Bästa insektshotellet 2023 – Test av olika insektshotell

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Insektshotell Granngården

Biholk Granngården

Granngården Insektshotell

Insektshotell Grouw

Klicka här för att se fler insektshotell.

Insekter är en naturlig del i den biologiska mångfalden. Utan insekterna hade våra växter blivit uppätna av skadegörare och fantastiska biologiska fenomen som pollineringsprocessen hade inte existerat.

”Väldigt små varelser har mycket stor betydelse. Ett litet bi spelar stor roll för en blommas fägring. Insektshotell skyddar dessa nyttiga insekter.”

Insekterna bör främjas och hyllas för deras värdefulla insats i trädgårdar runt om världen. Det är här insektshotellet kommer in i bilden. Ett insektshotell fungerar liksom en fågelholk. I hotellet ska insekter kunna bo och övervintra.

Olika insektshus möter olika insektsarters behov. Det finns till exempel specifikt utformade insektshotell för nyckelpigor och specifikt utformade varianter för bin.

Många brukar bygga insektshotell. Vi på Hantverksproffset vill däremot slå ett slag för att i stället köpa ett insektshotell då det inte kostar särskilt mycket att köpa och de flesta modeller är av mycket god kvalité.

Här nedan har vi listat 4 sådana modeller. Vi har även skapat en köpguide där du kan läsa om diverse fakta kring insektshotellet, som bland annat god insektshotellsplacering.

1. Bäst i test – Insektshotell Granngården

Insektshotell test

Klicka här för att se bästa priset

Detta insektshotell från Granngården är en mycket prisvärd och högkvalitativ modell som kommer bli ett mycket bra komplement till trädgården. Varianten från Granngården är stilren och är konstruerad i svenskt och starkt trä.

Modellen smälter mycket bra in i trädgården och bör placeras i närheten av blommande växter och träd. Vi skulle rekommendera att hänga upp holken cirka 1,5 meter ovanför marken vänd mot öst för att ge insekterna de bästa överlevnadsmöjligheterna.

Med en höjd på 35cm och ett djup på ca 8cm tar varianten inte upp särskilt mycket plats. Den väger också uppskattningsvis 10-15kg.

Insektsholken skapar goda övervintringsmöjligheter för många bra insekter. Till insektsholken besöker många olika småkryp som till exempel nyckelpigor, fjärilar och vilda bin.

Det krävs inte särskilt mycket skötsel av insektshotellet, förutom att den bör tas in när vintern kommer. Bra pris, bra kvalité och bra insektshem är tre gemensamma nämnare när det kommer till granngårdens modell.

2. Populärast – Biholk Granngården

Biholk Granngården

Klicka här för att se bästa priset

Recension kommer snart!

3. Premiumval – Granngården Insektshotell

bästa insektshotellet

Klicka här för att se bästa priset

Denna variant från granngården har en mycket elegant design och är konstruerad av obehandlat furu. Hänger du upp holken ca 1,5m över marken vänd mot öst, så kommer du märka att den lockar till sig många olika besökare.

Tack vare insektshotellets rör samt faluröda detaljer kommer nyckelpigor, solitärbin och fjärilar att dras till holken. I holken finns det goda överlevnadsmöjligheter för insekter under kalla vinter-månader.

Modellen är cirka 67cm hög och väger ca 20kg. Vill du hjälpa till med att öka den biologiska mångfalden för liten peng, har du hittat rätt produkt att köpa. Med modellen från granngården kommer insekterna frodas och till följd av det kommer blommorna att blomstra.

4. Billigast – Insekthotell Grouw

Klicka här för att se bästa priset

Denna extra billiga modell från varumärket Grouw är ett lite mindre insektshem. Grouw är ett populärt trädgrådsvarumärke som är känt för sina smarta och effektiva produkter.

Även denna gång har Grouw lyckats med att skapa en mycket allsidig och högkvalitativ produkt. Modellen från Grouw finns att köpa i grönt, rosa och blå färg. Även fast modellen är ganska liten finns det gott om utrymme till många insekter.

Med rör och andra utrymmen lockar insektsholken till sig många olika småkryp. Insekter som ofta ses vid holken är bin, fjärilar och nyckelpigor.

Med måtten 13×8,5×26 cm har modellen ett väldigt litet avtryck i trädgården. För den som letar efter en praktisk och smidig holk är denna variant det rätta valet.

Eftersom modellen är så liten och billig kan det även vara ett smart drag att köpa flera holkar. På detta vis kan man sprida ut dem på olika platser i trädgården. Då kommer fler blommor gynnas av de boende binas pollinering.

Lista över de bästa insektshotellen 2023

  • Bäst i test: Insektshotell Granngården
  • Populärast: Biholk Granngården
  • Premiumval: Granngården Insektshotell
  • Billigast: Insektshotell Grouw

Köpguide för insektshotell 2023

Om man inte bygger ett eget insektshotell så måste man köpa ett. För de flesta är det enklaste valet att köpa. Hur som helst kan det ibland vara svårt att hitta rätt modell. Vi på Hantverksproffset vill underlätta för konsumenter och har nedan sammanställt en grundläggande köpguide/guide. Följande saker är viktiga att tänka på innan man köper:

  • Insektsarter
  • Plats
  • Material och design
  • Olika typer av Insektshotell

Insektsarter

Innan du köper ditt insektshem så måste du veta vilka insektsarter som ska ska bo i insektshemmet. Varje insekt har sina egna preferenser och för att de ska må bra i ditt bo måste du uppfölja dessa preferenser.

Vissa arter föredrar varma och små utrymmen, medan andra arter föredrar öppna ytor. Att ditt insektshotell har rör är speciellt bra eftersom det gillas av bland annat bin. Bin är utmärkta små varelser som pollinerar din trädgård och får blommor att blomstra.

Köper du ett insektshotell vill du alltså att bina ska trivas. Gör det därför till en prioritet att det finns rör i insektshotellet som du ska köpa. Ovan har vi listat några modeller med rör.

När du köper din variant så kan du välja en modell som är specifikt utformad för en art (till exempel för bin). Att köpa en modell som har flera fack för fler olika insekter är däremot betydligt mer roligare.

Att köpa en modell som lockar till sig både bin och fjärilar är mycket trevligt. Just därför rekommenderar vi på Hantverksproffset produkterna ovan. Alla varianterna ovan är holkar som är kompatibla med en mängd olika insekter.

Detta bidrar till en ökning av den biologiska mångfalden och skapar en trevlig atmosfär i trädgården.  Ska man köpa ett insektshotell till en förskola bör man köpa en variant som lockar till sig flera olika småkryp, eftersom barnen då lär sig om flera olika insektsarter.

Plats

Att veta var man tänkt placera insektshemmet innan man köper är mycket viktigt. Om man ska ha sitt insektshem på balkongen bör man en välja en liten variant. Stora insektshem drar till sig många insekter och på en balkong blir det för många småkryp på en liten area.

Som tur är finns det även små insektshotell att köpa. Dessa kan man hänga upp på balkongen utan problem. Bor man på en balkong är det viktigt att man kan få solljus öster ifrån, eftersom morgonsolen ökar överlevnadsmöjligheterna av insekterna.

Lika viktigt är det att man placerar insektshemmet mot öst i en trädgård. Att hänga upp holken några meter från marken är också bra, för annars finns det risk för att andra kryp som skalbaggar flyttar in och förstör.

Välj därför inte ett för stort insektshem som du inte kan hänga upp. Det är mycket viktigt att insektshemmet är upphängt mellan 1 och 2,5 meter ovanför marken. Vi rekommenderar att hänga upp holkarna på träd intill blomstrande blommor.

Ett smart drag om man har en stor trädgård är att köpa flera mindre holkar. Då kan man sprida ut holkarna på olika platser i trädgården. På detta vis kommer fler blommor att pollineras av bin och din trädgård kommer till följd av det vara betydligt vackrare.

Material och design

Material och design är också en viktig punkt att ha i åtanke innan köpet genomförs. Material är viktigt för både hållbarheten och för insektsarten. Vissa arter föredrar halm, andra föredrar bambu eller bark, och andra föredrar trä.

Om insekterna ska vilja reproducera så måste miljön vara enligt deras preferenser som tidigare nämnts. Fjärilar föredrar till exempel trä, medan humlor föredrar insektshotell med halm och torrt gräs.

Köper du en insektsholk står det alltid i produktbeskrivningen vilka insekter som kommer besöka. Materialval är också viktigt för hållbarhet och livslängd. Holkarna står ute nästan hela året och måste vara väderbeständiga.

Köper du en modell i slitstarkt furu överlever den många år framöver. Köp inte ett insektshotell i något annat material än trä. Trä är ett naturligt material som insekter tycker om. Träet får heller inte vara behandlat eftersom vissa insekter inte gillar det.

Om du trots allt vill bygga ett insektshotell själv så är det viktigt att välja material som är naturliga, giftfria och som kan tåla hård väderpåverkan under längre tid. Det kan också vara bra att införskaffa ett skjutmått då det rör sig om ganska små mätytor som bör vara ganska exakt utmätta. Därefter är det dags att bli kreativ och designa ditt insektshotell utefter dina egna och insekternas önskemål.

En bra design är viktigt för både insekten och för människans ögon. Bin tycker till exempel om insektshotell med rör. Att din holk har en bra design är viktigt för att olika insekter ska lockas dit.

En bra design gör också trädgården mer levande. Att köpa en modell i röd eller blå färg tycker iallafall vi på Hantverksproffset är ganska häftigt att ha i trädgården. Givetvis påverkar färgen inte insekternas beteende, eftersom tillverkarna använder färg som inte stör insekterna.

Typer av insektshotell

Insektshotell för bin

Det finns många olika vilda bin i Sverige. Till exempel finns det: citronbin, sidenbin, sandbin, guldsandbin och nyponsandbin. För att dessa insekter ska vilja bo och reproducera i ditt insektshem så måste livsmiljön vara enligt bins preferenser.

En bikupa ser ut som om flera rör ligger på varandra. Ett insektshem för bin ska alltså efterlikna detta. Tillverkare gör detta genom att antingen borra hål i ett trästycke, eller genom att placera flera bamburör i en trälåda.

För att bina ska trivas måste träet vara helt naturligt utan några beläggningar. Det måste också vara rent och borrhålen måste vara släta.

Insektshotell för fjärilar

Soliga sommardagar är det vanligt att se fjärilar fladdra från blomma till blomma. Insektshotellen för fjärilar brukar se ut som en trälåda med ovala öppningar. Där kan fjärilarna få skydd och vila. Ovan har vi listat några insektshotell som fjärilar gärna besöker.

Insektshotell för humlor

Humlor är mycket goda pollinatörer som fördrar långa ingångstunnlar till en trälåda. Väl i boet vill humlorna ha tillgång till torrt gräs eller halm. Dessa material använder humlorna för att bygga bo i trälådan.

Insektshotell för nyckelpigor

I naturen övervintrar nyckelpigor under barken av ruttna träd och i trädstubbar. Idag tas varje sjukt träd omedelbart bort och därför finns det idag många trädgårdar där nyckelpigan inte kan övervintra.

Nyckelpigorna håller bladlöss borta från dina växter och är därför väldigt användbara i trädgården. Nyckelpigorna trivs i stora miljöer, helst av trä.

Vanliga frågor om insektshotellet

Hur fungerar ett insektshotell?

Tillverkare har skapat hem som efterliknar insekternas naturliga hem. Bamburör används till exempel för att efterlikna en bikupa. På detta vis dras bin till insektshotellet. Andra knep finns för andra insekter som fjärilar och humlor. Vill du lära dig mer om olika insektshem har vi gjort en guide på vår hemsida.

Hur ska man placera ett insektshotell?

Det beror helt på. Vill man endast att bin, fjärilar och nyckelpigor ska bo i insektshemmet bör man placera holken 1–2,5m över marken. Vissa insektshem är till för skalbaggar och då bör de placeras på marken. Kom ihåg att alltid rikta insektshemmet mot öst, eftersom insekterna vill ta del av morgonsolen.

I vilket väderstreck placerar man ett insektshotell?

Mot öst är det väderstreck som vi på Hantverksproffstet och många andra rekommenderar. Riktas insektholkarna mot öst kan insekterna ta del av morgonsolen, men ligger inte i solsken hela dagen. Detta ökar överlevnadsmöjligheterna för många insekter.

Hur bygger man ett insektshotell?

Det kan man göra på många olika sätt. Att borra några hål i ett vedstycke är till exempel ett bra hem för bin. Insektshotell DIY (do it yourself) tycker vissa är roligt. Vi skulle dock rekommendera att köpa ett insektshem i stället. Insektsholkarna är mycket billiga på max 300kr och kommer fungera mycket bättre än ett insekthotell man byggt själv.

Hur vinterförvarar man ett insektshotell?

Man bör låta det stå över vintern, eftersom många insekter övervintrar i hemmet. Är man rädd att frosten förstör insektshemmet bör man dock ta in det. Fast det beror förstås på storleken av modellen. Små varianter är enkla att ställa in i förrådet under kalla månader.

Sammanfattning

Insekter är småkryp som vi ibland blir mycket arga på. Det får vi med all rätt bli ibland. Men insekterna har faktiskt stor betydelse för vår överlevnad. Pollinering är väldigt viktigt och bidrar till större och bättre skördar.

”Att främja den biologiska mångfalden är idag viktigare än någonsin. Ett insektshotell för nyckelpigor, bin och fjärilar ökar den biologiska mångfalden.”

Som tur är finns det många bra insektshem att köpa. Alla bör köpa ett insektshem för det är något som är mycket givande och roligt. Vi hoppas att vi hjälpt dig i ditt letande och att du hittar det rätta insektshemmet!

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen