Bästa kabelsökaren 2022 – Test av olika kabelsökare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Leica DD120

Fluke 2042

Beha-Amprobe AT-8020-EUR

Maraleco Teletest

Klicka här för att se fler kabelsökare.

Bästa kabelsökaren 2022

Behöver du ett bra verktyg för att kunna upptäcka kablar under marken? Eller behöver du bara kunna hitta ledningar och kablar i väggen? Oavsett anledning så måste du i så fall köpa den bästa kabelsökaren. Med hjälp av en bäst i test kabelsökare så kan du enkelt hitta till exempel rör, ledningar och kablar. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en kabelsökare bäst i test.

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa en kabelsökare på nätet. Det finns en massa olika modeller och varianter. Man kan köpa en kabelsökare i flera olika prisklasser. Många affärer brukar även skriva om sådant som de vill att du ska höra. Men när du väl får hem varan så är den ibland inte som du förväntat dig. Detta är väldigt tråkigt för du vill ju inte spendera pengar på något som du inte tycker om.

Men med hjälp av min köpguide här på Hantverksproffset.se så kommer det inte bli svårt att köpa en kabelsökare. Jag vet själv att det kan vara ganska svårt att veta vilken kabelsökare som är bäst. På grund av den anledningen så har jag genomfört mitt eget kabelsökare test. Jag har även gjort min egen köpguide så att du kan hitta den bästa kabelsökaren. Jag har sammansatt den här guiden genom att så klart använda mig av min egen kunskap. Men ibland har jag behövt komplettera lite genom att läsa några andra tester och kundrecensioner. Efter att du har läst igenom guiden så kan jag lova att du har hittat den perfekta kabelsökaren för just dig.

Köpguide för bäst i testkabelsökare 2022

Som jag sa innan så är det faktiskt ganska svårt att köpa den bästa kabelsökaren på nätet. När du ska köpa en kabelsökare finns det några viktiga faktorer du måste tänka på. Men utöver det måste du även bestämma dig utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa kabelsökaren 2022:

 • Flera frekvenser och flera effektnivåer
 • Djupuppskattningsförmåga
 • Inbyggd GPS-mottagare
 • Överbelastningsskydd
 • Sökvarning
 • Stor digital skärm
 • Strömmätning
 • Hållbarhet
 • Väderbeständig
 • Pris
 • Upptäckningssystem
 • Frekvensnivåer
 • Djupområde
 • Bildskärmstyp
 • Pinne
 • Typ
 • Tillbehör
 • Justbara funktioner
 • Räckvidd
 • Konstruktion
 • Övriga funktioner

Flera frekvenser och flera effektnivåer

De första sakerna att ta hänsyn till när du köper en kabelsökare för underjordisk kabel är frekvens och effektnivå. Det är bäst att köpa en kabelsökare som stöder flera frekvenser och flera effektnivåer.

Du vill inte köpa en kabelsökare med en enda frekvens och se att du hamnar inom räckvidden. Mätarna kostar mycket och väljer något som kan tjäna dig i flera år.

För ett elverktyg, hämta kabelsökaren som har en voltsökare. Detta hjälper dig att hitta fel snabbare.

Djupuppskattningsförmåga

Vissa kabelsökare har en djupuppskattningsfunktion. Detta är en mycket praktisk funktion som ger dig en uppskattning av hur djupt din kabel eller ditt rör är under marken.

Observera att vi använde termen ‘uppskattning’ här. Det beror på att du inte kan få en absolut noggrann djupberäkning eftersom signalerna blir förvrängda när de tas emot. Men ändå gör funktionen ett anständigt jobb.

Inbyggd GPS-mottagare

Ett inbyggt GPS-system med en hos en kabelsökare är inte lyx. Inom detta område är allt som kan spara tid värt att investera i.

GPS spårar positionen för sökaren och lägger automatiskt till data. Så det kommer att berätta exakt de platser där tidigare upptäckter gjordes. Detta sparar dig från att spåra de platser du redan har arbetat med.

Dessutom, om du är en entreprenör och ville se hur bra din operatör presterar, kommer GPS-informationen att meddela dig.

Överbelastningsskydd

Även om överbelastningsskydd inte är en obligatorisk funktion kommer detta att ge sökaren mer mångsidighet.

På vissa platser kan det finnas för många signaler och det är svårt att få en exakt avläsning.

Men funktionen för överbelastningsskydd löser problemet. Så, om du tror att du kommer att arbeta på sådana platser, gör den här funktionen till högsta prioritet.

Sökvarning

En sökvarning informerar operatören när operatören hittar något under. Så detta kommer att ge dig mer komfort att använda sökaren om du råkar sakna några avläsningar.

På vissa platser kan det finnas för många signaler och det är svårt att få en exakt avläsning.

Men funktionen för överbelastningsskydd löser problemet. Så om du tror att du kommer att arbeta på sådana platser, gör den här funktionen till högsta prioritet.

Stor digital skärm

Digitala LCD-skärmar är vanliga i kabelsökare. Men det räcker inte.

Leta efter större och tydligare skärmar. Större skärmar hjälper dig att få en bättre läsning och minska risken för eventuella fel.

En felläsning kan verkligen driva dig bakom och till och med kosta dig en rejäl summa.

Strömmätning

Den nuvarande mätfunktionen ger dig mer noggrannhet i din operation. På så sätt kan du skilja mellan en spöksignal och din målsignal. Mer noggrannhet i ditt arbete innebär att utgrävningsarbetet blir säkert.

Hållbarhet

Hållbarhet är högsta prioritet i alla typer av elektroniska utomhussökare. När det gäller kabelsökare är hållbarhet viktigare.

Sökaren kan komma in och ut ur fordonet dagligen, särskilt om du är en entreprenör eller arbetar med en. Det kan till och med falla från din hand. Och en trasig sökare kommer att kosta dig tusentals dollar.

Kontrollera alltid byggkvaliteten och garantin innan du köper det.

Väderbeständighet

Regn kan vara en problematisk fråga när man placerar rör och kablar på öppna platser. Så du kanske vill överväga en modell som är vattentät eller åtminstone vattentålig i vissa former.

Pris

Tänk på riktigt nu!

Kabelsökare är inte billiga! Enfrekventa sökare kostar allt från 1 500 till 25 000 kronor. Men de har begränsad kapacitet.

Om du vill ha en enhet som har flera frekvenser, digital skärm och djupuppskattningsfunktioner måste du spendera över 25 000 kronor.

Att köpa billiga kabelsökare kommer att kosta dig mer på lång sikt. Så undvik det.

Här har vi redan listat de bästa alternativen som finns på marknaden idag. Men som du har märkt kan inte alla dessa verktyg ge dig samma funktioner. Även skillnaderna baseras inte bara på kostnaden för varje alternativ utan funktionerna.

Det är därför vi nedan måste nämna de viktigaste aspekterna att tänka på. I sin tur kommer det att göra det mycket lättare att fatta det mest lämpliga beslutet efter dina behov.

Upptäckningssystem

Speciellt hänvisar denna aspekt till en kabelsökares förmåga att arbeta i varje situation. Här är de mest praktiska alternativen de som är perfekt kompatibla med att arbeta med passiva eller aktiva kablar. I den meningen handlar det helt enkelt om kablar som inte är strömförande och kablar som är strömförande.

Därför, om en kabelsökare har den här funktionen, är mångsidigheten för de olika uppgifterna mer än bred. Däremot kan vissa kabelsökare bara arbeta med kablar som inte drivs, dvs. döda kablar. Så i det här fallet rekommenderas det inte att använda en sådan kabelsökare på strömkablar.

Frekvensnivåer

I synnerhet bör vi nämna här att alternativen från 33 kHz och uppåt är en hög frekvens. I samma mening anses en frekvens under en kHz vara en låg frekvens. Så, den höga frekvensen kan upptäckas på ett kort avstånd och den låga frekvensen på ett långt avstånd.

Du kan till och med hitta vilseledande avläsningar när du inte skaffar det lämpligaste verktyget för det. Som nämnts i föregående punkt rekommenderas det att du har en kabelsökare som kan täcka båda aspekterna. På detta sätt ser du till att en kabelsökare är bra för många uppgifter.

Djupområde

Här är det nödvändigt att ta hänsyn till att djupområdet nödvändigtvis kombineras med frekvensen som en kabelsökare använder. Det är därför du kommer att märka att dessa funktioner kombineras i alla alternativ som vi har listat.

Om du inte vet exakt vilka kablar du behöver upptäcka, skulle en mångsidig sökare vara det bästa alternativet. För att erhålla mätningar med hög noggrannhet angående djup krävs på samma sätt sondens frekvens.

Det är därför ju djupare djupet är, desto bekvämare väljer du sökaren.

Bildskärmstyp

Som med alla andra instrument är visningen av en kabelsökare en annan viktig aspekt. Naturligtvis kan inte alla alternativ erbjuda samma skärmkvalitet. I allmänhet kan de bästa alternativen tillhandahålla en LCD- eller LED-skärm. Konkret kommer denna kvalitet att göra det möjligt för dig att få enklare och bekvämare visualiseringar av mätningarna.

Utöver det är det inte en funktion som är för viktig för att kunna arbeta med. Sanningen är dock att en bra skärm på en kabelsökare gör att du kan optimera och spara lite arbetstid.

Pinne

En annan komponent som kan underlätta var och en av de nästa uppgifterna är detta tillbehör. Du kanske märker att detta är ett tillbehör som inte alltid ingår i alla kabelsökare. Det är också en del som kan göra ditt jobb enklare när du behöver markera en kabel som är begravd i marken.

På det här enkla sättet kommer du att undvika att böja länge och därför förhindra ryggont. Det är också en komponent som inte är för grundläggande för att utföra en uppgift. Utöver detta är det tillrådligt att köpa detta tillbehör tillsammans med resten om du ofta använder din kabelsökare.

När du har övervägt vart och ett av dessa alternativ kommer du att kunna köpa det bästa verktyget. Nu kan du göra mer effektivt och exakt arbete.

Typ

Tänk på vilken typ av kabelsökare du behöver i första hand. Vissa av dem är speciellt utformade för vissa förhållanden och miljöer och kanske inte fungerar för alla ändamål. Tillsammans med de två huvudtyperna av kabelsökare (aktiv eller passiv spårning) finns det också flera andra modeller. Det finns en underjordisk kabelsökare som kan hjälpa dig att hitta kablar begravda djupt under marken eller strömbrytare för att lokalisera strömproblem. Bestäm vilken typ som fungerar bäst för dina specifika problem och välj en modell därefter.

Tillbehör

Tillsammans med att välja mellan en aktiv och passiv kabelspårning kan du också välja en viss typ av tillbehör. Vissa kabelsökare måste anslutas till nätverket direkt, och först då kan de skicka signalen och upptäcka specifika linjer, strömproblem och mer. Andra använder dock klämmor eller krokodilklämmor för att skicka signalen när det inte finns någon direkt tillgång till linjen.

Justerbara funktioner

Oavsett om du är professionell eller gör DIYer behöver du en justerbar mottagare. Det gör att du kan plocka upp signalen från ett annat intervall och därmed upptäcka och lokalisera kablar snabbare och mer exakt. De bästa kabelspårarna har justerbara känslighetslägen, och användarna kan ställa in dem efter situation och miljö.

Räckvidd

Inte alla radfyndare har samma intervall. Även om de flesta av dem upptäcker signalen på cirka tre meter djup och 100 fot längd, kan det variera mycket beroende på modell. Dessa vanliga kabelsökare fungerar bra för hemmabruk, men du kan behöva en med ett högre sortiment för professionell användning syften.

Konstruktion

Det är också viktigt att leta efter en enhet som levereras med ett robust fodral för mer hållbarhet. Heminspektörer kan använda en mindre hållbar kabelsökare, men yrkesverksamma kanske vill få en starkare modell. Det är troligt att de använder sökaren ofta och lagrar den med andra verktyg, vilket kan orsaka skador och förkorta en kabelsökares livslängd.

Övriga funktioner

Tänk på vilka extrafunktioner och tillbehör du kan behöva i framtiden. Du kan behöva extra räckvidd någon gång, liksom signalklämmor och andra tillbehör. Om du har medlen kan du investera i en bra sökare som fungerar på alla typer av kablar och håller i många år.

Läs också >>> Tryckmätare bäst i test

Kabelsökningssteknik

När du köper en kabelsökare är det bäst att veta vilken typ av teknik din enhet erbjuder. Men om du ser att din enhet kan hitta ett visst verktyg kommer den alltid att ha den teknik som krävs för att ta reda på det.

Här är några av de tekniker som oftast finns i kabelsökare:

 • Markträngande radar (GPR): GPR är en vågbaserad teknik. Den skickar en elektromagnetisk impuls genom marken och de reflekterade vågorna ger en bild av ytan i form av toppar och hyperboler. En erfaren operatör kommer att kunna analysera dessa bilder och hitta vad som ligger under.
 • Radiofrekvens: Radiofrekvens är den vanligaste tekniken i underjordiska rör- och kabelsökare. Den sänder radiosignaler och tar emot dem tillbaka. Operatören kommer att förstå signalerna och hitta verktygen.
 • Elektromagnetiska vågor: Elektromagnetiska vågor kan användas för att upptäcka positionen för en kabel eller ett rör. Dessa ger också bilder i grafformat. Vissa sökare använder alla dessa tekniker tillsammans för att ge mer exakta resultat.
 • Akustisk emission: Akustisk emission kan hjälpa till att upptäcka icke-metalliska rör som är svåra att upptäcka med andra tekniker. En form av elastik måste förökas i marken, och det kan ge positionen och andra väsentliga uppgifter.

Vad en kabelsökare är för något

Innan vi går vidare, kom ihåg att en underjordisk kabelsökare också är en kabelsökare. Enkelt, den kabeln består av några kablar. Båda upptäcker det elektromagnetiska fältet på kabeln eller kabeln.

Detta är en fantastisk uppfinning. Fler och fler kablar är begravda i marken. Efterfrågan på detta verktyg ökar och förbättringen blir tydligare.

En underjordisk kabelssökare består av två huvudkomponenter: sändare och mottagare. Sändaren överför en växelström till den kabel som finns. När strömmen cirkulerar inträffar det elektromagnetiska fältet. Mottagaren fungerar för att upptäcka det elektromagnetiska fältet och låter det följa sin väg. Du vet också djupet. Vidare, med hjälp av denna kabelsökare, kan du hitta pauserna utan dagar av handgrävning.

Det finns två metoder för att upptäcka: passiv och aktiv. Passiv upptäckning är att upptäcka den kabel i vilken elen flyter där, till exempel kraftkablar. I den här metoden behöver du inte injicera någon signal i kabeln. Det elektromagnetiska fältet har funnits där. Kort sagt, du behöver inte sändaren. Å andra sidan kräver den aktiva upptäckningen att du injicerar.

Till skillnad från kabelsökaren som vanligtvis använder en tongenerator står verktyget för underjordiska verktyg inför fler utmaningar. När kabeln är nedgrävd i marken försvinner den lätt. Under hela detta underjordiska verktyg fungerar sändaren som en signalgenerator som injicerar en viss växelström. Du kan enkelt ändra den frekvens du vill ha baserat på målförhållandet.

I vissa fall transporteras kabeln av ett rör. En sonde, som är en batteridriven sändare, kan användas för att ta itu med problemet. Det kommer att skjutas in i röret som signalemitter och bärare. Kabelsökaren är inställd med samma frekvens som sonden för att ta upp signalen. En dedikerad sonde-lokalisering är också att föredra eftersom den är designad exklusivt för sonde.

Hur en underjordisk ledare fungerar

Som nämnts tidigare använder detta verktyg i princip det elektromagnetiska fält som genereras från kabeln. Det elektromagnetiska fältet genereras från strömmen som cirkulerar. Om det inte finns någon elektricitet måste du injicera en viss signal för att kabeln ska generera ett elektromagnetiskt fält.

Därefter induceras mottagaren av fältet och genererar en spänning. På ett sådant sätt ändras spänningen till ljud. Vissa modeller som är utrustade med en skärm gör den ytterligare processen. Spänningen omvandlas till en komplicerad digital signal. Den inbyggda mikroprocessorn bearbetar den digitala signalen så att skärmen förstår. Skärmen bearbetar sedan den digitala signalen till bokstäver, siffror och grafik.

Människor använder en underjordisk kabelsökare för många applikationer som att hitta kablar för husdjursstaket, CATV-kabel, elrör, radiokommunikationslinje, sprinklerkabel, kraftkablar och till och med gasrör. På grund av dessa olika problem måste en kabelsökare vara pålitlig och stödja alla lokaliseringsmetoder.

Det finns två metoder för lokalisering:

 1. Aktiv – Du måste injicera signal.
 • Deduktiv / direktanslutning.
 • Klämma.
 • Induktiv.
 1. Passiv – Inget behov av att injicera alls.

Medan mottagaren blir förnuftig kommer den vanligtvis att avge en hörbar ton. Välj bland alternativen vilken du föredrar med. Det kan vara ett topp- eller null- eller differentialläge. Läget topp kommer att avge ett klimax ljud på mottagaren är precis ovanför kabeln eller kabeln. Nullen är tvärtom, ljudet blir tyst precis ovanför kabeln. Intressant är att differentieringsläget avger ljud baserat på den relativa positionen till kabeln.

Fördelar med kabelsökare

 • Kabelsökare är speciellt utformade för att lokalisera kablar i svåråtkomliga områden. Dessa dagar går kablar under jord eller genom väggarna, vilket gör dem svårare att spåra. Med en riktig sökare kan du enkelt hitta kablar, oavsett om du befinner dig i ett hem eller en kommersiell miljö.
 • En kabelsökare sparar också mycket tid som du annars skulle spendera på att räkna ut kablarna. Den kan lokalisera kablar både under jord och i väggar inom några minuter, så att du kan utföra reparationer ganska snabbt.
 • Lätt på budgeten. Kabelsökare är smarta investeringar eftersom de håller länge. De låter dig spåra kablar, nätverkskablar och öppna kabelar i flera år, vilket sparar mycket pengar på elektriker och andra relaterade kostnader. Kabelsökare är inte dyra, så du behöver inte spendera en förmögenhet för att få en i första hand.

Typer av kabelsökare

Aktiv spårning

Det finns två metoder för att kontrollera kablar och kablar med kabelsökare. Den första gäller aktiv lokalisering, vilket är bekvämt för dem som behöver hitta specifika kablar, rör och mer. En kabelsökare laddar en specifik linje med elektricitet och använder en mottagare för att plocka upp den genererade signalen. Det gör det genom att använda en direktanslutning eller genom att avge en signal. Vissa sökare kräver direkt fastsättning på linjen, medan andra bara måste vara väl placerade på marken ovanför den specifika linjen.

Passiv spårning

Den andra metoden kallas passiv kabellokalisering. Den används när en riktad linje redan är laddad med el. Sökaren tar upp signalen utan mottagarens hjälp. Den här metoden hjälper dig dock inte att hitta en specifik kabel i kabelpar eller grupper. Det kommer att upptäcka kraft i ett specifikt område och hjälpa dig att säkra platsen före borrning eller andra aktiviteter.

Bästa märken för kabelsökare

Extech

Extech grundades 1971 och ligger i Boston, Massachusetts. Företaget producerar alla typer av verktyg för att förebygga, identifiera och lösa mekaniska, elektriska och andra problem. Huvudmålet är att förse både proffs och gör-det-själv med pålitlig och högkvalitativ utrustning. Extech täcker en hel rad verktyg, från elektronik till laboratorieinstrument.

Amprobe

Amprobe är ett av de mest populära företagen när det gäller verktyg för elektriker och VVS-tekniker. Det grundades 1948 och ligger i Long Island, N.Y. I mer än 70 år har Amprobe varit ett företag som både professionella och handpersoner litar på. Den står bakom den första klämsökaren och den första kabelsökaren, och det kommer alltid med nya och innovativa verktyg på marknaden.

Priser för kabelsökare

 • 1 500 till 5 000 kronor: Det finns många pålitliga kabelsökare av hög kvalitet i denna prisklass. Även om de kan vara speciellt utformade för vissa situationer som spårning under jord eller väggar, är de mycket effektiva och korrekta.
 • 5 000 kronor och uppåt: Dyrare kabelsökare kommer med mer hållbara fodral och många extra funktioner. De är utformade för att hålla och ge mer noggrannhet när de används för professionella och krävande uppgifter. För lite extra pengar kan du också hitta elektriska felsökningssatser med många tillbehör och mångsidiga sökare som kan spåra ledningar, kablar och mer.

Tips

 • Priset på kabelsökare kan variera mycket beroende på dess syfte. Du kan hitta en utmärkt billig sökare för hemändamål och upptäcka kablar ibland. Om du behöver ett professionellt verktyg behöver du dock den bästa sökare som pengar kan köpa.
 • Kontrollera spänningseffekten för en kabelsökare innan du använder den. Inte alla sökare är gjorda för att motstå samma mängd ström. Om källans spänning är högre än vad spårämnet tål, blir resultaten inte korrekta. Detta kan också orsaka kortslutning.
 • Utför nödvändiga tester för att se om en kabelsökare fungerar bra. Det är viktigt att veta att sonden och sändaren har högsta effekt innan du börjar spåra. När du har ställt in sondens känslighet till en maximal nivå, flytta den mot sändaren. Det låter dig kontrollera anslutningen och varna dig om möjliga problem.

Vanliga användningar av kabelsökare

Individer använder en underjordisk ledare för många applikationer. De vanligaste ankablarna till att en hemanvändare kan behöva en är att hitta kablar för husdjursstaket, sprinklerkablar i trädgården, kraftkablar och gaskablar.

Kommersiell tillämpning är i allmänhet för verktygskablar (inklusive gas, VVS och el) i områden där föreslagna byggnadsarbeten ska utföras. Här måste sökaren kunna hitta alla typer av kabelmaterial med hög noggrannhet.

Läs också >>> Spänningsprovare test

Vanliga frågor om kabelsökare

Vad är en kabelsökare?

Kabelsökare är sökare som använder ett magnetfält för att bestämma positionen för rör, kabel eller metall under marken.

Dessa sökare blir avgörande när det planeras att ett utgrävningsarbete ska ske på en plats.

Kabelsökare är inte för amatöranvändning och kräver utbildade och utbildade proffs för att använda dem.

Hur fungerar en kabelsökare?

Kabelsökare arbetar på den enkla principen att spåra elektromagnetiska fält från en källa. Det elektromagnetiska fältet genereras när växelström rör sig genom en kabel.

Det finns två sätt som en kabelsökare fungerar, och dessa förklaras detaljerat här:

 • Passiv plats: I fallet med passiv plats kan ett elektromagnetiskt fält redan finnas på den plats du riktar dig till. Detta kan hända eftersom området har strömkablar eller det finns radiosignaler tillgängliga. Men om det inte finns lögnkablar eller omgivande radiosignaler blir det svårt att upptäcka ditt målverktyg.
 • Aktiv plats: Vid aktiv lokalisering sänds en extern signal till målområdet så att den induceras till målröret eller kabeln. Kabelsökaren kan ta emot dessa signaler och tillhandahålla dina realtidsdata om placeringen eller djupet för dessa verktyg. Denna process gör verktyget plats jobb mycket mer exakt.

Hur hittar jag en kabel under jord?

För att börja måste du ansluta ena änden av en kabel till kabelsökaren på din kabelsökare. Här kan sändaren skicka en signal genom kabeln som ska tas emot till mottagaren. Efter det kommer du att kunna spåra samma kabels väg i marken.

Om du har ett verktyg av hög kvalitet kommer du också att kunna veta exakt djup för en viss kabel. Detta kan vara nödvändigt om du behöver gräva i marken.

Hur hittar du en underjordisk fiberoptisk kabel?

Här är det lämpligt att först sätta in en kabelstav i en kabel. Det finns andra sätt, men genom att göra detta kommer du att kunna upptäcka fiberoptisk kabel mer effektivt. Du kan sedan ansluta kabelstången till din kabelsökare för att spåra signalen effektivt.

Du kommer att märka att du kan få platser med hög noggrannhet när denna procedur görs korrekt.

Vilken typ av kabel används under jorden?

Under golvet hittar du många kablar som används för olika ändamål. Men inte alla finns i samma kvantitet tillsammans med olika hus eller offentliga gator. För det första är ingången till kabelsökaren och den underjordiska mataren de vanligaste jordkablarna du kan hitta.

I det här fallet används det första alternativet mycket ofta och dess design är svart. De används ofta för att ansluta en transformator till olika hus i en stad. Det är därför de är de vanligaste kablarna i en stad med många invånare.

Hur använder du en kabelsökare?

Här är det nödvändigt att nämna att de flesta av alternativen vi har beaktat i denna recension är enkla att använda. Så till att börja med bör du lokalisera botten så nära marken som möjligt. När du har gjort lämpliga inställningar och justeringar kan du börja leta efter svaga eller starka signaler.

För att göra detta kommer du att ha en uppsättning visuella och hörbara indikatorer. Så när du får en av dessa indikatorer kommer du att ha upptäckt en uppsättning kablar eller rör begravda i marken. I sin tur bör du överväga om din sökare är lämplig för ström- och icke-strömkablar.

Hur djupa är elektriska kablar?

När du måste arbeta i marken på ett visst djup måste du överväga de elektriska kablarna där nere. Så det kan vara så att huvudkablarna ligger cirka 24 tum i marken. Utöver det är de inte de enda kablarna eller rören du hittar när du gräver i marken.

Å andra sidan bör servicelinjer placeras cirka 18 tum djupt i marken. Naturligtvis kan var och en av dessa avstånd variera beroende på utformningen av ett hem eller helt enkelt utformningen av en stad. Vatten- eller naturgaskablar kan också vara belägna på ett liknande djup som kraftkablar.

Det här är verkligen flera aspekter att tänka på vid varje grävuppgift.

Hur långt under jord är vattenlinjer?

Vattenkablar ligger vanligtvis cirka 36 tum under marken. Detta avstånd mäts från en bargräv eller själva dräneringen. Så det kan vara lite svårt att använda en kabelsökare för att upptäcka just dessa vattenlinjer.

Å andra sidan är det också viktigt att tänka på att ett avlopp är beläget under mitten av körbanan på ett avstånd av cirka 2 fot. Utöver det kan detta avstånd specifikt variera beroende på olika städer.

Således kan en billig kabelsökare inte fungera i dessa fall.

Vad ska man tänka på innan man hittar underjordiska kablar?

Du kan aldrig vara för försiktig när det gäller upptäckt under jord innan du gräver en plats. Från vatten- och avloppskablar till gas och kabel kan det vara ett dyrt och tidskrävande misstag att träffa en kraftkabel.

Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att ringa det statliga kontoret för att ringa en entreprenör för att markera linjerna. Tyvärr, även om en entreprenör har markerat verktygslinjerna, kan det hända att markeringarna inte är så exakta som du behöver. Störningar kan påverka avläsningarna och entreprenören kanske inte markerar privatägda linjer.

För att säkerställa säkerhet och noggrannhet är det en bra idé att ha din egen utrustning för lokalisering av verktyg. Underjordisk undersökningsutrustning gör det möjligt för dig att dubbelkontrollera markeringarna innan du gräver, vilket sparar dig från dyra och potentiellt farliga fel.

Vilka två olika metoder använder en bäst i test kabelsökare?

Underjordiska kabelsökare använder vanligtvis en av två metoder: aktiv eller passiv lokalisering.

En aktiv kabelsökare söker efter en specifik verktygslinje med en induktiv metod eller en direktanslutning. Linjelokaliseringsutrustningen är ansluten direkt till linjen eller, om det inte är möjligt, inducerar den en frekvens i marken som raderas av verktyget. Passiva verktygskabelssökare används vanligtvis för att upptäcka okända linjer. Operatören använder mottagaren för att sopa området och leta efter rör som strålar ut frekvenser.

Problemet med passiv lokaliseringsutrustning är att den inte skiljer mellan olika typer av linjer. Du kanske inte kan se skillnaden mellan rör, kabel eller gaskabel men du kommer att kunna bestämma deras plats. Det är här valet av rätt typ av teknik för lokalisering av verktygslinjer kommer in.

Det finns två olika typer av rörkabelsplatser: en frekvens och flera frekvenser. Båda använder markpenetrerande radar för att identifiera föremål i marken.

Lokalisering av enfrekvent rörkabel är den äldsta metoden, bestående av en sändare placerad i marken som producerar en enda högfrekvent signal. Flera frekvensomriktare erbjuder flera frekvenser, så att du kan särskilja specifika verktyg och lokalisera dem i trånga områden.

När behöver du utrustning för kabelsökare?

Underjordiska rörkabelsökare är nödvändiga när du planerar att gräva en plats. Statens engångsentreprenör kommer att göra det mesta av jobbet åt dig, men med vår egen kabelsökningsutrustning kan du kontrollera markeringarna. Detta sparar besväret och kostnaden för att behöva ringa ut entreprenören igen.

Att ha din egen verktyget lokaliserar utrustning är också en fördel i områden där privata linjer sannolikt finns. Kontraktsentreprenören får endast markera kända linjer. Det är viktigt att hitta alla vattenkablar, kraft-, gas- och kabelkablar i området innan du gräver.

Vilka objekt kan upptäckas med under jord?

Kabelsökare kategoriseras vanligtvis efter användningsfall. Magnetkabelsökare upptäcker till exempel ferromagnetiska föremål (järn eller stål) som är isolerade från andra föremål. Detta inkluderar vanligtvis stålegenskapsstift och gasventiler men används också ofta för att lokalisera septiktankar som upptäcker ståltrummor.

En magnetisk kabelsökare är dock inte idealisk för att spåra nedgrävda verktyg som kraft, gas och vatten. För denna applikation är en kabel- och rörsökare det bästa verktyget för jobbet. Inte bara kan verktyget lokalisera verktyg utan det kan avgöra skillnaden mellan olika rader.

Rör- och kabelsökare består av två separata delar: sändaren och mottagaren. Sändaren används för att inducera en markgenomträngande signal till en kabel eller ett rör medan mottagaren används för att lokalisera signalen. Underjordiska rörsökare kan användas för att hitta alla begravda användningsområden för metallkonstruktion. En rörsökare kan också kunna hämta icke-metallverktyg om det finns en spårkabel begravd bredvid den.

Hur väljer jag rätt kabelsökare?

Pålitlig utrustning gör hela skillnaden vid lokalisering av underjordiska rör, men lika viktigt är den avsedda användningen; den bästa rörkabelsökaren för en applikation är kanske inte den perfekta lösningen för varje jobb.

Här är några faktorer att tänka på när du handlar för rör- och kabelsökare:

 • Teknik – Kabelsökare använder olika typer av markgenomträngande teknik, så tänk på om du vill ha en en- eller flera frekvensrörledare eller om en magnetisk kabelsökare kommer att göra det.
 • Hållbarhet – All utrustning du använder måste kunna motstå arbetsplatser och bör kunna hantera grov behandling som kommer in och ut ur lastbilen hela dagen.
 • Enkel hantering – Rörsökare bör vara enkla att använda utan mycket instruktioner och bör ha lättlästa skärmar.
 • Garanti – Om du ska investera i en kabeljordning, se till att din investering är skyddad av en garanti och kontrollera vad den täcker.
 • Pris – En högkvalitativ kabelsökare eller magnetkabelsökare är inte billig, men undvik att handla efter bara priset – betrakta det som en långsiktig investering.
 • Tillbehör – Förutom att köpa din lokaliseringsutrustning, överväga tillägg som extra kontaktkablar, uppladdningsbara batterier och klämmor att ha till hands.

Nyckeln till att göra ditt jobb bra är att ha rätt utrustning. Kabelsökare och andra verktyg för att upptäcka verktyg sätter kraften i markgenomträngande radar i dina händer. När du vet exakt var vatten, kraft och andra verktyg är, kan du undvika dem och undvika att göra kostsamma misstag. Att investera i högkvalitativa kabelsökare är en investering i ditt företag.

Ska man tänka på upptäckningsläge när man köper en bäst i test kabelsökare?

Det har tidigare nämnts att det finns den passiva och den aktiva lokaliseringsmetoden, sätten du hittar om du har en strömförsörjning och en strömlös kabel. Om en enda kabellokaliseringsenhet kan stödja alla lokaliseringslägen är chansen att du kan lösa många av fallen med.

Om det är möjligt att komma åt kabeln, använd direktanslutning (deduktiv). När du har tillgång till kabeln men omöjlig att komma åt den skalade kabeln, använd klämman. Induktionen används om du inte har tillgång till kabel som flygplatsbelysning.

För att lokalisera strömkablar som kraftkablar och radionätverk är passivt läge utformat för den situationen. Du behöver inte använda sändaren eftersom linjen är live med frekvensen 50 eller 60Hz. Det har funnits ett elektromagnetiskt fält. Du behöver bara rikta din mottagare dit.

En annan metod är att använda en fyr som heter Sonde. Om kablarna eller kablarna är skyddade av röret rekommenderas detta sätt. Sonde är sändaren. Den bärs av kabeln för att komma in i röret och krypa genom röret. Medan sonden avger signaler tar mottagaren i din hand emot det och du får sondens position. Kombinationen av avloppskameror och sonde kan ge dig bra navigering för att krypa längs röret. Kameran hittar kabelproblemet inuti röret, medan sonde berättar var problemet ligger.

Sammantaget, om din kabelsökare kan utföra de nämnda metoderna, bör det vara den bästa.

Borde man överväga frekvens?

Sändarens förmåga att lokalisera den nedgrävda kabeln bestäms av frekvensen den genererar. I allmänhet betraktas vilken frekvens som är lägre än 1 kHz som lågfrekvens. 33kHz är definitivt en hög frekvens.

Denna låga frekvens är bra att använda för långdistanslokalisering, men det är svagt att passera genom en dålig ledare. Däremot kan den höga frekvensen bryta igenom den korroderade ledaren men färdas mindre.

Dessutom, ju högre frekvens, desto större är chansen att blöda. Nästa ledare kan induceras och resultera i vilseledande avläsning eftersom det finns två aktiva ledare som genererar ett elektromagnetiskt fält.

Ju mer variation av frekvenser kabelsökaren kan ge, desto bättre är det. Till exempel är en kabelsökare som kan lokalisera med en direkt metod och tillhandahåller två frekvenser bättre än en kabelsökare som lokaliserar med samma metod men bara ger en frekvens. Tänk på att vissa modeller kan komma med en frekvens medan de andra ger dig mer valbara frekvenser.

Med andra ord, ju fler frekvenser att välja mellan, desto bättre är det. Det låter dig täcka flera typer av underjordiska kabelproblem.

Är djup en viktig faktor hos kabelsökare?

Verktygets förmåga att mäta kabelns djup beror på frekvensen det använder. Vissa produkter använder sondfrekvens för att få tillförlitliga djupmätningar.

Bör jag tänka på skärmen?

En annan funktion för professionellt bruk är skärmen. Du kan enkelt titta på den rörliga grafiken som visar var kabeln är. Tillsammans med ljudet kunde du exakt bestämma var det är. Dessutom kan du köra olika beställningar över hela skärmen. Skärmen är faktiskt inte en nödvändig funktion för att få en underjordisk kabelsökare att fungera, men för att köra en seriös lokalisering är den här funktionen kritisk.

Vad är en pinne mottagare?

Pinne mottagaren är användbar för en lång lokalisering. Det förhindrar ryggsmärtor som kan hända eftersom du måste böja dig längs vägen.

Vad är den bästa frekvensen att använda?

En lyckad lokalisering kan bestämmas av frekvensen du använder. Det beror på ledaren du försöker hitta. Korrosion, streckad linje och mark tar också med i spelet. Se till att du alltid börjar med att hitta från den lägsta frekvensen om möjligt. Då kan du öka det. Följande är en trevlig video som kommer att utbilda och hjälpa dig i frekvensval.

Vad upptäcker kabelsökare för något?

Det är en enhet som spårar kablar som ligger djupt inne i väggar, under jord eller i vatten. Det identifierar också specifika kablar i en uppsättning eller grupper av andra kablar i samma anslutning. En kabelsökare är perfekt för att upptäcka problem med kablar och funktionsfel i hus. Det är också användbart i professionella elektriska uppgifter.

Vad finns inuti en kabelsökare?

Varje kabelsökare har en sändare, en mottagare och en sond. Sonden i sig har tre sensorer. De är avsedda att lokalisera en kabel och bestämma i vilken riktning strömmen går. Sonden pekar på ett visst område och sensorn fångar upp signalen. Sändaren producerar en unik signal som upptäckas av mottagaren. Slutligen ger en mottagare ett numeriskt värde som beror på signalstyrkan.

Vilka är de vanligaste typerna av kabelsökare?

Huvudskillnaden mellan kabelsökare är var och en förmåga att lokalisera strömförsörjda eller icke strömförande kablar. Vissa av dem kan hitta båda kabeltyperna, men de flesta modeller är specialiserade för endast en av dem. Det finns också en typ av kabelsökare som upptäcker kabeln och dess spänning.

Vad finns det för fördelar med att använda en kabelsökare?

Det finns många fördelar med att använda en kabelsökare. Med den ökade populariteten för underjordiska kablar och dolda kraftkablar finns det garanterat ett kabelkomplex precis under dina fötter av kraftkablar, gas, avlopp, el och telekommunikation. Inte bara i golvet, dessa kablar går också genom våra väggar; i både inhemska och kommersiella miljöer. Kabelsökare och kabelsökare har utformats för att hitta kablar, rör och kablar som är strömförande och avaktiverade i väggen och under jorden.

Vilka metoder finns det för den bästa kabelsökaren?

Det finns två metoder för att kontrollera kablar och rör med hjälp av en kabelsökare; aktiv lokalisering och passiv lokalisering. Aktiv lokalisering är när en sökare söker efter en specifik linje med en direktanslutning eller genom att avge en signal. Sökaren kan fästas direkt där det är möjligt eller en frekvens väljs (på justerbara mottagare) som sedan induceras i marken och raderas av det använda verktyget.

Detta är den metod som oftast används för underhåll eller reparationer där specifika kablar eller rör måste upptäckas. Passiv lokalisering innebär att man spårar ett område för att leta efter okända linjer. Användaren skulle bara skanna området och leta efter verktyg som strålar ut eller strålar ut frekvenser. Denna metod skiljer inte mellan linjer men skulle rensa ett område för linjer före grävning eller borrning.

Vad består en kabelsökare av?

En kabelsökare består av en sändare, mottagare och sond. Sändaren har en anslutning till kabelns ena ände (eluttag) och sänder en signal som kommer att färdas längs kabeln som den är ansluten till. Mottagarens uppgift är att upptäcka signalen som sänds ut i kabeln. Mottagaren är vanligtvis en handhållen enhet som kan justeras för att plocka upp olika signaler. När mottagaren går nära en kabel som bär en signal kommer användaren att varnas med ett brus eller blinkande ljus.

Kabelsökaren kommer också att innehålla en sond som innehåller tre olika sensorer. En elektrisk fältsensor i sonden detekterar änden av ledaren, differentialfelsensorn bestämmer ledarens riktning över marken och den induktiva sensorn bestämmer riktningen för ledaren som överför kabeln under marken. Sondens uppgift är också att generera elektrisk energi (via en omkopplare) som sedan bestämmer volymen av kraft som genereras av signalen på kabeln.

Varför är den elektriska laddningen från kablar viktig?

Kabelsökare fungerar genom att förlita sig på att målet har en elektrisk laddning eller signal som sedan upptäckas av en mottagare. Massor av elverktyg överför en signal när kablarna är strömförande och linjer har ofta olika signaler som hjälper till att skilja mellan de olika linjerna.

När en linje inte har en signal kan kabelsökare inducera en signal längs linjen (med hjälp av en sändare) för att lokalisera den. Kabeln måste normalt vara metall för att den ska kunna leda en signal. Sändaren till en kabelsökare skickar ut en signal och mottagarens uppgift är att upptäcka denna signal. Om en signal upptäckas hör användaren ett ljud eller ser ett blinkande ljus på sökaren.

Vilka är de viktigaste specifikationerna att tänka på?

Dessa är de viktigaste specifikationerna att fokusera på. Medan vissa sökare effektivt kommer att upptäcka närvaron av kablar och rör, kanske de inte ger korrekt information om djupet. (Vissa utelämnar dessa detaljer helt och hållet).

Om du arbetar på plats där djupuppskattningar är nödvändiga behöver du en kabelsökare med dessa inbyggda funktioner.

Andra specifikationer att tänka på är att göra med mottagaren; kontrollera att detta har förmågan att fungera över flera frekvenser och flera effektnivåer. Är mer kraftfull enhet kommer det klart att ge bättre resultat över långa intervall och svårt att upptäcka miljöer.

Om du är en elverktygsleverantör kan ett system som har en volt-ohm-sökare och kan felsöka och lokalisera samtidigt hjälpa till att avsevärt minska din arbetsbelastning.

Behöver man en intern GPS?

En intern GPS / GNSS-mottagare är en mycket användbar funktion som minskar din arbetsbelastning. En enhet som erbjuder detta lägger automatiskt till positionsdata i loggposterna.

Detta kommer inte bara att hålla reda på hur operatören arbetade (bra för träningsändamål) utan också var sökaren användes.

Områden där kablar har upptäckts kan spåras som ett resultat.

Ska man köpa en stor LCD-skärm?

Oavsett vilken typ av arbete du gör, kan alla operatörer dra nytta av en stor, tydlig LCD-skärm som ger en exakt avläsning under alla väderförhållanden.

Det kommer att göra ditt jobb enklare, samtidigt som det minskar eventuella misstag orsakade av dålig synlighet och en missad läsning.

Bör man köpa en kabelsökare med varningsfunktion?

En tydlig varningsfunktion är en annan viktig funktion att se upp för när du köper en underjordisk kabelsökare.

Denna inbyggda teknik är utformad för att informera enhetsoperatören att de har placerat något under ytan som kan vara problematisk om grävningen börjat.

Det gör det möjligt för användaren att logga alla potentiella underjordiska faror. På en sökare som har den tidigare nämnda djupuppskattningsfunktionen kan sådana detaljer också registreras.

Behöver man ett så kallat överbelastningsskydd?

I vissa situationer är överbelastningsskydd en funktion som en operatör kan behöva. Dynamiskt överbelastningsskydd hjälper till på svåra platser där alltför stora signaler finns.

Om det finns högspännings- eller underjordiska kablar kommer sökaren fortfarande att kunna ge en exakt avläsning trots störningen på utsidan.

Vad finns det för tillgängliga tillbehör?

En enhet som har ett bra utbud av eftermarknadstillbehör är ett bra tecken.

Det betyder inte bara att det har accepterats allmänt av lokaliseringsgemenskapen, men det är också en enhet som är mångsidig när dina behov förändras.

Tillbehör kopplingsklämmor, ett bra stetoskop, strömriktningsmottagare och sändarklämmor och sondar är alla värdefulla tillägg som en professionell kan använda i sina påsar från tid till annan

Ska man tänka på kostnad och tillverkare?

Som med de flesta saker får du vad du betalar för när det gäller kabelförare under jord.

Skrapa för att köpa det billigaste och det är troligt att du köper en sub-par enhet från en mindre än ansedd tillverkare.

Vi rekommenderar att du spenderar så mycket du har råd för att se till att du köper alternativet av högsta kvalitet inom din specifika budget.

Ett bra företag kommer att erbjuda en konkurrenskraftig garanti, och tillsammans med den överlägsna byggkvaliteten och funktionerna som sökaren kommer att ge kommer du att sluta spara pengar på lång sikt.

Vad kostar kabelsökare?

 • 2 000 kronor och lägre: Det finns få kabel- / kabelsökare till priser under 2 000. Detta beror på den sofistikerade elektroniken som krävs för att få exakta avläsningar. Även om det är lämpligt för hemmabruk, kom ihåg att alla sökare som prissätts inom detta intervall inte kommer att vara lämpliga för kommersiella fältapplikationer.
 • 2 000 till 10 000 kronor: Detta är den budget som allmänna användare verkligen borde sträva efter. Kabel-, rör- och kabelsökare i detta prisintervall ger djup, noggrannhet och funktionalitet som passar både hemma och professionella applikationer. De flesta sökare som granskats i min topp 4 faller inom denna prisklass.
 • Över 10 000 kronor: Detta är domänen för kommersiella applikationer. Om du hittar hjälpkablar för livsmedel för konstruktion och andra ändamål kommer du att dra nytta av den höga nivån av parametrar som kan upptäckas med en professionell enhet.

Hur utnyttjar en kabelsökare det elektromagnetiska fältet från kablar?

Kabelsökare använder det elektromagnetiska fältet som genereras från kabeln under marken för att detektera en signal och därmed lokalisering.

I fall där detta inte är någon elektricitet (dvs. en död kabel) måste sökaren injicera en signal i marken för att kabeln ska generera ett elektromagnetiskt fält som sedan kan upptäckas.

När mottagaren har upptäckt ett elektromagnetiskt fält skapas en spänning med varierande intensitet i förhållande till styrkan hos den detekterade signalen.

Detta representeras antingen i ljud eller visuella termer (eller båda med mer sofistikerade sökare), som kan ge operatören djup, kabeltyp och läsavläsningar.

De viktigaste metoderna för lokalisering av kabel:

 • Aktiv – Här injiceras en signal i marken av lokaliseringsanordningen så att en elektromagnetisk avläsning kan tas från kabeln (kabeln måste vara metallisk för att denna metod ska fungera). Det finns tre metoder som en kabelsökare kan använda för att injicera en signal i marken.
 • Direktläge – Detta ger den största strömmen och har tillförlitlig noggrannhet.
 • Induktiv klämma – Detta ger mindre ström men är ett bra val när tillgången till kabelspårningsplatser är begränsad.
 • Induktiv – Detta ger minst ström av de tre metoderna och bör endast användas om de andra aktiva lägena inte är praktiska.
 • Passiv – Det är här lokaliseringssökaren upptäcker den elektromagnetiska signalen som redan kommer från kabeln. Kabeln måste vara strömförande för att den ska fungera.

Hur hittar jag en begravd kabel i trädgården?

Rör- och kabelsökare som de som granskas här är det mest effektiva sättet att lokalisera nedgrävda elektriska kablar och kablar. Beroende på vilken funktionsnivå sökaren har kan du upptäcka både levande och döda kablar samt rör av icke järnhaltigt material.

Vad är det mest exakta sättet att bekräfta den exakta platsen för nedgrävda kablar och kablar?

För att inte betala för en professionell är kabelsökare den mest exakta metoden för spårning av tjänster som läggs under en webbplats.

Hur djupt ner är underjordiska elektriska kablar?

I Sverige är primära begravda elektriska kablar som går in i huset i allmänhet 18 till 24 tum djupa. Primära linjer som betjänar stadsdelar är djupare stilla och går mellan 36 och 48 tum djupa.

Hur långt ner är vattenrör begravda?

Begravda vattenrör är fem till sex meter djupa för att förhindra skador i kallt väder. Detta djup är i allmänhet lägre än frostinträngningsnivån i de flesta områden, vilket hjälper till att stoppa vattenkablarna från att frysa.

Läs också >>> Bästa radonmätaren

Sammanfattning

Det är inte lätt att fatta rätt beslut, men den här guiden hjälper dig att spara pengar. Detta innebär att man undviker att köpa fel kabelsökare. Så när du har rätt verktyg kan du arbeta mer effektivt.

Även detta kommer att spara mycket krångel genom att undvika skador på rören eller kablarna i ditt hem. Och detta är viktigare än du kanske tror eftersom en trasig kabel i marken är svår att reparera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top