Hur en IR termometer fungerar

Hur en IR termometer fungerar

Hur en IR termometer fungerar

Grunderna för IR termometer

En IR termometer mäter temperaturen på avstånd. Detta avstånd kan vara många miles eller en bråkdel av en tum. IR termometrar används ofta under omständigheter då andra typer av termometrar inte är praktiska. Om ett föremål är mycket ömtåligt eller farligt att vara i närheten, till exempel, är en IR termometer ett bra sätt att få en temperatur från ett säkert avstånd.

Vad gör IR termometrar

IR termometrar fungerar baserat på ett fenomen som kallas svart kroppsstrålning. Allt vid en temperatur över absolut noll har molekyler inuti sig som rör sig. Ju högre temperatur, desto snabbare rör sig molekylerna. När de rör sig avger molekylerna infraröd strålning – en typ av elektromagnetisk strålning under det synliga ljusspektret. När de blir varmare avger de mer infraröd och börjar till och med avge synligt ljus. Det är därför som uppvärmd metall kan lysa rött eller till och med vitt. IR termometrar upptäcker och mäter denna strålning.

Hur IR termometrar fungerar

Infrarött ljus fungerar som synligt ljus – det kan fokuseras, reflekteras eller absorberas. IR termometrar använder vanligtvis en lins för att fokusera infrarött ljus från ett objekt på en detektor som kallas en termopål. Termopilen absorberar den infraröda strålningen och förvandlar den till värme. Ju mer infraröd energi, desto varmare blir termopilen. Denna värme förvandlas till el. Elen skickas till en detektor som använder den för att bestämma temperaturen för vad termometern pekar på. Ju mer el desto varmare är objektet.

Användning för IR termometer

Örontermometrar är IR termometrar. Trumhinnan har ungefär samma temperatur som insidan av kroppen, men den är mycket känslig. Att röra vid trumhinnan kan skada den, så en IR termometer mäter temperaturen i närheten – mindre än en tum bort. IR termometrar används också av brandmän för att upptäcka “varma områden” där elden brinner hårt. De används även vid tillverkning. IR termometrar kan hjälpa till att kontrollera maskiner som sätter ihop känsliga, temperaturkänsliga produkter som elektronik för att se till att komponenterna inte skadas av misstag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top