Bästa hammaren 2023 – Test av olika hammare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Stanley FMHT1-51275

BAHCO Ergo

Hultafors TC 16L

Ironside 100106

Klicka här för att se fler hammare.

Alla vet vad en hammare är, men få vet skillnaden på dålig och en bra hammare. De flesta använder hammare för at­t fästa tavlor eller montera möbler men en bra hammare kan användas till hur många saker som helst.

Hammare kommer i en stor prisskala och därmed är det svårt att hitta den som passar bäst. Hammare är väldigt lika varandra och på så sätt är det svårt att veta varför just en hammare kostar mer än en annan.

Hammare varierar från modell till modell, design, vikt, längd, egenskaper och grepp är bara en del saker som skiljer mellan varenda modell. En bra modell är effektiv och enkel att hantera och kan användas med säkerhet under längre perioder.

I och med att alla hammare är olika är det svårt att hitta ett verktyg för just dina ändamål, om du vill att den ska hamna inom rätt prisklass kommer du behöva leta länge.

1. Bäst i test – Stanley FatMax FMHT1-51275 Antivibe

hammare bäst i test

Klicka här för att se bästa priset

Stanley FatMax FMHT1 är en perfekt hammare som är allsidig och fungerar bra för de flesta.

Hammaren kommer med vibrationsdämpande gummihandtag som ger dig både en ergonomisk känsla och skyddar din hand vid användning.

Med hjälp av gummimaterialet är det ingen chans att hammaren trillar ur handen på dig, därmed minskar risken för alla möjliga olika typer av arbetsskador.

Dessutom har den en böjd klo vilket låter dig enkelt använda hammaren för att ta bort spik, skruv, pluggar osv.

Den har en längd på 345mm och en slagdiameter på 41mm, perfekt storlek för att enkelt träffa rätt. Med något lättare vikt på 453 gram så är denna hammare fortfarande den mest allsidiga vi testat.

2. Populärast – BAHCO 529–16-L Ergo

bäst i test hammare

Klicka här för att se bästa priset

Bahco 529–16 är en populär hammare som med hjälp av sin vikt förmedlar mer kraft dit du slår.

Hammaren kommer med ett ergonomiskt handtag av gummi som absorberar mycket av kraften vid slag. Dessutom låter gummihandtaget dig hålla hammaren i olika positioner så du enkelt kan hantera den vid knepiga situationer.

Hammaren kommer med robust böjd klo som med enkelhet kan ta bort spikar, skruvar och annat som fastnat. Hammaren har dessutom optimerad balans så att du slår effektivt, vilket minskar muskeltröttheten.

Hammaren har en längd på 327mm och en något mindre slagdiameter på 31mm. Med en vikt på 775 gram så kommer denna hammare träffa mycket hårt.

3. Premiumval – HULTAFORS TC 16L

Hultafors TC 16L Hammare

Klicka här för att se bästa priset

Denna snickarhammare har rätt vinkel och form på slagytan, vilket tillåter en så effektiv hantering som möjligt. Dessutom har den ett stålskaft i L-profil vilket gör den mer ergonomisk.

Oavsett vilket snickeriprojekt du har planerat fungerar denna ergonomiska hammare utmärkt för att komma åt alla ytor. Hammaren är effektiv, robust och skön att hantera.

Utöver det har hammaren en vikt på 720 gram vilket leder till att mer kraft landar där du siktar. Dessutom är den 340mm lång vilket är en mycket bra längd för smidig hantering.

Hammaren är något dyrare än andra modeller men för en hållbar, effektiv och pålitlig hammare så är den inom en mycket rimlig prisklass.

4. Billigast – IRONSIDE 100106

test hammare

Klicka här för att se bästa priset

Detta är en bra hammare för den som inte kommer använda hammaren särskilt ofta. Den har ett stålrörsskaft som fördelar kraften från stöten jämt över hammaren.

Skyddet består av ett perforerat gummihandtag som låter dig hantera hammaren utan säkrare. Greppet ger högre friktion vilket gör att hammaren inte är lika lätt att tappa.

Därtill kommer greppet också ta emot en stor del av stöten när du slår så att du inte absorberar all kraft in i handen.

Hammaren är lite tyngre på 880 gram och lite längre vilket kan leda till att den är lite svårare att hantera. Annars är detta en mycket prisvärd hammare.

Lista över de bästa hammarna 2023

 • Bäst i test: – Stanely FatMax FMHT1-51275 Antivibe
 • Populärast: BAHCO 529-16-L Ergo
 • Premiumval: Hultafors TC 16L
 • Billigast: Ironside 100106

Köpguide för hammare 2023

Även om vi redan har nämnt några av aspekterna du bör ha i åtanke vid ditt hammarköp vill vi gärna fortsätta informera ytterligare, så du kan göra ett köp som passar dig på bästa sätt. För dig som är intresserad är vår köpguide perfekt för att ta till sig det lilla extra som kan vara bra vid ett köp.

Men för de flesta så är de ovanstående recensionerna perfekta när man ska köpa en ny modell då de innehåller all information som krävs för att göra ett bra köp.

Användningsområde

I stället för hammare används det i många fall spikpistoler eller skruvdragare. Bara för att dessa används betyder det inte att du inte kan använda hammaren.

Hammaren är faktiskt det viktigaste verktyget du har i din verktygslåda tack vara att den har så många användningsområden. När du sätter upp hyllor, monterar möbler eller behöver få loss en spik så är hammare det bästa verktyget. Även när du använder andra verktyg som ett stämjärn kommer hammaren till nytta.

Oavsett om du ska göra småjobb eller renovera är hammaren något som alltid måste vara med. Jag hade även rekommenderat att arbetsskorna också är något som alltid följer med. Att tappa en hammare på stortån är något de flesta vill undvika, och ett par arbetsskor med stålhätta kan hjälpa dig med det.

Design

Du vill ha ett verktyg som är smart designad, men det kan vara svårt att avgöra vad som är en bra design. En bra designad modell kommer vara väl balanserad vilket innebär en jämn viktfördelning kring hela hammaren.

Ett verktyg som är riktigt effektivt designad kommer nästintill svinga sig själv då den effektiva designen gör jobbet mycket enklare. Dina muskler kommer vara mycket mindre belastade med en smart designad hammare, då kommer du också minska risken för skador.

Det finns också olika designer på klon vilket är den delen bakom hammarhuvudet som ofta används för att dra ut spik. Det finns både rak och böjd klo. Ingen är att föredra men raka klor har större risk att lämna ett avtryck när en spik har dragits ut.

Vikt

Du bör tänka mycket på vikten när du ska köpa en effektiv hammare. Modeller varierar i vikt och det finns både för och nackdelar med tunga och lätta hammare. Med en lättare modell så sjunker risken för belastningsskador markant, speciellt om du använder hammaren mycket.

Tyngre verktyg är effektiva men jobbigare att använda. Det finns många olika modeller, vi är inte alla lika starka heller. Testa dig fram och hitta en hammare som känns rätt för dig.

>>> Kika in sortimentlådor här! 

Säkerhet

De är enkla att använda men också enkla att skada sig på. Du måste behandla din hammare med respekt och omsorg för att undvika onödiga skador.

Oavsett hur säker en viss modell sägs vara så finns det alltid risker vid användning, övning ger färdighet så om du är nybörjare rekommenderar vi att ta det lugnt i början.

När du använder ett verktyg vill du alltid använda skyddsglasögon men utöver det finns det en del tips som vi rekommenderar för en säkrare hantering:

 • Byt alltid ut söndriga gamla hammare
 • Se till att handtaget sitter fast ordentligt
 • Slå aldrig med handtaget
 • Byt alltid ut gamla handtag
 • Byta hammare om bitar har fastnat i huvudet
 • Slå inte på hårda stålytor då det riskerar att flisor uppstår.

Skaftets storlek

Skaftet är en av de viktigaste delarna på en hammare. Det är i skaftet du har kontakt med hammaren och många kommer hålla i skaftet flera timmar i rad.

Med ett bra skaft som är ergonomiskt designat och skönt att hålla i kommer du minska risken för skador. För att hitta ett bra skaft kan du kolla på följande krav:

 • Materialet
 • Formen
 • Storleken
 • Greppmönstret

Greppmönster, material och form är extremt viktigt för att hammaren ska vara bekväm att använda, utöver det så måste skaftet förhindra att hammaren trillar ur handen på dig. Välj storlek och form så att du kan hålla hammaren avslappnat, även under arbete.

Skaftets material

När du ska välja material på skaftet är det viktigt att du väljer ett material som du tycker är bekvämt. Alla känner olika och upplevelsen är annorlunda från person till person. Därmed är valet av skaftets material extremt viktigt.

De vanligaste materialen på skaftet är stål, trä och glasfiber. Gå efter dina egna preferenser eftersom skaftets material har minimal påverkan på hammarens totala effektivitet. Med det sagt så kommer vi kort sammanfatta de olika materialens styrkor.

 • Skaft av glasfiber är flexibla och starka, materialet kommer aldrig att gå av men går fortfarande att böja. Materialet är optimalt för tunga hammare.
 • Skaft av trä är populära och billiga. Det passar bra för många då det både är billigt och högkvalitativt.
 • Skaft av metall Dessa skaft är utmärkta för den som letar efter en hammare där huvudet ska vara omöjligt att lossa. Dessa skaft kan ta emot hårda slag, men med billigare modeller kommer kraften enkelt att kunna skada dig.

Pris

Som allt annat så varierar priset från ett verktyg till ett annant. Det finns fullt fungerande modeller för 50 kronor, men också varianter som går för över 1000 kr. Både den dyra och den billiga hammaren kommer fungera, men skillnaden ligger ofta i designen.

Hammare är vanliga och används mer ofta än man tror så snåla inte. Du vill ha en pålitlig modell som kommer att hålla länge och som håller dig skadefri.

Saker att tänka på innan du köper din hammare

Hammare är lika varandra, här är några aspekter att ha extra koll på innan du köper en hammare:

 • Klon
 • Ergonomisk design
 • Testa hammaren
 • Känn efter

Klon

Titta ordentligt på hammarens klo. Du vill ha en klo som är bra vinklad så att det blir enkelt att dra ut spikarna samtidigt som du inte lämnar några märken. Många tror att klon sällan används, men man märker verkligen skillnaden på en dålig och en bra modell när klon måste användas ofta.

Ergonomisk design

Dessutom vill du lägga energi på att hitta en ergonomisk modell som kommer hålla dig skadefri. Ergonomiska verktyg ligger bra i handen och kommer ge dig bättre resultat över en längre tid.

Testa hammaren

Testa hammaren, se om någon du känner eller en butik har en likadan som du kan testa. Det går utmärkt att handla online med öppet köp då du enkelt kan skicka tillbaka hammaren om den inte känns som den ska. Testa också hammaren för dina ändamål så att du har hittat en hammare som fungerar just för dig.

Känn efter

En utmaning när du handlar ett verktyg online är att hitta den rätta känslan. Det är självklart då alla hammare känns olika bra för olika personer. Det viktigaste är att du får ett bra grepp med hammaren så att du kan arbeta effektivt.

Vanliga frågor om hammare

Finns det olika typer av hammare?

Det finns olika modeller av hammare. Den absolut vanligaste är snickare/klo-hammare. Dessa består av en klo och ett huvud. Ytterligare finns gummihammare och blyhammare som är mer skonsamma mot ytan du träffar. På vår sida kan du jämföra olika snickarhammare för att hitta en som passar just dig.

Hur fungerar en hammare?

En hammare är ett verktyg där vikten är fördelad på ett sådant sätt att du på ett så effektivt sätt ska få mycket tryck på en yta. När du svingar en hammare använder du hela armen och bygger upp massvis med kraft som sedan slås ned på en liten yta, vilket leder till ett högt tryck.

Vad kostar en hammare?

Priset på en hammare varier beroende på material, märke och storlek. Precis som med allt annat så finns det hammare i olika modeller som kostar olika mycket. Om du vill få bättre koll på vad olika hammare kostar kan du kolla i tabellen på vår hemsida.

Vad används en hammare till?

Hammare används av allt från snickare, smeder och plåtslagare. Det är ett bra verktyg som används av de flesta och finns i nästan alla hem. Den används för att slå med, för att slå in en spik, platta en plåt eller klyva en sten. Du kan kika på hammarna på vår sida för att hitta en som passar just dina ändamål.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det finns förvånansvärt mycket att tänka på när man ska köpa en hammare.

Till att börja med så ska du lägga extra vikt på vikten då det tydligt berättar vilket material eller design du bör ha till.

Du vill också tänka på designen och var du tänker använda din hammare. Du vill ha en smart designad hammare som är effektiv och enkel att använda.

Avslutningsvis så bör du komma ihåg att köpa en högkvalitativ hammare som kommer hålla länge. Därigenom kommer du att spara pengar i längden.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen