Den bästa hydroforpumpen 2022 – Test av olika hydroforpumpar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

AL-KO HW 4000 FCS Comfort

GARDENA 3700-4 Hydroforpump

GARDENA Comfort 5000-5 Eco

AL-KO HW 3000 Classic

Klicka här för att se fler hydroforpumpar.

Bästa hydroforpumpen 2022

Under vinterns kalla månader så vill många ha varmvatten med högt tryck ut ur duschen. Om man har mer än ett badrum eller har duschen på ovanvåningen kan detta påverka vattentrycket. För att motverka detta på bästa sätt så bör man köpa den bästa hydroforpumpen.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra hydroforpump på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken hydroforpump som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem hydroforpump så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa hydroforpumpen. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa hydroforpumparna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla hydroforpumpar som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa hydroforpumpen inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test hydroforpump 2022

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa hydroforpumpen på nätet. När du letar efter den bästa hydroforpumpen finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa hydroforpumpen enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en hydroforpump efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa hydroforpumpen för dig:

 • Märke
 • Storlek
 • Tryckvärde
 • Flödeshastighet
 • Expansionstank
 • Självrenande
 • Förinställda inställningar
 • Tryckregulator
 • Varaktighet
 • Installationsplats
 • Effektivitet
 • Energieffektivitet
 • Låg Ljudnivå
 • Garanti
 • Högre vattentryck
 • Fastighetsvänlig
 • Kommersiella förmåner
 • Energikostnad
 • Vattentryck
 • Typ
 • Komponenter

Märke

Alltid märkesvaror är pålitliga och håller länge. Det finns tusentals märken på marknaden och alla har olika för och nackdelar. Därför är en bra tumregel att följa den här. Desto mer du betalar, desto bättre produkt får du.

Storlek

Storleken på pumpen är viktig, särskilt om du inte har tillräckligt med utrymme för att installera satsen. Så innan har övervägt denna punkt.

Tryckvärde

Detta är den viktigaste punkten att tänka på att kommer det att öka ditt vattentryck tillräckligt för dig? Eftersom du redan har identifierat att lågtryck är ett problem i ditt hus, måste du välja en hydroforpump som kan öka trycket avsevärt. Beräkna innan dess skillnaden mellan det normala vattentrycket och det aktuella vattentrycket för att ge dig en grundläggande uppfattning om vilken tryckökning du behöver. Den genomsnittliga Bar som en hydroforpump ger är i intervallet 1,3–,5 bar vilket är över ditt befintliga vattentryck. Om vattentrycket i ditt hem är i det mycket låga intervallet 1–1,7 bar, kanske du vill skaffa en hydroforpump som ger minst 2 bar till ditt befintliga vattentryck.

Flödeshastighet

Flödeshastighetsmåttet i liter per minut. (LPM) Flödeshastigheten för en hydroforpump hänvisar till volymen vatten som en pump kan släppa ut på en minut. Om du vet att hur mycket vatten du behöver för att rinna ut ur dina hemkranar hjälper dig att välja en pump med en matchande flödeshastighet.

Expansionstank

En expansionstank eller hydropneumatisk lagringstank kan förbättra ett förstärkt system. Tanken ger vattnet extra utrymme när det expanderar och hindrar hydroforpumpen från att cykla på och av varje gång du slår på kranen. Flödeskontrollerade pumpar kan vara långsamma vid uppstart. En liten expansionstank förhindrar denna tvekan. En större tank rymmer en viss volym vatten som kallas nedtappning. Denna mängd vatten dras ut ur tanken innan pumpen slås på igen. En större tank kan ge avtappningsvolymer i ett privat brunnsystem för att avsevärt minska pumpcyklerna.

Självrenande

en självrenande pump är mycket lättare att använda eftersom den kan dra upp vätska i inloppet utan någon manuell hjälp.

Förinställda inställningar

Hydroforpumpar måste ha automatiska funktioner som säkerställer att du får kvalitetstjänster i tid. De måste vara utrustade med sensorer som lätt kan upptäcka förändringar i vattentrycket och när kranarna öppnas och stängs.

De automatiska inställningarna i hydroforpumpen hjälper dig att få tillförlitligt vattentryck hela tiden. De bästa hydroforpumparna har funktionen för automatiska inställningar och du bör vara medveten om att du vill köpa också har dessa funktioner. Gör undersökningar online om du vill vara osäker på om pumpen du är intresserad av har automatiska inställningar.

Tryckregulator

Det finns några hydroforpumpar som har en separat tryckregulator så att du kan justera vattentrycket. De flesta hem har redan vattentrycksreducerande ventiler, men se till om du behöver installera en eller inte.

Varaktighet

Detta är också en viktig punkt att titta närmare på. De bästa hydroforpumparna är gjorda av kvalitetsmaterial som rostfritt stål som är mycket motståndskraftigt mot rost och korrosion och håller länge. De olika komponenterna i din hydroforpump som impeller bör också vara gjorda av rostfritt stål. Kom ihåg att pumpen du köper har en keramisk eller kolmekanisk tätning också. Detta kommer att hjälpa till att utöva pumpen under en lång period.

Priset är vanligtvis den bästa indikatorn på vilken typ av material som används för att göra en hydroforpump. Billiga modeller är vanligtvis gjorda av billiga material tenderar att uppleva mekaniska problem ofta och kommer inte att hålla. Vattenhydroforpumpar gjorda av kvalitetsmaterial är normalt lite dyra jämfört med de gjorda av billiga material. Så oavsett om du installerar din pump inomhus eller utomhus, välj alltid en solid pump som tål de hårda förhållanden året runt.

Extra tillbehör

Vissa hydroforpumpar har inbyggda backventiler, övertrycksventiler och kommer med avstängningsventiler och andra tillbehör. Så kolla alltid vad hydroforpumpen kommer med och vad du kan behöva köpa extra.

Garanti

Garantier ger dig avkoppling och kom ihåg att du får en modell med längst garanti. Det kommer att täcka risken för eventuella fel i samband med tillverkningsfel.

Varaktighet

Om du ska använda din hydroforpump till din pool så kommer din hydroforpump att vara igång när som helst din poolrensare är igång. Det betyder att den kommer att köras dagligen, i en timme eller mer varje gång. Det kan till och med inträffa två gånger om dagen under de mest aktiva årstiderna. Du kanske inte tänker på det ofta, men det är mycket att kräva av vilken maskin som helst. Om hydroforpumpen du köper inte är tillräckligt stark för att klara denna dagliga arbetsbelastning, kan du byta ut den igen mycket tidigare än du skulle vilja. Men om du köper en kvalitetspump med lång livslängd bör den hålla dig i flera år utan att ens behöva ett ögonblick av din tid.

Installationsplats

En hydroforpump installeras på den plats varifrån du vill överföra vattnet. Om du till exempel har lågt vattentryck i ditt hem måste du montera en pump på huvudvattenledningen varifrån vattnet kommer in i ditt hem.

Installera inloppet och sätt sedan tillbaka utloppet i röret. Om pumpen går sönder finns det alltid en bypass. Om pumpen inte fungerar och du behöver felsökning kan du isolera pumpen via bypass. Genom förbifarten kan du fortfarande skicka in vattnet i ditt hus.

Testa hydroforpumpen innan du kopplar den till ditt hem. I vissa fall kan lågflödesläckor orsaka att pumpen cyklar. Cyklingen ger en snabb start och stoppar pumpens process. Hydroforpumparna arbetar efter tryck eller flöde eller båda. Om du hittar några läckor, isolera och testa pumpen för att säkerställa att den är OK. Bestäm sedan orsaken och reparera läckan.

Effektivitet

Om hydroforpumpen är ansluten till en variabel frekvensomformare (VFD) för varvtalsreglering kan energin sparas. Följande är några skäl som hjälper dig att förstå installationen av en hastighetsregulator med en hydroforpump:

Det önskade laddtrycket kan variera beroende på byggnadens aktuella tillstånd. Till exempel, om kravet på vattentryck är lågt, kommer hastighetsregulatorn inte att kräva. Energibolag kan också utlösa förändringar i vattentrycket. Till exempel kan lågtrycksproblem bara uppstå om distributionssystemet står inför toppkrav.

VFD:er kan också starta vattenhydroforpumpen och undvika inkopplingsströmmar, som vanligtvis är 5 till 8 gånger mer än märkströmmen. I avsaknad av en mjukstartsanordning kan denna inrush orsaka ett oväntat spänningsfall som kan skada känslig elektronisk utrustning.

När en hastighetskontrollenhet ansluts till en hydroforpump kan du justera driften i realtid efter förhållandena i byggnaderna och vattenförsörjningen för att maximera energieffektiviteten. För applikationer med låg effekt erbjuder elektroniska likriktarmotorer maximal energieffektivitet och

Energieffektivitet

Som vi nyss nämnde, ombeds hydroforpumpar att ge mycket kraft under längre perioder varje dag. All den kraften kräver el, och det kan lägga till en hel del energianvändning varje vecka. Men vissa modeller av hydroforpumpar är mer energieffektiva än andra. Dessa modeller kan spara pengar på lång sikt genom att spara energi och minska dina elkostnader.

Låg ljudnivå

Detta är något som du kanske inte ens tänker på förrän det är för sent. Men lita på oss, när du väl har anslutit din pump och kör, kommer du definitivt att märka detta. Om din pump är exceptionellt hög, kommer du att ångra ditt köp mycket snabbt. Men oroa dig inte för mycket, det finns massor av mycket tysta hydroforpumpar tillgängliga nu. De som vi har rekommenderat är alla väldigt tysta när de körs. Men om du väljer att gå en annan väg istället, föreslår vi att du ser till att det är så tyst som möjligt.

Garanti

Ibland går det fel. Det är ett faktum. Om något råkar gå fel med din hydroforpump lönar det sig att veta att du kommer att vara skyddad. Många hydroforpumpar omfattas endast av ett års garantiperioder medan andra sträcker sig upp till tre år. Men se upp, vissa garantier ogiltigförklaras om pumpen inte installeras av en certifierad fackman. Om du planerar att installera hydroforpumpen själv för att spara pengar, se till att den inte upphäver garantin på pumpen du köper.

Högre vattentryck

Det är ökat vattentryck vilket är en stor fördel. Ökat vattentryck kan hjälpa när det kommer till att vattna din gräsmatta, ta en dusch, diska, använda slangen, bevattningssystem och mer. En hydroforpump hjälper också till att öka din vattentillförsel, vilket innebär att du kan få en mer jämn ström av vatten till din dusch, kran och slang. Detta kommer att spara tid och andra aktiviteter.

Hydroforpumpar är små, kompakta och lätta att transportera. Det gör att de enkelt kan installeras i ditt hem utan att behöva göra stora förändringar för att få det installerat. Dessa hydroforpumpar kan enkelt installeras var som helst i smalt läge, vilket hjälper dig att förbättra din vattenförsörjning var du än behöver det.

Fastighetsvänlig

Det finns olika sätt som en hydroforpump kan gynna ditt hem eller andra bostadsändamål. Förbättrat vattentryck är inte bara bra i duschen, utan det kan också hjälpa till att diska din disk enklare, hjälper till att förbättra ditt sprinklersystem och spruta ner din gångväg lättare. Om du har ett inbyggt sprinklersystem kan en hydroforpump ge tillräckligt med tryck för att hjälpa vattnet att nå vart och ett av sprinklerhuvudena, vilket säkerställer att din gräsmatta blir ordentligt vattnad och förblir vacker.

Kommersiella förmåner

Det finns många kommersiella fördelar med hydroforpumpar. När den används i flervåningsbyggnader kan den hjälpa till att upprätthålla trycket över varje våning. De första våningarna i ett lägenhetskomplex kan ha ett enormt vattentryck medan de översta våningarna har anständigt tryck. Om du är chef eller hyresvärd för komplexet, kommer du gärna att lägga till en hydroforpump som kan hjälpa till att jämna ut vattentrycket på alla våningar.

Även jordbruksindustrier och andra som använder ett bevattningssystem kan ha stor nytta av hydroforpumpar. Om ditt bevattningssystem har dåligt vattentryck och inte fungerar effektivt, kan hydroforpumpar i så fall hjälpa till att öka vattentrycket i ditt bevattningssystem och upprätthålla en jämn ström för att vattna dina grödor.

Energikostnad

Köp inte den största tryckpumpen som finns. Köp enligt dina krav för din applikation eftersom ju större tryckpump desto högre energi drar den. Ju mer energi som används desto högre elräkning får du.

Det finns fyra sätt att minska dina energikostnader:

 • Välj en energibesparande tryckpump
 • Lägg till en trycktank till ditt system. Trycktanken rymmer en mängd tryckvatten. När du vrider på kranen eller utloppet dras vattnet först från trycktanken. När trycktanken är tom startar pumpen.
 • Installera ett gravitationsmätningssystem eller ett samlingstanksystem

Vattentryck

Först måste vi veta vad regnvattnet används till. Detta kommer att hjälpa till att bestämma vilket vattentryck som krävs. Liter per minut (L/min) är hur vatten mäts. Långsammare vattenflöde accepteras ofta för tvättmaskiner och påfyllning av toalettcisterner. För en stor dusch eller att använda din slang för att vattna trädgården föredrar vi alla högre tryck. Högre tryck resulterar i ett snabbare flöde tillgängligt vid dina uttag och kranar.

För att välja den bästa tryckpumpen måste du bestämma hur många liter per minut (L/min) du behöver. Exempel: Någon är i duschen medan någon annan spolar en toalett och samtidigt arbetar en utomhuskran för att vattna trädgården. En dusch kan kräva 12 L/min, trädgårdskran 12 L/min och toalettspolning 5 L/min. Du behöver en tryckpump som levererar minst 29 l/min.

Typer

Vattentrycks- eller hydroforpump har följande två huvudtyper:

 • Enstegspump
 • Flerstegspump
1) Enstegspump

Som namnet på denna pump representerar, ökar den trycket i vattnet eller annan vätska i endast ett steg. Enstegspumpen använder bara ett pumphjul för att öka vätskans tryck. Den är mindre effektiv än en flerstegspump, men den får lite utrymme för installation.

2) Flerstegspump

Denna pump använder mer än ett steg för att trycksätta vätskorna. I denna pump har varje steg ett pumphjul. Den använder mer än ett pumphjul för vätskan.

Komponenter

En hydroforpump har följande huvudkomponenter:

 • Impeller
 • Impellerblad
 • Kropp
 • Volute hölje
 • Inlopps- och utloppsventil

1) Impeller

Ett pumphjul för tryckhöjningspumpen är en roterande komponent. Den har flera fasta blad. Detta pumphjul roterar vattnet axiellt och radiellt med hjälp av centrifugalkraften.

2) Impellerblad

Dessa blad är placerade på pumphjulet. Dessa roterar med pumphjulets rotation. Huvudsyftet med pumphjulsbladen är att öka hastigheten på vattnet eller andra arbetsvätskor.

3) Kropp eller hölje

Vattentryckpumpens hölje eller kropp används för att förhindra att vattnet stänker utanför pumpen. Det förhindrar att pumpens inre delar skadas om en tung last faller på den. Hydroforpumpens kropp är gjord av rostfritt stål.

4) Volute hölje

Huvudsyftet med spiralhöljet är att konvertera hastigheten av vätskan till tryck och ökar dess tryck.

5) Inlopps- och utloppsventiler

En inloppsventil används för att dra vattnet in i pumpen. Däremot använder utloppsventilen för att tömma tryckvattnet.

Lista över de bästa hydroforpumparna 2022

 • Bäst i test: Gardena 5000/5 eco
 • Populärast: AL-KO FCS HW 4000
 • Premiumval: Gardena 4000/5 eco
 • Billigast: Gardena Classic 3000/4 eco
en hydroforpump är en typ av tryckluftsfylld vattenpump
En hydroforpump är en typ av tryckluftsfylld vattenpump som kan öka vattentrycket i ditt hem.

Vad en hydroforpump gör

Hydroforpumpen är en typ av centrifugalpump eftersom den använder centrifugalkraft och ett eller flera pumphjul för att pumpa vätskan. En hydroforpump är en mekanisk anordning som används för att öka trycket på vattnet eller andra vätskor. Hydroforpumpen är också känd som en tryckpump.

En hydroforpump ökar tillräckligt tryck till vattnet och levererar det till önskad plats genom att öka dess tryck. Vattentrycket är en kraft som flyttar vatten från vattenkällan till önskad vattenförsörjningsplats eller -system.

Vattnet som förs till huset från vattenkällan har högt tryck. När vattnet rinner från tanken mot det önskade området kan friktion och andra förluster i rörledningen orsaka energiförluster. Denna energiförlust hindrar vatten från att nå de övre våningarna i höghus.

Hydroforpumpsinstallationen ger lite extra tryck till vattnet och för tillbaka trycket till önskad nivå. På så sätt kan vattnet enkelt nå önskad höjd på byggnaden eller huset.

En gashydroforpump fungerar på samma sätt som en gaskompressor. Men det är en enklare maskin, vanligtvis med ett enda kompressionssteg, och som används för att öka gastrycket, vilket redan är mer än det omgivande trycket.

En hydroforpump fungerar med en kombination av andra pumpar. Med andra ord kan inte hydroforpumparna ensamma pumpa vätskor till önskat område eller läge. Huvudsyftet med dessa pumpar är att “bara öka” driften av det redan befintliga pumpsystemet.

Om trycket i vattentillförseln inte är tillräckligt för att uppfylla önskat tryck och flödeshastighet för sanitetsutrustningen, måste en vattentrycksförstärkningspump installeras. Eftersom det kommer att öka trycket och flödet av vattnet. Dessa pumpar kan användas för både gaser och vätskor, men designen kan skilja sig åt beroende på vätsketyp.

Boosters kan användas för att transportera högtrycksgas, fylla cylindrar, öka gastrycket och ta bort gas. Hydroforpumpar används ofta i vattensystem eller funktioner med låg avfallsförorening.

Hydroforpumparna används i många militära, kommunala och kommersiella tillämpningar. Dessa typer av pumpar används också i en mängd olika industrier som livsmedelsförädling, gruvdrift och flyg.

en hydroforpump kräven en bra hydrofortank
Om du ska installera en hydroforpump i ditt hem krävs det även att du installerar en hydrofortank.

Hur fungerar då hyrdroforpumpen?

Funktionen hos en hydroforpump eller hydroforpump liknar en fläkt. Syftet med en hydroforpump är att öka trycket på vätskan, och i vissa fall ökar den också flödeshastigheten. Denna pump fungerar med en pump som redan är utgående.

Hydroforpumpen arbetar med hjälp av en inbyggd expansionstank. Detta är en stängd tank med krockkudde. Principen för pumpens drift är att föra in vatten i tanken, som löper tillsammans med krockkudden. Detta komprimerar luften i krockkudden och vattnet bygger upp tryck.

Det maximala antalet hydroforpumpar är centrifugalpumpar. Det betyder att denna pump har ett eller flera pumphjul för komprimering av vätskorna. Vattentrycks- eller hydroforpump fungerar på följande sätt;

 1. Vid drift av en vattenförstärkningspump kommer vattnet från vattenkällan in i pumpen.
 2. När vattnet träffar pumphjulsbladen tillför bladen kinetisk energi till vattnet och ökar dess hastighet.
 3. Efter detta rör sig vattnet in i spiralen eller diffusorn.
 4. Diffusorn eller spiralhöljet omvandlar vattnets hastighet till tryck.
 5. På så sätt ökar vattnets tryck, och det överförs till önskad höjd.

Viktiga saker att tänka på innan du köper din hydroforpump

 • Vad är mitt vattenflöde? Beräkna hur många liter vatten du får per minut, med hänsyn till alla armaturer. Lär dig hur du beräknar flödeshastighet.
 • Hur mycket vatten behöver jag? Tänk på hur mycket vatten ditt hushåll eller företag använder.
 • Är vattenkällan över eller under pumpen? Fundera på om ditt vatten måste gå uppför eller uppför flera våningar.
 • Hur mycket tryck behöver jag? Många föredrar högt vattentryck när de duschar, men ett för högt tryck kan förstöra VVS, armaturer och apparater. De flesta hem har en tryckreduceringsventil där vattenledningen går in i huset för att hålla vattentrycket. Tryck över 4 bar sliter på hushållets VVS-system.

Vilken hydroforpump du behöver beror på hur mycket vatten du använder, önskat tryck och platsen för din vattenkälla. Om du till exempel har ett stort hus kan du behöva en hydroforpump som kan leverera tryck till andra eller tredje våningen. Tillämpningar, som system för omvänd osmos med lågt matningstryck eller vatten med hög TDS (total dissolved solids), kräver mycket mer tryck.

Hur dimensionerar man en hydroforpump?

Ställ dessa frågor för att hitta rätt storlek på hydroforpumpen för just dig:

 • Har du ett hus med två våningar, fyra sovrum och ett badrum?
 • Flyttar du vatten en betydande sträcka?
 • Hur långt bort är din vattenkälla?

Pumpar med ett enda pumphjul är inte bra på att dra vatten på avstånd. Om du vill använda vatten från en damm för bevattning, så behöver du något med mer hästkrafter för att pumpa vattnet långt. Vatten väger åtta pund per gallon. Om vatten måste färdas uppför ett brett rör som klättrar flera meter, måste pumpen pressa en betydande mängd vikt.

Vilka tips är bra att veta för att installera en hydroforpump på ett smidigt sätt?

En hydroforpump installeras precis där du behöver flytta vatten ifrån. Till exempel, i ett hushåll med lågt vattentryck, bör du installera pumpen på huvudledningen där vatten kommer in i huset. Koppla in inloppet och sedan går uttaget till baksidan till VVS-försörjningen.

Ha alltid en bypass om pumpen inte fungerar. En bypass gör att du kan isolera pumpen om den misslyckas och du behöver felsöka den. Du kan kringgå pumpen och ändå få in vatten i huset.

Testa pumpen innan du ansluter den till huset. Ibland kan en läcka få pumpen att cykla på grund av lågt flöde. Cykling gör att pumpen startar och stannar i snabb följd.

Vattenhydroforpumpar aktiveras av flödeshastighet eller av tryck eller av båda. Om du hittar en läcka, isolera sedan pumpen och testa den för att se till att det inte är pumpen som är problemet. Sedan kan du hitta orsaken och åtgärda läckan.

Hur du håller din hydroforpump tyst

Tänk på pumpvibrationer under installationen. Sättet du installerar en hydroforpump på kan förstärka ljudet den gör om du inte är försiktig. Installera inte pumpen direkt på kopparledningar eftersom pumpens vibrationer överförs till kopparn och låter som ett flygplan som kommer genom ditt hus. Använd i stället en kontakt för inloppet och utloppet för att minimera ljudet från vibrationer.

Varför det är bra att äga den bästa hydroforpumpen

En vattenhydroforpump hjälper till att öka trycket och volymen vatten som rinner från din kran eller duschhuvud. Livet med lågt vattentryck är en olägenhet. Om du någonsin har försökt att duscha under en rinnande vatten och behövt vända dig i cirklar bara för att bli blöt, då är du väl medveten om det. Lågt vattentryck kan göra enkla uppgifter som att bada eller borsta tänderna till ett krångel, men en hydroforpump kan vara den perfekta lösningen.

Vad är en vattenhydroforpump?

En hydroforpump ökar lågt vattentryck och flöde. Det ger den extra boost som behövs för att få ditt vattentryck till önskad nivå. En vattenhydroforpump ger tryck för att flytta vatten från en lagringstank eller genom ett helt hus eller kommersiell anläggning.

Vad orsakar lågt vattentryck?

1. Gravitation

Tyngdkraften antingen driver eller bromsarvattenflödet. Ju högre höjd där vatten måste levereras, desto lägre vattentryck. För att inte nämna, flera liter vatten väger en hel del. Om vattnet färdas uppför eller uppför flera våningar, vill gravitationen skicka det direkt ner igen. Byggnader lägre än deras vattenkälla kanske inte upplever samma problem. Skyskrapor, flerfamiljshus och hem och företag med flera våningar kräver en stor hydroforpump för att flytta vatten upp på många våningar.

2. Avstånd från vattenkällan

Avstånd från vattenkällan och storleken på vattenledningar påverkar vattentrycket. Om ditt hem eller företag sitter i slutet av vattenledningen kan vattenflödet vara lågt när det når dig. Och om dina vattenledningar är för små kommer en mindre mängd vatten att rinna genom dina armaturer.

3. Lågt vattentryck i staden

Ditt hus kan vara under vattenledningen, dina VVS-rör kan vara klara och du har fortfarande lågt vattentryck. Ibland beror lågt vattenflöde från lågtrycksvatten från din lokala vattenanläggning.

4. Ytterligare vattensystem

Ytterligare vattenbehandlingssystem eller andra vattenarmaturer till ditt hem ger dig färskvatten men kan minska ditt vattentryck. Att lägga till en hydroforpump kan återställa ditt vattentryck.

5. VVS-problem

Om lågt vattentryck är resultatet av gravitation, transport eller ytterligare system kan en vattentrycksförstärkare lösa problemet. Andra gånger kan dock VVS-problem vara orsaken. Innan du köper en vattentrycksförstärkare, kontrollera ditt VVS. Rören kan vara igensatta, eller så kan tryckreduceringsventilen behöva justeras.

Hur fungerar en hydroforpump när den är ny?

En ny hydroforpump ökar vattentrycket och i många fall förbättrar flödet. En hydroforpump fungerar precis som en fläkt. En fläkt har blad som snurrar runt för att öka luftrörelsen, och en hydroforpump har ett pumphjul inuti som ökar vattenflödet och trycket på samma sätt.

Vilka är komponenterna i en hydroforpump?

De flesta vattenhydroforpumpar, oavsett tillverkare, innehåller samma kärnkomponenter:

 • Motor
 • Impeller
 • Inlopp och utlopp
 • Tryck- eller flödesavkännande enhet

Hydroforpumpar har ett pumphjul som flyttar vatten som kommer in genom inloppet och ut genom utloppet. En motor får pumphjulen att snurra. Hydroforpumpar skiljer sig beroende på hur de suger in vatten och trycker ut det. Vissa vattenhydroforpumpar använder en snurrande propeller, medan andra använder ett oscillerande membran. Pumpar med oscillerande membran driver vatten med två oscillerande eller roterande plattor – en med koppar och en med fördjupningar. När tallrikarna rullar ihop pressar de ihop kopparna och tvingar ut vattnet. När tallrikarna rullar upp sugs mer vatten in.

Kommer en vattenhydroforpump att förbättra trycket och flödet i mitt hus?

En vattenhydroforpump ökar vattentrycket, vilket tvingar vattnet att rinna snabbare genom VVS-rör. Men det finns en pumpkurva att tänka på: När trycket som krävs för att flytta vatten ökar, minskar flödet.

Tänk på att lägga tummen över en trädgårdsslang. När du gör det kommer vatten ut med ett högre tryck, men flödet är begränsat på grund av din tumme. En hydroforpump fungerar på samma sätt. Den ger mest vatten vid den största flödeshastigheten under lågt tryck. Om vatten rör sig ut ur pumpen utan någon form av begränsning, rör det sig med en högre flödeshastighet. Men när en pump installeras i VVS i ett hus där vattnet måste färdas i uppförsbackar runt kurvor i rör genom en kökskran, då är flödet långsammare och trycket från pumpen högre.

Hur används hydroforpumpar?

Hydroforpumpar ökar lågt vattenflöde i vattensystem eller industriell utrustning och transporterar vatten från en sjö, damm eller lagringstank för användning i ett hem eller kommersiell byggnad. Ett hushåll som inte får tillräckligt med tryck från stadens vattenförsörjning skulle behöva en pump för att öka lågt vattentryck. Ett hotell behöver en stor kommersiell hydroforpump för att skicka vatten hela vägen till toppen.

En hydroforpump används också för att trycksätta vatten från en lagringstank och skicka det till en kran eller i hela ett hem. I ett regnuppsamlingssystem samlas till exempel vatten i en lagringstank. För att kunna använda den för att spola toaletter eller tvätta tvätt måste vattnet pumpas ut ur tanken och in i huset. Du skulle använda en hydroforpump för att flytta vattnet.

En enda vattenhydroforpump kan öka vattentrycket i ett helt hus. Ibland vill brunnsvattenanvändare öka flödet från en brunn med låg återvinning till sitt hem. Brunnar med låg utvinning producerar inte tillräckligt med vatten för att hålla jämna steg med hushållens efterfrågan. En vattentrycksförstärkare drar vatten från brunnsvattenbehållaren för att trycksätta vattnet i huset.

En privat brunn som inte producerar tillräckligt med vatten för att hålla jämna steg med efterfrågan kräver en lagringstank för brunnen att fylla med tiden och en hydroforpump från tanken för att hålla jämna steg med den dagliga efterfrågan.

Hur en hydroforpump hjälper den med lågt vattentryck

Om vattentillförseltrycket är otillräckligt för att uppfylla de erforderliga tryck- och flödesvärdena för VVS-armaturer, måste ett vattentrycksförstärkningssystem installeras. Det bästa sättet att lösa problemet är med en hydroforpump.

Tänk på att behovet av en vattenhydroforpump delvis bestäms av byggnadens egenskaper; eftersom minimivärdena för tryck och flödeshastighet anges vid fixturuttag, ökar sannolikheten för att behöva en hydroforpump för högre byggnader.

Vissa plaster kräver att alla hydroforpumpar är utrustade med en lågtrycksbrytare, som förhindrar att ett vakuum skapas när trycket på sugsidan når värden på 0.7 bar eller mindre. När negativt tryck inte beaktas uppstår ett fenomen som kallas kavitation, där små bubblor snabbt bildas och kollapsar i det strömmande vattnet. Kavitation kan orsaka lokala stötvågor, skada hydroforpumpens impeller och inducera mekaniska vibrationer, vilket också påverkar motorn som driver pumpen

Att använda en enda hydroforpump för mer än en byggnad är inte tillåtet enligt på många platser, förutom i projekt med flera byggnader som har en gemensam ägare. En enskild vattenkonsument får inte leverera tryckvatten till angränsande byggnader.

Tänk på att lågt tryck och flödeshastigheter vid fixturuttag har många möjliga orsaker, och du bör inte omedelbart anta att lågt vattentryck är att skylla på. Innan du installerar en vattenhydroforpump, se till att ditt problem inte beror på någon av följande orsaker:

Tilltäppta vattenledningar kan orsaka ett drastiskt tryckfall mellan serviceingång och förbrukningsställe, vilket är ett vanligt problem i äldre installationer.

Underdimensionerade rör, ett vanligt resultat av dålig VVS-konstruktion, kan ha samma effekt som igensatta vattenrör.

Du kan också ha en delvis stängd avstängningsventil som orsakar tryckfall, och lösningen är så enkel som att öppna den helt.

I något av dessa scenarier representerar installation av en vattenhydroforpump ett slöseri med pengar, och det överdrivna trycket kan faktiskt skada din installation. Även om det inte finns någon skada kommer du att slösa med el för att driva hydroforpumpen, och det för höga trycket kommer att höja flödet, vilket ökar din vattenräkning också. Innan du fortsätter, se till att du inte har en delvis stängd ventil och få en professionell bedömning av din installation för att verifiera att du inte har problem med rörledningar.

Hur ökar man effektiviteten till din hydroforpump?

Som med all utrustning som drivs av en elmotor är det möjligt att spara energi om en hydroforpump är utrustad med en frekvensomriktare (VFD) för varvtalsreglering. För motorer med fraktionerad hästkraft, som de som används i små bostadsapplikationer, är elektroniskt kommuterade motorer (ECM) ett mer kostnadseffektivt alternativ än VFD:er.

Det finns flera skäl till att det är vettigt att använda hastighetskontroll för en hydroforpump:

Den erforderliga tryckökningen kan variera beroende på aktuella byggnadsförhållanden. Det kan till exempel inte vara nödvändigt när efterfrågan på vatten är låg.

Tryckvariationer kan också orsakas av elbolaget. Till exempel kan lågtrycksproblem endast förekomma när vattendistributionssystemet upplever toppbehov.

Frekvensomriktare kan användas för att mjukstarta en vattenhydroforpump, vilket förhindrar startströmmen, som vanligtvis är fem till åtta gånger högre än märkströmmen. I avsaknad av en mjukstartande enhet orsakar denna inrush ett plötsligt spänningsfall, vilket kan skada känsliga elektroniska enheter.

När en vattenhydroforpump är utrustad med hastighetskontroll kan dess funktion justeras i realtid som svar på byggnads- och vattenförsörjningsförhållanden, vilket maximerar energieffektiviteten. I tillämpningar med fraktionerad hästkraft erbjuder elektroniskt kommuterade motorer den högsta tillgängliga energieffektiviteten samtidigt som de erbjuder inbyggd hastighetskontroll. För pumpar med högre hästkrafter, som vanligtvis används i kommersiella applikationer, är den bästa möjliga kombinationen att ha en trefasmotor med en frekvensomriktare.

Billig installation

Både pumpar och elmotorer har priser som är mycket känsliga för märkskyltens kapacitet, och deras effektivitet minskar när de arbetar under sina nominella hästkrafter. Överdimensionerade installationer är både dyra och ineffektiva, så att anlita en kvalificerad ingenjörsfirma för design och specifikationer rekommenderas starkt.

Förskottskostnaden för vattenförstärkarsystemet kan också reduceras om motorn använder en högre spänningsklass. Till exempel drar en 460-voltsmotor bara hälften av den ström som krävs av en 230-voltsmotor, förutsatt att båda har samma typskylt hästkrafter. Eftersom elektriska kretsar är dimensionerade baserat på ström och inte spänning, kretsen för den högre spänningsmotorn är den billigaste.

Viktiga funktioner att ha i åtanke innan du köper den bästa hydroforpumpen

 • Placering av vattenkälla – Vatten behöver högre tryck för att nå en högre plats. Om du bor i en lägenhet med flera våningar kan du behöva en högtryckspump för att få tillräckligt med vatten.
 • Flödeshastighet – Flödeshastigheten för din hydroforpump avgör hur mycket vatten den kan pumpa. Ett högre flöde är vanligtvis idealiskt om du har ett stort hushåll. Vissa kommer att ha en inbyggd flödessensor för att bestämma vattnet som vattenflödet ska vara vid.
 • Bar rating – Bar rating är det förväntade tryckvärdet för vatten som lämnar hydroforpumpen. Säg att din hydroforpump har ett barvärde på 1,5. Om ditt vatten ursprungligen hade ett tryckvärde på 0,7 kommer hydroforpumpen att fördubbla trycket.
 • Impeller – Impellern är bladet som trycker ut vattnet ur pumpen. Vissa modeller har fler pumphjul än andra, vilket kan bidra till att förbättra effektiviteten.
 • Kostnad – Din budget avgör kvaliteten på hydroforpumpar du kan köpa. Det är dock fel att tro att priset är ett tecken på kvalitet. En avancerad vattenpump kan komma med klockor och visselpipor, men en vanlig hydroforpump kan också få jobbet gjort.
 • Hushållens behov – Försök att räkna ut hur mycket vatten ditt hem kräver innan du investerar i en hydroforpump. Om du behöver mer vatten, kommer en högeffektiv modell att tjäna dig bättre än en vanlig modell.

Tänk också på hur mycket vattentryck du behöver. Kom ihåg att trycket påverkar flödet. Så om du vill ha snabbare flöde från dina kranar, kranar och duschmunstycken, köp en högtryckshydroforpump.

Ett varningens ord om vattentryck: För högt tryck kommer att slita ut ditt VVS-system och öka underhållskostnaderna. Nyare modeller har självomkopplingsförmåga och stängs av om vattentrycket överskrider en förinställd gräns för att lösa detta problem.

Om du duschar med högt vattentryck kanske du också behöver en frånluftsfläkt som klarar av den extra luftfuktigheten, så kolla dessa alternativ. Lågt vattentryck är sällan en upplevelse du tycker om. En hydroforpump kan få ditt vatten till den ideala trycknivån och förbättra vattenflödet.

Vikta saker att tänka på när du ska köpa en hydroforpump till din pool

Storlek

Även om tillverkarna är tydliga med vilken storlek beslag du behöver, kan de justeras för att fungera en mindre anslutning. Till exempel kan en hydroforpump som kräver ett 3 cm rör anpassas för att passa en 2 cm anslutning.

Innan du gör dessa ändringar av pumpens inställning, överväg motorns hästkrafter. Om röret som är för brett sätts på en motor med låga hästkrafter, får du ett svagt tryck. Omvänt kan en koppling som är för smal för en motor med hög hästkraft göra att motorn brinner ut.

Motorprestanda

Hydroforpumpar gjorda för privata simbassänger är vanligtvis 0,75 till 1 hästkrafter; det finns några modeller som faller utanför detta sortiment. Om du vill spara pengar på din elräkning är det bäst att välja den minsta hydroforpumpen som är kompatibel med din huvudpump.

Andra faktorer spelar roll för motorns prestanda. Hydroforpumpar som är förhöjda på sin bas kan släppa ut varm luft lättare. Detta förhindrar i sin tur att motorn slits ut innan det är dags. Om lågt ljud är viktigt för dig, leta efter en hydroforpump med en flerhastighets pumphjul.

Spänning

Många pumpar har dubbelspänning. Detta innebär att de kan användas med 120-volts eller 240-volts hushållsströmmar så länge du konverterar den till din valda spänning. En stor hydroforpump går ofta på 230 volt medan en liten använder 115 volt. Om hästkrafterna är höga och ditt hem går på 120 volt kan du behöva ta in en elektriker. Å andra sidan, om hästkraften är låg bör du vara okej att konvertera pumpen till 115 volt.

Vattenflöde

En hydroforpump är tänkt att öka flödet av vattnet utöver vad huvudpumpen kan göra. Flödeshastigheten mäts i gallon per timme eller gallon per minut. Ju högre flöde, desto bättre prestanda.

Vissa faktorer kan dock negativt påverka den flödeshastighet som hydroforpumpen är designad att producera. Det är här storleken på röret spelar in. Om du använder fel storlek rör för pumpen kan du oavsiktligt sänka vattnets flöde, vilket är motsatsen till vad du vill uppnå med en hydroforpump.

Hur väljer man effektivt den bästa hydroforpumpen?

När du väljer din pump måste du ta reda på hur många enheter eller apparater som använder vatten kan vara i gång samtidigt. Detta är allmänt känt som “kranar”. Till exempel kan 3 kranar vara din tvättmaskin, en kökskran och någon som använder en dusch eller slang på en gång.

För att bestämma flödet bör du också överväga avståndet från vattenkällan till din pump, och från din pump till det nödvändiga utloppet av vatten – ditt hem. Höjd, rörstorlek samt böjar kommer också att minska flödet. Detta är känt som systemfriktion en huvudförlust.

Vilka är då fördelarna?

En hydroforpump kommer att:

 • Använd mindre ström
 • Minska slitaget genom att eliminera onödiga pumpstarter
 • Förhindra utbrändhet genom att förhindra lågflödescykling. (drypande kranar/kran slås på och av snabbt)

En pumpkontroll kommer att:

 • Skydda pumpen från skador med torrkörningsskydd
 • Har justerbart tryck med en enkel strömbrytare
 • Skydda VVS genom att reglera trycket
 • Var lätt att installera och är snygg och kompakt
 • Ge konstant pålitligt tryck

Vi rekommenderar användning av en vattenhammaravledare med alla system. Speciellt med filtersystem och UV. Pumpar bör också alltid skyddas från strömstörningar.

Hur stor ska tanken vara?

För de flesta hus med medelstorlek rekommenderar vi en tank på inte mindre än 50L. Och det allmänna är alltid större är bättre. En trycktank rymmer endast cirka 1/3 av tankens kapacitet vid tryck. Blåsan i tanken brukar hålla i cirka 40 000 cykler, så ju mindre den cyklar desto bättre.

Genomsnittligt vattenbehov:

 • Stuga med 1 badrum – 1-2 kranar, 15–20 liter per minut.
 • Litet hem: 1 badrum, enplans – 2+ kranar, 30–40 liter per minut.
 • Typiskt hem: 1–2 badrum, enplans – 3-4 kranar, 40–50 liter per minut.
 • Större hem: 2 badrum, 2 våningar – 4+ kranar, 50–70 liter per minut.
 • Stort hem: 2+ badrum, 2 våningar, flera apparater – 5+ kranar, 70–110 liter per minut.
 • Stor byggnad: Flera badrum, apparater och nivåer – 6+ kranar, 90–250 liter per minut.

Vilka underhåll är viktiga göra?

Det bästa du kan göra är att kontrollera dina tankar varje månad bara för att se till att du inte tappar trycket. Återtryckning bör endast vara nödvändig ungefär var 4–6 månad, högst. Mer än troligt kommer blåsan att behöva trycksättas igen eller har gått sönder. Med våra tankar kan du köpa en ersättningsblåsa för mycket mindre än kostnaden för att byta ut tanken.

För att byta ut en blåsa, släpp helt enkelt ut luften med hjälp av tryckavlastningsventilen och lossa sedan enheten vid basen. Blåsan ska lätt komma ut. Det är bäst att ge tanken en ordentlig avtorkning för att ta bort eventuell ytrost och sedan låta den torka ordentligt. Sätt sedan helt enkelt in den nya blåsan, stäng enheten och sätt tillbaka trycket.

Behöver man vara orolig om har en för billig hydroforpump?

Ja självklart, men vi uppmanar dig att se till att blåsan är av EPDM-gummi om den kommer i kontakt med dricksvatten. Alla handelstestade blåsor är certifierade som EPDM. Billiga tankar använder ofta icke EPDM-gummi, och detta kan vara osäkert eftersom kemikalier som används vid tillverkningen kan läcka. Men oroa dig inte, dessa håller ofta länge nog så man kan byta utan några kvarstående skador.

Vanliga frågor om hydroforpumpar

Varför ska man använda en hydroforpump?

Hydroforpumpar är avsedda att ge vatten med högre tryck till en poolrengörare på trycksidan. Poolrensaren behöver trycket för att driva sig själv runt poolen, men poolfiltersystemet har vanligtvis inte tillräckligt med tryck på egen hand för att ge vad en av dessa rengöringsmedel behöver. Så frågan är då; varför ska du använda en poolrengöring med tryck på sidan?

Om du inte har en hydroforpump för närvarande, kommer det att kräva lite extra VVS och el för att installera en, så det kanske inte verkar vara en lönsam investering. Högtryckstvättare för pooler är utmärkta för att plocka upp stora skräp. Är du trött på att behöva näta löv från din pool dagligen? För människor som bor i skogbevuxna områden som ständigt upplever pooler fulla av löv och skräp, är en trycktvättare ett sätt att minska din underhållstid. Den kan hantera små kvistar och löv och samla dem i påsen så att du enkelt kan ta bort dem. Detta är i allmänhet bortom kapaciteten hos många andra typer av poolrengöringsmedel, vilket är anledningen till att rengöringsmedel för högtryckssidan är så attraktiva. De flesta poolrengörare på trycksidan kräver en hydroforpump för att ge den nivå av tryck de behöver för att köras. Att installera en hydroforpump där du för närvarande inte har en kan vara en extra investering initialt, men det kan löna sig i tid som sparas på lång sikt.

Vilka är fördelarna med att använda en hydroforpump till poolen?

Statiskt vattentryck leder till pålitlig poolrenare, vilket är den största fördelen med att använda en hydroforpump för din pool. När det är jämnt vattentryck som skickas till poolrensaren kan den röra sig snabbare och städa bättre. Vissa poolstädare fungerar inte utan en hydroforpump.

Vem ska köpa en hydroforpump till sin pool?

Alla som har en högtryckstvätt för sin pool behöver också en hydroforpump. Som namnet antyder använder en poolrengörare på trycksidan poolens tryckledning för framdrivning. Eftersom det återförda vattnet, inte det insugna vattnet, driver rengöringen på trycksidan, ger en hydroforpump tillräckligt hög flödeshastighet för att flytta rengöringen.

I vissa fall är pumpen som följer med en pool inte tillräcklig för poolens storlek. Detta scenario är vanligt för poolägare ovan jord. Med en hydroforpump kan du öka kraften på den befintliga pumpen för fullständig vattencirkulation från kant till kant.

Människor som har en gammal hydroforpump kan behöva ersätta den med en nyare modell. Hydroforpumpar håller vanligtvis 5 till 10 år. Om du märker ett hopp på din elräkning eller ett högt ljud från din poolbusterpump, är det dags att skaffa en ny.

Hur hög spänning kan det vara på en hydroforpump?

När det gäller elektriska krav finns det två aspekter att ta hänsyn till – strömstyrka och spänning. Strömstyrkan, eller styrkan av den elektriska strömmen, för en hydroforpump anges i löpande ampere och startampere. Startförstärkarna är alltid högre än de löpande förstärkarna, och din brytarbox bör uppfylla eller överträffa startförstärkarna.

Spänning är mätningen av elektrisk energi. Många hydroforpumpar är anslutna till 230 volt, men du kan ofta konvertera dem till 115 volt om det behövs. Hydroforpumpar som kan konverteras ger dessa instruktioner på motorn eller användarmanualen.

Går det att ha en timer på en hyrdroforpump?

Ja, du kan koppla en timer till en hydroforpump – det är ett utmärkt sätt att kontrollera elanvändning och tillhörande kostnader. En hydroforpump är inte självsugande, huvudpumpen måste vara påslagen och gå bra innan hydroforpumpen slås på, och hydroforpumpen bör stängas av innan huvudpumpen stängs av. Underlåtenhet att följa dessa instruktioner kan snabbt bränna ut en hydroforpump. Gör kontroll av timern till en del av ditt vanliga månatliga underhåll.

Vad är viktigt att veta innan man köper en hydroforpump till sin pool?

Innan installationen börjar måste du utse en dedikerad returledning för din pools hydroforpump. När du installerar pumpen, se till att den är minst en meter bort från kloratorn och poolvärmaren om din pool har dem.

När det gäller val av rörtyp och diameter, vissa poolpumpar kommer med en installationssats som innehåller de rör du behöver. Om din hydroforpump inte gör det, är den bästa typen av rör PVC, speciellt den stela typen. De flesta returledningar är kompatibla med ett 4 cm diameter rör, men det finns några som fungerar med 2 cm.

Hur installerar jag min hydroforpump om jag ska ha den till poolen?

Varje hydroforpump är olika och installationsinstruktionerna varierar. Det finns dock några universella installationstips. Se alltid till att pumpen är ordentligt fastsatt på ankare. När du installerar röret, mät noggrant och undvik att använda armbågsanslutningar. Slutligen bör RTV, eller rumstemperaturvulkaniserande, silikon vara ditt val av tätningsmedel för o-ringen, ankare och andra komponenter.

Hur vinterförbereder jag min hydroforpump?

Permanent skada kan komma till poolhydroforpumpar som inte är vinterklarerade före lågsäsong. När du stänger poolen, ta bort pumpens dräneringsplugg och släpp ut allt vatten. Ta sedan av slangen där den ansluts till utloppet och inloppet. De flesta hydroforpumpar har snabbkopplingar för att göra det enkelt att ta bort slangen.

Var används hydroforpumparna i det dagliga livet?

Hydroforpumparna används ofta i områden där du hittar system med extremt lågt vattentryck. Dessa pumpar hjälper till att öka vattentrycket i sådana områden. Du hittar denna typ av lågt vattentryck om du bor på de översta våningarna i flerbostadshus eller i slutet av någon vattenledning. Även du kan möta lågt tryck om många av ditt vattenledningssystem har många böjar emellan. Så du installerar vattenledningssystem, kom ihåg att upprätthålla högt vattentryck.

Rätt storlek på en trycktank?

Dimensionering av trycktankar spelar en viktig roll vid köp av pumpar. Utan rätt tankstorlek riskerar du att riskera att pumpen går sönder i förtid. Den korta cyklingen (pumpen går på och av) ​​för vattenpumpen är också ett allvarligt problem med trycktankar av felaktig storlek. En sak du måste vara medveten om är pumpens neddragning, och detta betyder mängden lagrat vatten du kommer att ha i systemet. En högre neddragning leder till längre körtid och följaktligen mindre cykler. Den rekommenderade cykeln är minst en minut eller två minuter för att möjliggöra effektiv motorkylning. Däremot kan pumpen med större enheter klassade 1HP och högre ha längre drifttid.

Det finns tre viktiga faktorer att ta hänsyn till-

 • Pumpens flödeshastighet är liter per minut (LPM)
 • Önskad körtid
 • In- och utskärningstrycket
 • Beräkningen av vattenpumpens uttag-

Hur underhåller man hydroforpumpen?

Mest av alla husägare har frågat, hur länge håller vattentrycksförstärkare? Det beror helt på enhetens märke, typ och övergripande utförande. Normalt ska en bra hydroforpump hålla runt 5 – 7 år. Men detta varierar beroende på hur du tar hand om din pump.

Nedan finns några användbara underhållstips för att hålla din vattenhydroforpump frisk-

Först dagligen, inspektera pumpen och se till att det inte finns några läckor, sprickor och andra skador. Se också till att pumpens hastighet motsvarar effekten i hästkrafter.

Kontrollera varje månad tätningar, lager och ledningar, se till att alla är i ordning. Lägg också märke till motorns prestanda genom att analysera temperaturen och vibrationerna. Du kan också byta motorkopplingar för att säkerställa att den fungerar optimalt.

Boka årligen en service av en tekniker en gång per år. Det är obligatoriskt att hålla din vattenhydroforpump i bra skick.

Kan jag använda en pump för att öka vattentrycket?

Ja, tryckpumpen är det perfekta svaret för att öka vattentrycket mellan varm eller kall vattentank och tejp.

Hur väljer jag en hydroforpump?

Innan du väljer ett hydroforpumpsystem måste du först designa ett system som kan uppnå tryckhöjdskraven enligt dina applikationskrav. Rekommenderas istället för att välja en stor pump, överväg att använda flera pumpar med mindre hästkrafter.

Vad är skillnaden mellan hydroforpumpen och en tryckpump?

Det finns inte många skillnader mellan de två, även om vissa märken kommer att märka sin pump som en “tryckpump” eller en “hydroforpump”. Normalt kallas de större pumparna ofta för “tryckpumpar”. Hur som helst, hydroforpumpar och tryckpumpar är väldigt lika.

Kan jag öka vattentrycket utan pump?

Nej, trycket kan inte ökas utan pump. Teoretiskt sett måste din vattenleverantör förse dig med minst 1 bar inkommande nättryck. Men det enda du kan göra för att öka vattenflödet genom att öka rörstorlekarna, ta bort eventuella små hål och restriktioner.

Hur fixar man dåligt vattentryck?

Kontrollera varje månad rörledningen och regulatorn för eventuella tilltäppningar och läckage. Med tiden kan din inre del av rören utveckla mineralavlagringar. Om den upptäcks rensa tilltäppningarna, regulatorn och täta läckaget. Installera en hydroforpump för omedelbar effekt.

Hur högt ska vattentrycket vara i ett normalt hushåll?

Normalt bar för ett hemmavattenrörsystem är mellan 2 och 5 bar.

Hur ökar man vattentrycket på en vattenpump?

Stäng först av kretsen som är dedikerad till brunnspumpen. Testa sedan luftpåfyllningsventilen med en lufttrycksmätare och ta reda på var ditt tryck sjunker. Om vattentrycket fluktuerar runt 2 bar eller lägre, öka det genom att justera tryckbrytaren (denna är placerad på röret som förbinder brunnen och trycktanken).

Är 5 bar för högt för vattentrycket?

Den idealiska vattentrycksnivån mellan 2–5 bar för hemmet. Om ditt vattentryck överstiger 5 bar, bör du installera en tryckregulator på din huvudvattenledning.

Är 3,5 bar tillräckligt med vattentryck?

Den idealiska vattentrycksnivån mellan 2–5 bar för hemmet. Så 3,5 bar är tillräckligt med vattentryck.

Vad är det maximala säkra vattentrycket för ett hus?

Svaret är 6 bar. Om någon trycksättning i vattensystemet överstiger denna mängd kommer att resultera i tusentals bortkastade liter vatten varje månad.

Var ska en vattentrycksförstärkare installeras?

Den bästa platsen att installera en hydroforpump är vanligtvis precis bredvid huvudvattenavstängningen. Och efter att ha tömt VVS-systemet på luft och vatten, måste du skära i din huvudvattenledning, löda eller limma de nya armbågarna, kopplingarna och rörsektionerna för pumpen.

Hur mycket kostar det att installera en vattentrycksförstärkare?

Du kommer att få många alternativ på internet och monteringskostnaden kommer att vara beroende på ditt område.

Vad gör att en vattenpump tappar trycket?

Orsaker till förlust av brunnspumpens fyllning kan uppstå på grund av en dålig fotventil. Men om du hittar en läcka någonstans i vattensystemet från pump och trycktank, genom rörledningar, ner till änden av röret i brunnen (fotventilen) som leder vatten ut eller luft in i systemet. Detta kan orsaka förlust av pumpfyllning och därmed förlust av vattentryck.

Hur fungerar nya hydroforpumpar?

Duschboosters fungerar på samma sätt som vattenboosters fungerar. Det fungerar på det sättet när lågtrycksvatten dras och matas till snurrande pumphjul som skapar en kraft som forsar ut vattnet vid högt tryck.

Vad är in- och avstängningstryck?

Inkopplingstrycket är när pumptrycket är lågt och pumpen startar medan avstängningstrycket är när det maximala önskade trycket uppnås och pumpen stängs av.

Påverkar rörstorleken trycket?

Naturligtvis har storleken på slangen en direkt inverkan på vattentrycket. Storleken betyder i termer av diameter och även rörets längd. Om du vill ha mycket vatten att fördela, rekommenderas att du använder en slang med bred diameter. När rörets längd ökar i enlighet därmed minskar rörets tryck. Så längre slang, desto lägre flöde.

Hur underhåller jag mitt hydroforpumpsystem?

Alla företag har någon annan typ av underhållsprocess och det bör utföras enligt tillverkarens rekommendationer.

vibrationsisolatorer krävs inte hela tiden, men kan vara användbara om vibrationer och buller behöver minimeras. Vanligtvis är pumpens bas ingjutad på golv eller stöd. Den totala fundamentvikten bör vara minst 2,5 gånger pumpens vikt och man kan montera basen med vibrationsisolatorer. Du bör också använda flexibla röranslutningar för att förhindra stress eller skada på rören eller pumpflänsarna.

>>> Är du intresserad av ett garage? Klicka här.

Varför är vattentrycket lägre på andra våningen?

Anledningen är för varje 3 m ökning i höjd; kommer vattnet att förlora ett visst hydrostatiskt tryck. Se diagrammets hydrauliska prestanda för varje pump för att förstå flödet.

Hur installerar man en hydroforpump i hemmet eller byggnaden?

En typisk hydroforpump är utformad för att installeras i ditt hems huvudvattenledning från ackumulatortank eller kommunledning. Dessa är installationsprocessen är ganska enkel och snabb.

Så här gör du:

Stäng först av din huvudvattenventil vid mätaren. Töm också allt vatten från dina pumpar och lämna dina kranar öppna för att hjälpa till att släppa ut instängd luft före/efter installationen.

 • Rengör vattenröret som går in i ditt hus med hjälp av ett smärgelpapper. Detta kommer att hjälpa pumpkopplingarna att lätt greppa om röret.
 • Skär nu in i vattentillförselledningen med hjälp av slangskäraren.
 • Placera din hydroforpump på plats. BDessförinnan måste du också kapa och montera kopparröret samt kopplingar som kommer att gå från hydroforpumpen till befintlig vattenledning.
 • Ta nu isär alla kopparrör samt kopplingar och rengör varje del med smärgelpapper.
 • Applicera sedan flussmedel på anslutningarna och löd sedan ihop delarna.
 • Anslut nu din hydroforpump till elpanelen under ledning av en professionell.
 • När allt är gjort ordentligt, öppna vattentillförselventilen vid mätaren och låt kranarna gå i några minuter för att släppa ut eventuell instängd luft inuti rören.
 • Kontrollera tryckindikatorn på din nya pump för att se om vattentrycket har förbättrats. Om du har gjort alla inställningar på rätt sätt, bör du kunna se den fina mängden vattentryck i alla röranslutningar.

Hur justerar jag vattentrycket?

Det finns två sätt att justera vattentrycket. Först och främst kan hydroforpumpen ha en inbyggd tryckregulator och du kan bara justera den vid pumpen. Använd skruven eller ventilen på hydroforpumpen som kräver ett litet varv för att justera trycket.

Den andra för att justera vattentrycket är vid hemmets tryckreduceringsventil, den är normalt gjord av brons. Det finns en mutter på ventilen, och du måste vrida den moturs för att minska vattentrycket. Börja långsamt och gör en halv centimeter långt varv åt gången och kontrollera trycket steg för steg.

Vem behöver en vattentrycksförstärkare?

Pumpen fungerar genom att hämta vatten från vattentanken eller gemenskapsledningen och öka dess bar för att säkerställa att vattnet rinner med konstant tryck i ditt hemkranar och duschmatning. Majoriteten av dessa pumpar har kapacitet upp till 3-4 bar, vilket är mer än tillräckligt för hushållsvattentryck. Det finns några för att orsaka lågt vattentryck.

Dålig VVS – Om ditt VVS-system inte gjordes ordentligt, kommer du sannolikt att uppleva tryckutmaningar.

Läckage – Även det minsta läckaget i huvudröret kan hämma trycket i ditt rörsystem.

Slutet av linjen – om ditt hem är i slutet av matningsledningen eller på ett högt golv, kommer du sannolikt att uppleva lågt vattentryck.

Högtrafik – Under den här tiden är alla hemma, de flesta kranar och kranar är igång. Flödeshastigheten sjunker avsevärt.

Lågt tryck från elnätet – Vattentrycket i kommunen eller lokalområdet kan vara lågt, vilket leder till lågt flöde hemma.

Kan man jämföra en hydroforpump med en fläkt?

En hydroforpump fungerar precis som en fläkt där den har blad som snurrar runt och den ökar luftrörelsen. På samma sätt har hydroforpumpen ett blad inuti som en fläkt och dess ökande vattentryck. På tekniska termer fungerar en pump genom att trycka ner vattnet med hjälp av tryckluft.

När pumpens utloppsventil öppnas forsar vattnet ut och skjuts genom VVS-systemet. Om du inte använder vatten från tejp kommer trycket att nå den maximala inställda gränsen och pumpen stängs av. Återigen pumpas hydroforpumpen kontinuerligt vatten medan trycket minskar gradvis tills det når ett förinställt låg. Sedan stängs pumpen av igen och väntar på att enheten fylls på vattentanken. Så här fortsätter hydroforpumpens cykel.

Vilka saker är bra att ha koll på innan du köper din hydroforpump?

 • Det totala avståndet från vattentanken till det längsta utloppet eller kranen som ska servas i hemmet eller trädgården
 • Det tryck som krävs
 • Vill du ha en tyst pump?
 • Vill du ha en ekonomisk hustryckpump gällande strömförbrukning?
 • Avståndet mellan din tank och utloppet längst bort
 • Storleken på tryckpumpen du behöver beror på avståndet vattnet behöver för att färdas från tanken till det längsta utloppet. Mät detta avstånd först. Ju längre avstånd desto större tryckpump behöver du.
 • Höjden på uttagen i bostaden

I ett enplanshus är det högsta utloppet normalt endast höjden på duschen (Max 1,8m). I en dubbelplansbostad kan det högsta utloppet på plan 2 vara upp till 5m. Högre igen för hem med fler nivåer. Till detta mått läggs höjden eller lyftet som vattnet måste resa upp till huset vertikalt från vattentanken. Att flytta vatten uppåt är att flytta vattnet mot gravitationen. I allmänhet måste tryckhöjden för detta vara minst 20–50 meter.

Hur sänker man ljudnivån på en hydroforpump?

Det finns ett antal sätt att minska mullret. Att Lägga till en trycktank är ett sätt. Detta kommer att minska hur många gånger pumpen cyklar

Täck pumpen: Omslut pumpen i ett pumplock som tillåter luftflöde runt pumpen för att säkerställa att pumpen inte överhettas. Kvalitetspumpkåpor som passar de flesta tryckpumpar på marknaden som finns i vår butik.

Vad gör en hydroforpump?

Genom att köpa en hydroforpump slipper du irritationen av att hantera lågt vattentryck. Du kommer inte att behöva ta itu med frustrationen av att bada under sipprande duschmunstycken eller försöka göra trädgårdsarbete med en torr kran. Men glöm bara inte att skaffa ett duschmunstycke som är byggt för att klara högt vattentryck. Även samma erbjudande för dina toalettförsörjningslinjer.

Hydroforpumpar garanterar en stabil vattenförsörjning, vilket innebär att du kan få vatten när som helst och var du behöver det. Detta är viktigt när man har ett hushåll som behöver vatten för olika behov.

Lågt vattentryck kan göra enkla aktiviteter som att bada, borsta och diska svåra. Med en hydroforpump kan du förebygga vattenförsörjningsproblem och göra det enklare för ditt hem.

Hushållens hydroforpumpar tjänar vanligtvis ett av två syften. En typ är specifikt för badrum, de ger dig ett konsekvent och robust vattentryck så att du kan njuta av fantastiska duschar och bad så länge du vill.

Vissa hydroforpumpar har också sekundära användningsområden, till exempel med poolrengörare eller för att dra vatten ur grunda brunnar. Oavsett om du använder pumpen för att duscha eller rengöra din pool, är det viktigt att välja en pump som ger dig rätt mängd tryck du behöver.

Vilka frågor är viktiga att ställa innan du köper en hydroforpump

Detta är den kompletta guiden för att köpa en hydroforpump. Det täcker:

 • Vad är en hydroforpump?
 • Hur fungerar en hydroforpump?
 • Vilka är de viktiga egenskaperna hos en hydroforpump?
 • Behöver jag en hydroforpump?
 • Vilken typ av hydroforpump behöver jag?
 • Hur installerar jag en hydroforpump?

Så om du vill öka lågt vattentryck i hemmet är det här guiden för dig.

Låt oss börja.

Vad är en hydroforpump?

En hydroforpump är en liten mekanisk enhet som kan anslutas till ditt hems VVS-system. Pumpen kan detektera när vattentrycket är lågt och sedan automatiskt öka prestandan för inkommande vattentillförsel till önskat tryck.

Enkelt uttryckt, om du ofta upplever lågt vattentryck när du använder kranar, duschmunstycken eller andra apparater i ditt hem, kan en hydroforpump öka trycket i vattnet.

Hur fungerar en hydroforpump?

Hydroforpumpar är mekaniskt sett ganska enkla verktyg. Pumpen har ett inlopp (där vattnet kommer in i pumpen) och ett utlopp (där vattnet kommer ut ur pumpen). När den är installerad mellan dina vattentankar och vattenutlopp, kommer en hydroforpump att använda en uppsättning pumphjul för att öka trycket på vattnet som rör sig genom ditt system. Här är en steg-för-steg-guide för hur det fungerar:

Steg 1: Vatten kommer in i pumpen

Hydroforpumpen drar in vätska i pumpen genom nättillförseln eller bryttanken (ett inlopp).

Steg 2: Pumphjul aktiveras

När vatten kommer in i pumpens kammare aktiverar pumpen pumphjulen.

Steg 3: Vatten lämnar pumpen

Pumphjulen snurrar sedan i hög hastighet och ökar trycket i vattnet innan de går ut genom utloppet.

Hydroforpumpar finns i olika utföranden beroende på märke och kan fungera med enstaka eller flera pumphjul, beroende på ditt systems krav.

Vilka är de viktiga egenskaperna hos en hydroforpump?

Det finns fyra viktiga egenskaper hos en hydroforpump som du bör vara medveten om när du fattar ett köpbeslut. Dessa är:

 • Flödeshastighet
 • Tryck/stångsvärde
 • Systemtyp
 • Huvudimpeller

Vad är då flödeshastighet?

Detta är den maximala mängd vatten som kan lämna pumpen varje minut.

Till exempel kan öka flödet till 12 liter vatten per minut även om det inkommande flödet bara är 3 liter vatten per minut.

Om du har en stor familj i ett hem av betydande storlek, kan du behöva en pump med högre flöde.

Notera: Var medveten om att om du drar från elnätet så får du endast lagligt dra 12 Lpm. Om du behöver mer, måste du installera en bryttank.

Vilket tryck ska det vara i min hyrdroforpump

Detta är trycket vid vilket vattnet kommer att matas ut ur hydroforpumpen. Till exempel har pumpen 1,5 bar. Om ditt vattentryck är 0,7 bar kommer pumpen att fördubbla ditt vattentryck. Återigen, om du har en stor familj i ett hem av betydande storlek, behöver du förmodligen en kraftfullare pump.

Vilken riktning ska min hyrdroforpump vara i?

Hydroforpumpar finns i antingen positiva eller negativa typer. Detta bestämmer hur pumpen ska aktiveras. En positiv pump aktiveras av gravitationen. En negativ pump aktiveras av ett tryckfall mellan pumpen och enheten. För en fullständig förklaring om positiva och negativa pumpar, läs vår guide här.

Vad är ett pumphjul?

Hydroforpumpar drivs med hjälp av ett impellersystem. Tänk på “flygplansmotorer” och du är på rätt väg. I de flesta moderna hydroforpumpar kan du ha enstaka eller flera pumphjul. Ju fler pumphjul, desto kraftfullare är pumpen.

Behöver jag en hydroforpump?

Om du tror att du har problem med lågt vattentryck och du funderar på att köpa en hydroforpump, finns det ett enkelt trestegstest som du kan utföra för att testa ditt flöde. Allt du behöver för detta test är: en måttkanna, en timer och en miniräknare.

 • Steg 1: Placera en 1 liters måttkanna under kranen eller duschen
 • Steg 2: Slå på problemkranen eller duschen helt
 • Steg 3: Tid hur lång tid det tar att fylla kannan

Om det tar mer än 6 sekunder att fylla kannan har du lågt vattentryck.

Obs: Vi rekommenderar också att du skaffar en kvalificerad rörmokare för att bedöma de krav som behövs för ditt hem.

Vad orsakar lågt vattentryck?

Följande är några faktorer som orsakar lågt vattentryck:

 • Avstånd från vattenkällan
 • Ytterligare vattensystem
 • Dåliga rör

1) Gravitation

Tyngdkraften uppmuntrar eller bromsar vattenflödet. Om höjden som vattnet måste transporteras till är hög kommer vattentrycket att sänkas. Vattentrycket och höjden är omvänt proportionella mot varandra.

Till exempel, om du vill pumpa vatten upp till en höjd av 200 m, kommer vattentrycket att sänkas eftersom det kommer att rinna uppåt. Detta beror på att gravitationskraften attraherar vattnet mot marken, och denna kraft kommer att öka när vattnet fortsätter att röra sig uppåt. Därför kommer en vattenhydroforpump att behöva med den befintliga pumpen för att överföra vattnet till önskad höjd.

En byggnad under vattenkällan har inte samma problem. Därför behöver butiker, bostäder, lägenheter och skyskrapor alla stora hydroforpumpar för att överföra vattnet.

2) Avstånd från vattenkällan

Avståndet från vattenkällan och storleken på vattenröret påverkar vattentrycket.

Om din företagsplats eller bostad ligger i slutet av en vattenledning, kan vattenflödet till din företagsplats eller bostad vara för lågt. I ett sådant fall måste du ha en vattenhydroforpump om du vill ha full vattenförsörjning fram till ditt hus eller affärsområde.

3) Ytterligare vattensystem

Ytterligare vattenreningssystem eller andra vattenanordningar i ditt hus kan överföra färskvatten till ditt hus men minska vattentrycket.

En vattenhydroforpump ger mycket hjälp för att uppnå önskat vattentryck.

Kommer en hydroforpump att öka flödet?

En hydroforpump kan bara öka trycket på vattnet eller andra vätskor. På grund av dess design, det kan inte öka flödet. Men i vissa fall ökar det trycket och flödet av vätskan.

Hur väljer jag en hydroforpump?

När du väljer en hydroforpump bör du välja en pump som kan uppfylla kraven på tryckhöjden enligt din applikationsbehov, även om den behöver uppnå det designade flödet på en liten del av dagen. Överväg att använda flera pumpar med mindre kraft istället för att välja en större pump.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top