Den bästa häcken 2022 – Test av olika häckar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Buxbom Häck 30-40 cm 100-pack

Avenbok Häck 60-100 cm 100-pack

Thuja Brabant Häck 50-70 cm 100 pack

Liguster Häck 50-80 cm 100-pack

Klicka här för att se fler häckar.

Bästa häcken 2022

En häck kan användas oavsett om du vill skapa gränser, skapa insynsskydd, ha lä eller bara som ett roligt sommarprojekt. Med den bästa häcken kommer du att sticka ut från grannskapet och skydda din tomt, utan att behöva sätta upp stora staket.

Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilken häck som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller onlineaffärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen skuggas över. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra den häck du kollar på faktiskt är.

När du då väl får hem din häck är den kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa den bästa häcken. Det är just av den anledningen som vi här på hantverksproffset.se har gjort en köpguide för den bästa häcken. Vi har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta den bästa häcken på den svenska marknaden, och eftersom vi redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till häckar så har vi lyckats sammanställa en tabell med de bästa häck inom varje kategori.

För att säkerställa att produkterna vi tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har vi dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer häckar, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så har vi satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha den bästa häck kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha en häck som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!

Köpguide för bäst i test häck 2022

Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilken häck som är den bästa. Det finns så otroligt många sorters häckar som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför vi har skapat vår köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa en den bästa häcken så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa häcken 2022:

 • Kostnadseffektiv
 • Brottsförebyggande
 • Integritet
 • Bevara vilda djur
 • Skydd mot vind
 • Miljöfördelar
 • Hjälp med grundvatten
 • Stabil mark
 • Dölj fasaden
 • Lägger till färg
 • Lågt underhåll
 • Hållbarhet
 • Husets värde
 • Tillväxtstid
 • Jord
 • Skugga
 • Markförberedelse
 • Enkel omhändertagning

>>> Funderar du på att köpa en häcksax? Klicka här. 

Kostnadseffektiv

Att plantera en häck är ett gör-det-själv-projekt för de flesta och allt du behöver är en ledig dag, en spade, växter och lite kompost för att ge din häck en bra start (om du inte är i ett landsbygdsområde där du kan behöva kaninvakter). Den initiala inköpskostnaden för att säkra växter och foder kan vara så låg kostnad eller dyr som du väljer beroende på art och storlek på växten.

Kostnaden är avsevärt lägre om du använder mindre cellodlade häckväxter eller de ännu billigare barrotsväxterna, varav de flesta är lövfällande men det finns några vintergröna arter (Körsbärslagrar, Box, Holly, Yew och Privet). Vi har designat vår hemsida så att du snabbt kan jämföra kostnaden för olika häckväxter, mycket beror på om du har tålamod att beställa mindre plantor (som är mycket billigare) och vänta ett extra år eller två på att de ska mogna.

När du väl har planterat din häck kräver trimning ingen experthand eftersom de flesta snabbt tar till sig kunskapen och teknikerna, och jämfört med de vanliga kostnaderna för underhåll eller reparation av konstgjorda alternativ med stängselbehandlingar eller pekande, häckklippning kostar då bara några timmar av din tid.

Brottsförebyggande

Även om ett högt staket eller vägg är svårt att skala, är det inte omöjligt och staketpaneler kan tas bort. Vissa arter av häckar har dock täta vanor och långa taggar som gör det nästan omöjligt att klättra över eller genom dem utan skador. Taggiga eller taggiga häckar är oerhört dåliga för inbrottstjuvar eller inkräktare.

Särskilt där din gräns är sårbar, tänk på Hawthorn, Pyracantha och Berberis. Man tror att brottsligheten är lägre i grönområden och till och med att människor är benägna att köra långsammare nerför en gata kantad av häckar.

Integritet

Mindre lövade, täta, vintergröna häckar är nästan omöjliga att se igenom och är en idealisk avskildhetsskärm för hem i livliga områden med mycket passerande trafik och gång, eller för att skapa en privat trädgård var som helst. Eftersom de är vintergröna kommer de att ge sekretesskydd året runt.

Om utrymme är ett problem eller om du letar efter integritet och säkerhet, har vi ett utbud av Ivy-skärmar och Hedging-skärmar som passar räkningen! Dessa skärmar, som är odlade i smala tråg över ett galvaniserat stålramverk, erbjuder en omedelbar grön, avskild lösning, är enkla att installera och passa in i de smalaste utrymmena. Populära i tätorter där utrymmet är högst, är de också naturliga föroreningsabsorbenter, vilket gör dem idealiska för externa fritidsområden, runt skolor och som gröna barriärer längs vägkanter.

Bevara vilda djur

Många fågelarter, insekter och små däggdjur använder häckar för att ge skydd, säkerhet mot rovdjur och mat via blommande och fruktbärande sorter. Häckar uppmuntrar vilda djur och biologisk mångfald och hjälper till att bevara våra inhemska vilda arter, av vilka de viktigaste arterna har minskat med cirka 60 % sedan 1970.

Idag är en fjärdedel av brittiska däggdjur och nästan hälften av fåglarna som nyligen bedömts i riskzonen. utrotning på grund av förlust av livsmiljöer och föroreningar. Häckar som är populära bland fåglar är hagtorn med läckra röda häckar på hösten, eller bären på ett lagerbär, pyracantha eller järnek. Insekter som är fördelaktiga för trädgården älskar lavendel och oleaster. Kontrollera alltid att ungar har lämnat sitt bo innan du klipper din häck. Alla vilda fåglars ockuperade bon är skyddade enligt lag.

Skydd mot och motstånd mot vind

Den överväldigande anledningen till att plantera en häck är att ge skydd mot vindar. Till skillnad från en mur eller ett staket, som leder vinden uppåt över hindret och skapar turbulens, filtrerar och lugnar en häck den, vilket leder till förbättrad luftcirkulation och bildandet av ett skyddat mikroklimat. I trädgården ger detta bättre växt förhållanden till följd av varmare jord. I kustområden är en häck särskilt användbar för att minska salterosion och skador på löv från salt och sand.

I hårt blåsigt väder kommer en häck inte att falla och skadas på samma sätt som ett staket eller en mur, eftersom dess konstruktion är stark men ändå flexibel, vilket tillåter en del av luften att passera och minska trycket som utövas på den. Förlust av lövverk eller trasiga grenar kan förekomma men kräver inget ingrepp eftersom de kommer att växa tillbaka naturligt.

Miljöfördelar

Täta vintergröna häckar är ett användbart sätt att minska ljudnivåerna (minska men inte eliminera). Graden av ljuddämpning påverkas direkt av en häcks höjd, mognad och täthet, och särskilt av höjden av ljudkällan, ett buller ovanför trädgårdsnivån är svårare att minska.

Häckar och häcksskärmar är inte bara utmärkta ljudbarriärer, de har förmågan att absorbera skadliga gifter och partiklar som släpps ut av trafiken, filtrera bort cirka 50 % av gifterna och partiklarna för att ge betydligt renare luft i närheten. Tät vintergrön häckning är idealisk på båda punkter och kan vara extremt fördelaktig i mycket trafikerade miljöer, särskilt för områden där barn leker ute eller där örter och grönsaker odlas. Se vår sida om häck och luftföroreningar här.

Hjälp med grundvatten

Häckar är naturliga svampar för vatten och kan hjälpa till att suga upp överflödigt grundvatten och hjälpa till med landdränering. Detta kan främja bättre växt förhållanden för växter men kan också skydda mot vatteninträngning från trädgård till hem, eller för att minska sittande grundvatten i åkrar och hagar efter perioder med kraftigt regn, vilket förbättrar villkoren för både djur och grödor.

Det finns ett antal arter som är mer lämpade för blötare markförhållanden som Al och Willow, där avenbok är ett bättre alternativ än sin nära kusin, bok, i måttligt våta jordar. Men för mark som är exceptionellt våt eller vattendränkt under långa perioder är häck inte ett lämpligt alternativ utan ytterligare dränering.

Stabil mark

Med ett starkt och rikligt rotsystem kan häck hjälpa till att stabilisera marken och skydda lokala ekosystem i ogynnsamma väderförhållanden. Särskilt fördelaktigt för landsbygden, ger de en stabil gräns mot åkerkanter som skyddar både vilda djur och boskap samt åkerkantens integritet, genom att förhindra erosion.

Häcksrötter sträcker sig i genomsnitt till cirka 50 cm under marken och sprids ut i ett nätverk av filamenttyp som håller jorden runt den på plats. Vissa häckväxter kan också ha djupa kranrötter. Det är dock ingenting värt att i tunga eller lerjordar kan häckrötter utveckla en mindre produktiv struktur på grund av markförhållandena.

Om du planterar häckar i din trädgård, ta hänsyn till dina grannar och medveten om ditt ansvar när du underhåller din häck.

Dölj fasaden

Vi har inte alla fantastiska utsikter från våra fönster och en häck kan snabbt mogna till vilken höjd som helst för att blockera sikten till soptunnor, tvättlinor, komposthögar eller fula byggnader.

Detta är särskilt användbart om du behöver en hög skärm, när kostnadskonsekvenserna av väggar och staket blir ännu mer övertygande till förmån för häckar.

Se hela vårt utbud av snabbväxande häckar här eller för omedelbara screeningsalternativ.

Den mörka bakgrunden på en etablerad häck är den perfekta duken som hjälper till att fokusera trädgårdsmästarens öga på växterna i förgrunden. Häckar används av trädgårdsdesigners för att förbättra färgglada växter och örtartade bårder, som visas med stor effekt framför en häck.

För en häck med lövskydd året runt, se hela vårt utbud av vintergröna häckar här.

Lägger till färg

Många häckarter ger trädgården en mängd färg och säsongsintresse året runt. Blad i nyanser av grönt, grått, gult, grädde, lime, koppar och lila, samt blommor, blommor, frukter och bär – en noga utvald häck kommer att belöna trädgårdsmästaren med färg under hela säsongen.

Lågt underhåll

Alla häckar kräver visst underhåll, men staket måste målas och panelerna under dess livslängd måste bytas ut när de är ruttna eller vindskadade. Ok, väggar kanske inte behöver mycket underhåll, om de inte är skadade – även vi ska erkänna att väggar kan ha kanten över en häck när det kommer till lågt underhåll. Men när du räknar in kostnaden, de visuella aspekterna, miljön och hållbarheten, tror vi naturligtvis att en häck är det bättre alternativet totalt sett.

Tänk noga när du väljer en häck om underhållskravet om detta är ett övervägande – vi anger frekvensen av klippning som behövs för varje art på fliken “Beskärningsråd” på varje artsida. Medan Leylandii, vår snabbast växande av alla häckar kommer att behöva klippas 2–3 gånger om året för att hålla den under kontroll, finns det några häckväxter som trivs med en enkel trimning en gång om året, och kan till och med stå längre om en mer naturligt och mindre klippt utseende är vad du föredrar.

Hållbarhet

Jämfört med ett staket är en häck en billigare investering men kan hålla en livstid, vilket sparar både ersättnings- eller reparationskostnader och materialresurser. Eftersom det också fungerar som en livsmiljö för vilda djur, hjälper till att reglera lokalt klimat och föroreningar och kan hjälpa till med dränering och markstabilitet, är häckar inte bara kostnadseffektiva, utan ger också ekologisk och miljömässig hållbarhet.

En häck under sin livstid ger mycket mer tillbaka till miljön än den tar och den är detta faktum som gör det till ett verkligt hållbart alternativ över en vägg eller ett staket.

Husets värde

Vi har sett forskning som visar att huspriserna tenderar att vara högre på gator som är grönare och brottsligheten lägre. Grönska i allmänhet, särskilt om den är väl presenterad och omhändertagen, bidrar till att din fastighet är attraktiv.

Så om du vill få ut det mesta av ditt hem och din trädgård och dra nytta av allt det positiva som en häck också kan ge, inklusive potentiellt öka värdet på ditt hem, plantera en häck och gör en verkligt värdefull investering!

Tillväxtstid

När en trädgårds häck väl är etablerad bör den inte kräva mer än en årlig check för att behålla sin form och höjd. Längs vägen kommer dock en växande häck att behöva lite mer uppmärksamhet – vi pratar minuter inte timmar – och ju långsammare den växer desto mindre uppmärksamhet kommer den att behöva. Bara du kan bestämma vad som är viktigast – maximal tillväxt eller minimalt underhåll.

Jord

Först och främst, titta runt i ditt närmaste grannskap för att se vilka häckväxter som växer bra. Titta inte för långt bort eftersom markförhållandena kan förändras på några meter. Därefter, om du inte känner till din jordtyp, gräv ett undersökningshål någon meter ner där du tänker placera din häck. Häckväxter tenderar att föredra ett hem som dräneras gratis, så fyll ditt hål med vatten för att bedöma dräneringen. Om det är långsamt (och definitivt om det finns lera) bör du gräva i mycket organiskt material (kompost, jordförbättringsmedel, bark etc.) innan du planterar.

Du bör också ta hänsyn till jordens pH – lagrar gillar till exempel inte starkt sura jordar. Om du inte vet hur sur/alkalisk din jord är, kan billiga testkit lätt köpas.

För övrigt, om du har ett nybyggt hus, döm inte boken efter dess omslag – utvecklarens intagna matjord kan bara vara ett strö för att täcka mindre tillmötesgående hardcore under.

Skugga

Med tanke på att många häckar planteras där intilliggande byggnader, väggar eller träd kan skapa en skuggig miljö är det tur att det finns många skuggbeständiga häckväxter. Det är därför viktigt att välja växter som kommer att vara nöjda med det ljus som deras nya plats ger.

Kom också ihåg att när en häck växer kommer den att skapa ett skuggat område i dess skugga, så se till att all omedelbar underplantering är skuggtolerant

Markförberedelse

Först: Förbered jorden före plantering. Detta är viktigt. Vi rekommenderar att du gräver med en trädgårdsgaffel till dubbelt så djup som gaffeln (dubbelgrävning) eftersom detta ger rötterna ett fritt lopp utan begränsningar.

När du gräver, ta bort allt ogräs inklusive rhizomer (köttiga rötter) och eventuella stora stenar eller annat skräp som kasserade tegelstenar och spillror. Håll små stenar eftersom dessa är bra för dränering.

För det andra: Om sommartid fyll fåran med vatten och låt den rinna av.

För det tredje: Tillsätt organiskt material, såsom trädgårdskompost, och, om du planterar på våren eller sommaren, ett stänk av allmängödsel.

För det fjärde: Lägg ner häckväxterna i en hink med vatten en kort stund för att driva ut luften, låt rinna av och ta sedan bort växten från sin behållare.

Slutligen: Placera dina häckväxter i fåran med toppen av krukan i marknivå, fyll tillbaka och håll fast med hälen för att säkerställa att rötterna har god kontakt med jorden.

Enkel omhändertagning

Dina häckväxter måste skötas omedelbart när du får dem. Även om containerodlade växter inte behöver planteras ut omedelbart, måste behållarna flyttas till en plats som erbjuder rätt mängd ljus/skugga och nödvändigt skydd mot väder och vind. Och de måste hållas fuktiga men inte blötlägga t alla gånger. I varmt väder kan detta kräva daglig vattning; på vintern kommer ingen ytterligare vattning att behövas om de inte får stå på sidan länge.

Rotklumpar måste hållas fuktiga medan bara rötter måste flyttas antingen in i det svala garaget (om de är i påsar) eller “kräkta in” i ett dike. Hela tiden får inte rötterna torka ut. Under de första åren är det viktigt att hålla området runt dina häckväxter ogräsfritt. Använd kompost för att dämpa ogräs och behålla fukt och toppklädsel årligen med ett allmänt gödselmedel. På senvåren nyper du ut “ledaren” och klipper sidorna för att göra häcken fylligare. Häcken kommer att sätta upp en ny ledare inom kort. Vattna ofta, speciellt under torrperioder och stöd växter som gungas av vinden.

köp en avenbok häck och andra häckväxter online
Köp en avenbok häck och andra häckväxter online

Lista över de bästa häckarna 2022

 • Bäst i test: Buxbom Häck 30-40 cm 100-pack
 • Populärast: Avenbok Häck 60-100 cm 100-pack
 • Premiumval: Thuja Brabant Häck 50-70 cm 100 pack
 • Billigast: Liguster Häck 50-80 cm 100-pack

Hur man underhåller en häck

Rader av tjockt planterade buskar kan vara ett stiligt sätt att definiera gränser och gränslinjer, hålla barn och husdjur inne (eller ute) och ge fåglarna skydd och till och med mat. Men som alla buskar behöver häckar regelbundet vattnas, matas och beskäras för att se bäst ut. Även om folk kanske glömmer att ge rötterna en god drink i varmt väder eller att gödsla tidigt på våren med en bra 10-10-10 formel, är det sista området där de flesta av oss verkligen tappar det.

1. Handbeskärning är ett måste i samband med klippning

Att använda en sax – vare sig det är handhållna häcktrimmare med långa sax liknande blad eller en powertrimmer – för att ta av grenspetsar, håller häckarna snygga och snygga och stimulerar också knoppproduktionen nära växternas kanter.

Men när knopparna förökar sig kan en buske bli så tjock att solljus inte kan penetrera den, vilket förhindrar inre tillväxt. Resultatet: en häck som blir större för varje år och ser livlös ut inuti. Korrekt beskärning låter lite solljus komma in och gör att du kan skära ner buskar så att de inte blir för stora.

Så vid varje klippning, se till att använda bypass-handbeskärare för att skapa några utrymmen i häcken för ljus och luft. Med några fots mellanrum, sträck insidan och klipp en eller två grenar i en 45-graders vinkel, precis ovanför en klump eller broschyr som växer i en riktning som du vill uppmuntra.

Om en häck är gammal och allvarligt övervuxen, måste du göra lite föryngringsbeskärning med hjälp av treårsregeln. Ta bort upp till en tredjedel av de tjockaste stjälkarna nere vid basen av växten, vilket stimulerar ny tillväxt; upprepa nästa år och året efter. Detta ger dig en friskare buske som är reducerad i storlek.

2. Beskär häcken på vintern

Helst bör häckar beskäras på senvintern, när växterna är vilande och inte har producerat knoppar – särskilt om du skär ner drastiskt. “Du vill inte att de ska bryta knopp innan du beskär eftersom du vill att växtens energi ska gå till att producera ny tillväxt där du vill ha den”, säger Roger. “Om du tar av en växts knoppar, skär du av förbrukad energi, och det kommer att ta längre tid för häcken att fyllas ut.”

Särskilt vintergröna växter kräver beskärning tidigt på säsongen; eftersom de i allmänhet växer långsammare, är de sannolikt kala (där invändiga snitt har gjorts) och felfärgade i spetsarna (för gula) när ny tillväxt börjar synas, långt in på sommaren.

Snabbare växande lövfällande häckväxter som liguster, spirea och viburnum är mer förlåtande. Med blommande buskar är den gyllene regeln för beskärning att vänta tills dagen efter blomningen blir brun — på så sätt hinner växten sätta knoppar för nästa år, oavsett om den blommar på nuvarande säsongs trä eller nästa.

3. Häckar ska vara smalare upptill, bredare nedtill

Om de lämnas ensamma kommer de flesta häckar att börja bredda sig på toppen, där de får mest solljus. Detta resulterar i en V-form som skuggar nedre grenar så att de producerar mindre och mindre lövverk. “Du vill vända det där V:et upp och ner”, säger Roger. En klippt häck ska alltid vara bredare längst ner och smalare upptill, oavsett om den toppen är platt, spetsig eller rundad.

Vid klippning, börja längst ner och arbeta uppåt mot toppen. För absolut precisionsklippning kan du också köra en stränglinje mellan stakarna för att säkerställa en jämn linje längs toppen, men Roger föredrar att lita på sitt öga för en mer naturlig look.

Kom ihåg att när du klipper toppen av en växt är den mer benägen att få snöskador (trasiga grenar) eftersom den inte fäller snö lika lätt. Höga häckar drar nytta av att bindas upp för vintern – se bara till att använda rep eller kedjelås (plastmaterial för trädförstöring) snarare än slangklädd tråd, som kan göra om stammarna om de lämnas på för länge.

4. Bestäm hur hög och bred du vill ha din häck innan du planterar

Om du börjar från början, välj växter som lämpar sig för att göra en häck, vilket innebär att de naturligt växer upprätt och tätt – orden “kolumnformig” eller “fastigiate” i namnet indikerar den typen av odlingsvana.

För formella häckar kommer dessa buskar också att behöva tolerera klippning och frekvent beskärning, som idegran, liguster och buxbom. I allmänhet behöver en häck minst 3 fot bred. När det kommer till höjden kommer att hålla din häck i ungefär ögonhöjd för att underlätta underhållet; annars, var beredd att klättra på en stege för att komma till de övre delarna.

Den bästa kursen är att ta reda på hur hög och bred du vill att din häck ska vara innan du planterar. “Forska om vanan hos vilken växt du vill säkra”, säger Roger, “välj sedan en sort som inte växer över ditt utrymme. Annars kommer du att utkämpa en kamp i uppförsbackar och försöka klippa häcken till storlek.”

Bra val för större, mer naturligt formade vintergröna häckar som kräver minimal beskärning inkluderar västra arborvitae, eastern red cedar, enbär, cypress, hemlock, fastigiate vit tall och några sorter av järnek. Där fyra säsonger lövverk inte behövs, kan du överväga informella häckar av blommande buskar, såsom forsythia, syren, hortensia, rose of sharon, crape myrten, eller rugosa rosor.

5. Vet skillnaden mellan en häck och insynsskyddsväxter

Förvänta dig inte att en häck ska ge mycket avskildhet eller blockera en oönskad vy. Häckar hålls i allmänhet på 6 till 8 fot höga; privata planteringar kan stiga 30 fot. I allmänhet är skärmplanteringar också mycket bredare, de består av en blandning av förskjutna vintergröna och lövträd, buskar och perenner för ett naturligt utseende. “Låt en häck vara en häck – en attraktiv buskkant som omsluter din trädgård och förenar landskapet”, säger Roger. “Om integritet är vad du är ute efter, börja titta på stora träd.”

Hur man väljer den bästa häcken

Formell eller informell, de rätta häckväxterna har kraften att helt förvandla din trädgård. Du kan framkalla en italiensk känsla, öka säkerheten, skydda sängar från rådande vind, eller bara plantera upp en attraktiv gräns som kommer att hålla i många år framöver. Oavsett vilket syfte din häck kommer att tjäna, här är vårt val av de bästa växterna för din trädgård…

Vad är viktigt när man väljer rätt häck?

Innan du börjar plantera en häck, fundera på om du vill ha en praktisk barriär eller något mer dekorativt. Ett funktionellt vindskydd måste vara vintergrönt, elastiskt och tillräckligt tjockt för att vara effektivt året runt. En prydnadshäck måste vara formbar och attraktiv genom alla årstider. Med detta i åtanke måste du tänka på:

 

Form. Välj höga raka växter för storskalig screening, som lombardiska poppel, eller skapa en kortare buskig häck från lavendel eller rosmarin för något mindre formellt.

Jord och aspekt. En mjuk häcksanläggning kan ha svårt att etablera sig i ett mycket exponerat vindläge. Jordkvalitet och pH spelar också en roll för att avgöra vad som trivs i din trädgård.

Höjd och bredd. Häckväxter växer till en rad olika höjder vid mognad. Välj din häck efter höjd för att se till att du får något du kan hantera.

Tillväxthastighet. En ek planterad som en barrotsplanta tar år att nå full storlek. Snabbväxande växter som hassel bildar snabbt effektiva barriärer.

Underhåll. Om du vill ha en formell häck kan du behöva trimma, forma eller träna upp dina växter. Tänk på tiden och den skicklighet du har för att upprätthålla en formell häck. Kom ihåg att lövfällande växter kommer att tappa sina löv årligen, och alla som faller på stigar kan kräva kratta.

Giftighet. Plantera inte idegran nära lekplatsen, de klarröda bären ser väldigt attraktiva ut men är giftiga!

För en kostnadseffektiv häck, plantera barerotsplantor under hösten och vintern. Rötterna kommer att etablera sig under de kallare månaderna redo att stödja ny tillväxt under våren. Barerootshäck är vanligtvis mellan 45 cm och 90 cm hög vid ankomst, vilket skapar en initialt låg gräns som växer ut under åren. Ta reda på hur du planterar dina barrotsväxter i vår utmärkta guide.

Om du vill ha en mer “instant” lösning, välj helt enkelt krukträd eller buskar som är i löv, och plantera ut dem mellan höst och försommar. Du kanske upptäcker att buskiga lågväxande häckväxter är buskiga när de har odlats i behållare.

Sju populära häckstilar för din trädgård

Häckar är gränsmarkörer gjorda av växter och träd och, vare sig det är praktiskt eller rent dekorativt, får du helt olika resultat med olika sorter. Här är sju av de bästa häckarna för att passa behoven i din trädgård.

Bästa säkerhetshäcken

Taggiga och taggiga växter avskräcker oönskade besökare till din trädgård. Vem skulle inte bli avskräckt när man står inför en vägg av törne? Detta gäller även för fyrbenta besökare i din trädgård. De bästa varianterna för säkerhet inkluderar:

 • Svarttorn – långa taggar och tät tillväxt gör detta till en idealisk säkerhetshäck. Fruktiga vita blommor på våren och ätbara växter på hösten gör det ännu bättre.
 • Hundros – kraftig tillväxt täckt från topp till tå i mycket taggiga taggar.
 • Hagtorn – en vanlig syn längs de flesta av Storbritanniens landshäckar, hagtorn är en annan tät, taggig, snårbildande buske som bildar en mycket effektiv barriär.
 • Järnek – även om de inte är lika stora och vassa som andra taggiga buskar och träd, är varje vintergröna löv kantad med taggar. Busken växer tillräckligt tätt för att visa sig svår att tränga igenom.
 • Ramanas ros – antalet taggar och taggar på denna ros avskräcker inkräktare, och vackra ljusa blommor gör den också till ett attraktivt alternativ.
2. Bästa vintergröna häckväxter

En vintergrön häck ger tät, året runt avskildhet och skydd mot vind. I mycket utsatta områden är en dubbel rad växter väl värd att överväga för extra djup och skydd. Sorter att överväga inkluderar:

 • Photinia x fraseri ‘Red Robin’ – löv med lågt underhåll och färgglada löv gör denna vintergröna växt till ett utmärkt val.
 • Liguster – en traditionell trädgårdshäckväxt med små blad som är lätt att odla och som tål vanlig klippning.
 • Idegran – de små, tätt växande bladen gör denna växt väl lämpad för formella häckningar.
 • Box – används ofta för topiary, box passar även lägre växande häckar i små trädgårdar och kan hållas trimmad för ett mycket snyggt och snyggt utseende.
3. Bästa kusthäckväxter

En noggrant vald kusthäck tolererar salt luft och starka vindar – förhållanden som kommer att döda mindre tåliga växter. Växter som är bäst lämpade för kusthäck inkluderar:

Havtorn – taggig (som namnet antyder) med små men täta blad, producerar ljusa orange bär på sensommaren som är en bra källa till vitamin C. Den manliga formen kommer inte att producera bär.

 • Golden Privet – en guldbladig variant av den vanliga häckväxten, denna Tough evergreen är perfekt för kustnära vindskydd och skärmar.
 • New Zealand Broadleaf – snabbväxande vintergrön med en snygg och städad vana, perfekt för vindskydd och screening.
 • Rönn – denna lövfällande inföding avslutar året med färgglada bär och växer mycket bra i kustområden.
 • Fältlönn – denna växt är inhemsk och lövfällande och producerar attraktiva bevingade frukter.
4. De bästa blommiga häckar
 • Blomhäck är vackert stora delar av året. Ge en bakgrund av färg i din trädgård med dessa blommande häckväxter:
 • Krabbaäpple – vackra rosa blommor på våren förvandlas till en skörd av attraktiva krabbaäpplen på hösten.
 • Guelder Rose – denna sort av viburnum kallas också snöbollsbusken på grund av överflöd av vita blommor under senvåren och sommaren.
 • Viburnum – mörkt lövverk och ljusa vita blomhuvuden med rouge accenter på våren.
 • Wild Cherry – sprayer av vita blommor på våren täcker denna häckväxt från topp till tå.
 • Prydnadskvitten – mycket ljusa orange blommor tidigt på våren.
 • Rosenhäck – rosor gör attraktiva, doftande och ogenomträngliga häckar med rätt träning. Det finns så många sorter som passar en häck.
5. Bästa färgglada häckar

Det finns massor av färgglada häckväxter att välja mellan. Prova en lila eller gyllene häck, eller till och med en blandning av färger för en riktigt slående gränsmarkör. Bra exempel på “icke-gröna” häckväxter är:

Kopparbok – tätt packade, djupt lila löv täcker denna lövfällande häck, perfekt för screening under sommaren.

Amelanchier – färgglada löv som förändras under säsongen och fruktsamma vita vårblommor.

Golden Weeping Willow – silvriga löv visas på en gyllengul stjälk året runt.

Röd bladros – Ett tätt snår av lila/röda löv på liknande färgade stjälkar gör detta till en attraktiv och effektiv häckväxt.

Röd kornel – vackra ljusa stjälkar genom vintern, blommor på våren och frisk grön tillväxt på sommaren.

6. Djurvänliga häckväxter

Plantera natur- och djurlivshäcksorter för att skapa en levande gräns som erbjuder mat och skydd åt våra inhemska fåglar och insekter. Massor av inhemska växtarter utgör en levande livsmiljö samt en extremt effektiv häck. De bästa häckalternativen för vilda djur är:

Avenbok – lämpar sig för pollardering och klippning om en större eller mer informell häck önskas.

Hassel – attraktiva nötter och nötter älskade av ekorrar.

Pussy willow – vågiga stjälkar och vackra mjuka kattungar.

Elder – en riktig allroundare i häcken. Blommar på våren för att locka till sig pollinerande insekter och producerar bär till fåglarna på hösten.

Söt kastanj – ett härligt inhemskt träd som producerar ätbara söta kastanjer på hösten.

Spindel – en spektakulär häckväxt för de ljust rosa och orangea höstfröhuvudena. Stöder ett brett utbud av vilda djur.

Engelsk ek – Quercus robur är ett ikoniskt engelskt träd som gör en härlig häck och stöder massor av vilda djur.

7. Bästa ätbara häckväxter

Ätliga häckväxter producerar frukt, nötter eller löv som kan ätas direkt från busken, eller tillagas för att göra välsmakande sylt eller konserver. Några av våra favoritalternativ för ätbara häckar är:

 • Vilda körsbär – detta inhemska träd producerar små ätbara körsbär.
 • Hippophae rhamnoides ‘Leikora’ – producerar ljusa orange bär på hösten som är fulla av C-vitamin.
 • Körsbärsplommon – skörda de ätbara miniatyrplommonen för sylttillverkning.
 • Lavendel – en högdoftande, lågväxande häckväxt perfekt för att smaksätta desserter och drycker.
 • Sweet Bay – en spänstig och mycket aromatisk häck, bladen ger smak åt grytor och stekar under tillagningen.

Hur man planterar, odlar och vårdar häckväxter

När man ska plantera

Krukodlade häckväxter kan planteras när som helst på året förutsatt att marken inte är frusen eller vattendränkt och därför lätt kan bearbetas. I praktiken är dock tidig höst vanligtvis bäst för vintergröna och halvvintergröna häckar, medan lövfällande häckar bäst planteras i mitten av hösten till sen vinter efter att löven har fallit och viloläget har satt in. Det enda undantaget är att vintergröna häckar vid en kyla , blåsiga platser planteras bäst från april till mitten av maj (snarare än hösten) så att de kalla vindarna inte torkar ut de nya plantorna över vintern.

Ett alternativ i det här scenariot är att plantera på hösten som vanligt och sedan skydda dina växter under deras första vinter med ett vindskydd av tyg som är väl säkrat mellan 3–4 pålar. Barrotsäkring bör planteras mellan mitten av oktober och slutet av mars. Djuprotade vintergröna planteras bäst från början av september till mitten av oktober eller från början av april till mitten av maj. Vid dessa tider är solen inte för stark och, kritiskt, om temperaturerna inte är för kalla, kommer växter att utveckla fina rothår som ger dem ett försprång på våren.

Om du inte kan plantera omedelbart efter att du fått din häck, eller om förhållandena inte tillåter, förvara dina plantor på en frostfri plats som ett växthus, skjul eller uterum, tills du är redo att plantera. För barrotsväxter, blötlägg rötterna i vatten i 2 timmar före plantering (de kommer oundvikligen att ha torkat ut lite under transporten), täck sedan rötterna med fuktig krukkompost, strimlat papper eller halm. Lägg ett polyetenark över rötterna för att hålla kvar fukten och hålla dem varma. Alternativt kan nakna rotplantor “kräktas in”, vilket innebär att tillfälligt plantera dem i ett smalt dike med rötterna mycket tätt intill och täckta med cirka 30 cm jord för att isolera rötterna från kylan.

Förbered marken

Barrotsäkring bör planteras mellan mitten av oktober och slutet av mars. Rootballed vintergröna planteras bäst från början av september till mitten av oktober eller från början av april till mitten av maj. En bra jordförberedelse innan plantering kommer att räcka långt för att få din nya säkring på rätt spår. Växter försämras om de får ligga i förpackningen för länge, så odla om möjligt jorden i det område du vill plantera i förväg. Ett planteringsdike kan till och med grävas i förväg och täckas med polyeten för att hålla den torr och förhindra att den fryser.

Börja med att ta bort allt flerårigt ogräs eller använd ett ogräsmedel över marken som ska planteras. Gräv sedan noggrant över en 60–90 cm remsa där du vill plantera din häck så att planteringshålet inte är isolerat. Förutom att eliminera packning och förbättra dräneringen, kommer detta att säkerställa att dina häckväxter kan rota ut fritt genom och över den lossade omgivande jordprofilen. Bygg in mycket kompost av god kvalitet eller organiskt material som väl ruttnat trädgårdskompost, gödsel, svampkompost eller komposterad bark.

Genom att göra denna förberedelse 4–6 veckor i förväg kommer jorden att få sätta sig och kommer fortfarande att fungera när du kommer för att plantera din häck. Om detta är svårt, applicera generösa nävar blod, fisk och ben i jorden i stället (detta kan göras vid planteringstillfället). Du måste gräva ett planteringsdike som är minst 45 cm brett och 30 cm djupt (djupare för mer etablerade växter för att rymma deras större rotsystem) där du tänker plantera din nya häck. Bryt upp eventuell återstående packning, särskilt i botten och sidorna av hålet.

Om du har en tung lerjord, se till att förbättra dräneringen genom att inkorporera sand eller grus i din jord (detta måste vara kalkfri), forma en ås att plantera i (15-20 cm hög och 50-70 cm bred). Var särskilt noga med att inte skapa en solid bassäng vid botten av diket som kommer att hindra vattnet från att rinna fritt. Om du har för avsikt att plantera i ett markområde som regelbundet blir vattensjukt på vintern, kommer du sannolikt att behöva installera en permanent dräneringslösning.

Avståndet mellan de olika plantorna

Inhemska häckar planteras vanligtvis i 2 rader med cirka 30 cm mellanrum med raderna förskjutna mot varandra. Antalet plantor per linermeter är vanligtvis 4 men upp till 9 får användas.

T.ex. för att plantera 50 linermeter inhemsk häck med 5 plantor per linermeter skulle följande antal plantor (avrundat uppåt) behövas: 50 linjära meter x 5 = 250 plantor. Prydnadshäckar planteras vanligtvis som en enda rad. Avståndet från varandra varierar mellan arterna men det vanligaste avståndet mellan prydnadshäckarter visas nedan:

Om du vill ha mer av en omedelbar häck eller skärm, öka planttätheten för att göra mellanrummen mellan plantorna mindre. Dina säkringsväxter kommer att fylla ut de mindre luckorna snabbare, på så lite som en säsongs tillväxt. Var bara lite försiktig med stora vintergröna växter (som vanligtvis levereras med rotklumpar) eftersom de behöver ha en tillräckligt stor rotyta för att bibehålla bladstrukturen.

Omvänt kommer det fortfarande att fungera att plantera på lite större avstånd (men inte mer än +15 % på planteringsavstånden ovan) för att spara pengar, men du måste vara medveten om att det tar några säsonger längre att skapa en helskärm och du kan behöva acceptera några små luckor på marknivå. Tänk noga på avståndet för att hitta en balans mellan hastigheten för att skapa en skärm och kostnaden

Tänk också på att ju högre en häck behöver växa, desto större rotsystem och desto mer vatten och näring behöver den. Om du funderar på att odla en mycket hög häck, placera dina växter på det mindre täta intervallet av våra riktlinjer för inhemsk häckning (dvs. 4-5 plantor per linjär meter) eller lägg till upp till +15 % till de rekommenderade avstånden för prydnadssäkring ovan.

Det är klart att om du vill att en häck ska fungera som en nästan omedelbar skärm och växa sig hög, finns det en avvägning att göra. En annan faktor att tänka på när du bestämmer planteringsavstånd är storleken på plantorna du tänker köpa. Växter som levereras i en stor behållare kommer naturligtvis att vara mer etablerade, högre och bredare, så du kommer inte nödvändigtvis vilja (eller kunna) plantera häckväxter som levereras i en 10 liters behållare på samma avstånd som samma växt i en 2 liter behållare.

Hur man planterar en häck

 1. Blötlägg helst rötterna från krukväxter och barrotväxter i 4 timmar före plantering. Låt aldrig rötterna torka ut. Skär bort alla skadade rötter till sund tillväxt med en gammal sekatör eller vass kniv.
 2. Blanda upp till hälften och hälften av den utgrävda jorden med planteringskompost (multifunktionsplanteringskompost för träd och buskar är bra men kom ihåg att ericaceous växter behöver ericaceous kompost istället) och strö en handfull med gödningsmedel (t.ex. blodfisk och ben) över jorden & komposten och blanda ihop.
 3. Plantera trädet eller busken på samma djup som det tidigare växte på eller upp till 25 mm djupare – leta efter förändringen i färgen på stjälken om det är bar rot – plantera aldrig så att plantan står för högt i hålet och tryck eller komprimera aldrig växtrötterna i hålet för att få det att passa. Se till att växten ser bäst ut genom att rotera den i hålet för att se till att den bästa sidan är vänd mot den riktning som du huvudsakligen kommer att titta från. När du har bestämt dig för positionen sprider du rötterna över planteringshålet.
 4. För växter med rotklumpar, knyt eller klipp av toppen av rotfolien och stoppa försiktigt in sidorna av rotfolien under växten. Återfyll med den förberedda blandningen av jord från hålet, kompost och gödsel, förstärkning jämnt samtidigt som du säkerställer att plantan fortfarande är i upprätt läge. Undvik att gräva ner någon av den nakna stammen.
 5. Efter plantering, kan du lägga kompost med bark eller väl ruttnat gödsel, var noga med att se till att komposten inte vidrör basen av trädet eller busken, vattna sedan väl. Efter att ha planterat piskor är det bäst att installera kaninsköldar och käppar. Om du använder kaninsköldar, linda spiralen runt växten, placera käppen inuti skyddet och tryck in den ordentligt i jorden.

Hur du tar hand om din trädgård för att hjälpa din häck.

Vattning

Du måste fortsätta att hålla dina nya växter väl vattnade, särskilt under de första 2 åren efter plantering eftersom de utvecklar en grad av torktolerans. Det är särskilt viktigt att hålla dina växter fuktiga i mars, april och maj precis innan de bryter vila, men viss vattning krävs fortfarande under perioder med torrt väder under vintern när dina häckväxter är vilande

Att applicera mycket vatten (cirka 10 liter per kvadratmeter) två gånger i veckan när marken är torr är bättre än att vattna lite varje dag eftersom genom att helt mätta marken kommer du att uppmuntra dina häckväxter att utveckla ett djupt rotsystem. Att vattna lite och ofta kommer att uppmuntra dina häckväxter att utveckla rötter nära markytan, vilket inte är användbart för att bygga torktolerans. Om du har tid rekommenderar vi även att spraya bladen av vintergröna häckar på kvällarna under perioder med mycket varmt och torrt väder. Detta görs enkelt med hjälp av en sprinkler fäst vid änden av en slang.

Ogräsrensning

Ogrästillväxten måste kontrolleras runt planteringsområdet för att minska konkurrensen om fukt och näring. Applicera en generös handfull långsamt frigörande, allmänt granulärt foder eller ericaceous växtfoder runt basen av varje planta plus en kompost med bark eller väl ruttnat organiskt material på våren under de första 2 åren. När du applicerar gödsel, se till att undvika bladen och mata inte efter slutet av augusti.

Trimning

Bra beskärning eller trimning krävs för att säkerställa att häckväxter förblir breda och täta vid basen. De bästa häckarna utvecklas från stark återväxt vid basen av plantorna, så se till att beskärningen antingen utförs vid planteringstillfället eller under den första våren. Klipp ut de ledande skotten efter det första årets tillväxt för att uppmuntra sidoskott att utvecklas och klipp sedan häcken en eller två gånger varje år. Hösten är en bra tid på året för att klippa de flesta häckar, men se till att kontrollera specifik vägledning för de växtsorter du odlar. Du kommer inte att störa några häckande fåglar just nu och lövträd och buskar kommer att vara vilande. Undvik att klippa under fågelsäsongen (mars-juli) om det inte är absolut nödvändigt.

Trimma inte din häck rakt upp och ner för att skapa en väggform. Beskär i stället så att basen är bredare än toppen i en inverterad keystone-form. Detta kommer att tillåta tillräckligt med solljus för att nå tillväxten i botten och hålla den frisk. Att investera i en häcksax kommer definitivt att spara tid för allt annat än den minsta av häckar. För många sorter är det initialt nödvändigt att skära ner hårt för att få häcken att tjockna; om detta gäller de växter du odlar, var inte rädd för att skära tillbaka dem hårt (men återigen, kontrollera de specifika riktlinjerna för de sorter du odlar först).

Det är ganska svårt att klippa en häck exakt med enbart omdöme, åtminstone kräver det normalt mycket övning! Vi rekommenderar därför att du lägger ut ett nätverk av styrningar innan du börjar klippa med snöre och pålar. Genom att ta dig tid att noggrant installera guider innan du börjar får du en exakt klippt häck.

Etableringsproblem

Det vanligaste problemet med häckar är att plantorna inte etablerar sig ordentligt under de första 2 åren. Kontrolltecken är gula, bruna eller skrumpna löv följt av avlövning; problemet är mest uppenbart att observera i juni. De vanligaste orsakerna är dålig planteringsteknik och brist på fukt när plantorna väl är i marken. Lösning: Köpstarka växter från en pålitlig leverantör. Följ planteringsanvisningarna ovan noggrant; i synnerhet, utsätt inte rötterna på barrotsväxter för frost före plantering, se till att häckväxter planteras vid en lämplig tidpunkt, ge mycket fukt och näringsämnen vid plantering och vattna ordentligt därefter.

det är viktigt att trimma sina häckar och häckväxter
Det är viktigt att trimma sina häckar och häckväxter regelbundet

Vad är fördelarna med att ha den bästa häcken?

Vår guide hjälper dig först att bestämma vilka häck- eller kantväxter som bäst passar din trädgård både trädgårdsmässigt och estetiskt; visa dig sedan hur du ger dina nya växter den bästa möjliga starten.

Bra staket skapar bra grannar

Men bra staket är också dyra (upp till fyra gånger kostnaden för att säkra växter, särskilt om de är uppförda av en entreprenör); benägna för vindskador och ruttnande även om de är förbehandlade och kräver regelbundet och något tråkigt underhåll om de ska hålla.

En häck är det självklara och naturliga alternativet – har många fördelar utöver att erbjuda mycket bättre värde. Oavsett om du skärmar av ett område i din egen trädgård eller markerar en gräns, kommer en häck att vara mycket mer tilltalande för ögat och attrahera vilda djur inklusive häckande fåglar.

Naturligtvis kommer det att behövas en årlig frisyr men detta bör kräva några minuter med klippare och kratta snarare än flera timmar med borste och kemikalier, hammare och spik. Och kom ihåg att många billiga förhäckar utesluter utbyte av skadade stängsel.

Gränshäck

Nästan alla sorter av träd, buskar eller buskar kan användas för dekorativa häckar, men om en häck också har ett jobb att göra, måste ett mer övervägt val göras.

Vi odlar och säljer bara sorter som kommer att trivas i Storbritanniens klimat och jordar. Så, oavsett om du vill skapa en hel eller delvis visuell skärm, ett vindskydd, en faktisk fysisk barriär eller att höja höjden på en stenmur; Oavsett om du vill att din häck ska växa till 2m eller 4m+ eller om du föredrar vintergrönt, semi-evergreen eller lövfällande, kan vi erbjuda ett noggrant utvalt val som visat sig klara uppgiften.

Budget

Oavsett din budget avgör kvaliteten på de växter du väljer i slutändan värdet du får. Billiga barrot- och rotklumpsplantor är allmänt tillgängliga men har generellt en betydligt högre felfrekvens än växtodlade i container, vilket är anledningen till att vi endast erbjuder vissa linjer som rotklump – se nedan för en mer detaljerad förklaring.

Ja, containerväxter kostar mer men de erbjuder faktiskt det bästa värdet, särskilt för de mer otåliga. Du betalar trots allt för åren av plantskolans professionella vård och ständiga uppmärksamhet – även en av våra mindre containerodlade växter kommer att ha inspekterats över 250 gånger – långt över 500 gånger för våra största exemplar. Och de kommer att ha blivit skickligt vattnade, matade och trimmade.

Och trimning i de tidiga stadierna av tillväxten är avgörande för att säkerställa att våra växter är välformade med de nödvändiga sidogrenarna för att växa till en bra häck. Unga plantor som lämnas ensamma och tillåts växa som ett enda skott kan öka i höjden initialt men kommer sedan att behöva beskäras och du kommer att förlora en hel säsongs tillväxt.

För dem med större tålamod eller en snävare budget kommer mindre containerodlade växter att vara det självklara valet – och den goda nyheten är att de kommer att etablera sig snabbt och att du kan plantera, säg, en 10m idegranshäck för under ett par tusenlappar.

Typ

Även om häck kan köpas som barrot-, rotklumps- eller containerodlade växter, beslutade vi tidigare i år, efter en hel del övervägande, att sluta leverera barrot med undantag för inhemsk häck. Varför? Helt enkelt för att våra tester och kundundersökningar visade en oacceptabel felfrekvens. Problemet är att barrotväxter är benägna att skadas i varje skede.

Vilka problem som kan uppstå med din häck

Steg ett – Inledande plantering

Eftersom hela poängen med barrotsväxter är deras låga pris, måste de planteras tätt – för nära, faktiskt, och plantorna blir snabbt för höga för sin bädd. De tvingas effektivt och även om det här är bra för rabarber, är det inte så bra för att häcka växter. Växterna är följaktligen försvagade och när de dras från marken är de benägna att skada roten. Detta kan i sin tur hindra växterna från att växa från basen en gång i sitt nya hem.

Steg två – transportering

Oavsett deras tillstånd när de lämnar plantskolan, kan bar rot inte resa särskilt bra, eftersom de är benägna att rötter torkar ut om rötterna inte täcks väl.

Steg tre – Mottagning

Bara rötter kräver omedelbar uppmärksamhet när de anländer till kundens hem. Åtminstone behöver de en drink och borde verkligen planteras samma dag som de anländer. Alla förseningar utsätter växterna för fara. Vid ankomst, flytta påsar med barrotväxter till ett frostfritt garage eller skjul; om du vill hålla dem längre än några dagar, gräv ett dike, bryt upp eventuella spadtag, fyll igen och håll fast med hälen runt rötterna; de kan hållas fram till mars på detta sätt.

Med dessa risker är det inte förvånande att ett visst antal barrotsväxter inte klarar sig, men vår verkliga oro, återigen baserat på forskning, är att eftersom just barrotsväxter är särskilt billiga, är det få kunder som låter oss veta om plantorna som inte tar – det är inte så vi vill driva vår verksamhet. En havererad anläggning måste ersättas med en större, dyrare anläggning!

Inte bara är växter som odlats i behållare opåverkade av dessa problem, de erbjuder många ytterligare positiva fördelar:

De kan planteras när som helst under året – om inte marken är frusen. Barrotsväxter kan endast planteras från november till mars, rotklumpar från mitten av oktober till mitten av april.

Så länge de förvaras på en lämplig plats och vattnas, väntar plantor som odlas i behållare med glädje på att planteras

Eftersom deras rötter är helt formade, växterna:

 • Är mer pålitliga
 • Etablera snabbt
 • Börja växa snabbt

Till skillnad från bara rötter och rotklumpar kan de placeras, tränas och trimmas med precision – avgörande om du är ute efter en formell häck.

Äkta vintergröna växter, som Laurel och Box, behåller sina gröna blad under hela året.

Lövfällande växter, naturligtvis, släpper mycket till hösten – inte överraskande, ingen av våra växter faller i denna kategori. Däremellan finns de semi-vintergröna växterna, som bok och avenbok, som fäller en del gröna löv beroende på vindens hårdhet och hur långt norrut de har planterats. Uppenbarligen kommer detta att påverka graden av integritet en viss art kan erbjuda under hösten och vintern och bör beaktas när du gör ditt val.

Vanliga frågor om häckar

Varför skulle jag vilja ha en häck till min trädgård?

Den mest uppenbara anledningen till att du vill lägga till häckar i ditt landskap är hur fantastiska de kan förvandla ditt hem och ge din trädgård en formell klassisk stil. Detta är ett garanterat sätt att öka priset på din fastighet också, med den omedelbara begränsningen som säkrar som den italienska cypressen erbjuder.

Det finns många praktiska skäl att plantera häckar också. Det finns sorter som växer sig höga, vilket ger avskildhet mellan ditt hem och livliga gator eller grannar som kan vara bara några meter bort. Vissa sorter är bra att plantera för ökad säkerhet på grund av hur täta häckarna växer och flätas samman. Densiteten som häckar erbjuder fungerar utmärkt som vind- och ljudbarriärer också.

Kan en häck skydda mig från olaga intrång?

Det bästa sättet att få en omedelbar integritetshäck är att köpa häckar som redan är några år gamla. Även om du kan köpa yngre plantor, kommer du att ha en väntetid när de växer. Vissa häckar växer mycket snabbare än andra (och vi kommer att prata mer om det nedan), men det kommer aldrig att gå lika snabbt som att plantera våra häckar i provstorlek. Våra häckar i provstorlek ger dig den avskildhet och skönhet du vill ha och behöver från första dagen de planteras.

När kan häckar klippas?

För det mesta kan häckar klippas när som helst beroende på hur du använder dem i ditt landskap. Många häckbuskar ser bra ut när de odlas naturligt och lämnas ifred, men många ägare gillar att hålla sina häckar trimmade med ett klassiskt rent utseende. Om du vill ha en formell look, kommer regelbunden trimning att hålla häckarna snygga och träna dem att växa som du vill för din trädgård.

Kan häckar växa i containrar?

Japp! Häckar kan odlas i behållare. Alla sorter skulle inte klara sig bra i en behållare på grund av brist på utrymme för rotsystemet, men många klarar sig bra. När du planterar häckar i en behållare kan du plantera dem när som helst på året om de får delvis sol hela dagen. Den enda nackdelen är att behållaren kommer att begränsa tillväxtpotentialen för häcken.

Kan häckar växa i skugga?

Sammantaget trivs de flesta häckmaterial i full solexponering. De tål skuggiga fläckar, men de föredrar att bada i solen. För skuggigare platser på din trädgård är häckar som Carolina Cherry och Indian Laurel Columns bra val om de kan få lite sol under dagen.

Vilka häckar växer snabbt?

Med så många alternativ att välja mellan för din häck, finns det många som växer snabbt, speciellt när de sköts på rätt sätt och ges toppnäring och gödningsmedel. Våra indiska lagerpelare är vår mest populära buske att använda som häck och kan växa nästan 2 fot per år.

Våra kunder brukar fråga om de snabbast växande buskarna vi har eftersom de vill dra nytta av sin nya häck så snart som möjligt så det är vettigt att vilja ha de sorter som växer snabbast, eller hur? Ja och nej.

Det är bra att köpa snabbväxande buskar om du gillar att leka med storleken och formen eller trädgårdsarbete är avkopplande för dig men om du vill ha en snabbväxande för att du vill ha en insynsvägg och inte vill vänta, då kan vara bäst att överväga våra exemplarstora buskar. Oavsett hur långsamt de växer; de äldre plantorna kommer redan att ha den storlek du vill ha för din trädgård.

Varför dör min häck?

Den vanligaste orsaken till att växter i våra landskap börjar dö är troligen felaktig eller för lite skötsel. Det kan vara svårt att hålla jämna steg med dina växters behov, speciellt när säsongsmässiga förändringar helt förändrar dessa behov med några månaders mellanrum!

Om du har en buske som ser ohälsosamt ut, kolla in stammen, grenarna och löven för eventuella insektsskador eller sjukdomar. Om allt ser bra ut kan det vara dags att testa jordens pH och se vilka näringsämnen din buske kan sakna. Beskär döda eller svaga grenar lätt för att solen ska kunna nå botten av dina häckar bättre. Mulch kan också hjälpa till att behålla fukt till rötterna under de varma månaderna.

Att välja en sjukdomsresistent buske, som en japansk liguster, hjälper till att minimera risken för att få hälsoproblem i framtiden.

Vilka häckar ger färgglada blommor?

De flesta människor kommer först att föreställa sig det raka och formella utseendet på en ren grön häck, men några av de bästa häckarna är den informella sorten som växer ut naturligt i sin miljö och producerar blommor under hela året. Blommande häckar är utmärkta alternativ om du vill skapa en häck med lite stil.

En av våra favoritblommande buskar som vi använder för häckmaterial den som du kan se i tabellen längst upp. Den kan odlas som ett litet träd och tränas som häck. Denna buske förblir grön hela året men växer fantastiska röda blommor som säkert kommer att fånga din grannes uppmärksamhet.

Varför ska jag välja en häck i stället för ett staket?

Häckar är ett mycket bättre alternativ än ett tråkigt staket och av flera anledningar! En häck kommer att ge liv och struktur till din trädgård, en ökning av fastighetsvärdet och fred för hela världen. Ok ok ok… du kanske inte skapar världsfred ju genom att plantera en häck i din trädgård. Men du kommer att känna dig ifred när du väl är i din privata oas omgiven av en levande vintergrön vägg. Dessutom kommer du att bidra till att rensa upp luften runt dig och inget staket kan göra det.

Häckar gör allt ett staket kan göra bättre. De skapar ett privat utrymme för dig, hjälper till att hålla buller och väderavbrott till ett minimum och kan hålla i år och år. Staket kan vara fula och ökar vanligtvis inte fastighetsvärdet på det sätt som eventuella landskapstillägg skulle göra. De börjar också slitas och kommer så småningom att behöva bytas ut. Du kanske betalar för flera staket eller så kan du investera i häckar, som är mer kostnadseffektiva från början.

När är den bästa tiden att plantera en häck?

Om du planterar en vintergrön häck är den bästa tiden att plantera tidig höst; om du däremot planterar en lövfällande häck är den bästa tiden att plantera sen höst till sen vinter. Se till att marken är väl förberedd och varken är frusen eller vattensjuk.

Vilken är den snabbast växande häcken?

Leyland Cypress ‘Leylandii’-häckar växer upp till en meter varje år men kan hållas på vilken höjd som helst med tanke på att den klipps en eller två gånger om året. Cherry Laurel, Bamboo eller Red Berberis är också snabbväxande häckar som också har unik estetik som erbjuder en rad vackra skärmar.

Hur långt ifrån varandra planterar man en häck?

Hur långt du behöver plantera en häck beror på sorten och sträcker sig från 30 cm (liguster) till 60 cm (Leylandii) per del. För att plantera en dubbelförskjuten rad upprätta två parallella linjer 30-50 cm från varandra och plantera sedan till det avstånd som krävs för din valda sort för en otroligt tjock och frisk häck.

Vilka är de bästa häckarna för att folk inte ska kunna se in?

De bästa häckarna för screening som säkerställer mest avskildhet är alla typiskt vintergröna häckar; leylandii är en fantastisk, snabbväxande häck som ger dig fantastisk täckning på nolltid. Idegran är också en klassisk och charmig häck för skärmning och även om den inte är lika snabbväxande som leylandii är den skuggtolerant och klarar sig extremt bra i norrläge. Common Holly ‘Ilex aquifolium’ är en fantastisk häck för avskildhet med tjock, kraftig tillväxt som förblir en vacker nyans av mörkt, glansgrönt under hela året, vilket också fungerar som ett effektivt avskräckande medel för inkräktare.

Vilken är den bästa häcken för en större trädgård?

Det finns en rad fantastiska häckväxter för framträdgården; Box (Buxus sempervirens) kommer att bilda en lysande snygg liten häck som kantar stigar och uppfarter medan Yew ger dig en mer rejäl häck som kan skydda ditt hem från föroreningar vid vägkanten. Lavendel är också en underbar, om än unik häck med de ökända lila blommorna och den rika doften.

Vilken är den bästa häcken för en liten trädgård?

De bästa häckarna för mindre trädgårdar är liguster eller osmanthus delavayii – två otroliga häckar som växer sig tjocka och läckra på minimalt med utrymme. Likaså är bambu ett lysande inslag i trädgården som också tillför en asiatisk charm till din trädgård.

Vilken är den bästa häcken för vilda djur?

För vilda djur är de bästa sorterna av häckväxter inhemska arter som bock, svarttorn, järnek och hagtorn, som alla ger välkommet skydd och mat till våra inhemska djur. Du kan odla en vilthäck som består av flera av dessa inhemska arter i en enda häck med hagtorn som bas som utgör cirka 60 % av häcken.

Vilken är den bästa häcken?

Den bästa häcken beror helt på vad du vill ha av din häck; Box gör en lysande snygg liten häck till gränsvägar medan leylandii är en spektakulärt snabbväxande vintergrön som säkerligen ger dig gott om skydd. Likaså finns det blommande häckar som Rhododendron eller Lavendel eller fantastiska inhemska arter inklusive hagtorn och bok. Vilken häckväxt som är bäst beror på din vision för ditt utomhusutrymme, eftersom det finns en sådan häck som passar dina behov.

Vilken typ av häck passar min trädgård?

Alla häckar är inte skapade lika. När du bestämmer dig för vilken du ska plantera i din trädgård måste du fråga dig själv vad som är viktigt för dig och när du vill plantera din häck.

Vill du ha en häck som är lätt att underhålla? Då är det bäst att du väljer en icke-lövfällande (vintergrön) sort som liguster eller idegran. Lövfällande häckar tappar löven när det blir kallt och kräver generellt mer underhåll. Om du vill ha en hög häck är din bästa insats Thuja (Arborvitae) eller körsbärslager. Avenbok blir också höga mycket snabbt. Eller om du föredrar en lägre men tätare häck är box (Buxus) precis grejen. Samtidigt kan rhododendron vara rätt om du vill lägga till en färgklick till din trädgård och du inte är rädd för det extra arbetet det innebär. Beroende på typ kommer grönskan att förvandlas till ett vitt, rosa eller lila hav av blommor i de första solstrålarna.

När är det rätt tidpunkt att plantera en häck

Att plantera en häck är lättare än du tror. Men för att hjälpa den att blomma och växa måste du plantera den vid rätt tid på året – vilket beror på vilken typ av växt du har valt. I allmänhet är mildt vårväder eller början på hösten bäst. Häckar som är känsliga för frost, som körsbärslager eller idegran, bör planteras på våren. Detta kommer att ge dem till vintern att växa och låta dem överleva kylan.

Hur planterar man en häck

Steg 1: Förbered jorden för plantering

Du kan hoppa över ditt armpass idag – att gräva upp jorden för din häck kommer att vara mer än tillräckligt med ansträngning! Djupet och bredden på diket du gräver bör baseras på rötterna på din planta, dvs det ska vara cirka 1,5 gånger större än rötterna. För att säkerställa att häcken växer rakt, sätt en bit snöre runt området du vill gräva upp. För att göra din häck så tjock och tät som möjligt är det bäst att plantera tre till fyra plantor per meter. Så ta din spade och börja gräva. När du är klar, lossa jorden i botten lite – detta ger rötterna mer utrymme att sprida ut sig.

Steg 2: Ge dina växter ett nytt hem

När du har grävt klart ditt dike och har lossat jorden är det dags att sätta dina växter i jorden. De kommer förmodligen antingen i säckväv (för att skydda rötterna) eller i en plastbehållare. Om säckväv lindas runt rötterna kan du lämna växterna i det när du för in dem i diket. Knyt sedan upp duken, vik ner sidorna och gräv ner den i jorden. För att förhindra att rotklumparna faller sönder bör plantorna inte flyttas igen. Täck två tredjedelar av rötterna med jord och vatten. Sätt sedan in resten av jorden och jämna försiktigt ut den med foten för att säkerställa att jorden är väl förankrad. Om dina växter är i plastbehållare, ta bort dem innan du lägger dem i diket, vattna dem väl och täck dem med jord.

Steg 3: Det är dags för sprayning!

När du har planterat din häck måste du ta väl hand om den. Om du vill ha en vacker häck måste du vara uppmärksam. Detta betyder framför allt en sak: att vattna den. Till att börja med är var tredje till fjärde dag en bra tumregel. Med tiden kan du förmodligen öka perioderna mellan vattningen. Dina växter ska få 10 liter vatten för varje höjdmeter. Naturligtvis beror den exakta mängden vatten de behöver också på jordmånen och typen av växt – men den här regeln gör att du kan göra en grov uppskattning. Så, om dina häckväxter är en halv meter höga, ca. fem liter vatten per planta borde räcka. För äldre häckar är regelbunden vattning inte längre nödvändig på grund av deras djupa rötter, och du ska bara behöva vattna dem under långa torrperioder. Om du kan ta för vana att vattna din häck på morgonen kommer du att göra både dig själv och dina växter en tjänst. Jorden är svalare på morgonen, så vattnet avdunstar inte och kan verkligen nå rötterna. När du vattnar, rikta vattenströmmen direkt mot jorden. Bladen kommer då att ta det de behöver från jorden. Att vattna bladen direkt kan ha en negativ effekt och potentiellt uppmuntra svampsjukdomar.

Steg 4: Gödsla din häck

Du kan hjälpa din häck att växa genom att gödsla den på våren och/eller hösten. I de flesta fall räcker det att lägga till lite mogen kompost vid foten av plantan. Strö det helt enkelt på jorden och kratta det lite. För lövfällande häckar och de med ruttnande löv, som liguster, kan man även använda överblivet blad och grenar från trimning som gödning. Efter trimning, kratta helt enkelt ner lite löv i jorden under häcken. Mer krävande växter som rhododendron behöver sur jord. För att skapa denna miljö kan du lägga till torv till jorden. Du kan också använda hornspån för gödning.

Steg 5: Klipp din häck som ett proffs

En häck är lite som människohår: för att hjälpa den att växa och se bra ut måste du klippa den då och då. Beroende på skick och ålder på din häck kan det handla om enkelt underhåll eller formning, eller måttlig till radikal beskärning. Vad du än ärsikta, det är enklast med ett par elektriska häcksaxar. För varje skärteknik du vill prova bör du välja lämpligt tandavstånd (avståndet mellan de enskilda tänderna på skärbladet).

Hur trimmar jag en häck?

Lätt trimning:

Du bör ge lövfällande (vintergröna) häckar en lätt katrinplommon en gång om året, helst mellan maj och augusti. Lövfällande häckar ska helst klippas två gånger om året, en gång på våren och en gång på sensommaren/tidig höst. Det är bäst att vänta tills huvudknopparna bryts för att göra den andra trimningen, när de nyväxta knopparna är fullt utvecklade och häcken inte växer lika mycket. På så sätt håller skärningen lite längre. Torra, mulna och frostfria dagar är idealiska för trimningsarbeten; starkt direkt solljus kan skada skotten.

För konturering och lätt beskärning räcker det med en kutter med litet tandavstånd eftersom du huvudsakligen klipper unga, tunna grenar. Helst ska du trimma din häck i trapetsform, d.v.s. de nedre grenarna ska vara längre än de översta för att säkerställa att alla delar av häcken får mycket ljus. Du kan klippa ca. 10–15 cm av de nyväxta skotten rakt över. För att se till att häcken inte är krokig kan du återigen använda en bit snöre för att guida dig.

Måttlig trimning:

för denna typ av trim bör du se till att tandavståndet på dina fräsar är större än tjockleken på grenarna. Det är bäst att arbeta på frostfria dagar och skära ner de fruktbärande grenarna med så mycket som två tredjedelar. Genom att göra det kan du ta bort de konkurrerande skotten, så att grenarna igen kan gro knoppar effektivt. För häckväxter som härstammar från träd, som åkerlönn eller avenbok, kan man beskära tre fjärdedelar av skottspetsarna det första året. Detta kommer att hjälpa grenarna att växa bredare/tätare och ge en tjockare häck.

Mycket trimning:

ibland behöver äldre häckar mer radikal beskärning för att återställa sina glansdagar och stänga över eventuella luckor. Frostfria vinterdagar är perfekta för den här typen av arbete. Det är bäst att använda fräsar med stort tandavstånd och en kraftfull motor. Beskär tillbaka grenarna till den tjockaste stammen och de kommer att växa tillbaka tätare på våren.

Min häck har luckor i sig. Vad ska jag göra?

Om din häck har luckor i den kanske den bara behöver lite mer solljus för att hjälpa till att stänga dem. Klipp helt enkelt tillbaka de angränsande grenarna som skuggar problemområdena. Om ett gap är ganska stort, prova att korsa två närliggande skott över hålet – horisontellt eller diagonalt – med hjälp av två bambupinnar. Trimma sedan spetsarna på skotten något och se vad som händer. Detta bör stimulera tillväxt och hjälpa klyftan att sluta över. Om skotten inte är tillräckligt långa för att göra detta, är det andra alternativet att plantera mer. Välj växter som är precis lika höga som resten av häcken, annars tar det för lång tid för gapet.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top