Bästa jordfräsen 2023 – Test av olika jordfräsar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Jordfräs Alpina ATL

Jordfräs AL-KO MH

Jordfräs Honda FG

Jordfräs Stihl BF-KM

Klicka här för att se fler jordfräsar.

Bästa jordfräsen 2023

En jordfräs är ett otroligt användbart verktyg som gör det möjligt för alla trädgårdsarbetare att utföra en mängd olika uppgifter runt om i trädgården. Jordfräsen är väldigt praktisk då de drastiskt minskar den tid och ansträngning som krävs för att förbereda trädgården inför odling av grönsaker, frukter och växter. Alla kan bekvämt använda en jordfräs för att snabbt bryta upp marken, vilket underlättar trädgårdsarbetet för hela familjen. En jordfräs fungerar dessutom perfekt för att bryta upp gräsmattor och andra områden med mycket växtlighet.

Men det är dock ganska svårt att köpa den bästa jordfräsen på nätet. Detta beror på att där finns så många olika viktiga saker som man ska tänka på. Något som gör köpet svårt är det faktumet att det finns en massa olika modeller som även finns i olika prisklasser. Det finns även affärer som tyvärr endast skriver om de positiva sakerna. De nämner alltså inte några nackdelar med fräsen för att då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra jordfräsen faktiskt bra. Man vill ju inte köpa en jordfräs som man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan därför köpet av en jordfräs bäst i test bli ganska svårt.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för jordfräsar. Jag listar även de bästa jordfräsarna som man kan köpa just nu. Det kan bli svårt att köpa en jordfräs eftersom där finns så mycket som man måste tänka på. Men genom att använda och läsa igenom min köpguide så kommer det att bli betydligt enklare. Jag har sammansatt den här guiden genom att testa och använda några olika bra jordfräsar. Jag har också läst igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av den här informationen har jag sedan gjort en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så kan jag garantera att du enkelt kan köpa den bästa jordfräsen.

Behöver du jord till din nyfrästa trädgård? Det är viktigt att köpa bra jord då för att dina växter ska växa så bra som möjligt. Kolla in vårt test av planteringsjord 2023 för att hitta den bästa planteringsjorden.

Köpguide för bäst i test jordfräs 2023

Det är alltså ganska svårt att köpa den bästa jordfräsen på nätet. Det finns nämligen så mycket som man måste tänka på när man köper en jordfräs. Men det hela kommer att bli mycket enklare genom att följa min köpguide. Det finns faktiskt några huvudsakliga faktorer som man måste tänka på. Det är så klart också viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa jordfräsen 2023:

 • Användningsområden
 • Typ av jordfräs
 • Användning
 • Kostnad
 • Säkerhet
 • Underhåll
 • Jordtyp
 • Luftning
 • Pestkontroll
 • Markbalans
 • Kraftkälla
 • Motor
 • Skärare
 • Storlek
 • Pris och garanti
 • Fördelar med de bästa jordfräsarna
 • Överväg att hyra en
 • Extra funktioner

Användningsområden

Om du planerar att skapa blomsterbäddar eller en trädgård är en jordfräs eller trädgårdsredskap ett bra verktyg för jobbet. Lär dig mer om jordfräsar och jordfräs och förstå deras förmåga så att du kan välja rätt utrustning för dina planteringsprojekt. Jordfräsar och jordfräsar båda använder metallblad för att gräva i marken. Storleken på jobbet du planerar att ta itu med avgör om du behöver en jordfräs eller en jordfräs.

En jordfräs är bra för att lossa jorden i ett befintligt planteringsområde, rensa området under växtsäsongen eller blanda kompost i jorden. Jordfräsar är mindre och lättare att manövrera än en jordfräs. Du hittar jordfräsar i bensindrivna, sladdlösa och sladdade eldrivna modeller. Vissa bensindrivna jordfräsar kommer att vridas med en valfri driven enhet som du köper separat, vilket eliminerar behovet av att använda en dragkabel. En sladdkultivator kräver en lämplig förlängningssladd.

En jordfräs är en bensindriven maskin med större arbetsbredd än en jordfräs, vilket gör den till ett bra alternativ för tyngre jobb. Jordfräsar är kraftfullare än jordfräsar och har större, tunga skärare som bearbetar jorden. Fräsar kan utföra allmänt trädgårdsunderhåll som ogräsrensning, markberedning och kompostering i små eller medelstora trädgårdar. En liten jordfräs som denna har skärare som hjälper till att flytta maskinen medan du gräver i jorden. Vissa har möjlighet att fästa skärarna framåt eller bakåt.

Jordfräsar med bakskärare har motordrivna hjul. Dessa maskiner är bäst för större planteringsytor. De kan ha framåtroterande skärare som fungerar bra i befintliga sängar för odling, ogräsarbete och arbete i kompost eller gammal vegetation. Bakre skärare kan också ha motroterande skärare som svänger i motsatt riktning från hjulen. Motroterande skärare har mer vridmoment för att bryta upp ny mark och kan gräva djupare i jorden. Vissa bakre skärare har dubbla roterande skärare så att du kan välja fram- eller motrotation för att matcha det arbete du behöver göra.

Typ av jordfräs

Kultivator

Dessa minibearbetare är tillräckligt smala för att passera mellan rader av grönsaker för att “odla” ogräset som kommer fram efter att en gröda planterats – vilket innebär att gräva ut dem – utan att störa grödans rötter. Förutom att ta bort ogräs är kultivatorer bra på att lossa markytan och blanda i kompost som förberedelse för plantering. De är emellertid inte verktyget för att bearbeta hård jord som aldrig har bearbetats tidigare.

Frontmonterade jordfräsar

Dessa lätta jordfräsar, i vilka skärarna (knivarna som valsar upp jorden) är på maskinens framsida, är större och kraftfullare än kultivatorer. De är ett prisvärt alternativ för medelstora trädgårdar. Vridskärarna hjälper till att driva maskinen framåt, men det krävs en hel del överkroppsstyrka för att driva dem, och de är tröttande att använda under långa perioder eller i mark som är hård, stenig eller full av rötter.

Bakmonterade jordfräsar

Dessa tunga jordfräsar har blad bak och hjul fram. Ännu viktigare är att hjulen vanligtvis drivs av motorn, så att de är lättare att använda under långa perioder jämfört med fräsar. Å andra sidan är själva maskinerna mycket tyngre och större, så det krävs fortfarande mycket styrka för att manövrera dem. Dessa jordfräsar är det bästa alternativet för att bryta mark i tung lerjord som aldrig har bearbetats tidigare eller där jorden är full av rötter och stenar.

Högkvalitativa bakre skärare, även om de är dyra, är fortfarande billigare än en traktor, så de används ofta av trädgårdsmästare med liten försäljning vars tomt (och inkomst) inte är tillräckligt stor för att motivera en större investering. Trädgårdsmästare med små tomter hyr ofta en bakre skärare för att arbeta marken för första gången och köper sedan en billigare fräs för att upprätthålla spröd jord på årsbasis.

Mittenmonterade jordfräsar

Det här är en variant av frontmonterade jordfräsar där skärarna ligger direkt under motorn. Motorns vikt hjälper till att skjuta skärarna i jorden, medan hjul på vardera sidan ger bred stabilitet. Mittenmonterade jordfräsar används för samma ändamål som frontmonterade modeller, men de kräver betydligt mindre styrka för att fungera.

Användning

Som det framgår av typsnittet behöver du en annan nivå av kraft för att starta en ny trädgård från mark som inte har gått sönder än du gör för pågående trädgårdsunderhåll över tiden. Om du köper en jordfräs för hemmabruk och bara behöver den banbrytande kraftnivån en gång, kan du förmodligen klara dig med att hyra en bakre eller vertikalpinne för dina behov och köpa en mer prisvärd modell för pågående använda sig av. Om du köper en jordfräs för kommersiella ändamål kommer det troligen att löna sig att välja en kraftfull jordfräs i enklare, snabbare arbete.

Enkel användning

Ett antal faktorer påverkar hur lätt en jordfräs är att använda. Strömkällan gör en stor skillnad – elektriska jordfräs (särskilt sladdlösa) är lättare, lättare att manövrera och kräver mindre underhåll än bensin. Men bensindrivna jordfräsar kan göra ett stort jobb snabbare, vilket gör det totala arbetet enklare.

En bensinstyrare med en 4-cykelmotor är bekväm eftersom du inte behöver oroa dig för att blanda gas och olja som med en 2-cykelmotor. Och en elektrisk startmotor på en bensindskärare gör det enkelt att starta med en elektrisk kultivator. Alla typer av jordfräsar kommer sannolikt att göra ditt arbete lättare, men vissa kommer att vara mer arbete att använda än andra.

Tänk på tändning

Om du vill se till att din jordfräs börjar perfekt säsong efter säsong måste du välja en resistent och inte hoppa över vårdrutinen för slutet av säsongen. Ett exempel på jordfräs är att låta bränsleledningarna vara helt fria från gas innan de förvaras. För detta ändamål måste du först tömma all gas som finns kvar i jordfräsen och sedan starta motorn och låta den gå tills ledningarna är torra.

Eftersom en jordfräsmotor är extremt viktig rekommenderar jag att du är försiktig när du köper en jordfräs, särskilt om du väljer att köpa en begagnad. Se till att det finns skottkopplingar, utslitna bussningar och förfallna förgasare innan du köper. Annars kan det hända att du måste reparera jordfräsen och betala ännu mer pengar än vad du skulle ha betalat för en ny.

Kostnad

Det finns ett ganska betydande utbud av vad jordfräs kostar och en av de största faktorerna som påverkar priset är mängden kraft som en jordfräs ger. Kultivatorer är därför i den låga änden av prisklassen och kostar vanligtvis någonstans mellan 1 000 och 4 000 kr. Fräsar är nästa steg upp i kostnad till 3 000 till 5 000 kr. Jordfräsar och vertikala raster är i den övre änden av sortimentet och kostar var som helst från 5 000 till 30 000 kr. Inom dessa intervall kan ett antal ytterligare faktorer påverka kostnaden.

Kvaliteten på varumärkets rykte gör skillnad, eftersom varumärken är kända för att vara av hög kvalitet och långvarig laddning mer. Och att ha flera skärare rotationsalternativ ökar priset förutsägbart. För alla som köper en jordfräs för kommersiella ändamål, om jordfräsen sparar mycket tid och energi på jobb, kommer några av de högre kostnaderna att betala för sig själva. För hemanvändare kan du spara pengar och problem med att hantera reparationer och utbyten över tid genom att spendera mer på en välgjord jordfräs.

Som sagt, det finns ingen anledning att spendera mer för mer prestanda än du behöver. Många människor som vill ha en jordfräs för sin hemträdgård har liten anledning att investera i en bakåtgående jordfräs, när en kultivator eller ett alternativ för frontmonterade skärare kommer att göra allt du behöver. Tänk på dina behov och leta efter den bästa jordfräsen för att möta dem.

Säkerhet

Som med alla kraftfulla verktyg måste säkerhet övervägas när du använder en jordfräs. Hur säker din jordfräs är har i allmänhet mer att göra med hur du använder den än den modell du väljer. Se till att du läser instruktionerna för varje jordfräs du köper före användning och bär rätt kläder och kläder (långbyxor, stövlar, skyddsglasögon och eventuellt öronproppar).

Underhåll

För att din jordfräs ska ha en lång livslängd måste du se till att du tillhandahåller korrekt underhåll. Som med säkerhet är det viktigt att läsa alla instruktioner som tillverkaren tillhandahåller för din maskin och följa dem noggrant. För alla jordfräs måste du rengöra skärarna mellan användning och du kan behöva slipa skärarna då och då. Med gaser måste du också hålla koll på bränslenivåerna och fylla på dem vid behov. Lite pågående arbete kan gå långt för att se till att din jordfräs fortsätter att arbeta i många år framöver.

Jordtyp

Förutom maskinens storlek måste du också vara medveten om vilken typ av jord du kommer att arbeta med. Om det finns massor av stenar i området med hård jord behöver du en jordfräs som är större och tyngre. Se till att maskinen du ska investera i kan hantera hård jord och stenar så att du inte slösar bort din tid och pengar. Men om jorden är mjuk och det inte finns många problem med stenar, kan du eventuellt få jobbet gjort med en ministyrare. När du har undersökt jorden bör du vara uppmärksam på andra viktiga funktioner, såsom blad och skärare.

Luftning

En trädgård ser torr ut och växttillväxt kan avskräcka om jorden kvävs. Jordfräs kan dock hjälpa till att lindra jorden från dessa förhållanden. Det hjälper till att lägga luft till jorden genom att lossa den. Väl luftad jord gör att vatten och andra näringsämnen effektivt når växtrötterna och ökar tillväxten. God tillgång till lätt och luftig mark är ett tecken på en hälsosam trädgård.

Pestkontroll

Insekter och ogräs kan skapa problem eftersom dessa kan hindra eller till och med stoppa växternas tillväxt. Att kasta jorden en eller två gånger om året har visat sig vara ett bra försvar mot ogräs och buggar från invaderande och skadande trädgårdsväxter. Jordfräsar hjälper till att bryta ogräset genom sina rötter, vilket också förstör insekternas skydd och därmed hindrar dem från att tränga in i din trädgård.

Markbalans

Med rätt balans i jorden kan du hålla dina trädgårdsväxter blomstrande hela året. Tillsätt organiska ämnen och gödningsmedel i jorden medan du bearbetar ditt landskap gör att ingredienserna kan blandas exakt med jorden.

Kraftkälla

Jordfräsar drivs vanligtvis av antingen el eller bränsle. Båda har sina fördelar och nackdelar.

Elektrisk jordfräs

Jordfräsen levereras med en nätsladd ansluten till motorn som måste anslutas till ett eluttag för att fungera. Elektriska jordfräsar har ett begränsat räckvidd beroende på längden på sina sladdar. Dessa kan dock generera mycket kraft och kan kultivera snabbt utan att störa grannskapet. Elektriska jordfräsar är lättare än bensinskärare eftersom de inte har någon bränsletank. Dessa finns till ett lägre pris och kräver minimalt underhåll. Vissa sladdlösa modeller som körs på laddningsbara batterier finns också.

Bensinjordfräs

Denna typ av jordfräs har en inbyggd gas- eller bränsletank och fungerar antingen på bensin eller olja. De flesta bensinskärare är konstruerade för tungt arbete och gör jobbet snabbt och enkelt. Den här typen erbjuder också obegränsad täckning eftersom verktyget inte begränsas av någon sladd. Bränsle- eller bensinredskap kräver dock mycket underhåll som inkluderar rutinmässigt bränslebyte och rengöring.

Motor

När man investerar i en bra jordfräs är skärarna bara en liten del av hela paketet. Trädgårdsmästare måste också se till att maskinens motor är i gott skick. Trädgårdsmästare kan välja mellan två huvudtyper av motorer, som inkluderar en elektrisk motor och en gasdriven motor. Vilken typ av motor du väljer beror på dina personliga preferenser och hur du tänker använda styrstången.

En bensindriven jordfräs är ett utmärkt val om du inte vill arbeta med en lång sladd. Det är också viktigt att bestämma var motorn ska placeras. Du får de bästa resultaten om motorn är placerad över skärarna. Att vara uppmärksam på alla dessa faktorer hjälper dig att välja den bästa jordfräsen enligt ditt personliga bruk. Samla också in information om var du ska använda jordfräsen och var du ska köpa den från.

Skärare

När det gäller att investera i rätt jordfräs kan trädgårdsmästare välja mellan tre olika typer av skärare. Varje skärare har ett annat syfte. Om du till exempel behöver en maskin som fungerar ordentligt för djupbearbetning är det bäst att du investerar i boliner. Å andra sidan är slasherskärare mer lämpliga om du måste hugga mycket ogräs och rötter. Den tredje typen av skärare är mejselskärare.

Detta alternativ passar bäst när det gäller stenig mark. Det är också ett lämpligt val om du ska hantera okända marktyper. Varje skärare rör sig på ett visst sätt och erbjuder olika typer av fördelar. Om pinnen rör sig kontraroterande betyder det att den rör sig i motsatt riktning från hjulen. Denna typ av skärare är ett utmärkt val för att bryta in i ny mark eller arbeta med hårdpackad lera eller mark.

Å andra sidan rör sig skärare som roterar framåt i samma riktning som hjulen. Dessa jordfräsar är det bästa valet om du inte har några speciella problem. Det är också viktigt att avgöra om du vill att jordfräsen ska komprimera jorden när den har bearbetats. Men om du inte vill att jorden ska komprimeras, kan du överväga att investera i en bakre spets.

Storlek

Styrstångens storlek är en av de viktigaste aspekterna du bör tänka på. För att se till att du väljer en jordfräs av rätt storlek måste du mäta det område som du planerar att bearbeta. För att odla en liten gård på mindre än 500 kvadratmeter är en kultivator eller minibearbetare ett idealiskt alternativ. Ett medelstort land skulle behöva en jordfräs på 5 eller 6 hästkrafter.

För en trädgård som sträcker sig upp till 500 kvadratmeter kan du överväga att köpa en frontpinne eller en mid-skärare, medan du bör gå till en bakre pinne om marken mäter cirka 500 kvadratmeter till 1 000 kvadratmeter. Tänk på att för en tomt på mer än 500 kvadratmeter rekommenderas en jordfräs på mer än 6 hästkrafter. Om du behöver jordfräsen för tunga jordfräs och industriprojekt kan du få en maskin med högre hästkrafter. Analysera området för att ange den perfekta storleken på jordfräsen.

Pris och garanti

Jordfräsar finns i allmänhet i prisklassen mellan 1 000 och 100 000 kr. Det är inte nödvändigt att de dyraste maskinerna alltid är de bästa. Det beror på syftet och typen av arbete som ska utföras, och även på alla faktorer som nämns ovan. Men först måste du ställa in en budget i ditt sinne så att du bara kan utforska de som är tillgängliga i ditt beräknade intervall.

Detta sparar både tid och ansträngning. Nästan alla bra varumärken för jordfrästillverkare erbjuder en viss garantiperiod med sina produkter för att garantera kundens investering. Se till att den modell du väljer kommer med en bra policy och en rimlig garantiperiod.

Fördelar med de bästa jordfräsarna

Oavsett alla viktiga faktorer som anges ovan kan du leta efter följande funktioner i en jordfräs.

Energikälla

Fräsar finns i olika modeller som manuella, elektriska och gasdrivna alternativ, så välj din kraftkälla. Bensindrivna modeller anses vara kraftfullare. Ändå är de överdrivna och bullriga för din lilla gräsmatta. Elektriska jordfräsar är kategoriserade i två typer, batteridrivna och kabeldrivna jordfräsar. Batteridrivna jordfräsar ger en betydande användarvänlig drift men lider av begränsade körtider innan du laddar dem.

Kabelmodeller är lätta och lätta att använda, men förlängningen kommer i vägen när du bearbetar din trädgård. Manuella jordfräsar är det bästa valet för små gräsmattor, men du kämpar för att lufta din gräsmatta med manuell utrustning. Manuella jordfräsar är användbara för små trädgårdar där bensindrivna och elektriska modeller är för stora för uppgiften.

Enkel åtkomst till kontroller

Se till att styrknapparna på din jordfräs sitter på en lämplig plats så att du snabbt kan stänga av maskinen om det behövs. Fräsar med enkel åtkomstkontroll är säkrare och bekvämare att använda.

Enkel startfunktion

Med en enkel och enkel startfunktion kommer du att kunna starta maskinen på några sekunder. Denna funktion sparar mycket arbete.

Pålitlig motor

Du kan leta efter några specialfunktioner i styrmaskinens motor, t.ex. Dubbla kullager för längre livslängd på motorn. Gjutjärnshylsor som tål tunga uppgifter, förhindrar skador och ger bättre oljehantering. Design som håller motorn svalare och renare, producerar mer energi, förlängd motorns livslängd och förbättrad bränsleekonomi.

Justerbart djup

Med justerbart arbetsdjup kan du använda samma jordfräs för både djupodling och grunt bearbetning. Med den här funktionen kommer du att kunna göra båda uppgifterna med en maskin, vilket eliminerar behovet av att köpa två olika verktyg och sparar dina pengar.

Framåt-roterande funktion

Med framåtrotationsfunktionen kan du växla skärarriktningen för att möjliggöra bekväm självrensning.

Motroterande skärare

Skärarna med motrotationsfunktion roterar mot hjulens riktning, vilket gör dem mer kraftfulla än de vanliga. Denna funktion finns vanligtvis i bakre skäraren och är bra för att bearbeta hårdare mark med lera och stenar i den.

Justerbart handtag

Möjligheten att justera styrhandtaget upp, ner och från sida till sida för att förhindra gnäll. Jag rekommenderar att du köper justerbara manöverhandtag. De gör det möjligt för dig att välja den justeringsstyr som passar din terräng.

Överväg att hyra en

Beroende på hur stor din trädgård är, hur ofta du behöver en jordfräs och hur mycket pengar du är villig att spendera på en, har du också möjlighet att hyra en jordfräs. Det finns hyreshus där du kan gå för det. Det fantastiska med att hyra en jordfräs är att du kan hyra den så mycket du vill, från ett par timmar till några veckor.

Om du vill ta reda på hur mycket det skulle kosta, borde du veta att en extremt kraftfull trädgårdshuggare med 12 hästkrafter kostar cirka 1 000 kr per dag att hyra, eller 200 kr i timmen, när det gäller bakre skärare. En frontskärare kostar hälften av det beloppet. Om du bara planerar att använda jordfräsen under ett par dagar eller veckor är det mycket vettigt att hyra. Om du är någon som trädgårdar regelbundet och behöver jordfräsen mycket, är det bättre att köpa en som du alltid kan ha runt.

Extra funktioner

Det finns en mängd specialfunktioner och tillägg som kan göra en jordfräs enklare att använda och användbar för en mängd olika uppgifter.

 • Justerbart fräsdjup: En av de mest grundläggande funktionerna, detta är i huvudsak en justerbar stång på baksidan av styrstången som styr hur djupt skärarna når.
 • Justerbar pinnbredd: Vissa modeller låter dig skjuta skärarna närmare varandra eller längre ifrån varandra för att odla i rader med olika bredd.
 • Hopfällbart handtag: Den här funktionen gör det lättare att montera en jordfräs på baksidan av en bil eller i ett litet förvaringsutrymme.
 • Motroterande skärare: Vissa bakskärare är utformade så att skärarna snurrar i omvänd takt när hjulen snurrar framåt, vilket skapar ytterligare dragkraft och låter dig till djupare, även i tunga jordar.
 • Dubbla roterande skärare: Avancerade bakre skärare kan växla fram och tillbaka mellan rotation framåt och bakåt.
 • Backslag: Den här funktionen avser inte skärarna utan hjulen på en bakre skärare. Att kunna köra maskinen bakåt gör den mer manövrerbar på trånga platser och mycket mindre ansträngande för användaren.
 • Elektrisk start: Gasstyrmotorer startas vanligtvis med dragkabel, precis som en gräsklippare. Modeller med den här funktionen börjar dock med ett knapptryck.
 • Bilagor: Många prylar finns tillgängliga för att konvertera jordfräsar till andra användningsområden, inklusive snöslungor för vinterunderhåll och kantare och lossare för gräsmattaunderhåll. Avancerade bakre skärare inkluderar vanligtvis en kraftuttagsaxel, en universalhållare som kan driva ett stort antal redskap, ungefär som en traktor.

Hur ska man ta hand om sin jordfräs?

Vissa små kultivatorer drivs med en elektrisk sladd snarare än en bensinmotor, vilket eliminerar mycket av bullret – och allt avgas. Vissa använder till och med ett uppladdningsbart batteri, samma som ett elverktyg. Det finns praktiskt taget inget underhåll involverat i elektriska kultivatorer.

Bensinmotorer är illaluktande, smutsiga och kräver regelbundet underhåll, t.ex. oljebyte och byte av tändstift. Du måste också tömma gasen på vintern eller lägga till en bränslestabilisator för att hålla den fräsch för användning igen på våren. Mindre frontspolar använder tvåcykelmotorer, som körs på en blandning av bensin och motorolja, medan alla bakre och större frontskärare har fyrcykelmotorer som går på rak gas. Ju större motor, desto dyrare och mer komplex blir underhållet.

Lista över de bästa jordfräsarna 2023

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

De vanligaste typerna av jordfräsar

Fräsar på framsidan

Dessa kan användas för trädgårdsunderhåll som inkluderar uppgifter som förberedelse av mark, ogräsrensning och kompostering i små till medelstora trädgårdar. Dessa skärare hjälper dig att flytta maskinen medan du gräver i marken. Vissa har möjlighet att fästa skärarna framåt eller bakåt. Främre skärare har vanligtvis ett framåt roterande blad på maskinens främre ände med motorn monterad ovanför. Bakhjulet gör det lättare att skjuta maskinen framåt.

Vid användning krävs manuell kraft för att tippa knivarna i jorden för att använda maskinen och för att hålla tillbaka maskinen för att kontrollera arbetsdjupet. Den ofyllda marken är svårare att bearbeta med en frontpinnmodell eftersom knivarna tenderar att glida över marken istället för att tränga in i den. Det är också svårt att hantera stenig mark på grund av hårda hinder som rycker maskinen vilket gör total styrka viktigt att hantera.

Bakre jordfräsar

Dessa maskiner är bäst för större planteringsområden på grund av de motordrivna hjulen. De kan ha framåtroterande blad som fungerar bra i befintliga sängar för odling, ogräsarbete och arbete i kompost eller, i slutet av säsongen, gammal vegetation. Jordfräsar på baksidan kan också ha motroterande knivar som vänder i motsatt riktning på hjulen. Motroterande skärare har mer vridmoment för att bryta upp ny mark och kan gräva djupare i jorden.

Bakskärare har en stor motor och är i allmänhet lite komplicerade för nybörjare och kostar också mer än sina motsvarigheter. Drivhjul tillåter endast att maskinen drivs framåt med en inställd hastighet, oavsett de bakre skärarnas framåtverkan. Drivhjulen på bakmonterade jordfräsar har förmågan att faktiskt hålla maskinen så att skärarna gräver marken till önskat djup, vilket gör det lättare att styra jordfräsdjupet och gör maskinen ganska lätt att styra.

Brottet i framåtrörelsen hindrar inte bearbetningsprocessen; du kan starta, stoppa, påskynda och sakta ner allt oberoende av jordfräsen. Många modeller har variabla hastigheter i form av växlar för hårda och mjuka jordar; samt framåt och bakåt, vilket gör det lättare att komma ut ur trånga utrymmen. Eftersom den snabba vridningen av de snabba skärarna gör att komposten kan “kraftbearbetas” med hjälp av bakskärarna, kan materialet som ska blandas med jorden enkelt hackas.

Motroterande skärare, i motsats till vanliga roterande skärare, är en annan funktion, vilket helt enkelt betyder att skärarna roterar motsatt körriktningen (roterar bakåt) – vilket gör det lättare att bryta upp mycket tuff mark . Vissa styrmodeller finns med vändbar riktning. Skärarna kan sedan placeras i framåtrörelse för odling eller när man bryter upp mjuka jordar, eller i omvänd riktning för att bryta upp hårda steniga jordar.

Den bakre skäraren kräver stort lagringsutrymme och är den tyngsta och mest kraftfulla jordfräsen och därmed den dyraste bland alla. De är lättare att använda, särskilt med stenar eller stora rötter inblandade, men de är inte riktigt lika manövrerbara som den främre skäraren och kan vara svåra att komma in i trånga hörn. Det ger dig bättre kontroll i allmänhet över arbetsdjupet och möjliggör rakare linjer. Denna typ av jordfräs är ett måste för hårda steniga jordar och även för stora tomter.

 

Vanliga problem och lösningar

Efter att ha lämnat den sittande i garaget i tre säsonger, kan det hända att du oavsiktligt försummar din jordfräs. Naturligtvis, när det är dags att göra den trädgårdsplanen redo, antingen i början eller i slutet av trädgårdsperioden, förväntar du dig att den går som en dröm. Om något går fel, vet du dock hur du fixar en rotorbearbetare? Lyckligtvis finns det några snabbkorrigeringar som du kan lita på i en nypa för att få din jordfräs igång igen på så lite som fem minuter. Här är fem snabbkorrigeringar för att få din jordfräs att bearbeta igen istället för att bara ta plats.

Min jordfräs startar inte alls

Ett av de vanligaste problemen, särskilt för att jordfräsar ofta sitter oanvända i flera månader, är gammalt bränsle eller en igensatt förgasare. Om du vet att du har nytt bränsle kan du kontrollera om förgasaren har blockerats genom att spruta en liten mängd kolhydrater i insuget och försöka starta motorn. Om motorn förstör eller till och med går en sekund, vet du att du har ett bränsleproblem. Köp ett ombyggnadssats för förgasare och ett förgasningsrengöringsmedel som passar din jordfräs märke och modell, och ta några timmar att bygga om och rengöra det.

Min jordfräs fungerar men låter konstigt

Du kan ha en igensatt bränslelock som kan förhindra att luft kommer in i bensintanken. Lossa gaslocket lite och starta jordfräsen igen. Om det startar och fortsätter att gå, försök rengöra eller sätt tillbaka gaslocket. En igensatt förgasare kan också vara problemet.

Min jordfräs körs, men den rör sig inte

Om du har en remdriven rotor, kontrollera att drivremmen är sliten och har rätt spänning. Se till att remskivan fungerar med handtaget och att den lägger tillräckligt tryck på remmen. Om bältet är slitet eller sträckt glider det förmodligen. För att åtgärda detta, byt ut remmen och justera spänningen.

Allt fungerar men den vänder inte jord lika bra längre

Detta kan sannolikt kopplas till skärarnas tillstånd, markens tillstånd eller en kombination av båda. Ett glidande drivrem kan också vara orsaken. Om skärarna är böjda, tråkiga eller slitna kan du byta ut dem på några minuter mot ersättningsskärare. Om jorden är extremt hård, justera djupet och gör flera grunda passager för att förhindra att din jordfräs överansträngs.

Om du håller reservdelar, som reservskärare, drivremmar och tändstift, i ditt garage, såväl som verktyg och rengöringsutrustning kan du hålla din rotor i toppform för nästa körning genom trädgården. Om du vet hur du fixar en rotor, behöver du inte spendera tid och pengar på att någon annan fixar det, speciellt om det är något enkelt.

Drivsystemet fungerar inte

Bälte

Om din styrmotor går normalt men drivsystemet inte fungerar, stanna motorn och ta bort remskyddet för att inspektera drivremmen. Bältet ska fästas på remskivorna med lite slack. Om remmen är trasig eller några tecken på skada eller slitage förekommer, byt ut remmen. Om remmen är spänd fel kan detta fixeras genom att justera en eller flera remskivor på remenheten. Se användarhandboken för specifik information om hur du utför denna justering. På de flesta styrhjul kommer ett bälte att driva både drivsystemet och skärarna.

Tomgångssats

Rattstyrsystemet kanske inte fungerar på grund av ett problem med tomgångsenheten. Om drivremmen är på plats men spänningen inte är korrekt, måste tomgångsenheten justeras. Tomgången hjälper till att spänna drivremmen när drivsystemet är inkopplat av operatören.

Denna mekanism kommer att kräva justeringar då och då och kan misslyckas om löprullagret misslyckas eller om ledarmen är böjd. Det är en bra idé att inspektera tomgången regelbundet för att säkerställa att den fungerar ordentligt innan några större problem uppstår. Se din bruksanvisning för specifika instruktioner om hur du justerar remspänning och tomgångsenhet.

Inkopplingskabel

Jordfräsen inkopplingskabel går från kontrollerna och in i drivsystemet. Om den är lös eller skadad kan det orsaka att styrstångsdrivsystemet misslyckas. När manöverorganets manöverorgan är inkopplade, uppmanar kopplingskabeln rotationen av skärarna såväl som drivsystemets hjul. Om anslutningskabeln är lös eller inte är ordentligt spänd kan den behöva dras åt eller bytas ut helt. Det är vanligt att denna mekanism kan förlora spänningen över tid och behöver justeras någon gång. Om kabeln är trasig eller skadad ska den bytas ut.

Överföring

Om ditt styrhjulssystem misslyckas kan det bero på ett problem med växellådorna. Många jordfräsar har flera hastighetsinställningar som använder överföringen för att driva enheten framåt. Om en enda växel i växeln misslyckas kan det leda till att alla andra växlar äventyras, eftersom alla trasiga delar av delar av den trasiga växeln kan dras in i andra komponenter i överföringsmekanismen och orsaka ett helt fel.

Var uppmärksam på alla konstiga ljud som kommer från överföringen, eftersom det kan indikera en intern fråga. Ombyggnad eller reparation av en transmission är en avancerad reparation och kräver demontering av flera komponenter för att komma åt. När överföringen har tagits bort måste man vara noga med att hålla alla inre delar i ordning så att den kan monteras om senare. I vissa fall kan det krävas att en professionell reparerar en trasig transmission eller helt enkelt byter överföring.

Hjulen snurrar men inte skärarna

Bälte

Om din styrmotor går normalt men skärarna inte går i ingrepp eller inte fungerar som de ska, stanna motorn och ta bort remskyddet för att inspektera drivremmen. De ska ha lite eller ingen slack och vara säkra på sina remskivor. Om remmen är trasig eller några tecken på skada eller slitage förekommer, byt ut remmen. Om remspänningen inte är korrekt kan detta åtgärdas genom att justera en eller flera remskivor på remenheten. Se användarhandboken för specifik information om hur du utför denna justering.

Tomgångssats

Om styrmotorn går men skärarna inte kan det vara problemet med tomgångsenheten. Tomgångsenheten kan behöva justeras om drivremmen är på plats, men felaktigt spänd. Tomgångsuppgiften är att spänna drivremmen när skärarna går. Det är normalt att monteringen behöver justeras från tid till annan, och det kan också misslyckas om rullhjulslagret misslyckas eller om styrarmen är böjd. Det är en bra idé att regelbundet inspektera tomgångsenheten för att säkerställa att komponenterna fungerar ordentligt innan skador på andra delar av jordfräsen kan uppstå.

Kopplingskabel

Kopplingskabeln går från kontrollerna och in i drivsystemet. När operatören kopplar in jordfräsens kontroller, orsakar kopplingskabeln att tomgångsenheten griper in i drivremmen, vilket i sin tur uppmanar rotationen på skärarna såväl som drivsystemets hjul. Om anslutningskabeln är lös eller inte är ordentligt spänd kan den behöva dras åt eller bytas ut helt. Denna mekanism kan förlora spänningen över tid och kommer att kräva justeringar någon gång. Om kabeln går sönder kan den enkelt bytas ut. Se användarhandboken för information om hur du byter ut anslutningskabeln och för instruktioner om hur du utför justeringar om det behövs.

Överföring

Även om vissa jordfräs kommer att använda en enkel växellåda istället för en växellåda, använder varje jordfräs med flera hastighetsinställningar en transmission för att driva enheten framåt. Om du märker att skärarna på din jordfräs inte kommer att vridas när maskinen sätts i växel kan det vara ett problem med överföringen och användningen av maskinen bör avbrytas omedelbart. Fel på ens en enda växel i växellådan kan leda till att alla andra kugghjul äventyras, eftersom delar av trasigt kugghjul kan dras in i andra komponenter i överföringsmekanismen och orsaka ett helt fel.

Eventuella konstiga ljud som kommer från växellådan eller ett växels plötsligt fel är tecken på att det finns ett internt problem med växellådan. Ombyggnad eller reparation av en transmission är en avancerad reparation och kräver demontering av flera komponenter för att komma åt. När överföringen har tagits bort måste man vara noga med att hålla alla inre delar i ordning så att den kan monteras om senare. I vissa fall kan det vara fördelaktigt att ha ett professionellt försök att reparera en trasig transmission eller att helt enkelt byta överföringen helt.

Skärstift

Skärstiften ansluter skärarna till drivaxeln. De är gjorda av en specifik metallkvalitet och utformade så att de går sönder om en viss mängd kraft appliceras, vilket hjälper till att skydda växellådan eller växellådan från skador. Om en eller flera skärstift går sönder på din jordfräs kan de enkelt bytas ut. Se till att de byts ut mot exakt samma typ av skjuvstift som ursprungligen användes, eftersom en felaktig skjuvstift kan orsaka kostsamma skador på växellådan eller växellådan.

Hur man förbereder jorden för bearbetning

Oavsett hur fantastisk din trädgårdsredskap är, kan du inte underminera vikten av att förbereda jorden för jordfräs. Följ dessa enkla steg för att lära dig hur du gör det:

Ta bort växter och ogräs

Att torka jorden blir lättare när du har tagit bort växter eller gräs från vägen. Syftet med jordfräsen är att förbereda jorden för ny plantage och det kan bara göras genom att ta bort gamla växter och ogräs. Så här kan du göra ditt bästa för att förbereda jorden för nya växter:

Använd en spade och börja gräva marken runt befintligt ogräs och växter. Jag föreslår att du börjar några centimeter från anläggningen. Det är viktigt att du skär bort rötterna med en spade och drar ut växterna för hand. Använd ett par trädgårdshandskar medan du gör det. Du kan använda en spade för att ta bort torka och gräva ut små fläckar åt gången. Överväg att använda herbicider för att döda gräsmattan så att du kan odla nya växter.

Ta bort hinder

Nästa steg handlar om att ta bort hinder, såsom trädrötter, stenar och stora stenar. Detta är särskilt viktigt eftersom stora stenar och stenar kan komma i vägen för jordfräsen. Använd en skottkärra och gå upp och ner i det område du vill arbeta med. Se upp för rötter, stenar och ta bort andra föremål som inte är jord. Placera alla dessa föremål i skottkärran. Dessa föremål är alla hinder som kan förhindra att plantor växer. Det är därför det är bäst att rensa landet för att odla nya växter.

Testa och utvärdera jorden

Utvärdera och testa jorden. Detta är viktigt eftersom olika växter kräver vissa markförhållanden för att frodas, så om din trädgårdsmark inte uppfyller dessa behov kommer dina växter sannolikt att dö. För att säkerställa att de nya plantorna trivs, testa pH och jordtyp. Du kan enkelt bestämma pH-värdet genom att köpa ett testpaket från din lokala varuhus eller hårdvaruaffär.

Följ dessa viktiga steg för att bestämma jordtypen: Använd en slang och blötlägg en liten del av jorden i din trädgård eller trädgård. Använd din hand och ta en handfull jord. Placera kulan i en behållare där den är väl ventilerad. Låt bollen torka ut i 24 timmar. Inspektera bollen när önskad tid har gått. En smulig boll indikerar att jorden är lerjord, vilket är den mest ideala typen, medan en boll som smular vanligtvis är sand.

Tips för att använda en jordfräs

Vill du få ut det mesta av ditt favorit trädgårdsredskap? Här är ett par tips som du bör tänka på när du använder en jordfräs för att få maximala resultat:

 • När du bearbetar jord som inte har bearbetats på ett tag eller medan du slår ut torv, se till att du inte gräver för snabbt och för djupt. Du kan använda inställningarna för grunt djupregulator, men jag föreslår att du bara använder dem för 3,5 cm. När maskinen börjar rensa din väg, justera den vanliga ett par cm mer.
 • Det är viktigt att du vattnar trädgården några dagar före bearbetningen så att den nybearbetade jorden kan stelna i ett par dagar.
 • Låt hjulen dra jordfräsen längs skärarna under bearbetningen för att gräva. Se till att du går på sidan för att undvika att göra fotavtryck i den nybearbetade jorden.
 • Tryck inte på styret i ett försök att gräva djupare i jorden. Detta kan leda till problem.
 • Använd inte jordfräsen om du inte har god sikt och ljus
 • Var säker på din fot och håll fast i handtagen ordentligt
 • Var försiktig när du bearbetar på hård mark. Skärarna kan träffa marken och driva jordfräsen framåt. Men om detta händer, släpp omedelbart styret och håll inte fast maskinen.
 • Titta alltid när du backar eller drar maskinen åt en annan riktning.
 • Använd endast tillbehör och tillbehör som godkänts av tillverkarna. Att inte följa instruktionerna kan leda till allvarliga skador.
 • Om du av misstag har träffat ett främmande föremål, stäng omedelbart av motorn och koppla bort tändstiftets tändkabel. Glöm inte att inspektera maskinen för ytterligare skador. Det är bäst att du initierar reparationsprocessen innan du startar och startar maskinen.

Hur du underhåller en jordfräs

Du har precis köpt en jordfräs eller kultivator. Liksom alla mekaniska system måste din maskin underhållas regelbundet för att möjliggöra bästa möjliga användning, ju längre möjligt.

Uppstart

De flesta återförsäljare får maskinen förberedd för din omedelbara användning i trädgården. Om detta inte är fallet säljs maskinen med en bruksanvisning. Du hittar ett kapitel om montering och start. Följ det noggrant för att börja under de bästa förhållandena. När maskinen är monterad, fortsätt till oljning av motorn: oljetyp och kvantitet anges i manualen. Om maskinen har ett oljebadfilter, se bruksanvisningen. Efter dessa steg kan du fylla bränsletanken och starta maskinen.

Grundläggande rengöring

Ett regelbundet och systematiskt underhåll efter varje användning av din jordfräs tar inte mycket tid och säkerställer komfort och säkerhet vid nästa användning. Tveka inte att kontakta en professionell för mer komplexa ingrepp, som motor eller växellåda.

Rengöring

För bättre säkerhetsförhållanden, vänta tills avgasröret har svalnat och koppla sedan bort tändstiftet. Ta bort säkerhetsnyckeln på den elektriska styrstången.

Rengör insidan av locket

Använd tunga handskar och använd trä eller plastverktyg. Ta bort alla delarna och spola sedan med vatten om det behövs. Använd inte högtryckstvätt. För att få lättare tillgång till detta område av maskinen kan du luta det bakåt med handtagen på golvet. Lut inte den på sidan. Ta först bort oljebadfiltrets tank om det finns en. Ta bort dammet från resten av maskinen med en borste.

Underhåll av luftfiltret

Ett smutsigt luftfilter kan orsaka en svår start, kraftförlust, dålig funktion och ett snabbare slitage på motorn. Luftfiltrets renhet måste alltid garanteras. Kontrollera luftfiltrets tillstånd efter varje användning, rengör det vid behov eller minst var 25: e timme. Byt filtreringselement var 200: e timme eller om det visar några svagheter. Flera typer av luftfilter finns beroende på motorn:

Skumluftsfilter

Ta bort elementet och rengör det med bensin. Torka det i solen. Mätt med motorolja, tryck sedan hårt för att sprida oljan jämnt och ta bort överflödet. Sätt tillbaka den på plats med respekt för passande orientering.

Luftfilter med två element

Ta bort skumfiltret från pappersfiltret. Kontrollera båda elementen och byt ut dem om de är skadade. För att rengöra pappersfiltret knackar du på filtret på en hård yta många gånger för att eliminera smuts eller blåsa tryckluft (max 2 bar) från insidan. Använd inte en borste för denna operation. För att rengöra skumelementet: se föregående kapitel. Rengör filtrets bas och plasthölje. Sätt tillbaka alla element.

Oljebadfilter

Ta bort locket, ta bort och rengör skumfiltret (se föregående kapitel) Ta bort tanken och töm den i en lämplig behållare. Rengör tanken med flytande tvättmedel och vatten och torka den sedan. Byt ut alla element och tillsätt ny motorolja i filtertanken. Påfyllningsnivån anges på tanken. Oljeavtappning måste göras var 25: e timme eller en gång per år. Luftfiltret måste rengöras regelbundet, ännu mer om omgivningen är dammig. För mer förklaringar, se motorns bruksanvisning eller kontakta din återförsäljare.

Kontrollera oljan

Nivåkontroll

Det är viktigt att kontrollera motoroljenivån före varje användning. För att göra det, placera maskinen på jämnt underlag. Motorstödet måste vara vågrätt. Oljelocket är placerat på framsidan av motorn, det är också nivåmätaren. Skruva av locket, ta ut det och torka av mätaren. Kontrollen görs genom att sätta locket på plats utan att skruva. Läs på oljemätaren, som måste ligga mellan låg och hög nivå, inom det kläckta området. Nivån måste alltid vara korrekt.

Tömning

Den första tömningen måste göras efter 10 timmar eller 1 år, beroende på vilket som kommer först. Då rekommenderar jag var 50: e timme eller vart tredje år, beroende på vilket som kommer först. För denna åtgärd måste du boka en tid hos din återförsäljare eller i en verkstad specialiserad på mekaniska trädgårdsverktyg […].

Kabeljustering

Maskinen har en eller flera kablar, beroende på modell (koppling, backväxel, justering av motorgas) De styr kontrollerna. Kontroll och justering är viktigt för bästa möjliga optimering av spakåtgärden. Det finns en justeringsbult på varje kabel. Följ kontroll- och justeringsinstruktionerna som anges i handboken.

Förvaring av jordfräsar

Efter det senaste jobbet är det viktigt att respektera instruktionerna för att starta maskinen igen under de bästa förhållandena nästa min. Rengör maskinen helt, ta bort skärarna och kontrollera dem. Byt ut dem om det behövs, eftersom en för mycket sliten pinne inte fungerar korrekt och bär sekundärväxeln snabbare. Jag rekommenderar att du byter hela skärarna och inte bara bladet ensamt. Ett för viktigt spelrum i skärarnas fästhål kan skada växellådan.

Smörj in kraftaxeln och pinnaxeln innan du byter dem på maskinen. Kontrollera den nedre delen av transmissionens stängningsfläns. Om den är sliten bör du byta den innan ett alltför viktigt slitage skadar transmissionen. Tillsätt 20 g litiumbaserat fett i transmissionen var 50: e eller minst en gång per år före lagring. Töm bränsletanken.

Låt motorn gå tills den har slut på bränsle för att tömma hela bränslesystemet. För att undvika problem vid start på grund av att förgasaren smutsas av ett försämrat bränsle kan du använda ett färdigt bränsle, tillgängligt i butiker: detta alkylerade bränsle innehåller mindre skadliga produkter och undviker skrubbning av förgasaren. Kontrollera att alla muttrar och skruvar är åtdragna. Maskinen måste förvaras på ett torrt och ventilerat område.

Hur man återupplivar en gammal jordfräs

Börja med genomträngande olja

Jag lade luft i däcken och utvärderade sedan vad jag skulle behöva göra. Allt som skulle flytta gjorde det inte. Gaskabeln rostades och frystes på plats. Jordfräsen hade parkerats med motorn inkopplad i växellådan. Det var fryst. Själva motorn verkade vara OK. Den hade fortfarande olja och det fanns inget vatten i oljan, ett gott tecken. Så den första uppgiften var att spruta penetrerande olja överallt.

Du kan få olja i en gaskabel genom att tippa upp den och spruta den i hålet som kabeln går ner. Efter några dagar rör sig oljan längs kabeln och lossar den. Var försiktig så att du inte tvingar det här hårt eller att stjälkabeln går sönder och du måste byta ut hela saken. Börja med bara små rörelser och arbeta tills du får tillbaka hela sortimentet.

På så sätt fungerar denna jordfräs, motorn glider faktiskt upp och ner på två stjälstolpar och lossar eller drar åt remmen som ansluter den till växellådan. Den långa spaken och ok fungerar på en stödpunkt så det är ganska lätt att koppla in motorn. Stolparna var rostade på plats, spakens låshjul rostade och fryst och motorbältena var täta så jag kunde inte koppla ur motorn.

Efter flera dagars påläggning av penetrerande olja tog jag bort bultarna som låser stolparna på plats, tog en hammare och hamrade ner dem tills de rörde sig tillräckligt för att frigöra motorn. Mer olja, mer hamring, mer olja —- långsamt kunde jag få stolparna att glida igen. Slutligen skulle bara några hammarkranar flytta dem upp och ner. Så slutligen var motorn fri så att jag kunde arbeta på den.

Reparera motorn

Denna jordfräs har en 7 hk motor med en elektrisk startmotor. Min andra hade ingen elektrisk start. Batteriet för den här är långt urladdat. Fallet sprack från frysning och upptining och plasten pulveriserades från UV-exponeringen. Jag tog bort hela fästet och batteriet. Jag kan alltid få ett nytt batteri senare om jag vill gå med den elektriska starten. Motorn snurrade utan problem och efter att jag tagit bort tändstiftet kände jag kompressionen från tändstiftets hål.

Jag brydde mig inte om att testa vad kompressionen var, antingen skulle den starta eller så var det inte. Bränsleledningen ruttnade bort så att den måste bytas ut. Jag bytte olja, som inte såg dåligt ut med tanke på hur gammal den var. Jag bytte också tändstiftet, rengjorde luftfiltret och behandlade startrepet med mycket silikonspray. Dessa startrep blir styva med åldern och jag upptäckte att om du behandlar dem med silikonsmörjmedel blir det mjukare.

Silikonet fungerar tydligen i repfibern och smörjer den utan att smuts fastnar vid den. Spraya det riktigt bra, på nära håll, tills allt är behandlat och blött med silikon, låt det torka. Att arbeta med repet lossar vanligtvis upp det efter att silikonet har blivit trött. Eftersom jordfräsen hade satt så länge tog jag försiktigheten med att beställa ett förgasarsats för det. Det finns företag på eBay som säljer dem ganska rimligt.

Motorns modellnummer stämplades på motorkåpan så att jag kunde beställa rätt sats. Det visade sig vara bra att jag tog det här steget. När jag demonterade förgasaren fann jag att skålens tätning var helt sprucken. Om jag hade försökt att bara tillsätta gas och gå skulle det ha läckt ut överallt. Det fanns en klibbig rest i botten till vänster från gasen som hade avdunstat. Jag rengjorde allt med förgasare och spolade ut varje öppning jag kunde hitta. Sedan installerade jag satsdelarna, ställde in skruvarna enligt anvisningarna och satte ihop allt igen.

Jag använde ett bilbatteri och bygelkablar för att snurra på den lilla startmotorn. Det snurrade ganska lätt. Sättet det fungerar är när det snurrar framdelen skjuter ut med hjälp av ett spiralspår för att koppla in kugghjulen på svänghjulet. Den delen var ganska torr och fast så jag sprutade en massa silikon och det fungerade mycket bättre. Efter att ha gjort allt detta var motorn redo att försöka starta.

Smörja allt som behöver det

Med motorn nu igång var jag tvungen att få tillbaka resten av jordfräsen i funktionsdugligt skick. Överföringen eller drivkraften till denna jordfräs är helt sluten. Det är förmodligen en av anledningarna till att de håller så länge. Hela huvudmekanismen finns i ett stjälkhus som är fyllt med växellådsolja. Oljan i den här kan till och med vara originaloljan eftersom det var något som sällan byttes, så jag behövde byta det.

När jag öppnade dräneringshålet för att tömma det kom en mycket otrevlig redskapolja ut tillsammans med en massa vatten. När det tömdes stängde jag avloppet och hällde lite diesel i huset för att spola ut det. Jag gungade fram och tillbaka för att spola bränslet runt och rengöra det lite och tappade det igen. Jag lämnade den öppen i några dagar för att eliminera eventuellt kvarvarande bränsle eller vatten.

Växellådans inlopp är på överdelen av växellådan i samma hål som bulten för styret gängas in i. Det är inte lufttätt eftersom det är avsett att möjliggöra luftning om vätskan expanderar på grund av att man kör styrstången och blir varm. Jag tror att det också är så som vattnet kom in. När det begravdes i snö och snön smälte skulle det ha gjort det möjligt för en del av vattnet att rinna in i påfyllningshålet.

Jag fyllde på växellådan med ny växellådsolja och monterade sedan tillbaka resten av delarna. För att hitta det inställda hålet i stolparna som motorn glider på lade jag i en Allan-skiftnyckel och använde den som en känsla när jag knackade på stolparna. När hålet stod i linje kunde du känna det med skiftnyckeln. Jag satte i ställskruvarna och monterade sedan tillbaka ok- och spakmekanismen. Den rörde sig ganska enkelt och motorn kunde nu flyttas in och ur växeln. Så det var allt klart att testa äntligen.

Klappat och klart

Jag startade upp det, lade det i växeln och rullade ut till trädgården. Allt fungerade! Jag var tvungen att justera bältets täthet och finjustera gasblandningen till motorn men jag kunde arbeta marken. Jag tillbringade några timmar med bearbetning innan jag äntligen fick mitt förtroende för att det skulle hålla. Jag arbetade upp en rad och fäste sedan min fästanordning och klippte en får. Inga problem. Den har lite mindre kraft än min gamla så det blir lite långsamt på svåra fläckar men som ersättning är jag nöjd med det. Under nästa vecka kunde jag plantera allt så den här säsongen är igång, lite sent men fortfarande i spelet.

Vanliga frågor om jordfräsar

Behöver jag en bakre jordfräs?

Såvida du inte äger en gård eller en stor egendom, är chansen att du inte kommer att dra nytta av att köpa en bakre skärare. Dessa jordfräsar är dock användbara för att bryta nya eller komprimerade jordar. Det är av den anledningen att många entreprenörer använder dessa maskiner för landskapsarkitektur för en första gång.

För de flesta husägare är det dock opraktiskt och ineffektivt att köpa en av dessa maskiner. Behöver du verkligen en traktor för att bearbeta din gräsmatta? Som husägare är ditt bästa alternativ att gå med en frontlinjestyrare som du antingen trycker framför dig eller går bredvid under drift.

Vilken typ av kraftkälla är bäst för min jordfräs?

För de jordbrukare och entreprenörer som behöver en tung jordfräs är de enda alternativen tillgängliga; är bensindrivna. Att skjuta upp en bensindriven jordfräs i din trädgård får dina grannar att skrika åt dig om bullret några ögonblick senare. Husägare kan dra nytta av att köpa en sladdad eller batteridriven elektrisk modell. Dessa maskiner går nästan tyst och de vill störa dina grannar medan du arbetar med dina trädgårdsuppgifter. Sladdmaskiner är också lättare att underhålla än gasdrivna modeller och de ger inga utsläpp.

Hur djupt gräver en jordfräs?

Grävningsdjup för jordfräs beror mest på maskinens motor, dess vikt och längden på skärarna. I de flesta fall kan din genomsnittliga trädgårdsredskap skära till ett djup på 20 cm, vilket är mer än tillräckligt för att ge rötterna till ditt gräs all luft de behöver för att växa samtidigt som dräneringen av din gräsmatta förbättras. Vissa modeller har ett justerbart skärdjup, vilket gör det möjligt för trädgårdsmästaren att justera klippaggregatet till önskat skärdjup.

Är en motvikt nödvändig under operationen?

Vissa trädgårdsredskap kommer med motvikter för att förbättra maskinens grävdjup. Men i de flesta fall är dessa motvikter bara nödvändiga på bakre skäraren som bryter ny mark. Motvikten lägger till stabilitet i jordfräsen genom att ge mer vikt över hjulen och klippdäcket, vilket förhindrar att maskinen hoppar runt under användning.

Vilken typ av hjul är bäst för trädgårdsmaskiner?

Hjulen är en viktig funktion att tänka på när du köper din trädgårdshanterare. Hjulen ska ha robust plastdesign och konstruktion med slitbana för att hjälpa jordfräsen att röra sig. Hjulen måste vara tillräckligt stora för att stödja maskinen att flytta över stenig terräng utan att fastna.

Varför kommer inte min jordfräs starta omedelbart?

Sanningen är att de flesta jordfräs inte startar omedelbart när du behöver dem. Det finns många anledningar till att din jordfräs kanske inte startar. Först måste du rensa bort det gamla bränslet från förgasaren om din gasstyrning har lagrats i ett verktygshus i flera månader. Oanvänt bränsle kan orsaka problem, vilket tvingar dig att byta ut jordfräsens packningar och membran.

Se därför till att du läser om de bästa sätten att lagra och underhålla din jordfräs på ett säkert sätt. En annan anledning är att din jordfräs kan ha slut på gas eller olja, eller så kan den skadas. Om du har provat allt och fortfarande inte startar, vänligen kontakta din tillverkare för att undersöka det mekaniska problemet.

Vilka är de olika typerna av jordfräsar?

Det finns tre typer av trädgårdsredskap. Den första är ett manuellt verktyg som du använder mycket på samma sätt som en trädgårdsspade eller gaffel. Verktyget har ungefär samma storlek och vikt som en hammare och kräver att användaren bearbetar jorden manuellt. Den andra typen av jordfräs är en elektrisk maskin. Dessa jordfräsar är antingen batteridrivna eller bensindrivna och gör ett mycket bättre jobb med att lufta och odla din gräsmatta om du äger en större gård där ett manuellt verktyg är ineffektivt.

Den sista typen av jordfräs är en bakåtgående jordfräs som du drar på baksidan av en traktor eller sittande gräsklippare. Dessa maskiner är lämpliga för stora gårdar och gårdar under planteringsperioden. När du väljer din jordfräs är det en bra idé att matcha din maskin efter dina trädgårdsbehov. Att köpa en åkare till din trädgård är värdelös om du bor i ett klusterhem med en liten trädgård. Därför är det första steget i att välja din ideala maskin att välja vilken typ av jordfräs som passar dina trädgårdsbehov.

Vad är det bästa valet mellan en frontmonterad kultivator och en bakmonterad kultivator?

Fräsar är vanligtvis för användning i trädgårdar. Utformningen av dessa maskiner gör det möjligt för trädgårdsmästaren att skjuta dem framför sig själva genom att använda antingen manuell kraft eller en motor för att styra jordfräsen när den rör sig längs. Fräsar i frontlinjen passar gräsmattor och blomsterrabatter med måttlig markpackning.

Om du har kraftigt komprimerad jord kan du behöva investera i en bakre roder för att bryta isär den komprimerade jorden. I de flesta fall av bostadsanvändning är emellertid en frontmonterad jordfräs det perfekta alternativet. De flesta modellerna i denna recension är antingen frontlinje eller manuella jordfräs.

Vad är skillnaden mellan en kultivator och en jordfräs?

Många trädgårdsmästare inser inte att det finns en skillnad mellan en jordbrukare och en kultivator. Verkligheten är dock att dessa maskiner har helt andra syften i trädgården. En jordfräs är en effektiv maskin för att gräva djupare i gräsmattan än en kultivator. Jordfräsar lyfter mycket mer jord från gräset och ger bättre luftning samtidigt som det förbättrar dräneringen.

En kultivator är utmärkt för att bli av med det döda gräset runt gräsmattan. Om du inte lämnar den kan halmtäcken börja orsaka avtappning i din trädgård. Jordfräsar är också större maskiner än kultivatorer, och du behöver bara använda maskinen en eller två gånger under växtsäsongen för att få bästa resultat till din gräsmatta. En kultivator är dock mer ett allmänt använda trädgårdsredskap som du kan använda i ett månatligt trädgårdsplan för att förbättra din gräsmassas hälsa och tillväxt.

Ska jag köpa en el- eller bensintank?

Beslutet att köpa en el- eller en gasfräs beror på olika faktorer som din trädgårdsstorlek, oavsett om du bearbetar eller omarbetar bland annat. Generellt är gasspolare lämpliga för stora trädgårdar och elektriska jordfräs är idealiska för små gräsmattor.

När det gäller den här frågan kan du också fråga dig själv om du ska använda en bakpinne eller en frampinne. Tja, såvida du inte äger en stor trädgård är chansen att du inte kommer att dra nytta av bakhjulshanterare. Jordfräsar är viktiga för att bryta komprimerad jord. Det bästa du kan göra är att söka förtydligande från företagsrepresentanten om en jordfräs att använda.

Vad är den bästa typen av kraftkälla för min jordfräs?

Om du har en stor trädgård är det enda alternativet bensindrivet. Dina grannar kan klaga på buller när de skjuter upp en gasdriven jordfräs. Du kan dra nytta av att köpa en sladdad eller batteridriven elektrisk maskin om du har en liten trädgård. Dessa elektriska verktyg fungerar nästan tyst och grannar kan inte bry sig om när de utför dina trädgårdsuppgifter.

Bör min produkt ha en bra garanti?

Låt mig vara realistiska; alla verktyg du använder i din trädgård måste stöta på oförutsägbara defekter som nedgrävda garn, stora stenar och flera andra saker. Dessa omständigheter lägger mycket stress på styrhjul och motordelar. Produktgarantier skyddar din jordfrässinvestering och ger dig hållbar sinnesro i trädgårdsarbete.

Precis som maskiner är jordfräsar mycket farliga. Använd en låg växel när du kör en mycket tyngre jordfräs i ett brant bergslandskap, eller stäng av den omedelbart om du känner att maskinen är utom kontroll. Krossa aldrig jordfräsen, utan ta en stund att omgruppera och starta den igen.

Vilken typ av skärare är bäst?

Det finns 3 olika typer av skärare att välja mellan och de tjänar olika syften för dem som vill köpa en jordfräs. Om du behöver en som fungerar ordentligt för djupbearbetning, skulle den med vissa skärare vara det bästa valet. Slasher skärare är det lämpliga valet om du ska hugga många rötter eller ogräs. Det slutliga valet av skärare är plock- och mejselskärarna. Dessa är de perfekta skärarna för att hantera stenig mark och hanterar ofta okända jordtyper mycket bra.

Utöver typen av skärare finns det också olika sätt på vilka skärarna rör sig och var och en ger dig en unik fördel. Om skärarna rör sig kontraroterande betyder det att de rör sig i motsatt riktning från hjulen. Dessa är ett utmärkt val för att bryta i ny mark eller hantera antingen hårdförpackad mark eller lera. Skärare som roterar framåt kommer att röra sig i samma riktning som hjulen. Dessa jordfräsar är det vanligaste valet och är perfekta om du inte har några specifika problem.

Det är också viktigt att veta om du vill att din jordfräs ska komprimera jorden efter att du har bearbetat den. Om du inte vill att marken ska komprimeras, skulle en bakre jordfräs vara det bästa alternativet. Detta skulle jordbearbeta och sedan fortsätta på medan en frontspridare skulle komprimera jorden efter att ha bearbetat den.

Vilken typ av motor är bäst för jordfräsar?

Skärarna är bara en liten del av förpackningen med avseende på vad som gör en bra jordfräs. Motorn är en annan del som är viktig när man undersöker potentiella jordfräsar. Det finns två typer av motorer. De är en gasdriven motor och en elektrisk motor. Vilken jordfräs du väljer beror helt på dina personliga val och var du ska använda den.

Om en sladd kommer att vara opraktisk skulle en gasdriven jordfräs vara det bättre valet. Det är också viktigt att titta på var motorn är placerad. Om motorn är placerad över skärarna får du de bästa resultaten för grävning.

Att undersöka alla dessa områden hjälper dig att avgöra vilken jordfräs som är bäst för din individuella situation och vad du förväntar dig av jordfräsen som du ska köpa. Du måste ha en uppfattning om platsen samt vilken typ av område du kommer att använda jordfräsen på. Att känna till denna information hjälper dig att fatta det bästa beslutet om vilken jordfräs du ska köpa.

Vilken kraftkälla är bäst för jordfräsar?

Välj din strömkälla. Jordfräsar finns i elektriska, gasdrivna eller manuella alternativ. Gasdrivna alternativ erbjuder trädgårdsmästare och jordbrukare de mest kraftfulla verktygen. Bensindrivna modeller är dock bullriga och de är överdrivna för din genomsnittliga trädgård eller gräsmatta. Elektriska jordfräsar finns i två varianter – kodade och batteridrivna modeller. Kabelalternativ är lätta och användarvänliga, men sladden kommer i vägen när du gräver din gräsmatta.

Batteridrivna modeller erbjuder en högre grad av användarvänlig drift, men de lider också av begränsade körtider innan batteriet behöver laddas.  Manuella jordfräsar och kultivatorer är ett utmärkt val för mindre gårdar, men du kommer att kämpa för att lufta hela din gräsmatta med ett manuellt verktyg. Manuella jordfräsar är det perfekta valet för små trädgårdar och gräsmattor där en elektrisk modell är för stor för uppgiften.

Hur mycket påverkar min budget vilka val jag har?

Din budget är också en avgörande faktor när du köper din trädgårdsredskap. Även om en jordfräs inte är en dyr maskin varierar de i pris från tillverkare till tillverkare. Det är dock viktigt att notera att pris inte alltid ska vara din avgörande faktor.

Billigare modeller än de som listas i denna recension finns att köpa. Många av dem har dock design och konstruktion med sämre komponenter, vilket minskar maskinens livslängd. Välj den bästa jordfräsen du har råd med din budget. Denna recension har en maskin som är lämplig för varje prispunkt och alla trädgårdsbudgetar.

Bör jag köpa en jordfräs som är enkel att använda?

Om du letar efter en frontlinjestyrare för en medelstor trädgård är det viktigt att ta hänsyn till maskinens vikt också. Tunga jordfräs kan orsaka trötthet hos föraren. En lätt maskin är lätt att manövrera och möjliggör smidig rörelse och förvaring.

Behöver min jordfräs en bra garanti?

Se alltid till att alla maskiner du köper har tillverkarens garanti för att täcka oförutsedda fel eller haverier som inte är ditt fel. Standardtillverkarens garantier för trädgårdsredskap är vanligtvis 2 till 3 år.

Hur stor jordfräs bör jag köpa?

Maskinens storlek är förmodligen den viktigaste faktorn du behöver tänka på. För att säkerställa att du har gjort rätt köp, mäta det område du planerar att använda styrstången på. En liten gård kan bara kräva en minibearbetare medan en större trädgård skulle vara bättre med en maskin som producerar 5 eller 6 hästkrafter. För industriella och tunga projekt kanske du kan hitta en maskin med större hästkrafter. Inspektera området för att bestämma maskinens ideala storlek.

Måste man se över vilken typ av jord man har i trädgården?

Jordtyp är ett av de viktigaste kriterierna när du köper en jordfräs. Om jorden är stenig eller extremt hård kommer den större jordfräsen att vara mer lämplig även om en trädgård är liten. Minilastare kommer inte att kunna bearbeta jorden ordentligt eftersom de ofta hoppar över ytan istället för att gräva den. Plöjning rekommenderas innan du använder en minilastare vid hård eller stenig mark.

Behöver man tänka på hur stor gård man har?

Ett annat viktigt kriterium som du bör tänka på är storleken på gården eller trädgården. För en liten trädgård (mindre än 1500 kvadratmeter) kan du köpa en minilastare. För den medelstora trädgården, en jordfräs med 5 eller 6 hk. Jordfräsar över 6 HK rekommenderas för den stora trädgården på mer än 5000 kvadratmeter. Ditt val bör dock i slutändan också bero på många andra kriterier.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen