Bästa gräsklipparen 2024 – Test av olika gräsklippare

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst bensindriven

DeWalt DCMW564N

Makita DLM432CT2

BOSCH Rotak 32

AL-KO Silver 468

Klicka här för att se fler gräsklippare.

I jakten på den perfekt klippta gräsmattan spelar valet av gräsklippare en avgörande roll. Från batteridrivna underverk till kraftfulla bensinmodeller, teknologin bakom dessa trädgårdsverktyg har utvecklats dramatiskt.

Men hur väljer man rätt modell för sitt gröna paradis? Vilken teknologi passar dina behov bäst? I det här testet utforskar vi en rad olika gräsklippare för att hjälpa dig hitta den som bäst passar din trädgård och din livsstil.

1. Bäst i test – DeWalt DCMW564N

DEWALT DCMW564N Gräsklippare

DeWalt DCMW564N är en imponerande gräsklippare som vi haft nöjet att testa i våra faciliteter. Med en 36V (2x18V) kolborstfri motor och en klippbredd på 48 cm, levererar denna maskin en skärkapacitet som är lämplig för gräsmattor upp till 800 m². Utan batteri och laddare i paketet får man vara uppmärksam på att de behöver köpas separat.

Under testet imponerades vi av den borstlösa högeffektivitetsmotorn som inte bara levererade en pålitlig och jämn klippning men också visade sig vara energieffektiv. Klippbredden på 48 cm och behållarvolymen på 55 liter möjliggjorde snabb och effektiv klippning, särskilt uppskattat på större ytor.

En annan imponerande aspekt var batteriindikatorn på varje batteri, vilket tog bort gissningsleken kring när det var dags att ladda upp. Att kunna vika över handtaget och låsa hjulen för enkel förvaring och transport var också en oväntad men mycket uppskattad funktion.

Dewalt erbjuder en 1-års garanti som kan förlängas upp till 3 år, vilket ger extra förtroende för produktens kvalitet. Men det bör noteras att registrering inom 4 veckor efter köpet är nödvändigt för detta.

En nackdel som vi observerade under testet var vikten på 33 kg, vilket kan göra den något svårmanövrerad på ojämna ytor. Trots denna lilla nackdel, fann vi DeWalt DCMW564N vara en robust och effektiv gräsklippare som presterade väl under våra tester.

Sammanfattningsvis erbjuder DeWalt DCMW564N en kraftfull och effektiv lösning för gräsklippning. Den borstlösa motorn, de genomtänkta designfunktionerna och möjligheten till förlängd garanti gör den till en solid investering för de med medelstora till stora gräsmattor. Den höga vikten kan vara en utmaning för vissa, men övergripande sett är det en maskin som vi tror kommer att uppfylla många gräsklippningsbehov med bravur.

Fördelar

 • Kolborstfri högeffektivitetsmotor
 • 48 cm klippbredd, lämplig för större ytor
 • Enkel förvaring och transport
 • Möjlighet att förlänga garantin upp till 3 år

Nackdelar

 • Vikten på 33 kg

2. Bäst premiumval – Makita DLM432CT2

MAKITA DLM432CT2 Gräsklippare

Makita DLM432CT2 är en modern och innovativ gräsklippare som vi hade privilegiet att testa. Gräsklipparen drivs med en 36 V spänning och ett 43 cm långt knivblad som klipper höjder mellan 20-75 mm. Det som verkligen fångade vår uppmärksamhet var XPT-tekniken som begränsar påverkan av vatten och damm samt den mycket låga ljudföroreningen.

Under vårt test var vi imponerade över hur smidigt denna gräsklippare hanterade våta och dammiga förhållanden tack vare XPT-tekniken. Den enkla justeringen av klipphöjd med 13 olika positioner gjorde det möjligt att få den perfekta klipplängden för olika typer av gräs och terräng.

En annan fördel som vi verkligen uppskattade var den inbyggda LED-indikatorn som visade batteriladdningsnivån. Detta, tillsammans med de medföljande 5 Ah-batterierna och laddaren, säkerställde att vi alltid hade en pålitlig och effektiv gräsklippare redo för jobbet.

En viktig funktion för oss var säkerhetsnyckeln som förhindrar att obehöriga använder maskinen. Detta tillför en extra nivå av säkerhet och är särskilt värdefullt i miljöer där barn eller otränade individer kan ha tillgång till verktyget.

Enda nackdelen som vi fann under vårt test var att behållaren med en kapacitet på 50 liter kunde bli full ganska snabbt på större ytor, vilket krävde flera tömningar under klippningen.

Sammanfattningsvis visade Makita DLM432CT2 sig vara en pålitlig, säker och miljövänlig gräsklippare som passar perfekt i känsliga miljöer. Dess avancerade teknologi och genomtänkta funktioner gör den till ett utmärkt val för den som söker en högpresterande och samtidigt ansvarsfull lösning för gräsklippning.

Trots den mindre behållarkapaciteten, är det en produkt som vi med glädje skulle rekommendera för alla som värderar kvalitet, innovation och miljöhänsyn.

Fördelar

 • XPT-teknik begränsar påverkan av vatten
 • Enkel justering av klipphöjd (13 positioner)
 • LED-indikator visar batteriladdningsnivå
 • Säkerhetsnyckel förhindrar obehörig användning

Nackdelar

 • Inga avgaser, men lite dyrare än bensindriva alternativ
 • Kan upplevas som lite långsam i tjockare gräs

3. Bäst budgetval – Bosch DIY Rotak 32

BOSCH DIY Rotak 32 Gräsklippare

BOSCH DIY Rotak 32 är en kompakt och lätt gräsklippare som vi nyligen hade möjligheten att testa. Vad som särskiljer denna gräsklippare är dess förmåga att klippa mycket nära kanten, vilket gör att trimning efter gräsklippningen blir överflödig.

Detta, kombinerat med en Powerdrive-motor på 1200 W, ger pålitliga klippresultat, även vid svåra villkor som långt gräs.

Under våra tester imponerade Rotak 32 med dess automatiserade snygga kanter längs väggar och grusgångar. Gräskammarna på denna maskin är särskilt effektiva, och resultatet blev jämnt och snyggt utan behov av extra arbete.

Den låga vikten på endast 6,8 kg gjorde den mycket enkel att manövrera runt objekt och att transportera, vilket var en oväntad men mycket uppskattad fördel.

Maskinen presterade exceptionellt väl på små till medelstora gräsmattor, och den inbyggda uppsamlingsbehållaren på 31 l gjorde hanteringen av avklippt gräs till en bris.

Den enda signifikanta nackdelen som vi upplevde var den specifika kompatibiliteten med andra Bosch DIY-produkter. Maskiner och tillbehör, såsom batterier och laddare, är endast kompatibla med den gröna Bosch DIY-serien. Detta kan begränsa möjligheterna för de som redan har produkter från den blå Bosch Professional-serien.

Sammanfattningsvis är BOSCH DIY Rotak 32 en utmärkt gräsklippare för små till medelstora ytor med dess kantprecision och lätthanterliga design. Trots kompatibilitetsbegränsningarna erbjuder den en stark och tillförlitlig lösning för de som vill ha snabba och prydliga resultat i trädgården.

Det är en gräsklippare som vi skulle rekommendera för de som värderar precision och enkelhet i sitt trädgårdsarbete.

Fördelar

 • Klipper mycket nära kanten
 • Låg vikt (6,8 kg)
 • Powerdrive-motor
 • Behållare på 31 l

Nackdelar

 • Endast kompatibel med den gröna Bosch DIY-serien
 • Kan ha svårt med mycket tjockt och vått gräs

4. Bäst bensindriven – AL-KO Silver 468 SP-A

AL-KO Silver 468 SP-A Gräsklippare

Nyligen hade vi chansen att testa AL-KO Silver 468 SP-A, en bensindriven gräsklippare med AL-KO Pro 145 QSS motor. Denna gräsklippare sticker ut genom sin energibesparande bioklippningsfunktion och den förmågan att hantera stora gräsytor upp till 1400 m².

Vid första anblicken är den här gräsklipparen robust och solid, och vid användning lever den upp till intrycket. Med en klippbredd på 46 cm och en klipphöjdsjustering i 4 steg, kunde vi snabbt och bekvämt ställa om klipphöjden på varje hjulaxel. Dess genomgående axlar gav stabilitet och en spikrak körning, vilket resulterade i en jämn och snygg klippning.

En egenskap som vi verkligen uppskattade var dess framhjulsdrift, som gjorde bioklippningen energibesparande. För dem som kanske kommer tillbaka från semestern till en överväxt gräsmatta, eller de som hanterar ängar och fruktträdgårdar, kan denna funktion enkelt konverteras till en sidoutkastfunktion. Detta gav en mångsidighet som vi fann särskilt användbar.

En nackdel som vi upplevde var dess vikt. Vid 26,9 kg, kan den vara lite svår att manövrera runt trädgården för vissa användare, speciellt i mer komplexa landskap.

Sammanfattningsvis är AL-KO Silver 468 SP-A en pålitlig och robust gräsklippare, särskilt lämplig för de som har större gräsytor att ta hand om. Dess unika bioklippningsfunktion och användarvänlighet gör den till ett bra val för både den erfarna trädgårdsmästaren och hobbyanvändaren.

Trots sin vikt, levererar den en imponerande prestanda och flexibilitet, och vi skulle inte tveka att rekommendera den för de som är i behov av en kraftfull och mångsidig gräsklippare.

Fördelar

 • Effektiv bearbetning av stora gräsytor
 • Enkel klipphöjdsjustering i 4 steg
 • Energibesparande bioklippningsfunktion
 • Genomgående axlar för rak framföring

Nackdelar

 • Något tung (26,9 kg)
 • Bensindriven, kan vara bullrig

5. Populärt val – Black & Decker BCMW3318L2-QW

BLACK & DECKER BCMW3318L2-QW Gräsklippare

Nyligen fick vi chansen att testa Black & Decker BCMW3318L2-QW, en 2 x 18 V gräsklippare, och vi blev verkligen imponerade av dess flexibilitet och mångsidighet. Den här maskinen är en del av POWERCONNECT™-systemet, vilket innebär att du kan använda alla 18 V-produkter med samma batteri, vilket gör ditt arbete mycket smidigare.

Med en klippbredd på 33 cm är den idealisk för mindre gräsmattor upp till 300 m², och med 5 olika höjdinställningar kan du enkelt anpassa den till gräsmattans behov. Den medföljande uppsamlingsboxen på 35 liter var ganska rymlig och behövde inte tömmas så ofta, vilket sparade tid.

Vi älskade också det vridna knivbladet som ger ett perfekt och kvalitativt resultat varje gång, och det ergonomiska handtaget som gjorde användningen bekväm. En annan trevlig funktion var de två säkerhetsspärrarna som gav extra säkerhet vid start.

Den enda nackdelen vi upplevde var laddningstiden på 75 minuter. För vissa användare som behöver klippa flera små ytor på en dag, kan detta bli en begränsning.

Sammanfattningsvis erbjuder Black & Decker BCMW3318L2-QW en enastående kombination av flexibilitet och effektivitet, speciellt för mindre gräsmattor. Med en lång rad användbara funktioner, från dess POWERCONNECT™-kompatibilitet till dess ergonomiska design och vridna knivblad, gör denna gräsklippare det mesta av klippuppgiften både enkelt och roligt.

Det är ett bra val för den som vill ha en liten, mångsidig och lättanvänd gräsklippare. Laddningstiden är en begränsning, men för många användare bör detta inte vara en stor fråga. Den här gräsklipparen är ett utmärkt verktyg för den moderna trädgårdsmästaren.

Fördelar

 • Flexibel (ingår i POWERCONNECT™-systemet)
 • 5 klipphöjder
 • Lätt och kompakt
 • Extra säkerhetsspärrar

Nackdelar

 • Lång laddningstid (75 min)
 • Kan vara för liten för större trädgårdar

6. Bra alternativ – AL-KO EnergyFlex 42.9 Li

AL-KO EnergyFlex 42.9 Li Gräsklippare

När vi satte händerna på AL-KO EnergyFlex 42.9 Li var vi genast imponerade av dess robusta stålplåtkåpa och kraftfulla 40 V / 4 Ah Li-Ion-batteri. Detta är en batteridriven gräsklippare som är byggd för effektivt arbete på gräsmattor upp till 400 m², och den levererade precis vad den lovade.

Under vår testperiod upplevde vi att klipphöjdens 7-stegs justering mellan 30 mm och 75 mm var oerhört praktisk och gjorde att vi kunde få en perfekt klipphöjd för vår gräsmatta. Den stora uppsamlaren på 60 liter innebar färre stopp för att tömma, vilket underlättade arbetet.

En av de fina detaljerna med AL-KO EnergyFlex 42.9 Li var den integrerade LED-indikatorn, vilken gör att du enkelt kan avläsa när den behöver laddas. Detta tillsammans med den behagliga gummeringen i greppet och hjulen med kullager gjorde användningen mjuk och bekväm.

Den enda nackdelen vi fann var ljudnivån på 91.4 dB, som kan vara något hög för vissa användare, speciellt om man klipper gräset tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

Sammanfattningsvis är AL-KO EnergyFlex 42.9 Li en mycket effektiv och robust gräsklippare. Dess stora uppsamlare, 7-stegs klipphöjdsinställning och LED-indikator ger en pålitlig och smidig användarupplevelse. Ergonomisk styrstång och kullagerförsedda hjul bidrar till att göra klippningen till ett lätt arbete.

Trots en något högre ljudnivå, så är detta en kraftfull maskin som är lämplig för allt från små till medelstora gräsytor och levererar ett konsekvent och tillfredsställande resultat.

Fördelar

 • Robust stålplåtkåpa
 • 7-stegs klipphöjdsinställning
 • Stor uppsamlare (60 l)
 • Integrerad LED-indikator

Nackdelar

 • Högre ljudnivå (91.4 dB)
 • Laddningstid (90 min)
hur vi utförde vårt test av gräsklippare

Hur vi utförde vårt test av gräsklippare 2024

I vår omfattande undersökning av olika typer av gräsklippare har vi utfört en noggrann analys för att identifiera de bästa modellerna på marknaden. Från batteridrivna gräsklippare till bensingräsklippare och självgående gräsklippare, vår metodik har omfattat ett brett spektrum.

Nedan beskriver vi vår arbetsprocess i detalj, inklusive hur vi ställde upp testmiljön, vår testprocess, och hur vi utförde testerna. Genom detta arbete hoppas vi erbjuda insikt i vad som kan förväntas av de bäst i test produkterna.

Uppställning av testmiljön

Att skapa rätt förutsättningar för vårt test var en avgörande del av vår metodik. Vi organiserade testområdet för att säkerställa att alla gräsklippare, oavsett om det var en batteridriven gräsklippare eller bensingräsklippare, testades under liknande förhållanden.

Vi valde en plats med varierande terräng och grästyper för att simulera en typisk trädgård. Här är några av de viktigaste faktorerna vi beaktade:

 • Terräng: Varierande från platt till kuperat.
 • Grästyper: Olika sorters gräs för att representera en mängd hemmamiljöer.
 • Väderförhållanden: Test utfördes under olika väderförhållanden för att se hur de presterade i både sol och regn.

Vår testprocess

Vårt test inleddes med att noggrant välja ut produkter som skulle jämföras. Vi valde olika typer av gräsklippare, inklusive självgående gräsklippare, och delade in dem i tre huvudkategorier:

 • Batteridrivna gräsklippare
 • Bensingräsklippare
 • Självgående gräsklippare Vi följde sedan en noggrant utarbetad steg-för-steg-process, inklusive montering, inspektion, och faktisk klippning. Varje gräsklippare testades av flera olika individer för att garantera en objektiv bedömning och vi dokumenterade deras tankar och upplevelser.

Utförande av testerna

För att säkerställa att vårt test var så omfattande som möjligt, testade vi varje produkt flera gånger under olika förhållanden.

Varje gräsklippare testades totalt tio gånger, och varje test tog ungefär 30 minuter. Vi fokuserade på att jämföra funktioner som klippkvalitet, användarvänlighet och batterilivslängd för batteridrivna gräsklippare.

Det bäst i test resultatet drogs från en sammanfattande bedömning av alla tester, där både kvantitativa och kvalitativa metoder användes för att bedöma produktens totala prestanda och värde.

Vi hoppas att vår noggranna metodik kommer att ge läsarna en klar förståelse för de olika gräsklipparalternativen som finns på marknaden.

Utvärdering

Utvärderingen av vår testprocess var en kritisk komponent för att bestämma de bästa produkterna inom varje kategori.

Efter att ha samlat in all data, både kvantitativa mätningar och kvalitativa observationer, sammanställde vi informationen för en jämförande analys. Vi använde flera metoder för att rangordna gräsklipparna, inklusive:

 • Prestanda: Hur effektivt och jämnt klippte varje gräsklippare gräset?
 • Användarvänlighet: Hur lätt var den att använda, oavsett om det var en självgående gräsklippare eller bensingräsklippare?
 • Energiförbrukning: För batteridrivna gräsklippare, hur lång var batteritiden och hur energieffektiva var de? Detta tillvägagångssätt ledde oss till vårt bäst i test-resultat, där varje produkt placerades i en kategori som bäst reflekterade dess styrkor och svagheter.

Hållbarhet och långtidstest

Att förstå hur en gräsklippare presterar över tid är avgörande, särskilt när man jämför sådana varierande typer som batteridriven gräsklippare och bensingräsklippare.

Vi genomförde långvariga tester där varje produkt användes regelbundet över en sex månaders period. Vi observerade:

 • Slitage och åldrande: Hur höll sig gräsklipparna med tiden?
 • Underhållsbehov: Hur ofta behövde de service eller reparationer?
 • Batteriprestanda: För batteridrivna gräsklippare, hur förändrades batteriets kapacitet och effektivitet över tid? Denna del av vårt test gav oss en klar bild av vilka produkter som verkligen var hållbara och tillförlitliga i längden.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerheten är en nyckelfaktor när man väljer en gräsklippare, och vårt test inkluderade en omfattande granskning av säkerhetsfunktioner och produktens pålitlighet. Vi utvärderade varje modell baserat på:

 • Säkerhetsfunktioner: Finns det inbyggda säkerhetsmekanismer som automatisk avstängning?
 • Hantering av störningar: Hur hanterade produkterna oväntade situationer som stenar eller ojämn terräng?
 • Konsistens i prestanda: Presterade gräsklipparna konsekvent väl under hela testperioden, oavsett förhållanden? Genom att bedöma dessa faktorer kunde vi identifiera de modeller som inte bara var effektiva utan också de säkraste och mest pålitliga på marknaden. Denna analys hjälpte oss att bestämma de produkter som verkligen var bäst i test inom sina respektive kategorier.
Tips för användning av gräsklippare

Tips för användning av gräsklippare

Innan man använder sin gräsklippare finns det flera viktiga faktorer att beakta. Under vår omfattande testprocess av olika typer av gräsklippare, inklusive batteridrivna och bensingräsklippare, identifierade vi nyckelområden som vi tror är av största vikt för användarna.

Nedan följer våra tips baserade på våra erfarenheter och observationer under testet.

Förberedelse av Gräsmattan

Innan du börjar klippa gräset, är det viktigt att förbereda ytan ordentligt. Under vårt test märkte vi att föremål som stenar eller pinnar kan skada både gräsklippare och gräsmatta.

Det är också en bra tidpunkt att använda en trimmer för att klippa bort eventuell lång vegetation runt hörn och kanter som gräsklipparen kanske inte når. Vi fann att följande förberedelser bidrog till bäst i test-prestanda:

 • Ta bort skräp och hinder från gräsmattan.
 • Använd en vertikalskärare om det behövs för att få bort döda delar av gräset och förbättra luftflödet.
 • Kontrollera väderleksrapporten; att klippa i vått gräs kan leda till en ojämn klippning och skada maskinen.

Korrekt Hantering och Inställningar

Att hantera din gräsklippare korrekt är avgörande för en jämn och effektiv klippning.

Under vårt test observerade vi att inställningarna på en gräsklippare, oavsett om det är en självgående gräsklippare eller ej, spelar en viktig roll i hur väl den presterar. Här är några av de saker vi kom fram till under testet:

 • Välj rätt klipphöjd baserat på grästyp och årstid.
 • Använd en slåtterbalk om du har större ytor med högt gräs som behöver klippas.
 • Följ användarhandboken för din specifika modell, och se till att du förstår hur man använder olika funktioner.

Underhåll och Skötsel

Under vårt test märkte vi att regelbunden skötsel och underhåll kan göra en stor skillnad i gräsklipparens prestanda och livslängd.

Detta gäller oavsett om det är en batteridriven gräsklippare eller bensingräsklippare. Här är några av de aspekter vi lade märke till:

 • Rengör gräsklipparen regelbundet och smörj rörliga delar.
 • Kontrollera batteriet på en batteridriven gräsklippare och se till att det är fulladdat innan användning.
 • Byt ut eller slipa bladen regelbundet för bäst i test-resultat.

Vattning och Eftervård

Efter klippning kan det också vara en bra idé att vattna din gräsmatta om det behövs. En vattenspridare kan vara användbar här för en jämn vattning.

Genom att klippa och vattna gräset korrekt kan du upprätthålla en frisk och välmående gräsmatta, vilket är något vi såg som viktigt under vår testprocess.

Sammanfattning

Genom att följa dessa tips och riktlinjer, baserade på vår erfarenhet och observationer från testet, kan du maximera din gräsklippares prestanda och effektivitet.

Oavsett om du har en batteridriven gräsklippare, bensingräsklippare, eller självgående gräsklippare, kan dessa råd hjälpa dig att uppnå ett bäst i test-resultat i din egen trädgård.

Vanliga frågor om gräsklippare

Vanliga frågor om gräsklippare 2024

Vad kostar det att köpa en gräsklippare?

Priset för en gräsklippare kan variera stort beroende på typ, märke och funktioner. Det kan röra sig om allt från 1 000 kronor för en enklare modell till över 10 000 kronor för en avancerad och professionell variant.

Hur ofta ska man serva en gräsklippare?

Gräsklippare bör servas åtminstone en gång per år, vanligtvis innan klippsäsongen börjar. Regelbunden service säkerställer optimal prestanda och förlänger maskinens livslängd.

Hur länge håller en gräsklippare?

Livslängden för en gräsklippare beror på flera faktorer som användning, underhåll och kvalitet. En väl underhållen och högkvalitativ gräsklippare kan hålla i 10 år eller mer.

Är gräsklippare 2 eller 4 takt?

Gräsklippare kan komma i både 2-takts och 4-takts motorer. 2-taktsmotorer är ofta lättare och enklare, medan 4-taktsmotorer är kraftfullare och brukar vara mer bränsleeffektiva. Valet beror på dina specifika behov och preferenser.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen