Bästa hönshuset 2024 – Test av olika hönshus

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Kerbl Isolerat

Plus Sexkantigt

Willab Gullan

Tectake Isabella

Att investera i ett hönshus är mer än bara ett enkelt köp; det är ett åtagande för att ge dina fjäderfä en säker och komfortabel miljö. Men med ett överflöd av alternativ på marknaden kan valet bli överväldigande.

Därför har vi granskat och testat marknadens ledande hönshus, allt för att ge dig en djupare förståelse och vägledning. Låt oss guida dig genom nyanserna och detaljerna för att hitta den bästa lösningen för just ditt behov.

1. Bäst i test – Kerbl Isolerat

Kerbl Isolerat Hönshus 2-5 höns

När vi satte igång med att testa Kerbl Isolerat hönshus blev vi först imponerade av den robusta konstruktionen. Med en kombination av trä och metall, var det tydligt att detta hönshus var byggt för att hålla.

Den dubbla väggen garanterar en utmärkt isolerande effekt, vilket blir särskilt viktigt under de kalla månaderna. Dessutom gav det galvaniserade golvet huset en robust stabilitet. Dock rekommenderar vi, precis som anvisningarna, att träytan behandlas med träolja regelbundet för att garantera en längre hållbarhet.

Det vi verkligen uppskattade med hönshuset var dess genomtänkta design. Den inbyggda värprede, sittpinnarna och glidfönstret för ventilation visar att det har tagits stor hänsyn till hönsens behov och komfort.

Att ha två lättöppnade ingångar och ett öppningsbart tak med gångjärn gör även rengöringen och skötseln av hönshuset betydligt smidigare.

Värmesystemet var en annan fördel. Med de sjunkande temperaturerna, är det viktigt att hålla hönshuset frostfritt, och Kerbl Isolerat gör detta med lätthet. Med sitt system som slås på vid +5 °C och en inbyggd termostat, kan vi vara säkra på att våra höns är varma och bekväma även under de kallaste nätterna.

Vi upplevde dock en mindre nackdel: eftersom hönshuset är designat för att rymma mellan 2 till 5 höns, kan det kännas lite trångt om man försöker inkvartera det maximala antalet.

Fördelar

 • Robust konstruktion med bra isolering
 • Design som underlättar skötsel
 • Värmesystem med inbyggd termostat
 • Myycket enkel att rengöra

Nackdelar

 • Kan kännas trångt med 5 höns

2. Bäst premiumval – Plus Sexkantigt

Plus Sexkantigt Hönshus

När vi nyligen testade Plus Sexkantigt hönshus blev vi direkt påminda om den unika konstruktionen. Med sin sexkantiga form och två plan är det ett hönshus som verkligen sticker ut.

Kapaciteten att rymma upp till sju höns gör det till ett bra alternativ för den som vill ha ett medelstort hönshus. En uppskattad detalj var den upphöjda positionen av värpredet, vilket underlättar när man ska hämta ägg, och med den fina trappan kan hönsen röra sig smidigt mellan de olika planen.

Vi blev imponerade av den stora dubbeldörren som inte bara ger hönshuset en lyxig touch, men också förenklar utfodring och rengöring avsevärt.

Skyddet mot gnagare var en annan aspekt vi verkligen uppskattade, och även om det kräver lite extra arbete att gräva ner nätet eller att gjuta en grund, så känns det väl värt det för den extra säkerheten det ger.

En mindre nackdel vi upptäckte var dock att botten inte inkluderades, även om en tryckimpregnerad bottenram följde med. Det kan innebära extra kostnader och arbete för den som vill ha ett komplett golv.

Materialet i barrträ som är fungicidbehandlat och grundmålat känns hållbart, och med det brända takpappet vet vi att taket kommer hålla tätt även under regniga dagar. Dessutom uppskattades den utförliga monteringsanvisningen som gjorde installationen smidig, även om den krävde ungefär fem timmars arbete för två personer.

Fördelar

 • Upphöjt värprede för enkel äggplockning
 • Stor dubbeldörr underlättar rengöring
 • Robust och hållbart material
 • Effektivt skydd mot gnagare

Nackdelar

 • Botten ingår inte
 • Monteringen kan ta tid

3. Bäst budgetval – Willab Gullan

Willab Gullan Hönshus

Efter att ha satt upp och testat Willab Gullan hönshus under en period kan vi konstatera att den lever upp till många av de förväntningar vi hade. Det första vi lade märke till var den robusta konstruktionen i FSC-certifierat trä.

Detta ger en hållbarhet som man förväntar sig av ett hönshus av denna kaliber. Tack vare det skyddande taket med papp kan vi vara säkra på att våra fjäderbeklädda vänner är skyddade mot oväder.

Designen av hönshuset är både praktiskt och användarvänligt. Med två sittpinnar och två reden kan hönsen finna en bekväm plats att vila på.

Inspektionsluckan är en särskilt användbar funktion som underlättade vår dagliga tillsyn av hönsen. Vi uppskattade också de mångsidiga dörrmåtten, särskilt i utegården. Detta gör att hönsen kan röra sig fritt och ger oss enkel tillgång när det är dags för rengöring eller utfodring.

En punkt som vi dock vill uppmärksamma är vikten av att behandla produkten med rötskydd och/eller täckfärg, särskilt vid året-runt användning utomhus.

Utan denna behandling kan hönshuset vara känsligt för väder och vind. Vi rekommenderar därför starkt att man tar kontakt med en fackhandel för att få råd om vilken produkt som är bäst lämpad för sina specifika förhållanden.

Monteringen av hönshuset var överraskande enkel. Att det levereras i sektioner var en betydande fördel, vilket förenklade uppbyggnadsprocessen avsevärt.

Fördelar

 • Robust och hållbart FSC-certifierat trä
 • Skyddande tak med papp
 • Mångsidiga dörrmått för enkel tillgång
 • Enkelt att montera med levererade sektioner

Nackdelar

 • Kräver ytterligare behandling för året-runt användning

4. Populärt val – Tectake Isabella

Tectake Isabella Hönshus

Efter en tids användning av Tectake Isabella hönshus har vi fått en uppfattning om produktens styrkor och svagheter. Detta bostadssystem för smådjur erbjuder en perfekt kombination av säkerhet, funktionalitet och utrymme.

En av de största styrkorna med Tectake Isabella är dess mångsidighet. Den passar inte bara för kaniner och höns, utan även andra smådjur som marsvin och chinchillor, vilket gör den till ett utmärkt val för alla som har en variation av smådjur.

Skyddet mot rovdjur som räv och rovfåglar gjorde att vi kände oss trygga med att låta våra djur vistas i buren utan konstant övervakning.

Rengöringsprocessen av buren har förenklats avsevärt tack vare det utdragbara golvet med zinkinlägg i det övre området. Detta underlättade underhållet avsevärt och sparade mycket tid. Dessutom var vi imponerade av det fria området utan golv, vilket gav våra djur ett stort betesområde, vilket gynnade deras välbefinnande.

Men som med alla produkter fann vi även några områden som kunde förbättras. Medan det fällbara takelementet är praktiskt, fann vi att under vissa väderförhållanden, särskilt kraftig vind, kunde det bli problematiskt och krävde extra försiktighet.

Fördelar

 • Anpassad för en mängd smådjur
 • Utmärkt skydd mot rovdjur
 • Enkel rengöring tack vare utdragbart golv
 • Stort betesområde för djuren

Nackdelar

 • Fällbara takelement kan vara problematiska i kraftig vind

5. Klassisk design – vidaXL Mocka

vidaXL Mocka Hönshus

Efter flera veckors användning av vidaXL Mocka hönshus, har vi kunnat bilda oss en helhetsbild av denna produkt. Från första intrycket var det klart att denna hönsbur i trä inte bara skulle vara funktionell, utan även estetiskt tilltalande med sin mocka och gröna färgkombination.

En av de mest framstående fördelarna med vidaXL Mocka är dess hållbarhet. Med en ram av massiv furu och granträ, kände vi direkt att detta inte var något skört bygge. Det pulverlackerade järnnätet var även det av hög kvalitet, vilket gav en trygghet i att hönsen skulle vara säkra och skyddade.

Den utdragbara brickan för rengöring var särskilt uppskattad under våra tester. Den gjorde städningen enkel och effektiv. Dessutom var rampen som leder från bottenvåningen till övervåningen ett halkfritt och säkert alternativ för hönsen.

Men det var inte bara funktionerna vi älskade – det gröna taket, som skyddar mot regn, gav hela buren en mysig känsla, vilket gav oss intrycket av att hönsen trivdes i sin miljö.

Ett område där vi stötte på något hinder var monteringen. Även om hönshuset beskrivs som lätt att montera, fann vi instruktionerna något förvirrande vid några tillfällen, vilket ledde till några moment av frustration. Men med lite tålamod och ihärdighet, stod hönshuset snart stadigt på vår gård.

Fördelar

 • Robust och hållbar konstruktion
 • Lätt att rengöra med utdragbar bricka
 • Halkfri ramp för hönsens säkerhet
 • Estetiskt tilltalande design

Nackdelar

 • Förvirrande monteringsinstruktioner
 • Taket kunde vara tjockare för bättre isolering

6. Bra alternativ – Willab Agda

Willab Agda Hönshus

Efter att ha haft nöjet att testa Willab Agda hönshus under en tid, vill vi dela med oss av våra upplevelser. Vid första anblicken är det klart att Willab Agda hönshus är av hög kvalitet, med sin strålande röda färg och gedigna FSC-certifierade träkonstruktion.

En av de mest framträdande fördelarna med detta hönshus är dess hållbarhet. FSC-certifieringen talar för sig själv, vilket ger trygghet om att träet är hållbart skördat och att hönshuset kommer att stå emot tidens prövningar.

De två sittpinnarna och redena är välplacerade och optimala för att ge komfort för hönsen, medan inspektionsluckan ger enkel åtkomst för ägare att kontrollera och mata sina fjäderbeklädda vänner.

Taket med skyddande papp var ytterligare en fördel. Under flera regniga dagar höll det hönshuset torrt och skyddade, vilket var en enorm lättnad. Nätet i botten av uteplatsen är också en smart funktion som tillför ytterligare skydd och säkerhet för hönsen.

Det enda området där vi upplevde något bekymmer var monteringsprocessen. Trots att hönshuset levereras i sektioner för “snabb och enkel montering” fann vi instruktionerna lite kryptiska vid ett par tillfällen.

Det krävdes lite tålamod, men när allt var klart kunde vi stolt titta på ett vackert och funktionellt hönshus.

Sammanfattningsvis är Willab Agda hönshus ett utmärkt val för dem som letar efter en hållbar, bekväm och säker plats för sina höns. Rekommenderas varmt för 2-3 höns.

Fördelar

 • FSC-certifierat trä garanterar hållbarhet
 • Tak med skyddande papp ger optimalt väderskydd
 • Nät i botten av uteplatsen för extra säkerhet
 • Estetiskt tilltalande röd färg

Nackdelar

 • Förvirrande monteringsinstruktioner
Hur vi genomförde vårt test av hönshus

Hur vi genomförde vårt test av hönshus 2024

När vi bestämde oss för att utföra detta test var vårt primära mål att ge en genuin och omfattande inblick i världen av hönshus.

Med vår breda erfarenhet inom ämnet har vi upplevt allt från det bästa hönshuset till att köpa ett billigt hönshus, vilket gett oss en tydlig bild av marknadens mångfald.

Vi vet att när du beslutar dig för att köpa ett hönshus, är det inte bara priset som spelar roll. Så, för att verkligen ta reda på vilket som är bäst i test, satte vi upp ett rigoröst och omfattande testprotokoll.

Uppställning av vår testmiljö

Att hitta den perfekta platsen för att utföra vårt test var en viktig början.

Vi valde en tyst och avlägsen gård med samma klimatförhållanden som de flesta svenska trädgårdar för att säkerställa att testerna utfördes under konsekventa och rättvisa förhållanden.

Vi tänkte även på vikten av ett isolerat hönshus, så vi tog hänsyn till temperaturvariationer under dygnet.

Vår detaljerade testprocess

Vi började med att köpa ett urval av hönshus, med särskild fokus på de som ansågs som bäst i test av andra experter. Därefter sammanställde vi en lista med specifika kriterier för att bedöma varje hönshus. Processen inkluderade:

 • Kontrollera leverans och monteringsprocessen.
 • Bedöma kvaliteten på materialen.
 • Utvärdera hur lättstädat hönshuset är.
 • Testa hållbarheten genom att utsätta det för olika väderförhållanden.

Utförandet av våra tester

Varje hönshus testades grundligt för att säkerställa en rättvis jämförelse. Vi genomförde varje test minst tre gånger och noterade medelvärdet av resultaten för att undvika eventuella avvikelser.

Varje test tog ungefär en timme, och vi tillbringade ytterligare tid på att observera hur hönsen reagerade på de olika hönshusen.

Det var fascinerande att notera deras preferenser, vilket också gav oss insikt i vad som kan vara bäst i test för just din trädgård.

Vår erfarenhet och detta test har lärt oss mycket om vad man bör tänka på när man ska köpa ett hönshus.

Oavsett om du letar efter ett billigt hönshus eller det bästa hönshuset på marknaden, hoppas vi att våra insikter kommer att vara till hjälp.

Utvärdering av resultaten

Efter att ha utfört våra noggranna tester satte vi oss ner för att utvärdera resultaten. Vi granskade varje hönshus utifrån våra förutbestämda kriterier och jämförde resultaten med våra tidigare erfarenheter och förväntningar.

Vi ville säkerställa att det bästa hönshuset inte bara presterade bra i vårt test, utan också erbjöd ett bra värde för pengarna.

Vidare diskuterade vi varje produkt ingående och tänkte på faktorer som användarvänlighet, om det var ett lättstädat hönshus, och dess funktionalitet i en realistisk miljö.

Det var också viktigt för oss att överväga om man kunde köpa ett hönshus som både var billigt och uppfyllde våra krav.

Hållbarhet och våra långtidstester

För att verkligen testa hållbarheten hos varje hönshus, genomförde vi långvariga tester. Vi utsatte hönshusen för olika väderförhållanden, från kraftigt regn till stark sol och även kyliga nätter för att simulera de utmaningar ett isolerat hönshus kan stå inför.

Vi övervakade också hur materialet och konstruktionen höll sig över tid. Vårt mål var att avgöra vilket hönshus som inte bara stod emot elementen, utan också fortsatte att fungera optimalt över tid.

Genom detta tillvägagångssätt kunde vi identifiera vilket hönshus som verkligen var bäst i test när det gällde hållbarhet.

Säkerhet och pålitlighet under testet

Säkerhet är av yttersta vikt, särskilt när det handlar om våra fjäderfä. Vi ville därför säkerställa att varje hönshus vi testade inte bara var robust, utan också säkert för hönsen.

Under testet observerade vi om det fanns några skarpa kanter, osäkra delar eller andra potentiella risker. Vi testade även hur varje hönshus stod emot oväntade störningar, såsom kraftiga vindar eller nyfikna vilda djur.

Ett annat viktigt kriterium var hur pålitligt varje hönshus var i att skydda mot rovdjur. Genom detta test kunde vi säkerställa att du kan känna dig trygg när du bestämmer dig för att köpa ett hönshus baserat på våra rekommendationer.

Tips inför användning av ditt hönshus

Tips inför användning av ditt hönshus

När du bestämmer dig för att investera i ett hönshus, finns det vissa aspekter att beakta för att säkerställa en optimal upplevelse.

Under vår testprocess märkte vi att dessa faktorer spelar en avgörande roll för att hönshuset ska uppfylla dess syfte på bästa möjliga sätt.

Här delar vi med oss av våra insikter och tips, alla baserade på våra tester, så att du kan känna dig trygg och informerad i ditt beslut.

Placeringen gör skillnaden

Ett av de första stegen att ta hänsyn till är var hönshuset ska placeras. En optimal placering kan göra stor skillnad.

Under vår testprocess noterade vi att hönshus placerade nära ett vedskjul ofta hade en fördelaktig temperatur jämfört med de som placerades öppet i trädgården. Vedskjulet gav en naturlig skugga och skydd mot väder och vind.

Storlek och utrymme

Att ha rätt storlek på hönshuset är av yttersta vikt. När vi testade olika storlekar märkte vi att det fanns en balans mellan att ge hönsen tillräckligt med utrymme och att inte slösa yta i trädgården.

Några punkter att tänka på:

 • Hur många höns planerar du att ha?
 • Kommer du att utöka din flock i framtiden?
 • Hur mycket yta är du villig att avsätta?

Tillbehör och komplement

Ett hönshus kan kompletteras med olika tillbehör för att förbättra hönsens livskvalitet. När vi testade märkte vi att tillägget av en fågelholk ofta lockade till sig småfåglar som bidrog till att hålla borta skadedjur.

Detta gjorde miljön mer dynamisk och gynnsam för hönsen.

Säkerhet framför allt

Vi kan inte nog betona vikten av att säkerställa ditt hönshus mot rovdjur. Under testprocessen upptäckte vi att hönshus med ett robust staket runt ofta erbjöd en högre säkerhetsnivå.

Ett staket är inte bara ett fysiskt hinder utan fungerar också som en visuell avskräckning för potentiella rovdjur.

Regelbunden kontroll

Slutligen, även om du har investerat i det bästa hönshuset, är regelbunden tillsyn och underhåll avgörande. Under våra tester märkte vi att små problem, om de inte åtgärdas i tid, kan bli stora problem.

Oavsett om det handlar om en liten spricka, en lös skruv eller en ojämnhet i golvet, rekommenderar vi att du regelbundet inspekterar ditt hönshus.

Hönshusets kvalitet och hur du använder det kommer att påverka dina höns’ välbefinnande. Genom att beakta dessa tips, baserade på våra tester, kan du säkerställa att du ger dina fjäderfä den bästa miljön möjlig.

Och kom ihåg, ett välinformerat val baserat på noggrann forskning och bäst i test-rekommendationer kommer alltid att löna sig i långa loppet.

Vanliga frågor om hönshus

Vanliga frågor om hönshus 2024

Vad kostar det att köpa en hönshus?

Kostnaden för ett hönshus varierar beroende på storlek, material och design. Priset kan ligga någonstans mellan några hundra till flera tusen kronor.

Var kan man köpa hönshus?

Hönshus kan köpas både online och i fysiska butiker. Dock rekommenderar vi onlineköp eftersom det ofta erbjuder ett bredare utbud och bekvämligheten att jämföra produkter från olika tillverkare.

Hur stor yta behöver en höna?

En höna behöver åtminstone 0,37 kvadratmeter utrymme inomhus och cirka 0,93 kvadratmeter utomhus för att röra sig fritt och må bra.

Hur många höns får man ha utan tillstånd?

I många kommuner får man ha upp till 5-10 höns utan särskilt tillstånd, men det är viktigt att konsultera med lokala föreskrifter för att vara säker.

Kan man ha höns ute på vintern?

Ja, höns kan vara ute på vintern, men det är viktigt att de har tillgång till ett välskyddat och varmt hönshus för att skydda dem mot kyla och väder.

Måste man isolera tak i hönshus?

Det är inte ett absolut krav att isolera taket i ett hönshus, men det kan vara fördelaktigt, särskilt i kallare klimat, för att behålla värmen och skydda hönsen från kyliga temperaturer.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen