Grunderna med en spånsug

grunderna med en spånsug

Grunderna med en spånsug

Du har precis packat upp ditt senaste köp … en vacker spånsug. Du har kastat bort den olästa manualen och har dykt huvudet först i montering. Alla bultar åtdragna, knivarna inriktade och vi går rakt mot högen av timmer. Vilken magnifik samling exotiskt lövträ, som bara ber omvandlas till ett tre meter långt matbord. Du sätter i ditt nya vapen och kastar ditt första offer till de snurrande bladen.

Det är svårt att komma ihåg vad som träffar dig först, det örongenomträngande skriket på bladet som träffar massivt virke, sedan mulchningen (och ommullningen) av avfallsmaterialet eller det faktum att verkstaden (och halva grannens verkstad) börjar snabbt fyll med ommolstrade lövträspån. När du hostar upp lite damm tänker du för dig själv: “Synd att kvaliteten på den slipade ytan är inte precis vad jag förväntade mig.

Betydelsen av att använda en spånsug

Professionella verkstäder har vetat i årtionden att en av de viktigaste maskinerna i verkstaden är en adekvat utsugare. Det är bara vi allvarliga DIY-görare som verkar ifrågasätta deras visdom. En ren, dammfri arbetsplats är inte bara säkrare utan långt mindre arbete på lång sikt. Det finns mindre rengöring och mindre luftburet damm, vilket är mycket viktigt när det kommer till avslutningsfasen. Ett annat viktigt faktum är att det är mycket bättre för din maskin att ta bort detta damm och spån. Annat som sedan tvingas tillbaka runt skärområdet och påverkar kvaliteten på arbetet kan fina dammpartiklar sugs in i elektriska komponenter, byggas upp på rörliga delar eller staplas upp i områden under din maskin (blir brandrisk under processen). Värst av allt, dessa partiklar kan hitta sig in i dina lungor. Spånsug är INTE en ersättning för personlig skyddsutrustning (personlig skyddsutrustning), men om det minskar dammet i ditt omedelbara arbetsområde betyder det att din skyddsutrustning kommer att fungera mycket mer effektivt också. Det sorgliga faktum är att det att köra maskiner utan spånsug kan påverka din garanti om något går fel. Varför läste jag inte handboken?

Spånsug vs dammsugare

De flesta verkstäder har tillgång till en dammsugare, antingen en dedikerad enhet eller den bättre hälften av hushållsenheten (bara om du inte fastnar)! De är utmärkta för att rengöra bilen och till och med få bort damm från verkstadsgolvet. Är det inte irriterande när en liten avskärning eller lång splint fastnar i slangen? Du hör motorn börja kämpa och gnälla och du fortsätter att vifta med slangens ände i någon konstig ritual som förhoppningsvis kommer att lossa den förolämpande biten. Så vad får oss att tänka att genom att ansluta samma vakuum till en maskin som producerar tungt avfall att resultaten kommer att bli annorlunda? Det handlar verkligen om en enkel regel – dammsugare görs för att dammsuga och extraktorer görs för att extrahera. Dammsugare fungerar på principen om en låg volym luft som reser med hög hastighet, medan utsug arbetar med hög volym luft och reser med låg hastighet. Dammsugare är utmärkta för att lyfta små mängder fint damm från mattans botten genom en slang med liten diameter. Spånsug, å andra sidan, är utformade för att klara den mängd avfall som ständigt produceras, och slangen med stor diameter innebär inga blockeringar (förutsatt att du har NÖG luftmängd). Luftmängden mäts i kubikfot per minut (CFM), och till och med en liten, enkel 1HP-utsug kommer att ge dig 600+ CFM luftflöde. De flesta skär- / borrmaskiner kräver minst 600CFM extraktion. Kantplaner eller fogar behöver lite mer (beroende på storlek), men stora fräsmaskiner som tjockare behöver minst 800-900CFM vid maskinens utsugningspunkt. Detta är ett viktigt övervägande innan du tar steget.

Flexibel slang

De flesta träbearbetningsmaskiner kommer att ha en extraktionsanslutning med stor diameter. Detta kommer vanligtvis att vara en 4 “eller 5” (100 mm eller 125 mm) anslutning. Detta ska gifta sig fint med din spånsug, antingen direkt eller med någon form av adapter. En viktig faktor i dammsugningssystemets driftseffektivitet är dammuppsamlarens placering i förhållande till maskinen. Många har designat utarbetade system, med Y-delar för att öka mängden anslutna maskiner, spränga grindar (brytare för att stänga av luftflödet till en av fler punkter) och springa många meter flexibel slang uppför väggen och tvärs över tak, tillbaka till utsuget.

När de slår på systemet undrar de varför suget längst ner är knappt tillräckligt för att vara hörbart, utan att suga flera kilo träavfall. För varje meter flexibel slang du kör kommer du att förlora cirka 10–20% av din volym (CFM) och för varje böjning och montering kommer du att förlora ännu mer CFM. Gör matematiken – bara tre meter med flexibel slang, och en tredjedel av din sugning är borta.

Ta en närmare titt på den flexibla slangen – varje upphöjning på slangen som luften måste springa över stör det effektiva luftflödet och i sin tur avfallet. Om du vill köra ett större system, se till att du har tillräckligt med sugvolym i början för att se till att du inte tar slut i affärsslutet. Professionellt utformade och installerade verkstadssystem använder styva metallrör, med en jämn yta och konstruerade böjningar för att öka effektiviteten, och de kör spånsug med mycket hög kapacitet som gör att alla maskiner kan köras samtidigt. Sugförlust på dessa system är vanligtvis bara cirka 1-2% per meter, men inköps- och installationskostnaden är mycket hög. Ju rakare och enklare (och kortare) du kan behålla ditt hemutsugningssystem, desto bättre. Kom ihåg att större CFM alltid är bättre.

Spånsugens säkerhet

En fara som ofta förbises i spånsugningsutrustningen är risken för uppbyggnad av statisk elektricitet. De torra träpartiklarna som gnuggar insidan av den flexibla slangen bygger ständigt en statisk laddning, på samma sätt som du gnuggar en plastkam genom håret (om du har någon) kommer att bygga upp en statisk laddning. Statisk, när den släpps ut som en gnista, är bara en av tre delar som krävs för att skapa en explosion. De andra två delarna är ett bränsle (i form av fina dammpartiklar) och luft (som tvingas genom systemet). Explosioner i spånsugssystem är sällsynta, men de händer. Oftare är det den stora smärtsamma “sprickan” i det statiska som hittar vägen till våra fingertoppar som påminner oss om denna potentiella fara. En enkel lösning för att undvika denna situation är att jorda ditt system. Att montera ett jordningssats på insidan av den flexibla slangen och ansluta kabeln till både maskinen och spånsuget kommer att minimera eller eliminera statisk från systemet.

Välj din spånsug

Att bestämma vilket utsug som är rätt för dig beror starkt på vad du vill göra med den. Om du bara vill ansluta den till din bordssåg kommer en mycket grundläggande enhet att göra jobbet. Men om du vill ansluta den till din tjockare eller snickare måste du börja med en 2-hk-enhet med högre CFM-betyg och större avfallshållningskapacitet. Det är viktigt att tänka framåt om vad dina framtida krav kommer att bli. Om du planerar att lägga till fler maskiner senare och inte vill flytta utsuget mellan maskiner, investerar du i en större enhet som gör att du kan lägga till extra poäng utan att offra för mycket prestanda. Var ärlig mot dig själv och det kommer inte att kosta dig mer på lång sikt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen