Bästa IR termometern 2022 – Test av olika IR termometrar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Beha-Amprobe IR-720-EUR

Flir TG56

Fluke 568

Stanley STHT0-77365

Klicka här för att se fler IR termometrar.

Bästa IR termometern 2022

Behöver du ett bra verktyg för att mäta saker värme? Då måste du köpa den bästa IR termometern. Med hjälp av en IR termometer så kan du göra en massa olika saker. Med detta mångsidiga mätinstrument kan du till exempel identifiera läckor i huset, mäta kroppstemperaturen för feber, kontrollera matens kvalitet och mycket mer. Du kan alltså förmodligen förstå varför en bäst i test IR termometer är så bra att ha.

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa IR termometern på nätet. Detta beror på flera olika saker som gör hela köpet svårt. IR termometrar finns till exempel i flera olika modeller som alla mäter olika saker. Dessa modeller finns även i olika prisklasser. Det finns tyvärr även affärer som endast skriver om de positiva sakerna. Affärerna skriver alltså inte om några nackdelar eftersom då säljer det så klart bättre. Men detta gör också att man inte får en klar bild av hur bra IR termometern faktiskt är. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli ganska svårt.

Men det är precis av den anledningen som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för IR termometrar. Jag vet själv att det kan vara ganska svårt att köpa den bästa IR termometern. Men på grund av det har jag genomfört mitt eget IR termometer test. Jag har gjort den här guiden genom att använda och testa några olika typer av IR termometrar. Jag har som också läst igenom andra tester och kundrecensioner på nätet. All den här informationen har jag sedan sammansatt till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min guide så lovar jag att du enkelt kan köpa den bästa IR termometern.

Köpguide för bäst i test IR termometer 2022

Det är alltså inte så enkelt att köpa den bästa IR termometern på nätet. Det är för att där finns flera olika saker som man måste tänka på när man köper en bäst i test IR termometer. Det är dessa olika saker som gör att köpet blir svårt. Men det hela kan bli mycket enklare genom att använda och följa min köpguide.

I den här guiden skriver jag om vad man ska överväga när man köper den bästa IR termometern. Längst upp så rekommenderar jag även de bästa IR termometrarna som man kan köpa just nu 2022. Det är dock viktigt att du väljer rätt IR termometer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa IR termometern 2022:

 • Ytor du mäter
 • Garanti
 • Användarvänlighet och pålitlighet
 • DS-förhållande
 • Temperaturvariation
 • Noggrannhet
 • Värmestrålning
 • Avstånd till punktförhållande
 • Din budget
 • Avsedd användning
 • Optik
 • Funktioner
 • Byte mellan Celsius och Fahrenheit
 • Grepp och vikt
 • Tillbehör

Ytor du mäter

De flesta IR termometrar är redo att användas direkt ur lådan.

Det betyder att du kan mäta temperaturen på väggar, rör, golv, metaller och andra fasta ytor runt huset utan att justera inställningarna på din termometer.

Om du vill mäta temperaturen på något som:

 • Oljiga ytor
 • Glas
 • Vätskor

Du måste skaffa dig en professionell infraröd yttermometer med en inställning som kallas justerbar strålning.

Strålningsskalan går från 0 till 1 och du måste justera den baserat på hur reflekterande ytan är. Till exempel säger manualen om min att 0,97 strålning är bra för is och 0,95–0,98 för vatten.

Den goda nyheten är att de flesta IR termometrar på marknaden idag levereras med justerbar strålning.

Du behöver bara justerbar strålning för att mäta temperaturen på transparenta / reflekterande ytor som vatten och glas. Varje termometer som levereras med justerbar strålning kan fungera som yttermometer.

Strålning är vanligtvis LÅST på 0,95 på billigare IR termometrar. Men även de kommer sannolikt att vara tillräckligt bra för dina behov.

Kolla in min artikel med en köpguide hur man köper det bästa växthuset för alla trädgårdar.

Garanti

De flesta termometrar på marknaden kommer att få jobbet gjort eftersom:

 • Även de billigaste är nog exakt (+ -2%)
 • De flesta av dem har justerbar strålning, så att de kan mäta vilken yta som helst

Än så länge är allt bra. Men jag utelämnar en extremt viktig detalj … hållbarhet.

För att vi ska vara ärliga vill vi inte köpa en ny IR termometer varje år. Vi vill få en som håller – en enhet som vi kan lita på.

Och gissa vad?

Garantin är kvalitetsindikatorn # 1.

Det är ett enkelt sätt att se om företaget är villigt att stå bakom sin produkt eller inte.

Och när det gäller IR termometrar – de flesta har 2–3 års garanti. Den kortaste garantin som jag lyckades hitta var 30 dagar.

Men det finns ett företag som erbjuder 10 års garanti på sina enheter. Och det kostar inte mycket mer än tävlingen. Men mer om det i granskningsavsnittet.

Användarvänlighet och pålitlighet

Eftersom det finns produkter som ser bra ut på papper men är laddade med problem i verkligheten.

“Made in China” är inte dåligt. Men i kombination med dålig kvalitetskontroll är det ett recept på katastrof.

Så jag kontrollerade att alla IR termometrar på min lista har bra kundrecensioner.

DS-förhållande

Avståndet till punktförhållandet påverkar avläsningarnas noggrannhet från termometern. Hastigheten bestäms av storleken på det område som mäts i förhållande till avståndet.

Till exempel, om ett objekt har ett D / S-förhållande på 10: 1 och det är 12,5 cm i storlek, är det maximala avståndet som termometern kan mäta temperaturen exakt inom 125 cm.

Avstånd större än det intervallet kommer att vara felaktiga eftersom IR-termometern kommer att inkludera temperaturen på de omgivande föremålen och ytorna. De flesta IR-termometrar på marknaden har ett DS-förhållande på 12: 1.

Temperaturvariation

Tänk på hur stort temperaturintervall du behöver för din applikation. Om du till exempel planerar att använda din lasertermometer enbart runt hemmet för att mäta yttemperaturen på din grill eller din luftkonditioneringsenhet, behöver du kanske inte ett brett temperaturintervall.

Men om du planerar att använda din infraröda lasertermometer när du arbetar med maskiner, motoriserade motorer eller i en industriell miljö, kan ett högre temperaturintervall vara mer relevant.

Noggrannhet

Noggrannhet i mätningen är avgörande, särskilt när du arbetar med dyra maskiner eller i ett kommersiellt kök där noggrannhet är av största vikt. Till exempel, när du använder en digital modell i livsmedelssäkerhetsapplikationer, behöver du en specifik och korrekt avläsning varje gång. Kontrollera specifikationerna på din modell eftersom ju mer exakt den är, desto bättre blir dina resultat.

Värmestrålning

Värmestrålning är en yts förmåga att avge värmestrålning. IR termometrar med en fast värmestrålningsinställning på 0,95 är inställda för att avläsa ytor med hög värmestrålning, vilket innebär att ytan effektivt kommer att utstråla ett objekts temperatur. Det här är bra om du tar avläsningar av mörka mattytor som asfalt, väggar eller plattor.

Fasta värmestrålningsinställningar kommer att orsaka problem vid mätning av reflekterande ytor med låg värmestrålningsgrad, till exempel kommer mätning av polerad metall att ge falska avläsningar när värmestrålningsinställningarna inte justeras. En termometerpistol som har justerbara utsläppsinställningar (mellan 0,10 och 1,00) blir mer exakt eftersom du kan kalibrera termometern för varje yta du mäter.

Avstånd till punktförhållande

Förhållandet avstånd till plats (D: S) avser den mätbara ytarean som den infraröda lasertermometern kommer att läsa jämfört med det avstånd som den tar den avläsningen från. Till exempel kommer en modell med 12: 1 D: S-förhållande att mäta en yta på cirka 2,5 cm i diameter när den är 30 cm bort.

Ju längre bort du är från målet desto större blir den mätbara ytan, vilket påverkar avläsningarnas noggrannhet om du behöver mäta ett litet utrymme. Om du till exempel vill mäta ett område på 5 cm från 1 meter bort med en modell som har ett förhållande 12: 1 D: S, kommer du inte att få exakta resultat eftersom termometern också mäter temperaturen utanför det förutbestämda område du försöker mäta. I grund och botten låter D: S-förhållandet veta vad som är det perfekta avståndet för att få en korrekt avläsning.

Din budget

Tänk på hur ofta och i vilket syfte du använder din infraröda lasertermometer. Den bästa lasertermometern för dina behov kanske inte är den dyraste. Tänk på vilka funktioner som verkligen ger dig ett mervärde innan du fattar ditt köpbeslut.

Avsedd användning

Inte alla infraröda lasertermometrar är byggda med samma användningsfall i åtanke. Vi har koncentrerat oss på termometrar som tar yttemperaturen på hushållsföremål som din grill eller pizzaugn.

Om du vill ha en IR termometer för att ta kroppstemperatur för medicinska ändamål bör du leta efter en termometer för det speciella ändamålet.

Optik

Optiken för IR termometrar finns i en av tre typer: ingen lins, fresnel-lins och glimmerlins. Var och en har sina egna fördelar och nackdelar, och den linstyp du väljer kan ha en betydande effekt på hur bra din IR termometer fungerar under vissa förhållanden.

1. Ingen lins

En termometer utan lins använder inte en lins för att fokusera den infraröda strålningen på sina sensorer. På grund av detta är de mer robusta, billigare och mindre än andra typer av IR termometrar.

De har emellertid den stora nackdelen att ha ett avstånd till målförhållandet 1: 1 eller lägre. Det betyder att du måste ha din termometer utan linser så nära ytan du skannar för att få en korrekt avläsning. Inte perfekt när du försöker mäta temperaturen på en skrikande varm grill.

Denna brist på förmåga att få en temperaturavläsning inom räckhåll gör en termometer utan linser mycket mindre användbar för en pitmaster än de med en fresnel- eller glimmerlins.

2. Fresnel-lins

IR termometrar med fresnel linser använder en plastlins som är tåligare än en glimmerlins men har ett smalare temperaturintervall.

Om du köper en IR termometer med fresnel lins, ska du alltid kontrollera att dess temperaturintervall överstiger den maximala temperaturen du kanske vill ta upp din grill så att du kan få en exakt avläsning av hur heta dina grillplattor är.

IR termometrar med fresnel linser tenderar att vara det bästa optiska valet för köksmatlagning, eftersom de, till skillnad från en linstermometer, kan användas inom räckhåll, och de är tillräckligt hållbara för att ta några slag utan att bryta.

3. Glimmerlins

IR termometrar med en glimmerlins är de mest exakta, har det högsta temperaturintervallet och kan producera de mest exakta avläsningarna på avstånd med deras 20: 1-avstånd till målförhållanden.

De är dock dyra och mycket mer ömtåliga än en fresnel-lins. Som en allmän regel kommer det faktum att din glimmerlins IR termometer kan mäta temperaturer över 1000 ° C från 6 meter bort inte att komma upp så ofta, så det är förmodligen bäst att hålla fast med den mer hållbara fresnel-linsen.

Funktioner

Det finns olika typer av IR termometrar tillgängliga som har olika funktioner. Vissa funktioner är dock vanliga för de flesta. En LCD-skärm är en viktig funktion där temperaturavläsningarna visas. Utöver detta måste termometern ha dataloggningsförmåga där det är möjligt att registrera avläsningarna. Den andra funktionen är förmågan att mäta värmestrålning och lasersiktning.

Byte mellan Celsius och Fahrenheit

Beroende på var du är i världen, vilka temperaturenheter du är vana vid och vilka recept du följer, kanske du vill att temperaturen ska visas i antingen Celsius eller Fahrenheit.

Det är definitivt en funktion varje termometer borde ha, och så vitt jag vet gör varje en, jag har ännu inte sett en utan att denna inställningsändring är möjlig.

Grepp och vikt

Greppet och vikten hos en infraröd temperaturpistol kan ha betydelse om du har artrit eller andra utmaningar för handgrepp.

Det är viktigt att vara ergonomiskt utformad för vissa användare. Det är verkligen värt att komma ihåg.

Tillbehör

Bältesklämmor är i grunden det för dessa termometrar.

Stativ kan beställas för eller kan komma med industrimodeller när det krävs långvariga mätningar. Men sällan skulle något sådant vara användbart för grillen eller köket; såvida du inte har något beroende av att nå eller behålla en viss temperatur.

En modell i samlingsgranskningen levereras med en snygg reversibel hylsa som sägs förbättra greppet. Men då döljs termometerns fina färg.

Läs också >>> Vattenpass bäst i test

IF termometers begränsningar

Det är bra att veta vad en IR termometer kan göra, och vad den inte kan göra.

IR termometrar begränsningar:

 • Kan bara mäta yt- eller kroppstemperaturer
 • Mät INTE den inre temperaturen på livsmedel / andra material
 • Kräva justeringar beroende på ytan som mäts
 • Kan tillfälligt påverkas av frost, fukt, damm, dimma, rök eller andra partiklar i luften
 • Kan tillfälligt påverkas av snabba förändringar i omgivningstemperaturen
 • Kan påverkas tillfälligt av närhet till en radiofrekvens (med en elektromagnetisk fältstyrka på tre volt per meter eller mer)
 • Se inte genom glas, vätskor eller andra transparenta ytor – även om synligt ljus som en laser passerar genom dem (dvs om du riktar en IR-pistol mot ett fönster, kommer du att mäta temperaturen i fönsterrutan, inte utetemperaturen )

I vissa fall kan IR termometrar vara MER exakta än en ytprob. Det beror på att ytprober har sin egen temperatur och att temperaturen kan påverka ytan som mäts (genom att komma i kontakt med den).

Hur en IR termometer fungerar

Dessa enheter mäter infraröd strålning för att bestämma temperaturen på ett objekt.

Infraröd strålning är en typ som förekommer inom det elektromagnetiska spektrumet. andra typer inkluderar synligt ljus, röntgenstrålar och mikrovågor.

Den är baserad på begreppet svart kroppsstrålning, vilket innebär att alla objekt vars temperatur ligger över noll har molekyler som rör sig. Högre temperaturer gör att partiklarna rör sig snabbare och därmed avger infraröd strålning. Ökad temperatur leder till en högre emission av den infraröda strålningen, som sedan börjar avge synligt ljus. Det förklarar förändringen i metallens färg när de är extremt heta.

Andra teorier säger att IR termometrar mäter strålningsgradienten mellan objekt. Till exempel, om det finns en skillnad i temperatur mellan ett objekt och den omgivande miljön, uppskattas den och används som temperatur. Om objektet har samma temperatur som miljön är nätstrålningen noll. IR-termometrar mäter denna lutning för att bestämma temperaturen på objektet och visa resultaten.

IR-ljuset kan absorberas, fokuseras eller reflekteras. Handhållna termometrar använder en lins för att fokusera ljuset från objektet till detektorn (termostapel). Sensorn absorberar strålning och omvandlar den till värme och sedan till el. Elen skickas sedan till detektorn med hjälp av den för att bestämma temperaturen på objektet. Mer el produceras när objektet blir varmare.

Användning av IR-termometrar

Professionella applikationer

VVS:

 • Utför energisyn för att identifiera infiltration och läckor
 • Identifiera isoleringsproblem
 • Tillverkning
 • Övervaka tillverkningsprocessen
 • Övervaka högtemperaturämnen som metaller och plast

Bil:

 • Testa termostaten för att diagnostisera överhettning
 • Identifiera dålig prestanda för luftkonditioneringssystem

Medicinsk:

 • Mät kroppstemperaturen för feber (mäter temperaturen genom örat)

Mat:

 • Undvik korskontaminering
 • Kontrollera matens kvalitet och säkerhet
 • Övervaka temperaturen vid kritiska kontrollpunkter när varor värms upp, kokas, kyls och serveras

Allmänna tillämpningar

 • Kontrollera dörr- och fönsterramar för läckage
 • Bestäm temperaturen på frysar och kylskåp
 • Identifiera isoleringsproblem i ett hem

Typer av IR termometrar

Konstruktionen av IR termometrar innefattar ett optiskt system för att samla in energi, en värmestrålningsjustering som matchar kalibreringen av termometern till objektets egenskaper och en detektor (termopål).

Moderna IR termometrar efterliknar samma koncept, men många tekniska framsteg har infört sofistikerade enheter för att bredda tillämpningsområdet. Som sådan är detektorer utformade för att matcha specifika applikationer för att förbättra prestanda.

Här är de olika typerna av IR termometrar.

 • IR termometrar för yta: dessa typer visar temperaturen på en viss plats på en yta.
 • Infraröda skanningssystem: enheterna skannar större områden och används i tillverkningsprocesser som involverar transportörer, till exempel när kontinuerliga högar av föremål rör sig längs en stor metallplåt från en ugn.
 • Infraröda värmekameror: dessa typer använder kameror för att mäta temperaturen vid olika punkter över ett större område för att skapa tvådimensionella bilder som kallas termogram. Tekniken som används på enheterna är mer hård- och programvaruintensiv jämfört med vanliga IR termometrar.

För- och nackdelar med IR termometrar

Fördelar

 • Tillåter mätning av temperaturer på heta ytor på avstånd.
 • Är mångsidiga eftersom de kan mäta temperaturen på rörliga delar, livsmedel och i tillverkningsapplikationer.
 • Kan upptäcka rumstemperatur, marktemperatur, rörledningar och fönster.
 • Enheten kan monteras ett kort avstånd från det heta föremålet för användning under längre perioder.
 • Användare kan bestämma temperaturen på ett objekt om dess värmestrålning är känd.
 • Kan användas för att diagnostisera problem i elektriska och mekaniska apparater genom att mäta temperaturen på värmepunkter.

Nackdelar

 • Mäter inte temperaturen på vätskor och gaser.
 • Noggrannheten kan påverkas av damm och hög luftfuktighet.
 • IR-termometrar mäter bara yttemperaturen och inte den inre temperaturen.
 • Användare kan få felaktiga avläsningar orsakade av reflektion av strålning från heta föremål.
 • Snabba temperaturförändringar kan påverka IR-termometrar.

Tips

För att få de mest exakta avläsningarna från en IR termometer, se till att:

 • Föremålet täcker termometerns hela synfält.
 • Undvik att rikta enheten mot glänsande ytor. Du kan lägga till ett elektriskt isolerande tejp på metallytan för mer exakta resultat.
 • Anta en vinkelrät position med målytan eller objektet när du använder enheten.

Hur man använder en IR termometer

En av fördelarna med IR termometrar är hur lätt de är att använda.

För de flesta modeller med temperaturpistoler är allt du behöver göra att rikta din termometer mot vad du vill för att mäta temperaturen på, dra avtryckaren och läsa displayen.

Jämfört med andra termometrar kan detta göras inom räckhåll, vilket är perfekt för situationer där du inte vill ta händerna nära värmen.

Det finns dock några saker att ta hänsyn till när du använder en IR termometer som hjälper dig att få de mest exakta avläsningarna.

Avståndet till målförhållandet

Avståndet till målförhållandet för din IR termometer är en indikation på hur stor ytcirkel termometern kommer att läsa inom ett visst område. Till exempel, om din termometer har ett förhållande 12: 1, kommer den att mäta temperaturen på en cirkel på 2,5 cm i diameter, oavsett vad du pekar på från 12 meter bort.

Detta är ett viktigt förhållande att tänka på, så du har en klar uppfattning om hur långt borta från ett objekt du måste hålla din IR termometer för att mäta temperaturen och inte temperaturen på ytan runt den.

Din IR termometer kan inte mäta allt

Så bra som de är, kan din IR termometer inte se genom glas, klar plast eller vatten. Om du pekar din IR termometer ut genom fönstret, mäter du bara glasets yttemperatur.

IR termometrar kan också ha svårt att få exakta avläsningar från högpolerade metaller eftersom de tenderar att reflektera den omgivande infraröda energin mer effektivt än de avger sin egen infraröda strålning.

Missuppfattningar om IR termometrar

 • De använder en laser för att mäta temperaturen – Lasern du ser ut av din IR termometer är bara en guide. Termostapeln inuti enheten gör den faktiska temperaturmätningen.
 • De kan mäta interna mattemperaturer. En IR termometer läser bara yttemperaturen för vilket material du pekar på. De fungerar mycket bra för att berätta temperaturen på matlagningsytor och vätskor, men du behöver en sondtermometer om du till exempel vill veta den interna temperaturen på kött. Det är därför vi gillar en speciell IR termometer eftersom det ger dig möjlighet att mäta interna mattemperaturer med en sond såväl som infraröd temperatur.
 • De kan läsa temperaturer på vilken yta som helst – Som vi nämnde tidigare kämpar infraröda lasertermometrar med ytor som har låg värmestrålningsgrad, som aluminium eller polerat stål. Om du lagar mat med dessa material mycket, skaffa dig en IR termometer med en varierande värmestrålningsinställning, vilket hjälper dig att få en mer exakt avläsning av mycket reflekterande ytor.

Hur du får ut det mesta av din IR termometer i köket

Bara för att IR termometrar bara mäter yttemperaturen betyder det inte att de inte är super praktiska i köket.

Här är några sätt att använda din IR termometer i köket:

 • Mät temperaturen på matolja
 • Mät temperaturen på vätskor som du inte vill bli för varm som mjölk och smält smör
 • Kontrollera temperaturen på en pizzasten eller grillgaller
 • Kontrollera temperaturen på en het panna

Läs också >>> Bästa verktygspaketet

Vanliga frågor om IR termometrar

Är IR termometrar exakta?

Ja, IR termometrar är exakta, särskilt för grundläggande användningsområden som (1) mätning av kroppstemperatur / feber, (2) matlagning, (3) byggnadsarbete.

Generellt kan du förvänta dig en noggrannhet på:

 • + -0,5% på medicinska termometrar för mänsklig temperatur
 • + -1% på dyrare industriella termometrar
 • + -2% på billigare industriella lasertemperaturpistoler

Om vi ​​talar om industriella termometrar, om vi tar 20 grader som ett exempel på rumstemperatur, har du:

 • 69,3 – 70,7 med dyra termometrar (+ -1%)
 • 68,6 – 71,4 med billigare (+ -2%)

Jag kunde inte hitta en enda IR termometer som hade mindre än 2% noggrannhet.

Jag vet inte om dig, men det är inte så mycket för mig.

Såvida du inte arbetar i ett forskningslaboratorium kommer den där procenten inte att göra stor skillnad för dina avläsningar.

Alla IR termometrar på marknaden idag är ganska exakta.

Vad borde man inte tänka på när man köper en IF termometer?

Här är en lista över saker som du inte borde oroa dig för mycket för:

 • Avstånd till punktförhållande
 • Temperaturvariation
 • Läshastighet för temperatur
 • Batteriliv
 • Coola skärmar (antingen LED eller LCD)

Här är varför:

 • Avstånd till punktförhållande – är ungefär detsamma på alla infraröda temperaturpistoler (12: 1 eller 10: 1). I grund och botten betyder det att du kan mäta värme långt ifrån. Alla moderna IR termometrar har ett bra förhållande mellan avstånd och plats.
 • Temperaturvariation – är väl täckt på alla moderna topprankade IR termometrar. Den lägsta max temperaturen jag har sett på en IR termometer är 390 grader. Troligtvis kommer du aldrig att mäta över 300 grader (~ maximal ugnstemperatur).
 • Läshastigheten för temperaturen är densamma på alla IR termometrar: 0,5 sekunder – 1 sek. Med andra ord – alla IR termometrar läses omedelbart. Oavsett om din är gjord för människor eller industriella ytor får du en omedelbar läsning oavsett vilken du köper.
 • Batterilivslängd – hur dessa saker fungerar är att du skjuter några gånger … och återgår till jobbet. Oavsett vilken infraröd temperaturpistol du har – batteriet kommer att hålla dig i flera månader. De flesta IR termometrar fungerar på AA- eller AAA-batterier och levereras vanligtvis med dem inkluderade.
 • Coola LCD / LED-skärmar ser bra ut, men du behöver dem inte. Du får en IR termometer för att mäta temperaturen och du behöver inte en snygg LCD-skärm för att göra det.

Hur fungerar en IR termometer?

Sättet att IR termometrar fungerar är fascinerande.

(Men förbered din hjärna – för det här kan bli lite komplicerat.)

Varje material består av molekyler. Det inkluderar:

 • Du.
 • Jag.
 • Golvet som jag står på.
 • Och morgonkaffe som jag dricker.

Det är alla molekyler.

Och om materialet inte fryser, rör sig alltid molekylerna inuti det. Ju högre materialets temperatur desto snabbare rör sig molekylerna inuti det.

Och här kommer allt samman:

Molekyler avger infraröd strålning när de rör sig. Ju mer de rör sig, desto mer strålning avger de.

Till exempel –

Vet du hur metall blir röd eller vit när det är riktigt varmt? Det ljuset är molekyler som rör sig inuti metall. Super snabb. De avger så mycket strålning att det förvandlas till ljus.

Och det är där den IR termometern kommer in. Systemet har tre delar:

 • Linsen
 • Detektorn

Linsen fångar det infraröda ljuset och överför det till detektorn.

Detektorn (termopilen) tar det infraröda ljuset och omvandlar det till värme. Ju mer infrarött ljus det tar desto varmare blir det.

Slutligen omvandlas värmen från termopilen till el. Och baserat på denna elektricitet – bestämmer termometern temperaturen på objektet.

De flesta artiklar där ute som förklarar hur dessa saker fungerar är mycket tekniska och, ja … svåra att läsa och förstå. Så jag gjorde mitt bästa för att förklara detta på vanlig svenska.

Vad är en NIST-certifiering?

IR termometrar med NIST-certifiering (National Institute of Standards and Technology) har kalibrerats enligt NIST-standarden.

I grund och botten har de testats på fältet för noggrannhet av en officiell testare (tredje part).

Tillverkarna måste betala lite extra för att få en NIST-certifiering, så bara de bästa IR termometrarna kommer med en.

Certifierade termometrar används mest på sjukhus och forskningslaboratorier. Om du inte arbetar i ett forskningslaboratorium behöver du inte en NIST-certifierad IR termometer.

Är alla IR termometrar detsamma?

Nej, alla infraröda panntermometrar är inte desamma. Det är sant att de flesta ger dig en mer eller mindre exakt temperaturavläsning (inom + -3%) om du använder dem korrekt. Men beroende på dess egenskaper kommer en termisk IR-termometerpistol att vara bättre lämpad för till exempel mätningar av människokroppens temperatur, konstruktion, matlagning eller till och med spädbarn.

Kan du använda en IR termometer på människor?

Ja, du kan använda IR termometrar på människor. Så länge du inte riktar laserpekaren i någons öga är det helt säkert att använda en IR-termometer på människor och det bästa sättet att mäta en vuxnas eller barns temperatur utan att komma i kontakt med dem.

Hur kalibrerar man en laser IR termometer?

Kalibreringsprocessen skiljer sig åt för varje laser IR termometer. De flesta behöver aldrig kalibreras under normal användning. Om du fortfarande har manualen för din enhet bör kalibreringsinstruktionerna finnas där. Alternativt kan du försöka söka efter din IR-termometers märke + “kalibrering” på YouTube.

Vad är det bästa märket för IR termometer?

Det finns inget enda “bästa” digitala IR termometermärke – det beror på vad du använder den till. Vi rekommenderar ThermoDetect för människokroppstemperatur, Ennologic för allmän användning, Fluke för seghet och konstruktionsanvändning och Surpeer för matlagning.

Infraröd mot lasertermometrar – vad är skillnaden?

IR termometrar och lasertermometrar är samma sak – det finns ingen skillnad mellan de två. I själva verket kallas IR termometer ofta också som “peka och skjut termometer”, “laser temperatur pistol”, “laser temp pistol”, “termisk temperatur pistol” och “ingen beröring / beröringsfri / fjärrtermometer”.

Hur exakta är IR termometrar?

Det finns flera saker att tänka på när du väljer din medicinska IR termometer. Den första och viktigaste är noggrannhet, vilket anges av tillverkaren. Noggrannheten hos en IR termometer av hög kvalitet är cirka någon enstaka procent och beror på vilka komponenter som används. Och ändå kan denna egenskap också bero på omgivningstemperatur, närvaron av andra elektroniska enheter och sådana faktorer som svett och hudkrämer. Vissa IR termometrar är mer tillförlitliga än andra. Till exempel har vissa IF termometrar med en noggrannhet på någon enstaka procent framgångsrikt klarat tester i närvaro av tvåvägsradio och andra elektromagnetiska vågor.

En annan viktig egenskap är värmestrålning, vilket är mängden infraröd energi enheten kan lägga ut åt gången. I IR termometrar varierar detta värde från 0,00 till 1,00. Ju högre utsläpp, desto mer organiska material kan din termometer läsa. Som en referens har vissa termometrar värmestrålning inställd på 0,98, vilket är perfekt för att mäta temperaturen på människans hud.

När behöver du en väggmonterad IR termometer?

Dessa enheter är utformade speciellt för att mäta kroppstemperaturer i offentliga utrymmen och på arbetsplatser och kan fungera utan mänskligt deltagande. De monteras på väggen med medföljande självhäftande lappar så att människor kan skanna sig vid behov. Låt oss ta till exempel den väggmonterade infraröda panntermometern.

Den levereras med dubbelsidig tejp men kan också monteras med fästen eller krokar. Den här enheten drivs via en USB-kabel eller från ett uppladdningsbart batteri och kan installeras i skolor, sjukhus, biografer, kontor och andra platser. Termometern känner av kroppstemperaturen upp till 10 cm bort och visar resultaten på skärmen på ett ögonblick. Tillverkad med Bluetooth-funktioner, gör att du kan spåra alla temperaturavläsningar.

Hur säker är en IR termometer?

Enheten mäter endast infraröd strålning och frigör den inte. Termometrar som har inbyggda lasrar kan dock vara skadliga när de används på känsliga områden som ögonen. Som sådan rekommenderar experter att använda icke-lasermodeller för medicinska applikationer för säkerhet. Läs mer…

Hur återställer jag en IR termometer?

När du har installerat batteriet, starta utlösarsystemet för att slå på eller stänga av enheten. De flesta trådlösa termometrar har en automatisk avstängningsfunktion som stänger av enheten efter en tid (vanligtvis 7–15 sekunder). Läs mer…

Vad beror noggrannhet på?

Noggrannheten beror på modellen och märket för IR-termometern, samt dess tillämpning. De flesta tillverkare har ett intervall inom vilket noggrannheten ligger, men de kan endast uppfyllas om artikeln har en känd värmestrålning på 0,95. Det är därför det är viktigt att köpa en termometer som möjliggör justering av strålning för noggrannhet.

Hur använder jag IR termometer på en bebis?

Du kan mäta en babys temperatur genom att:

 • Placera termometern på rektalöppningen (den är den mest exakta eftersom termometern visar den minsta förändringen i barnets temperatur).
 • Mäta temperaturen från trumhinnan; använd tympaniska termometrar och håll den i rätt läge för korrekt avläsning. Standard digitala termometrar gäller inte i detta fall.
 • Placera enheten i armhålan; denna metod är perfekt för barn äldre än tre månader.
 • Placera den på pannan.

Kan IR termometer mäta lufttemperaturen?

Nej, eftersom luft inte avger strålningsenergi och dess värmestrålning är för låg för att detekteras. Användarna kan dock bestämma temperaturen genom att rikta termometern mot ett objekt som har samma temperatur som luften.

Vad är en IR termometer?

IR termometrar är temperaturavkänningsinstrument som används för att göra beröringsfria mätningar av yttemperaturer. De fungerar genom att utläsa temperaturer baserat på den värmestrålning som emitteras av ett visst objekt. Genom att känna till objektets värmestrålning och mängden infraröd energi som emitteras kan objektets uppenbara temperatur sedan mätas.

Eftersom de är kontaktlösa använder de användningen av en laser för att hjälpa användarna att rikta termometern, det är därför de ibland kallas lasertermometrar. De används ofta i industriella applikationer som kräver snabba och exakta temperaturavläsningar på avstånd när ytan är utom räckhåll, objektets temperatur är för extrem för att komma nära, eller när en sond inte kan sättas in i objektet som mäts.

Vad används en IR termometers lins till?

En IR termometer fungerar med hjälp av en lins för att fokusera på ljuset som kommer från ett objekt i form av infraröda strålar och kanalisera det på en detektor, kallad termostapel. Termostapeln inuti enheten absorberar IR-strålningen och förvandlar den till värme som sedan omvandlas till elektricitet. Mängden el mäts och visas sedan på termometern. Klicka här för att lära dig mer om

Vilka temperaturer mäter en IR termometer?

IR-termometrar kan mäta ett temperaturintervall från under fryspunkt till extremt höga temperaturer. Utbudet av tillgängliga temperaturmätningar beror på varje specifik produkt. Till exempel har min bästa rekommendation ett mätområde från -30 ° C till 650 ° C med en noggrannhet på ± 1 ° C eller ± 1,0% av avläsning från 0 ° C till 650 ° C. Vanligtvis har de dyrare infraröda lasertermometrarna större mätområden och större avstånd till punktförhållanden.

Hur kan IR termometrar vara så exakta?

IR termometrar är ett exakt och bekvämt instrument för att snabbt mäta yttemperaturerna. Noggrannhetsspecifikationen för en IR-termometer beror på varje enskild modell. De flesta IR termometrar har ett mätfel på ± 2,0%. Det finns också två andra faktorer att tänka på som kommer att diktera noggrannheten för en IR-termometer. Dessa faktorer är D: S-förhållandet mellan IR-termometern och målets värmestrålning.

Kan du använda en IR termometer för matlagning?

IR-termometrar mäter endast yttemperaturen, så de kan inte exakt mäta den inre temperaturen på maten du lagar mat. En IR termometerpistol är dock fördelaktig för att mäta yttemperaturen på het olja, en gjutjärnspanna, en kastrull eller din grill. Kom bara ihåg när du tar temperaturen på en grill, termometern påverkar temperaturen på de ytor som är synliga genom gallret. För att få en korrekt avläsning, försök att placera en fast yta, såsom en gjutjärnsplatta eller stekpanna på grillen och låt den förvärmas i 5–10 minuter, spruta sedan ytan med lite matolja för korrekt utsläpp och fortsätt att ta temp.

Hur kalibrerar du en vanlig IR termometer?

Det är viktigt att regelbundet kontrollera noggrannheten hos alla mätinstrument för att säkerställa att din enhet fungerar.

Ett enkelt sätt att kalibrera en IR termometer är att göra en krossad is och vattenblandning i ett bad. Du vill att detta ska vara en uppslamningskonsistens för att säkerställa att du mäter en enhetlig temperatur som är så nära 0 ° C som möjligt. Mät sedan is- och vattenblandningen för att kontrollera din IR termometers noggrannhet.

En annan lösning är att använda en infraröd komparatorkopp. En komparatorkopp ger en solid matt svart bas med hög värmestrålningsgrad för exakta avläsningar. Du kan använda koppen för att jämföra mätningarna från den IR termometern med en referenstermometer som har kalibrerats.

Varför ska man köpa en IR termometer?

Möjligheten att få en omedelbar läsning av värmen från att laga mat, ytor och temperaturen på utrustning som grill eller pizzugnar är en oerhört viktig del av att laga maten precis som du vill ha den.

Att få en snabb och exakt läsning av temperaturen på din grill är till exempel det absolut bästa sättet att se till att din porterhouse-biff träffar plattan vid 5 ° C, för den perfekta medium-sällsynta.

IR termometrar är snabba, enkla att använda och ger dig en mycket mer exakt temperaturmätning än att hålla handen över grillen.

Du kan använda din IR termometer för att kontrollera att dina grillplattor har uppnått temperatur, se till att din fritöserolja är upp till 175 ° C så att dina lökringar inte blir fuktiga.

När du inte använder den i köket hittar du din IR termometer förvånansvärt användbar i huset.

Du kan använda den för att identifiera dåligt isolerade områden på ditt loft, diagnostisera problem med dina värme-, ventilations- och luftkonditioneringssystem (VVS) och kontrollera att stålrutschbanan som har sittat i solen hela dagen inte kommer att bränna någons tillbaka.

Hur används den infraröda strålningen i en IR termometer?

Enkelt sagt, ju varmare ett objekt är, desto mer infraröd energi släpper det ut.

Din IR termometer plockar upp att infraröd strålning omvandlar den till el och använder mängden el som produceras för att bestämma exakt hur varmt det är.

Infraröd strålning är vad vi kallar värme och är en av många former av strålning på det elektromagnetiska spektrumet. För att mäta mängden infraröd strålning som avges av ett specifikt objekt fokuserar en handhållen IR termometer den genom en lins, på ett sätt som liknar ljus.

Linsen fokuserar den infraröda strålningen som avges av objektet på en detektor som kallas en termopil, som omvandlar den till elektricitet. Den elen skickas sedan till en annan sensor, som mäter mängden el som produceras och förvandlar den till en läsbar temperatur.

Varför ska man kalibrera en IR termometer?

Kalibrering av en infraröd lasertermometer är en komplex process som ofta måste göras av enhetens tillverkare, men du kan kontrollera om din termometer är kalibrerad korrekt hemma.

Det enklaste sättet att kontrollera om din IR termometer är korrekt kalibrerad med “isbad” -metoden. Följ bara stegen nedan:

 1. Fyll en stor glasbehållare till toppen med krossad is.
 2. Fyll sedan glaset med kylt vatten tills vattennivån sitter cirka 1 centimeter under toppen av den krossade isen.
 3. Rör om vatten- och isblandningen och låt den sitta i cirka 2 minuter.
 4. Om den har ett variabelt värmestrålningsalternativ, ställ in din IR termometer till en värmestrålningsinställning på 0,95 eller 0,97.
 5. Håll din IR termometer exakt ovanför och vinkelrät mot isbadets yta och se till att isen ligger väl inom lasercirkeln och termometerns minsta avstånd till målförhållande.
 6. Om din IR termometer är korrekt kalibrerad, bör den läsa vattentemperaturen som 0 ° C. Om detta inte är fallet, upprepa testet. Kontakta enhetens tillverkare om den fortfarande inte läser som 0 ° C.

Hur blir mätningarna så exakta?

Mätningarna blir så exakta eftersom tekniken är så pass modern. Som regel är IR termometrar mer exakta än ytprobtermometrar, eftersom sondens inneboende temperatur kan påverka avläsningen du får när den kommer i kontakt med objektet som mäts.

Det bör dock noteras att följande saker kan påverka noggrannheten för avläsningen du får från din IR termometer:

 • Frost, fukt, damm, dimma, rök eller andra partiklar i luften.
 • Snabba förändringar i omgivningstemperaturer, till exempel att komma in i en frys.
 • En oförmåga att “se” genom transparenta ytor, såsom glas och vissa vätskor.

Kan du kontrollera matens inre temperatur med en IR termometer?

Tyvärr inte. Som jag redan har nämnt spårar IR termometrar bara yttemperaturen på föremål de pekas på.

Om du vill veta någots inre temperatur, som en köttbit, behöver du en sondtermometer.

Är IR termometrar säkra?

Det enda verkliga säkerhetsproblemet för en IR termometer är lasern den avger för att visa dig vad du pekar på den.

Så länge du undviker att skina lasern direkt i någons ögon, borde du ha det bra.

Vad är det bästa sättet att mäta temperaturen på en yta?

Om du vill mäta temperaturen på en yta eller ett föremål utan att vara i direkt kontakt med den, är en IR termometer ditt svar. Allt i denna värld strålar ut termisk energi. Värmeenergin som emitteras av ett objekt är direkt proportionell mot dess inneboende temperatur.

IR termometrar har detektorer som omvandlar denna termiska energi till elektroniska signaler som sedan kan projiceras på en skärm på mindre än några sekunder. De flesta IR termometrar använder en laserpekare för att mäta den exakta temperaturen för ett riktat objekt.

Laserpekaren i en IR termometer avläser inte temperaturen. Det är bara en guide som anger vart du pekar instrumentet för att se till att du är nära området du försöker mäta.

Den höga hastigheten och den utmärkta mångsidigheten gör den IR termometern till en viktig produkt för många industriella, kommersiella och hemmabruk.

Vad finns det för användningar av en IR termometer?

Det finns situationer när kontakttermometrar och sonder kan ge mer exakta resultat än deras infraröda motsvarighet. Men det finns vissa situationer där beröringsfri utrustning är bäst. Därför är IR termometrar den bästa lösningen för att mäta temperaturen på föremål som inte kan beröras, något som är för långt borta eller för varmt.

 • Farliga föremål: Många personer som arbetar inom tillverknings-, gruv- eller byggbranschen använder IR termometrar regelbundet. Eftersom de ofta måste interagera med farliga föremål, som elektrisk utrustning, avfettningsenheter, smält metall och mer.
 • Rörliga föremål: En IR termometer kan användas för att mäta temperaturen på rörliga saker. Den innehåller föremål på ett transportband, särskilt inne i tillverkningsanläggningar. Utöver detta är dessa bra verktyg för att mäta temperaturen hos levande organismer som djur.
 • Mat: Du kan också använda en IR termometer för att mäta temperaturen på maten. Dessutom kan de hjälpa till att övervaka de livsmedel som riskerar kontaminering. Av denna anledning är IR termometrar ganska värdefulla verktyg för livsmedelsproducenter och hälsoinspektörer. En annan användning av dessa termometrar är att mäta temperaturen på livsmedel som inte lätt kan punkteras med sonderna.

Ska jag tänka på mätområdet när jag köper en bäst i test IR termometer?

Även om det finns olika typer av termometrar, så varierar deras användning mycket. Från medicinsk användning till industriella applikationer, beror temperaturintervallet på vilken typ av termometer du behöver. Generellt har modellerna ett intervall på minst -50 grader Celsius till 380 grader Celsius. Det finns emellertid professionella termometrar med ett bredare utbud av -50 till 750 grader Celsius. Därför måste du vara tydlig om ditt krav. Det finns ingen anledning att gå till en termometer med mycket hög räckvidd om du bara behöver en för din familj.

Bör jag överväga värmestrålningen hos en bästa IR termometer?

IR termometrar kan mäta externa temperaturer. Värmestrålningen är relaterad till reflektionsförmågan hos den skannade ytan. De IR termometrarna med en fast värmestrålning på 0,95 är perfekta för att läsa allmänt tillgängliga fasta ytor som väggar, rör, metall och mer.

Fast värmestrålning kan leda till problem vid skanning av reflekterande föremål som oljiga, glas eller vätskor. Därför är det bäst att köpa professionella modeller som erbjuder varierande värmestrålning. Detta beror på att de låter dig kalibrera en termometer för varje yta du skannar, för den mest exakta avläsningen.

Vad är en beröringsfri termometer?

En av de största utmaningarna med att ta temperaturen i extremt heta eller kalla material är att säkert få en bra läsning.

En infraröd (IR) termometer är en av många typer av termometrar och sitter i familjen med termiska strålningstermometrar som gör att du kan ta temperaturer på avstånd, från bara cm till några meter från grillen.

Av den anledningen kallas de beröringsfria eller beröringsfria termometrar. En mer beskrivande term är temperaturpistol på grund av deras L-form och hur en temperatur tas – sikta och pressa avtryckaren.

Ursprungligen designad för industriellt bruk, IR termometrar är exakta inom 1 till 2 procent av den önskade temperaturen. Men precision på industriell nivå är inte lika viktigt vid grillning eller i köket.

De flesta IR-termometrar kommer med en laser, i princip ett pekande finger som visar det område som mäts. Dessa små enheter kan användas för en mängd olika livsmedelsrelaterade ändamål.

Vilka för- och nackdelar finns det hos en IR-termometer?

Fördelar
 • Din hand brinner inte när du försöker få en temperatur eftersom varken du eller din termometer behöver vara nära grillen.
 • Det tar en IR termometer millisekunder för att få en temperatur snabbare än du kan mumla ”Ouch onehunnerd, Ooch twohunnerd.”
 • Korskontaminering av livsmedel undviks.
Nackdelar
 • Omgivningstemperaturförändringar kan avläsa en avläsning om de plötsligt ändras.
 • Radiofrekvenser kan avge en avläsning på eller över 3 volt per meter.
 • Infraröd kan inte mäta temperaturen på transparent (glas, vatten) eller glänsande (metall) material.

När skulle en kock använda en IR termometer?

En kock skulle kunna använda en IR termometer till följande:

 • För att kontrollera matlagningsytan – metall, sten, saltblock – för att se om den är klar. Perfekt för att kontrollera golvtemperaturen i en vedeldad pizzaugn eller till exempel en platt grill.
 • För att övervaka olika temperaturer på grillen; säg att du värmer sås eller ångar grönsaker på höger sida och grillar kotletter till vänster.
 • Se till att temperaturen förblir optimal under en temperaturkänslig tillagningsprocess; smält choklad måste till exempel ligga mellan 40 ° och 45 ° C.
 • När du behöver veta mer än vad rattarna på din spis säger; Att ställa in brännaren på Hög eller 9 berättar inte när pannan är vid 200 ° C och redo att smälta smaken till en fin biff.
 • För att beräkna avfrostning och tillagningstider för en stor fryst fågel eller stek.
 • Att hitta arktiska fläckar i kylen.

När ska man inte använda en IR termometer?

När du testar matens temperatur. Återigen mäter infraröd endast ytan, utsidan, av sitt mål. Du behöver en sondtermometer för att ta reda på om insidan är klar.

Mätning genom glas. Även om det är en cool effekt att se lasern gå igenom ena sidan av en glasbehållare och ut den andra, stoppas IR-vågen vid gränsen. Speciellt behandlat glas kan släppa igenom IR, men det är mer inom isolerade fönster och solpaneler.

Mätning genom vatten. För att mäta en kopp eller panna med uppvärmt vatten måste du ge det en bra rörelse innan du riktar lasern rakt ner i vattnet.

Räkna ut temperaturen på en metallpanna. Ett material som rostfritt stål reflekterar rumstemperaturen utåt; en IR-termometer berättar bara rumstemperaturen. För att få en korrekt temperatur för pannan, sikta inåt på botten eller sidan.

Hur använder man en IR-termometer på rätt sätt?

För bästa mätning, håll termometern i 90 graders vinkel mot vad du mäter. Att göra detta ger platsen en ren gräns, vilket ger en bättre läsning.

Lär känna avståndet till plats (D / S) eller avståndet till målförhållandet för din enhet. Det kan också kallas den optiska referensen. I specifikationerna letar du efter två siffror som inramar ett kolon. Förhållandet beskriver storleken på det område som mäts baserat på hur långt tillbaka du står. Förhållandet är vanligtvis 8: 1 till 12: 1 vilket innebär att du kan få en exakt temperatur i ett utrymme med en diameter medan du står 8 eller 12 meter bort. Ju längre tillbaka du står desto större blir mätområdet. En premium-IR termometer skulle ha ett förhållande 12: 1 D / S eller högre.

Laserens röda punkt är inte där temperaturen tas. Eftersom infraröd inte kan ses är lasern ett finger som pekar mot det allmänna området. Den faktiska mätningen kan vara åt sidan, under eller över den inom en viss diameter. Vissa termometrar har två lasrar som ramar in mätområdet mellan punkterna. I användarhandboken ska mätområdet anges.

När du tar grillens temperatur, se till att du inte siktar förbi gallret och får temperaturen på det som ligger nedan. Värm en grill eller panna på gallret och ta temperaturen därifrån.

Håll IR-termometern stadig i ett område. Särskilt för stora matvaror kan temperaturen variera från en del till en annan eftersom den lagar mat i olika hastigheter beroende på fett / vatten / muskel / fiberkomposition. Olika temperaturer finns också på kokkärl, galler och saltblock.

Av säkerhetsskäl, motstå uppmaningen att rikta lasern mot något med ögonen. Varje laser kan skada ögonen.

Nu när du har grunderna för vetenskap, funktioner och användningsområden för en IR-termometer, bör du vara bättre informerad om att välja den bästa modellen för dina specifika behov.

Läs också >>> Bästa betongblandaren

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top