Bästa häcksaxen 2022 – Test av olika häcksaxar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

STIHL HSA 56 C-Line Batteridriven Häcksax

DEWALT DCM563P1 Batteridriven Häcksax

Stihl HS 45 Bensindriven Häcksax

Black & Decker 45cm Batteridriven Häcksax

Klicka här för att se fler häcksaxar.

Bästa häcksaxen 2022

Om du gillar att hålla på i trädgården så kan jag lova att du behöver en häcksax. En häcksax kan hjälpa till på många olika sätt. När allt kommer omkring så är häckklippning faktiskt ett av de besvärligaste jobben i trädgården. Det är därför som det kan vara väldigt skönt att köpa en ordentlig häcksax.

En häcksax används till att klippa häckar och det finns en massa olika modeller med olika prisklasser. Det är inte alltid lätt att köpa något på nätet. Många online affärer brukar skriva saker som de vill att du ska höra. Men när du väl får hem varan så är den inte som du förväntat dig. Du vill ju inte spendera en massa pengar på något som inte fungerar som du hade tänkt dig. Om man inte är så insatt kan det därför vara väldigt svårt att veta vilken häcksax som är bäst.

Men det är därför jag här på hantverksproffset.se har satt ihop en komplex guide för att du ska veta exakt vilken häcksax som är bäst för just dig. Som vanligt så har jag byggt upp testet genom att använda och testa mina egna häcksaxar. Men jag har även läst igenom andras tester och många kundrecensioner. Med hjälp av detta har jag sammansatt en bra och enkel guide så att du ska kunna köpa den bästa häcksaxen.

Häcksax köpguide 2022

När du ska köpa en häcksax så måste du välja utifrån dina egna personliga preferenser. Men det blir mycket enklare att välja när du har en strukturerad och enkel guide att följa. Den här köpguiden kommer att hjälpa dig att veta vad du borde tänka på när du köper en häcksax. Här är vad du ska tänka på när du köper en häcksax:

 • Säkerhet
 • Kraft
 • Vikt
 • Längd
 • Avstånd mellan tänderna
 • Ljud
 • Bladstorlek
 • Förlängning
 • Batteriliv
 • Bladlängd
 • Handskydd
 • Handtag som går runt
 • Fångplatta
 • Bladmantel
 • Roterande bakre handtag

Säkerhet

Säkerhet kommer alltid först, särskilt när du använder kraftfulla trädgårdsredskap med skarpa blad som häcksaxar. Om du är nybörjare, se till att du läser och följer alla instruktioner och alltid använder verktyget med försiktighet. Tack och lov är många häcksaxar idag utformade med inbyggd säkerhet. De kommer med ett främre handtagsskydd som förhindrar att du kommer din hand för nära bladet, och det finns mekanismer för att automatiskt skära av strömmen så snart du släpper säkerhetsutlösaren. Alla dessa säkerhetsfunktioner är något att leta efter i alla häcksaxar, men se till att du använder skyddsglasögon, handskar och öronproppar för högre trimmer.

Kraft

Även om häcksaxar är kraftfulla trädgårdsredskap, varierar mängden kraft från produkt till produkt och beror först och främst på strömkällan. Elektriska modeller är mindre kraftfulla än bensinhäcksaxar, men att välja rätt strömkälla bör endast göras efter att ha övervägt typen, storleken och densiteten på den häck du ska arbeta med. Du bör välja en bensinmodell om du ska skära täta och svåra buskar och en elektrisk modell om du bara behöver klippa mindre häckar med tunnare grenar.

Vikt

En sak som kommer att ha stor inverkan på häcksaxens användarvänlighet är dess vikt. Om du har liten erfarenhet av att använda en häcksax, rekommenderar vi att du väljer en lättare modell som blir lättare att hålla och använda.

Längd

Du har antagligen märkt att häcksaxar har olika bladlängder. Även om längre blad gör jobbet med att klippa häckar lättare än kortare, bör du också överväga hur mycket utrymme du har för att använda verktyget innan du bestämmer dig för bladets längd.

Avstånd mellan tänderna

Den maximala tjockleken på den gren som en häcksax kan klippa beror på dess avstånd mellan tänderna. Blad med mer utrymme mellan tänderna kommer att skära av tjockare grenar och vice versa. Om du har en mycket tät häck bör du gå till en trimmer med bredare tänder.

Ljud

Om du är orolig för det ljud som din häcksax kommer att producera bör du överväga att köpa en elektrisk modell eftersom de ofta är mycket tystare än bensin. Även om bensindrivna trimmare är bullrigare är de också mer kraftfulla, så om du behöver en kraftfull häcksax, var beredd att köpa någon form av hörselskydd så som öronproppar.

Bladstorlek

Bladstorlekarna varierar mycket – från 13 till 40 tum – men 26-tums blad kan skära grenar upp till ¾ tum breda och räcker för de flesta uppgifter.

Förlängning

Om du behöver nå höga buskar eller häckar, spendera lite mer och få en häcksax med en teleskopstång för att förlänga din räckvidd. Var dock medveten om att det inte är säkert att använda dessa enheter utan jämn balans.

Batteriliv

Batterierna har förbättrats kraftigt de senaste åren och elektriska häcksaxar har nu batterier på upp till 80 volt. För optimal batterilivslängd, leta efter litiumjonbatterier och överväga att få ett extra batteri som hjälper dig att klara dig genom större jobb.

Bladlängd

När du handlar efter en häcksax, kom ihåg att ju längre bladet, desto mer kommer du att kunna klippa med varje svep. Men längre blad är i allmänhet svårare att manövrera.

Handskydd

Se alltid till att du är säker när du använder en häcksax. Inbyggda handskydd hindrar fingrarna från att gå nära maskinens tänder.

Handtag som går runt

Detta handtag har en av- och påbrytare som går runt längden på häcksaxens handtag. Dess position gör det enkelt att byta från att skära sidorna eller toppen av en häck.

Fångplatta

Vissa häcksaxar har en valfri plast- eller metallbit som kan fästas längs bladets längd för att svepa bort småbitar. Vissa Stihl-modeller stöder till exempel den här funktionen. Detta kan vara användbart när du skär av topparna på häckar, eftersom du snabbt och enkelt kan bli av med beslag som kan vara i vägen när du skär. Det är ett användbart (men inte nödvändigt) tillbehör.

Bladmantel

En bladmantel skyddar bladet när du bär eller lagrar maskinen, vilket förhindrar att damm och smuts kommer in på bladet och stubbar skärtänderna. Det fungerar också som ett bra sätt att skydda dig och dina kläder från de skarpa tänderna.

Roterande bakre handtag

Vissa dyrare häcksaxar har ett bakre handtag som roterar så att du kan bibehålla samma grepp när du skär vertikalt eller horisontellt. Vi tycker att detta är en användbar funktion, men ett omslutet främre handtag kommer att göra samma jobb.

Lista över de bästa häcksaxarna 2022

 • Bäst i test: STIHL HSA 56 C-Line Batteridriven Häcksax
 • Populärast: DEWALT DCM563P1 Batteridriven Häcksax
 • Premiumval: Stihl HS 45 Bensindriven Häcksax
 • Billigast: Black & Decker PC 45cm Batteridriven Häcksax

Vilken typ av häcksax ska jag välja?

Den här enkla och komplexa guiden hjälper dig att välja den bästa typen av häcksax för dina behov.

Elektriska häcksaxar

Fördelar

 • Billigare än sladdlös eller bensin
 • Oftast lättare

Nackdelar

 • Behöver du tillgång till elnätet
 • Lätt att oavsiktligt klippa av strömkabeln.

Elektriska häcksaxar är vanligtvis lätta, kan vara ganska kraftfulla och är användbara i de flesta trädgårdar där du kan nå alla dina häckar med den anslutna kabeln och eventuellt en förlängningssladd.

Eftersom du måste ansluta den till elnätet, tänk på hur långt dina häckar är från huset och om du behöver en lång förlängningskabel. Det är möjligt att klippa sladden av misstag, så arbeta med kabeln över axeln och ur vägen för bladet. Använd alltid en jordfelsbrytare (RCD) för att skydda dig mot elektriska stötar om du skär av sladden.

Sladdlösa häcksaxar

Fördelar

 • Kan tas var som helst
 • Lätt att använda.

Nackdelar

 • Kan vara dyrt
 • Kan behöva ett andra batteri för att slutföra långa jobb
 • Batterier kan vara opålitliga

Sladdlösa häcksaxar ger dig friheten att klippa häckar längre bort från huset, och det finns ingen kabel att oavsiktligt kapa igenom

Nu slår sladdlösa modeller med högre kraft 36V batterier mot bensinhäcksaxar. Batterier håller vanligtvis i cirka 20 minuter, men vissa fortsätter i upp till en timme. De bästa batterierna laddas på cirka 60 minuter. Om du har en större häck, tänk på att köpa ett andra batteri för att slutföra jobbet.

Resultaten från en tillförlitlighetsundersökning visar att många trådlösa häcksaxägare tycker att batterierna är opålitliga – antingen håller de inte laddningen bra eller laddar inte alls. Du kanske vill överväga priset på att byta ut batteriet när du räknar ut hur mycket häcksaxen kommer att kosta att använda under sin livstid.

Bensinhäcksaxar

Fördelar

 • Bättre och snabbare kapning för stora områden
 • Kan trimma var som helst

Nackdelar

 • Vikt, ljud och vibrationer är alla oundvikliga problem
 • Kan vara svårt att starta motorn

Bensinhäcksaxar är perfekta för att klippa stora häckar, särskilt de med tjockare grenar som är borta från en huvudströmkälla

Till skillnad från elektriska häcksaxar behöver du inte oroa dig för att förlängningssladden når eller att batteriet tar slut. Istället behöver du bara en burk bensin, med tvåtaktsoljan blandad, sitter redo att tanka och fortsätta.

Långa utdragbara häcksaxar

Fördelar

 • Perfekt för att klippa höga häckar säkert

Nackdelar

 • Ofta inte så kraftfulla och kan vara svåra att använda

Om du har höga häckar är det säkraste och snabbaste sättet att klippa dem från marken. Häcksaxar med lång räckvidd har en lång axel som kan justeras i längd och skärbladet sitter i slutet av detta. Bladet kan lutas för att skära övre delen av häcken eller sidan.

Häcksaxar med lång räckvidd finns som elektriska, sladdlösa eller bensinmodeller. Bensinhäcksaxar med lång räckvidd kan ofta säljas som eller omvandlas till ett multiverktyg, och häcksaxhuvudet kan bytas mot ett trimmerhuvud eller en beskärare. Det betyder att du effektivt kan ha flera verktyg utan att behöva köpa mer än en motor.

Hur mycket behöver jag spendera på en häcksax?

Elektriska modeller med sladd är de billigaste att köpa och du kan få en från cirka 300 kronor. De flesta bra häcksaxarna kostar dock mer än 1000 kronor. Det finns några trådlösa budget häcksaxar som kostar cirka 400 kronor, men de jag har använt för detta pris har inte fått bra resultat. Mer kraftfulla modeller kan kosta så mycket som 2000 kronor för en trådlös häcksax med högspännings litiumjonbatteri. Du måste också tänka på kostnaden för ersättningsbatterier, som kan kosta så mycket som 1000 kronor. Var medveten om att kostnaden för en trådlös häcksax ibland anges för försäljning utan batteri.

Elektriska modeller med sladd är de billigaste att köpa och du kan köpa en från cirka 30 kronor.

Bensinhäcksaxar kostar från cirka 900 kronor, men förväntar dig att betala cirka 1500 kronor eller mer för en bättre modell. Många bensinhäcksaxar riktar sig till professionella användare och då kan du betala upp till 4000 kronor för en bra modell från ett välkänt varumärke.

Slutligen, om du behöver en långsträckt häcksax kan du plocka upp en från cirka 600 kronor för en sladdad elektrisk modell eller 1000 kronor för en sladdlös version. Förlängning av bensinhäcksaxar börjar på cirka 900 kronor, men om du är ute efter ett bra och pålitligt varumärke kan du behöva betala mer än 2000 kronor. Multiverktyg, som har ett häcksaxhuvud som kan bytas mot en trimmer eller beskärare, kostar från 1500 kronor till cirka 4000 kronor.

Vilken storlek på häcksaxen behöver jag?

Små häckar

Om du har en liten häck och inte har något emot en liten övning kan ett par handsaxer vara allt du behöver.

För situationer där du har en begränsad mängd häck att klippa nära huset, är en elnät häcksax med ett skärblad på upp till 45 cm långt det bästa alternativet. Vårt urval av Best Buy häcksaxar är snabba, lämnar en snygg finish och är lätta att använda. Om du hatar besväret med att hantera strömkabeln, överväg en trådlös häcksax.

Många häckar

Om du har många häckar att klippa, leta efter en häcksax med ett längre skärblad. Det finns häcksaxar med en bladlängd på upp till 70 cm eller mer, vilket kommer att skära en betydande mängd i ett enda svep. För häckar som är för långt från närmaste strömkälla är en bensinhäcksax ett förnuftigt alternativ. Men överväg också en trådlös maskin – vissa kommer med ett extrabatteri, eller så kan du köpa ett extra för att förlänga klipptiden.

Höga häckar

Om du har att göra med höga häckar, kan det vara värt att överväga en långhäckande häcksax, som gör att du når toppen av en hög häck utan en stege. Vi har testat elektriska, sladdlösa och bensinversioner med sladd.

Funktioner hos sladdlösa häcksaxar

Om du ska köpa en sladdlös häcksax så finns det en del saker som du borde tänka på. De flesta häcksaxstillverkare tillverkar nu en rad verktyg som alla använder samma batteri. Som ett resultat kan du ofta se “nakna” häcksaxar till salu. Dessa levereras varken med batteri eller laddare. Var dock medveten om att batteriet ofta är lika dyrt, om inte dyrare, än själva häcksaxen och att priset kommer att stiga kraftigt när det har lagts till.

Ett varningsord, batterier kan vara opålitliga och kan inte ladda om inte regelbundet fylls på. Förvara dina batterier på en sval, torr plats och försök använda dem regelbundet.

Här är vad du borde tänka på när du köper en sladdlös häcksax:

 • Batterityp
 • Spänning
 • Batteritid
 • Laddningstid
 • Reservbatterier
 • Utbytbara batterier
 • Batteriindikatorlampa
 • Laddare
 • Vikt

Batterityp

Det finns två huvudtyper av batterier – Ni-Cad och litiumjon. Litiumjonbatterier ersätter alltmer Ni-Cad och har ofta högre spänningar och kapacitet.

Ni-Cad-batterier kan påverkas av att de fylls upp med jämna mellanrum och bör lämnas helt urladdade innan de laddas, annars kan det förkorta deras livslängd. Feedback från ägarna antyder att den förväntade livslängden i vissa fall bara kan vara några år.

Litiumjonbatterier är utformade för att ge liknande effekt med mindre vikt. De har också lite självurladdning och ingen av minneseffekterna associerade med Ni-Cad, så du kan förvänta dig att deras livslängd blir betydligt längre.

Ingen av batterierna är perfekta och vi har fått feedback från medlemmarna som berättar att deras batterier har gått ur efter mycket liten användning.

Spänning

Högspännings litiumjonbatterier är allt vanligare och det finns nu 56V och 72V batterier börjar på häcksaxar. Dessa gör det möjligt för häcksaxarna att springa längre mellan laddningarna och ha mer kraft, vilket innebär att de är mer benägna att klara av tjockare grenar.

Dessutom ser du ofta hänvisningar till Ah-betyget för ett batteri. Detta är kort för ampere-timme och ju högre siffra desto mer energi lagras i batteriet, så desto längre tid går det mellan laddningarna.

Var dock medveten om att ett stort spänningsbatteri i allmänhet kommer att vara tyngre än ett lågspänningsbatteri. Några av häcksaxarna vi har sett är lika tunga som bensinmodeller. Du måste vara säker på att du behöver den extra klipptiden och är villig att stå ut med en häcksax som är tyngre och möjligen mindre manövrerbar.

Batteritid

De flesta sladdlösa häcksaxar som vi testat körs i minst 30 minuter, tillräckligt länge för att våra testare ska kunna klippa runt 40m2 häck. Vi har dock också testat nyare modeller som kan köras i upp till en timme, vilket gör att du kan klippa nästan dubbelt så mycket häck.

Laddningstid

Moderna batterier kan laddas på bara en timme, så även om du har många häckar, uteslut inte en trådlös trimmer.

Reservbatterier

Batteriets livslängd beror på ett antal faktorer, inklusive hur ofta du använder trimmern, oavsett om du håller den laddad eller låter den ta slut. Det är viktigt att du följer tillverkarens instruktioner för att få ut så mycket som möjligt av ditt batteri.

Utbytbara batterier

Många tillverkare tillverkar nu utbytbara batterier som kan användas i en rad el- och trädgårdsredskap, så att du kan använda samma batteri för din borr, din trimmer och din häcksax. Detta minskar kostnaderna eftersom du bara behöver köpa ett batteri och en laddare, men det begränsar dina val till verktygen från en tillverkare.

Batteriindikatorlampa

Leta efter batterier med lampor för att visa hur mycket laddning du fortfarande har i batteriet. Detta gör att du kan planera ditt arbete och se när du behöver ta en paus för att ladda batteriet.

Laddare

Detta ansluts till ett eluttag. I nästan alla fall kan du ta bort batteriet och ladda det från maskinen så att du inte nödvändigtvis behöver ström i skjulet. Tänk på att laddaren inte alltid ingår när du köper häcksaxen och du kan behöva köpa den separat.

Vikt

Trådlösa häcksaxar varierar betydligt i vikt. De lättaste är cirka 2 kg, men de kan väga upp till cirka 3,5 kg om de har ett stort spänningsbatteri.

Hur man skär en formell häck

En formell häck är en som klipps regelbundet. Välj en tät, finbladig växt, såsom liguster eller barrträd, och klipp den regelbundet till en kvadratisk form, eller helst till en kilform med basen bredare än toppen. Detta gör att maximalt ljus når basen och ser mer solid ut. Försök att hålla toppen inte bredare än cirka 60 cm så att du enkelt kan klippa den från ena sidan.

För längre häckar, sätt upp en linje med bambustänger och snöre som inte sträcker sig när de dras. Skjut bambu-sockerrör väl i jorden i vardera änden av häcken och kortare sockerrör i 45 grader mot dessa och peka bort från häcken. Knyt en stränglinje mellan lutande och upprättstående käppar för att stoppa upprättstående käppar som drar inåt när du drar åt strängen längs häcken. Knyt strängen ovanför häcken för att få en rak sida och sedan ca 1 cm under önskad eventuell höjd för att skära toppen.

Trimma den regelbundet till en kvadratisk form, eller helst till en kilform med basen bredare än toppen. När du använder en häcksax, börja längst ner på varje sida och arbeta uppåt i släta, kontinuerliga strängar. Skär toppen av häcken sist.

Spara tid genom att sprida en plastplåt bredvid häcken för att fånga klippningarna. Borsta eller kratta klipporna från toppen av häcken, annars ser de fula ut. Om du lämnar dem på häcken kan de fuktiga, luftlösa förhållandena de skapar svampsjukdomar få tag på.

Om du letar efter de bästa luftfuktarna som går att köpa bör du kolla in min köpguide för luftfuktare.

Hur man skär en informell häck

För en vanlig form måste du skära ned informella häckar efter blomningen. Men om du föredrar en mer avslappnad häck med bär och höfter, skära ned hårt några år.

Du kanske föredrar att klippa dessa häckar med sekatörer och loppers, och ta bort äldre grenar för att få ett mer naturligt utseende.

Så här skär du toppen av en häck

Luta dig aldrig en stege mot en häck för att skära toppen. Om du använder en vanlig trappstege, få någon att hålla den stadig för dig. Det bästa alternativet är att arbeta från en fast plattform. Det finns många alternativ tillgängliga, inklusive upphöjda plattformssystem som använder sidostöd. Helst bör det vara tillräckligt högt för att du kan klippa av häckskivan i midjehöjd.

Om du har många höga häckar att klippa, investerar du i en speciell häckskärningsplattform med en bred bas som är lämplig för icke-jämn mark. Dessa är tillgängliga från några speciella leverantörer.

Alternativt kan du leta efter en långsträckt häcksax med teleskophandtag som sträcker sig ytterligare 20–30 cm eller har en lång fast axel. Du kan vinkla bladet i rät vinkel för att skära toppen av en häck (upp till cirka 3 meter hög).

Hur man renoverar en häck

Alla barrträdshäckar förutom idegran bör inte skäras bortom den gröna tillväxten, eftersom de inte kommer att regenereras. Om din barrträdshäck har blivit för stor kan det vara dags att byta ut det.

Bestäm vilken höjd eller bredd du vill ha och använd käppar och snöre för att markera detta innan du börjar klippa. Detta ger dig en uppfattning om storleken som häcken kommer att vara när den har klippts.

Du kan skära upp till 30 cm längre än detta, beroende på den totala storleken på häcken, för att möjliggöra ny tillväxt. För att bibehålla en fysisk barriär och för att undvika att chocka växten, skär ena sidan av häcken ett år och den andra sidan nästa, särskilt på stora häckar.

Använd en beskärningssåg på äldre grenar som är mer än cirka 1 cm i diameter. På äldre häckar kan du behöva klippa det mesta av häcken på det här sättet, så lämna dig gott om tid för att klippa och kassera beskärningen.

När du har klippt tillbaka den till önskad storlek, trimmar du regelbundet med en häcksax.

Så här använder du en häcksax på ett säkert sätt

Häcksaxar har några uppenbara faror: de har skarpa blad som är utformade för att skära genom hårda, träiga stjälkar och kan enkelt skära andra saker – inklusive dig.

Arbeta alltid från marken där det är möjligt på en jämn, torr yta. Om du behöver klippa en lång häck, använd en långhäckande häcksax eller en plattform.

När du använder en nätdriven häcksax bör du tänka på följande:

 • Använd alltid en jordfelsbrytare eller adapter för att skydda dig från en elektrisk stöt om du av misstag skär av kabeln, såvida inte hela huset är skyddat av en jordfelsbrytare.
 • Det är alldeles för lätt att klippa av kabeln, så håll den borta genom att lägga den över axeln så att den hänger bakom dig, eller fäst den i bältet.
 • Se till att din förlängningskabel är tillräckligt lång för att slutföra jobbet utan att sträcka.

För att vara säker på att du använder en häcksax, använd skyddsglasögon eller visor för att skydda dina ögon från flygande skräp. Om du har små barn, koppla ur en häcksax från elnätet eller ta ut batteriet från en trådlös trimmer om du lämnar den obevakad någon gång. Starka handskar och arbetsstövlar med bra grepp rekommenderas.

Vanliga frågor

Vad ska jag leta efter när jag köper en häcksax?

Om du kommer att ha höga, stora häckar behöver du en långhäckande häcksax med teleskopaxel. Utöver det är andra överväganden (trådlös kontra sladd, vikt, specialfunktioner) till stor del en fråga om personligt val.

Vad är den mest kraftfulla elektriska häcksaxen?

När det gäller kraft, vill du titta på effekt. Allt upp till 450 watt rekommenderas, men vissa superkraftiga trimmare kommer att ha motorer på upp till 700 watt. Samtidigt som extra intern kraft tenderar att göra jobbet enklare är det inte det enda man bör tänka på.

Bladlängd, material och tandavstånd är utan tvekan viktigare för hantering av tjocka grenar och större häckar.

Hur tjock gren kan en häcksax klippa?

De flesta experter säger att du inte bör försöka ta itu med grenar som är tjockare än 33 mm, med risk för att skada bladet.

Vad ska jag göra om fåglar häckar i min häck?

Många trädgårdsfåglar, inklusive svartfåglar, sångtrosor, robins och häcksparvar, häckar regelbundet i häckar. Det är olagligt att medvetet skada ett aktivt fågelbo. Om de störs kan fåglar överge sina ägg.

Om du måste klippa häckar under den huvudsakliga häckningssäsongen – vanligtvis från mars till slutet av augusti – kolla först efter häckande fåglar. Varje boplats bör vara uppenbar från de ofta förekommande åren, så håll ett öga på några dagar innan du planerar att klippa häcken. Fördröja beskärningen tills du är säker på att häckarna har flugit. Om du är osäker, vänta till hösten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top