Bäst isolering 2024 – Test av isolering

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst brandmatta

Rockwool Isoleringsrulle

Armacell Armaflex

Rockwool Isolerskiva

Rockwool Brandmatta

Klicka här för att se mer isolering.

Inom bygg- och renoveringsbranschen är isolering en nyckelkomponent som kan vara avgörande för en byggnads effektivitet och komfort.

Att välja rätt isoleringsmaterial, tjocklek och metod kan leda till betydande energibesparingar, medan fel val kan resultera i energiförlust, fuktproblem och obehag.

I denna granskning testar vi en av marknadens lovande isoleringslösningar, undersöker dess egenskaper och prestanda. Låt oss gå in i detaljerna för att ta reda på om den lever upp till förväntningarna.

1. Bäst i test – Rockwool Isoleringsrulle

ROCKWOOL 175343 Isolering Lamellmatta

Rockwool Isoleringsrulle var en imponerande produkt att testa, särskilt med tanke på dess obrännbara natur och armerade aluminiumfolie. Dess användning som isolering för rörledningar och ventilationskanaler visade sig vara både effektiv och pålitlig under våra tester.

Specifikationer
Mått (mm):1000x10000x20
Brandklass:A2-s1,d0, EN 13501-1
Konduktivitet:0,047 vid 50°C
Maxtemperatur:250 °C
Area/rulle:10,0 m²

Lamellmattan var framställd av stenullslameller, vilket inte bara bidrog till dess fukt- och vattenavvisande egenskaper utan också till dess unika struktur.

Vi noterade att dess temperaturbegränsning på 80 °C på utsidan av folien var en intressant egenskap som kunde ha vissa tillämpningar.

Under testet fann vi att produkten var mycket enkel att hantera och applicera på rörledningar och ventilationskanaler.

Dess tjocklek och densitet var väl avvägd, vilket gjorde den både robust och flexibel. Värmeisoleringen var en annan höjdpunkt, och vi var imponerade av dess termiska konduktivitet.

En nackdel vi stötte på var att den armerade aluminiumfolien kunde vara lite känslig vid grov hantering. Det krävde en viss finess vid appliceringen, men med rätt teknik var det inte ett större problem.

Överlag fann vi Rockwool Isoleringsrulle vara en mycket effektiv och pålitlig isoleringslösning. Dess obrännbara natur och fuktavvisande kapabiliteter gör den idealisk för en rad tillämpningar.

Fördelar

 • Mycket obrännbar
 • Vattenavvisande
 • Flexibel och robust
 • God värmeisolering

Nackdelar

 • Kräver finess vid applicering

2. Bäst premiumval – Armacell Armaflex

ARMACELL Armaflex Ultima UD-13-99-E Isolering

Armacell Armaflex är en produkt som vi hade möjlighet att testa, och vi blev imponerade av dess unika kombination av flexibilitet och brandegenskaper. Som en isolering av flexibelt cellgummi tillverkad utifrån en patenterad syntetisk gummikomposition, har den förbättrade brandegenskaper som resulterar i mycket låg rökutveckling.

Specifikationer
Mått:8 m²
Utförande:Olimmad
Isoleringsförmåga:< 0,040 W/m•K
Temperaturområde:–50°C till +110°C
Material:Flexibelt cellgummi

Vi upptäckte att denna isolering var särskilt lämlig för användning i VVS- och kylanläggningar.

Det blåa utförandet var estetiskt tilltalande, och vi uppskattade den garanterade tekniska kvaliteten som stöddes av externt övervakade värden.

Värmeisoleringsförmågan var exemplarisk, och vi fann att dess ånggenomgångsmotstånd var i en klass för sig.

En liten nackdel var att produkten krävde skydd från UV-strålning vid utomhusförläggning, och även inomhus i vissa fall.

Detta gjorde att installationen kunde bli något mer komplicerad, men med rätt beklädnad var det inget större problem.

Sammantaget var vår upplevelse med Armacell Armaflex övervägande positiv. Dess mycket låga rökutveckling och flexibla natur gör den till ett utmärkt val för många isoleringsbehov. Dess höga kvalitet och prestanda gör den till en stark konkurrent på marknaden.

Fördelar

 • Låg rökutveckling
 • Flexibel och robust
 • Utmärkt värmeisolering
 • Högt ånggenomgångsmotstånd

Nackdelar

 • Kräver UV-skydd

3. Bäst budgetval – Rockwool Isolerskiva

ROCKWOOL KanalBatts 65 87832 Isolerskiva isolering

Rockwool KanalBatts 65 är en isoleringsskiva som vi nyligen haft möjlighet att testa. Det första som slog oss med denna skiva var dess obrännbarhet. Tillverkad av Rockwool-stenull, som är känd för sin fukt- och vattenavvisande förmåga, imponerade produkten på oss med sin goda isoleringsförmåga och formstabilitet.

Specifikationer
Mått:600x1200x50
Brandklass:A2-s1,d0, EN 13501-1
Konduktivitet (λ):0,042 vid 50°C
Material:Rockwool-stenull
Maxtemperatur:250 °C

Under testprocessen observerade vi att denna isolerskiva var särskilt användbar för värmeisolering av rektangulära ventilationskanaler.

Dessutom var den lämplig för ljud- och värmeisolering av väggar och tak invändigt.

Ovansidan av skivan var belagd med ett stapelfiberskikt, vilket tillförde en extra dimension av kvalitet och funktionalitet.

En av de mest positiva aspekterna med Rockwool KanalBatts 65 var dess goda bärande- och tryckstyrka.

Den behöll sin form under hela testet, och vi fann att den kunde hantera mycket press utan att deformeras.

Nackdelen som vi stötte på var att produkten, trots sin styvhet och fasta form, kan vara något svår att skära till exakt rätt storlek för vissa projekt. Detta kan leda till extra arbete och justeringar under installationen.

Sammantaget var vår upplevelse med Rockwool Isolerskiva positiv. Med sin obrännbarhet och mångsidighet är det en utmärkt produkt för de som söker en isoleringslösning med både värme- och ljudisoleringsegenskaper.

Fördelar

 • Obrännbar
 • God isoleringsförmåga
 • Stark tryckstyrka
 • Mångsidig användning

Nackdelar

 • Kan vara svår att skära

4. Bäst brandmatta – Rockwool Brandmatta

ROCKWOOL Conlit Fire Mat 258261 Brandmatta Isolering

Rockwool Brandmatta är en imponerande produkt som vi nyligen haft nöjet att testa. Tillverkad av icke-brännbar Rockwool-stenull, denna matta är inte bara brandsäker, men också fukt- och vattenavvisande. Främre ytan är förstärkt med ett skikt av svart aluminiumfolie och ett galvaniserat trådnät, vilket ger en extra robusthet.

Specifikationer
Mått (mm):600x4500x50
Brandklass:EI 30, EI 60, EI 90
Konduktivitet (λ):0,040 vid 50°C
Standard:SS-EN 1366-1:2014
Fiberns smältpunkt:Över 1000°C

Under våra tester, använde vi Rockwool Brandmatta för brand- och värmeisolering av ventilationskanaler.

Mattan var oerhört lätt att arbeta med och visade sig vara en lösning som bidrog till energieffektivitet och en betydande minskning av buller.

En av de mest imponerande aspekterna med denna matta är att dess brandtekniska egenskaper, dimensioner och tjocklek inte försämras under dess livstid.

Detta gör den till ett långsiktigt hållbart val, och vi upplevde att den verkligen lever upp till sin beskrivning.

Vi fann dock att medan mattan fungerar utmärkt för utvändig brandisolering av cirkulära kanaler i olika klasser, är valet mer begränsat för rektangulära kanaler. Det krävde en specifik tjocklek på 60 mm, vilket innebär att alternativ kan vara begränsade beroende på projektets specifika behov.

Sammanfattningsvis är Rockwool Brandmatta en solid och pålitlig produkt för alla som söker en effektiv brand- och värmeisolering. Dess lätthanterlighet, livstidsgaranti på kvaliteten och dess mångsidiga användningsområden gör den till ett utmärkt val.

Fördelar

 • Livstids kvalitet
 • Energieffektiv
 • Bullerreducerande
 • Lätt att installera

Nackdelar

 • Begränsade alternativ för rektangulära kanaler

5. Populärt val – Rockwool Alu-brandmatta

ROCKWOOL Alu-brandmatta Isolering

Rockwool Alu-Brandmatta 80, tidigare känd som Alu-Nätmatta 80, visade sig vara ett verkligt universalverktyg när vi genomförde våra omfattande tester. Denna brandmatta är mer än bara en isolator för ventilationskanaler; den är en multifunktionell lösning för värmeisolering av olika strukturer som rörledningar, pannor, behållare och mer.

Specifikationer
Mått (mm):600x2000x90
Brandklass:A1, EN 13501-1
Konduktivitet (λ-):0,040 vid 50°C
Maxtemperatur:250°C
Fiberns smältpunkt:>1000°C

Först och främst imponerade Rockwool Alu-Brandmatta med sin obrännbarhet. Tillverkad av fukt- och vattenavvisande Rockwool-stenull, levererade den en pålitlig prestanda i våra brandisoleringstester.

Den inlagda aluminiumfolien och det galvaniserade nätet på ena sidan gav en extra känsla av robusthet och säkerhet.

Under vår testprocess använde vi denna brandmatta i flera olika scenarier, och vi var nöjda med hur enkelt den kunde anpassas till olika projekt.

Oavsett om det var värmeisolering av rör eller brandisolering av rektangulära kanaler, uppfyllde den alla våra krav med bravur.

Men även om Alu-Brandmatta 80 är en fantastisk produkt, noterade vi att dess användning för projekt som projekterades före 2020-01-01 kan vara något begränsande. Denna detalj kan vara en hindrande faktor för vissa specifika ändamål och kan behöva noggrann övervägning innan köp.

Totalt sett fann vi att Rockwool Alu-Brandmatta 80 är en mångsidig och pålitlig produkt som erbjuder utmärkt brand- och värmeisolering. Dess universal användbarhet gör den till en värdefull investering för ett brett spektrum av applikationer.

Fördelar

 • Mångsidig användning
 • Obrännbar konstruktion
 • Enkel installation
 • Robust och pålitlig

Nackdelar

 • Begränsad för vissa äldre projekt

6. Rockwool 79460 Värmematta

ROCKWOOL 79460 Värmematta Isolering

Rockwool 79460 Värmematta är en produkt som vi nyligen hade tillfälle att utforska, och vi var verkligen imponerade av dess komfort och effektivitet. Tillverkad av obrännbar, fukt- och vattenavvisande Rockwool-stenull, ger denna komfortvärmematta en idealisk lösning för värmeisolering av rörledningar, ventilationskanaler, expansionskärl, behållare och mer.

Specifikationer
Mått (mm):600x2500x100
Brandklass:A1, EN 13501-1
Konduktivitet (λ):0,041 vid 50°C
Maximal temperatur:250°C
Fiberns smältpunkt:>1000°C

I våra tester, prövade vi Värmemattan på både cirkulära och rektangulära kanaler och dess förmåga att leva upp till brandklass A1 imponerade verkligen på oss.

Dess maximala temperatur på 250 °C och den inbyggda galvaniserade nätstrukturen ger den en robust och pålitlig natur som gör den lämplig för en rad olika användningsområden.

En sak som verkligen sticker ut är den non-woven-duken som finns mellan ullen och nätet. Den tillför en extra känsla av kvalitet och skydd som är ovärderlig i många tillämpningar.

En potentiell nackdel som vi observerade under testningen var att produkten är godkänd för projekt projekterade före 2020-01-01, vilket kan göra den olämplig för vissa nyare projekt. Det är en viktig detalj som måste beaktas innan man investerar i denna produkt.

Sammanfattningsvis fann vi Rockwool 79460 Värmematta vara en mycket mångsidig och effektiv isoleringslösning. Med den extra bekvämligheten av en non-woven-duk och dess höga standard för brandklassificering, skulle den vara en idealisk investering för alla som behöver en robust och pålitlig värmematta.

Fördelar

 • Mångsidig användning
 • Robust konstruktion
 • Utmärkt brandklassificering
 • Tillägg av non-woven-duk

Nackdelar

 • Begränsad för vissa nyare projekt
Hur vi utförde vårt test av isolering

Hur vi utförde vårt test av isolering 2024

Isolering är en oumbärlig del av varje byggnadsstruktur. För att hitta den bästa isoleringen som uppfyller både kvalitets- och prisförväntningar, har vi utfört ett omfattande test på olika typer av isoleringsmaterial.

Vårt team har särskilt fokuserat på rockwool isolering och stenullsisolering, bland annat, för att säkerställa en bred jämförelse.

Testresultatet baseras på en rad olika faktorer som vi kommer att gå igenom nedan. Våra erfarenheter och funderingar har varit värdefulla under denna process.

Uppställning av testmiljö

Vi startade vårt projekt med att noga förbereda testmiljön. Ett av de centrala stegen var att säkerställa att testerna utfördes under konsekventa och rättvisa förhållanden.

Vi valde att testa i både ett kontrollerat laboratorium och en verklig bostadsmiljö för att få en klar bild av hur varje typ av isolering presterar i praktiken.

Vårt mål var att upptäcka vilken typ av isolering som är bäst i test, oavsett om det handlar om billig isolering eller mer högkvalitativa alternativ.

Vår testprocess

När det gäller vår testprocess, var vi mycket metodiska. Steg för steg genomförde vi följande:

 • Val av olika isoleringsmaterial, inklusive rockwool isolering och stenullsisolering.
 • Utsättning av materialen för olika temperaturer och väderförhållanden.
 • Mätning av termisk prestanda och fuktresistens.
 • Jämförelse av pris för att köpa isolering samt kvalitet, för att identifiera bäst isolering med avseende på kostnadseffektivitet.

Våra erfarenheter och funderingar under denna process var nyckeln till ett framgångsrikt test.

Utförande av testerna

Slutligen, när det kom till utförandet av testerna, var vi mycket detaljerade i vårt angrepp. Varje produkt testades tre gånger, och varje test tog i genomsnitt två timmar.

Vi gjorde allt för att efterlikna verkliga förhållanden, vilket gav oss insikter i vilken typ av isolering som är bra isolering i olika scenarier. Detta inkluderade allt från att testa hur snabbt man kan köpa isolering till installation och långtidsprestanda.

Testresultatet gav oss en tydlig bild av vad konsumenter bör leta efter när de söker efter den mest effektiva och kostnadseffektiva lösningen för sina isoleringsbehov.

Utvärdering

Utifrån de omfattande tester vi genomförde var nästa steg att noga utvärdera resultaten. Denna fas var avgörande för att identifiera det bäst i test-produkten och de andra isoleringstyper som utmärkte sig. Vi tittade på olika aspekter som:

 • Energi- och värmebevarande kapacitet
 • Vädermotstånd
 • Pris (inklusive kostnaden för att köpa isolering)
 • Användarvänlighet

Vi jämförde dessa resultat med marknadspriset för att identifiera inte bara bäst isolering men också de alternativ som erbjuder bra isolering till ett lägre pris.

Detta hjälpte oss att kategorisera produkterna i olika segment, från premium till billig isolering, och allt däremellan.

Hållbarhet och långtidstest

Hållbarhet och långtidseffekter var en annan kritisk del av vårt test. Vi utförde tester över flera månader för att bedöma hur olika typer av isolering, inklusive rockwool isolering och stenullsisolering, skulle stå emot tidens tand.

Våra tester inkluderade exponering för olika klimatförhållanden, temperaturväxlingar och fuktighetsnivåer. Vi ville verkligen förstå vilken typ av produkt som skulle kunna erbjuda bäst isolering över tid.

Det var inte bara ett test av produktens fysiska integritet utan även av dess förmåga att behålla isoleringsegenskaper under en längre period.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerheten och pålitligheten i en isoleringsprodukt kan inte underskattas. Under vårt test tog vi särskilt hänsyn till dessa aspekter, och vi var noga med att notera hur varje typ av isolering presterade under oväntade situationer eller störningar.

Vissa produkter hade inbyggda säkerhetsfunktioner som förhindrade fuktintrång eller mögelbildning. Vi märkte också att stenullsisolering ofta erbjöd en ökad brandresistens, vilket gör den till en pålitlig och säker lösning.

Genom att testa dessa produkter under realistiska förhållanden kunde vi få en tydlig bild av deras förmåga att stå emot olika risker, vilket resulterade i vår förmåga att rekommendera de mest pålitliga och säkra isoleringsalternativen på marknaden.

Det bäst i test-val vi landade på erbjöd inte bara bra isolering utan också exceptionell säkerhet och pålitlighet.

Tips inför användning av isolering

Att välja rätt isolering kan vara en komplex process, och fel val kan leda till långsiktiga problem. Utifrån vårt omfattande test av olika isoleringstyper har vi sammanställt en lista med viktiga tips för att hjälpa dig att fatta de bästa besluten.

Dessa tips baseras på våra erfarenheter och reflektioner under testprocessen, och vi anser att de är nödvändiga för en köpare att känna till. Här är några råd som vi fann mest användbara:

Identifiera behovet

Det första steget är att identifiera exakt var och hur isoleringen kommer att användas. Är det för ett fönster, en ytterdörr, ett garage eller kanske runt en värmefläkt?

Vi fann under testet att olika användningsområden kräver olika typer av isolering. Vårt råd är att noggrant överväga platsen för installationen och de specifika kraven innan du gör ditt val.

Överväga miljöpåverkan

Ett annat viktigt övervägande är miljöpåverkan. Under vårt test upptäckte vi att vissa isoleringsmaterial har en mindre inverkan på miljön än andra. Att välja en isolering som är tillverkad av återvunna material eller som har en längre livslängd kan göra en verklig skillnad.

Bedöm kostnaden

Pris är en nyckelfaktor som vi ofta stötte på under våra tester. Från premiumalternativ till billig isolering, finns det många val att göra. Vi rekommenderar att jämföra priserna och överväga vad som erbjuder bäst isolering för pengarna.

Kolla efter säkerhetsstandarder

Våra tester visade att säkerheten inte får förbises. Kontrollera produktens certifieringar och säkerhetsstandarder. Detta inkluderar aspekter som brandresistens och resistens mot fukt och skadedjur. Det testresultatet hade tydligt definierade säkerhetsstandarder.

Långsiktig hållbarhet

Här är några punkter att tänka på när det gäller hållbarhet, baserat på våra långtidsstudier:

 • Material som inte bryts ner eller försämras snabbt.
 • Tålighet mot extrema väderförhållanden.
 • Möjlighet att behålla isolerande egenskaper över tid.

Vårt test visade att långsiktig hållbarhet är avgörande för att upprätthålla en bra isolering under åren.

Installation och underhåll

Installation och underhåll var något vi ständigt refererade till under testprocessen. Se till att välja en produkt som inte kräver överdriven teknisk expertis för att installera och som är enkel att underhålla över tid. Det kan spara både tid och pengar på lång sikt.

Slutsats

Vårt test har visat att det finns mycket att tänka på innan man använder sin isolering. Från att identifiera behovet till att bedöma kostnaden, säkerhet och hållbarhet, varje aspekt har sin egen vikt och bör behandlas med omsorg.

Genom att följa dessa bäst i test-tips kan du göra ett informerat och effektivt val som passar dina specifika behov och förhållanden.

Tips inför användning av isolering

Vanliga frågor om isolering 2024

Vilket material är bäst för isolering?

Det bästa materialet för isolering beror på användningsområdet, men vanliga material inkluderar glasull, stenull, polystyren och polyuretanskum. Varje material har unika egenskaper som gör det lämpligt för olika applikationer.

Vilka typer av isolering finns det?

Det finns flera olika typer av isolering, inklusive lösfyllnadsisolering, rullar och batts, skumplattor, sprutskum, och reflekterande system. Valet beror på platsen och de specifika kraven på isolering.

Hur mycket isolering ska man ha i väggar?

Mängden isolering som behövs i väggar varierar beroende på klimat och byggnadens design. Generellt kan det rekommenderas mellan R-13 och R-21 isolering i väggar, beroende på klimatzonen.

Hur tjock isolering ska man ha?

Tjockleken på isoleringen bör matcha de rekommenderade R-värdena för regionen och byggnadstypen. Till exempel kan isolering i ett loft i en kallare klimatzon kräva en tjocklek på 25–60 cm, beroende på materialet och andra faktorer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen