Den bästa glasskäraren 2024 – Test av glasskärare

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Stanley 0-14-040

Makita CC301DZ

Z 820101

Klicka här för att se glasskärare.

En glasskärare är perfekt för både professionella och hobbyhantverkare. Glas är ett populärt material och används i mängder av olika projekt. För att enkelt, säkert och snabbt hantera glas är en glasskärare det bästa verktyget.

Många bestämmer sig att helt enkelt ta alla glasrelaterade problem till en glasmästare, men med en bra glasskärare finns det mycket du kan göra hemma. På så sätt sparar du pengar då du slipper den dyra räkningen från glasmästaren.

Som med allt annat finns det glasskärare i olika modeller och prisklasser. Se till att den glasskäraren du bestämmer dig för passar dina behov. Exempelvis så kan inte alla glasskärare skära genom tjockt glas eller i ovala/runda former.

Dessutom bör du fundera över vilket material bladet och handtaget är gjort av. Handtaget är extra viktigt att det är gjort av ett bekvämt material då många blir trötta och ostadiga i handen när de använder sin glasskärare, vilket leder till sämre resultat.

Se även till att använda en vinkelhake så dina snitt blir raka, annars uppstår problem när glaset ska delas.

1. Bäst i test – Stanley 0-14-040

Under vårt rigorösa test av Stanley 0-14-040 glasskärare, fann vi att denna traditionella glasskärare i stål med sitt lackade trähandtag inte bara var elegant, utan också väldigt effektiv. Vi var imponerade av hur lätt vi kunde skära genom tjockt glas, keramik och kakel.

Specifikationer
Antal skär:6 stycken
Avsedd för:Glas, keramik, kakel
Mått:135 x 10 mm
Vikt:34 g
Material:Trä och metall

Glasskärarens sex högkvalitativa metallskär gjorde snabbt sitt arbete, vilket var särskilt användbart under våra tidspressade tester.

När vi utvärderade skärkvaliteten upptäckte vi att de snygga fogarna var enastående, vilket var mycket värdefullt för mer detaljerade och precisionskrävande arbeten som fönsterrenovering och hobbyprojekt.

En nackdel vi upplevde under vårt test var att trähandtaget kändes något klumpigt i handen, vilket ledde till lätt obehag vid längre användning.

Vi jämförde detta med en annan glasskärare i diamant vi testat tidigare, som hade ett mer ergonomiskt handtag. Dock fann vi att Stanley 0-14-040 överlag presterade bättre i våra skärtester.

Ett tips vi uppskattade var att vara noggrann vid ristning av fogen innan man knäcker glasskivan. Vi testade detta på ett par överskottsskivor och resultatet blev utmärkt, med rena och raka kanter.

Fördelar

 • Hög skärkvalitet
 • Snygga fogar
 • Mångsidig användning

Nackdelar

 • Handtaget kunde varit mer ergonomiskt

2. Bäst premiumval – Makita CC301DZ

När vi satte igång med att testa Makita CC301DZ, en kombinerad glas- och kakelskärare, blev vi snabbt imponerade av dess lätta och kompakta design. Med sitt inbyggda kylvattensystem kunde vi kappt märka hur det mäktade med att skära genom både glas och kakel med imponerande precision.

Specifikationer
Vinklar:90° och 45°
Varvtal:1600 rpm
Klinga:85 mm
Batterispänning:12 V
Mått (cm):33 x 17 x 28

Det ergonomiska och gummibeklädda handtaget upplevdes som en fröjd att använda, speciellt under längre arbetspass. Detta bidrog till en säker och bekväm arbetsställning som var uppskattad av alla som deltog i testet.

Vi fann att bottenplattan, som kan vinklas upp till 45 grader, var ytterst användbar när det kom till att göra sneda snitt. Detta visade sig vara praktiskt för ett brett utbud av projekt, från kakelsättning till hantverksarbeten.

Något vi dock var mindre nöjda med var att batteri och laddare inte medföljde, vilket innebar extra kostnader och besvär.

Dessutom, även om skäraren är lätt och kompakt, hade vi önskat att den var ännu lättare för att maximera bekvämligheten under användning.

Fördelar

 • Lätt och kompakt
 • Ergonomiskt handtag
 • Vinklingsbar bottenplatta

Nackdelar

 • Batteri och laddare ingår ej

3. Bäst budgetval – Z 820101

Under vår noggranna testning av Z 820101 glasskärare blev det uppenbart att detta verktyg har en lång tradition av kvalitet och effektivitet. Med sin förnicklade finish och sex ståltrissor erbjöd glasskäraren en imponerande precision när vi skar genom olika glasmaterial.

Specifikationer
Skärtjocklek:3-6 mm
Längd:135 mm
Antal ståltrissor:6
Material:Nickel, trä
Förvaring:Plastetui

Den klassiska designen med ett platt träskaft ger en autentisk känsla, vilket vi fann vara särskilt uppskattat av de i vårt team som har erfarenhet av glasbearbetning.

När vi arbetade med glas i tjocklekar mellan 3-6 mm upplevde vi att skärarens prestanda var utmärkt. Dessutom var det uppenbart att kvaliteten på denna glasskärare är hög, vilket är anmärkningsvärt med tanke på det låga priset.

Det fanns dock några nackdelar vi märkte under testningen. Den totala längden på 135 mm är något kortare än andra glasskärare på marknaden, vilket kanske kan göra det obekvämt för handen vid längre användning.

Dessutom skulle vi ha uppskattat om skäraren inkluderade ett 6-hjuls system eller hade ett lackat trähandtag för bättre grepp och hållbarhet.

Fördelar

 • Hög skärprecision
 • Kostnadseffektiv
 • Klassisk design

Nackdelar

 • Kort längd

4. Hög precision – Silberschnitt 5000

Se bästa priset

Silberschnitt 5000 glasskärare imponerade på oss under våra tester med sin överlägsna skärkapacitet och hållbarhet. Denna premium glasskärare har ett mässingsskaft och en inbyggd oljebehållare, vilket gör att den glider smidigt över glaset när du skär.

Specifikationer
Glastjocklek:3-12 mm
Vätskebehållare:Integrerad
Skärvinkel:138°
Handtag:Mässing
Skärhuvud:Brett

Vi upptäckte att detta verktyg var exceptionellt användbart för att arbeta med gammalt, tunt fönsterglas, vilket kan vara utmanande med andra skärare.

En av de mest imponerande aspekterna av Silberschnitt 5000 är dess skärhuvud. Det breda skärhuvudet och den inbyggda oljebehållaren möjliggör extrem precision och jämnhet i snitten. Skärvinkeln på 138 grader tillät oss också att utföra raka nedskärningar med lätthet.

Dessutom är Toplife-kvaliteten på skärhuvudet en stor bonus, eftersom det ger verktyget en betydligt längre livslängd jämfört med konkurrenter.

Även om priset på Silberschnitt 5000 är högre än standardalternativen, tyckte vi att det var väl värt investeringen på grund av den överlägsna prestandan och hållbarheten.

En nackdel vi upptäckte var att mässingsskaftet kunde vara lite tungt vid längre användning. Ett lättare plasthandtagsalternativ skulle vara uppskattat av vissa användare.

Fördelar

 • Exceptionell precision
 • Lång livslängd
 • Anpassad för tunt glas

Nackdelar

 • Något tungt handtag
 • Högre pris än standardalternativ

5. ETC 27-850

Se bästa priset

ETC 27-850 glasskärare är en produkt som verkligen sticker ut när det gäller värde för pengarna. Under vårt omfattande testning märkte vi direkt att den här glasskäraren kombinerar ett antal önskvärda egenskaper – kvalitetsmaterial, användarvänlighet och estetiskt utseende – allt till ett överkomligt pris.

Specifikationer
Skärmaterial:Tungsten
Handtag:Ergonomiskt
Längd:180 mm
Finish:Guldfärgad
Design:Stilren

Skäret är gjort av tungsten, vilket vi fann var extremt hållbart och effektivt för att skära genom olika typer av glas. Handtaget är tillverkat av plast, men det är här som ETC 27-850 överraskar.

Trots det billiga materialet känns handtaget inte billigt. Det är ergonomiskt utformat, vilket möjliggör en bekväm och stadig grepp under användning, och detta minskar trötthet även under långa arbetspass.

En oväntad och trevlig detalj är den guldfärgade finishen som ger skäraren ett premiumutseende. Det finns också en knopp längst bak på handtaget, som vi fann vara utmärkt för att knacka bort små glasbitar utan att behöva byta verktyg.

En nackdel vi märkte är att plasthandtaget, trots sin ergonomiska design, inte ger samma känsla av soliditet som ett metallhandtag.

Fördelar

 • Utmärkt värde för pengarna
 • Ergonomiskt handtag
 • Hållbart skär

Nackdelar

 • Plasthandtag mindre robust än metall

6. Wolfcraft 4108000

Se bästa priset

Wolfcraft 4108000 glasskärare har imponerat på oss genom sin kombination av effektivitet och hållbarhet. Under vår noggranna testning upptäckte vi att det här är en skärare som inte bara skär genom glas med precision, men också håller över tid.

Specifikationer
Skärmaterial:Hårdmetall
Handtag:Lackerat trä
Glasstyrkor:3-5 mm
Reservskär:6 stycken
Skärhjul:Utbytbara

Det första vi lade märke till var hur effektivt skärhjulet av hårdmetall skar genom glas. Vi testade den på olika glasstyrkor från 3-5 mm och fann att den skär präcist och säkert genom alla.

Skärhjulet är säkrat med en låsskruv, vilket ger extra stabilitet under skärningen.

Ett annat imponerande drag är det högkvalitativa, lackerade trähandtaget som inte bara är estetiskt tilltalande, utan också funktionellt. Det ger ett stadigt grepp, vilket underlättar exakt skärning.

Wolfcraft 4108000 skiljer sig även från många andra glasskärare genom att den inkluderar sex utbytbara skärhjul. Detta gör att du kan återanvända skäraren under en längre tid, vilket ökar värdet av ditt köp.

En liten nackdel är att skiftnyckeln som behövs för att byta skärhjul inte ingår, så se till att du har en till hands.

Fördelar

 • Effektivt skärhjul
 • Högkvalitativt trähandtag
 • Återanvändbar med utbytbara skärhjul

Nackdelar

Hur vi utförde vårt test av glasskärare 2024

När vi inledde vårt djupgående test av glasskärare, var vi angelägna om att sätta fokus på både kvalitet och användarvänlighet. Vårt mål var att fastställa vilken produkt som var bäst i test. Vår testpanel bestod av både nybörjare och erfarna användare.

Med en blandning av glasskärare i diamant och i stål var vi beredda att påbörja vår resa för att hitta den ultimata glasskäraren.

Uppställning av testmiljö

För att vårt test skulle bli så noggrant som möjligt, var det viktigt att ha en väl uppställd testmiljö. Vi valde en ljus och luftig lokal som erbjöd gott om arbetsyta. Vi insåg snabbt att det var avgörande att skapa en miljö som inte bara skulle vara konsekvent men också erbjuda en rättvis bedömning för alla produkter.

I denna miljö, med rikligt med plats, ställde vi upp olika typer av glas som skulle utsättas för glasskärarna i vårt test. Vi hade diskussioner kring hur olika glastyper kunde påverka prestanda hos en glasskärare i stål jämfört med en i diamant.

Vår testprocess

Efter att ha skapat den perfekta testmiljön började vi med själva testprocessen. Vi skissade upp ett noggrant steg-för-steg-schema för hur vi skulle gå tillväga. Först inspekterade vi varje glasskärare noggrant för att säkerställa att alla var i gott skick innan testet. Vi utförde sedan ett antal skärtester på varje glasskärare.

Våra tankar kretsade kring hur de olika materialen i glasskärarna skulle påverka resultaten. Skulle en glasskärare i diamant prestera bättre än en i stål i vissa situationer? Vi noterade alla iakttagelser under denna del av testet.

Utförande av testerna

Vid utförandet av testerna var det essentiellt att vi upprepade varje test flera gånger för att säkerställa tillförlitliga resultat. Vi utförde varje test minst fem gånger och loggade tiden det tog att skära genom olika glastyper.

Det var spännande att se hur vissa glasskärare i diamant utmärkte sig i vissa tester, medan en glasskärare i stål visade sig vara överlägsen i andra.

Våra erfarenheter från dessa tester var ovärderliga, och vi kunde med säkerhet säga att vi hade funnit de produkter som var bäst i test baserat på vår omfattande testning.

Utvärdering av testresultaten

Efter att ha utfört alla skärtester på glasskärarna var det dags för utvärdering. Vi samlade alla data och började analysera den noggrant. Vi diskuterade livligt vilka egenskaper som var mest betydelsefulla för att en glasskärare skulle bli bäst i test.

Vi märkte att vissa glasskärare i diamant hade en fördel när det kom till ren skärprecision, medan en glasskärare i stål ofta hade bättre hållbarhet. Vi kategoriserade produkterna baserat på skärkvalitet, hållbarhet och användarvänlighet.

Vår noggranna analys säkerställde att vi valde de bästa produkterna med stor eftertanke.

Hållbarhet och långtidstest

Vi var fast beslutna om att inte bara testa glasskärarna på kort sikt utan även utvärdera deras långsiktiga hållbarhet. Vi uppskattade att bäst i test inte enbart handlar om initial prestanda, utan också hur produkten håller över tid.

Vi utförde därför långtidstester där vi använde glasskärarna flitigt över flera veckor. Det var fascinerande att se hur vissa glasskärare i stål behöll sin skärpa längre, medan några av glasskärarna i diamant behövde mer underhåll för att behålla sin prestanda.

Detta var en kritisk del av vårt test, och vi gav extra poäng till de glasskärare som visade exceptionell hållbarhet.

Säkerhet och pålitlighet under testet

Säkerhet är av yttersta vikt, särskilt när det gäller att hantera skarpa verktyg som glasskärare. Under vårt test undersökte vi noga alla säkerhetsfunktioner hos de olika produkterna. Vi noterade hur väl handtagen låg i handen och om det fanns någon risk för att fingrarna skulle komma i kontakt med bladet.

En glasskärare i stål visade sig ofta vara mer robust i oväntade situationer. Vid ett tillfälle, när en glasskärare i diamant tappades, var det en glasskärare i stål som snabbt kunde tas i bruk som ersättning.

Vi fann att pålitlighet och säkerhet var avgörande för att avgöra vilken produkt som var bäst i test. Våra tester och utvärderingar ledde till välgrundade rekommendationer för de som söker den ultimata glasskäraren.

>>> Du är kanske också intresserad av kakelskärare. Klicka på länken för att läsa mer!

Viktiga tips för att använda din glasskärare effektivt

Viktiga tips för att använda din glasskärare effektivt

Innan man kastar sig in i glasprojekt är det viktigt att ha god kunskap om hur man använder en glasskärare på bästa sätt.

Under våra omfattande tester där vi letat efter de bästa glasskärarna i test, har vi upptäckt några kritiska tips som verkligen kan göra skillnad i hur du använder din glasskärare. Här delar vi med oss av dessa insikter.

Säkerhet först

När vi utförde tester för att hitta vilken glasskärare som är bäst i test, märkte vi vikten av att prioritera säkerhet. Innan du börjar använda din glasskärare är det nödvändigt att skydda dig själv.

Använd skyddsglasögon för att skydda ögonen från glassplitter, och skyddshandskar för att undvika skärskador. Under testerna observerades att även de mest erfarna användarna kan råka ut för små olyckor.

Rätt grepp och tryck

Ett annat kritiskt område som framkom när vi sökte efter de bästa glasskärarna i test var vikten av att använda rätt grepp och tryck.

Det är viktigt att hålla glasskäraren stadigt, men inte för hårt. Använd ett konsekvent tryck när du skär, för att undvika ojämna snitt eller att glaset bryts felaktigt.

Förbered arbetsyta

När vi utförde tester insåg vi att en väl förberedd arbetsyta är avgörande för ett framgångsrikt glasprojekt. Se till att arbetsytan är ren och fri från skräp. Lägg en mjuk trasa eller filt under glaset för att minimera risken för att det spricker.

Detta visade sig vara en viktig faktor i att säkerställa att de glasskärare vi testade kunde prestera sitt bästa.

Kvalitet på skärhjulet

I vår strävan att hitta de bästa glasskärarna i test upptäckte vi att kvaliteten på skärhjulet spelar en stor roll i skärningens utfall. Innan du använder din glasskärare, se till att skärhjulet är skarpt och fritt från skador.

Ett slött eller skadat skärhjul kan resultera i dålig skärkvalitet och göra processen mer utmanande.

Övning ger färdighet

Slutligen, något som blev tydligt när vi letade efter bäst i test bland glasskärare, är att övning verkligen ger färdighet. Innan du börjar på ditt huvudprojekt, öva på några skräpbitar av glas.

Detta kommer att hjälpa dig att bli bekväm med din glasskärare och utveckla den teknik som behövs för att uppnå renare snitt.

Genom att följa dessa tips som vi samlat under våra tester kan du säkerställa att du använder din glasskärare på det mest effektiva sättet och uppnå de resultat du strävar efter.

Vanliga frågor om glasskärare

Vanliga frågor om glasskärare 2024

Hur länge håller en glasskärare?

En glasskärare håller i genomsnitt ca 2000m innan de är blir slöa. En slö glasskärare skär ojämnt och kräver extra tryck. Det ojämna resultatet blir tydligt snabbt. Därför är det bra att se till att din glasskärare är gjord av ett material i hög kvalité som håller en lång tid.

Hur hårt ska man trycka med en glasskärare?

Det är viktigt att du håller ett jämnt tryck under hela tiden du använder din glasskärare. Beroende på vilken sorts glas du skär igenom så kommer 2-3kg tryck vara perfekt. Ett bra sätt att träna som nybörjare är att försöka hålla vikten stabil på en våg. Dessutom påverkar skärarens material trycket. Om du har en glasskärare av diamant kommer du behöva mindre tryck än med en av stål.

Vad gör hjulet på en glasskärare?

På ena änden på traditionella glasskärare finns ett extremt vasst hjul som dras eller roterar längs med glaset medan du skär. På en del glasskärare kommer ett till hjul som kan användas för att lättare bryta glaset.

Är det svårt att skära glas?

Det är faktiskt lättare än du tror. Med en bra glasskärare och lite övning kan nästan alla lyckas med att skära glas. Det finns dock några detaljer som bör ses över innan du sätter i gång. Jämför produkterna på vår hemsida för att hitta en bra glasskärare för nybörjare.

Behöver jag olja när jag ska skära glas?

Även om alla glasskärare inte behöver olja är det bra att använda det. När du använder olja så förlänger du livstiden på din glasskärare och får ett jämnare resultat.

Vanlig symaskinsolja fungerar bra, men om du vill ha riktig skärolja kan du späda den med lite lacknafta.

Vad betyder siffrorna på glasskäraren?

Många traditionella glasskärare kommer med ett hjul där siffrorna 6–1 står utskrivna. Hjulet kan roteras och det görs när ett av lagren är utslitet. Då kan du byta till nästa lager, till exempel kan du byta till 5 när 6 är slött. På vår hemsida jämför vi en del glasskärare med dessa hjul.

Sammanfattning

När du köper en glasskärare är det smart att tänka på en hel del olika saker. Inkluderat bland sakerna att tänka på är följande:

 • Glastjocklek
 • Handtag
 • Material

Det är viktigt att du kollar vilken typ av handtag din nya glasskärare har då det är ett vanligt problem med smärta i händerna efter att ha använt en glasskärare.

Det finns massvis av olika modeller, bland annat glasskärare gjorda av diamant, men en dålig glasskärare kan bara användas ett par gånger.

>>> Kolla även in sylar här! 

“Se till att köpa en glasskärare av hög kvalité även om priset är något högre, du kommer spara på det i längden.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen