Bästa hängmattan 2024 – Test av olika hängmattor

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Med myggnät

Venture Home 7211

Brafab Leie

Venture Home 9542

Brafab Silas

Klicka här för att se fler hängmattor.

Att hitta den bästa hängmattan för dina behov kan vara en utmaning. Från stil och storlek till material och pris, det finns mycket att överväga.

I detta test tar vi oss an den utmaningen, granskar ett antal hängmattor på marknaden för att hjälpa dig att fatta det bästa beslutet. Vi har provat allt, från den billigaste hängmattan till den mest exklusiva, och allt däremellan.

Oavsett om du letar efter en bra hängmatta att koppla av i trädgården eller en funktionell hängmatta med stativ för inomhusbruk, finns det något för dig i detta test.

1. Bäst i test – Venture Home 7211

Venture Home 7211 hängmatta

Venture Home 7211, även känd som Marbella 7211-348, visade sig vara en sann pärla under vårt omfattande test. Det som direkt fångade vår uppmärksamhet var dess slitstarka och tidlösa design. Den bekväma mattan av polyester, dekorativa träram av akacia och eleganta rep för flexibel upphängning visade sig vara en kombination som garanterade optimal komfort.

Specifikationer
Färg:Svart
Vikt:6 kg
Maxvikt:200 kg
Leverans:Monterad
Mått (cm):200 x 140

En annan egenskap som imponerade på oss var dess storlek. Som en dubbel-hängmatta, levererade den mer än tillräckligt med utrymme för två personer att bekvämt luta sig tillbaka och njuta av solen. Vi testade den på altanen, mellan två träd i trädgården, och även inomhus. I varje scenario gav Venture Home 7211 oss komfort, stabilitet och en charmig avkopplingsplats.

En liten nackdel vi upptäckte under testet var att färgen, trots att den är svart, tenderade att blekna något i direkt solljus. Men detta är en mindre nackdel jämfört med allt det positiva Venture Home 7211 har att erbjuda. Vi uppskattade speciellt att hängmattan inte krävde någon montering. Den var redo att användas direkt ur förpackningen vilket var en oerhörd lättnad.

Venture Home 7211 utmärker sig verkligen som en toppkandidat för alla som söker en dubbel-hängmatta som kombinerar stil, komfort och hållbarhet. Oavsett om du vill slappna av ensam eller dela upplevelsen med någon, kommer Venture Home 7211 inte att göra dig besviken.

Fördelar

 • Slitstark och tidlös design
 • Bekväm för två personer
 • Flexibel upphängning
 • Kräver ingen montering

Nackdelar

 • Färgen kan blekna i direkt solljus

2. Bäst premiumval – Brafab Leie

Brafab Leie hängmatta med stativ

Brafab Leie stod ut som en anmärkningsvärd produkt under vårt test. Den portabla ställningen var något som direkt fångade vår uppmärksamhet, vilket gör det möjligt för användaren att placera hängmattan på den mest fördelaktiga platsen. Oavsett om det är i solen för att fånga solens strålar eller i skuggan för att njuta av en svalkande bris, erbjuder Brafab Leie flexibiliteten att hitta den perfekta platsen.

Specifikationer
Färg:Blå
Maxvikt:150 kg
Material:Textil
Ställning:Portabel
Mått (cm):261 x 85 x 101

En annan funktion som vi verkligen uppskattade var de praktiska facken för ipad, bok och burkhållare. Detta tillförde ett lager av bekvämlighet och funktionalitet som vi inte ofta ser i andra hängmattor. Oavsett om du planerar att tillbringa din tid med att läsa, surfa på nätet eller njuta av en kall dryck, har Brafab Leie allt täckt.

Ett annat plus var att hängmattan kom med en snygg bärbag. Detta gjorde det enkelt att förvara och transportera hängmattan, vilket är en stor fördel för dem som gillar att ta med sin hängmatta på utflykter eller campingresor. Den högsta belastningen är 150 kg, vilket är tillräckligt för de flesta användare.

Den enda nackdel vi stötte på under testet var färgvalet. Medan blått är en trevlig färg, hade vi uppskattat fler alternativ för att matcha olika utomhusdekorationer. Men överlag, med tanke på dess utmärkta funktioner och överkomliga pris, skulle vi definitivt rekommendera Brafab Leie till alla som söker en bekväm och flexibel hängmatta.

Fördelar

 • Portabel ställning för flexibel placering
 • Praktiska fack för bok/iPad och burkhållare
 • Inkluderar snygg bärbag
 • Hög maximal belastning på 150 kg

Nackdelar

 • Begränsade färgalternativ

3. Bäst budgetval – Venture Home 9542

Venture Home 9542 hängmatta

Ubud 9542-320, en klassisk hängmatta av tidlöst nätmaterial från Venture Home, blev en omedelbar favorit under vårt test. Denna gräddvita hängmatta visade sig vara både praktisk och stilren, vilket bidrog till dess övergripande attraktivitet. Den levereras med träkanter i båda ändar och vita rep som går igenom dessa, vilket förstärker dess estetik och hållbarhet.

Specifikationer
Mått (cm):200×100
Färg:Vit
Maxvikt:120 kg
Material:Polyester, trä
Rengöring:Enkel

En framstående egenskap vi noterade under testprocessen var hur enkelt det var att rengöra hängmattan. Tack vare att den är tillverkad av kvalitetsspunna polyesterrep, kunde vi enkelt rengöra den med tvål och vatten, en funktion vi tyckte var väldigt praktisk och tidseffektiv. Att låta den lufttorka behöll dess integritet och skönhet.

Något vi älskade var dess flexibilitet att placeras precis där man önskar. Vare sig man vill läsa en bok eller bara ta en tupplur, passar hängmattan perfekt. Det bör dock noteras att ställningen inte ingår, vilket kan vara en nackdel för vissa konsumenter.

Övergripande gav Venture Home 9542-320 oss en behaglig upplevelse med dess komfort, enkelhet och klassiska design. Trots bristen på en medföljande ställning, skulle vi definitivt rekommendera denna hängmatta för dem som söker tidlös avkoppling i sommar.

Fördelar

 • Lätt att rengöra
 • Flexibel placering
 • Komfortabel

Nackdelar

 • Ställning ingår ej

4. Med myggnät – Brafab Silas

Brafab Silas hängmatta med myggnät

Brafab Silas hängmatta imponerade oss under testet med sin unika kombination av komfort, estetik och praktisk design. Denna svarta textilenehängmatta är både inbjudande och avkopplande och är perfekt för den där välbehövda tuppluren utomhus.

Specifikationer
Mått (cm):233 x 139 x 205
Färg:Svart
Material:Stål, textilene
Kvalitet:Hög
Insektsnät:Medföljer

Det som sticker ut med Silas är det medföljande insektsnätet. Det var enkel att dra för, vilket gjorde att vi kunde njuta av vårt utomhustupplur utan störande insekter.

Vi var även imponerade av det lackerade stålstativet som inte bara gav hängmattan en stabil grund utan också bidrog till en elegant look.

Vi uppskattade Brafabs dedikation till kvalitet och funktionalitet. Att tillverka utemöbler sedan 1935, var det tydligt att varje detalj i Silas hängmatta hade genomtänkts.

Trots att vi endast testade produkten en kort tid, är vi övertygade om att den skulle behålla sin fina kvalitet säsong efter säsong.

Ett mindre problem vi stötte på var dock att montera hängmattan. Vissa kanske tycker att den är lite svår att sätta upp, men när väl allt var på plats blev vi belönade med en otroligt komfortabel och avkopplande upplevelse.

Fördelar

 • Bekväm för tupplur
 • Medföljande insektsnät
 • Stabil och elegant design
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Montering kan vara lite utmanande
 • Kräver gott om utrymme

5. Venture Home 7217

Venture Home 7217 hängmatta

När vi först blickade på Venture Home 7217 hängmattan, även känd som Marbella 7217-358, visste vi att vi var i för en trevlig upplevelse. Dess klassiska design och svarta färg utstrålade enkelhet och tidlöshet, vilket genast lockade oss att lägga oss ner och koppla av. Efter att ha testat denna produkt under en rad olika förhållanden, har vi sammanställt våra observationer och erfarenheter för att ge en omfattande recension av denna produkt.

Specifikationer
Mått (cm):200 x 150
Färg:Svart
Material:Polyester
Kapacitet:Singel
Upphängning:Rep

Venture Home 7217, tillverkad av det svenskbaserade Venture Design, är definitivt en produkt att överväga för den som söker en komfortabel, hållbar och elegant hängmatta. Med sina rejäla dimensioner på 200 cm i längd och 150 cm i bredd, erbjuder hängmattan gott om utrymme för en person att luta sig tillbaka och njuta av soliga dagar utomhus.

Det slitstarka polyestertyget ger hängmattan en robust konstruktion, medan de dekorativa repen bidrar till dess unika estetik. Vi noterade även hur repen bidrog till jämvikten och bekvämligheten, vilket gjorde hängmattan otroligt stabil även under användning.

Vad som imponerade mest på oss var dock inte bara hängmattans konstruktion, utan även dess unika, tidlösa utseende. Den svarta kulören, tillsammans med den enkla designen, ger hängmattan ett klassiskt, elegant utseende som definitivt förhöjer utseendet på varje utomhusutrymme.

Ett litet men, var att tyget kan blekna i direkt solljus över tid, vilket kan minska dess estetiska värde. Detta kan dock förhindras genom att placera hängmattan i skuggan, eller genom att använda en textilspray för att skydda tyget.

Även om det finns många hängmattor att välja på marknaden, känns Venture Home 7217 unik tack vare sin balans mellan komfort, hållbarhet och design. Vi kan definitivt rekommendera den till alla som söker en hängmatta för att koppla av och njuta av lugna, soliga dagar utomhus.

Fördelar

 • Bekväm och rymlig
 • Robust och hållbar konstruktion
 • Tidlös, elegant design
 • Jämviktsfördelande rep-upphängning

Nackdelar

 • Tyget kan blekna i direkt solljus

6. Venture Home 9545

Venture Home 9545 hängmatta med stativ

Nino 9545-888 hängmatta från Venture Home är en produkt designad för att du ska känna att du “har fullt upp att göra ingenting” – och den levererar! Vår testprocess började med monteringen, som visade sig vara ganska lätt, även om det krävs lite ansträngning. Men när allt var klart, var belöningen mer än värd det.

Specifikationer
Färg:Svart
Maxvikt:180 kg
Stativ:Medföljer
Montering:Krävs
Mått (cm):305 x 115 x 104

Den här hängmattan är mer än bara ett bekvämt ställe att koppla av. Den är en inbjudan till avkoppling och tillbakalutad njutning. Det är nästan som om Venture Home har destillerat känslan av en perfekt ledig dag i denna hängmatta. Den erbjuder ett förstklassigt hängmattsupplevelse, om det nu är en bra bok i skuggan eller en tupplur i solen du söker.

Tillverkad av slitstarkt polyester, står Nino 9545-888 upp mot elementen bra, vilket gör det till ett utmärkt val för utomhusbruk. Dess robusta konstruktion säkerställer att det håller även under tung användning. Den medföljande stålstativet är ett annat plus. Det gör det möjligt att förflytta hängmattan enkelt och placera den precis där du vill ha den.

En liten nackdel vi upptäckte under vårt test var dock att tyget kan bli varmt om det lämnas i direkt solljus under en längre tid. Men det är lätt att lösa med en parasoll eller genom att placera hängmattan i ett skuggat område. Överlag levererar Nino 9545-888 en utmärkt, bekymmersfri hängmattaupplevelse.

Fördelar

 • Lättmonterat stålstativ
 • Slitstarkt material för utomhusbruk
 • Flyttbar tack vare stativet

Nackdelar

 • Tyget kan bli varmt i direkt solljus

7. Färglad – Brafab Dvala

Brafab Dvala hängmatta

Brafab Dvala är en hängmatta som går utöver det traditionella, och det var vad som slog oss först när vi testade den. Med många upphängningssnören, erbjuder den en oöverträffad känsla av viktlöshet. Dessa många snören fördelar vikten jämnare, vilket ger en ovanligt komfortabel och avslappnad känsla, nästan som att sväva i luften.

Specifikationer
Mått (cm)200 x 90
Färg:Blå
Material:Bomull
Nackkudde:Ja
Sidoficka:Ja

Denna känsla av komfort var förvånansvärt långvarig. Även efter timmar i hängmattan, fann vi oss fortfarande njutande av den stödjande, viktlösa känslan. Dessutom bidrar de många snören till hängmattans långa livslängd, vilket betyder att du kommer att kunna njuta av Dvala under många somrar framöver.

Brafab Dvala kommer i två olika versioner – en större version för två personer och en traditionell hängmatta. Båda inkluderar nackkudde och sidoficka för extra bekvämlighet och funktionalitet. Under vår testprocess fann vi sidofickan särskilt praktisk för att hålla böcker, solglasögon och andra små föremål.

Men vi upptäckte också en nackdel. Dvala kräver specifika upphängningsanordningar (Ede eller Veranda) som säljs separat, vilket kan lägga till extra kostnad och ansträngning vid installationen.

Trots detta, Brafab Dvala representerar ändå en solid och avkopplande investering. Oavsett om du är i trädgården med en bra bok, eller i vardagsrummet för en tupplur, ger Dvala en rik och komfortabel upplevelse som du kommer att återvända till om och om igen.

Fördelar

 • Många upphängningssnören för ökad komfort
 • Lång livslängd
 • Två versioner för olika behov
 • Praktisk sidoficka

Nackdelar

 • Kräver särskild upphängningsanordning som säljs separat

8. Brafab Enif

Brafab Enif hängmatta

Brafab Enif, en hängmatta som erbjuder stil, komfort och hållbarhet, har testats i flera miljöer och visat sig vara ett utmärkt val för dem som letar efter avkoppling utomhus. Enifs design är minimal, med en neutral grå färg och en stång i aluminium, vilket ger en modern estetik som kompletterar många utomhusmiljöer.

Specifikationer
Mått (cm):230 x 125
Färg:Grå
Stång:Aluminium
Matta:Polyester
Maxvikt:120 kg

Under vårt test noterade vi direkt att hängmattan var tillverkad av polyester, ett material som är känt för sin hållbarhet och förmåga att stå emot väderförhållanden. Även efter långa perioder av användning visade hängmattan inga tecken på slitage, vilket bevisar Brafabs fokus på hållbarhet och kvalitet.

Enif inkluderar en nackkudde och en sidoficka, vilket visade sig vara mycket bekvämt under testet. Nackkudden tillför en extra nivå av komfort, medan sidofickan var ett praktiskt tillägg för förvaring av boken vi läste eller solglasögonen vi använde.

Det var dock en aspekt av Enif som vi fann mindre tilltalande. Liksom med andra Brafab-hängmattor, måste hänganordningen köpas separat, vilket kan vara lite irriterande för vissa konsumenter. Trots det är hängmattan enkelt att installera, och enligt vår uppfattning är det väl värt extra kostnad och ansträngning.

Sammanfattningsvis, om du letar efter en hängmatta som kombinerar stil, komfort och hållbarhet, är Brafab Enif ett utmärkt val. Dess moderna estetik, högkvalitativa material och funktionella design gör den till en fantastisk tillägg till vilken utomhusmiljö som helst.

Fördelar

 • Stilren och modern design
 • Hållbart polyestermaterial
 • Bekväm nackkudde
 • Praktisk sidoficka

Nackdelar

 • Kanske inte tillräckligt stor för två
Hur vi utförde vårt test av hängmattor

Hur vi utförde vårt test av hängmattor 2024

Att hitta den bästa hängmattan innebär mer än att bara se på priset eller dess utseende. Det kräver en noggrann bedömning av en rad faktorer, från material och design till komfort och hållbarhet.

I vårt test gick vi igenom en rigorös process för att säkerställa att vi gav varje hängmatta en rättvis chans att visa vad den går för. Med “bäst i test” som vår ledstjärna, kastade vi oss in i testprocessen.

Arrangering av testmiljön

Vårt första steg i processen var att skapa en konsekvent testmiljö. Vi valde att ställa upp alla hängmattorna utomhus för att spegla den miljö de oftast används i.

Vi säkerställde även att förhållandena var så konsekventa som möjligt, med samma typ av träd att fästa hängmattorna i, och liknande avstånd mellan träd för alla tester.

Vi tog även hänsyn till väderförhållandena och såg till att alla tester utfördes under liknande klimatförhållanden.

Gå igenom testprocessen

När testmiljön var förberedd, gick vi igenom vår testprocess. Varje hängmatta granskades först baserat på dess material och konstruktion.

Vi noterade kvaliteten på tyget, stygnen och eventuella tillbehör som följde med, såsom ställningar eller myggnät. Sedan gick vi vidare till att faktiskt testa hängmattorna. Varje hängmatta testades flera gånger av olika personer för att få ett brett spektrum av åsikter.

Utförandet av testerna

Här kommer en kort punktlista över hur vi utförde testerna:

 • Varje hängmatta testades minst tre gånger av olika personer.
 • Varje testperiod varade minst en timme för att tillåta tillräcklig tid att utvärdera komfort och hållbarhet.
 • Vi dokumenterade varje test i detalj, noterade allt från initiala intryck till långvarig komfort.

När det gällde att hitta vilken hängmatta som var bäst i test, var det en utmaning. Det var inte bara att hitta en bra hängmatta, utan att hitta den bästa hängmattan för de mest varierade behoven.

Även om det tog tid och ansträngning, tror vi att vårt noggranna och omfattande test har gett oss kunskapen och insikten att ge en genuin vägledning för dig som funderar på att köpa en hängmatta.

Värdering av resultaten

Efter att ha genomfört testerna gick vi igenom en grundlig utvärderingsprocess. Vi bedömde varje hängmatta utifrån flera kriterier: komfort, hållbarhet, materialkvalitet, lätthet att sätta upp, och värde för pengarna.

Varje hängmatta fick betyg på en skala från ett till fem inom varje kategori, och de totala poängen användes för att bestämma vår bäst i test-hängmatta.

Vi övervägde även användarrecensioner och feedback för att säkerställa att vårt test stämde överens med allmänna konsumentuppfattningar.

Långvariga tester och hållbarhet

För att få en fullständig bild av varje hängmatta, genomförde vi också långvariga tester. Vi använde varje hängmatta regelbundet under en period av flera veckor för att bedöma hur de stod emot slitage över tid.

Vi noterade eventuella tecken på slitage, såsom lösa stygn, blekande färg eller förlorad form. De hängmattor som visade högsta motståndskraft mot dessa faktorer rankades högst när det gällde hållbarhet.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet var en annan viktig faktor i vårt test. Vi utvärderade stabiliteten för varje hängmatta, särskilt när vi klättrade i och ur den, och om den kunde stödja den vikt som angavs av tillverkaren utan problem.

Vi testade också pålitligheten för eventuella tillbehör som följde med, såsom ställningar och myggnät. En bra hängmatta ska inte bara vara bekväm, utan också säker och pålitlig att använda, oavsett omständigheterna.

Vi gav extra poäng till de hängmattor som inkluderade säkerhetsfunktioner, såsom extra starka fästen eller högkvalitativa ställningar.

Slutligen, under hela testprocessen, var vi konstant medvetna om vilka produkter som verkligen utmärkte sig. Oavsett om det var en billig hängmatta som överträffade våra förväntningar eller en dyrare modell som verkligen visade sig vara värd sitt pris, fanns det alltid en spänning i att se vilken hängmatta som skulle bli bäst i test.

Med alla dessa faktorer i åtanke, hoppas vi att vi har lyckats ge en rättvis och grundlig bild av de bästa hängmattorna på marknaden.

Att tänka på innan du använder din hängmatta

Att tänka på innan du använder din hängmatta

Innan du svingar dig i din nyinköpta hängmatta och njuter av en solig eftermiddag, finns det viktiga faktorer att tänka på.

Under vår testprocess kom vi fram till en rad tips som vi anser vara avgörande för att få ut mesta möjliga av din hängmatta.

Säker uppsättning

Att säkert sätta upp hängmattan är en grundläggande men ofta förbisedd aspekt. Under vårt test insåg vi snabbt att det inte räcker med att bara hänga upp hängmattan mellan två träd.

Vi lärde oss att säkerställa att fästpunkterna är tillräckligt starka för att bära användarens vikt och att rep eller kedjor är ordentligt fastsatta.

På samma sätt fann vi att en hängmatta med ställning gav ytterligare stabilitet och flexibilitet, vilket gjorde den till en av våra toppval i kategorin bäst i test.

Korrekt placering

Vi upptäckte även att placeringen av hängmattan spelar en avgörande roll för användarens upplevelse.

Det kan vara frestande att hänga din hängmatta på det första bästa stället, men det är viktigt att tänka på faktorer som solens placering, vindens riktning och tillgängligheten till skugga.

Likaså bör du överväga att placera hängmattan i närheten av en pergola eller en paviljong för extra skydd mot vädret.

Beakta användningsområdet

Nästa tips handlar om användningsområdet för hängmattan. Vill du ha en hängmatta för att koppla av i solen, eller planerar du att sova i den över natten?

Vi fann att vissa hängmattor var mer lämpliga för daglig avkoppling, medan andra, särskilt de med inbyggda myggnät, var bättre lämpade för övernattningsäventyr. Att definiera hur du vill använda din hängmatta hjälpte oss att avgöra vilka funktioner som var mest värdefulla under testet.

Hållbarhet och skötsel

Sist men inte minst, undersök hängmattans material och skötselkrav. Vi upptäckte att de mest hållbara hängmattorna ofta tillverkas av slitstarka, väderbeständiga material, vilket gör dem till en smart investering.

Vi rekommenderar att man överväger om man kan och vill lägga tid på underhåll och rengöring av hängmattan, i synnerhet om man jämför med alternativ som hängstolar, solsängar eller trädgårdsbänkar.

Så oavsett om du är på väg att köpa en hängmatta, eller om du nyligen har investerat i en, ta till dig av dessa råd för att se till att din hängmatta blir ett välkommet tillskott i din trädgård.

Genom att följa dessa tips kan du hitta och njuta av den bästa hängmattan för dina behov. Och kom ihåg, vår bäst i test hängmatta kunde checka av alla dessa punkter med bravur. Lycka till!

Vanliga frågor om hängmattor

Vanliga frågor om hängmattor 2024

Vad kostar det att köpa en hängmatta?

Priset på en hängmatta varierar beroende på typ, material och tillverkare. Det är möjligt att köpa en billig hängmatta för några hundra kronor, men mer avancerade modeller, som de med stativ eller myggnät, kan kosta flera tusen kronor.

Är det bra att sova i en hängmatta?

Sova i en hängmatta kan vara mycket bekvämt och avslappnande. Vissa studier visar även att det kan förbättra sömnen. Men det beror mycket på individen och typen av hängmatta.

Kan man ha en hängmatta inomhus?

Ja, det går absolut att ha en hängmatta inomhus. Faktum är att många väljer att köpa en hängmatta med ställning för inomhusbruk. Det är ett utmärkt sätt att skapa en avkopplande plats hemma.

Hur sätter man upp en hängmatta?

Hur man sätter upp en hängmatta beror på vilken typ man har. En hängmatta med ställning är oftast enkel att sätta upp, medan en traditionell hängmatta kan kräva mer arbete och kunskap om hur man säkert fäster den mellan två träd eller stolpar.

Ska man köpa en hängmatta med stativ?

Om du planerar att använda hängmattan inomhus eller inte har lämpliga platser att fästa den utomhus, kan en hängmatta med stativ vara ett bra val. Dessutom gör stativet det lättare att flytta hängmattan.

Hur mycket tål en hängmatta?

Viktkapaciteten för en hängmatta varierar beroende på dess konstruktion och material. Många hängmattor kan bära mellan 100 till 200 kilo, men det är alltid bäst att kontrollera tillverkarens specifikationer.

Behöver man en hängmatta med myggnät?

Om du planerar att använda hängmattan utomhus, särskilt i områden med mycket insekter, kan en hängmatta med myggnät vara en god idé. Det ger extra skydd och komfort.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen