använda vanliga gipsskivor i kombination med ett isoleringsmaterial.

Vanliga frågor om gipsskivor

Vad är gipsskivor?

För det här avsnittet kommer vi att diskutera vad gipsskivor är. Vi kommer också att svara på frågor som vad gipsskivor används till, vad den är gjord av och hur länge den har använts. Gipsskivor eller gipsskivor är en panel av material som tenderar att pressas mellan en backer och en facer. Det används vid tillverkning av tak och innerväggar. Gipsskivor består av kalciumsulfatdihydrat eller gips. En tidig form av gipsskivor uppfanns på 1880-talet. Gipsskivor blev framträdande under andra hälften av 1910-talet och genom 1920-talet. Gipsskivor ger en bra finish på en vägg med hjälp av gipstejp även om våtputsning används ganska ofta i byggbranschen. Gipsskivor är en av de enklaste formerna av gips att använda. Det finns dock många andra typer av populära gips. Hårdväggsputs och limputs är exempel på populära och lättanvända former av puts som utan tvekan är lättare att använda.

Hur mycket vikt kan gipsskivor klara?

Innan du köper gipsskivor bör du veta hur stor dess bärförmåga är. Vi kommer att diskutera detta och titta på ämnen som vikten som en spik i en gips kan hålla. Gipsskivor kan i allmänhet hålla runt 20 kg/m² i vikt även om det varierar beroende på vilken gipsskiva du köper. En spik i en gipsskiva kommer sannolikt bara att hålla ett par kilo. Vissa typer av gipsskivor kommer att ha en större hållfasthet på grund av de material som används. Vissa gipsskivor är bättre på att hålla vikten än andra i enlighet med sin design. Gipsskivans storlek och tjocklek kan också påverka dess bärförmåga.

Vilken gipsskiva ska man använda för badrum?

Ett badrum kräver fuktbeständiga gipsskivor, vilket vi kommer att titta på för detta avsnitt. Vi kommer att diskutera användningen av denna typ av gipsskivor och varför den bör användas för ett badrum. Fukt- eller vattenavvisande gipsskivor är den bästa och enda lämpliga typen av gipsskivor att använda för ett badrum. Badrum behöver vattentåliga gipsskivor för att förhindra vattenansamling eftersom andra typer av gipsskivor skulle skadas och försvagas av fukt. Den här typen av gipsskivor har liners utformade för att stöta bort vatten och silikontillsatser, som båda skyddar mot vattenskador.

Vilken gipsskiva ska man använda för innertak?

Vi ska nu diskutera vilken typ av gipsskivor du ska använda till tak. Vi kommer också att förklara varför denna typ av gipsskivor bör användas. Vanliga gipsskivor eller väggskivor är det bästa förstahandsvalet när det kommer till tak. Du vill också se till att väggskivan du köper har rätt tjocklek för ditt tak. Om det är ett badrum eller kökstak bör du använda vattentåliga gipsskivor eftersom det skyddar mot fuktskador. Om du har ett tunt tak bör du använda akustiska gipsskivor för att minska ljudets förmåga att färdas mellan rummet och det direkt ovanför.

Vad är gipsskruvar?

Vi kommer nu att diskutera gipsskivor (gipsskruvar). Dessa typer av skruvar har försänkta, pozidrivhuvuden och tenderar att vara svarta. Olika längder på gipsskivor bör användas beroende på gipsskivans tjocklek. Om gipsskivan har en tjocklek på 9,5 mm ska skruvarna vara 32 mm långa. För en gipsskiva med en tjocklek på 12,5 mm, använd skruvar med en längd på 38 mm. Gipsskruvar skiljer sig från de flesta skruvar. De är vanligtvis gjorda av härdat stål och är designade speciellt för användning i gipsskivor.

Det bästa sättet att såga gipsskivor är med en vanlig gipsskivsåg. Du behöver en rak egg, Stanley-kniv, penna och ett måttband. Du kan också välja att använda en väggskivasåg som en gipsskivskärare, speciellt för att skära former från mitten av ett område med gipsskivor. När det gäller säkerhetsutrustning kan du bära skärtåliga handskar. För att skära gipsskivor, markera först noggrant den eller de linjer du tänker skära med en penna och rak kant. Klipp igenom linjen och städa eventuella ofullkomliga snitt med en rasp- eller gipsskiva om du vill. Om du inte skär gipsskivor på rätt sätt kan det leda till oavsiktlig skada på gipsskivan eller otillräcklig skärning.

Notera att det bästa sättet att skruva in gipsskruvar är med en gipsskruvdragare.

Vilka är de tillgängliga gipsskivornas storlekar?

Gipsskivornas storlekar varierar beroende på en mängd olika faktorer. Olika storlekar används för tak och olika väggar. Det bestäms också av vilken typ av gipsskiva du använder. Det är användbart att veta vilka olika storlekar av gipsskivor som finns tillgängliga för att säkerställa att du köper rätt sort för dina behov. I allmänhet varierar gipsskivor mellan 0,9 och 1,2 meter i bredd och mellan 1,8 och 3,6 meter i längd. Tjockleken på gipsskivorna kan också variera beroende på användningsfallen. Den vanligaste tjockleken för gipsskivor är dock mellan 9,5 mm och 12 mm. I fallet med brandsäkra gipsskivor kan dessa ha en tjocklek på cirka 15 mm, medan en standardvägg kommer att ha cirka 12 mm tjocklek och 12,5 mm för gipstak.

Dessutom kan du använda en gipsskiva med en tjocklek på antingen 12 mm eller 12,5 mm för ett badrumstak. Dessa kan dock anpassas och kan också variera beroende på husägarens individuella preferenser. Husägare väljer ibland att bygga med ytterligare gipsskivor tjocklek om de behöver bättre isolering. Dessutom kan putsade innertak i rum ovanför garage eller loft vara nödvändiga för att minska bullerföroreningar mellan bostadsytor och mekaniska rum.

Hur skär man gipsskivor?

Att skära gipsskivor kräver ett vasst blad. Se till att använda en rak egg av stål och en Stanley-kniv. Om du behöver skära former kan du använda en väggskivasåg som en kapmaskin för gipsskivor men var medveten om de speciella tekniker som krävs. Korrekt säkerhetsutrustning inkluderar rätt skärtåliga handskar. För att skära gipsskivor, markera noggrant dina avsedda snitt och utför sedan snittet genom gipsskivan. Du kan städa bort brister med en rasp- eller gipsskiva.

Hur lång tid tar det att putsa ett tak?

Tiden som krävs för att putsa ett tak beror på dess storlek och form, och om ytterligare arbete som formning eller gjutning görs samtidigt. Takputsning är en lång procedur som kräver en professionell och specialutbildad person för att klara av. Att arbeta med gipstak kan vara en rörig process. Om du vill göra ett litet tak tar det vanligtvis 6–12 timmar. För ett mellantak tar det cirka 8–12 timmar. När du gör ett stort tak kan jobbet ta cirka 2–3 dagar att slutföra.

Vilka storlekar av gipsskivor finns tillgängliga?

Att använda gipsskivor som väggfinish kan vara mycket billigare än våtputs. Gipsskivor finns i flera tjocklekar inklusive 9,5 mm och 12 mm. 15 mm och 19 mm gipsskivor är inte ovanliga för skivor som har en specifik uppgift som brandskydd eller ljudisolering. Förutom de olika märkena av gipsskivor för olika situationer, används en annan typ av skiva när ytan ska putsas i motsats till målad. För att slippa se några skarvar i gipsskivväggen används en avsmalnande skiva när väggen ska målas. Detta innebär att tjockleken på brädan minskar mycket när man kommer mot kanten. Två tunna kanter är knutna till varandra och lite gipsskivor klistras över skarven. Ett tunt lager gipsfogspackel appliceras med en bred skrapa och slipas lätt ned så att ytan på spackeln slutar helt i nivå med skivans yta. Detta innebär att skarven inte märks och gipstejpen förhindrar att spackeln spricker om väggen skulle röra sig alls.

Vad är gipsskivor gjorda av?

Gipsskivor är en panel gjord av kalciumsulfatdehydrat (gips). Det är också känt som gipsskivor, väggskivor eller väggpaneler. Gipsskivor är i grunden ett inre lager av gips som är inklämt mellan två yttre lager av foderpapper inklusive olika tillsatser i gipslagret och varierande vikt och styrka på foderpapperet. Gipsskivor kommer vanligtvis i 1200 mm breda plåtar, designade för att passa standard 600 mm regelavstånd som används i hus idag. Väggarna i hus med trästomme, stålstomme och konstruktionsisolerade paneler är nästan alltid färdiga med 12,5 mm gipsskivor fästa på de vertikala reglarna eller motläkten. De som bygger i murverk, med tegel eller byggnadssten, har valet att antingen hårt (våt) putsa väggarna eller torrfodra med gipsskivor.

Vilken typ av gipsskiva är bäst?

Att navigera dig igenom mängden gipsskivor på marknaden kan vara utmanande. Du kan köpa gipsskivor i ett antal bygghandlare och du kommer att stöta på en rad olika typer av skivor och slutprodukter. Den framtida användningen av ett rum kommer att avgöra vilken typ av gipsskivor som ska användas, så det är värt att få expertråd i förväg om du är osäker eftersom vissa gipsskivor kommer att uppfylla dina långsiktiga krav. Gipsskivor är bra för att minska brusöverföring som tal och musik.  Fuktiga förhållanden, som i kök och badrum, kräver användning av specialdesignade fuktbeständiga gipsskivor som innehåller vattenavvisande tillsatser. Även om standardgipsskivor är idealiska för de flesta miljöer, bör den inte användas i förhållanden med hög fuktighet.

Hur installerar jag gipsskivor isolering från insidan av en vägg i bostaden?

Att sätta i gipsskivor för att säkerställa att varje vägg i ditt hem är isolerad är ett bra sätt att få ner priset på dina värmeräkningar. Visste du att cirka 16 % till 25 % av värmen i hemmet strömmar ut genom en eller annan vägg? Det betyder att du måste lägga till isolering i varje vägg om du förbättrar energieffektiviteten i ditt hem, för att sänka priset på dina räkningar och – mycket viktigt – för att skydda miljön.

Det är viktigt att komma ihåg att isolering av gipsskivor från insidan av varje vägg i hemmet är det billigaste alternativet för isolering. Normalt väljer du ett valfritt isoleringsmaterial innan du lägger ett lager gipsskivor ovanpå isoleringsmaterialet. När det gäller isoleringsmaterialet som sitter under gipsskivan – mellan gipsskivan och väggen i ditt hem, alltså – kan du välja mellan olika alternativ. Naturlig isolering (som fårull), mineralisolering (som glasull eller stenull), syntetisk isolering, värmereflekterande isolering eller ny generations isolering, som använder den senaste tekniken.

>>> Är du intresserad av sågbord? Klicka här. 

Vad används gipsskivor med isolering till?

Gipsskivor som är speciellt designade för isolering består av två lager av material, med en värmeförsegling för att stoppa värmeenergi från att överbrygga gapet mellan de två gipsskivorna. I värmeisolering som använder ett två-i-ett-system ser vi följande inställning:

Isoleringsmaterial (som stenull, glasull och så vidare) med effektiva nivåer av termiskt motstån Beroende på utformningen av väggen du vill lägga till isolering på i ditt hem kan du välja mellan olika typer av isoleringsuppsättningar: Vattenavvisande väggisolering: detta anti-fuktisoleringsmaterial är lämpligt för värmeisolering i en badrumsvägg Brandsäker väggisolering: detta är idealiskt för att lägga till isolering till en vägg som är nära ett område som används för matlagning, nära en öppen spis eller nära värmeanordningar i hemmet Anti-buller väggisolering: denna typ av gipsskivor erbjuder effektiv akustisk isolering för att minska bullerföroreningar

Hur gipsar jag ett tak?

Det finns många anledningar till att man vill putsa ett tak – kanske har du ett tak som inte går att reparera och behöver tas ner och installeras om, inklusive puts, eller så kanske du har tagit bort ett popcorntak och behöver lägga på ett snyggt nytt skikt av platt gips till ditt tak? Så här gör du jobbet. Om du återanvänder verktyg för putsning, se till att de är fläckfritt rena och inte har rester från tidigare putsjobb.

Förberedelse

Vid traditionell gipsapplicering fästs ett trådnät på takets reglar och lager av gips läggs ovanpå. Men på grund av moderna byggmetoder är det troligt att dina takbjälkar redan kommer att täckas med gipsskivor innan du börjar.  Den har ett fabriksbindemedel på sig. Det är också viktigt att dubbelskruva brädan till reglarna, eftersom detta kommer att “minska rörelsen”. Se sedan till att taket rengörs noggrant och avlägsnar eventuell smuts och damm. Detta är mycket viktigt, eftersom eventuellt skräp kommer att förhindra att gipset fastnar ordentligt.

Att blanda gips bör gå till med eftertanke och omtanke eftersom det kan vara en svår uppgift. Det är viktigt att du alltid lägger plåstret i vatten och inte tvärtom. När plåstret väl är förberett måste det ha en tjock, krämig konsistens utan klumpar. För att börja, fyll en stor hink, ungefär en tredjedel av vägen upp, med rent kallt vatten. Lägg sedan till ditt gips tills högen stiger över vattenytan. Se till att ytterligare en hink med vatten finns i närheten så att du kan rensa bort dina verktyg omedelbart.

Applicera

Det finns flera sätt att putsa ett tak. Som diskuterats tidigare är det troligt att ditt tak redan har gipsskivor installerade.  Nu är du redo att applicera ditt bruna skikt av gips med en hök och murslev. För att börja, plocka upp en liten mängd blandat gips från hökskivan och applicera sedan i taket med putsspackeln. Sprid ut ordentligt med stora svepande drag med glättaren något vinklad bort från taket. När du är klar, gå lätt över ytan med ett rent spackelblad, fukta ytan med en sprayflaska när du går. Återigen, vinkla bladet något så att kanten jämnar ut över gipset. Använd slutligen en liten fuktig borste för att putsa bort kanterna och hörnen. Följande dag, när den torkat, kan du avsluta med att applicera en dedikerad takfärg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen