Bästa japansågen 2022 – Test av olika japansågar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Stanley 0-20-501

Dewalt DWHT20541-0

Hultafors PSX

Stanley 0-15-252 FatMax

Klicka här för att se mer japansågar.

Bästa japansågen 2022

Om du är en hantverkare som brukar hålla på med trä så måste du skaffa en bäst i test japansåg. En japan såg är bättre än en vanlig västerländsk såg. Den väger inte mycket alls och är mycket enkel att ha med sig. Även om den är liten så är den faktiskt väldigt användbar. En japansåg bäst i test kan enkelt såga igenom nästan alla träsorter utan några problem. Det är alltså väldigt bra att ha en japansk såg när man håller på med trä.

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa japansågen på nätet. Det finns en massa olika modeller och varianter. Man kan köpa en japansåg mini i flera olika prisklasser. Många affärer brukar även skriva om sådant som de vill att du ska höra. Men när du väl får hem varan så är den ibland inte som du förväntat dig. Detta är väldigt tråkigt för du vill ju inte spendera pengar på något som du inte tycker om.

Men med hjälp av min köpguide här på Hantverksproffset.se så kommer det inte bli svårt att köpa en japan såg. Jag vet själv att det kan vara ganska svårt att veta vilken japansk handsåg som är bäst. Det är just av den anledningen som jag har gjort mitt egna japansåg test. Jag har även gjort min egen köpguide så att du kan hitta den bästa japansågen. Jag har sammansatt den här guiden genom att så klart använda mig av min egen kunskap. Men ibland har jag behövt komplettera lite genom att läsa några andra tester och kundrecensioner. Efter att du har läst igenom guiden så kan jag lova att du har hittat en perfekt japansk såg.

Köpguide japansåg 2022

Som jag sa innan så är det faktiskt ganska svårt att köpa den bästa japansågen på nätet. När du ska köpa en japansk såg finns det några viktiga faktorer du måste tänka på. Men utöver det måste du även bestämma dig utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa japansåg:

Hur man använder en japansåg

Många av de tekniker du använder för västerländska sågar kan också användas på en nokogiri. Du kommer att vilja gripa längre ner i handtaget (den exakta vridpunkten kommer att variera från person till person), och starta en kapning ska göras med bladets bakre del, eftersom sågen fungerar på dragslaget.

Börja alltid långsamt och försiktigt, bygg hastighet och tryck långsamt för att undvika pappersstopp. Du kommer också att vilja avsluta långsamt och skonsamt för att förhindra splittring.

Som med andra typer av sågar, vill du lagra nokogiri på en torr plats, eftersom bladet kan rosta och undvika att skära på trycket, eftersom det kan bryta tänderna.

Kan du vässa en japansåg?

Svaret på detta beror till stor del på om tänderna på din japansåg mini var impulshärdade eller inte. Härdade tänder kan inte slipas på nytt, eftersom de är hårdare än fjäderfilerna. Fjäderfiler finns i några storlekar, men 3 (för dozuki) och 4 (för ryoba).

Kläm fast din såg i ett skruvstäd och slipa varannan tand med fjäderfilen. Det tar tre till fyra tryck per tand, såvida det inte skadas allvarligt. Vänd sedan sågen och arkivera de återstående tänderna.

Som en sista touch, arkivera sekundära avfasningar för att förhindra brott längs spetsarna.

Läs också >>> Bästa sekatören

Vad är skillnaden mellan en japansåg och en västerländsk såg?

Den mest uppenbara skillnaden mellan de två stilarna är handtaget. Nokogiri tenderar att ha längre handtag och knivarna liknar ofta en machets eller mejsel i form, medan västra sågar vanligtvis har ett grepphandtag och ett långt blad som avsmalnar något eller har en fästpunkt längst bort.

En annan stor skillnad är tändernas riktning. Västra sågar är utformade för att skära på tryckslaget, medan nokogiri skär på dragslaget. Medan den senare verkar kontraintuitiv för de som är vana vid västerländskt snickeri, kan nokogiri bli en snabb favorit på grund av den precision och kontroll de erbjuder.

Det är intressant att notera att några av de bästa beskärningssågarna också tillverkas i Japan och gör det mesta av deras skärning på dragslaget.

Varför ska du köpa en japansåg?

Traditionella handsågar är ett av få verktyg där det gamla ordspråket “de gör dem inte som vanligt” stämmer.

De flesta sågar som säljs i stora lådaffärer är verkligen avsedda för konstruktionsanvändning, och medan de först skär bra är de helt enkelt inte gjorda för att hålla. Och för fin träbearbetning kan du lika gärna använda en motorsåg istället för dessa billiga konstruktionsverktyg.

Det finns naturligtvis bra västra sågar på marknaden, men de är väldigt dyra. Det är bättre att köpa en japansk såg bäst i test. De flesta är anpassade jobb som mer liknar arvstycken för samlare. Vintage-sågar från Disston och andra tillverkare är också ett utmärkt val, men de är inte alltid lätta att hitta och kommer förmodligen att kräva lite underhåll före användning.

Japansågar är å andra sidan ett fantastiskt köp för träarbetare på alla nivåer. De är billiga, lätta att använda och är redo att klippas.

De härdade stålbladen håller länge, men de kan inte slipas. När det är tråkigt eller skadat är det enkelt (och billigt) att ta bort och byta ut bladet. Detta gör dem också lätta att lagra i valfri verktygslåda eller verktygsskåp (ännu mer om du väljer en japansk fällsåg).

Hur du använder en japansåg

Om du aldrig har använt en japansåg tidigare kommer du gärna att veta att de är otroligt enkla att använda. Tack vare skarpa tänder och ett tunt blad glider de genom nästan vilken typ av trä som helst med minimal ansträngning.

Det första du ska veta är att de skär på dragdraget, snarare än tryckslaget. Detta ger inte lika mycket rå kraft, men det gör dem lättare att kontrollera. Om du har problem med att följa kapade linjer kan det vara bra att använda en japansåg.

Precis som en västra såg, är det första steget alltid att markera ditt snitt. Se till att märket är fyrkantigt och för extra noggrannhet skapa en knivvägg med en markeringskniv och mejsel för din såg att raka in i.

Lätt in i snittet med korta rörelser för att säkerställa inriktning, och titta rakt neråt bladet. Japan sågar är vanligtvis ganska reflekterande, så om du kan se en rak, kontinuerlig linje över reflektionen är du i god form.

Därifrån såg du bara träet försiktigt med en jämn, pendelrörelse. Under inga omständigheter bör du trycka nedåt på skäret. Detta kommer att leda till att den binder, böjer sig och avviker från kurs. Låt sågen göra jobbet!

Som nämnts ovan är det bäst att få lite erfarenhet av en billigare såg innan du ens överväger att köpa en dyr modell. Avancerade modeller har vanligtvis härdats längs hela bladet (istället för bara tänderna). Detta gör dem mer benägna att snappa om de missbrukas eller används felaktigt.

Hur du lagrar japansågar

Det bästa sättet att lagra japansågar är att hänga dem. Ofta har de ett band (eller ett hål för ett band) vid basen på handtaget.

Du kan också lagra dem som med någon annan såg. De kan hängas från handtagen eller läggas ner (med bladet stående). Se bara till att själva bladet inte är under tryck eller belastning. Detta kommer att leda till böjning över tiden.

Det är också värt att notera att du kan lagra japansågar demonterade. Att ta av kniven minskar sågens fotavtryck avsevärt i en låda eller verktygslåda. Det tar bara några sekunder att återmontera när du behöver använda den.

När du använder en japansåg

När en japansk såg arbetar är bladet i spänning snarare än i kompression, vilket är fallet med en västerländsk såg. Följaktligen kan bladet på en japansåg mini vara mycket tunnare och vara av mycket hårdare stål. En västerländsk såg är trots allt en kompromiss; den måste vara tjockare och härdad för att motstå tryckkraften vid skärning. Detta gör det tyngre och det kommer att krävas mycket oftare slipning eftersom stålet är mjukare. Japansågen är därför naturligtvis mycket lättare i vikt och kommer att förbli skarp mycket längre.

Det hårdare stålet gjorde att sågtändernas geometri kunde utvecklas annorlunda. Detta märks mest på korssågarna där tänderna är långa och fina. Närmare inspektion avslöjar inte en utan upp till tre skäreggar på varje tand. Tänderna skär bokstavligen genom träet som en serie superskarpa knivar som lämnar de jämnaste skurna ytorna, nästan hyvlade, snarare än sågade.

Ripskärande tänder liknar västerländska tänder, den trekantiga mejseln. Ändå är de bättre japansågarna att tänderna är mindre närmare handtaget, vilket möjliggör en serie korta slag för att starta sågningen, innan sågen bär hela arbetslängden på arbetsstycket. Att vara så tunn betyder att man tar bort mycket mindre material från det faktiska snittet, i snitt är snittet högst bara en tredjedel av en liknande västerländsk såg. Detta innebär att arbetaren bara använder en tredjedel av energin för att uppnå samma resultat och kommer att avsluta jobbet mycket snabbare.

Läs också >>> Bästa spånsugen

Lista över de bästa Japansågarna 2022

  • Bäst i test: Stanley 0-20-501
  • Populärast: Dewalt DWHT20541-0
  • Premiumval: Hultafors PSX
  • Billigast: Stanley 0-15-252 FatMax

Typer av japansågar

Japansågar eller Nokogiri faller i tre grundläggande stilar. De ensidiga rygglösa sågarna kallas en Kataba, den dubbelkantade eller Ryoba och den enda kantade med en förstyvande rygg eller ryggrad som kallas en Dozuki. Det finns små variationer inom varje kategori för fler specialfunktioner.

Kataba

Kataba-sågarna utan rygg är idealiska för djupare skär. Det här är ekvivalenterna för western rip och panelsågar. Exempel i Axminster-katalogen är Hassunme riv- och kapsågar, som båda har utbytbara blad. De förblir skarpa under lång tid, men när de är tråkiga är det enkelt att byta blad.

Handtagen på båda sågarna har identiska beslag så det är möjligt att köpa en såg och ett ersättningsblad av den andra typen, bara byt från den ena till den andra vid behov. Ytterligare en fördel; att ta bort handtaget betyder att sågen passar snyggt i en verktygslåda.

Kugihiki

En japansk såg kugihiki eller spolsågen har ett exceptionellt tunt och flexibelt blad. Tänderna har ingen uppsättning; den är perfekt för att skära ut de utskjutande ändarna av tappar eller tappar utan att skada det omgivande området. När du använder denna såg hjälper det om du försiktigt vilar fingrarna på din fria hand på bladets baksida precis bakom skäret. Detta ger mycket större kontroll. Se Flushcut sågen här

Ryoba

Den mest visuellt slående av alla mini japansågar är den tvåkantiga Ryoba-stilen. Förvånansvärt är det ett nytt tillskott till den japanska träarbetarens verktygslåda, med ursprung för drygt 100 år sedan eller så. I verkligheten är det ett tvärsnitt och en rip cut Kataba rygg mot rygg på ett enda handtag. Istället för att bära två sågar behöver träarbetaren bara en såg med dubbla ändamål, lite mindre vikt att bära med sig och en hel del lättare på fickan.

Ryoba måste vara den ultimata tångsågen, en kant för att riva ner kinderna och den andra för att korsa axlarna rent. Ryobasågen från Axminster har ett utbytbart blad. Dessa sågar är för den professionella träarbetaren och får inte förväxlas med billigare alternativ. Tillverkaren skrapar knivarna så att de blir tunnare i mitten för att förhindra att de binds i en djup skärning. Noggranna kontroller av varje blad säkerställer dess planhet innan den lämnar sin fabrik. Kvaliteten är jämförbar med de bästa västerländska sågarna.

Dozuki

Inom Dozuki sågar finns Dozuki-Me. Denna japanska såg har en bladtjocklek på bara 0,3 mm. Ett sådant tunt blad behöver en stålrygg för att ge den styvhet. På samma sätt som en västerländsk såg ger ryggens vikt nödvändigt nedåtgående tryck för att säkerställa en smidig skärverkan. Denna såg har också ett utbytbart blad (för 25 tpi är det inte ett ekonomiskt förslag att vässa även om en fil kunde erhållas). För djupare skärningar finns ett bredare blad.

Även i denna grupp finns det som har visat sig vara en enormt populär såg, Ikedame. Dess namn hänvisar inte så mycket till sågen utan snarare till tänderna. Speciellt utformad för att skära små invecklade fogar ner i spannet kommer svansstjärtan omedelbart att tänka på. Det är här Ikedame har hittade oändliga vänner. En annan Dozuki är Ice Bear-märket Kumagoro, med mycket fina tänder på 25 tpi. Med ett 190 mm långt blad faller det mellan de två tidigare sågarna och kommer att visa sig vara ett användbart verktyg för att skära alla slags fina fogar.

För att få ut det mesta av en japan såg är det viktigaste att koppla av och låta sågen göra allt arbete. Det enda som träarbetaren kan göra är att ge rörelse bakåt och framåt. Antingen att trycka eller försöka tvinga sågen att skära kan resultera i en av två saker, bladet spänns eller en tand kan snäppa av. Oroa dig inte om den udda tanden går sönder, vilket kan hända i mycket hårda skogar, detta påverkar inte sågens prestanda. Det spelar ingen roll om du håller handtaget nära bladet eller längst bort, det som känns bäst är korrekt, en japansåg av god kvalitet kommer att hålla sig i linje.

Anahiki

Anahiki är huvudsakligen utformad för allmänt byggnadsarbete och är en såg för balk eller ved som kan användas på både gröna och kryddade skogar. I en verkstad kan den användas för grovskärning av grovsågat virke.

Azebiki

Denna korta, böjda såg finns vanligtvis i ryobastil. Det används oftast för att starta skär i mitten av en panel. Det kan också komma åt trånga fläckar lättare på grund av den kortare bladlängden.

Mawashibiki

Denna smala, tjockbladssåg är perfekt för kapning av kurvor och nyckelhål.

Sokomawashibiki

Denna kurvsåg användes ursprungligen för att tillverka botten på träskopor, därav namnet. Krökningen gör att du kan klippa kurvor i både lövträ och barrved.

Vanliga frågor om japansågar

Är japansågar bättre än västerländska sågar?

Japansågar har både fördelar och nackdelar jämfört med västra sågar, men ingen av dem är riktigt bättre. Med detta sagt är de ett bättre val för nybörjare eftersom de är lätta att använda och relativt underhållsfria.

Vad används en japansk såg till?

Japanska sågar används för samma uppgifter som skjutsågar: skärning i längd, rivsnitt och finsnickeri. Beroende på storlek och design kan de vara extremt mångsidiga verktyg.

Hur slipar du en japansk handsåg?

I de flesta fall gör du det inte på en japansk handsåg. Tänderna är tätt inställda och härdade, vilket gör dem skarpa och beständiga men omöjliga att slipa. Att köpa ett ersättningsblad är nästan alltid ett bättre alternativ.

Hur byter du ut ett sågblad på en japansåg mini?

Generellt kan knivarna tas bort antingen med en liten bult vid bladets botten eller med en lätt knackningsrörelse. Ersättningsblad levereras vanligtvis med instruktioner på förpackningen.

Hur länge håller japansågar?

Beroende på hur väl du tar hand om dem kan de hålla i flera år. Även billiga sågar är byggda för att hålla och bör inte gå sönder om de inte missbrukas.

Vilken japansåg ska jag köpa?

De bästa japansågarna för “starter” är dozuki (en baksåg) och ryoba (med två tänder). Båda är enkla att använda och passar direkt i ditt vanliga arbetsflöde med liten justering.

Läs också >>> Bästa skruvdragaren

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top