Bästa jordfräsen 2024 – Test av olika jordfräsar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Husqvarna TF 120

Husqvarna TR 348

Ryobi RY18CVA-0

Stiga SRC 36 V

Trädgårdsarbete kan vara en konst, och som alla konstnärer behöver vi de rätta verktygen för att skapa mästerverk. Jordfräsen är ett sådant verktyg, men med så många alternativ där ute kan det vara svårt att avgöra vilken som faktiskt lever upp till sitt löfte.

I vår senaste testserie har vi granskat flera populära jordfräsar på marknaden, allt för att ge dig den information du behöver för att göra ett välgrundat val. Låt oss vägleda dig genom djungeln av specifikationer, funktioner och prestanda.

1. Bäst i test – Husqvarna TF 120

Husqvarna TF 120 Jordfräs

Husqvarna TF 120 är en lätt och mångsidig jordfräs som visade sig vara ett utmärkt verktyg för trädgårdsarbete under vår testning.

Med en robust och hållbar konstruktion är denna jordfräs utformad för att hålla över tid, vilket bekräftades av den stadiga känslan under drift. Vi uppskattade särskilt de framåtroterande fräskryssen som, i kombination med sin ergonomiska design, gav oss enkel användning och effektiv bearbetning av jorden.

En viktig funktion som imponerade på oss var det borttagbara transmissionshuset med smörjnippel, vilket underlättade underhåll och service.

Detta, tillsammans med de justerbara handtagen, möjliggör anpassning efter användarens behov och ger en bekvämare arbetsposition. För de som har begränsat utrymme, är de fällbara handtagen ett stort plus, eftersom de gör förvaring mycket mer kompakt.

Ett annat plus med TF 120 är det justerbara staget, vilket visade sig vara en bekväm funktion när vi utförde olika uppgifter. Transporthjulet är också en värdefull tillägg, inte bara för att flytta jordfräsen, utan också för att enkelt kunna höja det under arbete.

Även om vi generellt var nöjda med prestandan, noterade vi en viktig nackdel. Ljudnivån på 93 dB(A) var på den högre sidan, vilket kan vara störande i vissa bostadsområden eller under längre arbetspass.

Fördelar

 • Robust och hållbar konstruktion
 • Justerbara och fällbara handtag
 • Borttagbart transmissionshus
 • Justerbart stag för olika arbetsuppgifter

Nackdelar

 • Högre ljudnivå

2. Bäst premiumval – Husqvarna TR 348

Husqvarna TR 348 Jordfräs

Under vår testningsprocess fann vi Husqvarna TR 348 vara en överraskande effektiv och användarvänlig jordfräs. Trots sin kompakta design uppvisade denna jordfräs en imponerande prestanda, mycket tack vare den högkvalitativa transmissionen och dess arbetsbredd på 48 cm.

Bland de mest uppskattade funktionerna var det justerbara handtaget. Detta gav oss möjlighet att anpassa maskinen till vår önskade arbetsposition, vilket minskade trötthet vid längre arbetspass. Det justerbara staget, som är lätt att modifiera för olika arbeten, visade sig vara ett annat nyttigt tillskott som ökade maskinens mångsidighet.

Förvaring och transport av TR 348 var också enkelt, främst på grund av det fällbara styret. Denna egenskap, kombinerad med det ergonomiska handtaget och den lättåtkomliga styrmonterade växelväljaren, gjorde den till en av de mest bekväma jordfräsarna vi någonsin har hanterat.

Knivskyddet var en annan välkommen funktion, som inte bara förbättrade säkerheten utan också minimerade stänk av skräp från de roterande knivarna.

Trots alla dessa positiva egenskaper hade TR 348 en distinkt nackdel – ljudnivån. Vid 98 dB(A) är den ganska högljudd, vilket kan vara en avskräckande faktor för dem som bor i tätbebyggda områden eller de som planerar att arbeta i längre perioder.

Fördelar

 • Justerbart och fällbart handtag
 • Högkvalitativ transmission ger bra prestanda
 • Knivskydd för förbättrad säkerhet
 • Backväxel för smidig manövrering

Nackdelar

 • Högljudd drift

3. Bäst budgetval – Ryobi RY18CVA-0 Solo

Ryobi RY18CVA-0 Solo Jordfräs

Under vårt nyligen genomförda test av Ryobi RY18CVA-0 Solo, blev vi snabbt imponerade av dess praktiska egenskaper och användarvänlighet. Som en batteridriven jordfräs erbjuder RY18CVA-0 en bekväm lösning för trädgårdsentusiaster, särskilt när det är dags att förbereda jorden för ny plantering.

Det faktum att den kan konfigureras med antingen två eller fyra knivar ger en flexibilitet som vi särskilt uppskattade. Denna funktion möjliggör smalare fräsning, vilket är idealiskt för mindre ytor eller mellan plantraderna. Med en arbetsbredd på 20 centimeter och ett arbetsdjup på 10 centimeter kunde vi enkelt bearbeta olika typer av jord.

När det gäller hastighet var det skönt att ha tre alternativ att välja mellan. Beroende på jordens konsistens och våra specifika behov kunde vi enkelt växla mellan 200, 250 eller 300 varv i minuten.

Denna variation i hastighet, tillsammans med den lättjusterade designen – inklusive det teleskopiska skaftet och det justerbara stödhandtaget – gjorde att vår upplevelse kändes skräddarsydd för oss.

En annan fördel som inte kan överses är att RY18CVA-0 är en del av Ryobis One+-sortiment, vilket innebär att man kan använda samma batteri för andra verktyg i samma sortiment.

Detta skapar en kostnadseffektivitet för dem som redan har investerat i Ryobi-produkter. Dock bör det noteras att batteri och laddare säljs separat, vilket kan vara en nackdel för förstagångsköpare.

Fördelar

 • Flexibilitet med två eller fyra knivar
 • Tre justerbara hastigheter
 • Lättviktig och ergonomisk design
 • Del av Ryobis One+-sortiment

Nackdelar

 • Batteri och laddare säljs separat

4. Populärt val – Stiga SRC 36 V

Stiga SRC 36 V Jordfräs

Efter att ha spenderat tid med att testa Stiga SRC 36 V i olika trädgårdsmiljöer har vi funnit den vara särskilt användarvänlig för de mindre trädgårdslanden. Med en 123 cc Stigamotor har denna jordfräs tillräcklig kraft för att bearbeta jorden effektivt.

De fyra rotorerna, med två på varje sida och en diameter på 245 mm, erbjuder en arbetsbredd på 36 cm. Detta, kombinerat med ett arbetsdjup på 20 cm, gjorde det möjligt för oss att enkelt förbereda jorden inför sådd.

En av de saker vi uppskattade mest under våra tester var möjligheten att justera handtaget i höjdled. Detta gjorde inte bara användningen mer bekväm, utan också anpassningsbar för olika användare. Den lätta rörligheten, underlättad av framhjulet, betyder också att du inte behöver kämpa när du förflyttar maskinen mellan olika delar av trädgården.

Drivkällan för denna maskin är bensin, och med en tankvolym på 0,75 L kunde vi arbeta en bra stund utan att behöva fylla på. Motorprestandan, med en effekt på 1,9 kW, var tillräcklig för de flesta av våra behov.

Dock upplevde vi att för särskilt kompakta eller leriga jordar kunde maskinen ha gagnats av ytterligare kraft. Detta var den enda stora nackdelen vi kunde identifiera under vår testperiod.

I sin helhet fann vi att Stiga SRC 36 V var ett gediget val för de som söker en pålitlig jordfräs för mindre trädgårdsland.

Fördelar

 • Lämplig för små trädgårdsland
 • Justerbart handtag för ökad komfort
 • Lätt rörlighet tack vare framhjulet
 • Bra arbetsbredd och -djup

Nackdelar

 • Kan sakna kraft i särskilt kompakta eller leriga jordar

5. Bra alternativ – Husqvarna TF 335

Husqvarna TF 335 Jordfräs

Efter att ha utfört en rad testmoment med Husqvarna TF 335 i olika trädgårdsmiljöer kan vi säkert säga att denna jordfräs står sig bra i konkurrensen.

Med en kraftfull toppventilsmotor levererar den tillräcklig kraft för att bearbeta trädgårdsjorden effektivt. Vårt team var särskilt imponerade av den styrmonterade växelväljaren som, tillsammans med ett ergonomiskt handtag, gjorde maskinen både lättanvänd och bekväm att hantera.

Vi var särskilt tacksamma för tillägget av backväxeln som förenklade manövreringen av jordfräsen. Även plantskyddet och knivskyddet visade sig vara användbara tillägg, särskilt i trädgårdar med mycket växande vegetation och när man vill minska stänk av skräp från de roterande knivarna.

Transporthjulet och dubbla handtag gjorde det oerhört enkelt att transportera jordfräsen mellan olika delar av trädgården och även för lagring. Faktumet att styret är fällbart blev också uppskattat när det kom till lagring, eftersom det sparade plats i skjulet eller garaget.

En annan aspekt vi tyckte om var det justerbara handtaget som tillåter användaren att hitta den mest bekväma arbetspositionen. Dock, medan den kraftfulla motorn var imponerande, märkte vi att ljudnivån kunde vara ganska hög, vilket potentiellt kan störa grannarna under längre arbetspass.

Sammanfattningsvis fann vi att Husqvarna TF 335 är en pålitlig och effektiv jordfräs för trädgårdsbruk. Den kombinerar kraft och användarvänlighet på ett sätt som gör det till ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna trädgårdsentusiaster.

Fördelar

 • Kraftfull motor
 • Lättmanövrerad med backväxel
 • Fällbart och justerbart styre
 • Plantskydd och knivskydd

Nackdelar

 • Hög ljudnivå kan vara störande

6. Bäst elektrisk – Einhell GE-CR 30 Li – Solo

Einhell GE-CR 30 Li - Solo Jordfräs

Efter att ha testat Einhell GE-CR 30 Li – Solo i flera trädgårdsmiljöer kan vi sammanfatta våra upplevelser med denna batteridrivna jordfräs. Till att börja med märkte vi direkt fördelarna med att den är batteridriven. Det finns ingen trasslig kabel att oroa sig för, vilket gör den smidigare att manövrera.

Men det är viktigt att påpeka att batterierna behöver köpas separat, vilket kan vara ett hinder för vissa, även om flexibiliteten av Power X-Change-familjen gör att samma batterier kan användas i andra Einhell-verktyg.

Tvåhandssäkerhetskontakten ger en extra nivå av säkerhet, något som särskilt uppskattas när man arbetar med kraftfulla trädgårdsredskap. Det ergonomiska styret med softgrip var också en höjdpunkt, vilket gjorde det bekvämt att använda maskinen även under längre perioder.

Med en arbetsbredd på 30 cm och ett arbetsdjup på 200 mm fann vi att jordfräsen klarade av de flesta trädgårdsuppgifterna med lätthet.

Robusta knivar garanterade effektiv bearbetning av jorden, medan den låga vikten på 13,36 kg tillsammans med höjdjusterbara hjul gjorde den enkel att transportera. Det fällbara styret var en annan funktion som underlättade förvaringen av maskinen, särskilt i trånga utrymmen.

Ett problem vi stötte på var dock frånvaron av ett batteri och en laddare. Medan detta ger flexibilitet för dem som redan äger andra Power X-Change-verktyg kan det vara ett oväntat extra inköp för förstagångsköpare.

Sammanfattningsvis ger Einhell GE-CR 30 Li – Solo en imponerande prestanda för en batteridriven jordfräs. Medan den kanske inte passar för större trädgårdar eller professionella applikationer, är den perfekt för DIY-trädgårdsentusiaster som söker en pålitlig och flexibel maskin.

Fördelar

 • Batteridriven för ökad rörlighet
 • Tvåhands säkerhetskontakt
 • Ergonomisk design med softgrip
 • Fällbart styre för smidig förvaring

Nackdelar

 • Batteri och laddare köps separat
Hur vi utförde vårt test av jordfräsar

Hur vi utförde vårt test av jordfräsar 2024

Att hitta den bästa jordfräsen på marknaden kan vara en utmaning. Det finns så många alternativ att välja mellan, och inte alla är lika bra.

Med vårt test hoppas vi kunna ge dig de verktyg och insikter du behöver för att fatta rätt beslut när du ska köpa en jordfräs.

Vår bäst i test utmärkelse går till en enda produkt, men vägen till att utsätta den som segrare involverade en rigorös och omfattande testprocess. Låt oss dyka ned i hur vi gick tillväga.

Upprättande av en rättvis testmiljö

När vi satte igång med att utföra vårt test var det av yttersta vikt för oss att säkerställa att alla produkter hade lika förutsättningar. Det skulle inte vara rättvist om en produkt testades under bättre förhållanden än en annan.

Vi valde en platt yta med liknande jordkvalitet och såg till att alla jordfräsar hade tillgång till samma bränsle och smörjmedel. Denna miljö speglar den genomsnittliga trädgården där en billig jordfräs sannolikt skulle användas.

Steg för steg genom vår testprocess

För att kunna rekommendera den bästa jordfräsen baserat på vårt test, behövde vi en noggrann plan:

 • Först samlade vi alla jordfräsar som skulle testas.
 • Sedan kontrollerade vi varje maskin för eventuella defekter eller skador.
 • Efter en grundlig genomgång av varje maskins manual, ställde vi in dem enligt tillverkarens rekommendationer.
 • Vi antecknade våra initiala intryck innan varje testomgång.

Utförande av varje testrunda

Med vår testmiljö redo, och varje jordfräs inställd, kunde vi gå vidare med det faktiska testandet. Vi testade varje produkt tre gånger för att säkerställa konsekvens och för att undvika eventuella enstaka missöden. V

arje testrunda tog i genomsnitt 30 minuter, och vi observerade maskinens prestanda, hantering och eventuell förbrukning. Våra funderingar och observationer noterades noggrant för att senare analyseras och jämföras.

Sammanfattning av våra kriterier

 • Enhetlig testmiljö: För att säkerställa rättvisa och konsekvens.
 • Granskning och inställning: Varje produkt inspekterades och ställdes in korrekt.
 • Tre testomgångar per produkt: För att säkerställa tillförlitlighet i vårt test.

Utvärdering av resultat och kategorisering

Efter att ha genomfört alla testmoment var det dags för oss att analysera våra data och dra våra slutsatser. Vi tittade på flera aspekter: maskinens prestanda, hur den hanterade olika typer av jord, användarvänlighet och energieffektivitet.

Varje produkt fick poäng baserat på dessa kriterier, och dessa poäng kombinerades för att ge en total poäng. Genom att jämföra dessa totala poäng kunde vi rangordna produkterna.

Medan vi hade en klar vinnare som blev bäst i test, kategoriserade vi också andra produkter baserat på specifika behov, som till exempel den bästa jordfräsen för större ytor eller den mest prisvärda.

Hållbarhet och långtidstestning

För att verkligen bedöma en produkts värde, testade vi inte bara dess omedelbara prestanda, utan även dess långvariga hållbarhet.

Detta gjorde vi genom att utsätta varje jordfräs för flera timmars kontinuerlig användning över flera dagar. Vi ville se hur de stod emot slitage, och om de fortfarande presterade lika bra efter flera timmars användning.

Vi fokuserade särskilt på att undersöka tecken på förslitning, felaktigheter eller prestandaförluster. Att köpa en jordfräs är en investering, och det är viktigt att veta att produkten kommer att hålla över tid.

Säkerhet och pålitlighet under testet

Säkerhet är av yttersta vikt när man arbetar med kraftfulla maskiner som en jordfräs. Under vårt test uppmärksammade vi särskilt varje maskins säkerhetsfunktioner, som nödstopp, skyddsskärm och grepp.

Vi testade dessa funktioner flera gånger för att försäkra oss om att de fungerade korrekt. Vi observerade också hur varje produkt reagerade på oväntade situationer, som när den stötte på en sten eller ett annat hinder.

En pålitlig jordfräs bör inte bara utföra sitt arbete väl, utan även skydda användaren från potentiella skador.

Med dessa aspekter i åtanke kunde vi få en helhetsbild av varje produkts förmåga och säkerhet, vilket gjorde det möjligt för oss att utnämna en maskin som bäst i test med fullständigt förtroende.

Tips inför användning av jordfräsar

Tips inför användning av jordfräsar

Innan du dyker in i trädgårdsarbetet med din nyinköpta jordfräs, finns det några viktiga tips att tänka på.

Under vårt test av flera jordfräsar insåg vi snabbt att förberedelse och rätt användning inte bara gör arbetet enklare, utan även effektivare och säkrare. Nedan delar vi med oss av dessa insikter för att hjälpa dig att få bäst möjliga upplevelse med din maskin.

Genomgång av bruksanvisningen

Det första och kanske mest uppenbara tipset är att alltid läsa igenom bruksanvisningen. Under testet märkte vi att varje jordfräs kan ha sina unika funktioner och rekommendationer.

Att vara väl bekant med dessa kan göra en stor skillnad i hur maskinen presterar.

Förbered jorden innan bearbetning

Innan du börjar använda din jordfräs kan det vara en bra idé att granska och förbereda ytan. Plocka bort stora stenar, rötter eller andra hinder.

En ren yta minskar risken för skador på maskinen och ger bättre resultat. Vi märkte under vårt test att de jordfräsar som användes på väl förberedda ytor fungerade smidigare och hade en längre livslängd.

Tänk på jordens kvalitet

Under vårt test observerade vi att jordens kvalitet kan påverka jordfräsens prestanda.

För optimala resultat, överväg att använda planteringsjord, som ofta är lättare att bearbeta och innehåller näringsämnen som kan gynna dina växter.

Använd rätt tillbehör

Det finns flera verktyg och tillbehör som kan komplettera din jordfräs. Under testet upptäckte vi till exempel fördelarna med att använda en jordborr för att förborra hål för större växter eller träd.

En kultivator kan också vara användbar för att finjustera jordens konsistens efter att jordfräsen har gjort sitt jobb.

Prioritera säkerheten

Säkerhet bör alltid komma först. När vi utförde vårt test märkte vi att maskiner med klara och tydliga säkerhetsfunktioner, som nödstopp och skyddsskärmar, presterade bäst.

Se alltid till att använda skyddsutrustning och undvik lösa kläder som kan fastna.

Justera djup och hastighet efter behov

Alla trädgårdar är olika, och ibland kan det krävas justeringar i hur jordfräsen används.

Under testet observerade vi att det bästa resultatet uppnåddes när användaren justerade både djupet och hastigheten baserat på jordens kvalitet och den specifika uppgiften.

Våra viktigaste tips:

 • Läs bruksanvisningen noggrant.
 • Förbered jordytan innan bearbetning.
 • Tänk på jordens kvalitet och överväg användning av planteringsjord.
 • Komplettera med rätt tillbehör, som jordborr och kultivator.
 • Prioritera alltid säkerheten.
 • Justera maskinens inställningar efter behov.

Med dessa tips i åtanke, kan du känna dig trygg med att din jordfräs kommer att ge de bästa möjliga resultaten. Och om du fortfarande är osäker på vilken modell du ska välja, kolla in vår rekommendation för bäst i test.

Vanliga frågor om jordfräsar

Vanliga frågor om jordfräsar 2024

Vad kostar det att köpa en jordfräs?

Priset för en jordfräs varierar beroende på modell, märke och funktioner. Genomsnittskostnaden ligger mellan 1 000 och 10 000 kronor, men professionella modeller kan kosta mer.

Var kan man köpa jordfräs?

Även om det är möjligt att köpa jordfräsar i fysiska butiker, rekommenderas det att shoppa online. Det erbjuder ett större urval och ofta mer detaljerad produktinformation.

Vad kan man göra med en jordfräs?

Med en jordfräs kan man bearbeta marken för att förbereda den för plantering. Den bryter upp kompakt jord, blandar in kompost och gör det lättare för rötter att växa.

Är jordfräs bra?

Ja, en jordfräs är ett effektivt verktyg för trädgårdsarbetet. Den sparar tid, energi och ger bättre förutsättningar för växter att trivas.

När använder man en jordfräs?

En jordfräs används oftast på våren eller tidig höst för att förbereda marken inför plantering eller sådd. Den kan också användas när man vill förbättra jordens kvalitet eller struktur.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen