Bästa hönshuset 2023 – Test av olika hönshus

Klicka här för att se fler hönshus.

Bästa hönshuset 2023

Vill du att dina höns ska må bra och sova skönt? I så fall måste du köpa det bästa hönshuset. Med hjälp av ett bäst i test hönshus så kommer dina höns aldrig att känna sig obekväma igen. Ett hönshus kan faktiskt hjälpa till väldigt mycket och de är dessutom väldigt prisvärda. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha ett hönshus bäst i test.

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa det bästa hönshuset på nätet. Det är svårt att veta vilken typ man ska köpa om man inte är så insatt. Många affärer brukar också skriva om sådant som de vill att du ska höra. Men ibland när du väl får hem hönshuset så är det inte alltid som du tänkt dig. Du vill ju inte spendera en massa pengar på något som du inte tycker om. Dessutom så finns det en massa olika hönshus med flera olika prisklasser.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en komplex köpguide för hönshus. Jag vet själv att det kan vara riktigt svårt att veta vilket hönshus som är bäst. Det finns ju så många att välja emellan. Av den anledningen så har jag gjort mitt eget hönshus test. Jag har använt och testat några olika typer av hönshus. Jag har alltså byggt upp den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap. Ibland har jag dock behövt läsa igenom andra tester men även kundrecensioner. Med hjälp av all den här informationen har jag satt ihop en komplex köpguide så att du ska kunna köpa det bästa hönshuset.

Köpguide för bäst i test hönshus 2023

Som jag skrev innan kan det vara riktigt svårt att veta vilket hönshus som är bäst. Men för att göra hela den processen enklare har jag gjort en köpguide. När du ska köpa det bästa hönshuset så finns det några viktiga faktorer som du måste tänka på. Något av det viktigaste är dock att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper det bästa hönshuset 2023:

 • Introduktionsguide till hönshus
 • Material
 • Golv
 • Klimat
 • Dörrstil
 • Ventilation
 • Häcklådor
 • Sovpinnar
 • Styrka, kvalitet & pålitlighet
 • Enkel användning & rengöring
 • Foder
 • Säkerhet
 • Storlek
 • Kostnad
 • Hönsgård
 • Ytbehandlingar
 • Konstruktion & återmontering
 • Tillägg
 • Placering
 • Viktiga tips
 • Ytterligare funktiner

Introduktionsguide till hönshus

Du, som många andra människor börjar förstå fördelarna och fördelarna med att hålla höns. Inga fler ägg i stormarknaden dagar eller veckor gamla från vem vet var du kan nu njuta av ägg, ekologiska ägg inom några minuter eller timmar efter att de har lagts. Vackra orange äggulor inte matt gul, vilket bra sätt att börja dagen!

Forskning har visat att höns får ströva fritt och äter gräs och annan naturlig vegetation, producerar ägg som i sin tur är lägre i kolesterol och högre i Omega 3 och vitamin E. Så du får inte bara dessa fantastiska ägg utan också att hålla höns har det andra fördelar också.

Höns när de får ströva också matar ut de små trädgårdsskadegörarna (larver, skalbaggar, larver, och många andra små djur) de håller också gräset i schack, (man bör se till att hönsen sprids runt trädgården som höns kan också rensa mark!). Allt detta ätande leder till en sak, ett fantastiskt gödningsmedel som kan komposteras när det läggs till halmen och eller sågdamm från hönshus. Denna kompost är ett ekologiskt och effektivt sätt att minska ditt ekologiska fotavtryck och producera en fantastisk naturprodukt för din trädgård.

Det finns två huvudtyper av höns, Bantam som är en liten / miniatyr höns och en standardras som är en större fågel. Bantams är de vanligaste husdjur, eftersom de kräver mindre utrymme än sina kusiner. Bantams kräver vanligtvis 3 kvadratmeter bostadsyta och 1 kvadratmeter bostadsutrymme. Höns gillar att sova på kvällen och kräver sovpinnar för att göra det, alla hönshus har en sluten sittpinne. Det finns 100-tal av olika hönsraser, de viktigaste raserna är Cream Legbar, Blue Belle, Brahams, Pekin Buff och White and Rhode Island reds. Det rekommenderas att man köper höns för att köpa fåglar med “Point of Lay” eftersom de i allmänhet är 12-16 veckor gamla, helt vaccinerade och redo att läggas.

Dessa kan enkelt hämtas lokalt från en fjäderfäleverantör. I genomsnitt lägger en standardfågel 250 till 350 ägg per år under rätt förhållanden. Höns njuter av ett brett utbud av mat inklusive: gräs och vegetation, insekter som finns i trädgården, skrot och matrester, frön och specialproducerade foder. Det rekommenderas att en mängd av dessa foder används för att säkerställa en hälsosam och glad fågel. Inuti hönshallen bör fodras med en blandning av sågspån och halm. Botten på häcklådan bör också fodras med sågspån och halm. Det använda halm, sågspån och avfall från hönshuset kan användas för att skapa en fantastisk kompost rik på näringsämnen. Det är viktigt att känna din höns och förstå om allt är bra och din fågel är frisk.

En höns ska alltid verka upptagen med svansen och vingfjädrarna i samma läge. Det är viktigt att mata och vattna dina fåglar regelbundet och det rekommenderas att göra det på morgonen snarare än på kvällen. Hönshuset bör rengöras varje vecka eller oftare beroende på antalet fåglar du har. Följande bör kontrolleras på varje fågel regelbundet. Kontrollera näsgångar och ögon för urladdning. Kontrollera angrepp av kvalster på kroppen och huvudet genom att flytta fjädrarna.

Material

Trä

Trä är nästan alltid det bästa valet för ett hönshus på grund av dess upplevda styrka och hållbarhet. Men om du bor i ett område där röda hönskvalster är ett problem kan trälockor vara en mardröm för angrepp. Slutligen, om det inte behandlas, kommer trä att ruttna och mögla i en fuktig och våt miljö.

Plast

Plast hönshus kan vara ett bra alternativ och växer snabbt i popularitet. De är lätta, lätta att rengöra och desinficera och hållbara. Recensioner i allmänhet är mycket bra och de verkar vara det enklaste hönshus att hålla röda kvalster ur. Att vara lite mindre viktig än trä, kom ihåg att starka vindar kan vara ett problem. Detta kan lösas med förankringspunkter.

Kom ihåg att det kommer en dag då du vill flytta din hönshus. Även om du tror att du aldrig kommer att flytta i dag, lita på mig, du kommer att göra det. Jag har haft några väldigt intressanta situationer där jag var tvungen att komma med en anordning för att flytta ett 50 kg hönshus. Det var genomförbart men med viss skada och extra arbete. Jag kan själv prova ett plasthölje inom en snar framtid.

Metall

Metall används sällan för små hönshus. Det blir för varmt på sommaren och för kallt på vintern. Större hönshus är gjorda av metall, men för små bakgårdsändamål är de inte särskilt praktiska. Nu tycker jag att det är viktigt att nämna, jag använder metalltak med plywoodplåt under. Metall är lätt att installera, lätt och mindre underhåll än klassiska asfaltbältros.

Komposit

Kompositmaterial som en trä / plastblandning blir populär. De är vanligtvis ruttna, mögel och skadedjursäkra. Dessa är också mycket hållbara och starka men de är mycket tunga. Jag använder cirka 20% komposit på de flesta av mina hönshus-byggnader där jag tror att det kommer att finnas mycket vatten eller markkontakt så att jag inte behöver ta itu med mögel.

Materialkvalitet

Där jag bor har jag mycket tung snö så jag måste ha ett hållbart hönshus som tål olika säsonger. Första gången jag handlade efter ett hönshus gick jag in i den lokala gårdsbutiken. På avstånd såg kit-hönshus de säljer så söt ut och jag blev slagen! Vid en närmare granskning av deras butiksmodell blev jag förskräckta över material av låg kvalitet och det dåliga hantverket. Det hönshus tål inte de tunga snön jag får på vintern!

Dessa kit hönshus kom också med en brant prislapp så jag insåg snabbt att mina pengar spenderades bättre någon annanstans. Jag har sett mycket högre kvalitet hönshus till salu som har gjorts för hand av lokala träarbetare. När du tittar på ett hönshus, var uppmärksam på vilken typ av material det gjordes av och hantverket. Ibland är de söta hönshuset trevligt för ögonen men inte värt pengarna så gör dina läxor och inspektera ett hönshus innan du köper det!

Golv

Ett rent hönshus = friska höns. Det behöver inte vara sterilt på sjukhus på något sätt, men du måste undvika ansamling av hönsgödsel och ammoniak. Golv och sängkläder du väljer kommer att spela en stor roll här. För att inte tala om, hönsgödsel är faktiskt en av fördelarna med att äga höns, eftersom det är bra gödselmedel för trädgårdar och sängar. Om jag hade mitt val skulle jag ha ett smutsgolv i mitt hönshus. Men tyvärr, vårt skjul har ett trägolv, så det är det. Varför skulle jag föredra smuts? Jag skulle kunna använda djupkullsmetoden och inte heller behöva oroa mig för ruttnande golvbrädor.

Om du har smutsgolv rekommenderar jag att du tittar på metoden för djupkull. Denna metod kan minska mängden rengöring du behöver göra och ger dina höns en chans att hjälpa dig med kompostering. Men om du har ett trägolv som jag och djup kull inte är ett alternativ, måste du täcka det med någon form av sängkläder. Jag använder personligen billiga tallspån från foderbutiken, men du kan också använda halm. Planera att rengöra / byta ut minst en del av sängkläderna varannan vecka. (Om du lämnar det för länge ökar du dina chanser att ruttna golvet …)

Klimat

Ingen vill bo någonstans där de fryser på vintern eller svettas ihjäl på sommaren och höns är inte annorlunda. Se till att hönshuset du väljer är perfekt för det område där du bor. Om du bor i ett klimat som är utsatt för hårda vintrar, kanske du vill leta efter ett hönshus som kan placeras mot en byggnad så att den skyddas mot kyliga vindar. Du kan också installera ett elpaket så att du kan ansluta en värmare om det blir för kallt.

Om du bor i ett särskilt varmt klimat, vill du placera ditt hönshus i ett skuggigt område på din fastighet, så se till att hönshus kan passa under alla områden som kommer att ge skugga (som ett träd). Återigen, genom att installera ett elpaket är det möjligt att ansluta en fläkt, vilket kan svalna saker och ting lite. Slutligen glöm inte regn och snö. Dina höns behöver fortfarande komma ut ur hönshus på den tiden, så det är perfekt att ha en höns med lock eller tak.

Dörrstil

Varje hönshus har en dörr för hönsen att gå ut / komma in i hönshus. Vårt första hönshus hade en stor bakdörr som jag var tvungna att öppna. Så småningom skär jag in ​​en liten dörr och installerade en av dessa automatiska dörröppnare. De är en investering på förhand, men så värt det !! Detta innebar att jag på morgonen och kvällen inte behövde gå ut och öppna / stänga hönshus eftersom dörren öppnade när solen kom upp och stängdes efter att den gick ner. Det räddade mig också från att behöva betala någon för att komma och ta hand om mina höns om jag gick på camping i några dagar så det betalade sig verkligen!

Vårt nya hönshus har en sträng som jag drar från utsidan som öppnar dörren till springan utan att jag behöver gå in i springan. Jag känner att jag så småningom kommer att investera i en annan automatisk öppnare som jag hade på vårt gamla hönshus eftersom jag älskade det så mycket!

Automatiska dörröppnare

Den ultimata modifikationen till ett hönshus är den automatiska dörröppnaren. Dessa utmärkta små enheter låter dig styra tiden som dörren till hönshus öppnas och stängs – vilket sparar dig från att behöva göra det själv. Detta är utmärkt om du behöver gå tidigt på jobbet, vill ligga på helgerna eller ska komma hem sent. Du kan köpa sådana som fungerar automatiskt vid gryning och skymning eller andra som fungerar på en timer.

De fungerar bara med vertikala öppningsbara hönshus-dörrar, men du hittar många företag som erbjuder dem och ändrar deras hönshus-design för att ha vertikala dörrar helt enkelt för att de blir så populära.

Ventilation

Hönshus bör ha någon typ av ventilation för att tillåta luftflöde. Detta kan vara i form av ett fönster eller en ventilationsöppning. Vårt första hönshus hade ett stort fönster täckt av hönstråd med en bit plexiglas som jag kunde ta bort på sommaren. Hönshus jag byggde hade en ventil som denna i båda ändar. Mitt nya hönshus har ett skjutfönster med en skärm så att den kan öppnas och stängas precis som fönstret i ett hus.

Häcklådor

De två första hönshusen jag ägde hade inte häcklådor som kunde nås från utsidan av hönshuset. Vårt största mobila hönshus hade en bakdörr där jag gick in i hönshus och gick in för att samla ägg från häcklådorna. Jag hade flera höns, inklusive min tupp, hoppade ner från de övre liggstängerna på mitt huvud eller rygg medan jag samlade ägg så det här var ingen trevlig upplevelse!

Vårt andra hemlagade hönshus hade en stor ytterdörr som lyfte upp så att jag kunde nå in för att samla ägg. Den enda nackdelen var om en höns lade ett ägg längst bak i hörnet på hönshus precis utanför räckhåll! Mitt nya hönshus har en ytterdörr ovanpå häcklådorna och gör att ägg samlas så mycket lättare. Jag kommer aldrig äga ett annat hönshus utan yttre åtkomst till häcklådorna!

Antal häcklådor

På tal om ägg, höns behöver en plats att göra det. En häcklåda är där höns kommer att lägga de underbara färska äggen, så du måste se till att ditt hönshus har tillräckligt med häcklådor för hönsen som det rymmer. Lyckligtvis har höns medfödda inga problem att dela kapslar, så du behöver inte en för varje höna.

Du behöver bara se till att det finns en häcklåda för varje 3-4 höns (tuppar behöver dem inte av uppenbara skäl). Och det spelar ingen roll om det är höns eller bantamer i standardstorlek vad gäller häcklådor. Häcklådorna bör vara cirka 30 cm djupa och kan vara separata eller en lång häcklåda för flera fåglar.

Längden på sovpinnarna

Du vet hur grinaktig du är när du inte sover och hur du inte känner för att göra någonting nästa dag. Höns är på samma sätt. De behöver sömnen om du vill att de ska leva lyckliga, hälsosamma och produktiva liv. Höns sover på pinnar, så det är viktigt att det finns tillräckligt med rostplats för alla dina fåglar. Du kan komma undan med så lite som 20 cm sovplats, med ofta försöker man ha lite större.här är verkligen det viktigaste av allt när man bestämmer hur många höns en hönshus kan hålla, eftersom om du springer – speciellt en som är skyddad från regn och snö – höns i stort sett bara använder hönshus för att lägga ägg och sova .

Styrka, kvalitet och pålitlighet

Din hönskvalitets kvalitet beror på flera faktorer jag gick igenom, men det viktigaste är detta. Gör det rätt första gången. Jag tappade räkningen av hur många gånger jag skulle bygga och gå billigt på material som utsätts för elementen, eller göra en kapsling lite mindre på grund av inget mer material. Varje gång jag gjorde det fick jag mig själv att gå tillbaka och fixa det, lägga mer pengar, tid och ansträngning än om jag gjorde det rätt första gången. Nedan följer några saker som jag har lärt mig efter att ha byggt flera hönshus, lär av mina misstag och tillämpa dessa på ditt hönshus.

Stabilitet

Ett hus som lätt kan tippas eller sprängas kommer att vara obehagligt för de boende och inte särskilt säkert heller. Om du befinner dig i ett särskilt utsatt område eller planerar att hålla dina höns i ett fält med andra djur, är stabilitet särskilt viktigt.

Väderisolering

Höns klarar kylan men inte med fukt eller drag. Om huset läcker eller om dörrarna inte passar ordentligt kommer det snart att finnas andningsbesvär bland din hjord. Leta efter ett tak med bra stigning och ett överhäng som tappar vatten bort från huset. Undvik takpapp, eftersom detta kan vara ett bra gömställe för röd kvalster. Korrugerad metalltak kan resultera i kondens om den inte är välisolerad. Onduline är ett populärt val.

Enkel användning och rengöring

Om du är nybörjare på höns är det förmodligen något du inte riktigt har tänkt på, men det borde du göra. Det är viktigt att du enkelt kan komma åt alla delar av hönshus för noggrann rengöring och kontroll. Den punkt där du kan komma åt hönshus bör vara tillräckligt stor för att du ska kunna röra dig i relativ komfort.

Tro mig när jag säger att en störig, svårt att rengöra hönshus är en verklig olägenhet och inte kul att städa ut. Detta blir bara exponentiellt värre om du har kvalster eller en angrepp av olika slag och en djup rengöring krävs. Se till att du kan passa i alla hörn av ditt hönshus. Nestboxar är idealiskt tillgängliga från utsidan av hönshus, men det är inte en affärsbrytare så länge de är lätt att nå.

Tillgång

Tillgång för höns

Det borde finnas en liten dörr (ett hål) för att hönsen ska komma in i huset. Ibland är pophålsdörren på gångjärn och drar ner för att bilda en liten ramp. Alternativt kan dörren glida vertikalt eller horisontellt – löpare på horisontellt skjutdörrar kan bli igensatta med tiden. Om du tror att ett automatiskt pop-hålstängare skulle vara användbart (och det är de verkligen), kontrollera att dörren är lämplig att användas med den här enheten.

Tillgång för dig

Du behöver enkel åtkomst till hönshuset så att du kan kontrollera dina höns och städa bort dem. Om huset kommer med en bifogad hönsgård, se till att du kan komma in i den utan svårigheter.

Foder

Det är bäst att mata dina kakor med en blandning av köksrester och kommersiell lagerpellet. Du bör också mata dem en liten mängd finkrossade ostronskal, vilket ger kalcium för starka äggskal och hjälper dem att smälta maten. Höns matas inte över, så om du ser till att det alltid finns en färdig matleverans tar de hand om portionerna själva. Som tumregel rekommenderar jag att du matar höns 200 gram foder per dag.

En chooketeria tillåter hönsen att mata när som helst utan hjälp. Mataren stängs när hönsen är klar och håller maten torr från regn och skyddad från gnagare. Kom ihåg att ju fler kakor du har desto mer konkurrens möter de när du äter. Överväg att använda mer än en matare för att se till att de alla har en pålitlig och hälsosam matkälla. Höns dricker också mycket vatten, så det är väldigt viktigt att se till att de alltid har en ny leverans. Detta bör ändras dagligen.

Säkerhet

Det är ganska lätt att hålla höns i, men svårare att hålla allt annat ute. Om hönshus inte är säkert mot rovdjur kommer dina höns inte att vara kvar länge, så detta måste vara högsta prioritet. Tänk dig att du är väldigt hungrig och vet att en fest väntar inne i det hönskroppen. Kan du enkelt krossa dig in? Vad händer om du hade skarpa klor och starka tänder för att hjälpa dig? Grävlingar, till exempel, har varit kända för att slita hela sidan från ett spetsigt hönshus för att komma till de boende.

Tänk om du var smal och tillräckligt flexibel för att glida genom det minsta gapet? Finns det någon åtkomst för råttor, vesslor eller rävar? Dörrar är ofta en svag punkt, särskilt de med svaga gångjärn och spärrar. Vridfångar tenderar att fungera löst och kan vridas med en tass. Leta efter ett hus med robusta bultar och robusta fästen. Kontrollera att boendelådor med extern åtkomst inte är sårbara för rovdjur.

Hönsstölder blir allt vanligare, så bra hänglås på bostäder kan vara en klok försiktighetsåtgärd beroende på var du bor. Eventuella fönster- eller ventilationshål ska täckas med trådnät i liten skala. Om hönshus har en hönsgård bör denna också konstrueras av smalsvetsat nät. Hönstråd kan bitas igenom och är egentligen bara effektiv för att hålla höns inne. Se till att hönsgården är välgjord och säker, med ett tak för att förhindra att rovdjur klättrar in. Det kan också finnas ett alternativ med en antigrav-kjol för att göra tunnling under tråden svårare.

Nya höns

Höns är konservativa vanor av vanor och lever efter en strikt häckningsordning. De blir stressade när hakningsordningen blir störd, vilket händer när nya höns introduceras till kullen. En viss konflikt är nödvändig för att upprätta ett fungerande hönssamhälle, men du vill se till att saker inte går ur hand. När du introducerar nya höns är det bäst att introducera mer än en i taget. Presentera nya chooks till befintliga avel i etapper. Börja med att placera de nya hönsen synliga för de gamla, men håll dem fysiskt åtskilda med ett nätstaket eller ett annat hölje.

När du först sätter de nya hönsen i hönshus, gör det på natten (de gillar inte att slåss på natten) och placera dem direkt bland de ursprungliga hönsen. Stör inte en måttlig arg arg, men om blod dras, ta bort den skadade hönsen och försök igen efter att såret har läkt. Ibland är det ett bra drag att isolera den mest aggressiva originalhönan och sedan återinföra henne när alla andra höns, gamla och nya, har etablerat en ny häckningsordning.

Hur man rävsäkrar ett hönshus

Rävar kan förekomma i städer eller på landsbygden, så var du än bor är det väldigt viktigt att se till att dina flickors hem tål en potentiell attack. Var medveten om att en fullvuxen vuxen räv enkelt kan skala upp väggar och staket upp till 182 cm långa och passa genom hål upp till 10 cm i diameter. Ännu mer oroande kan de också tugga genom tunn tråd med tänderna eller tunnel under tjockare sorter.

Med tanke på de många olika sätten som en snygg räv kan smyga sig på din flock, är det till och med möjligt att skydda dina fjädervänner? Svaret är ja! Så, hur kan du garantera en rävskyddad höns? För det första är det viktigt att förstärka det trådnät som följer med ditt hönshus med ett tjockare, robustare alternativ som en räv inte kommer att kunna bita igenom. Du borde kunna hitta ett tjockare trådnät i din lokala hemförbättringsbutik och enkelt fästa det på den befintliga ledningen med industriella häftklamrar eller metallband.

Det finns också flera sätt att förhindra att rävar gräver sig under tråden. För det första kan du fästa en permanent trådnätbotten i hönshus, vilket gör det omöjligt för rävar att gräva upp och genom dina höns. Du behöver bara lämna tillräckligt stora hål (ungefär 15 cm x 15 cm) så att dina tjejer kan nå marken under. Alternativt kan du installera en nätkjol som hjälper till att förhindra att rävar gräver i närheten av hönshus.

Gnagare

Gilla det eller inte, möss är en del av landet som bor. Om en mus var tvungen att göra en lista över perfekta mus-livsmiljöer, är jag ganska säker på att ett hönshus skulle komma på topp tio-listan. Med allt spannmål som ligger runt och många ställen att gömma sig är det ganska mycket mus-himmel. En genomsnittlig muspopulation kommer inte att orsaka dig för många problem (och heck, dina höns kommer att njuta av enstaka mus-mellanmål!). Men om du kämpar med många gnagare kan du behöva överväga att bara mata små mängder foder åt gången (inte fritt val) och definitivt hålla ditt extra foder tätt i lufttäta behållare (jag använder stora soptunnor med lock).

Storlek

Storleken på hönshus du behöver beror till stor del på storleken på dina höns. Bantams tar uppenbart mindre utrymme än stora höns, så om du har ett mycket litet gårdsavtryck måste du tänka noga över vad du får. Bantamfåglarnas skönhet är att du också kan bygga höjd i ditt hönshus eftersom de gillar att flyga. Majoriteten av länge, ansvariga hönsfolk, författare och välfärdsexperter säger att varje fågel ska ha minst 4 kvm per fågel om de får frigöra. Om de är helt inneslutna behöver de 10 kvm per fågel.

Stora fåglar kräver 4 kvm. utrymme vardera i hönshus, med ytterligare 6-8 kvm. i huset. Bantams kräver 2 kvadratmeter hönshus-utrymme och 4 kvadratmeter i ett hus. Fåglar som kommer att begränsas till ett hönshus och springa för säkerhet eller bekvämlighet kräver mest utrymme. Om dina fåglar får ströva omkring på gården kan du kanske göra utrymmet lite “tätare” utan för mycket besvär eftersom det i huvudsak kommer att vara deras sovplatser, inte deras utrymmesområde.

Varför så mycket utrymme? Fåglar som lever i trånga och trånga förhållanden kommer att börja utföra tristessbeteende – fjäderplockning, kamhackning och mobbning. De blir uttråkade och tillgriper antisocialt beteende. När ett mönster väl är etablerat är det svårare att bryta, så ge dem massor av utrymme och saker att underhålla dem och undvik problem innan det börjar Om de får frigöra räckvidd ett par timmar dagligen, bör detta hålla dem glada och upptagna och mindre benägna att vara stygga. Under de senaste åren har jag inte haft några mobbningsproblem eller bekymmer på grund av deras fria vanor, vilket tar deras fullständiga uppmärksamhet.

Varför hönshustorleken är så viktig

Pecking och aggressivt beteende

Ett hönshus som är för litet kan leda till hakning och aggressivt beteende bland dina höns. Om höns behöver tävla om utrymmet runt matare, på sittpinnar eller på golvet är det mer troligt att de använder häckning för att tävla om begränsade resurser. När överdriven hakning börjar kan det vara svårt att hindra den från att spridas i flocken.

Höga ammoniaknivåer

Ett underdimensionerat hönshus kommer snabbare att utsättas för överdriven gödseluppbyggnad. För mycket gödsel innebär att luften i ditt hönshus troligen kommer att innehålla höga nivåer av ammoniak. Ammoniak i stora mängder kan påverka din flocks hälsa negativt. Enligt Countryside Daily är att hålla en torr kullbas ett av de mest effektiva sätten att förhindra uppbyggnad av ammoniak. Så även om ditt hönshus är tillräckligt stort för dina höns, vill du vidta åtgärder för att förhindra uppbyggnad av ammoniak.

Minskad äggproduktion

Höns som är stressade i ett understort hönshus kommer inte att producera med full potential. Om du vill spara några kronor genom att gå med en mindre storlek hönshus, kommer du förmodligen att betala för det på lång sikt när det gäller minskad äggproduktion och en flock som är mindre motståndskraftig mot sjukdomar.

En sista anmärkning om storlek

Jag har ytterligare delat in min hönskategori efter varumärke samt antalet fåglar som tillverkarna säger att deras hönshus kan hålla. Vissa tillverkare är lite optimistiska i sina kapacitetsbedömningar av hönshus, så ta inte deras ord som evangelium. Se till att notera storleken på ett hönshus för att få en ganska bra uppfattning om det verkliga antalet glada höns i standardstorlek som det kan hysa.

Glöm inte att räkna häcklådorna och rastplatsen också. Dessa saker matchar ofta inte bra med hönshus-storleken. Oavsett vilket som leder till det minsta antalet fåglar för en viss hönshus – hönshus-området, dess antal häcklådor eller mängden sovplats – är det nummer du ska gå med. Återigen, som nämnts ovan, kan sovplatsen vara det viktigaste av allt. Förutom i kallt kallt väder, om du har en täckt hönsrunda fäst vid ditt hönshus som rymmer ett stort antal fåglar, behöver du verkligen bara se till att det finns tillräckligt med rostplats i hönshus för att dina höns ska sova och i mindre utsträckning att det finns tillräckligt med häcklådor för att lägga ägg.

Kostnad

Det finns ett stort utbud av priser för hönshus. I allmänhet kostar de bättre gjorda, mer lämpade föremålen mest. Om du kan är det bättre att spendera lite mer på något som är välgjort, lämpligt och kommer att hålla länge. En lokal snickare eller kanske snickare kan göra dig billigare men kommer troligen att behöva en design från dig. Det finns flera DIY Chicken Hönshus-design som jag erbjuder som du kan lämna ut till en snickare eller träarbetare om du inte är bekväm med att bygga en själv.

I alla fall shoppa för att hålla kostnaderna så låga som möjligt, men tänk på att billiga hönshus kan komma med dolda kostnader som dålig kvalitet på arbetet, sämre trä eller andra potentiella problem. Om du ska bygga din egen ta hänsyn till alla dolda kostnader som vanligtvis inte beräknas. Det lilla bruna fönstret som du tror skulle se söt ut på ditt lilla hönshus? 400 kr. Dina gångjärn och hårdvara 200 kr, takmaterial 750 kr. Snabbt, utan att veta det, kommer du möjligen att ha samma pris för ett kit minus arbetskraften. Det är inte för att avskräcka någon från att göra sitt eget hönshus, jag bygger alla mina efter min önskan, men om budgeten är en faktor, ha allt detta i åtanke.

Hönsgård

Höns gillar att träna och inte samlas upp hela dagen (jag antar att du vet var den frasen kommer ifrån nu). Om du vill att dina höns ska stanna i ett säkert område, borta från rovdjur, måste de skyddas från rovfåglar, ovanför och på alla sidor från andra djur som skulle göra en utsökt måltid av dina fåglar. Dessutom behöver höns dagsljus. När de inte får det kan deras äggproduktion sjunka dramatiskt, så ju mer ljus de kan få, desto bättre!

Hönsrundor är en utmärkt, säker plats för dina fåglar att foder, sprida sina små vingar och njuta av dagsljuset. Men precis som med hönshus måste du ha tillräckligt med utrymme i din höns för dina fåglar.

Kan en hönsgård enkelt läggas till?

Vissa hönshus och hönsgårdar är konstruerade för att passa perfekt. De är verkligen det bästa hönshuset med en köralternativ. I dessa fall kommer hönsgården och hönshus från samma tillverkare. Det är viktigt att din springa och hönshus går exakt samman; annars har du luckor som rovdjur kan dra nytta av. Alla hönshus på denna sajt som har en matchande hönshönsgård har de hönsgårdarna listade som tilläggsalternativ på produktsidorna.

Ytbehandlingar

Helst vill du ha ett hönshus som antingen har en giftfri yta på träet eller är omålad. Hönshus tillverkade i Kina och andra platser i Fjärran Östern kan avslutas med giftiga kemiska konserveringsmedel som är förbjudna i exempelvis här i Sverige. Normalt gör regelverk en bra butik som håller dem borta från båda länderna, men var alltid försiktig.

Konserveringsångorna kan läcka ut från träet och hönsen kan andas in dessa ångor på en nästan kontinuerlig basis eller så kan de plocka i träet och få i sig små mängder toxiner. Du måste fråga om eventuella ytor som appliceras på träet, vanligtvis står inget på förpackningen. Standardbehandlat virke för markkontakt är OK och rekommenderas för alla fuktbarriärer eller något som är i kontakt med miljön. På toppen av det kan du lägga standard tall eller andra material.

Enkel konstruktion och återmontering

De flesta kit är enkla att sätta ihop för en person med genomsnittliga DIY-färdigheter. Se till att instruktionerna följer med satsen och är lätta att förstå. Du kan behöva någon som hjälper dig med att sätta ihop delen, så se till att du har en vän tillgänglig eller ibland kommer en “big box” -butik att sätta ihop varan åt dig. Som jag redan har nämnt, se till att du har allt du behöver innan du börjar annars kommer du att bli frustrerad, inte en bra start på ditt företag!

Kan jag anpassa hönshuset?

Vissa tillverkare är endast specialiserade på hönshus. Vissa gör hönshus och hönshönsgårdar. Vad du ser är vad du får. Andra erbjuder en viss anpassning, så att du kan lägga till extra till sina hönshus. Om du vill ha den bästa designen av hönshallen, varför inte ha konkurrenskontroll över den själv? Du får välja material och färg på taket, material och färg på sidospåren, färg på beklädnaden och vilken typ av golv hönshus kommer att ha. Dessutom kan du lägga till ett antal andra alternativ, inklusive en automatisk hönsdörr, belysning, elektriska paket, solpaket, timers, hjul, ett bekvämt rengöringsfack och mer.

Tillägg

Det kanske viktigaste tillägget av dem alla är en säker omkrets. Kör som omsluter hönshus måste göras av trä- och hårdvarunät av god kvalitet (inte hönstråd). Många hönshus har tillgång till extra hönsgårdar, så kolla runt och se vad som är tillgängligt för dig.

Även om du kanske känner att du inte har några rovdjur i ditt område, kan du bli förvånad över att veta att rävar, prärievargar, tvättbjörnar och andra potentiella rovdjur har gjort städer till sitt hem och är mycket skickliga på att navigera utan att ses. Ett av de bästa sätten att skydda din flock på natten från rovdjur är med en automatisk hönsdörr. Det här är en fantastisk uppfinning och skyddar dina höns och gör livet mycket lättare för dig på morgonen och kvällen.

Placering

Ditt hönshus måste vara så långt borta från huset som möjligt. Vissa ställen har specifika lagar om det nödvändiga avståndet från inneslutningen från din bostad. Du måste tänka på dina grannar när du placerar ditt hönshus på gården. Att sätta det för nära gränsväggarna kan störa lugn och ro på din granns trädgård. Botten av ditt hönshushåll behöver fullständig exponering mot marken, vilket ger dina höns tillgång till ett område för att gräva efter larver. Hönsen kommer att förstöra gräset och marken i detta område och göra avföring överallt.

Du måste flytta hönshus till olika positioner runt gården var tredje till sjätte månad, beroende på röra de gör. Lyckligtvis är hönsgödsel ett fantastiskt gödselmedel för din gräsmatta och blomsterbäddar, vilket ger dig en organisk näringskälla för dina växter och grönsaksträdgård. Det är dock viktigt att notera att om du bor i ett område där vargar och rävar är rikliga, måste du bygga en konkret bas på hönshuset för att hålla dessa rovdjur borta från dina fåglar. Höns är utsatta för miljöfaror och dåligt väder. De gillar inte att vara ute i regnet, och de föredrar att spendera kalla dagar med att äta. Därför behöver du en säker och bekväm struktur för dina fåglar. Placera ditt hönshus i en skuggig del av gården, i direkt solljus. Höns gillar inte att sitta i heta hönshus, och det kommer att påverka äggproduktionen.

Viktiga tips att komma ihåg inför köp av hönshus

Annonsföretag kan vara överentusiastiska eller alltför optimistiska med avseende på vissa produkter hönshus är inget undantag. Alla vill att du ska tro att du får det bästa när du köper från dem, när det gäller hönshus mäts kvalitet enkelt med hjälp av materialdimensioner och typ av material som används.

Riktlinjerna för hönshus är inte standardiserade på något meningsfullt sätt, så de kan göra stora påståenden i sina beskrivningar och bilder, men tyvärr inte alltid leverera. Jag har så många erfarenheter av att försöka montera en dåligt gjord hönshus eller relaterad produkt bara för att inse att med frysning och upptining, uppvärmning och kylning skulle det inte hålla året.

 • Är hönshuset all inclusive? Vissa kit innehåller allt; andra behöver saker som takbältros eller hårdvara. Det är ingen stor sak, men du måste veta så att du kan köpa vad du kan behöva mer.
 • Utgångspunkt. Kina har översvämmat marknaden med billiga, spinkiga hönshus, så köparen behöver se upp.
 • Om du kan, kolla in golvmodellen i butiken. Är den välgjord, hur bra är utförandet, är hårdvaran lämplig för användning utomhus, hur tunn är den?

Kan du inte bygga din egen?

Med det sagt kan inte alla anställa en byggare eller bygga en egen, vilket vanligtvis är dyrare än att beställa ett kit i första hand. Jag har tillhandahållit några handplockade val som kan beställas som kit nedan som jag skulle överväga att köpa om jag letade efter ett utrustat alternativ.

Ytterligare funktioner

 • Ramp – Rampen hjälper dina höns att röra sig från resten och springa ut i häcklådan. Inte alla modeller kommer med den här funktionen, och det är en viktig del av hönshus. Rampen har dragstänger några centimeter, vilket ger hönsen något att koppla i när de tar sig uppför rampen.
 • Robust design – Leta efter modeller med robust design och hårt trämaterial. Kanadensisk hemlock och gran gör utmärkta val för väderbeständiga material som håller i flera år. Lövträ är det bästa valet, och vissa modeller har attraktiva oljebaserade fläckar och asfaltak.
 • Väderbeständigt tak – Ett väderbeständigt tak säkerställer att det inte läcker några häckar under regnstormar och dåliga väderförhållanden.
 • Avtagbara häckbrickor – Du måste rengöra och underhålla hönshus för att förhindra att sjukdomar och parasiter kommer till dina höns. Leta efter modeller med avtagbara kapslar för enkel rengöring.

Läs också >>> Skottkärra bäst i test

Lista över de bästa hönshusen 2023

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Hur man skaffar sig ett hönshus

Du överväger äntligen höns. Du är redo att lägga till en liten flock i din gård (eller din bakgård) och du vill göra det rätt. Men var börjar du? Vad är det första steget? Och vad ska du göra med ett hönshus? Idag hanterar jag hönshusfrågan, så betrakta det här som din stora allt-du-någonsin-behövde-veta-om-höns-hönshus-resurs.

Du har tre huvudalternativ när det gäller skapande av hönshus:

 • Ombygga en befintlig byggnad
  • Detta är förmodligen mitt favoritalternativ, förutsatt att det är en möjlighet för dig. Det här är vad jag gjorde. Det fanns ett gammalt fårhus på min fastighet när jag köpte den (den täcktes av sönderdelande plywood och målade den mest otäcka nyansen av gult, kan jag tillägga). Jag omvandlade det skjulet till ett hönshus, och det har tjänat mig bra i många år. Om du har en liten uthus, trädgårdshus eller hörn av en befintlig ladugård kan någon av dessa lätt omvandlas till ett hönshus.
 • Bygg ett hönshus från grunden
  • Hönshusplaner finns i överflöd online, och om du är snällt med verktyg och inte har några befintliga byggnader att arbeta med kan det vara ett attraktivt alternativ. Ett hönshus behöver inte vara en herrgård, så länge det är robust och stabilt (och har några av de viktigaste funktionerna som jag kommer att prata om nedan).
 • Köp ett färdigt hönshus
  • Detta är förmodligen mitt minst favoritalternativ, eftersom många av de färdiga hönshus jag har sett är ganska spinkiga och är inte exakt billiga. Men om du har bråttom och behöver ett hönshus NU är det värt att titta. Många lokala gårds- eller trädgårdsbutiker har små hönshus nu, eller du kan till och med beställa dem online, som de jag länkar här på sidan.

Typer av hönshus

Mobilt hönshus

Ett mobilt hönshus är just det: en du kan flytta runt så att hönsen kan få tillgång till ny mark för foder. Jag hade ett stort hönshus byggt på en gammal ram för husbilssläp som kunde flyttas runt av kroken. Jag hade också ett hönshus som jag byggde av virke och ett begagnat hund kennelstaket på halkar som hade en kedja fäst så att den kunde dras av mina fyrhjulingar över betesmarken. Mitt nya hönshus är mindre och byggt med två främre handtag och två hjul bak så att det kan flyttas av mänsklig kraft. Jag har alltid föredragit ett mobilt hönshus eftersom jag har bott på yta och har utrymme att flytta hönshuset så att hönsen har en mängd mark att foder.

Stationärt hönshus

Om du har en liten gård eller låter dina höns fritt gå utan en sluten springa, kan ett stationärt hönshus fungera bra för dig. Ett stillastående hönshus har inte hjul eller slirar för att göra det lättare att flytta.

Hönshus som kräver montering

Att köpa en höns hönshus kit som en av dessa som skickas till ditt hem är ett alternativ om du inte har några lokala alternativ. Ett hönshus-kit bör anlända med alla delar och bitar plus instruktioner för att vägleda dig vid montering av hönshus. Om du inte har tid att montera ett hönshus kan det vara ett bättre val för dig att köpa ett förmonterat hönshus. Jag känner till andra människor som har haft framgångar med att köpa hönshus i lokala Facebook-köp- / säljgrupper.

Hönsgård eller frigående

Om du har en liten gård eller inte vill att dina höns ska vara ute hela tiden med fri regeringstid för att plocka och gräva vart de än väljer, kan en sluten hönsgård vara ett bättre val. På min gamla gård hade jag ett stort mobilt hönshus som jag förvarade inne i min inhägnad trädgård på 9 hektar 9 månader om året, så jag släppte dem fritt ut i trädgårdsstaketet. På min nya gård är min fastighet inte inhägnad och jag har haft problem med närliggande hundar som kommer in på min fastighet. Jag vill inte ta en chans med en okänd hund som dödar mina höns så jag har nu ett hönshus med en sluten hönsgård av säkerhetsskäl.

Hur man lägger till en hönsgård på hönshuset

Även om en hönsgård inte är nödvändig, har de allra flesta ägarna dem – det förhindrar att dina höns smutsar över hela din trädgård, äter allt i sikte och förvandlar din gräsmatta till en karg lera grop. Om du inte har en gör det dina höns mycket mer utsatta för rovdjur också. Det gör det också betydligt mindre enkelt att runda upp dem i slutet av dagen.

Ganska många hönshus kommer med inbyggda hönsgårdar eller med specialdesignade hönsgårdar som enkelt kan fästas på hönshuset (det ovanstående har båda: den inbyggda har tak och tillbehöret inte). Vissa hönshus har hönsgårdar som kan förlängas så att du kan ge dina höns ännu mer utrymme – kom ihåg att det minsta utrymmet som krävs är 1 kvadratmeter per höna. Hönsgårdar kan också köpas separat och det finns en hel del tillverkare som kan leverera körskydd för att ge skydd från både regn och den heta solen – det är något jag rekommenderar.

Precis som ditt hönshus måste din hönsgård vara välbyggd och robust. Träet måste vara massivt med starka fogar, alla metalldelar måste vara gjorda av galvaniserat stål och det måste vara säkert på marken – en löpning som kommer att blåsa över i vinden är inte värt att ha. Se alltid om den kan fästas direkt på hönshus eller förankras i marken.

Tråden som används för att skydda hönsen måste också vara ändamålsenlig. Det som byggvaruhus ofta kallar ”hönstråd” är inte riktigt tillräckligt starkt. Bestämda rävar kommer att trycka och dra i det tills de gör hålet tillräckligt stort för att klämma igenom. Tråden är för tunn och tunn för att skydda den ordentligt. Leta istället efter tjock, närmare vävd tråd som är väl fäst vid en solid byggd träram. Helst måste hönsgården ha ett nätöverdrag på toppen samt bara stängsel. Detta förhindrar hoppande rävar, rovfåglar och klättrande rovdjur som får tillgång under dagen (rävar jagar inte bara på natten). Det gör det också till en mer robust struktur.

Kanske är den svåraste delen av sprången att skydda under. Rävar vill inte gräva under staketet för att komma in. Det är alltid lämpligt att skydda dina höns från detta potentiella intrång. Det finns ett antal sätt att göra detta: att gräva en gräv på några decimeter runt omkretsen av hönshus och installera en plastbelagd underjordisk gräns är en vanligt använd lösning. Andra lägger breda tunga stenar i diket eller hammar i någon korrugerad plastplåt. Om du inte vill gräva en dike kan det också hjälpa att sätta en beläggningsram runt utsidan av gränsen.

Kom ihåg att dina höns inom hönsgården också behöver tillgång till ett torrt jordområde för att de ska kunna ta vanliga dammbad. Hönor har dammbad för att bli av med parasiter på huden och fjädrarna. Om ditt springområde inte naturligt har det här, måste du förse dem med någon form av behållare med en djup lager torr jord och sand, t.ex. en kattkorg eller en stor växtkruka. Området du placerar din löpning blir snabbt kalt. Eftersom höns behöver saker för att hålla dem intresserade av, ge saker som sittpinnar att klättra runt på (använd gamla trädgrenar etc.) och saker att plocka på. Att sprida en handfull korn runt kommer att hjälpa matsmältningen och samtidigt hålla dem upptagna. (Undvik att sprida annan mat eftersom den kan locka skadedjur.)

Om du vill låta dina djur ha tillgång till ett större utrymme, även om det bara är en kort stund varje dag, blir en hönsgård opraktisk. Tänk i stället på ett elektriskt fäktningssats för att hålla dem säkra. Ett elnätverk kan kosta så lite som 1500 kr till 2000 kr beroende på hur mycket utrymme du behöver stänga. Du behöver inte vara en kvalificerad elektriker för att installera dessa.

Läs också >>> Test av trä paviljong 3×3

Vanliga frågor om hönshus

Hur mycket utrymme behöver höns i ett hönshus?

Storleken på din hönshus kommer i slutändan att bestämmas av antalet höns du äger. De flesta guider för hönshus föreslår att du har ungefär två kvadratmeter utrymme per vanlig vuxen fågel. Att välja höghöjd i rätt storlek för antalet höns hjälper till att hålla temperaturen inuti hönshus på en bekväm nivå och minimerar även skador från häckning, som uppstår när det är överbelastning. Dessutom måste du bestämma hur många häcklådor som ska läggas till insidan av ditt hönshus.

Häckningslådor erbjuder ett rent, privat område för höns att lägga ägg. Du bör åtminstone inkludera en boetlåda för varje fyra till fem höns. Nestboxar bör installeras ett par meter från marken, annars kan hönorna inte använda dem. Du vill också ta hänsyn till hur mycket utrymme du ger dina höns utanför hönshus. En hönshönsgård är ett slutet utomhusområde där dina höns kan sträcka ut, damma bad eller foder och repa i gräset. När du skapar en höns, ägna åtta till tio kvadratmeter per vanlig vuxen fågel.

Hur lång ska mitt hönshus vara?

Åtminstone bör din hönshus vara tre meter långa. Den extra höjden i ditt hönshus har flera fördelar. Högre tak möjliggör mer ventilation som bibehåller en hälsosammare miljö. Små, avskärmade fönster kan läggas till i många hönshusdesigner för att öka luftcirkulationen. Med den extra höjden kan du lägga till roststänger på insidan av din höns. En sovpinne ger dina höns en plats att sova som är från marken, vilket skyddar dem från rovdjur och små varelser, som möss, som kan klämma in i ditt hönshus på natten och leta efter värme. En sovpinne behöver bara vara några decimeter från marken, men ju högre du placerar dem, desto mer utrymme har du för ytterligare pinnar.

Hur sover höns?

Höns älskar att sitta och de flesta av mina höns föredrar att sova uppe på en sovpinne. Hönshus bör ha en sovpinne; standarden jag har läst är att ha cirka 8 ro rostplats per höns. Vårt första hönshus hade flera barer i olika höjder i hela hönshus. Hönshuset jag byggde hade en lång bar på längden över hönshus.

Vilka andra element bör ett hönshus innehålla?

På det minsta bör hönshuset du väljer vara lätt att rengöra, väl ventilerat, inkludera rena vatten- och utfodringsstationer och erbjuda adekvata hytter.

 • Naturligt ljus är ett plus med hönshus. Solljus uppmuntrar äggproduktion.
 • Trägolv är lätta att rengöra och ger mer skydd.
 • Inkludera bra sängmaterial, som sågspån (endast obehandlat trä), träspån eller hackat halm.
 • Höns behöver dubbelt så mycket vatten som de matar. En automatisk vattenspridare rekommenderas för att säkerställa att det finns gott om färskvatten tillgängligt.
 • Ett elpaket möjliggör extra bekvämligheter för en uppvärmd vattenskål och en automatisk låsdörr.
 • Ett hjulsystem gör det enkelt att flytta ditt skjul. Periodisk omplacering håller ditt gräs friskare och ger dina höns färska repor.

Vad kännetecknar ett bra hönshus?

En bra hönshus ger dina fåglar ett säkert utrymme och ger dem allt de behöver för att trivas och öka äggproduktionen. De grundläggande funktionerna i en hönskup inkluderar följande.

 • En robust, hållbar ram
 • Dörrar med säkra spärrar
 • Roststänger för sittpinnar
 • Täckta fönster, viloplatser och hönsgårdar för att hålla ut rovdjur
 • Stora häcklådor med plats för tallspån och halm
 • Enkel åtkomst till häcklådan och enkel rengöring

Ditt hönshus behöver dessa funktioner som ett minimum. Vissa modeller har ytterligare funktioner som förbättrar din höns och produktiviteten för äggläggning.

Hur långt ska ett hönshus vara från huset?

Det finns ingen hård och snabb regel för hur långt ditt hönshus ska vara från ditt eget hus. Faktum är att svaret beror på en mängd olika faktorer. Så vad behöver du tänka på innan du bestämmer var du ska hitta ditt hönshus? Det rekommenderas att hönsens utomhusområde skyddar mot sol, dåligt väder och vilda djur, så överväg att sätta upp ditt hönshus nära alla områden med naturligt skydd i din trädgård, om möjligt. Det rekommenderas också att dina tjejer har tillgång till torr jord så att de kan foder och damma.

Praktiskt taget kommer storleken på din trädgård och mängden utrymme du har att spela också en stor roll för att avgöra var du ska placera ditt hönshus. Och även om det inte finns några specifika lagar i Sverige om att hålla höns i din trädgård, måste du se till att du håller dig på rätt sida av de svenska lagarna! Kommunerna är skyldiga att undersöka eventuella klagomål som görs om buller, lukt och attrahering av skadedjur, så det är absolut nödvändigt att du utövar god hönshygien!

Behöver hönshuset vara placerat högt från marken?

Ditt hönshus kan placeras direkt på marken. När du placerar en höns med trägolv direkt på marken rekommenderar jag att du skapar en bas av krossad sten för din struktur. Detta möjliggör inte bara bättre dränering runt ditt hönshus, men det erbjuder också ett extra skydd för rovdjur som letar efter åtkomstpunkter. Att höja ditt hönshus upp från marken några centimeter genom att lägga till ben ger dig mer säkerhet för dina höns. Rovdjur som rävar, tvättbjörnar eller skunks kan skapa underjordiska hål för att komma åt ditt hönshus. Ett upphöjt hönshus gör det svårare för dem att använda denna taktik.

Behöver man ett hönshus med enkelrengöring?

Dina höns behöver rengöras minst en gång i veckan, så gör livet enkelt för dig själv genom att se till att jobbet blir så enkelt som möjligt. För många snygga funktioner och sprickor ger dig timmar av kul att rengöra dem, vilket gör det ännu svårare om du måste bli av med röd kvalster. Sittpinnar bör vara avtagbara så att de kan tas ut och skrapas. En avtagbar avfallsbricka under sittpinnarna är en användbar funktion, liksom avtagbara häcklådor. Vissa hus kan tas isär helt och det är en riktig bonus vid vårstädningstid. Var försiktig om du överväger ett begagnat trähus. Parasiter kan ligga vilande i ett tomt hus i flera månader, och det kan vara svårt att se till att de alla har utrotats. Detta är mindre ett problem med plastkåpor som är lättare att rengöra noggrant.

Kan jag använda ett portabel hönshus?

Det finns några modeller för hopfällbara, bärbara hönshus i denna recension. Dessa hönshus är inte lämpliga för en permanent levande struktur för dina fåglar. Om du har ett häckande hus men inget spring- eller viloplats är en bärbar penna ett bra val för en springa för dina fåglar under dagtid medan du är på jobbet. Leta efter modeller med nätmaterialdesign för optimalt luftflöde. Hönshus bör ha en öppen botten design för att låta hönsen repa och robusta pinnar för att hålla inneslutningen på plats under starka vindförhållanden.

Hur mycket äter höns?

Hönor tycker om att äta insekter och buskar de hittar runt din trädgård i blomsterbäddar och gräsmattor. Men du måste också mata dem med en högkvalitativ utsäde med rätt näring för att optimera äggproduktionen. Mängden dina höns äter varierar beroende på ras, foderkvalitet och klimat. Den genomsnittliga höna äter mellan 100g och 170g foder varje dag, med den mängden som ökar under vintermånaderna.

Hur håller jag parasiter utanför mina höns?

Höns bor utomhus och de vandrar runt i din trädgård under dagen. Som ett resultat tenderar de att plocka upp parasiter. Höns kan uppleva problem med fästingar, loppor och en rad andra parasiter som matar dem. Jag rekommenderar att du undviker användning av kemiska produkter för att rengöra parasiter från dina fåglar. Organiska livsmedelsval är mycket bättre val för dina höns.

Diatomaceous earth (DE) är en produkt med fossiliserade mikroskopiska skal tillverkade av encelliga växter som kallas kiselalger. Det är en populär naturprodukt för att skydda dina höns från parasiter och sjukdomar. DE kontrollerar också inre och yttre parasiter, och du kan damma av dem med DE för att erbjuda skydd mot kvalster, loppor, löss och fästingar. Att blanda DE med hönsfodret skyddar dem från tarmparasiter.

Återgår höns till Hönshus på natten?

Du kanske undrar om det är möjligt att träna dina höns, som du ser i filmerna. Verkligheten är att höns är sociala djur, och om du behandlar dem bra kan de kanske lyssna på dig då och då. Om du försiktigt förvarar dem i hönshus när solen går ner och upprepar detta beteende i några veckor, kommer de så småningom att börja göra det själva. Vissa hönskåp levereras med automatiska dörröppnare för hönshus eller häckbox. Dina höns får enkel åtkomst till sina bostäder, även när du är borta.

Stannar höns i hönshus hela dagen?

Höns kan stanna i hönshus hela dagen, särskilt i dåligt väder. Men de gillar att komma ut utomhus på svalare dagar för att frossa runt. Storleken på hönshus gör den största skillnaden i detta avseende. Om du packar för många höns i ett mindre hönshus, resulterar det i att de vill komma ut oftare.

Vilket är det bästa golvet för ett hönshus?

Jag rekommenderar att du använder tallspån i din kapsling. Detta golv är billigt och ger utmärkt isolering och fuktabsorption i kallare, våtare klimat. Lägg en 2-5 cm tallspån och täck den med halm för bästa resultat för dina höns.

Svarar höns på tillgivenhet?

Ja, många höns svarar på klappning och tillgivenhet. Medan dessa mini-dinosaurier förstör allt de kan få sina klor på, gör höns anmärkningsvärda underhållande och kärleksfulla gårdsdjur. När du närmar dig en höns, gör det med långsamma rörelser och en lugn uppförande. Undvik plötsliga rörelser som kan skrämma fågeln.

Vad är hönshuset gjord av?

De flesta hönshus är gjorda av trä men hur bra träet är, huruvida det är tryckbehandlat eller hur bra det är gjort kan ha en dramatisk effekt på hur bra och hur länge din hönshus håller upp till elementen.

Hur lätt är det att rengöra hönshuset?

Det finns inga två sätt runt det … höns är röriga! Hur lätt ett hönshus är att rengöra är verkligen en faktor som är värt att överväga. Några av hönshallen på den här webbplatsen har skjutbara häcklådor eller alternativ där du kan lägga till dem i hönshus. Det gör det enkelt att rengöra de riktigt dåliga grejerna – skjut bara ut facket, skölj av det och skjut in det igen.

Hela hönshus kommer i sig att behöva rengöras då och då, vilket de flesta gör genom att bara förlänga en kvast och / eller mopp eller genom att spraya / trycktvätta dem. I nästan alla fall är hönshus tillräckligt små för att du aldrig behöver gå in för att göra det. Självklart, om du har ett särskilt högt hönshus är det ännu lättare att bara gå in och ge den en riktig, grundlig rengöring.

Hur lätt är det att samla ägg?

De flesta som höjer höns gör det så att de kan få en konstant tillförsel av superfräscha ägg. Om du måste böja, sträcka ut och nå för att få dessa ägg, är det inte särskilt bekvämt och du kan också bryta några under processen (något som för övrigt inte är kul att städa upp).

Du vill definitivt se om ett hönshus har ett gångjärnslock ovanför häckningsområdena. Det gör det lättare att samla alla dessa läckra ägg och du kommer att vara mycket mindre benägen att skada dem. Lyckligtvis har varje enskilt hönshus på denna webbplats ett gångjärnslock ovanför häcklådorna, så det är något du aldrig kommer att behöva oroa dig för med någon av mina hönshus!

Var ska jag placera mitt hönshus?

När du bestämmer var du ska placera dina höns på din fastighet finns det flera faktorer att tänka på. Du vill välja en plats som ger solljus och håller utkast borta. Tillgång till naturligt solljus är mycket viktigt vid höjning av höns. Solljus stimulerar en hönss hypofys, vilket stimulerar äggproduktionen. Söderläge är bäst för ditt hönshus att dra nytta av solens värme och skydda dina djur från kalla nordliga vindar. Fönster på östra och västra sidan hjälper till att upprätthålla värmen. Vid extrem värme bör du ge eftermiddagsskugga till ditt hönshus, antingen med landskapsarkitektur eller en skuggduk.

Läs också >>> Parasoll bäst i test

Sammanfattning av köpguide för hönshus

Det är mycket information att smälta! Det kan bli överväldigande men om du känner någon som har höns – fråga dem deras råd eller åsikt. Jag känner inte några hönsfolk som inte älskar att prata om sina fåglar och deras vård, de hjälper dig gärna. Var generös med hur mycket utrymme du kan ge dina tjejer, de kommer att dra nytta av det på lång sikt. Om du höjer höns blir din sak kommer du också att inse det snabbt och vill expandera. Som ett exempel – det finns en liten, populär hönshus som säljer bra på flera webbplatser för närvarande. Det annonseras som lämpligt för flera höns men var alldeles för litet

Ta måtten på bredd och djup och multiplicera. Även en kvadratmeter kan tyckas obetydligt, men när dåligt väder, tristess och vinter kommer in under de närmaste månaderna, kommer du att hitta dina “åh så civiliserade” damer som prickar varandras kammar eller drar ut fjädrar! Det kan till och med eskalera till en typ av extrem mobbning där en höna kan utpekas för att plockas på hänsynslöst till döds.

Om du har lyxen att kunna se vad du köper monterad i butiken kan det verkligen hjälpa dig att få en känsla av hur det kommer att spela för dig i din trädgård. En gång hemma, där du placerar ditt hönshus kommer också att vara en faktor att överväga. Om du kan placera hönshus i ett skyddat område borta från starka vindar och blåser så mycket desto bättre. Att placera ett hönshus på den perfekta platsen är svårt, men kom ihåg att i Sverige reser de flesta vindar från öst till väst. Så orientera ditt hönshus för att dra nytta av ventilationen.

Se till att dina hönshus-fönster vetter söderut för att fånga solen och värmen genom dagen. Överväg att installera en automatisk hönsdörr för att skydda din hjord på natten och lätta bördan för dig att släppa din hjord vid soluppgången. Träd kan ge dina damer skugga på sommaren, men ta bort skräp som kan dölja rovdjur. Mitt råd till dig – läs, läs och läs lite mer! All den förberedelsen kommer att spara arbete och problem i linje med dig och du kommer att kunna sitta och se dina tjejer hårt på jobbet i sin penna medan du smuttar på morgonkaffe – njut!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen