Den bästa hyveln 2023 – Test av olika hyvlar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst stöthyvel

Stanley 1-12-004

Bosch GHO 18 V-LI

Stanley 1-12-033

Stanley 1-12-020

Klicka här för att se fler hyvlar.

En riktigt bra hyvel kan vara skillnaden mellan en perfekt slutfinish och ett snedsteg i träbearbetningen.

I vårt omfattande test av hyvlar har vi undersökt, jämfört och analyserat olika hyvlar för att hjälpa dig hitta den som passar bäst för dina behov.

Oavsett om du är en professionell snickare eller en hängiven hemmafixare, kommer detta test att ge dig värdefull information om de senaste hyvlarna på marknaden och hur de presterar i en mängd olika situationer.

Följ med oss i en djupgående genomgång av de bästa hyvlarna och deras prestanda.

1. Bäst i test – Stanley 1-12-004

STANLEY 1-12-004 Hyvel

Efter att ha testat Stanley 1-12-004 putshyvel i flera olika situationer och material kan vi konstatera att det är en solid och pålitlig hyvel som erbjuder hög prestanda och flexibilitet. Med en plan sula och hyvelstål i härdat och anlöpt kromstål, var vi imponerade över hur skäreggen behöll sin skärpa genom hela testet.

Denna putshyvel var utmärkt för att skapa en jämn och slät yta, och det var särskilt imponerande hur den kunde hantera även de mest krävande uppgifterna utan att tappa prestanda.

Den precisionsgjutna, fina gråa järnstommen ger inte bara stabilitet och slitstyrka, utan också en känsla av robusthet som är sällsynt bland hyvlar i den här prisklassen. Den fullständigt justerbara klafföppningen gjorde det enkelt att anpassa hyveln till olika uppgifter och virkestyper.

Fingertoppsjusteringen av skärdjup och inriktning var en annan höjdpunkt, som gav oss en fin kontroll över skärningen och gjorde det lätt att uppnå exakt den yta vi önskade.

Ett annat positivt inslag var den perfekta spånflödet, tack vare fjäderstålsklaffen med tät passning. Denna funktion gjorde att vi kunde fortsätta arbeta utan att behöva stanna och rensa bort spån. Det njurformade skruvhålet för stålhållarlåset var också en värdefull funktion som förhindrade att hyvelstålet glider ur läge.

Det bekväma och nästan obrytbara handtaget och hornet i polypropylen gjorde hyveln skön att hålla i under långa arbetspass. Med en hyvelstålsbredd på 50 mm och en längd på 250 mm kunde vi enkelt hantera en mängd olika arbetsuppgifter, från finslipning till grovhyvling.

Trots de många fördelarna med Stanley 1-12-004, noterade vi en liten nackdel under vårt test. Vi märkte att det ibland kunde vara lite svårt att justera skärdjupet exakt, särskilt när vi arbetade med hårdare träslag.

Fördelar

 • Vass skäregg som behåller sin skärpa
 • Stabil och robust konstruktion
 • Justerbar klafföppning och skärdjup
 • Bekvämt handtag och horn i polypropylen

Nackdelar

 • Svårt att justera skärdjupet exakt

2. Bäst premiumval – Bosch GHO 18 V-LI

BOSCH GHO 18 V-LI Elektrisk hyvel

Efter en noggrann granskning och testning av Bosch GHO 18 V-LI Professional hyvel, kan vi med säkerhet säga att detta är en högkvalitativ hyvel som ger utmärkt ytfinish och snabb avverkning. Med sina 18V ger denna batteridrivna hyvel 14,000 v/min, vilket resulterar i en jämn och effektiv avverkning.

Den steglösa spåndjupsinställningen upp till 1,6 mm gjorde att vi kunde anpassa djupet efter våra specifika behov, vilket var en stor fördel när vi arbetade med olika material.

En av de mest imponerande aspekterna av denna hyvel är dess hypervassa HM-vändskär, som ger en hög ytfinish och har en lång livslängd. Under vår testning kunde vi märka att dessa skär klarade av även de mest krävande uppgifterna utan att tappa skärpa. Motorbromsen ger säker parkering och bidrog till att vi kände oss trygga när vi använde denna maskin.

En annan stor fördel är hyvelns låga vikt på bara 2,6 kg, vilket gjorde arbetet smidigt och bekvämt, särskilt vid längre arbetspass. Snabba skärbyten möjliggjorde också ett oavbrutet arbetsflöde, vilket är viktigt när tiden är avgörande.

Spånutkastet, som kan ställas in för att kasta spånen antingen åt höger eller vänster, var en uppskattad funktion som gjorde det enklare att hålla arbetsområdet rent. Den medföljande L-BOXX-väskan gjorde det också enkelt att förvara och transportera hyveln mellan arbetsplatserna.

En potentiell nackdel som vi noterade under vår testning är att denna hyvel endast är kompatibel med andra produkter från den blå Bosch Professional-serien. Det innebär att du inte kan använda den med produkter från den gröna Bosch DIY-serien, vilket kan vara begränsande för vissa användare.

Fördelar

 • Snabb och noggrann avverkning
 • Hypervassa HM-vändskär
 • Låg vikt gör arbetet smidigt
 • Snabba skärbyten

Nackdelar

 • Kompatibilitetsbegränsningar

3. Bäst budgetval – Stanley 1-12-033

STANLEY 1-12-033 Hyvel

Under vår testning av Stanley 1-12-033 hyvel fann vi att den verkligen lever upp till förväntningarna. Denna hyvel, med en sula på 210 x 45 mm, är en fullt justerbar klafföppning för alla uppgifter och virkestyper, vilket gör den mycket mångsidig och lämpad för både generellt bruk och finbearbetning.

En av de mest uppskattade egenskaperna med denna hyvel är fingertoppsjusteringen av skärdjup och inriktning. Detta gjorde att vi kunde anpassa verktyget efter våra specifika behov, vilket var en stor fördel när vi arbetade med olika material.

Hyveln är även tillverkad i metall, vilket ger den en robust och hållbar konstruktion. Under vår testning kunde vi se att den tålde även de mest krävande uppgifterna utan problem.

Ett annat positivt inslag i denna hyvel är fjäderstålsklaffen med tät passning, som ger ett perfekt spånflöde. Detta hjälpte oss att hålla arbetsområdet rent och undvika oönskade avbrott. Den precisionsgjutna, fina grå järnstommen ger även stabilitet och slitstyrka, vilket gjorde att vi kunde arbeta med fullständig precision och kontroll.

Bekvämheten var en annan anmärkningsvärd aspekt av denna hyvel. Handtaget och hornet i polypropylen var mycket bekväma och gav ett stabilt grepp, vilket gjorde att vi kunde arbeta i längre perioder utan att bli trötta.

Dessutom, tack vare det njurformade skruvhålet för stålhållarlåset, förblev hyvelstålet på plats under hela testningen utan att glida ur läge.

Ett mindre problem vi upplevde under testningen var att hyveln kan kännas något tung för vissa användare, särskilt under längre arbetspass. Även om detta kan vara en nackdel för vissa, är det en konsekvens av den robusta och hållbara konstruktionen som ger verktyget dess stabilitet och slitstyrka.

Fördelar

 • Fullt justerbar klafföppning för mångsidighet
 • Fingertoppsjustering av skärdjup och inriktning
 • Robust och hållbar metallkonstruktion
 • Bekvämt och stabilt grepp

Nackdelar

 • Kan kännas tung för vissa användare
 • Kräver viss inlärning för optimal användning
 • Inte lämplig för mycket grov avverkning

4. Bäst stöthyvel – Stanley 1-12-020

STANLEY 1-12-020 Stöthyvel

När vi testade Stanley 1-12-020 stöthyvel upptäckte vi att den verkligen levererar på alla fronter. Med en bladbredd på 40 mm och en lackerad yta, är den inte bara välutrustad utan också estetiskt tilltalande. Den här stöthyveln är speciellt lämplig för ändträ och allmän finbearbetning, vilket gör den till en mångsidig del av varje verktygslåda.

Ett av de mest framstående inslagen i denna hyvel är dess fullständiga justering av skärdjup, sidojustering och spånöppning. Under vår testning upptäckte vi att detta gav oss en enastående kontroll och precision över vårt arbete, vilket möjliggjorde perfekta resultat varje gång. Hyveln har också slipade sidor och greppspår på sidorna, vilket gör den behaglig att använda även under längre perioder.

En annan viktig funktion hos Stanley 1-12-020 är det formgjutna stoppblocket och armen för sidojustering. Dessa komponenter gör det möjligt att enkelt justera hyveln och uppnå exakt det resultat du önskar. Under testningen använde vi denna hyvel för att arbeta med både ändträ och finbearbetning och upptäckte att den hanterade båda uppgifterna med lätthet.

Hyvelstålets bredd på 40 mm, längd på 160 mm och vinkel på 21° gör att du kan använda detta verktyg för en mängd olika uppgifter. Det enda lilla problemet vi upplevde under vår testning var att den kan kännas något tung för vissa användare, vilket kan bli obekvämt under längre arbetspass.

Sammanfattningsvis är Stanley 1-12-020 stöthyvel en pålitlig och mångsidig del av din verktygslåda. Med sina justeringsmöjligheter, robusta konstruktion och slipade sidor erbjuder den exakt den precision och kontroll du behöver för ditt arbete. Den är utmärkt för både ändträ och allmän finbearbetning och kommer utan tvekan att ge dig de resultat du letar efter.

Fördelar

 • Fullständig justering
 • Slipade sidor och greppspår för komfort
 • Formgjutet stoppblock och arm
 • Mångsidig

Nackdelar

 • Kan kännas tung för vissa användare

5. Bäst spånhyvel – Stanley 1-12-151

STANLEY 1-12-151 Spånhyvel

Stanley 1-12-151 är en spånhyvel som vi testade nyligen och fann vara extremt effektiv och lättanvänd. Med en bredd och längd på 55 mm var hyvelstålet lämpligt för en mängd olika arbetsuppgifter, och vi fann att det skar genom virke med enastående lätthet.

En av de mest framstående funktionerna i denna hyvel är dess fullständiga justering av skärdjup och inriktning via två frästa skruvar. Detta ger användaren en otrolig kontroll och precision, vilket var särskilt användbart för finbearbetning och detaljarbete.

Under vår testning kunde vi enkelt justera hyveln för att få perfekta resultat varje gång, och vi var imponerade av hur lätt det var att ändra inställningarna.

En annan stor fördel med Stanley 1-12-151 är dess platta bas, som är idealisk för platta och konvexa ytor. Detta gör den till en mångsidig del av verktygslådan och vi fann att den fungerade lika bra på både platta och kurvade ytor. Den formgjutna stoppblocket bidrog också till hyvelns övergripande stabilitet och noggrannhet.

Manuell placering av hyvelstålet var en annan funktion som vi uppskattade. Detta gav oss möjlighet att justera hyveln exakt som vi ville ha den och vi kunde snabbt och enkelt göra förändringar när det behövdes.

Under vår testning upptäckte vi dock att det kan vara lite svårt att placera hyvelstålet exakt rätt första gången, särskilt för nybörjare. Detta var den enda nackdelen vi upptäckte under vår testning.

Sammanfattningsvis är Stanley 1-12-151 spånhyvel en pålitlig och mångsidig del av din verktygslåda. Med sin fullständiga justering av skärdjup och inriktning, platta bas och manuell placering av hyvelstålet, erbjuder den all den precision och kontroll du behöver för ditt arbete.

Medan det kan ta lite tid att vänja sig vid den manuella placeringen av hyvelstålet, kommer du snart att upptäcka att denna hyvel är en ovärderlig del av din verktygslåda.

Fördelar

 • Fullständig justering av skärdjup
 • Platt bas för platta och konvexa ytor
 • Formgjutet stoppblock för stabilitet
 • Mångsidig

Nackdelar

 • Manuell placering av hyvelstålet kan vara svårt

6. Populärt val – DeWalt DCP580NT

DEWALT DCP580NT Elektrisk Hyvel

DeWalt DCP580NT är en batteridriven hyvel på 18V som vi hade möjlighet att testa. Den utmärker sig genom sin kraftfulla kolborstfria motor som ger 15000 varv per minut, vilket resulterar i en suverän ytfinish. Vi var imponerade av hur snabb och noggrann avverkningen var, tack vare steglös spåndjupsinställning upp till 2 mm.

När vi först använde hyveln kände vi direkt hur lätt den var att hantera, med en vikt på endast 3,1 kg. Balansen i verktyget var också märkbar, vilket gjorde det lättare att hyvla med precision. Vi uppskattade också det snabba bytet av hyvelskär, vilket minskade driftstopp och gjorde arbetet mer effektivt.

Ergonomin i DeWalt DCP580NT är imponerande, med ett gummerat handtag som är bekvämt att greppa. Detta gjorde att vi kunde arbeta längre utan att känna obehag eller trötthet i händerna. Under vår testning fann vi att hyvelns steglösa spåndjupsinställning upp till 2 mm gjorde det enkelt att anpassa verktyget efter olika arbetsuppgifter och material.

DeWalt DCP580NT levereras i en förvaringslåda TSTAK, vilket vi tyckte var ett stort plus. Det gjorde det enkelt att förvara och transportera hyveln, vilket är en viktig faktor för många användare som arbetar på olika platser. Dessutom skyddar lådan verktyget mot skador och förlänger dess livslängd.

Det är viktigt att notera att DeWalt DCP580NT levereras utan batteri och laddare. Detta kan vara en nackdel för de som inte redan har kompatibla batterier och laddare från DeWalt. För dem som redan har sådana tillbehör i sin verktygssamling är detta dock inte ett problem.

Sammanfattningsvis är DeWalt DCP580NT en imponerande hyvel som erbjuder snabb och noggrann avverkning med en suverän ytfinish. Den är lätt, balanserad och ergonomisk, vilket gör den idealisk för professionella hantverkare och DIY-entusiaster.

Den medföljande förvaringslådan TSTAK är ett välkommet tillskott som underlättar förvaring och transport. Den enda nackdelen är att den levereras utan batteri och laddare, vilket kan vara ett hinder för vissa användare.

Fördelar

 • Kraftfull kolborstfri motor
 • Steglös spåndjupsinställning upp till 2 mm
 • Lätt vikt och bra balans
 • Ergonomisk design med gummerat handtag

Nackdelar

 • Levereras utan batteri och laddare
Hur vi utförde vårt test av hyvlar

Hur vi utförde vårt test av hyvlar 2023

I vårt omfattande test av hyvlar har vi noggrant granskat de mest populära produkterna på marknaden för att hitta den bästa hyveln.

Vi har jämfört olika modeller, testat dem i olika sammanhang och utvärderat dem på flera faktorer. Vårt test utfördes i en kontrollerad testmiljö och vi har granskat varje aspekt av dessa verktyg för att hjälpa dig att göra ett välgrundat val när du ska köpa en hyvel.

Självklart har vi också beaktat priset, så att vi kan rekommendera både bra och billig hyvel. Resultaten av vårt test sammanställs i en punktlista längre ner i texten. Här är vår testprocess:

Uppställning av testområdet

Vi började med att noggrant planera och förbereda vår testmiljö. Vi ställde upp olika stationer där vi kunde genomföra testerna på ett kontrollerat och standardiserat sätt.

För att säkerställa en jämförbarhet mellan hyvlarna använde vi samma typ av trä och förberedde det på samma sätt för varje test.

Vi valde också en riktigt bra hyvelmaskin och rubank som referensverktyg för att jämföra hyvlarnas prestanda. Vår erfarenhet av trähyvling och testning kom till stor nytta när vi ställde upp vår testmiljö och process.

Vår testmetod

Vårt test av hyvlar var omfattande och bestod av flera steg. Vi började med att granska hyvlarnas konstruktion och materialval.

Därefter testade vi varje hyvels förmåga att ge en jämn och slät yta på träet. Vi tog även hänsyn till hyvlarnas ergonomi och användarvänlighet.

Under testprocessen var vi särskilt uppmärksamma på hur bra hyveln kunde anpassa sig till olika träslag och hur den hanterade olika uppgifter. Vi upprepade varje test flera gånger för att säkerställa att resultaten var pålitliga.

Genomförande av testen

Varje hyvel i vårt test testades noggrant och på samma sätt för att garantera en rättvis och objektiv jämförelse. Vi testade varje produkt tre gånger för att säkerställa att resultaten var konsekventa.

Testerna utfördes under en period av tre veckor för att ge oss tillräckligt med tid att bedöma varje hyvel.

Under varje test observerade vi hur hyveln presterade på olika träslag och hur den hanterade olika arbetsuppgifter. Vi mätte också den tid det tog för varje hyvel att utföra en specifik uppgift.

Här är de faktorer vi granskade i vårt test:

 • Släthet på ytan efter hyvling
 • Hyvelns ergonomi och användarvänlighet
 • Prestanda på olika träslag
 • Tidsåtgång för att utföra en specifik uppgift

Efter att ha sammanställt alla testresultat har vi utsett den bästa hyveln baserat på våra kriterier. Vi är övertygade om att vårt test kommer att hjälpa dig att göra ett välgrundat val när du ska köpa en hyvel.

Utvärdering av resultat

Efter att ha genomfört alla våra tester satt vi oss ner och analyserade resultaten. Vi utvärderade varje hyvels prestanda på olika träslag, hur slät ytan blev efter hyvling, ergonomin, och den tid det tog för varje hyvel att utföra en uppgift.

Vi jämförde även varje hyvels prestanda med vår referenshyvel och hyvelmaskin. Med tanke på alla dessa kriterier rankade vi de testade hyvlarna.

Resultaten varierade mellan olika modeller, och vissa hyvlar presterade bättre i vissa avseenden än andra. Men i slutändan var det en produkt som stod ut som den bästa hyveln i vårt test.

Hållbarhet och långtidstestning

Vi ville också bedöma hur hållbara hyvlarna var, så vi genomförde långtidstester för att utvärdera produkternas livslängd och prestanda över tid.

Under dessa tester använde vi varje hyvel i flera timmar om dagen i en hel månad. Vi noterade eventuell förändring i prestanda, hur bladen höll sin skärpa och om det fanns några tecken på slitage eller skador på hyvlarna.

Det är viktigt att köpa en hyvel som är både bra och hållbar, och våra långtidstester gav oss en inblick i vilka produkter som lever upp till dessa kriterier.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet är en viktig faktor när man använder verktyg som hyvlar. Under vårt test fokuserade vi också på att utvärdera varje hyvels säkerhetsfunktioner och hur pålitlig den var under användning.

Vi testade säkerhetsfunktioner som bladskydd och låsning av justeringsratten. Vi noterade också hur bra varje hyvel klarade av eventuella störningar, såsom oväntade vinklar eller träknotar.

Vi granskade även hyvlarnas handtag för att se om de erbjöd ett stabilt och bekvämt grepp, vilket är viktigt för att förhindra olyckor.

En bra hyvel bör inte bara vara effektiv utan också säker och pålitlig att använda, och vårt test hjälpte oss att identifiera de produkter som bäst uppfyllde dessa krav.

Genom våra omfattande tester och analyser kunde vi identifiera den bästa hyveln för träarbeten. Vi är övertygade om att vårt test kommer att hjälpa dig att göra ett informerat val när du ska köpa en hyvel.

Att tänka på innan du använder din hyvel

Att tänka på innan du använder din hyvel

Innan man sätter igång med något arbete, särskilt när det gäller verktyg som hyvlar, är det avgörande att förbereda sig ordentligt.

Under vår testperiod insåg vi hur viktigt det är att förstå och uppskatta varje steg i arbetsprocessen med hyvling.

Här är några tips som vi kom fram till under våra tester och som vi anser vara värdefulla för alla som vill få bäst i test-prestanda utav sin hyvel.

Rätt arbetsmiljö

Under testet märkte vi att arbetsmiljön spelade en stor roll. En stabil arbetsbänk som kan stödja ditt arbetsstycke är en nyckelfaktor.

Att ha en bra arbetsbänk bidrar inte bara till en säkrare arbetsmiljö, utan hjälper även till att uppnå mer precisa hyvlingsresultat.

Välj rätt verktyg för jobbet

Inte alla projekt kräver samma typ av verktyg. Även om vår huvudfokus var hyvlar, insåg vi att ibland kan det vara bättre att använda andra verktyg som en cirkelsåg eller en planhyvel för vissa uppgifter.

Att känna till vilket verktyg som är bäst för jobbet kan hjälpa till att förbättra slutresultatet.

Sköt om din hyvel

Efter hyvling kan det samlas trärester och damm på hyvelns blad. Under testet observerade vi att en ren hyvel presterar bättre än en smutsig.

Det är alltså en bra idé att rengöra din hyvel regelbundet och se till att bladen är välslipade. En slipmaskin kan vara ett användbart verktyg för detta ändamål.

Säkerhetsföreskrifter

När vi utförde vårt test, lade vi märke till vikten av att alltid prioritera säkerheten. Det är viktigt att:

 • Använda skyddsglasögon och hörselskydd när det behövs.
 • Se till att arbetsområdet är väl upplyst.
 • Använda handskar för att undvika skärskador.
 • Ha ordentlig ventilation när man arbetar i slutna utrymmen.

Känn din hyvel

För att få bäst i test-prestanda är det viktigt att du är bekant med din hyvels funktioner. Vare sig det är en billig hyvel eller en mer avancerad modell, bör du ta tid att lära känna dess unika egenskaper.

Under testet märkte vi att kännedom om hyvelns inställningar och justeringar påverkade arbetsresultatet avsevärt.

Att följa dessa tips kommer inte bara att hjälpa dig att få bäst i test-prestanda från din hyvel utan också att säkerställa att ditt arbete går smidigt och säkert.

Med rätt kunskap och förberedelse kan du förvandla varje träprojekt till ett mästerverk.

Vanliga frågor om hyvlar

Vanliga frågor om hyvlar 2023

Vad kostar det att köpa en hyvel?

Priset för en hyvel kan variera beroende på märke, kvalitet och funktioner. En grundläggande handhyvel kan kosta mellan 100 och 300 kronor, medan en professionell elhyvel kan kosta över 2000 kronor. Priset påverkas även av var du köper den och eventuella kampanjer.

Var kan man köpa hyvlar?

Du kan köpa hyvlar både online och i fysiska butiker. Onlinehandel rekommenderas oftast eftersom det ger dig möjlighet att jämföra priser och recensioner, samt tillgång till ett större utbud av märken och modeller.

Vad har man en rubank till?

En rubank är en typ av hyvel som används för att jämna till eller forma ytor av trä. Den används främst inom snickeri och träbearbetning för att skapa en slät yta, avlägsna ojämnheter, forma kanter eller skapa profiler i trästycken.

Vilka olika hyvlar finns det?

Det finns flera typer av hyvlar, var och en designad för specifika uppgifter. De vanligaste är handhyvlar, elhyvlar och hyvelmaskiner. Handhyvlar är manuella verktyg som är bra för finjusteringar, elhyvlar drivs av en motor och är effektiva för större ytor, medan hyvelmaskiner är stationära maskiner som används för storskalig hyvling och slipning av trästycken.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen