Bästa handöverfräsen 2022 – Test av olika handöverfräsar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

DEWALT DW621KT

BOSCH POF 1400 ACE

DeWalt D26204K

Makita RP0900J

Klicka här för att se fler handöverfräsar.

Bästa handöverfräsen 2022

Tycker du om att hålla på med trä? Vill du kunna fräsa trä med näst intill exakt precision? Då måste du köpa den bästa handöverfräsen. Med hjälp av en bäst i test handöverfräs så kan du enkelt fräsa trä hur du vill. Du behöver bara ställa in din träfräs och trycka på knappen. Efter det så gör din överfräs jobbet åt dig. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en handöverfräs bäst i test.

Men det är faktiskt ganska svårt att köpa bäst i test överhandsfräs på nätet. Detta beror på att där finns en massa faktorer som gör köpet svårt. Handöverfräsar finns till exempel i flera olika typer och modeller som i sin tur även finns i olika prisklasser. För att göra det ännu svårare så finns det tyvärr också vissa affärer som inte skriver om de negativa sakerna. Online affärerna nämner alltså bara de positiva sakerna och inte de negativa eftersom då säljer det bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra en överhandsfräs bäst i test faktiskt är. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli ganska svårt.

Men det är precis av den anledningen som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för överfräsar. Jag har nämligen gjort mitt eget handöverfärs test. Med hjälp av min köpguide så kommer du enkelt att kunna hitta den bästa överhandsfräsen. Jag har satt ihop den här guiden genom att använda och testa min egen handöverfräs. Jag har även sökt på nätet och läst igenom kundrecensioner och andra tester. Den här informationen har jag sedan sammansatt till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du kan köpa den bästa handöverfräsen.

Köpguide för bäst  i test handöverfräs 2022

Det är alltså ganska svårt att köpa den bästa handöverfräsen på nätet. Det är för att där finns flera olika saker som man måste tänka på. Dock så kan köpet bli mycket enklare bara genom att följa min strukturerade köpguide. I köpguiden så nämner jag de allra viktigaste sakerna som man ska tänka på när man köper bäst i test handöverfräs. Det viktigaste är dock att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa handöverfräsen 2022:

 • Motortyp
 • Hållbarhet
 • Pris
 • Varumärke
 • Design
 • Dammuppsamlingsport
 • Storlek
 • Hastighet
 • Stil
 • Mjukstart
 • Kompabilitet
 • Spindellås
 • Elektronisk återkoppling
 • Utbytbara bitar
 • Typ av handöverfräs
 • Hästkrafter
 • Varierande hastighet
 • Bekvämt grepp
 • Hylsstorlek
 • Kantverktyg
 • Enkel användning
 • LED-arbetsbelysning
 • Djupjustering
 • Säkerhet
 • Förlängningssladd

Motortyp

Det finns två grundläggande typer av motorer som du kan få när det gäller handöverfräsar. Den första typen av motor är en motor med en hastighet. Saken med det här alternativet är att du inte riktigt kan styra uteffekten, men det faktum att du i allmänhet får mycket mer uteffekt till att börja med kompenserar denna nackdel ganska mycket. Enhastighetsmotorer är perfekta för individer som har behov av intensiv kraft mer än någonting annat, och människor som behöver precision kan vara lite besvikna här.

Den andra typen av motor som du kan få är motor med variabel hastighet. Den största fördelen med den här motorn är att du skulle kunna anpassa maskinens effekt i stor utsträckning, vilket gör att du kan vara mycket mer exakt med din fräsning.

Hållbarhet

Handöverfräsar hanterar några ganska tuffa träslag, så att få en som är hållbar är mycket vettigt. När allt kommer omkring vill du inte ha en överhandsfräs som skulle gå sönder när du bara har använt den i ett år. Det här är den typ av saker som du skulle vilja få flera år av åtminstone för att det är den bästa träbearbetningshandöverfräsen och sådana saker är tänkta att hålla. När du letar efter en handöverfräs av hög kvalitet bör hållbarhet vara en av de saker du letar efter mest. Det skulle bidra till att din fräsningupplevelse är mycket mer överkomlig på lång sikt eftersom du inte behöver betala för reparationer så ofta och inte heller behöva köpa en ersättare när din handöverfräs går sönder.

Pris

Ett av de största misstagen som människor brukar göra när det gäller handöverfräsar är ett som de gör med en mängd andra produkter också. Detta misstag antar att priset på något sätt är ett tecken på kvalitet. Strax utanför fladdermusen borde du veta att detta inte är sant alls. En dyr produkt kommer inte nödvändigtvis att vara i toppklass. Faktum är att några av de dyrare produkterna där ute kan vara ganska låga i kvalitet eftersom deras pris är resultatet av att stora varumärken försöker få en stor vinst samtidigt som de erbjuder mindre produkter.

Detta är inte att säga att du heller ska gå efter den billigaste handöverfräs som finns. Försök hitta en mellanliggande väg; på det här sättet skulle du kunna få något som inte går sönder banken men som är av högsta kvalitet oavsett detta.

Varumärke

Handöverfräsar är den typ av produkter där du måste vara medveten om varumärket du köper från. Det finns två huvudmärken där ute som anses vara de bästa av de bästa, som är Bosch och DeWalt. Båda är jämförbara när det gäller kraft, precision och hållbarhet. Det är i tillbehören och anpassningen som de ger varandra lite konkurrens.

Bosch är känt för att ha en kant inom kraftavdelningen, om än en mycket liten, och är också känd för att tillhandahålla utmärkta produkter som är mycket bärbara. DeWalt är något mer överkomligt än Bosch och är viktigt eftersom det ger ett unikt antal funktioner, varav många har att göra med dess häpnadsväckande variabla motorer.

Även om det är sant att båda dessa märken har något eller annat som ger varandra en fördel framför varandra, är det också viktigt att inse att de båda är utmärkta val. Oavsett vilket varumärke du går efter, kan du vara säker på att du kommer att bli nöjd.

Design

Den här punkten är egentligen ingen idé, men vi kommer fortfarande att lista den i vår guide eftersom många av de nyare kunderna ofta verkar kompromissa med användarvänlighet för prestanda och kraft.

En handöverfräs, som alla andra elverktyg, måste vara ergonomiskt utformad med lättanvända funktioner samt säkerhetsfunktioner som skyddar användaren från långvariga skador.

Nu kommer en dåligt utformad handöverfräs att orsaka mycket muskelspänning och leda till inflammation och så småningom leda till kroniska och smärtsamma tillstånd som karpaltunnelsyndrom.

Så se till att fräsen du väljer är bekväm att hålla och använda.

Dammuppsamlingsport

Vi kan inte börja berätta hur användbar en integrerad dammuppsamlingsport kan vara när det gäller elverktyg som sparkar upp mycket damm.

Och en handöverfräs ger verkligen mycket damm.

Detta damm, när det sätter sig, gör det på två ställen, en skulle vara din arbetsbänk och den andra, dina lungor.

Som ett resultat kan det orsaka många fysiologiska problem på lång sikt. Så det är bättre att se upp för en fräs som har sitt eget dammuppsamlingssystem.

Om du har torr luft även i hemmet kan det vara bra att köpa den bästa luftfuktaren på den svenska marknaden.

Storlek

Frästorlek hänvisar inte till hur stor själva maskinen är, utan spännhylsans diameter, mekanismen som håller fräsbitarna på plats. På grund av de höga hastigheterna och typen av arbetshandöverfräsar måste spännhylsor bearbetas för att hålla biten säkert och perfekt centrerad.

De två standardstorlekarna för träbearbetning är 1/4-tums och 1/2-tums. De flesta överhandsfräsar låter dig använda båda storlekarna genom att byta ut spännhylsan med en medföljande ersättning – ett verkligt värde eftersom du kan använda valfri storlek med samma verktyg. Vissa palmfräsar eller laminatskärare har dock ingen utbytbar spännhylsa och använder endast spännhylsor på 1/4-tums; för det mesta är dessa lättare modeller med mindre kraftfulla motorer som kräver en mindre bit för att fungera korrekt.

Hastighet

Handöverfräsar av alla slag har olika hastigheter och hastighetsinställningar. Låga hastigheter (används för extremt hårda träslag eller stora bitar) tenderar att ligga i intervallet 8 000 till 10 000 varv / min. I den andra änden av spektrumet är den genomsnittliga topphastigheten för den bästa fräsen närmare 22 000 varv per minut – tillräckligt för alla dina trä-dirigeringsbehov. Allt högre än det anses vara extremt snabbt och skulle främst användas för projekt som att trimma laminat på en bänkskiva.

Hastighetsjustering bestäms vanligtvis av en ratt, ratt eller digital mätare. Användare kan välja önskad hastighet genom att vrida på ratten eller slå till rätt inställning eller genom att trycka på knapparna för att justera inställningen för den digitala avläsningen.

Stil

Plunge fräs-stilar inkluderar standard, palm och laminat trimmer. Standardhandöverfräsar är vanligtvis större, kraftfulla men ändå tunga modeller som kan ta emot både 1/4-tums och 1/2-tums stilbitar. De används ofta för att dirigera mönster, spår eller dados i en träbit, men de kan också dirigera kanten på ett bräde.

Handöverfräsar i laminat- och palmform (utformade för att hållas i handflatan i motsats till att använda handtag) är mindre, lättare och mindre kraftfulla. De är lämpliga för användning med mindre fräsbitar som inte kräver maximal hastighet en större modell kan ge. De är praktiska för att spola in laminat och tunnare (1/2-tums tjock eller mindre) trä också.

Mjukstart

Mjukstartsteknik gör att ett elverktyg kan få fart snabbt – en potentiellt viktig säkerhetsfunktion på en fräs. Handöverfräsar som saknar den här funktionen tenderar att vridas eller hoppa när de slås på först. Om verktyget inte hålls ordentligt kan denna plötsliga ryck få biten att snurra ur användarens hand, vilket kan orsaka allvarliga skador. Detta stötar vid uppstart kan särskilt uttalas med en större fräsbit fastspänd i spännhylsan. Mjukstartstekniken ökar hastigheten långsamt och låter den minimera det initiala vridmomentet, vilket minskar sannolikheten för hopp eller vridning när omkopplaren eller avtryckaren aktiveras. Detta kan vara ett mycket säkrare alternativ för en nybörjare som inte är van vid handöverfräsar och deras körhastigheter.

Kompabilitet

För mycket detaljerat och konsekvent arbete installerar vissa användare en fräs i en frästabell, som ger en platt tjänst för att manipulera träet över biten, i motsats till att hålla fräsen i dina händer. Stopphandöverfräsar utan utbytbara baser lämpar sig vanligtvis inte bra för universella frästabeller. Huvudfrågan är höjdjustering, eftersom en doppfräs naturligtvis kommer att hänga högst upp på sin resa, bort från bordsskivan – vilket gör det svårt att justera höjden på biten och bibehålla konsekventa resultat.

Som ett alternativ till en dedikerad överfräs kan du köpa ett kit med utbytbara baser. Dessa modeller använder både en bas som störtar och en fast bas, vilket ger flexibiliteten hos två handöverfräsar.

Spindellås

För att arbeta säkert med en doppfräs måste spännhylsan vara finbearbetad och ta tag i fräsbiten. Som ett resultat kan det vara svårt att lossa. För att göra det lättare att byta ut bitar, leta efter en fräs med ett spindellås.

Spindellås (vanligtvis knappar på sidan av fräsen) snäpps in i ett spår i fräsens spindel för att förhindra att den roterar. Användaren kan trycka på spindellåset och placera en skiftnyckel runt hylsan för att lossa eller dra åt den. När du är klar med uppgiften till hands, släpp helt enkelt knappen och spindeln snurrar fritt.

Proffstips: Spindellås är inte säkerhetsfunktioner. När som helst du byter en fräsbit måste du koppla bort den från strömkällan innan du kan anse att den är säker att hantera.

Elektronisk återkoppling

För det bästa inom djupfrästeknik, leta efter en modell med elektronisk återkopplingskrets. Denna teknik övervakar kontinuerligt arbetsbelastningen som fräsen upplever och gör nödvändiga justeringar för att bibehålla rätt hastighet.

Detta är viktigt eftersom bitar fungerar olika vid olika hastigheter. Ju högre hastighet, desto jämnare blir nedskärningen som regel. Om belastningen ökar – säg genom en tätare träsektion – kompenserar en fräs med elektronisk återkopplingskrets och försöker upprätthålla rätt hastighet. Elektroniska återkopplingskretsar ger ett mer konsekvent resultat och en trevligare användarupplevelse.

Utbytbara bitar

Det finns två typer av dykhandöverfräsar: Kits med utbytbara baser och dedikerade dykhandöverfräsar. Kits med utbytbara baser är utmärkta för DIY-arbetare eller träarbetare som vill ha det bästa från båda världar, eftersom dessa kit har både fasta basar och bassänger. Användaren låser helt enkelt upp fräskroppen från basen och passar den nya basen på sin plats. Dedikerade dykhandöverfräsar har inte avtagbara baser. Dessa modeller är för alltid utrustade med stupbottnar. Fördelen med en dedikerad modell är att kastahandlingen tenderar att vara mjukare än en kitmodell.

Typer av handöverfräsar

I de olika typerna av handöverfräsar som är tillgängliga bestämmer det specifika projektet och avsedd användning vilken fräsmodell som fungerar bäst.

Om du letar efter en bra fräs för allmänt bruk, håll dig till en fast basmodell. Dessa modeller är lätta att ställa in, och användare kan bygga jiggar som tillåter användning i olika situationer. Installera dem på ett fräsbord för att ge lite extra funktion.

Användare som gillar att göra snickerier eller timmerstommar kanske vill överväga en doppfräs. Det är dock mindre troligt att de är kompatibla med en frästabell.

En annan faktor, palmfräsen, finns i både fasta och doppmodeller, men de är mindre, lättare och lättare att använda med en hand. De har ofta lite mindre kraft, så kom ihåg det.

Hästkrafter

I en fräs hjälper mängden hästkrafter verktyget att avgöra hur bra det hanterar stora fräsbitar och täta material. Medan användare kan göra flera pass för att arbeta sig över en kant med vilken fräs som helst, kan det spara tid att använda en som kan göra allt på en gång. Detta är särskilt viktigt när du använder en doppfräs: Att kasta lite i fältet på ett kort skapar mer friktion och motstånd än att bara dra den över kanten.

De flesta av de bästa handöverfräsarna har hästkrafter mellan 1,25 och 1,75, medan vissa riktigt hot-rod-versioner har mer än 2 hästkrafter. I de flesta fall fungerar det lägre intervallet ganska bra, men handöverfräsar med 2 hästkrafter gör korta arbeten med täta material.

Varierande hastighet

En av de utmanande aspekterna av att skapa perfekta kantprofiler är att välja rätt hastighet för att få jobbet gjort snabbt utan att bränna träet. Ingen magisk hastighet existerar, eftersom brädor (även bland brädor av samma art) skiljer sig åt i densitet. Det handlar om upplevelse och rätt beröring.

Den goda nyheten är att de flesta handöverfräsar har justerbara hastigheter som kan justeras tills du hittar precis rätt hastighet. De har ofta små rattar för att välja hastighet. Leta efter en fräs med hastigheter mellan 9 000 och 20 000 varv per minut för ett fungerande intervall.

Observera att vissa handöverfräsar har hastighetssensorer som övervakar hur snabbt lite snurrar och justerar den därefter för att bibehålla den ideala hastigheten. Om du till exempel använder en fräs vid 10 000 varv per minut, men du stöter på en särskilt tät del av trä, kan fräsen sakta ner och orsaka inkonsekventa resultat. Med dessa hastighetssensorer ökar fräsen sin effekt för att kompensera för ökningen i densitet, vilket håller biten igång med den föreskrivna hastigheten.

Bekvämt grepp

Handöverfräsar är kraftfulla verktyg och användare behöver ett säkert grepp om dem för att säkerställa korrekt kontroll. Ett bekvämt grepp hjälper också användarna att hålla en konstant kontakt med fräsen, vilket säkerställer säker hantering.

Handöverfräsar och fasta handöverfräsar med fast bas har ofta två handtag för att ge bättre kontroll. De kan vara gummerade eller tillverkade av trä, beroende på tillverkare. Vissa modeller har till och med handtagsmonterade omkopplare, vilket gör dem extremt enkla att använda.

Palm fräs passar i handen, så kroppen blir i princip handtaget. De flesta har gummerade lister och konturer avsedda för bekväm användning. Det är viktigt att hitta en modell med dessa funktioner för att säkerställa att din hand förblir bekväm och att du kan behålla ett bra grepp.

Hylsstorlek

Tänk också på storleken på biten som fräsen kan hantera. De två vanliga storlekarna är ¼ tum och ½ tum.

Återigen, att välja fräs med den bästa spännhylsstorleken har mycket att göra med dess avsedda användning. Den mindre spännhylsan (¼ tum) fungerar bra för lätta jobb som kantprofilering och fräsning av gångjärn i dörrar. Men det kanske inte fungerar lika bra för tungt arbete.

För tyngre arbetsuppgifter som träinramning eller arbete med täta lövträd är en ½-tums hylsa lämpligare. Dessa bitar är starkare och den ökade ytan säkerställer att de inte glider.

Kantverktyg

Många nybörjare tycker också att det är bekvämt att använda överhandsfräsarna som har ett kantverktyg i sig. Denna typ av handöverfräs ser ut som en tunn och platt metallbit som är fäst vid fräsens kant. Du kan placera fräsen direkt på träets övre yta medan du skär den och rikta kantverktyget mot brädans kant.

Den rör sig rakt längs träet när du trycker på verktyget för att skapa en jämn och jämn finish. Det tar några av de inaktiva spekulationerna för att göra kanter och låter dig slutföra projektet snabbare.

Enkel användning

Medan du väljer en handöverfräs är en av de viktigaste sakerna att tänka på hur bekvämt du kan använda den. Vi tyckte att Bosch-modellen passade bäst för nybörjare, men när dina färdigheter utvecklas kommer den att utvecklas med dig. Denna modell kan användas med bara en hand också eftersom du kan nå ut till alla funktioner och växla med samma hand som du lägger ovanpå fräsen.

LED-arbetsbelysning

Jag är ett fan av LED-arbetsbelysningen och det är en funktion jag verkligen kan komma bakom. En LED-arbetslampa är en liten ficklampa på fräsen som tänds när strömbrytaren är inkopplad. Det gör det lättare att följa ditt märke om du är någon annanstans än ute på en solig dag. Även i min välbelysta verkstad kan det att jag står på fel plats kasta en skugga på arbetsstycket och göra linjen svårare att se.

De kan tyckas gimmickiga, men LED-arbetsbelysning är en av de saker du uppskattar när du har stött på förhållandena där du kan behöva en. Jag skulle inte köpa en träbearbetningsfräs eftersom den hade en, men om allt annat var lika skulle det vara tillräckligt för att svänga mig.

Djupjustering

Denna speciella funktion blir viktigare ju mer du arbetar på vissa komplexa jobb som träsnickeri. I dessa fall är fininställningsjustering en kritisk funktion för att behöva producera konsekventa nedskärningar som kommer att rada upp senare. Om du bara planerar att använda fräsen för att göra lite kantjustering eller fräsa ut pappor och kaniner, kommer du förmodligen inte att få så mycket körsträcka av en funktion som djupjustering.

Säkerhet

Att använda vilket elverktyg som helst med vassa metallstycken som flyger runt med tusentals varv per minut bör åtminstone få dina säkerhetskänslor stickande. Medan handöverfräsar är ganska säkra jämfört med många andra elverktyg, kan olyckor fortfarande (och gör) hända. Så det är alltid viktigt att ta hänsyn till detta ämne.

För grunderna, se till att läsa igenom din bruksanvisning och använd alltid ögon- och hörselskydd. Det tar bara en dålig instans för dig att uppskatta vad ögonskyddet kommer att göra för dig. Starta aldrig en fräs medan biten är i kontakt med materialet (eller något för den delen). Dessa är kraftfulla verktyg och det är omöjligt att säga exakt vad som kommer att hända i detta scenario. Om du har en betydande mängd lager att ta bort, gör det i flera pass när det är möjligt.

De mindre passerna är lättare att göra och du kan undvika att ha fräsen bakslag på dig. Se också till att alltid använda fräsen eller mata ditt material i motsatt riktning som bitens rotation. Om du kör lager med rotering av biten kommer fräsen att “köras” på dig och du kan snabbt förlora kontrollen över verktyget. Om du kör en bit lager genom en fräs monterad på ett fräsningbord, håll dina händer så långt från den snurrande biten som möjligt.

Om du behöver köra igenom en bit mindre lager, använd en pinne eller block för att se till att dina händer inte kommer nära. Om fräsen inte är monterad på ett fräsningbord, se till att den är ordentligt fastklämd och använd aldrig din hand för att hålla materialet i stället för en klämma. När du måste göra en justering av fräsen eller när du byter ut lite, gör det med fräsen urkopplad. Det är för lätt att av misstag vända omkopplaren i denna situation och det har dåliga nyheter skrivna över det.

Förlängningssladd

Inte alla förlängningssladdar är lika, de varierar betydligt beroende på strömstyrkan de är klassade för. Beroende på vilken fräs du väljer måste du se till att du också har en förlängningssladd som kan tillgodose fräsens strömbehov. Att inte få tillräckligt med ström till fräsen hindrar inte bara fräsen från att prestera maximalt, utan kommer också att leda till att fräsen överhettas och förkortar fräsens livslängd. Du kan dock gå större på förlängningssladden eftersom fräsen bara drar de maximala förstärkare den är byggd för. Du vill bara inte att fräsen ska svälta.

Läs också >>> Bäst i test lamellfräs

Kraftiga, medelkraftiga och lätta handöverfräsar

En handöverfräs “plikt” är handöverfräsens storlek och intensitet och påverkar handöverfräsens effektivitet för vissa jobb

Kraftiga handöverfräsar

En kraftig handöverfräs är den viktigaste och mest dominerande av alla handöverfräsar. Som regel har den största hylsstorleken, och detta innebär att den kan hålla på sig överhandsfräsar på över 38 mm.

Medelkraftiga handöverfräsar

Dessa typer av överhandsfräsar är varken tunga eller lätta. De är inte tunga som de tunga modellerna; som sådan är de lämpliga för ömtåligt arbete. De är dock tyngre och större än lätta handöverfräsar, detta gör dem mer lämpliga för regelbunden användning och de används ofta med större skärare mer än lätta modeller.

Lätta handöverfräsar

Lätta handöverfräsar är grupperade som semi-skickliga enheter, perfekt för specialister och ljusbytesarbete. Används ibland över kortare tidsramar. De är små och lätta och kan vanligtvis ta emot bitar vars skärdiametrar är begränsade, under 38 mm eller på grund av deras små spännhylsor.

Storlekar på handöverfräsar

En aspekt av handöverfräs som du bör vara särskilt uppmärksam på är skaftstorleken. Det finns flera skaftstorlekar, och varje storlek kommer att ha olika inverkan på din träbearbetningsupplevelse. Storlekarna går från 6 mm hela vägen till 10 mm, så om du vill ha så hög precision som möjligt bör du se till att du får rätt typ av storlek baserat på dina behov. Skaftstorlek kan också påverka penetrationsdjupet, och att få rätt skaftstorlek kan också innebära att du inte behöver använda så mycket kraft som annars kan vara nödvändigt.

Medelstora handöverfräsar

Medelstora överhandsfräsar ger en anständig harmoni mellan kraft och kontroll och finns regelbundet i två modeller; det kan vara en- eller tvåhänt, beroende på basutformningen.

Till skillnad från palmhandöverfräsarna, som vanligtvis finns i greppstilmodeller, kan dessa handöverfräsar kasta sig baserade, fasta eller kombinationsbaserade för flera användningsområden.

Dessutom får du imponerande att äga en medelstor handöverfräs mer utrymme att välja de handöverfräsbitar du kan använda.

Båda helgspecialisterna som lurar med snickeri till äkta stjärnbutiker hittar en medelstor överhandsfräs som är praktisk för praktiskt taget alla fräsningjobb – från kantskärning och efterbehandling till klippning och profilering.

Egenskaper

 • Dammackumuleringsfunktionen hjälper till att hålla din butik ren och skyddar dig också från att andas in i partiklar och damm som kan orsaka medicinska problem senare. Gör det till en nödvändighet om du vill fräsa kompositbrädor och massor av plastbitar.
 • Den enkla handtagsdesignen är en absolut nödvändighet. För att korrekt använda en handöverfräs behöver du strategi och lite träning, så se till att du får verktyg som du kan hantera bekvämt.
 • Variabel hastighet ger dig en chans att ändra handöverfräsens hastighet. Det är nödvändigt för att använda vissa enskilda bitar eller hantera lövträ eller olika föremål.
 • Mjuk stjärna: snarare än att snurra din handöverfräs vid maximalt varvtal när du slår på den, starta försiktigt och vrid motorn gradvis upp till den fasta hastigheten. Detta håller handöverfräsen konsekvent när du börjar ditt pass och förhindrar också att den ryckas ur dina händer.
 • Den inbyggda LED-lampan kan göra din arbetszon lättare för bättre synlighet.

Fullstora handöverfräsar

Handöverfräsen i full storlek har en specialitet vad gäller denna klassificering av elverktyg. Det är kostsamt och för besvärligt att använda manuellt. Som en allmän regel används en handöverfräs i full storlek ofta på handöverfräsbordet.

En handöverfräs i full storlek körs på tre eller fler hk-motorer. Det är till stor hjälp när du behöver färdas med stora mätfräsar, särskilt om du ska skjuta bitar av lövträ mot dem. Om du tänker använda en formare som är större än 38 mm, överväg att lägga resurser i en handöverfräs i full storlek.

Egenskaper

 • Elektronisk hastighetskontroll gör att handöverfräsen kompenserar för vikten och därmed håller biten snurrande i en jämn takt. Detta är mycket viktigt för att garantera stabila snitt såväl som efterbehandling.
 • Elektriska bromsar låter dig växla mellan borttagningar snabbare genom att minska tiden och lita på att biten kommer att sluta svänga.
 • Spån-avledare skyddar ditt ansikte från flygande spån.

Tillbehör för bäst i test överhandsfräs

Förlängningar och chuckar

Om du vill ha precision kanske du vill få några förlängningar och chuckar som gör att du kan få en så exakt rutt som möjligt utan att du behöver öka din kraft. Kolla in så många chuckar du kan så att du kan köpa en som är perfekt för dina behov.

Förvaringslådor

Oavsett vilka tillbehör du får, behöver du en låda för att förvara dem i. Att få en stor låda är också bra om du planerar att få en överfräs som erbjuder utbytbara baser. Du behöver en plats för att lagra dessa baser, och en förvaringslåda gör att du kan hålla alla dina saker på ett ställe vilket är extremt användbart för människor som tenderar att flytta runt mycket.

Insexnycklar

Insexnycklar kommer att bli ditt val av verktyg om du vill ha överlägsen djupjustering. Handöverfräsning handlar inte bara om kraft och hastighet; ditt inträngningsdjup betyder också mycket. Därför, om du verkligen vill ha den bästa precisionen, bör du skaffa en insexnyckel för att få det att hända.

Tips om hur man använder en fräs för träbearbetning

Om du är helt ny i denna träbearbetningsverksamhet, här är några råd för att komma igång med en träbearbetningsfräs. Kontrollera först att du alltid flyttar fräsen mittemot bitens rotation. Det låter förvirrande, men detta hjälper dig att hålla kontrollen över fräsen eftersom din bit kommer att gräva i träet och gå framåt. Du kommer säkert att märka när du gör det fel eftersom fräsen kommer att känna sig mer oregelbunden och vill “springa” i dina händer. En fräs som går i rätt riktning kommer att kännas väldigt smidig och nästan enkel. Se också till att du tränar på lite trä som du inte bryr dig för mycket när du börjar.

Lite om bits

Vi nämnde överst att överhandsfräsar är ett av de mest mångsidiga verktygen där ute. Detta är möjligt på grund av det stora utbudet av olika bitar du kan få för en fräs och vad de kan göra. Här är en snabb sammanfattning av de typer av bitar du kan köpa till din fräs och vad du kan använda dem till:

 • Raka bitar – Raka bitar är mycket vanliga och används mest för att skära ut ett spår i en träbit. Diametern kan variera.
 • Fasbitar – Dessa används för att skapa en avfasad kant på något som ett bordshörn – främst för dekorativa ändamål.
 • Kantbitar – Kantformande bitar används för att skära alla typer av kanter, mestadels för dekorativa användningar.

Något annat du borde veta om bitar är skaftets storlek. Varje träbearbetningsfräs kommer att kunna hantera specifika skaftstorlekar. Några av de dyrare rymmer upp till fyra olika skaftdiametrar. När du köper bitar till din fräs, se till att du känner till storleken på fräsens spännhylsa (se din bruksanvisning), eftersom det kommer att berätta vilken storlek skaft du behöver hitta i dina bitar. De vanligaste storlekarna är 1/4-tums och 1/2-tums. Medan du tittar i din bruksanvisning bör du också känna till den maximala diametern på den bitskär som din fräs tillåter. Det kommer att spara lite huvudvärk och ont i vägen.

Bästa märkena för bäst i test handöverfräs

DeWalt

DeWalt grundades 1924 med skapandet av en universell träbearbetningsmaskin. Sedan dess har DeWalt blivit ett känt namn för professionell kvalitet och hållbara produkter. Och deras produktlinje är enorm, allt från radioapparater och arbetsbelysning till axlar och nagelsatser.

Makita

Makita började för mer än 100 år sedan 1915 som försäljning och reparation av elmotorer. På den tiden har Makita vuxit till en välkänd global gigant inom elverktyg. Oavsett om det går på gas, el eller batteri, så finns det inte mycket Makita gör av professionell kvalitet.

Bosch

Bosch grundades 1886 av Robert Bosch som är känd för att ha sagt att han “hellre tappar pengar än förtroende.” Sedan dess har Bosch utvecklat ett rykte om kvalitet och innovation överallt ett brett spektrum av utrustning och tjänster utöver bara elverktyg. De skapar bildelar och tillbehör, har bilservicecentra, trädgårdsredskap, apparater och mer.

Ryobi

Ryobi grundades i Japan 1943 och började tillverka gjutna produkter. Så småningom växte verksamheten till att tillverka delar till bilar, elektronik och telekommunikation. De har också ett brett utbud av elverktyg för konsument- och professionell kvalitet samt gräsmatta och trädgårdsmaskiner.

Milwaukee

Milwaukee började 1924 med sin första version av en bärbar,-tums borr som kallas Hole-Shooter. Milwaukee är ett varumärke som kanske är mest känt för sin professionella kvalitet, tunga verktyg men de har också gjort sitt märke i verktygsvärlden genom innovation av nya produkter som Sawzall, revolutionerande den 7 ¼-tums cirkelsågen och att vara först att använda litiumjonbatterier för att driva sina verktyg.

Porter-cable

År 1906, R.E. Porter, G.G. Porter och F.E. Cable startade en arbetsmaskin och verktygsbutik från deras garage i Syracuse, New York. År 1914 hade verksamheten börjat fokusera främst på elverktyg och så småningom skulle de utforma flera bärbara verktyg som bältesslip och bandsåg. Deras design av den spiralformade kugghjulsdrivna cirkelsågen, bättre känd som sidewindern, är fortfarande den mest populära designen för moderna cirkelsågar. Efter mer än 100 år har PORTER-CABLE byggt ett gott rykte för sin kvalitet och tillförlitlighet.

Läs också >>> Bäst i test spånsug

Vanliga frågor om handöverfräsar

Vad gör en bäst i test handöverfräs?

Handöverfräsar är handinstrument som används i träbearbetning, särskilt skåp. Handöverfräsar är vanligtvis handhållna eller säkrade skärande slut på fräsbordet. Handöverfräsen kan klara mycket mer än att fräsa snygga kanter. Det kan skära perfekta pappor, kaniner och också skapa unika trämönster.

Hur fungerar den bästa handöverfräsen?

Fräsning appliceras korrekt på måttligt svaga och ömtåliga material, vanligtvis trä. Eftersom dessa material är mjuka i små sektioner, kör handöverfräsarna med mycket höga hastigheter; Således skär små handöverfräsar snabbt. På grund av höga tröghetshastigheter skulle det typiska träskärningssystemet av typ I-flis inte förekomma.

Vilken typ av handöverfräs bäst i test behöver jag?

När du överväger att välja en handöverfräs måste du hitta motorstorlek och basstil. Varje klassificering av motorstorlek fungerar bäst på grund av ett specifikt yrkesområde.

Ditt beslut om basstilar, och sedan igen, är ofta en fråga om personlig benägenhet, precis som den mångfacetterade karaktären hos satsningen du kommer att ta ett skott på. Det finns tre typer av handöverfräsar vi kan använda, och de är fastbaserad fräs, plunge-fräs och kombinationssatsfräs.

En fast basfräs kommer att vara ett idealiskt alternativ för nästan alla hemuppgifter. De är kantformare och de är lätta att använda på grund av sin storlek och vikt. Det är anledningen till att många nybörjare väljer den här fräsen.

När du måste göra ideala skärningar i fokus på din arbetsfräsbit, är den punkten och en doppfräs ett perfekt alternativ. Du kan snabbt skapa genom mortise, mönster, snitt, mallar och djup depression fungerar. Det kan vara något mer massivt än de fasta bashandöverfräsarna eftersom dess mekanism ökar enhetens vikt.

Letar du efter perfekta snitt i kärnan i ditt arbetsstycke, då kan överfräsena vara till nytta för dig. Dessutom är det otroliga med det att du kan få det till en lägre kostnad och ha alla funktioner i maskinen i sorter.

Vad bör hastigheten vara för en handöverfräs?

Många avancerade träbearbetningshandöverfräsar gör att du kan ändra motorns varvtal för att samordna dina behov. Att välja en hastighet kan lita på vilken typ av trä du styr. Dessutom, på typ och storlek på biten du använder. En enhet som vrider med för högt varvtal kan konsumera trä, medan ett instrument som vrider sig gradvis kan ge dig en sliten, obehaglig skärning.

Många handöverfräsar har en hastighetsfunktion, medan multifunktionshandöverfräsarna är utrustade med justeringar med variabel hastighet. Ett justerbart hastighetsintervall för bitens diameter, typ av funktion som utförs och träslag som läggs ut ökar kvaliteten på jobbet och garanterar också en säker arbetsmiljö.

Vilken storlek träfräs behöver jag?

Handöverfräsar är oftast dimensionerade enligt följande mått:

Skaftdiameter: Detta mäts genom bitskaftets centrum på dess omkrets.

Total längd: Detta mäts från den övre delen av skaftet till botten av styrningen.

Skärdiameter: Detta är max. Fräsens bredd mätt från skärets yttersta del ner till mittbiten.

Använd så ofta som möjligt den största skaftdiametern för en angiven skärare.

För valfri skaftstorlek väljer du, håll alltid fräsbitarna och metriska skaften åtskilda från de kejserliga bitarna och se till att de är markerade tydligt eftersom de ibland ser lika ut.

Att försöka använda en 6 mm bred skaft i en 6,5 mm spännhylsa orsakar förvrängning och skador.

Hur ställer du in en bäst i test överhandsfräs?

För att använda handöverfräsen måste du först introducera fräsbiten som du behöver använda genom att extrahera spännhylsan. Det avslutas genom att vrida spännmuttern moturs och sedan lägga till den perfekta delen och fixera spännhylsan genom att vrida muttern medurs. Stag på basen och slappna av rutans kropp till det djup du behöver.

Vid den tidpunkten, lyssna på kroppen igen och sätt på fräsen. Använd en liten bit trä för att kontrollera djupet på biten och använd finjusteringen för att kontrollera djupet om det är korrekt och börja rikta det och flytta fräsen från lämplig till vänster.

Felsökning vid handöverfräsar?

Om din fräs inte skulle starta finns det olika saker du måste kontrollera. Du måste först kontrollera om ditt bord är anslutet. kontrollera den elektriska strömbrytaren och om det inte är problemet, ta med en elexpert för att fixa din elektriska kanal såväl som strömbrytaren.

För en del av träbearbetningsarbeten bör fräsbiten ställas in på ett specifikt djup. Ett stort antal frästabeller gör att du kan placera bitdjupet med en kontroll på sidan av bordet. Efter långvarig användning kan sågspån fastna i chucken och skjuta bitarna högt. Använd lite packad luft för att bli av med sågspån eller träpartiklar regelbundet. För komprimerat sågspån kan en skruvmejsel användas för att frigöra sågspån innan den rengörs med tryckluft.

Hur påverkar moment och RPM fräsning?

Måttet på bitens skärkraft kallas vridmoment. Till exempel kan du göra en fin skärning om du använder båda händerna eftersom det kommer att vara mer kraft på baksidan av bladet. Om du använder en hand skulle snittet inte vara jämnt och rent. Eftersom vridmomentet mäter skärkraften indikerar det därför fräsens förmåga att skära ved med olika hårdhet. Lövträd kräver mer vridmoment jämfört med barrved.

På samma sätt begränsar RPM bitens diameter på fräsen. Om du ställer in maskinen på 10 000 r / min betyder det att axeln går på 10 000 r / min. Därefter, om du fäster en tumbit på axeln, kommer den överlappande bitdelen på axeln att rotera med 10 000 varv per minut. Men bitens yttre kant kommer att fortsätta att röra sig i mycket hög hastighet. Därför, om du föredrar att använda stora bitar, köp en fräs med lågt varvtal.

En bromsande eller motstridig bithastighet orsakas vanligtvis av fria eller slitna bälten. I kölvattnet efter att skära strömförsörjningen till fräsbordet öppnar du bordsskåpet för att undersöka drivremmarna. Sök efter ojämnt slitage eller delade remmar på mer etablerade maskiner. Om remmen är i gott skick, kontrollera att de sitter fast på drivhjulen. Fäst och byt ut remmar enligt din bruksanvisning. Om problemet kvarstår, kontakta en bekräftad reparatör.

Hjälparna på din frästabell är lika viktiga som själva fräsen. Hjälparna hjälper till att se till att dina skivor är raka och öre.

Borde jag överväga storlek?

Handöverfräsar finns i olika former och storlekar.

Storlekarna förlitar sig dock främst på den fräskategori du letar efter.

Palm handöverfräsar är verktyg som bara är perfekta för mindre uppgifter och är tillräckligt små för att passa direkt i dina handflator.

En kompakt fräs, å andra sidan, har en mycket högre effektnivå än handflatorna, och även om de är lite större i storlek, kommer de i kompakta bärbara fodral.

Slutligen är handöverfräsar i full storlek den mest kraftfulla kategorin och är byggda för att vara mycket större så att den bekvämt kan hysa den större motorn.

Vad är mjukstart hos en överhandsfräs bäst i test?

En fräs som inte är utrustad med en mjuk start kommer att gå upp till sin maximala hastighet när du trycker på vippomkopplaren. Bullret som fräsen producerar och dess plötsliga rörelse kan vara häpnadsväckande för många användare. Dessutom kan den plötsliga kraftövergången orsaka skador på din fräss motor över tiden. Fräsmotorer utrustade med mjukstartpaus ett ögonblick innan de gradvis accelererar till önskad hastighet.

Vad är en handöverfräs?

En handöverfräs är ett verktyg, ibland ett handverktyg (men vanligtvis ett elverktyg idag) som används för att urholka ett område inuti en större träbit – till exempel en detaljdesign i kreativt snickeri eller en gångjärnsfog.

Större handöverfräsar används när du snabbt behöver komma igenom en hög volym arbetsbelastning utan att riskera att din fräs fastnar. På grund av sin storlek och vikt kan de vara svåra att hantera. Stora handöverfräsar klassas som allt över 1,75 HP.

Mindre handöverfräsar används för invecklade detaljarbeten och engångsstycken. De tenderar att sakna kraften hos större handöverfräsar och kan fastna mycket lätt. Små överhandsfräsar klassas som allt under 1,75 HP.

Behöver jag en träfräs?

Det enkla svaret är: ja. Fräsen är lätt det mest mångsidiga verktyget i din träbearbetningsbutik, och viktigt om du tänker göra någon form av snickeri.

Helst skulle du behöva både en stor och en liten fräs för att ge maximal mångsidighet. Om du inte har råd med två handöverfräsar, leta efter det mest mångsidiga verktyget i din prisklass och köp det.

Om du gör mycket träarbete är det bäst att köpa en stor fräs, eftersom dessa erbjuder mer mångsidighet än sina mindre motsvarigheter och kan klara volymen.

Vad är dammuppsamling hos en handöverfräs?

Handöverfräsar gör mycket damm. Den snabba skärprocessen tar bort små bitar av trä och skickar dem att flyga genom luften, vilket skapar en röra i slutet av ett långt projekt. För att undvika långvarig rengöring, leta efter en fräs med en dammuppsamlingsport som fästs i ett butiks- eller dammuppsamlingssystem.

Vissa träfräsars dammuppsamlingsportar fungerar bättre än andra; avancerade modeller brukar fungera bäst. Dessa varumärken är populära bland proffs som arbetar i anpassade träbearbetningsbutiker där effektiv dammuppsamling är ett måste.

Påverkar vridmoment och varvtal?

Vridmoment betyder mycket mindre än varvtal. Din fräs behöver hastighet (RPM) för att fungera effektivt, och justerbar (och underhållbar) hastighet betyder mer än startkraft (vridmoment). Faktum är att handöverfräsar med för mycket vridmoment kan vara direkt farliga, så det är mindre sannolikt att tillverkare använder motorer med för mycket vridmoment.

Vad är skillnaden mellan en överfräs och en handöverfräs?

En överfräs är en handöverfräs, så det finns ingen verklig skillnad. Det finns dock en skillnad mellan en fräs med fast bas och en överfräs: Handöverfräsen har en fjäderbelastad bas som gör att du säkert kan sänka ner biten i mitten av ett kort. Detta är betydligt svårare med en fräs med fast bas, även om den här typen av fräs gör det lättare att ställa in och fräsa kantprofiler.

Varför är varierande hastighet viktigt?

Jag rekommenderar också nybörjare att leta efter versioner som levereras med motor med variabel hastighet. Du måste ha mer kraft när du använder någon av dessa enheter. Det hindrar dig från att göra fel eller och hjälper dig också att göra rätt skär direkt genom träet.

Motorerna med variabel hastighet drivs med både hög och låg hastighet. Motorer med variabel hastighet arbetar med både högre och lägre hastigheter. Med en snabb vippa eller hur du håller och använder enheten kan du styra hastigheten på verktyget. Vi föreslår att du väljer handöverfräs med en minsta hastighet på 8 000 varv / min och en maximal hastighet på minst 15 000 varv / min.

Hur väljer jag den bästa handöverfräsen?

Ditt val av bästa handöverfräsar beror enbart på dina krav och din budget. Handöverfräsar kan variera från att vara palmens storlek till större storlek med mångsidighet i kraft, hastighet, dammuppsamlingsmekanismer, djupjusteringar och mycket mer.

Vissa kvaliteter och standarder kan variera i detalj innan du köper den bästa fräsen:

Välj den som passar dig

Om du vill arbeta i en lugn miljö bör du välja handöverfräsar med borstlösa motorer. De är smidiga och tysta i funktion men ger maximal effekt.

Handöverfräsar från 1HP till 3HP-motorer finns tillgängliga. Beroende på din användning kan du välja en mängd olika alternativ. Motorer med låg effekt är lämpliga för hembaserade jobb och mindre komplicerade uppgifter, medan kraftfulla motorer i allmänhet föredras för jobb med tung belastning.

Den optimala hastighetsregleringen är en praktisk funktion. Det ger dig möjlighet att reglera hastigheten beroende på dina krav. Enhastighets handöverfräsar kan endast användas på specifika material.

Hitta perfekt storlek med användbara alternativ

Handöverfräsar som integrerar ½ ”och ¼” spännhylsor kan passa en mängd olika bitar. Detta innebär ökad mångsidighet hos verktyget. Ju fler olika bitar som kan fästas, desto mer invecklade mönster kan skapas.

Handöverfräsar bör också ha dammuppsamlingsmekanismer. När sågspån och flis frigörs under dirigering finns det en chans att det kan slå sig ner i en maskin som kan hindra dess funktioner.

Handöverfräsar bör inte vara en källa till trötthet eller obehag för handen. Så du bör klokt välja en som stoppar vibrationer och lätt passar i din hand. Det bör vara användarvänligt och till att börja med.

Kontrollerna som låter dig justera det fina djupet och djupet på makronivå ökar bekvämligheten. Justering av det fina djupet med ratten ger precision och noggrannhet i ditt arbete, särskilt när du snider en design. Snabba justeringar kan göras med makro-djupvredet när du växlar mellan uppgifterna.

Säkerhetsfunktioner att leta efter

När du köper en överhandsfräs, kontrollera om fräsen är utrustad med säkerhetsfunktioner eller inte. Fingerbarriärer och spindellås är vanliga säkerhetsåtgärder, så de måste finnas där i fräsen.

Om du vill ha ett upplyst mål kan handöverfräsar med LED-lampor installerade i basen vara ditt perfekta val. Ditt arbete kommer inte att avbrytas av svagt ljus eller oklara dagar.

Vissa handöverfräsar har elektriska bromsar. Genom detta kan du stoppa fräsen på ett ögonblick. Det kan också vara användbart i situationer när du måste stoppa fräsen omedelbart för att undvika olyckor.

Handöverfräsar är elverktyg. Så de kan glida från din hand när de startas på grund av intensiva vibrationer. Så du borde sannolikt välja den som har en långsam startfunktion. Det ökar hastigheten gradvis snarare än plötsligt.

Kan jag skärpa en överfräs?

Det kan du verkligen. Men om du har låtit biten bli tråkig kan det behöva en omskalning och för det skulle du förmodligen vilja be en professionell att göra det. Men du kan hålla den vass och fräsa bra genom att rengöra biten och köra en fil över den en gång i taget.

Hur kan jag se vilken riktning min bit snurrar?

Det enklaste sättet att berätta detta är att ställa ner din fräs på basen som om du skulle använda den. Från denna position snurrar din bit medurs. Vänd den upp och ner eftersom den skulle monteras i ett fräsbord och den snurrar nu moturs.

Vilken riktning ska jag styra fräsen?

Om du använder fräsen i dina händer bör du flytta fräsen från vänster om stocken till höger om stocken (som om du vänder mot den). När fräsen är monterad på ett bord matas du sedan från höger sida av bordet till vänster när du vetter mot den.

Ska jag tänka på motor när jag köpet en träfräs?

Träbearbetningshandöverfräsar har till uppgift att fräsa specifika former, vilket innebär att det ofta är mycket kontakt mellan biten och materialet du formar. Det betyder att handöverfräsar måste ha mycket muskler för att göra sitt jobb bra. Dessutom, om du har kommit tillräckligt långt i träbearbetning för att du investerar i en fräs, har du förmodligen ditt hjärta inställt på att bygga med mer än mjuka träslag.

Överhandsfräsar finns vanligtvis i några få effektnivåer som också avser deras storlek. Trim- eller palmfräsar kommer i allmänhet någonstans runt 1-1 / 2 hk eller lägre. Sedan svävar mellanstora handöverfräsar någonstans mellan 1-3 / 4 till 2-1 / 2 hk. Utöver det och upp till cirka 3-1 / 2 hk kommer du in i fullstora produktionshandöverfräsar som vanligtvis lämnas monterade på ett fräsbord eller en CNC-maskin.

När du väljer en fräs är hästkrafter inte den mest exakta indikatorn på hur mycket effekt motorn kommer att ha eftersom dessa siffror kan vara felaktiga. En bättre satsning är att titta på strömstyrkan som fräsen kräver.

Borde jag bry mig om att skaffa mjukstart?

Det här är en av de funktioner som du inte vet att du älskar förrän du arbetar med ett annat verktyg utan det. Om du någonsin har varit tvungen att skjuta upp en fräs utan mjukstart så vet du att sparken från fräsen snurrar upp till dess fulla varvtal på ett ögonblick. Det är lite som att försöka hänga på en arg Tasmanian Devil.

Detta kan vara lite oroväckande, speciellt om du är ny på handöverfräsar eller har svårt att göra. Mjuk start underlättar fräsen för snabbhet över en sekund eller två, vilket gör det mindre skrämmande att starta och ger dig bättre kontroll. Det är lättare för dig och lättare för utrustningen också.

Är elektronisk motoråterkoppling en viktig sak att ha?

Detta kanske inte alltid listas med detta exakta namn, men kärnan i vad den här funktionen gör är att öka eller minska vridmomentet baserat på belastningen som läggs på motorn. Om snittet är särskilt svårt kommer det att öka vridmomentet och dra tillbaka när en enklare skärning utförs.

Den här funktionen producerar en fräs som känner och beter sig densamma från en skärning till nästa och möjliggör renare och mjukare skär i alla typer av trä. Eftersom fräsen bara utövar ett maximalt vridmoment när det behövs kommer det att öka fräsens livslängd. Detta är ganska högt på listan över viktiga funktioner men det kommer att lägga lite till fräsens totala pris.

Ska jag tänka på varierande hastighet när jag köper en träfräs?

Variabel hastighet eller möjligheten att justera hastigheten med vilken fräsen snurrar biten är en extremt viktig funktion. Inte alla bitar fungerar bra vid maximal hastighet. I själva verket, även om det kan verka kontraintuitivt, i allmänhet ju större lite desto bättre kommer den att prestera vid lägre hastigheter.

Variabel hastighet på din fräs är också viktig för att inte alla trä har samma hårdhet och inte kommer att kräva samma ansträngning för att röra sig igenom den. Det kan tyckas att du i det här fallet bara kan springa i full lutning oavsett träslag och vara bra. Om du gör det förkortas dock fräsens livslängd. Det är bäst att köra verktyget med rätt hastighet för bitar och virke och säkerställa ett långlivat verktyg.

Vad är spännhylsstorlek hos en överfräs?

Det finns två huvudstorlekar för träbearbetningsfräsar 1/4-tums och 1/2-tums och det gör lite skillnad. Om det är möjligt vill du leta efter en fräs med en 1/2-tums spännhylsa. Inte bara ger 1/2-tums spännhylsor mer grepp på grund av den större ytan på skaftet utan vanligtvis inkluderar 1/2-tums spännhylsor och en a dapter som gör att de också kan acceptera 1/4-tums spännhylsor. Så med en 1/2-tums spännhylsa får du fler alternativ och lite bättre kontroll. Det är en vinst / vinst.

Borde jag tänka på spindellås?

Detta är en enkel livskvalitet som är trevligt att ha alternativ men inte är något jag skulle tillåta att skapa eller bryta en fräs åt mig. I grund och botten finns det två huvudsakliga sätt att byta ut en fräsbit. Du kan använda två skiftnycklar, en på motoraxeln och en på spännhylsan och lossa den på så sätt eller så kan du trycka på en knapp som låser axeln på plats medan du använder en skiftnyckel för att lossa spännhylsan.

Inget sätt är nödvändigtvis bättre eller sämre än det andra och båda får jobbet gjort. Att ha ett spindellås gör processen bara lite enklare och hindrar dig från att behöva jaga överallt efter den andra skiftnyckeln som på något sätt gick av.

Ska jag tänka på dammuppsamling?

Dammuppsamling är något som är så svårt att mäta och ofta inte verkar utgöra mycket av en funktion alls. Det finns i bästa fall en minimal mängd damm som samlas i även de bästa systemen. Med detta sagt är allt som kan samlas in mindre i luften för dig eller över hela din annan utrustning. Enligt min mening skulle detta vara en ganska låg prioritetsfunktion på grund av det faktum att du alltid kommer att sluta med en betydande mängd damm som ligger runt efterordet.

Läs också >>> Bäst lödstation

Slutgiltiga tankar

Att köpa den bästa överhandsfräsen är inte mycket annorlunda än att köpa något annat. Läs bara om dina handöverfräsrecensioner och deras tips, få en uppfattning om vad som gör en högkvalitativ produkt, bekanta dig med vilka företag som är de bästa av de bästa på marknaden, och du bör vara bra att gå! Tänk bara på att dyra produkter inte nödvändigtvis är de bästa. Ibland kan medelstora produkter vara lika effektiva för alla dina träsniderier. Oroa dig därför inte för att missa de bästa produkterna bara för att du har en begränsad budget.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top