Bästa kabelsökaren 2023 – Test av olika kabelsökare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Leica DD120

Fluke 2042

AT-8020-EUR

Marelco Teletest

Klicka här för att se fler kabelsökare att välja mellan.

Bästa kabelsökaren 2023

En kabelsökare är något som både privatpersoner och företag kan ha stor användning av. När det gäller företag är det faktiskt så att man är tvungen att använda kabelsökare för att undvika skador vid utförda arbeten. Om du scrollar ner kan du se olika alternativ av kabelsökare som vi har listat.

Man kan använda en kabelsökare till flera saker däribland att leta efter avbrott i sladdar och kablar som till exempel är i en vägg eller under marken.

Man kan också använda apparaten till att söka efter andra saker som ledningar i metall. Den främsta anledningen till att man använder kabelsökare är för att slippa skador på kablar när man till exempel ska renovera eller bygga något.

Avslutningsvis så finns det en del saker att fundera på och komma ihåg innan man köper sin kabelsökare såsom räckvidd eller hur pass bred mätkapacitet apparaten har.

1. Bäst i test – Leica DD120

kabelsökare bäst i test

Se bästa priset

Den här kabelsökaren från Leica är en modell som är byggd med en förbättrad precision och med en digital indikator för att visa kabeldjupet. Om man ska signalsätta kablar så fungerar denna modell bra tillsammans med signalgeneratorn DA220.

För dig som ska identifiera nedgrävda kablar kan du snabbt och enkelt göra det med denna modell. Även om man får betala drygt 11 000 kronor för denna modell minskar man risken avsevärt att man råkar förstöra en viktig kabel.

På instrumentet kan man enkelt se kabeldjupet på den digitala displayen förutsatt att kablarna inte ligger djupare än 3 meter. Så om du behöver ett större maxdjup är inte denna modell den mest optimala.

Avslutningsvis så finns det tre olika sökningslägen vilket gör att du kan anpassa instrumentet efter vad du ska leta efter. Vid leveransen ingår också 6 AA-batterier.

 

2. Populärast – Fluke 2042

bäst i test kabelsökare

Se bästa priset

Den här kabelsökaren är tillverkad av märket Fluke och passar utmärkt när man ska söka efter kablar i mark såväl som i väggar. Förutom det så fungerar den till bra andra saker också såsom att hitta avbrott i golvvärmeledningar.

Denna modell går också att använda utan extra och satsen innehåller en sändare och mottagare. Med den beprövade sändarsignalen denna modell har kan man dessutom på ett säkert sätt identifiera signalen man söker.

Kabelsökaren har dessutom en display där du kan se både extern spänning, utnivå och sändningskod. Displayen är dessutom bakbelyst så att du kan se siffrorna även i mörker. Om du jobbar i mörker kan det även vara värt att veta att det finns en ficklampsfunktion.

Avslutningsvis så finns det en funktion som gör att man kan justera mottagarens känslighet. Tyvärr är denna modell rätt så dyr vilket gör att det kanske inte är ett alternativ som lämpar sig för alla.

 

3, Premiumval – Beha-Amprobe AT-8020-EUR

bästa kabelsökaren

Se bästa priset

För dig som vill ha en bra och mångsidig kabelsökare är denna modell från Beha-Amprobe utan tvekan ett intressant val. Tyvärr är den väldigt dyr vilket gör att den förmodligen främst lämpar sig för kommersiell användning.

Även om priset är högt bör du som har råd verkligen inte avfärda detta val utan att ta en titt. Denna modell är utrustad med bland annat en sensorspets som gör att man kan söka även i trånga och små utrymmen.

Modellen har dessutom en smart sensor som gör att man enkelt kan hitta det exakta läget för kablarna och ledningarna man söker.

Avslutningsvis så medföljer en rad olika tillbehör vid leverans såsom mottagaren, sändaren, förvaringsväska, uttagsadapter samt 12 batterier.

 

4. Billigast – Marelco Teletest

Se bästa priset

För dig som är ute efter en billig och anpassad kabelsökare som kan söka efter telekablar är denna modell från Meraleco förmodligen intressant för dig.

Denna modell fungerar på det sättet att det skickas en signal och att mottagaren sen spårar denna för att i sin tur kunna lokalisera dolda ledare i till exempel väggar.  

Kabelsökaren kommer med en volymkontroll på mottagaren och vikten ligger på 400 gram vilket gör den till ett smidigt litet verktyg.

Avslutningsvis så är detta är rätt så billigt instrument med sitt pris på lite dryga 2 000 kronor jämfört med många modeller som kostar betydligt mer. Tyvärr är dock denna modell gjord endast för telekablar vilket gör att den inte är särskilt mångsidig.

Klicka här för att se bästa priset

Lista över de bästa kabelsökarna 2023

  • Bäst i test: Leica DD120
  • Populärast: Fluke 2042
  • Premiumval: Beha-Amprobe AT-8020-EUR
  • Billigast: Meraleco Teletest

Köpguide för kabelsökare 2023

Som vi redan nämnt finns det en del faktorer och saker att överväga innan man gör sitt köp. Det kan därför vara klokt att läsa igenom vår köpguide nedan om du vill få mer information om kabelsökare. Om du inte har tid för det kan du också kolla direkt på alternativen som vi listat ovan.

Typ

I och med att olika modeller är anpassade för specifika användningsområden och har vissa särskiljande egenskaper kan det vara klokt att skapa sig en bild av de tillgängliga alternativen. Här är några olika typer:

  • Aktiva och passiva kabelsökare
  • Underjordiska kabelsökare
  • Kabelsökare för strömproblem

Man brukar säg att de finns två olika huvudvarianter av kabelsökare som man delar in i aktiva och passiva. Fortsättningsvis finns det kabelsökare till mark som används när man ska identifiera kablar under jord.

Ett klockrent exempel på när kabelsökare till mark kan behövas är om man har en robotgräsklippare med strulande ledningar. Det kan därför vara klokt att köpa en kabelsökare till din robotgräsklippare.

Till sist så har vi de modellerna som är avsedda att användas när man ska hitta ett lokalt strömproblem. Det kan till exempel vara att man använder sin kabelsökare till väggen för att undersöka strulande sladdar.

Spänning

För att ens enhet ska fungera på ett så bra sätt som möjligt gäller det att man är medveten om dess spänningskapacitet. Om man känner till denna så kan man undvika diverse skador och obalans. Om man däremot inte gör det finns det en risk att apparaten blir överbelastad.

Användning

När du ska använda din kabelsökare gör du det sannolikt för att identifiera strulande kablar eller helt enkelt bara för att lokalisera dem. Som vi redan nämnt finns i sin tur olika modeller som lämpar sig olika bra beroende på vad du ska göra för något.

Några av de vanligaste sakerna man använder sin kabelsökare till är att leta kablar i marken eller väggen. Detta är dock väldigt förenklat då verktyget kan användas till fler saker än så.

Pris

Som med allt annat kan du hitta modeller i varierande prisklass vilket gör att man behöver vara någorlunda medveten om vad man behöver. Vet man inte detta finns det en risk att man betalar för onödiga funktioner eller går miste om något man kunde haft användning av.

Beroende på hur pass avancerad du kräver att din modell ska vara kan man få betala allt mellan någon tusenlapp och tiotusentals kronor. Som vi nämnde är det därför viktigt att du inte betalar för funktioner du inte behöver.

Ett alternativ som finns är att hyra en kabelsökare om man behöver en extra avancerad modell eller bara ska använda den vid ett enstaka tillfälle.

Anslutning

Något som är viktigt när man pratar om kabelsökare är att se till så att anslutningen fungerar som den ska. Om man inte ansluter sökaren på ett korrekt sätt kan den nämligen inte upptäcka allt den ska kunna.

Driftstid

Med tanke på att din sökare är elektronisk drivs den också av batterier vilket innebär att du kommer behöva byta ut dessa med jämna mellanrum. Hur ofta du behöver göra detta beror dock dels på modellen, dels batterierna.

Självklart vill man helst undvika att byta ut batterierna ofta så du bör därför se till att du både har en modell med lång driftstid och kvalitativa batterier.

Justerbarhet

Om man vill kunna ändra frekvensen och intervallet på kabelsökaren gäller det att man har en modell som är tillräckligt justerbar. Anledningen till att detta kan behövas är för miljön och den specifika situationen kan ha en stor inverkan på hur känslig sökaren är.

Hur pass känslig enheten är kan till exempel skilja sig beroende på om kabelsökaren används till mark eller till exempel väggar.

Frekvens

Desto fler frekvensnivåer en kabelsökare desto bättre är den på att hitta fel och avbrott i kablar. Du bör därför se till att du väljer en modell som har tillräckligt många frekvensnivåer.

En bredare frekvensnivå innebär bland annat att en större mängd av materialtyper kan eftersökas vilket innebär att man kan hitta fler sorters kablar.

Anledningen till att detta är så viktigt är då man inte vill missa en viss typ av kabel bara för att den är gjord i ett mer sällsynt material. Dessutom kommer du uppmäta olika frekvenser beroende på materialet.

Räckvidd och mätområde

Även om noggrannheten så klart är viktig när det gäller kabelsökare så är räckvidden och vilket område den klarar av att mäta minst lika viktig.

Om mätaren har för dåligt mätområde är nämligen risken överhängande att man missar kablar som är benägna på dolda ställen eller längre i väg.

Man bör därför se till att kabelsökaren har tillräckligt stort mätområde för att identifiera kablar i marken och i väggar.

Som vi pratade om tidigare kan en kabelsökare behövas om man har en robotgräsklippare där ledningen strular. Då är det viktigt att man har ett tillräckligt stort mätområde för att enkelt hitta felet.

Överbelastningsskydd

När man pratar om överbelastningsskydd syftar man på ett skydd som gör att din sökare klarar av den höga spänningen som kan uppstå vid användning. Detta är något de flesta bör införskaffa då det är väldigt tragiskt att förstöra ett instrument man kan lagt mycket pengar på.

Om du inte har ett överbelastningsskydd finns risken att för många olika signaler samtidigt gör att sökaren förstörs. Om du däremot har ett skydd så ser det till att enheten inte råkar ut för detta.

Maxdjup

Som vi har nämnt vill man att räckvidden och området apparaten kan nå är tillräckligt stort. Det samma gäller när man pratar om maxdjupet som är hur långt ner i marken man kan söka efter kablar.

Anledningen till att detta är så viktigt är för att man vill kunna vara säker på att man inte till exempel inte råkar gräva eller borra för djupt och därmed skadar oidentifierade kablar.

För alla som använder kabelsökare i yrket är det väldigt viktigt med ett bra maxdjup

Ficklampa

Som med alla verktyg och maskiner kan det vara skönt att även i sämre ljus eller när det är mörkt ute kunna se tillräckligt bra.

Därför kan det vara klokt att köpa en modell med ficklampa så att man klarar av att använda verktyget oavsett vilken tid på dygnet det är.

Självklart kan man alltid ha med sig en vanlig ficklampa men att slippa detta är både mycket skönare med också enklare.

Display

För att du tydligt ska kunna avläsa vad din sökare visar är det självklart viktigt med en tydlig display. I och med att siffrorna oftast visar i svart kan det vara skönt att ha en bakgrundsbelysning som gör att man kan se tydligt även på kvällen.

Vanliga frågor om kabelsökare

Vad är en kabelsökare?

Kortfattat så en är kabelsökare ett instrument eller verktyg som man bland annat kan använda till att identifiera kablar i marken eller i väggar. För att se lite olika modeller kan du kolla på alternativen vi har listat på vår sida.

Var går olika kablar?

Kablar och ledningar kan ligga på en mängd olika ställen och kan därför vara svåra att känna till och veta om. Det är därför kabelsökare kan vara ett hjälpfullt verktyg så du med hjälp av den kan söka efter kablar och ledningar. Om du är intresserad av att läsa mer kan du kolla på vår sida där vi bland annat har listat flera olika alternativ.

Vad kostar en kabelsökare?

En kabelsökare kan variera väldigt mycket i pris då olika modeller kan skilja sig mycket när det gäller bland annat frekvensnivåer och andra funktioner. På vår sida har vi listat flera olika modeller i varierande prisklass.

Sammanfattning

När du ska köpa din kabelsökare finns det några olika varianter du kan välja mellan och beroende på vad du ska använda den till lämpar sig modellerna olika bra.

Fortsättningsvis så finns det en rad olika saker att överväga såsom spänningen, driftstiden eller frekvensen på sökaren.

Anledningen till att spänningen är viktig är då den kan vara avgörande när det kommer till hur mycket ditt instrument klarar av utan att överbelastats.

Driftstiden har också stor betydelse i och med att kabelsökare är elektroniska verktyg och därmed inte fungerar hur länge som helst utan att man behöver byta batterier.

Till sist så är frekvensen viktig då den avgör hur pass mångsidigt ens sökande kan vara. Det är nämligen så att en bredare frekvens och fler frekvensnivåer gör att man kan identifiera fler typer av material och därmed mer kablar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen