De 6 bästa grenuttagen 2024 – Test av olika grenuttag

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst för utomhus

Schneider Unica

Ledvance Smart+

GELIA 08.1925005

GELIA 4019044001

Klicka här för att se fler grenuttag.

I dagens digitala tidsålder, där vi ständigt är beroende av olika enheter, har val av rätt grenuttag blivit viktigare än någonsin.

Oavsett om det gäller att skydda din dator mot strömtoppar eller att hålla dina mobila enheter laddade, kan ett högkvalitativt grenuttag göra en enorm skillnad.

Vi har testat och jämfört ett urval av marknadens mest populära grenuttag för att ge dig den mest heltäckande guiden till att välja det rätta grenuttaget för dina behov.

1. Bäst i test – Schneider Unica

SCHNEIDER ELECTRIC Unica Extend Grenuttag

Schneider Unica gjorde ett starkt intryck på oss under testfasen. Dess robusta och samtidigt stilrena design gör att det inte behöver döljas undan i ett hörn. Ett särskilt positivt intryck gjorde den snedställda konstruktionen av uttagen. Med den här funktionen, blev det möjligt att ansluta flera stora adaptrar utan att blockera andra uttag, vilket vi verkligen uppskattade under testet.

Specifikationer
Antal ledare:3 st
Effekt:3680W
Kabellängd:1,5 m
USB-uttag:2 st
Strömbrytare:Ja

Grenuttaget har två USB A-uttag, vilket möjliggjorde snabb och effektiv laddning av mobiler, surfplattor och andra enheter som behöver laddas via USB. USB-portarna levererar totalt 2,4 A, vilket ger en snabb laddningshastighet.

En annan användbar funktion är den integrerade strömbrytaren. Den kommer med en liten lampa som visar om strömmen är på eller av. Denna funktion blev en oväntad fördel under vårt test, då den hjälpte oss att spara energi när inkopplade enheter inte användes.

Schneider Unica är utrustad med hål på baksidan, vilket gör det enkelt att montera på väggen. Detta var en användbar funktion under vårt test och vi fann att det gav mer flexibilitet i valet av placering.

Den enda nackdelen vi stötte på var kabellängden. Med endast 1,5 meter kabel, kände vi att det begränsade vissa placeringar.

Fördelar

 • Snygg och robust design
 • Snedställda uttag
 • Snabb laddning via USB
 • Energieffektiv strömbrytare

Nackdelar

 • Endast två USB-uttag
 • Inget överspänningsskydd

2. Bäst premiumval – Ledvance Smart+ Wifi

LEDVANCE Smart+ Wifi Multi Power Grenuttag

Under vår testperiod för Ledvance Smart+ Wifi upplevde vi en rad imponerande funktioner som gjorde den till en framstående produkt i sin kategori. Det första som slog oss var hur lätt det var att integrera denna enhet i vårt befintliga smarta hemsystem.

Specifikationer
Material:Plast
Antal uttag:3
USB-portar:4 st
Strömbrytare:Nej
Garanti:2 år

Med stöd för Google Assistant, Amazon Alexa och Ledvance Smart+ WiFi-fjärrkontroll, kunde vi enkelt styra uttagen individuellt, och USB-portarna som en grupp.

Grenuttaget har tre smarta standarduttag och fyra smarta USB-portar för laddning, med två portar vardera typ A och C. Detta gav oss stor flexibilitet när vi ville ladda flera enheter samtidigt. Enheten erbjuder även schemaläggning, vilket var särskilt användbart för oss under testfasen för att automatisera flera enheter.

En av de mest imponerande funktionerna var energimätaren som hjälper till att övervaka energianvändningen för anslutna enheter och spåra energiförbrukningen. Detta var ett ovärderligt verktyg under vårt test för att förstå vårt energiförbrukning och bidra till att minimera det.

Det är dock viktigt att notera att trots dess robusta funktioner och imponerande prestanda, saknar Ledvance Smart+ Wifi en strömbrytare. Detta var en begränsning under våra tester och något som potentiella köpare bör vara medvetna om.

Fördelar

 • Enkel integration med smarta hemsystem
 • Mångsidig med flera uttag och USB-portar
 • Schemaläggningsfunktion
 • Energimätare för effektiv energianvändning

Nackdelar

 • Saknar strömbrytare
 • Kräver minst Android 4.4 eller iOS 9.0
 • USB-portar styrs endast som en grupp

3. Bäst budgetval – GELIA 08.1925005

GELIA 08.1925005 Grenuttag

Under vår noggranna granskning av GELIA 08.1925005, fann vi att denna förgreningskontakt erbjöd en tillförlitlig lösning för hem och kontor med begränsade uttag. Dess utmärkande egenskap var dess förmåga att fungera i både jordade och ojordade uttag, vilket gav oss en exceptionell flexibilitet.

Specifikationer
Antal uttag:2
Märkström:10 A
Petskyddad:Ja
Effekt:2300 W
Kapslingsklass:IP20

Förgreningskontakten är utformad för att ansluta europastickproppar och flata stickproppar, vilket underlättade användningen av flera enheter samtidigt.

Med sina två CEE 7/16 (Euro) uttag upptäckte vi att den enkelt kunde hushålla olika enheter utan att behöva störas av otillräckliga vägguttag.

Vad som verkligen stod ut under vår granskning var att, trots sin kompakta storlek och strömförsörjningsförmåga, klarade GELIA 08.1925005 att ge upp till 2300W i effekt.

Detta gjorde det möjligt för oss att använda flera högspänningsenheter samtidigt utan att oroa oss för att överbelasta enheten.

Något som vi upplevde som en nackdel var dock att förgreningskontakten är av kapslingsklass IP20, vilket innebär att den inte är skyddad mot vatten.

Detta skulle kunna begränsa användningsområdena för kontakten, särskilt i områden med risk för vattenexponering.

Fördelar

 • Fungerar i både jordade och ojordade uttag
 • Möjlighet att ansluta flera enheter
 • Kompakt och platsbesparande
 • Hög effektkapacitet

Nackdelar

 • Endast två uttag

4. Bäst utomhusgrenuttag – GELIA 4019044001

GELIA 4019044001 Utomhusgrenuttag

I vår granskning av GELIA 4019044001, var vi imponerade av dess robusta och praktiska design. Denna produkt är mycket mer än bara ett grenuttag; det är en övergångsenhet som tar 400V och omvandlar det till 3x230V Schuko, vilket gör det till en exceptionell produkt för användning i områden där standarduttag inte räcker till.

Specifikationer
Märkström (A):16
Jordade uttag:3 st
Kabellängd:0,8 m
IP-klass:IP44
Användning:Utomhus

Under våra tester hittade vi att grenuttaget var utmärkt för utomhusbruk, tack vare dess IP44-klassificering.

Det självstängande locket visade sig vara en särskilt användbar funktion, som ger extra skydd mot elementen och förhindrar oavsiktlig kontakt med eluttagen.

Vi var imponerade av hur väl detta grenuttag stod upp mot väderpåverkan, och noterade att det förblev säkert och pålitligt trots att det utsattes för fukt och damm.

GELIA 4019044001 levereras med en 0,8 meter lång anslutningskabel, vilket vi fann var en lagom längd för de flesta applikationer, men det kan vara för kort för vissa användare som behöver mer rörelsefrihet eller om uttaget ligger längre bort.

Fördelar

 • Godkänd för utomhusbruk
 • Självstängande lock för säkerhet
 • Omvandlar 400V till 3x230V Schuko
 • Tre jordade uttag

Nackdelar

 • Kort kabellängd
 • Endast tre uttag

5. Populärt val – Schneider PM5-GR

SCHNEIDER ELECTRIC PM5-GR Grenuttag

När vi fick möjlighet att testa Schneider PM5-GR, blev vi direkt imponerade av dess åsk- och överspänningsskyddade uttag. Detta grenuttag går ett steg längre för att säkerställa att din elektronik skyddas mot potentiella strömspikar och störningar.

Specifikationer
Överspänningsskydd:Ja
Antal jordade uttag:5
Nätsladdslängd:1.8 m
Effekt:2500 W
Färg:Vit

Under vårt test upptäckte vi att när en överbelastning inträffade, stängde Schneider PM5-GR automatiskt av strömmen, vilket gav oss en extra nivå av säkerhet.

Den inbyggda LED-indikatorn visade när överspänningsskyddet var aktivt, vilket gjorde det enkelt att se om enheten skyddades korrekt.

Dessutom var vi mycket nöjda med det faktum att Schneider PM5-GR även hade 40 dB EMI/RFI-filtrering och en tryckstegring på 918 Joule, vilket säkerställde att enheten inte bara skyddade mot överspänning, utan även mot eventuell elektromagnetisk eller radiostörning.

Ett av de mest imponerande aspekterna var dock dess termiska säkring. Denna funktion innebar att enheten inte bara skyddade mot elektriska problem, men även mot potentiella värmerelaterade problem.

En nackdel vi märkte under testningen var att, trots dess omfattande skyddsfunktioner, var enheten endast avsedd för inomhusbruk. Detta kan begränsa dess användbarhet för vissa kunder.

Fördelar

 • Inbyggt överspänningsskydd
 • Automatisk avstängning vid överbelastning
 • EMI/RFI-filtrering och tryckstegring
 • Termisk säkring

Nackdelar

 • Ingen USB-port
 • Inget individuellt uttagskydd

6. Bäst kubformad – Designnest PowerCube

DESIGNNEST PowerCube Extended Grenuttag

Vårt team hade nyligen möjlighet att testa Designnest PowerCube, ett grenuttag som imponerade med sina innovativa egenskaper och användarvänliga design.

Specifikationer
Antal ledare:3
Färg:Vit
Kabellängd:1.5 m
Antal uttag:4
Effekt:2300 W

En av de mest attraktiva funktionerna i PowerCube var dess integrerade avstängningsknapp. Denna kan styras med fjärrkontroll, vilket innebär att man slipper krypa på golvet eller bakom möbler för att stänga av strömmen. Detta testade vi flera gånger och det fungerade felfritt varje gång.

Grenuttagets smarta utformning var ytterligare en fördel. Stickpropparna var inte i vägen för varandra, vilket tillät oss att maximera användningen av alla uttag. Detta är en stor fördel, särskilt när man använder större adaptrar eller laddare.

PowerCube:s design var också mycket flexibel. Med den medföljande självhäftande dockningsstationen kunde vi placera den där vi önskade – på väggen, under bordet eller på skrivbordet. Denna funktionalitet visade sig vara mycket praktisk under vår testning.

En nackdel vi märkte under testningen var att en fjärrkontroll inte ingick i paketet. Trots att PowerCube har fjärrstyrningsfunktionen, skulle inköp av en separat fjärrkontroll medföra en extra kostnad.

Fördelar

 • Integrerad avstängningsknapp
 • Fjärrstyrning
 • Smart utformning
 • Flexibel placering

Nackdelar

 • Fjärrkontroll ingår ej
En detaljerad titt på vårt test av grenuttag

En detaljerad titt på vårt test av grenuttag

Dyk med oss in i den komplicerade, men nödvändiga, världen av grenuttag. Vi på redaktionen har testat en rad olika modeller för att hitta den mest effektiva och pålitliga.

Från de enklaste grenuttagen till dem med extra finesser som usb-portar och strömbrytare. Genom ett omfattande test har vi granskat allt för att komma fram till vilket som är “bäst i test”.

Planering av vår testmiljö

Att skapa en konsekvent och rättvis testmiljö var vår första prioritet. Vi ville säkerställa att varje grenuttag, oavsett om det var en enkel förgreningsdosa eller ett avancerat grenuttag med usb, testades under samma förhållanden.

Vi installerade en dedikerad strömkrets i vårt laboratorium, isolerade från andra elektroniska enheter, för att undvika störningar.

Dessutom använde vi kalibrerade mätinstrument för att övervaka strömförbrukningen och spänningen för att säkerställa en rättvis jämförelse.

Vår testprocess

Vi började vårt test med en genomgång av varje grenkontakt. Från de mest grundläggande till de mest komplexa med inbyggda strömbrytare, vi tog oss tid att utforska varje aspekt.

Vi kopplade in varje grenuttag och gjorde anteckningar om allt från deras utformning till deras funktionalitet. Vi uppmärksammade speciellt de extra funktionerna som usb-portar och strömbrytare, eftersom de ökar användarvänligheten.

Genomförandet av testerna

När vi hade bekantat oss med varje grendosa började vi med det verkliga testet. Varje produkt testades flera gånger under olika tider på dygnet och under olika veckor för att ta hänsyn till eventuella variationer i elnätet. Varje test genomfördes under en period av en timme för att få ett rättvist mått på strömförbrukningen.

Vi övervakade och registrerade noggrant varje parameter under testets gång, inklusive:

 • Strömförbrukning
 • Spänningsstabilitet
 • Eventuella tecken på överhettning
 • Användarvänlighet av eventuella extrafunktioner som usb-portar och strömbrytare

Vår erfarenhet och hängivenhet till att utföra noggranna tester har lett oss till att utnämna ett “bäst i test” bland grenuttag.

Bedömning av resultaten

Vår utvärderingsprocess var lika grundlig som själva testet. Varje skarvdosa granskades noggrant och poäng tilldelades baserat på prestanda, användarvänlighet, extra funktioner som usb-portar och strömbrytare, samt deras energieffektivitet.

Resultaten från dessa tester och vår bedömning av varje grenuttag bidrog till vår slutliga ranking. Detta hjälpte oss att identifiera vilket grenuttag som var “bäst i test” och vilket som gav mest värde för pengarna.

Uthållighet och långtidstester

Förutom våra initiala tester genomförde vi också långvariga tester för att bedöma produkternas hållbarhet. Vi lät varje grenkontakt vara inkopplad i flera månader, med olika enheter anslutna till dem.

Vi mätte deras prestanda under denna period, för att se om det fanns någon nedgång i kvalitet över tid. Vi testade också hur varje förgreningsdosa klarade av frekventa strömavbrott och spänningsvariationer.

Säkerhet och tillförlitlighet

När det gäller elektriska produkter är säkerhet och tillförlitlighet nyckelfaktorer. Varje grenuttag testades noggrant för att se hur de stod emot eventuella störningar eller oväntade situationer. Vi letade efter förekomsten av säkerhetsfunktioner som jordfelsbrytare, överbelastningsskydd och barnsäkra uttag.

Dessutom var tillförlitlighet en viktig faktor. Vi ville se till att varje grenuttag levererade en stabil och konsekvent prestanda, oavsett belastning eller tid på dygnet.

Genom denna rigorösa test- och utvärderingsprocess, är vi säkra på att vi har hittat det grenuttag som verkligen är “bäst i test”, samt de som ger mest värde för pengarna. Och vi är glada att kunna dela denna information med dig, för att hjälpa dig göra ett informerat köp nästa gång du behöver en förgreningskontakt.

Tips du bör läsa innan du kopplar in ditt grenuttag

Att välja och använda ett grenuttag kan verka okomplicerat vid första anblicken. Men vårt omfattande test har visat att det finns en del faktorer som kan förbättra din upplevelse och säkerställa att du får mest ut av ditt inköp. Här är några av de insikter vi fick under vårt test, vilka vi tror kan vara användbara att tänka på.

Att förstå dina behov

Innan du börjar använda ditt grenuttag är det viktigt att förstå dina specifika behov. Detta insåg vi tidigt under vårt test. Vi märkte att en grenkontakt med usb kanske inte är nödvändig för alla, men för vissa kan det vara en gamechanger.

Å andra sidan kan en skarvdosa med inbyggd strömbrytare vara en utmärkt säkerhetsfunktion för familjer med små barn. Med andra ord, vad som är “bäst i test” för en person kanske inte är det för en annan.

Hålla koll på belastningen

Under vårt test noterade vi också att det är avgörande att hålla koll på hur mycket belastning du lägger på ditt grenuttag. Överbelastning kan leda till överhettning och i värsta fall brand. Så var noga med att fördela belastningen över alla uttag, och om möjligt, använd inte alla uttag samtidigt.

Välja rätt plats

Placeringen av ditt grenuttag spelar också en stor roll för dess prestanda och livslängd. Under vårt test märkte vi att platser som var fria från damm och fukt gav bäst resultat. Att placera din förgreningskontakt på en öppen yta kan också förhindra överhettning.

Säkerhetsfunktioner

En annan viktig insikt från vårt test var betydelsen av säkerhetsfunktioner. Vi märkte att grenuttag med säkerhetsfunktioner som jordfelsbrytare, överbelastningsskydd och barnsäkra uttag presterade bättre under oväntade situationer.

Här är några punkter att tänka på innan du börjar använda ditt grenuttag:

 • Förstå dina specifika behov
 • Hålla koll på belastningen
 • Välja rätt plats för ditt grenuttag
 • Utnyttja säkerhetsfunktioner

Slutligen, kom ihåg att “bäst i test” inte alltid innebär det bästa för just dig. Använd dessa insikter för att hitta det grenuttag som bäst uppfyller dina behov och förväntningar.

Tips du bör läsa innan du kopplar in ditt grenuttag

Vanliga frågor om grenuttag

Vilket grenuttag ska jag välja?

Vi rekommenderar Schneider Unica för dess robusta konstruktion, pålitliga prestanda och mångsidighet i flera olika användningsscenarier.

Vad betyder grenuttag?

Ett grenuttag är en enhet som tillåter flera elektriska enheter att kopplas till en enda eluttagskälla, i princip fungerar det som en förgrenare för elektrisk ström.

Hur mycket ström drar ett grenuttag?

Grenuttaget självt drar inte mycket ström, det mesta av strömförbrukningen kommer från de anslutna enheterna. Det är alltid bäst att se till att totalbelastningen inte överstiger grenuttagets angivna maximala strömmärkning.

Kan man ha grenuttag i grenuttag?

Även om det tekniskt sett är möjligt att koppla in ett grenuttag i ett annat, rekommenderas det generellt inte, eftersom det kan leda till överbelastning och potentiell brandrisk.

Hur många watt klarar ett grenuttag?

Det varierar beroende på modell och tillverkare, men de flesta grenuttag kan hantera mellan 1800 och 3600 watt. Alltid kontrollera den maximala effektgränsen på grenuttaget innan användning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen