Bästa grinden 2022 – Test av olika grindar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Grind Jabo Antik 140 cm Vit

Grind Jabo Lidingö 120 cm Svart

Grind PLUS Retro 300x120 cm Vit

Grind Jabo Trend 100 cm Vit

Klicka här för att se fler grindar.

Bästa grinden 2022

En bäst i grind ska inte bara vara din väg till omvärlden, utan den ska också agera som första intrycket för alla som ska in på din gård. Om du är stolt över utseendet på ditt hem och vill fortsätta den trenden så kommer det inte räcka med en helt vanlig grind. Du bör därför välja en grind bäst i test som kompletterar resten av din trädgård, ditt hus och viktigast av allt, ditt staket. Det är viktigt att se till att du köper den bästa grinden som följer ditt stakets kännetecknande drag.

Men det är dock inte så enkelt att köpa en bra grind på nätet. Eftersom där finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken grind som är bäst. För att det ska bli extra svårt så brukar många online affärer inte skriva om de negativa sakerna. Affärerna gillar att endast visa de positiva sakerna för då säljer det klart bättre. Så när du väl får hem grinden så är det kanske inte som du förväntat dig. Man vill ju definitivt inte lägga en massa pengar på något som inte är bra. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa grinden.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har valt att skapa en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide. Jag har nämligen gjort mitt eget grind test. Genom att använda min köpguide som en grund kommer du enkelt att kunna köpa en bäst i test grind. Jag gjorde den här guiden genom att testa några olika grindar. Jag läste dock även igenom andra tester och speciellt kundrecensioner. Kundrecensioner brukar ofta ge en väldigt bra bild av hur bra grinden faktiskt är. Jag använde mig alltså av min egen och andras kunskap. Med hjälp av all information så gjorde jag en avancerad köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du kan köpa den bästa grinden.

Köpguide för bäst i test grindar 2022

Som jag skrev innan så är det faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa grinden på nätet. När du ska köpa en grind bäst i test så finns den några viktiga faktorer som du måste tänka på. Det är också viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Men för att göra hela processen enklare så har jag gjort en köpguide. Med hjälp av den här guiden så kommer du enkelt att kunna köpa den bästa grinden. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa grinden 2022:

 • Position
 • Hängningssida
 • Funktion
 • Materialval
 • Dekoration
 • Var grinden ska sitta
 • Syfte med grinden

Position

Placeringen av din grind påverkar storleken, designen och materialet du letar efter. Till exempel kanske du vill ha en hög trägrind för sidotillgång till din fastighet, men föredrar en kort, mer utsmyckad grind för din trädgård. Om du byter ut det du har för närvarande har du begränsad storlek eftersom varje ny grind måste passa mellan befintliga inlägg. Men om du börjar från grunden eller vill flytta inläggen, välj bland alla tillgängliga storlekar.

Innan du köper, var noga med att mäta mellanrumsstorleken (där du vill att din grind ska vara) och kom ihåg att lämna tillräckligt med utrymme för stolpar och beslag. Standard ingångs- och stigportar är 0,9 meter breda. Och det är inte bara grindens bredd som måste beaktas när man tar de viktiga måtten. Tänk på vilken höjd porten måste vara, se till att du lämnar tillräckligt med utrymme under den för markfrigång.

Hängningssida

Om du installerar nya inlägg, kontrollera vilken sida du vill ha eller behöver grinden att hänga på. Finns det redan en vägg eller ett staket som måste rymmas? Och tänk på hur porten kommer att se ut från din egendom – du vill vanligtvis att den ska vara vänd utåt. Tunga portar kan behöva hängas på en viss sida för extra stöd – titta på ramen för att se. Om den har ett stöd måste den hängas från ena sidan, medan den har en tvärstång kan du hänga från vardera sidan.

Funktion

De flesta säkerhetsgrindar för hemmet är installerade antingen för att blockera en dörröppning som leder in i en byggnad, blockera en uppfart eller en liten passage. Beroende på vilken typ av grind du letar efter och var du vill installera den finns olika specifikationer tillgängliga för att uppnå önskade resultat. Trädgårdsgrindar betraktas som ett attraktivt landskapselement såväl som en funktionell enhet.

Det finns många saker att tänka på innan du väljer rätt grind för din trädgård. Trädgårdsportdesign kan sträcka sig från det enkla till öppet detaljerade. De har flera funktioner som att vara ett övergångselement mellan utomhusområden, dekoration på gräsmattan eller för dina barns säkerhet. Du måste också överväga om du behöver en spärr eller ett lås som en stängningsmekanism för säkerhet.

När du köper en uppfart, bör du tänka på det övergripande syftet med grinden som ska förbättra den avsedda säkerheten för fastigheten och vara lättillgänglig för ägarna. Det är bättre att ha en uppfattning om var och varför du vill installera den. En uppfartgrind bör komplettera staketet, väggen eller pelarna som det kommer att fästas på. Materialet som valts för din grind ska fungera för att antingen förhindra inträde eller utgång samt det sätt på vilket det måste öppnas.

Uppfartgrindar kan öppnas manuellt eller vara automatiska. Automatiska grindar kan utlösas elektroniskt från en central byggnad, genom användning av en elektronisk grindkod eller via trådlös signal som används i en fjärrenhet. Elektroniska grindar ger en högre säkerhetsnivå medan manuella grindar som öppnas och stängs för hand är lämpliga för fastigheter där djur och barn inte är bosatta eller kan låsa upp dem. Uppfart grindar är traditionellt mellan 1-2 meter i höjd, varierar i bredd beroende på storleken på ingångskraven.

Materialval

När funktionen väl har bestämts är du nu redo att överväga portens stil och i slutändan materialet i vilket den är gjord. Vill du att din trädgårdsgrind ska smälta in i omgivningen, till exempel din nuvarande trädgård och stängsel, eller spegla utsidan av ditt hem, eller vill du att den ska sticker ut och bli en kontaktpunkt. De två huvudtyperna av material som används för att göra grindar är metall och trä.

Det finns många moderna trädgårdsportsdesigner, allt från massproducerad till skräddarsydd. Utsmyckade och dekorativa grindar är vanligtvis gjorda av metall som kan ge ett klassiskt utseende till alla trädgårdar och passar bra med sten- eller tegelväggar. Din portdesign bör komplettera ditt hem eller din trädgård, det kan vara till hjälp att begränsa dina alternativ genom att spegla en allmän form som finns i bakgrunden, till exempel en valv.

Trägrindar är naturliga och har en lägre andel av marknadsandelen. De ses ofta som mycket traditionella, synonyma med landsbygdsområden. En stor del av den inhemska marknaden för grindar är tillverkad av metall, de allra flesta är gjorda av stål och resten av smidesjärn. Idag tenderar smidesjärn att användas i mycket specifika situationer, till exempel restaurering av historiska byggnader.

Dekoration

Stålgrindar

För stålportar finns det möjlighet att måla eller pulverlackera för att få en mängd olika dekorativa ytor. Varmförzinkning i sig är ett långvarigt och kostnadseffektivt sätt att skydda stål mot korrosion. Inledningsvis har din galvaniserade grind en blank silverfärgad yta som bleknar något när den utsätts för elementen över tid. Om du behöver en specifik färg kan du enkelt få din galvaniserade grind målad eller pulverlackerad.

Färgbeläggningar kan appliceras strax efter galvaniseringen. Som med alla skyddande stålarbeten är det av stor vikt att beredningen av den galvaniserade ytan utförs korrekt. Färg kan användas för dekorativa ändamål som passar din egen smak. Pulverlackering är en annan metod för att lägga till dekoration genom att baka färgat pulver på din galvaniserade grind. Liksom galvanisering utförs den under noggrant kontrollerade förhållanden på en fabrik.

Stål behöver skyddas för att bibehålla sina egenskaper, det bästa sättet är att varmförzinka vilket ger ett skyddande underlag som kan hålla i mer än 50 år. Många porttillverkare ger dig möjligheten att få din grind målad eller pulverlackerad direkt på stålet som en prisvärd lösning. Var dock medveten om att det uppstår upprepade kostnader för det ytterligare underhåll som krävs under grindens livstid.

Trägrindar

Färgad fläck eller specifika träfärger används för att färga trä eller lack för att ge ett mer naturligt utseende. Träprodukter kan färgas eller konserveras för att hjälpa vattentätt träet och förhindra ruttning. Det måste dock bibehållas årligen. Lack och fläckar som passar dina trägrindar finns i de flesta hårdvaruaffärer.

Var grinden ska sitta

Beroende på var du tänker passa dina portar påverkar det storlek och design. Till exempel kanske du vill ha en hög, uppfart grindar för främre åtkomst till din fastighet, men föredrar en mindre trädgård grind med, mer detaljer för din trädgård. Oroa dig inte Om du byter ut vad du har för närvarande är du inte begränsad i breddstorlekar eftersom någon ny grind skulle behöva passa mellan befintliga inlägg. Du kanske börjar från grunden och kanske vill installera inlägg. Med en rad tillgängliga storlekar att välja mellan är det enkelt.

Innan du köper måste du mäta mellanrumsstorleken (där du tänker att dina grindar ska passa) för att inte oroa dig för att lämna utrymme för stolpar och beslag när du räknar ut detta åt dig. Dessa grindar kan beställas online som inställda höjder om du behöver en viss höjd, kontakta tillverkaren kan göra för att beställa. Se till att du har lämnat tillräckligt med utrymme från grindens undersida till marken för markfrigång, vanligtvis mellan 25 och 50 mm

Syfte

Att välja rätt grind kan hjälpa till att ge dig det utseendet du letat efter – såväl som att säkra din förrätt till din fastighet förstås. När du överväger vilken typ av grind du ska få, tänk på dess syfte. Om det är för din fastighets gräns, som behöver skydda dina barn, fordon och husdjur samt integritet, vill du antagligen ha en högre låsbar grind med en vacker design men inte att öppna, så den erbjuder fortfarande integritet.

Å andra sidan kan en främre grind vara en mindre grind med en mer dekorativ design som skulle vara mer tilltalande. – När allt kommer omkring är detta huvudentrén där du bjuder in människor till ditt hem. När du väljer en design är det en bra idé att ta hänsyn till din omgivning – ditt trädgårdstema samt alla stängsel du redan har. Vill du ha något subtilt som smälter in, eller något som sticker ut och fungerar som en kontaktpunkt?

Lista över de bästa grindar 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Hur man bygger en grind från grunden

Bestäm vad grinden ska fästas och vilket håll den ska svänga

Den här delen är kritisk, så ta dig tid att räkna ut det här. Du behöver alltid en staketstolpe eller någon annan stabil yta som sidan av huset, på vardera sidan om grinden. En är att fästa gångjärnen och en att fästa spärren. I porten ovan kunde jag inte gräva ett stolphål bredvid huset och ville inte fästa något på ytterkanten.  Jag ville inte heller att grinden skulle ta upp hela spännvidden från huset till staketet, så jag lade in en stolpe några meter från huset och använde det för gångjärnen. Jag fäst spärren på staketstolpen i slutet av staketpanelen.

Bestäm var du ska sätta gångjärnen och låset

Du kan köpa dem i ett kit eller separat, se bara till att gångjärnen kan bära vikten på din snart att vara grind. Om ditt gångjärn öppnar sig, går gångjärnen på utsidan. Om grinden öppnas, går gångjärnen på insidan. Spärren har inget att göra med gångjärnen. En av mina portar är kort, mindre än 1 meter lång och om jag lägger spärren på insidan skulle barn kunna nå låset. Så jag lägger den på utsidan, även om gångjärnen är på insidan.

Bestäm hur stor du ska göra grinden

För att hitta grindens bredd, mäta avståndet mellan stolparna och subtrahera ca 2 cm för att ge utrymme för rörelse. Höjden kommer vanligtvis att vara densamma som staketet det fäster vid, men det finns undantag, som grinden jag gjorde för min trädgårdsbom, som inte riktigt var fäst vid ett staket. Se också till att porten har tillräckligt utrymme längst ner så att den inte drar längs marken när den öppnas. Detta är särskilt viktigt om din grind ligger på ojämn mark.

Rita ut planen för ramen

Japp, jag har inte ritat någonting ännu, bara ett gäng stående runt föreställande en svängande grind i mitt huvud, men nu är det dags att gå ner i affärer. Din grind kommer att behöva en ram för att fästa gångjärnen, staketbrädorna (pålar) och tvärstagen. Så rita en rektangel. Bestäm vilken storlek trä du vill använda. Jag brukar gå med 50×100 mm för mina ramar, men du kanske kan komma undan med något mindre. Om du bygger från grunden måste du skapa en komplett rektangel. Om din grind är superlång eller bred, låt oss säga en spännvidd på mer än 1 meter, kanske du vill använda mer än en rektangel.

Köp material och sätt ihop grinden

Klipp och fäst biten med din ritning för att göra den rektangulära ramen först. Du kan använda hörnbygel men du behöver inte. Skär sedan vinklarna i tvärställen och fäst. Fäst äntligen pålarna. Nu var det lite knepigare för trädborrgrinden på grund av den böjda detaljerna. Jag gjorde kurvan genom att lägga ut pinnarna på min uppfart, bestämde mig för avståndet jag gillade, sedan drog jag fri hand bågen för att efterlikna bågen på trädgårdsbågen. Jag valde den sida av bågen som jag tyckte såg bäst ut och gick över dessa pennlinjer med en penna.

Jag numrerade varje påle med en penna, matchade de motsatta (spegelbild) pålar och klippte sedan två pålar åt gången längs den böjda linjen med en såg. När det var dags att skruva fast dem på ramen gick jag efter siffrorna och lade ut dem längs ramen, dubbelkontrollerade mitt avstånd (jag gjorde det med ögat, men du kunde helt göra dig själv en distans), och sätt sedan två skruvar staven där den överlappar ramen.

Fäst gångjärnen och häng upp grinden

Det kan vara bra att ta en hjälpare för den här delen. Det är svårt att hålla en grind, mellanluft och markera hål för gångjärn samtidigt. Gångjärnen kommer att fästas vid den horisontella delen av ramen. Så håll upp grinden och titta först på den. Markera var den horisontella delen av ramen träffar stolpen (den som gångjärnen fäster vid).

Fäst sedan gångjärnen på pålarna och se till att de är helt horisontella och att det finns tillräckligt med utrymme för själva gångjärnsdelen. Håll grinden på plats en gång till (centrerad mellan, men inte vidröra någon av stolparna) och markera var gångjärnhålen faller på ramen. Ta grinden ner igen och förborra hålen. Låt sedan någon hålla grinden på plats medan du fäster gångjärnen på den.

Fäst låset och handtaget

Ganska självförklarande, men stickdelen går på grinden och låsdelen går på stolpen. Sätt ihop de två delarna, placera enheten mot stolpen / grinden och markera var hålen faller. Fäst sedan.

Färdigt! Du har nu byggt och hängt upp en grind.

Hur man installerar en grind

Om du konstruerar ett nytt staket med en grindöppning, sätt upp grinden och stolparna först och bygg staketet från dem. Om du byter ut en gammal grind, se till att du mäter noggrant för att få exakt den storlek du behöver. Det är värt att ta ett måttband med dig när du köper din nya grind, eftersom de säljs i både metriska och kejserliga storlekar och omvandlingarna inte alltid är korrekta. Sist men inte minst, tänk på vilket sätt du vill att din grind ska öppna (mest öppnar i en fastighet snarare än ut).

Förberedelse

Gateposts för ljusportar ska vara cirka 100 mm kvadratiska och 610 mm längre än portens höjd. För tyngre grindar (över 1,2 m höga eller breda) ska stolparna vara tjockare och minst 760 mm längre än grindhöjden. Det är alltid bäst att kontrollera tillverkarens specifikationer. Du måste behandla trägrindar med konserveringsmedel innan du installerar dem och sätter dem i betong eftersom stolpar inte ger tillräckligt med stöd. Om det är möjligt, försök att välja beslag som har blivit japanerade (lackerade) eller galvaniserade för att förhindra att de rostar.

Montera grinden

Med vissa gångjärn kan det hända att det finns en viss rörelse eller “lek” när du försöker skruva fast dem i grinden. Detta gör dem svåra att placera exakt. Om så är fallet måste du justera dem efter att inläggen har ställts in. Detta blir enklare om du bara monterar två hållskruvar per gångjärn i stolpen medan den fortfarande ligger platt. Det är bäst att vänta tills du har hängt din grind innan du monterar spärren.

Om dina grindposter inte har blivit väderbestämda måste du klippa toppen till en lutning så att regnvatten kan rinna av. Försök att göra detta först med hjälp av en glidande fas för att markera en 20 graders vinkel från toppen av stolpen. Fortsätt linjen fyrkantigt ner på stolpen och såg snyggt längs den. Måla sedan skäreggen med träskyddsmedel. Om träet är obehandlat måste du måla hela stolpen.

När du har bestämt dig för vilken väg du vill att din grind ska öppna, lägg den nedåt på plan mark. Placera stolparna på båda sidor med topparna 50 mm högre än grindens topp och lämna ett 5 mm mellanrum på båda sidor om grinden så att den kan öppnas och stängas fritt. Använd två virklängder för att höja grinden något så att den ligger i linje med portstolparna. Du kan justera detta vid behov med avverkningar av trä eller kilar.

Placera gångjärnen på plats på baksidan av grinden. Markera skruvlägena och borra ett pilothål. Testa det genom att köra i en skruv för att kontrollera att borrkronan inte är för stor och borra sedan de återstående pilothålen. Skruva sedan gångjärnen på plats med galvaniserade skruvar. Om du tycker att det är knepigt att placera dem exakt på stolpen, vänta med att passa dem och spärren tills du har hängt grinden.

Borra pilothål för spärrskruvarna och skruva sedan fast spärren på plats. Glöm inte att tillåta ett mellanrum på 5 mm mellan grind och stolpe när du gör detta. Stäng grinden och stolparna med tre timmerlängder för att se till att konstruktionen är solid. Använd den stagade grinden för att markera positionen för stolparhålen.

Använd en spade eller borrhål för att gräva dina stolphål ungefär en och en halv spade och tillräckligt djup för att lämna ett 50 mm fritt utrymme under grinden så att det kan öppnas fritt. Du kan kontrollera att detta räcker genom att lägga en vattenpass på marken där porten öppnas och plana marken om du behöver. I mjuk mark måste du gräva en diket mellan stolphålen cirka 300 mm bred och 200 mm djup och fylla i den med betong.

Detta hjälper till att förhindra att stolparna dras inåt av portens vikt. Sänk portarna i hålen med hjälp av en vattenpass för att kontrollera att de ligger i linje. Använd timmerstöd för att hålla din grind och stolpar på plats. Blanda betongen och betong sedan stolparna i marken. Kom ihåg att luta ytan nedåt för att rikta regnvatten bort från träet. Låt betongen stelna i 48 timmar innan du tar bort rekvisita och stag.

Typer av grindar

Naturligtvis, när du har staket installerat måste du också ha en grind för att ge åtkomst till dem som behöver det. Automatiska grindar är det vanligaste alternativet för stora områden, som företag och lager, när snabb åtkomst behövs tillsammans med höga säkerhetsnivåer. Men eftersom det finns automatiska grindar för alla kommersiella situationer kanske du inte vet vilket som är det bästa alternativet för dig. I den här delen kommer jag att beskriva de mest populära typerna av automatiska grindar som hjälper dig att komma till ett beslut.

Svänggrindar

Det finns fyra huvudtyper av svänggrindar. Men skräddarsydda mönster kan också konstrueras. Gunggrindar är ett utmärkt alternativ för organisationer som vill att deras grindar ska se estetiskt tilltalande utöver att vara funktionella, som parker och ståtliga hem. Svänggrindar med hög säkerhet är tillgängliga, och dessa kan automatiseras eller manövreras med en fjärrkontroll. De kan också utformas med extra funktioner som taggtråd och elektriska pulser, för att fungera som avskräckande.

Skjutgrindar

Automatiska skjutgrindar är i allmänhet säkrare än svänggrindar eftersom de är mycket svårare att tvinga upp – även om ett fordon används för att få tillgång. De har en styv struktur och mindre sårbara punkter än sina svängmotsvar, och de ser också mycket säkrare ut, vilket gör dem till en mycket avskräckande.

Skjutgrindar kan vara så stora som 15 meter breda, vilket gör dem extremt rymdeffektiva, och de är också det bästa alternativet om golvet höjs inuti fastigheten. Det finns automatiska skjutgrindar för alla kommersiella situationer, vilket kanske är det som är det mest populära alternativet för företag och organisationer i Sverige.

Två vikningsgrindar

Två vikningsgrindar kallas ofta hastighetsgrindar på grund av den korta tid det tar för dem att öppna och stänga. De är särskilt användbara för organisationer som endast får tillåta åtkomst under en begränsad tid, liksom platser där det finns mycket kontinuerlig fordonstrafik, såsom banker, skolor och personalparkeringar.

Två vikningsgrindar kan också utformas med tanke på estetik, så det är möjligt att integrera organisationens logotyp på dem eller helt enkelt måla dem i relevanta färger. På grund av hastigheten som dessa grindar öppnar är dock säkerhet avgörande, så det är viktigt att människor tränas i hur man använder dem korrekt.

Teleskopiska grindar

Teleskopgrindar liknar skjutgrindar mycket, men de tar mindre plats. När denna typ av grind öppnas överlappar de enskilda delarna av grinden varandra. Detta gör dem därför idealiska för användning när säkerhet är viktig, men det finns lite utrymme utanför lokalerna för grindarna att fungera. Teleskopgrindar kan bara installeras på jämnt underlag på grund av den mekanism som de behöver öppna.

Dessa grindar kan också målas för att göra dem estetiskt tilltalande och de kan manövreras via olika passersystem. De passar för samma typer av lokaler som den traditionella skjutgrinden. Automatiska grindar kan hjälpa till att förbättra din säkerhet samtidigt som du ger åtkomst till dem som behöver det. Den bästa typen för dig beror på ditt företag och vilken säkerhetsnivå du behöver.

Guide till säkerhetsgrindar för företag

Kommersiella och bostadsanläggningar har olika behov av omkrets och åtkomstkontroll, vilket kräver olika typer av portar. Vanligtvis kommer en kommersiell anläggning att ha strängare säkerhetskrav än en bostad, samtidigt som den medger en högre trafikvolym än de flesta hem.

Som ett resultat måste kommersiella säkerhetsgrindar vara snabbare, mer hållbara och lättare att använda än en bostadsgrind. De flesta affärssäkerhetsgrindar är tillverkade av aluminium, som är starkt och lätt, förutom att de är korrosionsbeständiga. Som ett resultat är de mindre benägna att bära – en viktig fördel som håller dina underhållskostnader låga utan att kompromissa med säkerhet eller service.

Vilken säkerhetsport bör jag välja?

Att välja rätt säkerhetsgrind för ditt företag är mer än bara att välja mellan ett manuellt och automatiskt system. Det finns flera olika konstruktioner och konfigurationer tillgängliga, som alla har specifika applikationer och fördelar. Några av de vanligaste affärssäkerhetsgrindarna inkluderar utskjutande skjutgrindar, dubbelvikande grindar och mer. Det är förutom gångportar och specialprodukter som pollare och spärrarmar.

Några saker du bör tänka på när du väljer en säkerhetsgrind för ditt företag är:

 • Tillgängligt utrymme och öppningsstorlek: Olika typer av grindar använder utrymme på olika sätt – vissa öppnas uppåt medan andra glider ut eller svänger framåt. Tänk också på vilken typ av trafik du förväntar dig – stora kommersiella lastbilar kräver naturligtvis en större öppning för att komma in och ut säkert.
 • Frekvens och hastighet: En exakt bild av hur mycket trafik du förväntar dig och hur snabbt du behöver den för att flytta är viktig när du köper en affärsport. Ditt system ska vara utformat för att hålla tomgångstiden till ett minimum och hållbart nog för att klara de svårigheter som vanligt förekommer dagligen.
 • Operatörs- och åtkomstkontrollsystem: En säkerhetsgrind är hopparad med en automatisk öppnare och i vissa fall ett nyckelkort eller åtkomstkontrollsystem med sifferknapparna. För att minska risken för fel bör komponenter matchas av en kvalificerad professionell som förstår dina krav.

Behöver jag en elektrisk grind?

Elektriska säkerhetsgrindar för företag har ett antal uppenbara fördelar jämfört med manuella system. För större anläggningar med stora volymer av fordon som går in och ut, är en elektrisk grind det tydliga valet, eftersom det sparar tid, minskar bemanningskraven och håller din produktivitet upp dagligen. Det finns dock vissa nackdelar med en elektrisk grind, inklusive ökade underhållskrav och högre initiala kostnader.

Typer av säkerhetsgrindar

Skjutgrindar

Av alla olika industriella säkerhetsgrindar är den rullande skjutgrinden – växelvis känd som den rullande grinden – en vanlig design vid kommersiella anläggningar. När den öppnas rör sig porten i sidled åt vänster eller höger och justerar sig parallellt med staketet när fordon går in. Rörelsen uppnås med rullhjul längs undersidan av grinden, som glider över ett glidande markspår som håller grinden i linje när den öppnas och stängs.

Rullande spår kan dock hindras av smuts och skräp (eller snö och is under vinterförhållanden). De rullande hjulen utsätts för för tidigt slitage och skador på grund av deras placering på marknivå, vilket föreslår att skjutgrindar bör användas där hög användning inte krävs. Underhållsbehovet är högt på skjutgrindarna.

Svänggrindar

Svänggrinden är mer som en dörr genom att den öppnas i ena änden och sträcker sig vanligtvis 90 grader när den är helt öppen (svängalternativen är 90 grader vardera vägen eller 180 grader en väg). Porten kan svänga inifrån eller ut, och den kan ha ett eller två blad. Svänggrinden kan dock vara farlig vid obemannade, omärkta ingångar på grund av dess förmåga att svänga utåt, till skillnad från skjutgrindar, som dras i sidled och riktas mot ett staket.

Om svänggrindar är automatiserade är det därför nödvändigt med utrymme och stopplinjer framför grinden för att säkerställa att den inte träffar ett fordon som väntar på att passera eller en person som passerar förbi. Observera att automatiska svänggrindar för fordon aldrig får användas för fotgängare. Separat fotgängaråtkomst krävs om fotgängare behöver komma åt området bakom grindsystemet. Grindoperatörerna är endast avsedda för fordon. Slingor och kontaktkanter är endast utformade för att upptäcka fordon – inte människor.

Vertikala lyftgrindar

den vertikala lyftgrinden rör sig uppåt för att öppna, snarare än i sidled eller utåt. Med dubbla lyftpelare, en på varje sida, höjs grinden över höjden på behöriga fordon som passerar. Eftersom den inte behöver utrymme fram och bak, eller till varje sida av fordonsöppningen, är den vertikala lyftgrinden en av de mest kompakta, rymdeffektiva grindkonstruktionerna.

Den kan också spänna över stora öppningar och öppnas snabbt i vertikal riktning. Hissgrindpelarna kan dock se imponerande ut i vissa inställningar, och tanken på att passera under en upphöjd grind kan verka oroande för vissa förare. Därför är vertikala lyftgrindar mest lämpliga och estetiskt lämpliga för industriella miljöer, förutsatt att den givna modellen erbjuder tillräcklig lyfthöjd för att passera även de högsta fordon som förväntas passera genom infarten.

Dubbelvikningsgrind

Hos denna typ av grind möts två grindar i mitten när de är i stängt läge. Var och en av de två grindarna är uppdelade i två paneler som förenas med gångjärn, vilket gör det möjligt för grindarna att fällas och dras samman till sina respektive sidor av fordonsöppningen när de är öppna. I en annan version används endast en grind (som innehåller två paneler) som öppnas åt sidan. Två vikbara grindar kan eller inte kan använda spår för att styra rörelse.

Två vikningsgrindar erbjuder några av de snabbaste rörelserna för alla portkonstruktioner, vilket kan hjälpa till att påskynda passagen vid portar där det ena fordonet efter det andra lyser grönt separat. På grund av grindarnas komprimeringsrörelse tar industriella fällbara säkerhetsgrindar i allmänhet minst utrymme av någon automatisk grindtyp.

Frågor att tänka på inför köp av säkerhetsgrind

Hur mycket utrymme har du tillgängligt?

Beroende på platsen för din anläggning kan det finnas bredd- eller höjdgränser att tänka på när du väljer en portmodell. Anläggningar i stadsområden tenderar till exempel att ha mindre utrymme för grindar än anläggningar i avlägsna landsbygdsområden. Därför måste du överväga hur mycket utrymme på din anläggning som finns tillgängligt för staketbredd, portdjup och strukturell höjd.

Hur bred måste din portöppning vara?

Detta kan bero på vilken typ av fordon som passerar på din anläggning. Om tunga kommersiella lastbilar regelbundet kommer in och ut ur lokalerna, behöver du en grind med ett mycket större genomfartsområde än om din trafik främst består av bilar och skåpbilar.

Hur mycket portvikt kan du hantera?

Kapacitetskraven för portdrift vid en given anläggning kan i stor utsträckning bestämmas av vikten på den använda modellen. För det mesta bestämmer höjd- och breddmått vikten på en portmodell: Ju större desto tyngre. Vikt kan dock också bestämmas av vilken typ av material – aluminium, stål etc. – som används i själva grinden. Väderförhållandena för en viss inställning kan också komma att bära på portvikten. Om din anläggning är baserad i en snöig region kommer verksamheten att påverkas betydligt mer än i ett torrare klimat.

Hur man väljer grindlås

Det finns många olika alternativ när du är ute efter ett sätt att säkra ditt staket. Först vill du förstå de olika tillgängliga spärrkategorierna och hur varje modell fungerar. Därefter är det viktigt att välja ett material som fungerar med ditt befintliga staket och som ger den säkerhetsnivå du önskar. Slutligen är installation och budget överväganden för projektet. Här kommer jag att gräva i alla detaljer som du behöver veta för att hitta den typ som passar din åtkomstpunkt.

Kategorier av grindlås

Det finns tre huvudkategorier av låsspärrar som du kan välja mellan som definieras av hur de är utformade. Låt oss titta närmare på alternativen för gravitation, fjäderbelastning och bult och diskutera hur de fungerar.

Gravitation

Spärren är uppkallad efter sin driftsmekanism, och som sådan använder den allvar för att stänga spärren. Det fungerar när barrikaden stängs med svängkraften för att skjuta spärrarmen förbi slagplattan och låta armen falla i spärren. Detta är ett attraktivt alternativ eftersom det också kan vara självlåsande, vilket innebär att om dörren fångas upp av vinden och stängs ska armen falla på plats själv utan ingripande från utsidan. Tyngdkraftsbaserade modeller är alltid dubbelsidiga eftersom armen måste falla i strejk för att fungera. På en träbarrikad kan du öppna den från båda sidor om dörren.

Även om alternativet är enkelt att använda ger basmodellen inte mycket säkerhet. Du kan leta efter låsbara mönster eller lägga till en andra deadbeat eller skjutbult i barriären om du vill att den ska vara ogenomtränglig. De flesta mönster med låsalternativ har ett hål där du kan sätta in ett hänglås. Du måste antingen komma ihåg en kombination eller ha en nyckel för att använda den här funktionen.

Ur installationssynpunkt används vanligtvis dubbelsidiga tyngdkraftsdesigner med ett svängande alternativ. Det är dock möjligt att vända installationen och sätta armen på gatan för att använda den med en svängande dörr. Beroende på vilken tyngdkraftsmodell du väljer och hur många installationsförändringar du vill göra kan det vara ett enkelt jobb eller en som kräver mer tid och ansträngning. Generellt är tyngdkraftsbaserade mönster enkla gör det själv att installera.

Fjäderbelastad

Fjäderbelastade sorter skiljer sig från deras motsvarighetsgrad eftersom de använder en fjäder för att underlätta stängning. Vanligtvis dyrare än ett tyngdkraftsalternativ ger fjädermodeller en mjukare verkan på handtaget när du öppnar eller stänger barriären. Fjädermekanismen fungerar när spärrarmen snäpper på plats genom tryck på fjädern som fäster armen. Fjäderbelastade alternativ kommer alltid att vara dubbelsidiga.

Dessa tvåvägsmodeller gör att dörren kan öppnas från vardera sidan, och det finns låsbara sorter tillgängliga. Precis som tyngdkraftsmodeller används fjäderbelastade spärrar vanligtvis på ett svängande alternativ, men du kan vända installationen för en utsvängande grind om det behövs. Beroende på stil och tillverkare du köper från kan installationsproblemen variera från enkel och enkel till komplex.

Bult

För många människor, när du föreställer dig ett sätt att säkra ditt staket, föreställer du dig en bultlås. Den traditionella deadbolt-designen fungerar genom att skjuta in stången i fästbulten som sedan håller dörren på plats. När det gäller installation är detta det enklaste och minst involverade alternativet eftersom det är en ensidig spärr och endast kan säkras från insidan. De kan läggas till både svängande eller utsvängande staket och kan vara låsbara med tillägg av ett hänglås. Dessa är vanligtvis den mest kostnadseffektiva modellen och finns i olika storlekar och material.

Att tänka på inför köp av grindlås

Nu när du förstår de olika låstyperna, materialen och hur de fungerar, här är några ytterligare frågor att ställa som kan påverka ditt köpbeslut. Om du letar efter produkter som erbjuder ett extra lager av säkerhet eller har stängsel som tjänar ett särskilt syfte, finns det grindfångster som kan passa bättre för dig.

Säkerhet

Bara du kan bestämma hur mycket extra säkerhet du vill lägga till din klämma. Vissa husägare har sin hinder för integritet eller förvaring av djur, medan andra värdesätter den extra försvarsnivå som den erbjuder sitt hem. Kom ihåg att lägga till ett lås kommer att lägga till ytterligare ett steg mellan att flytta in och ut ur din gräns, men det kan vara värt det.

Det vanligaste sättet att öka säkerheten är att köpa en grindlås som låses. Du kan välja ett alternativ med en nyckel eller en som kan inkludera ett hänglås eller kombinationslås i designen. Låsets säkra sida ska placeras på gårdsidan av dörren, bort från gatan och mot ditt hem. På det här sättet kan du öppna det om du har besökare eller familj som stannar vid, men ingen kommer att kunna försöka åsidosätta funktionen från gatan.

Dörrhårdvara

Även om det kan vara frestande att använda traditionell dörrmaskinvara på din utomhusport, rekommenderas det inte av experterna. Det är inte bara utformat för att rymma säsongsbetonade trärörelser, men det är inte bara begränsat till att bara arbeta på en dörr med traditionell tjocklek. Om du inte känner till hur säsongsrörelsen fungerar, låt mig förklara. Utomhus trägrindar kommer att expandera och kontrakt under hela året med säsongsbyte.

Om du installerar traditionell dörrutrustning under de torra sommarmånaderna kan du upptäcka att grinden sväller något under en våt vinter och inte längre fångar ordentligt. Omvänt, om du gjorde din installation under en tid då träet utvidgades, kan det orsaka problem när det krymper ner igen. Dessa komplikationer kan leda till att mekanismen inte fångar ordentligt och inte hålls stängd under de torra, heta sommarmånaderna. Din ytterdörr och de inre dörrarna i ditt hem kommer inte att ha samma svar på värmen, vädret och fukten i luften.

Som sådan är traditionell dörrhårdvara inte utformad för att bekämpa dessa potentiella problem. För att förhindra problem som kan uppstå genom att använda fel verktyg för att utföra jobbet, se till att du väljer material som fungerar för utomhusbruk. Följ tillverkarens specifikationer för att möjliggöra säsongsbetonad rörelse och välj hårdvara som är utformad speciellt för det material du har på din utomhusport. Observera att trä kommer att ha olika installationsbehov och krav än metaller som aluminium, järn eller stål.

Dubbla eller skjutgrindar

Om ditt hölje har två rörliga dörrar, måste du ta några ytterligare designbeslut för att göra din spärr både funktionell och estetiskt tilltalande. Större öppningar på 3 meter eller mer kräver vanligtvis hårdvara som är mer framträdande för att bäst komplettera designen. Du vill också välja en spärr som erbjuder ett kompletterande dummyhandtag på den fasta sidan för att skapa symmetri för utseendet.

Att installera ett grindstopp, som jag diskuterar mer detaljerat nedan, hjälper också till att bevara livslängden för din låsmekanism. Dubbel- och skjutdörrar är ökända för att slå ihop och placera onödigt tryck och stress på metall och material som kan leda till fel eller fel om de inte åtgärdas ordentligt.

Grindstopp

Ett portstopp är precis som det låter. Det är en mekanism som du installerar för att förhindra att din dörr svänger vilt och skadar dina gångjärn eller spärrarm över tiden. Stoppet skapar en gräns som din dörr inte kan färdas bortom. Detta skyddar mot skador på en blåsig dag när vindens kraft kan skjuta staketet längre än det är konstruerat att gå, vilket kan leda till skador.

Det kan också skydda en dubbel eller rullande grind från att krascha i varandra när den stängs. Dessa skurrande rörelser kan få armen på din stängningsmekanism att böjas eller brytas eller skada gångjärnen genom att dra dem helt ur stolpen. Detta billiga tillägg kan kosta mindre än 200 kr men är en bra investering om du vill ha en garanti mot eventuella dyra reparationer på vägen. Trasiga gångjärn eller spärrarmar betyder att du måste byta ut hela hårdvarupaketet för att din dörr ska fungera igen.

Fördelar och nackdelar med olika grindmaterial

Såvida du inte känner till den terminologi som används på nätet är det inte riktigt så enkelt att välja lämpligt material för grindar som passar dina individuella behov. Med många faktorer som behöver tas i beaktande är det enkelt att basera ditt köp på pris ensam, men det kan visa sig dyrt när det gäller säkerhetsnivån du kan uppnå, hur praktiska portarna är att använda dagligen och hur hållbara de är kan utsättas för det ständigt föränderliga svenska vädret. Med detta i åtanke här har jag sammanställt följande information som hjälper dig att fatta rätt köpbeslut.

Timmergrindar

Inom de flesta tillverkares utbud av portar konstruerade av träkomponenter har många tillverkare många alternativ att välja mellan, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. Här tittar vi närmare.

Barrträ

Majoriteten av de populäraste trägrindkonstruktionerna är konstruerade med slätt hyvlat skandinaviskt trä eftersom detta visar sig vara den mest kostnadseffektiva lösningen för slutkunden eftersom det är ett virke som är lätt tillgängligt.

Det är dock viktigt att vara medveten om att grindar av denna typ kräver mer kontinuerligt underhåll än en stålgrind eller en tillverkad med material som beskrivs nedan. Detta innebär i grund och botten att du förutom att behöva fläcka eller måla grinden före installationen måste fortsätta upprepa denna process var 18: e månad till 2 år (eller tidigare om det är på en riktigt utsatt plats) för att träet inte ska försämras på grund av att de utsätts för det dåliga (och vanligtvis fuktiga) svenska klimatet.

Lövträ

Utan tvekan kommer det mest attraktiva och slitstarka materialet som grindar är konstruerade av en uppsättning lövträdsportar att hålla en livstid om de är korrekt installerade och underhållna. Men att sitta högst upp i prisspektrumet kanske de inte är överkomliga för massorna.

Tryckbehandlade trägrindar

Konstruerad med samma skandinaviska lövträ som beskrivs ovan i det tryckbehandlade utbudet av portar och erbjuder mycket höga skydd mot elementen än en obehandlad variation. Detta beror på att virket injiceras med ett konserveringsmedel för att förhindra ruttning och förfall. Nackdelen är att på grund av denna process kommer grindarna att få en grönaktig fläck på dem som inte tar fläck / lack särskilt bra.

Detta är normalt och kan inte undvikas men färgen kommer att blekna över tiden och om du vill fläcka grindarna föreslår jag att den inte är klar förrän timret har gått tillbaka till en mer naturlig färg (annars kan det gröna konserveringsmedlet blöda igenom till ytan som påverkar det färdiga utseendet på dina nya grindar). Den enda andra negativa punkten att låta grindarna levereras tryckbehandlade är merkostnaden.

Timmerportkonstruktion

När du väljer en ny grind ska du överväga om säkerhet, kostnad eller design kommer att spela den viktigaste rollen i ditt köpbeslut. Kom ihåg att inte alla portar är lika med att vissa är konstruerade av mycket starkare och tjockare material än andra. Här beskriver jag de två vanligaste typerna.

Stödda konstruktioner

Denna typ av trägrind är den mest grundläggande designen men är fortfarande ett ganska starkt alternativ för husägaren som arbetar med en budget. De har en relativt enkel konstruktion som består av vertikala vildsvin klädda till träavstängning på baksidan (därav namnet). Nackdelen är att de endast finns tillgängliga upp till en bredd på 1070 mm på grund av att allt bredare (och tyngre) än detta kommer att resultera i att grinden vill sjunka under sin egen vikt.

Inramade konstruktioner

Dessa grindar är tillverkade med mycket tyngre virke och erbjuder överlägsna nivåer av styrka och designmöjligheter än den ovannämnda avsatsen och staget. De är konstruerade med tidsprövade snickeritekniker som tapp- och tappfogar och ger ett prisvärt men ändå effektivt sätt att säkra ingångar runt ditt hem samtidigt som du håller ett pris du har råd med.

Som namnet antyder är trägrindar av detta slag konstruerade med en 10 cm yttre ram (och bakre avstängning) med en infälld påfyllningspanel av olika design som vanligtvis består av tunga och spårbrädor. I vissa fall kombineras virke också med dekorativa stålelement som finialer, spiralstänger etc för att uppnå en högre estetisk nivå.

Metallgrindar

Specifikation

Som en allmän tumregel, ju dyrare grinden desto högre specifikation kommer att bli. Det betyder att en billig metallgrind på endast 500 kr inte kommer att vara nära lika stark och stel som en pris på 5 000 kr så snälla förvirra inte de två. Med detta i åtanke om du har ett speciellt krav, var noga med stålspecifikationen i produktbeskrivningen för varje design och kom ihåg att allt med påfyllningsstänger på 10 mm eller mindre kommer att vara huvudsakligen dekorativt, allt med 12 mm påfyllningsstänger kommer att ge ett medium styrka och säkerhet och allt över detta som en av de mer robusta design som finns tillgängliga.

Storlek

Med många storlekar tillgängliga online för att passa de vanligaste öppningsbredderna bör du kunna hitta något som passar dina behov på nolltid. Kom ihåg att inte alla metallgrindar har samma specifikationer av komponenter, därför kommer 2 grindar med liknande design inte nödvändigtvis att kunna ge samma prestandanivå när det gäller styrka, styvhet och säkerhet.

Metallgrindkonstruktioner

Inom de största återförsäljarnas produktsortiment har tillverkare många designalternativ att välja mellan. Faktum är att den enda stilen de flesta för närvarande inte erbjuder är skjutgrindar. Här tittar vi på vilka alternativ som finns att välja mellan.

Trädgårdsgrindar

Trots att namnet antyder att de bara används i trädgården är en grind av denna design kanske det vanligaste alternativet för alla tillgängliga stilar. Lämplig för främre ingångar, sidogångar eller någon annan plats där det krävs en säkerhetsbarriär på låg nivå. Lämplig för montering direkt på murverk (inget behov av att bygga in gångjärnstiften) eller där inget stöd finns, de kan också monteras på metall- eller trästolpar vilket gör dem inte bara prisvärda utan också enkla att installera.

Sidoportar

Lämplig för att säkra sidoingångar eller områden där en högre säkerhetsnivå krävs. Många tillverkares sortiment av metallsidaportar finns i över 15 utföranden så att de har ett alternativ som passar alla smaker och budgetar. Vanliga höjder inom detta grindområde är 2 meter uppåt och när de kombineras med ett uppgraderat lås och nyckel kan de ge optimal säkerhet för områden i ditt hem som behöver mest skydd.

Dubbelportar

Finns i över 20 konstruktioner är de populäraste återförsäljarnas urval av metallkörningsportar ett utmärkt val där du behöver säkra en stor öppning som ingången till din enhet eller något annat liknande utrymme. Består av två lika halva sidor, lämnar grindbladen tillbaka på pelarna / stolparna när de är öppna och hålls i stängt läge tack vare fördelen med en drop bolt (större grindar kan ha ett par drop bultar) och antingen en glidande eller tippspärr beroende på vald design.

Dubbel vikningsgrindar

Ett utmärkt val för husägaren som har begränsad parkeringsplats eller där uppfarten lutar uppåt mot huset, en dubbelvikande grind kommer att konsertina tillbaka till sig själv, vilket bara kräver halva svängningsradien för en uppsättning 50/50 delade dubbla grindar.

Egendomsgrindar

Vanligtvis används för att ge optimal säkerhet vid ingången till uppfarten, en välgjord uppsättning portar av smidesjärn är en sak att se. Inte bara ger de en imponerande fysisk säkerhetsbarriär utan de hjälper också till att förbättra ditt hems utseende.

Delade grindar

Även om det inte är det mest populära alternativet är dessa typer av grindar ett utmärkt alternativ för husägaren som kommer att använda uppfarten som en fotgängare. På grund av den ojämna storleken på de två löven kräver den kortare en mindre svängradie vilket gör det mindre av en ansträngning att öppna. Denna typ av grind är också ett utmärkt alternativ där ett hinder på uppfarten (som en pelare, vägg eller liknande föremål) kan förhindra att en större grind öppnas helt.

Hur man renoverar en trägrind

Det är mer kostnadseffektivt att renovera och reparera en befintlig trägrind än att bygga en ny. En ständigt använd trägrind börjar sjunka och åldras med tiden. Lägg till att slitaget som vädret medför och din trägrind kan ta ett illa utseende. För att få din trägrind att se ny ut igen, ta bort den och renovera den med nya fästelement, färg eller fläck. Använd verktyg du har runt huset för att slutföra reparationen och lägg till lite känsla och kreativitet genom att välja nya fläckar eller färgfärger för din trägrind.

Lossa grinden från det omgivande stängslet genom att ta bort gångjärnen. Sätt i en skruvmejsel i toppen av skruvarna som håller gångjärnet på plats. Ta bort skruvarna på grinden och på gångjärnens stolpsida. Upprepa för alla gångjärn. Ställ gångjärnen åt sidan för ommålning senare. Sätt i skruvarna i en burk. Undersök fästelementen som håller grinden ihop. Om grinden spikades ihop, byt ut varje spik med något större skruvar så att grinden stannar ihop. Expansion och sammandragning av virket under varmt och kallt väder gör att naglarna lossnar vid upprepad användning av grinden. Du kan välja att byta ut varje spik individuellt eller ta isär hela grinden samtidigt och sätta ihop dem igen med skruvar.

Använd hammarens klo-sida för att ta bort naglarna. För in spikhuvudet mellan gafflarna på klo och lyft bort från spiken när huvudet sitter fast mellan gafflarna. Byt ut den borttagna nageln med en skruv som är något längre eller större än nageln. Upprepa steg 2 och 3 för alla spikar i grinden. Kontrollera om det finns lösa skruvar om grinden byggdes med skruvar. Om du upptäcker att en skruv har dragit loss och brett ut hålet, sätt in en golf-tee och trälim i skruvhålet och hamma in det så långt det går. Använd en såg för att skära av golvtoppens topp även med träet. Låt limmet torka innan du sätter i en ny skruv.

Byt ut ruttna trä. Mät den befintliga biten och använd den som mall för det nya träet. Markera fästanordningar på det nya träet med en tuschpenna från den gamla träbiten. Sätt i den nya biten på plats och säkra den med skruvar och skruvmejsel. Använd träspackel för att täcka över gamla hål som inte kommer att återanvändas. Doppa hörnet på en liten spackel i träspackeln. Sprid träkittet över hålet och upprepa tills träkittet fyller hålet helt. Ta bort överflödigt kitt genom att skrapa det från träet. Låt torka.

Slip träet för att ta bort eventuell kvarvarande färg, fläck eller extra träspackel. Börja med sandpapper med 60 korn och arbeta upp till 100 korn för en jämn finish. Fläck eller måla och låt torka. Om du lägger till ett lager lack, låt fläcken torka innan du lägger till lacken. Sand den torra lacken med fint sandpapper innan du lägger till ett andra lager. Undersök gångjärnsplatserna på portstolparna som är fästa vid staketet och reparera gångjärnshålen med hjälp av processen från steg 4, om det behövs.

Måla om gångjärnen med metallfärg, efter önskemål, eller byt ut dem mot ny hårdvara. Om du målar, sätt dem på en tidningsbit och använd en metallsprayfärg för bästa resultat. Låt torka. Fäst grinden på det omgivande staketet och gångjärnsstolparna med skruvar. Fäst först gångjärnen i grinden med en skruvmejsel eller borra med skruvmejsel. Stäng grinden upp på en tegelsten för att stabilisera den eller låt en hjälpare hålla grinden på plats medan du fäster gångjärnen till grinden med skruvar.

Installera en kablage och skruv för att förhindra att grinden hamnar. Sätt i två små ögonbultar för att fästa tråden i motsatta diagonala hörn av grinden. Mät avståndet mellan ögonbultarna och lägg till cirka 30 cm för att få rätt mängd tråd. Klipp tråden i halva med hjälp av trådskärare. Fäst de två bitarna av den avskurna tråden på vardera sidan om skruvspännet genom att sätta in tråden i öglan och linda tråden runt öglan.

Fäst ena änden av tråden i ögonbulten på grinden genom att vira tråden runt ögonbulten på samma sätt som används för vredet. Dra i ledningen spänd innan den sitter fast på det andra ögonbulten. Använd en skiftnyckel för att lossa muttrarna som håller fast spänne på plats. Dra åt spännen med skiftnyckeln efter att vajern har fästs på båda grindöglarna. När tråden är tillräckligt stram för att förhindra att grinden hänger ihop, drar du åt muttrarna på vardera sidan om skruvfästet.

Hur man reparerar en grind på rätt sätt

Om du vill hålla din egendom eller ditt företag säkert är chansen stor att du har någon form av staket eller grind för att hålla dina byggnader säkra, samt förbättra utseendet på ditt hem eller din trädgård. Dåligt väder, överanvändning eller felaktig skötsel kan orsaka att ditt staket eller grind slits ut och inte fungerar så effektivt som det borde, vilket kan vara ett problem när du behöver skydda dina tillgångar.

Ett hängande eller trasigt staket eller grind kan också se ful ut, så det är viktigt att reparera saker så snart som möjligt. Oavsett om du har trägrindar, elektriska grindar eller ett säkerhetsstaket av metall, läs vidare för att lära dig de mest effektiva sätten att reparera och underhålla dina grindar och staket ordentligt.

Typer av potentiella skador

Vilken typ av skada ditt staket eller grind kan drabbas av beror på materialet det är tillverkat av, men det finns några vanliga problem som jag kommer att diskutera mer detaljerat nedan.

Stormskador

Din grind eller staket utsätts ständigt för elementen, så det är inte förvånande att det kan drabbas av stormskador då och då. Starka vindar, hällregn eller snö och snö kan alla försvaga strukturen i din grind eller staket och orsaka att paneler försvinner eller slits ut. Man kan inte förutsäga vädret, men det är viktigt att se till att dina strukturer förstärks om möjligt och att reparera eventuella skadade gångjärn eller saknade brädor så snart du kan.

Rost

Metall- eller järnkonstruktioner är benägna att rosta, särskilt om du bor i ett klimat med mycket regn. Rost korroderar metallen som kan försvaga din grind eller ditt staket, såväl som att den ser ful ut. Milda rostfall kan enkelt avlägsnas med stålull, sandpapper och vit vinäger. Om rostet är svårt måste du också fästa och måla om de drabbade områdena för att förhindra att rost återkommer.

Ruttna

Detta gäller endast om du har ett trästaket eller en grind, men skador på rutt och insekter kan orsaka mycket slitage. Vissa träslag, som cederträ eller tryckbehandlat, är hårdare och mer motståndskraftiga mot röta och insekter än andra, men vissa typer av angrepp (dvs. termiter) måste hanteras omedelbart för att förhindra att de sprids till ditt hem.

Beroende på skadans omfattning kan du behöva byta ut några sektioner eller brädor, eller det kan vara mer ekonomiskt vettigt att byta ut hela staketet. Ett trästaket eller en grind kan underhållas genom att applicera ett tätningsmedel några år för att skydda det från elementen.

Lutande

Hängande eller lutande staket och grindstolpar kan orsakas av dåligt väder (som starka vindar), ojämn mark, dåliga markförhållanden eller ruttnande / försvagade stolpar. De vanligaste materialen som påverkas är trä-, vinyl- eller kedjelänkstaket, men om skadan inte är för allvarlig kan de flesta fixas genom att helt enkelt räta ut stolparna.

Hål eller luckor

Hål eller luckor i ditt staket kan försvaga strukturen och det är upp till dig om du ska fortsätta reparera saknade element eller helt byta ut hela staketet. Trästaket och portar kan enkelt repareras med extra brädor, men ett vinylstaket behöver sannolikt byta ut hela trasiga panelen.

Hur du reparerar och underhåller dina staket och grindar

Som nämnts ovan finns det flera olika problem som din grind eller staket kan stöta på, även om många kan förhindras eller repareras med rätt verktyg och kunskap. Olika typer av underhåll och reparationer fungerar bättre för olika material, men om du behöver fixa ett staket eller grind på din fastighet, se nedan för några sätt att hålla dina säkerhetsåtgärder i toppskick.

Regelbundna inspektioner

Det är viktigt att utföra regelbundna inspektioner för att säkerställa att dina staket och portar fungerar som de ska, oavsett om det är ett trästaket eller ett högteknologiskt automatiskt grindsystem. Kontrollera träkonstruktioner med avseende på röta, se till att stängselstolparna är stabila och att ingen av lamellerna är skadade eller lösa. Kontrollera gångjärn och stolpar för grindar och se till att de stängs enkelt och smidigt utan motstånd. Eventuella lösa bultar eller vinglande stolpar måste fixeras och inspektera grinden för eventuella tecken på hängande eller en urformad grindram.

Kratta löv

Om du har en trägrind eller ett staket är det viktigt att du regelbundet krattar upp löv, särskilt efter att det har regnat. En ansamling av våta löv runt staketstolparna förhindrar att fukt förångas från staketstolparna, vilket kan orsaka ruttning eller skada på staketet över tid. En lövuppbyggnad kan också locka buggar och insekter som försvagar staketets struktur genom att äta stolpar inifrån och ut. Denna skada är inte alltid uppenbar förrän det är för sent, så rens bort löv regelbundet för att vara på den säkra sidan.

Applicera tätningsmedel

Att applicera ett tätningsmedel är ett av de enklaste sätten att skydda ditt staket eller grinden från elementen och hålla det i gott skick. Tätningsmedel används för utomhuskonstruktioner i trä för att skydda dem från fukt som kan leda till röta, mögel eller mögel. Ett tätningsmedel kan också förhindra att ditt trä äts av buggar och andra skadedjur, eller ger en fläck för att ge träet ett mer estetiskt tilltalande, enhetligt utseende.

Fyll i sprickor och hål

Eventuella mindre sprickor eller hål i ditt staket eller grind kan fyllas i med kitt eller träfyllmedel för ett enkelt DIY-jobb. Om träet är skevt eller har splittrat en stor mängd kan det vara bättre att byta ut hela paneler eller få en professionell att göra det åt dig. Ett professionellt reparationsarbete är också nödvändigt om det finns många små hål eller strukturella skador på grund av termiter eller någon annan typ av gravande insekt.

Hantera skadedjur

Skadedjur kan påverka alla typer av staket och grindar, från trä till automatisk. Alla elektriska grindar som installeras utanför kan stöta på problem från sniglar, spindlar eller sniglar, och fukt från spindelbanor eller snigelvägar kan skada kretskort och störa grindens funktion. Som nämnts kan skadedjur som termiter orsaka mycket skador på trästaket och portar, så det är viktigt att hantera eventuella angrepp om du håller på att reparera.

Underhåll för automatiska grindar

Elektriska säkerhetsgrindar kräver en annan nivå av underhåll och reparation jämfört med trägrindar, och även om du kanske kan reparera ett trästaket själv kommer automatiska grindar att kräva professionella reparationer om det finns ett problem. Det finns dock saker du kan göra själv för att underhålla automatiska grindar och göra chansen att behöva reparera mindre sannolikt.

Håll din automatiska grind fri från smuts och skräp genom att tvätta och vaxa den minst en gång om året. detta hjälper också till att förhindra rost som byggs upp på metalldelarna i din grind. Grindens rörliga delar som kedja, rulle, remskiva och gångjärn bör också smörjas ungefär var sjätte månad med ett speciellt smörjmedel för detta ändamål. Detta gör att din grind fungerar säkert och minskar slitaget.

Hur man reparerar en djurgrind

Ibland behöver gårdsgrinden repareras. Här är sex kostnadseffektiva (och enkla) korrigeringar för staket och grindar på gården. Att hålla grindarna i god form är en viktig del av att underhålla en gård, vare sig den är stor eller liten. Bra staket hjälper till att hålla boskap säkert inrymt: Ett hängande staket eller grind, trasiga ledningar och nedstängda eller lösa stolpar kan locka djur att göra en paus för det – ut på en trafikerad väg eller i fientligt territorium – eventuellt skada eller döda sig under processen.

Fixa en hängande djurgrind

En trä- eller metallport kan bli en tung börda att öppna och stänga om den börjar sjunka och dra på marken. Portstolparna ska vara robusta och vara djupa för att undvika att hänga. Men om inte stolparna är gjutna i betong, kan även välkonstruerade grindar dra eftersom inlägg kan “ge” över tiden. I vissa områden är marken instabil och har inte en stolpe bra, särskilt för en tung grind. Till exempel kan frost driva inlägg uppåt, vilket gör dem mindre säkra.

Ibland används en enkel stavpanel som en grind i en öppning som inte har en stabil stolpe för att hänga en ordentlig grind. Att behöva lyfta eller dra panelen för att öppna och stänga kan vara ett bakåtgående jobb. Dessa problem kan dock lösas genom att sätta ett litet hjul under den rörliga änden av en panel eller en hängande grind. Hjulet tar all vikt och stöder en grind eller panel för att förhindra ytterligare hängning och möjliggör enkel öppning och stängning.

Nästan alla typer av små hjul fungerar för detta ändamål. I många portar har vissa använt gamla skottkärror och små metallhjul – det slag du ibland hittar i gamla skräphögar eller bärgning från en bit gammal jordbruksutrustning. Ett skottkärra-däck kan enkelt anpassas genom att skruva fast stolparna (eller till och med bara en av dem – den metallbit som kommer ner på vardera sidan om däcket för att hålla den lilla axeln) mot en trä- eller polgrind.

Ett gammalt hjul eller ett gammalt däck med någon form av lång axel fäst vid det kan också kopplas säkert till en metallgrind genom att fästa axeln på bottenskenan eller röret. Om du använder styv, stark tråd och fäster vardera änden av axeln (nära hjulet och i motsatt ände) kommer hjulet att hålla sig ordentligt på plats och vikten på grinden kommer inte att ändra hjulets vinkel mycket, om alls. Du vill ha den ordentligt fastsatt så att hjulet eller däcket kommer att stå upprätt utan att vackla. Då rullar den fritt och enkelt på marken och tar vikten på grinden utan att binda eller fånga.

Enkel fix för ett grindlås

Metallgrindar är praktiska i pennor och betesmarker, och några av dessa har spärrar som fungerar med ett handtag som dras eller skjuts. Normalt är spärren en metallspets som förs in i ett hål i en intilliggande stolpe när grinden stängs; för att öppna denna typ av grind dras spärren vanligtvis för att lossa från stolpen. Dessa spärrar fungerar bra om stolparna är solida och aldrig rör sig. Ibland kan dock inlägg flyttas över tiden och spärrarna når dem inte längre.

Ett enkelt sätt att åtgärda detta utan att behöva återställa stolpar eller byta ut grindar är att spika två små stolpar eller brädor på båda sidor om spärrhålet på en portstolpe. Sedan kommer metallspärren (när den är stängd) att sättas in mellan de två stolparna eller brädorna och “fånga” för att hålla grinden stängd.

Elektrisk staketportkorsning

Om du använder elektriska stängsel runt häst- eller boskapspennor och betesmarker har du vanligtvis ett isolerat handtag på varje port så att du kan öppna och stänga utan att bli zapped. På ofta använda grindar kan det vara lättare att installera en hög stolpe på vardera sidan om grinden, så att du kan leda den elektriska ledningen upp över grinden, tillräckligt hög för att människor, djur och stora maskiner inte kommer i kontakt med den heta ledningen.

Men om du använder isolerade grindhandtag, placera alltid handtaget i änden mot stängsladdaren, så att grindens ”tråd” inte har någon elektricitet eftersom den kopplas bort från laddaren när handtaget ångras och grinden är öppen. På det här sättet, om den heta tråden slingras över trä- eller metallgrinden eller kastas på marken medan den är öppen, kommer den inte att chocka någon eller kortsluta och eventuellt starta en eld i torrt gräs eller ogräs.

Om den heta ledningen sträcker sig över en metallgrind kan tråden ibland bli en olägenhet om den råkar röra vid metallen medan grinden är stängd och kortsluta det elektriska staketet – eller elektrifiera grinden och chockera alla som rör eller försöker öppna Det. Det kan vara knepigt att öppna och stänga en metallgrind om du glömmer att lossa det elektriska handtaget. Även om den elektriska ledningen och dess isolerade handtag ligger några centimeter från metallgrinden, kan vinden ibland få ledningen att röra vid grinden.

Ett bra sätt att eliminera risken för att den heta ledningen vidrör grinden är att sätta den delen av tråden genom en gammal trädgårdsslang. Klipp av slangen så att den passar metallgrindens längd – med några centimeter kvar i vardera änden så att det aldrig finns någon risk för att ledningen kommer i kontakt med grinden. Gummi- eller plastslangen isolerar ledningen tillräckligt där den rör sig längs grinden för att förhindra kortslutningar eller stötar. Om tråden du använder till portdelen är något stel, är det inte svårt att försiktigt skjuta den genom slangens längd och sedan fästa det elektriska stakethandtaget i slutet av det.

Idé för en lättstängd grind

Ibland kan en grind vara gjord av tråd i stället för metall eller trä. Trådgrindar (gjorda av nät, eller sex till åtta trådar, med “stag” för att hålla tråden ordentligt åtskilda) kan ibland bli svåra att stänga, särskilt om de är trånga grindar som boskap inte kan komma igenom. Ett sätt att göra en sådan grind lättare att stänga är att sätta ett handtag på grindstolpen för att ge dig mer hävstång för att stänga den.

Ett metallhandtag med en trådögla kan fästas ordentligt på toppen av portstolpen med hjälp av en platt plattform som är bultad på stolpen. Handtaget, när det är öppet, med trådslingan fäst, ger dig en extra räckvidd på 30 till 45 cm för att stänga grinden, vilket eliminerar kampen för att få slutet på grinden i trådslingan.

Sedan när grindänden (liten upprätt stolpe) sätts in i öglan kan du använda handtaget för hävstång, trycka upp och över, vilket automatiskt drar åt grinden och tar upp den tätt mot stolpen. När det är stängt och metallhandtaget fälls tillbaka över grindens topp kan det fästas med en stift i en upphöjd metallflik för att förhindra att handtaget någonsin dyker upp eller öppnas av misstag på grund av att kor och hästar kliar sig mot det .

För en barngård eller betesgrind som måste vara snygg och tät, men ändå lätt att öppna och stänga, fungerar detta arrangemang mycket bra, särskilt för de som inte har långa, starka armar för att stänga grinden.

Hur man fixar en hängande grind

Av alla delar som utgör ett staket ser ingen mer slitage än grinden och dess stödstolpe. Och ingenting bär på dessa specifika delar mer än tyngdkraften. Tyngdkraften drar ständigt grindarna nedåt, stressar gångjärnen, lossar fästelementen och lockar portstolpen att luta sig över. Med ett metallstaket är själva grinden svetsad eller bultad ihop och gör vanligtvis ett bra jobb som trotsar tyngdkraften. Men om grindstolpen börjar luta sig, flyttas hela grinden ner och grinden stängs inte ordentligt.

Trägrindar har mer utsatta områden än metall. Skruvarna eller bultarna som håller gångjärnen kan lossna i träet och hela grindkonstruktionen kan falla ur kvadrat på grund av dess vikt. Trägrindstolpar kan naturligtvis också luta sig, men de är ännu mer benägna att ruttna där de möter marken, så att grinden kan sjunka och / eller svänga i en knäpp, rörig rörelse.

Det finns relativt snabba lösningar för en trägrind som har lösa gångjärn eller har gått ut ur kvadrat. Att reparera en portstolpe – antingen trä eller metall – är mer omfattande. Det kräver vanligtvis att gräva upp stolpen och dess betongfot och installera den (eller en ny stolpe) i ny betong. Att bara försöka shimsa, stödja eller på annat sätt ta upp en lutande stolpe är bara en tillfällig fix och är vanligtvis inte värt tiden.

Hur man drar åt gångjärn på en trägrind

Gångjärn på trägrindar monteras med kraftiga skruvar eller fördröjningsskruvar, men de kan tappa greppet över tiden. I stället för att flytta gångjärnen för att köra in i nytt trä är det lättare och säkrare att borra genom de gamla hålen och montera gångjärnen med vagnbultar som löper genom portstolpen och grinden.

Använd skruvar av galvaniserat eller rostfritt stål för att förhindra korrosion och välj en bultdiameter som passar genom de förborrade skruvhålen i gångjärnen. Om den fyrkantiga sektionen under bulthuvudet (en unik egenskap på vagnbultarna) inte passar genom gångjärnens skruvhål kan du i stället använda standardbultar.

Ta bort grinden och gångjärnen

Ta bort gångjärnsfästena från portstolpen och ta bort grinden. Ta bort gångjärnen från grinden.

Borra bulthålen

Välj en borrkrona som har samma diameter som vagnbultarnas gängade axlar. Bultarna ska passa tätt i hålen. Borra hål rakt genom portstolpen och använd var och en av de befintliga gångjärnsskruvhålen som vägledning. Gör detsamma med skruvhålen på grinden.

Montera gångjärnen

Montera gångjärnen till grinden med vagnbultar, brickor och muttrar. Dra åt muttrarna ordentligt med en nyckel. I de flesta fall är det bäst att sätta in bultarna från grindens utsida så att brickorna och muttrarna sitter på insidan.

Installera om grinden

Stäng grinden på plats och montera gångjärnen på grindstolparna med bultar, brickor och muttrar, som med grinden.

Räta upp en hängande trägrind

Trägrindar faller alltid ner mot det nedre hörnet mittemot gångjärnen så att grinden inte längre är fyrkantig. Att installera ett anti-sag grind kit drar det låga hörnet uppåt och mot det övre gångjärnet för att kvadrera grinden så att den hänger rakt.

Satsen innehåller metallhörnfästen, kabel (och kabelbeslag) och en vred. När du har installerat hårdvaran vrider du helt enkelt vridspännet för att dra portgrinden. När grinden börjar sjunka igen över tiden, ge bara vridspänningen några fler varv för att kvadrera den.

Lägg till hörnfästena

Installera de två hörnfästena från ett anti-sag-kit på insidan av grindramen med de medföljande skruvarna. En konsol går på hörnet närmast det övre gångjärnet; den andra går i det diagonalt motsatta hörnet, i det nedre hörnet mittemot det nedre gångjärnet.

Installera kabeln och vredet

Skruva loss skruven så att den är helt utdragen och haka fast den på det övre hörnfästet. Trä kabeln genom vredet och det nedre hörnfästet samt eventuella medföljande beslag. Säkra kabeländarna enligt tillverkarens anvisningar. Du kan behöva skapa öglor och säkra kabeländarna med kabelklämmor, åtdragna med en skiftnyckel och tång. Dra i kabeln tätt innan du monterar klämmorna.

Spänn kabeln

Dra åt kabeln med hjälp av anslutningsbeslagen (om tillämpligt) för att ta bort så mycket slack som möjligt från kabeln.

Dra åt kabeln

Vrid vridreglaget för att dra åt kabeln, dra grinden in i en fyrkant med en skruvnyckel eller tång. Stäng grinden för att kontrollera att den passar medan du arbetar, dra åt kabeln tills grinden stängs ordentligt.

Återställ eller byt ut en grindstolpe av trä eller metall

Om du vill återställa eller byta ut en portstolpe måste du ta bort grinden, gräva upp stolpen och dess betongfot (om det finns en) och installera samma stolpe eller en ny stolpe i ny betong. Du kan återanvända en metallstolpe om den är i gott skick (och du kan ta bort den från betongen).

Dock bör du alltid byta ut en trästolpe med en ny tryckbehandlad stolpe klassad för markkontakt. Det enklaste sättet att återställa stolpen är att fylla hålet med torr, snabbhärdande betongblandning och sedan tillsätta vatten. Betongen härdar på ungefär fyra timmar.

Ta bort grinden

Ta bort grindgångjärnen från portstolpen och lägg grinden åt sidan.

Frigör staketpanelen

Koppla bort den första staketpanelen från grinden efter behov. Flytta panelen ur vägen, om möjligt; annars kopplar du bort panelen från nästa inlägg och tar bort panelen helt.

Lossa stolpen

Gräva ut jorden runt portstolpen för att lossa stolpen eller dess betongfot med en spade. Ta bara bort så mycket jord som behövs; det är bäst om jorden runt hålet förblir intakt eftersom den redan är komprimerad och håller den nya betongfoten säkert.

Dra ut stolpen

Dra ut stolpen och / eller foten från marken. För att återanvända en metallstolpe, bryt upp foten med en slägga och ta bort stolpen.

Förstora hålet

Använd en hålgrävare för att förstora hålet vid behov, så dess diameter är minst tre gånger stolpens storlek och dess djup är lika till 1/2 av den markfria stolphöjden plus 15 cm. Om du återanvänder portstolpen, justera hålets djup så att stolpen kommer att vara i originalhöjden. För kalla klimat kan det vara nödvändigt att “klocka” fothålet för att förhindra frostsvängningar när marken fryser. Att klocka foten är att göra botten på hålet flera centimeter bredare än toppen på hålet med en spade eller plock. Lokala byggregler kan gälla.

Lägg till grus och stolpen

Lägg till 15 cm komprimerbart grus i hålet och tappa ner det med ett trästaket eller en skrotbräda. Ställ in den nya (eller återanvända) stolpen i hålet och placera den så att den är placerad ordentligt och i linje med den andra grindstolpen.

Stödja stolpen

Fäst minst två vinkelräta hängslen (med skrotbrädor) på stolpen, nära dess mitt, med hjälp av tejp (för en metallstolpe) eller skruvar (för en trästolpe). Hängslen ska vinkla ner mot marken i ungefär 45 grader. Kör en vedpinne i marken nära slutet av varje stag.

Använd en nivå för att placera stolpen (helt lodrätt), kontrollera på alla sidor om stolpen och fäst sedan hängslen vid träpinnarna med skruvar för att hålla stolpen på plats. Kontrollera att stolpen är lodrät efter att du har fäst hängslen och justera vid behov.

Lägg till betongen

Fyll hålet med snabbhärdande betong och tillsätt vatten enligt tillverkarens anvisningar. Låt betongen härda i minst fyra timmar, eller enligt anvisningarna.

Installera om grinden

Ta bort hängslen och sätt tillbaka stängselpanelen och grinden. Om den nya grindstolpen är av trä, klippa den övre delen av stolpen, om det behövs, för att matcha originalet med en handsåg eller en fram- och återgående såg.

Vanliga frågor om grindar

Finns det en standardbredd för uppfartgrindar?

De stora variationerna i fastigheternas öppningar möjliggör sällan en perfekt passform med standardbreddgrindar. Du kan få dina grindar anpassade för att säkerställa en perfekt passform med minimal marginal för fel, men skräddarsydda grindar kan vara dyrare. De flesta leverantörer har några standardalternativ för grindbredd, men du kommer antagligen att behöva öka eller minska storleken på din uppfartens ingång, åtminstone lite, för att rymma hinder.

Många leverantörer erbjuder olika breddalternativ för uppfartgrindar, från 0,9m till 1,5m för smala stilar och bredare grindar från 1,8m till 3,6m. Du måste planera och mäta upp noggrant för att säkerställa en framgångsrik installation, inte glömma att tillåta portstolpar och beslag, och en fotgängare till sidan av uppfartgrinden om du planerar att inkludera en.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top