Den bästa hyveln 2022 – Test av olika hyvlar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

STANLEY 1-12-005 Hyvel

STANLEY 1-12-004 Hyvel

STANLEY 1-12-136 Hyvel

STANLEY 1-12-100 Hyvel

Klicka här för att se hyvlar.

Bästa hyveln 2022

Är du en slöjdentusiast eller ska göra något trähantverk är förmodligen en hyvel ett måste, därför är det väldigt viktigt att den hyveln man köper matchar kraven och ens behov. Har man lagt ner mycket tid på ett hantverk vill man inte att ens val av hyvel ska försvåra eller helt enkelt förstöra arbetet. Det är därför viktigt att köpa en bra och kvalitativ hyvel.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra hyvel på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken hyvel som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem hyveln så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa hyveln. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa hyvlarna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla hyvlar som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa hyveln inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test hyvel 2022

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa hyveln på nätet. När du letar efter den bästa hyveln finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa hyveln enligt min forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en hyvel efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa hyveln för dig:

 • Hyvlars anatomi
 • Groda
 • Bladets vinkel
 • Bladets tjocklek
 • Metall och träkropp
 • Gjutning
 • Slipning

Hyvlars anatomi

Även om det är väldigt enkelt i sitt koncept, är det moderna hyveln ganska komplext i sin konstruktion. Att förstå vad de enskilda komponenterna är och hur de påverkar flyghyvelns prestanda är nyckeln till framgångsrik justering, användning och underhåll av verktyget. Hyvelns kropp är den stora biten av trä eller metall som alla andra komponenter är fästa på.

På plan med metallkroppar är en stor gjuten kil monterad på kroppen. Känd som grodan, fungerar denna som det huvudsakliga stödet till bladet och detta glider normalt bakåt och framåt för att öppna och stänga hyvelns mynning. Munnen är den rektangulära öppningen i hyvelns sula genom vilken bladet sticker ut och spånen kommer fram vid hyvling. Bladet eller hyveljärnet, som det också kallas, sitter på grodan.

Ovanpå bladet och fäst vid det är kapsyljärnet eller spånbrytaren. Förutom att det ger extra styvhet åt bladet, gör kapsyljärnet att rakningen som kommer genom munnen krullas och går sönder. Håller bladet och locket järnenheten mot grodan är spaklocket. Djupjusteringsratten styr hur långt bladet sticker ut genom botten av munnen och därmed skärdjupet på bladet. Bladets snedställning eller vinkel i förhållande till hyvelns kropp styrs av sidojusteringsspaken. Bänkplanen har ett stort handtag baktill, ibland kallat väskan och en knopp framtill.

Groda

Grodan är en viktig faktor när du köper ett bänkplan eftersom det är den ena delen av hyveln som stöder bladet. Hur väl designad grodan är och hur väl den passar på hyvelns kropp kommer i slutändan att avgöra hur väl hyveln presterar. Det finns två huvudstilar av groda som är vanliga idag, Bailey och Bedrock. Bailey-grodan finns på de flesta hyvel och sitter ovanpå en bearbetad yta på hyvelnkroppen. Helt justerbar, denna typ av groda hålls på plats med två skruvar som endast kan nås när hyvelaggregatet har tagits bort.

När skruvarna har lossats kan en finjusteringsknopp på baksidan av grodan användas för att ändra grodans position för att öppna eller stänga hyvelns mun. Som jämförelse har grodan i urbergsstil, som också sitter på en maskinbearbetad yta på hyvelns kropp, en urtagning på vardera sidan som positivt placerar grodan på två åsar i den plana kroppen. Detta håller grodan rak mot kroppen. Bedrock-grodan kan justeras för att öppna och stänga hyvelns mynning, utan att behöva ta bort planjärnsenheten, med hjälp av två skruvar på baksidan av grodan.

Bladets vinkel

Vinkeln på bladet i ett plan har stor inverkan på hur och vad det kan skära. Blad som presenteras i en lägre vinkel mot träet, såsom blockplan, är perfekta för att skära ändfibrer eftersom bladet skär i stället för att skrapa. Blad som presenteras i mycket höga vinklar som skrapplanen och några av de kinesiska planen är idealiska för att bearbeta exotiskt timmer och grader med komplexa ådringsmönster eftersom de minimerar rivning.

De flesta bänkplan, om inte annat anges, kommer att presentera skäreggen i en vinkel på 45 grader mot träet, vilket gör att hyveln kan bearbeta de flesta löv- och barrträd effektivt. Det är värt besväret att överväga vilka typer av virke och vilken typ av hyvling du kommer att göra innan du väljer ett plan.

Bladets tjocklek

Tjockleken på bladet avgör hur styvt bladet är. Om bladet är särskilt tunt kan bladet böjas något under kapning, vilket orsakar tjat. Detta kommer att lämna en dålig, nästan räfflad finish på ytan av träet. Tjockare blad är mer motståndskraftiga mot denna böjning och ger en märkbart jämnare finish.

Metall och träkropp

Både metall- och träplan har sina fördelar och nackdelar. Plan med metallkropp är betydligt tyngre än sina motsvarigheter i trä och är mycket mer slitstarka, särskilt när man arbetar med mer slitande träslag. Den lägre vikten som träkroppen erbjuder är fördelaktig vid hyvling under långa perioder och träsulan kommer inte att markera eller skada arbetet som ett metallplan kan göra. Hyvlar med metallkropp är verkstadens arbetshästar, medan trähyvlar utmärker sig för att lämna en särskilt fin finish på alla träslag.

Gjutning

Formhyveln, även känt som ett formplan, skapar de former och konturer som finns i trägjutning och trim. Detta anrika handverktyg har en rik historia i skapandet av de utsmyckade lister som finns i tidiga europeiska katedraler och andra dekorativa interiörer. Ofta krävs mer än ett gjutningsplan för att skapa anpassad trim – ett stort krökt plan kan användas först för att skapa en bred kontur längs längden av en trimbräda, följt av två eller flera mindre plan som skär spår eller rundade pärlor för att ge trimmen en snyggare look.

Slipning

Hyvla järn kan slipas för hand med vattenstenar, oljestenar eller diamantstenar eller mekaniskt med en slipmaskin. Platta alltid till och polera baksidan och avfasningen på det plana bladet innan det används för första gången. För att spara tid vid slipning av hyveljärn, slipa en mikrofas på kanten av skärfasen. Detta är en fas som är 1 eller 2 grader brantare än huvudfasningen och blir den primära skäreggen för bladet. Eftersom den är mycket kortare än avfasningen är den mycket snabbare att slipa och underhålla.

Lista över de bästa hyvlarna 2022

 • Bäst i test: STANLEY 1-12-005 Hyvel
 • Populärast: STANLEY 1-12-004 Hyvel
 • Premiumval: STANLEY 1-12-136 Hyvel
 • Billigast: STANLEY 1-12-100 Hyvel

Typer av hyvlar

Blockhyvlar

Med en längd på cirka 150 mm, är blockplanen dimensionerade för att användas med en hand och utmärker sig för att göra fina efterbehandlingssnitt och trimma ändfibrer. Bladet är placerat i en lägre vinkel än på ett bänkplan och bladet är vanligtvis placerat med skärfasningen uppåt snarare än nedåt. Denna ytliga skärvinkel gör att bladet bättre kan skära igenom träfibrerna i ändfibrerna och lämnar en fin, slät finish. Andra exempel på blockplan är förklädesplan, så kallade eftersom de är tillräckligt små för att passa in i en förklädesficka och trimplan.

Blockhyveln i fickstorlek är idealiskt för att trimma små ytor, men det är för kort för att räta ut brädor. Bladet är placerat med den avfasade sidan uppåt; bättre modeller har en justerbar mun för en supertunn rakning. Blockplan finns i två varianter: standard, med ett blad lutat i 20 grader, och lågvinkel, med 12-graders stigning.

Blockhyvel med låg vinkel

Det lågvinklade blockhyveln skär av ändarna enkelt och ligger bekvämt i ena handen, vilket gör det perfekt för att montera bältros, snabbt raka ner hörnen på svällda dörrar och finjustera geringssnitt på trim.

Slipning av bladet

Ett plan skär inte ordentligt om inte bladet är knivskarpt. Även ett nytt plan måste finslipas innan du använder det. Du behöver inga snygga verktyg för att få en acceptabel fördel; en slipsten eller sandpapper duger. Den del som kräver lite övning är att hålla strykjärnet stadigt i en konsekvent 25- till 30-graders vinkel utan att gunga det, upprätthålla ett fast, nedåtriktat tryck rakt över avfasningen. (Om allt detta är bortom dig, köp en slipguide som klämmer fast bladet i perfekt vinkel.)

Slipa först på en våt medelstor vatten- eller oljesten eller på vått/torrt sandpapper med korn 220 placerat på en död plan yta, som glas- eller marmorkakel. Upprepa processen på en fin sten eller ett finare sandpapper. Stryk med en cirkulär rörelse tills du känner en grad på baksidan av kanten, vänd sedan strykjärnet för att ta bort graderna genom att gnugga baksidan platt på stenen och lämna en ren, vass kant. Slutligen, håll järnet vasst när det inte används genom att förvara hyveln på sidan och rensa bort harts från barrträd med en trasa som har doppats i terpentin eller thinner.

Justering av blockhyveln

Person som hyvlar en långkant genom att trycka med båda händerna och trycka ner den främre knappen framåt med det bakre handtaget. Applicera ett jämnt tryck med båda händerna, tryck ned den främre knappen och framåt med det bakre handtaget. För att göra skärningen enklare, sneda hyveln så att diagonalt motsatta hörn av botten, eller sulan, är inriktade på samma kant. Kontrollera kanten med jämna mellanrum med en fyrkant och justera bladet i sidled om du är iväg.

Att ta en för stor tugga med ett plan kommer att fastna i verktyget eller riva ut säden. Börja med strykjärnet för ett grunt snitt och öka gradvis skärdjupet tills du kan producera en kontinuerlig, obruten rakning. För att ställa in skärdjupet, vrid på djupjusteringshjulet tills järnets skärkant sticker ut något under sulan. Om hjulet är för hårt, backa något på skruven som håller hävarmen och järnet på plats. Använd sidojusteringsspaken för att placera skäreggen parallellt med mun.

Vissa blockplan har en munjusteringsknapp för att variera bredden på munöppningen. En smal öppning ger en tunnare rakning och är bäst för fin finish. En bredare öppning möjliggör ett djupare bett och snabbare avverkning av trä, men ökar chansen att riva säd.

Utjämnarhyvlar

Den kortaste i längden av gruppen av plan som klassificeras som bänkplan, är utjämningsplanen dimensionerade och viktade för att ta slutliga efterskärningar vid tillplattning och utjämning av brädor. Normalt är det sista hyveln som används när man tar en bräda från grov till slät, utjämningshyveln används endast när brädan är platt. Ett ordentligt slipat och ställt utjämningsplan lämnar en mycket finare finish på trä än vad som kan uppnås genom slipning. Klassificerat efter längd är utjämningshyveln nr 3 kortare med cirka 175 mm och lättare än utjämningshyveln nr 4 som vanligtvis mäter cirka 200 mm.

Ett utjämningsplan är en typ av bänkplan och är mer av ett efterbehandlingsverktyg. Den lämnar en mycket finare yta än sandpapper och är cirka 20 cm lång. Utjämningshyveln hålls med båda händerna. Bladet är antingen slipat för att vara mycket rakt, med en lätt båge, eller med rundade hörn. Detta för att förhindra räfflor eller vågor eftersom syftet är att skapa den jämnaste, finaste ytan för ett färdigt projekt.

om du letar efter en hyvel eller rubank så besök vår sida
Om du letar efter en bra hyvel eller rubank så kan du kolla in vår tabell ovan!

Uppbyggnad

Bygget av ett utjämningsplan är: metall, en spak, en spaklock, en spaklocksknopp, en munjusteringsskruv, en djupjusteringsmutter, ett handtag och en knopp (ibland gjorda av trä), och naturligtvis strykjärnet/ blad. Som i alla handverktyg kan vissa modeller ha mer eller mindre av dessa bitar och bobs som nämns ovan, men för det mesta kommer det inte att vara någon stor skillnad mellan dem.

Kostnad

Det finns några plastiga limegröna modeller för så lite som 150 kr. Med risk för att upprepa oss, säger vi bara igen att det inte alltid är rätt väg att köpa den billigaste modellen. Om något är löst kan hyveln tjattra och förstöra lager eller möjligen vara ett säkerhetsproblem. Det finns några kraftigare plan som kostar runt 400 kr. Dessa har snygga trähandtag och en tung metallbas.

Ett bra hyvel kan vara dyrt, det är sant, men även användare av elverktyg finner att de sträcker sig efter dem eftersom de möjliggör en större precision och noggrannhet. Det finns dock några sätt som ett utjämningsplan av högre kvalitet kan bli billigare än elverktyg i det långa loppet. För det första, om du äger ett bra hyvel kan du äga det hela ditt liv. Spara ihop till ett plan av hyfsad kvalitet – de håller längre och kommer att tjäna dig väl.

Japanska utjämningshyvlar

Detta är en tvådelad. Vi gör ett fall för det japanska utjämningshyveln, även kallat “kanna 鉋.” Kannan kräver ett drag-slag i motsats till push-slaget som används med ett västerländskt utjämningsplan. Den ena kan tycka att den ena eller den andra rörelsen är mindre ansträngande, du måste helt enkelt prova båda och se vad som fungerar bäst för dig. Kannan har en elegant design och mycket färre klockor och visselpipor än westernmodellen. Inga onödiga krusiduller.

Trots sin enkla design är det fortfarande ett komplext verktyg som ger en rejäl kraft. När den justeras och hålls korrekt har en kanna av god kvalitet minimal kontakt med träets yta. Detta gör att den kan uppnå sina berömda papperstunna spån. Kannas design är enbart för smidig hyvling. Många träarbetare svär vid dess förmåga att skapa så fina ytor och tunna spån. Vi tänkte att vi skulle nämna kanna som ett andra alternativ. Vissa tänker på det som ett mer avancerat plan, och det är sant att det är lite svårare att använda än det vanliga västernhyveln som har två handtag till kannas noll. Kannan är ett exakt verktyg som hyvlar med lätthet.

Uppbyggnad

Kanna har bara fyra delar: kroppen av hyveln eller kanna-dai, bladet eller kanna-ba, spånbrytaren eller oase-gane och spånbrytarens hållstift eller osae-bou. Kannan prioriterar funktion och justerbarhet. Kanna, liksom många handverktyg, kräver noggrann justering och uppmärksamhet av användaren. Kanna-ba (bladet) är tjockare och tyngre än det på ett västra hyveln, för att minska tjattret. Kanna-ba är ett tunt lager av hårdstålsmedja svetsad till ett stort lager mjukt järn för att möjliggöra lätt skärpning.

Kostnad

Vilken typ av järn som används påverkar priset på hyveln. Dyrare modeller använder smide och billigare modeller använder massproducerat lågkolhaltigt järn. Nu är Kanna definitivt dyrare än sina västerländska motsvarigheter. De är verkligen vackra verktyg om vi får säga det själva. De har en enkel design utan onödiga krusiduller.

En billigare kanna kostar runt 750 kr. Vi skulle säga att det inte finns någon anledning att oroa sig för kvalitet här. Även de billiga modellerna är välgjorda och robusta verktyg. I den dyrare delen av spektrumet kan ett japanskt utjämningsplan köra så högt som 6 500 kr! Utan tvekan är dessa plan vackra föremål. Vi föreställer oss att det är lika trevligt att använda dem som att titta på dem. Om du letar efter en lyxigt smidig hyvlingsupplevelse och har möjlighet att betala mer för det, är kanna smoothing-hyveln rätt väg att gå.

>>> Är du intresserad av fogsvansar? Klicka här.

Jackhyvel

Jackplan är en hårdare typ av bänkplan gjorda av metall. Uppkallad efter sina “jack of all trades”-egenskaper, är jackhyveln ett bänkplan för allmänt bruk. De är bra på grövre arbeten som att klippa av stora bitar för att jämna ut obearbetat trä som du förbereder för ett projekt. Som namnet antyder anpassar de sig (inom rimliga gränser) till de flesta allmänna hyvelarbeten. Jackhyveln har fått sitt namn från att vara “Jack of all trades”-hyveln i verkstaden.

Ofta är utgångspunkten för alla plansamlingar, Jack-hyveln för allmänna ändamål eller No 5-hyveln, som det klassificeras, kan användas för att både platta till och jämna ut brädor, vilket gör det till det mest mångsidiga bänkhyveln i verkstaden. Med en längd på cirka 350 mm är Jack-hyveln märkbart längre och tyngre än utjämningsplanen.

Användning

Domkraftsplanen är längre än andra bänkplan, vanligtvis cirka 35 cm lång. Tack vare sin längd är domkraftsplanen bra på att erodera bort de högsta vågorna i ojämnt trä. Domkrafter är robusta, tunga plan som ser ganska formidabla ut och är pålitliga mot envis trä.

Domkraftshyveln är inte det mest känsliga verktyget, men det har en viss grad av noggrannhet på grund av dess metallkonstruktion och handtag. Det lämnar inte en perfekt slät finish eftersom dess syfte ligger mer i att ta bort lager. Det är därför de flesta handverktygsanvändare äger mer än ett plan. När du bearbetar en träbit börjar du vanligtvis med de mer robusta verktygen och arbetar dig mot de snyggare.

Uppbyggnad

De flesta jackplan är gjorda av metall sedan 1800-talet. Den centrala delen av hyveln kallas kroppen och botten av kroppen kallas sulan. Sulan är där blocket kommer i kontakt med träets yta. I jackplan av metall är kroppen gjord av segjärn.

Den centrala delen av hyveln är kroppen eller blocket och botten av detta är sulan, vilket givetvis är där blocket kommer i kontakt med träets yta. I ett metallträplan, vilket är vanligast och vad vi kommer att diskutera, är kroppen gjord av segjärn.

I allmänhet har domkraftsplanen en kamspak, en hävstångslock och ett hylsa med en äggulans djupjusteringsskåra. Man anpassar djupet på järnet/bladet efter hur fint eller kurs arbetet ska bli. En spånbrytare skruvas fast på bladet för stöd och för att klippa spånen vid hyvling. Detta hjälper också till att undvika pladder. Spaklocket håller spånbrytaren och strykjärnet/bladet på plats. Den skruvas genom spånbrytaren och bladet in i grodan.

“Grodan” är en metallbit som stöder knivaggregatet och förhindrar tjatt (hoppa runt som en groda). Grodan sitter precis under järnet (bladet). Bladet är tillverkat av härdat kolstål och vilar på grodan (eller “bädden”) i “munnen”. Hyljärnet/klingan finns på baksidan av kapsyljärnet och hålls samman av kapsylskruven. Jackplanen har också ett bakre handtag och ett rundat främre handtag som kallas en knopp som vanligtvis är gjorda av trä. Det bakre handtaget kallas ibland en tote och finns i två former: öppet och stängt.

Kostnad

Jack-plan varierar från hyfsat billiga till mycket dyra. Handverktyg är i allmänhet inte billiga, de är riktiga verktyg och för vissa är de vackra föremål i sig. Ibland är de till och med dyrare än elverktyg. Om du äger ett bra handverktyg kan det tjäna dig väl hela ditt liv. Ett verktyg av god kvalitet kan gå i arv i generationer.

Många skulle rekommendera att köpa någonstans i mitten om du kan. Du köper ett verktyg som du kommer att använda hela tiden och du vill se till att det är av god kvalitet och så säkert som det kan vara. Om ditt jackplan inte kan hantera frakt är det förmodligen inte så robust som det borde vara.

Realistiskt sett vill man inte sätta detta i den nedre delen av prisspektrumet eftersom det verkar vara så dålig kvalitet, men varje träarbetare måste välja sina verktyg enligt sina personliga budgetar och prioriteringar. Vi skulle rekommendera att spara ihop till något lite högre kvalitet, dessa verkar kosta runt 600 kronor.

I den dyrare änden finns jackplan för 2 000 kr och uppåt. Vi skulle inte rekommendera att köpa en av dessa om du är nybörjare, men om du är på marknaden efter ett vackert jackplan som är pålitligt och estetiskt tilltalande – gå för det. Men tro inte att du behöver köpa ett jackplan för 2 000 kr för att vara en “riktig” handverktygsanvändare. Om du älskar arbetet och ägnar din tid åt det, kommer ett solidt jackplan i mellanklassen att vara lika bra.

ska man köpa hyvel eller elhyvel
Många undrar om en elhyvel eller vanlig hyvel är bäst, svaret är att det beror på dina behov

Förhyvlar

Används för tillplattande uppgifter, det främre hyveln eller nr 6-hyveln är det kortaste av utbudet av bänkplan som används för att tillplatta brädor. Med en längd på cirka 460 mm, har det främre hyveln en sula som är tillräckligt lång för att inte följa topparna och dalarna som finns på en icke platt bräda. Istället åker hyveln över dalarna och tar bara spån från topparna, och jämnar ut brädan innan den jämnas ut. Det främre hyveln kan även användas för att kvadrera material innan kant till kantskarvning.

Fogarhyvlar

De längsta planen som produceras är No 7 och No 8 jointer eller prova plan. Som namnet antyder är deras primära funktion att räta ut sidorna på brädor innan skarvning. Med nr 7 som mäter cirka 510 mm och nr 8 som mäter cirka 600 mm, har dessa plan långa sulor som gör att de kan glida över toppar och dalar i brädans yta och skär bort från topparna tills brädans kant är helt platt. Fogplan kan också användas för att platta till ytorna på brädor.

Skulderhyvlar

Till skillnad från bänk- eller blockplanen har skulderplan blad som sträcker sig över hela hyvelns bredd. Detta gör att hyveln kan skära över hela sin bredd. Används främst för att skära falsar som de som finns på tappaxlar, den är också idealisk för att trimma och klippa rakt mot ett hörn och axelplanen har platta sidor för att göra detta. Axelplan finns i en mängd olika storlekar för att passa alla storlekar av arbete.

Tjurnäsahyvlar

En kortare version av axelhyveln, bullnose-hyveln används för finare arbeten som att ta slutskärningar vid montering av tappar samt småskaligt arbete. Vissa tjurnosplan har avtagbara fronter så att de kan omvandlas till mejselplan så att bladet kan arbeta in i hörn. Bladen på dessa plan är vanligtvis något bredare än kroppen för att förhindra att kroppen binder sig mot falsens vägg. Detta säkerställer ett rakt, fyrkantigt snitt.

Kaninhyvel

I likhet med axelhyvelns funktion har rabbet- eller falshyveln ett antal fysiska skillnader. Liksom skulderplanen har rabbet-plan blad som sträcker sig över hela hyvelns bredd så att de kan skära platt till sidan av arbetet. Till skillnad från axelplanen har rabbetplan staket som refererar till ytan på brädan som falsas och håller skärningen perfekt parallell. Ett inbyggt djupstopp på dessa plan säkerställer att det erforderliga skärdjupet inte överskrids. Vissa rabbet-plan har också en vass sporre som skär igenom träfibrerna framför det plana bladet för att ge ett rent snitt vid falsning över ådningen.

Ploghyvel

Ploghyveln används för att skära långa spår och dadoer i brädor som de som används för montering av lådbottnar i lådor. För att säkerställa att snittet är parallellt med brädets sida har plogplan justerbara staket som använder brädans kant som referens. Vanligtvis levereras dessa plan med ett urval av blad, var och en kan skära en specifik spårbredd. Används ofta till förmån för en fräs när det är viktigt att spåret skärs exakt.

Routerhyvel

Ser nästan ut som en korsning mellan ett hyvel och en ekerrak, används routerhyveln främst för att rensa ut spår, dadoer och mycket grunda hål. Ibland försedd med staket för rakt arbete, kan routerhyveln också användas fri hand. Fräshyveln erbjuder två skärlägen för bladet. Den första i brädläge har bladet omslutet av den plana kroppen. Den andra positionen ser att bladet är i det yttre läget med bladet exponerat framtill. Denna andra position gör att routerhyveln kan skära rakt in i hörnen.

Japanska hyvlar

Det japanska hyveln är ett enkelt men extremt effektivt koncept av ett vasst järnblad som hålls i en träkropp. Denna enhet dras mot användaren snarare än skjuts och på grund av detta är hyveln mer exakt och mindre ansträngande att använda. Träkropparna är mindre benägna att markera eller skada ytan på arbetet än metallkroppar och är idealiska för ömtåliga arbeten såväl som mer tung hyvling. Dessa plan har alla kroppar gjorda av japansk vit ek, ett hårt, rakkornigt trä som är gynnsamt för användning i träbearbetningsverktyg. Bladjusteringar görs genom att knacka på bladet med en hammare eller klubba.

Bänkhyvel

Bänkhyveln – så kallat för att det används oftast på arbetsbänken – är ett tvåhandsplan som har en ratt framtill och ett handtag baktill för att styra med båda händerna. Dess rakblad sitter i en 45-graders vinkel med avfasningen nedåt. Bladets djup är justerbart och de flesta bänkplan har en spånavvisare ovanför skärbladet. Mer än 20 typer av hyvel faller under beteckningen bänkplan.

Snickerihyvlar

Snickerihyvlar gör de räfflor och snitt som är nödvändiga för att passa ihop fogar i fin träbearbetning. De är ofta namngivna efter den typ av skarv som de skär, såsom rabbetplan och laxstjärtsplan. Dessa hyvel kommer med blad och guider i olika storlekar, så kallade axlar, som hjälper användaren att skapa enhetliga snitt och skåror längs sidorna eller ändarna av en träskiva. Det finns ett brett utbud av specialsnickarhyvlar för att skära spår och skåror av olika bredder och djup, och med träfibrerna och mot den (tvärsår).

Vanliga frågor om hyvlar

Vad är en hyvel?

Nya träarbetare kanske undrar vad ett hyvel är. Ett hyvel (även stavat “hyvel”) är i grunden en vass mejsel som hålls i en vinkel, i en trä- eller metallkropp, som låter dig platta till, jämna till eller forma en bräda för möbeltillverkning. Hyvel finns i många olika former, storlekar och material. Heck, vi har över 100 olika hyvel. Så vi vet att det kan vara riktigt förvirrande att förstå vilka hyvel du behöver. Men oroa dig inte, vi ska försöka förenkla detta för dig och visa dig vilka hyvel du ska skaffa först, vilka som kan vänta till senare och vilka du kanske aldrig behöver. Trähyvlar är den äldsta stilen av handhyvel. De flesta av historiens finaste möbler gjordes med handhyvlar av trä. Och några av mina favorithyvel passar in i denna kategori. Trähyvlar brukar också vara de mest prisvärda bänkplanen.

Den äldsta stilen av träbänkplan har ett enkelt metalljärn (dvs ett blad) som hålls hårt på plats med en träkil. Senare modeller av träbänkhyvlar introducerade en spånbrytare på strykjärnet för att minska tilltäppning av halsen. Träplan kräver lite mer arbete att justera än metallplan, men det är inte svårt att lära sig. Och det kan vara roligt. Du flyttar fram och justerar järnet i sidled med några kranar på toppen och sidan av järnet, och du sätter järnet på plats genom att knacka på kilen.

Om du har gått för långt kan du lossa järnet genom att slå hälen på hyveln med en klubba, genom att slå på slagknappen eller genom att slå på toppen av hyveln. Vi tycker faktiskt att det är ganska roligt att justera trähyvlar. Träutjämningshyvlar och foghyvlar kan vara knepiga att få om och trimmas upp precis, men planen är inte dyra, så det är värt experimentet. Och när de väl är finjusterade är de söta att använda. Och de har ett fantastiskt historiskt utseende.

Vad finns det för olika typer av hyvlar?

Bänkhyvlar är handhyvlar som används så ofta att de vanligtvis “sitter på bänken” och används för att tillplatta, dimensionera & utjämna trä. Exempel inkluderar Jointer Planes, Jack Planes, Smoothing Planes och Block Planes. Snickerihyvel är specialplan som används för att skapa eller avsluta fogar. Som exempel kan nämnas rabbetplan, plogplan, skulderplan, tunga och spårplan, överfräsarplan, etc. Ett gjutplan (eller ”gjutplan”) är ett träplan som används för att skära dekorativa profiler på en bräda. Exempel på gjutplan inkluderar dedikerade gjutplan, hålor och rundor, sniperäkningar, pärlplan etc.

Skrubbhyvel

Ett jackplan (eller ett “framplan”) används för den initiala grova tillplattning av en bräda. Detta handhyvel är vässat med en extrem camber, eller “båge”, och har en vidöppen nattfjäril, vilket möjliggör enklare och snabbare grovborttagning av träet, speciellt vid hyvling över ådringen. Detta kallas “skrubbning”. Dessa hyvel utmärker sig för att få ut vridningen ur brädet och få det mer eller mindre platt. Dedikerade skrubbplan är mindre än ett jackplan, men används för samma ändamål.

Handhyvel

Nästa hyvel som rör veden är ett fogplan (eller ett “Try-plan”). Det här mycket långa hyveln är idealiskt för precisionsplattning av en bräda (efter att jackhyveln grovt tillplattat det), och det ger en nästan färdig yta. Den hoppar längs de höga punkterna och förser gradvis ner dem alla tillsammans. Den används också för att “foga” kanten på en bräda, eller skapa en exakt 90 graders kant till den tillplattade ytan. Detta är viktigt när du behöver limma upp brädor till en bordsskiva.

Utjämningshyvel

Det sista hyveln som rör veden är ett kortare hyvel som kallas utjämningsplan. Det är främst till att ytbehandla träets yta. Ett högt avstämt utjämningsplan med en tät mun kan ge en klippt yta som är överlägsen vad slipning kan göra. Som namnet antyder fungerar detta bäst för att platta till grova ytor och för att räta ut kanter. Den är lång och ganska bred, och den gör absolut raka snitt. På grund av längden och bredden kan den också täcka en stor yta på kortare tid. Detta gör den perfekt för en stor mängd arbete, och proffs väljer ofta detta.

Baileyhyvlar

Nu ska vi hoppa in i metallhyvel genom att prata om den vanligaste stilen du kommer att möta: Bailey-patentstilen. Bailey-planen patenterades av Leonard Bailey i mitten av 1800-talet, och hans revolutionerande design påverkade verkligen de flesta hyvel som följde. På grund av hans design som innehöll ett justerbart skärdjup och spaklock, köpte Stanley Rule & Level-företaget hans tillverkningsföretag och patent och tillverkade miljontals av dessa plan. I början av 1900-talet satte Stanley in namnet. Dessa hyvel är den vanligaste typen av bänkplan i metall och relativt prisvärda. Priserna på Stanley Bailey-plan har dock skjutit i höjden de senaste åren. Men du kan fortfarande hitta bra erbjudanden.

Dessa hyvlar varierar i storlek från ett baby-storlek #1 plan hela vägen upp till ett monster #8 jointer plan, med några delstorlekar däremellan. När du handlar efter vintage Stanley Bailey-plan kommer du att märka ett “typnummer”. Det hänvisar till versionen. Varje gång nya framsteg gjordes släpptes de som en ny “typ”, allt från typ ett ända upp till typ 20. Åsikterna varierar, men de flesta upplever att kvaliteten nådde en topp mellan typ 11 och 13, och att kvaliteten sjönk kraftigt under och efter andra världskriget.

Berggrundshyvlar

Bed Rock hyvel var en överlägsen linje av bänkplan tillverkade av Stanley, baserade på patent från några andra geniala människor. Bed Rock-planen har fått sitt namn från den solida och smidiga bearbetade gjutningen som grodan sitter på, vilket leder till mindre risk för vibrationer när man handhyvlar en bräda. Enligt vår mening är detta den viktigaste egenskapen hos hyveln. Denna typ av plan har också en enklare mekanism för att öppna och stänga munnen; med hjälp av justerskruvar på baksidan av grodan, utan att behöva skruva loss grodan, som du gör på Bailey-planen.

Priset på vintage Bed Rock-plan är astronomiska jämfört med Bailey-planen, på grund av den överlägsna designen och den jämförande knappheten. Det finns ett par avancerade moderna tillverkare som tillverkar plan i Bed Rock-stil. Prislappen är hög, men inte mycket högre än vintage Bed Rock-plan. Och du behöver inte renovera dem.

Övergångshyvel

Övergångshyvel är en korsning mellan ett hyvel av trä och ett hyvel av metall. De har metalldelar med en träkropp. Du kanske tror att de var den evolutionära länken mellan bänkplan av trä och bänkplan av metall, men de släpptes faktiskt efter de ursprungliga bänkplanen av metall. Vad vi förstår var det för att tilltala människor som gillade justerbarheten hos metallhyvlar, men som saknade träsulor och träkroppar på bänkplanen helt i trä. Det kunde också ha varit ett sätt för verktygsföretag att erbjuda en mer prisvärd linje av bänkplan.

Transitional hyvel är mycket billigare än hyvel helt i metall. Ibland tycker vi att övergångsplan är utmanande att få upp till den nivå som krävs för ett utjämningsplan eller skarvplan, men risken att prova dem är låg eftersom priset är så lågt. Och de fungerar underbart som ett jackplan, eftersom Jack-plan används för grovt arbete och behöver inte vara mycket trimmade. Men vi kommer att diskutera det i nästa avsnitt, som handlar om jackplan.

Lågvinkelshyvel

En mindre vanlig vintage bänkplansdesign som härstammar från Stanley, är hyveln med låg vinkel avfasning. Stanley sålde ursprungligen ett par domkraftsplanstorlekar (62 & 64) och en utjämningsplanstorlek (164). De är i huvudsak en hybrid mellan ett bänkplan och ett blockplan. Denna stil av hyvel har inte en rörlig groda, utan använder en justerbar munöppningsmekanism istället. Den använder inte heller en spånbrytare som avfasade plan använder. Det solida järnet sitter helt enkelt stadigt mot den låga vinkelplansgjutningen.

Denna typ av plan har fått en del dragkraft de senaste åren eftersom flera moderna plantillverkare har försökt återuppliva stilen. Den har en bra flexibilitet eftersom den, beroende på hur du vässar järnet, kan användas som ett lågvinkelplan för att kapa ändfibrer, som ett normalt bänkplan för standard handhyvling, eller som ett högvinkelplan för att hyvla svårfiggade träfibrer. Men att köpa två extra blad kan bli dyrt. De vintage avfasade planen har vissa designbrister och är också så sällsynta att priserna är alldeles för höga. Så vi tenderar att föredra de moderna versionerna från ett par olika hyvekstillverkare. Men vi ska prata mer om avfasade hyvel om några minuter.

Brittiska hyvlar

Om du har en stor verktygsbudget och vill ha de snyggaste och vackraste hyveln som finns, titta då på vintage brittiska infillplan, ofta kallade skotska infillplan.

Dessa otroligt välgjorda metallplan tillverkades vanligtvis med mycket höga toleranser. De är väldigt styva och tunga (för att undvika vibrationer), de har tjocka järn och spånbrytare och har täta munnar, som alla är idealiska för att göra fina spån på lövträ. Många av dessa plan är eftersökta av samlare till mycket höga priser. Men du kan leta efter relativt billiga hyvlar av användarklass, som inte är i nyskick och är prissatta för att användas i din verkstad istället för att förvaras i ett fodral eller ett valv. Du kan välja ett snyggt infillplan, som det som visas ovan, som saknar varumärke, vilket sänker priset ytterligare.

Blockhyvel

Om du är en gör-det-själv-entusiast som letar efter en kompakt och effektiv enhet, kommer blockhyveln att tjäna dig väl. Den är känd för att fungera underbart och kan lätt kontrolleras av nybörjare.

Dessutom erbjuder den en mängd fördelar, och du kan använda den för att forma, kapa, ådra och fasa trä. Mångsidigheten som erbjuds är imponerande, och vi kunde också använda den med en hand. Enhandsmanövreringen gör det till ett otroligt finishverktyg som också är kostnadseffektivt. Eftersom det är prisvärt för alla kommer du att hitta lokala träarbetare som använder det.

Det är inte allt; eftersom det finns 2 typer av blockplan, som inkluderar standardvinkeln och lågvinkelversionen. Standarden har ett blad med en fas vänd uppåt i 20 grader. Å andra sidan finns en miniatyrversion i fickformat av denna, vilket gör den lätt att bära med sig.

Bänkhyvlar

Bänkplan kan vara mycket mångsidiga och kan variera i längd. De är väldigt populära bland dem som arbetar mycket med trä och är kända för att vara en avgörande del av arbetsprocessen. Dessutom har den ett vasst blad som sitter på en stigning och placeras i 45 grader. Fassidan är vänd nedåt och konar med ett kapstål som den är förstärkt med. Detta förhindrar igensättning av alla slag och hjälper till att fungera kontinuerligt och smidigt.

Tjurnäsahyvel

Därefter, om du letar efter en produkt för detaljerat arbete, kommer bullnosen att vara ett utmärkt val. Den är liten och mäter 10 cm, vilket gör den perfekt för användning med kaniner som är mindre än biten. Det finns en liten metallnäsa framtill på bladet, och som fungerar som ett naturligt stopp. Därför är det nödvändigt att använda kaniner som är mindre i storlek. Dessutom är bladen bredare än kroppen, vilket säkerställer smidig funktion. Den kan användas för att skära längs fibrerna och ändfibrerna.

Kombinationshyvel

Ett stort problem som nybörjare möter är att de inte har råd att köpa hela uppsättningen av specialverktyg för hantverk. Detta lämnar många processer ofullständiga, och du kan ofta inte arbeta med många föremål av olika former och storlekar på grund av detta. Men det är precis där kombinationsplanen kommer in. Dessa används inte mycket, men de låter dig byta ut fräsen vilket gör den perfekt för ett stort antal jobb. Du kommer att få fördelarna med en kanin och ett gjutplan båda från denna produkt.

Mejselhyvel

Detta är ett mycket enkelt alternativ som gör att arbetare kan arbeta med perfektion. De har ingen form av skydd på framsidan av bladet. Detta gör det lättare att skära och rengöra tills de kanter som blad med skydd inte kan nå. Så om du letar efter att skapa intrikata mönster kan det här hjälpa dig.

Fingerhyvel

Om du måste arbeta på tunna brädor, så är fingerplan perfekt. Dessa har smala bredder och är gjorda för högt specialiserade jobb. Detta inkluderar att tillverka en fiol där dessa kan användas för att rengöra fogarna efter att ha limmat dem väl. Nu är nackdelen här att du inte kan justera dem på något sätt. Det visar sig vara ett problem, speciellt i en hantverkarverkstad där det kan finnas sulor av flera slag. Använd därför detta för enkla jobb, och du bör inte ha några problem med det. Vi kommer att föreslå att du mäter tjockleken på brädor som behöver bearbetas innan du fortsätter.

Cirkulär hyvel

Medan fingerplan inte kan användas för böjda sulor, är kompasshyveln speciellt utformat för att ta hand om det. Detta är en mycket ovanlig typ och är också känd som ett cirkulärt plan. Det fungerar på böjda ytor och gör att du kan jämna ut dem väl.

Jackhyvel

Om du letar efter allt du behöver är jackhyveln det du vill ha. Trogen namnet erbjuder detta mycket mångsidighet och hjälper dig att ta bort vridningar och skevningar på nolltid alls. De kan också användas för räffling av brädor av alla storlekar. Nu i allmänhet är ett jackplan 30-40 cm långt, och du kan köpa en specifik storlek beroende på användningen. De används ofta av hantverkare som ett ersättningsverktyg eller när det finns ett begränsat antal verktyg.

Förhyvel

Detta är ett av de längsta bänkplanen på den här listan, och det är 35–45 cm långt. Längden gör den oumbärlig för proffs som arbetar med trä. Detta används vanligtvis på grova brädor, och det kan snabbt ta bort överflödigt material. Längden låter dig räta ut ett arbetsstycke, och det ökar dess fördelar.

Japanska hyvlar

Nästa upp är ett verktyg som är mycket populärt bland japanerna och som nästan tas om hand på ett religiöst sätt. Den rengörs och slipas av varje japansk hantverkare varje dag innan arbetet börjar och hålls med omsorg. Dessutom är japanerna kända för att överföra det till nästa generation av hantverkare, och dessa förblir lika skarpa och starka som någonsin. Om vi ​​går vidare till konstruktionen är den här ett bra exempel på konst när det kommer till japanskt trähantverk. De är enkla att titta på och har allt som behövs för att kalla det ett hyvel.

Det finns en polerad och vacker ekkropp, en spånbrytarstift och ett blad som hålls på plats av stiftet. En klubba kran finns också och som kan användas för att göra justeringar av bladet. Dessutom är det tänkt att det japanska hyveln ska ge en med överlägsen kontroll och fullständig noggrannhet. Detta gör den till en bra match för västerländska verktyg, även om den är mycket enklare och minimalistisk.

Gjuthyvel

Att gjuta hyvlar fungerar utmärkt när det kommer till att göra möbler och andra former av hantverk. De är designade för att fungera på kantlister och gjutning och hjälper dig att ta hand om hörnen. Och det är inte allt; detta är känt för att vara mycket hållbart och kan hålla i flera år. Vissa används till och med efter att ha passerat 100 år, och det gör det säkert kostnadseffektivt.

Är hyvel något jag behöver?

Ett hyvel är ett specialiserat verktyg utformat för att hålla ett skärpt blad för att utföra en specifik träbearbetningsuppgift. Det skjuts eller dras vanligtvis längs en yta för att skära eller jämna till en träbit. Innan introduktionen av motordrivna elverktyg behövdes handhyvlar för att överbrygga gapet mellan grovt virke och färdiga projekt.

Hyvel har definitivt en plats i en modern träarbetares arsenal. När du arbetar med stora projekt är det svårt att konkurrera med hastigheten och noggrannheten hos elverktyg som fog eller hyvel. Rätt avstämda hyvel kan dock ge dig överlägsna resultat när det kommer till utjämning och annat fint arbete. Att använda handverktyg i kombination med elverktyg är en tillrådlig strategi att följa för de flesta av dina träbearbetningsprojekt.

Blockhyvlar är ett av de mest praktiska verktygen att ha i en butik. Det är oftast ett kompakt mindre format som lätt passar handen. Blockhyvelns bredd är i allmänhet rätt små, och bladet sätts in i verktyget med den fasade sidan uppåt.

Standard blockrutor är inbäddade i 20° vinkel. I kombination med ett blad som har en 25° vässad fas är den inkluderade vinkeln 45°. Detta är det bästa för de flesta allmänna uppgifter. Blockplan med låg vinkel är inbäddade i en 12° vinkel. I kombination med ett blad med en 25° vässad fas är den inkluderade vinkeln 37°. Denna lägre vinkel är bättre för svåra fibrer och hyvlande ändfibrer.

Vad för tips bör jag tänka på?

Vid hyvling är det bäst att variera läget för det utövade trycket genom hela snittets längd. Börja snittet med mest tryck vid tån på hyveln, centralisera trycket genom snittets huvudlängd och utöva mer tryck på hälen på hyveln för att avsluta snittet. Detta ger det bästa, jämnaste resultatet.

Tryck

Sätt kanten på spånbrytaren högst 0,8 mm ovanför bladets skärkant. Förutom att bryta upp träspånen när de kommer ut genom munnen, ger spånbrytaren stöd och extra styrka till skäreggen för att förhindra prat.

Spånbrytare

För att eliminera risken för mejsling när du använder ett utjämningsplan, runda bladets vassa hörn för att förhindra att de gräver in sig.

Runda hörn

Ta dig tid att finjustera ditt plan före första användningen. Vid behov, platta till fram- och baksidan av bladet samt fram- och baksidorna på spånbrytaren. Om dessa passar perfekt ihop utan mellanrum, får bladet fullt stöd från spånbrytaren. Se också till att det är full kontakt mellan bladet och grodan, fila ner eventuella höga punkter i gjutningen. Full kontakt mellan dessa tre föremål säkerställer att bladet ger sin bästa prestanda.

Är underhållet viktigt?

Vid användning kommer sulorna på både metall- och träplan att slitas och bli något ojämna. Enstaka tillplattning av sulan på något plan bör vara en del av underhållsrutinen. Använd en lappplatta och slipmassa på metallplan och ett fint slippapper monterat på en lappplatta eller annan plan yta för trähyvlar. En vanlig, lätt beläggning av verktygsolja på alla bearbetade ytor och rörliga delar skyddar gjutjärns- och stålplan från rost. Håll alla komponenter rena och fria från trädamm och spån.

Vad ska jag tänka på när jag väljer den bästa hyveln?

Metall kontra trä

Handhyvlar är gjorda av trä eller metall, och det bästa hyveln för dig beror på om du arbetar i en verkstad eller på en arbetsplats.

Metallplan är tyngre än träplan, och vissa träarbetare använder den extra vikten till sin fördel: de behöver inte trycka ner hårt på hyveln för att raka bort träet. Att justera bladdjupet är lättare på ett metallplan. De är ofta gjorda av pulverlackerat gjutjärn för hållbarhet och har antingen metall- eller trähandtag.

Träplan är lättare än metallplan, så de är smidigare för att hyvla trä som står upprätt där ett tyngre metallplan kan vara tröttsamt att använda. Traditionalister i träbearbetning älskar den mjuka känslan av slitna trähyvlar, och att poängsätta en som är ett sekel gammal kan vara en bedrift. Men att justera bladdjupet i ett träplan kräver ofta användning av en klubba, vilket tar tid. För hantverkare som älskar trähyvlar är den extra tiden väl värt det.

Låg vinkel

Tillverkade av metall men lättare i vikt än andra metallplan, lågvinklade plan är grundare på djupet och kommer ofta med tjockare blad som är lätta att justera. Om du är ny på träbearbetning är ett lågvinkelplan ett utmärkt första plan att börja med eftersom det är lätt att ställa in och kontrollera.

Bekvämt grepp

En stor knopp och ett böjt bakre handtag kan göra det bekvämare att använda ett tungt plan. Små hyvel kommer ofta med bara en enda vred för att styra hyveln, och vissa hyvel helt i trä har bara ett träblock som användaren greppar medan han glider hyveln längs med träet. På ett plan med två handtag greppas handtaget vanligtvis av användarens dominerande hand, medan vredet framför fungerar som ett andra handtag för att styra hyveln. Runda metallhandtag är acceptabla, men polerade trähandtag absorberar mer vibrationer och stötar, vilket gör dem mer bekväma att använda.

Vilka hyvlar behöver jag för enkla träarbeten?

Om du tittar på träbearbetning med handverktyg, var det första du förmodligen gjorde att leta efter, ja några handverktyg. Och det kanske var lite överväldigande. Gemenskapen av träarbetare med handverktyg (eller unplugged träarbetare om du föredrar det), är passionerad och noggrann. Ingen verktygsspecifikation eller detalj är för liten för att undgå att nämnas.

Handverktygsanvändare handlar om att arbeta avsiktligt och medvetet, även om det innebär att arbeta lite långsammare. Att välja dina handverktyg kan kräva lite mer kunskap än att köpa elverktyg. Så det har naturligtvis sporrat tillväxten av samhällen som denna att dela med sig av insikter och vägleda nykomlingar genom den (till en början) skrämmande världen av handverktyg.

Det grundläggande

Okej, låt oss börja med grunderna. Det här är hyvel du bör ha i din butik. Inget märkvärdigt, bara hyveln du kommer att nå för det mesta. Vi har valt tre som följer en gemensam ordning från grovast till jämn. Vid hyvling börjar man med ett grövre bänkplan som kan hantera oregerligt eller råmaterial. Sedan kommer ett blockplan, som klarar generellt till mer detaljerat hyvlingsarbete. Slutligen används ett utjämningsplan för att skapa en färdig, slät yta.

Vad ska jag tänka på när jag köper vintage hyvlar?

När vi först började köpa och samla på vintage handhyvlar inkluderade mycket av den tillgängliga informationen vi läste på nätet olycksbådande varningar om skeva, vridna sulor, instabila grodor och trasiga strupar. Lät mer som en Stephen King-film än en diskussion om verktyg! Med rekommendationer för utvärdering som involverade tekniska fyrkanter och känselmått. Vi var övertygade om att inget vintageplan vi köpte någonsin skulle kunna fungera korrekt förrän vi varvade sulan och bearbetade varje kontaktyta. Det tog oss bara att lida genom att platta till ett eller två plan för att komma till mina sinnen och ifrågasätta vad fan vi försökte åstadkomma.

När vi faktiskt började skärpa, ställa in och använda hyvel, insåg vi att de flesta av dessa varningar bara var en massa obefogat tjafs. De allra flesta vintageplan vi har ägt och använt under åren var faktiskt bara bra. Att använda ett snyggt nytt Lie Nielsen- eller Veritas-plan ger naturligtvis en märkbart annorlunda upplevelse, men till en betydande kostnadspremie. Vi är helt enkelt inte där än, och kommer kanske aldrig att bli det. Här är varför…

Kvaliteten på verktyget bidrar inte alls lika mycket till slutresultatet som användarens skicklighet. Hantverkare för 100 eller så år sedan klarade sig bra med de hyvlar som fanns tillgängliga. Den genomsnittlige träarbetaren vid sekelskiftet ägde inte en mikrometer eller en bearbetad rak egg. Många använde inte ens en mätanordning, utan förlitade sig på avdelare, märkningsmätare och geometri. De använde dåtidens verktyg och teknik och producerade några av de finaste möblerna i världen.

>>> Är plåtsax något du funderar på att köpa? Klicka här.

Kvaliteten

Därmed inte sagt att verktygskvaliteten inte är viktig. Eller mer exakt, det är inte ens så mycket kvaliteten på själva verktyget, utan kvaliteten på verktygets trimning i kombination med rätt teknik som ger det önskade resultatet. Som många andra har påpekat tidigare, är ett plan egentligen inget annat än en jigg för att hålla ett skärredskap i en konsekvent vinkel. Med lämpliga “jig-o-metrics” (inställning) tillämpade, en ordentligt vässad skärkant och skicklig applicering av användaren, kan även det billigaste hemmacenterhyveln på ett kompetent sätt få jobbet gjort.

Vilken kvalitet på design, bearbetning och relaterat utförande ger dig är användarvänlighet och större mångsidighet. Med snävare toleranser får du mindre slänt och större precision. Även om ett högkvalitativt verktyg inte kommer att förbättra resultaten för en okvalificerad användare, kan det säkert förbättra resultaten för en som har behärskat användningen.

Allt som sagt, det finns några röda flaggor att leta efter när du handlar efter handhyvlar, och med det överflöd av vintageplan som finns tillgängliga online, gårdsförsäljning och verktygsbyten över hela landet, finns det ingen anledning att nöja sig med ett verktyg med allvarliga problem. Utmaningen är att veta vad som är allvarligt och vad som inte är det.

Kropp

Även ibland kallad “bas” eller “sko”, är hyvelns kropp, som namnet antyder, huvudramen. Sulan är den yta som kommer i kontakt med träet vid användning av hyveln. Det viktigaste att leta efter på kroppen är sprickor och/eller reparationer. Plan med denna typ av skada undviks bäst. Små nagg längs de övre kanterna (kinderna) påverkar inte användbarheten, men är kosmetiskt oönskade. Med så många tillgängliga hyvlar, varför nöja sig? Det andra man ska inspektera på kroppen är öppningen där järnet (bladet) sticker ut. Det är viktigt att öppningen, kallad mun eller hals, inte är avhuggen och inte har reparerats eller förstorats genom filning. Halsöppningen påverkar din förmåga att ställa in strykjärnet korrekt och är ett område på hyveln där precision är extremt viktig.

Pitting är vanligtvis högt upp på listan över problem att undvika. Återigen, med så många tillgängliga hyvlar finns det ingen anledning att nöja sig med ett verktyg med kraftig gropfrätning. Pitting är skador från rost som har ätit in i metallen. Enligt vår erfarenhet, såvida inte gropbildningen är väldigt tung, har det vanligtvis inte någon större effekt på ett plans prestanda. Liksom alla normala repor, ärr och repor från användning som du kommer att se, är mycket lätta områden med gropfrätning inte ovanliga och är av liten oro när det gäller praktisk användbarhet.

Vissa människor kanske inte håller med, men vi oroar oss inte för mycket om sulans planhet. Efter att ha ägt mer än 250 årgångshyvlar under tidens gång, har vi bara haft ett fåtal som var oanvändbara, och var och en av dem hade andra problem som var mer kritiska än bottens planhet. Slå en linjal eller en linjal mot den om det får dig att må bättre eller om du spenderar mer än 100 kronor på ett vanligt bänkplan att använda.

Knoppar

Träknopparna och totes (handtag) på plan hittas ofta med spån, sprickor och brott. Bortsett från den uppenbara preferensen att de är perfekta, är mindre skador vanligtvis bara kosmetiska. Funktionaliteten äventyras endast när skadorna är så allvarliga att de är instabila eller hämmar ett ordentligt grepp om hyveln. Avbrott och sprickor kan ofta repareras, även om skadorna är allvarliga, och bytena är rikliga. Om verktyget i övrigt är i gott skick är en skadad eller saknad knopp eller väska inte en deal breaker för många.

Groda

Grodan är den del av hyveln som fäster på översidan av basen och ger ett vinklat säte för järnet (bladet), samt en mekanism för att justera djupet och sidopositionering av strykjärnet. Vi har ingen aning om varför det kallas en groda. Skador att leta efter är en saknad sidojusteringsspak, som var en funktion på grodorna på de flesta bänkplan tillverkade efter mitten av 1880-talet. Den laterala spaken sticker upp från toppen av grodan och möjliggör lateral (sida till sida) positionering av strykjärnet. Då och då saknas denna spak. Helst ska den vara rak och tät, även om böjar kan rätas ut och om den är vinglig kan den dras åt genom att försiktigt knacka på dess nit med en liten hammare.

Trasiga och flisade grodor är huvudproblemet och bör undvikas. Titta noga på bulthålet i mitten av grodan framtill för att se till att det inte finns några spån runt kanten. Återigen finns det ganska gott om ersättningsgrodor, men du måste hitta en från samma tillverkningsperiod för att säkerställa korrekt passform eftersom designen förändrades under åren.

Järn kontra cap Järn

Strykjärnet, även kallat “skäraren” eller “bladet”, är verktygets skärredskap. De viktigaste sakerna att titta efter är hur mycket användbar längd som återstår och skicket på ytmetallen. Urkärnade järn är inte nödvändigtvis en förlorad sak (se mitt inlägg om att rädda järn), men är problematiska. Återigen, tidstypiska järn är rikligt, men om du köper hyveln för att använda, kommer du att vilja investera i en modern ersättare. De är vida överlägsna och kommer att göra en betydande skillnad i hyvelns prestanda.

Kappjärnet, som ibland kallas spånbrytaren eller dubbeljärnet, fäster på toppen av järnet och ger både stabilitet och en upphöjd yta för att bokstavligen bryta rakningen när den skärs från träet. Bortsett från mycket tung grop eller ett hackslipjobb, har vi sällan sett en av dessa som inte var användbar.

Spaklock

Spaklocket sitter på toppen av järn/kapsyljärnsenheten och ger spänning för att hålla dem mot grodan. Spaklock finns ibland med spån längs nederkanten, antingen från att ha tappats eller använts som en skruvmejsel för att lossa den breda skruven som fäster strykjärnet och kapsyljärnet. Även om det är fult, påverkar ett chip längs den nedre kanten inte riktigt dess funktionalitet. Återigen finns det gott om ersättningar. Större oro är om den saknar flikspaken upptill, som fungerar som en kam som låser hävarmen mot grodan. Det är sällsynt att detta saknas, men hävarmen kan inte fungera utan den.

Hårdvara

Vi har täckt alla de viktigaste funktionella delarna, så allt som återstår är den diverse hårdvaran på hyveln – skruvar, bultar, mässingsknopp, etc. Du vill se till att alla delar finns där för att hyveln ska fungera, om du inte är villig att köpa ersättningar på eBay. Eftersom Stanley och andra använde en mycket ovanlig tråd på sin hårdvara, kommer du inte att hitta ersättningar i din järnaffär.

Knoppen och väskan är fästa i hyveln med en bult som är gängad i båda ändarna, toppad med en mässingsmutter som är synlig från toppen. Modeller tillverkade under andra världskriget kan ha stålbultar i ett stycke. Grodan ska ha en bult som sticker ut ur framsidan som håller fast järnet/kepsjärnet via spaklocket. Själva grodan är fäst på basen med två mindre bultar med brickor. På baksidan av grodan ska finnas en stor mässingsknopp som används för att höja och sänka strykjärnet genom halsen. Det är viktigt att den här knappen vrider sig fritt över bultens hela längd, även om det inte är ovanligt att behöva rengöra detta område noggrant innan det fungerar som det är tänkt.

Justerbarhet

Eftersom de flesta bänkplan inte hade en justerbar hals som finns på några av de bättre blockplanen, tillät denna grodjustering rörelse av hela grodan, vilket åstadkom samma sak. Att flytta grodan bakåt öppnar halsen för tjockare skärsår, medan man flyttar den framåt stänger halsen för mycket fina spån. Det är faktiskt ganska sällsynt att hitta den här funktionen permanent frusen på grund av rost och korrosion, men det är något att hålla utkik efter. Även om det kan ta några dagars blötläggning i penetrerande olja, så frigör de nästan alltid.

Det är i stort sett det. Väldigt få vintage hyvel är i perfekt skick, så det är viktigt att ha realistiska förväntningar. Nästan alla visar effekterna av ålder och användning. Det är detta som ger dem karaktär. Det kanske viktigaste för nya köpare som köper ett förstahandsplan är att först förstå hur de fungerar och hur de används. Det kommer att göra utvärderingen av tillståndet mycket lättare och bedömningen mer relevant. Dessutom måste alla köpare av nya hyvel förstå att inget verktyg de köper, vare sig det är 100 år gammalt eller tillverkat igår, kommer att fungera effektivt utan korrekt inställning.

Är blockhyvlar bra?

Blockplan är mindre och lättare än bänkplan. Ett bänkplan jämnar ut oregerligt trä och blockhyveln träffar träet härnäst. Den används med endast en hand. Blockhyveln var (förmodligen) uppkallat efter sin traditionella användning för att rensa upp märken från slaktarblock. Det är bra för trimning och kommer väl till pass i nästan alla projekt

Bladet är bäddat i låg vinkel, vilket gör det effektivt att para ihop ändkorn. Det hålls ofta i en vinkel, ibland så mycket som 45 grader för att mer effektivt skära genom ändfibrerna. Det är ett bra litet verktyg för att rensa upp saker och kan också vara praktiskt för att vinkla fyrkantiga kanter (även kallad avfasning eller fasning), radera märken som lämnats från kvarnmärken på timmerstockar och hyvla mindre bitar (när de hålls upp och ner med ett skruvstäd).

Uppbyggnad

Kroppen är av metall och består av: en främre nobb, munjustering, hals, en sidojusteringsspak, en spakskruv, ett strykjärn/blad naturligtvis och en järnkåpa. Blockplan är kompakta precisionsverktyg och du kommer förmodligen att sträcka dig efter det många gånger under ett projekt.

Kostnad

Det finns modeller för 400 kronor. Detta verkar vara ett bra mellanrum. Enligt recensionerna kräver detta bänkplan lite mixtrande för att vara redo att användas. Tydligen behöver sulan tillplattas med sandpapper. Efter lite arbete verkar den dock tjäna en del fem stjärnor. Vi hittade några billigare för så lite som 150 kr, men deras sammansättning verkar lite töntig för mig. Blockplan används med endast en hand, så hyveln måste vara robust och väl sammansatt. Du vill inte att den ska glida eller tjattra med handen så nära. Köp gärna något billigare så länge du är villig att lägga ner lite arbete. Justera den lite, se hur den känns i handen och se till att den är tillräckligt tung för att röra sig smidigt.

På den mycket dyra sidan finns härliga hyvlar som kostar runt 2 800 kronor. Dessa har ett högkvalitativt trähandtag, bronskropp och ett fint stålblad (som i vissa fall kan skryta med att vara kryogeniskt behandlat). Om du är en erfaren hyvelsanvändare som vill uppgradera ska du definitivt unna dig själv. Det skulle också vara en vacker present som alla träarbetare skulle uppskatta.

Vilka hyveldelar behöver jag känna till?

Även om de flesta hyvel har en enkel design, kan de vara komplicerade när det kommer till att fungera. Därför blir det svårt att ersätta dem med moderna maskiner. I det här avsnittet kommer vi att diskutera de standardkomponenter som tjänar olika väsentliga funktioner.

Kropp

Som du redan kan gissa är detta den centrala delen av ett hyvel som gör kärnan. Vanligtvis består den av en trä- eller metallram med andra komponenter fästa och förseglade till den. Kroppen är alltid gjord av robusta material för att förhindra alla former av skador och för att hålla övriga delar säkra.

Blad

Nästa är bladet, som kan utföra alla typer av rakning, skivning och skärning. Bladet eller skärmekanismen är vanligtvis formad som en rektangel och har en fasad spets. Detta kommer antingen att vara vänt uppåt eller nedåt, vilket avgör användningen. Ibland sticker den också ut för att ge bättre snitt, medan vissa är designade för att hålla sig inne och skära bättre.

Spånbrytare

Spånbrytaren sitter ovanpå bladet och spelar en avgörande roll för att skära flis i mindre bitar. Det fungerar bra med träflis som produceras av bladet och brytaren bryter upp dem för att förhindra någon form av igensättning.

Knopp

Knoppen finns i allmänhet inte i mindre hyvel, men de är en del av medelstora till stora alternativ. Detta gör att man kan använda båda sina händer när man arbetar, och det krävs för större träbitar. Du hittar delen som ligger nära framsidan av bladet.

Groda

Grodan syftar på en sits som bladen sitter på, och den är utformad för att hålla bladet på plats. Den kan levereras med spakar och knoppar, så att man kan justera bladets vinkel och orientering.

Spaklock

Detta passar ovanpå bladet och skyddar det från yttre krafter. En spaklock är en del dedikerad till säkerhet, vilket gör att du enkelt kan förvara ditt plan utan att skada verktygslådan eller lådan.

Mun

Munnen är den slitsliknande öppningen, som finns i varje sula och den är en mycket viktig del av ett plan. Det kommer att hjälpa bladet att sticka ut, men detta är inte tillämpligt för mejselplan.

När skulle jag använda en hyvel?

En handhyvel kan klippa av bara en tunn skiva trä, inget verktyg är bättre för att raka kanten på en dörr som fastnar, fasa av hörnet på en bräda eller räta ut en som är vriden eller skev. Det är därför de flesta snickare fortfarande packar ett hyvel eller två i sina verktygslådor. Ett anständigt nytt plan kommer att kosta 400 kronor och uppåt i järnaffären. Träbearbetningskataloger har ett mer omfattande urval. Men glöm inte bort de många fina begagnade plan som säljs på loppmarknader och antikaffärer. Dessa vintageverktyg byggdes för att hålla, och det finns fortfarande mycket liv i dem.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top