Bästa grinden 2024 – Test av olika grindar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Grind Jabo Antik 140 cm Vit

Grind Jabo Lidingö 120 cm Svart

Grind PLUS Retro 300x120 cm Vit

Grind Jabo Trend 100 cm Vit

Klicka här för att se fler grindar

De allra flesta med en trädgård har någon form av staket eller häck runt om sin tomt. De flesta vill även ha en grind i kombination med staketet eller häcken för att det ska se bättre ut eller på grund av praktiska skäl. 

Det kan till exempel vara för att hålla små barn eller husdjur innanför tomten så att de inte springer rakt ut i gatan. För de som bor i anslutning skogen är det väldigt lätt för framför allt små barn att gå vilse om de går utanför tomten.  

Då är det väldigt viktigt att man har en grind som fungerar som den ska och som passar sin omgivning. Därför är det viktigt att man har mätt ut platsen där man ska ha den och att man är medveten om vad man är ute efter rent stilmässigt.  

Grindar kommer i många olika designer och då kan det vara väldigt svårt att välja en modell man känner sig helt nöjd med.  

För att underlätta ditt köp har vi på hantverksproffset recenserat fyra olika modeller, skrivit en köpguide samt svarat på några vanliga frågor som många har om just grindar.

    1. Bäst i test – Grind Jabo Antik 140 cm vit

Klicka här för att se bästa priset

Jabo Antik 140 cm är en vit grind i gran och fur som är stapelbar och väger 11,875 kg. Detta är en enkelgrind som har måtten 140 cm x 100 cm och den är även stapelbar. 

Eftersom den här modellen är gjord i trä är den lite lättare än många modeller i till exempel stål och annan metall. Samtidigt kräver den mer underhåll och håller sämre mot stötar och hugg.  

I leveransen ingår ett emballage i plast samt en ritning och ett skötselråd. 

    2. Populärast – Grind Jabo Lidingö 120 cm Svart

Grind Jabo Lidingö 120 cm Svart

Klicka här för att se bästa priset

Jabo Lidingö 120 cm är, till skillnad från Jabo Antik 140 cm vit, en grind gjord i metall. Detta gör att den är lite mer tålig mot smällar eller stötar men är samtidigt i riskzonen för rost.  

Den här grinden är dock galvaniserad och zinkbehandlad vilket gör att den får ett visst skydd mot rost. Dessutom har den en svart pulverlack som skyddar ytterligare. Notera dock att den kan rosta efter ett tag.  

För övrigt är den här modellen inte stapelbar och den väger cirka 13,05 kg. Den är 90 cm på höjden samt 120 cm i bredden och klassas som en enkelgrind. 

    3. Premiumval – Grind PLUS Retro 300×120 cm Vit

Grind PLUS Retro 300x120 cm Vit

Klicka här för att se bästa priset

PLUS Retro 300×120 cm är en relativt stor modell och kan då klassas, till skillnad från de föregående två produkter, som en dubbelgrind. Detta gör så att den kan passa bättre när den tillhör ett staket till en större trädgård utanför tätbebyggelsen.  

Detta är precis som den första produkten en grind i trä vilket gör den lite lättare. Det passar extra bra till en produkt i den här storleken då den hade blivit mycket tyngre om den var gjord i metall.  

Som man få reda på från namnet är den här vita modellen 300 cm i bredd och 120 cm på höjden. Med tanke på storleken är den här grinden förstärkt med snedsträvor och den är även konstruerad med rostfria slagskruvar. 

    4. Billigast – Grind Jabo Trend 100 cm vit

Grind Jabo Trend 100 cm Vit

Klicka här för att se bästa priset

Som den tredje modellen från Jabo bland dessa recensioner är Jabo Trend 100 cm även den tredje vita modellen i trä. Den är dessutom precis som två av de tidigare modellerna en enkelgrind.  

För hållbarhetens skull är den här grinden träskyddsbehandlad och grundmålad en gång. Efter det är den toppstrykt två gånger. Tänk dock på att den kommer behöva bli ommålad och underhållen i framtiden. 

I den här modellens paket medföljer skötselråd och en ritning vilket underlättar för dig som köpare. För övrigt är den 99,3 cm bred samt 100 cm hög och den väger cirka 10 kg.  

Lista över de bästa grindarna 2024 

  • Bäst i test: Grind Jabo Antik 140 cm vit 
  • Populärast: Grind Jabo Lidingö 120 cm Svart 
  • Premiumval: Grind PLUS Retro 300×120 cm Vit 
  • Billigast: Grind Jabo Trend 100 cm vit 

Köpguide för grindar 2024 

För de allra flesta trädgårdar är grinden kanske det första man lägger märke till med tanke på dess placering och att det är den man går igenom. Då är det ju väldigt viktigt att man gör ett bra första intryck på sina gäster med en entré som passar sin omgivning.  

Men att hitta den rätta grinden är inte alltid så lätt. Oftast kan det var väldigt svårt att bedöma hur den kommer att se ut i verkligheten och om den kommer att passa.  

För att underlätta för dig när du ska köpa din grind har vi därför skrivit en köpguide som tar upp de viktigaste faktorerna som du behöver tänka på innan du gör ditt köp.  

  • Design 
  • Storlek 
  • Material  

Design

Grindens design är en väldigt central aspekt och med den kan man sätta tonen på hela sin trädgård. De kan komma i många olika stilar och man måste fundera över om man vill att den ska sticka ut eller smälta in. 

Själva formen på grinden kan se väldigt olika ut beroende på vilken modell man kikar på. Oftast bör utformningen samspela med temat för huset och trädgården. Till exempel passar en vit trägrind bättre med ett ljust och modernt hus med många naturliga inslag än vad en stor metallgrind gör.  

Grindens färg är också något som man bör tänka på. Svart kan kännas lite kallare och passar därför bättre till sten- och tegelmurar medan vit är en varmare och mer naturlig färg som samspelar bättre med häckar och buskar.  

Storlek 

En annan viktig aspekt när man ska köpa grindar är att hitta rätt storlek. Skulle man köpa en utan att först ha planerat sitt köp noggrant finns risken att man väljer fel storlek och lägger mängder med pengar i onödan.  

Det första man bör tänka på är vad som möjligtvis ska kunna transporteras genom öppningen. Skulle det handla om en grind på framsidan som endast är ämnad för människor kan en mindre modell vara ett bättre alternativ. Vet man dock med sig att man kommer behöva ta sig igenom med större föremål eller fordon krävs en större modell.  

En annan sak man måste vara medveten om är att grindens storlek ska passa dess omgivning. Det är inte alltid givet att en stor modell kan få plats på ett visst ställe och man måste därför fundera noggrant kring hur den kommer se ut och hur den eventuellt kommer samspela med sin omgivning.  

Material 

När man ska välja material till sin grind bör man fundera på vilka intryck man vill att den ska förmedla, precis som med designen. Man kan, som vi nämnt tidigare, till exempel välja om grinden ska smälta in med resten av staketet eller om den ska sticka ut.  

De två vanligaste materialen som grindar görs av är trä och metall. Valet mellan de två görs svårare av att de kan passa till olika omgivningar samt att de besitter olika egenskaper.  

Det kanske vanligaste materialet på den svenska marknaden för grindar är metall. De är mer robusta och lite tyngre och uthålligheten gör att de är lite mer eftertraktade. Just metallen passar generellt sett bättre till sten- eller tegelväggar där de på ett fint sätt kan förmedla ett klassiskt utseende. 

Grindar i trä är i nuläget kanske lite mindre förekommande men de är fortfarande ett väldigt stilrent alternativ. De här varianterna passar bättre till häckar och staket i trä och de smälter ofta in väldigt bra i sin omgivning. De anses ofta vara mycket traditionella och förknippas oftast med landsbygdsområden.  

Olika sorters grindar 

Beroende på dina personliga behov kan olika modeller gynna dig på olika sätt. Det finns till exempel väldigt stora skillnader på grindar beroende på var och hur de ska användas.  

Svänggrindar är kanske den vanligaste sorten och de hittas oftast som ingångar till trädgårdar. Vanligtvis är de inte särskilt stora och därför blir dess radie sällan ett problem. Oftast är de dessutom relativt billiga vilket gör de utmärkta för de flesta trädgårdar.  

Svänggrindar kan också finnas till inhägnader av till exempel boskap. Dessa varianter är större men dess radie blir inget problem eftersom ytorna runtomkring ändå oftast är tomma då de finns mer i öppna landskap. Tänk även på att en hasp till grinden kan vara nödvändigt för dessa modeller.  

Skjutgrindar är en annan variant som är vanligare vid till exempel infarter för bilar. Eftersom man ska kunna komma in med bilen blir dessa varianter mer praktiska då de inte skapar någon radie som man måste akta sig för.  

Skulle man ha en svänggrind vid infarten riskerar man att behöva backa lite för att undvika den när den svänger upp om man skulle ha råkat missbedöma avståndet. Med en skjutgrind kan man däremot köra upp hela vägen fram utan att behöva oroa sig.  

Problemet med skjutgrindar och framförallt automatiska modeller är att de oftast är väldigt dyra. De brukar också oftast finnas i ett mer begränsat utbud med färre designer. Att bygga en grind av det här slaget är också oftast svårare. 

Att bygga en grind 

Många som ska installera en grind där hemma överväger ofta alternativet att bygga en egen i stället för att köpa en. En fördel med detta är att man helt själv kan välja hur den ska se ut utan att behöva betala extra. 

Det är till och med oftast mycket billigare att bygga en grind själv. Det man måste tänka på dock är att man är säker på vad man gör så att man inte bygger en konstruktion som inte håller. Det är just hållbarheten som speglas i det lite dyrare priset man betalar för en färdigbyggd modell.  

Vårt råd för dig som vill bygga en grind är att använda bra virke och var noggrann i ditt arbete. Sök även gärna fram råd från internet eller din lokala bygghandel.  

Vanliga frågor om grindar 

Vad kostar en grind? 

Priset för olika modeller varierar oftast beroende på storleken av grinden och priset brukar ligga på några tusenlappar. I den här artikeln har vi listat produkter som kostar mellan cirka 2500 kr och 3800 kr. 

Hur långt ska gångjärnen vara i förhållande till grinden? 

Man brukar oftast försöka ha gångjärn som är ungefär en tredjedel så långa som grinden är bred och helst lite längre. Ju längre grindens gångjärn är, desto stabilare blir den.  

Vilket träslag passar bäst till grindar? 

Eftersom grinden ska vara utomhus behöver den kunna stå emot väder och vind bra i flera år. Därför bör du använda tryckimpregnerat virke från virkesklass A. Vill du använda obehandlat trä är lärkträ och furu de slag som står emot rötangrepp bäst.  

Hur bred ska grinden vara? 

Bredden för grinden kan variera beroende på vad den ska användas till. Dock bör den var minst cirka 90 cm bred så att du utan problem kan komma igenom med till exempel barnvagnar, cyklar eller skottkärror.  

 

Sammanfattning 

Som du säkert märkt är köpet av en grind ett köp som bör tänkas igenom väldigt noggrant. Det finns många olika faktorer som måste vägas in och det är lätt att bli förvirrad och överväldigad av allt som måste tänkas ut. 

Omgivning, design och storlek är tre bra exempel på saker som man måste ha stenkoll på innan man köper en grind. Skulle den inte uppfylla ens krav inom något av dessa områden finns risken att man har lagt en massa pengar på en grind som man lika gärna kunde varit utan.  

Efter att ha läst den här artikeln hoppas vi på hantverksproffset att du kan göra ditt köp utan problem och att du blir nöjd med din grind.  

“Grinden utgör det första intrycket för en besökare och är därför essentiell för en prydlig trädgård” 

Källor 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen