BĂ€sta kabelsaxarna 2022 – Test av olika kabelsaxar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Facom 412.14AVSE

Rennsteig 7001163

Milwaukee M12 CC-0

Knipex 9511165A

Klicka hÀr för att se fler kabelsaxar.

BĂ€sta kabelsaxen 2022

Arbetar du ofta med olika typer av kablar? Är du en elektriker som behöver ett bra verktyg? DĂ„ mĂ„ste du köpa den bĂ€sta kabelsaxen. Med hjĂ€lp av en bra kabelsax sĂ„ kan du enkelt klippa igenom kablar utan nĂ„got motstĂ„nd. Om du har en manuell sax behöver du bara trycka ihop handtaget och sĂ„ klipps kabeln av. Men det blir Ă€nnu enklare med en elektrisk kabelsax, dĂ„ behöver du bara trycka pĂ„ en knapp och sĂ„ gör den jobbet Ă„t dig.

Men det kan dock vara ganska svÄrt att köpa den bÀsta kabelsaxen pÄ nÀtet. PÄ grund av en massa olika saker sÄ blir processen hyfsat svÄr. Det finns till exempel en massa olika modeller av kabelsaxar som i sin tur finns i olika prisklasser. Det kan dÀrför bli svÄrt att hitta vilken som Àr bÀst. Det finns Àven tyvÀrr affÀrer som bara skriver om de positiva sakerna. AffÀrerna tycker om att inte nÀmna de negativa sakerna för att dÄ sÀljer det bÀttre. Men detta gör Àven att man inte fÄr en klar bild av hur bra kabelsaxen faktiskt Àr. Om man inte Àr sÄ insatt kan det dÀrför bli ganska svÄrt.

Men det Àr dÀrför som jag hÀr pÄ Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för kabelsaxar. Det finns nÀmligen nÄgra saker som man ska tÀnka pÄ nÀr man köper en bra kabelsax. Genom att anvÀnda min köpguide som en grund sÄ kommer du enkelt att kunna köpa den bÀsta kabelsaxen. Jag har skapat den hÀr guiden genom att anvÀnda och testa min egen kabelsax. Jag har Àven lÀst igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjÀlp av all den hÀr informationen sammansatte jag en komplex köpguide. Efter att du har lÀst igenom min köpguide sÄ lovar jag att du kan köpa den bÀsta kabelsaxen.

Köpguide kabelsax 2022

Som jag skrev innan kan det alltsÄ vara ganska svÄrt att köpa den bÀsta kabelsaxen pÄ nÀtet. Det finns ju sÄ mycket man mÄste tÀnka pÄ. Men genom att anvÀnda min köpguide kommer det att bli mycket enklare. NÀr man köper en kabelsax sÄ finns det faktiskt nÄgra viktiga saker som man mÄste tÀnka pÄ. Som vanligt Àr det Àven viktigt att du vÀljer utifrÄn dina egna behov. HÀr Àr vad du ska tÀnka pÄ nÀr du köper den bÀsta kabelsaxen:

 • BekvĂ€mlighet
 • Handtag
 • MĂ„ngsidighet
 • Kablar som kan klippas
 • Design
 • Huvudblad
 • Blad
 • Handtag
 • SĂ€kerhet
 • Klippkapacitet
 • Material
 • Storlek och vikt
 • AnvĂ€ndarvĂ€nlighet
 • KlippförmĂ„ga
 • KĂ€ftform
 • Pris
 • Klippdiameter

BekvÀmlighet

Oavsett om du Ă€r ett proffs eller en ivrig hobbyist som anvĂ€nder en kabelsax dagligen, eller en husĂ€gare som letar efter ett verktyg att förvara i garagesatsen, Ă€r komfort det första du ska bedöma nĂ€r du köper en kabelsax. Förutom storleken – som oftare Ă€n inte dikteras av applikationen – bör du kontrollera verktygets balans, dess totala vikt och anvĂ€ndarvĂ€nlighet.

Den bÀsta kabelsaxen mÄste vara ergonomisk och kÀnna sig bekvÀm i handen. Om du har mindre hÀnder, sök efter ett verktyg som du kan hÄlla bekvÀmt.

Detta Àr viktigt inte bara för att det i slutÀndan kommer att avgöra din anvÀndarupplevelse utan ocksÄ för din sÀkerhet. Att klippa kablar eller bultar med en kabelsax som du inte kan hÄlla bekvÀmt Àr faktiskt ett recept pÄ katastrof. För att undvika elektriska stötar, isolera alltid nakna kablar med lite tejp.

Handtag

NÀr det gÀller handtaget mÄste du bedöma tvÄ saker. Dess lÀngd sÄvÀl som Àrmarna, om nÄgon. LÀngden Àr viktig eftersom den överför kraft frÄn operatören till arbetsplatsen. LÀngre handtag ger mer hÀvstÄng, vilket gör kabelsaxen lÀmplig för klippning av tjockare eller hÄrdare kablar.

Ett lÀngre handtag Àr ocksÄ nödvÀndigt för att anvÀnda tillrÀckligt med kraft för tyngre arbetsuppgifter, sÄsom klippbultar eller naglar.

Hantera lÀngden isÀr, en annan sak att vara uppmÀrksam pÄ Àr greppet. Vissa tillverkare sÀljer tÀnger utan gummihylsor pÄ handtagen. De Àr fantastiska om du behöver ett verktyg för att klippa kabel för DIY-projekt eller gitarrstrÀngar. Kom dock ihÄg att metall leder elektricitet. Dessa tÀnger Àr sÄledes inte sÀkra att anvÀnda för smÄ hemreparationer, sÀrskilt om du mÄste justera ett vÀgguttag eller reparera apparater som Àr anslutna till en elkÀlla.

För att förbÀttra sÀkerheten, men ocksÄ komforten, bör du vÀlja ett par kabelsaxar med gummihandtag. Dessa Àrmar ökar komforten och manövrerbarheten samtidigt som de hÄller dig sÀker, oavsett vad du vÀljer att klippa med verktyget.

MĂ„ngsidighet

Sist men inte minst, övervÀga verktygets mÄngsidighet. Kanske den bÀsta kabelsaxen för hemmabruk Àr den avfasade kabelsaxen. Det ger inte de renaste snittet, men det Àr enkelt att anvÀnda, Àven för nybörjare och Àr tillrÀckligt starkt för att tjÀna en mÀngd olika applikationer, frÄn att klippa kablar för konst och hantverk till att justera saker runt ditt hus.

Om du Àr professionell kan du ocksÄ övervÀga att investera i en elektrisk kabelsax. detta verktyg tjÀnar tvÄ syften, vilket ger mer gynnade samtidigt som det hjÀlper dig att spara pengar. Med detta i Ätanke bör du nu kunna vÀlja rÀtt kabelsax Ät dig.

Kablar som kan klippas

Den viktigaste egenskapen hos en kabelsax Àr sÄ klart dess förmÄga att klippa kablarna. Kontrollera tillverkarens specifikationer innan du köper. De flesta verktyg frÄn listan kan inte hantera hÄrda och sladdade kablar eller tjocka kablar. De Àr bÀttre för kÀnsliga jobb som reparation av elektroniska prylar, smycken, klippning av kopparkablar. Endast mycket tunga och hÄllbara instrument kan klippa hÀrdade stÄlkablar som pianokablar.

Design

Liksom alla instrument bör kabelsaxarna vara bekvÀma. Det bÀsta jobbet uppnÄs med skarpa blad och grepp. Spendera nÄgra dollar mer för att investera i ett riktigt hÄllbart verktyg av kolstÄl eller rostfritt stÄl.

Huvudblad

Du mÄste se till att huvudbladen kan vara bra för precision, snabba och korrekta klipp. Leta efter en kabelsax med avancerad spolningsteknik, mikrospetsar och bra fjÀdrar för bÀttre lÄsning.

Blad

Den frÀmsta anledningen till att köpa kabel- eller kabelsax Àr att hjÀlpa mÀnniskor att hantera kapning av kablarna pÄ ett sÀkert sÀtt. Bladen mÄste vara riktigt skarpa och deras vinkelklippning, mittklippning, klippklippning och klippning ska ocksÄ vara bra. Kontrollera om bladen har rena och skarpa blad vid första anvÀndningen. Ta aldrig tÄngen med sega blad eftersom du kan skada dig sjÀlv.

Handtag

De billigaste kabelsaxarna har handtagen gjorda av polymer och plast. För de flesta modeller anvÀnder tillverkarna riktigt hÄrdplast som Àr tÀckt av det gummerade höljet. Greppet ska vara bekvÀmt att förstÄ, Àven om dina handflator Àr feta eller vÄta. Det skulle inte skada om verktyget har vÀrmebestÀndiga handtag. Den ergonomiska formen kan hjÀlpa till att undvika trötthet i handen.

SĂ€kerhet

Detta bör ha högsta prioritet nÀr du köper kabelsaxar. Isolerade saxar garanterar sÀkerhet eftersom de effektivt förhindrar elektriska stötar. Köp kabelsax tillverkade av ett ansett varumÀrke eftersom de kommer att ha tydliga sÀkerhetsbeskrivningar och etiketter. En sÀkerhetsspÀrr eller lÄs hÄller verktyget stÀngt nÀr det inte anvÀnds. Markeringar pÄ handtagen och kÀftarna kan specificera de sÀkerhetsstandarder som klippet uppfyller.

Klippkapacitet

Kabelsaxar Ă€r inte mĂ„ngsidiga och kan inte anvĂ€ndas för olika uppgifter – förutom de som Ă€r speciellt utformade för att vara multifunktionella. BestĂ€m varför du behöver en sax och vĂ€lj sedan ett par som enkelt klipper materialet du tĂ€nker arbeta med. Detta Ă€r det bĂ€sta sĂ€ttet att undvika köparens Ă„nger. Om du arbetar med olika kablar och kablar behöver du olika kabelsax.

Material

De bÀsta kabelsax Àr solida byggda och tillverkade med material som Àr tÄliga mot rost och korrosion. Högkvalitativa saxar Àr gjorda med verktygsstÄl, höghastighetsstÄl eller stÄlplÄt. VerktygsstÄl ger ökad flexibilitet medan höghastighetsstÄl bibehÄller klippan under en lÀngre tid. Kabelsax handtag Àr vanligtvis tÀckta i gummi. Undvik kabelsax med blad som enkelt flisar.

Rost pÄverkar kaparens kapacitet att klippa exakt. LegeringsstÄl, kolstÄl och krom-vanadinstÄl Àr de mest pÄlitliga materialen för korrosionsbestÀndighet. De genomgÄr vanligtvis laser- eller vÀrmebehandling för ökad hÄllbarhet. En speciell belÀggning kan tillsÀttas för att förhindra blÀndning.

Storlek och vikt

Dessa tvĂ„ funktioner avgör hur lĂ€nge du bekvĂ€mt kan anvĂ€nda kabelsax. Saxar med lĂ„nga handtag Ă€r lĂ€ttare att anvĂ€nda eftersom de krĂ€ver mindre kraft. Å andra sidan Ă€r de med korta handtag bĂ€rbara och lĂ€tta att lagra. Tyngre kabelsaxar kan erbjuda mer kraft, men de kan spĂ€nna din hand. Det Ă€r bĂ€st att balansera storlek, vikt och komfort.

AnvÀndarvÀnlighet

Handutmattning Àr ett vanligt problem för mÀnniskor som arbetar med sina hÀnder. Kabelsaxar ska vara enkla att anvÀnda. De bÀsta saxarna har handtag tÀckta med en gummibelÀggning för att skydda dina hÀnder mot trötthet. Blad med en fjÀder för att hÄlla kÀftarna öppna gör repetitivt arbete lÀttare och eliminerar handkramper.

KlippförmÄga

Uttrycket “kabelsaxar” tĂ€cker ett antal verktyg utformade för att klippa igenom ett brett utbud av material, allt frĂ„n tunna elektriska kablar till kraftiga telefonlinjer. Det Ă€r viktigt att leta efter de bĂ€sta kabelsaxarna för ditt jobb. Till exempel Ă€r en stor och skrymmande kabelsax ett dĂ„ligt val att klippa genom smĂ„ kablar, och en kĂ€nslig sax passar inte för extra tjocka kablar.

KĂ€ftform

KÀftformen pÄ ett par kabelsax avslöjar vilken typ av jobb den Àr avsedd för. Kabelsaxar med avsmalnande kÀftar Àr gjorda för att skapa exakta klipp, medan verktyg med breda kÀftar Àr utformade för att klippa genom sÀrskilt tjocka kablar.

Pris

Medan ett billigt par pÄ 300 till 500 kronor kabelsax kan fÄ nÄgra jobb gjort, Àr det en bra investering att betala 500 kronor eller mer för ett par kraftiga saxar om du planerar att anvÀnda dem ofta. De enda personer som sannolikt kommer att betala mycket mer Àn 1 000 kronor för en kabelsax Àr professionella elektriker, och Àven dÄ Àr dessa alternativa specialverktyg som en genomsnittlig person kanske aldrig behöver anvÀnda.

Klippdiameter

Beroende pÄ vilket projekt du arbetar med varierar kablarna i storlek. Vissa kablar Àr tjocka och andra Àr smala. Av denna anledning mÄste du titta pÄ den maximala klippdiametern som en kabelsax erbjuder. Klippdiametern beror ÀndÄ pÄ det projekt du arbetar med.

LÀs ocksÄ >>> Test najmaskin

Hur jag valde bra kabelsaxar

För att göra denna lista var jag tvungen att grÀva igenom en enorm mÀngd av olika kabelsaxar. NÀr listan hade begrÀnsats till 4 stycken, var jag fortfarande tvungen att rangordna dessa verktyg pÄ nÄgot organiserat sÀtt. För att uppnÄ detta sÀtter jag ihop en uppsÀttning vÀrden som du i allmÀnhet kan bedöma ett par kabelsax. De flesta av dessa kriterier Àr ganska tydliga och enkla, medan vissa andra Àr oundvikligen subjektiva som komfort. Förhoppningsvis kan min grundlÀggande uppdelning av hur jag rankade och bedömde saxarna svara pÄ ytterligare frÄgor du kan ha.

SÄ kom ihÄg att ett verktyg med högre ranking kanske inte Àr bÀttre för dig Àn ett verktyg med lÀgre ranking. Om en sax inte kan utföra de uppgifter du har, kommer dessa saxar naturligtvis att vara noll.

Pris

Eftersom denna lista gÄr över ett relativt brett utbud av kabelsax, i ett omfattande prisintervall, var jag tvungna att utvÀrdera detta pÄ en ad hoc-förmÄga jÀmfört med kostnadsförhÄllandet. Som om ett verktyg skulle kunna utföra 80% av samma uppgifter som ett annat verktyg men kosta 50% mindre, skulle det anses ha ett högre vÀrde. Detta system kan bara gÄ sÄ lÄngt, men varje verktyg bedömdes utifrÄn det upplevda vÀrdet som det medförde kontra kostnaden. Verktyg som den elektroniska klipparen som hade en enorm prislapp behövde fÄ siffrorna fuskade lite för att det skulle vara vettigt.

Kraft

Ett vĂ€ldesignat par kabelsax kan göra det enkelt att klippa igenom de tuffaste kablarna. MĂ„nga av verktygen som jag rankade bra var klippare med en hand som fortfarande gjorde det möjligt för hjulspelet att generera betydande kraft med en hand. Bladtyp, klipparmslĂ€ngd och ett antal andra faktorer bidrar alla. Man kan ocksĂ„ tĂ€nka pĂ„ “Hur snabbt klipparna klipp till svĂ„righetsgraden de pĂ„stĂ„r sig kunna hantera.”

Funktioner / design

Även om kabelsax inte Ă€r exakt den typ av verktyg som ska vara funktionstunga, finns det nĂ„gra som fungerar i tillbehören ganska sömlöst. Komfortgrepp, enkla justeringar, LED-lampor – alla dessa Ă€r ett trevligt tillskott nĂ€r ögonblicket uppstĂ„r nĂ€r du behöver dem. Funktioner spelade inte för tungt i utvĂ€rderingarna av kabelsaxen.

Manövrerbarhet / vikt

Detta Àr en annan faktor som Àr lite mindre relevant för kabelsax Àn för andra typer av verktyg. Oavsett, ett par klippare som lÄter dig arbeta i trÄnga utrymmen men ÀndÄ ger dig riklig hÀvstÄng och kraft nÀr kapning Àr ett bra verktyg. För jobb som elektriker som mÄste arbeta i trÄnga utrymmen Àr denna fördel direkt uppenbar.

BekvÀmlighet

Liknar manövrerbarhet, men mer nÀr det gÀller handkomfort snarare Àn uppgiftsassistans. Ett bekvÀmt par grepp kan gÄ lÄngt för att fÄ dig att mÄ bÀttre pÄ timmarna fyra och fem. Komfort hÄller moral hanterbar.

UnderhÄllstips

 • Se till att alla dina blad Ă€r underhĂ„llna och vassa. TrĂ„kiga och slitna kanter kan orsaka ett antal problem och faror.
 • Se till att tĂ€nderna Ă€r rena och vassa. Slitna tĂ€nder kan skapa osĂ€kra förhĂ„llanden.
 • Olja kabelsaxar ofta. Olja pĂ„ gĂ„ngjĂ€rnet gör verktygen enklare att anvĂ€nda.
 • Även om slipning av kabelsax Ă€r lite knepigare Ă€n kabelsaxar, mĂ„ste du se till att dina blad Ă€r förberedda för jobbet. Olja bladen och förvara pĂ„ en torr plats.

SĂ€kerhetstips

 • Ta pĂ„ dig ett ansiktsskydd och skyddsglasögon om det finns potentiella risker som delar av kablar eller flygande partiklar etcetera.
 • Klipp alltid kablar i rĂ€t vinkel men inte frĂ„n sida till sida eller böj kablarna mot klippkanterna.
 • AnvĂ€nd kabelsax med ett greppomfĂ„ng frĂ„n 6 till 9 cm. Detta hjĂ€lper till att förhindra att dina fingrar eller handflator klĂ€mmer nĂ€r du stĂ€nger klippet.
 • AnvĂ€nd justerbara kabelsaxar med ett smalt handgrepp sĂ„ att du kan ta tag i kablarna ordentligt.
 • AnvĂ€nd endast verktyg som Ă€r i gott skick.
 • Se till att klippets kanter Ă€r tillrĂ€ckligt skarpa. Trubbiga och slitna saxar krĂ€ver att du anvĂ€nder mer kraft.
 • Se till att de tandade kĂ€ftarna Ă€r vassa och rena.
 • Slitna eller feta kĂ€ftar ökar kraften som krĂ€vs för att hĂ„lla kabeln, vilket leder till belastningsskador och ökad muskeltrötthet.

Fördelar med kabelsaxar

 • Gör arbetet enklare. Kabelsaxar gör ditt jobb enkelt, sĂ€rskilt nĂ€r du klipp hĂ„rda kablar eller kablar med elektrisk ström. De sĂ€kerstĂ€ller att du anvĂ€nder minimal kraft nĂ€r du klipp. Även om du klipp otaliga kablar varje dag kan du minska tröttheten i handen med en ordentlig kabelsax.
 • FrĂ€mja sĂ€kerheten. Vissa kabelsax har isolerade handtag sĂ„ att du inte blir chockad nĂ€r du arbetar med elektriska kablar.
 • MĂ„ngsidig. Förutom klippning kan kabelsaxar ocksĂ„ komprimera och böja kablar, hĂ„lla fast föremĂ„l, skruva loss bultar och skruvar och krympa kabelkontakter. De Ă€r utformade för att klippa kablar i aluminium, koppar, jĂ€rn, mĂ€ssing och stĂ„l.

BÀsta mÀrken för kabelsaxar

Klein Tools

Detta amerikanska företag grundades 1857 och ligger i Lincolnshire, Illinois. Det tillverkar mÄnga handverktyg under sitt varumÀrke Journeyman. Företaget tillverkar nÀstan alla större typer av handverktyg som anvÀnds inom elektronik-, bygg-, gruv-, telekommunikations- och elindustrin. Dess produkter inkluderar klipp, sax, sax, skruv- och mutterdrivare och verktygspÄsar.

Irwin

Charles Irwin grundade Irwin Auger Bit Company 1885 i Martinsville, Ohio. Företaget Àr mest kÀnt för att skapa Vise-Grip lÄstÀnger. Det Àgs nu av Stanley Black & Decker. Irwins handverktyg och tillbehör till elverktyg Àr mycket populÀra bland hantverkare. Företaget Àr stolt över att uppfylla hantverkarnas behov, sina huvudsakliga kunder.

Stanley

Ursprungligen ett bolag- och dörrvaruföretag, Stanley Works grundades 1843 av Frederick T. Stanley. I mars 2010 gick företaget samman med Black & Decker för att bilda Stanley Black & Decker. Det Àr baserat i New Britain, Conn. Det tillverkar hÄrdvara för hushÄll, industriella verktyg, sÀkerhetsprodukter och lÄs.

Tekton

BelĂ€get i Grand Rapids, Mich., Är Tekton ett familjeĂ€gt företag som producerar handverktyg. Företagets namn hĂ€rstammar frĂ„n ett gammalt grekiskt ord “Tektƍn”, vilket betyder en hantverkare eller hantverkare. Tektons uppdrag Ă€r att se till att de bĂ€sta handverktygen Ă€r tillgĂ€ngliga för alla. Det fokuserar frĂ€mst pĂ„ verktyg som anvĂ€nds för mekaniskt arbete och monteringsarbete.

PrissÀttning pÄ kabelsaxar

 • Under 1 000 kronor: Dessa Ă€r enkla, prisvĂ€rda kabelsax. Deras kvalitet Ă€r inte den bĂ€sta och gĂ„ngjĂ€rnen kan snabbt lossna eller fastna, vilket gör dem omöjliga att anvĂ€nda. Deras blad kan ocksĂ„ bli dĂ„liga snabbt.
 • Över 1 000 kronor: Det hĂ€r Ă€r högkvalitativa kabelsax som kan tjĂ€na olika syften: klippning, krympning och strippning. De flesta tillverkas av stora varumĂ€rken som Klein, Capri Tools och Irwin.

Tips

 • Flytta inte bladen fram och tillbaka för att tvinga den att klippa. Detta kan slöa bladen eller böja dem. ÖvervĂ€g att anvĂ€nda en större och skarpare kabelsax för jobbet.
 • Se till att koppla bort alla elektriska kablar innan du klipper dem. De isolerade handtagen skyddar dig kanske inte mot elektriska stötar.
 • Utför rutinunderhĂ„ll pĂ„ kabelsaxen genom att olja gĂ„ngjĂ€rnen och dra Ă„t fjĂ€dern. Detta förlĂ€nger verktygets livslĂ€ngd.
 • HĂ„ll bladen pĂ„ ett sĂ€kert avstĂ„nd frĂ„n kĂ€ftarna för att undvika att klĂ€mma dig sjĂ€lv. Handtaget Ă€r utformat för att formas i form av din hand och om du Ă€r för nĂ€ra kĂ€ftarna kan din hand glida och du kan bli klĂ€md.

Hur man inte ska anvÀnda en kabelsax

 • Klipp inte material som verktyget inte Ă€r utformat för att klippa. Detta Ă€r ett sĂ€kert sĂ€tt att förstöra klippeggarna. Klipp endast hĂ„rt material med kabelsaxar som Ă€r sĂ€rskilt utformade för Ă€ndamĂ„let.
 • UtsĂ€tt inte nĂ„gon sax för hög vĂ€rme. Det kommer att förstöra bladens temperament och göra verktyget vĂ€rdelöst.
 • LĂ„t inte nĂ„gon kabelsax komma i kontakt med vatten. Om det gör det, torka det omedelbart för att förhindra att rost skadar det.
 • AnvĂ€nd inte en kabelsax som hammare. AnvĂ€nd en hammare istĂ€llet.
 • FörlĂ€ng aldrig saxens lĂ€ngd för att öka hĂ€vstĂ„ngen. AnvĂ€nd istĂ€llet ett större par som Ă€r utformat för att klippa material som lĂ€ttare eller mindre verktyg inte kan klippa.
 • Böj inte hĂ„rd stĂ„lkabel med kabelsaxar som inte Ă€r avsedda för Ă€ndamĂ„let. Om du gör det tvingas kĂ€ftarna ur linje genom att böja dem eller skada vridpunkten.

LÀs ocksÄ >>> BÀst i test vÀggslip

Vanliga frÄgor om kabelsaxar

Vem behöver en kabelsax?

Kabelsaxar Àr ett anvÀndbart verktyg, men de Àr inte nödvÀndiga. För de flesta Àr de ett fyllnadsverktyg, perfekt för att klippa av band, klippa av bandet frÄn ett paket, förkorta inramningskabeln eller trimma den exponerade Ànden av en liten spik eller brad. Det hÀr Àr inte uppgifter som de flesta gör varje dag, men de kan vara frustrerande med fel verktyg.

De flesta kabelsaxar (i det storleksintervall jag testade) har kapacitet att klippa standardkabel, men för effektivitet anvÀnder de flesta elektriker istÀllet nÄltÄng. NÄltÄng kombinerar kabelklippning med en lÄng, smal rÀckvidd och förmÄgan att krulla Ànden av kabeln, allt i ett verktyg. Nackdelen Àr att klippeggarna Àr pÄ baksidan av kÀftarna, nÀra svÀngningen, sÄ att de inte kan göra snitt i trÄnga flÀckar och de fungerar inte för att klippa kabelband eftersom den lÄnga nÀsan kommer i vÀgen.

Varför behöver du en kabelsax?

Kabelsaxar Ă€r oumbĂ€rliga. De klipp inte bara metall – kabel, skruvar, till och med bultar – de kombineras nĂ€stan alltid med tĂ„ng, ett verktyg som utövar klĂ€mkraft pĂ„ ett litet omrĂ„de sĂ„ att du kan hĂ„lla, vrida, vrida eller böja metall och andra material. De Ă€r inte bara praktiska för regelbundet underhĂ„ll och speciella projekt, de kan vara livrĂ€ddande i en nödsituation, frĂ„n skarvning i en reparation av en trasig jordkabel till att dra en splinter ur tĂ„n. Det Ă€r dĂ€rför du behöver mer Ă€n en.

Vad behöver jag veta nÀr jag ska köpa en kabelsax?

Som nĂ€stan alla verktyg finns det ingen “bĂ€sta” uppsĂ€ttning kabelsax / tĂ„ng. FrĂ„ga dig sjĂ€lv vad du kommer att göra med det och köp sedan det bĂ€sta för dina behov – se ovan för en grundlĂ€ggande översikt över tĂ€nger och anvĂ€ndningsomrĂ„den.

En annan faktor Ă€r kvalitet. Med obegrĂ€nsad budget skulle du köpa kvalitetsverktyg i Sverige eller Tyskland med livstidsgarantier varje gĂ„ng, men alla har en budget att hĂ„lla sig till. Jag rekommenderar att du köper de bĂ€sta verktygen du har rĂ„d om du anvĂ€nder dem tillrĂ€ckligt för att bryta dem – avancerade verktyg har livstidsgarantier eftersom de sĂ€llan gĂ„r sönder. Billiga verktyg har begrĂ€nsade eller inga garantier eftersom de som sĂ€ljer dem vet att de kommer att göra det sĂ„ smĂ„ningom.

Det Àr dÀrför om du anvÀnder ett verktyg mycket, skaffa ett bra, sÀrskilt kabelsaxar och tÀnger. Billigare versioner stÀmmer inte bra, orsakar trötthet i handen, blir sega snabbare och gÄr sönder under milt missbruk Som allt annat fÄr du vad du betalar för.

Hur ska du anvÀnda en kabelsax?

En kabelsax har en sekvens av mĂ€rkta hĂ„l i vilken form instrumentet tar, som matchar de vanliga typerna av saxar – vanligtvis 10-gauge till 20-gauge. Den klipp sig exakt genom plastisoleringsmaterialet utan att förstöra kopparkabeln nĂ€r du matar in kabeln i rĂ€tt hĂ„l och drar i handtagen pĂ„ verktyget. Enheten elimineras sedan och fixerar kabelisoleringen med en av tvĂ„ tekniker.

Det Àr viktigt att notera att antingen fasta eller strÀngade former av kopparkabel Àr allmÀnt tillgÀngliga. I diameter Àr kabel nÄgot större Àn massiv kabel av samma mÀtare. Kabelsaxar har ofta tvÄ uppsÀttningar siffror som anger storleken pÄ stripperhÄlen, av denna anledning. HÄlet markerat för 10-gauge massiv kabel, till exempel, behöver samma spricka som du bör anvÀnda för en 12-gauge kabel. Var noga med att se till att du anvÀnder rÀtt uppsÀttning markeringar för den typ av kabel som du klipp.

Även om olika tillverkare erbjuder flera varianter av verktyget, för varje instrument, Ă€r metoden för att ta bort kablar i stort sett densamma.

För det konventionella verktyget eller kombinationsverktyget, anvÀnd en sÄdan klippteknik:

 • BestĂ€m mĂ€tare och typ av kabel. MĂ€taren pĂ„ kopparkabeln som ska avlĂ€gsnas Ă€r kĂ€nd. Du hittar detta i en NM-kabel pĂ„ den yttersta manteln som lĂ€nkar ihop flera kablar. Till att börja med, med ett nummer som 12/2, Ă€r kabelmĂ€taren (i det hĂ€r fallet 12) det första numret. Observera Ă€ven om stark eller strĂ€ngad koppar Ă€r kabeln;
 • Montera kabeln till instrumentet. Matcha kabelmĂ€taren med hĂ„let pĂ„ kabelavdragaren som Ă€r korrekt numrerad. Det hĂ€r steget Ă€r viktigt: om du vĂ€ljer ett hĂ„l som Ă€r för stort kommer det inte att klippa isoleringen helt och du kommer att ha svĂ„rt att ta bort det; om du vĂ€ljer ett hĂ„l som Ă€r för kort kan kabeln vara helt nickad eller till och med kapad;
 • Öppna verktyget och sĂ€tt pĂ„ kabeln. Öppna handtaget pĂ„ avdragaren. ”Placera” kabeln genom rĂ€tt hĂ„l pĂ„ ena foten. Skjut handtagen försiktigt ihop tills de inte kan röra sig lĂ€ngre. Isolering pĂ„ kabeln kommer att klippa genom Ă„tgĂ€rden;
 • Vrid eventuellt. Om kabelisoleringen inte Ă€r helt kapad kan kabeln inuti hĂ„let (eller kabelavdragaren tvĂ€rs över kabeln, beroende pĂ„ vilket som Ă€r lĂ€ttast) behöva roteras försiktigt. Du behöver inte rotera lĂ„ngt: i en riktning och tillbaka, bara en kvart varv;
 • För att avlĂ€gsna isoleringen, tvinga kabelavdragaren in i den kapade Ă€nden av kabeln. Rörelsen Ă€r som att ta av en strumpa. Att applicera tummen pĂ„ handen som hĂ„ller i kabeln, tycker vissa anvĂ€ndare att det Ă€r lĂ€ttast att köra mot instrumentet, medan den andra handen hĂ„ller verktygshandtagen tĂ€tt stĂ€ngda; Du bör ta bort isoleringen nĂ€r kabeln gĂ„r genom spĂ„ret. Om randverktygen Ă€r sega, tills isoleringen Ă€r helt avskuren, kan de behöva rullas runt eller fram och tillbaka.

Hur ska du öppna en kabelsax?

Öppna stripparnas kĂ€ftar och sĂ€tt in kabelĂ€nden i motsvarande spĂ„r. Det finns tvĂ„ uppsĂ€ttningar etiketter i varje spĂ„r som indikerar olika storlekar eftersom solid kabels yttre dimension inte Ă€r densamma som kabelad kabel. KlĂ€m fast pĂ„ kabeln med kĂ€ftarna och dra.

Är det sĂ€kert att klippa en kabelkabel?

Kablar och telefonkablar har ingen ström, sÄ det Àr sÀkert att klippa dem. Det Àr dock viktigt att inte klippa in en kraftkabel. Om det till exempel Àr en vanlig gammal koaxialkabel som anvÀnds för kabel-TV, och du Àr sÀker pÄ att du inte kommer att anvÀnda den och att tÀckningen har kopplats bort helt, kommer den inte heller att bryta nÄgra hyres- eller belÀggningsförhÄllanden, du kan vara kunna anvÀnda kabelsaxar för att klippa den.

Kan du klippa en kabel som inte leder ström?

Ja. Jo det kan du. AnvÀnd en kabelsax för kabel, tÄng eller en enkel sax. Om det brukade vara en strömkabel mÄste du se till att det först inte gÄr nÄgon ström. Du kan lappa den med krympslang om höljet pÄ din kabel tappar kontakten. Ett par bitar krympslang som Àr 1,25 tum lÄnga klipps noggrant. Placera lite kisellim dÀr anslutningarna i vardera Ànden korsar kabeln.

Skjut slangen över kabeln tills kislet torkar och skyddar alla Àndar dÀr sladden nÄr kontakterna. Genom att placera den över en tÀndare, gnugga av kvarvarande silikon och krympa slangen. Se till att tÀndaren inte Àr för nÀra att bÀra. Du vill inte att repet smÀlter. Försök anvÀnda en hÄrtork vid maximal vÀrmeinstÀllning för att krympa röret om du anvÀnder en tÀndare som skrÀmmer dig.

Är tĂ€nger och kabelsaxar samma instrument?

MÄnga mÀnniskor har svÄrt att skilja diagonaltÀnger frÄn andra klippmetoder. Skillnaden mellan diagonala tÀnger och böjda kabelkabelsaxar Àr i allmÀnhet inte förstÄtt för dem. TÄng Àr handhÄllna enheter som anvÀnds för att fÀsta och hÄlla fast föremÄl, samt för att klippa och böja visst material, sÄsom metall. Det Àr nödvÀndigt att anvÀnda kÀftarna pÄ en tÄng eftersom de Àr avsedda att hantera vissa saker som kan vara för ömtÄliga för att du ska kunna bÀra med fingertopparna.

För att bryta en kabel behövs specifikt diagonaltÀnger. De har olika titlar, som sidotÄng, sidoklippande tÄng eller nÄltÄng. Eftersom det finns flera olika typer av tÀnger Àr folk vanligtvis förbryllade eftersom varje form ska anvÀndas för en eller flera yrken. De kan inte bara klippa metallen, till skillnad frÄn saxpar, men de bildar ocksÄ fördjupningar och kilar i kabeln.

Kan kabelsaxar klippa igenom metall?

Ju bredare saxen Ă€r, desto lĂ€ngre klipp kommer de att skapas med nĂ„gon form av metallklipp. Elektriska saxar har tĂ€nder i vertikal rörelse som fungerar. Med hög hastighet tillĂ„ter dessa saxar raka klippningar i metall. Ett V-format blad som klipper stora kablar har bra blad. Dessa kraftiga kabelsaxar Ă€r tillverkade av slitstarkt förstĂ€rkt stĂ„l och kan anvĂ€ndas för bĂ„de kapning av 1⁄4-tums rostfritt stĂ„l och galvaniserade flygkablar.

Diagonala kabelsax har vanligtvis diamantformade spetsar, kan anvÀndas för kabel- och metallklippning och appliceras av snickare sÄvÀl som elektriker.

Hur tar man bort en kabel utan en kabelsax?

Om det inte finns nÄgon klippare Àr det möjligt att applicera en bÄgfil för att klippa kabel. För ett sÄ rent snitt som möjligt vill du applicera ett blad med ett högt tÀnder per tum (TPI) -nummer. Att anvÀnda en bÄgfil för att klippa kabel Àr svÄrt, oavsett TPI-antalet, sÄvida inte kabeln har en stor diameter.

Ska jag tÀnka pÄ priset nÀr jag köper en kabelsax?

Kabelsaxar Ă€r vanligtvis ganska billiga verktyg – de flesta kostar under 1 000 kronor. Trots multifunktionsinstrument kan du nĂ€r som helst köpa avancerade saxar. Priset Ă€r inte den viktigaste faktorn att tĂ€nka pĂ„ vid denna tidpunkt.

Kan jag vÀssa en vanlig kabelsax?

Ja, det Àr möjligt att vÀssa en vanlig kabelsax med en diamantslip eller en slÀt fil. Det krÀver dock mycket precision och skicklighet för att slipa bladen för att fÄ en jÀmn kant och undvika att skada dig sjÀlv. Det Àr svÄrt att vÀssa de flesta premiumsaxar som har smala kÀftar om du inte Àr professionell.

Vad Àr ESD-sÀkra kabelsaxar?

Elektrostatisk urladdning, eller ESD-kabelsaxar, Àr utformade för att förhindra skador pÄ kÀnsliga elektroniska kretsar. De Àr vanligtvis smÄ och skyddar ocksÄ anvÀndaren mot elektrisk stöt genom att lÄta laddningen flöda ut genom handtagen.

Vad Àr skillnaden mellan en kabelavdragare och kabelsax?

En kabelavdragare ser ut som en sax med ett hÄl i mitten och anvÀnds vanligtvis för att ta bort isolering pÄ elektriska kablar. De eliminerar behovet av att anvÀnda tÀnderna för att ta bort isoleringen. En kabelsaxar har skarpa kÀkar, en platt spets och sax-handtag. Det anvÀnds vanligtvis för att göra rena klipp pÄ aluminium-, jÀrn-, koppar- och stÄlkablar. Den kan ocksÄ anvÀndas som en avisolering, men bara om du vet hur du ska vinkla klippet.

Borde jag vÀssa min kabelsax?

De flesta kabelsaxar slipas lÀtt med hjÀlp av en jÀmn fil. Vissa avancerade tillverkare av kabelsaxar inkluderar renoveringstjÀnster vid varje köp, vilket ocksÄ kan inkludera slipning av verktyget. SÄ ja, du borde vÀsa din sax om du Àr professionell.

Ska man köpa en ESD-sÀker kabelsax?

Ja det borde du! ESD Àr en förkortning för elektrostatisk urladdning, och ESD-sÀkra kabelsaxar Àr utformade för att lÄta den hÀr lilla laddningen skingras ofarligt i verktygets handtag. Den hÀr praktiska funktionen skyddar bÄde kÀnsliga enheter och anvÀndaren.

Är det viktigt att kabelsaxen Ă€r enkel att anvĂ€nda?

Vissa kabelsaxar innehÄller designelement för att göra ditt jobb mer effektivt, inklusive sÄdana med lÄnga handtag för att ge ytterligare hÀvstÄng, eller en fjÀder som tvingar bladen tillbaka efter varje klipp för att minska handspÀnningen. TÀnk pÄ din handstyrka och de jobb du planerar att arbeta med nÀr du vÀljer ett par kabelsax. Du borde alltsÄ köpa en kabelsax som Àr enkel att anvÀnda.

Ska jag tÀnka pÄ sÀkerhet?

Vissa kabelsaxar Àr utformade med tanke pÄ anvÀndarens sÀkerhet och har funktioner som en lÄsmekanism som hÄller kÀftarna stÀngda eller en mÀngd olika sÀkerhetsmarkeringar som anger vilka slags material bladen Àr avsedda att anvÀndas med. Det Àr viktigt att du köper en kabelsax som Àr sÀker.

Är materialet viktigt?

Även om majoriteten av kabelsax Ă€r gjorda av naturligt robust stĂ„l bör specialister som söker efter avancerade verktyg övervĂ€ga saxar som anvĂ€nder höghastighetsstĂ„l för att bibehĂ„lla sin klippa lĂ„ngt lĂ€ngre eller verktyg som behandlas med hĂ€rdare för ytterligare lĂ„ngvarig hĂ„llbarhet.

Vad Àr en kabelsax för flygplan?

Med allt detta i Ätanke, hur Àr det med kabelsax för flygplan?

Flygkabel Àr en vanlig typ av metallkablar. Den har flera hundra kablar av metallkablar vÀvda ihop pÄ ett sÄdant sÀtt att en extremt hÄllbar mekanisk kabel skapas.

Å ena sidan Ă€r detta uppenbarligen ett utmĂ€rkt val nĂ€r det gĂ€ller att vĂ€lja robusta kabealternativ. Å andra sidan, om du nĂ„gonsin behöver klippa av kablarna av nĂ„gon anledning, kanske traditionella kabelsaxar inte Ă€r tillrĂ€ckligt starka för att hantera uppgiften.

Det Àr dÀr flygplans kabelsax kommer in. Dessa kabelsax tenderar mot den tunga sidan av spektrumet och kan dÀrmed klippa igenom flygkablar.

Dessutom kan de göra det utan att rippa eller klippa kabeln i frÄga. Detta Àr bra, för att göra detta kan lÀmna ojÀmna kanter, vilket kan vara farligt och mycket oönskat.

Varför behöver jag en kabelsax av hög kvalitet?

Om du arbetar inom antingen el- eller snickeribranschen Àr det troligt att kabel- eller kabelsax Àr nödvÀndiga för att utföra nÄgra av de grundlÀggande uppgifterna i ditt arbete.

Om du arbetar som elektriker behöver du en kabelsax som kan ta bort kablar. Detta Àr nödvÀndigt för alla typer av omarbetningsprojekt.

Dessutom kommer du att vilja kabelsax som kan klippa genom elektriska kablar. Inte alla kabelsax kan göra detta pÄ ett sÀkert sÀtt.

Som sÄdan bör du alltid lÀsa beskrivningen för att se om kabelklipparna i frÄga Àr isolerade och rensade för kapning av strömförande kablar.

Sedan finns det kabelsax som Àr avsedda för snickare. Dessa kan vara ett utmÀrkt val för klippning av koppar och aluminium, vilket ofta krÀvs av bÄde snickare och elektriker.

Dessutom Àr vissa kabelsax utformade för att kunna kapa stÄl. De brukar krÀva mycket mer styrka Àn din genomsnittliga sax, men det Àr dÀrför tillrÄdligt att lÀsa i förvÀg för att se om en viss enhet kan detta.

Slutligen Àr kabelsax nödvÀndiga för att uppnÄ snabba, rena klippningar genom alla typer av metallytor. Detta Àr sÀrskilt nödvÀndigt nÀr det gÀller ett material som flygkabel. Som sÄdan Àr specialiserade kabelsax för flygplan mycket viktiga för bÄde elektriker och snickare.

Slutligen finns det faktum att kabelsax kan klippa igenom starka metallmaterial med större precision Àn de flesta andra alternativ. Om du behöver göra snygga, exakta kapningar kommer det troligtvis att behövas kabelsax.

Av alla dessa skÀl Àr det viktigt att ha ett eller flera par kabelsax som kan klippa igenom koppar, aluminium, stÄl och elektriska kablar.

Vad Àr det bÀsta sÀttet att klippa stÄlkablar?

Det korta svaret hÀr Àr, som faststÀllt, att anvÀnda den bÀsta kabelsaxen för att fÄ jobbet gjort.

Det lÀngre svaret Àr att vÀlja rÀtt kabelsax för jobbet och se till att du anvÀnder kraft pÄ ett sÄdant sÀtt att du klipp av metallkablarna i frÄga utan att riva den.

Grova, rivande rörelser kan orsaka rivning, vilket i sin tur kan orsaka ojÀmna kanter, vilket kan utgöra en sÀkerhetsrisk och en verklig huvudvÀrk för jobb som krÀver rena klippningar genom metallkablar.

En av de viktigaste sakerna att ta hÀnsyn till nÀr det gÀller att klippa stÄl rent Àr möjligheten att lÄsa enheten pÄ plats. Du vill inte att kÀftarna ska röra sig överallt medan du klipp.

Det Àr dÀrför mycket viktigt att du hittar en kabelsax som kan lÄsa pÄ plats. Vissa saxar kan lÄsas pÄ plats genom att vrida pÄ en mutter eller ratt.

Dessutom kommer du att vilja se till att du köper en kabelsax som kan klippa igenom stÄl. Saxar som kan klippa igenom stÄl kommer typiskt att sÀga att de kan klippa genom galvaniserade material.

Ska man tÀnka pÄ vilka kabeltyper en kabelsax kan klippa?

Innan du övervÀger en kabelsax mÄste du veta vilka typer av kablar du kommer att arbeta med. Vissa kabelsax Àr utformade för att klippa igenom pansarstÄl, medan andra endast Àr lÀmpliga för aluminium och koppar. Av denna anledning Àr det viktigt att övervÀga vilken typ av kabel du ska klippa. Dessutom kanske du vill ha mer Àn en kabelsax till hands, speciellt om du arbetar med kablar med olika material och diametrar.

NÀr jag vÀljer en kabelsax, ska jag tÀnka pÄ storlek?

NÀr du vÀljer den bÀsta kabelsaxen, se till att klippstorleken kan klippa diametern pÄ de kablar du arbetar med. Kapning av en koaxialkabel skiljer sig vÀldigt mycket frÄn att klippa en stor och tjock strömkabel. Du kan bara anvÀnda specifika kabelsaxar för specifika kablar.

Borde man bry sig om hur kabelsaxen fungerar?

Även om denna faktor inte Ă€r ett problem nĂ€r du klipp en övergiven kabel, Ă€r det viktigt att övervĂ€ga hur bra den kan klippas nĂ€r du installerar nya kablar. Till exempel, om du vill klippa en rundformad kabel, försöker du med alla medel att behĂ„lla formen. Men om kabeln komprimeras vid kapning kan kabelns elektriska egenskaper förĂ€ndras. Detta kan göra det svĂ„rt nĂ€r du installerar kontakter. DĂ€rför Ă€r plattkantade blad idealiska för att platta ut kablar medan konturerade blad kan bibehĂ„lla den runda formen pĂ„ en kabel.

Är komfort och isolering viktigt?

Handtaget pÄ din kabelsax avgör hur lÀnge du kan anvÀnda den. De flesta kabelsax har vinylskydd eller mjuka plasthandtag för ökad komfort medan du arbetar. Du mÄste ocksÄ se till att din sax Àr vÀl isolerad mot elektrisk stöt.

Ska man tÀnka pÄ konstruktionen?

Med mÄnga olika modeller av kabelsaxar som finns pÄ marknaden kan det vara en skrÀmmande uppgift att vÀlja rÀtt för jobbet. Men kvalitet skiljer dem alla frÄn varandra. FÄ en solid kabelsax frÄn en vÀlkÀnd tillverkare och lÀs recensioner frÄn andra köpare.

LÀs ocksÄ >>> SpÀrrskaft test

Dela med dina vÀnner
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top