Bästa kabelsaxarna 2023 – Test av olika kabelsaxar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Facom 412.14AVSE

Rennsteig 7001163

Milwaukee M12 CC-0

Knipex 9511165A

Klicka här för att se fler kabelsaxar.

Bästa kabelsaxen 2023

Arbetar du ofta med olika typer av kablar? Är du en elektriker som behöver ett bra verktyg? Då måste du köpa den bästa kabelsaxen. Med hjälp av en bra kabelsax så kan du enkelt klippa igenom kablar utan något motstånd. Om du har en manuell sax behöver du bara trycka ihop handtaget och så klipps kabeln av. Men det blir ännu enklare med en elektrisk kabelsax, då behöver du bara trycka på en knapp och så gör den jobbet åt dig.

Men det kan dock vara ganska svårt att köpa den bästa kabelsaxen på nätet. På grund av en massa olika saker så blir processen hyfsat svår. Det finns till exempel en massa olika modeller av kabelsaxar som i sin tur finns i olika prisklasser. Det kan därför bli svårt att hitta vilken som är bäst. Det finns även tyvärr affärer som bara skriver om de positiva sakerna. Affärerna tycker om att inte nämna de negativa sakerna för att då säljer det bättre. Men detta gör även att man inte får en klar bild av hur bra kabelsaxen faktiskt är. Om man inte är så insatt kan det därför bli ganska svårt.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för kabelsaxar. Det finns nämligen några saker som man ska tänka på när man köper en bra kabelsax. Genom att använda min köpguide som en grund så kommer du enkelt att kunna köpa den bästa kabelsaxen. Jag har skapat den här guiden genom att använda och testa min egen kabelsax. Jag har även läst igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av all den här informationen sammansatte jag en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du kan köpa den bästa kabelsaxen.

Köpguide kabelsax 2023

Som jag skrev innan kan det alltså vara ganska svårt att köpa den bästa kabelsaxen på nätet. Det finns ju så mycket man måste tänka på. Men genom att använda min köpguide kommer det att bli mycket enklare. När man köper en kabelsax så finns det faktiskt några viktiga saker som man måste tänka på. Som vanligt är det även viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa kabelsaxen:

 • Bekvämlighet
 • Handtag
 • Mångsidighet
 • Kablar som kan klippas
 • Design
 • Huvudblad
 • Blad
 • Handtag
 • Säkerhet
 • Klippkapacitet
 • Material
 • Storlek och vikt
 • Användarvänlighet
 • Klippförmåga
 • Käftform
 • Pris
 • Klippdiameter

Bekvämlighet

Oavsett om du är ett proffs eller en ivrig hobbyist som använder en kabelsax dagligen, eller en husägare som letar efter ett verktyg att förvara i garagesatsen, är komfort det första du ska bedöma när du köper en kabelsax. Förutom storleken – som oftare än inte dikteras av applikationen – bör du kontrollera verktygets balans, dess totala vikt och användarvänlighet.

Den bästa kabelsaxen måste vara ergonomisk och känna sig bekväm i handen. Om du har mindre händer, sök efter ett verktyg som du kan hålla bekvämt.

Detta är viktigt inte bara för att det i slutändan kommer att avgöra din användarupplevelse utan också för din säkerhet. Att klippa kablar eller bultar med en kabelsax som du inte kan hålla bekvämt är faktiskt ett recept på katastrof. För att undvika elektriska stötar, isolera alltid nakna kablar med lite tejp.

Handtag

När det gäller handtaget måste du bedöma två saker. Dess längd såväl som ärmarna, om någon. Längden är viktig eftersom den överför kraft från operatören till arbetsplatsen. Längre handtag ger mer hävstång, vilket gör kabelsaxen lämplig för klippning av tjockare eller hårdare kablar.

Ett längre handtag är också nödvändigt för att använda tillräckligt med kraft för tyngre arbetsuppgifter, såsom klippbultar eller naglar.

Hantera längden isär, en annan sak att vara uppmärksam på är greppet. Vissa tillverkare säljer tänger utan gummihylsor på handtagen. De är fantastiska om du behöver ett verktyg för att klippa kabel för DIY-projekt eller gitarrsträngar. Kom dock ihåg att metall leder elektricitet. Dessa tänger är således inte säkra att använda för små hemreparationer, särskilt om du måste justera ett vägguttag eller reparera apparater som är anslutna till en elkälla.

För att förbättra säkerheten, men också komforten, bör du välja ett par kabelsaxar med gummihandtag. Dessa ärmar ökar komforten och manövrerbarheten samtidigt som de håller dig säker, oavsett vad du väljer att klippa med verktyget.

Mångsidighet

Sist men inte minst, överväga verktygets mångsidighet. Kanske den bästa kabelsaxen för hemmabruk är den avfasade kabelsaxen. Det ger inte de renaste snittet, men det är enkelt att använda, även för nybörjare och är tillräckligt starkt för att tjäna en mängd olika applikationer, från att klippa kablar för konst och hantverk till att justera saker runt ditt hus.

Om du är professionell kan du också överväga att investera i en elektrisk kabelsax. detta verktyg tjänar två syften, vilket ger mer gynnade samtidigt som det hjälper dig att spara pengar. Med detta i åtanke bör du nu kunna välja rätt kabelsax åt dig.

Kablar som kan klippas

Den viktigaste egenskapen hos en kabelsax är så klart dess förmåga att klippa kablarna. Kontrollera tillverkarens specifikationer innan du köper. De flesta verktyg från listan kan inte hantera hårda och sladdade kablar eller tjocka kablar. De är bättre för känsliga jobb som reparation av elektroniska prylar, smycken, klippning av kopparkablar. Endast mycket tunga och hållbara instrument kan klippa härdade stålkablar som pianokablar.

Design

Liksom alla instrument bör kabelsaxarna vara bekväma. Det bästa jobbet uppnås med skarpa blad och grepp. Spendera några dollar mer för att investera i ett riktigt hållbart verktyg av kolstål eller rostfritt stål.

Huvudblad

Du måste se till att huvudbladen kan vara bra för precision, snabba och korrekta klipp. Leta efter en kabelsax med avancerad spolningsteknik, mikrospetsar och bra fjädrar för bättre låsning.

Blad

Den främsta anledningen till att köpa kabel- eller kabelsax är att hjälpa människor att hantera kapning av kablarna på ett säkert sätt. Bladen måste vara riktigt skarpa och deras vinkelklippning, mittklippning, klippklippning och klippning ska också vara bra. Kontrollera om bladen har rena och skarpa blad vid första användningen. Ta aldrig tången med sega blad eftersom du kan skada dig själv.

Handtag

De billigaste kabelsaxarna har handtagen gjorda av polymer och plast. För de flesta modeller använder tillverkarna riktigt hårdplast som är täckt av det gummerade höljet. Greppet ska vara bekvämt att förstå, även om dina handflator är feta eller våta. Det skulle inte skada om verktyget har värmebeständiga handtag. Den ergonomiska formen kan hjälpa till att undvika trötthet i handen.

Säkerhet

Detta bör ha högsta prioritet när du köper kabelsaxar. Isolerade saxar garanterar säkerhet eftersom de effektivt förhindrar elektriska stötar. Köp kabelsax tillverkade av ett ansett varumärke eftersom de kommer att ha tydliga säkerhetsbeskrivningar och etiketter. En säkerhetsspärr eller lås håller verktyget stängt när det inte används. Markeringar på handtagen och käftarna kan specificera de säkerhetsstandarder som klippet uppfyller.

Klippkapacitet

Kabelsaxar är inte mångsidiga och kan inte användas för olika uppgifter – förutom de som är speciellt utformade för att vara multifunktionella. Bestäm varför du behöver en sax och välj sedan ett par som enkelt klipper materialet du tänker arbeta med. Detta är det bästa sättet att undvika köparens ånger. Om du arbetar med olika kablar och kablar behöver du olika kabelsax.

Material

De bästa kabelsax är solida byggda och tillverkade med material som är tåliga mot rost och korrosion. Högkvalitativa saxar är gjorda med verktygsstål, höghastighetsstål eller stålplåt. Verktygsstål ger ökad flexibilitet medan höghastighetsstål bibehåller klippan under en längre tid. Kabelsax handtag är vanligtvis täckta i gummi. Undvik kabelsax med blad som enkelt flisar.

Rost påverkar kaparens kapacitet att klippa exakt. Legeringsstål, kolstål och krom-vanadinstål är de mest pålitliga materialen för korrosionsbeständighet. De genomgår vanligtvis laser- eller värmebehandling för ökad hållbarhet. En speciell beläggning kan tillsättas för att förhindra bländning.

Storlek och vikt

Dessa två funktioner avgör hur länge du bekvämt kan använda kabelsax. Saxar med långa handtag är lättare att använda eftersom de kräver mindre kraft. Å andra sidan är de med korta handtag bärbara och lätta att lagra. Tyngre kabelsaxar kan erbjuda mer kraft, men de kan spänna din hand. Det är bäst att balansera storlek, vikt och komfort.

Användarvänlighet

Handutmattning är ett vanligt problem för människor som arbetar med sina händer. Kabelsaxar ska vara enkla att använda. De bästa saxarna har handtag täckta med en gummibeläggning för att skydda dina händer mot trötthet. Blad med en fjäder för att hålla käftarna öppna gör repetitivt arbete lättare och eliminerar handkramper.

Klippförmåga

Uttrycket “kabelsaxar” täcker ett antal verktyg utformade för att klippa igenom ett brett utbud av material, allt från tunna elektriska kablar till kraftiga telefonlinjer. Det är viktigt att leta efter de bästa kabelsaxarna för ditt jobb. Till exempel är en stor och skrymmande kabelsax ett dåligt val att klippa genom små kablar, och en känslig sax passar inte för extra tjocka kablar.

Käftform

Käftformen på ett par kabelsax avslöjar vilken typ av jobb den är avsedd för. Kabelsaxar med avsmalnande käftar är gjorda för att skapa exakta klipp, medan verktyg med breda käftar är utformade för att klippa genom särskilt tjocka kablar.

Pris

Medan ett billigt par på 300 till 500 kronor kabelsax kan få några jobb gjort, är det en bra investering att betala 500 kronor eller mer för ett par kraftiga saxar om du planerar att använda dem ofta. De enda personer som sannolikt kommer att betala mycket mer än 1 000 kronor för en kabelsax är professionella elektriker, och även då är dessa alternativa specialverktyg som en genomsnittlig person kanske aldrig behöver använda.

Klippdiameter

Beroende på vilket projekt du arbetar med varierar kablarna i storlek. Vissa kablar är tjocka och andra är smala. Av denna anledning måste du titta på den maximala klippdiametern som en kabelsax erbjuder. Klippdiametern beror ändå på det projekt du arbetar med.

Läs också >>> Test najmaskin

Hur jag valde bra kabelsaxar

För att göra denna lista var jag tvungen att gräva igenom en enorm mängd av olika kabelsaxar. När listan hade begränsats till 4 stycken, var jag fortfarande tvungen att rangordna dessa verktyg på något organiserat sätt. För att uppnå detta sätter jag ihop en uppsättning värden som du i allmänhet kan bedöma ett par kabelsax. De flesta av dessa kriterier är ganska tydliga och enkla, medan vissa andra är oundvikligen subjektiva som komfort. Förhoppningsvis kan min grundläggande uppdelning av hur jag rankade och bedömde saxarna svara på ytterligare frågor du kan ha.

Så kom ihåg att ett verktyg med högre ranking kanske inte är bättre för dig än ett verktyg med lägre ranking. Om en sax inte kan utföra de uppgifter du har, kommer dessa saxar naturligtvis att vara noll.

Pris

Eftersom denna lista går över ett relativt brett utbud av kabelsax, i ett omfattande prisintervall, var jag tvungna att utvärdera detta på en ad hoc-förmåga jämfört med kostnadsförhållandet. Som om ett verktyg skulle kunna utföra 80% av samma uppgifter som ett annat verktyg men kosta 50% mindre, skulle det anses ha ett högre värde. Detta system kan bara gå så långt, men varje verktyg bedömdes utifrån det upplevda värdet som det medförde kontra kostnaden. Verktyg som den elektroniska klipparen som hade en enorm prislapp behövde få siffrorna fuskade lite för att det skulle vara vettigt.

Kraft

Ett väldesignat par kabelsax kan göra det enkelt att klippa igenom de tuffaste kablarna. Många av verktygen som jag rankade bra var klippare med en hand som fortfarande gjorde det möjligt för hjulspelet att generera betydande kraft med en hand. Bladtyp, klipparmslängd och ett antal andra faktorer bidrar alla. Man kan också tänka på “Hur snabbt klipparna klipp till svårighetsgraden de påstår sig kunna hantera.”

Funktioner / design

Även om kabelsax inte är exakt den typ av verktyg som ska vara funktionstunga, finns det några som fungerar i tillbehören ganska sömlöst. Komfortgrepp, enkla justeringar, LED-lampor – alla dessa är ett trevligt tillskott när ögonblicket uppstår när du behöver dem. Funktioner spelade inte för tungt i utvärderingarna av kabelsaxen.

Manövrerbarhet / vikt

Detta är en annan faktor som är lite mindre relevant för kabelsax än för andra typer av verktyg. Oavsett, ett par klippare som låter dig arbeta i trånga utrymmen men ändå ger dig riklig hävstång och kraft när kapning är ett bra verktyg. För jobb som elektriker som måste arbeta i trånga utrymmen är denna fördel direkt uppenbar.

Bekvämlighet

Liknar manövrerbarhet, men mer när det gäller handkomfort snarare än uppgiftsassistans. Ett bekvämt par grepp kan gå långt för att få dig att må bättre på timmarna fyra och fem. Komfort håller moral hanterbar.

Underhållstips

 • Se till att alla dina blad är underhållna och vassa. Tråkiga och slitna kanter kan orsaka ett antal problem och faror.
 • Se till att tänderna är rena och vassa. Slitna tänder kan skapa osäkra förhållanden.
 • Olja kabelsaxar ofta. Olja på gångjärnet gör verktygen enklare att använda.
 • Även om slipning av kabelsax är lite knepigare än kabelsaxar, måste du se till att dina blad är förberedda för jobbet. Olja bladen och förvara på en torr plats.

Säkerhetstips

 • Ta på dig ett ansiktsskydd och skyddsglasögon om det finns potentiella risker som delar av kablar eller flygande partiklar etcetera.
 • Klipp alltid kablar i rät vinkel men inte från sida till sida eller böj kablarna mot klippkanterna.
 • Använd kabelsax med ett greppomfång från 6 till 9 cm. Detta hjälper till att förhindra att dina fingrar eller handflator klämmer när du stänger klippet.
 • Använd justerbara kabelsaxar med ett smalt handgrepp så att du kan ta tag i kablarna ordentligt.
 • Använd endast verktyg som är i gott skick.
 • Se till att klippets kanter är tillräckligt skarpa. Trubbiga och slitna saxar kräver att du använder mer kraft.
 • Se till att de tandade käftarna är vassa och rena.
 • Slitna eller feta käftar ökar kraften som krävs för att hålla kabeln, vilket leder till belastningsskador och ökad muskeltrötthet.

Fördelar med kabelsaxar

 • Gör arbetet enklare. Kabelsaxar gör ditt jobb enkelt, särskilt när du klipp hårda kablar eller kablar med elektrisk ström. De säkerställer att du använder minimal kraft när du klipp. Även om du klipp otaliga kablar varje dag kan du minska tröttheten i handen med en ordentlig kabelsax.
 • Främja säkerheten. Vissa kabelsax har isolerade handtag så att du inte blir chockad när du arbetar med elektriska kablar.
 • Mångsidig. Förutom klippning kan kabelsaxar också komprimera och böja kablar, hålla fast föremål, skruva loss bultar och skruvar och krympa kabelkontakter. De är utformade för att klippa kablar i aluminium, koppar, järn, mässing och stål.

Bästa märken för kabelsaxar

Klein Tools

Detta amerikanska företag grundades 1857 och ligger i Lincolnshire, Illinois. Det tillverkar många handverktyg under sitt varumärke Journeyman. Företaget tillverkar nästan alla större typer av handverktyg som används inom elektronik-, bygg-, gruv-, telekommunikations- och elindustrin. Dess produkter inkluderar klipp, sax, sax, skruv- och mutterdrivare och verktygspåsar.

Irwin

Charles Irwin grundade Irwin Auger Bit Company 1885 i Martinsville, Ohio. Företaget är mest känt för att skapa Vise-Grip låstänger. Det ägs nu av Stanley Black & Decker. Irwins handverktyg och tillbehör till elverktyg är mycket populära bland hantverkare. Företaget är stolt över att uppfylla hantverkarnas behov, sina huvudsakliga kunder.

Stanley

Ursprungligen ett bolag- och dörrvaruföretag, Stanley Works grundades 1843 av Frederick T. Stanley. I mars 2010 gick företaget samman med Black & Decker för att bilda Stanley Black & Decker. Det är baserat i New Britain, Conn. Det tillverkar hårdvara för hushåll, industriella verktyg, säkerhetsprodukter och lås.

Tekton

Beläget i Grand Rapids, Mich., Är Tekton ett familjeägt företag som producerar handverktyg. Företagets namn härstammar från ett gammalt grekiskt ord “Tektōn”, vilket betyder en hantverkare eller hantverkare. Tektons uppdrag är att se till att de bästa handverktygen är tillgängliga för alla. Det fokuserar främst på verktyg som används för mekaniskt arbete och monteringsarbete.

Prissättning på kabelsaxar

 • Under 1 000 kronor: Dessa är enkla, prisvärda kabelsax. Deras kvalitet är inte den bästa och gångjärnen kan snabbt lossna eller fastna, vilket gör dem omöjliga att använda. Deras blad kan också bli dåliga snabbt.
 • Över 1 000 kronor: Det här är högkvalitativa kabelsax som kan tjäna olika syften: klippning, krympning och strippning. De flesta tillverkas av stora varumärken som Klein, Capri Tools och Irwin.

Tips

 • Flytta inte bladen fram och tillbaka för att tvinga den att klippa. Detta kan slöa bladen eller böja dem. Överväg att använda en större och skarpare kabelsax för jobbet.
 • Se till att koppla bort alla elektriska kablar innan du klipper dem. De isolerade handtagen skyddar dig kanske inte mot elektriska stötar.
 • Utför rutinunderhåll på kabelsaxen genom att olja gångjärnen och dra åt fjädern. Detta förlänger verktygets livslängd.
 • Håll bladen på ett säkert avstånd från käftarna för att undvika att klämma dig själv. Handtaget är utformat för att formas i form av din hand och om du är för nära käftarna kan din hand glida och du kan bli klämd.

Hur man inte ska använda en kabelsax

 • Klipp inte material som verktyget inte är utformat för att klippa. Detta är ett säkert sätt att förstöra klippeggarna. Klipp endast hårt material med kabelsaxar som är särskilt utformade för ändamålet.
 • Utsätt inte någon sax för hög värme. Det kommer att förstöra bladens temperament och göra verktyget värdelöst.
 • Låt inte någon kabelsax komma i kontakt med vatten. Om det gör det, torka det omedelbart för att förhindra att rost skadar det.
 • Använd inte en kabelsax som hammare. Använd en hammare istället.
 • Förläng aldrig saxens längd för att öka hävstången. Använd istället ett större par som är utformat för att klippa material som lättare eller mindre verktyg inte kan klippa.
 • Böj inte hård stålkabel med kabelsaxar som inte är avsedda för ändamålet. Om du gör det tvingas käftarna ur linje genom att böja dem eller skada vridpunkten.

Läs också >>> Bäst i test väggslip

Vanliga frågor om kabelsaxar

Vem behöver en kabelsax?

Kabelsaxar är ett användbart verktyg, men de är inte nödvändiga. För de flesta är de ett fyllnadsverktyg, perfekt för att klippa av band, klippa av bandet från ett paket, förkorta inramningskabeln eller trimma den exponerade änden av en liten spik eller brad. Det här är inte uppgifter som de flesta gör varje dag, men de kan vara frustrerande med fel verktyg.

De flesta kabelsaxar (i det storleksintervall jag testade) har kapacitet att klippa standardkabel, men för effektivitet använder de flesta elektriker istället nåltång. Nåltång kombinerar kabelklippning med en lång, smal räckvidd och förmågan att krulla änden av kabeln, allt i ett verktyg. Nackdelen är att klippeggarna är på baksidan av käftarna, nära svängningen, så att de inte kan göra snitt i trånga fläckar och de fungerar inte för att klippa kabelband eftersom den långa näsan kommer i vägen.

Varför behöver du en kabelsax?

Kabelsaxar är oumbärliga. De klipp inte bara metall – kabel, skruvar, till och med bultar – de kombineras nästan alltid med tång, ett verktyg som utövar klämkraft på ett litet område så att du kan hålla, vrida, vrida eller böja metall och andra material. De är inte bara praktiska för regelbundet underhåll och speciella projekt, de kan vara livräddande i en nödsituation, från skarvning i en reparation av en trasig jordkabel till att dra en splinter ur tån. Det är därför du behöver mer än en.

Vad behöver jag veta när jag ska köpa en kabelsax?

Som nästan alla verktyg finns det ingen “bästa” uppsättning kabelsax / tång. Fråga dig själv vad du kommer att göra med det och köp sedan det bästa för dina behov – se ovan för en grundläggande översikt över tänger och användningsområden.

En annan faktor är kvalitet. Med obegränsad budget skulle du köpa kvalitetsverktyg i Sverige eller Tyskland med livstidsgarantier varje gång, men alla har en budget att hålla sig till. Jag rekommenderar att du köper de bästa verktygen du har råd om du använder dem tillräckligt för att bryta dem – avancerade verktyg har livstidsgarantier eftersom de sällan går sönder. Billiga verktyg har begränsade eller inga garantier eftersom de som säljer dem vet att de kommer att göra det så småningom.

Det är därför om du använder ett verktyg mycket, skaffa ett bra, särskilt kabelsaxar och tänger. Billigare versioner stämmer inte bra, orsakar trötthet i handen, blir sega snabbare och går sönder under milt missbruk Som allt annat får du vad du betalar för.

Hur ska du använda en kabelsax?

En kabelsax har en sekvens av märkta hål i vilken form instrumentet tar, som matchar de vanliga typerna av saxar – vanligtvis 10-gauge till 20-gauge. Den klipp sig exakt genom plastisoleringsmaterialet utan att förstöra kopparkabeln när du matar in kabeln i rätt hål och drar i handtagen på verktyget. Enheten elimineras sedan och fixerar kabelisoleringen med en av två tekniker.

Det är viktigt att notera att antingen fasta eller strängade former av kopparkabel är allmänt tillgängliga. I diameter är kabel något större än massiv kabel av samma mätare. Kabelsaxar har ofta två uppsättningar siffror som anger storleken på stripperhålen, av denna anledning. Hålet markerat för 10-gauge massiv kabel, till exempel, behöver samma spricka som du bör använda för en 12-gauge kabel. Var noga med att se till att du använder rätt uppsättning markeringar för den typ av kabel som du klipp.

Även om olika tillverkare erbjuder flera varianter av verktyget, för varje instrument, är metoden för att ta bort kablar i stort sett densamma.

För det konventionella verktyget eller kombinationsverktyget, använd en sådan klippteknik:

 • Bestäm mätare och typ av kabel. Mätaren på kopparkabeln som ska avlägsnas är känd. Du hittar detta i en NM-kabel på den yttersta manteln som länkar ihop flera kablar. Till att börja med, med ett nummer som 12/2, är kabelmätaren (i det här fallet 12) det första numret. Observera även om stark eller strängad koppar är kabeln;
 • Montera kabeln till instrumentet. Matcha kabelmätaren med hålet på kabelavdragaren som är korrekt numrerad. Det här steget är viktigt: om du väljer ett hål som är för stort kommer det inte att klippa isoleringen helt och du kommer att ha svårt att ta bort det; om du väljer ett hål som är för kort kan kabeln vara helt nickad eller till och med kapad;
 • Öppna verktyget och sätt på kabeln. Öppna handtaget på avdragaren. ”Placera” kabeln genom rätt hål på ena foten. Skjut handtagen försiktigt ihop tills de inte kan röra sig längre. Isolering på kabeln kommer att klippa genom åtgärden;
 • Vrid eventuellt. Om kabelisoleringen inte är helt kapad kan kabeln inuti hålet (eller kabelavdragaren tvärs över kabeln, beroende på vilket som är lättast) behöva roteras försiktigt. Du behöver inte rotera långt: i en riktning och tillbaka, bara en kvart varv;
 • För att avlägsna isoleringen, tvinga kabelavdragaren in i den kapade änden av kabeln. Rörelsen är som att ta av en strumpa. Att applicera tummen på handen som håller i kabeln, tycker vissa användare att det är lättast att köra mot instrumentet, medan den andra handen håller verktygshandtagen tätt stängda; Du bör ta bort isoleringen när kabeln går genom spåret. Om randverktygen är sega, tills isoleringen är helt avskuren, kan de behöva rullas runt eller fram och tillbaka.

Hur ska du öppna en kabelsax?

Öppna stripparnas käftar och sätt in kabeländen i motsvarande spår. Det finns två uppsättningar etiketter i varje spår som indikerar olika storlekar eftersom solid kabels yttre dimension inte är densamma som kabelad kabel. Kläm fast på kabeln med käftarna och dra.

Är det säkert att klippa en kabelkabel?

Kablar och telefonkablar har ingen ström, så det är säkert att klippa dem. Det är dock viktigt att inte klippa in en kraftkabel. Om det till exempel är en vanlig gammal koaxialkabel som används för kabel-TV, och du är säker på att du inte kommer att använda den och att täckningen har kopplats bort helt, kommer den inte heller att bryta några hyres- eller beläggningsförhållanden, du kan vara kunna använda kabelsaxar för att klippa den.

Kan du klippa en kabel som inte leder ström?

Ja. Jo det kan du. Använd en kabelsax för kabel, tång eller en enkel sax. Om det brukade vara en strömkabel måste du se till att det först inte går någon ström. Du kan lappa den med krympslang om höljet på din kabel tappar kontakten. Ett par bitar krympslang som är 1,25 tum långa klipps noggrant. Placera lite kisellim där anslutningarna i vardera änden korsar kabeln.

Skjut slangen över kabeln tills kislet torkar och skyddar alla ändar där sladden når kontakterna. Genom att placera den över en tändare, gnugga av kvarvarande silikon och krympa slangen. Se till att tändaren inte är för nära att bära. Du vill inte att repet smälter. Försök använda en hårtork vid maximal värmeinställning för att krympa röret om du använder en tändare som skrämmer dig.

Är tänger och kabelsaxar samma instrument?

Många människor har svårt att skilja diagonaltänger från andra klippmetoder. Skillnaden mellan diagonala tänger och böjda kabelkabelsaxar är i allmänhet inte förstått för dem. Tång är handhållna enheter som används för att fästa och hålla fast föremål, samt för att klippa och böja visst material, såsom metall. Det är nödvändigt att använda käftarna på en tång eftersom de är avsedda att hantera vissa saker som kan vara för ömtåliga för att du ska kunna bära med fingertopparna.

För att bryta en kabel behövs specifikt diagonaltänger. De har olika titlar, som sidotång, sidoklippande tång eller nåltång. Eftersom det finns flera olika typer av tänger är folk vanligtvis förbryllade eftersom varje form ska användas för en eller flera yrken. De kan inte bara klippa metallen, till skillnad från saxpar, men de bildar också fördjupningar och kilar i kabeln.

Kan kabelsaxar klippa igenom metall?

Ju bredare saxen är, desto längre klipp kommer de att skapas med någon form av metallklipp. Elektriska saxar har tänder i vertikal rörelse som fungerar. Med hög hastighet tillåter dessa saxar raka klippningar i metall. Ett V-format blad som klipper stora kablar har bra blad. Dessa kraftiga kabelsaxar är tillverkade av slitstarkt förstärkt stål och kan användas för både kapning av 1⁄4-tums rostfritt stål och galvaniserade flygkablar.

Diagonala kabelsax har vanligtvis diamantformade spetsar, kan användas för kabel- och metallklippning och appliceras av snickare såväl som elektriker.

Hur tar man bort en kabel utan en kabelsax?

Om det inte finns någon klippare är det möjligt att applicera en bågfil för att klippa kabel. För ett så rent snitt som möjligt vill du applicera ett blad med ett högt tänder per tum (TPI) -nummer. Att använda en bågfil för att klippa kabel är svårt, oavsett TPI-antalet, såvida inte kabeln har en stor diameter.

Ska jag tänka på priset när jag köper en kabelsax?

Kabelsaxar är vanligtvis ganska billiga verktyg – de flesta kostar under 1 000 kronor. Trots multifunktionsinstrument kan du när som helst köpa avancerade saxar. Priset är inte den viktigaste faktorn att tänka på vid denna tidpunkt.

Kan jag vässa en vanlig kabelsax?

Ja, det är möjligt att vässa en vanlig kabelsax med en diamantslip eller en slät fil. Det kräver dock mycket precision och skicklighet för att slipa bladen för att få en jämn kant och undvika att skada dig själv. Det är svårt att vässa de flesta premiumsaxar som har smala käftar om du inte är professionell.

Vad är ESD-säkra kabelsaxar?

Elektrostatisk urladdning, eller ESD-kabelsaxar, är utformade för att förhindra skador på känsliga elektroniska kretsar. De är vanligtvis små och skyddar också användaren mot elektrisk stöt genom att låta laddningen flöda ut genom handtagen.

Vad är skillnaden mellan en kabelavdragare och kabelsax?

En kabelavdragare ser ut som en sax med ett hål i mitten och används vanligtvis för att ta bort isolering på elektriska kablar. De eliminerar behovet av att använda tänderna för att ta bort isoleringen. En kabelsaxar har skarpa käkar, en platt spets och sax-handtag. Det används vanligtvis för att göra rena klipp på aluminium-, järn-, koppar- och stålkablar. Den kan också användas som en avisolering, men bara om du vet hur du ska vinkla klippet.

Borde jag vässa min kabelsax?

De flesta kabelsaxar slipas lätt med hjälp av en jämn fil. Vissa avancerade tillverkare av kabelsaxar inkluderar renoveringstjänster vid varje köp, vilket också kan inkludera slipning av verktyget. Så ja, du borde väsa din sax om du är professionell.

Ska man köpa en ESD-säker kabelsax?

Ja det borde du! ESD är en förkortning för elektrostatisk urladdning, och ESD-säkra kabelsaxar är utformade för att låta den här lilla laddningen skingras ofarligt i verktygets handtag. Den här praktiska funktionen skyddar både känsliga enheter och användaren.

Är det viktigt att kabelsaxen är enkel att använda?

Vissa kabelsaxar innehåller designelement för att göra ditt jobb mer effektivt, inklusive sådana med långa handtag för att ge ytterligare hävstång, eller en fjäder som tvingar bladen tillbaka efter varje klipp för att minska handspänningen. Tänk på din handstyrka och de jobb du planerar att arbeta med när du väljer ett par kabelsax. Du borde alltså köpa en kabelsax som är enkel att använda.

Ska jag tänka på säkerhet?

Vissa kabelsaxar är utformade med tanke på användarens säkerhet och har funktioner som en låsmekanism som håller käftarna stängda eller en mängd olika säkerhetsmarkeringar som anger vilka slags material bladen är avsedda att användas med. Det är viktigt att du köper en kabelsax som är säker.

Är materialet viktigt?

Även om majoriteten av kabelsax är gjorda av naturligt robust stål bör specialister som söker efter avancerade verktyg överväga saxar som använder höghastighetsstål för att bibehålla sin klippa långt längre eller verktyg som behandlas med härdare för ytterligare långvarig hållbarhet.

Vad är en kabelsax för flygplan?

Med allt detta i åtanke, hur är det med kabelsax för flygplan?

Flygkabel är en vanlig typ av metallkablar. Den har flera hundra kablar av metallkablar vävda ihop på ett sådant sätt att en extremt hållbar mekanisk kabel skapas.

Å ena sidan är detta uppenbarligen ett utmärkt val när det gäller att välja robusta kabealternativ. Å andra sidan, om du någonsin behöver klippa av kablarna av någon anledning, kanske traditionella kabelsaxar inte är tillräckligt starka för att hantera uppgiften.

Det är där flygplans kabelsax kommer in. Dessa kabelsax tenderar mot den tunga sidan av spektrumet och kan därmed klippa igenom flygkablar.

Dessutom kan de göra det utan att rippa eller klippa kabeln i fråga. Detta är bra, för att göra detta kan lämna ojämna kanter, vilket kan vara farligt och mycket oönskat.

Varför behöver jag en kabelsax av hög kvalitet?

Om du arbetar inom antingen el- eller snickeribranschen är det troligt att kabel- eller kabelsax är nödvändiga för att utföra några av de grundläggande uppgifterna i ditt arbete.

Om du arbetar som elektriker behöver du en kabelsax som kan ta bort kablar. Detta är nödvändigt för alla typer av omarbetningsprojekt.

Dessutom kommer du att vilja kabelsax som kan klippa genom elektriska kablar. Inte alla kabelsax kan göra detta på ett säkert sätt.

Som sådan bör du alltid läsa beskrivningen för att se om kabelklipparna i fråga är isolerade och rensade för kapning av strömförande kablar.

Sedan finns det kabelsax som är avsedda för snickare. Dessa kan vara ett utmärkt val för klippning av koppar och aluminium, vilket ofta krävs av både snickare och elektriker.

Dessutom är vissa kabelsax utformade för att kunna kapa stål. De brukar kräva mycket mer styrka än din genomsnittliga sax, men det är därför tillrådligt att läsa i förväg för att se om en viss enhet kan detta.

Slutligen är kabelsax nödvändiga för att uppnå snabba, rena klippningar genom alla typer av metallytor. Detta är särskilt nödvändigt när det gäller ett material som flygkabel. Som sådan är specialiserade kabelsax för flygplan mycket viktiga för både elektriker och snickare.

Slutligen finns det faktum att kabelsax kan klippa igenom starka metallmaterial med större precision än de flesta andra alternativ. Om du behöver göra snygga, exakta kapningar kommer det troligtvis att behövas kabelsax.

Av alla dessa skäl är det viktigt att ha ett eller flera par kabelsax som kan klippa igenom koppar, aluminium, stål och elektriska kablar.

Vad är det bästa sättet att klippa stålkablar?

Det korta svaret här är, som fastställt, att använda den bästa kabelsaxen för att få jobbet gjort.

Det längre svaret är att välja rätt kabelsax för jobbet och se till att du använder kraft på ett sådant sätt att du klipp av metallkablarna i fråga utan att riva den.

Grova, rivande rörelser kan orsaka rivning, vilket i sin tur kan orsaka ojämna kanter, vilket kan utgöra en säkerhetsrisk och en verklig huvudvärk för jobb som kräver rena klippningar genom metallkablar.

En av de viktigaste sakerna att ta hänsyn till när det gäller att klippa stål rent är möjligheten att låsa enheten på plats. Du vill inte att käftarna ska röra sig överallt medan du klipp.

Det är därför mycket viktigt att du hittar en kabelsax som kan låsa på plats. Vissa saxar kan låsas på plats genom att vrida på en mutter eller ratt.

Dessutom kommer du att vilja se till att du köper en kabelsax som kan klippa igenom stål. Saxar som kan klippa igenom stål kommer typiskt att säga att de kan klippa genom galvaniserade material.

Ska man tänka på vilka kabeltyper en kabelsax kan klippa?

Innan du överväger en kabelsax måste du veta vilka typer av kablar du kommer att arbeta med. Vissa kabelsax är utformade för att klippa igenom pansarstål, medan andra endast är lämpliga för aluminium och koppar. Av denna anledning är det viktigt att överväga vilken typ av kabel du ska klippa. Dessutom kanske du vill ha mer än en kabelsax till hands, speciellt om du arbetar med kablar med olika material och diametrar.

När jag väljer en kabelsax, ska jag tänka på storlek?

När du väljer den bästa kabelsaxen, se till att klippstorleken kan klippa diametern på de kablar du arbetar med. Kapning av en koaxialkabel skiljer sig väldigt mycket från att klippa en stor och tjock strömkabel. Du kan bara använda specifika kabelsaxar för specifika kablar.

Borde man bry sig om hur kabelsaxen fungerar?

Även om denna faktor inte är ett problem när du klipp en övergiven kabel, är det viktigt att överväga hur bra den kan klippas när du installerar nya kablar. Till exempel, om du vill klippa en rundformad kabel, försöker du med alla medel att behålla formen. Men om kabeln komprimeras vid kapning kan kabelns elektriska egenskaper förändras. Detta kan göra det svårt när du installerar kontakter. Därför är plattkantade blad idealiska för att platta ut kablar medan konturerade blad kan bibehålla den runda formen på en kabel.

Är komfort och isolering viktigt?

Handtaget på din kabelsax avgör hur länge du kan använda den. De flesta kabelsax har vinylskydd eller mjuka plasthandtag för ökad komfort medan du arbetar. Du måste också se till att din sax är väl isolerad mot elektrisk stöt.

Ska man tänka på konstruktionen?

Med många olika modeller av kabelsaxar som finns på marknaden kan det vara en skrämmande uppgift att välja rätt för jobbet. Men kvalitet skiljer dem alla från varandra. Få en solid kabelsax från en välkänd tillverkare och läs recensioner från andra köpare.

Läs också >>> Spärrskaft test

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen