Bästa gungställningen 2024 – Test av olika gungställningar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Hörby Bruk Active

Nordic Playtower

Hörby Bruk Cancan

Nordic Play Active

Att välja den rätta gungställningen för din trädgård kan kännas som en djungel. Med så många varianter på marknaden, hur vet man vilken som passar bäst för ens behov?

Från materialval till design, säkerhet till hållbarhet – i detta test har vi noggrant granskat de mest populära modellerna för att ge dig en klar bild av vilken gungställning som står ut från mängden. Sätt dig ner, koppla av och låt oss guida dig genom denna djungel av valmöjligheter.

1. Bäst i test – Hörby Bruk Active

Hörby Bruk Active Gungställning

I vår sökning efter den perfekta gungställningen för trädgården stötte vi på Hörby Bruk Active, och vi blev genast intresserade av att testa den.

Vid första anblicken kunde vi uppskatta den robusta designen och de väl genomtänkta funktionerna som gungställningen erbjuder. Den består av två enkelgungor, en rutschbana och en stege – vilket ger barnen en uppsjö av kreativa lekmöjligheter.

Gungan var mycket stabil i sin konstruktion, tack vare de rejäla knutkorsen i metall och sitsarna av hög kvalitet. Det tryckimpregnerade, svenska träet gav en autentisk känsla av hållbarhet, och det är värt att notera att även om vi såg en del sprickbildning, förstår vi att detta är naturligt för trä som material.

Vi var även nöjda med att se att gungställningen kom med jordförankringsjärn, vilket bidrog till den övergripande stabiliteten.

Säkerhet är en annan viktig aspekt som Hörby Bruk tydligt prioriterat, vilket framgår av att den är både CE- och TÜV-godkänd för lek i den privata trädgården.

Vid montering insåg vi att den kräver en ganska stor yta, men med tanke på de många funktionerna som den erbjuder, fann vi att det var värt det utrymme den tog upp.

En annan liten nackdel vi stötte på var viktbegränsningen. Även om 50 kg per sits kan verka tillräckligt för yngre barn, kan det bli ett problem när de växer.

Men överlag har Hörby Bruk Active levt upp till våra förväntningar och vi kan säkert säga att den är ett utmärkt tillskott till vilken trädgård som helst.

Fördelar

 • Robust konstruktion med kvalitetssitsar
 • Mångsidiga lekmöjligheter
 • Säkerhetscertifierad för privat lek
 • Högkvalitativt, tryckimpregnerat svenskt trä

Nackdelar

 • Sprickbildning i trä kan förekomma

2. Bäst premiumval – Nordic Playtower Jungle Gym

Nordic Playtower Jungle Gym Hut Gungställning

När vi satte upp Nordic Playtower Jungle Gym i vår testmiljö var det tydligt att vi hade att göra med en produkt som prioriterade både lek och säkerhet.

Denna robusta lektorn av märket Jungle Gym, som bär namnet Hut, är i en grundmålad svart färg som inte bara ser elegant ut, utan också tillsätter en extra nivå av skydd för träet.

Tryckimpregnerad furu är känt för sin hållbarhet och när det kombineras med en vattenbaserad grundfärg, vet vi att lektornet kommer stå emot många av naturens krafter.

Ett av de mest attraktiva inslagen med Jungle Gym Hut var det sluttande presenningtaket, som gav känslan av en riktig äventyrsstuga.

Vi uppskattade hur taket skyddade mot oväder och samtidigt skapade en mysig plats där barnen kan leka och drömma stort.

Den medföljande 3-stegsstegen var robust och säker, vilket leder upp till en rymlig plattform med en ståhöjd på 160 cm. På plattformen finns flera tillbehör såsom en stjärnkikare och en ratt, vilket lägger till ytterligare nivåer av lek och fantasi.

Ett annat attraktivt inslag var sandlådan i skuggan. Med tanke på hur mycket barn älskar att leka i sand var detta en trevlig överraskning, speciellt eftersom sandlådan är strategiskt placerad i skuggan, vilket ger en sval plats att leka i under varma dagar.

Nu till det lilla minuset: medan Jungle Gym Hut kommer med en rad fantastiska funktioner och tillbehör, var vi något besvikna över att rutschkanan säljs separat. Det skulle ha varit trevligt om den ingick, eftersom en rutschkana fulländar en lekplats.

Lektornet levereras också i ett komplett monteringsset med färdigsågade trälängder. Trots dess tyngd var instruktionerna klara, och med några extra händer gick monteringen smidigt.

Slutligen kan vi konstatera att Nordic Playtower Jungle Gym erbjuder en fantastisk spelupplevelse för barn. Med dess hållbarhet och genomtänkta design kan barnen njuta av timmar av kreativ lek i en säker miljö.

Fördelar

 • Robust och hållbart material
 • Skyddande presenningtak
 • Strategiskt placerad sandlåda i skuggan
 • Många medföljande lektillbehör

Nackdelar

 • Rutschkana säljs separat

3. Bäst budgetval – Hörby Bruk Cancan Classic

Hörby Bruk Cancan Classic Gungställning

När vi testade Hörby Bruk Cancan Classic kände vi genast igen den klassiska designen, en gungställning som framkallar barndomsminnen. Hörby Bruk har, under sina 50 år av tillverkning, uppenbarligen fokuserat på att skapa en produkt som kombinerar hållbarhet med en säker användarupplevelse.

Cancan Classic, med sin tidlösa färgkombination, består av två enkelgungor samt en dubbelgunga. Och även om maximal belastning per sittplats är satt till 50 kg, kändes ställningen stabil även vid närmare belastningens gräns.

Stålrörsstativet med svetsade benfästen ger gungställningen en robust konstruktion, och vi uppskattade särskilt de säkra klämskydden som minskar risk för olyckor.

En annan detalj som vi lade märke till var de kraftiga sitsarna. Deras rundade kanter och UV-beständiga plast ger en trygg känsla, och det är tydligt att designen är framtagen med barnens säkerhet i åtanke. Dessutom är det en bonus att produkten är CE- och TÜV-godkänd för lek i den privata trädgården, vilket ger ytterligare en trygghetskänsla.

En liten nackdel vi noterade var att trots sin stabilitet, kan det tänkas att den maximala vikten om 50 kg kan vara begränsande för vissa äldre barn eller vuxna som kanske vill återuppleva barndomsminnen på gungan.

Till sist, den medföljande förankringen var lätt att använda och mycket viktig, särskilt för de som bor i områden med kraftiga vindar eller oväder. Med tanke på produktens kvalitet, säkerhetsfunktioner och den glädje den kan ge, tycker vi att Hörby Bruk Cancan Classic är en utmärkt investering för varje trädgård.

Fördelar

 • Klassisk och tidlös design
 • Robust konstruktion med säkra klämskydd
 • UV-beständiga, säkra sitsar
 • Enkel förankring som medföljer

Nackdelar

 • Maximal viktgräns kan vara begränsande

4. Populärt val – Nordic Play Active

Nordic Play Active gungställning

När vi samlade oss för att testa Nordic Play Active gungställning, förväntade vi oss en stabil och hållbar produkt, och vi blev inte besvikna.

Redan vid monteringsfasen imponerade den medföljande monteringsanvisningen och det kompletta monteringssetet, vilket underlättade uppsättningen avsevärt. Anvisningarna var tydliga och enkla att följa, vilket gjorde att vi snabbt kunde sätta ihop gungställningen och ge den ett test.

Nordic Play Active är tillverkad av tryckimpregnerad furu, vilket gav en stabil konstruktion, och dess naturliga färg smälte smidigt in i trädgårdsmiljön. Med dimensionerna på toppbrädan och benen på Ø10 cm x 240 cm respektive Ø8 cm x 240 cm, tillhandahålls en ordentlig storlek som ändå känns säker och robust.

Den röda plastgungan med rep och beslag var tillräckligt robust för att klara av den angivna maximala belastningsgränsen på 50 kg, även om detta kan vara något begränsande för vissa större barn.

Vi uppskattade att gungställningen var anpassad för utomhusbruk och kändes som en produkt som skulle kunna stå emot elementen under en längre tid. Dock, medan gungställningen verkar perfekt för hemmabruk, bör man notera att den inte rekommenderas för barn under tre år, vilket kan vara något begränsande för familjer med yngre barn.

På det hela taget fann vi att Nordic Play Active gungställning erbjuder en kombination av hållbarhet, design och enkel installation, vilket gör den till ett utmärkt tillskott till vilken trädgård som helst.

Fördelar

 • Stabil och hållbar konstruktion
 • Tydlig och enkel monteringsanvisning
 • Tidlös design
 • Robusta gungor

Nackdelar

 • Inte lämplig för barn under 3 år

5. Klassiker – Hörby Bruk Classic

Hörby Bruk Classic Gungställning

När vi bestämde oss för att testa Hörby Bruk Classic, en svensk klassiker i trädgårdsleksvärlden, var våra förväntningar satta högt, delvis på grund av dess anseende.

Och visst, den lever upp till sitt rykte. Gungställningen, som erbjuder både dubbelgungor och enkelgungor, bjuder in till kreativ lek och bjuder på många timmars skoj. Gungan är robust konstruerad med rejäla knutkors i metall och sitsar av utmärkt kvalitet, vilket gav oss förtroende för dess hållbarhet.

Ett stort plus var att gungan är tillverkad av tryckimpregnerat, svenskt trä, vilket ger den en charmig och autentisk känsla.

Vi uppskattade särskilt att gungan levereras med jordförankringsjärn, vilket bidrar till extra stabilitet när den är uppsatt. Med tanke på säkerheten var vi glada att se att den både är CE- och TÜV-godkänd, vilket innebär att den uppfyller stränga säkerhetskrav.

Medan gungan tål upp till 50 kg per sits, vilket bör vara tillräckligt för de flesta barn, är det värt att notera att träet kan uppvisa vissa sprickor över tid.

Denna sprickbildning är något vi observerade, men vi förstår att trä är ett levande material och detta bör inte påverka produktens övergripande struktur eller hållbarhet.

Slutsatsen är att Hörby Bruk Classic är en välbyggd, pålitlig och rolig trädgårdstillägg som verkligen tar lek till en ny nivå. Den klassiska svenska designen, kombinerat med sin robusta konstruktion, gör den till ett utmärkt val för dem som vill investera i en hållbar trädgårdslek.

Fördelar

 • Robust konstruktion med bra sitsar
 • CE- och TÜV-godkänd för extra säkerhet
 • Levereras med jordförankringsjärn
 • Svenskt, tryckimpregnerat trä

Nackdelar

 • Träet kan uppvisa sprickor över tid

6. Bra alternativ – Hyland Komplett

Hyland Komplett Gungställning

När vi satte upp Hyland Komplett gungställning i trädgården blev det snabbt klart att detta var en produkt av kvalitet.

Med sitt robusta utförande och noggrant konstruerade design ger den inte bara timmar av lekglädje, utan ger oss som vuxna också ett lugn i vetskapen om att den är konstruerad med barns säkerhet i åtanke.

Faktumet att Hyland-lekplatser är typgodkända av TÜV Rheinland i enlighet med den europeiska standarden EN 1176 ger extra försäkran om detta.

Gungställningen, som är tillverkad av tryckimpregnerad furu, har en stabil och robust känsla. Den kraftiga dimensionen på furuträet, kombinerat med metalldelar tillverkade av rostfritt och pulverlackerat stål, talar om en gunga som är byggd för att hålla.

Detta är definitivt inte bara en gunga för hemmabruk, utan passar också utmärkt för offentliga platser som skolor eller parker.

Trots dess robusta design var monteringsprocessen smidig, med tydliga monteringsanvisningar. De två medföljande gungbrädorna ger utrymme för två barn att gunga samtidigt, vilket var populärt bland de yngre testarna.

Ett litet men viktigt obs är dock att gungan inte rekommenderas för barn under 3 år, vilket är något som bör beaktas vid inköp.

På det stora hela imponerade Hyland Komplett på oss med sin kvalitet, hållbarhet och säkerhet. Det är en investering som, även om den kanske kostar lite mer, kommer att hålla i många år och ge barn timmar av skoj.

Fördelar

 • Robust och hållbar konstruktion
 • Godkänd för offentligt bruk enligt EN1176
 • Tydliga monteringsanvisningar
 • Metalldelar av hög kvalitet

Nackdelar

 • Ej lämplig för barn under 3 år
Hur vi utförde vårt test av gungställningar

Hur vi utförde vårt test av gungställningar 2024

När vi bestämde oss för att ge oss ut på upptäcktsfärden för att hitta den bästa gungställningen, kände vi att det var nödvändigt att närma oss processen med fullständig transparens.

Vi ville se till att vårt test var så pålitligt och rättvist som möjligt för att verkligen kunna peka ut vilken produkt som var bäst i test. Låt oss berätta lite om hur vi gick tillväga.

Skapandet av den perfekta testmiljön

När vi startade vårt test var det första steget att säkerställa att vi hade rätt förutsättningar. Att sätta upp en korrekt testmiljö var avgörande för att uppnå detta.

Vi valde en öppen yta som erbjöd en kombination av naturligt ljus och skugga, för att efterlikna en vanlig trädgård eller park där de flesta skulle köpa en gungställning.

Vår tanke var att detta skulle göra testet så realistiskt som möjligt.

Vår noggranna testprocess

Steg-för-steg:

 • Val av gungställningar: Först och främst valde vi ut ett brett utbud av gungställningar. Alltifrån en billig gungställning till den mer påkostade varianten, inklusive gungställningar i trä och de med rutschkanor.
 • Förberedelser: Varje gungställning monterades enligt tillverkarens instruktioner. Under detta skede noterade vi hur lätt det var att sätta ihop varje produkt och om det behövdes några specialverktyg.
 • Dokumentation: Vi dokumenterade alla steg, från uppackning till den fullständiga uppsättningen. Detta var viktigt för att se hur användarvänlig varje gungställning var.

Genomförandet av våra tester

För att verkligen kunna säga vilken gungställning som var bäst i test, behövde vi vara konsekventa. Varje gungställning testades fem gånger av olika individer, vilket gav oss en bra bild av hur de stod sig under varierande användning.

Varje testsession tog ungefär 30 minuter, där vi observerade allt från gungans rörelser till dess stabilitet.

Efter att ha slutfört dessa rigorösa tester kunde vi med förtroende säga vilken gungställning som verkligen var bäst i test.

Med detta hoppas vi att du känner dig väl informerad och trygg i ditt beslut när du funderar på att köpa en gungställning för ditt eget utrymme.

Utvärdering av testresultaten

När vi hade avslutat alla våra tester var det dags för den kanske mest kritiska delen: att utvärdera alla data och insikter vi hade samlat på oss.

För att avgöra vilken gungställning som var bäst i test, granskade vi varje enskild produkt utifrån flera kategorier. Vi betade av allt från hållbarhet till användarvänlighet, och inte att förglömma, den totala njutningen av gungupplevelsen.

Varje gungställning fick poäng i varje kategori, vilket sedan summerades för att ge en totalpoäng. Denna metodik gjorde det möjligt för oss att objektivt jämföra och ranka varje gungställning.

Hållbarhet och långtidstest

Det är en sak att testa en produkt under en kort tidsram, men för att verkligen bedöma dess kvalitet behövde vi se hur den stod sig över tid.

Vi genomförde därför långtidstester där varje gungställning användes regelbundet under en period av sex månader. Vi letade speciellt efter tecken på slitage, skador på träet för gungställningar i trä, eller eventuell rost på metallkomponenter.

Det var också viktigt för oss att bedöma om någon del av gungställningen blev lösa över tiden, särskilt med tanke på säkerheten.

Säkerhet och pålitlighet i vårt test

För oss är säkerheten alltid högsta prioritet, särskilt när det handlar om produkter som barn ska använda.

Under vårt test granskade vi varje gungställning med rutschkana eller annan funktion för att se hur den klarade av oväntade situationer.

Till exempel testade vi viktkapaciteten genom att belasta gungställningen mer än rekommenderat, och observerade hur den reagerade.

Vi uppskattade även de gungställningar som hade inbyggda säkerhetsfunktioner, såsom mjuka kanter, säkra sittplatser eller skydd mot klämskador.

Under vårt test ställdes varje produkt inför en rad utmaningar, från att utsättas för plötsliga regnskurar till att utsättas för överdriven användning.

Vi kunde snabbt urskilja vilka produkter som inte bara levererade på löftet om skoj, utan också på löftet om att vara en säker plats för våra barn att leka på.

Viktiga tips innan du använder din gungställning

Viktiga tips innan du använder din gungställning

Att köpa en gungställning kan vara en glädjande händelse, men det är också viktigt att veta hur man på bästa sätt använder den för att säkerställa både säkerhet och nöje.

Under vår noggranna testprocess hittade vi några nyckelaspekter som vi anser varje köpare bör vara medveten om. Här delar vi med oss av dessa insikter för att hjälpa dig få den bästa upplevelsen med din nya gungställning.

Rätt plats är halva jobbet

Under vårt test märkte vi att placeringen av gungställningen spelar en stor roll. Det är viktigt att placera den på en plan yta.

Om gungställningen ligger nära en lekstuga eller en sandlåda, bör du se till att det finns tillräckligt med utrymme runt omkring så att barnen kan röra sig fritt och säkert. Dessutom kan skuggade platser vara att föredra för att minska solblekning och värme under sommarmånaderna.

Förankring och stabilitet

Förankring av din gungställning är avgörande för säkerheten. Under testet observerade vi att även de bästa gungställningarna behövde en solid förankring för att förhindra vickning eller tippar under intensiv användning.

Detta blev särskilt tydligt när vi jämförde produkternas prestanda nära en klätterställning, där barnens rörelser var mer dynamiska.

Materialvård och underhåll

Gungställningar i trä kräver regelbunden vård för att bevara dess skönhet och hållbarhet. Detta är något vi upptäckte under vårt långtidstest, där vissa gungställningar började visa tecken på slitage snabbare än andra.

Regelbunden inspektion och återapplicering av skyddande beläggningar kan göra stor skillnad.

Kombinera med andra lekaktiviteter

Att ha en gungställning kan vara underbart, men att kombinera den med andra lekaktiviteter kan höja nivån på nöjet.

En gunga kan till exempel kompletteras väl med en närliggande sandlåda där barn kan leka mellan gungsessionerna.

Några ytterligare tips inkluderar:

 • Säkerhetsmarginaler: Se till att det finns minst 2 meter fritt utrymme runt gungställningen för att förhindra kollisioner eller olyckor.
 • Regelbunden inspektion: Kontrollera regelbundet alla fästelement, rep och sitsar för eventuellt slitage.
 • Användarålder: Kom ihåg att inte alla gungställningar är lämpliga för alla åldrar. Se till att du känner till den rekommenderade åldersgruppen för din specifika modell.

Slutord

Att investera i en gungställning är inte bara en fråga om att köpa en produkt, det är en investering i glädje och minnen.

Genom att följa ovanstående råd, baserat på vår erfarenhet och vårt bäst i test-resultat, kan du känna dig trygg i att du får ut det mesta av din nya gungställning.

Oavsett om den står bredvid en lekstuga, klätterställning eller sandlåda, kommer den säkert att bli en favorit i många år framöver.

Vanliga frågor om gungställningar

Vanliga frågor om gungställningar 2024

Hur mycket kostar en gungställning?

Priset på en gungställning kan variera kraftigt beroende på material, storlek och tillverkare. Generellt kan de kosta allt från några hundra till flera tusen kronor.

Hur hög ska en gungställning vara?

En gungställnings höjd bör anpassas efter användarens ålder och storlek. För små barn kan en höjd av 1,5-2 meter vara lämplig, medan större barn och vuxna kan föredra höjder upp till 3 meter eller mer.

Hur förankrar man en gungställning?

För att säkert förankra en gungställning bör man gräva ner förankringspunkter i marken och fästa dem med betong eller specialtillverkade förankringskit. Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner för bästa stabilitet.

När kan man börja gunga?

Barn kan börja gunga när de har tillräcklig nackkontroll och kan sitta upp utan stöd, vanligtvis runt 6 månaders ålder. Det är dock viktigt att alltid övervaka små barn när de gungar och använda en lämplig gungsits.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen