Hur man lödar målat glas

hur man lödar färgat glas

Idén att skapa ett målat glasfönster verkar fascinerande, men samtidigt kommer många frågor att tänka på. Studera alla detaljer i varje steg noggrant och förbered nödvändiga verktyg för lödning. Efter tipsen kommer du att kunna skapa en verkligt unik atmosfär med medeltidens förtrollande anda i det inre av ditt rum.

Konsten att tillverka glasmålningar utvecklades redan på 900-talet. Sedan dess har många nya tillvägagångssätt introducerats inom tekniken för glasproduktion, nya metoder för att sammanfoga glaselement har dykt upp. Den klassiska tekniken är dock fortfarande populär.

Under lödningen håller alla glaselementen i kompositionen fast vid varandra med ett lödstöd som löper längs varje söm. Alla bitar har tidigare förpackats i kopparfolie. Den här metoden är ganska svår för oerfarna hantverkare, men det är definitivt värt det.

Förlödningsfas – förbered dig noggrant

De första och viktigaste verktygen och materialen inkluderar löd, flöde och järn med stativ. Dessutom kan du kräva en borste för flödestillämpningen, en våt svamp, skissen, stift (för mer komplicerade kompositioner), lite maskeringstejp.

Notera! Arbeta alltid med rökutsug eller lödjärn för målat glas på en plats med god ventilation.

Vad behöver du för lödning av målat glas?

Du kan börja med att skapa en skiss för din glasmålningskomposition och skriva ut den i full storlek. De enskilda delarna skärs ut och fungerar som en mall för skärning av äkta glaselement. För att fästa delarna på varandra kan du använda en ren bly- eller bly-tennlöd.

För att lödda din målade glasbild behöver du ett speciellt monteringsbord, en lödstation, en blykniv, en hammare, tång, kolofonium, löd samt material för efterföljande bearbetning (rengöringslösning, kitt, patina, lack etcetera). För lödning av målat glaskomposition används blykabel med en tjocklek på 5 till 12 mm, valet beror på storleken på delarna som den kommer att hålla. Med en skarp kniv delas kabeln i bitar av önskad storlek (ett tråkigt knivblad kan leda till att kabeln blir platt, så var uppmärksam).

Hitta glasbitar

Lägg ditt mönster i full storlek på ett bord eller ett bräde och fixa det. Leta rätt på de folierade bitarna av framtida målat glasskomposition och se till att alla linjer och former sammanfaller. Du kan använda en tejp för att fixera elementen i flera viktiga punkter, eller några stift hjälper om du arbetar på brädet.

Lödning

Alla delar, förpackade i folien, behandlas med rengöringsvätska och lödningsprocessen börjar. Som regel är det bättre att börja lödas från det inre hörnet av glasmålningskompositionen. Det är en mycket ansvarsfull process. Överdriven exponering för lödkolven kan leda till sprickor i glaset eller smälta folien. För kort uppvärmning ger inte önskad vidhäftning.

Någon preliminär fixering måste göras innan hela objektet löds. Placera glaselementen för att bilda bilden och klistra fast dem med små lödkolvar för att förhindra rörelse. Denna process är en så kallad tacklödning.

Ett speciellt strykjärn för lödning av målat glas (minst 80 watt) måste användas för att fästa kompositionen tillsammans. Innan det tar du en borste och behandlar större leder med lite flytande flöde, fortsätt med smälta små lödblåsor för varje fog. När du är klar är du redo att ta bort maskeringstejpen.

Lödfas – följ dessa enkla stegen

Hanterar sömmarna

Lödning av sömmarna är inte så enkelt som det verkar. Övning ger färdighet. Det handlar exakt om denna del av arbetet. Endast med träning får du släta och raka sömmar, lär dig hur mycket löd du ska applicera och kontrollerar hastigheten på din rörelse längs sömmarna beroende på temperaturen på strykjärnet.

Tänk alltid på följande regler för att nå ditt mål:

  • Balansen mellan tid och värme leder till högkvalitativa lödningsresultat. Ju varmare ditt strykjärn är, desto snabbare ska du röra dig. Och tvärtom för att gå långsammare och koncentrera dig på arbetet, använd lägre temperaturer. Försök hitta ditt eget bekväma tempo för bättre resultat.
  • Rengör järnspetsen efter varje applicering, torka av den med en våt svamp.
  • Kontrollera om det finns tillräckligt med flöde för att smälta löd, om inte, lägg till lite mer.

Hur lödar man kanterna?

Om du planerar att rama in ditt arbete ska du stanna flera millimeter före kanten. Om inte, fortsätt att göra sömmar ända till slutet. Ta bort flödet från sömmarna med en borste eftersom det kan avdunsta.

Applicera inte mycket flöde, det kan orsaka bubblor och hål på ytan. Håll både det uppvärmda järnet och lödet i dina händer, gör kontinuerliga samtidiga rörelser för att bilda släta och stabila sömmar. Det är bättre att hålla ditt löd lite högre än järnspetsen för bekvämlighets skull och att utesluta att du oavsiktligt fastnar på folien.

När lödet smälter flyter det till folien. Du måste värma folien med järnspetsen TTT ronspets också för att säkra fogen. Håll ett öga på mängden löd, du applicerar och kontrollerar om den täcker folien och fyller upp allt nödvändigt utrymme mellan elementen utan luckor. Detta garanterar en stark och pålitlig konstruktion av hela arbetet.

För att upphöra med lödningen kan du ta järnspetsen åt sidan med en snabb rörelse, men lämna den inte på glasytan för länge. Det andra alternativet är att lyfta lodet från sömmen.

När du stöter på en led, fortsätt bara.

Du måste lämna heta lödsvansar som är ungefär en centimeter långa i alla riktningar på platsen för fogen. Senare måste du återvända till dem och fortsätta varje söm från den platsen. Det ser mer elegant och försiktigt ut om du återupptar lödning på sömmen, inte på fogen. Försök att göra ditt löd lite rundat, inte platt.

Tekniken för snygg lödning

Det händer att du försöker hårt men resultatet är otillfredsställande. Använd nästa hemliga metod för att lösa detta problem. Det är en så kallad hold and uplift-teknik.

Flytta inte strykjärnet längs den problematiska sömmen, fixera bara spetsen över önskat område i flera sekunder och låt värmen göra jobbet. Lyft upp den så ser du en magisk snygg och jämn söm. Kom ihåg att sätta flussmedel på platsen och torka av spetsen med en våt svamp före proceduren för att njuta av släta och snygga lödsömmar.

Löd på baksidan

Den första halvan är klar, så vänd på din pjäs och utför alla föregående steg igen med baksidan. Du kan märka några lödläckage på bordet. Inga problem, applicera lite mindre löd på dessa fläckar. Om du vill återvända till några avsnitt måste du vänta tills de har svalnat och sedan rengöra och applicera flussmedel igen. Om inte, riskerar du att ha andra läckor och förstöra kompositionens framsida.

Efter det att huvudjobbet har slutförts behandlas profilen med en vätska som neutraliserar lödsyran och tar bort flödet. Sömmarna mellan elementen är förseglade med kitt. Nästa steg är slutrengöring av sömmarna och själva glaset. I vissa fall är sömmarna på målat glas täckta med en patina, varefter de åter behandlas med antioxidanter för ytterligare skydd.

Tips efter lödning

Felsökningstips för lödning av målat glas

hoppsan! Något gick fel och ditt löd försvann. Det kan inträffa om dina element inte passar perfekt och det finns några luckor mellan dem. Anledningen är den dåliga kvaliteten på skärningen av elementen.

Det läckta lödet är inte ett problem när du arbetar på framsidan. Du kan korrigera allt som fungerar på baksidan. Försök sätta små lödpärlor och vänta tills de bildar en jämn och stark söm.

Hur blir jag av med överflödigt löd på baksidan?

Efter avslutad lödning på baksidan av stycket kan det uppstå problem med den andra. Om något löd läckte fram och förstörde de snygga linjerna, ta bort överflödigt löd med strykjärnet. Arbeta snabbt, dra en extra lödpärla över sömmen med en järnspets. Du kan lägga den åt sidan på plattan och återanvända den senare. Ovan nämnda håll- och lyftteknik hjälper till att korrigera sektionen och få den att se snygg och smidig ut.

Uppnå jämn lödning

När ditt flöde inte fungerar och lödet smälter, kontrollera följande orsaker och hantera dem om du möter någon.

  • Flödet försvann. Det kan torka upp eller rinna av, så du måste återflöda området en gång till.
  • Vissa lödkolvar håller inte temperaturen. Vid vissa tillfällen är det kallare än vad som behövs, så vänta lite så värms det upp igen. Om det finns en urtavla på din modell av strykjärnet kan du byta den till en högre temperatur för att kontrollera dess arbete.
  • Ganska ofta täcks spetsen av ditt strykjärn med rester av löd och flussmedel. För att klara problemet måste du bara torka av spetsen med en våt svamp. Du kan också märka några svarta fläckar på spetsen, som är svåra att rengöra. Använd en specialrengöring för att göra den blank, ren och återställd.

Ta bort löd från glasytorna

De som oroar sig för några droppar löd på den glasiga ytan gör det inte! Glaset spricker inte och det finns en väg ut. Ta bort flödet från sömmen och lödet med en borste. Håll det heta strykjärnet på sömmen och plocka upp dropparna från gräset. Nu måste du vara snabb för att förhindra brott och sprickor, även om de inträffar sällan.

Efter att ha lödt de två sidorna kan du välja en zinkram för din komposition. Om inte, fortsätt bara och löd alla kanterna. För att forma konstverket av målat glas måste du använda en specifik ram. Det ökar konstruktionens tillförlitlighet och underlättar efterföljande installation. Klassiska glasmålningskompositioner dekorerar olika delar av interiören: dörrar, tak, fönster, skiljeväggar, nischer och paneler.

Slutsats

Vid första anblicken är tekniken för lödning av glasmålningskompositioner inte svår, men utan att känna till många nyanser är det omöjligt att göra ett färgat glas av hög kvalitet. Rätt uppmärksamhet på något speciellt, till exempel effekten av temperatur på glaset, utvecklingen av en målad glasskiss, tätheten i sömmarna och lämpliga material och verktyg kan hjälpa dig att hantera projektet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top