Bästa insektshotellet 2023 – Test av olika insektshotell

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Insektshotell Granngården

Biholk Granngården

Granngården Insektshotell

Insektshotell Grouw

Klicka här för att se fler insektshotell.

Bästa insektshotellet 2023

Tycker du om olika insekter och vill du kunna titta på dem när du vill? I så fall måste du köpa det bästa insektshotellet. Med hjälp av ett bäst i test insektshotell så kan du enkelt titta på olika insekter. Dessutom så ger du insekterna ett hem som de kan bo i. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha ett insektshotell bäst i test.

Men det är dock ganska svårt att köpa det bästa insektshotellet på nätet. Detta beror på att där finns så många olika viktiga saker som man ska tänka på. Något som gör köpet svårt är det faktumet att det finns en massa olika modeller som även finns i olika prisklasser. Det finns även affärer som tyvärr endast skriver om de positiva sakerna. De nämner alltså inte några nackdelar med hotellet för att då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra insektshotellet faktiskt bra. Man vill ju inte köpa ett insektshotell som man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli ganska svårt.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för insektshotell. Jag har nämligen gjort mitt eget insektshotell test. Jag listar även de bästa insektshotellen som man kan köpa just nu 2023. Det kan bli svårt att köpa ett insektshotell eftersom där finns så mycket som man måste tänka på. Men genom att använda och läsa igenom min köpguide så kommer det att bli betydligt enklare. Jag har sammansatt den här guiden genom att testa och använda några olika insektshotell. Jag har också läst igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av den här informationen har jag sedan gjort en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så kan jag garantera att du enkelt kan köpa det bästa insektshotellet.

Köpguide för bäst i test insektshotell 2023

Det är alltså ganska svårt att köpa det bästa insektshotellet på nätet. Det finns nämligen så mycket som man måste tänka på när man köper ett insektshotell. Men det hela kommer att bli mycket enklare genom att följa min köpguide. Det finns faktiskt några huvudsakliga faktorer som man måste tänka på. Det är så klart också viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper det bästa insektshotellet 2023:

 • Insektsarter
 • Plats
 • DIY
 • Bra design
 • Flera sektioner
 • Optimal storlek och utförande
 • Funktioner och utrustning

Insektsarter

Beroende på vilken art du vill hysa i din trädgård kommer du att kunna upptäcka olika modeller av insektshotell. Varje insekt har sina egna preferenser för att må bra i sitt bo: vissa föredrar små varma utrymmen, andra föredrar halm, bambu, bark eller trä. Insekthotell reproducerar bäst den föredragna livsmiljön för varje nyttig insekt för att säkerställa att de lockas. Beroende på antal och typ av art du vill ha måste du välja modeller som endast är lämpliga för en art eller med specifika fack för varje litet djur.

Plats

Var du ska placera ditt insektshotell är också mycket viktigt. Trädgård, balkong, det kommer att vara nödvändigt att välja en modell med en storlek och användning som motsvarar. För balkongerna finns det små insektshotell, att hänga eller att posera. För trädgårdarna kan du hitta skydd i olika storlekar beroende på dina önskemål, som du kan plantera i marken eller hänga i träd.

DIY

Om du är en DIY-entusiast kan du välja en insekthytt att bygga med kompletta kit. Du hittar alla vad du behöver för att bygga ditt skydd och delar den här roliga aktiviteten med hela familjen! Barnen kommer gärna att bygga sin egen lilla insektsstuga och se naturen ta sin plats. För de mindre gör-det-själv-kunderna hittar du din lycka redan byggd, allt du behöver göra är att installera den!

Bra design

Ett bra solitt insektshotell som håller utdrag och fukten lockar bin och fjärilar, nyckelpigor och snörning. En dämpande miljö kommer att locka träätande insekter. Att uppmuntra en rad insekter är fördelaktigt för miljön, men se till att de alla kan komma åt insektshotellet!

Gråsuggor och tvestjärtar kan inte flyga till toppen men de kan krypa in i nedre sektioner. Bin och fjärilar kommer gärna till de torra och varmare toppavsnitten utan hjälp. Du bör se till att inga konserveringsmedel eller fläckar har använts eftersom buggar inte gillar dem. Se också till att häckningsmaterialet inte limmas på plats eftersom dessa bör uppdateras varje år.

Flera sektioner

Vassar, bambu och borrat trä i olika storlekar är bra utrymmen för ensamma bin att ta skydd och lägga sina puppor, medan löst material som torra löv och halm ger skydd för skalbaggar och spindlar. Slitsar i träklossar är ett bra sätt att locka fjärilar. De kan se för små ut, men fjärilar och malar kan dra i sina vingar för att glida in säkert från fåglarna som äter dem.

Även om flera sektioner lockar olika insektsarter, gör de det också lätt för sjukdomar och parasiter att spridas. Du kan överväga flera mindre insektshotell runt din trädgård för att förhindra en biologisk apokalyps, men om det är för mycket som hårt arbete kan du arbeta med hygien.

Om du föredrar att hålla alla insekter i ett stort hem är hygien viktigt. Rengör alla gamla material varje år och ersätt dem med nya förnödenheter. Lämna det gamla materialet på marken i några dagar så att alla bosatta buggar kan fly. De går förmodligen rakt tillbaka till det nyinredda insektshotellet. Om ditt insektshotell förblir orent i ett antal år kommer insekterna att flytta ut.

Optimal storlek och utförande

Insekthotell finns i många olika storlekar. Ett häckningshjälpmedel med ett djup på cirka 12–15 cm, en höjd på 50 cm och en bredd på 35 cm har etablerat sig som standardstorlek. Med små avvikelser uppåt och nedåt är dessa kapslar initialt väl lämpade för ändamålet. Stående modeller är ofta betydligt större, men i praktisk användning visar de ofta brister som otillräcklig stabilitet och dålig väderbeständighet. Dessutom skuggas de nästan alltid av träd eller buskar.

Insektshotellet bör orienteras mot söder om möjligt, så att en hängande variant som kan orienteras direkt mot solen är bäst. Lådans djup bestämmer längden på de enskilda rören och bör inte vara mindre än 10 cm om möjligt, eftersom de annars inte längre är lämpliga för vissa insekter som vilda bin. För att insektshotellet överlever vädret oskadat och även kan användas under den kalla och våta säsongen bör det använda träet glaseras eller lackeras med ett giftfritt träskyddsmedel. Ett taköverhäng skyddar också inredningen från regnvatten.

Många insektshotell har också en vattentät takpapp eller ett galvaniserat metalltak. Dessa modeller är att föredra framför de med enkla trätak. För att erbjuda insekter en säker tillflyktsort måste insektshotellet skyddas från fåglar. Detta görs vanligtvis med voljärtråd som sträcker sig framför de häckande kamrarna.

Funktioner och utrustning

På ett insekthotell bestämmer antalet olika material invånarnas mångfald. Följaktligen kan du välja en variant som endast är lämplig för bin eller fjärilar, eller har en mängd olika tyger som sedan erbjuder helt nya insekter ett nytt hem.

En speciell egenskap är att utrusta ett insektshotell med en solcell på taket, som inte bara tjänar till att locka nya djur på kvällen, eftersom de är kända för att flyga i ljusets riktning, men samtidigt sätter en optisk accent i din trädgård. Det verkar emellertid tveksamt i vilken utsträckning djurens naturliga rytm försämras av konstgjord belysning.

Läs också >>> Bäst i test utedusch

Underhåll av ett insektshotell bäst i test

Att hålla häckmaterial för insektshotell rent och fräscht är viktigt som jag redan har diskuterat. Det hindrar kvalster, mögel och sjukdomar från att döda insekter sprider sig. Rensa alltid ut ditt insektshotell en gång om året. Vissa insektspecialister föreslår att du flyttar ditt insektshotell till ett skjul över vintern så att invånarna håller sig torra och upplever jämnare temperaturer.

Det här är en bra idé eftersom de bästa insektshotellen inte behandlas med konserveringsmedel och kommer naturligtvis att brytas ner under några år. Det är upp till dig, men om du har köpt ett dyrare insekthotell kanske du vill få några fler år av livet från det, kom bara ihåg att sätta tillbaka det mycket tidigt på våren. Du kan också förlänga ett insektshotellets liv genom att hålla det på en skyddad plats borta från regn och den rådande vinden.

Bredvid ett staket, häck eller under ett träd finns alla bra fläckar. Insektshotell drar nytta av ett skiffertak med något överhäng, men du bör undvika att täcka något insektshotell med plastfolie eller presenningar. Plast, medan det är torrt, ökar temperaturen och uppmuntrar fukt. Mögelsporer kan döda insekter när de går i viloläge och det ökar hastigheten på hotellnedbrytning.

6 olika sätt att bygga ett insektshotell

Så nu vet jag att insekter njuter av olika miljöer. Här finns några olika typer av insektshotell som du enkelt kan göra på några timmar.

1. En vildmarksstapel

Detta är ett insekthotell som tilltalar alla typer av insekter eftersom det har en mängd häckande material inuti.

Du kommer behöva:

 • Pallar eller tegelstenar och några plankor av trä, plus en platt träbit eller plast för taket.
 • Massor av olika häckningsmaterial
 • Sekatör

Hur man gör det:

För att få vildmarksstapeln att placera dina pallar ovanpå varandra till en säker höjd, eller om du använder tegel och plankor, placera fyra tegelstenar på marken, sedan en planka av trä, sedan fyra tegelstenar följt av en annan planka och så vidare – bara som en lasagne.

Lägg den platta träbiten eller plasten ovanpå för att hålla det värsta regnet ute.

När strukturen är stadig bör du placera dina häckningsmaterial inuti. Sätt bambu sockerrör för bin på den soliga sidan och terrakotta eller skiffer i skuggan för cool-älskande skalbaggar. Packa det tätt, men inte för hårt.

Du kan sätta växter för vildblommor eller en saftig trädgård på taket för att locka till sig insekter också.

2. Ett stockhotell

Om en vildmarksstapel verkar för mycket hårt arbete eller om du inte har rätt material finns det enklare sätt att bygga ett insektshotell.

Ett insektshotell i speciell stil är perfekt för träätande insekter som skalbaggar och tvestjärt. Amfibier kommer också att njuta av den svala fukten.

Du kommer behöva:

 • Stockar eller pinnar

Hur man gör det:

Hitta stockar online eller i ett trädgårdscenter om du inte har någon som ligger runt. Stapla dem i längdriktningen till en säker höjd och duscha dem i torra, döda löv eller död vegetation.

Om stockar är för stora för din trädgård samla ruttnande ved, pinnar, kvistar och bark.

Gör ett knippe och bind dem ihop med trädgårdsgarn. Du kan lägga det här insektspaketet i ett träd, binda det till ett staket eller lägga det på marken på en sval plats. Skalbaggar, spindlar och tusenfotingar rör sig olika.

3. Insektshotell av kottar

Detta är ett effektivt insekthotell helt enkelt tillverkat av en strängpåse fylld med kottar. Det är ett bra gömställe för snörning och nyckelpigor.

Du kommer behöva:

 • Kottar
 • Strängpåse
 • Torra löv

Hur man gör det:

På hösten samlar du kottar och skjuter ihop dem för att låsa bitarna. Fyll sedan alla luckor med torra löv, mossa och kvistar.

Stoppa allt i en strängpåse och häng det i ett träd.

4. Ett terrakottahotel

Detta är ett billigt hem för marklevande insekter som skalbaggar, tvestjärt och tusenfotingar. Ett fräckt ensambi kan också flytta in om den är tillräckligt torr.

Du kommer behöva:

 • En terrakottakruka
 • Ihåliga blomstammar eller bambustänger
 • Torra löv
 • Stenar
 • Sekatör

Hur man gör det:

Packa din terrakottakruka med bambustänger och ihåliga blomstammar så att den är tät men inte klämd. Klipp bitarna så långt att de inte hänger ut och blir fuktiga.

Välj en torr, skyddad plats som fångar vintersolen och placera potten på sidan för att hålla ut regnet.

Du kan bygga upp stenar på vardera sidan för att förhindra att potten rör sig och locka ännu fler insekter.

5. Klassiskt insektshotell

Detta är ett klassiskt insektshotell som är fäst vid en staketlinje. Du behöver lite DIY-upplevelse för att göra detta, men om du inte har en borr eller såg kan du köpa dem färdiga.

Du kommer behöva:

 • En träplanka
 • Bambu
 • Såg, borra, skruvar eller lim

Hur man gör det:

Skär plankan i fem delar så att du har två sidor, en bas, en rygg med några centimeter som stiger över och under för staketfästen och ett tak. Taket ska ha ett tre centimeter överhäng för regnskydd.

Lim eller skruva en rektangulär form med sidorna, basen och takstyckena.

Borra stängselhålfästningar i toppen och botten av bakstycket.

Fäst bakstycket.

Klipp bambu så att den passar in i ramen.

Lägg insektshotellet på ryggen och passa bambu. Bambupinnarna låses på plats, så det finns inget behov av lim. Bambustammar behöver bytas varje år för att undvika svampspridning.

Sätt ditt insektshotell på ett staket som fångar morgonsolen.

Alternativt kan du skapa ett insektshotell genom att borra hål i olika storlekar i en fyrkantig bit av trä. Det ska vara tillräckligt lätt för att fästa på ett staket.

Insektshotell behöver stöd av ett staket eller vägg eller de förvandlas till vindtunnlar. Ingen gillar ett drag på ryggen!

6. Återvunnet plastflaskinsektshotell

Det enklaste och billigaste sättet att skapa ett insektshotell!

Du kommer behöva:

 • En stor plastflaska
 • En stans eller spik för att göra hål
 • Torra löv, mossa, kvistar
 • Stenar
 • Sax

Hur man gör det:

Klipp av flaskans bas.

Gör hål längs flaskans längd så att insekter kan krypa in och fyll den sedan med kvistar, mossa, torra löv och stjälkar.

Placera din förvandlade flaska i skyddad position på marken med den ena änden som pekar något nedåt för att tömma ut vatten.

Du kan lägga stenar eller skifferbitar i flaskan för att väga ner den, eller omge den med stenar för att förhindra vindstöd som tar den över trädgården.

Hur man lockar insekter till sitt insektshotell

Om ditt insektshotell har rätt material kommer insekter så småningom att hitta sin väg, men du kan påskynda inflyttningsdagen med några enkla åtgärder. Sluta använda bekämpningsmedel. Vad är meningen med att göra en insekt hem för att bara förgifta dem med kemikalier när de letar efter mat? Du behöver inte kemikalier ändå eftersom ett insektshotell lockar rovinsekter.

Nyckelpigor och snörningar äter hundratals bladlöss om dagen. Om du upptäcker en nyckelpiga lägger du den på dina rosor eller breda bönor och ser den krossa genom greenfly. Du kan behöva vänta några månader, men om du kan hålla ut med bekämpningsmedlen kommer rovdjurinsekter att rädda dagen. En vattenkälla hjälper också. Detta behöver inte vara en damm. Tunga tefat fyllda med småsten och fyllda med vatten varje dag är livräddare.

Insekter tänds på stenarna för en drink i stället för att drunkna i det vidöppna utrymmet i ett fågelbad eller en damm. Du kan också använda mat. Nektar är alltid i stor efterfrågan så plantera några blommor. Experter säger att de bästa buggattraktionsväxterna är fruktträd. Dessa kan vara äppelträd i full storlek vid foten av din trädgård eller ett speciellt odlat uteplommon. Så länge det blommar och frukter kommer insekterna att vara i sjunde himlen. Du kan också placera dött virke runt din trädgård eftersom det alltid uppskattas av skalbaggar och lämna gräsytor att bli vilda.

Korrekt placering av insektshotellet

Accepteringen av insektshotellet står och faller med valet av plats. Felaktigt hängda boetlådor närmar sig inte insekter och förblir obebodda. Insekthotellen är orienterade med fronten mot söder och hänger helst i en höjd av minst 50 cm och i den glödande solen. Speciellt i avels- och häckningsfasen säkerställer detta att insektshotellet har optimala temperaturer för avel.

Samtidigt är det viktigt att installationsplatsen skyddas från vädret så att vind och regn inte kan tränga igenom boet. Korrekt placering av insektshotellet leder inte bara till ökad acceptans av insekterna utan främjar också hållbarheten hos de använda materialen.

Förutom installationsplatsen beror acceptansen av insektshotellet på den omedelbara omgivningen. Nestboxar som erbjuder en flygväg på den sida som vetter från vädret föredras. Blommande och vilda växter samt örter, inhemska träd och buskar bestämmer insekternas matförsörjning och bör vara i omedelbar närhet av insektshotellet. Avstånd på högst 150 meter är idealiska, eftersom längre sträckor kan ha en negativ inverkan på avelens utveckling.

Optimala platsförhållanden för insektshotellet:

 • Full sol
 • Orienterad i söder
 • Skyddad från vind och regn
 • Ingång på den sida som vetter bort från vädret
 • Nära lokala matkällor
 • Nära vatten, sand och lera

Rätt fyllning – hur insekter bor bäst

Nästan alla insektshotell som finns i järnaffärer eller på Internet är helt förfyllda. Det märks att nästan alla modeller är åtminstone delvis utrustade med möbler som inte är särskilt användbara. I bästa fall leder dessa till låg acceptans, men i värsta fall kan de förstöra kullen eller orsaka betydande skador på häckande insekter.

Mycket ofta finns till exempel vass som placeras på tvärsidan vilket gör bosättningen omöjlig. Hålen i rören måste alltid vara åtkomliga framifrån. Utöver den felaktiga inriktningen av rören är dessa ofta också försedda med fel diameter. Hål som är för stora eller för små är inte heller koloniserade. Rörets optimala diameter beror på insektsstorleken.

 • 2–4 mm: Ensam geting, maskbi
 • 3–5 mm: hålbi, saxbi
 • 5–7 mm: masonbi, bladbitar, rostrött masonbi
 • 6–9 mm: speciellt bi

Borrhål bör också bearbetas mycket noggrant, som hymenoptera sådan. B. bin, getingar och humlor fångas lätt med sina vingar på splinter och riva sina vingar. Dessutom måste hålen stängas på baksidan (inte borras igenom), annars kommer inte besökare att vara där. Tallkottar, träklossar och sågspån ger också lite mening, eftersom dessa sällan är befolkade. Tallkottar ger också skydd för spindlar.

Barrved medför risk för svullnad och sprickbildning när det är fuktigt. Detta leder ofta till att fukt och mögel tränger in och äventyrar kullen. Hål ska alltid göras med kornriktningen så att risken för splittring eller rivning minskas. Fyllningstypen avgör vilka invånare som är välkomna på insektshotellet. Det är viktigt att inte alla insektsarter lever i harmoni med varandra. Det är till exempel inte tillrådligt att erbjuda vilda bin och tvestjärtar ett gemensamt skydd, eftersom tvestjärtar äter bi larver. Här bör insektsälskare bestämma vilka djur bostaden är avsedd för och, om nödvändigt, fundera på att inrätta separata insektshotell för vissa arter. Vem bor var:

 • Borrade lövträd som äpple, ek, bok, hasselnöt: vildbi, vild geting
 • Bambu: vild bi, vild geting
 • Ihåliga stjälkar som B. vass, syren, forsythia: vild bi, vild geting
 • Tunna grenar med en maximal diameter på 5 mm: fjärilar
 • Träull: snörning, nyckelpiga, öron
 • Halm: snörning, fångande melodi
 • Tallkottar: spindlar, fängslande låtar

Fördelar med ett insektshotell bäst i test

Ger skydd för hotade insektsarter

På grund av jordbruksanvändningen och utvecklingen av områdena hittar insekterna mindre och mindre artanpassade livsmiljöer. Naturen pressas tillbaka allt längre och mina sterila trädgårdar kan inte ersätta vildmarken. Designa din trädgård nära naturen och erbjud de hotade insekterna inte bara tillräckligt med mat utan också lämpliga häckningsmedel.

Ett insekthotell kan hjälpa vilda bin, humlor, ensamma getingar, fjärilar och många andra nyttiga insekter att känna sig hemma i din trädgård.

Naturlig skadedjursbekämpning och framgångsrik pollinering

Med ett insekthotell bjuder du in alla slags nyttiga insekter i trädgården. Insekterna själva drar inte bara nytta av detta, du har också avgörande fördelar från deras närvaro.

Beroende på art, säkerställer de pollinering av dina fruktträd och andra grödor eller ger ett viktigt bidrag till skadedjursbekämpning. Ju mer artsrik trädgårdsfauna, desto bättre är den ekologiska balansen i din gröna oas.

Utbildningsobservation av naturen

Jag vet inte mycket om livet för de otaliga insektsarter som alla är en del av vårt ekosystem. Ett insekthotell ger dig och dina barn möjlighet att observera olika arter i sitt naturliga beteende. Det är spännande, lärorikt och väcker intresse för insektsvärlden.

Nackdelar med ett insektshotell bäst i test

Olämpliga material

Många av de häckande hjälpmedel som erbjuds uppfyller inte de kriterier som biologer anser vara lämpliga för respektive insektsart. Ofta är de fyllda med för lite eller olämpligt häckningsmaterial. Medullära stjälkar är till exempel buntade och fästa horisontellt.

Men så länge du inte gör några större misstag, som att använda glas eller plexiglasrör som häckande hjälpmedel, kommer du inte att skada djuren – även om insektsinsektsinsektshotellet inte är helt perfekt.

Fel konstruktion

Andra defekter som finns i många insektshotell som kan köpas är för stora eller för små hål, sprickor i träet eller slitna kanter. Fuktigt trä ska torka bra innan det används för att göra ett insektshotell. Slutkorn är inte lämpligt för avelsrör eftersom det fräser vid borrning. I allmänhet bör lövträ föredras.

I stort sett är dessa misstag inte heller dåliga. De kan dock betyda att häckande hjälpmedel inte accepteras eller bara accepteras av några få insekter.

Typer av insektshotell

Många insektshotell är inrättade på ett sådant sätt att de inte bara riktar sig till en art utan till ett stort antal insekter. Detta har fördelen att du kan stödja ett stort antal fördelaktiga insekter med bara ett insektshotell. Men inte alla områden med insektshotell som kan köpas är utformade på ett art-lämpligt sätt.

Om du inte har mycket utrymme är en sådan färgglatt blandad lägenhet perfekt. När allt kommer omkring häckar olika arter i ett område i naturen. Så länge grova misstag undviks, kommer inte ett inte perfekt byggt insekthotell inte att skada djuren. Det värsta som kan hända här är att ett område helt enkelt inte accepteras.

Insekthotell för ensamma bin

Frimurarbin, masbin, pälsbin, ullbin och sidenbin bygger sina bon i håligheter. Häckningshjälpmedel som är speciellt gjorda för bin är därför ofta trälådor fyllda med bambustänger eller vass. Hardwoodblock med ett stort antal borrhål accepteras också.

Oavsett om det är rör eller hål – insektsinsektshotellet måste vara tillverkat av naturliga material och vara mycket rent. Bin kan skada sig på slitna stjälkar eller rör. Borrhålen måste också vara snygga och släta. Slutkorn är inte lämpligt för detta.

Insektshotell för fjärilar

På soliga dagar fladdrar de från blomma till blomma, men fjärilar är mindre bekväma på kalla, våta vårdagar. En fjärilslåda ger skydd för de färgglada fjärilarna, och några få arter använder den också för att vila.

Ett fjärilshotell är en liten trälåda som har flera vertikala slitsar på framsidan. Vissa tillverkare av insektshotell erbjuder också fjärilsboxar.

Insektshotell för nätvingar

Nätvingar är angelägna om att äta bladlöss i trädgården. För att stödja dem under vintern kan du hänga upp en snörlåda. Detta är en trälåda med ett sluttande tak, som har ett stort antal lameller på framsidan och delvis på sidorna såväl som på botten.

Eftersom nätvingar inte är luftakrobater. De relativt stora öppningarna gör att du enkelt kan komma in, även utan stora flygförmåga. Insidan av lådan är fylld med träull eller halm. Det är här de små nätverken kan dra sig tillbaka när det är ogästvänligt ute. Intressant är att röda nätvingehotell bäst tas emot.

Insektshotell för nyckelpigor

I naturen övervintrar de under barken av ruttna träd och i trädstubbar. Eftersom varje sjuka träd idag tas bort omedelbart finns det färre och färre platser att gömma sig i mina sterila trädgårdar.

De som vill hålla sina växter bladlössfria kan stödja de hårt arbetande bladlusdödarna med en nyckelpiga.

Alternativ till insekthotell

Fjäriläng

Om du vill stödja hotade fjärilsarter i deras födosök kan du enkelt göra en del av din gräsmatta till en fjäriläng. Fjärilar söker upp områden där de kan hitta tillräcklig nektar men också lämpliga foderplanter för sina larver.

Köp speciella fröblandningar för fjärilar och förvandla din sterila gräsmatta till ett blommande paradis. Dessa växter är mycket populära bland inhemska fjärilar:

 • Tistlar
 • Oregano
 • Lavendel
 • Timjan
 • Dill
 • Kummin
 • Vild morot
 • Nässla
 • Hornklöver

Vildblommablandning för bin

Färdiga fröblandningar som specifikt tilltalar bin finns också i butikerna. På detta sätt kan du garantera ett rikt bord i trädgården utan mycket ansträngning. Eftersom vildblommor inte är så krävande är det barnlek att ta hand om din bikupa.

Vilt hörn

Med ett medvetet hörn i trädgården kan du göra otaliga arter av insekter och många andra djur lyckliga. Undvik att klippa gräsmattan i detta område, låt ogräs gro och fallna grenar. Bygg högar av stenar och högar av dött trä. Kort sagt – låt dig bara springa fritt i naturens vilda hörn.

Fågelholk för fåglar

Med en fågelholk erbjuder du fåglarna en skyddad häckningsmöjlighet i trädgården. För tyvärr finns idag knappast några naturliga grottor och alldeles för få gamla ruttna träd att hitta. Fåglarna tackar dig för ditt stöd genom att flitigt decimera skadedjur i din gröna oas. Det är också ett nöje att se föräldrarna uppfostra sina barn. Om du har tid och lust kan du själv bygga häckningshjälpmedlet. För alla andra finns det ett stort urval av holkar att köpa.

Fågelmatare

Med en fågelmatare kan du se till att de fåglar som tillbringar vintern här kommer igenom den kalla årstiden. Med artens lämpliga foder tas svartfåglar, finkar och annat väl om hand, även när det är iskallt. Titta runt i butikerna, bra fågelmatare finns redan för relativt lite pengar. Hantverkare kan naturligtvis också använda en såg och hamra själva.

Vilka insektsarter som använder insektshotell

Med en boetlåda bjuder du in insekter i din trädgård, på din terrass eller på din balkong. Beroende på hur insektshotellet är utformat kan olika gäster hittas. Alla invånare bidrar till att upprätthålla den biologiska balansen.

Varje art har sina egna behov

Ett insekthotell är uppdelat i kamrar som är inredda med olika naturmaterial. Varje hyresgäst känner sig bekväm i olika boendemiljöer. Här ger jag dig en kort översikt över de vanligaste gästerna och deras preferenser.

Vilda bin

Många ensamma bin behöver håligheter för att bygga bo. De koloniserar bamburör, trähål eller tegel med lämpliga hål. Rör med en diameter mellan fyra och åtta millimeter föredras. Bin tar pollen i hålen och lägger sina ägg däremellan. Slutligen förseglar de öppningen. Bimagot matar på den lagrade pollen och kläckar nästa min.

Getingar

Getingar är inte särskilt populära hos många människor. De anses aggressiva och stör sommarmåltiderna i trädgården. Men de surrande skadedjuren har också sina goda sidor. De pollinerar blommor och är också effektiva skadedjursdödare.

Många trädgårdsmästare fruktar att ett insektshotell kommer att locka getingar. Endast eremitgetingar känner sig adresserade av ett insekthotell. Liksom de ensamma bina skapar de sina bon i rören. Den vanliga getingen, som är så irriterande för oss, är inte intresserad av bamburören i insektshotellen. Eremitgetingar betraktas som fredliga och är definitivt inte efter din tårta eller grillad biff.

Fjärilar

Fjärilar gör sommaren färgstark, tyvärr är många arter nu hotade. De gömmer sig i ogästvänligt väder. Vissa arter övervintrar som vuxna och behöver ett lämpligt skydd för detta. De föredrar en sluten kammare med vertikala slitsar som ingång.

Tvestjärtar

Tvestjärtar är allätare. Förutom växtbaserad mat finns också bladlöss på menyn. Skäl nog för att stödja de små tvestjärtarna. De lägger sina ägg i rör eller under trädbarken.

Insekthotell används ibland också som häckningsplatser. Tvestjärtar är dock mindre populära här, eftersom de ibland attackerar vildbi och andra insekter. Det är bättre att erbjuda tvestjärtar sitt eget häckningshjälpmedel, då blir det lugn i insektshotellet.

Markbaggar

De är inte noga med sin kost. De smidiga skalbaggarna och deras larver byter på sniglar och snigelägg, trådmaskar och vanliga maskar. Under dagen gömmer de sig och går bara på byten i skymningen. De föredrar att stanna i vilda buskar, torra stenmurar och högar av dött virke. Ibland finns de också på insektsinsektsinsektshotellet.

Nyckelpigor

Alla älskar de små röda skalbaggarna med sina sfäriska kroppar och karakteristiska svarta prickar. Både vuxna och larver matar på bladlöss. I ett nyckelpigas liv finns det ett djur för varje tusen löss som dödas! När det blir kallt gömmer sig nyckelpigor under trädbarken, men också i fönstersprickor. På insekthotell föredrar de också små utrymmen eller bitar av bark att gömma sig i.

Läs också >>> Bästa fågelskrämman

Vanliga frågor om insektshotell

Vad är ett insektshotell?

Ett insekthotell följer samma princip som ett fågelhotell, men för insekter. Dessa små träkonstruktioner syftar till att ge dem skydd som motsvarar deras naturliga livsmiljö, samtidigt som de skyddar dem mot kyla och rovdjur. Förutom att uppskattas av mina små flygande invånare, hjälper dessa insektshotell till att bevara den biologiska mångfalden i mina trädgårdar och återskapa små naturliga ekosystem för att bevara moder natur genom att skydda dessa användbara insekter!

Det finns många olika typer av insektshotell som passar storleken på din trädgård och dina önskemål. Mer eller mindre stora, de kan hängas i träd eller planteras i marken, med ett eller flera fack beroende på antalet olika arter du vill skydda.

Varför borde man bygga ett insektshotell?

Dessa skydd för mina små flygvänner gör att du kan göra en liten gest för planeten och bidra till att skydda miljön. Dessa tillflyktsorter främjar biologisk mångfald i mina trädgårdar och kan rymma många arter av hjälpinsekter: nyckelpigor, pollinerande insekter, fjärilar, tvestjärt, skalbaggar, karabida skalbaggar etcetera. Dessa olika arter är väsentliga för ekosystemet i mina trädgårdar och är värdefulla allierade av trädgårdsmästare skyddar växter mot bladlus utan att använda bekämpningsmedel och insektsmedel. Denna lilla struktur tillåter både vuxna och barn att observera naturen och att inse vikten och rikedomen som dessa små flygande varelser har att erbjuda!

Pollinatorarter som bin eller humlor, som är trädgårdsmästares vänner, kommer att spela en viktig roll i blomningen av din trädgård och kommer att vara en värdefull tillgång, speciellt om du har en grönsaksträdgård eller fruktträd.

Dessa konstruktioner har många fördelar och hjälper till att bevara lokala vilda djur och skydda nyttiga insekter, som kommer att ta hand om skadedjur för dig. Det finns också ett riktigt pedagogiskt bidrag: dina barn kommer gärna att ta hand om detta lilla skydd och kommer att bli medvetna om naturens glädje, samtidigt som de får lite liv i din trädgård!

Vilken livsmiljö behöver varje insekt?

Varje insekt har sina egna preferenser för att skapa sitt eget lilla bo och göra naturen till en liten kokong. Om du vill bygga eller fylla ditt insektshotell själv, här är komponenterna i de olika livsmiljöerna:

 • Lövträd (äpple, ek, bok, hasselnöt), bambu eller ihåliga stjälkar (vass, lila, forsythia) för vilda bin och getingar
 • Tunna grenar med högst 5 mm diameter för fjärilar
 • Träull och halm för spetsar, nyckelpigor och tvestjärt.
 • Grankottar för spindlar.

När ska man ställa upp sitt insektshotell?

Att uppmuntra till en bra installation av ditt insektshotell är en snabb närvaro av mina små vänner, det är perfekt att sätta upp skyddet på vintern för att locka de bevingade invånarna och bjuda in dem att bli varma! Du kommer att hitta små invånare redan i februari, med en mångfald och en befolkning som blir rikare med tiden!

Var ska jag installera mitt insektshotell?

Platsen för ditt skydd är ett viktigt kriterium att ta hänsyn till, för att säkerställa välbefinnandet och ockupationen för mina små hyresgäster. Det är att föredra att placera insekthotellet i söder eller sydost, vänd från de rådande vindarna och skyddat från regnet (under ett skydd eller med ett vattentätt tak). För att undvika markfuktighet rekommenderar jag att du höjer skyddet som är avsedda att läggas på marken med minst 30 cm.

När det gäller platsen själv, föredrar du en lugn plats utan för mycket trafik för att inte skrämma bort och störa insekterna. Tänk också på deras behov: platsen måste ha tillräckligt med resurser för att dina små djur ska kunna matas!

Var är det bästa stället att placera ett insektshotell?

Det bästa stället att placera ett insekthotell beror något på vilken typ av buggar du försöker attrahera. Om du vill ha maskar, nyckelpigor och träslös är det bäst att du placerar ditt insektshotell på en sval, skuggad plats i direkt solljus. Leta helst efter ett skyddat som skyddar insekter från regn, till exempel under ett träd eller en häck.

Bin och fjärilar, å andra sidan, föredrar lite sol, så en sydvänd vägg kan vara det perfekta stället att hänga ett insektshotell. Det skulle också vara en bra idé att placera ditt insektshotell nära alla doftande, nektarrika blommor som växer i din trädgård för att ytterligare locka dessa pollinatorer.

Om du är besviken över ditt insektshotells beläggningsnivåer, var inte rädd för att prova en annan plats i din trädgård – var noga med att lämna den minst en vecka mellan omlokaliseringarna för att ge buggar en chans att checka in.

Hur bygger man sitt eget insektshotell?

Ett alternativ till att köpa ett färdigt insektshotell är att göra ditt eget. Du behöver inte vara expert på DIY för att designa och bygga ett insekthotell som kan locka fjärilar, bin och insekter i din trädgård.

För att skapa ditt eget insektshotell bör du först samla en rad naturliga material, såsom bark, mossa, grankottar, löv och halm. Du kan också använda återanvända hotellhållsartiklar som växtkrukor eller kartongrör.

Om du vill locka bin, försök hitta några bambu- eller ihåliga växtstammar som de kan häcka i. Dött ved och bark kommer att tilltala skalbaggar och spindlar, medan nyckelpigor är särskilt förtjust i torra löv och pinnar i viloläge.

Innan du bygger ditt insektshotell, välj ett platt, stabilt område och skapa en bas av tegelstenar. Du kan sedan använda träplankor (gamla pallar fungerar perfekt) för att bygga ditt hotells struktur. Lägg till ett lager av dina naturliga material mellan varje våning.

När du väl har nått din önskade höjd, toppar du insektshotellet med ett tak för att skydda de inre lagren från elementen – du kan använda gamla plattor, trä eller till och med ett lager kompakterad jord. Förklara ditt insekthotell öppet och vänta på att dess nya invånare ska flytta in!

Varför behövs insektshotell?

I deras naturliga livsmiljö gömmer sig insekter i krokar, vyer och sprickor för att undvika rovdjur och vila säkert under vintern. Deras livsmiljöer inkluderar hål i döda och ruttnande stockar, inuti ihåliga växtstammar, under fallna löv och under svala stenar. Insektshotell replikerar dessa livsmiljöer och erbjuder tätt och säkert boende för mina insektsvänner. Genom att tillhandahålla dessa mörka säkra utrymmen blir du hyresvärd för alla typer av små insekter.

Vilka insekter bor i insektshotell?

Det finns miljontals insektsarter i världen, men de som du sannolikt kommer att locka till dig är nyckelpigor och snörfåglar som båda äter irriterande bladlöss, spindlar, skogslöss, skalbaggar, tvestjärt, tusenben, och ensamma bin. Beroende på vilken typ av insektshotell du bygger kan du också locka paddor, grodor och igelkottar. Åtminstone lockas de av insektsmåltiderna på ditt insektshotell!

Vad är det bästa insektshotellet?

Olika typer av insekter har olika boendebehov. Bin behöver till exempel torra häckningsförhållanden medan skalbaggarver behöver ruttna trä att mata på. Det bästa insektshotellet är ett som passar de insekter du vill locka. Vissa ska vara torra och andra bör vara fuktiga – så kanske bygga flera för att tillgodose alla mina insekter! Genom att använda naturmaterial kan du enkelt replikera de naturliga miljöer som insekter letar efter. Här är de bästa häckningsmaterialen för att hålla dina besökande insekter lika snygga som en bugg:

 • Terrakottaskärvor, skiffer och stenar skapar svala områden för skalbaggar.
 • Ved och dött ved älskas av löss, tusenfotingar och den helt fantastiska hjortbaggen.
 • Grankottar, mossa, torra löv, halm och hö skapar lösa gravförhållanden för alla slags insekter inklusive nyckelpigor, bin och spindlar.
 • Korrugerad kartong rullad i rör lockar till snörningar.
 • Bambu sockerrör och ihåliga växtstenglar är eftertraktade av ensamma bin som snubbar djupt inuti.

Vad finns det för fördelar med ett insekthotell?

Den som har en trädgård i staden har förmodligen lagt märke till hur insektspopulationen minskar. Nyheten handlar också regelbundet om insekternas död och förklarar hur viktigt många insektsarter är för en ekologisk balans. Insektshotellet erbjuder skydd för särskilt hotade och användbara insektsarter som vilda bin, humlor och snörningar på vintern och en plats att föda upp under vårmånaderna.

Inte bara insekterna drar nytta av det konstgjorda höljet: boet ger barnen en värdefull inblick i sättet att leva och den biologiska mångfalden i insektsvärlden. Trädgårdsmästaren själv drar också nytta av de fördelaktiga insekterna som bekämpar skadedjur och hjälper till med pollinering i trädgården. Så insekthotell erbjuder många fördelar:

 • Vinterhjälp
 • Häckande plats på våren
 • Bosättning av nyttiga insekter i trädgården
 • Naturlig skadedjursbekämpning utan bekämpningsmedel
 • Skydd av hotade insekter
 • Utbildningssyften

Är insekthotell utformat på ett art-lämpligt sätt?

Tyvärr är inte alla häckande hjälpmedel godkända av insekter. Vilda bin är särskilt krävande här. Olämpliga material eller felaktiga konstruktionsmetoder gör att ensamma bin inte inbäddar i första hand eller avbryter ägglossningen i förtid. När du väljer ett häckningshjälpmedel bör du därför vara särskilt uppmärksam på följande punkter:

 • Glas- eller plaströr släpper inte igenom vatten, vilket innebär att svampar kan föröka sig inuti dem. Detta gör att bimagot dör av. Av detta skäl bör ett insekthotell inte på något sätt utrustas med glaspipetter eller plastbehållare.
 • Ihåliga tegelstenar eller perforerade tegelstenar accepteras inte av bina. Om ditt vildinsektshotell innehåller tegelstenar, bör de vara extruderade tegelstenar. Dessa traditionella takpannor har många ihåliga kamrar som öppnas i ett runt hål fram och bak. Sammankopplade brickor är mycket eftertraktade häckningsplatser för murbin.
 • Om ditt insekthotell är utrustat med medullära stammar, måste dessa fästas vertikalt. De buntas dock ofta horisontellt. I denna position är de dock helt oattraktiva för vilda bin.
 • Träet i det vilda insektsinsektsinsektshotellet måste vara väl kryddat och torrt, annars kommer sprickor att dyka upp. Områden med sprickor koloniseras inte av bin.
 • Hålen får inte vara för nära varandra, annars kan träet också spricka. Ju större diameter, desto längre ifrån varandra bör hålen vara. Se till att borrhålens väggar och kanter är fina och släta. Om du upptäcker tvärgående träfibrer bör du släta dessa områden med sandpapper.

Kit eller färdigt bäst i test insektshotell?

En av de grundläggande frågorna som du bör ställa dig själv när du köper ett insekthotell är om du vill att insektsinsektshotellet ska vara helt monterat eller om du hellre vill bygga det själv. En byggsats är ett bra alternativ, särskilt om insektsinsektsinsektshotellet är avsett för barn. På detta sätt är barnen upptagen en stund och lär sig bättre om de enskilda fyllmaterialen.

De flesta kit är utformade så att montering kan göras utan specialistkunskap. Naturligtvis behöver mindre barn lite hjälp med hammare och tång. Se till att alla nödvändiga monteringsmaterial ingår i leveransen.

Unga biologer kommer med glädje att själva sätta ihop ett häckande hjälpmedel. Detta väcker intresse för insekter och deras sätt att leva. Och de små forskarna kan titta på bin, fjärilar etc. kolonisera insektsinsektsinsektshotellet.

För vuxna är det vanligtvis trevligare när insektshotellet levereras helt monterat. Så du behöver bara hänga upp den på en lämplig plats så att de första gästerna kan flytta in.

Vilka insekter vill du ta itu med?

Tänk på vilka insektsarter du vill erbjuda ett hem med häckande hjälpmedel. Vilda bin har helt andra behov än nyckelpigor eller snörning. Om du vill skydda speciellt hotade binarter är ett speciellt insektshotell perfekt. Det finns också olika preferenser när det gäller binarter.

Hålbin, murarbin eller saxbin gillar att bo i håligheter. Bambu eller lövträ med borrhål är perfekt här. Andra, å andra sidan, behöver inte en boetlåda alls och föredrar att lägga sina ägg i marken. Andra fördelaktiga insekter gillar att kolonisera kottar eller flis. Fjärilar föredrar små trälådor med en slits som ger dem ett tak över huvudet på svala nätter.

På ett insekthotell är naturligtvis invånarnas välbefinnande avgörande. Men medan du gör ett viktigt bidrag till artskyddet genom att installera ett insektshotell, kommer den ekologiska balansen i trädgården också att dra nytta av de nya hyresgästerna. De som lockar bin in i trädgården uppmuntrar pollinering av grödorna. Gynnsamma insekter som snörning och nyckelpigor hjälper dig vid giftfri skadedjursbekämpning.

Ska man tänka på kvalitet och utförande?

Se till att insektsinsektshotellet är tillverkat av högkvalitativa material och har behandlats ordentligt. De komponenter som används bör endast vara naturliga material eller nästan naturliga material som plywood. Emellertid föredras massivt trä.

Lövträd är tåligare än mjukt barrträ och tål bättre vind och väder. Trästycken med borrhål bör också vara gjorda av torrt lövträ, annars kan sprickor bildas. Kamrarna och hålen måste slipas fint och smidigt.

Taket ska utformas så att regnvatten kan rinna bort. Takpapp eller metallplåt på takytorna ökar boendets livslängd. Med tiden blir insektsinsektsinsektshotellet smutsigt. Helst kan häckningsmaterialen därför tas bort och bytas ut.

Skyddsnät är vettigt att hålla fåglarna ute. Maskorna i de områden som är avsedda för bin får dock aldrig vara för smala, annars kan djuren skada sig själva. Om du är osäker bör du därför klara dig utan trådnät.

Vad är rätt plats för insektshotell?

För att invånarna på ditt insekthotell ska känna sig helt lugna måste boendet vara väl valt. Skydda dina insekter från fukt och rovdjur. Se till att de hittar mat och förhållanden som passar deras art i området.

Du bör överväga följande punkter när du ställer in ditt insekthotell:

 • Insektshotellet måste installeras på en plats skyddad från regn och vind. Platsen ska vara solig, torr och varm. Helst vänder insektsinsektshotellets framsida söderut.
 • Hundar och katter ser fladdrande insekter som spännande underhållning och gillar att knäppa på dem. Insekter är också attraktiva byten för många vilda djur. Häng därför insektshotellet minst 100 cm över marken.
 • Upphängningen ska vara så stabil att insektsinsektshotellet inte svänger eller svänger även i starkare vindar.
 • Se till att inflygningsfältet är tydligt. Området direkt framför insektsinsektshotellet bör inte täckas av grenar och kvistar.
 • Se till att djuren hittar tillräckligt med mat runt boetlådan. Så färgglada vildblommor och se till att det alltid finns några blommor.
 • Vissa insektsarter stänger sina roströr med lera eller fuktig sand. Om jorden på insektsinsektsinsektshotellet inte är gjord därefter kan du erbjuda lera, sand och vatten i skålar.
 • Fåglar gillar att hjälpa sig själva på insektshotellet. För att det fördelaktiga insektshotellet inte ska bli en fågelbuffé kan du skydda de öppna kamrarna med trådnät. Använd ett ganska grovt nät, annars kommer insekterna att fastna i nätet.
 • Myror gillar också att äta insektslarver. Innan du hänger insektshotellet, se till att det inte finns några myrstolar eller myrbo i närheten.
 • Ändra inte platsen för insektsinsektsinsektshotellet. Under inga omständigheter ska du inte ta det varmt på vintern, annars lämnar insekterna sina roströr för tidigt och svälter ihjäl.

Kan insektshotell egentligen fungera?

Ett sådant insektshotell består av olika naturmaterial, som fördelas inom en ram i olika ämnen och nivåer. Var och en av dessa fyllningar representerar ett populärt häckningsställe eller ett övervintringsalternativ för en insektsart som alltmer brister i naturen. Så om du placerar en sådan konstruktion i din trädgård kommer olika typer av insekter snart att slå sig ner och bo.

För att insektsinsektshotellet ska vara riktigt befolkat är dock valet av lämplig plats avgörande. Idealiskt är detta orienterat i söder och inte för blåsigt. Om det finns blommor eller sängar i omedelbar närhet där djuren kan hitta värdefull mat ökar sannolikheten att insektsinsektshotellet snart blir fullbokat.

Finns det en översikt över vad som är bra och dåligt med insektshotell?

Fördelarna är uppenbara. Med ett sådant köp eller genom att bygga ditt eget insektshotell stöder du bevarandet av biologisk mångfald och erbjuder insekter en värdefull livsmiljö. Omvänt är djuren mycket användbara för din trädgård eftersom de pollinerar blommor och äter skadedjur. Om du också har barn är ett insekthotell ett utmärkt observationsobjekt där barnen kan få värdefull information om djuren, deras biologiska balans och din trädgård. Sist men inte minst bör den dekorativa aspekten naturligtvis nämnas: Insektsinsektshotellet, som är bebott på många sätt, är definitivt ett blickfång i trädgården.

Bra saker:

 • Naturlig skadedjursbekämpning
 • Pollinering
 • Bra för barn
 • Blickfång i trädgården
 • Bidrag till biologisk mångfald

Dåliga saker:

 • Endast användbart om det placeras korrekt
 • Om utförandet är dåligt finns det risk för att insekter skadas

Nackdelar uppstår bara om du inte placerar insektsinsektshotellet på rätt plats och det helt enkelt inte kan användas. Det är också viktigt att fyllnadsmaterialen är av hög kvalitet, annars finns det risk för insekter.

Vilka typer av insektshotell finns det?

Å ena sidan finns det insekthotell som du placerar på golvet, och å andra sidan finns det varianter som du kan lägga på. De stående modellerna på bottenvåningen hjälper också igelkottar i viloläge i vissa fall. Förutom typen av fästning skiljer sig hotellen i typen av fyllning. Vissa produkter har endast stavformat material där bin och getingar i synnerhet sätter sig, medan andra är utformade för alla nyttiga insekter i trädgården.

Ska man tänka på storlek när man köper det bästa insektshotellet?

Vilken storlek som är bäst för dina ändamål beror naturligtvis på den planerade platsen. Ett insektshotell på balkongen är verkligen mer kompakt än en variant mitt i trädgården och i princip är hängande modeller också mindre än stående. Storleken avgör i sin tur hur många insekter som hittar ett nytt hem på ditt insektshotell.

Borde man bry sig om designen på ett bäst i test insektshotell?

När det gäller designen finns det ett stort utbud av produkter, vilket främst beror på din personliga smak. Förutom rektangulära lådformar finns det hotellformade varianter med gaveltak, som har fördelen att vattnet rinner av snabbt och ingen fukt ackumuleras. Runda stamformer finns ofta fyllda med pinnar för bin och är särskilt iögonfallande på grund av sin naturliga design.

Beroende på storlek skiljer sig produkterna också med avseende på fästtyp. Medan du vanligtvis hänger små insektshotell på en vägg, ett staket eller ett träd finns det också stora formatvarianter som står på golvet.

I slutändan uppstår frågan om du vill köpa ett förmonterat insektshotell eller om det är roligare att köpa insektsinsektshotellet som ett kit och sedan bygga det själv. Det senare är särskilt spännande när det finns barn i närheten som kan föras närmare sin egen trädgård på ett så lekfullt sätt.

Läs också >>> Regntunna test

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen