Bästa handöverfräsen 2023 – Test av olika handöverfräsar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

DEWALT DW621KT

BOSCH POF 1400

DeWalt D26204K

Makita RP0900J

Klicka här för att se fler handöverfräsar.

Om du ska runda kanter eller försänka gångjärn är handöverfräsen det rätta verktyget att använda. Enkelt förklarat kan man säg att handöverfräsen är ett verktyg som låter dig skapa snygga profiler på saker. Likt en lamellfräs fräser handöverfräsen ut material genom att gå rakt ner i det.

Om du är intresserad av att få en bild av vad för varianter och typer det finns på marknaden kan du kika på modellerna vi listat. Genom att göra detta får du en smidig överblick av lite olika val.

När du ska köpa din handöverfräs finns det dock en del saker som är viktiga att ha i åtanke. Detta inkluderar bland annat:

  • Batteridriven kontra nätansluten
  • Smarta funktioner
  • Pris

När du ska välja vilken modell du ska köpa kommer något av de första besluten du ställs inför vara om du ska ha en modell som är batteridriven eller med sladd.

Det du främst behöver ha i åtanke vid detta beslut är hur dina möjligheter ser ut när det kommer till strömuttag och hur pass flexibel du vill kunna vara.

Fortsättningsvis så kan det vara värt att kika på om varianten du kikar på erbjuder några smarta funktioner eller har några speciella egenskaper. Detta kan till exempel vara justerbar hastighet eller liknande.

1. Bäst i test – DeWalt DW621KT

DEWALT DW621KT Handöverfräs

Klicka här för att se bästa priset

Den här handöverfräsen från Dewalt är en maskin på 1100 W och är byggd med en mjukstart och en konstantelektronik som bidrar till en jämn avverkning.

Modellen är utrustad med en varvtalsinställning som sträcker sig mellan 8 000 och 24 000 varv per minut.

Fortsättningsvis så är enheten utrustad med ett dammutsug genom pelaren och en elektroniskt kontrollerad hastighetskontroll som gör att varvtalet håller sig på rätt nivå.

Fräsen har också handtag i gummi som gör att maskinen blir bekvämare och enklare att hålla i. Det finns också ett så kallat spindellås som gör att man snabbt och enkelt kan byta frässtålet.

Priset du får betala för denna modell, tillverkad av det välkända varumärket Dewalt ligger på lite drygt 4 000 kronor

2. Populärast – Bosch POF 1400 ACE

Klicka här för att se bästa priset

Om du är ute efter en handöverfräs som kan ge kvalitativ fräsning vid projekt som är krävande kan denna modell från Bosch på 1400 W vara intressant för dig.

Den här modellen ingår i Bosch gröna DIY-serie vilket innebär att du kan använda denna maskin ihop med batterier och laddare från samma serie. Detta är väldigt smidigt om du har någon produkt i samma serie sedan tidigare.

Fortsättningsvis så har denna fräs möjlighet att justera verktygseffekten automatiskt samt anpassa sig beroende på hur stor belastningen är.

Maskinens fräsdjup är även justerbart och går att ställa in med bra precision. På maskinen finns det även en inbyggd belysning samt en adapter som går att koppla dammsugare till. Priset du får betala för denna modell ligger på ca 2 200 kronor.

3. Premiumval – DeWalt D26204K

bäst i test handöverfräs

Klicka här för att se bästa priset

Den här modellen från Dewalt är en handöverfräs på 900 W med en konstantelektronik som möjliggör för dig som användare att få en jämn avverkning.

Maskinen har en varvtalsinställning som sträcker sig mellan 16 000 och 27 000 varv per minut. Den har även en kontrollerad hastighetskontroll som gör att varvtalet håller sig rätt och man alltid får en bra finish.

Modellens konstruktion är relativt kompakt och lätt vilket gör att den blir rätt enkel och smidig för dig som användare att handskas med.

Maskinens motorhus är byggt i aluminium vilket bidrar till att maskinen får en lång hållbarhet. Det finns och 5 olika fasta djuplägen och handtagen är bygga i gummi för att göra det bekvämt att handskas med maskinen.

Detta är en av de lite dyrare modellerna som erbjuds på marknaden och just denna har ett pris på ungefär 4 000 kronor.

4. Billigast – Makita RP0900J

test handöverfräs

Klicka här för att se bästa priset

För dig som är ute efter en lite billigare modell kan detta alternativ kanske vara intressant för dig. Denna modell från Makita har nämligen ett förhållandevis lågt pris på ca 1 500 kronor.

Maskinen har en effekt på 900 W och är byggd för att både vara lätt att hantera och ergonomisk att arbeta med. Detta möjliggörs bland annat genom de två handtagen i gummi.

Fortsättningsvis så har modellen en vikt på 2,7 kg och anslutningssladden har en längd på 2,5 meter. Varvtalet uppgår till max 27 000 varv per minut och maskinen klarar av en vertikal rörelse upp till 35 mm.

Lista över de bästa handöverfräsarna 2023

  • Bäst i test: DeWalt DW621KT
  • Populärast: Bosch POF 1400 ACE
  • Premiumval: DeWalt D26204K
  • Billigast: Makita RP0900J

Vanliga frågor om handöverfräsar

Vad kostar en handöverfräs?

En handöverfräs kan precis som allt annat variera i pris men generellt sett får man betala åtminstone någon tusenlapp för en vettig modell. Om du vill skapa dig en egen uppfattning av prisbilden får du gärna jämföra de olika alternativ vi presenterat på vår sida.

Vilken handöverfräs ska man köpa?

Vilken modell du ska köpa är helt upp till dig och grundar sig till stor del på vad du efterfrågar för egenskaper och funktioner. Om du vill kolla på vad olika modeller erbjuder för funktioner kan du kika på modellerna vi listat på vår hemsida.

Vad är en handöverfräs?

En handöverfräs är enkelt förklarat en maskin som bland annat fräser ut spår och rundar av skarpa kanter. Den kan liknas lite vid en lamellfräs då den fräser bort material genom att gå rakt ner i det.

Bör jag välja en batteridriven handöverfräs?

Det vanligaste är att man väljer en handöverfräs med sladd men idag finns det också modeller som drivs på batteri. Den stora frågan du egentligen behöver ställa dig själv är vilken tillgång du har till strömuttag och hur flexibel du vill vara.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är handöverfräsar en rätt så nischad maskin och kanske inte något alla personer har behov utav, men om du är en etablerad hemmahantverkare tycker jag detta verktyg är lika viktigt som en planhyvel. Tillsammans är dessa två redskap en duo som man kan åstadkomma otroligt mycket med!

För dig som behöver köpa en handöverfräs är det dock viktigt att man har koll på vissa saker som är viktiga att tänka på vid köptillfället.

Du behöver bland annat överväga om du vill ha en nätansluten eller batteridriven modell, om du efterfrågar någon speciell egenskap samt vilket pris du är beredd att betala.

Avslutningsvis så kan det vara bra att ha koll på vad du ska ha din handöverfräs till. Det blir nämligen enklare att välja den mest lämpade modellen då.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen