Den bästa glasskäraren 2022 – Test av glasskärare

[tabell]

Klicka här för att se glasskärare.

Bästa glasskäraren 2022

Att äga en glasskärare är något många kan dra nytta utav. Att på ett smidigt sätt kunna anpassa glas eller fixa något som har blivit fel är något en glasskärare hjälper dig med. Oavsett om du planerar att använda glasskäraren som privatperson eller i ditt företag är det ett utmärkt verktyg som kan underlätta för dig.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra glasskärare på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken glasskärare som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem glasskäraren så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa glasskäraren. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa glasskärarna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla glasskärare som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa glasskäraren inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test glasskärare 2022

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa glasskäraren på nätet. När du letar efter den bästa glasskäraren finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa glasskäraren enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en glasskärare efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa glasskäraren för dig:

 • Glasskärarstilar
 • Budget
 • Storlek
 • Bekvämlighet
 • Typ av huvud
 • Handtagsdesign
 • Hjuldiameter
 • Glastjocklek
 • Smörjning
 • Typ av glas
 • Typ av grepp
 • Skärhjul
 • Skärområde
 • Ergonomi
 • Skärkvalitet
 • Hantering
 • Material
 • Kvalitet
 • Effektivitet

Glasskärarstilar

Handhållna glasskärare finns i en mängd olika stilar. Även om stilen på en glasskärare inte kommer att påverka dess prestanda kan den ge bättre komfort för den som använder den. Detta kan vara viktigt för dem som gör många och massor av snitt utan att uppleva någon handtrötthet. De flesta stilar kan fyllas med olja för att hålla skärhjulet smord när det rullar över glaset. Ergonomin hos en glasskärare är något du kanske vill överväga om du planerar att göra en stor volym av glasskärning. Du kanske också vill köpa mer än en stil för att se vilken som känns bäst. Jag har personligen flera glasskärare för att ha reservdelar och för att kunna växla upp mitt grepp för att inte uppleva trötthet.

Budget

Glasskärningssystem är relativt överkomliga med priser som sträcker sig från 1 000 kr till cirka 2 500 kr. Många av de billigare glasskärsystemen som säljs är miniatyrmodeller. Dessa är perfekta för hobbyister, såväl som studenter som vill komma in i konsten att skära glas. Om du inte arbetar med större glasbitar är de mindre modellerna perfekta för att spara utrymme. Slutligen är priset nyckelfaktorn för att avgöra om en viss fräs är bra för din situation. De flesta av högkvalitativa fräsar är i intervallet 300 kr, men du kan säkert hitta billigare. Vi föredrar och rekommenderar att spendera de extra pengarna, eftersom ergonomin och kvaliteten på konstruktionen nästan alltid är värt det.

Priset är en avgörande faktor när du köper en professionell glasskärare. Ett skärverktygs pris är kopplat till dess material, konstruktion, design och andra funktioner. Med glasskärare får du de funktioner du betalar för. Naturligtvis är fräsar i den högre delen av prismat mer hållbara och lättare att använda. De kommer sannolikt att leverera överlägsna snitt än sina billigare motsvarigheter. Det är värt att spendera lite mer pengar för att skaffa ett hållbart verktyg som håller dig i många år.

Att veta vad du vill är verkligen viktigt för att bestämma din budget. Till exempel är glasskärare med stålhjul och plasthandtag mycket billigare än modeller med hårdmetallhjul och metallhandtag. Hjulets kvalitet avgör hur länge du kommer att kunna använda fräsen och för vilka uppgifter, samtidigt som handtaget är för din komfort såväl som hållbarhet. Du kan hitta glasskärare av anständig kvalitet var som helst från 300 kr till 4 000 kr +, med priset till stor del beroende på verktygets greppstil, de extra funktionerna det erbjuder och själva verktyget. Specialiserade handverktyg i glas kommer till ett billigare pris, runt 200 kr till 500 kr, medan multifunktionella verktyg som en bandsåg som skär igenom andra material också kostar mycket mer.

Storlek

Om du inte arbetar med större glasbitar är de mindre modellerna perfekta för att spara utrymme. För större bitar är ett glasskärsystem med större yta att arbeta med idealiskt för större bitar eller långa snitt. De har även längre skärarmar. Detta minskar behovet av att flytta glasbitar som du skär för att nå vissa områden, vilket också hjälper till att förbättra kontinuiteten och arbetsflödet. Glasskärare varierar i storlek från 12,5 cm till 17 cm långa. Du måste välja ett verktyg som ligger bekvämt i handen så att du kan hantera det skickligt. Om du har mindre händer kan en stor glasskärare vara svår för dig att kontrollera. Om du inte kan kontrollera verktyget kan du få dåliga skärsår och slöseri med material. Glasskärverktyg finns i olika storlekar från 2 till 20 mm. Om du köper för att skära en stor glasbit, gå med medelstora eller stora skärare. Men om du behöver skära exakta kurvor är mindre fräsar idealiska. Vi rekommenderar att du väljer ett set som innehåller skärare av alla storlekar för att hjälpa dig att skära varje glasyta enkelt

Bekvämlighet

Glas skär sig inte! För de erfarna glasskärarna där ute, du vet att din hand upplever betydande trötthet efter att ha använt ett glasskärningssystem under långa perioder. När du bestämmer vilka skärsystem du ska köpa, överväg hur mycket kraft som glasskärsystemet kräver att du använder när du skär. Många kommer med vägda handtag som är utformade för att lägga tillräckligt tryck för att skära glaset. Försök också att välja ett glasskärningssystem som har ett skumdämpat handtag för ett bekvämare grepp, samt ett handtag som kan rotera 360 grader. Om du kan hitta alla dessa funktioner i ett system, kommer du till och med att kunna sitta ner medan du skär glas!

Typ av huvud

Skärhuvudet kan antingen vara ett rakt skärhuvud eller ett mönsterskärhuvud. Det raka skärhuvudet, som namnet antyder, skär bara glas längs en rak linje och svänger inte. Det är bäst att använda för att skära glas för att göra fönster, vindrutor eller vilken vanlig glasdesign som helst. Mönstrade skärhuvuden är något smalare och vrider sig cirka 360 grader, vilket gör dem idealiska för att skära glas i cirkulära former eller skära ut dekorativa mönster. Bladets form kommer att påverka vilken typ av skärning du gör. Det mönsterskurna huvudet vrids 360 grader och är smalare än det rakt skurna huvudet.

Som namnet antyder kommer detta huvud att låta dig tälja intrikata mönster om du har en stadig hand. Det rakt skurna huvudet är bredare och svänger inte. Eftersom de flesta mönster kompletteras med stencil, använder glasskärare ofta det raka huvudet. Välj den typ av skärhuvud som passar dina behov. Vanligtvis finns det två typer tillgängliga; rakt och mönsterskärhuvud. Det raka skärhuvudet är vanligt när du bara behöver göra raka snitt. Men om du letar efter känsliga snitt, gå med mönsterskärningshuvuden. Sådana huvuden låter dig skära kurvor och olika mönster.

Handtagsdesign

De vanligaste typerna av glasskärhandtag är handtag i pennstil eller pistolgrepp. Ett handtag i pennstil, som namnet antyder, har samma design som en taktisk penna och du håller den på samma sätt. Pistolgreppshandtag ger ett bekvämare grepp eftersom de är designade för att vara tillräckligt stora för att passa i handen. Du kan använda pistolhandtag för långa skärprojekt för att minska handtröttheten. Det finns några handtagstyper som du vanligtvis hittar på en glasskärare: Denna typ är föga överraskande formad som en penna. Den förlitar sig på att användaren utövar tryck på samma sätt som när du använder en penna (t.ex. med handleden och fingrarna).

En nyare typ av verktyg, som liknar pennstilen, men inkluderar också ett tumstöd eller “sadel”. Det låter dig applicera mer tryck med mindre fingerstyrka och är bra för personer med problem med leder eller handstyrka. Denna typ liknar ett pistolhandtag och låter användaren använda mer av sin handflata för att utöva tryck. Alla typer tenderar att skära lika bra, och vi föredrar penngreppet. Om du har problem med greppstyrka eller din handled, överväg en pistolgreppsskärare som det bekvämare alternativet.

Hjuldiameter

Hjuldiameter är en viktig faktor när man väljer rätt glasskärande verktyg för ett visst jobb. En av de vanligaste hjuldiametrarna är 5,5 mm, vilket är en bra diameter för en mängd olika glasögon och projekt. För mjukare glas och mer storskalig skärning, överväg att använda en hjuldiameter på 6 mm. Mindre, mer invecklade jobb kommer att klara sig bra med en mindre hjuldiameter på 3 mm, som inte drar lika mycket som ett större hjul.

Glastjocklek

Varje glasskärare kommer att ha information om tjockleken på glaset den kan skära. Du kan ta reda på detta från säljaren, tillverkaren eller förpackningen. Se till att skäraren och ditt glas är kompatibla. Du kanske vill köpa en enhet med olika löstagbara blad så att du kan skära en mängd olika glastjocklekar. Du kanske märker ett nummer skrivet på en glasskärare. Detta nummer kallas hone angle. Den beskriver vinkeln med vilken glasskäraren skär. De flesta glasskärares slipvinkel varierar mellan 120 grader och 154 grader. Ju större slipvinkel, desto tjockare glas som glasskäraren kan skära. Ett 1 cm glas ska skäras med en stor 154-graders vinkelglasskärare. Glastjockleken spelar också en viktig roll i ditt köpbeslut för glasskäraren. Sammantaget finns det glastjocklekar mellan 2-25 mm. Medan en diamantglasskärare är mer lämpad för mer känsligt arbete som Tiffany-glas, är en hjulglasskärare särskilt användbar för tjockare glas eller kakel.

Smörjning

Som vi just nämnde ovan, producerar friktionen från skärande glas en hel del värme vid stora skärsår. Många glasskärare har en mekanism för utmatning av skärolja för att hålla skärhjulet kallt när det används. Smörjning gör glasskärning enklare. Du behöver också olja för att säkerställa att ditt skärhjul förblir vasst så länge som möjligt. Många av de bästa glasskärarna har självoljande egenskaper. Dessa modeller har en oljebehållare i handtaget, en veke som förbinder behållaren med hjulet och ett komprimerbart huvud. När huvudet komprimeras under ett snitt kommer hjulet i kontakt med veken, vilket gör att oljan kan flöda på den. Vissa modeller oljar inte själv, i så fall måste du olja hjulet medan du skär.

Skärverktyg i målat glas producerar mycket värme och det påverkar poängnoggrannheten. Att applicera olja på skärskivan håller den sval medan du arbetar och ger skarpa poäng. De bästa skärarna för målat glas är självoljande – de har en oljebehållare inbyggd i handtaget. Det självsmörjande systemet består av ett komprimerbart huvud, en oljebehållare och en veke som förbinder oljetanken med hjulet. Att komprimera huvudet på skärmaterialet trycker skärhjulet mot veken, vilket får oljan att rinna ner. Torrglasskärare saknar den självoljande mekanismen, som uppmanar dig att olja in huvudet medan du arbetar. Att lagra torrskärar i olja ger utmärkta resultat.

>>> Är du intresserad av kakelskärare? Klicka här.

Typ av glas

Den bästa glasskäraren för dig beror på vilken typ av glas du skär. De flesta glasskärare kan hantera en mängd olika glastyper, men vissa fungerar bättre för vissa skärningar än andra. Att skära tunnare glasskivor (under 6 mm), som de som används i målat glaskonst, kräver inte mycket kraft för att skära ytan, så för den typen av precisionsarbete vill du ha ett lättare verktyg som du kan använda för att göra detaljerade poäng. Att skära tjockare glasskivor (upp till 20 mm), som de som används för plåtfönster och speglar, kräver sällan detaljerade skärningar. De flesta av dessa poänglinjer är raka och behöver ett djupare poängtal för att knäppa exakt. I det här fallet vill du ha en tyngre glasskärare som du kan bära på för att skära i glaset. Redan innan du köper en glasskärare bör du veta ungefär vilken typ av glas och vilken form du vill skära. För enkla och raka snitt är en hjulfräs särskilt lämplig. Om du vill skära en cirkel ska du använda en rund fräs. För mer kreativt arbete är det värt att investera i en diamantglasskärare.

Att veta vilken typ av glas som ska skäras är också avgörande. Medan en vanlig glasskiva kan delas i en handvändning med dessa skärare, har härdat glas en benägenhet att slå sönder i småbitar istället för att prydligt bryta isär. Så hur väljer du rätt glasskärare som matchar ditt behov? Du måste överväga flera faktorer innan du faktiskt köper. Ännu bättre, surfa på internet för bästa glasskärarerecensioner för att hjälpa dig att avgöra vilket märke de flesta köpare och användare hittar bäst.

Typ av grepp

Det finns flera typer av glasklippare. Glasskärare med blyertsgrepp är den vanligaste stilen. De har långa, tunna handtag som vilar i handen som en penna. Dessa är bra för allmänt bruk, och de inkluderar den traditionella Fletcher-stilen, en avsmalnande pennskärare med en mässingskula på änden. Detta är den glasskärare som föredras av många proffs inom glasarbete. Glasskärare med anpassat grepp passar också i din hand som en penna, men de har en justerbar sadel som du kan placera mellan fingrarna eller i handflatan för extra hävstång och kontroll, så att du kan göra detaljerade poäng.

Pistolgreppsglasskärare är bra för nybörjare och de som gör snabba skärningar i tjocka glasskivor. De har stora handtag som är utformade för att passa handen, och de låter dig använda din armstyrka för att använda hävstång på en glasskiva istället för bara handleden. Thomas-grip-glasskärare liknar anpassade greppglasskärare, men de är korta och passar i din handflata. De har konturformade stöd som du kan hålla mellan tummen och pekfingret. De gör detaljerade poäng, men kan vara utmanande om du har större händer.

Skärhjul

De bästa glasskärarna har hållbara, vassa skärhjul som gör konsekventa, exakta poäng. De flesta av toppmodellerna använder volframkarbid- eller stållegeringsfälgar för jobbet. Verktyg med volframkarbidhjul är de mest hållbara och ger de bästa resultaten, och de är vanligtvis dyrare än verktyg med stållegerade skärskivor. Medan fräsar med skärhjul av stållegering kommer att vara billigare, kanske de inte förblir lika vassa så länge som volframhjul. Trötta skärhjul leder till felaktiga skårlinjer, vilket kan få glaset att knäppa felaktigt. Vissa glasskärare har sexhjuliga torn med flera skärhuvuden. Vrid bara tornet till ett nytt blad när det gamla blir matt.

Glasskärarens skärhjul är nyckeldelen som förblir i kontakt med skärytan. Därför är det viktigt att välja ett hjul som är gjord av slitstarkt material. Både volframkarbid och härdat stål ger utmärkt prestanda. Men volfram erbjuder specifikt högre hållbarhet än andra. Glasskärhjul är vanligtvis gjorda av antingen volframkarbid eller härdat stål. Processen att skära glaset skapar mycket värme, så under långa perioder tenderar volframkarbiden att hålla sig lite bättre. För lite användning borde båda typerna vara bra, men om du är en avancerad användare är volfram förmodligen din bästa insats.

Skärområde

Skärområde hänvisar till tjockleken på materialet ett verktyg kan skära. Se till att du väljer rätt glasskärare för det aktuella jobbet. För att skära tunna glasskivor behöver du ett verktyg med en räckvidd på 2 mm till 6 mm. För medelstora glastjocklekar behöver du ett verktyg med ett intervall på 6 mm till 12 mm. Det finns också skärare som kan skära tjockare glasskivor med ett intervall på 10 mm till 20 mm. Många glasskärare har utbytbara skärhuvuden, så du kan välja det skärhjul du behöver och sätta på verktyget. Med verktyg med flera huvuden kan du skära ett bredare urval av glastjocklekar.

Ergonomi

Om du är ny på glasskärning kanske du inte inser hur viktig ergonomi är. Att applicera tryck över en lång poänglinje kan slita ut dig i all hast. Att välja en glasskärare med rätt grepp och storlek kommer att göra stor skillnad i din komfortnivå och mängden kontroll du har. För nybörjare som fortfarande bygger hand- och handledsstyrka och uthållighet kan en pistolgreppsskärare vara det bästa valet. Du kommer sannolikt att växa ur den här kniven snabbt när din hand blir starkare, men det är en bra startfräs. En glasskärare kan betraktas som en enkel maskin, men att använda den kräver en hel del styrka (särskilt tummen och pekfingret). Det kan fylla dina händer och orsaka trötthet på din handled, arm och axel efter att ha hanterat stora volymer. Det är bäst att rota runt efter en skäranordning som gör att armen och axeln kan trycka på skäraren istället för tummen och fingrarna, såsom ett pistolgrepp och oljematade skärhjul.

Skärkvalitet

Kvaliteten på skärningen påverkas av kvaliteten på glasskäraren. När allt kommer omkring är kvalitet det bästa. Ju bättre utförande av glasskäraren, desto bättre slutresultat. Till exempel är det viktigt att spetsen på glasskäraren är välgjord i huvudet. Dessutom är det också relevant att du uppmärksammar god kvalitet när du köper glaset, eftersom det spelar en betydande roll för kvaliteten på slutresultatet.

Hantering

Handtaget spelar också en avgörande roll för snittets kvalitet. Varje hobby och professionell hantverkare måste själv ta reda på vilket handtag som är rätt för honom. Det finns olika handtagsformer att välja mellan. Det beror på formen på handtaget om glasskäraren ska användas med knytnävegreppet, greppet mellan pek- och långfingret eller penngreppet. Materialet i handtaget, som ofta är metall eller trä, påverkar också greppstyrkan i handen. Vissa handtag kan även användas som brytkant. Detta är dock inte möjligt med oljeskärare, eftersom de inte är lika stabila på grund av tilläggsfunktionen.

Material

Hårdanodiserad aluminium är dagens mest använda metall för glasskärare. Den är resistent mot konstant slitage och oxidation, håller länge och är rimligt prissatt. De dyrare och mer hållbara hjulkaparna är gjorda av rostfritt stål och volframkarbid. De tål hård användning och intensiv värme. De blir inte lätt matta vid skärning av tjockt glas även i stora volymer. Kapskivor är 4-6 mm i diameter och kan tillverkas av hårdmetall eller härdat stål. De billigare stålhjulen är vanligast, men de tenderar att mattas snabbare. Volframkarbid är en volfram- och stållegering – dubbelt så styv som stål, dubbelt så tung och extremt hård. Professionella glasskärare är vanligtvis gjorda med volframkarbidhjul. De är säkert dyrare, men de är mer hållbara, vassare och ger exakta snitt.

Kvalitet

Din handhållna glasskärare av anodiserad aluminium, rostfritt stål eller volframglas kommer inte att ha några stora problem med korrosion. Om du tänker använda en bords- eller väggmonterad fräs, skulle det dock vara mycket lämpligt att välja en fräs av hållbart rostfritt stål, för att förhindra att den korroderar när den fästs på betong eller trä.

Effektivitet

Vissa arbetsområden, som ett labb, måste vara fria från oljeföroreningar. I sådana situationer är en fräs som kräver att sitt skärhjul eller huvud i olja absolut inte tillämplig. Diamantspetsskäraren är den rekommenderade typen i detta fall. Du kan också välja den oljematade eller självsmörjande fräsen som har ett automatiskt oljeutmatningssystem som håller hjulet eller skärhuvudet smorda varje gång du skär utan att förstöra arbetsplatsen. De är arbetseffektiva och mycket motståndskraftiga mot korrosion.

Lista över de bästa glasskärarna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av glasskärare

Pistolgreppsglasskärare

Detta är en lätt glasskärare med ett handtag som är format för att passa din hand som kolven på en pistol. Det är ett bra alternativ för personer med handledsproblem, större projekt eller glas som behöver mer tryck för att skära det exakt. Det gör att användaren kan lägga betydligt mer tryck på glaset än andra typer av glasskärare.

Glasskärare med blyertsgrepp

Som namnet antyder ser den här typen av glasskärare ut som en penna eller en penna. Det är den vanligaste typen av glasskärare på marknaden. Den är extremt lätt och ett utmärkt val för komplicerade, intrikata eller ytliga skärningar i glas. Det är också ett bra val för mindre jobb. Den kompakta storleken och den intuitiva pennformen gör det till ett mycket mångsidigt och lättanvänt alternativ.

Skräddaranpassad glasskärare

Denna typ av glasskärare är en nyare design än de två första. Den är formad som en glasskärare med blyertsgrepp, men med tillägg av en sadel eller ett tumstöd, som gör att användaren kan utöva mer tryck för att skära. Det är ett bra val för intrikata skärningar på tjockare glas eller för användare med hand- eller ledproblem som inte klarar längre, oavbruten skärning med en pennskärare.

Flaskskärare

En flaskskärare är vanligtvis ett kit som innehåller antingen en penna eller pistolgreppsglasskärare med en stark bas som säkert håller flaskor med olika diametrar som du kan skära i olika storlekar. Det ger ett säkert och bekvämt grepp om en flaska och ett rent, rakt snitt. Detta är viktigt för alla som vill skära flaskor i dricksglas, vaser, ljushållare, planteringskärl, etc.

Viktiga överväganden

Greppstil

Såvida du inte köper en flaskskärare eller en bandsåg, skiljer sig handglasskärarna på marknaden idag för det mesta i hur de är formade. Handverktygets design avgör nivån på greppkomfort och kontroll. Detta beror främst på dina personliga tycke och smak, även om det också finns några praktiska skillnader. För att försöka svara på alla våra olika preferenser och handstorlekar erbjuder de flesta märken:

Penngreppsglasskäraren är den mest populära och allmänt erkända greppstilen. Som namnet antyder ser den precis ut som en penna, och du håller den precis som du skulle hålla i en penna. Den kommer med eller utan reservoar för olja. Detta är en relativt ny design som erbjuder mer flexibilitet och låter dig utöva mer tryck med mindre ansträngning. Det är en variant av penngreppstypen som också har ett handtag som går mellan pekfingret och tummen. Du kan fylla det anpassade greppet med olja.  Pistolgrepp – Pistolgrepp är en design avsedd för nybörjare eller personer som har problem med att hålla i penngreppsskärare. Dessutom är en pistolgreppsglasskärare ett perfekt val för att skära tjockare glas.  Thomas Grip – Den här typen av glasskärare är bäst för personer med små händer eller personer som vill ha mer kontroll genom att vara närmare glaset de skär. Vi tycker inte att de är särskilt användbara, så vi har inte tagit med några här.

De flesta av skärarna ser likadana ut men bara skillnaden som du kommer att observera i greppet. Det finns i allmänhet två typer av grepp i knivskäraren – penna och pistolgrepp. Pistolgreppet kan enkelt fyllas med olja. De är mer lämpade för användare som amatörer av neofytglas. Under tester observerade vi att det belastar handleden mindre och ger mer kontroll över bladet.

Skärhjul

Du bör överväga vilken typ av hjul som ditt handverktyg innehåller, beroende på hur ofta du planerar att använda glasskäraren och hur tjockt glaset är som du ska arbeta på. Till exempel, det vanliga, billiga skärhuvudet av stålhjul är okej för personer som bara använder skäret ibland, men det kommer att slitas ut mycket snabbare än ett hårdmetallspetshjul. Dessutom är det mycket svårare att göra exakta, detaljerade snitt med en stålfräs. Om du bara behöver verktyget för att skära upp ett par bitar då och då, så är stålhjulet ett bra val, men om du arbetar på svårare, tjockare glas, eller om du arbetar med glas ofta, behöver du verkligen en ordentlig hårdmetall stålspetshjul. Du kan också välja ett diamantbelagt bandsågblad om du arbetar med tjockt glas eller stenar och andra mineraler.

Blad

En viktig del av glasskäraren är bladet. Mer än skärpan på bladet måste du titta på det mest material som används för dess design. De flesta av glasskärarna använder hårdanodiserad aluminium. Den främsta orsaken bakom är att den är motståndskraftig mot slitage och håller längre. Det andra materialet som används är volframkarbid och rostfritt stål. Om du frågar oss vilket material som är bättre för den högkvalitativa glasskäraren, rekommenderar vi att du väljer volframkarbid. Under testet observerade vi att dessa blad presterade mycket bättre jämfört med bladet av stål eller aluminium. Bladet kan tillverkas av en mängd olika material. Ett populärt material som används är diamantkarbid. Den är extremt hållbar och stark. Det här bladet håller dig hela livet om det används på rätt sätt.

Oljematning

De flesta av glasskärarna använder oljematning, särskilt skärare av professionell kvalitet, kräver oljematning för att göra processen att skära glasen smidig. Dessutom minskade oljan friktionen på glaset. Friktion kan leda till ojämna kanter. När du köper se till att du kontrollerar vilken typ av oljematningsmekanism den använder och hur effektiv den är.

Pris

Glasskärare är inte så dyra. Men allt beror på vilket paket du köper. Om du köper fräsen med stödhjul kan det bli dyrt. Även om det är billigt att köpa enbart bladet. Medan köpet säkerställer, kontrollerar du om det finns någon garanti på bladet.

Vanliga frågor om glasskärare

Hur fungerar en glasskärare?

Glaset skärs inte, som namnet antyder, utan först ritat. Glaset är endast ritat och INTE tillskuret. Genom att ritsa kan du bryta glaset genom den skurna kanten, även kallad spricka. Detta fungerar eftersom ytspänningen förstörs genom att skära glaset, jämförelsevis som en äggskalsfrakturinducerare. Men om man väntar för länge kan sprickan svalna igen, så att den sedan bryts ner igen. Dessutom kan upprepad ritsning leda till orena kanter. För ett exakt resultat är det därför bäst att ritsa glaset endast en gång och bryta det direkt. Glasskäraren består vanligtvis av tre delar: handtaget, skärhuvudet och skärverktyget. Beroende på modell skärs glaset antingen med slipad diamant eller stål- eller hårdmetallskiva.

Handtaget kan vara tillverkat av olika material som plast, trä eller till och med metall. Oljetanken på oljestyrda glasskärare finns också i handtaget. Dessutom påverkas skärkvaliteten av handtagets form. Beroende på modell av glasskäraren består skärverktyget av ett hjul av stål eller metall eller av slipad diamant. Skärhuvudet anses vara kopplingsstycket mellan handtaget och skärverktyget och bär även skärverktyget. Beroende på typen och modellen av glasskäraren kan skärverktyget roteras eller inte.

Vem är en glasskärare lämplig för?

Som tidigare nämnt är glasskäraren inte bara användbar för proffsen utan även för hobbyhantverkaren. Glas är ett populärt material och används därför även i många projekt av hobbyhantverkare eller hobbyister.

Vad kostar en glasskärare?

Jämfört med andra verktyg är glasskäraren mycket billig. Beroende på hur mycket du vill investera så finns det modeller mellan 50–400 kr. De billigaste glasskärarna börjar på 50–100 kr. Dessa modeller är främst lämpliga för hobbyhantverkare. Mer professionella glasskärare finns tillgängliga från 100 kr. En oljeglasskärare är tillgänglig från 200 kr. Glasskärare för mer speciella tillfällen, till exempel för kakel, finns från 300 – 400 kr. Här kan du se priserna i en överblick:

Vilka är alternativen till en glasskärare?

Självklart finns det alternativ för dig om du har bestämt dig för att inte köpa en glasskärare. För specialprojekt med glas kan en professionell glasskärare hjälpa dig. De flesta byggvaruhus erbjuder en skärningstjänst där du kan låta personalen skära glaset efter dina specifikationer. Det är bäst att ta reda på i förväg om byggvaruhuset du litar på erbjuder en glasskärningstjänst. Om du har en väldigt speciell och ovanlig uppfattning om hur du skulle vilja ha ditt glassnitt kan du självklart även anlita en professionell glasskärare. På internet kan du hitta olika leverantörer som levererar ditt skurna glas hem till dig.

>>> Är du intresserad av vinkelmätare? Klicka här. 

Vad utmärker en diamantglasskärare och vilka är fördelarna och nackdelarna?

Diamantglasskäraren lämpar sig särskilt väl för ömtåligare material, då diamanten, som sitter stadigt på spetsen, gör att knappt något tryck behöver utövas vid skärning av glaset.  Även om du inte behöver skärolja när du använder en diamantglasskärare är det viktigt att vara uppmärksam på glasets tjocklek, eftersom detta påverkar bredden på diamantspetsen du behöver. Diamantskäraren är mer lämplig för avancerade användare, eftersom det kan vara problematiskt för nybörjare att säkerställa den önskade skärvinkeln. Dessutom kan felaktig användning leda till skador på diamanten. Sammantaget kan diamantskäraren användas mycket bra för runda skärningar och arbete med mallar.

Vad utmärker en hjulglasskärare och vilka är fördelarna och nackdelarna?

En annan typ av glasskärare är hjulglasskäraren. Hjulglasskäraren är den populäraste typen av glasskärare och har funnits sedan 1800-talet. Hjulskäraren är speciellt lämplig för hobbyister eftersom den är mycket robust tack vare spetsen av stål eller hårdmetall. Du bör vara uppmärksam på skärvinkeln på glasskäraren eftersom detta avgör vilket glas du kan skära med verktyget. Denna skärvinkel är redan inställd av tillverkaren och avser vinkeln mellan skärhjulets flanker. Utöver glas skär hjulskäraren även kakel, keramik och speglar. Det finns redan leverantörer i handeln som säljer en glasskärare inklusive flera hjul så att kunden direkt kan byta ut det hjul som blivit trubbigt. Glaset måste krossas relativt snabbt efter ritsning, eftersom sprickan svalnar mycket snabbt med en hjulglasskärare. Dessutom är denna typ inte lämplig för ihåliga kärl eller till och med ömtåligt glas.

Vad är fördelarna med glasskärare?

Undvik röra

Glasskärverktyg ger inte slöseri. Om du använder andra verktyg kan det sluta med att du skapar mycket röra att rensa senare. Men glasskärande verktyg är de bästa i denna aspekt. De ger dig inte bara rena snitt utan gynnar dig också genom att spara energi och tid.

Hållbar

Det bästa med glasskärare är att de är anmärkningsvärt hållbara. billiga fräsar kanske inte fungerar tillfredsställande, och du kommer sannolikt att klippa mer än förväntat. Men om du köper en glasskärare som kommer med ett blad av bra kvalitet kan du få utmärkta resultat.

Lätt att använda

Glasskärverktyg har strukturer som är lätta att hålla. De är mer effektiva i prestanda än andra verktyg eller blad. Du kan till och med skära det tjocka glasmaterialet med dessa skärverktyg. Glasskärningsprocessen har blivit enklare än tidigare, särskilt efter utgivningen av dessa verktyg.

Rena och exakta snitt

Att skära glas med en glasskärare förhindrar att det spricker eller spricker. Genom att använda sådana verktyg kan du enkelt dela, skära och skära ditt glas i rena och exakta bitar. Dessutom erbjuder de släta kanter för olika ändamål.

Hur använder man en glasskärare?

Att använda en glasskärare är ganska enkelt, och det tar inte lång tid för nybörjare att komma till rätta med glasskärning efter lite träning. 3 mm eller 4 mm är en bra glastjocklek att börja med, eftersom det inte är för hårt men inte heller knäpper för lätt. De första stegen är att hitta en plan arbetsyta och exakt mäta dina snitt. Om du inte har en självsmörjande fräs måste du smörja din glasskärare genom att doppa skäränden, känd som hjulet, i en liten bit olja. Du håller de flesta glasskärare på samma sätt som du håller i en penna, så greppa bara skäraren och placera skärhjulet på glaset. Applicera tryck, dra fräsen nedåt i måttet i en rörelse. Därefter måste du bryta glaset. Det gör du genom att vända på den och knacka bollen i andra änden av fräsen längs med snittlinjen. När du har gjort detta kommer du att kunna bryta glaset och slipa ner det med sandpapper för att jämna ut kanterna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top