Hur man använder en fuktmätare

Hur man använder en fuktmätare

En fuktmätare är ett praktisk instrument för att mäta fuktighet i jorden. Denna enhet hjälper till att förhindra övervattning eller undervattensväxter. Vanligtvis har den en skala från 1 till 10, där 1 är mest torr och 10 är mest våt. De flesta mätare har också ett färgområde som består av rött, grönt och blått. Fuktmätare är inte dyra och kan kontrollera växternas fukt direkt.

Steg 1

Välj en enhet. Fuktmätare är vanliga eller snygga. De kan kontrollera fukt, ljus, markens surhet och andra faktorer. En vanlig fuktmätare är lättast att använda för snabba växtkontroller. Välj en som mäter direkt och behöver inga batterier.

Steg 2

Använd den för att kontrollera inomhusplantor. Håll i mätarens huvud eller mätare. Den spetsiga änden är sonden. För in sonden i jorden cirka tre fjärdedelar ner i potten. Detta mäter markfuktigheten vid rötterna.

Steg 3

Ange den röda zonen. Vissa växter behöver torr jord. Kaktus, ormväxt och andra lågvattenplanter dödas lätt genom övervattning. Deras jordfuktighet ska vara låg eller i den röda zonen.

Steg 4

Gå efter greenen. De flesta växter behöver måttligt fuktig jord. Dessa inkluderar azaleor, begonier, ficus och filodendroner. Deras jordfuktighet bör ligga i mätarens gröna zon. Om mätaren är i rött är anläggningen redo för vatten. Om mätaren är i den blå zonen är jorden för våt. Vattna inte igen förrän plantans rötter visar röda eller gröna.

Steg 5

Sjung blues. Vissa växter, såsom ormbunkar, behöver mer vatten. Medan de flesta växter inte bör vara i den blå zonen, som är för våt, bör ormbunkarna vara mer i den grönblå zonen än den rödgröna zonen.

Steg 6

Gå utomhus. Fuktmätaren är praktisk för att kontrollera utomhusplantor och buskvatten. Det är särskilt användbart om växterna har droppbevattning. Om du tror att utsläpparna har täppt till eller inte tappar ut rätt mängd vatten, använd fuktmätaren för att kontrollera några platser runt växten.

Steg 7

Övervaka ofta. Använd mätaren för att kontrollera dina växter. Lämna inte mätaren länge i anläggningen. Torka av sonden och håll fuktmätaren torr och ren.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top