Den bästa kabelklämman 2023 – Test av kabelklämmor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Cable Clamp Pro Large

Cable Clamp Pro Medium

Cable Clamp Pro Mega

Cable Clamp Pro Small

Klicka här för att se fler kabelklämmor.

Bästa kabelklämman 2023

Att ha en bra kabelklämma är något som både privatpersoner och företag har nytta utav. Att kunna organisera kablar och fästa hängande sladdar. Det finns olika typer av kabelklämmor för alla ändamål och det är väldigt viktigt att du är medveten om vad just du söker för att få den bästa produkten för dina behov. Kabelklämmor är även rätt så prisvärt vilket gör det till en bra investering för de flesta.

Men det är faktiskt svårare att köpa den bästa kabelklämman än man kan tro. Vad det beror på är det faktum att det finns så många viktiga aspekter att ta hänsyn till om man vill hitta den bästa kabelklämman för ens egna ändamål. Dessutom så finns det ett mycket stort antal olika modeller inom olika prisklasser, vilket kan göra det förvirrande att veta vilken man ska välja. Det är även vanligt för onlinebutiker att lyfta fram positiva aspekter med en viss produkt men skymma undan de negativa aspekterna som kanske annars skulle minska deras försäljning.

Det är just därför vi här på hantverksproffset.se har gjort ett stort övergripande test av de bästa kabelklämmorna på marknaden. I samband med vårt test har vi även skapat en köpguide för att du som vill hitta den bästa kabelklämman som är skräddarsydd för just dina ändamål ska kunna göra det utan större problem. Testet och köpguiden för kabelklämmor har vi kunnat skapa genom att läsa igenom stora mängder kundrecensioner och genom att utgå från egna erfarenheter och kunskaper. Efter att du har läst igenom vår köpguide kan vi nästan garantera att du kommer kunna hitta rätt kabelklämma för dig. För dig som bara vill ha den bästa kabelklämman utan att behöva göra det för komplicerat för dig själv så kan du välja via vår tabell ovan.

Köpguide för bäst i test kabelklämma 2023

Att köpa den bästa kabelklämman på nätet kan alltså vara ganska svårt. I och med att det finns så många aspekter att tänka på kan det bli förvirrande när man ska välja. Nedan hittar du därför vår köpguide som vi har sammanställt där du kan hitta allt du behöver veta innan du köper den bästa kabelklämman på nätet. Tänk även på att ta hänsyn till dina egna behov och ändamål. Här är vad du behöver tänka på:

 • Passform
 • Material
 • Färg
 • Storlek
 • Typ av fäste
 • Produktspecifikationer
 • Käftar
 • Mekanism

Passform

En sak som är svår för buntband att göra effektivt är att säkra bandkablar utan att böja dem. För inuti ett datorchassi, väggmonterade rackskåp serverskåpapplikationer och liknande höljen fungerar en platt kabelklämma bäst. Bandkabeln skjuts in i klämman från sidan och hålls på plats av spänningen från klämmans design. Klämman är normalt en kabelhållare med självhäftande baksida.

För effektivt kabelskydd – oavsett om du drar kablar, kabelbuntar eller specialkablar som fiberoptik – ger kabelklämmor många alternativ. För att säkerställa en korrekt passning och kabelklämmainstallation, var noga med att läsa klämtillverkarens instruktioner. När du installerar specialkablar – särskilt med ömtåliga datakablar – se till att du använder rätt klämma för de inblandade kablarna. Följ till exempel installationsriktlinjerna för fiberoptiska kablar för att säkerställa att kablarna inte skadas genom att använda en felaktig kabelböjningsradie.

Material

Kabelklämmor finns i olika utföranden och framför allt i olika material. Å ena sidan finns det ofta modeller av plast. Å andra sidan finns det många modeller av metall eller rostfritt stål. Marknaden erbjuder även kabelklämmor som är gjorda av både plast och metall. Kabelklämmor finns i en mängd olika material och ytbehandlingar men i princip tre typer av material, kolstål, gjutet, aducerat järn och rostfritt stål. Kabelklämmor av kolstål är galvaniserade eller varmförzinkade, den galvaniserade metalltrådsklämman har ett extra zinklager för att förhindra rost och skydda mot repor och tillsatsen av kol motsvarar en ökning av hårdheten och styrkan hos kabelklämmor. G, men kabelklämmor i rostfritt stål är det bästa valet för korrosionsbeständiga applikationer som kan användas för saltvattenmiljöer.

I denna typ av kabelklämma är basen eller sadeln gjord av smitt stål. Tillverkningsprocessen går ut på att värma och hamra klämmorna till önskade former. Riggare använder ofta dessa kabelklämmor för kritiska och tunga applikationer eftersom de är mycket starka. Du kan se dem i vinschlinor, krankablar, lyftlinor, bogserlinor, ställningar, draglinor och till och med förankringar. Basen eller sadeln är gjord av gjutjärn. Eftersom gjutjärn saknar rostfritt ståls metallegenskaper är det inte så starkt. Så de formbara galvaniserade kabelklämmorna är inte särskilt starka. De kan gå sönder vid hård användning. Du kommer att se dem användas i små eller lätta applikationer som stängsel, parameterkablar eller skyddsräcken.

Rostfria kabelklämmor är utan tvekan de bästa. Basen eller sadeln är gjord av rostfritt stål med hög draghållfasthet. De är hållbara och lätta att använda. Du kan hitta dessa kabelklämmor i tillfälliga skyddsräcken, flaggstolpar och andra riggapplikationer utomhus. Egenskaper av rostfritt stålkabelklämmor. Dessa är de mest korrosionsbeständiga kabelklämmorna. Eftersom de är mycket motståndskraftiga mot ytrost, även i saltvattenmiljöer, är de bäst lämpade för utomhusmiljöer. Eftersom rostfritt stål är dyrt är de lite dyra jämfört med andra typer av klämmor.

>>> Kika även in kabelsaxar

Färg

Tillverkarna av kabelklämmor erbjuder också olika färger. De vanligaste modellerna finns i enfärgade. Dessa är vita, svarta eller olika nyanser av grått. Dessa färger är särskilt populära av följande anledning: de kan integreras väl i hemmet och är inte särskilt iögonfallande. Utöver dessa färger finns det även färgglada kabelklämmor. Från rött till grönt till blått, det finns nästan alla färger på marknaden. Utöver denna variation av färger finns det även modeller som är genomskinliga. Dessa är också populära eftersom de integreras väl i rummet.

Storlek

Förutom materialet och färgen spelar även storleken på kabelklämman en avgörande roll. Standardstorleken på kabelklämmor är 8 mm eller 10 mm. Om du vill passa in flera kablar i en kabelklämma bör du välja en större modell. En standardstorlek för detta är en 20 mm kabelklämma. Om du vill lägga en platt kabel bör du välja en mindre modell på 5 mm.

Typ av fäste

En vanlig modell av kabelklämma är den påskruvade typen. Denna finns i både plast och metall. Det finns även en modell för spikning. Demonteringen av denna modell är något svårare. En annan nackdel är att ett hål måste borras för att installera kabelklämman. Det är lättare att fästa och infästningen kan även göras av en lekman utan problem. Den stora fördelen är att inget hål behöver borras i väggen. Dessutom, när du tar bort modellen behöver inget hål putsas igen. Detta är särskilt relevant för hyresrätter.

Produktspecifikationer

Kabelklämmor finns ofta i en mängd olika färger och storlekar för olika applikationer. Viktiga specifikationer att tänka på när du söker efter kabelklämmor inkluderar. Formen och storleken på föremålet eller systemet som säkras. Den maximala diametern avser den maximala diametern på bunten av ledningar och kablar. Om klämman är större än ledningen kan främmande föremål komma in i utrymmet mellan de två delarna kan orsaka skador på grund av nötning. Om röret är större än klämman kan deformation och spänning uppstå på klämmans monteringsfot och potentiellt bryta klämman.

Miljöhänsyn inkluderar: Temperaturområde – Hela det erforderliga området för omgivande driftstemperatur. Viktigt att notera är också om temperaturen kommer att variera eller om den är kontinuerlig. Närvaro av omgivande vätska – Typen av vätska i systemet är viktig liksom om klämman kommer att nedsänkas i eller stänka av denna vätska. Vibrationschock i området. Strukturella överväganden inkluderar: Tillgängligt monteringsområde och utrymme – För att ge bästa strukturella fördelar bör klämfästet placeras på insidan av kurvan. Placeringen av monteringen (inverterad, horisontell, vertikal)- Klämman och röret ska alltid vara i 90° vid installation. Detta kommer att förhindra inbyggd förspänning och klämförvrängning och fel. Vid montering av rörledningar till en vertikal struktur bör bulten vara ovanför röret så att den statiska kraften inte motverkar monteringsfoten.

Käftar

Käftarna är de enda delarna av klämman som kommer i kontakt med träets yta och är en viktig faktor när man väljer rätt klämma. Allt tryck som utövas av klämman överförs till arbetet genom klämytorna på käftarna. Om dessa ytor är små koncentreras trycket till ett mycket litet område och detta kan leda till skada på arbetet om det kläms direkt. Större ytor är mindre benägna att orsaka fördjupningar eftersom de sprider trycket över ett bredare område men inte ger stiftet högtrycksklämning av de mindre klämytorna.

Mekanism

Klämmekanismen i sig har en inverkan på hur mycket tryck som kan utövas på klämman och påverkar även den tid det tar att koppla in klämman. Klämmor med gängade stångmekanismer kan ta längre tid att installera men kombinationen av en stång eller vevat handtag på gängan gör att du kan skruva upp klämman mycket hårt för klämning med mycket högt tryck. Snabbverkande klämmor har ett spakmanövrerat växlingssystem som trycker den rörliga käften på verket. Klämman hålls låst med en spärrmekanism som kan kopplas ur genom att trycka på en avtryckare när du behöver ta bort klämman.

>>> Är du ute efter en kabelvinda? Klicka här!

Lista över de bästa kabelklämmorna 2023

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av kabelklämmor

Kabelklämmorna finns i en mängd olika storlekar och utföranden, samtidigt som du lätt kan hitta skillnaden från utseendet, traditionella kabelklämmor med u-bult, sadel och muttrar, knytnävegrepp, stansad kabelklämma. Gjutna och formbara kabelklämmor kan endast användas under lätta belastningar med relativt lätt belastning, såsom ledstänger, stängsel, skyddsräcken, etc.

Medan den fallsmidda kabelklämman rekommenderas för viktiga, kritiska eller upprätthållande överliggande belastningar, såsom draglinor, stödlinor, byggnadsställningar, etc. De smidda smidda kabelklämmorna kan användas vid kritisk upphängning, fastsättning och fastsättning applikationer för formsmidningsprocessen gör dem starka och mer hållbara och uppvärmnings- och slagstegen gör att deras struktur blir konsekvent och överensstämmer med formen på det smidda föremålet. Simplex- och duplexkabelklämmor är också kända som enkelstämplade trådklämmor och dubbelstämplade kabelklämmor är sammansatta av stämpelplatta, sadel och bultar, har en estetisk design, som används för utomhusbelysning.

Justerbara kabelklämmor

Justerbara kabelklämmor rymmer flera diametrar av kabel eller trådbunt med en klämma eller klämma. Ett exempel är en självhäftande kabelhållare som använder en spärrfunktion för att tillåta flera buntstorlekar att säkert klämmas fast. Dessutom kan klämman öppnas igen utan att skada den. Detta gör att teknikern kan spåra ledningsproblem eller dra om kabeln vid behov. Möjligheten att öppna en kabelklämma igen är en av de viktigaste och mest värdefulla egenskaperna. Det kan åstadkommas på olika sätt. Krok- och ögleklämmor är ganska mångsidiga och deras självhäftande fäste möjliggör snabb och enkel installation av kabelklämman. Nätverkskabelskåp och stödsystemskåp använder ofta dessa klämmor, liksom rackskåp. En krok- och ögleklämma kan vara antingen topp- eller sidoöppning för att matcha höljets design.

Kabelklämmor för ledningsnät

Kabelklämmor för ledningsnät med skruvfäste används ofta för att hjälpa till med fordonsledningsskydd när ledningar buntas ihop med en hylsa, krympslang eller trådlindning. De böjer sig vid öppningen för att möjliggöra enkel installation eller borttagning av trådbuntar. Vissa kabelklämmor har en gångjärnsförsedd låsklämma som möjliggör enkel öppning och säker fastklämning av olika buntar. Den granmonterade låskabelklämman är lätt att installera på olika tjocklekar av panelskivor. För att skydda strömledningar – såsom motorkablar – i väderbeständiga elkapslingar utomhus som används i HVAC-system, hjälper ett självhäftande kabelfäste för 3-trådsledningar till att hålla strömkablarna säkra och otrasslade.

>>> Är du intresserad av byggställningar? Klicka här. 

U-formade kabelklämmor

U-typ- U-formade klämmor kallas också rätvinkliga klämmor. Stödet fästs direkt på en stålbalk via bultar som gängas och fästs i ett plant eller krökt toppstycke. U-typ klämmor används vanligtvis när ledningen (rör genom vilka elkablar kan dras) måste installeras vinkelrätt mot balken. Klämmor av böjtyp, såsom U-typ, rekommenderas inte för trådknippen över 2,5 cm diameter eftersom vikten på trådarna kan överstiga klämmans strukturella kapacitet. En U-formad klämma kallas också en rätvinklig klämma. Den ansluts direkt till en stålbalk via gängade bultar fästa på toppstycket, platt eller krökt. Det används vanligtvis när ledningar måste installeras vinkelrätt mot balkar.

Kant kabelklämmor

Kantklämmor kan fästa ledningar till den tunna kanten av stålbalkar genom att använda käftar för att klämma fast tätt på ledningen. De är väl lämpade för vinkelräta installationer. När du väljer en kantklämma är det viktigt att ta hänsyn till vikten som klämman kan bära per 100 enheter avstånd.

Stålkabelklämmor

Kabelklämma av metall, med fästhål för buntband. Stålkabelklämmor för tuffa miljöer. De rostfria klämmorna i SSPC-serien, i kombination med buntband av metall, möjliggör tillförlitlig fastsättning av kablar, slangar, ledningar och rörledningar i tuffa miljöer, till exempel: Genom att kombinera med buntband upp till 10 mm breda, som är ögla från två sidor, kan en mängd olika buntdiametrar fästas.

Metallkabelklämmorna av rostfritt stål övertygar med sin hållbarhet samt utmärkta kemikalie- och temperaturbeständighet. SAC-seriens metallklämma med böjbart stålfäste är en kostnadseffektiv, självhäftande fästlösning utan buntband. Denna lösning är perfekt för områden som är svåråtkomliga eller där endast självhäftande monteringslösningar får användas – till exempel vid tillverkning av hushållsapparater eller vid husvagnsbyggande. Den självhäftande hylsan säkerställer mycket enkel installation på släta, rena ytor.

Kraftiga kabelklämmor

Beam heavy duty kabelklämma utvecklades ursprungligen för bil- och lastbilsindustrin som ett alternativ till metalllösningar, men kan användas i alla områden där en stark och permanent fästning krävs. Den robusta, kraftiga klämman består av ett polyamidhölje och 30 % glasfiberförstärkning. Balkklämma finns i olika paneltjocklekar och två olika versioner: Kabelklämma utan skum: bör användas för abrasiva ytor som galvaniserade ytor. Kabelklämma med skum: bör användas för släta ytor. Fördelen är att skummet ger vidhäftningsskydd.

Högspänningskabelklämmor

Kapselklämma för högspänningskablar med sin robusta, skyddande kåpa och mjuka insats ger högspänningsklämmor säker och stabil trådhantering. Fördelar i korthet: 2-vägs och 3-vägs clips & klämmor tillgängliga. Ribbad design ger hög hållfasthet. Mjuka insatser skyddar buntningsgodset. Enkel installation, två delar “klickar” ihop eller med gångjärn/vridlås stängningssystem. Standardiserad fixeringsmetod med M6 bult och 5,0 mm/M5 x 14,0 mm med antirotationsstift Dessa fästelement används i områden där högspänningskablar installeras, t.ex. fordons- och annan elfordonsindustri (hybrid- och batterifordon). Kraftiga klämmor finns som en sammansättning av två fästen eller som en enda del med olika stängningsalternativ.

Modulära Omega kabelklämmor

Modular Omega Clips (MOC) klämfamiljen består av 12 olika produktdesigner i olika storlekar som kan kombineras med varandra. Detta möjliggör hundratals modulära konfigurationer – för anpassad kabeldragning som övervinner traditionella routingbegränsningar. Applikationsområde: Speciellt för vätskesystem (bränsle, broms, vakuum, ventilation, kabel och kabelnät, HVAC och värmeledningsapplikationer). För hårda kylvätskeledningar (rostfritt stål), enkel HV-kabelfixering i offentliga elbilar, motoravluftning, återvinning av bränsleångor, batterikylning, AC-ledningar.

I grund och botten särskiljs MOC i två kategorier: MOC CLIP (kombination av flera kabelklämmor) och MOC med CABLE TIE (kombination av kabelklämma och buntband). Patenterad produktdesign ger överlägset grepp och förhindrar oavsiktlig lossning under vibrationer och monteringsoperationer såsom vakuumfyllning. Även om det redan finns hundratals möjliga kombinationer, finns det alltid utrymme för ett nytt konfigurationsalternativ.

Låsbara Omega kabelklämmor

Låsbar Omega Clip, kan kombineras med buntband. Utöver MOC finns även produktfamiljen Locked Omega Clips (LOC) klämmor. Dessa kan inte kopplas modulärt, men erbjuder lika många fördelar. Lägger till försäkran om en 360-graders låsning. Intern justeringsmekanism ger flexibilitet i buntdiametrar. Möjlighet att ta bort bunt och öppna igen för hand. LOC-kabelklämmor kan även kombineras med buntband. Fördelarna här: Det bredaste utbudet av diameterjustering upp till 50 mm. Lägger till försäkran om en 360-graders låsning. Förhindrar axiell glidning längs bunten

Tillämpningar liknar MOC-serien: vätskesystem (bränsle, broms, vakuum, ventilation, kabel och kabelnät, HVAC och värmeledningsapplikationer för drivlinan), kylvätskeledningar (rostfritt stål), HV enkelkabelfixering i EV-bussar, motorventilation, bränsleånga återvinning, batterikylning, AC-ledningar och PV- och solenergiapplikationer.

Vanliga frågor om kabelklämmor

Hur väljer jag en kabelklämma och vad använder jag den till?

Att använda en kabelklämma har några tydliga fördelar jämfört med kabelfästen. Om du till exempel behöver flytta, justera eller lägga till i paketet medan du använder ett fäste med dragkedja, måste du klippa slipsen. Många kabelklämmor kan öppnas för att möjliggöra enkla justeringar. Även om slipsar fortfarande kan användas för buntning, kommer du ofta att upptäcka att du behöver färre av dem när buntar är säkrade med klämmor.

I många fall går det snabbare att bygga en ny kapsling när man använder kabelklämmor. När installationen av trådkabelklämman är klar – styrd av en bra uppsättning layoutdiagram – består kabel- och trådinstallationen av att dra kablarna och ledarna och snäppa dem på plats. Så även om monteringsalternativen är likartade, finns det två stora skillnader mellan ett buntbandsfäste och en trådkabelklämma: enkel kabelinstallation och utbyte, och möjligheten att ställa in trådbuntar på olika höjder.

Få det från en pålitlig tillverkare av rigghårdvara

Det första steget för att välja kabelklämmor är att köpa dem från en pålitlig och välrenommerad riggmaskintillverkare. Det sista du vill är att använda ett defekt eller dåligt klipp. Detta kommer att äventyra säkerheten för din last och din besättning.

Kontrollera alltid bruksanvisningen först

Som du kan se kommer varje kabelklämma med unika egenskaper. Du behöver bruksanvisningen för att förstå när, var och hur man använder kabelklämmorna. Se till att klämmorna åtföljs av respektive användarmanual när du köper.

Tänk på din arbetsmiljö

Vid det här laget vet du att vissa kabelklämmor är mer lämpade för utomhusmiljöer, medan andra inte är det. Tänk därför noga på var du vill använda kabelklämmorna. Till exempel, om det är en tung användning utomhus, skulle rostfria kabelklämmor passa bra.

Tänk på dina lastspecifikationer

Att ta hänsyn till hur stor och tung lasten är också lika viktigt. Tyngre laster kräver starka kabelklämmor som inte går sönder under stress. Du bör inte heller använda klämmor för permanent riggning eller lyft. De är endast lämpade för tillfälliga belastningar.

Genomför expertinspektion

Slutligen är det alltid bättre att få en expert ombord när du handlar efter clips för stålrep. Kanske kan du anlita en ingenjör eller expert med stor erfarenhet från fältet för att hjälpa dig välja rätt typer av klämmor. En expert hjälper dig att ta hänsyn till varje detalj innan du köper. Kom ihåg att om du väljer rätt kabelklämmor direkt, kommer du att spara avsevärd tid och pengar.

Vad är en kabelklämma?

Kabelklämmor används främst för att fästa kablar för att bygga en så kallad kabelkanal. Av denna anledning kallas de ofta också synonymt för fästklämmor. De är en del av den fasta repertoaren av en elektrikers verktygslåda, men används även av lekmän för att hjälpa till vid läggning av kablar. En kabelklämma kan vara gjord av olika material, såsom metall, plast eller rostfritt stål. De finns i olika storlekar och färger. Deras fördel, förutom att fixa en kabel, är att dölja det i vardagsspråket kallade “kabeltrassel”. De skyddar också en kabel från eventuella veck eller skador.

Kabelklämmor möjliggör enkel dragning av en eller flera ledningar eller en eller flera slangar och rör. Trådklämmor används på nästan alla marknader. För dragning längs byggnadsväggar inom bygg- och anläggningssektorn, vid kabelmontage för t.ex. underredeslinjer och kylsystem inom bil- och lastbilsindustrin eller inom sektorn för förnybar energi för tillufts- och frånluftskanaler. Det finns olika buntdiametrar och varianter för olika installationssituationer och det går även att lägga flera kablar i en klämma eller att dra kablar parallellt med varandra.

Om du vill koppla ledningar eller ledningar till varandra vid elinstallation, så finns det de så kallade klämmorna. När de är fastklämda skapar de en permanent förbindelse mellan två kablar. Men klämman kan också lossas igen så att ett system enkelt kan modifieras, repareras eller utökas. Vi använder ofta termen koppla bort eller koppla som synonymer för att ansluta eller koppla bort en enhet från elnätet. Det finns otaliga typer av klämmor, de vanligaste är säkert: DIN-skenaklämmor, styrskåpsklämmor, ljusklämmor och kabelklämmor.

Ytterligare information

Det är en enkel mekanisk anordning. En typisk kabelklämma består av en sadel, U-bult och två sexkantsmuttrar. Denna enkla anordning är lämplig för mindre permanent riggning och lyftapplikationer. Du får aldrig använda kabelklämmor för att tillverka industriella selar. Standarden säger tydligt att riggare inte ska använda mekaniska kabelavslutningar som kräver periodiska justeringar för att skapa slingar. Du måste med andra ord vara försiktig när du använder kabelklämmor. Du kan använda en kabelklämma för att skapa en ändögla för en vinsch- eller krankabel. Du kan också använda den för att bygga perimeterkablar eller öka längden på en stållina som går genom en D-bygel eller ögonbult.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med kabelklämmor?

Kabelklämmor erbjuder vissa fördelar, men nackdelarna bör inte heller ignoreras. I följande avsnitt har vi sammanfattat de viktigaste så att du kan väga upp om en kabelklämma är lönsam som alternativ till en kabelhållare. Den största fördelen med kabelklämmor, förutom att fixera kabeln, är att “kabeltrasslet” går att städa upp. Samtidigt skyddar kabelklämman kablarna. Skador och veck, som ofta uppstår, förhindras därmed. Dessutom finns kabelklämmor kommersiellt tillgängliga till ett relativt lågt pris. Det finns ett brett utbud av modeller på marknaden, olika färger, material och storlekar kan hittas. Framför allt är den självhäftande varianten av en kabelklämma också skonsam mot väggen.

Vissa modeller av kabelklämmor måste skruvas fast. För att göra detta måste en borr först användas för att borra ett hål i väggen.  Ändå bör det noteras att inte varje kabelklämma helt enkelt kan limmas på väggen. Vissa modeller kräver en viss ansträngning för att fästa. Speciellt med modeller som måste skruvas fast måste hål borras i väggen först. Dessa måste putsas in igen när de tas bort.

Hur fäster jag en kabelklämma?

En kabelklämma är faktiskt inte fäst, utan snarare lagd. Installationsprocessen skiljer sig för olika modeller. Vissa är förankrade, andra spikas fast och ytterligare andra limmas helt enkelt fast. Innan du köper kabelklämmor bör du därför ta reda på hur den exakta modellen ska fästas och om du kan behöva hjälp med installationen.

Hur använder jag en kabelklämma?

Hur du använder din kabelklämma beror på vilken typ av kabel du använder och den specifika applikationen. För det mesta kommer du att dra kabeln genom klämman och sedan montera och säkra kabelklämman så att den inte rör sig från sin plats. En kabelklämma har antingen en skruv eller bult på ena sidan och två hål i den andra, vilket innebär att den har tre sidor totalt. Hur du använder din kabelklämma beror på vilken typ av kabel du använder och den specifika applikationen. De flesta kommer att föra kabeln genom klämman och sedan montera och säkra kabelklämman så att den inte flyttar sig från sin plats.

Montering av en kabelklämma – Du kan behöva fästa något på ett föremål, till exempel att montera det på en aluminiumstolpe. För in kabeln i klämman och fäst den sedan ordentligt runt stolpen. Säkra en kabelklämma – Om du till exempel använder en elektrisk ledning kan du enkelt hålla ihop dina kablar med detta verktyg genom att linda den runt flera av dem. Sätt in kabeln i de två hålen i ena änden av klämman och dra sedan åt den runt alla kablar som du vill hålla ihop.

Hur installerar man en kabelklämma?

De flesta kabelklämmor är självförklarande och kan väljas i förväg efter typ av infästning, material, färg eller speciella krav. Det finns kabelklämmor för kanter, för skruvning, med svetsbultar eller med självhäftande bas. Många produkter har en hörbar snap-in-funktion för att säkerställa att produkten är tät och ordentligt stängd. Vissa klämmor med skruvförband och vissa klämmor för återöppning vid underhåll och byte av kablar kräver en skruvmejsel.

Vanligtvis är installationen av kabelklämmor mycket enkel, det finns ett välkänt ordspråk som kan hjälpa dig komma ihåg hur man fäster kabelklämmor, som lyder “sadel aldrig en död häst.” Följ bara rekommendationssätten: Stållinans återvändsgränd (änden på den avskurna sidan) måste komma i kontakt med U-bulten, sedan ska sadeln vara i den spänningsförande änden.

Håll tre eller fler kabelklämmor fästa i änden av kabelns återvändsgränd, avståndet mellan varje kabelklämma bör vara minst 6 gånger kabeldiametern. Dra åt kabelklämman närmast fingerborgsöglan som möjligt, och börja aldrig från den som är längst bort från ögat separat först. Du kan se de korrekta och felaktiga sätten att installera på följande bilder och se hur många. Sadeln ska placeras på den levande änden av stållinan, med U-bulten på återvändsgränden—Kom ihåg det välkända talesättet: “Sadla aldrig en död häst.” Använd minst två eller tre kabelklämmor för att fästa ändarna ordentligt i repets längd, och dra åt muttrarna jämnt en efter en tills det rekommenderade vridmomentet uppnås.

Vad är skruv- och insticksanslutningar?

Syftet med en klämmas livslängd är att möjliggöra god och säker kontakt mellan elektriska ledare. Följaktligen är metoden att fästa varje ledare vid klämman särskilt kritisk för att uppfylla dess syfte. Eftersom lim inte precis skulle vara användbart för fixering, fixeras trådarna alltid mekaniskt. Tidigare användes främst skruvteknik för detta ändamål. Plug-in-teknik blir mer och mer populär nu för tiden.

Vad är en skruvterminal?

Skruvterminaler eller lysterterminaler har en rörformad profil gjord av ett elektriskt ledande material som omges av ett isolerande hölje. Nickelpläterad mässing används ofta som ledande material, medan isoleringskroppen är gjord av plast eller keramik. Profilen är försedd med gängade hål och klämskruvarna skruvas in i dessa. Både enkel- och tvärslitsbultar används som klämskruvar. Tråden som ska anslutas avskalas i lämplig ände, förs in i den ihåliga profilen och fästs med klämskruven. Med denna typ av fixering kan både stela trådar och så kallade tvinnade trådar fixeras. Trådade ledningar är särskilt flexibla elektriska ledare som består av tunna enskilda ledningar. Med dessa särskilt fintrådiga ledare måste så kallade hylsor tillhandahållas för fixering.

Vad är en plug-in terminal?

Med plug-in terminaler fixeras tråden i hållarprofilen med en fjädermekanism. Av denna anledning kallas plug-in plintar ofta också som fjäderbelastade plintar. Anslutningen är elektriskt säker och bygger på principen om självlåsning: hållarvinkeln mot ledaren beräknas på så sätt att fjädern ligger plant mot tråden och motståndet som skapas av friktion förhindrar att ledaren glider eller vrider sig. Att lossa kabeln är lika enkelt som att ansluta den. Den hårda tråden måste roteras och dras ut ur klämman samtidigt.

>>> Är du intresserad av spännband? Klicka här. 

Vilka typer av kabelklämmor finns det?

Inte bara fixeringsmetoden kännetecknar klämmor, utan även den avsedda användningen och antalet klämmor som är anordnade tillsammans är avgörande. Det finns otaliga olika ledare som skiljer sig åt i trådtyp och tvärsnitt och följaktligen finns det ett stort antal plintar. För att säkerställa en säker och permanent fast kontakt måste rätt klämma installeras för varje typ av ledare och varje användningsområde. Men vilka typer av klämmor finns det?

Boxterminaler innehåller flera terminaler på en isolator. De används för så kallade installations- eller kopplingsdosor. Dessa uttag eller uttagsklämmor gör det möjligt att sammanföra flera elledningar. Isoleringskroppen på en lådterminal var tidigare gjord av keramik, varför denna typ av terminal också är känd som ett “klämblock”. Jordklämmor kallas ofta även för PE-klämmor och skapar förutom ledaranslutningen även en anslutning till monteringsskenan. Denna extra anslutning möjliggör anslutning av skyddsledare, från vilka namnet på jordningsterminalen härleds.

Hissklämmor är inte speciellt installerade i hissar, som man kan anta. Hissklämmorna har snarare sitt namn till sin rörliga konsol, som påminner om en hiss och kan flyttas med hjälp av en skruv som fästs i husläget. Flexibla tvinnade kablar kan klämmas direkt utan hylsor och de enskilda ledningarna skadas inte av skruven under fastspänningsprocessen.

Bör jag ha en klämmätare till min kabelklämma och vad bör jag tänka på?

Säkerhet

Det första och främsta du behöver tänka på i en klämmätare är säkerhetsnivån den ger. Detta kan lätt förstås genom att titta på byggmaterialet och enhetens byggkvalitet. Högre total spänning, ström och resistansklassificering enheten har, desto säkrare är den. Dessutom kommer säkra enheter med ett brett utbud av regulatoriska certifieringar och dessa försäkringar skriker om säkerhet.

Klämstorlek

Klämstorleken hänvisar till de öppningsbara ändarna på maskinen som är de faktiska hållarna med vilka du skulle hålla fast i ledaren. Dessa öppningar sträcker sig från enkla 17 mm till cirka 45 mm också. Klämmor finns också i olika storlekar. De kan trimmas upp eller ner på olika storlekar. De är öppna och kan utökas eller dras ihop så att ledaren passar in och är för det mesta handsfree (för att se till att du inte behöver röra ledaren fysiskt, dessutom kommer klämmätare oftast med icke- kontaktspänningsdetektorer som först skulle testa ledningen av dess ledning genom att linda klämman runt den. Så här kontrollerar du kretsen av dess ledning utan att röra den.

Maximal motståndsgräns

Mätt i ohm är resistansen hos en klämmätare ett mått på hur mycket enheten kan stoppa strömflödet. Detta kommer att ge dig en uppfattning om hur svårt det är för strömmen att flyta genom ledaren. De flesta klämmätare kommer med en maximal resistansgräns på cirka minst 4 Kilo Ohm eller så, men det finns modeller med så högt som 10 kilo-ohm också. Om du har att göra med tunga ledningsinstrument, kanske du vill gå med högt motstånd så högt som 20 kilo-ohm också. Om du köper enheten för lokal användning är ett litet motstånd bra.

Bakgrundsbelyst skärm

Eftersom de flesta av dessa elektriska jobb sker i mörka områden, kan det vara svårt att se avläsningarna på skärmarna, så att ha en skärm med bakgrundsbelysning är en fantastisk funktion. Detta kommer att göra mätningen av ledningen mycket lättare. Välj en produkt med bakgrundsbelyst skärm eftersom inte varje skärm på en klämmätare har bakgrundsbelysning. Toppfaktorn för en klämmätare hänvisar till mätningen av den aktuella vågformen. Du kan få detta värde genom att kontrollera med toppvärdet för strömmen mot RMS-värde. Detta är viktigt vid bedömningen av kretsens överbelastningar. Se därför till att du har ett mätvärde för direkt mätning på skärmen för detta värde

Smarta telefoner kompatibilitet

De flesta av dagens digitala DC-tångmätare kommer med kompatibilitet med smartphones via Bluetooth eller nära IR-kommunikation. Detta gör att du kan installera en enkel applikation och du behöver inte vara fysiskt nära enheten eller skärmen för att se mätningarna. Detta är inte bara en mycket säker metod utan också en mycket effektiv sådan eftersom smartphonen också kan hjälpa dig att ställa in och växla maskinen ytterligare för många bekvämligheter. Dessa inkluderar även molnlagring, rapportdelning i realtid och e-postkorrespondens också.

Garanti

Inte varje klämmätare kommer med en garantiklausul eller ett fönster men märkes- och högkvalitativa klämmätare kommer med minst 1 års tillverkargaranti från inköpsdatumet. Några märken går så långt och ger dig till och med en 3-års tillverkargaranti också.

Ampere

Det här hänvisar till hur mycket av strömmen som enheten är och hjälper dig att avgöra hur tung tångmätaren är. En 1000 Ampere-klassad maskin kan vara tung och liten och enheter för hemmabruk eller små projekt kommer med cirka 300 Ampere eller 400 Ampere. Ditt val beror på ditt behov.

Ytterligare tillbehör

En klämmätare med extra tillbehör som ett litet LED-ljus, ett snyggt dammfritt skydd eller några krokodilklämmor eller spetsar skulle vara till stor hjälp mest eftersom du skulle arbeta på ett fält långt borta från din vanliga verktygslåda.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen