Bästa grensågen 2024 – Test av olika grensågar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bra alternativ

Fiskars SW75

Dewalt DCMP

Ironside 511004

Milwaukee FHS-0X

Klicka här för att se fler grensågar.

Att välja rätt grensåg för ditt behov kan vara en utmaning. Det finns många olika modeller och varianter att välja mellan – teleskopiska grensågar, elektriska, batteridrivna, och även de mer traditionella manuella alternativen.

Vi har testat flera av de mest populära grensågarna på marknaden för att hjälpa dig att göra det bästa valet. Genom vår testning kan vi ge dig en inblick i sågarnas effektivitet, hållbarhet och användarvänlighet. Läs vidare för att ta reda på vilken grensåg som passar dig bäst.

1. Bäst i test – Fiskars SW75

Fiskars SW75 grensåg

Fiskars SW75 är en portabel grensåg med en hel del fördelar att erbjuda. När vi utförde våra tester på Fiskars SW75, fann vi att grensågen lever upp till sitt rykte. Med ett 255 mm vasst blad och skärkapacitet på 220 mm gjorde den rent av snitt genom även de mest envisa grenarna.

Specifikationer
Mått:33 x 6,5 cm
Handtag:SoftGrip
Blad:Fällbart
Skärkapacitet:220 mm
Portabel:Ja

Handtagets Softgrip-design gav oss ett bättre och säkrare grepp, och dess utformning skyddar fingrarna från att glida mot sågens tänder, vilket verkligen var ett plus för oss.

Ett intressant inslag som vi uppskattade var bältesclipet. Det innebar att vi kunde bära med oss sågen lätt utan att den blev ett hinder, vilket gör den idealisk för arbete på fältet. Dessutom, när sågen var utdragen, drogs bältesclipet in i handtaget, vilket innebär att det inte finns något som sticker ut och kan fastna.

Fiskars SW75 är en effektiv träsåg särskilt utformad för sågning i färskt trä. Det faktum att det sågar när du drar sågen åt dig var verkligen användbart, det minskade den energi som krävs och ökade effektiviteten.

Men inget verktyg är perfekt, och Fiskars SW75 är inget undantag. En nackdel vi märkte under vår testprocess var att sågens blad kan vara svårt att byta. Men när det kommer till prestanda och användarvänlighet, är Fiskars SW75 svår att slå.

Fördelar

 • Hög skärkapacitet
 • Bekvämt SoftGrip-handtag
 • Bältesclip för enkel transport
 • Effektiv på färskt trä

Nackdelar

 • Svårt att byta blad

2. Bäst premiumval – Dewalt DCMP

Dewalt DCMP grensåg teleskop

Med Dewalt DCMP är trädgårdsskötsel en bris. Vid första anblicken var vi imponerade av den teleskopiska designen som ger en räckvidd på 4,5 m, vilket gör det möjligt för användaren att beskära höga trädgrenar. Under vår testprocess fann vi att denna räckvidd verkligen skiljer den här grensågen från mängden.

Specifikationer
Spänning:18 V
Bladlängd:20 cm
Räckvidd:4,5 m
Motor:Borstlös
Teleskopisk:Ja

Axeln är tillverkad av aluminium, vilket ger en imponerande hållfasthet och låg vikt. Kombinationen av dessa faktorer och en noggrant balanserad design gör att verktyget är bekvämt att använda, även under längre perioder.

Vi uppskattade också att Dewalt DCMP har en dubbel säkerhetsbrytare som hjälper till att förhindra oavsiktlig aktivering. Detta tillförde ett extra lager av säkerhet och lät oss fokusera på arbetet utan att oroa oss för oavsiktliga startar.

Vidare levereras Dewalt DCMP med ett automatiskt oljningssystem. Detta säkerställer att kedjan hålls smord för optimal prestanda. Även om detta var en fantastisk funktion, stötte vi på en liten nackdel. Oljeförbrukningen var något högre än väntat, vilket kan innebära extra kostnader över tid.

Fördelar

 • Exceptionell räckvidd
 • Lätt och balanserad design
 • Kraftfull borstlös motor
 • Dubbel säkerhetsbrytare

Nackdelar

 • Högt oljeförbruk

3. Bäst budgetval – Ironside 511004

Ironside 511004 grensåg

Ironside 511004 är en exemplarisk grensåg som underlättar trädgårdsskötseln. Med sina 180 mm i längd ger den smidighet och effektivitet i en kompakt design. Dess fällbarhet gör det enkelt att förvara den, vilket vi uppskattade när vi testade produkten. När sågen är i sitt utfällda läge, känner man genast hur robust och välbalanserad den är.

Specifikationer
Längd:180 mm
Funktion:Fällbar
Grepp:Ergonomiskt
Färg:Gul, svart
Sågtänder:Trippelslipade

Det vi mest tyckte om var det ergonomiska tvåkomponentsgreppet, som inte bara ökade komforten under användning, utan också säkerheten med sitt säkra låsningssystem. Detta system fungerar både i det utfällda och ihopfällta läget, vilket ger en extra försäkring mot olyckor.

Sågtänderna på Ironside 511004 är trippelslipade, vilket ger snabb kapning och ett rent snitt. Under vårt test hittade vi att denna funktion gör det lättare att arbeta med både färskt och torrt trä. Trots dessa fördelar, noterade vi en liten nackdel. Om man skulle såga genom särskilt grovt eller hårt trä kan det uppstå viss motstånd.

En annan aspekt vi gillade var hålet längst bak på handtaget. Detta kan tyckas vara en liten detalj, men möjligheten att enkelt hänga upp grensågen på en krok eller spik i skjulet var en trevlig överraskning.

Fördelar

 • Ergonomiskt grepp
 • Fällbar design
 • Trippelslipade tänder
 • Dubbelsäkringssystem

Nackdelar

 • Viss motstånd mot hårt trä

4. Bra alternativ – Milwaukee FHS-0X

Milwaukee FHS-0X batteridriven grensåg

Milwaukee FHS-0X är en grensåg på 12V som levererar enastående kontroll och åtkomst, vilket gör den idealisk för yrkesmässig beskärning och kapning. När vi testade den kunde vi verkligen uppskatta dess förmåga att klara av krävande arbetsuppgifter med lätthet.

Specifikationer
Spänning:12V
Batterityp:Li-Ion
Kedjehastighet:5 m/s
Svärdlängd:15 cm
Vikt:2,3 kg

En av de mest imponerande aspekterna var kapaciteten att kapa upp till 120 grenar av hårt lövträ med en diameter på 75 mm per M12 4,0 Ah-batteri. Denna imponerande prestanda gör den till ett fantastiskt verktyg för dem som kräver hög arbetskapacitet.

En annan sak vi uppskattade med denna produkt var den steglösa hastighetsregleringen, som tillät oss att anpassa såghastigheten efter arbetsförhållandena. Vi fann att detta, tillsammans med den lättåtkomliga kedjespänningen, gav en otrolig kontroll över vår sågning.

Ett område där vi hittade något utrymme för förbättring var vikten. Med en vikt på 2,3 kg (med batteri), kände vi att den kanske var lite tung för längre perioder av användning, vilket gjorde att vi behövde ta pauser emellanåt.

Trots detta, var de teknologiska aspekterna av denna produkt verkligen imponerande. Milwaukee FHS-0X integrerar tre Milwaukee-exklusiva teknologier: kolborstfri POWERSTATE™-motor, REDLITHIUM™-batteri och REDLINK PLUS™ hård- och mjukvara, vilket ger enastående kraft, drifttid och hållbarhet på arbetsplatsen.

Fördelar

 • Steglös hastighetsreglering
 • Lättåtkomlig kedjespänning
 • Avancerad teknologi

Nackdelar

 • Tyngre än andra modeller

5. Teleskopskaft – Fiskars QuikFit

Fiskars QuikFit teleskopskaft
Fiskars QuikFit grensåg

Fiskars QuikFit-system är ett teleskopskaft och grensåg kombo som erbjuder en bekväm och effektiv lösning för trädgårdsarbetare. Genom vår testprocess kunde vi uppleva den betydande fördelen med detta system.

Specifikationer
Räckvidd:Ca 3 meter
Total vikt:1,4 kg
Material:Aluminium
Säkerhet:Automatlås
Mångsidig:Ja

Teleskopskaftet, med en räckvidd på upp till 2,4 meter, ger ökad tillgänglighet till höga grenar, vilket sparar både tid och ansträngning. Vi uppskattade också den trygga sammanlåsningen mellan skaftet och såghuvudet, som garanterades av den dubbla automatlåsningen.

Grensågen själv är också utmärkt. Den krokformade spetsen stabiliserar sågningen och håller bladet på plats, vilket gör det lättare att hantera och förbättrar sågprestanda. Vi var speciellt imponerade av den integrerade kniven på bladets nedre del som ger ett rent och exakt snitt.

Den enda nackdelen vi stötte på under vår testning var en begränsad effektivitet med större grenar. I och med att verktyget är manuellt kan det bli svårt att såga kraftigare grenar, speciellt om grenen är långt iväg.

För att sammanfatta, Fiskars QuikFit-system ger en flexibel, mångsidig och effektiv lösning för trädgårdsarbete, och med tanke på dess rimliga pris, tror vi att det är en utmärkt investering för alla trädgårdsmästare.

Fördelar

 • Flexibelt och mångsidigt
 • Lätt att manövrera
 • Lång räckvidd
 • Rent och exakt snitt

Nackdelar

 • Begränsad effektivitet med större grenar

6. Lång räckvidd – Bosch DIY Pole

Fiskars QuikFit teleskopisk grensåg

Bosch DIY Pole, även känd som UniversalChainpole 18, erbjuder en enkel lösning för beskärning av trädgrenar från marknivå. Under vår testning upplevde vi hur verktygets teleskopstång och det vridbara huvudet, kombinerat med den lättviktiga och ergonomiska designen, minimerade ansträngningen för armar och axlar, vilket möjliggjorde en bekväm användning över längre perioder.

Specifikationer
Spänning:18V
Laddtid:1h
Svärdlängd:20 cm
Vikt:3,6 kg
Snurrhuvud:120°

Verktyget erbjuder också en automatisk kedjesmörjning och en oljenivåindikator, vilket vi upplevde bidrog till en smidig drift och konsekventa resultat.

Dessutom noterade vi att toppskyddet och stötspetsen tillförde extra kontroll vid beskärning och klippning underifrån, vilket vi ansåg vara en betydande fördel för användare som är ovana vid denna typ av arbete.

Den enda nackdelen vi upptäckte var att Bosch DIY Pole endast är kompatibel med andra produkter i samma serie. Detta betyder att du inte kan använda gröna Bosch DIY-produkter tillsammans med produkter från den blåa Bosch Professional-serien, vilket kan vara ett problem för dem som redan äger blåa Bosch-verktyg.

Sammanfattningsvis var vi imponerade av den effektiva och användarvänliga designen av Bosch DIY Pole. Trots kompatibilitetsbegränsningen anser vi att denna produkt är ett utmärkt val för dem som behöver en pålitlig och kraftfull beskärningslösning.

Fördelar

 • Användarvänlig design
 • Automatisk kedjesmörjning
 • Sladdlös
 • Lätt och ergonomisk

Nackdelar

 • Begränsad kompatibilitet

7. Kompakt – AL-KO PS 1815

Fiskars QuikFit elektrisk grensåg

När vi testade AL-KO PS 1815 upptäckte vi att det var en extremt lätt och användarvänlig handsåg, särskilt för sågarbeten och trimning. Dess kompakta storlek och det lätta utförandet gör att det är ett utmärkt val för hemmafixare och professionella hantverkare.

Specifikationer
Spänning:18 V
Bladlängd:150 mm
Vikt:1,5 kg
LED-lampa:Inbyggd
Bladbyte:Verktygslöst

Sågen levereras med tre olika sågblad för trä, metall och plast. Byte av bladen är verktygslöst, vilket innebär att arbetsflödet inte avbryts av tidskrävande bladbyten.

Den inbyggda LED-arbetslampan uppskattades också för att tillhandahålla extra belysning, vilket är särskilt användbart vid arbete i dåligt ljus eller i trånga utrymmen.

En nackdel vi stötte på under vårt test var att AL-KO PS 1815 säljs utan batteri och laddare, vilket kan vara en extra kostnad för användare som inte redan äger andra verktyg i AL-KO:s 18V-serie.

Trots denna nackdel uppskattade vi dock den flexibiliteten och effektiviteten som AL-KO PS 1815 erbjuder. Dess enkelhet och mångsidighet gör den till en värdefull tillägg till alla verktygssamlingar.

Fördelar

 • Mångsidig med tre blad
 • Inbyggd LED-belysning
 • Enkelt bladbyte

Nackdelar

 • Batteri och laddare ingår ej
Hur vi utförde vårt test av grensågar

Hur vi utförde vårt test av grensågar 2024

I jakten på den bästa grensågen lade vi mycket tid och omsorg på att utforma och genomföra vårt test på ett rättvist och konsekvent sätt.

Ett noggrant utarbetat testprotokoll och en genomtänkt testmiljö var nyckeln till att kunna jämföra produkterna effektivt.

Förberedelser för testmiljön

En välplanerad testmiljö är avgörande för att få korrekta och jämförbara resultat. Vi satte upp vår testmiljö i en stor trädgård med en rad olika träd och buskar, allt från små fruktträd till höga lövträd.

Detta gav oss möjlighet att testa grensågarnas prestanda under olika förhållanden och mot olika typer av trä.

Testprocessen steg för steg

Vår testprocess var noggrant utformad för att fånga varje produkts styrkor och svagheter. Vi började med att montera och inspektera varje grensåg, noterade hur lätt eller svårt det var att sätta ihop och förbereda dem för användning.

Sedan genomförde vi en serie tester där vi beskär olika träd och buskar. Vi observerade hur varje grensåg presterade när vi beskar tunna grenar jämfört med tjockare grenar, samt hur den presterade vid beskärning på olika höjder.

Utförandet av testerna

Varje grensåg testades noggrant och systematiskt för att säkerställa rättvisa resultat. Vi utförde varje test tre gånger per produkt och noterade resultatet efter varje test.

Denna process tog omkring två timmar för varje grensåg. Det här gav oss en omfattande uppsättning data att jämföra och analysera.

Här är några av de faktorer vi tog i beaktning under vår testprocess:

 • Sågens skärkapacitet: Hur tjocka grenar kunde den beskära effektivt?
 • Användarvänlighet: Var den lätt att använda och justera?
 • Kvalitet: Hur robust och välbyggd kändes sågen?
 • Räckvidd: Hur högt kunde vi nå med hjälp av teleskopskaftet?

Utvärdering

När testet var över samlades all data in och det blev dags för oss att börja utvärdera resultatet. Varje grensåg utvärderades baserat på flera olika parametrar, inklusive dess skärkapacitet, användarvänlighet, kvalitet och räckvidd.

Vi vägde samman dessa faktorer för att bestämma vilken produkt som var bäst i test, samt vilka som erbjöd bästa värde för pengarna. Även priset vägdes in när vi utvärderade vilken grensåg som erbjöd mest för pengarna.

Hållbarhet och långtidstest

För att få en mer fullständig bild av grensågarnas prestanda genomförde vi långtidstester över en period av tre månader. Under denna tid använde vi varje grensåg regelbundet för att se hur de klarade av regelbunden användning och slitage.

Detta test var avgörande för att bedöma varje produkts hållbarhet. Vårt långtidstest visade vilken grensåg som inte bara presterade bra inledningsvis, utan även stod pall för tidens test.

Säkerhet och pålitlighet

Under våra tester tog vi en noggrann titt på varje produkts säkerhetsfunktioner. Vi bedömde skyddet mot återstöt, balansen och greppet på varje grensåg, liksom eventuella extra säkerhetsfunktioner.

Vi observerade också hur varje produkt klarade av oväntade situationer, som en gren som fastnade i sågbladet. Resultaten av detta test visade att de flesta av de grensågar vi testade inte bara var effektiva, utan också säkra och pålitliga.

Så oavsett om du letar efter en billig grensåg, en grensåg med teleskopskaft eller den absolut bästa grensågen, kan vi hjälpa dig att hitta en säker och pålitlig produkt.

Efter vårt omfattande test kunde vi utse en klar bäst i test, men också flera andra grensågar som utmärkte sig på sina egna sätt. Oavsett om du är på jakt efter en billig grensåg, en batteridriven modell, eller den absolut bästa grensågen – vårt test ger dig svaren.

Tips inför användning av din grensåg

Tips inför användning av din grensåg – Insikter från 2024s test

Att använda en grensåg kan vara en utmaning för den oerfarne, men med rätt förberedelser kan det bli enklare.

Under vår testprocess insåg vi att vissa steg och försiktighetsåtgärder kan göra stor skillnad. Här delar vi med oss av några av de viktigaste tipsen vi lärde oss under våra tester.

Säkerhetsåtgärder

Det första steget innan du använder din grensåg är att vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder. Vi insåg under vårt test att personlig skyddsutrustning är oerhört viktigt. Skyddsglasögon, arbetshandskar och skyddsskor bör alltid användas.

Även om bäst i test-grensågen kommer med säkerhetsfunktioner, är personlig skyddsutrustning alltid nödvändig.

Kontrollera utrustningen

Innan du börjar arbeta med din grensåg, se till att du kontrollerar utrustningen. Vi märkte under våra tester att en grensåg som inte är i bra skick kan leda till oönskade resultat och i värsta fall orsaka skador.

Se till att sågbladet är skarpt och fritt från rost, att handtaget är stabilt, och att alla säkerhetsfunktioner fungerar som de ska.

Planera arbetet

Att noggrant planera ditt arbete är viktigt för att säkerställa ett lyckat resultat. Under våra tester insåg vi att det är viktigt att förstå vilket arbete som behöver göras och i vilken ordning. Att planera i förväg gör det lättare att arbeta effektivt och säkert.

En grensåg är perfekt för att skära bort mindre grenar, medan en röjsåg, sekatör eller till och med en tigersåg kan behövas för tyngre jobb.

Förstå dina begränsningar

Vi insåg under våra tester att det är avgörande att förstå dina egna begränsningar.

Om du till exempel inte är bekväm med att använda en grensåg med teleskopskaft för att skära bort grenar högt upp, kanske du bör överväga att anlita en professionell. Ett annat alternativ kan vara att använda en häcksax för lägre grenar.

Välj rätt grensåg för jobbet

Slutligen, välj den rätta grensågen för jobbet. Om du ska skära bort mindre grenar på marknivå, kanske en elektrisk grensåg eller en batteridriven grensåg är det bästa valet. För högre grenar kan en teleskopisk grensåg vara bäst i test.

Kom ihåg att oavsett vilken grensåg du väljer att använda, är säkerheten alltid först. Om du följer dessa tips, kommer du att vara på god väg att använda din grensåg på ett säkert och effektivt sätt.

Vanliga frågor om grensågar

Vanliga frågor om grensågar 2024

Vad kostar det att köpa en grensåg?

Priset på en grensåg kan variera stort beroende på modell och tillverkare. Du kan förvänta dig att betala mellan 200 och 1000 kronor för en manuell grensåg. Elektriska och batteridrivna modeller kan kosta allt från 500 till över 3000 kronor.

Varför ska man använda en grensåg?

Att använda en grensåg kan göra arbetet med att beskära träd och buskar betydligt enklare. Med rätt verktyg kan du enkelt nå högre grenar utan att behöva klättra på en stege.

Hur rengör jag en grensåg?

För att rengöra en grensåg bör du först ta bort alla lösa träpartiklar med en borste. Använd sedan en blandning av varmt vatten och diskmedel för att skrubba bort eventuell smuts eller klibbig sav.

När ska man beskära buskar och träd?

De flesta träd och buskar beskärs bäst under senhösten till tidig våren, när växterna är vilande. Det finns dock undantag, så det är alltid bäst att kontrollera specifika råd för varje växttyp.

Ska man köpa en teleskopisk grensåg?

Om du regelbundet behöver beskära högre träd eller buskar, kan en teleskopisk grensåg vara en god investering. Den gör det möjligt att nå höga grenar utan att behöva klättra på en stege.

Behöver man en batteridriven grensåg?

Om du har stora ytor att underhålla, eller behöver beskära tjockare grenar, kan en batteridriven grensåg vara en fördel. De är ofta mer kraftfulla än manuella alternativ och kan göra jobbet snabbare och mer effektivt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen