Hur en värmekamera fungerar

hur en värmekamera fungerar

Hur en värmekamera fungerar

En värmekamera är en beröringsfri enhet som detekterar infraröd energi (värme) och omvandlar den till en visuell bild. Låt oss dyka in i vetenskapen om värmekameror och den osynliga värmevärlden som de tillåter oss att se.

Upptäckning av infraröda vågor

Det första man måste veta om termiska kameror är att de inte fungerar som vanliga kameror. Vanliga dagsljuskameror och det mänskliga ögat arbetar båda på samma grundprincip: synlig ljusenergi träffar något, studsar av det, en detektor tar emot det reflekterade ljuset och gör det sedan till en bild.

Värmekameror gör bilder från värme, inte synligt ljus. Värme (även kallad infraröd eller termisk energi) och ljus är båda delar av det elektromagnetiska spektrumet, men en kamera som kan detektera synligt ljus kommer inte att se termisk energi och vice versa. Värmekameror fångar infraröd energi och använder data för att skapa bilder via digitala eller analoga videoutgångar.

Värmekamerans inre

En värmekamera består av en lins, en termisk sensor, processelektronik och ett mekaniskt hölje. Linsen fokuserar infraröd energi på sensorn. Sensorn kan komma i olika pixelkonfigurationer från 80 × 60 till 1280 × 1024 pixlar eller mer. Detta är kamerans upplösning.

Dessa upplösningar är låga jämfört med avbildare för synligt ljus eftersom termiska detektorer behöver känna av energi som har mycket större våglängder än synligt ljus, vilket kräver att varje sensorelement är betydligt större. Som ett resultat har en värmekamera vanligtvis mycket lägre upplösning (färre pixlar) än synliga sensorer av samma mekaniska storlek.

Vad kan värmekameror upptäcka?

Värme som känns av en infraröd kamera kan mätas mycket exakt, vilket möjliggör ett stort antal applikationer. En värmekamera från till exempel FLIR kan upptäcka små skillnader i värme – så små som 0,01 ° C – och visa dem som nyanser av grått eller med olika färgpaletter.

Allt vi möter i våra dagliga liv avger termisk energi – till och med is. Ju varmare något är desto mer termisk energi avger det. Denna utsända termiska energi kallas en “värmesignatur”. När två föremål bredvid varandra till och med har subtilt olika värmesignaturer, dyker de upp ganska tydligt för en termisk sensor oavsett ljusförhållanden. Detta gör att värmekameror kan se i fullständigt mörker eller i rökfyllda miljöer.

Vad används värmekameror till?

Värmekamerans teknik är ofta förvirrade, men alla har sina egna unika egenskaper och styrkor.

De potentiella användningsområdena för termiska kameror är nästan obegränsade. Ursprungligen utvecklat för övervakning och militära operationer används värmekameror nu allmänt för byggnadsinspektioner (fukt, isolering, takläggning, etc.), brandbekämpning, autonoma fordon och automatisk bromsning, hudtemperaturscreening, industriella inspektioner, vetenskaplig forskning och mycket mer.

Hur skulle du använda en värmekamera? Kommentera nedan för att meddela mig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen