Bästa häcksaxen 2023 – Test av olika häcksaxar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst teleskopisk

Hikoki CH3656

Milwaukee M18

Black&Decker BEHTS

Black&Decker GTC

Klicka här för att se fler häcksaxar.

Att beskära och underhålla sin trädgård kan vara en konst i sig, och lika viktigt som trädgårdsmästarens färdighet är verktygen de använder.

I centrum av dessa verktyg står häcksaxen, det oumbärliga instrumentet som avgör hur ren och exakt din beskärning kommer att vara.

Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller bara börjat utforska trädgårdsarbete, kommer valet av rätt häcksax att ha en enorm inverkan på ditt arbete.

I denna artikel har vi genomfört noggranna tester av flera häcksaxar för att hjälpa dig hitta den som bäst passar dina behov.

1. Bäst i test – Hikoki CH3656DA

Hikoki CH3656DA Häcksax

Efter att ha testat HiKOKI CH3656DA under flera veckor i olika miljöer kan vi bekräfta att den lever upp till sitt rykte. Den batteridrivna häcksaxen var inte bara användarvänlig utan också förvånansvärt kraftfull, vilket kan tillskrivas HiKOKIs MULTI VOLT-teknologi.

Med en 36V kapacitet i en kompakt storlek som en 18V-maskin, var den både lätt att hantera och effektiv i sitt arbete.

Ett av de första inslagen vi la märke till var det gummibelagda handtaget som gjorde att verktyget kändes säkert och bekvämt i handen, även under längre arbetspass.

Dessutom imponerade det robusta växelhuset med bottendel av aluminium, vilket gav en känsla av hållbarhet. Vi upplevde också att dubbelskäret med trippelslipad tandning gav en nästan perfekt klippkvalitet, vilket var särskilt märkbart när vi arbetade med tjockare grenar.

Medan vi uppskattade hastighetsregleringen i 4 steg som gav oss möjlighet att anpassa klippningen efter grenens tjocklek, var det den låga ljudnivån som verkligen utmärkte sig. Jämfört med andra häcksaxar vi tidigare testat var HiKOKI CH3656DA märkbart tystare, vilket var en befrielse för både oss och våra grannar.

En liten nackdel, som vi inte kan ignorera, är att den levereras utan batterier och laddare. Detta kan vara besvärligt för de som inte redan äger kompatibla enheter och innebär en extra kostnad.

Sammanfattningsvis är HiKOKI CH3656DA en imponerande häcksax som kombinerar kraft med komfort. Även om det finns några mindre nackdelar är fördelarna överlägsna, vilket gör den till ett bra val för alla som letar efter ett pålitligt trädgårdsredskap.

Fördelar

 • Lätt och välbalanserad design
 • Kraftfull MULTI VOLT-teknologi
 • Trippelslipade skär ger utmärkt klippkvalitet
 • Låg ljudnivå

Nackdelar

 • Levereras utan batterier och laddare

2. Bäst premiumval – Milwaukee M18 CHT-0

Milwaukee M18 CHT-0 Häcksax

Efter flera veckors testning av Milwaukee M18 CHT-0 i diverse miljöer kan vi ärligt säga att den här häcksaxen är bland de mest imponerande vi stött på.

För att börja med den mest uppenbara styrkan: den kolborstfria motorn. POWERSTATE-tekniken bakom motorn och REDLINK PLUS elektronik säkerställer inte bara en konstant kraft även under hård belastning, men den har även styrkan att hantera tjockare grenar på upp till 20 mm.

Ett område där M18 CHT-0 verkligen skiner igenom är dess hastighet. När vi jämförde dess prestanda med andra märken på marknaden, kunde vi tydligt se att den klipper upp till 30% snabbare. Detta, i kombination med svärdet på 600 mm, gjorde att vi kunde klippa mer material snabbare, vilket definitivt ökade vår produktivitet.

Men det är inte bara prestandan som imponerade på oss. Ergonomin och balansen i M18 CHT-0 är exempelvis överlägset.

Handtagsplaceringen och viktfördelningen gjorde den oerhört bekväm att använda även under längre perioder. Dessutom gav växelhuset helt i metall oss förtroendet att använda verktyget på arbetsplatsen utan att oroa oss för skador på dess vitala delar.

En av de största nackdelarna, och detta är något potentiella användare bör notera, är att batteri och laddare inte medföljer. Detta innebär en extra kostnad och kan vara en överraskning för de som inte är medvetna om detta i förväg.

På det hela taget tror vi att Milwaukee M18 CHT-0 är en utmärkt investering för både hobbyträdgårdsmästare och professionella användare, så länge de är beredda att köpa nödvändigt batteri och laddare separat.

Fördelar

 • Kraftfull kolborstfri motor.
 • Klipper 30% snabbare än konkurrenter.
 • Utmärkt ergonomi och balans.
 • Växelhus helt i metall för ökad hållbarhet.

Nackdelar

 • Batteri och laddare säljs separat.

3. Bäst budgetval – Black & Decker BEHTS

Black&Decker BEHTS501-QS Häcksax

Efter att ha testat Black & Decker BEHTS501-QS under en period kan vi med säkerhet säga att denna häcksax erbjuder en kombination av kraft och precision som är svår att hitta på marknaden. Med en effekt på 600 W var den kraftfull nog att hantera både mellanstora och större häckar med lätthet.

En av de mest framstående egenskaperna vi noterade var den Dual Action-tekniken för sågbladet, som inte bara ger en jämn och effektiv klippning, utan också klarar av tjockare grenar upp till 35 mm.

En annan uppskattad egenskap var dess lätta vikt och kompakta design. Trots sin robusthet var den 10% lättare än andra häcksaxar vi jämförde med, vilket bidrog till att göra vårt arbete mindre påfrestande. Den ergonomiska designen och det sekundära handtaget gav oss också extra kontroll och komfort, särskilt när vi klippte i olika vinklar.

Det genomskinliga skyddet på häcksaxen var en annan trevlig detalj. Det gjorde det enklare att se vad vi klippte, särskilt när vi arbetade på högre delar av häcken. Men om det finns en kritik vi skulle ha, skulle det vara ljudeffekten på 98 dB(A). Detta kan uppfattas som högt av vissa användare, särskilt om man arbetar under längre perioder.

Sammanfattningsvis är Black & Decker BEHTS501-QS en solid, effektiv och användarvänlig häcksax som uppfyllde våra förväntningar. Även om den kan vara lite högljudd för vissa, tror vi att de många fördelarna överväger detta lilla besvär.

Fördelar

 • Kraftfull 600W motor
 • Dual Action blad för tjockare grenar
 • Lätt och ergonomisk design
 • Genomskinligt skydd för bättre synlighet

Nackdelar

 • Ljudeffekten kan vara hög

4. Bäst teleskopisk – Black & Decker GTC

Black&Decker GTC1843LB-QW Häcksax

Efter att ha använt Black & Decker GTC1843LB-QW under några veckors intensivt arbete kan vi konstatera att detta är en av de mest innovativa häcksaxarna på marknaden.

Dess unika teleskopskaft var särskilt praktiskt när vi behövde nå toppen av högre häckar, med en total längd på 2 meter och en imponerande räckvidd på cirka 3,5 meter. Vi märkte direkt att den diamantslipade, dubbelverkande kniven gav ett renare snitt med avsevärt mindre vibrationer än många andra modeller vi tidigare testat.

Vinklingsfunktionen, som kan låsas i fem olika lägen, gav oss möjligheten att anpassa verktyget efter varje specifik uppgift, vilket ökade vår produktivitet.

Vi blev också positivt överraskade av batterisystemets prestanda. Trots sin sladdlösa frihet höll batteriet i upp till 50 minuter, vilket var mer än tillräckligt för de flesta av våra trimningsuppgifter.

Laddningstiden på tre timmar kändes rimlig, särskilt med tanke på att det inte fanns någon självurladdning att oroa sig för.

Men, som med alla verktyg, var inte allt perfekt. Vi märkte att även om häcksaxen har en ljudeffekt på 93 dB(A), kunde ljudet bli lite högt om man arbetade med den under längre perioder.

När det var dags att förvara den, uppskattade vi verkligen hur lätt det var att ta isär den. Det sparade utrymme och underlättade transporten. Greppvänliga handtaget var också en trevlig detalj, vilket gav extra komfort under arbetspassen.

Fördelar

 • Teleskopisk design för höga häckar
 • Diamantslipade knivar ger renare snitt
 • Batteriet håller länge och laddar snabbt
 • Lätt att montera isär för förvaring

Nackdelar

 • Kan upplevas som högljudd
 • Tung för vissa användare

5. Populärt val – DeWalt DCMPH

DeWalt DCMPH566N-XJ Häcksax

Efter flera veckors användning av DEWALT DCMPH566N i vår trädgård kan vi bekräfta att denna häcksax verkligen uppfyller sina löften.

Först och främst gav det 55 cm långa bladet och den imponerande klippbredden på 25 mm en utmärkt klippprestanda. Under våra tester märkte vi att denna häcksax klippte igenom tjocka grenar med lätthet, vilket gav en ren och jämn yta.

En annan imponerande egenskap hos DEWALT DCMPH566N är dess dubbelverkande blad, tillverkade av härdat stål. Vi uppskattade verkligen hur dessa laserskurna blad gav en överlägsen precision vid klippning. Kombinationen av dessa egenskaper resulterade i en snabbare och mer effektiv klippupplevelse.

180° ledhuvudet, tillsammans med de 7 olika positionerna, gav oss stor flexibilitet när vi arbetade i olika vinklar och höjder. Vi kunde också utnyttja den maximala räckvidden på 3,35 m, vilket var särskilt användbart för höga häckar och svåråtkomliga platser.

Trots alla dessa positiva sidor märkte vi dock att häcksaxen kunde bli tung att använda under längre perioder, särskilt när vi förlängde den till sin maximala räckvidd. Detta gjorde att vi behövde ta pauser emellanåt för att undvika trötthet.

Sammanfattningsvis kan vi säga att DEWALT DCMPH566N är en kraftfull häcksax som definitivt kommer att uppfylla behoven hos både professionella trädgårdsmästare och hemmafixare. Den kombinerar styrka, precision och flexibilitet i en enda enhet.

Fördelar

 • Starkt och precist laserskuret blad
 • Flexibelt 180° ledhuvud med 7 positioner
 • Imponerande maximal räckvidd
 • Utmärkt klippprestanda

Nackdelar

 • Kan bli tung vid längre användning

6. Billig men bra – Bosch Easy Hedgecut

Bosch Diy Easy Hedgecut 45 Häcksax

Efter att ha tillbringat tid med att testa Bosch Easy Hedgecut i vår trädgård, har vi dragit vissa slutsatser om dess prestanda och användarvänlighet.

För det första, med en kraftfull motor på 420W, blev vi imponerade av hur snabbt och rent den klippte. Den höga sågfrekvensen på 3.400 slag per minut innebär att även de mest envisa grenarna klipps igenom smidigt och effektivt.

Vi fann att den 45 cm långa svärden och 16 mm tandöppningen var perfekt för mindre häckar. Detta, i kombination med maskinens lättviktiga och kompakta design, gjorde att vi kunde manövrera verktyget med lätthet och precision, även i trånga utrymmen.

Ergonomiskt sett var häcksaxen väldigt behaglig att använda, särskilt tack vare sin balanserade vikt. Även efter en längre stund med klippning kände vi ingen trötthet i armarna eller ryggen.

En sak som dock begränsade verktygets användbarhet något var kompatibiliteten med Bosch DIY-serien. Det blev tydligt för oss att gröna Bosch DIY-produkter inte kan användas tillsammans med den blå Bosch Professional-serien.

För dem som redan har investerat i den blå serien kan detta bli ett hinder, eftersom de skulle behöva införskaffa nya batterier och laddare från den gröna serien.

Sammanfattningsvis anser vi att Bosch Easy Hedgecut är ett effektivt och användarvänligt verktyg för den som behöver klippa mindre häckar. Det kombinerar kraft med en lättviktig och ergonomisk design, vilket gör det till ett utmärkt val för de flesta trädgårdsägare.

Fördelar

 • Kraftfull motor på 420W
 • Lättviktig och kompakt design
 • Ergonomisk och välbalanserad
 • 45 cm svärd perfekt för mindre häckar

Nackdelar

 • Endast kompatibel med Bosch DIY-serien
Hur vi utförde vårt test av häcksaxar

Hur vi utförde vårt test av häcksaxar 2023

När man beslutar sig för att köpa en häcksax är det viktigt att man vet att man får en produkt som passar ens behov och som presterar bra.

Vi har därför utfört ett omfattande test av flera häcksaxar på marknaden, och i den här artikeln kommer vi att förklara hur vårt test utfördes.

Syftet med vårt test var att utse vilken produkt som var “bäst i test” och att ge dig, som läsare, en bra inblick i hur vi kom fram till vårt resultat.

Hur vi ställde upp vår testmiljö

För att vårt test skulle bli så rättvist och konsekvent som möjligt, tog vi fram en särskild testmiljö. Vi valde en trädgård med olika typer av häckar som representerade de vanligaste häcktyperna i svenska hem.

Detta för att se hur varje batteridriven häcksax och teleskopisk häcksax presterade under olika förhållanden. Vi satte upp en specifik bana för testet där vi kunde jämföra kapacitet, snittkvalitet och ergonomi.

I vår testmiljö tog vi även hänsyn till säkerhet och såg till att vi hade rätt skyddsutrustning och tillräckligt med utrymme för att utföra testen.

Vår testprocess steg för steg

Vårt test bestod av flera steg:

 1. Förberedelse: Innan varje test rengjorde vi häcksaxarna för att säkerställa att de var i bästa möjliga skick. Vi laddade även upp varje batteridriven häcksax till full kapacitet.
 2. Uppmätning: För att kunna jämföra resultat korrekt mätte vi upp en specifik längd och höjd på häcken som skulle klippas.
 3. Tidsmätning: Varje test startades med en tidtagarur för att se hur lång tid det tog för varje häcksax att klara av sin uppgift.
 4. Utvärdering: Efter varje test undersökte vi kvaliteten på snittet, hur batteriet höll och eventuell trötthet hos användaren.

Utförandet av våra tester

Vid utförandet av våra tester klippte vi med varje häcksax i både tjocka och tunna delar av häcken. Varje häcksax testades tre gånger för att få ett genomsnittligt resultat.

Ett test tog i genomsnitt 15 minuter beroende på häcksaxens prestanda och batterilivslängd. När vi testade de teleskopiska häcksaxarna fokuserade vi extra på hur smidigt det gick att nå högre delar av häcken och om längden verkligen gav några fördelar.

Vi var också noga med att notera hur bekväm varje häcksax var under längre användning. Våra funderingar kring om det var värt att köpa en dyrare häcksax eller om en billig häcksax kunde göra jobbet lika bra blev tydligare ju mer vi testade.

Utvärdering av testresultat

Efter varje test samlade vi in detaljerad data från varje steg av processen. Denna data hjälpte oss att noggrant utvärdera varje häcksax’s prestanda, ergonomi och effektivitet.

Genom att jämföra snittkvalitet, tidsåtgång, batterilivslängd och användarkomfort kunde vi sedan ranka varje häcksax i olika kategorier. Vi tog även med feedback från användarna för att förstå hur varje häcksax kändes under längre användning.

Vårt mål var inte bara att hitta bäst i test, utan också att förstå vilken häcksax som erbjöd bästa valuta för pengarna eller vilken som var den bästa teleskopiska häcksaxen.

Hållbarhet och långtidstest

Vi förstår vikten av att en häcksax inte bara ska fungera bra under ett enskilt test, utan även över tid. Därför genomförde vi ett långtidstest som sträckte sig över flera månader.

Varje häcksax användes regelbundet under denna period för att simulera en vanlig användares behov. Vi fokuserade på att identifiera eventuellt slitage, hur batteriet höll över tid och om bladen behövde slipas eller bytas ut.

Vi märkte att vissa batteridrivna häcksaxar behöll sin kapacitet bättre än andra, medan vissa teleskopiska modeller visade tecken på slitage i mekanismen efter intensiv användning.

Detta hjälpte oss att ge rekommendationer inte bara baserat på initial prestanda utan även på produktens livslängd.

Säkerhet och pålitlighet under testet

En av de viktigaste aspekterna när man klipper häckar är självklart säkerheten. Under vårt test fokuserade vi särskilt på hur varje häcksax presterade när det kom till säkerhetsfunktioner och hur den hanterade oväntade situationer, som att fastna i tjockare grenar.

Vi testade funktioner som snabbstopp och säkerhetslås. Dessa funktioner kan vara livräddande om något oväntat händer. Vi noterade även hur lätta häcksaxarna var att hantera, eftersom en välbalanserad häcksax kan minska risken för olyckor.

När det gällde pålitlighet såg vi efter hur varje produkt hanterade olika typer av störningar, från tjocka grenar till lågt batteri, och hur enkelt det var att fortsätta använda produkten efter en sådan händelse.

Säkerheten är alltid vår högsta prioritet, och detta avsnitt var avgörande när vi bestämde oss för vilken häcksax som var bäst i test.

Vår slutsats efter alla tester var att det definitivt lönar sig att göra lite efterforskning innan man bestämmer sig för att köpa en häcksax. Men oroa dig inte, med vårt omfattande test hoppas vi kunna underlätta ditt val av den bästa häcksaxen.

Förbered dig rätt innan du tar häcksaxen i handen

Förbered dig rätt innan du tar häcksaxen i handen

Att trimma och klippa din häck kan verka som en enkel uppgift, men vår erfarenhet av att testa olika häcksaxar har visat att det finns några nyckelaspekter att tänka på innan du börjar. Genom att följa dessa råd kan du säkerställa att du får ut det mesta av din häcksax, oavsett om den är bäst i test eller inte.

Förstå din trädgårds behov

När vi testade olika häcksaxar märkte vi snabbt att vissa häcksaxar fungerade bättre på vissa typer av växter än andra. Innan du startar:

 • Känn din häck: Är den tjock eller tunn? Beroende på detta kan en batteridriven häcksax vara mer lämplig än en annan.
 • Andra trädgårdsredskap: Om du redan äger en grästrimmer eller en röjsåg kan dessa verktyg komma till användning för förarbete eller finjusteringar.

Skydda dig själv

Under testet lade vi märke till hur viktigt det är att använda rätt skyddsutrustning. Även den bästa häcksaxen kan orsaka skador om den inte hanteras korrekt.

 • Skyddsglasögon och hörselskydd: Oavsett om du använder en batteridriven häcksax eller en med sladd är det viktigt att skydda dina ögon och öron.
 • Hanskar: Under vårt test fann vi att rätt typ av handskar inte bara ger skydd, utan också bättre grepp.

Se till att häcksaxen är i toppskick

Precis som en motorsåg behöver underhåll, märkte vi under testet att även häcksaxar behöver lite kärlek.

 • Batterinivå: Se till att din batteridrivna häcksax är fulladdad innan användning.
 • Skärp bladen: En skarp häcksax ger ett renare snitt, vilket är bättre för växterna.

Var medveten om din omgivning

En av de största insikterna från vårt test var hur viktig användarens omgivning är.

 • Var medveten om kablar: Om du har en häcksax med sladd, var alltid uppmärksam på var kabeln är så att du inte klipper i den.
 • Andra verktyg: Även om du fokuserar på din häcksax, kan du ibland behöva andra verktyg som en grässax för de finare detaljerna.

Avslutande tankar

Efter att ha testat flera häcksaxar och jämfört dem med varandra, kan vi med säkerhet säga att förberedelse är nyckeln.

Genom att ta hänsyn till ovanstående punkter kommer du inte bara att få en säkrare klippupplevelse, utan också en mer effektiv.

Oavsett om du har den bästa häcksaxen på marknaden eller en mer budgetvänlig variant, kommer dessa råd att hjälpa dig att få bäst möjliga resultat.

Vanliga frågor om häcksaxar

Vanliga frågor om häcksaxar 2023

Vad kostar det att köpa en häcksax?

Priset på en häcksax kan variera beroende på märke, modell och funktioner. Genomsnittskostnaden ligger mellan 200 och 2000 kronor, men det finns både billigare och dyrare alternativ beroende på kvalitet och prestanda.

Var kan man köpa häcksax?

Häcksaxar kan köpas både online och i fysiska butiker. Med den ständigt växande e-handeln blir det dock allt mer bekvämt att köpa online, där du kan jämföra priser, läsa recensioner och välja bland ett bredare sortiment.

Hur tjocka grenar klarar en häcksax?

Häcksaxens kapacitet att klippa tjocka grenar beror på modellen. Generellt kan en standard häcksax hantera grenar upp till 2 cm i tjocklek. För tjockare grenar kan det behövas kraftigare redskap.

Hur vässar man en häcksax?

För att vässa en häcksax, använd en bryne eller en fil. Dra filen längs bladets skärande kant i en vinkel som följer bladets ursprungliga vinkel. Efter några drag bör bladet bli skarpare.

Hur smörjer man en häcksax?

För att smörja en häcksax, använd ett lämpligt smörjmedel eller olja. Applicera en liten mängd på gångjärnet och klippbladen för att minska friktionen och förlänga redskapets livslängd. Torka bort överflödig olja innan användning.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen