BĂ€sta IR termometern 2022 – Test av olika IR termometrar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Beha-Amprobe IR-720-EUR

Flir TG56

Fluke 568

Stanley STHT0-77365

Klicka hÀr för att se fler IR termometrar.

BĂ€sta IR termometern 2022

Behöver du ett bra verktyg för att mÀta saker vÀrme? DÄ mÄste du köpa den bÀsta IR termometern. Med hjÀlp av en IR termometer sÄ kan du göra en massa olika saker. Med detta mÄngsidiga mÀtinstrument kan du till exempel identifiera lÀckor i huset, mÀta kroppstemperaturen för feber, kontrollera matens kvalitet och mycket mer. Du kan alltsÄ förmodligen förstÄ varför en bÀst i test IR termometer Àr sÄ bra att ha.

Men det Àr faktiskt inte sÄ enkelt att köpa den bÀsta IR termometern pÄ nÀtet. Detta beror pÄ flera olika saker som gör hela köpet svÄrt. IR termometrar finns till exempel i flera olika modeller som alla mÀter olika saker. Dessa modeller finns Àven i olika prisklasser. Det finns tyvÀrr Àven affÀrer som endast skriver om de positiva sakerna. AffÀrerna skriver alltsÄ inte om nÄgra nackdelar eftersom dÄ sÀljer det sÄ klart bÀttre. Men detta gör ocksÄ att man inte fÄr en klar bild av hur bra IR termometern faktiskt Àr. Om man inte Àr sÄ insatt kan dÀrför köpet bli ganska svÄrt.

Men det Àr precis av den anledningen som jag hÀr pÄ Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för IR termometrar. Jag vet sjÀlv att det kan vara ganska svÄrt att köpa den bÀsta IR termometern. Men pÄ grund av det har jag genomfört mitt eget IR termometer test. Jag har gjort den hÀr guiden genom att anvÀnda och testa nÄgra olika typer av IR termometrar. Jag har som ocksÄ lÀst igenom andra tester och kundrecensioner pÄ nÀtet. All den hÀr informationen har jag sedan sammansatt till en komplex köpguide. Efter att du har lÀst igenom min guide sÄ lovar jag att du enkelt kan köpa den bÀsta IR termometern.

Köpguide för bÀst i test IR termometer 2022

Det Àr alltsÄ inte sÄ enkelt att köpa den bÀsta IR termometern pÄ nÀtet. Det Àr för att dÀr finns flera olika saker som man mÄste tÀnka pÄ nÀr man köper en bÀst i test IR termometer. Det Àr dessa olika saker som gör att köpet blir svÄrt. Men det hela kan bli mycket enklare genom att anvÀnda och följa min köpguide.

I den hÀr guiden skriver jag om vad man ska övervÀga nÀr man köper den bÀsta IR termometern. LÀngst upp sÄ rekommenderar jag Àven de bÀsta IR termometrarna som man kan köpa just nu 2022. Det Àr dock viktigt att du vÀljer rÀtt IR termometer utifrÄn dina egna personliga preferenser. HÀr Àr vad du ska tÀnka pÄ nÀr du köper den bÀsta IR termometern 2022:

 • Ytor du mĂ€ter
 • Garanti
 • AnvĂ€ndarvĂ€nlighet och pĂ„litlighet
 • DS-förhĂ„llande
 • Temperaturvariation
 • Noggrannhet
 • VĂ€rmestrĂ„lning
 • AvstĂ„nd till punktförhĂ„llande
 • Din budget
 • Avsedd anvĂ€ndning
 • Optik
 • Funktioner
 • Byte mellan Celsius och Fahrenheit
 • Grepp och vikt
 • Tillbehör

Ytor du mÀter

De flesta IR termometrar Àr redo att anvÀndas direkt ur lÄdan.

Det betyder att du kan mÀta temperaturen pÄ vÀggar, rör, golv, metaller och andra fasta ytor runt huset utan att justera instÀllningarna pÄ din termometer.

Om du vill mÀta temperaturen pÄ nÄgot som:

 • Oljiga ytor
 • Glas
 • VĂ€tskor

Du mÄste skaffa dig en professionell infraröd yttermometer med en instÀllning som kallas justerbar strÄlning.

StrĂ„lningsskalan gĂ„r frĂ„n 0 till 1 och du mĂ„ste justera den baserat pĂ„ hur reflekterande ytan Ă€r. Till exempel sĂ€ger manualen om min att 0,97 strĂ„lning Ă€r bra för is och 0,95–0,98 för vatten.

Den goda nyheten Àr att de flesta IR termometrar pÄ marknaden idag levereras med justerbar strÄlning.

Du behöver bara justerbar strÄlning för att mÀta temperaturen pÄ transparenta / reflekterande ytor som vatten och glas. Varje termometer som levereras med justerbar strÄlning kan fungera som yttermometer.

StrĂ„lning Ă€r vanligtvis LÅST pĂ„ 0,95 pĂ„ billigare IR termometrar. Men Ă€ven de kommer sannolikt att vara tillrĂ€ckligt bra för dina behov.

Kolla in min artikel med en köpguide hur man köper det bÀsta vÀxthuset för alla trÀdgÄrdar.

Garanti

De flesta termometrar pÄ marknaden kommer att fÄ jobbet gjort eftersom:

 • Även de billigaste Ă€r nog exakt (+ -2%)
 • De flesta av dem har justerbar strĂ„lning, sĂ„ att de kan mĂ€ta vilken yta som helst

Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r allt bra. Men jag utelĂ€mnar en extremt viktig detalj … hĂ„llbarhet.

För att vi ska vara Ă€rliga vill vi inte köpa en ny IR termometer varje Ă„r. Vi vill fĂ„ en som hĂ„ller – en enhet som vi kan lita pĂ„.

Och gissa vad?

Garantin Àr kvalitetsindikatorn # 1.

Det Àr ett enkelt sÀtt att se om företaget Àr villigt att stÄ bakom sin produkt eller inte.

Och nĂ€r det gĂ€ller IR termometrar – de flesta har 2–3 Ă„rs garanti. Den kortaste garantin som jag lyckades hitta var 30 dagar.

Men det finns ett företag som erbjuder 10 Ärs garanti pÄ sina enheter. Och det kostar inte mycket mer Àn tÀvlingen. Men mer om det i granskningsavsnittet.

AnvÀndarvÀnlighet och pÄlitlighet

Eftersom det finns produkter som ser bra ut pÄ papper men Àr laddade med problem i verkligheten.

“Made in China” Ă€r inte dĂ„ligt. Men i kombination med dĂ„lig kvalitetskontroll Ă€r det ett recept pĂ„ katastrof.

SÄ jag kontrollerade att alla IR termometrar pÄ min lista har bra kundrecensioner.

DS-förhÄllande

AvstÄndet till punktförhÄllandet pÄverkar avlÀsningarnas noggrannhet frÄn termometern. Hastigheten bestÀms av storleken pÄ det omrÄde som mÀts i förhÄllande till avstÄndet.

Till exempel, om ett objekt har ett D / S-förhÄllande pÄ 10: 1 och det Àr 12,5 cm i storlek, Àr det maximala avstÄndet som termometern kan mÀta temperaturen exakt inom 125 cm.

AvstÄnd större Àn det intervallet kommer att vara felaktiga eftersom IR-termometern kommer att inkludera temperaturen pÄ de omgivande föremÄlen och ytorna. De flesta IR-termometrar pÄ marknaden har ett DS-förhÄllande pÄ 12: 1.

Temperaturvariation

TÀnk pÄ hur stort temperaturintervall du behöver för din applikation. Om du till exempel planerar att anvÀnda din lasertermometer enbart runt hemmet för att mÀta yttemperaturen pÄ din grill eller din luftkonditioneringsenhet, behöver du kanske inte ett brett temperaturintervall.

Men om du planerar att anvÀnda din infraröda lasertermometer nÀr du arbetar med maskiner, motoriserade motorer eller i en industriell miljö, kan ett högre temperaturintervall vara mer relevant.

Noggrannhet

Noggrannhet i mÀtningen Àr avgörande, sÀrskilt nÀr du arbetar med dyra maskiner eller i ett kommersiellt kök dÀr noggrannhet Àr av största vikt. Till exempel, nÀr du anvÀnder en digital modell i livsmedelssÀkerhetsapplikationer, behöver du en specifik och korrekt avlÀsning varje gÄng. Kontrollera specifikationerna pÄ din modell eftersom ju mer exakt den Àr, desto bÀttre blir dina resultat.

VÀrmestrÄlning

VÀrmestrÄlning Àr en yts förmÄga att avge vÀrmestrÄlning. IR termometrar med en fast vÀrmestrÄlningsinstÀllning pÄ 0,95 Àr instÀllda för att avlÀsa ytor med hög vÀrmestrÄlning, vilket innebÀr att ytan effektivt kommer att utstrÄla ett objekts temperatur. Det hÀr Àr bra om du tar avlÀsningar av mörka mattytor som asfalt, vÀggar eller plattor.

Fasta vÀrmestrÄlningsinstÀllningar kommer att orsaka problem vid mÀtning av reflekterande ytor med lÄg vÀrmestrÄlningsgrad, till exempel kommer mÀtning av polerad metall att ge falska avlÀsningar nÀr vÀrmestrÄlningsinstÀllningarna inte justeras. En termometerpistol som har justerbara utslÀppsinstÀllningar (mellan 0,10 och 1,00) blir mer exakt eftersom du kan kalibrera termometern för varje yta du mÀter.

AvstÄnd till punktförhÄllande

FörhÄllandet avstÄnd till plats (D: S) avser den mÀtbara ytarean som den infraröda lasertermometern kommer att lÀsa jÀmfört med det avstÄnd som den tar den avlÀsningen frÄn. Till exempel kommer en modell med 12: 1 D: S-förhÄllande att mÀta en yta pÄ cirka 2,5 cm i diameter nÀr den Àr 30 cm bort.

Ju lÀngre bort du Àr frÄn mÄlet desto större blir den mÀtbara ytan, vilket pÄverkar avlÀsningarnas noggrannhet om du behöver mÀta ett litet utrymme. Om du till exempel vill mÀta ett omrÄde pÄ 5 cm frÄn 1 meter bort med en modell som har ett förhÄllande 12: 1 D: S, kommer du inte att fÄ exakta resultat eftersom termometern ocksÄ mÀter temperaturen utanför det förutbestÀmda omrÄde du försöker mÀta. I grund och botten lÄter D: S-förhÄllandet veta vad som Àr det perfekta avstÄndet för att fÄ en korrekt avlÀsning.

Din budget

TÀnk pÄ hur ofta och i vilket syfte du anvÀnder din infraröda lasertermometer. Den bÀsta lasertermometern för dina behov kanske inte Àr den dyraste. TÀnk pÄ vilka funktioner som verkligen ger dig ett mervÀrde innan du fattar ditt köpbeslut.

Avsedd anvÀndning

Inte alla infraröda lasertermometrar Àr byggda med samma anvÀndningsfall i Ätanke. Vi har koncentrerat oss pÄ termometrar som tar yttemperaturen pÄ hushÄllsföremÄl som din grill eller pizzaugn.

Om du vill ha en IR termometer för att ta kroppstemperatur för medicinska ÀndamÄl bör du leta efter en termometer för det speciella ÀndamÄlet.

Optik

Optiken för IR termometrar finns i en av tre typer: ingen lins, fresnel-lins och glimmerlins. Var och en har sina egna fördelar och nackdelar, och den linstyp du vÀljer kan ha en betydande effekt pÄ hur bra din IR termometer fungerar under vissa förhÄllanden.

1. Ingen lins

En termometer utan lins anvÀnder inte en lins för att fokusera den infraröda strÄlningen pÄ sina sensorer. PÄ grund av detta Àr de mer robusta, billigare och mindre Àn andra typer av IR termometrar.

De har emellertid den stora nackdelen att ha ett avstÄnd till mÄlförhÄllandet 1: 1 eller lÀgre. Det betyder att du mÄste ha din termometer utan linser sÄ nÀra ytan du skannar för att fÄ en korrekt avlÀsning. Inte perfekt nÀr du försöker mÀta temperaturen pÄ en skrikande varm grill.

Denna brist pÄ förmÄga att fÄ en temperaturavlÀsning inom rÀckhÄll gör en termometer utan linser mycket mindre anvÀndbar för en pitmaster Àn de med en fresnel- eller glimmerlins.

2. Fresnel-lins

IR termometrar med fresnel linser anvÀnder en plastlins som Àr tÄligare Àn en glimmerlins men har ett smalare temperaturintervall.

Om du köper en IR termometer med fresnel lins, ska du alltid kontrollera att dess temperaturintervall överstiger den maximala temperaturen du kanske vill ta upp din grill sÄ att du kan fÄ en exakt avlÀsning av hur heta dina grillplattor Àr.

IR termometrar med fresnel linser tenderar att vara det bÀsta optiska valet för köksmatlagning, eftersom de, till skillnad frÄn en linstermometer, kan anvÀndas inom rÀckhÄll, och de Àr tillrÀckligt hÄllbara för att ta nÄgra slag utan att bryta.

3. Glimmerlins

IR termometrar med en glimmerlins Àr de mest exakta, har det högsta temperaturintervallet och kan producera de mest exakta avlÀsningarna pÄ avstÄnd med deras 20: 1-avstÄnd till mÄlförhÄllanden.

De Àr dock dyra och mycket mer ömtÄliga Àn en fresnel-lins. Som en allmÀn regel kommer det faktum att din glimmerlins IR termometer kan mÀta temperaturer över 1000 ° C frÄn 6 meter bort inte att komma upp sÄ ofta, sÄ det Àr förmodligen bÀst att hÄlla fast med den mer hÄllbara fresnel-linsen.

Funktioner

Det finns olika typer av IR termometrar tillgÀngliga som har olika funktioner. Vissa funktioner Àr dock vanliga för de flesta. En LCD-skÀrm Àr en viktig funktion dÀr temperaturavlÀsningarna visas. Utöver detta mÄste termometern ha dataloggningsförmÄga dÀr det Àr möjligt att registrera avlÀsningarna. Den andra funktionen Àr förmÄgan att mÀta vÀrmestrÄlning och lasersiktning.

Byte mellan Celsius och Fahrenheit

Beroende pÄ var du Àr i vÀrlden, vilka temperaturenheter du Àr vana vid och vilka recept du följer, kanske du vill att temperaturen ska visas i antingen Celsius eller Fahrenheit.

Det Àr definitivt en funktion varje termometer borde ha, och sÄ vitt jag vet gör varje en, jag har Ànnu inte sett en utan att denna instÀllningsÀndring Àr möjlig.

Grepp och vikt

Greppet och vikten hos en infraröd temperaturpistol kan ha betydelse om du har artrit eller andra utmaningar för handgrepp.

Det Àr viktigt att vara ergonomiskt utformad för vissa anvÀndare. Det Àr verkligen vÀrt att komma ihÄg.

Tillbehör

BÀltesklÀmmor Àr i grunden det för dessa termometrar.

Stativ kan bestÀllas för eller kan komma med industrimodeller nÀr det krÀvs lÄngvariga mÀtningar. Men sÀllan skulle nÄgot sÄdant vara anvÀndbart för grillen eller köket; sÄvida du inte har nÄgot beroende av att nÄ eller behÄlla en viss temperatur.

En modell i samlingsgranskningen levereras med en snygg reversibel hylsa som sÀgs förbÀttra greppet. Men dÄ döljs termometerns fina fÀrg.

LÀs ocksÄ >>> Vattenpass bÀst i test

IF termometers begrÀnsningar

Det Àr bra att veta vad en IR termometer kan göra, och vad den inte kan göra.

IR termometrar begrÀnsningar:

 • Kan bara mĂ€ta yt- eller kroppstemperaturer
 • MĂ€t INTE den inre temperaturen pĂ„ livsmedel / andra material
 • KrĂ€va justeringar beroende pĂ„ ytan som mĂ€ts
 • Kan tillfĂ€lligt pĂ„verkas av frost, fukt, damm, dimma, rök eller andra partiklar i luften
 • Kan tillfĂ€lligt pĂ„verkas av snabba förĂ€ndringar i omgivningstemperaturen
 • Kan pĂ„verkas tillfĂ€lligt av nĂ€rhet till en radiofrekvens (med en elektromagnetisk fĂ€ltstyrka pĂ„ tre volt per meter eller mer)
 • Se inte genom glas, vĂ€tskor eller andra transparenta ytor – Ă€ven om synligt ljus som en laser passerar genom dem (dvs om du riktar en IR-pistol mot ett fönster, kommer du att mĂ€ta temperaturen i fönsterrutan, inte utetemperaturen )

I vissa fall kan IR termometrar vara MER exakta Àn en ytprob. Det beror pÄ att ytprober har sin egen temperatur och att temperaturen kan pÄverka ytan som mÀts (genom att komma i kontakt med den).

Hur en IR termometer fungerar

Dessa enheter mÀter infraröd strÄlning för att bestÀmma temperaturen pÄ ett objekt.

Infraröd strÄlning Àr en typ som förekommer inom det elektromagnetiska spektrumet. andra typer inkluderar synligt ljus, röntgenstrÄlar och mikrovÄgor.

Den Ă€r baserad pĂ„ begreppet svart kroppsstrĂ„lning, vilket innebĂ€r att alla objekt vars temperatur ligger över noll har molekyler som rör sig. Högre temperaturer gör att partiklarna rör sig snabbare och dĂ€rmed avger infraröd strĂ„lning. Ökad temperatur leder till en högre emission av den infraröda strĂ„lningen, som sedan börjar avge synligt ljus. Det förklarar förĂ€ndringen i metallens fĂ€rg nĂ€r de Ă€r extremt heta.

Andra teorier sÀger att IR termometrar mÀter strÄlningsgradienten mellan objekt. Till exempel, om det finns en skillnad i temperatur mellan ett objekt och den omgivande miljön, uppskattas den och anvÀnds som temperatur. Om objektet har samma temperatur som miljön Àr nÀtstrÄlningen noll. IR-termometrar mÀter denna lutning för att bestÀmma temperaturen pÄ objektet och visa resultaten.

IR-ljuset kan absorberas, fokuseras eller reflekteras. HandhÄllna termometrar anvÀnder en lins för att fokusera ljuset frÄn objektet till detektorn (termostapel). Sensorn absorberar strÄlning och omvandlar den till vÀrme och sedan till el. Elen skickas sedan till detektorn med hjÀlp av den för att bestÀmma temperaturen pÄ objektet. Mer el produceras nÀr objektet blir varmare.

AnvÀndning av IR-termometrar

Professionella applikationer

VVS:

 • Utför energisyn för att identifiera infiltration och lĂ€ckor
 • Identifiera isoleringsproblem
 • Tillverkning
 • Övervaka tillverkningsprocessen
 • Övervaka högtemperaturĂ€mnen som metaller och plast

Bil:

 • Testa termostaten för att diagnostisera överhettning
 • Identifiera dĂ„lig prestanda för luftkonditioneringssystem

Medicinsk:

 • MĂ€t kroppstemperaturen för feber (mĂ€ter temperaturen genom örat)

Mat:

 • Undvik korskontaminering
 • Kontrollera matens kvalitet och sĂ€kerhet
 • Övervaka temperaturen vid kritiska kontrollpunkter nĂ€r varor vĂ€rms upp, kokas, kyls och serveras

AllmÀnna tillÀmpningar

 • Kontrollera dörr- och fönsterramar för lĂ€ckage
 • BestĂ€m temperaturen pĂ„ frysar och kylskĂ„p
 • Identifiera isoleringsproblem i ett hem

Typer av IR termometrar

Konstruktionen av IR termometrar innefattar ett optiskt system för att samla in energi, en vÀrmestrÄlningsjustering som matchar kalibreringen av termometern till objektets egenskaper och en detektor (termopÄl).

Moderna IR termometrar efterliknar samma koncept, men mÄnga tekniska framsteg har infört sofistikerade enheter för att bredda tillÀmpningsomrÄdet. Som sÄdan Àr detektorer utformade för att matcha specifika applikationer för att förbÀttra prestanda.

HÀr Àr de olika typerna av IR termometrar.

 • IR termometrar för yta: dessa typer visar temperaturen pĂ„ en viss plats pĂ„ en yta.
 • Infraröda skanningssystem: enheterna skannar större omrĂ„den och anvĂ€nds i tillverkningsprocesser som involverar transportörer, till exempel nĂ€r kontinuerliga högar av föremĂ„l rör sig lĂ€ngs en stor metallplĂ„t frĂ„n en ugn.
 • Infraröda vĂ€rmekameror: dessa typer anvĂ€nder kameror för att mĂ€ta temperaturen vid olika punkter över ett större omrĂ„de för att skapa tvĂ„dimensionella bilder som kallas termogram. Tekniken som anvĂ€nds pĂ„ enheterna Ă€r mer hĂ„rd- och programvaruintensiv jĂ€mfört med vanliga IR termometrar.

För- och nackdelar med IR termometrar

Fördelar

 • TillĂ„ter mĂ€tning av temperaturer pĂ„ heta ytor pĂ„ avstĂ„nd.
 • Är mĂ„ngsidiga eftersom de kan mĂ€ta temperaturen pĂ„ rörliga delar, livsmedel och i tillverkningsapplikationer.
 • Kan upptĂ€cka rumstemperatur, marktemperatur, rörledningar och fönster.
 • Enheten kan monteras ett kort avstĂ„nd frĂ„n det heta föremĂ„let för anvĂ€ndning under lĂ€ngre perioder.
 • AnvĂ€ndare kan bestĂ€mma temperaturen pĂ„ ett objekt om dess vĂ€rmestrĂ„lning Ă€r kĂ€nd.
 • Kan anvĂ€ndas för att diagnostisera problem i elektriska och mekaniska apparater genom att mĂ€ta temperaturen pĂ„ vĂ€rmepunkter.

Nackdelar

 • MĂ€ter inte temperaturen pĂ„ vĂ€tskor och gaser.
 • Noggrannheten kan pĂ„verkas av damm och hög luftfuktighet.
 • IR-termometrar mĂ€ter bara yttemperaturen och inte den inre temperaturen.
 • AnvĂ€ndare kan fĂ„ felaktiga avlĂ€sningar orsakade av reflektion av strĂ„lning frĂ„n heta föremĂ„l.
 • Snabba temperaturförĂ€ndringar kan pĂ„verka IR-termometrar.

Tips

För att fÄ de mest exakta avlÀsningarna frÄn en IR termometer, se till att:

 • FöremĂ„let tĂ€cker termometerns hela synfĂ€lt.
 • Undvik att rikta enheten mot glĂ€nsande ytor. Du kan lĂ€gga till ett elektriskt isolerande tejp pĂ„ metallytan för mer exakta resultat.
 • Anta en vinkelrĂ€t position med mĂ„lytan eller objektet nĂ€r du anvĂ€nder enheten.

Hur man anvÀnder en IR termometer

En av fördelarna med IR termometrar Àr hur lÀtt de Àr att anvÀnda.

För de flesta modeller med temperaturpistoler Àr allt du behöver göra att rikta din termometer mot vad du vill för att mÀta temperaturen pÄ, dra avtryckaren och lÀsa displayen.

JÀmfört med andra termometrar kan detta göras inom rÀckhÄll, vilket Àr perfekt för situationer dÀr du inte vill ta hÀnderna nÀra vÀrmen.

Det finns dock nÄgra saker att ta hÀnsyn till nÀr du anvÀnder en IR termometer som hjÀlper dig att fÄ de mest exakta avlÀsningarna.

AvstÄndet till mÄlförhÄllandet

AvstÄndet till mÄlförhÄllandet för din IR termometer Àr en indikation pÄ hur stor ytcirkel termometern kommer att lÀsa inom ett visst omrÄde. Till exempel, om din termometer har ett förhÄllande 12: 1, kommer den att mÀta temperaturen pÄ en cirkel pÄ 2,5 cm i diameter, oavsett vad du pekar pÄ frÄn 12 meter bort.

Detta Àr ett viktigt förhÄllande att tÀnka pÄ, sÄ du har en klar uppfattning om hur lÄngt borta frÄn ett objekt du mÄste hÄlla din IR termometer för att mÀta temperaturen och inte temperaturen pÄ ytan runt den.

Din IR termometer kan inte mÀta allt

SÄ bra som de Àr, kan din IR termometer inte se genom glas, klar plast eller vatten. Om du pekar din IR termometer ut genom fönstret, mÀter du bara glasets yttemperatur.

IR termometrar kan ocksÄ ha svÄrt att fÄ exakta avlÀsningar frÄn högpolerade metaller eftersom de tenderar att reflektera den omgivande infraröda energin mer effektivt Àn de avger sin egen infraröda strÄlning.

Missuppfattningar om IR termometrar

 • De anvĂ€nder en laser för att mĂ€ta temperaturen – Lasern du ser ut av din IR termometer Ă€r bara en guide. Termostapeln inuti enheten gör den faktiska temperaturmĂ€tningen.
 • De kan mĂ€ta interna mattemperaturer. En IR termometer lĂ€ser bara yttemperaturen för vilket material du pekar pĂ„. De fungerar mycket bra för att berĂ€tta temperaturen pĂ„ matlagningsytor och vĂ€tskor, men du behöver en sondtermometer om du till exempel vill veta den interna temperaturen pĂ„ kött. Det Ă€r dĂ€rför vi gillar en speciell IR termometer eftersom det ger dig möjlighet att mĂ€ta interna mattemperaturer med en sond sĂ„vĂ€l som infraröd temperatur.
 • De kan lĂ€sa temperaturer pĂ„ vilken yta som helst – Som vi nĂ€mnde tidigare kĂ€mpar infraröda lasertermometrar med ytor som har lĂ„g vĂ€rmestrĂ„lningsgrad, som aluminium eller polerat stĂ„l. Om du lagar mat med dessa material mycket, skaffa dig en IR termometer med en varierande vĂ€rmestrĂ„lningsinstĂ€llning, vilket hjĂ€lper dig att fĂ„ en mer exakt avlĂ€sning av mycket reflekterande ytor.

Hur du fÄr ut det mesta av din IR termometer i köket

Bara för att IR termometrar bara mÀter yttemperaturen betyder det inte att de inte Àr super praktiska i köket.

HÀr Àr nÄgra sÀtt att anvÀnda din IR termometer i köket:

 • MĂ€t temperaturen pĂ„ matolja
 • MĂ€t temperaturen pĂ„ vĂ€tskor som du inte vill bli för varm som mjölk och smĂ€lt smör
 • Kontrollera temperaturen pĂ„ en pizzasten eller grillgaller
 • Kontrollera temperaturen pĂ„ en het panna

LÀs ocksÄ >>> BÀsta verktygspaketet

Vanliga frÄgor om IR termometrar

Är IR termometrar exakta?

Ja, IR termometrar Àr exakta, sÀrskilt för grundlÀggande anvÀndningsomrÄden som (1) mÀtning av kroppstemperatur / feber, (2) matlagning, (3) byggnadsarbete.

Generellt kan du förvÀnta dig en noggrannhet pÄ:

 • + -0,5% pĂ„ medicinska termometrar för mĂ€nsklig temperatur
 • + -1% pĂ„ dyrare industriella termometrar
 • + -2% pĂ„ billigare industriella lasertemperaturpistoler

Om vi ​​talar om industriella termometrar, om vi tar 20 grader som ett exempel pĂ„ rumstemperatur, har du:

 • 69,3 – 70,7 med dyra termometrar (+ -1%)
 • 68,6 – 71,4 med billigare (+ -2%)

Jag kunde inte hitta en enda IR termometer som hade mindre Àn 2% noggrannhet.

Jag vet inte om dig, men det Àr inte sÄ mycket för mig.

SÄvida du inte arbetar i ett forskningslaboratorium kommer den dÀr procenten inte att göra stor skillnad för dina avlÀsningar.

Alla IR termometrar pÄ marknaden idag Àr ganska exakta.

Vad borde man inte tÀnka pÄ nÀr man köper en IF termometer?

HÀr Àr en lista över saker som du inte borde oroa dig för mycket för:

 • AvstĂ„nd till punktförhĂ„llande
 • Temperaturvariation
 • LĂ€shastighet för temperatur
 • Batteriliv
 • Coola skĂ€rmar (antingen LED eller LCD)

HÀr Àr varför:

 • AvstĂ„nd till punktförhĂ„llande – Ă€r ungefĂ€r detsamma pĂ„ alla infraröda temperaturpistoler (12: 1 eller 10: 1). I grund och botten betyder det att du kan mĂ€ta vĂ€rme lĂ„ngt ifrĂ„n. Alla moderna IR termometrar har ett bra förhĂ„llande mellan avstĂ„nd och plats.
 • Temperaturvariation – Ă€r vĂ€l tĂ€ckt pĂ„ alla moderna topprankade IR termometrar. Den lĂ€gsta max temperaturen jag har sett pĂ„ en IR termometer Ă€r 390 grader. Troligtvis kommer du aldrig att mĂ€ta över 300 grader (~ maximal ugnstemperatur).
 • LĂ€shastigheten för temperaturen Ă€r densamma pĂ„ alla IR termometrar: 0,5 sekunder – 1 sek. Med andra ord – alla IR termometrar lĂ€ses omedelbart. Oavsett om din Ă€r gjord för mĂ€nniskor eller industriella ytor fĂ„r du en omedelbar lĂ€sning oavsett vilken du köper.
 • BatterilivslĂ€ngd – hur dessa saker fungerar Ă€r att du skjuter nĂ„gra gĂ„nger … och Ă„tergĂ„r till jobbet. Oavsett vilken infraröd temperaturpistol du har – batteriet kommer att hĂ„lla dig i flera mĂ„nader. De flesta IR termometrar fungerar pĂ„ AA- eller AAA-batterier och levereras vanligtvis med dem inkluderade.
 • Coola LCD / LED-skĂ€rmar ser bra ut, men du behöver dem inte. Du fĂ„r en IR termometer för att mĂ€ta temperaturen och du behöver inte en snygg LCD-skĂ€rm för att göra det.

Hur fungerar en IR termometer?

SÀttet att IR termometrar fungerar Àr fascinerande.

(Men förbered din hjĂ€rna – för det hĂ€r kan bli lite komplicerat.)

Varje material bestÄr av molekyler. Det inkluderar:

 • Du.
 • Jag.
 • Golvet som jag stĂ„r pĂ„.
 • Och morgonkaffe som jag dricker.

Det Àr alla molekyler.

Och om materialet inte fryser, rör sig alltid molekylerna inuti det. Ju högre materialets temperatur desto snabbare rör sig molekylerna inuti det.

Och hÀr kommer allt samman:

Molekyler avger infraröd strÄlning nÀr de rör sig. Ju mer de rör sig, desto mer strÄlning avger de.

Till exempel –

Vet du hur metall blir röd eller vit nÀr det Àr riktigt varmt? Det ljuset Àr molekyler som rör sig inuti metall. Super snabb. De avger sÄ mycket strÄlning att det förvandlas till ljus.

Och det Àr dÀr den IR termometern kommer in. Systemet har tre delar:

 • Linsen
 • Detektorn

Linsen fÄngar det infraröda ljuset och överför det till detektorn.

Detektorn (termopilen) tar det infraröda ljuset och omvandlar det till vÀrme. Ju mer infrarött ljus det tar desto varmare blir det.

Slutligen omvandlas vĂ€rmen frĂ„n termopilen till el. Och baserat pĂ„ denna elektricitet – bestĂ€mmer termometern temperaturen pĂ„ objektet.

De flesta artiklar dĂ€r ute som förklarar hur dessa saker fungerar Ă€r mycket tekniska och, ja 
 svĂ„ra att lĂ€sa och förstĂ„. SĂ„ jag gjorde mitt bĂ€sta för att förklara detta pĂ„ vanlig svenska.

Vad Àr en NIST-certifiering?

IR termometrar med NIST-certifiering (National Institute of Standards and Technology) har kalibrerats enligt NIST-standarden.

I grund och botten har de testats pÄ fÀltet för noggrannhet av en officiell testare (tredje part).

Tillverkarna mÄste betala lite extra för att fÄ en NIST-certifiering, sÄ bara de bÀsta IR termometrarna kommer med en.

Certifierade termometrar anvÀnds mest pÄ sjukhus och forskningslaboratorier. Om du inte arbetar i ett forskningslaboratorium behöver du inte en NIST-certifierad IR termometer.

Är alla IR termometrar detsamma?

Nej, alla infraröda panntermometrar Àr inte desamma. Det Àr sant att de flesta ger dig en mer eller mindre exakt temperaturavlÀsning (inom + -3%) om du anvÀnder dem korrekt. Men beroende pÄ dess egenskaper kommer en termisk IR-termometerpistol att vara bÀttre lÀmpad för till exempel mÀtningar av mÀnniskokroppens temperatur, konstruktion, matlagning eller till och med spÀdbarn.

Kan du anvÀnda en IR termometer pÄ mÀnniskor?

Ja, du kan anvÀnda IR termometrar pÄ mÀnniskor. SÄ lÀnge du inte riktar laserpekaren i nÄgons öga Àr det helt sÀkert att anvÀnda en IR-termometer pÄ mÀnniskor och det bÀsta sÀttet att mÀta en vuxnas eller barns temperatur utan att komma i kontakt med dem.

Hur kalibrerar man en laser IR termometer?

Kalibreringsprocessen skiljer sig Ă„t för varje laser IR termometer. De flesta behöver aldrig kalibreras under normal anvĂ€ndning. Om du fortfarande har manualen för din enhet bör kalibreringsinstruktionerna finnas dĂ€r. Alternativt kan du försöka söka efter din IR-termometers mĂ€rke + “kalibrering” pĂ„ YouTube.

Vad Àr det bÀsta mÀrket för IR termometer?

Det finns inget enda “bĂ€sta” digitala IR termometermĂ€rke – det beror pĂ„ vad du anvĂ€nder den till. Vi rekommenderar ThermoDetect för mĂ€nniskokroppstemperatur, Ennologic för allmĂ€n anvĂ€ndning, Fluke för seghet och konstruktionsanvĂ€ndning och Surpeer för matlagning.

Infraröd mot lasertermometrar – vad Ă€r skillnaden?

IR termometrar och lasertermometrar Ă€r samma sak – det finns ingen skillnad mellan de tvĂ„. I sjĂ€lva verket kallas IR termometer ofta ocksĂ„ som “peka och skjut termometer”, “laser temperatur pistol”, “laser temp pistol”, “termisk temperatur pistol” och “ingen beröring / beröringsfri / fjĂ€rrtermometer”.

Hur exakta Àr IR termometrar?

Det finns flera saker att tÀnka pÄ nÀr du vÀljer din medicinska IR termometer. Den första och viktigaste Àr noggrannhet, vilket anges av tillverkaren. Noggrannheten hos en IR termometer av hög kvalitet Àr cirka nÄgon enstaka procent och beror pÄ vilka komponenter som anvÀnds. Och ÀndÄ kan denna egenskap ocksÄ bero pÄ omgivningstemperatur, nÀrvaron av andra elektroniska enheter och sÄdana faktorer som svett och hudkrÀmer. Vissa IR termometrar Àr mer tillförlitliga Àn andra. Till exempel har vissa IF termometrar med en noggrannhet pÄ nÄgon enstaka procent framgÄngsrikt klarat tester i nÀrvaro av tvÄvÀgsradio och andra elektromagnetiska vÄgor.

En annan viktig egenskap Àr vÀrmestrÄlning, vilket Àr mÀngden infraröd energi enheten kan lÀgga ut Ät gÄngen. I IR termometrar varierar detta vÀrde frÄn 0,00 till 1,00. Ju högre utslÀpp, desto mer organiska material kan din termometer lÀsa. Som en referens har vissa termometrar vÀrmestrÄlning instÀlld pÄ 0,98, vilket Àr perfekt för att mÀta temperaturen pÄ mÀnniskans hud.

NÀr behöver du en vÀggmonterad IR termometer?

Dessa enheter Àr utformade speciellt för att mÀta kroppstemperaturer i offentliga utrymmen och pÄ arbetsplatser och kan fungera utan mÀnskligt deltagande. De monteras pÄ vÀggen med medföljande sjÀlvhÀftande lappar sÄ att mÀnniskor kan skanna sig vid behov. LÄt oss ta till exempel den vÀggmonterade infraröda panntermometern.

Den levereras med dubbelsidig tejp men kan ocksÄ monteras med fÀsten eller krokar. Den hÀr enheten drivs via en USB-kabel eller frÄn ett uppladdningsbart batteri och kan installeras i skolor, sjukhus, biografer, kontor och andra platser. Termometern kÀnner av kroppstemperaturen upp till 10 cm bort och visar resultaten pÄ skÀrmen pÄ ett ögonblick. Tillverkad med Bluetooth-funktioner, gör att du kan spÄra alla temperaturavlÀsningar.

Hur sÀker Àr en IR termometer?

Enheten mĂ€ter endast infraröd strĂ„lning och frigör den inte. Termometrar som har inbyggda lasrar kan dock vara skadliga nĂ€r de anvĂ€nds pĂ„ kĂ€nsliga omrĂ„den som ögonen. Som sĂ„dan rekommenderar experter att anvĂ€nda icke-lasermodeller för medicinska applikationer för sĂ€kerhet. LĂ€s mer…

Hur ÄterstÀller jag en IR termometer?

NĂ€r du har installerat batteriet, starta utlösarsystemet för att slĂ„ pĂ„ eller stĂ€nga av enheten. De flesta trĂ„dlösa termometrar har en automatisk avstĂ€ngningsfunktion som stĂ€nger av enheten efter en tid (vanligtvis 7–15 sekunder). LĂ€s mer…

Vad beror noggrannhet pÄ?

Noggrannheten beror pÄ modellen och mÀrket för IR-termometern, samt dess tillÀmpning. De flesta tillverkare har ett intervall inom vilket noggrannheten ligger, men de kan endast uppfyllas om artikeln har en kÀnd vÀrmestrÄlning pÄ 0,95. Det Àr dÀrför det Àr viktigt att köpa en termometer som möjliggör justering av strÄlning för noggrannhet.

Hur anvÀnder jag IR termometer pÄ en bebis?

Du kan mÀta en babys temperatur genom att:

 • Placera termometern pĂ„ rektalöppningen (den Ă€r den mest exakta eftersom termometern visar den minsta förĂ€ndringen i barnets temperatur).
 • MĂ€ta temperaturen frĂ„n trumhinnan; anvĂ€nd tympaniska termometrar och hĂ„ll den i rĂ€tt lĂ€ge för korrekt avlĂ€sning. Standard digitala termometrar gĂ€ller inte i detta fall.
 • Placera enheten i armhĂ„lan; denna metod Ă€r perfekt för barn Ă€ldre Ă€n tre mĂ„nader.
 • Placera den pĂ„ pannan.

Kan IR termometer mÀta lufttemperaturen?

Nej, eftersom luft inte avger strÄlningsenergi och dess vÀrmestrÄlning Àr för lÄg för att detekteras. AnvÀndarna kan dock bestÀmma temperaturen genom att rikta termometern mot ett objekt som har samma temperatur som luften.

Vad Àr en IR termometer?

IR termometrar Àr temperaturavkÀnningsinstrument som anvÀnds för att göra beröringsfria mÀtningar av yttemperaturer. De fungerar genom att utlÀsa temperaturer baserat pÄ den vÀrmestrÄlning som emitteras av ett visst objekt. Genom att kÀnna till objektets vÀrmestrÄlning och mÀngden infraröd energi som emitteras kan objektets uppenbara temperatur sedan mÀtas.

Eftersom de Àr kontaktlösa anvÀnder de anvÀndningen av en laser för att hjÀlpa anvÀndarna att rikta termometern, det Àr dÀrför de ibland kallas lasertermometrar. De anvÀnds ofta i industriella applikationer som krÀver snabba och exakta temperaturavlÀsningar pÄ avstÄnd nÀr ytan Àr utom rÀckhÄll, objektets temperatur Àr för extrem för att komma nÀra, eller nÀr en sond inte kan sÀttas in i objektet som mÀts.

Vad anvÀnds en IR termometers lins till?

En IR termometer fungerar med hjÀlp av en lins för att fokusera pÄ ljuset som kommer frÄn ett objekt i form av infraröda strÄlar och kanalisera det pÄ en detektor, kallad termostapel. Termostapeln inuti enheten absorberar IR-strÄlningen och förvandlar den till vÀrme som sedan omvandlas till elektricitet. MÀngden el mÀts och visas sedan pÄ termometern. Klicka hÀr för att lÀra dig mer om

Vilka temperaturer mÀter en IR termometer?

IR-termometrar kan mÀta ett temperaturintervall frÄn under fryspunkt till extremt höga temperaturer. Utbudet av tillgÀngliga temperaturmÀtningar beror pÄ varje specifik produkt. Till exempel har min bÀsta rekommendation ett mÀtomrÄde frÄn -30 ° C till 650 ° C med en noggrannhet pÄ ± 1 ° C eller ± 1,0% av avlÀsning frÄn 0 ° C till 650 ° C. Vanligtvis har de dyrare infraröda lasertermometrarna större mÀtomrÄden och större avstÄnd till punktförhÄllanden.

Hur kan IR termometrar vara sÄ exakta?

IR termometrar Àr ett exakt och bekvÀmt instrument för att snabbt mÀta yttemperaturerna. Noggrannhetsspecifikationen för en IR-termometer beror pÄ varje enskild modell. De flesta IR termometrar har ett mÀtfel pÄ ± 2,0%. Det finns ocksÄ tvÄ andra faktorer att tÀnka pÄ som kommer att diktera noggrannheten för en IR-termometer. Dessa faktorer Àr D: S-förhÄllandet mellan IR-termometern och mÄlets vÀrmestrÄlning.

Kan du anvÀnda en IR termometer för matlagning?

IR-termometrar mĂ€ter endast yttemperaturen, sĂ„ de kan inte exakt mĂ€ta den inre temperaturen pĂ„ maten du lagar mat. En IR termometerpistol Ă€r dock fördelaktig för att mĂ€ta yttemperaturen pĂ„ het olja, en gjutjĂ€rnspanna, en kastrull eller din grill. Kom bara ihĂ„g nĂ€r du tar temperaturen pĂ„ en grill, termometern pĂ„verkar temperaturen pĂ„ de ytor som Ă€r synliga genom gallret. För att fĂ„ en korrekt avlĂ€sning, försök att placera en fast yta, sĂ„som en gjutjĂ€rnsplatta eller stekpanna pĂ„ grillen och lĂ„t den förvĂ€rmas i 5–10 minuter, spruta sedan ytan med lite matolja för korrekt utslĂ€pp och fortsĂ€tt att ta temp.

Hur kalibrerar du en vanlig IR termometer?

Det Àr viktigt att regelbundet kontrollera noggrannheten hos alla mÀtinstrument för att sÀkerstÀlla att din enhet fungerar.

Ett enkelt sÀtt att kalibrera en IR termometer Àr att göra en krossad is och vattenblandning i ett bad. Du vill att detta ska vara en uppslamningskonsistens för att sÀkerstÀlla att du mÀter en enhetlig temperatur som Àr sÄ nÀra 0 ° C som möjligt. MÀt sedan is- och vattenblandningen för att kontrollera din IR termometers noggrannhet.

En annan lösning Àr att anvÀnda en infraröd komparatorkopp. En komparatorkopp ger en solid matt svart bas med hög vÀrmestrÄlningsgrad för exakta avlÀsningar. Du kan anvÀnda koppen för att jÀmföra mÀtningarna frÄn den IR termometern med en referenstermometer som har kalibrerats.

Varför ska man köpa en IR termometer?

Möjligheten att fÄ en omedelbar lÀsning av vÀrmen frÄn att laga mat, ytor och temperaturen pÄ utrustning som grill eller pizzugnar Àr en oerhört viktig del av att laga maten precis som du vill ha den.

Att fÄ en snabb och exakt lÀsning av temperaturen pÄ din grill Àr till exempel det absolut bÀsta sÀttet att se till att din porterhouse-biff trÀffar plattan vid 5 ° C, för den perfekta medium-sÀllsynta.

IR termometrar Àr snabba, enkla att anvÀnda och ger dig en mycket mer exakt temperaturmÀtning Àn att hÄlla handen över grillen.

Du kan anvÀnda din IR termometer för att kontrollera att dina grillplattor har uppnÄtt temperatur, se till att din fritöserolja Àr upp till 175 ° C sÄ att dina lökringar inte blir fuktiga.

NÀr du inte anvÀnder den i köket hittar du din IR termometer förvÄnansvÀrt anvÀndbar i huset.

Du kan anvÀnda den för att identifiera dÄligt isolerade omrÄden pÄ ditt loft, diagnostisera problem med dina vÀrme-, ventilations- och luftkonditioneringssystem (VVS) och kontrollera att stÄlrutschbanan som har sittat i solen hela dagen inte kommer att brÀnna nÄgons tillbaka.

Hur anvÀnds den infraröda strÄlningen i en IR termometer?

Enkelt sagt, ju varmare ett objekt Àr, desto mer infraröd energi slÀpper det ut.

Din IR termometer plockar upp att infraröd strÄlning omvandlar den till el och anvÀnder mÀngden el som produceras för att bestÀmma exakt hur varmt det Àr.

Infraröd strÄlning Àr vad vi kallar vÀrme och Àr en av mÄnga former av strÄlning pÄ det elektromagnetiska spektrumet. För att mÀta mÀngden infraröd strÄlning som avges av ett specifikt objekt fokuserar en handhÄllen IR termometer den genom en lins, pÄ ett sÀtt som liknar ljus.

Linsen fokuserar den infraröda strÄlningen som avges av objektet pÄ en detektor som kallas en termopil, som omvandlar den till elektricitet. Den elen skickas sedan till en annan sensor, som mÀter mÀngden el som produceras och förvandlar den till en lÀsbar temperatur.

Varför ska man kalibrera en IR termometer?

Kalibrering av en infraröd lasertermometer Àr en komplex process som ofta mÄste göras av enhetens tillverkare, men du kan kontrollera om din termometer Àr kalibrerad korrekt hemma.

Det enklaste sĂ€ttet att kontrollera om din IR termometer Ă€r korrekt kalibrerad med “isbad” -metoden. Följ bara stegen nedan:

 1. Fyll en stor glasbehÄllare till toppen med krossad is.
 2. Fyll sedan glaset med kylt vatten tills vattennivÄn sitter cirka 1 centimeter under toppen av den krossade isen.
 3. Rör om vatten- och isblandningen och lÄt den sitta i cirka 2 minuter.
 4. Om den har ett variabelt vÀrmestrÄlningsalternativ, stÀll in din IR termometer till en vÀrmestrÄlningsinstÀllning pÄ 0,95 eller 0,97.
 5. HÄll din IR termometer exakt ovanför och vinkelrÀt mot isbadets yta och se till att isen ligger vÀl inom lasercirkeln och termometerns minsta avstÄnd till mÄlförhÄllande.
 6. Om din IR termometer Àr korrekt kalibrerad, bör den lÀsa vattentemperaturen som 0 ° C. Om detta inte Àr fallet, upprepa testet. Kontakta enhetens tillverkare om den fortfarande inte lÀser som 0 ° C.

Hur blir mÀtningarna sÄ exakta?

MÀtningarna blir sÄ exakta eftersom tekniken Àr sÄ pass modern. Som regel Àr IR termometrar mer exakta Àn ytprobtermometrar, eftersom sondens inneboende temperatur kan pÄverka avlÀsningen du fÄr nÀr den kommer i kontakt med objektet som mÀts.

Det bör dock noteras att följande saker kan pÄverka noggrannheten för avlÀsningen du fÄr frÄn din IR termometer:

 • Frost, fukt, damm, dimma, rök eller andra partiklar i luften.
 • Snabba förĂ€ndringar i omgivningstemperaturer, till exempel att komma in i en frys.
 • En oförmĂ„ga att “se” genom transparenta ytor, sĂ„som glas och vissa vĂ€tskor.

Kan du kontrollera matens inre temperatur med en IR termometer?

TyvÀrr inte. Som jag redan har nÀmnt spÄrar IR termometrar bara yttemperaturen pÄ föremÄl de pekas pÄ.

Om du vill veta nÄgots inre temperatur, som en köttbit, behöver du en sondtermometer.

Är IR termometrar sĂ€kra?

Det enda verkliga sÀkerhetsproblemet för en IR termometer Àr lasern den avger för att visa dig vad du pekar pÄ den.

SÄ lÀnge du undviker att skina lasern direkt i nÄgons ögon, borde du ha det bra.

Vad Àr det bÀsta sÀttet att mÀta temperaturen pÄ en yta?

Om du vill mÀta temperaturen pÄ en yta eller ett föremÄl utan att vara i direkt kontakt med den, Àr en IR termometer ditt svar. Allt i denna vÀrld strÄlar ut termisk energi. VÀrmeenergin som emitteras av ett objekt Àr direkt proportionell mot dess inneboende temperatur.

IR termometrar har detektorer som omvandlar denna termiska energi till elektroniska signaler som sedan kan projiceras pÄ en skÀrm pÄ mindre Àn nÄgra sekunder. De flesta IR termometrar anvÀnder en laserpekare för att mÀta den exakta temperaturen för ett riktat objekt.

Laserpekaren i en IR termometer avlÀser inte temperaturen. Det Àr bara en guide som anger vart du pekar instrumentet för att se till att du Àr nÀra omrÄdet du försöker mÀta.

Den höga hastigheten och den utmÀrkta mÄngsidigheten gör den IR termometern till en viktig produkt för mÄnga industriella, kommersiella och hemmabruk.

Vad finns det för anvÀndningar av en IR termometer?

Det finns situationer nÀr kontakttermometrar och sonder kan ge mer exakta resultat Àn deras infraröda motsvarighet. Men det finns vissa situationer dÀr beröringsfri utrustning Àr bÀst. DÀrför Àr IR termometrar den bÀsta lösningen för att mÀta temperaturen pÄ föremÄl som inte kan beröras, nÄgot som Àr för lÄngt borta eller för varmt.

 • Farliga föremĂ„l: MĂ„nga personer som arbetar inom tillverknings-, gruv- eller byggbranschen anvĂ€nder IR termometrar regelbundet. Eftersom de ofta mĂ„ste interagera med farliga föremĂ„l, som elektrisk utrustning, avfettningsenheter, smĂ€lt metall och mer.
 • Rörliga föremĂ„l: En IR termometer kan anvĂ€ndas för att mĂ€ta temperaturen pĂ„ rörliga saker. Den innehĂ„ller föremĂ„l pĂ„ ett transportband, sĂ€rskilt inne i tillverkningsanlĂ€ggningar. Utöver detta Ă€r dessa bra verktyg för att mĂ€ta temperaturen hos levande organismer som djur.
 • Mat: Du kan ocksĂ„ anvĂ€nda en IR termometer för att mĂ€ta temperaturen pĂ„ maten. Dessutom kan de hjĂ€lpa till att övervaka de livsmedel som riskerar kontaminering. Av denna anledning Ă€r IR termometrar ganska vĂ€rdefulla verktyg för livsmedelsproducenter och hĂ€lsoinspektörer. En annan anvĂ€ndning av dessa termometrar Ă€r att mĂ€ta temperaturen pĂ„ livsmedel som inte lĂ€tt kan punkteras med sonderna.

Ska jag tÀnka pÄ mÀtomrÄdet nÀr jag köper en bÀst i test IR termometer?

Även om det finns olika typer av termometrar, sĂ„ varierar deras anvĂ€ndning mycket. FrĂ„n medicinsk anvĂ€ndning till industriella applikationer, beror temperaturintervallet pĂ„ vilken typ av termometer du behöver. Generellt har modellerna ett intervall pĂ„ minst -50 grader Celsius till 380 grader Celsius. Det finns emellertid professionella termometrar med ett bredare utbud av -50 till 750 grader Celsius. DĂ€rför mĂ„ste du vara tydlig om ditt krav. Det finns ingen anledning att gĂ„ till en termometer med mycket hög rĂ€ckvidd om du bara behöver en för din familj.

Bör jag övervÀga vÀrmestrÄlningen hos en bÀsta IR termometer?

IR termometrar kan mÀta externa temperaturer. VÀrmestrÄlningen Àr relaterad till reflektionsförmÄgan hos den skannade ytan. De IR termometrarna med en fast vÀrmestrÄlning pÄ 0,95 Àr perfekta för att lÀsa allmÀnt tillgÀngliga fasta ytor som vÀggar, rör, metall och mer.

Fast vÀrmestrÄlning kan leda till problem vid skanning av reflekterande föremÄl som oljiga, glas eller vÀtskor. DÀrför Àr det bÀst att köpa professionella modeller som erbjuder varierande vÀrmestrÄlning. Detta beror pÄ att de lÄter dig kalibrera en termometer för varje yta du skannar, för den mest exakta avlÀsningen.

Vad Àr en beröringsfri termometer?

En av de största utmaningarna med att ta temperaturen i extremt heta eller kalla material Àr att sÀkert fÄ en bra lÀsning.

En infraröd (IR) termometer Àr en av mÄnga typer av termometrar och sitter i familjen med termiska strÄlningstermometrar som gör att du kan ta temperaturer pÄ avstÄnd, frÄn bara cm till nÄgra meter frÄn grillen.

Av den anledningen kallas de beröringsfria eller beröringsfria termometrar. En mer beskrivande term Ă€r temperaturpistol pĂ„ grund av deras L-form och hur en temperatur tas – sikta och pressa avtryckaren.

Ursprungligen designad för industriellt bruk, IR termometrar Àr exakta inom 1 till 2 procent av den önskade temperaturen. Men precision pÄ industriell nivÄ Àr inte lika viktigt vid grillning eller i köket.

De flesta IR-termometrar kommer med en laser, i princip ett pekande finger som visar det omrÄde som mÀts. Dessa smÄ enheter kan anvÀndas för en mÀngd olika livsmedelsrelaterade ÀndamÄl.

Vilka för- och nackdelar finns det hos en IR-termometer?

Fördelar
 • Din hand brinner inte nĂ€r du försöker fĂ„ en temperatur eftersom varken du eller din termometer behöver vara nĂ€ra grillen.
 • Det tar en IR termometer millisekunder för att fĂ„ en temperatur snabbare Ă€n du kan mumla ”Ouch onehunnerd, Ooch twohunnerd.”
 • Korskontaminering av livsmedel undviks.
Nackdelar
 • OmgivningstemperaturförĂ€ndringar kan avlĂ€sa en avlĂ€sning om de plötsligt Ă€ndras.
 • Radiofrekvenser kan avge en avlĂ€sning pĂ„ eller över 3 volt per meter.
 • Infraröd kan inte mĂ€ta temperaturen pĂ„ transparent (glas, vatten) eller glĂ€nsande (metall) material.

NÀr skulle en kock anvÀnda en IR termometer?

En kock skulle kunna anvÀnda en IR termometer till följande:

 • För att kontrollera matlagningsytan – metall, sten, saltblock – för att se om den Ă€r klar. Perfekt för att kontrollera golvtemperaturen i en vedeldad pizzaugn eller till exempel en platt grill.
 • För att övervaka olika temperaturer pĂ„ grillen; sĂ€g att du vĂ€rmer sĂ„s eller Ă„ngar grönsaker pĂ„ höger sida och grillar kotletter till vĂ€nster.
 • Se till att temperaturen förblir optimal under en temperaturkĂ€nslig tillagningsprocess; smĂ€lt choklad mĂ„ste till exempel ligga mellan 40 ° och 45 ° C.
 • NĂ€r du behöver veta mer Ă€n vad rattarna pĂ„ din spis sĂ€ger; Att stĂ€lla in brĂ€nnaren pĂ„ Hög eller 9 berĂ€ttar inte nĂ€r pannan Ă€r vid 200 ° C och redo att smĂ€lta smaken till en fin biff.
 • För att berĂ€kna avfrostning och tillagningstider för en stor fryst fĂ„gel eller stek.
 • Att hitta arktiska flĂ€ckar i kylen.

NÀr ska man inte anvÀnda en IR termometer?

NĂ€r du testar matens temperatur. Återigen mĂ€ter infraröd endast ytan, utsidan, av sitt mĂ„l. Du behöver en sondtermometer för att ta reda pĂ„ om insidan Ă€r klar.

MĂ€tning genom glas. Även om det Ă€r en cool effekt att se lasern gĂ„ igenom ena sidan av en glasbehĂ„llare och ut den andra, stoppas IR-vĂ„gen vid grĂ€nsen. Speciellt behandlat glas kan slĂ€ppa igenom IR, men det Ă€r mer inom isolerade fönster och solpaneler.

MÀtning genom vatten. För att mÀta en kopp eller panna med uppvÀrmt vatten mÄste du ge det en bra rörelse innan du riktar lasern rakt ner i vattnet.

RÀkna ut temperaturen pÄ en metallpanna. Ett material som rostfritt stÄl reflekterar rumstemperaturen utÄt; en IR-termometer berÀttar bara rumstemperaturen. För att fÄ en korrekt temperatur för pannan, sikta inÄt pÄ botten eller sidan.

Hur anvÀnder man en IR-termometer pÄ rÀtt sÀtt?

För bÀsta mÀtning, hÄll termometern i 90 graders vinkel mot vad du mÀter. Att göra detta ger platsen en ren grÀns, vilket ger en bÀttre lÀsning.

LÀr kÀnna avstÄndet till plats (D / S) eller avstÄndet till mÄlförhÄllandet för din enhet. Det kan ocksÄ kallas den optiska referensen. I specifikationerna letar du efter tvÄ siffror som inramar ett kolon. FörhÄllandet beskriver storleken pÄ det omrÄde som mÀts baserat pÄ hur lÄngt tillbaka du stÄr. FörhÄllandet Àr vanligtvis 8: 1 till 12: 1 vilket innebÀr att du kan fÄ en exakt temperatur i ett utrymme med en diameter medan du stÄr 8 eller 12 meter bort. Ju lÀngre tillbaka du stÄr desto större blir mÀtomrÄdet. En premium-IR termometer skulle ha ett förhÄllande 12: 1 D / S eller högre.

Laserens röda punkt Àr inte dÀr temperaturen tas. Eftersom infraröd inte kan ses Àr lasern ett finger som pekar mot det allmÀnna omrÄdet. Den faktiska mÀtningen kan vara Ät sidan, under eller över den inom en viss diameter. Vissa termometrar har tvÄ lasrar som ramar in mÀtomrÄdet mellan punkterna. I anvÀndarhandboken ska mÀtomrÄdet anges.

NÀr du tar grillens temperatur, se till att du inte siktar förbi gallret och fÄr temperaturen pÄ det som ligger nedan. VÀrm en grill eller panna pÄ gallret och ta temperaturen dÀrifrÄn.

HÄll IR-termometern stadig i ett omrÄde. SÀrskilt för stora matvaror kan temperaturen variera frÄn en del till en annan eftersom den lagar mat i olika hastigheter beroende pÄ fett / vatten / muskel / fiberkomposition. Olika temperaturer finns ocksÄ pÄ kokkÀrl, galler och saltblock.

Av sÀkerhetsskÀl, motstÄ uppmaningen att rikta lasern mot nÄgot med ögonen. Varje laser kan skada ögonen.

Nu nÀr du har grunderna för vetenskap, funktioner och anvÀndningsomrÄden för en IR-termometer, bör du vara bÀttre informerad om att vÀlja den bÀsta modellen för dina specifika behov.

LÀs ocksÄ >>> BÀsta betongblandaren

Dela med dina vÀnner
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top