Bästa kabelsaxarna 2024 – Test av olika kabelsaxar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Elektrisk

Teng Tools 497

Bahco 0023752

Pela 153641

Milwaukee M12 CC-0

Klicka här för att se fler kabelsaxar.

Att välja rätt verktyg för jobbet är avgörande, särskilt när det gäller att hantera kablar. En bra kabelsax kan göra skillnaden mellan en smidig uppgift och en frustrerande, tidskrävande erfarenhet.

Men med så många valmöjligheter på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är bäst för just dina behov.

I denna artikel kommer vi att ta en närmare titt på olika typer av kabelsaxar, jämföra dem och utföra ett omfattande test för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.

1. Bäst i test – Teng Tools 497

Teng Tools 497 kabelsax

När vi testade Teng Tools 497 var vi verkligen imponerade av dess konstruktion och användarvänlighet. Den här kabelsaxen med rostfria avisoleringsskär för kabelskalning har ett imponerande och tåligt handtag gjort av nylon med 30 % glasfiber. Denna kombination gav en fast och bekväm grepp under användningen, vilket gjorde den mycket enklare att använda.

Saxen är saxformad, vilket ytterligare bidrar till användarvänligheten, och den klipper verkligen bra.

Med en längd på 138 mm och möjligheten att hantera en kabeldiameter upp till 22 mm, kändes den lämplig för en rad olika användningsområden. Dess vikt på 89 gram gjorde den lätt att hantera utan att kännas för lätt eller billigt konstruerad.

Färgkombinationen av röd, svart och silver gav Teng Tools 497 ett snyggt och professionellt utseende, och det syntes tydligt att detta verktyg var designat för att vara såväl praktiskt som estetiskt tilltalande.

Men som med alla verktyg fann vi också en nackdel. Vi märkte att Teng Tools 497 kan behöva oljas då och då för att fortsätta fungera optimalt.

Detta var dock en liten brist som kunde åtgärdas lätt, och det påverkade inte vår övergripande uppskattning av produkten alltför mycket.

Sammanfattningsvis fann vi Teng Tools 497 vara en pålitlig och effektiv kabelsax som skulle passa bra för både proffs och hobbyanvändare. Dess konstruktion och funktion uppfyllde våra förväntningar, och det är klart att det är ett verktyg som är värt investeringen.

Fördelar

 • Robust och tåligt handtag
 • Användarvänlig saxform
 • Lätt och lättmanövrerad
 • Estetiskt tilltalande

Nackdelar

 • Behöver oljas regelbundet

2. Bäst premiumval – Bahco 0023752

Bahco 0023752 kabelsax

Bahco 0023752 kabelsax är en produkt som vi nyligen haft möjligheten att testa, och resultaten var imponerande.

Denna kabelsax, tillverkad av svartoxiderat och rostskyddat specialstål, är skräddarsydd för klippning av telefonkabel med eller utan bärlina, och den klarar av en maximal diameter på 30 mm på kabeln och 6 mm på bärlinan.

Vad som först fångade vår uppmärksamhet var saxens robusta och professionella design. Den röda och svarta färgkombinationen ger den ett skarpt och distinkt utseende, vilket matchar dess högkvalitativa konstruktion.

Med en total längd på 570 mm och en vikt på 1730 g, ger Bahco 0023752 en solid och tillförlitlig känsla.

Under vårt test klippte den väldigt bra, och den hanterade olika typer av kablar med lätthet.

Det pastdoppade handtaget förbättrade greppet och gjorde användningen mer bekväm, även under längre perioder av arbete. Dessutom har saxen stoppklackar som ger ytterligare stabilitet och precision vid klippning.

Detta verktyg marknadsförs som en riktig premium kabelsax, och vår testning bekräftade detta påstående. Men som alltid finns det rum för förbättring, och vi noterade att dess vikt kan vara en utmaning för vissa användare, särskilt om den används över längre tid.

Slutligen visade Bahco 0023752 sig vara ett pålitligt och högpresterande verktyg som lever upp till dess premiumstatus.

Det är uppenbart att den är konstruerad med professionalitet och effektivitet i åtanke, och vi skulle rekommendera den till alla som söker en kvalitetskabelsax.

Fördelar

 • Robust och hållbar konstruktion
 • Klipper väldigt bra
 • Pastdoppade handtag för bättre grepp
 • Maximal kabeldiameter på 30 mm

Nackdelar

 • Något tung för långvarig användning

3. Bäst budgetval – Pela 153641

Pela 153641 kabelsax

Pela 153641 kabelsax är ett verktyg som vi nyligen hade nöjet att testa, och resultatet var överraskande positivt med tanke på dess prisvärdhet.

Denna kabelsax, med greppvänliga, plastade skänklar, är designad för kablar på 38 mm², vilket gör den lämplig för ett brett spektrum av användningsområden.

En av de mest framstående egenskaperna hos Pela 153641 är dess lilla och smidiga design. Med en längd på endast 200 mm är den otroligt lätt att hantera och perfekt för arbeten där utrymme är begränsat. Dess ergonomiska handtag är också skön att hålla i, vilket gör den till en dröm att använda, särskilt under längre arbetspass.

Under vårt test visade Pela 153641 en enkelhet i användning som var både välkomnande och effektiv.

Den klippte genom olika kablar med precision och utan större ansträngning. Dessutom bekräftade vår testning att denna kabelsax inte bara är billig men också bra, vilket är en sällsynt kombination på marknaden.

Däremot finns det en betydande brist som bör nämnas, och det är avsaknaden av fallskyddssäkring. För vissa professionella användare kan detta vara en deal-breaker, eftersom det lägger till en ytterligare riskfaktor vid användning i höga höjder eller under komplexa arbetsförhållanden.

Sammanfattningsvis visade Pela 153641 sig vara en robust och pålitlig kabelsax som överträffade våra förväntningar med tanke på dess pris.

Dess enkelhet, smidighet och ergonomiska design gör den till en utmärkt investering för både hobbyister och professionella användare som inte behöver avancerade skyddsåtgärder.

Fördelar

 • Enkel att använda
 • Smidig och kompakt design
 • Ergonomiskt handtag

Nackdelar

 • Saknar fallskyddssäkring

4. Milwaukee M12 CC-0

Milwaukee M12 CC-0 elektrisk kabelsax

Milwaukee M12 CC-0 är en kabelsax som vi nyligen testade och hittade ganska imponerande i dess prestanda och design. Den drivs med 12V och har 2 hastigheter, vilket ger både flexibilitet och styrka när det gäller klippning av kablar.

Det som verkligen fångade vår uppmärksamhet var dess maximala grenkapacitet på 32 mm och presskraft på 32 kN, vilket säkerställde en effektiv klippning av även de tjockare kablarna.

En av de mest distinkta egenskaperna med Milwaukee M12 CC-0 är dess REDLINK™ elektronik med överbelastningsskydd, vilket säkerställer hållbarhet som är i toppklass. Den automatiska öppningsspaken ger dessutom möjlighet att kapa, ladda om och snabbt upprepa, vilket ökar produktiviteten.

Vi var också imponerade av saxens långa driftstid, som ger upp till 60 kapningar av 4 x 35 mm² kopparkablar per laddning med ett 12V 2Ah batteri.

Dessutom är dess kompakta frontdesign en stor fördel, eftersom den kommer åt kabeln i paneler eller elskåp utan långa handtag som trasslar in sig.

Överlägsen kapkvalitet är en annan aspekt som Milwaukee har betonat med denna modell. Den speciellt designade skären ger ett slätt, runt och installationsklart snitt, vilket minimerar efterarbetet.

En potentiell nackdel som vi noterade under vår testprocess var att väskan inte ingick. Detta kan göra förvaring och transport lite mer besvärlig, och för en professionell användare kan det vara en betydande miss.

Sammanfattningsvis är Milwaukee M12 CC-0 en kabelsax som erbjuder en imponerande blandning av prestanda, användarvänlighet och hållbarhet. Den är en idealisk investering för såväl professionella som hantverkare som behöver ett pålitligt och effektivt verktyg.

Fördelar

 • Överlägsen kapkvalitet
 • Hög kapacitet med 32 mm grenkapacitet
 • Lång driftstid
 • Överbelastningsskydd för ökad hållbarhet

Nackdelar

 • Väska ingår ej

5. Ironside 126202

Ironside 126202 kabelsax

Efter en noggrann testprocess har vi fått möjlighet att undersöka och utvärdera Ironside 126202, en kabelsax som lämpar sig för att klippa mångtrådiga kopparledare. Med en total längd på 240 mm och en maximal kabelarea på 90 mm², visade denna kabelsax upp några anmärkningsvärda egenskaper.

Först och främst har Ironside 126202 skålade skär som är särskilt utformade för skalning. Denna funktion gav en ren och jämn snittyta under våra tester, och vi fann att den kunde klippa genom kablar med lätthet.

Ergonomin hos handtagen var en annan framträdande funktion, vilket möjliggjorde en bekväm och stabil grepp under arbete. De plastisolerade handtagen tillförde en extra säkerhetsnivå som var mycket uppskattad.

Ironside 126202 skiljer sig också från andra liknande verktyg genom sin eleganta svart och silverfärg. Även om färgschemat kanske inte är det mest kritiska för ett verktyg, så tillförde det definitivt en känsla av professionalism och estetik till verktyget.

En nackdel som vi märkte under vårt test var dock kabelsaxens begränsning när det gäller kabelarea. Medan 90 mm² är tillräckligt för de flesta användningar, kan denna begränsning vara ett hinder för vissa specialiserade eller industriella applikationer. För de flesta användare borde detta dock inte vara något problem.

Sammanfattningsvis är Ironside 126202 en tillförlitlig och effektiv kabelsax med många positiva egenskaper. Dess skålade skär, ergonomiska design och plastisolerade handtag gör den till ett attraktivt val för både professionella och hobbyanvändare.

Den kan klara av de flesta arbetsuppgifter, men för de som behöver klippa kablar som överstiger 90 mm², kan det vara klokt att titta på andra alternativ.

Fördelar

 • Skålade skär för ren och jämn snittyta
 • Ergonomiska handtag
 • Plastisolerade handtag för extra säkerhet
 • Estetisk design i svart och silver

Nackdelar

 • Maximal kabelarea på 90 mm² kan vara begränsande
 • Inte lämplig för mycket tunga industriella applikationer

6. Milwaukee M18 One

Milwaukee M18 One kabelsax elektrisk

Milwaukee M18 ONE HCC-201C CU/AL-SET är en kabelsax som vi nyligen hade möjlighet att testa, och vi fann den vara både robust och innovativ. Med en 18 V kolborstfri POWERSTATE™-motor och en presskraft på 53 kN, imponerade denna kabelsax med sin prestanda och funktionalitet.

En av de mest framträdande egenskaperna med M18 ONE är dess FORCE LOGIC™ hydrauliska system, som kapar på mindre än 3 sekunder. Under vårt test klippte kabelsaxen igenom både koppar- och aluminiumkabel upp till 35 mm utan problem.

Det justerbara huvudet på 350° gjorde det också möjligt att komma åt i trånga utrymmen, vilket vi fann vara en stor fördel i komplexa arbetsmiljöer.

Milwaukee® ONE-KEY™-teknologin är en unik funktion som tillåter användaren att följa användningen, motta notiser när service rekommenderas och synka information trådlöst via Molnet. Denna teknologi ger en ökad övervakning och kontroll över verktyget, vilket vi uppskattade mycket.

Dessutom motstår kabelsaxens förseglade elektronik tuffa miljöer med smuts, damm och fukt, något som vi kunde bekräfta genom att använda den i ett antal utmanande arbetsförhållanden.

En nackdel vi stötte på under vårt test var dock kabelsaxens vikt. Med en totalvikt på 3,7 kg med batteriet, kunde den kännas något tung för långvarig användning, vilket kan vara något att tänka på för användare som planerar att använda den under långa arbetspass.

I slutändan fann vi att Milwaukee M18 ONE är en imponerande och välbyggd kabelsax som passar för både professionella och allvarliga hobbyanvändare.

Den kombinerar innovativa funktioner med robust konstruktion och ger en pålitlig prestanda som lever upp till sitt rykte.

Fördelar

 • Kapar på minder än 3 sekunder
 • Justerbart huvud i 350° för åtkomlighet i trånga utrymmen
 • ONE-KEY™-teknologi för förbättrad övervakning och kontroll
 • Förseglad elektronik motstår tuffa miljöer

Nackdelar

 • Maximal kapacitet på 35 mm kan vara begränsande för vissa applikationer

7. Phoenix Contact Cutfox

Phoenix Contact Cutfox kabelsax

Phoenix Contact Cutfox är en vinklad kabelsax som vi nyligen hade möjligheten att testa i en rad olika miljöer och arbetsförhållanden.

Designad för att klippa koppar och aluminium upp till 18 mm i diameter (upp till 50 mm²), stod denna kabelsax upp till våra förväntningar och visade sig vara ett effektivt verktyg för både professionella och entusiaster.

Det första vi la märke till var dess ergonomiska greppform som gjorde arbetet mycket lätthanterligt.

Oavsett om vi använde den i korta eller långa arbetspass, var kabelsaxen bekväm att hålla i, och vi upplevde ingen onödig ansträngning eller trötthet i händerna. Detta kan vara en betydande fördel för de som behöver använda verktyget kontinuerligt.

En annan imponerande aspekt var skärresultatet. CUTFOX kabelsaxen gav verkligen professionella skärresultat, och vi fann att alla särskilt utsatta delar var seghärdade eller specialhärdade, vilket bidrog till dess hållbarhet och effektivitet.

Detta är en faktor som vi tror att många yrkesverksamma kommer att uppskatta, eftersom det kan minska behovet av frekvent underhåll och ersättning av komponenter.

Trots dessa fördelar, upptäckte vi en nackdel med produkten: dess kapacitetsbegränsning. För vissa applikationer kan en maximal diameter på 18 mm vara otillräcklig, och detta kan begränsa användningsområdena för vissa professionella arbeten.

Det är något som potentiella köpare bör ha i åtanke beroende på deras specifika behov.

Sammanfattningsvis är Phoenix Contact Cutfox en pålitlig och högpresterande kabelsax som ger en exceptionell användarupplevelse. Dess ergonomiska design och professionella skärresultat gör den till ett värdefullt tillskott i verktygslådan för både yrkesverksamma och DIY-entusiaster.

Fördelar

 • Ergonomisk greppform
 • Professionella skärresultat
 • Särskilt utsatta delar seghärdade eller specialhärdade
 • Bekväm för långa arbetspass

Nackdelar

 • Ingen medföljande väska eller fodral för förvaring
Hur vi utförde vårt test av kabelsaxar

Hur vi utförde vårt test av kabelsaxar 2024

Att hitta den bästa kabelsaxen för ditt specifika behov kräver noggrann analys och jämförelse av flera produkter på marknaden.

I vårt test fokuserade vi på att utföra en systematisk undersökning med målet att identifiera den produkt som förtjänade titeln “bäst i test”.

Nedan går vi igenom hur vi organiserade och genomförde testet och delar med oss av våra upplevelser och iakttagelser.

Uppställning av vår testmiljö

För att säkerställa att testet skulle genomföras under konsekventa och rättvisa förhållanden, gjorde vi en noggrann uppsättning av testmiljön.

Vi valde en lokal med rätt temperatur och fuktighetsförhållanden, och såg till att ha alla nödvändiga verktyg och material till hands.

Valet av kablar inkluderade olika typer som koppar, aluminium och stål, vilket återspeglade den breda användningen av en kabelsax.

Vår målsättning var att skapa en miljö som simulerade verkliga arbetsförhållanden så nära som möjligt.

Vår detaljerade testprocess

Vårt test inleddes med en grundlig genomgång av varje produkt, inklusive manuell, elektrisk och batteridriven kabelsax.

Vi fastställde specifika parametrar och kriterier som skulle granskas, som komfort, klippkraft och hållbarhet. Processen inkluderade följande steg:

 • Förberedelse av material och verktyg
 • Inspektion av varje kabelsax för initial bedömning
 • Utförande av klipptest med varierande material och tjocklekar
 • Utvärdering av resultaten med betoning på användarvänlighet, klippkvalitet och pris
 • Upprepning av testet för att säkerställa resultatens pålitlighet
 • Sammanställning av data och utnämning av en produkt som “bäst i test”

Utförande av testerna

Vårt team utförde testet på varje kabelsax flera gånger för att säkerställa resultatens noggrannhet.

Varje test tog omkring 10 minuter och inkluderade klippning av olika material och tjocklekar. Vi jämförde de olika produkterna och fokuserade på följande punkter:

 • Hur varje kabelsax presterade under olika förhållanden
 • Om en billig kabelsax kunde jämföras med en dyrare modell
 • Hur bra kabelsaxen fungerade för olika typer av kablar

Här är några ytterligare fakta om vårt test:

 • Totalt testade vi 10 olika kabelsaxar
 • Varje kabelsax genomgick 5 olika tester med olika material
 • Den bästa kabelsaxen valdes utifrån en kombination av prestanda, pris och användarvänlighet

Vår noggranna metod och upplevelse från testet ledde till att vi kunde identifiera den bästa kabelsaxen för de flesta användare, som erbjöd både effektivitet och pålitlighet.

Utvärdering av testresultaten

När vi hade genomfört våra omfattande tester, tog vi oss an uppgiften att noggrant utvärdera resultaten. Vi analyserade varje kabelsax med avseende på klippkraft, användarvänlighet och prisvärdhet.

Genom att kombinera kvantitativa mätningar med våra egna funderingar och erfarenheter från testet, kunde vi skilja de olika produkterna åt. Till exempel jämförde vi hur en billig kabelsax stod sig mot mer kostsamma alternativ.

Vårt mål var att köpa en kabelsax som skulle passa både professionella användare och hobbyister. Slutligen valde vi den bästa kabelsaxen som mest imponerade och förtjänade titeln “bäst i test”.

Hållbarhet och långtidstest

En bra kabelsax ska inte bara prestera väl i ögonblicket utan även stå emot tidens prövningar. Vi utförde långvariga tester för att bedöma produkternas hållbarhet, genom att simulerar år av användning under en kortare tidsperiod.

Varje kabelsax testades med olika material, upprepade gånger, och vi observerade noggrant eventuell slitage eller förändring i prestanda.

Vår uppmärksamhet riktades mot kvaliteten på bladen och eventuell korrosion, och vi kontrollerade hur väl den batteridrivna kabelsaxen behöll sin laddning över tid. Detta gav oss en djup inblick i hur varje produkt skulle prestera långsiktigt.

Säkerhet och pålitlighet under testet

Säkerhet är en av de mest kritiska aspekterna när man ska välja och använda en kabelsax. Under vårt test granskade vi hur säkert och pålitligt varje produkt presterade.

Vi undersökte eventuella säkerhetsfunktioner, som låsmekanismer och isolerade handtag, och vi testade hur produkterna klarade av eventuella störningar eller oväntade situationer.

Särskilt uppmärksammade vi hur den elektriska kabelsaxen reagerade på eventuella strömfluktuationer.

Våra erfarenheter från testet visade att en säker och pålitlig kabelsax inte bara presterade väl i normala förhållanden utan även hade funktioner som skyddade användaren och bibehöll prestandan även när ovanliga situationer uppstod.

Denna del av testet var avgörande för vår slutliga bedömning och hjälpte oss att identifiera den bästa kabelsaxen som kunde hantera både vardagliga uppgifter och mer krävande utmaningar.

Förberedelser innan du använder din kabelsax

Förberedelser innan du använder din kabelsax – Viktiga tips

Användning av en kabelsax kräver viss kunskap och förberedelse för att säkerställa bästa möjliga resultat. Under vår testprocess fann vi att följande tips är särskilt värdefulla för alla som funderar på att köpa en kabelsax.

Våra erfarenheter från testet av olika produkter har givit oss en unik inblick i vad som verkligen gör skillnad.

Känn din kabelsax

För att få bäst möjliga resultat med din kabelsax är det viktigt att förstå dess kapacitet och begränsningar. Under vårt test upptäckte vi att förståelse för produktens egenskaper, som klippkraft och vikt, är avgörande.

Det hjälpte oss att identifiera den bästa kabelsaxen i vårt test. En kabelsökare kan vara ett utmärkt komplement för att lokalisera kablar innan klippning.

Rätt verktyg för jobbet

Det är viktigt att ha rätt verktyg till hands innan du börjar använda din kabelsax. Vi upptäckte under vårt test att en skaltång och en välfylld verktygsväska kan vara avgörande för att jobbet ska gå smidigt.

Det gäller att inte bara köpa en kabelsax, utan att ha allt du behöver för att klara jobbet effektivt och säkert.

Säker användning och förberedelse

Säkerheten kommer alltid först, och vi lade stor vikt vid detta under vårt test. Korrekt klädsel och skyddsutrustning, som handskar och skyddsglasögon, är avgörande.

Vi fann också att en ordentlig planering och inspektion av arbetsområdet, inklusive kabelkanal, bidrog till en säkrare arbetsprocess.

Att investera i en bra kabelsax som har utsetts till bäst i test kan också vara ett steg i rätt riktning mot säker användning.

Underhåll och lagring av din kabelsax

Regelbundet underhåll och rätt förvaring är avgörande för att din kabelsax ska hålla länge. Under vårt test insåg vi att även den bästa kabelsaxen behöver regelbunden rengöring och smörjning.

Att förvara din kabelsax i en verktygsväska hjälper till att skydda den mot skador och förlänger dess livslängd.

Funderingar innan köp

Innan du bestämmer dig för att köpa en kabelsax, bör du tänka på följande punkter som vi identifierade under vårt test:

 • Typ av kabelsax: Vill du ha en elektrisk kabelsax, en batteridriven kabelsax eller en manuell variant?
 • Budget: Finns det en billig kabelsax som uppfyller dina krav, eller behöver du investera mer?
 • Användningsområde: Är det en professionell eller hobbyanvändning?
 • Tillbehör: Behöver du tilläggsverktyg som en skaltång?

Genom att följa dessa tips och fundera över ovanstående punkter, kommer du att få en bättre upplevelse när du använder din kabelsax.

Vårt test har gett oss de kunskaper som behövs för att ge dig den guiden du behöver för att göra ett informerat val och använda din kabelsax på bästa möjliga sätt.

Vanliga frågor om kabelsaxar

Vanliga frågor om kabelsaxar 2024

Vad kostar det att köpa en kabelsax?

Priserna på kabelsaxar varierar beroende på typ och kvalitet. En billig kabelsax kan kosta runt 100 SEK, medan en professionell elektrisk kabelsax kan gå upp till 2000 SEK eller mer.

Var kan man köpa kabelsax?

Kabelsaxar kan köpas både online och i fysiska butiker, men det rekommenderas att köpa online eftersom utbudet där ofta är större och priserna kan vara mer konkurrenskraftiga.

Vad är en kabelsax?

En kabelsax är ett verktyg som används för att klippa olika typer av kablar. Den kan användas i många olika sammanhang, som elektriskt arbete, nätverksinstallation eller hobbyprojekt.

Vilka olika typer av kabelsaxar finns det?

Det finns olika typer av kabelsaxar som manuell, elektrisk och batteridriven kabelsax. Varje typ har sina egna specifika fördelar och användningsområden.

Hur använder man en kabelsax?

För att använda en kabelsax placerar man kabeln mellan saxens blad och klämmer ihop handtagen. Elektriska och batteridrivna kabelsaxar drivs ofta med en knapptryckning.

Vilka material kan man klippa med en kabelsax?

Kabelsaxar kan klippa olika typer av material som koppar, aluminium, stål och även vissa typer av plast och gummikablar.

Hur underhåller man en kabelsax?

Underhåll av en kabelsax innefattar regelbunden rengöring av bladen, smörjning av rörliga delar och skärpning av bladen om det behövs. Att följa tillverkarens anvisningar är viktigt för en lång livslängd.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen