Hur man använder en väggslip

man som använder väggslip

Innehållsförteckning

Hur man använder en väggslip

Gips är ett extremt populärt byggmaterial för efterbehandling av innerväggar. Det är hållbart, kostnadseffektivt, enkelt att installera och reparera, så det är inte konstigt varför det är det första valet för både DIYers och entreprenörer.

Vägglipning kan dock vara långsamt och tråkigt, till skillnad från det tunga arbetet med att flytta och installera paneler av gips som är mycket snabbare. Det beskrivs ofta som ett av de värsta jobben för att renovera hem! Men med hjälp av en bra väggslip kan jobbet bli mycket enklare.

Varför? Det kan ofta vara så att du slutar rengöra mycket längre än du faktiskt slipar gipsväggen!

Om du inte planerar korrekt måste du dammsuga flera gånger då damm kommer in i de minsta sprickorna, även om dammsugning av gipsdamm till och med kan upphäva garantin på många dammsugare. Även då är dammet så fint att det kommer in i allt och är svårt att ta bort eller till och med att dammsuga.

För att undvika allt detta drama, se till att du investerar i lämplig väggslip och skyddar dig själv och dina tillhörigheter från damm innan du börjar. Kom ihåg att du kommer att förbereda dina väggar för färg eller tapeter, så du måste se till att du får en jämn finish.

En bra grundfärg eller tätning kan hjälpa till att dölja eventuella brister på dina väggar, men väggslipning är den sista chansen att få allt rätt i förväg. Väggslipning kan bara göras bra om du har tagit hand om alla andra processer, som tejpning.

Om din väggslipning inte är bra, kommer den att visas när färgen är torr. Högst upp på listan över viktig kunskap är rätt slipteknik.

Väggslipning av gips är det sista steget i gipsväggen. Så efter att du har hängt och tejpt gips, följ dessa steg för att slipa det helt jämnt.

Förbered gips för slipning

Om du använder grundläggande slipverktyg och produkter är det enda sättet att förhindra dammskador och inandning att:

 • Försegla rummet med plast i dörröppningen så att damm inte tränger in i resten av ditt hus.
 • Ventilera rummet ordentligt, men öppna inte alla fönster, eftersom detta kommer att få dammet att cirkulera.
 • Lägg en droppduk på golvet för att fånga dammet.
 • Täck alla möbler i rummet med plast.
 • Använd skyddsglasögon och en mask mot damm för att skydda dig mot inandning av damm.
 • Du kanske också vill ha en hatt för att hålla damm ur håret.
 • En mask mot damm erbjuder ett visst skydd mot inandning av stora partiklar.

Enkla steg för att använda en väggslip

Som nämnts tidigare kan väggslipning vara frustrerande och rörigt, men det kan också vara roligt och enkelt om du följer dessa enkla steg:

 • Undvik överslipning – överslipning kan skada ytan på din gips och lämna slitage. Sand alltid lätt till att börja med, du kan väggslipa mer om det inte räcker.
 • Använd en polslipare – Polsslipare är perfekta för att nå svåråtkomliga platser som höga väggar. Det låter dig också göra längre slag när du slipar. Håll alltid sliphuvudet något vinklat för att undvika glidning.
 • Våtslipning – Du kan använda vatten som smörjning för att bli av med sandpartiklar som tas bort från slipningen. Utan vätska kan material byggas upp i sandpapper och lämna repor som förstör din vägg.
 • Handslipning – Slipmaskiner är avgörande för att majoriteten ska få ett jobb gjort snabbt och effektivt samt för att ge dig en fantastisk finish. Men om du vill avsluta små bitar som du kanske har missat med Power Sander fungerar handslipning en godbit, även på gips.
 • Använd en slipningssvamp för hörn – Slipsvampar är mycket mindre benägna att skada den motstående väggen när du slipar ett hörn

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen