Bästa japansågen 2023 – Test av olika japansågar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Stanley 0-20-501

Dewalt DWHT20541-0

Hultafors PSX

Stanley 0-15-252 FatMax

Klicka här för att se fler japansågar.

Japansågen kommer ursprungligen från japan och är en mycket populär och användbar såg idag. Japansågen skiljer sig lite från andra sågar eftersom den också jobbar på tillbakadraget. Vid användning av sågen krävs även väldigt lite arbetsbelastning.

Bladen på japansågarna är dessutom flexibla, vilket gör att snitten blir mycket noggranna. Sågen är därför en mycket bra såg till de personer som håller på med finsnickeri.

Karakteristiskt för sågen är ett dubbelsidigt blad med grövre tänder på ena sidan och fina tänder på den andra sidan.

Vi tycker att japansågen är ett strålande verktyg som många borde ha hemma. Att välja rätt såg är däremot kanske inte det enklaste. Därför har vi här nedan gjort ett japansågs test, så att du kan välja rätt.

1. Bäst i test – Stanley 0-20-501

Stanley 0-20-501

Klicka här för att se bästa priset

Stanley 0-20-501 är en modell från varumärket Stanley som gör sitt jobb med hög precision och effektivitet.

Bladet är dubbelsidigt med 8 tänder per tum på ena sidan och 17 på andra. Bladet är utrustat med Jet Cut-tänder som möjliggör en snabb sågning vid dragning.

Sågens totala läng är 600mm där sågbladets läng är 250mm. Bladet är smidigt och gör det därför väldigt enkelt att såga nära plana ytor.

Det svarta handtaget är ergonomiskt och är i bi-material. Att byta blad på sågen är mycket enkelt och går mycket snabbt tack vare en enkel spak på handtaget.

Denna såg från Stanley har en väldigt låg prislapp, men erbjuder mycket hög kvalité. Sågen rekommenderas därför till alla som är i behov av en japansåg.

2. Populärast – Dewalt DWHT20541-0

Dewalt DWHT20541-0

Klicka här för att se bästa priset

Dewalt DWHT20541-0 är en liten japansåg från varumärket Dewalt som erbjuder en snabb och precis sågning.

Sågen har en TPI på 23. Alltså har den 23 teeth per inch, vilket motsvarar ungefär 9 tänder per centimeter.

Tack vare tätheten av tänder blir sågningen väldigt noggrann och fin. Sågen lämpar sig speciellt till exempelvis utskjutande tappar och stavar.

Sågen är vass och det dubbelsidiga bladet är flexibelt. Det gör arbetet i svåråtkomliga utrymmen och nära plana ytor enkelt.

Handtaget är ergonomiskt och att byta blad på sågen är mycket smidigt. Priset på sågen är även väldigt lågt för det som erbjuds. Sågen är därför väldigt prisvärd.

3. Premiumval – Hultafors PSX

Hultafors PSX

Klicka här för att se bästa priset

Denna modell från varumärket Hultafors är av det finare slaget, med sin traditionsenliga japanska design.

Det dubbelsidiga bladet är mycket tunt på 0,5mm och är tillverkat i japan av SK5-stål. Bladets flexibilitet gör det även enkelt att göra noggranna snitt.

Bladet som har en läng på 240mm är även inoljat för att motverka rostangrepp. Tänderna på bladet är induktionshärdade, vilket gör tänderna starka och vassa.

Detta gör så att sågning blir mycket noggrann med väldigt låg kraftansträngning. Bladet har även två olika slipningar: ”Cross-cut” och ”Rip-cut”.

Dessa slipningar gör det möjligt att såga tvärs över och längs med fibrerna i träet. Handtaget är dessutom i trä, vilket ger en behaglig känsla i handen.

Sågen från Hultafors levererar enastående resultat och rekommenderas verkligen, eftersom prislappen inte är särskilt högre än andra japanska sågar.

4. Billigast – Stanley 0-15-252 FatMax

STANLEY 0-15-252 FatMax

Klicka här för att se bästa priset

Denna såg från varumärket Stanley är mycket bra för exakt sågning. Sågen har ett extra brett blad, vilket resulterar i en fin sågning.

Bladet är inte dubbelsidigt men bladet har i stället en stålrygg som förhindrar att bladet böjs, vilket resulterar i mycket noggranna och raka snitt.

Handtaget är även vändbart vilket betyder att det är enkelt att såga i trånga utrymmen. Handtaget är för övrigt mycket ergonomiskt eftersom det ger ett mycket mjukt grepp i handen.

Sågen är speciellt bra för att såga exempelvis laxstjärtar och små fogar. Bladets längs är 250mm och sågtänder per tum är 13.

Sågen från Stanley har en till synes låg prislapp, men inte är sågen dålig för det. För den som vill ha en lite annorlunda, fast fortfarande bra japansk såg, är denna såg för dig.

Lista över de bästa japansågarna 2023

  • Bäst i test: Stanley 0-20-501
  • Populärast: Dewalt DWHT20541-0
  • Premiumval: Hultafors PSX
  • Billigast: Stanley 0-15-252 FatMax

Vanliga frågor om japansågen

Varför använder man japansåg?

Japansågen är en mycket smidig och enkel såg att använda som ger fina snitt med väldigt liten kraftansträngning. Sågen ger hög precision är därför väldigt bra till möbelsnickeri där snitt måste vara exakta. På vår hemsida kan du läsa mer om olika japanska sågar och varför dem är så bra.

Hur använder man en japansåg?

Japansågen brukar ibland också kallas dragsåg. För att såga ska man dra sågen fram och tillbaka och inte trycka som man skulle gjort med en annan såg. Gör man rätt genom att använda en lugn rörelse blir snitten rena och snygga.

Hur ser en japansåg ut?

Japansågen brukar bestå av ett dubbelsidigt blad med tänder på varje sida. Handtaget är centrerat i mitten och brukar vara något kortare än bladet. Japansågen har ett väldigt karakteristiskt utseende som du kan se på vår hemsida.

Vilken japansåg är bäst?

Det finns många olika japansågar att välja mellan. På vår hemsida har vi recenserat 4 olika modeller som vi tycker presterar bra. Sågen som är bäst i test är den såg vi skulle rekommendera starkast till dig som ska köpa såg.

Vad kostar en japansåg?

Att köpa en japansåg är mycket billigt så priset är inget som du behöver oroa dig över. De billigaste sågarna kan kosta runt 100-lappen, medan de dyrare kan kosta runt 500-lappen. Vilken såg som i slutändan är bäst är upp till dig. På vår hemsida har vi recenserat 4 japansågar i olika prisklasser.

Sammanfattning

I denna artikel har vi gått igenom japansågens utmärkta egenskaper. Det flexibla dubbelsidiga bladet och de vassa tänderna, bidrar till exempelvis till ett mycket noggrant arbete.

Sågen är därför det perfekta verktyget vid finsnickeri. Att såga med en japansåg skiljer sig från andra sågar genom att sågen arbetar på tillbakadraget.

Att använda sågen är även mycket enkelt då det inte krävs särskilt mycket arbetsbelastning. Vi tycker därför att japansågen borde finnas i alla hem. Vi hoppas därför att vi med denna artikel klargjort dina funderingar kring japansågen.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen