BĂ€sta hammaren 2022 – Test av olika hammare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Stanley FMHT1-51275

BAHCO 529-16-L Ergo

Dewalt DWHT51145-0

Ironside 100106

Klicka hÀr för att se fler hammare.

BĂ€sta hammaren 2022

Oavsett om du Ă€r en hemmafixare eller ett etablerat företag sĂ„ mĂ„ste du ha en hammare. Det Ă€r faktiskt sĂ„ att i princip alla behöver en hammare. Med hjĂ€lp av en hammare sĂ„ kan du enkelt spika in spikar. Även om du nĂ€stan aldrig anvĂ€nder spikar sĂ„ kommer du Ă€ndĂ„ att behöva en hammare. Det kanske Ă€r sĂ„ att du till exempel mĂ„ste spika upp en hylla eller en tavla.

Det Àr dock inte sÄ enkelt att köpa den bÀsta hammaren pÄ nÀtet. MÄnga affÀrer brukar inte skriva om de negativa sakerna för dÄ sÀljs det bÀttre. Men detta gör Àven att man inte fÄr en sÄ bra bild av hur varan faktiskt Àr. SÄ nÀr du vÀl fÄr hem hammaren Àr den kanske inte som du tÀnkt. Dessutom sÄ finns det en massa olika modeller i olika prisklasser. Om man inte Àr sÄ insatt kan det dÀrför bli riktigt svÄrt att köpa den bÀsta hammaren pÄ nÀtet.

Men det Àr just dÀrför som jag hÀr pÄ Hantverksproffset.se har sammansatt en komplex köpguide. Med hjÀlp av min köpguide sÄ kommer det att bli mycket enklare att köpa en bra hammare. Jag gjorde den hÀr köpguiden genom att testa och anvÀnda mina egna hammare. Jag lÀste Àven igenom kundrecensioner pÄ nÀtet. Jag satte sedan ihop all informationen till en riktigt bra köpguide. Efter att du har lÀst igenom min köpguide sÄ lovar jag att du enkelt kan köpa den bÀsta hammaren.

Köpguide hammare 2022

Det kan alltsÄ vara riktigt svÄrt att köpa den bÀsta hammaren pÄ nÀtet. Men om du följer min köpguide sÄ kommer hela processen att bli mycket enklare. HÀr nedan skriver jag om nÄgra viktiga saker som du mÄste tÀnka pÄ. Det Àr dock viktigt att du vÀljer hammare efter dina egna behov. HÀr Àr vad du ska tÀnka pÄ nÀr du köper den bÀsta hammaren:

 • Huvud
 • Klohammare
 • Handtag
 • Grepp
 • Vikt
 • LĂ€ngd
 • Extra funktioner
 • Hantering
 • Pris
 • Arbetsmiljö
 • SĂ€kerhet
 • Material

Huvud

De flesta hammare har ett smitt stĂ„lhuvud (Ă€ven om du ser titan pĂ„ dyrare modeller) med antingen ett slĂ€tt huvud eller ett rĂ€fflat eller frĂ€st huvud. Ett slĂ€tt huvud Ă€r mindre benĂ€gna att skada om du missar din gunga. Ett strukturerat huvud, Ă€ven om det Ă€r bĂ€ttre att “ta tag i” nageln, Ă€r mer benĂ€gna att göra ett mĂ€rke om du trĂ€ffar vĂ€ggen istĂ€llet för ditt mĂ„l. För de flesta DIY-görare Ă€r den bĂ€sta hammaren en med ett slĂ€tt huvud; de som gör en hel del snickeri eller större konstruktioner föredrar förmodligen det extra greppet pĂ„ det frĂ€sta huvudet.

Klohammare

Som namnet antyder har en klohammare ett klyvt blad mittemot huvudet, som anvĂ€nds för att dra spikar. Det finns tvĂ„ grundlĂ€ggande typer av hammare – böjda klohammare och rip-claw-hammare

 • Böjda klohammare tenderar att vara lite lĂ€ttare och kortare Ă€n rip-claw-hammare, vilket gör dem perfekta för smĂ„ jobb runt huset, som hĂ€ngande bilder, mindre reparationer och enkla snickeriprojekt.
 • Rip-claw-hammare tenderar att vara tyngre, lĂ€ngre och deras klor Ă€r ganska raka, vilket gör dem vĂ€l lĂ€mpade för rivningsarbete – “rippar” isĂ€r brĂ€dor som spikas ihop, riva upp golv eller kraftigt separera spikytor i andra projekt. Du kan ocksĂ„ ta bort spikar med en rip-claw-hammare, men inte lika lĂ€tt som med böjda klohammare.

Handtag

Din hammare ska kÀnnas bekvÀm i handen, ge tillrÀckligt bra grepp för att förhindra att den flyger ur ditt grepp, absorbera stötar sÄ att handlederna inte ger ut och inte krossas med ett kraftigt slag. Medan bÄde handtag av stÄl och glasfiber Àr tillrÀckligt robusta för att absorbera kraften i hammaren, har materialen skillnader.

 • Glasfiber Ă€r lĂ€ttare Ă€n stĂ„l och ocksĂ„ bĂ€ttre att absorbera vibrationer och stötar som annars skulle slĂ„ dina hĂ€nder.
 • StĂ„lhandtag tenderar att vara mer hĂ„llbara och kunna ge ett kraftigare slag. Om du tar itu med inramning och andra stora byggprojekt, övervĂ€g att vĂ€lja en hammare som Ă€r massivt stĂ„l frĂ„n topp till tĂ„. Hammare gjorda av ett stycke smitt stĂ„l Ă€r ganska tunga och superstarka.
 • TrĂ€handtag Ă€r vanliga pĂ„ billiga hammare, men Ă€ven om de absorberar vibrationer och stötar för dina hĂ€nder, Ă€r de ocksĂ„ mycket mer benĂ€gna att dela eller bryta Ă€n stĂ„l eller glasfiber. I sĂ„ fall Ă€r trĂ€hanterade hammare bĂ€st lĂ€mpade för lĂ€ttare uppgifter, som att slĂ„ spikar i gips för att hĂ€nga bilder.

Grepp

Ett bra grepp ger dig bÀttre kontroll över din hammare, speciellt om din hand Àr svettig, vilket gör att du Àr mindre benÀgna att krossa tummen istÀllet för att trÀffa nageln. Hammare av stÄl och glasfiber har alla ett slags grepp; trÀhanterade hammare har ofta inget grepp.

PÄ de flesta hammare Àr greppet en gummiaktig syntet som ger dÀmpning samtidigt som den absorberar stötar frÄn slagen. LÀder Àr ett annat alternativ, Àven om du betalar mer för det, och det kommer sannolikt att bli flÀckigt eller mörkare med tiden.

Vikt

Vikt Àr en av de viktigaste faktorerna nÀr man vÀljer en hammare. För tungt och du riskerar muskeltrötthet och skadar din handled. För lÀtt och du kommer inte att ha tillrÀckligt med oomph för att verkligen hamra nageln hem.

För genomsnittliga hantverkare som gör udda jobb runt hemmet Àr en hammare som vÀger mellan 16 och 20 oz (ounces) det bÀsta alternativet. GÄ mot den nedre delen av det intervallet för enkla hushÄllsuppgifter och mot den högre Ànden om du hanterar inramning eller andra större projekt. Hammare som vÀger sÄ mycket som 32 oz finns, men dessa Àr gjorda för professionella byggnadsarbetare.

LĂ€ngd

Ju lĂ€ngre hammaren Ă€r, desto lĂ€ngre Ă€r den potentiella svĂ€ngningen, som bygger mer fart för ett hĂ„rdare slag – sĂ„ ett byggproffs kanske vill anvĂ€nda en 46 cm hammare pĂ„ arbetsplatsen. De flesta DIY-tillverkare bör hitta en hammare mellan 30 och 40 cm som Ă€r tillrĂ€cklig för uppgifter som stĂ€ngsel eller reparation av skĂ„p. Kom ihĂ„g: ju lĂ€ngre hammaren Ă€r, desto mer kommer den att vĂ€ga och desto svĂ„rare kan det vara att kontrollera.

Extra funktioner

 • Vissa hammare Ă€r utformade för att minimera vibrationer och stötar mot handleden, handen och underarmen. Även om detta Ă€r ett plus om du anvĂ€nder din hammare för utökade sessioner, Ă€r det förmodligen inte nödvĂ€ndigt för enstaka smĂ„ jobb runt huset.
 • En spikstarter Ă€r ett litet spĂ„r och magnet för att hĂ„lla en spik pĂ„ plats pĂ„ hammarens huvud, vilket gör det enkelt att börja spika in i brĂ€det eller vĂ€ggen utan att sĂ€tta fingrarna i skada.
 • Yxa-stil handtag Ă€r en aktuell trend. IstĂ€llet för det traditionella raka handtaget med en liten flare i botten Ă€r handtag med handtag utformade nĂ„got böjda för ett mer naturligt grepp och har lite en punkt vid basen snarare Ă€n ett övergripande bloss.

Hantering

De flesta hammarhandtag Àr konstruerade med stÄl, glasfiber eller trÀ. StÄlhandtag Àr det starkaste av de tre materialen och ger extra vikt till hammaren för att hjÀlpa till att driva spikar. En del av vikten kan dock vara ojÀmnt fördelad beroende pÄ vilken hammare du vÀljer och orsakar starka vibrationer vid stötar.

Glasfiberhammare överför mindre vibrationer Àn de som Àr konstruerade med stÄl och Àr ett billigare alternativ till stÄlmodeller. Nackdelen Àr att glasfiberhandtag Àr svÄra att byta ut om de gÄr sönder. TrÀhandtag Àr de mest effektiva för att kontrollera vibrationer och fördelar sin vikt vid hammarens huvud för att ge en solid slag. Vissa trÀhandtag saknar dock styrka och Àr benÀgna att gÄ sönder.

TrÀets densitet Àr en indikator pÄ dess hÄllfasthet, berÀknat pÄ densitet. Specifik vikt Àr ett tal som berÀknas genom att dividera vikten pÄ en viss volym trÀ med vikten pÄ samma vattenvolym. NÀr man övervÀger specifik vikt som en referens till styrka Àr hickory och ek nÄgra vanliga skogar som Àr tÀta och starka. Björk och ask Àr andra vanliga handtagsmaterial, men de Àr mindre tÀta och dÀrför svagare.

Pris

De flesta hammare av hög kvalitet kan köpas för under 500 kronor. Även om detta Ă€r den genomsnittliga kostnaden för en hammare, kan mĂ„nga faktorer öka priset pĂ„ detta verktyg, inklusive handtagsmaterialet. Till exempel Ă€r vissa hammare konstruerad med slitstarkt titan och levereras med en patenterad sidospikdragare, vilket resulterar i ett högre pris. En hammares vikt pĂ„verkar ocksĂ„ priset, med tyngre hammare som vanligtvis kostar mer.

Arbetsmiljö

Att kÀnna till de anstÀllda och arbetsmiljön Àr ocksÄ viktigt. Om de anstÀllda sannolikt tappar hammaren, eller om hammaren kan bli stulen, mÄste du hitta balansen mellan att hitta en hammare som hÄller, men ocksÄ som passar budgeten.

SĂ€kerhet

SÀkerhet Àr en viktig sak att tÀnka pÄ. Du mÄste tÀnka pÄ dig sjÀlv eller arbetarna som anvÀnder hammaren. Du mÄste komma ihÄg att de kommer att anvÀnda hammaren hela dagen. Vissa hammare har bÀttre stötdÀmpning, vilket kan minska risken för skador. Allt som krÀvs Àr en skada och pengarna du har sparat frÄn att köpa en billigare hammare försvinner i medicinska rÀkningar och ökade försÀkringspremier.

NÀr du tÀnker pÄ sÀkerhet Àr det ocksÄ viktigt att komma ihÄg hur hammaren anvÀnds. I stÀllningsvÀrlden svÀngs hammaren i mÄnga riktningar. Detta strÀcker sig frÄn under knÀna till över huvudet till hela kroppen. DÀrför mÄste hammaren vara tillrÀckligt lÀtt sÄ att den kan svÀngas frÄn mÄnga positioner, men ocksÄ tillrÀckligt tung för att arbetaren inte behöver svÀnga flera gÄnger för att köra samma bit pÄ plats.

Material

Hammare finns i mÄnga material. MÄnga Àr ocksÄ gjorda av blandade material. Huvudet kan vara ett material och handtaget kan vara ett annat material.

En av de vanligaste jÀmförelserna Àr titan mot stÄl. BÄda Àr mycket starka material. Titan Àr mycket dyrare Àn stÄl, men har vissa fördelar.

NÀr en stÄlhammare trÀffar nÄgot kommer ungefÀr 30% av energin tillbaka. NÀr ett titan trÀffar samma objekt kommer bara cirka 3% av energin tillbaka. Det betyder att du kan anvÀnda en mycket lÀttare titanhammare och fÄ samma slag som en tyngre stÄlhammare.

Att anvÀnda en lÀttare hammare som Àr gjord av titan istÀllet för stÄl kan ocksÄ vara sÀkrare för de anstÀllda, sÀrskilt om de anstÀllda svÀnger över huvudet (vilket kommer att vara fallet vid installation av byggnadsstÀllningar). DÀrför kan det vara vÀrt att spendera de extra pengarna pÄ en lÀttare titanhammare.

Att ha en hammare utan gnista Àr kanske inte en viktig frÄga för en byggnadsstÀllning, men det Àr bra att övervÀga om din byggnadsstÀllning kommer att vara innesluten i trÄnga utrymmen. Icke-gnistor betyder icke-jÀrn (icke-stÄl), vilket innebÀr att det inte kommer att gnista. NÀr du arbetar i trÄnga utrymmen Àr detta en viktig faktor och Àr en av fördelarna med titan.

Tillsammans med hammarhuvudet finns det ocksÄ handtaget som mÄste beaktas. Det finns olika material som anvÀnds för att göra handtagen. Detta kan inkludera glasfiber, metall och trÀ.

MÄnga som arbetar med el föredrar glasfiber eftersom de inte Àr ledande.

Även om det kanske inte Ă€r lika relevant i stĂ€llningsbranschen kan det vara nĂ„got att tĂ€nka pĂ„ att ha en icke-ledande hammare. Med den udda chansen att nĂ„got hĂ€nder och du trĂ€ffar en strömförande ledning eller el rinner genom byggnadsstĂ€llningen kan det icke-ledande glasfiberhandtaget förhindra el.

TrÀ överför som material lite mindre vibrationer Àn glasfiber och betydligt mindre vibrationer Àn stÄl. TrÀ Àr lÀttare Àn stÄl, men Àr ocksÄ ömtÄligare. Men för rivningsarbeten eller i situationer dÀr hammaren svÀngs med full kraft (till exempel byggnadsstÀllning), kanske det inte Àr det bÀsta alternativet.

LÀs ocksÄ >>> BÀsta skruvmejselsatsen

Tips

 • ÖvervĂ€g att anvĂ€nda skyddshandskar nĂ€r du anvĂ€nder en hammare. Möjligheten att du av misstag hamrar fingret Ă€r hög.
 • AnvĂ€nd alltid helt stĂ€ngda skor nĂ€r du anvĂ€nder en hammare. Detta minskar risken för eventuella skadade tĂ„r om du av misstag tappar den.
 • LĂ€gg aldrig en spik i munnen medan du hamrar. Du kan sluta med att svĂ€lja den och dĂ„ mĂ„ste du gĂ„ till sjukhuset.

Hur jag valde och testade

Efter att ha tittat pÄ forskningen och dragit frÄn mina egna erfarenheter fann jag att den bÀsta allroundhammaren för ett hem Àr en 16 oz krökt klo med en metalldesign i ett stycke. Denna design ger oövertrÀffad hÄllbarhet, enkel spikdragning och en vikt och storlek bra för allt frÄn snygga kranar till tunga projekt.

Vikt

För allmÀnt bruk anses en 16 oz hammare vara den söta platsen för vikt. Det Àr viktigt att notera att hammarens viktklassificeringar Àr vilseledande eftersom de Àr en hÄllning frÄn de dagar dÄ det bara fanns trÀhandtag. Den angivna vikten pÄ en hammare Àr bara huvudets vikt. Det tar inte hÀnsyn till handtaget. Jag testade nÄgra hammare pÄ 16 oz. Jag testade ocksÄ en 14 oz hammare som var tyngre Àn nÄgra av de andra 16 oz modellerna.

Klostil

Böjda klohammare Àr det bÀttre valet för anvÀndning runt om i huset eftersom de Àr optimerade för att dra spikar. De flesta hammare finns ocksÄ i en rak kloversion, vilket Àr bÀttre för nybörjare och rivning, vilket gör dem idealiska för mer avancerade DIY-tillverkare. Min huvudsakliga rekommendation Àr en böjd klo, men jag har ocksÄ en rak klo-rekommendation.

Handtag

En metallhammare ger det bÀsta underhÄllsfria hÄllbarheten. Dessa Àr gjorda av ett enda stÄlstycke som börjar vid huvudet och slutar vid basen pÄ handtaget. Med denna design finns det inget möjligt sÀtt, förutom ett metallskÀrningsverktyg, för att huvudet ska separeras frÄn handtaget eller för att handtaget ska gÄ sönder.

Huvudkritiken mot metallhandtag Ă€r att de har mindre stötdĂ€mpning Ă€n andra handtagsmaterial, sĂ„ mer av hammarens slag överförs tillbaka till armen. Även om det finns sanning i det, Ă€r det egentligen bara relevant för nĂ„gon som anvĂ€nder en hammare hela dagen varje dag, som nĂ„gon i en inramningsbesĂ€ttning (dĂ€r trĂ€handtag vanligtvis föredras). Samtidigt finns det mĂ„nga, mĂ„nga snickare, inklusive mig, som har anvĂ€nt stĂ„lhanterade hammare i flera Ă„r och inte kĂ€nt nĂ„gra skadliga effekter. Ingen av de tvĂ„ snickare jag intervjuade hade nĂ„gra vibrationsproblem med metallhanterade hammare.

Hammare med trÀ eller komposithandtag har bÄda sina nackdelar. TrÀhanterade hammare har ett fint traditionellt utseende för dem och Àlskas av inramning av besÀttningar för deras naturliga stötdÀmpande egenskaper, men anslutningen mellan huvudet och handtaget Àr mindre stabil. Om du inte Àr en seriös DIYer eller hobbyist, Àr det tveksamt att du kommer att vilja ta itu med att stÀlla in din hammare dÄ och dÄ. Ett löst hammarhuvud Àr i bÀsta fall en olÀgenhet och i vÀrsta fall en katastrof. TrÀhandtag kan ocksÄ gÄ sönder samtidigt som du spikar aggressivt.

Sammansatta hammare bestÄr av ett glasfiber- eller grafithandtag (som en tennisracket) ansluten till metallhuvudet med en epoxi. Om du nÄgonsin kommer att anvÀnda din hammare för lÀtt rivning som att slÄ i en vÀgg för att installera en kattdörr, dra upp nÄgra ruttna dÀckbrÀdor eller till och med riva upp en gammal bokhylla innan du drar bort den, kommer dessa handtag att utvecklas mycket av fÀstingar och Àrr. Jag har ocksÄ sett dem knÀcka och gÄ sönder under aggressiv anvÀndning eller ett allvarligt överfall (nÀr hammarhuvudet skjuter över mÄlet och trÀffen hamnar pÄ handtaget).

Enkel design

Jag varnar för hammare som Àr överbelastade med funktioner. För genomsnittlig anvÀndning ser jag inte mycket poÀng till pro-funktioner som utbytbara slÄende huvuden, magnetiska spikstartspÄr eller vÄffelstrukturerade slÄende huvuden. Vissa hammare har ocksÄ en extra spikdragare vid sidan av huvudet. BÄda intervjuade snickare hÄller sig ocksÄ borta frÄn alla dessa tillÀgg.

Kostnad

Kvalitetshammare av detta slag Ă€r oftast under 500 kronor. NĂ€sta stora prisintervall Ă€r ett enormt steg upp som gĂ„r in pĂ„ 1000 kronor omrĂ„det. Hammarna som sĂ€ljs till dessa dyra priser Ă€r ofta tillverkade av titan. Även om dessa Ă€r prissatta lĂ„ngt utanför intervallet för en avslappnad anvĂ€ndare, har de nĂ„gra intressanta fördelar.

Vibration

MÀngden vibrationer som en hammare överför Àr nÀra bunden till handtagsmaterialet, med stÄlhandtag som orsakar starka vibrationer och trÀhandtag minimerar vibrationer. Hammare som överför en intensiv vibration nÀr de trÀffar en spik kan vara obekvÀma och minska tiden du kan anvÀnda verktyget.

Hammarhuvudets bredd

Storleken pÄ en hammares huvud Àr sÀrskilt viktig nÀr du kör spikar. Ett större hammarhuvud gör det lÀttare att slÄ en spik, men för stort huvud hÀmmar din syn och minskar din kontroll över hammaren, vilket kan orsaka missöden.

Prestanda – spikkörning

Även om det Ă€r viktigt att en hammare minimerar stötarvibrationer och erbjuder ett brett hammarhuvud, Ă€r det lika viktigt att bestĂ€mma hur vĂ€l hammaren driver spikar, sĂ€rskilt spikar i olika storlekar.

Prestanda – Spikdragning

En hammare mÄste kunna dra ut krokiga eller skadade spikar. Eftersom större spikar kan vara svÄrare att dra ut i trÀ Àr det viktigt att testa hur vÀl en hammare extraherar spikar i olika storlekar.

LÀs ocksÄ >>> SvetshjÀlm test

Vanliga frÄgor om hammare

Vem Àr en hammare för?

En hammare Àr ett viktigt verktyg för reparation och underhÄll i hemmet. Den kan anvÀndas för smÄ inomhusuppgifter som att knacka pÄ bildhÀngare eller mer aggressiva projekt som att byta ut en ruttad fönsterkant eller bygga hyllor i garaget. Det spelar ingen roll om du bor i en lÀgenhet, lÀgenhet eller bondgÄrd; en fin hammare kommer sÄ smÄningom att vara till nytta. Vissa hammare kostar sÄ lite som 50 kronor, men de har billiga handtag och dÄlig ergonomi. Med ett sÄ mÄngsidigt verktyg tycker vi att det Àr vÀrt att betala lite extra för att fÄ en med bÀttre balans, bÀttre grepp och mycket högre hÄllbarhet. Du kan ocksÄ tÀnka pÄ den extra kostnaden som en lÄngsiktig investering. En bra hammare som den typ jag rekommenderar kan hÄlla i generationer.

Vad Àr anvÀndningen av en hammare?

Det finns mÄnga olika funktioner för hammare beroende pÄ vilken typ av hammare du arbetar med och vilket fÀlt du befinner dig i. HuvudanvÀndningen av en hammare Àr dock att köra i fÀstelement som spikar, alternativt kan du titta pÄ hammaren borra. Detta görs vanligtvis med en klohammer. De Àr den vanligaste typen av hammare pÄ grund av deras mÄngsidighet. De kan köra in spikar sÄvÀl som att dra upp spikar frÄn trÀ och till och med bÀnda upp gamla golvbrÀdor.

Men Àven om klohammare Àr den mest populÀra typen av hammare som anvÀnds finns det ocksÄ flera andra hammartyper som kan hittas ganska ofta pÄ arbetsplatsen. Till exempel anvÀnder mÄnga trÀarbetare och andra hantverkare eller handelsarbetare galler med sitt arbete. Malletter Àr utformade för mjukare och mer kontrollerat arbete som gör att du kan vÀgleda dina verktyg noggrant. De bestÄr av trÀklossar som Àr fÀsta pÄ ett handtag (vanligtvis Àven trÀ).

De anvÀnds vanligtvis nÀr du behöver hamra ett verktyg istÀllet för ett fÀstelement. Det vanligaste exemplet pÄ detta Àr en mejsel. NÀr en hammare anvÀnds för att hamra en mejsel blir det lÀttare att styra mÀngden material som tas bort frÄn blocket som man arbetar med. En annan vanlig typ av verktyg Àr en slÀgga. SlÀdehammare Àr tillverkade av tÀta metaller som kan leverera extremt mycket kraft och kraft nÀr de anvÀnds korrekt.

Dessa typer av hammare anvĂ€nds vanligtvis för att bryta upp betong, sten och andra typer av murmaterial. Du kommer att kunna bryta igenom nĂ€stan allt material du stöter pĂ„ med denna kraftfulla hammare – speciellt om du utnyttjar dess fulla potential. För att göra detta, svĂ€ng slĂ€ggan pĂ„ samma sĂ€tt som du skulle göra en yxa. Detta hjĂ€lper dig att generera imponerande makt och lĂ„ta dig avsluta ditt jobb snabbare Ă€n lĂ„ngsammare och mindre trĂ€ffar.

Hur hÄller du en hammare?

Hur du hÄller pÄ en hammare beror pÄ vilken typ av hammare du anvÀnder. För mindre hammare Àr allt du behöver göra att greppa handtaget mot mitten eller Ànden. Du kan göra dessa justeringar baserat pÄ ditt omdöme och hur mycket kraft du behöver generera. Försök att hÄlla ett fast men avslappnat grepp. Om du hÄller i handtaget för löst kan det flyga ut ur din hand och orsaka personskador eller skador.

Men om du hÄller det för hÄrt kommer din hand och arm att absorbera merparten av studsekraften och du kommer att bli trött och trött i början av ditt arbete. Att arbeta med större verktyg som en slÀgga innebÀr att du mÄste Àndra din arbetsstÀllning.

Du mÄste stÄ med fötterna axelbredd ifrÄn varandra och svÀnga slÀggan, pÄ samma sÀtt som du skulle svÀnga en yxa. Detta hjÀlper dig att generera mest kraft och kraft bakom dina trÀffar. Det hjÀlper ocksÄ till att minska tiden det tar att bryta igenom dina material och lÄta dig göra konsekventa och imponerande framsteg.

Vad Àr de olika delarna av en hammare?

En hammare bestĂ„r av flera olika komponenter som hjĂ€lper till att göra den till ett förenklat men effektivt verktyg. En av de mest kĂ€nda delarna av verktyget – hammarens huvud Ă€r ocksĂ„ en av de lĂ€ttaste att förstĂ„. Hammerhuvudet bestĂ„r vanligtvis av flera olika delar – emellertid beror namnen pĂ„ dessa delar pĂ„ vilken typ av hammare du arbetar med. Eftersom klohammaren Ă€r den vanligaste hammaren och den mest igenkĂ€nnliga kommer vi dock att anvĂ€nda dess struktur för informationsĂ€ndamĂ„l.

Klohammerns huvud bestĂ„r av tre huvuddelar; hammarens huvud, klo och adze-ögat. Även om det finns andra funktioner pĂ„ en hammare som lĂ€tt kan pĂ„pekas, tjĂ€nar de dock inte sĂ„ mĂ„nga funktioner – om nĂ„gra – som dessa funktioner tjĂ€nar. Den mest kĂ€nda delen av hammaren Ă€r huvudet eftersom det Ă€r den del av verktyget som du anvĂ€nder för att driva in spikar.

Vissa mÀnniskor som inte arbetar med hammare regelbundet kan vara frestade att anvÀnda sidan av en hammare för att ibland köra i spikarna, men denna typ av teknik bör alltid undvikas. Att göra detta kan skada din hammare och till och med skada metallen som hÄller handtaget pÄ plats. Metallen Àr inte sÄ hÀrdad i detta omrÄde och Àr inte utformad för att ta sÄ hÄrda stötar.

Hammarens klo kan vara mindre bekant för dem som inte anvÀnder hammare regelbundet för sitt arbete, men det visar sig vara sÀrskilt anvÀndbart. Klo har utrymme mellan sina tvÄ delar som gör att den kan anvÀndas som en hÀvstÄng som kan gripa fast i saker och ting nÀr den prisas. Detta anvÀnds oftast för att dra gamla spikar ur trÀ eller spikar som har drivits in i trÀ pÄ fel sÀtt. Dessa klor Àr dock kraftfulla och kan till och med anvÀndas för att dra upp golvbrÀdor.

Adze-ögat Àr inte lika igenkÀnnligt som andra delar av hammarhuvudet, men det tjÀnar ett mycket viktigt syfte. Adze-ögat Àr den del av verktyget som gör att hammaren kan fÀstas i handtaget. Det Àr genom denna del av huvudet som en trÀkil drivs in i slitsen lÀngst upp pÄ handtaget och tvingar handtagets ovansida att expandera, vilket gör att hammarhuvudet sitter ordentligt. Detta ger en hammare som Àr tÄlig och tÄl imponerande anvÀndning.

Du bör dock inte glömma att kontrollera ögat. Det Àr möjligt för kilen att lossna och göra huvudet sÀkert pÄ handtaget. Frekventa kontroller bör hjÀlpa dig att avgöra att din hammare fortfarande Àr i högsta skick. NÀsta del av hammaren Àr handtaget. Handtagen Àr vanligtvis huggen av trÀ och gjorda för att passa de exakta specifikationerna för hammarhuvudets öppning.

NÀr det vÀl har bestÀmts att det passar exakt, skÀrs en slits i toppen av handtaget i en diagonal vinkel. Denna slits placeras sedan inuti adze-ögat och en trÀkil drivs in i den för att fÄ den att expandera. NÀr den har expanderat kommer hammarhuvudet att passa tÀtt ovanpÄ enheten och du Àr redo att anvÀnda verktyget.

Vad Àr den bÀsta vikten för en hammare?

Vikten du behöver beror pÄ vilken typ av hammare du investerar i och vad dina prioriteringar Àr. Som en allmÀn regel bör du dock kunna klara dig med en vikt som ligger i medelviktintervallet för den typ av hammare du arbetar med om du bara anvÀnder artikeln som ett allmÀnt verktyg för allmÀn anvÀndning. Om du anvÀnder verktyget mindre ofta Àn ett allmÀnt anvÀndningsverktyg (endast för uppgifter dÄ och dÄ som DIY-arbete) kan du troligen klara dig med ett verktyg som Àr tillverkat i en lÀttare vikt.

Men om du gör specialiserat arbete eller tenderar att göra kontrakt som krÀver mer tunga lyft och anstrÀngande anstrÀngningar, bör du investera i en hammare som vÀger pÄ den tyngre sidan av sin klass. Om du tittade pÄ en klohammer skulle du kunna bryta ner vem som skulle anvÀnda vilken vikt med samma metod.

Om du bara behöver en klohammer för DIY-arbete eller smÄ reparationer runt ditt hus bör du fÄ en hammare med ett 16 oz huvud. Om du behöver en hammare för allmÀnna ÀndamÄl och tenderar att göra ofta arbete, vill du ha ett 17 oz eller 18 oz huvud. Om du mÄste göra mer specialiserat arbete och behöver ett verktyg som kan hantera en tung arbetsbelastning, bör du investera i ett hammarhuvud som vÀger minst 19 oz eller 20 oz.

Vad Àr det bÀsta materialet för en byggnadshammare?

Titan Àr i allmÀnhet det bÀsta materialet. Det Àr lÀttare Àn stÄl och mer stötdÀmpande.

Är trĂ€ ett bra material för handtaget?

I vissa hammare Àr trÀ ett bra val för handtagets material. Men i byggnadsvÀrlden kommer hammaren att uppleva mÄnga slag och trÀet kommer sannolikt att gÄ sönder.

Vilken typ av stÄl anvÀnds för hammare?

De flesta hammare Àr konstruerade med vanligt kolstÄl, som Àr en kombination av jÀrn- och kolelement. Denna metall Àr stark och stöttÄlig, vilket gör den idealisk för hammare och andra verktyg.

Var Àr den bÀsta platsen att hamra en spik pÄ vÀggen?

AnvÀnd en pinnsökare för att hitta det bÀsta stÀllet att hamra en spik pÄ. Spindeln ger en mycket robustare plats att hÀnga bilder eller ramar pÄ, medan gips kan riva eller falla sönder om du hÀnger nÄgot som Àr för tungt.

Hur sÀtter jag upp tvÄ spik med samma avstÄnd?

Om du har problem med att ögonbollar dÀr en spik ska gÄ för att ordentligt hÀnga nÄgot, övervÀg att anvÀnda ett mÄttband för att vÀgleda dig. Du kan markera vart spikarna mÄste gÄ med en penna och sedan tÀcka över mÀrkena med föremÄlet du hÀnger pÄ.

Är det skillnad pĂ„ olika stora hammare?

En hammare med lÀngre grepp ger mycket mer kraft bakom den. En hammare med kortare grepp Àr fortfarande effektiv, men den tillÄter dig inte att anvÀnda sÄ mycket kraft.

LÀs ocksÄ >>> Test av spikpistoler

Dela med dina vÀnner
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top