Bästa gungställningen 2022 – Test av olika gungställningar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Gungställning Nordic Play

Trägunga Hörby Bruk Classic

Trägunga Active Climb

Stålgunga Cancan Classic

Klicka här för att se fler gungställningar.

Bästa gungställningen 2022

Om du likt många andra föräldrar satsar på att minska dina barns skärmtid och uppmuntra dem till att leka utomhus är en gungställning bäst i test den perfekta investeringen. Med en bäst i test gungställning kan dina barn få timmar av fysisk aktivitet och underhållning. Men eftersom det finns så många modeller att välja mellan nuförtiden kan det vara ganska svårt att hitta rätt. Det är just därför jag har skapat denna köpguide för att hjälpa dig köpa den bästa gungställningen för dina barn!

Men det är dock ganska svårt att köpa den bästa gungställningen på nätet. Detta beror på att där finns många saker som gör köpet svårt. Gungställningar finns till exempel i flera olika modeller som i sin tur även finns i olika prisklasser. Det finns tyvärr också affärer som endast skriver om de positiva sakerna. Online affärerna nämner alltså inte de negativa sakerna eftersom då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra gungställningen faktiskt är. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli ganska svårt.

Men det är just av den anledningen som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för gungställningar. Jag har nämligen gjort mitt eget gungställning test. Ovan så listar jag även de bästa gungställningarna som man kan köpa. Jag har satt ihop den här guiden genom att använda och testa några olika gungställningar. Jag har dock även läst igenom kundrecensioner och tester på nätet. All information har jag sedan sammansatt till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt kan köpa den bästa gungställningen.

Köpguide för bäst i test gungställning 2022

Det är alltså ganska svårt att köpa den bästa gungställningen på nätet. Det blir svårt eftersom där finns så många olika saker som man behöver tänka på. Men köpet kan bli mycket enklare genom att helt enkelt bara följa min köpguide. I den här köpguiden så nämner jag de viktigaste faktorerna som man ska tänka på när man köper en bäst i test gungställning. Jag svarar dessutom på några av de vanligaste frågorna. Men när du väljer en bra gungställning är det även viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa gungställningen 2022:

 • Förberedelse
 • Forskning
 • Köpteknik
 • Familjestorlek
 • Barnens ålder
 • Utrymme
 • Material
 • Säkerhet
 • Hållbarhet
 • Typ av bas
 • Pris

Förberedelse

Som med alla större köp, vill du inte köpa en gungställning utan att göra några förberedelser först. Du kommer snart att upptäcka att det finns många tillgängliga alternativ för gungställningar, så det kan hjälpa dig att begränsa din sökning genom att börja med några extremt viktiga faktorer.

Funktioner – Här får du be barnen om deras åsikter! Vad vill de ha i sin gungställning? När allt kommer omkring är det de som kommer att få mest nytta av det. Vill de ha mer aktiva funktioner som en stenvägg, stänger eller rörrutschkana eller handlar det mer om att använda sin fantasi med funktioner som ratt, låtsaskök eller picknickbord? Även om du kanske inte kan behaga alla i familjen, kan du vara säker på att du spenderar dina pengar på något som kommer att användas så mycket som möjligt genom att få deras prioriteringslista.

Utrymme – Gungställningar finns i olika storlekar och kräver vanligtvis mer bakgård än du ursprungligen tror. För att uppfylla säkerhetskraven rekommenderar de flesta gungstillverkare minst 2 meter extra utrymme runt gungställningen. Så ta ut ditt måttband och gör dig redo att göra lite benarbete. Du vill mäta så många dimensioner på din trädgård som möjligt inklusive hela området, utrymmet mellan träd samt staket och andra faror.

Medan du kan börja med att välja en gungställning och titta på dess mått, kan det vara nedslående att hitta en gungställning som du bara vill upptäcka att den är för stor för din trädgård och du måste börja söka om. Många gunghandlare låter dig begränsa din sökning efter storlek så att du inte behöver rensa igenom alla alternativ för att hitta rätt passform.

Tid – Shopping, frakt och inställning, det här är de tre saker som tar mest tid när du köper en gungställning. Oavsett om du handlar online eller i butiken kan du spendera mycket tid på att titta runt på olika återförsäljare och hitta exakt rätt gungställning för din familj. Och det rekommenderas att du tar dig tid och inte rusar in i det första som dina barn säger ser bra ut.

Medan du kan ha tur och hitta det perfekta gungställningen hos en lokal återförsäljare som du kan ta hem den dagen, måste de flesta gungställningar antingen beställas genom återförsäljaren och hämtas vid ett senare tillfälle eller beställas online och levereras till din ytterdörr. Hur som helst kommer ett köp så stort som en gungställning att levereras via en godsvagn och kan ta nästan dubbelt så lång tid som en standardleverans av UPS eller postnord. Beroende på tillverkare kan bearbetningstiderna också variera från 2 dagar till 2 veckor. Så, om du vill ha den gungan i tid för en stor födelsedagsfest, var noga med att lämna dig gott om tid.

Material – En mängd olika material inklusive trä, metall eller plast används vid tillverkning av gungställningar. När du väljer vilken typ av material som är bäst vill du överväga ditt klimat och vilken typ av väder som kommer att påverka gungställningen. Våta och kalla klimat kan ha negativa effekter på trä medan platser nära saltvatten kanske inte är bäst för en metallgungställnings.

Att ta hänsyn till storleken och antalet barn som ska använda gungställningen och hur mycket dagligt eller veckovis användning det kommer är också en bra idé. För större barn är en trägungställnings med balkar ett perfekt alternativ, medan gungställningar som endast kommer att användas av små barn kan vara mindre skrymmande.

Forskning

När det gäller att välja rätt gungställning är rätt plats att börja med att ta reda på vilka olika produkter som finns tillgängliga och vilka alternativ som finns för varje produkt. Du kanske redan har en idé i åtanke om vad du vill ha baserat på en gungställning du har sett eller en som dina barn redan tycker om att spela på, men när du börjar göra din forskning kan du stöta på något du aldrig visste fanns eller ett varumärke som du har aldrig hört talas om.

Hitta en pålitlig återförsäljare

Naturligtvis, som vad som helst, är det bästa stället att börja internet. Varje märke av gungställningar som finns tillgängliga har tillverkarens webbplats samt många återförsäljare som erbjuder produkten. Genom att göra fördjupade undersökningar kan du hitta vem som erbjuder det bästa priset.

Se även över de försäljare som har den bästa leveranspolicyn, överlägsen kundservice och enkel retur eller erhållande av reservdelar. De flesta av dessa webbplatser erbjuder också recensioner av produkterna och deras service. Att låta människor som redan har erfarenhet av ett visst gungställning eller företag styra din forskning är vanligtvis ett utmärkt sätt att begränsa dina val.

Hitta en kvalitetsgungställning

Gungställningar finns i alla former och storlekar. Vissa är utformade för att passa mindre gårdar medan andra är byggda för kommersiellt bruk. Vissa är gjorda av trä medan andra är gjorda av plast eller vinyl, metall eller kompositmaterial. Många märken innehåller mycket roliga funktioner och tillbehör medan andra håller sin inställning mycket grundläggande.

Vissa tillverkare tillåter anpassning medan andra bara säljer sina produkter som de är. Alla dessa faktorer kan påverka priset och kvaliteten på gungställningen du köper, så det är viktigt att göra din forskning och hitta den bästa storleken och konstruktionen för att passa dina behov.

En viktig faktor som du vill skaffa mycket information om är säkerhetsfunktionerna i gungställningen. De flesta av de största märkena för gungställningar är byggda och hålls med en hög säkerhet för utomhusutrustning så att du kan vara säker på att dina barn är säkra när de klättrar, glider och svänger. Upptäck vilka säkerhetsfunktioner som är viktigast för dig och se till att de apparater du väljer inkluderar dessa funktioner.

Köpteknik

Du har gjort dina förberedelser och avslutat din forskning, så nu är det dags att fatta beslutet och köpa gungställningen som både du och dina barn kommer att njuta av i många år framöver. Så var köper du gungställningen och hur får du det bästa priset? Fortsätt läsa för några sista minuten-tips innan du gör ditt köp.

Handla online eller i butik

Som diskuterats tidigare kan gungställningar köpas antingen i en detaljhandel eller online. Det finns fördelar och nackdelar med varje alternativ, så du måste bestämma vilka som fungerar bäst för din situation. Listan nedan belyser bara några av för- och nackdelarna med inköp online eller i detaljhandeln.

Reapriser

Precis som detaljhandelsplatser erbjuder onlinebutiker också försäljning på sina produkter. Om du inte har bråttom att få din gungställning kan det vara ett klokt val att titta efter ett försäljningspris. De bästa försäljningarna på gungställningar är vanligtvis i början av våren och naturligtvis Black Friday.

Många butiker tillåter också användning av kuponger som finns i veckoannonser eller genom att söka efter kupongkoder online. Om du har bråttom att få din gungställning, tveka inte att ringa en webbutik och fråga om de är villiga att förhandla om deras pris. Eller om du hittar en gungställning som du verkligen gillar online, ta deras annons till din lokala butik och fråga om de är villiga att erbjuda en prismatch för att köpa lokalt.

Fraktkostnader

De flesta återförsäljare på nätet av gungställningar erbjuder gratis frakt på stora produkter till ett visst pris. Innan du köper, se till att frakten faktiskt är “gratis”. Även om de kanske annonserar gratis frakt inkluderar detta inte alltid fraktavgifter för stora föremål. Denna policy kan variera från webbplats till plats, så se till att detta är en del av din forskning.

Om du beställer ytterligare tillbehör är det klokt att inkludera dem i beställningen med gungställningen, eftersom de också ingår i gratis frakt. Att vänta tills senare för att beställa tillbehör leder vanligtvis till ytterligare fraktkostnader.

Var bekant med leveransmetoden

Stora föremål som ett gungställning levereras via exempelvis postnord eller UPS. Leverans kan ta allt från 3-7 arbetsdagar beroende på var du befinner dig från tillverkaren. Om du beställer från en butik kan gungställningen levereras till butiken först och då kommer en leveransbil att ordna med dig för leverans. Även om den personliga leveransen är en fördel kan den också öka tiden du kan behöva vänta.

Godstransporter kräver att kunden är tillgänglig på leveransadressen för att träffa föraren. De flesta behöver inte hjälp med lossning utan levererar bara trottoarkanten om du inte väljer att betala extra för att få den levererad till ett garage eller bakgård. När du fattar beslutet att köpa din gungställning, se till att du är hemma under det ungefärliga leveransfönstret. Även om du kan planera ett möte vill du förmodligen inte att din värdefulla gungställning ska sitta i ett lager under en längre tid.

Familjestorlek

Antalet små du planerar att använda gungställningen dagligen är något att ta hänsyn till när du bestämmer vilken storleksenhet som passar din familjs behov. Om din närmaste familj fortfarande växer, planera därefter. Ta också hänsyn till utökade familjemedlemmar och vänner. Om du vanligtvis har bröder, systrar, kusiner och deras små barn på helgerna, vill du se till att ditt gungställning är tillräckligt stort för att rymma gruppen. Du kan bedöma detta genom att titta på gungställningen och alla dess aktiviteter.

Helst har du minst två till tre gungpositioner, en rutschkana, ett klubbhus med en leksak eller två, en bergsklättringsvägg, kanske några stänger och så vidare. Tänk också på typerna av aktiviteter – sådana som arbetar med överkroppen, benen och så vidare. Se till att klubbhuset också är tillräckligt rymligt för gruppen. Utöver kusiner och närmaste familj, glöm inte de vänner dina barn har efter skolan eller de grannskapskompisar de tillbringar tid med på sommaren.

Barnens ålder

Även om det kan vara frestande att fokusera på dina barns nuvarande åldrar, uppmuntrar jag familjer att tänka framåt. När du köper en gungställning gör du en investering som kommer att pågå i flera år. Det är bäst att leta efter en gungställning som har aktiviteter som barnen kan växa till, även om det ser stort ut för ett barn. Annars kan du sluta köpa två gungställningar, en som är liten (säg med en däckhöjd på bara 1 meter) och en som är på den större sidan (med en däckhöjd på minst 2 meter).

Utrymme

Det kanske du bör göra när du bestämmer dig för att lägga till en gungställning i ditt hem är att identifiera ett lämpligt utrymme. Helst letar du efter en plats som är något jämn och fri från hinder. Vissa gungställningar kan installeras på ojämn mark, så om din fastighet är avsevärt sluttande, vill du nämna detta när du letar efter ett gungställning.

Om så är fallet skulle en gungställning med en vinklad bas snarare än en rak bas vara bäst. Och medan trädgården är den vanligaste platsen att hitta en gungställning, kan du också placera din på sidan av hemmet eller på gården. Se bara till att mamma eller pappa har tillgång till ett fönster i närheten, så det är ingen utmaning att hålla koll på barnen inifrån.

Material

När det gäller material har du några val: Metall, trä eller vinyl. Ditt beslut kommer sannolikt att bero på stilen på ditt hem och bakgård, din personliga preferens och din budget. Med mer än 22 års erfarenhet inom den här branschen rekommenderar jag alltid trägungställningar – särskilt cederträ – på grund av deras styrka, skönhet och naturliga motståndskraft mot rutt- och insektsskador. Oavsett vilken stil du väljer, var noga med att inspektera kvaliteten på materialet och hårdvaran. En säker trägungställnings bör till exempel ha slätt, slipat trä med rundade hörn, solid eller genomskruvad konstruktion och infälld hårdvara.

Säkerhet

Med alla typer av gungställningar, gungställningar och annan utomhuslekutrustning för barn bör säkerhet alltid vara ditt främsta problem. Att välja leksaker tillverkade av endast de bästa materialen kommer att säkerställa en lekmiljö som ger ett minimum av säkerhetsrisker. Och du kan välja att få leverans- och monteringspersonal att installera din gunga med rätt förankringsteknik, bara de säkraste hårdvarualternativen och säker placeringsöverväganden.

Om du är bekväm med DIY-installationen av dina barns nya lekutrustning, är det också bra. Var bara säker på att du tänker på alla möjliga säkerhetsproblem som följer med att installera en gungställning i din trädgård genom att läsa igenom produktsäkerhetskommissionens gratis handbok om bakgårdens gungställning.

Säkerhetsfunktioner

När du köper en gungställning, se till att den modell du väljer innehåller nödvändiga säkerhetsfunktioner. Ställ dig själv de här frågorna när du bläddrar bland olika gungställningar.

Längd

Som jag nämnde ovan bör ingen del av en gungställning vara högre än 3 meter från marken, även för dina äldsta barn. För funktioner som är förhöjda, se till att dessa säkerhetsfunktioner finns:

Ledstänger eller handstänger på stegar och ramper, skyddsskenor för upphöjda utrymmen 75 cm över marken, en skyddande barriär på upphöjda ytor som är mer än 2 meter höga.

Utrymme

För att undvika kollisioner i mitten av gungan bör din gungställning utformas med följande mått:

 • 50-60 cm utrymme mellan gungor och gungbalkens stödpoler.
 • 80 cm utrymme mellan gungor som har obegränsad sida-till-sida-rörelse (däckgungor, skivgungor, bojkullgungor).
 • 50 – 60 cm utrymme mellan gungor med begränsad sida-till-sida-rörelse (spädbarnsgungor, bältegungor, segelflygplan).

För ytterligare gungsäkerhet bör du också tillåta avstånd runt hela gungställningen. Detta ger barn gott om utrymme att manövrera runt strukturen utan att drabbas av gungande barn. En sista säkerhetsåtgärd du bör göra är att kontrollera storleken på eventuella öppningar (stegsteg eller räcken). För att undvika att kroppsdelar fastnar mellan öppningarna bör de vara antingen mindre än 8 cm eller mer än 25 cm.

Underlag

Majoriteten av gungningsskador uppstår på grund av fall från utrustningen. Materialet du placerar under din gungställning kan gå långt för att skapa en säker lekmiljö. Det kan verka som att gräs erbjuder en bra kudde för att bryta ett fall, men gummimark är ett mycket bättre material för mjukt golv.

Gummi är en mer effektiv stötdämpare och minskar efterverkningarna av ett fall. Gummimark är tillverkat av 100% däckgummi och erbjuds i många färgalternativ med giftfria färger. Även om det kan vara dyrare än andra markanläggningsalternativ, är det nästan oförstörbart och tas inte bort av väder. När den väl har applicerats behöver det inte bytas ut gummiklipp i framtiden.

Hållbarhet

Många företag erbjuder både trä- och vinylgungor. Båda materialalternativen är otroligt hållbara och byggda för att hålla av hantverkare som är stolta över sitt arbete. Medan du kan hitta billigare alternativ i leksaksaffärer eller återförsäljare av stora hushållsförbättringar, är dessa typer av gungställningar inte alls lika robusta.

Tyvärr, eftersom andra gungställningsalternativen är gjorda med billiga material och hårdvara, är de ofta mycket mindre säkra också. Tänk stickor från trä av låg kvalitet, klämda fingrar från dåliga S-krokar, bultar och fästelement, eller sämre skador som kräver en resa till akut vård. Om du spelade på en leksaksbutik som barn i din trädgård, vet du förmodligen vad jag pratar om! Dina barn förtjänar bättre.

Dessutom kommer högkvalitativa gungstrukturer att kräva mindre gungställningsunderhåll över tid från dig, föräldern eller morföräldern – för du förtjänar också bättre! Så, hur väljer du mellan en vinyllek och förstklassiga träalternativ? Mycket av valet idag beror på estetik och vad du föredrar att se i din trädgård. Det finns dock några unika fördelar och produktfaktorer att tänka på för varje typ.

Trägungor

Prispoäng för lekplattor i trä börjar ofta lägre än för vinylalternativ. Trägungor tenderar att vara tyngre än vinylgungor, vilket kan ge installationsutmaningar om du planerar att installera lekpaketet själv. Eftersom de är mer omfattande, kan trägungor vara mer lämpliga för större barn eller äldre, större barn.

Vinylgungor

Vinylgungor är otroligt lågt underhåll och behöver aldrig slipas eller målas. Finns i en mängd olika färger, vinyltyper av gungställningar tilltalar många husägare eftersom de kan fås att smälta in eller sticka ut i landskapet, som föredras. Beroende på vilka funktioner som ingår kan det vara lättare för vinylägare att installera vinylspel.

Hur mycket plats behöver jag ha för att få plats med en gunga?

Enligt lekplatssäkerhetsexperter måste ditt gungställning ha minst en 1 meters och helst en 2 meters buffertzon runt gungor. Har din bakgård tillräckligt med utrymme för en sådan säker placering? Om inte, kanske du vill överväga andra funktioner än gungor. Du vill också överväga att placera i förväg i förhållande till synligheten från ditt hem, klippa runt lekstället och dess närhet till stora träd.

Överhängande extremiteter kan utgöra säkerhetsrisker för att gunga och glida, för att inte tala om att de kan falla och skada ditt gungställning i starka vindar / stormar. Och många föräldrar uppskattar att kunna se lekpaketet inifrån huset för att se till att alla som använder det förblir säkra hela tiden.

Typ av bas

Det finns två typer av baser på en gungställning: en kvadratisk bas och en vinkelbas. Vinkelbaserade gungställningar kommer att ha en stor stenvägg och utrymme under huvuddäcket för däck. Om du vill ha en mer ingående förklaring av typerna av baser, läs vidare.

 • Fyrkantbaserade gungställningar – Fyrkantsbaserade gungställningar har i allmänhet mindre utrymme under däcket och kan komma med funktioner som picknickbord, sandlådor och klubbhus.
 • Vinkelbaserade gungställningar – Vinkelbaserade gungställningar har mer utrymme under huvuddäcket och kommer vanligtvis med en större stenvägg och en däckgunga under huvuddäcket.

Många gungställningar kan kombinera båda typerna av baser, vilket ger dig det bästa från två världar. De flesta installatörer jag har arbetat med föredrar vinkel baserat på personer med sluttande gårdar. De flesta erfarna installatörer kan dock jämna ut vilken typ av gungställning som helst. Om du är osäker på om din trädgård är tillräckligt jämn för en gungställning, kontakta din lokala gungställningsbutik eller lokala installatör.

Pris

När du har gjort en liten undersökning på nätet ser du att gungpriserna varierar från cirka 5 000 kr, för en liten enhet från en stor boxbutik, hela vägen upp till 50 000 kr eller mer, för en stor, hög kvalitet gungställning med många, många aktiviteter. Om du är DIY-typ kan du kanske installera gungställningen själv. Men om du planerar att välja att en professionell ska göra installationen, kom ihåg att ta med detta i kostnaden.

Tänk också på kostnaden för att lägga till en lämplig lekyta, som gummiklippor (min favorit av säkerhetsskäl, och det faktum att den aldrig behöver fyllas på) eller till och med träkombination, till ditt gungområde. Detta är inte ett krav för en gungställning på bakgården, men det är en bra idé om du hittar plats i din budget. Ytbeläggning kommer att klara var som helst från några tusen kronor till ytterligare 30 000 kr till din totala kostnad.

Lista över de bästa gungställningarna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Trä kontra metallgungställningar

Har ingen aning om du ska gå med bästa trägungställnings eller metallgungställningar? Vet du inte vilken av dessa två som kommer att vara rätt val? Här hjälper jag dig att veta allt om dessa två så att du kan fatta ett bättre beslut och investera klokt. De flesta av oss hade inte haft vår barndom utan att någonsin rida i en gungställning. Om du vill att dina barn ska ha samma kul måste du köpa ditt barn en gungställning som kan vara av metall eller trä. Om du redan har planerat att investera i en gungställning finns det några fakta som du bör tänka på innan du gör något köp.

Marknaden är översvämmad med mycket trä och metallgjorda gungmodeller och märken. Som ett resultat känner föräldrar sig förvirrade när de fattar ett slutgiltigt beslut mellan metall- och trägungställningar. Tja, om du inte vet hur du köper en gungställning, kan den här guiden hjälpa dig. Och om du är förvirrad mellan trä och metallgjorda gungställningar, här i det här inlägget, hjälper jag dig att göra ett bättre val som ger bra valuta för pengarna. Så utan att göra något annat, låt oss bara börja utforska jämförelsefakta nu.

Hållbarhet

Hållbarheten hos både trä- och metalgungställningar överensstämmer med målanvändaren och området eller platsen där du ska placera den. Om du har äldre barn kan det hända att en metallgungställnings inte kan bära lasten. Anledningen är att metall har korrosions- och rostegenskaper på grund av vilka de böjer eller går sönder i vissa steg. Å andra sidan har trägungställningar en längre livslängd med korrekt underhåll än metalgungställningarna.

Trä är också robustare och ruttnar långsammare än metallalternativ. Sammantaget, om det är för allmänt bruk, kommer en gungställnings av trä att vara bäst. Och om det är för hemmabruk, kan metallgungställningar vara ett bra alternativ. Tveka inte att klicka här och utforska de bästa av de bästa metalgungställningarna som du kan köpa till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Säkerhet

Oavsett om du köper ett trä- eller metallgungställnings, måste säkerhet vara din prioritet. Om du planerar att köpa en metallgungställnings, observera att dessa kan bli för heta när de placeras i ett öppet område under direkt sol exponering. Så, chansen är att barn också kan drabbas av klämt solljus efter gungtur med rörliga kedjelänkar och fästelement. Dessutom, om du vill gå med en trägungställnings, var vänlig notera att irriterande getingar vanligtvis brukar bo runt den. Så om du är barn med getingallergi, kommer det inte att vara ett utmärkt alternativ för dig.

Dessa gungställningar har också skadliga kemikalier som alkalisk koppar som används för att behandla pressade skogar och kan orsaka allvarliga hälsoproblem som urinblåsan eller lungcancer. Sammantaget, om du vill köpa en metallgungställnings, bör du placera den i det skuggade området och byta ut fästelementen och kedjelänken med andra hållbara alternativ. Och om du vill köpa en trägungställnings, se till att den är målad, slätad och klar.

Underhåll

Om du köper en trägungställnings och delar går sönder efter en vecka eller månader kan du enkelt byta ut det utan att beställa någon ersättning från säljaren. Gungställningar av trä kräver emellertid nästan veckovis eller varannan vecka underhåll inklusive målning, bult och skruvdragning. Å andra sidan är underhållet av metallgungställningar mycket bekvämare än trägungor. Allt du behöver göra är att regelbundet täta, ta bort repor och skrot, måla eller ytbehandla för att förhindra att det fräter och rostar. Vissa metallningssatser finns också på marknaden som levereras med snygga plastplåtar för att fördubbla skyddet av gungställning mot fukt.

Prisvärdhet

Trägungställningar är mycket dyrare än gungställningar i metall. Anledningen är att de kräver fler underhållsuppdateringar än de som är gjorda av metall. Att välja ett trägungställnings kan också kräva att du investerar mer för att ersätta trasiga eller defekta delar. Dessutom, om du inte är en kille med DIY-färdigheter, måste du anställa en expertbyggare, och det kommer igen att kosta dig några hundra kronor för tjänsterna.

Å andra sidan är metallgungor billigare jämfört med trägungor eftersom de behöver mindre och nästan inget underhåll. Det är också superlätt att montera gungor i metall, och du behöver inga expertkunskaper för att göra det. Så själva monteringen kan hjälpa dig att spara mycket. Du kan klicka här för att utforska några av de bästa metalgungställningarna du kan köpa till ett överkomligt pris.

Anpassning

Att vara förälder är det naturligt att ha en stor lista med idéer för att anpassa en gungställning för barn. Vill du ha en klättrare eller skjutreglage? Eller båda? Vill du ha ett utkiksläge eller träd? Trägungställningar har unika konstruktioner och modeller. Med en trägungställnings måste du skapa en basstruktur först och sedan kan du lägga till bitar i den enligt din idé för att ge den en slutlig form eller form.

Det är också bra att lägga till dessa gungställningar i trädgården eftersom deras naturliga estetiska utseende gör dem miljövänliga. Å andra sidan är inte alla metallgungor anpassningsbara. De skiljer sig från gungställningar i trä som gör att föräldrar kan lägga till, byta ut eller utelämna delar snabbt. För att skräddarsy en metallgungställnings måste du köpa nödvändiga delar från tillverkaren eller hämta dem från någon av dina närmaste verktygsbutiker.

Livslängd för olika gungställningsmaterial

Innan du väljer en gungställning för din trädgård, måste du överväga vilken typ av material du vill ha. Det slag du väljer är det mest kritiska elementet för att bestämma hur länge spelgungställningen håller. Du vill också överväga hur materialet kommer att se ut bredvid ditt hem och andra trädgårdsmöbler. De flesta gungställningar är konstruerade med antingen trä, vinyl, metall eller plast. Eftersom en gungställning är en investering som ska hålla i många år, vill du välja material noggrant.

Gungställning av plast

En plastgungställning kan ta upp till fem år. Plastgungställningar är vanligtvis utformade för småbarn och är inte avsedda att användas av äldre barn. Föräldrar kan välja plast för sin överkomliga pris och tänker helt och hållet ersätta det med ett mer hållbart material när deras barn blir större. Föräldrar kan också uppskatta plast för sin släta barnvänliga yta. Även om plast gör ett slitstarkt material för en bild eller andra gungställningskomponenter, är det inte det mest robusta valet för en struktur. Plast är utsatt för sprickor och varpar under stress. Det finns en anledning till att du inte hittar ett hus byggt helt av ren plast – det är helt enkelt inte så starkt som trä.

Gungställning av metall

En metalgungställning kommer att pågå i cirka 15 år, beroende på hur ofta den används och om den underhålls. Metall är ett av de lägre kvalitetsmaterialen som används för gungställningar, och det är inte det rekommenderade valet om din budget låter dig välja något bättre. Det finns flera problem med metall som ett gungmaterial. Först rostar metall. Även metallgungställningar med en speciell färgbeläggning kan potentiellt rosta. Rostad metall är spröd och troligare att den går sönder eller bildar skarpa kanter.

Metall blir också extremt varmt i solen, vilket gör det obekvämt att spela på och kan leda till brännskador. Under sommarmånaderna, när temperaturen regelbundet går upp till 80 grader och därefter, kan metallgungställningar bli brännande. Tänk också på en metallgungställnings viktgränser. Vanligtvis kan den inte hålla så mycket vikt som en trä. Det här problemet innebär att föräldrar och äldre barn kanske inte kan använda gungställningen alls.

Även om det bara är för små barn att använda ändå, måste föräldrarna se till att det är förankrat ordentligt och inte tippar. Sammantaget är en metallgunga mindre säkert än ett trä. Även om det kostar mindre på förhand, kommer det troligtvis inte att överleva andra material, och du kan sluta ersätta det mycket snabbare än du förväntar dig.

Gungställning av trä

En gungställning av starkt, slitstarkt trä ska hålla i 20 år eller längre – vissa håller till och med i generationer. Som med alla material beror den förväntade livslängden för en trägungställnings på korrekt skötsel och underhåll. Generellt sett kan du dock förvänta dig att en trägungställnings överlever andra lekmaterial. Trä är i allmänhet ett extremt hållbart material. Till exempel, några av de äldsta träkonstruktionerna i världen går tillbaka till 700-talet. Om träet är väl underhållet kan det enkelt hålla i hundratals år.

Men inte alla träslag är desamma eller gör det bästa valet för gungställningar. Tall är till exempel inte ruttbeständig, så du måste fläcka och försegla det för att bibehålla sitt utseende. Bokträ är insektsbeständigt och undviker krympning, men det kan vara svårt att få i vissa regioner. I slutändan vill du välja ett starkt trä som tål olika väderförhållanden, insekter, fukt och speltid. I synnerhet ceder är ett populärt material för gungställningar eftersom det har många fördelar. För det första är det naturligt insektsbeständigt. Ceder innehåller organiska kemikalier som fungerar som ett naturligt, giftfritt bekämpningsmedel. Det stöter bort insekter som termiter, myror, myggor, fästingar och loppor och främjar hälsosam, bekväm lek som resultat.

En annan fördel med en cederträssats är dess fuktbeständighet. Eftersom cederträ klarar fukt bättre än andra träslag är det ett perfekt val för en utomhus gungställning. Du behöver inte oroa dig för att en cederträssats ruttnar eller ruttnar på grund av regn eller snö. Även efter flera års användning och exponering för olika väderförhållanden kan du förvänta dig att den håller sin form.

Slutligen kan en gungställning byggd med tjocka träbjälkar hålla mer vikt än andra material. Därför, när du köper en trägungställning, kan du delta i det roliga och njuta av en lättblåsig övning. Sammantaget kan du förvänta dig sinnesro om du väljer en cederträssats. Du vet att dina barn har ett säkert gungställning av hög kvalitet att använda, och du kan vara säker på att det kommer att hålla i hela sin barndom. För att ge din trägungställning extra skydd och se till att det ser friskt ut kan du applicera en fläck eller tätningsmedel efter eget val.

Gungställning av vinyl

En vinylgungställning kan ta cirka 20 år med korrekt underhåll. Dessa gungställningar består av vinyltäckt trä. Vinyl är en typ av plast som finns i olika produkter, från golvmaterial till elektriska ledningar. Träet som används i en vinylgungställnings behandlas vanligtvis med kemikalier för att förhindra förfall och insektsskador. Vinyl gör ett annat populärt gungval eftersom det är ett slitstarkt, hållbart material. Även i trägungställningar kan du hitta vinyl som täcker kedjorna för att skydda små fingrar från att bli klämda. Emellertid, som täckning för en hel gungställning eller lekstruktur, skär inte vinyl det jämfört med trä angående säkerhet och hållbarhet.

En av de viktigaste frågorna för att äga en vinylgungställning är att inte känna till träets tillstånd under beläggningen. Eftersom det inte finns något sätt att se träet gömt under vinylskiktet kan du inte avgöra om strukturen ruttnar och tappar styrkan. Vinyl kan punkteras av vindblåst skräp under en storm, vilket kan leda till sprickbildning eller brott. Alla hål i gungställningen gör att fukt kan fastna inuti, vilket så småningom kan leda till ruttnande och sönderfall. Därför, om du ska köpa en vinyllek, vill du tänka igen – speciellt om du vill ha en som dina barnbarn kan använda.

Varför skulle man köpa en gungställning av trä?

Att äga en gungställning gör att dina barn kan träna, använda sina fantasier och få mycket solsken. En trägungställning förbättrar upplevelsen ytterligare. Här är några anledningar till att välja ett trälekspel framför ett annat material: Många föräldrar älskar trägungställningar eftersom trä är ett attraktivt, tidlöst material. Det smälter naturligt in i omgivningarna och ser vackert ut i alla trädgårdar. Dessutom kan du fläcka det för att hålla utseendet ljust och matcha andra träelement på din egendom. Om du väljer ett cedertecken, kan du försegla träet för att skydda dess underbara brunröda färg mot åldrande. Även om du bestämmer dig för att inte fläcka cederträ, åldras det fortfarande och behåller sin charm.

Trä är ett förnybart, återvinningsbart och återanvändbart material. Din trägungställnings undviker att lägga till mer avfall på den lokala deponin, och det kan återanvändas för att servera andra. Eftersom trä också är ett hållbart material behöver du inte byta ut din gungställning snart, vilket också minskar avfallet. Människor har använt trä som byggnadsmaterial sedan stenåldern. Till skillnad från plast eller metall kan trä stå i många år utan att gå sönder, och det kan hålla mer i vikt med högre stabilitet än många andra material. Cederträ, i synnerhet, är skadedjurs- och fuktresistent, vilket betyder att den kommer att hålla sin form i många år.

Även om det är sant att trä kräver lite underhåll, är ett kvalitetsmaterial som Cederträ lätt att ta hand om eftersom det är naturligt hållbart och motståndskraftigt mot ruttnande. Du behöver inte byta ut eller reparera delar så ofta som med ett material av lägre kvalitet. Även om du måste tvätta gungan ibland och applicera tätningsmedel en gång vartannat år, kan du förvänta dig att det blir ett alternativ med lågt underhåll totalt sett.

Trä är ett säkert gungmaterial av många olika skäl. Det är naturligt, giftfritt material. Så länge det inte behandlas med skadliga kemikalier, behöver du inte oroa dig för att det påverkar miljön. Trä blir inte lika hett som metall i solen, så barnen kan spela bekvämt under sommaren. Du behöver inte oroa dig för rost, korrosion eller stickor. Cederträ tål olika miljöförhållanden, så det är mindre benäget att splittras och splittras än andra skogar. Sammantaget vill du välja trä om du vill köpa en långvarig och kostnadseffektiv gungställning

Kostnad för installation och köp av gungställning

En gungställning på bakgården är ett bra sätt att underhålla dina barn hemma. Bakgårdsgungor finns i alla former och storlekar, från enkla gungställningar till detaljerade fantasistationer komplett med klätterväggar och lekstugor. De passar in i de flesta gårdar, och många är anpassade för att tillgodose ditt barns behov. Med så många variabler finns det ett brett utbud av tillhörande kostnader.

Kvalitetsnivå

Kostnadsintervallet för att bygga en gungställning varierar från 4 000 till 100 000 kr beroende på typen av gungställning, komplexiteten i lekstrukturerna, tillbehör, layout, storlek, ytmaterial och arbete. Många gungställningar säljs i ett lättmonterat kit. Andra görs på beställning av ett skickligt byggteam.

Vanlig gungställning

Kostnaden för att bygga en grundläggande gungställning är i genomsnitt 4 000 till 100 000 kr för arbete och lekstruktur. Priset varierar beroende på utrustning och tid som krävs för montering. Detta är vanligtvis en färdig gungställning som innehåller en gunga, glid och klätterstänger. Olika satser kommer dock med annan utrustning.

Ytskyddet är vanligtvis flis eller gräs. En grundläggande gungställning har en gunguppställning som älskas av föräldrar för sin enkelhet. De tillverkas vanligtvis av metallrör, plast eller en kombination av båda. En grundläggande gungställning är ett utmärkt val för någon som inte vill ha en permanent gungställning i sin trädgård. Vissa företag som säljer gungställningar erbjuder gratis montering.

Trägungställning

Den genomsnittliga kostnaden för att bygga en trägungställning varierar från 5 000 till 50 000 kr, beroende på komplexiteten i designen och den utrustning som används. Gungställningen är vanligtvis gjord av trä och innehåller gungor, en rutschkana och ett klättringsområde med en skugga. Gungställningarna är förgjorda och lätta att montera. Den är vanligtvis byggd på en yta av flis eller gräs. Emellertid kan konstgräs eller gummiklipp också användas, vilket ökar priset till den högre änden av spektrumet. En trägungställning är estetiskt tilltalande och anses vara permanent.

Egenanpassad gungställning

En egenanpassad gungställning på bakgården kan kosta runt 75 000 till 100 000 kr, beroende på gungställningsutrustning, storlek, yta och material som används. Gungställningsutrustning för bakgården finns i många boxbutiker. En specialbyggd gungställning är dock unikt utformad för att passa din trädgård. Du kan välja mellan en mängd olika alternativ och storlekar när du utformar en anpassad gungställning. En specialbyggd gungställning är dyrare eftersom det tar tid att tillverka.

Sedan, efter ankomst, måste bitarna monteras. Tillverkare erbjuder många alternativ. Du kan börja med ett av deras grundläggande kit och lägga till senare. Du kan välja att få ett byggpersonal att skapa en anpassad gungställning från början i din trädgård. Det använda ytmaterialet varierar från gräs till hälld gummi och beror till stor del på din syn på den perfekta anpassade gungställningen. En anpassad gungställning är ofta utformad för att komplettera hemmet och landskapet.

Positionering

Den genomsnittliga kostnaden för en gungställning eller en inomhusgungställning varierar från 4 000 till 100 000 kr, beroende på gungställningsutrustning, ytmaterial och storlek. Många väljer att köpa plastutrustning för inomhusgungställningar eftersom de inte utsätts för väder och vind. Emellertid liknar utarbetade inomhuslekstrukturer sina motsvarigheter utomhus, konstruerade av antingen metall eller trä.

Inomhusgunga

Kostnaden för en gungställning inomhus varierar från 4 000 kr till 20 000 kr, beroende på storlek och utrustning. En inomhusgungställning är perfekt för platser med dåliga väderförhållanden som hårda vintrar eller kraftigt regn. Många familjer väljer en inomhuslek för att de saknar tillräckligt med utomhusutrymme. Föräldrar och barnvakter gillar inneslutningen av ett inomhusutrymme eftersom de lätt kan hålla koll på barnen.

Vanligtvis kan en inomhus gungställning och annan utrustning vara mindre än utomhusversioner. Priserna på gungställningsutrustning inomhus är dock ofta lägre på grund av storlek och material som används. Det är sällsynt att en inomhusgungställning är formad av dyrt trä. Istället är de vanligtvis gjorda av hårdplast eller metaller, som är billigare. Inomhus lekutrustning är lätt att montera, så det kan hanteras som ett DIY-projekt eller hyra en professionell för att montera den.

Bakgårdsgungställning

Kostnader för gungställningen varierar drastiskt från 5 000 till 100 000 kr, beroende på vilken typ av lekutrustning och ytmaterial som används. De flesta gungställningar är placerade i trädgården för säkerhet. De flesta bakgårdar är inhägnad och ger den perfekta gungställningen för ett barn / barn. Till skillnad från en inomhusgungställning kan gungställningsutrustningen vara så stor och genomarbetad som rymden tillåter. En sak som kan orsaka en ökad kostnad är den extra kostnaden för att planera marken eller lägga till ytmaterial.

Marktäckning

Att installera en bakgårdssats direkt på din gräsmatta kostar 5 till 140 kr per kvadratmeter, beroende på gungställningens golvkostnad. Gräs är en perfekt yta för gungställningar, men det måste klippas och underhållas. Gunggolv och landningsytor under rutschkanor och gungor slits ofta snabbt om inte en matta eller annan landningsyta placeras där.

Flera olika material finns tillgängliga för att skapa säkra gungställningytor för din trädgård. Om du använder ett annat ytmaterial än gräs behöver du en kant eller avsats för att innehålla det. Allt lekmaterial bör regelbundet inspekteras och modifieras eller fyllas på efter behov för att hålla dem säkra.

Flis

Flis är i genomsnitt 5 till 10 kr per kvadratmeter. Trädgårdsskötsel eller landskapsarkitektur kan användas som markmaterial för trädgårdar. Det är billigt, lätt att köpa och finns i flera färger. Det kan dock lämna flisor och är en kvävningsrisk för små barn. Det tenderar att migrera, så det behöver ett hinder för att hålla det inne. Du måste lägga till det årligen för att fylla på och hålla området tillräckligt djupt.

Ärtsten

Den genomsnittliga kostnaden för ärtgrus varierar från 10 till 15 kr per kvadratmeter. Ärtgrus användes en gång i stor utsträckning på många gungställningar. Även om du kan köpa den till en gungställning i trädgården, har den flera nackdelar. Det migrerar lätt och är en kvävningsrisk för små barn. Det tenderar att lämna skrapade knän och blåmärken eftersom det inte är så mjukt som andra material. Det är dock ett billigt alternativ som är lättillgängligt.

Torv

Konstgräs eller gräs som används för gungställningar är i genomsnitt från 20 till 60 kr per kvadratmeter. Det är ett bra alternativ för husägare som vill se gräset i sin trädgård utan underhåll nära lekstrukturen. Konstgräs är mjukt och kan inte utgöra någon fara som andra material. Det kräver inte ett hinder för att hålla det inne.

Sand

Den genomsnittliga kostnaden för sand varierar från 40 till 90 kr per kvadratmeter. Sand är en bra bas för gungställningar, förutsatt att den är minst 30 cm djup. Tänk på att du vill köpa play sand. Detta är samma sand som används för sandlådor, vilket är tillräckligt bra för att inte innehålla stenar eller grus som orsakar skador. Sand behöver ett hinder för att hålla det på plats eftersom det migrerar lätt. Du kan behöva lägga till ytterligare sand varannan år för att hålla den tillräckligt djup.

Nedmalt gummi

Gummimark är ett nyare material som i genomsnitt är mellan 60 och 120 kr per kvadratmeter. Det har blivit ett populärt val för gungställningar. Den gummerade flisen är tillverkad av återvunna däck och andra material. Det är miljövänligt, men beroende på vad det återvinns från kan det innehålla kemikalier som orsakar känslighet hos barn. Det migrerar lätt och är en kvävningsrisk för små barn. Den finns i många ljusa färger och ger en mjuk yta för spel.

Gummi

Kostnaden för hälld gummi går från 80 till 140 kr per kvadratmeter. Om du har en mycket stor lekyta på 1000 kvadratmeter eller mer kan hälld gummi vara ett bra val för dig. Hällt gummi är ett fjädrande material som är relativt lågt underhåll, gör ett bra landningsområde och inte utgör en kvävningsrisk. De flesta tillverkare häller dock bara 100 kvadratmeter eller mer åt gången. Så det är inte alltid det bästa materialet för en gungställning.

Utrustningskostnad

Priset på lekutrustning varierar från 1 000 till 40 000 kr, beroende på artikeln. Att skapa en gungställning bakom gården betyder allt från att sätta i en två-gunga gungställning och en fristående rutschkana eller skapa en detaljerad struktur med klätterväggar, torn, flera gungor, rutschkanor och tillbehör.

Det betyder att det är möjligt att skapa en gungställning för bakgård på nästan vilken budget som helst eller för de flesta trädgårdstorlekar. Det finns ett brett kostnadsintervall, och många leksaker finns att köpa i rabatterade butiker eller lagerförsäljare för mindre. Du kan också bygga anpassade gungställningar enligt dina exakta specifikationer till ett högre pris.

Sandlåda

Sandlådor är ett vanligt tillskott till bakgårdar som sträcker sig från 1 000 till 5 000 kr. Kostnaden beror på materialet de är tillverkade av, till exempel plast eller trä. Sand för att fylla lådan är ungefär 80 kr per påse. De är enkla lådor av trä eller något mer detaljerat med skugga och bänkar.

Rutschkana

Rutschkanor fästs på ett däck eller sidan av en gungställning eller är helt fristående. Deras kostnad varierar från 1 000 till 15 000 kr. De kan vara korta för små barn eller långa och slingrande för äldre barn.

Gungställning

Kostnaden för en gungställning varierar från 1 000 till 30 000 kr, beroende på material och storlek. Gungställningar är nästan alltid gjorda av antingen metall eller trä, med några få alternativ för vinyl 2 eller plast. De finns i flera storlekar, men alla har en liknande startkostnad. Trägungställningar som innehåller flera tillbehör och alternativ kostar vanligtvis mer. Dessa kostnader gäller endast för gungställningen, inte för lekplatser som innehåller gungor som en del av installationen.

Gym

Djungel gym kostar mellan 2 000 till 10 000 kr, beroende på storlek och material. De är vanliga klätterstrukturer som läggs till på gungställningar på bakgården. Djungelgymnasium fäster vid större gungställningar eller kan vara fristående. De finns i många storlekar och konfigurationer, varav vissa är detaljerade och utformade för äldre barn. Andra är mindre och gjorda för yngre barn.

Gungställning

Kostnaden för ett gungställning varierar från 4 000 till 40 000 kr, beroende på storlek och material. Om du har utrymme och vill hålla dina barn sysselsatta i timmar, är en gungställning en bra idé. Dessa är större, vanligtvis träkonstruktioner som innehåller flera utrustning i en. De har vanligtvis gungor, rep- eller däckgungor, rutschbanor, klätterväggar, torn, skuggade områden, lekstugor och kan också innehålla sågar, sandlådor och fantasifulla lektillbehör.

De är enkla att starta men blir snabbt komplexa, särskilt om du har en specialanpassad byggnad för din trädgård. De har en rad kostnader baserade främst på storlek. Ju större struktur, desto mer sannolikt är det att det innehåller många delar och tillbehör för spel. Vanliga storlekar och deras kostnader inkluderar:

Installation

Professionella gungställningsinstallationer kostar från 2 000 till 5 000 kr. Ibland ingår dock kostnaden för montering av gungställning i tillverkarens pris. Ett annat installationsalternativ skulle vara att hyra en hantverkare till en timpris på cirka 500 till 1 000 kr. Den typ av lekutrustning som installeras påverkar också arbetskostnaderna. Gungställningar är relativt enkla att bygga, men en hel anpassad gungställning tar längre tid att montera och har många delar.

Om du väljer en liten, enkel gungställning från en stor affär kan installationskostnaden vara lägre än för en hel gungställning. Dessa är vanligtvis lätta att montera och inte alltför tidskrävande. De flesta ledande gungställningsvarumärken kräver professionell installation på grund av sin stora storlek och komplexitet, och kostnaden varierar från 3 000 till 35 000 kr beroende på varumärke och storlek. Normalt tillhandahåller gungställningstillverkningsföretaget en lista över föredragna lokala installatörer eller är i kontrakt med specifika monteringsföretag. De uppskattar om spelstrukturen behöver en eller två personer för att lyckas montera alla bitarna.

Om du vill lägga till basmaterial är dina installationskostnader högre. Du har materialkostnaden och kostnaden för att betygsätta området. Därefter måste materialet hällas och spridas och en barriär placeras runt det om du använder en lös fyllning. Dessa steg lägger till mellan 3 000 till 40 000 kr till projektets kostnad, beroende på materialtyp, hur hög din trädgård är och vad som krävs för att slutföra installationen.

Vad är det säkraste gungställningsmaterialet?

All lekutrustning måste klassificeras för säkerhet och varje lekutrustning innehåller viss risk. Eftersom varje barns förmåga varierar, kanske det som är säkert för ett barn att navigera kanske inte är det bästa valet för ett annat barn. Om du är orolig, tala med tillverkaren av gungställning för rekommendationer.

Hur man installerar en gungställning

Gungställningar är ett populärt vårprojekt för familjer med unga, energiska barn med energi att bränna. Att installera en gungställning är inte svårt men det tar mer tid och tålamod än vad de flesta inser. Husägare bör vara realistiska i att uppskatta hur mycket tid de behöver för att montera gungställningen och om de har tid att slutföra projektet.

Ett sätt att bestämma hur stor en gungställning som ska köpas är dubbelt så mycket som kostnaden för en gungställning till budgeten för att betala någon för att installera gungställningen åt dig. På så sätt kan du slutföra monteringen snabbt istället för att låta projektet ta upp all din fritid i flera veckor.

Kreativa sätt att installera en gungställning

Mycket få gungställningar kan monteras på en dag. Såvida inte komponenterna är förmonterade, registrerar du dig för att vara det sista steget i tillverkningsprocessen. Dagens gungställningar är verkligen mer som gungställningar med så många delar att mer tid kommer att ägnas åt att montera motsvarigheten till flera gungställningar. Några kreativa idéer för att snabbt installera en gungställning (baserat på min erfarenhet av att driva ett hantverksföretag och avsluta detta arbete för många husägare):

Ha en helgfest och bjuda in 1 eller 2 skickliga vänner (med egna verktyg) för att hjälpa till med projektet. Börja på nytt på lördag morgon och bestäm slutet av dagen, vilken hjälp du behöver på söndag. Du kommer att njuta mer av projektet när du arbetar i en behaglig takt och ser fram emot “vi fick det gjort” firande på söndag kväll. Inse att du inte kommer att kunna montera och installera hela gungställningen under en helg när du arbetar själv. Du kommer att njuta av en hektisk helg och undvika att fördröja slutförandet av projektet om du planerar en lokal fackman för att slutföra projektet om du inte är klar på söndag.

Förklara för dina barn att det är ett stort projekt och att du behöver deras hjälp. Ställ förväntningar på att det tar flera veckor att slutföra gungställning-projektet. Granska instruktioner och välj logiska slutpunkter för varje helg så att du och barnen vet vad de kan förvänta sig. Barn kan lära sig en värdefull lektion om att arbeta hårt för att få det du vill.

Vanliga problem vid installation och hur du löser dem

Montering är oförutsägbar eftersom det finns nya tillverkare / modeller varje år, så förra årets butiksprodukt kan nu ta 50% mer tid. En extremt utmanande installation förra året illustrerar problemen och möjliga lösningar för att minimera installationstiden. Om du vill minimera problem, håll dig till ett etablerat varumärke och / eller återförsäljare som kommer att stödja dig genom installationen. Du bör också jämföra minst ett varumärke som tillverkas i Sverige och / eller ett varumärke som levereras delvis monterat.

Problem nummer ett:

Delvis genom monteringen kan du inse att den valda platsen inte är i nivå eller att du bara har 1 meters avstånd från ett staket eller någon annan rörlig armatur.

Lösning: Gungställningar bör vara minst 2 meter från alla potentiella faror med mer utrymme som föreslås bakom gungor. När du väljer din plats, placera små insatser i varje hörn och kör strängen mellan insatserna. Se till att ALLA strängar är jämna vilket kan innebära att du tar bort eller tillsätter smuts. Du bör också överväga att använda en absorberande fyllning under som sand, ärtgrus eller syntetisk flis för säkerhet. Skugga är också en bra idé eftersom direkt solljus kommer att orsaka att gungmaterialet blir överhettat vilket kan orsaka brännskador.

Problem nummer två:

Leveransföretaget släppte lådorna i slutet av uppfarten en regnig dag och fick alla klistermärken som identifierade enskilda bitar, så det tog flera timmar att lägga ut 100-talet i olika former och skapa nya etiketter så att jag kunde hitta dem snabbt under montering.

Lösning: Identifiera var du vill att leveransföretaget ska lämna kartongerna och ha en presenning tillgänglig om det regnar. Flytta kartongerna till platsen där gungställningen kommer att installeras innan du packar upp dem. Du kommer inte att slutföra jobbet på en dag, så ha en presenning för att täcka allt över natten.

Problem nummer tre:

Det finns tusentals bitar av hårdvara och de levereras inte i enskild storlek, en storlek / form per påse.

Lösning: Du behöver 10 till 15 containrar, det vill säga vad du har för att lagra kvarvarande. Skålar är ett alternativ men hårdvaran är tung och har inte lock för att förvara dem över natten. Sortera all hårdvara innan installationen påbörjas och du sparar tid genom att placera varje typ i enskilda behållare. För säkerheten vill du försäkra dig om att använda självlåsande muttrar eller låsbrickor för att förhindra lossning, exponerade bultar ska vara skyddade, krokarna ska vara tätt stängda, hårdvara ska vara motståndskraftig mot korrosion.

Problem nummer fyra:

Precis som hårdvaran kan det finnas hundratals träbitar och de kan eller kanske inte märkas vilket gör montering till en utmaning eftersom många bitar har samma form.

Lösning: Du vill märka alla träbitar i förväg. Det är bra att sätta upp dem numeriskt på marken bredvid där du arbetar, för att påskynda den tid som används för att hitta dem. Du kan också identifiera eventuella saknade delar och ringa företaget eller köpa trä för att använda i stället (ta måtten med dig till en affär om du inte har verktygen för att hugga trä i önskad form).

Problem nummer fem:

Denna tillverkares uppskattning för att installera en gungställning var 16 till 24 timmar med 2 personer. Efter en hel sommar med installationer medgav de att dessa kit tog närmare 48 timmar.

Lösning: Med två skickliga personer, var och en med sina egna verktyg, antar att du behöver den maximala föreslagna installationstiden och möjliggör minst 50% beredskap. Med ett team av outbildade människor vill du förmodligen fördubbla den beräknade tiden. Skriv ner hur lång tid varje vägbeskrivning tar och justera ditt schema efter att ha slutfört 3 till 5 sidor med vägbeskrivning. Du kan fira när du blir klar snabbare utan att oroa dig för klockan.

Hur man förankrar en gungställning i marken

Det är viktigt att veta hur man förankrar en gungställning innan du köper en till din trädgård, och absolut innan du låter dina barn leka med den. Att säkerställa att du säkert förankrar din gungställning i marken garanterar att dina barn är säkra medan de har kul. Det hindrar utrustningen från att välta även om de blir lite för upphetsade och bullriga.

Varför du bör förankra en gungställning

Mer än 20 000 barn upp till 14 år behandlas på sjukhuset varje år för gungställningsrelaterade skador. Av dessa skador är cirka 45 procent hjärnskakning, svåra frakturer, inre skador, störningar och amputationer. De vanligaste orsakerna till dessa skador inkluderar fall från gungställningsutrustning, drabbats av lekutrustning som används av ett annat barn och stötskador. Vad dessa uppgifter säger är att även gungställningsutrustning som verkar vara säker kan vara farlig för barn. I synnerhet gungställningar kan välta på grund av den snabba och kraftfulla gungrörelse som den gör. Som sådan är förankring ett protokoll som föräldrar måste följa när de installerar gungställningar och annan lekutrustning.

Hur man går till väga

För att förhindra att barn skadas när de spelar på gungan måste du veta hur du förankrar en gungställning ordentligt. Förankring av en gungställning är en ganska enkel process. Det finns dock två metoder för att göra detta nämligen förankring med betong och användning av markankare. Att använda betongankare är säkrare än att använda markankare, men det tar mer tid. Oavsett metod innebär det första steget alltid att studera din trädgård för att avgöra vilken plats som är bäst för din gungställning. Välj ett plant område, har fast mark och översvämmar inte när det regnar. Det andra steget är att placera din monterade gungställning på önskad plats.

Hur man förankrar en gungställning med betong

För den här metoden behöver du följande material: skyffel, måttband, betongborr, förankringsplattor, bultar och skruvar. När du har placerat din gungställning markerar du platsen för varje ben med en spade. Flytta gungan tillfälligt och gräva hål vid varje markerad ankarpunkt. Varje hål ska vara ungefär 30 cm djupt och 20 cm i diameter. Borra hål i sidorna på gungans ben med en borrkrona på 9,5 millimeter. Hålet måste vara 3 cm ovanför botten på varje ben. Placera en förankringsplatta längst ner på varje ben. Skruva fast bultarna eller skruvarna genom dessa plattor.

Blanda en sats betong. Fyll varje hål i marken med denna blandning. Placera försiktigt din gungställning över de betongfyllda förankringshålen. Pressa ned botten på varje ben och fästplattan i den våta betongen. Se till att du planterar varje ankarplatta tillräckligt djupt. Dess nedre halva ska vara långt under betongytan. För att säkerställa att gungställningens ben är placerade på en jämn nivå bör en person hålla vart och ett av benen för att sänka dem i respektive hål. Låt betongen torka och härda i minst 24 timmar.

Hur man förankrar en gungställning med markankare

När du använder markankare kan du antingen välja ett helt eller två delar ankarsystem. Du behöver följande material för denna metod: träspikar eller insatser, borr, hammare, metallstång, metallskruvar eller markankare, ankarfästen för det tvådelade ankarsystemet, skruvar eller bultar, metallkrage och kedjor för helanordningens ankarsystem, bultlock. Placera din gunga där du vill ha den. Markera platsen för varje ben genom att hamra en stav i marken.

Sedan kan du hamra varje spets på ett av två sätt, beroende på om du använder ett stycke eller tvådelat ankare. För ett ankare i ett stycke, slå insatsen några centimeter framför varje ben. För ett tvådelat ankare, hamra insatserna i marken exakt var varje ben kommer att vara. Be någon hjälpa dig att flytta benet ur vägen när du slår. Ta sedan bort träspikarna och sätt i metallskruvankare på deras plats. Vrid därefter varje skruvankare i jorden och tryck nedåt. Se till att dessa ankare är vertikala när du vrider dem.

Om du har svårt att vrida skruvankaren för hand kan du använda en metallstång. När du har planterat skruvankarna djupt i marken kan du börja fästa gungställningens ben. Om du valde ett ankarsystem i ett stycke, skaffa en kedja och skjut den ena änden av den genom skruvankarens öga. Vik sedan en metallkrage runt benet och skjut en bult eller skruv genom kragen. Ta upp kedjans fria ände, skjut den genom bulten på kragen. Stäng kragen, säkra den ordentligt med bulten och sätt ett bultlock på den öppna änden av bulten. Använd en borr för att se till att kragen inte kan glida upp och ner i benet. Upprepa dessa steg på de andra tre benen.

Vanliga frågor om gungställningar

Vilka tillägg ska jag välja för en gungställning?

Du kan skapa en enkel gungställning, som ger mycket njutning, med en rutschkana, stänger och några gungor eller så kan du skapa en som innehåller alla klockor och visselpipor. Men det är viktigt att du väljer bilder, gungor och tillägg som är lämpliga och säkra för dina barn i deras nuvarande ålder. Ditt gungställning kan alltid anpassas när dina barn växer.

För småbarn

För dina yngsta barn, fokusera på aktiviteter som kan göras när du kryper eller kryssar. De behöver roliga utrymmen som är låga till marken och som är lätta att navigera, som små trappor eller ramper. Småbarn under två år bör inte klättra mer än 1 meter från marken. Tänk på dessa tillägg för småbarnsgungställning: Spädbarnsgungor, dubbla eller trippla-gungor, tunnlar med bubbelpaneler, öppna rutschkanor, lekhus på marknivå.

För förskolebarn

För barn mellan tre och fem kan deras gungställning efterlikna barn i skolåldern. Det behöver bara vara mindre, kortare och lägre till marken. Vid denna ålder bör ingen lekplatsutrustning vara högre än 2 meter från marken. Om dina barn är i denna åldersgrupp, välj bland följande: Bältes gungor, däck gungor, mindre bergsklättringsramper, klätternät, stängda rutschkanor, lekhus på tornnivå.

För barn i skolåldern

I denna ålder är himlen gränsen. Tja, inte riktigt. Även i äldre åldrar bör din gungställning inte innehålla delar som är högre än 3 meter från marken. Jag rekommenderar att du lägger till dessa funktioner för äldre barn: Större bergsklättringsramper, trapetsstänger eller ringar, klätterställning, eldstänger, olika typer av gungor, vattenkanoner.

Vilken är den bästa gungan för vår familj?

När du förbereder dig för att köpa en gungställning kommer du troligen att tänka på några saker. Den första och mest uppenbara frågan som du bör tänka på är om din trädgård är tillräckligt stor. Gungställningarna bör ha tillräckligt med utrymme för att gungstolen ska nå sin topp på vardera sidan, samt utrymme för barn, vuxna och husdjur att njuta av trädgården runt den.

Enkel gunga

Det finns flera skäl att välja en gunga till din trädgård. Oavsett om du har ett enda barn eller bara en liten trädgård, kan en enda gunga vara det perfekta alternativet. Gungställningar med bara ett säte finns i olika storlekar och kan passa barn från småbarnsår upp till tonåren. Oavsett vilken ålder dina barn är, kommer en högkvalitativ singelgunga att bli en hit i många år framöver.

Dubbel gunga

Dubbla gungor är perfekta för familjer med två eller fler barn eftersom de maximerar lekplatsen. Även om det bara finns ett barn i familjen tillåter en dubbel gunga att en förälder kan delta i det roliga och på ett flexibelt sätt låta besökande vänner också spela. Om dina barn är i olika åldrar är varje gunga höjdjusterbar så att de små kan leka säkert tillsammans med sina äldre syskon.

Vilket är det bästa träet för en gungställning?

Det är lätt att bli distraherad och förälskad av alla tillbehör och bekvämligheter i en gungställning, så mycket att du glömmer bort en av de viktigaste övervägandena: kommer den här gungan att hålla? Bakgårdens gungställningar och lekcentra är oftast gjorda av trä och med goda skäl. Det finns en hållbarhet mot trä, en naturlig styrka som du inte hittar i en lätt metallgungställnings.

Men trägungor behöver underhåll, eller hur? Ditt gungställning kommer att sitta utomhus under den heta solen, hälla regn och beroende på var du bor, kyla, snö och is som kommer med vintern. Kasta in insektsaktivitet och träruttning, så har du en fullskalig kamp på händerna mot naturen. Du vill hitta ett trä som kan hålla länge. Cederträ och bokträ är det vanligaste träet för gungor utomhus och med goda skäl. Dessa skogar är kända för att vara naturligt resistenta mot sjukdomar, röta och insektsangrepp. Du hittar också gungställningar av gran, tall eller gran.

Även om dessa skogar är bra i vissa avseenden används de vanligtvis inomhus utan en färgfärg och (inte fläck eller vattentätare) och har inte det naturliga inbyggda motståndet mot naturens raseri. De kommer att kräva ytterligare underhåll om du vill skydda din investering och ha en gungställning som varar länge. Det är bäst att undvika dessa träval för din gungställning.

Vissa ägare är intresserade av prisvärdhet för tryckbehandlat och konserverat trä, men är oroliga över de kemikalier som används och exponeringen som deras barn kan klättra eller leka på träet. Det skulle vara svårt nu att hitta gungställningar som använder konserveringsmedel som innehåller giftiga kemikalier (som arsenik). Tillverkarna slutade använda trä behandlat med giftiga konserveringsmedel efter 2004 när faran blev allmänt känd. Det är osannolikt att du kommer att tycka att detta är ett problem med en ny gungställning.

Vad beträffar tryckbehandlat och kemiskt konserverat virke visade sig det som de trodde var säkert att spela på för år sedan vara osäkert och anses vara farligt avfall när de kastas. Kommer liknande resultat att framkomma om de nya behandlingarna och konserveringsmedlen? Vem vet och tiden kommer att visa men när barn är oroliga varför ta risken. Bokträ & ceder har många fler fördelar än att bara vara kemiskt fria.

Dimensionellt stabil, motstår mest vridning och är naturligt motståndskraftig mot röta och insektsangrepp. De bästa alternativen för din trägungställnings är cederträ. Dessa träslag ger dig den dimensionellt stabila, solida grunden, lågt underhåll och överkomliga priser som gör dem till ett logiskt val, och en anledning till att dessa träslag är populära hos tillverkare av gungor.

Vilken typ av gungställning skulle fungera bäst i trädgården?

Eftersom gungor kan bli en långsiktig fixtur i trädgården medan dina barn växer upp är det ett viktigt beslut att välja rätt. Oavsett om du går för en gungställning i metall eller trä, har jag valt en mängd högkvalitativa gungor från ansedda varumärken så att du kan vara säker på att dina barn leker säkert.

Metall gungställning

Metallgungställningar är i allmänhet billigare än trä och har den extra fördelen att de inte väder ut så snabbt. De är vanligtvis konstruerade av stål för hållbarhet och hållfasthet och finns i en mängd olika färger. Pulverlackerade ytor förhindrar rost, men en metallgungställnings kan fortfarande behöva generellt underhåll då och då för att reparera flis och repor på metallen. En annan anledning att välja en metallgungställnings är på grund av att det är enkelt att bygga. De ihåliga metalldelarna är lättare än solida motsvarigheter, så metallgungställningar är mycket bekvämare för en ensamstående förälder att montera.

Trägungställningar

Trägungställningar har en naturlig skönhet som är perfekt för mer traditionella trädgårdar, och de behandlas ofta för att förhindra svamp och insekter. De kan emellertid kräva underhåll för att fläcka och bevara träet, eftersom de annars kan vara blekna, klyva eller skeva över tid. Trägungställningar är vanligtvis gjorda av högkvalitativt virke: antingen tall, bokträ eller cederträ och är sannolikt svårare att montera än metall på grund av träets vikt. De har dock ett fantastiskt naturligt utseende och är lika starka som metallgungställningar.

Vilken typ av gungställning ska man välja?

Att köpa en gungställning kommer att förändra dina barns lektid avsevärt till det bättre, så när det gäller att välja exakt vilken bit du ska köpa är det viktigt att överväga alla alternativ. Medan gungor fortfarande är det mest populära alternativet för utomhuslek finns det en mängd olika alternativ att välja mellan för att maximera tiden som dina barn tillbringar i trädgården.

Utomhusgungställning

En lekplats utomhus är perfekt för att uppmuntra att spela ute och under de varmare månaderna kommer barnen att älska att använda strukturen för fysiskt och fantasifullt spel. Utomhuslekar innehåller vanligtvis en gunga liksom annan lekutrustning som rutschkana, bergsklättringsvägg, rep eller torn. De är perfekta för större familjer eftersom de erbjuder gott om utrymme för barnen att leka tillsammans.

Ihopsatta gungor

Bo gungor ses oftast på lekplatser men är också perfekta för användning i trädgården. Mångsidigheten hos gungor gör att de är mer benägna att användas när barnen blir äldre, och det stora sätet innebär att två eller tre barn kan gunga på en gång. Stå upp, sitt eller lägg dig, till och med lägg till filtar och en bok på en sommarkväll, och en bo gunga kommer att lägga till en helt ny dimension i din trädgård. Bo gungor är också den perfekta gungan för barn med vissa speciella behov eftersom gungrörelsen kan lära barn rumslig medvetenhet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top