Bästa IR termometern 2023 – Test av olika IR termometrar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Beha-Amprobe 

Flir TG56

Fluke 568

Stanley STHT0-77365

Klicka här för att se fler IR termometrar.

Alla har säkerligen en termometer i hemmet, vare sig det är för matlagning eller mätning av inomhustemperatur. Något man inte tänker på förens man behöver det är en infraröd termometer, även kallat IR-termometer.

IR-termometrar är mer eller mindre en nödvändighet. De är inte endast för arbetsplatser utan de används även för att mäta saker i din vardag och i hemmet såsom:

 • Avslöja värmeläckor i ditt hus
 • Kontrollera att golvvärmen värmer rätt
 • Temperaturen i pannan eller maten du lagar
 • Kolla temperaturen i kylen eller frysen

Det går säkert att mäta ovanstående saker med en vanlig termometer också men det blir betydligt svårare och tar mycket längre tid att kanske hitta en värmläcka då.

En IR-termometer kan göra allt och ännu mer än vad en vanlig termometer har möjlighet att göra. Nedan har vi listat olika typer av IR-termometrar som du kan kika på och se vilka som möter just dina behov, det finns billiga alternativ men även dyrare, välj den som passar dig bäst.

1. Bäst i test – BEHA-AMPROBE IR-720-EUR

BEHA-AMPROBE IR-720-EUR

Klicka här för att se bästa priset

Beha-Amprobe är en mycket kraftigt och avancerad IR-termometer med ett temperaturområde som sträcker sig från -32°C ända upp till hela 1050°C. Genom test kan den här ir termometern konstateras vara bäst.

Modellen är en mycket noggrann variant som försäkrar sig vara pålitlig för dig som användare. Utöver detta så har den även snabb svarstid vilket reducerar tiden du behöver stå med den nära ett varmt material.

Detta verktyg har verkligen användarens behag i åtanke dels tack vare den snabba svarstiden, dels med en automatisk displaybelysning för enklare avläsning.

Slutligen är det värt att notera att verktyget, inklusive batteriet endast väger 290 g. I kombination med den lilla storleken av termometern gör att den både blir enkel att använda och ha med sig.

2. Populärast – FLIR TG56

FLIR TG56

Klicka här för att se bästa priset

FLIR TG56 är en väldigt populär IR-termometer som gynnar många i vardagen. En termometer som möter nästan alla dina behov som du kan bemöta på en daglig basis.

Först och främst ger denna produkt mycket snabba mätningar med en snabb responstid på endast 150 millisekunder. Ytterligare har IR-termometern en inbyggd laserstråle för dig att se vad du mäter, samt möjligheten för dig att justera emissiviteten efter din preferens.

Denna IR-termometern har inte ett märkvärdigt stort temperaturområde, utan det ligger på -30°C till 650°C. Med det sagt kompenseras den restriktionen tack vare att produkten gör sitt jobb utmärkt med laserstråle för precision och snabb responstid utan stora avvikelser.

FLIR TG56 är ett strålande alternativ för dig som behöver en IR-termometer i hemmet eller i ditt arbete och som inte är i behov av att mäta material upphettade över 650°C.

3. Premiumval – FLUKE 568

FLUKE 568

Klicka här för att se bästa priset

FLUKE 568 är IR-termometer som erbjuder betydligt mycket fler funktioner än andra IR-termometrar. Om du vill få en premiumprodukt som kan mäta mindre föremål på längre avstånd samtidigt som pålitlig mätning upprätthålls är det denna IR-termometer du vill införskaffa.

Programvaran FlukeView medföljer denna produkt och gör det möjligt för dig att även se dina värden omedelbart i en bärbar dator genom USB-anslutning.

Denna IR-termometern säkerställer precision med en mätnoggrannhet på 1 % och ljud- samt bildlarm som utlöses när mätvärdena befinner sig utanför förinställda gränser.

Avslutningsvis är den här produkten dyrare än de andra vi har listat men det är eftersom den är bättre i flertal aspekter och en produkt värd att kika in på. Om du vill få en premiumprodukt och är villig att lägga en större peng är FLUKE 568 vad du behöver.

4. Billigast – STANLEY STHT0-77365

STANLEY STHT0-77365

Klicka här för att se bästa priset

Den sista modellen vi presenterar är en billigare variant av Stanley.

För ett sådant billigt pris förväntas inte mycket men denna produkt går emot alla fördomar genom att vara ett väldigt bra och träffsäkert verktyg med exakta mätningar.

Likt andra varianter krävs inte kontakt med materialet som mäts och en inbyggd laserpekare ingår för att se vad som mäts.

Den här IR-termometern fungerar utmärkt för att hitta värmeläckage i hemmet genom att sätta en referenstemperatur och skanna ett område. För en billig peng kan du slippa en högre värmeräkning och tjäna pengar i längden.

Avslutningsvis har den här produkten från Stanley fått mycket positiva kundrecensioner där många är enade över att det är en mycket bra produkt till ett mycket bra pris.

Lista över de bästa IR-termometrarna 2023

 • Bäst i test: Beha-Amprobe IR-720-EUR
 • Populärast: Flir TG56
 • Premiumval: Fluke 568
 • Billigast: Stanley STHT0-77365

Köpguide för IR-termometrar 2023

Det finns väldigt många typer av IR-termometrar som varierar mycket i pris och funktioner. Det kan självklart bli svårt att veta vad man behöver och vad man ska leta efter för att få det bästa man behöver.

För att hjälpa till har vi sammanställt en köpguide för dig som vill få tag på den bästa IR-termometern. Här nedan kan du läsa om olika viktiga punkter att ha i åtanke när du ska köpa din nästa IR-termometer:

 • Användningsområden
 • Avstånd till punktförhållande
 • Noggrannhet
 • Responstid
 • Pris

Användningsområden

En viktig fråga du kan ställa dig själv när du ska införskaffa dig en IR-termometer eller andra verktyg för den delen är vilka användningsområden du har och i vilket syfte du kommer använda verktyget.

Något att ha med sig är att IR-termometrar kan ha temperaturområden som sträcker sig från minusgrader upp över 500 grader. Om du behöver en termometer i hemmet för att hitta värmeläckor så rekommenderas det att köpa en värmekamera istället, då den är bättre på att mäta temperaturen över stora ytor.

Du kan använda IR-termometern på arbetsplatsen efter du blandat betong i en betongblandare och måste kolla så att betongen inte blir för varm, då den kan deformeras och spricka om det skulle ske.

Om du letar efter en bra IR-termometer som kan användas i hemmet är du troligen inte i behov av en särskilt avancerad variant med väldigt stora användningsområden och funktioner. Matlagning är även något som din ir termometer kan användas till, såsom att kolla temperaturen på din pizza om så behövs. 

Med det sagt är dessa typer av termometrar väldigt mångsidiga och kan utföra en mängd olika jobb, därmed behöver du inte känna dig osäker ifall du vill ha en IR-termometer för matlagning men även för att kolla golvvärmen, den kan göra bägge två.

“Tänk på vilka användningsområden du kommer använda din IR-termometer för när du kollar på olika varianter.”

Noggrannhet

Om du köper en termometer så vill du förstås att den ska ge exakta mätvärden med så liten avvikelse som möjligt, speciellt om du kanske lagar en köttbit och släktmiddagen blir förstörd för termometern skiljde sig några grader.

IR-termometrar behöver inte vara bäst i test för att vara bra, de ger över lag väldigt bra mätvärden och ännu bättre desto närmare ytan du kommer. Notera att det alltid finns små felmarginal som för mesta dels är försumbar.

För vissa är det dock extra viktigt att ha en termometer med så lite felmarginal som det går, speciellt om arbetet är med dyra maskiner där rätt temperatur är ytterst viktig.

Det är oftast värt att lägga extra pengar för att få den säkerheten och försäkringen om noggranna mätvärden.

Responstid

Med en vanlig termometer tar det ett tag tills temperaturen mäts och förmedlas, detta kan vara tid då köttbiten blir överstekt eller vitala sekunder då en maskin överhettas.

IR-termometrar har normalt sätt väldigt snabb responstid på endast några millisekunder, dock så finns det vissa varianter som kan avvika från detta. Håll koll på responstiden när du ska köpa en ny termometer då det faktiskt gör skillnad.

Med det sagt behöver du förstås inte köpa den varianten med snabbast responstid på marknaden utan tänk utifrån dina användningsområden och ta ett beslut som passar ditt arbete och din budget.

Pris

Denna produkt kan variera väldigt stort i pris varierat på faktorer som funktioner, noggrannhet och responstid. Det gäller att hitta en balans mellan vad för typ av IR-termometer du behöver och hur mycket du vill spendera.

Det går att hitta varianter för endast några hundra kronor ända upp till flera tusen kronor. De dyra modellerna gör förstås mer men alla gör så klart sin basuppgift, att mäta temperatur på avstånd.

Du ska sträva efter att köpa den mest prisvärda produkten som fortfarande möter dina behov. Det kan vara vist att köpa en dyrare IR-termometer dels för att det oftast tyder på bättre kvalité och hållbarhet, dels eftersom den kanske är mer anpassad för dina användningsområden.

“En bra IR-termometer ger dig snabba och exakta mätvärden i din vardag vilket kan hjälpa dig spara pengar i längden.”

Olika typer av IR-termometeroptik

Det finns tre grundläggande typer av IR-termometeroptik, fresnel-lins, glimmerlins och ingen lins. Alla varianterna kommer med sina fördelar men även nackdelar.

Fresnel-lins

Denna typ av lins är oftast lite billigare än andra varianter, samt är den även stark och tål att tappas från högre höjder än dess motpart glimmerlinsen.

Utöver det så ger modeller med fresnel-linser mer exakta mätvärden på medellånga avstånd.

En nackdel med denna typ av linser är dock att den ofta har ett snävare temperaturområde vilket är värt att notera, den har svårt att anpassa sig till snabba förändringar i temperatur.

Glimmerlins

Något som står ut med denna modell är att den gynnar och ger mer exakta mätvärden på mycket högre temperaturer över 1000 °C.

En aspekt glimmerlinsen gör bättre än fresnel-linsen är påverkan av skillnad i temperatur, den här linsen kan anpassa sig bättre på snabba temperatursvängningar.

Dessutom mäts temperaturen mer precist på längre avstånd än motparten fresnel-lins.

Vart denna variant av lins faller är när det kommer till hållbarhet. Som tidigare nämnt är fresnel-linsen bättre vad gäller hållbarhet vilket är värt att notera.

Ingen lins

Ett billigare pris och mest hållbar är endast några saker som en IR-termometer utan lins kan erbjuda.

Termometrar utan lins är oftast mindre och enklare att jobba med, därav är den bra ifall man inte haft en liknande termometer innan.

En viktig detalj att ha med sig är att termometrar utan lins fungerar bäst i kalla områden och kalla temperaturer vilket kan vara ett hinder för vissa som behöver det för raka motsatsen.

Som sagt är IR-termometrar utan lins billigare och mer hållbara vilket är idealt för en termometer i hemmet där de lätt kan komma att skadas eller tappas bort.

Vanliga frågor om IR-termometrar

Vad är en IR-termometer?

En IR-termometer är en slags termometer som kan mäta temperaturen på en yta utan att behöva göra kontakt med den, utöver det så tål dem även väldigt höga temperaturer. För att förstå hur det funkar kan du kika på vår hemsida där vi svarar på just det.

Är IR-termometrar bra?

IR-termometrar kan vara väldigt användbara i många olika situationer ifall du exempelvis vill mäta ett väldigt ömtåligt material eller något på avstånd som du inte kan nå med en vanlig termometer.

Att mäta temperaturen i het olja med en stektermometer under matlagning kan vara riskabelt, i stället kan du stå på ett säkert avstånd med en IR-termometer.

Hur funkar en IR-termometer?

En IR-termometer mäter den infraröda energin som emitteras från en yta, med hjälp av dess emissionsgrad kan temperaturen bestämmas. Infrarött ljus är osynligt för det mänskliga ögat och därmed kan det vara svårt att föreställa dig en bild av hur det ser ut.

Hur mycket kostar en IR-termometer?

En IR-termometer kan variera väldigt mycket i pris, allting från några hundra kronor ända upp till flera tusen kronor. Detta pris varierar på flera faktorer såsom funktioner och vad termometern har att erbjuda.

Om du är intresserad av vilka priser det finns för olika modeller kan du gå in på vår hemsida och kolla på de olika typer av IR-termometrar vi har listat. Bland våra val listade finns det olika prisklasser som du kan välja emellan baserat på din budget och vad du vill ha.

Sammanfattning

Avslutningsvis är det bra att ha med sig en förståelse om hur IR-termometrar kan hjälpa dig i din vardag och underlätta många svåra arbeten.

Då termometrar funnits i flera hundra år är IR-termometrar något nyare med fler funktioner och möjligheter. För ett lite högre pris öppnas flera dörrar och ger dig en möjlighet att prova på något nytt.

Välj en IR-termometer som passar dig, din budget och dina arbetsområden men ha gärna vår köpguide och konstruerade lista av bra produkter i åtanke för att underlätta ditt val och se till att du får den bästa möjliga IR-termometern.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen