Den bästa kabelvindan 2023 – Test av olika kabelvindor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

GELIA 25m Kabelvinda 4 uttag 230V

SCHNEIDER 25m Kabelvinda 4 uttag 230V IP44

GELIA 40m Kabelvinda 4 uttag 230V IP44

GELIA 10m Kabelvinda 4 uttag IP20

Klicka här för att se fler kabelvindor.

Bästa kabelvindan 2023

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra kabelvinda på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken kabelvinda som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem kabelvinda så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa kabelvindan. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa kabelvindorna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla kabelvindor som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa kabelvindan inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test kabelvinda 2023

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa kabelvindan på nätet. När du letar efter den bästa kabelvindan finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa kabelvindan enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en kabelvinda efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa kabelvindan för dig:

 • Längd
 • Tjocklek
 • Ström och spänning
 • Vädertålig
 • Flera uttag
 • Typ
 • Pris

Längd

Den allmänna tumregeln när du köper en kabelvinda är att hitta en som sträcker sig längre än du behöver. Det fina med dessa sladdar är att de kan förlängas och förkortas för att passa det aktuella jobbet. I grund och botten, ju längre sladdrullen är, desto mer mångsidig kommer den att vara.

Tjocklek

Om du är en professionell som behöver en kabelvinda för elverktyg, leta efter en som är tjockare. Tjockare sladdar kan bära mer kraft, vilket innebär att de kommer att kunna köra all din utrustning på ett säkert sätt, till skillnad från de billigare versionerna du kan hitta i de flesta butiker. Om du behöver en kraftig kabelvinda rekommenderar vi sladdar som mäter 10, 12 eller 14 AWG.

Ström och spänning

Helst vill du ha en sladd som är klassad för 15 ampere eller 125 volt. Dessa kommer att kunna hantera alla hushållsapparater och verktyg. Om du är en professionell, kanske du vill betala de extra pengarna och köpa en dyrare sladd. Dessa klarar upp till 300 volt. Om du bara använder sladden runt ditt hem, borde det billigare alternativet vara bra.

Vädertålig

Generellt sett kommer du att vilja hitta en sladd som är lämplig för kallt väder. Dessa kabelvindor är generellt mer flexibla och kommer att kunna sträcka sig runt vilken arbetsplats eller hemmet som helst. Denna information finns vanligtvis på förpackningen.

Flera uttag

Du kan bli övertalad att köpa en kabelvinda med flera uttag, vilket är helt okej om du bara använder den hemma. Men om du planerar att koppla in elverktyg och arbetsbelysning kan du lätt överbelasta sladden. Självklart vill vi inte det. Om du är proffs rekommenderar vi en engångsupprullare för förlängningssladd med en tjock tråd.

Typ

Som du kanske redan är medveten om kan du hitta ett antal olika rullar för förlängningssladd i din lokala järnaffär. De inkluderar:

Inomhus

Inomhusförlängningen kan köpas som jordad eller ojordad i en mängd olika längder. De har vanligtvis låg effekt och är avsedda att användas med vanliga hushållsapparater som lampor och klockor. Du kan också köpa mer flitiga sladdar med högre effekt som kan användas till mer krävande elektriska apparater.
>>> Du kanske letar efter en kabelklämma? Klicka här!

Utomhus

Utomhus kabelvindor är väderbeständiga och kan användas både inne och ute. De är byggda för att tåla minusgrader och klarar de mest kraftfulla verktyg som du kan behöva för trädgårdsarbete eller mindre byggnadsarbeten.

Specialgjorda

Dessa kabelvindor är gjorda speciellt för arbetsplatser. De tål extrem kyla och värme. De har mycket hög effekt och är vanligtvis olje- och kemikaliebeständiga.

Pris

Förlängningskabelvindor varierar i pris beroende på varför du behöver dem. De billigaste inomhusrullarna kan kosta mindre än 200 kr; medan de dyrare sladdarna kan kosta över 1000. Om du vill ha en som kommer att göra ett bra jobb och kan hantera en mängd olika apparater och verktyg, kommer du att betala mellan 500 och 700 kr.

Lista över de bästa kabelvindorna 2023

 • Bäst i test: GELIA 25m Kabelvinda 4 uttag 230V
 • Populärast: SCHNEIDER 25m Kabelvinda 4 uttag 230V IP44
 • Premiumval: GELIA 40m Kabelvinda 4 uttag 230V IP44
 • Billigast: GELIA 10m Kabelvinda 4 uttag IP20
köp en kabelvinda att ha utomhus
Det finns ett antal saker du behöver tänka på om du ska ha en kabelvinda utomhus

Viktig information om kabelvindor som ska användas utomhus

De flesta trädgårdsslangar är ganska långa och tar mycket plats. Dessutom är de svåra att förvara och lämnas ofta liggandes på golvet. Därför händer det ofta att de blir trampade eller skadade när de kommer i vägen för oss, särskilt i trädgårdens små gränder eller på innergården. För att inte nämna det faktum att när de väl bildar knutar måste du spendera några minuter på att reda ut dem. Med detta i åtanke har användningen av en slangrulle blivit mycket nödvändig, eftersom det gör att slangarna kan förvaras snabbt och säkert.

En enkel kabelvinda eller en väggmonterad kabelvinda?

Generellt sett är det speciellt för att vattna trädgårdar som vi använder trädgårdsslangar och därför en slangrulle. Den kan dock även användas för andra uppgifter som att städa bilen. Observera att det finns två huvudtyper av kabelvinda: konventionella kabelvinda och väggupprullare. Enstaka dispensrar är fristående modeller som kan bäras överallt.

Å andra sidan är väggrullarna fästa på väggen och de är stationära men kan vara flerriktade. På så sätt kan rullen svänga från vänster till höger och kan rotera upp till 180°. Och normalt sett installeras den här typen av trädgårdsslangrulle bredvid en kran så att vattentillförseln är enkel vid sprinkling. Man bör komma ihåg att de flesta kabelvinda installeras vertikalt, förutom vissa modeller som endast kan installeras horisontellt.

En handvevad manuell kabelvinda eller en automatisk kabelvinda?

Oavsett vilket, båda modellerna är bekväma och fungerar likadant. Och på tal om drift, bör det noteras att en rulle kan vara av vevtyp eller på annat sätt av automatisk typ. Därför, om det är en handvevad rulle, lindas den för hand med en vev runt en trumma. Det är med andra ord en kabelvinda på hjul som normalt består av två hjul och en stabiliseringsstång på marken. Den enda nackdelen med denna typ av rulle är att det tar tillräckligt med ansträngning för att varva ner en slanglängd.

Å andra sidan, om det är en automatisk kabelvinda, eller en självuppdragande kabelvinda, räcker det för att aktivera sin fjädermekanism och enheten rullar eller rullar automatiskt upp trädgårdsslangen. För denna typ av rulle beror dess effektivitet på: fjäderkraften; avlindnings- och lindningshastigheten som ofta är mindre än eller lika med 60m/mm; och även hur du installerar enheten. Observera att det även finns motoriserade rullar som är speciellt designade för däck, hydraulik och el.

Hur väljer jag kabelvinda utomhus?

Användningen av en kabelvinda erbjuds därför som en lösning mot trassel eller deformationer. Men för att välja den bästa trädgårdsutrustningen som inte längre kräver att vi böjer oss ner eller smutsar ner händerna måste du göra en liten jämförelse av de olika modellerna eller till och med ett litet test. I första hand är det att föredra att ha en apparat med hög utförandekvalitet, det vill säga god slitstyrka över tid och dessutom perfekt frostbeständighet.

Vissa föredrar platsbesparande modeller så att de inte syns för mycket och att de är lättare och lättare att transportera. Observera att den bästa kabelvindan kommer med ett komplett kit som består av: en kvalitetsslang, en bevattningslans, en anslutningsslang, ett väggfäste med skruvar, pluggar och monteringshjälp, en stråle (munstycke eller munstycke), en justerbar slang och slutligen en krankoppling.

Det ideala är att ha ankare som är kompatibla med olika typer av installationer, inklusive: tegel, betong eller sten. Dessutom möjliggör en bra kabelvinda flexibel förvaring och pålitlig och säker automatisk återlindning. Det finns till och med modeller som är utrustade med: en integrerad slangstyrning, korta 50 cm stopp och en centrifugalbroms för jämn dragkraft utan knutar eller veck.

Närvaron av ett integrerat handtag kan också hjälpa användaren för bekväm transport. Som en vägledning mäts kapaciteten hos en bättre kabelvinda av längden på slangen och även av dess diameter. Denna längd kan variera från 15 till 35 meter medan diametern varierar mellan 13 och 21 mm. För att gå ännu längre, en bra rulle som lindar en slang utan att vrida och utan ansträngning har ett barnlås och ett fäste för upphängning av tillbehör. Och slutligen är det tillrådligt att välja ett bra varumärke som är erkänt som ledande inom trädgårdsutrustning och som erbjuder garantier.

>>> Kika även in spänningsprovare här!

Hur du väljer den bästa kabelvindan

Hatar du inte att din förlängningssladd trasslar ihop sig? Det slutar med att du spenderar löjligt mycket tid med att lösa upp sladden, lösa den och dra den dit du behöver ström. Sedan när du är klar måste du ta tillbaka den och försöka linda den runt armen, eller bara kasta den i en hög om du har bråttom. Hela processen dödar helt alla nivåer av effektivitet och produktivitet du kan ha haft. För att inte tala om säkerhetsrisken du utgör eftersom människor kan snubbla över sladden.

Den goda nyheten är att du enkelt kan lösa dessa problem genom att använda en bra kabelvinda. Med en av dessa enheter kan du montera utrustning ur vägen och se till att sladdar är fria från golvet där människor kan snubbla över dem.

Nedan finns en detaljerad köpguide som innehåller alla viktiga egenskaper att ta hänsyn till för att framgångsrikt välja din framtida kabelvinda. För att välja rätt bör du först och främst veta vad en kabelvinda är för någonting.

Elektriska rullar förlänger de elektriska kretsarna i ett hem eller en verkstad när en lampa, apparat eller verktyg har en sladd som är för kort för att nå önskad plats. De flesta har flera rullar som de har till hands för detta ändamål.

Dessa verktyg varierar i watt, beroende på hur mycket strömstyrka de kan bära på ett säkert sätt och hur mycket effekt de tål, båda bestäms av trådens mått. Strömstyrkan för varje rulle måste anges på en etikett som fästs på varje sladd, men denna etikett kanske inte alltid finns eller syns.

Varför köpa en kabelvinda?

En kabelvinda är en mycket användbar enhet att ha hemma eller i din verkstad. Verkstäder har sällan tillräckliga uttag och de som finns är ofta på fel ställe! Oavsett var du placerar din arbetsbänk, kommer en sladdupprullare att förse dig med strömförsörjning.

Som namnet antyder kräver elverktyg mycket kraft! Det betyder att du behöver en stark kabel som kan bära mycket ström. En rulle hjälper dig att få all kraft där du behöver den.

Dessutom är det en fara att dra kablar, men när du har en kabelvinda är de ett minne blott. Eftersom du kan montera dem i taket eller på en vägg nära din arbetsplats, kommer oanvända kablar att förvaras säkert inuti rullen. Många av dem har ett spärrsystem som bara släpper ut den sladd du behöver.

Hur väljer man?

Efter att ha förstått egenskaperna hos en kabelvinda, låt oss ta en snabb titt på köpguiden. Här är några saker att tänka på när du köper en kabelvinda.

 • Kvalitet: Helst bör du välja den sladdupprullare som uppfyller dina behov. För vanliga hushållsapparater kan du välja kabelvinda av låg kvalitet. Men om du måste arbeta med tunga maskiner, se till att investera i en rulle av bra kvalitet, även om det kostar dig mer.
 • Längd för förlängningssladd: Det beror på dina behov. Olika förlängningsspolar erbjuder långa eller korta sladdar. Vissa kan nå en längd på 40 meter. Du kan välja den kortare om du har litet utrymme.
 • Strömbrytare: Det är viktigt för din utrustnings säkerhet. Att snubbla av misstag kan skada dina dyra maskiner. En strömbrytare skyddar dina enheter. Så se till att förlängningen du använder har en strömbrytare.
 • Väggfäste: Det hjälper till att hålla utrymmet rent och snyggt. En lös nätsladd är en stor fara, särskilt med barn i närheten. Med ett väggmonteringsalternativ kan du hålla sladden välskött och utom räckhåll.

Det viktigaste att tänka på innan du köper en kabelvinda

Kabelvindor är praktiska enheter, särskilt när du gillar att ägna dig åt trädgårdsaktiviteter. Det är dock många som ännu inte vet vilka kriterier de ska ta hänsyn till i sitt val. För att hjälpa dig inbjuder vi dig att konsultera denna köpguide för de bästa rullarna för trädgårdsslangar.

Styrka, manövrerbarhet och fixering

Som trädgårdsutrustning är styrka av särskild vikt vid val av kabelvinda. Byggare använder vanligtvis plast som är tillräckligt stark för att hålla uppe under lång tid. Om du väljer det senare kommer du vara säker på att ha ett lätt och robust element. Var dock noga med att inte utsätta den för mycket för solen, eftersom detta material inte tål temperatur. Det är också möjligt att hitta modeller som består av en metallstruktur. Dessa är fortfarande de mest motståndskraftiga mot stötar.

Om du vill veta hur du väljer de bästa kabelvindorna 2023 överväg att hantera. Faktum är att denna faktor är viktig för att inte få några dåliga överraskningar. Vi rekommenderar att du väljer föremål med hjul om du vill ha mer frihet i användningen. Detta kommer att göra det lättare att flytta från en plats till en annan.

Det bör noteras att det finns prover som kan fästas på en väggplan. I paketet har du rätt till alla delar som gör att produkten kan immobiliseras på en yttre fasad. Det är därför ditt ansvar att installera den genom att följa monteringsanvisningen. Konkret kan denna typ av utrustning vrida på en vridpunkt från 0 till 180 ° för enkel användning. Detta ger dig flexibiliteten att röra dig när du använder den. Dessa exemplar verkar också mindre skrymmande.

Välja en klassisk eller automatisk vinda?

När du har bestämt dig för var du ska köpa en ny trädgårdsslangrulle bör du välja typ av utrustning. Observera att det finns manuella modeller, det vill säga att återspolningen måste göras av dig. I de flesta fall finns en vev på trumman på din utrustning. Du måste därför använda den för att lagra sladden genom roterande rörelser. Och när du ska trädgårdsarbete är det bara att dra i den för att rulla ut den.

Om du vill ha mer frihet i användningen av denna typ av tillbehör, föredra prover med ett automatiskt system. För att använda dem behöver du bara förlänga röret till önskad längd. Detta kommer att blockeras så att det förblir som det är och inte expanderar. Med denna typ av material kommer det inte att krävas någon ansträngning från din sida att linda upp sladden. Allt du behöver göra är att aktivera enheten så att den kan stuvas undan utan svårighet. Detta kommer att spara tid och besvära dig.

Som bakgrund väljer fler och fler professionella trädgårdsmästare automatiska referenser för att de är lätta att använda. De har också fördelen av att ha ett styvt hölje för att skydda röret från att frysa. Detta kommer att göra det möjligt för den att hålla i flera år. Vissa märken inkluderar till och med ett stöldskyddssystem eller ett hänglås i sina produkter. Detta hjälper till att skydda dem från illvilliga personer och lägger till en extra säkerhetsanteckning.

Längden

Hur köper man en mer prisvärd trädgårdsslangrulle? För att svara på det, var medveten om att det finns modeller som redan har en sladd. Faktum är att varje rulle kan innehålla ett element på några tiotals meter. Konkret, om du har en medelstor trädgård verkar utrustning 20 m lång lämplig. Å andra sidan, om du känner att ditt hus exteriör är tillräckligt stort, välj mellan 20 och 40 m. I vissa fall erbjuder byggare prover upp till 80 m eller mer. De är användbara om du behöver behålla ett stort utrymme.

Naturligtvis är produkter med en slang att köpa fortfarande dyrare. Om du redan har en slang i ditt hem, använd bara slangupprullarna. Sedan behöver du bara rulla ihop för mer bekväm användning. Vanligtvis ligger kostnaden för sådan trädgårdsutrustning mellan 700 och 2000 kr.

Detta antal varierar beroende på kvaliteten och märket på varan i fråga. I alla fall inbjuder vi dig att konsultera vår prisjämförelse för att hitta den produkt som motsvarar din budget. Denna information hjälper dig att identifiera vilken som är den bästa trädgårdskabelvindan på marknaden.

Vilken förlängningssladd du bör ha i din kabelvinda

Förlängningssladdar används av ALLA! Vi tror att du skulle bli svårt att hitta ett hem som inte använder en förlängningskabel någon gång, innan du ens börjar överväga verkstäder och kommersiell användning! Detta får många att tro att de vet allt som finns att veta om förlängningssladdar och kan också leda till självbelåtenhet, men vi upptäckte att många hem överbelastas sina förlängningskablar vilket kan leda till bränder, sprängda el och elektriska stötar! Vi vet alla att elektricitet är något som du inte bör vara alltför självbelåten med, så varför är så många självbelåtna över sina förlängningssladdar?

Om detta låter bekant så har du kommit till rätt ställe! Vi har sammanställt all nyckelinformation som du behöver veta innan du köper och använder en förlängningskabel, så att du kan vara säker på att ditt hem, dig själv och dina tillhörigheter kommer att vara säkra och att du får de effektnivåer du behöver.

Kort sammanfattning

Om du behöver en förlängningskabel – och snabbt – så är det här den del av artikeln du behöver läsa. Vi har inkluderat de bästa förlängningsledarna till salu för tillfället och de viktigaste funktionerna som du behöver tänka på innan du bestämmer dig för vilken du ska köpa! Gör det snabbt och enkelt för dig att köpa!

Vilken typ av förlängningskabel är rätt för min kabelvinda

Det första du behöver tänka på är stilen på förlängningskabeln som kommer att vara rätt för dig. Det finns olika stilar av förlängningskabel som låter dig välja en som passar vart du än vill.

 • Strip förlängningskabel – Den vanligaste typen av förlängningskabel. En listförlängningskabel ligger platt på golvet och är snygg och effektiv så att du kan placera den under arbetsytor, bakom din soffa eller till och med i ett skåp utan att den tar för mycket plats. Vissa har till och med möjlighet att fästas på väggen i din verkstad till exempel så att de är lättillgängliga men också ur vägen!

Tornblocksförlängningar – Mycket liknar förlängningskablar med remsor men utformade nästan som ett “tornblock”, dessa förlängningskablar kommer att stå på golvet eller på en enhetsöverdel. Detta gör dem lätta att använda och ansluta till och de tar mindre golvyta.

TOPTIPS: Om du bestämmer dig för att välja en förlängningskabel för tornblock, se till att basen på tornet är säker, stabil men också har en mjuk finish så att den inte välter och välter, men inte heller skadar ytan som den är på.

 • Blockförlängningar – Kompakta och lådliknande, dessa förlängningskablar erbjuder inte samma avståndstäckning eftersom de är mer kompakta, men detta fungerar till deras fördel om du vill ha något snyggt, modernt och ha ett antal pluggar på ett ställe. Vi fann att dessa var vanligast på kontorsbord där det behövs utrymme men du har ett antal elektriska föremål att koppla in på en gång.
 • Kabelvindor – Den traditionella förlängningskabeln, det bästa alternativet för alla som behöver elektricitet på en plats där det för närvarande inte finns någon! Dessa är perfekta för personer som vill använda verktyg utomhus eller kanske till och med köra in el i ett garage eller ett skjul! En lång kabel som kan dras in eller ut ger dig flexibilitet till var du kan komma åt dina pluggar. Dessutom har du fördelen att kunna dra tillbaka den direkt när den inte används.
köp sladdvinda på vår sida
På vår sida kan du köpa en sladdvinda

Hur mycket kraft behöver jag?

Det första vi behöver prata om när vi väljer din förlängningskabel är strömnivån! En av de viktigaste problemen som människor har när de använder förlängningssladdar är att de överstyr förlängningssladden, vilket kan vara otroligt farligt inte bara för dina apparater utan för dig och dina nära och kära hemma!

Du kommer att upptäcka att de flesta förlängningskablar kommer att vara klassade 13A men det finns några som bara är klassade till 10A så att de kommer att klara av att färre apparater ansluts till dem. Det är viktigt att aldrig överbelasta en förlängningskabel genom att överskrida mängden strömkällor som är anslutna till den. Till exempel, om du ska koppla in små apparater som en datorskärm, telefon och skrivare så kommer du att klara dig med en 10A förlängningssladd, men om du vill använda ditt förlängningsuttag för saker som en kyl och frys eller tvätt maskin då du kommer att behöva se till att du har en kraftfullare förlängningskabel.

SÄKERHETSTIPS: Kom ihåg att du aldrig får ansluta en förlängningssladd till en annan förlängningssladd, så om du vet att du kommer att behöva ytterligare stickproppar eller extra längd måste du tänka på detta när du köper en förlängningssladd.

Hur många pluggar ska jag gå efter?

Mängden pluggar du går efter beror verkligen på vad som är rätt för dig och vad du ska använda förlängningssladden till. Vi upptäckte att antalet pluggar varierade från så lite som 1 plugg (även om det är vanligare 2), hela vägen upp till runt 10 pluggar! Som ni ser är detta en enorm skillnad! Vi rekommenderar alltid att du väljer lite fler pluggar än du tror att du kommer att behöva eftersom det gör att du slipper köpa en hel w förlängningssladd bara för en extra kontakt om du ska köpa en extra elektronisk artikel.

Det är viktigt att komma ihåg att mängden artiklar som du kan koppla in vid en tidpunkt också beror på strömmen som är kompatibel med förlängningssladden (se ovan), så låt dig inte luras att tro att en 10-pluggs förlängningssladd nödvändigtvis innebär att du kan ha 10 elartiklar igång samtidigt!

Vilken kabellängd behöver jag?

En av de främsta anledningarna till att köpa en förlängningskabel är för att du behöver just det…förlängning! Vilken kabellängd som är rätt för dig beror verkligen på vad du ska använda din förlängningskabel till och var du ska använda den.

Om anledningen till din förlängningssladd är att du behöver flera kontakter på ett ställe så behöver du förmodligen inte en särskilt lång kabel – det kan faktiskt handla om att ju kortare desto bättre så att den inte är i vägen . Men om du använder din förlängningskabel i trädgården så att du kan klippa botten av gräsmattan är chansen stor att du kommer att vilja ha den längsta sladden som möjligt!

De flesta standardförlängningskablar kommer att vara mellan 1m och 5m långa, men du hittar betydligt kortare kablar för vissa blockförlängningskablar. Du kommer också att märka att kabelrullens förlängningsledningar har mycket längre kablar som går upp till (och ibland över!) 25 m!

Vad mer behöver jag tänka på?

Nu när du vet de viktigaste frågorna du måste ställa dig själv innan du köper en förlängningsledning, och kabelvinda. Här är några av de extra funktionerna som är värda att överväga för att vara säker på att din förlängningsledning kommer att vara rätt för dig. Marknaden svämmar över av förlängningskablar, så det här är funktionerna som verkligen hjälper dig att hitta de som sticker ut från resten!

 • USB-uttag – I takt med att tekniken går framåt, gör även förlängningskabeldesigner det. Många av våra elartiklar laddas med en USB-kabel nu istället för en vanlig kontakt, vilket innebär att du måste ha en kontaktadapter när du vill ladda dina tillhörigheter, till exempel din telefon. För att arbeta med denna förändring i tiden kommer många av de bästa förlängningskablarna nu med USB-uttag så att du kan ansluta direkt till förlängningskabeln när du vill ladda någon av dessa kompatibla hushållsartiklar.
 • Överspänningsskydd – Om du köper en förlängningskabel online är det viktigt att se till att det erbjuder “överspänningsskydd”, vilket är ett standardkrav för brittisk säkerhetsstandard! Detta kommer att se till att du och dina tillhörigheter är skyddade mot eventuella elektriska överspänningar i området!
 • Individuella strömbrytare – Några av de bästa förlängningskablarna har individuella strömbrytare bredvid varje kontakt! Detta är en funktion som vi älskar särskilt, eftersom det innebär att du kan lämna ett antal enheter inkopplade men bara ha ström till de du behöver samtidigt! Spara pengar på din elräkning och spara de andra föremålen som tappar ström! Andra har en strömbrytare på förlängningssladden vilket är bra för om din förlängningssladd matar en mängd kontorsutrustning eftersom detta gör att du kan stänga av (bokstavligen!) i slutet av dagen, utan att behöva dra ur kontakten förlängningssladd.
 • Färg – Det brukade vara så att förlängningssladdar kom i en vit standardfärg men det är nu långt ifrån fallet. Det finns många olika färger och stilar av förlängningskablar att välja mellan, vilket kan vara särskilt användbart om du vet att din förlängningskabel kommer att visas. Vitt brukar fortfarande vara billigast, så det är mest kostnadseffektivt om din förlängningskabel är gömd, men det finns alltid andra alternativ tillgängliga.
 • Utomhusanvändning – Nu vet vi att ordspråket säger att man aldrig ska blanda el med vatten, men det finns förlängningskablar som är speciellt designade för utomhusbruk! Dessa kommer att ha pluggar som är täckta och skyddade så att om de blir stänkta med vatten och fukt, kommer detta inte att påverka elektriciteten. Visserligen skulle vi fortfarande inte doppa förlängningskabeln under vatten men det kommer att räcka långt för att hålla dig säker när du klipper gräsmattan eller klipper häckar!
 • Indikeringslampa (eller lampor!) – Vissa förlängningssladdar kommer med en indikatorlampa (eller mer än en för individuellt växlade modeller) som låter dig tydligt se vilka apparater som drivs på avstånd.
 • Kabeldragning – Om du vill ha den bästa förlängningskabeln på marknaden, kontrollera kablaget som har använts för produkten. Vissa kommer att använda vakuumtråd som är mjukare och mer flexibel än andra. Andra produkter kommer att ha flamskyddade sladdar, kraftiga sladdar etc som alla kommer att vara speciellt designade för olika miljöer för att se till att de kan hålla dig säker.

Hur vet jag om förlängningssladden är säker i kabelvindan?

Det är viktigt att se till att din förlängningskabel är säker att använda. Se upp för eventuella lukter av bränning, rök eller gnistor som kommer från apparaten. Det är också viktigt att kontrollera att ledningen inte är sliten och att det inte syns några färgade ledningar. Ett annat tecken på att det kan vara något med din förlängningskabel är om säkringen går eller strömbrytaren fungerar utan tydlig anledning.

Vilken är den längsta förlängningssladden?

Den längsta förlängningskabeln du vanligtvis hittar är cirka 25 meter och denna kommer normalt att vara i en kabelvinda som en förlängningskabel. Säkerhetsforum föreslår dock att du inte ska satsa på en förlängningskabel över 15m eftersom detta ökar risken för elektriska fel så se till att kontrollera hur mycket du faktiskt behöver innan du bara köper den längsta du kan hitta.

Vilken garanti får jag med en förlängningskabel?

Garantin för förlängningsledningar sträcker sig från cirka ett år upp till fem år beroende på märke och modell. Men du kommer ofta att upptäcka att produkterna inte täcks i fallet med en strömstörning, vilket kan inträffa ganska regelbundet i vissa områden, så detta är värt att kontrollera innan du gör ditt köp.

Hur den bästa kabelvindan hjälper dig i vardagen

Den perfekta vindan kan förbättra din verksamhet genom att öka produktiviteten och förbättra säkerheten på arbetsplatsen. Att välja rätt kabelvinda kan avgöras av några nyckelfaktorer, inklusive vad rullen håller, hur den kommer att användas och vilken applikation den kommer att användas till. Vi har beskrivit de viktigaste sakerna att tänka på när du ska köpa en rulle.

Kabel eller slang

Det första du bör tänka på är vilken typ av slang eller kabel du kommer att använda. Storlek, längd, böjradie och typ är avgörande när det gäller att köpa rätt rulle för jobbet. Du vill vara säker på att rullen kommer att ha rätt storlek för att passa din utrustning. Till exempel en slang eller kabel med stor diameter och en hög böjradie kommer att kräva en ganska stor rulle för att rymma dess storlek.

Behöver du en förvaringsvinda?

Förvaringsrullar lindar upp din slang eller kabel, men låt inte vätska eller ström flöda medan du fortfarande är på rullen. Slangen eller kabeln måste tas bort från rullen för att anslutas och användas.

Spännande rullar ansluts till din slang eller kabel, så att vätska eller ström kan passera medan de fortfarande är på rullen. Om du planerar att använda en rulle för live-applikationer, vill du bestämma några saker för att undvika skador på din verksamhet.

För en strömförande slangrulle är vätskan du kommer att hantera betydelse. Vätskor som bränsle, bekämpningsmedel, gödningsmedel, dricksvatten och livsmedelsprodukter behöver alla olika typer av vätskebanor som är specifika för deras användning. Du vill vara säker på att vätskan du rinner genom din rulle inte blir förorenad, vilket kan orsaka skada på din utrustning. Till exempel är invändiga rör av rostfritt stål en viktig egenskap för livsmedelshantering eftersom den motstår korrosion och förhindrar kontaminering.

För strömförande kabelrullar är det mycket viktigt att se till att kabeln och rullen du använder båda har rätt antal ledare, spänning, strömstyrka och specifikationer för din situation.

Hjälp inomhus och utomhus

Upprullningstyp, monteringspositioner och valsalternativ avgör vilken kabelvinda som bäst passar dina behov.

Upprullningsalternativ finns tillgängliga för manuell, fjäder, elektrisk, luft eller hydraulisk upplindning. Alternativ för kraftupprullning gör det enklare och säkrare att linda tunga, längre slangar medan manuell upprullning är bäst för rullar med begränsad användning eller kortare, mindre slangstorlekar och kräver inga kablar eller anslutningar.

Kabelvindor kan vara monterade på golv, tak, vägg, skåp eller lastbil och valfria rullpaket finns tillgängliga för att hjälpa till att enkelt styra slangen tillbaka på rullen från vilken position som helst.

Varför det är bra att ha en kabelvinda

Det är viktigt att ha den bästa kabelvindan i ditt hus. Detta ger dig friheten att koppla in så många apparater som vi behöver och använda dem var som helst. En förlängningssladd ger dig flexibiliteten att använda din elektriska utrustning som du vill.

Du kan dock inte bara köpa vilken indragbar kabelvinda som helst. Eftersom dessa förlängningssladdar fungerar med el måste du ta hänsyn till flera faktorer för din säkerhet och användbarhet.

 • Längd: Du bör veta hur lång förlängning du behöver när du väljer en förlängning. Om den är för kort blir den oanvändbar. En lång kan vara för skrymmande att lagra, och det kommer inte att vara en effektiv användning av ditt utrymme och dina resurser.
 • Kapacitet: Om du ska köra tunga apparater, som pumpar eller borrar, via en förlängningssladd, måste du ha en lika robust förlängningskabel. Om strömförbrukningen för din utrustning som är ansluten till förlängningen är större än dess kapacitet, kan den överbelastas och orsaka kortslutning.
 • Användning: Du måste också tänka på hur du ska använda förlängningssladden. Ska du låta den ligga på golvet, köra den längs väggen eller hänga den i taket? Några av alternativen är specifikt utformade för att vara antingen golv-, vägg- eller takmonterad kabelvinda.

Även om vi har vissa varumärkespreferenser när vi köper något, tittar vi fortfarande på ett par mätvärden för att säkerställa att vi får det bästa erbjudandet. Detta gäller oavsett om vi köper en bil eller en förlängningssladd. Så det här är sakerna vi letar efter i en kabelvinda när vi gör ett val.

Längd

Du måste veta hur lång förlängningssladd du behöver innan du gör ett köp. Om du inte hittar något som passar dina behov är det bättre att skaffa en längre rulle än en kortare.

Kapacitet

Vi måste också fundera på vad vi tänker koppla in i förlängningssladden. För de flesta hemmabruk är en kapacitet på 10 ampere mer än tillräckligt för de flesta ändamål. Men om du vill använda högeffektsapparater kan en högre förstärkarkapacitet krävas.

För att hjälpa dig beräkna watt- eller amperekravet, kom ihåg denna formel: Wattkapacitet = Amp x Spänning. Så om du tänker koppla in en 120-volts, 1000-watts apparat på din förlängningsrulle, måste den ha minst en effektkapacitet på 9 amp (1 000 watt/120 volt).

Material

Om vi ska använda förlängningsrullen på en byggarbetsplats eller i ett garage, föredrar vi en kabelvinda som kommer med ett kraftigt fodral och jacka. Detta gör förlängningen mindre benägen att skadas, vilket säkerställer att den håller längre för vår användning.

Antal pluggar

Vi tänker också på antalet stickproppar när vi väljer förlängningssladd. Först bestämmer vi hur många enheter vi tänker koppla in i förlängningssladden, och sedan ser vi till att vi har ytterligare ett eller två uttag tillgängliga. Detta säkerställer att vi har ett tillgängligt uttag om vi skulle lägga till fler verktyg i framtiden.

Enkel växel

Detta är en av de väsentliga funktionerna som vi letar efter i en förlängningssladd. En strömbrytare skulle tillåta mig att stänga av hela sladdupprullaren utan att dra ur den från vägguttaget. Vi tycker att detta är användbart, speciellt när vi bara tänker ta en kort paus och inte vill koppla ur alla verktyg ännu.

Montering

Det beror på fallet, men vi gillar att köpa förlängningskabelvindor med en automatisk indragningsfunktion plus ett valfritt fäste. På så sätt, om vi skulle välja att installera den på mitt tak eller vägg, har vi möjlighet att göra det.

Större kabeldiameter

kraftig-förlängningssladd-rulle

För att snabbt lösa denna fråga är den tjocka alltid bättre. Den enkla förklaringen till detta är att den är tjockare och den bredare trådstorleken kommer att ha högre kapacitet och livslängd. Detta är särskilt viktigt om du vill köra maskiner med ett strömdrag på 10 till 15 A på din förlängning.

Den tunnare trådstorleken passar bra i en förlängning upp till 20 meter, medan den grövre trådstorleken är lämplig för en 20 till 40 meter lång förlängning. Så det är acceptabelt att ha en kabelvinda 40 m lång förlängningssladd på din kabelvinda.

Vissa tillverkare tillverkar medeltjocka kablar, men dessa är endast lämplig för lättare användningsområden. Anslut inte tunga apparater till denna förlängningssladd.

Vanliga frågor om kabelvinda

Hur använder man en kabelvinda?

Om du vill göra en 20 amperes indragbar kabelvinda måste du ha en vanlig sladdupprullare, och du måste vara villig att lägga den i någon DIY. Borra först ett 1-tums hål i mitten. Se till att du inte skadar mittklämman för kabeln när du gör detta.

När du är klar drar du den hanliga änden av förlängningssladden genom sidohålet du just gjorde. Välj lämplig längd så att du enkelt kan nå uttaget utan att ha en för lång kabel från rullen till väggen. När du har valt rätt längd, klipp fast bassladden med en vanlig sladdrulle till mittklämman och linda sedan upp resten av förlängningssladden till rullen. Du kan sedan varva ner din infällbara bas på den längd du behöver samtidigt som du håller den organiserad. Om du är typen som blir obekväm när dina sladdar är trassliga. Oroa dig inte, vi har skapat en lista över de bästa sladdremmarna, som vi är säker på att du kommer att gilla. Glöm inte heller att läsa vår artikel om pålitliga buntband för att organisera dina sladdar, kablar och andra saker snabbt och effektivt.

Är det säkert att förvara en kabelvinda utomhus?

Som proffs har vi aldrig stött på en vattentät förlängningssladd. Men enligt vår erfarenhet är 220v indragbar förlängningssladdsrulle vattentät, så du kan använda den under lätt duggregn. Men för att vara säker bör du undvika att bli blöta för förlängningssladdar.

Vad är en kabelvinda?

alla som är bekanta med elverktyg kommer att känna till en kabelvinda. Dessa snygga enheter är perfekta för alla som arbetar i sin trädgård eller trädgård, eller bara vem som helst som behöver utöka sin strömkälla till ett svårtillgängligt område. Men vad ska du leta efter när du köper en?

Vi har skapat en guide som berättar allt du behöver veta om kabelvindor och deras användningsområden.

Förlängningssladdar, som uppfanns i början av 1900-talet, är en längre nätkabel med en kontakt i ena änden och flera uttag i den andra. De används ofta i ditt hem så att du kan ansluta ett antal eluttag till ett eluttag.

En kabelvinda är en modifierad version av den rudimentära förlängningssladden. I grund och botten är det en förlängningskabel som kan rullas upp runt uttagen (som det vanligtvis finns 2 eller 4). Du kan köpa dem till ditt hem eller för utomhusbruk. Många byggarbetsplatser kommer att använda sladdar för industrientreprenörer, som är mycket starkare än den vanliga rullen.

Varför behöver jag en kabelvinda?

En kabelvinda kommer att vara praktisk i en mängd olika situationer. Det spelar ingen roll om du är husägare eller proffs, du kommer förmodligen att behöva använda en av dessa någon gång i ditt liv. Här är några av de olika områdena där kabelvindor används dagligen.

 • Byggnadsbranschen Det mest uppenbara jobbet som kräver en förlängningssladd är en byggnadsarbetare. Du kan köpa robusta kabelvindor avsedda för byggnadsarbete. Dessa kallas entreprenörslinor. De klarar mer än din genomsnittliga sladdrulle, vilket är anledningen till att de föredras på många byggarbetsplatser.
 • Underhållningsbranschen. Alla som har jobbat bakom kulisserna på spelningar eller produktioner vet precis hur många förlängningskabelvindor som behövs för en show. När du har att göra med flera lampor, förstärkare och PA-system kommer du att behöva många uttag. Förlängningskabelvindor ger dig dessa uttag och låter dig även placera din utrustning där du vill utan att behöva oroa dig för att vara nära strömkällan.

Vilken är den bästa kabelvindan för utomhusbruk som är vattentät?

Intressant nog kommer du att bli förvånad över att veta att det finns många olika typer av förlängningsledningar. Vissa har ett mjukare gummi utvändigt. Andra en billigare, hårdare plastbeläggning mer benägna att bli spröd. Därifrån är vissa bättre lämpade att blöta och är mer vattentäta, medan andra är vad de är baserade på pris. Vissa har externa eller inbyggda handtag, andra har inget alls! I den här artikeln lär du dig att skilja mellan de bästa förlängningsledningarna och träna värdet. Det är rättvist att säga att vi har haft dussintals kabelvindor under åren och två har varit kvar i tjänst i många år. Vi kommer att lyfta fram dem särskilt i den här recensionen. Du kan se längst upp vilka vi har valt ut som bäst i test. Ett annat tips är att det viktigaste att komma ihåg när du väljer en kabelförlängningsrulle är hur många meter du egentligen behöver? En kabelvindor  presterar alltid bäst när den är avlindad eftersom den inte överhettas så snabbt. Du kan då dra full nytta av 13 Amp vilket är cirka 3000 Watt i effekt med en 230 Volt hemmakrets. Så köp inte mer än du behöver, annars kommer du att varva in och ut i onödan.

Vilka problem kan man få när man använder en kabelvinda?

Som vi nämnde för ett ögonblick sedan, köps och används ofta kabelvindor av människor eftersom de är billigare än att köpa en ordentlig spänningsförande kabelvinda. Detta är dock inte alltid en bra idé om det ska användas utomhus.

Den främsta anledningen är att många av dessa billiga kabelvindor inte är 100% vattentäta och uppenbarligen är detta potentiellt extremt farligt. En plötslig regnskur, stänk med en slang eller till och med en utspilld dryck kan orsaka allvarliga problem om kabelvindoret inte är testat och certifierat vattentätt, så det är bättre att spendera lite mer på en som är.

Ett annat problem jag har stött på med lågkostnadskabelvindor är att huvudkabeln går sönder inuti någonstans, och detta gör produkten ganska värdelös. Återigen är lösningen att undvika de billigaste kabelvindoren, och läs på produkten för att se om det finns några designegenskaper som minskar risken för att kabeln skadas om den trampas på eller vrids.

Kabelvindor har också sina egna problem. Till att börja med är de vanligtvis ganska stora och kan vara tyngre än du förväntar dig när de är helt upplindade med kabel. Med det sagt finns det modeller som har designats för att vara mer bärbara, men de är i allmänhet fortfarande mycket större än kabelvindor.

Precis som med kabelvindor måste du se till att kabeln är av god kvalitet och hållbar. Jag skulle faktiskt säga att det är viktigare på en kabelvinda eftersom du kommer att linda och linda av den ofta, och detta orsakar att kabeln töjs. Produkter av låg kvalitet kommer inte att ta det här för evigt och kommer att gå sönder inuti.

Kabelvindor drivs vanligtvis av en vev, men det finns automatiska modeller och andra typer där ute också. Naturligtvis är detta en annan sak som går fel, vilket gör att du kan linda kabeln för hand; ett mycket monotont jobb faktiskt.

Du måste vara försiktig när du lindar eller lindar upp en kabelvinda. Eftersom det är så lätt att få kabeln tvinnad, knuten och trasslad utan att inse det förrän det är för sent. Då måste du lägga lite tid på att noggrant reda ut det, och det kan vara riktigt frustrerande. Detta är ett vanligt problem med vissa självindragande kabelvindor.

Med båda dessa typer av produkter måste du veta vilken maximal effekt de kan hantera och sedan se till att du inte överbelasta dem genom att koppla in flera verktyg eller apparater i dem som alla kräver mycket ström. Det kommer inte bara att förstöra ditt uttag, utan kan också vara en brandrisk.

Vilka storlekar kommer kabelvindor ofta i?

Du kan få nästan alla storlekar på kabelvinda: 10m, 20m, 25m, 30m och 50m är de vanligaste men du kan till och med justera de du köper. Du kan klippa ut överskottet och dra tillbaka kontakten till önskad längd – att byta kontakt är enkelt och kontakta alltid en elektriker:

Kom dock ihåg att du inte vill röra vid en vattentät kontakt alls. Du kommer att bryta sigillen! Du har fastnat med längden du köper på dem.

Vilka säkerhetsfunktioner har den bästa kabelvindan?

Innan vi pratar om det uppenbara är det första du vill göra att träna om kabelvindan har säkerhetskåporna inuti uttaget som gör att du måste trycka in en 3-polig kontakt för att locket ska lossna. Har du någonsin undrat varför vissa eluttag är ganska stela? Oftast är det på grund av säkerhetskåporna som måste kopplas ur samtidigt.

Varje kabelvinda bör ha minsta möjliga säkerhet för en termisk brytare. Det betyder att om du inte rullar av kabeln kommer du att värma upp enheten och den kommer att bryta ut. Den kan fortfarande bryta när den lindas upp men det är mer sannolikt att säkringen slår ut om den är helt utdragen. På en enkel förlängningskabel kan du förvänta dig en säkring, helst 13 ampere så att du kan använda en bordsvärmare eller väggmonterad värmare (kanske något liknande som en blåsvärmare)

Desto tjockare kabel, tekniskt sett är det säkrare. Även om 1,25 mm2 är idealiskt, om du hade en 2,5 mm2 kabel skulle du ha ännu mindre chans att kabeln överhettas. Problemet med den tjockare kabeln beror enbart på kostnaden.

Var kan man använda en kabelvinda?

För att vara ärlig använder jag aldrig kabelvindor utanför mitt hem, skjul eller garage, men jag använder dem väl inomhus.

Det finns till exempel alltid en på vår arbetsbänk i boden, och vi har till och med skapat en liten yta längst bort på bänken med små träbitar för att förhindra att kabelvindoret glider eller slås av när någon klumpig råkar stänga av den. Det här uttaget är väldigt praktiskt för lampan som är ganska mycket en permanent funktion på vår bänk, samt ett bra ställe att koppla in en liten fläkt till när de sällsynta värmeböljorna rullar in i stan.

Vi använder den också för mindre elverktyg som vår borr, men när vi byter till större större leksaker som vår cirkelsåg, plus en eller två andra saker som är anslutna samtidigt, föredrar jag att använda en kraftig kabelvinda som kan hantera mer kraft säkert. Vi har nyligen köpt ett kabelvindor som klarar över 3000W dock, och vi tror att det skulle klara belastningen. När vi använder någon av dessa produkter gör vi alltid vårt bästa för att hålla kabeln ur vägen, och helst från golvet för att förhindra att den snubblar eller trampar på den. Bara att ta tag i lite stark tejp och fästa kabeln i väggen när du går kan hjälpa till att minska risken för olyckor med en avsevärd marginal. Uppenbarligen är detta inte idealiskt om du rör dig mycket eftersom du skulle klistra och ta bort tejp hela tiden, men jag skulle ändå säga att det är bättre än att lämna kabeln på golvet.

Om vi måste ha ett långt kabelspår, gör vi vårt bästa för att låta den löpa längs en vägg eller ett staket, igen för att göra det mindre troligt att det kommer att trampas på eller snubblas över. Att tejpa fast kabeln på golvet i stället för att lämna den lös är att föredra, men det kan fortfarande vara en fara.

Se även >>> bästa borrmaskinen

Är det lätt att hitta den bästa kabelvindan för mig?

Genom att svara på några enkla frågor om din situation kan rullväljaren guida dig till den perfekta rullen. Vi ber dig först att välja din applikation – detta avgör om du behöver en slang- eller kabelupprullare – sedan kan du filtrera resultaten baserat på slang- eller kabelstorlek, längd, upprullningsalternativ och mer för att hitta rullar som är specifika för den applikationen.

utrustning är redo att gå.

Hur använder jag en kabelvinda?

För att göra detta bör du först linda in din slang. När det är dags att vattna din gräsmatta, dra i änden av gräsmattan till den längd du känner är nödvändig. För vissa modeller förhindrar ett låssystem att den kommer tillbaka och förblir som den är. Denna lilla detalj kan göra stor skillnad vid användning. Så fort du är klar, rikta nu huvudet mot dina växter och aktivera trycket så att vattnet projiceras.

Om du har bärbar utrustning kan du enkelt flytta den till alla delar av din trädgård. Dessutom får du lättare tillgång till vissa platser för att optimera driften. Om du har fixeringsmaterial på en väggplan rekommenderar vi att du integrerar ett minst 40 m långt element. Därför kommer du att få mer frihet och dina möjligheter kommer inte att begränsas.

Hur ansluter jag en trädgårdsslang till en kabelvinda?

För att göra detta, förse dig med sladden och sprid ut den längs dess längd. Ta sedan änden och linda den runt rullen. Använd sedan veven på enheten och gör roterande rörelser för att få tillbaka den. Detta bör göras ett tag (ca 10 min). Under denna process, se till att lämna en marginal på några meter för anslutningen till kranen. Försök också att eliminera knutbildning genom att överlappa från vänster till höger. Vid användning behöver du bara dra huvudet till önskad längd så att vattenkannan rullar ut lite i taget.

Däremot har du möjlighet att utrusta dig med utrustning med ett automatiskt system för enklare upplindning. Den här typen av tillbehör sparar dig besväret och låter dig spola tillbaka ditt material effektivt och utan ansträngning. Du behöver bara aktivera med ett lätt drag och utan att tvinga tillbaka sladden. I detta avseende kommer du att spara mer tid utan att slangen blir deformerad eller trasslar.

Vad används en kabelvinda till?

Den elektriska rullen används för att ansluta ett eluttag och en elektrisk enhet.

Det är ett viktigt verktyg för de få tiotals, tjugo, trettio eller femtio meter som skiljer den elektriska källan från enheten som ska användas.

Skillnaden med en förlängningssladd är att den är längre och har ett stadigt, bärbart stativ som gör den mer praktisk. För en arbetsplats eller för hemmabruk finns det flera modeller som är lika praktiska. Vissa modeller är till och med motståndskraftiga mot fukt.

En kabelvinda är en förlängningssladd med ett stöd eller en trumma för att linda upp. Kabeltypen och längden på kabeln kan variera beroende på modell, i PVC eller mantel, de varierar från 5 till över 50 meter långa.

 • En rulle innehåller vanligtvis flera uttag med eller utan jord.
 • En kabelvinda kan ha 4 honuttag som fungerar som ett multipeluttag.
 • Sammantaget används en kabelvinda som grenuttag, men den kommer i en annan design.
 • Den är större och mer robust eftersom kabeln kan mäta upp till femtio meter.

Hur fungerar de självindragande modellerna på kabelvindor?

En självindragande rulle är en modell som rullar av och på utan att manuellt behöva rotera trumman. Dessutom görs detta utan att ens koppla bort enheten. Likaså är en automatisk rulle mycket mer avancerad än en enkel kabelvinda. Eftersom den innehåller flera ytterligare alternativ som inte finns i en klassisk manuell rulle:

 • Den har en spänningsindikator på trumman
 • Den inkluderar en termisk säkring för säkerhet mot troliga elektriska överspänningar.
 • Och slutligen, designen av en automatisk omrullare är helt annorlunda.

För ökad säkerhet är köpet av en självindragande rulle idealiskt för hushållet eftersom strömmen bryts automatiskt i händelse av en elektrisk överbelastning. Detta undviker alla elektriska faror. Dessutom är den här avancerade modellen enklare att använda eftersom du inte behöver koppla ur din enhet när du lindar tillbaka kabeln. Detta är inte alls fallet med en konventionell upprullningsanordning. Och slutligen är den väldigt lätt att bära eftersom den är lätt.

Vad är skillnaden mellan en konventionell elektrisk kabelvinda och en automatisk elektrisk kabelvinda?

Jämfört med en konventionell rulle är en självindragande rulle mycket mer praktisk. En självindragande rulle är designad för att vara lättare, därför mer rörlig, och detta gör den lättare att transportera. Det bästa av allt är att användaren inte längre behöver vrida trumman manuellt för att justera kabellängden. Förutom att vara praktisk är en självindragande rulle säkrare. Tack vare sin termiska säkring erbjuder den perfekt användarsäkerhet. Som ett resultat är användaren skyddad från elektriska överbelastningar. Slutligen är formen på två lindare väldigt olika. Och på den här punkten erkänner vi att den självindragande rullen är före den klassiska rullen, som verkar mer estetisk för oss.

Vilken typ av kablar ska jag ha i min kabelvinda?

Angående kabeltyp, var medveten om att varje kabel har sin egen gräns som inte bör överskridas. Kabelns resistans varierar beroende på tjockleken på den ledare som kallas sektion, vilket uttrycks i kvadratmillimeter.

 • Ju större sektion, desto högre elektriskt motstånd.
 • Elektriska rullar för allmänt bruk har kablar med ett tvärsnitt på 1,5 mm².
 • Rullarna som är avsedda att förse mer kraftfulla enheter har en sektion på 2,5 mm².
 • För dessa två typer av rullar är dock den maximala effekten som inte får överskridas 3500 W.

Innan du ansluter din rulle till en elektrisk enhet rekommenderar vi att du först och främst kontrollerar effekten i watt för den senare. Gränsen som inte får överskridas är 3500 watt. Därför utgör ingen enhet med en effekt under detta värde ingen fara. Men i fallet med en enhet med en effekt större än eller lika med 1000 watt som borrar, vattenkokare, borstar, etc … rulla alltid ut rullen innan du ansluter den till sådana enheter.

Ska kabelvindan vara jordad eller inte?

Vad är skillnaden mellan en modell med eller utan jord? Denna fråga ställs ofta och svaret är ganska enkelt. En kabelvinda utan jordanslutning är kompatibel med elektriska enheter utan metalldelar i kontakt med marken. Medan en kabelvinda med jordad kontakt är mångsidig. Det betyder att den kan anslutas till en enhet med eller utan jordanslutning. Den väger dock mycket tyngre och dyrare än en ojordad rulle. Vi råder alla intresserade att välja modeller utrustade med pre av jorden. Även om priset är högre jämfört med modeller utan jorduttag, är det mer betryggande och erbjuder mer säkerhet för användaren. Och detta, även om alla dina elektriska apparater är klassade typ II. Säkerhet är alltid prioritet! Ett annat tips, om du arbetar i områden där luftfuktigheten är permanent, finns det vattentäta modeller.

I vilka sammanhang bör jag använda en kabelvinda?

Hemma DIY eller konstruktion, den elektriska rullen är den idealiska fjärrströmslösningen. Det låter dig få längd upp till 50 meter från en elektrisk källa. Det finns en legion av modeller för förlängningssladd som skiljer sig åt genom deras alternativ: vattentätning, antal integrerade uttag, närvaro eller inte av omkopplare och justeringsknappar, längd, sektion, pris och effekt. Var och en har sina egna styrkor och svagheter. 12 m, 25 m eller till och med runt 50 meter: här är några tips som hjälper dig att bestämma dig.

Definitionen av en kabelvinda

I dess definition presenteras en kabelvinda som en elektrisk förlängning med ett trumstöd med ett fast nav som används för att linda kabeln. Det kännetecknas av en enkel och flexibel process efter dina behov. Flera modeller finns tillgängliga på marknaden. Deras skillnader kan ses på nivån:

 • deras kabel (längd varierande från 5 till 50 m, PVC-material eller neoprenhölje)
 • deras trumma (antal integrerade uttag med eller utan jordanslutning; vanligtvis 4 honuttag)
 • deras många säkerhetsalternativ (vattentätning, termisk brytare, säkerhetsavstängningsknapp, barnsäkerhetsventiler, etc.)
 • deras bärbarhet och installation (närvaro eller frånvaro av ett handtag och en hängkrok)

Kort sagt kan vi se det som ett slags mer sofistikerat och mer designat multipeluttag. Den är starkare, större och enklare att installera. Detta gör att den kan användas både inomhus och utomhus utan risk att fastna i knutar. Dessutom gör integreringen av skyddsgraden IP 44 att den kan utföra stora arbeten eftersom den garanterat är skyddad från vattensplitter och infiltration av damm.

Mät effekten för att välja rätt plats

Effekten som släpps in av en rulle beror på ledarnas sektion. För sektorer från 0,75 mm² till 1 mm²; lågförbrukning elektriska apparater (tv, kylskåp, etc.) kommer att anslutas. För 1,5 mm²; Vi rekommenderar begagnade elverktyg som sågar, perforatorer eller till och med borrar. Och för typer 2,5 mm²; enheter som stöds inkluderar stor anläggningsutrustning som krossar, hyvlar etc. Kom ihåg att ju större sektionen är, desto kraftfullare stöder rullen.

Kan man använda en självindragande kabelvinda på samma plats som andra kabelvindor?

Grovt sett är en självindragande rulle en rulle med ett upp- och avrullningssystem som inte kräver någon manuell upprullning av trumman. Denna funktion är tillgänglig oavsett om enheten är ansluten eller inte. Dessutom har detta tillbehör ofta bonusalternativ som inte finns i den klassiska rullemodellen.

Den är mer lämpad för hemmabruk eftersom den automatiskt stänger av strömmen i händelse av ett strömavbrott. Detta hjälper till att förebygga risker. Som sagt, det är fortfarande lika populärt med större gör-det-själv-projekt eftersom dess automatiska funktion sparar tid på att linda och justera längden på kabeln.

Skillnad från en konventionell kabelvinda

Jämfört med en klassisk modell har denna elektriska rulle ytterligare alternativ. Den är mer sofistikerad och har ofta en spänningsjusteringsratt på trumman, en termisk urkoppling mot överspänning och en mer attraktiv design. Detta gör den mer bekväm att använda, eftersom kabellindningen inte kräver frånkoppling vid källan. Det krävs inget manuellt ingrepp på trumman för att justera längden på kabeln. Det är en enhet som är desto lättare och mer kompakt för bättre transport. Jämfört med originalet ger den här mer rörlighet. Den erbjuder också en högre säkerhetsnivå för användaren med sina termiska säkringar.

Påverkar kabeln vart jag kan ha min kabelvinda

Varje sladd för elrulle har gränser som inte får överskridas. Denna kabel har ett motstånd som varierar beroende på tjockleken i mm² av den sektion som den omsluter (tjockleken på ledaren som ser ut som en mantel av elektriska ledningar). Ju högre denna sektor är, desto större motstånd. Det finns två typer av kablar:

Beräkna kraften som är involverad!

Generellt sett har en kabelvinda en maximal effekt på 3500 Watt. Detta innebär att maskiner under denna tröskel kommer att garantera säker användning. Vi skulle ändå vilja notera att enheter på 1000 watt och mer (borrmaskiner, vattenkokare, borstning, etc.) kräver Sluta varva ner från rullen innan du ansluter den. Var också uppmärksam på högtryckstvättar, det finns ett brett utbud: från små till högeffektsmodeller och du måste därför ta den elektriska rullen som stödjer nämnda kraft. I ett högpresterande sammanhang råder vi dig att välja en 2,5 mm² förlängningskabel för kraftfulla enheter, speciellt om den är lång.

Om kabelvindan inte är jordad kan man använda den på samma platser som om den vore jordad?

En kabelvinda utan jordkontakt (som trädgårdsförlängningar) anpassar sig lätt till elektriska apparater utan metallkomponenter i kontakt med marken, såsom de i kategori II (elektriska gräsklippare, etc.). Detta är mer praktiskt för sin låga vikt jämfört med en kabellängd på upp till 50 meter. Den lilla haken är att den kräver en extra förlängningssladd med jordad kontakt om du behöver använda enheter som kräver det.

Mångsidig, en modell utrustad med denna typ av stickpropp kan anslutas till vilken maskin som helst – klass I eller klass II – oavsett om den har denna jordanslutning eller inte. Den erbjuder en bra säkerhetsnivå för sina användare, men även några av dess varianter ger utmärkt vattentäthet under förhållanden med långvarig fuktighet. Den betecknas ofta 2P + 1T på grund av närvaron av en extra ledare med samma sektor som noll- och fasledarna. Detta innebär att detta extra element ökar sin vikt och sitt pris jämfört med sin kusin utan jordanslutning.

Vad är fördelarna med elektriska kabelvindor?

Fördelarna med en kabelvinda

 • enkel av- ​​och återlindning av kabeln
 • resistent: mot fukt, damm och stötar
 • säker och stabil användningstillbehör
 • kvalitetssladd med bra elektriskt motstånd
 • investering motiverad av dess mångsidighet
 • kompakt, praktisk och lätt att förvara
 • rikt på alternativ: spänningsindikator, termiskt urtag, grenuttag, metallkrok, USB-uttag för laddning av USB-enheter
 • Den mindre av en kabelvinda
 • priser som kan nå 4000 kr och mer för modeller av stora märken och utrustade med jordanslutning
 • vikten av trumman som gradvis väger i ett sammanhang med frekventa rörelser
 • sladd som faktiskt kan värmas upp
 • regressiv kraft i förhållande till lindningen
 • föga smickrande design för vissa modeller

hur ska man välja rätt kabelvinda?

En kabelvinda, gör att du kan förvara och skydda din trädgårdsslang (särskilt mot dåligt väder och friktion på marken). Det är dock viktigt att välja en modell som är robust och lämplig för ditt bruk.

För att göra rätt val måste du kunna skilja mellan de olika typerna av rullar:

 • Klassisk kabelvinda (på golvet): denna modell, som ska installeras på golvet, kräver manuell upprullning av slangen. Den har fördelen att den är lätt att transportera och mer prisvärd än sina motsvarigheter. Observera att den kan säljas med slang eller utan tillbehör. Om du väljer en bar rulle, se till att kontrollera kompatibla slanglängder och diametrar.
 • Väggrulle: som namnet antyder måste den fästas på en vägg (nära en vattenpunkt) med pluggar som är lämpliga för stödet. Den är enkelriktad eller orienterbar (flyttbar från vänster till höger).
 • Rulle på vagn: med hjul och handtag kan du enkelt flytta med din trädgårdsslang. Liksom den tidigare modellen är den utrustad med en trumma (cylindriskt element) som gör att slangen kan lindas upp. Beroende på modell är den monterad på en öppen eller skyddad ram (skyddshölje).
 • Automatisk omlindning: Den rullar automatiskt upp slangen, vilket kan spara lite tid. Eftersom olika slanglängder finns tillgängliga bör du kontrollera denna information vid köptillfället. Kvaliteten på kabelvindan och slangarna beror på vald modell.

Vi identifierade sedan några viktiga egenskaper att tänka på innan vi köper en slangrulle:

 • Slangens längd: Ingångsmodeller erbjuder vanligtvis en längd på 15 eller 20 m. De dyrare rören når 40 eller 60 m. Dessa levereras vanligtvis med en uppsättning bevattningsbeslag, en lans eller en pistol. Det är också nödvändigt att kontrollera deras diameter (12 mm, 15 mm, 19 mm, etc.), för ett flöde anpassat efter dina behov.
 • Materialen: vissa modeller är gjorda av stål, andra av plast eller metall. Vissa kombinerar flera material (plasttrumma, aluminiumram till exempel). Föredrar stela och stabila strukturer.
 • Användarkomfort: på de flesta modeller rullas slangen av genom att helt enkelt dra i den. Den rullas upp med ett handtag eller en vev. Vissa kabelvinda är också utrustade med ett styrsystem eller en automatisk upprullningsmekanism.

Hur installerar jag en kabelvinda?

För att uppnå detta rekommenderar vi att du följer dessa tips. Först bör du ha de nödvändiga fästena för uppställningen. Vanligtvis är de redan levererade i paketet när du köper dem och du kommer att stå för utföra monteringen. Välj sedan den perfekta platsen på en väggplan utanför ditt hem. Se till att den är placerad bredvid vattenkällan för att möjliggöra en bra anslutning.

Utrusta dig sedan med dina gör-det-själv-material för att fixera rullen på fasaden. Sätt de nödvändiga hålen på stödet och skruva fast din utrustning i dem. När de väl har installerats bör det noteras att föremål av denna typ i allmänhet kan rotera på en svängaxel från 0 till 180 °. Detta kommer att hjälpa dig att bättre hantera och rikta jetstrålar och framdrivningar genom hela din trädgård. Sätt slutligen ena änden av slangen på kranen och kontrollera att det inte finns några läckor. Där har du det, din kabelvinda är installerad.

Slutsats

Det är viktigt att ha den bästa kabelvindan för användning i din verkstad eller garage. Det hjälper dig att utöka dina verktygs räckvidd och låter dig använda dina flera enheter i ett uttag.

Oavsett om du behöver en kabelvinda som är 60 meter eller 10 bör du överväga den aktuella klassificeringen av de verktyg du vill använda och din uttagsspänning när du hittar den bästa förlängningssladdvindan. Det är viktigt eftersom inte alla förlängningssladdar kan användas för både 120 och 240 volts uttag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen