Den bästa kakelskäraren 2023 – Test av kakelskärare

Bäst i test

MONTOLIT MP 63P3

Populärast

BOSCH DIY PTC 640

Professionell

BATTIPAV Vip 2110

Billigast

SIGMA 7F

Klicka här för att se fler kakelskärare.

Bästa kakelskäraren 2023

Att ha en bra kakelskärare är något som kan vara användbart både om du är privatperson eller planerar att använda den i arbetet. Genom att köpa en bra och kvalitativ kakelskärare så säkerställer man både att upplevelsen blir så smidig som möjligt och att resultat blir bra. Detta är lika viktigt oavsett om det handlar om ett renoveringsprojekt eller något mindre. Se därför till att noga överväga vilken kakelskärare som passar dina behov bäst.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra kakelskärare på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken _ som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem kakelskäraren så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa kakelskäraren. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa kakelskärarna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla kakelskärare som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa kakelskäraren inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test kakelskärare 2023

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa kakelskäraren på nätet. När du letar efter den bästa kakelskäraren finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa kakelskäraren enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en kakelskärare efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa kakelskäraren för dig:

 • Storlek och tjocklek
 • Tillbehör
 • Kakelskärare kontra kakelsåg
 • Mått
 • Hjul
 • Separator
 • Användarkomfort
 • Skärkapacitet
 • Noggrannhet och mångsidighet
 • Kraft
 • Dimensioner och portabilitet
 • Bladkapacitet
 • Genering av vattenstänk och damm
 • Tillgänglighet
 • Manuell kontra elektrisk
 • Kakelmaterial
 • Prestanda
 • Kakelspecifikationer
 • Bas

Storlek och tjocklek

En annan aspekt att tänka på när du väljer en kakelskärare är storleken. Storleken på en kakelskärare definieras på två sätt. För det första måste den vara tillräckligt stark för att slutföra jobbet. Om du plattsätter ett område med kraftiga kakelplattor måste din fräs skära tillräckligt snabbt och ha tillräckligt stark brytkraft för att skapa enkla och smidiga snitt. För det andra måste själva kakelskäraren kunna ha rätt längd beroende på vilken kakelstorlek du använder från ena änden till den andra. Du kan använda stora kakelskärare för små plattor men inte tvärtom. Kakelplattan måste passa in i kakelskäraren för att ett eventuellt snitt ska kunna göras. Storleken eller längden på kakelskäraren talar om hur stort kakel den klarar av och bör märkas på förpackningen.

Storleken på din kakelskärare är viktig av flera anledningar. Helt enkelt är det viktigt på grund av logistiken med att förvara din kakelskärare och flytta runt den! Du behöver någonstans där du ska kunna arbeta med din kakelskärare på en plan yta så en mindre kakelskärare kommer att göra detta lättare att göra och mer praktiskt att förvara när den inte används. Men en mindre längd innebär också en mindre skärkapacitet. Klippkapaciteten varierar mellan 30 cm och 150 cm (med ännu större klippkapacitet för modeller av professionell kvalitet). Det är värt att överväga om du planerar att skära dina plattor diagonalt – om du är det, eller kanske när som helst, måste du köpa en längre kakelskärare eftersom diagonallinjen alltid kommer att vara längre än en längd eller bredd.

Tillbehör

Vissa kakelskärarmodeller fungerar bra med vissa tillbehör, såsom alternerande hårdmetallskärskivor, bärväskor, nypper, kakelritare, gummimattor, underhållssatser för kakelskärare och mer. Vissa modeller kan till och med ha dessa tillbehör som standard. För att få ut det mesta av ditt projekt är det en smart idé att använda några tillbehör för kakelskärare. Våra professionella kakeltillbehör kan hjälpa till att förbättra ditt kakelprojekt genom att göra det snabbare, säkrare och mer effektivt. Vissa modeller kommer med tillbehör som sidostopp och en graderad guide för att underlätta justering eller arbete med hög volym. Styrningen kan justeras till 45° på vissa modeller. Millimeternoggrannhetsstopp är också mycket användbara!

Kommer du ihåg argumentet om mångsidighet? Tja, samma argument kan gälla när man talar om dina sågtillbehör. Accessoarer är en underbar sak. De betyder att ditt verktyg är anpassningsbart, så istället för att behöva köpa olika typer av sågar för olika jobb, köp en kakelsåg som kan anpassas för att passa uppgiften. Se dem som små uppgraderingar du kan göra för dina verktyg, som kostar mindre än en ny utrustning och ger ditt arbete den fördel du behöver för att skilja dig åt.

Kakelskärare kontra kakelsåg

Kakelskärare erbjuder några fördelar jämfört med en kakelsåg. De väger betydligt mindre än kakelskärare, vilket gör att en enskild användare kan installera och använda snabbt. Kakelskärare är snabbare att ställa in eftersom de inte kräver något vatten och de skär också brickor mycket snabbare än våtkakelskärare. Det finns dock avvägningar. En kakelsåg kan vanligtvis uppnå en ren skuren kant och utföra olika snitt (t. Kakelskärare kan skära ett större urval av material, vissa plattor kan vara för spröda för att en snäppskärare ska fungera effektivt.

Mått

Längden avgör skärkapaciteten. Detta sträcker sig från 30 cm till över 120 cm. Klippbredden är mindre – detta tjänar till att stabilisera mekanismen och därmed förbättra snittet. Praktiskt tips: eftersom diagonalen alltid är större än längden, notera noggrant de relevanta kakelmåtten om du planerar att lägga i 45°!

Hjul

Hjulet, i volframkarbid eller titankarbid (för ökad hållbarhet), har en diameter som sträcker sig från 6-22 mm – vilket dikterar maximal kakeltjocklek. Vissa modeller låter dig enkelt ändra hjulets diameter efter kakelplattan du arbetar med – ganska praktiskt! Det är trots allt hårt arbete att ta sig igenom en 15 mm tjock platta med ett skärhjul som bara är 6 mm brett. Skärhjulet är den del som du kommer att kontrollera för att faktiskt skära brickorna. Det är viktigt att hålla utkik efter skärskivor som är gjorda av titan-karbid eller volframkarbid (eller ännu bättre, en diamantklinga) eftersom dessa kommer att hålla längre och klara skärningar på fler typer av plattor. Diametern på de flesta hjul kan ändras så att de kan justeras för att matcha bredden på plattan som du arbetar med, så leta efter en som har det största utbudet av diametrar. De flesta modeller sträcker sig mellan 5 och 25 mm. Om du vill skära ännu tjockare plattor (eller möjligen till och med glas) måste du köpa ett blad med speciell diamantslipning.

En annan aspekt att tänka på när du handlar efter en kakelskärare är dess skärhjul. Det mest föredragna alternativet är en hårdmetallklinga, som är extremt stark och lätt kan skära igenom starka/tuffa material. Eftersom karbid är blandad med en annan metall, föreslår vi att du väljer en hårdmetallklinga. Här är volfram en stark, slagtålig, mycket hållbar och kraftig metall som har hög motståndskraft mot värme, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för kakelskärare.

Separator

Separatorn kan vara fast eller mobil. En fast avskiljare sparar tid eftersom det inte finns något behov av att flytta om den efter varje passage av hjulet. 45° skär är dock begränsade på grund av bristande inköp och därmed skärkraft… Det är upp till dig! Skärkraften kan överstiga ett ton, men 500 kg är mer än tillräckligt för både keramik och massiv sten med begränsad tjocklek.

Användarkomfort

När det gäller komfort är en avtagbar sidostyrning (justerbar i en rad olika vinklar) och extra stopp mycket praktiska. Ett skyddshölje är viktigt för säkerheten. Skärytan kan lutas för fasskärningar; en bänkförlängning är användbar för att kapa stora bredder. Deras mycket hanterbara vikt (15 kg i genomsnitt) gör dessa maskiner till ett praktiskt val. Praktiskt tips: du får inte ett perfekt snitt utan ett lämpligt val av skiva i bra skick! Slutligen är en modell utrustad med ett termiskt skydd alltid att föredra!

Skärkapacitet

Med mycket skärutrustning måste den som använder verktyget också flytta materialet fram och tillbaka samtidigt som man skär det. Även om det i grunden är ett besvär, kan denna process också resultera i en hel del skärande inkonsekvenser – och det är det bästa scenariot. I värsta fall är ditt material förstört. En kakelsåg har sin egen kapkapacitet, med tanke på att vissa är designade bara för enkla gör-det-själv-hemprojekt medan andra är avsedda att utföra längre och utföra tyngre uppgifter (inriktade mot proffs). Att känna till dina projektdetaljer och önskad snittfinish hjälper dig att välja din kakelsåg.

Rätt kakelsåg kommer att spara tid och pengar, eftersom kakelskärare (vid överanvändning) kan gå sönder snabbare än man kan förvänta sig. Se till att du köper rätt storlek på bladet för din kakelsåg, eftersom de kan skilja sig något mellan tillverkare. Endast de dyra och professionella kakelskärarna kan skära rakt och vinklat. De billigare enheterna skär bara rakt. Du kanske måste kompromissa med din budget för att få den som låter dig skära plattorna 45 grader.

Noggrannhet och mångsidighet

De flesta verktyg idag garanterar dock en högre nivå av noggrannhet. Men om du vill att något ska göra jobbet rätt måste du leta efter mångsidighet. Tänk bara på det: vad du behöver är en maskin som framgångsrikt kan skära igenom olika typer av material och som låter dig göra ett fyrkantigt, L-snitt eller U-snitt utan att oroa dig för att ditt verktyg ska dras igenom. Alla kakelskärare är designade för att skapa exakta snitt men vissa har högre noggrannhet än andra. Detta kommer förmodligen att vara en 2: a eller 3:e faktor för de flesta efter att ha tittat på några av priserna på kakelskärare, men det borde ändå vara en viktig faktor. Kakelskärare eller en våt kakelsåg är några av dina bästa val när det kommer till precision och dessa modeller är också designade för att vara bärbara, hållbara och tillräckligt kraftfulla för stora renoveringsprojekt och till och med användning på byggarbetsplatser.

Kraft

Hästkrafter är kanske lika viktigt som skärande mångsidighet. En kakelsåg designad för att skära igenom olika material kommer uppenbarligen inte att göra mycket nytta om den inte har de nödvändiga hästkrafterna för att upprätthålla aktiviteten hela vägen igenom. Det är precis som att ha rätt avsikt men saknar den drivkraft som behövs för att slutföra jobbet. Du behöver något tillräckligt kraftfullt för att ge jämna snitt som inte skadar materialet. Du behöver med andra ord en kakelsåg med en kraftfull motor. En bra kakelsåg måste ha rätt vridmoment och hastighet som snabbt skulle slipa ner plattan med små eller inga svårigheter alls.

Om en kakelsåg inte har den nödvändiga kraften, skulle plattan ofta bara spricka eller till och med splittras; kakelskärare måste ha tillräckligt med kraft och hastighet för att säkerställa rena och robusta snitt, vilket resulterar i en mycket bättre slutprodukt. Olika motorer kommer att ha olika effekt, och ju större effekt desto större kakeltjocklekar som du kommer att kunna arbeta med. Effekten hos kakelskärare kommer att variera mellan cirka 350W och 1000W, men för de flesta gör-det-själv-projekt i hemmet behöver du bara en motor med en effekt på cirka 600W.

Dimensioner och portabilitet

Även om det ger sina fördelar att arbeta i en verkstad, är chansen stor att de flesta av dina entreprenadjobb inte ger dig denna lyx. Och det är så här portabilitetsfaktorn kommer på plats. Du behöver något som du enkelt kan flytta från sida till sida. Det lätta materialet gör kakelsågen så lätt att manövrera att en person enkelt kan flytta den. Ett verktyg som kräver halva ditt team för att lyfta det kommer inte att göra dig mycket bra. Försök att ta särskild hänsyn till verktygets storlek och portabilitet. Var också uppmärksam på materialet eftersom kakelsågens vikt kan påverka ditt arbete avsevärt. Rätt verktyg ska vara lätt men ändå tillräckligt robust för att matcha kraven från jobbet och dina kunders behov.

Bladkapacitet

Låt oss nu prata om utan tvekan motståndskraften hos din såg: bladet. Vikten av ett bra blad är tydligt om du ens har varit i ett kök en gång. Låt oss säga att du försöker filéa en kyckling. Om du har en professionell kniv kommer den att gå smidigt genom köttet, och din måltid kommer att ha ett högköksmässigt utseende. Om du använder en äldre kniv, ja, i slutändan kommer allt att se ut som om det slitits sönder. Samma princip gäller när du skär genom en bit kakel. Med rätt blad blir dina snitt jämna och jämna. Som sådan blir det mycket lättare för dig att använda materialen efteråt. Om ditt blad inte kan göra jobbet ordentligt kan resultatet bli ett amatörutseende – och det är inte något du vill ha.

När du köper kakelsåg är det viktigt att välja ett blad som inte lämnar några vassa kanter på dina snitt. Det bästa du kan göra för att förhindra detta är att leta efter ett diamantblad. Som ett resultat kommer dina snitt att få ett skarpare utseende. Överhettning kommer oundvikligen att leda till att materialen går sönder, vilket gör dem oanvändbara och tvingar dig att gå tillbaka till ritbordet. Köp något som har något kylsystem och innehåller ett blad som är tillräckligt starkt för att skära igenom de hårdare materialen.

Generering av vattenstänk och damm

Kommer du ihåg första gången du någonsin gick in i en verkstad? Vilka är de två sakerna som är mest utmärkande med den? Chansen är stor att ditt sinne går till lukten och sågspånet. Som du redan vet är sågspån inte bra för dina arbetares hälsa, särskilt inte på lång sikt. Damm som slungas upp i luften kan lätt andas in och irritera halsen, påverka andningsmönster och ärr i lungorna. Det handlar inte om stora marker som kan komma av – du har utrustning för det. Men de mindre partiklarna, av vilka några du inte ens kan se, är de som kan göra verklig skada. Farorna med damm har varit kända ett tag, och vissa nordeuropeiska länder har redan infört vissa regler om det.  Så se till att köpa kakelsåg som innehåller ett visst skydd mot kiseldamm, om inte som en förutsebar åtgärd för att ändra reglering, så som nödvändigt förebyggande av hälsorisker.

Damm utgör en allvarlig hälsorisk och kan vara skadlig för användaren. Efter inandning kan keramiskt damm orsaka allvarliga långtidseffekter, allt från astma, emfysem eller värre. Att ha dina lungor skadade skulle sätta en buckla i din karriär, så våta kakelskärare är ditt bästa val när det gäller dammkontroll, speciellt om du sågar kakel på en regelbunden basis. Vattnet som rinner in i bladet kommer att kraftigt minska dammet i luften och är ett litet pris att betala i jämförelse. Vattensystem måste också vara väl reglerade, och en bra vattenkakelsåg måste kunna spara vatten som i slutändan skulle spara tid från att behöva fylla på vattentanken oftare.

Tillgänglighet

En bra kakelsåg kan förses med en arsenal av tillbehör för ökad mångsidighet. Dessa tillbehör till din kakelsåg kan vara till stor hjälp för dig i längden och kan hjälpa till med noggrannhet, synlighet och städning, för att bara nämna några saker. Du kan till exempel ha en kakelsåg med LED-ljus för mer synlighet vid kapning eller en vattenpump som hjälper till att kontrollera dammet och hålla bladet svalt. Det finns också stationer som du kan ställa in och placera din kakelsåg inuti dem för att skapa en fristående kapstation som eliminerar praktiskt taget all röra.

Manuell kontra elektrisk

Kakelskärverktyg inkluderar både manuella och elektriska alternativ. Manuella kakelskärare, som rälsskärare, använder ett hjul för att skära plattan och sedan skenor som trycker på för att knäppa plattan längs den skårade linjen. Den här typen av kakelskärverktyg är mindre skrämmande för nybörjare att använda men kräver mer fysisk ansträngning och kan resultera i grova snitt som måste slipas. Tänk på att manuella kakelskärare endast kan användas för raka snitt.

För elektriska verktyg för skärande kakel överväger du kakelskärare. Dessa kommer i både bords- och handhållna versioner. Även kända som våtkakelskärare, är dessa verktyg utrustade med en vattenpump eller reservoar som håller bladet vått för att minska friktion och damm när du skär kakel. Elektriska kakelskärare är bättre lämpade för hårdare material som sten och kan även användas för att göra vinklade snitt.

Kakelmaterial

Kakelplattans densitet och hårdhet varierar beroende på material. Keramik och porslin är båda gjorda av lera, men porslin är hårdare och sprödare. I allmänhet kan manuella kakelskärare användas för raka snitt på dessa typer av plattor. För granit-, marmor- och stenplattor måste du använda en kakelsåg som ger den kraft och precision som krävs för att skära dessa täta, tunga material utan att bryta dem.

Prestanda

Prestandan hos en elektrisk kakelskärare är ett viktigt inköpskriterium. Ju bättre prestanda, desto hårdare material kan kakelskäraren skära. Effekten mäts relativt enkelt i watt. Mycket kraftfulla enheter har ett wattal på upp till ca. 1 800. För att uppnå högsta möjliga verkningsgrad bör effekten vara minst 600 watt. Om du vill skära mycket hårda plattor, till exempel granit eller marmor, var särskilt uppmärksam på detta köpkriterium.

Kakelspecifikationer

Du måste överväga typen och storleken på plattan du vill skära tillsammans med vilken typ av snitt du måste göra innan du köper kakelskäraren. Vanligtvis kommer manuella kakelskärare med olika skärkapacitet/kaplängd, som sträcker sig från 50 – 120 cm (eller mer i vissa fall baserat på tjockleken). Här är 65 centimetersalternativet idealiskt för bärbar användning och mindre projekt, medan större 120-cms fräsar är idealiska för storskaliga projekt och tung användning. Vissa skärare hanterar porslin och keramik, medan andra är utformade för att skära olika typer av kakel, inklusive speglar eller glas. De flesta av dessa verktyg kan skära diagonalt, där man kan utföra 0° – 60° är ett bättre alternativ, medan modeller med 90° är det bästa alternativet. Kontrollera modellen för dess utbud och välj den som passar dina behov.

Bas

Kakelskärarens bas låter dig utföra effektivt och snabbt. Så funktioner som vikbara sidostänger och gummifötter har stor betydelse, speciellt när du hanterar större plattor. Att applicera konstant tryck nedåt är svårt när man poängsätter större brickor. Det skulle också vara frustrerande och utmanande att använda kakelskäraren utan en bas av gummifötter, därför att den kan glida runt på de slätare ytorna. Det kan till och med repa arbetsytan. Däremot kommer vikbara sidostänger fästa vid basen att stödja breda plattor och erbjuda bättre stabilitet för att knäppa och göra poäng. Vikten på brickorna ger ojämn hävstång när du skär en bred platta långt bort till ena eller endera sidan. Så, sidofälten genererar ett bredare fotavtryck som låter dig göra en mer exakt, men ändå mindre besvärlig skärning.

Lista över de bästa kakelskärarna 2023

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av kakelskärare

Det första du måste tänka på när du börjar ditt kakelprojekt är vilken typ av kakelskärare du ska använda. Den allra första punkten att tänka på är vilken typ av kakelskärare som du behöver köpa. Det finns ganska många varianter på marknaden, och du måste vara säker på att du känner den rätta från den andra. Vanligtvis finns kakelskärare i följande typer. Manuella kakelskärare kan göra ett ganska anständigt jobb om de har ett tillräckligt vasst blad. De är lite dyra och kan vara svåra för nybörjare att använda. Men när du väl fått kläm på dem finns det ingen återvändo.

Våtkakelskärare ger exakta och perfekta snitt och har ett vattenbord på vilket skäraren vanligtvis placeras. Vattnet från bordet hjälper till att underlätta rena skärningar genom att minska friktionen mellan bladet och plattan. Våtkakelskärare är lätta att använda och är därför perfekta för nybörjare. Den sista typen av kakelskärare som du kan använda är kakelslipen, som är utformad för att skära intrikata vinklar i tjockare plattor. Dessa kakelskärare är effektiva och kostnadseffektiva och tillåter jämnare kanter och mönster.

Manuella kakelskärare

En manuell kakelskärare kan vara den bästa utrustningen om du gör ett mindre kakelprojekt. Dessa verktyg tenderar att vara billigare än elverktyg, och de tyngs inte ner av styrka och förstärkning, vilket skulle behövas för ett större projekt. Mindre jobb fokuserar mer på precisionsskärning, och en manuell skärare kan uppnå detta bra. Mindre projekt kan också kräva mer ömtåliga plattor, som kräver den mildare beröringen av ett manuellt verktyg. Manuella kakelskärare är vanligtvis gjorda av stål och ett skärhjul av volframkarbid. Manuella kakelskärare är perfekta för gör-det-själv-projekt i hemmet men kanske inte lämpar sig för större projekt med tunga, stora plattor.

Du kommer att använda detta för raka snitt och det är ditt bästa verktyg för att skära kakel. Det här verktyget kallas även kakelsnäppare, snäppskärare eller kakelhandskärare. Keramik är vanligtvis i den mindre änden av storleksspektrat med golvplattor som sällan överstiger 30×30 cm så att du kan få en liten kakelskärare. Denna kakelskärare kommer att vara din huvudsakliga arbetshäst på din installation med dess förmåga att ställa in en storlek och skära flera plattor till exakt samma storlek varje gång. Detta är bra när du sätter upp en tunnelbana i tegelformat för att få jämna halva snitt.

Inte bara det utan varje gång du kommer upp till en hård yta och du behöver trimma ett kakel, kommer den manuella kakelskäraren att vara på jobbet. Dess förmåga att skära perfekt raka linjer snabbt och exakt är oöverträffad av alla andra kakelskärverktyg. Den andra fördelen är att du bara behöver rita ett litet märke för att ställa in en storlek till skillnad från en kakelsåg där du behöver rita hela skärlinjen för att kapa en rak linje.

Ytterligare information om manuella kakelskärare

En idealisk kakelskärare för detta ändamål skulle vara en för plattor under eller om du ska större kommer denna manuella kakelskärare att skära upp till 85 cm. Dessa alternativ är perfekta keramiska plattor och kommer att tjäna dig väl. Kom ihåg att om du skär plattor diagonalt måste du mäta plattornas längd från det övre hörnet till det motsatta nedre hörnet för att se om din fräs kan ta emot den större storleken.

Elektriska kakelskärare

För större jobb kan en elektrisk fräs vara det lämpligaste verktyget. Elfräsar har mycket mer kraft och kan skära igenom tjocka, tunga plattor, gjorda av starka material som sten och granit. Elektriska fräsar kan slipa igenom plattor med lätthet och kan skära dem i olika former, förutom en enkel rak eller diagonal linje, som med en manuell skärare. Elfräsar är bra för stora projekt och används oftast för kommersiella projekt eller stora bostadsprojekt.

Handhållen kakelskärare

En handhållen kakelsåg är din favoritsåg för allt utöver ett rakt snitt. Om ytan du ska kakla har funktioner som ljusa socklar, trälister som i en dörröppning eller runda hål för en dusch behöver du detta verktyg. Användning av detta verktyg är definitivt inte lika lätt som en manuell kakelskärare och det kräver mycket omsorg, övning och skicklighet, så skynda dig inte in i ditt första snitt. Du måste också markera klippområdet i sin helhet så att du har en tydlig linje att följa när du gör ditt snitt.

Kakelsågen använder ett 10 cm runt diamantblad för att göra sågningen så att du kan såga praktiskt taget allt du behöver. Om ditt kakel landar mitt i ett eluttag kan du enkelt skära in i kaklet och trimma ut lådan, en manuell kakelskärare kan bara drömma om att göra detta. Det är bokstavligen omöjligt. Också om ditt kakel behöver trimmas 2,5 cm eller så kommer en manuell kakelskärare inte att kunna knäppa plattan rent. I så fall kan du använda fräsen för att skära linjen och sedan måste du slutföra snittet på din såg. Alternativt kan du dra av det ribbade området med kakelnypar.

Om du ska skära keramik och är en tillfällig användare så kommer en såg som kakelsåg att passa perfekt för dina krav. Det är mycket prisvärt och klarar enkelt jobbet. Medan du gör dina inköp, se till att lägga till ett par skyddsglasögon och hörselkåpor. De är viktiga för att använda det här verktyget på ett säkert sätt eftersom det kastar upp mycket skräp rakt in i ögonområdet och skapar en ljudnivå som kan jämföras med ett flygplan som lyfter.

Ytterligare information om handhållna kakelskärare

En handhållen våtkakelsåg lämpar sig bäst för små kakel- och reparationsjobb. Som man skulle hitta i typiska kakelskärare kommer de flesta modellerna med en diamantspetsad cirkulär klinga och ett återcirkulerande vattensystem som håller dammet i kontroll och förhindrar bladet från att överhettas, på grund av friktion. Tänk ändå på att inte alla handhållna kakelskärare har ett återcirkulerande fontänliknande vattensystem. Vissa handhållna kakelskärare har inte vattenkylningsfunktioner eftersom de är designade för att tåla mer värme från friktionen, men som nämnts ovan är omfattande torrkapning inte att rekommendera.

Fasta våta kakelskärare förlitar sig på att plattan skjuts mot och genom det cirkulära bladet, med vattensystemet som arbetar för att smörja och kyla ner bladet. Det är precis som vad den handhållna våta kakelsågen gör, fast på en bordsskiva. Ett staket används för att bibehålla konsistensen av det önskade snittet. Skjutsågar för våta kakelplattor erbjuder exakt och professionell skärning genom att plattan fästs på en bricka med rullar, som sedan trycks in i det cirkulära bladet. Detta gör att användaren kan skära exakt. Ett återcirkulerande vattensystem skulle då hålla bladet smord och kallt, skydda det från skador samtidigt som det hjälper till att hålla dammet från att spridas utom kontroll.

Kakelskärare med fast bordsskiva är mycket billigare och bärbara än glidsågar för våta plattor och det gör varianten med fast bordsskiva till det populära valet bland de flesta konsumenter. Våtkakelskärare med glidande bordsskivor gör mer exakta och exakta snitt och är en utmärkt investering om användaren ska göra mycket kakelarbete, vilket skulle motivera den extra kostnaden. Båda typerna av sågar för våta kakelplattor är designade för minskad vattenförbrukning, och många modeller är designade för att vara bärbara och redo att användas på olika platser

Historian om keramiska plattor

Keramiska plattor är en av de mjukaste formerna av traditionella plattor som finns på marknaden och en av de enklaste plattorna att skära. Redan innan porslin uppfanns gällde nästan alla jobb jag gjorde keramiska plattor. De var billiga att producera och mycket populära som den färdiga ytan att ha. På 90-talet var de mitt bröd och smör helt enkelt för att det inte fanns så många kakeltyper då. Du hade de mer naturliga formerna som Terracotta för utomhusområden och entréer medan inomhus hade de mer raffinerade keramiska plattorna med en glaserad finish. Keramiska plattor har blivit impopulära som golvyta på grund av dess mycket höga vattenabsorberande förmåga.

På grund av att den bakas för mycket mindre jämfört med en porslinsplatta, absorberar den keramiska plattan vatten som torr sand. Om det inte låter så illa kom bara ihåg att inte allt vatten luktar sött. Föreställ dig att du har keramik i ditt badrum. På golvet nära din toalett eller inne i din duschkabin. Med tiden kommer den där törstiga keramiken att dricka upp allt det där inte så söta vattnet och gissa vad. Det kommer att börja lukta.

Ytterligare historia

Ingen mängd luftfräschare eller skrubbning kommer att ta bort lukten heller eftersom den tyvärr har trängt in i plattan och är här för att stanna. Enda sättet att bli av med lukten är att riva ut plattorna och lägga ner en natursten eller porslin. En annan bieffekt av denna vattenabsorberande förmåga är att plattan blir mjuk och spröd på grund av att dess struktur dras isär av vattnet. Jag har sett många spruckna plattor i duschbotten pga detta. Enkelt uttryckt är det ingen bra kakel för våtutrymmen eller kök för den delen.

Förutom vattenfrågan är det överlag en väldigt mjuk platta med en glasyr som är lätt att flisa. Hur många glas eller knivar har du tappat i ditt kök? Bättre hoppas att du inte hade keramik på golvet som om föremålet landade på det, så kommer du med största sannolikhet ha ett stort nagg från glasyren eller till och med ett sprucket kakel. Keramiska plattor är också förbjudna att användas i någon kommersiell eller industriell tillämpning på grund av dessa faktorer. Den är inte steril eller seg nog för att klara kraven.

Viktiga överväganden

Fasningskapacitet

Bra märken för kakelskärare kommer vanligtvis att erbjuda avfasningsfunktioner. Ett bra utbud av avfasningskapacitet gör att en kakelsåg enkelt kan såga olika kakelformer, samt olika typer av kakelmaterial. Se till att läsa produktspecifikationerna och recensionerna för att hjälpa dig i ditt beslutsfattande.

Bärbarhet

Handhållna kakelskärare och Score/Snap kakelskärare är några av dina bästa val när det kommer till portabilitet. Däremot kan de bara skära så mycket jämfört med kakelskärare för bordsskivor och kakelskärare, främst på grund av deras ringa storlek och mindre kapacitet. När det kommer till portabilitet kanske du dock föredrar handhållna typer av kakelskärare för ditt projekt.

Bladkapacitet

Alla typer av skärverktyg (som en kakelsåg är) är bara så bra som sitt blad. En bra kakelsåg kommer inte att göra dig mycket bra om den använder ett trubbigt, ojämnt blad. En bra kakelsåg med ett vasst cirkulärt blad kan gå igenom ett keramiskt kakel med minimal ansträngning och precision och ge dig rena, professionella resultat. De bästa kakelskärarena kommer att ha hållbara cirkulära blad som kan slipa in i och genom ett keramiskt kakel utan att lämna skarpa kanter. Det är tillrådligt att leta efter en kakelsåg som har ett cirkulärt blad med diamantspets eftersom de tenderar att hålla sig skarpare, längre och inte lämnar några grader eller veck på dina färdiga snitt.

Typ av kakel

Nästa faktor att tänka på när du väljer en kakelskärare är materialtypen på kakelplattan som du behöver skära. Till exempel, för enkla, oglaserade keramik- och porslinsplattor, räcker det med kakelskärare med måttligt tryck. För tjockare plattor behöver du dock en kakelskärare som kan utöva en betydande skärkraft. Med skärhjul av volframkarbid kan de flesta av dessa manuella kakelskärare enkelt skära porslin, glaserade och keramiska plattor. Stamhjulet räcker för att utföra ditt arbete om det inte har några specifika krav. Se till att välja en elektrisk kakelskärare när du behöver skära hårdare plattor som helglasade porslinsplattor eller stenplattor, varför diamantklingor behövs för att skära hårdare plattor, vilket verkar otillgängligt för fräsar.

Storleken på kaklet

Vilken typ av fräs du köper kommer att variera beroende på storleken på plattan som behöver skäras. Detta är viktigt för att säkerställa att plattan skärs i rätt form, storlek och mönster. Om din fräs och kakel inte passar varandra, är skärprocessen sannolikt felaktig. Vad mer är, med en storleksfel överensstämmelse kan ditt kakel till och med gå sönder och skada skäraren under operationen. Så se till att köpa en kakelskärare som matchar storleken på ditt kakel. Vanligtvis är storleken på kakelskäraren avbildad i termer av plattans längd och plattans diagonal. Fundera på vad som är den största storleken på kakel som du planerar att skära och välj ett kakelskärverktyg som klarar jobbet. Även om du kanske kan använda ett stort kakelskärverktyg för små kakel, förvänta dig inte att använda ett litet kakelskärverktyg för kakel i stort format.

Storleken på plattor kommer att ha stor betydelse vid köp av kakelskäraren. I allmänhet är de bästa manuella kakelskärarna små och får inte plats med allt i dem. Så du måste välja en fräs som passar dina arbetsstycken perfekt. De klarar enkelt både diagonala och raka snitt. Diagonala eller vinkelsnitt kan göras genom styrningar som är monterade på skärytan. Så, baserat på de platser där dessa guider är inställda, kommer dess maximala kakelavskärningslängd att skilja sig. Det är lätt för kakelskärare att göra långa raka snitt snarare än diagonala snitt. Mät din största kakel för att veta din rätta klipplängd och välj sedan modellen med kostymer i den storleken (eller gå med en lite större) för en effektiv kapning av plattorna.

Materialet i skärhjulet

Skärhjulet är hjärtat i kakelskäraren, så innan du köper en, se till att kolla in materialet som skärskivan är gjord av. Mycket beror på detta. Det är intressant att notera att skärhjulet faktiskt inte “skär” brickan. Istället sätter den ytan djupt, så att skärtrycket kan bryta brickan längs den skåran. Därför måste skärhjulet vara tillräckligt starkt för att göra djupa skåror i kakelmaterialet. Innan du köper, se till att hjulet på kakelskäranordningen är fritt från några defekter. Hjulet behöver inte heller vara för vasst, eftersom vassa hjul tenderar att lätt deformeras. I allmänhet har högkvalitativa fräsar med tjockare skärhjul. Skärhjulet måste vara tillverkat av slitstarkt material för att det ska hålla längre. Aluminiumfälgar är vanligtvis bättre, och om de är belagda med ett förstärkningsmaterial finns det inget liknande. Vissa hjul använder till och med diamantslipningar för den extra “kanten”.

Användbarhet

Först och främst, kolla in användbarheten av kakelskäraren du vill köpa. Husägare använder mestadels porslin och keramiska plattor för renovering och gör-det-själv-projekt. Så det borde räcka med en kakelskärare som skär dessa plattor väl. Å andra sidan måste professionella golvläggare arbeta med olika golvmaterial för olika projekt för att möta kundens efterfrågan. I så fall är kakelskärare som skär valfritt golvmaterial den lämpligaste.

Tillbehör

Alla kakelskärare är försedda med ett skårhjul. Vissa har även ett skärpverktyg för att hålla hjulet vasst längre. Du måste dock kolla upp dessa saker innan du köper dem. Du behöver inte betala för ytterligare skärpverktyg om du redan har det. Du kommer att hitta några kakelskärare som har en laserguide med sig. Låt mig informera dig, laserguiden på manuell kakelskärare går på batteri, som snart dör ut. Ibland slocknar även laserljuset ganska snabbt. Så bli inte övertygad med den här funktionen.

Typ av skärskiva

En avgörande del av en elektrisk kakelskärare är typen av kapskiva, eftersom den är ytterst ansvarig för kapningen. Därmed är det också ett mycket viktigt köpkriterium. Speciellt vid torrkapning är typen av kapskiva avgörande för kvaliteten och omfattningen av resultatet. En typ av kapskiva är diamantkapskivan. Den är huvudsakligen gjord av härdat stål, som blandas med diamantpartiklar. Den är väldigt stark och hållbar och kraftfull. Den kan därför också skära mycket starka, tjocka plattor. Diamantkapskivan är särskilt lämplig för våtkapning. Används det torrt måste man se till att det inte blir varmt. En annan typ är hartskärskivan. Den är mer lämpad för att kapa tunna plattor, men du kan även såga trä med hartskapskivan. Tyvärr slits de väldigt snabbt. Syntetiska hartsskivor är relativt dyra, men de fungerar tyst. De kan inte heller överhettas. Det betyder att du kan arbeta torrt utan några negativa effekter.

Kapskivans storlek och form

Kapskivans storlek är också avgörande för kakelskärarens kraft och därför ett viktigt kriterium för köpet. Ju större skärskivans diameter är, desto tjockare plattor kan kapas. Kapskivor finns i olika storlekar, de vanligaste är: 115, 125, 180, 230, 300 och 350 mm. Formen på skärskivans kant är avgörande för materialet, vilket tydligt framgår av denna tabell: Formen på kapskivans material. Sluten kant speciellt lämplig för keramik. Turborand (krusning) speciellt lämplig för sandsten och marmor. Segmenterad kant speciellt lämplig för extremt hårda material och betong. Som du kan se, beroende på vilken typ av kakel du vill skära, kan du sätta ihop det lämpligaste paketet utifrån kapskivans typ, storlek och form.

Skärtjocklek och längd

Skärtjockleken och längden som köpkriterium avser egentligen de plattor som ska skäras, det vill säga hur tjocka eller långa de får vara. Färgen på plattorna är förstås en smaksak. Men en sak är klar: när man lägger plattorna måste de kapas för att passa övergångarna. Med en elektrisk kakelskärare kan detta göras snabbt och bekvämt.  Den maximala skärtjockleken anger till exempel exakt hur tjocka plattorna som mest får vara så att de kan skäras av motsvarande anordning. För hushållsbruk är en maximal skärtjocklek på 10 mm helt tillräcklig. Professionella maskiner kan skära upp till 30 mm. Den maximala kaplängden anger den maximala bredden på respektive kakel som kan kapas med respektive anordning. De flesta elektriska kakelskärare har en maximal skärlängd på cirka 600 till 1200 mm.

Noggrannhet

Noggrannhet uppnås när du håller och använder kakelskäraren ordentligt manuellt. Det är ganska lätt att göra stadiga snitt med en noggrann kakelskärare, och denna exakta skärare är bekvämare, särskilt när man har att göra med stora plattor. Så du måste överväga och samla in så mycket information som möjligt om funktioner som bidrar till dess noggrannhet. Även om det skulle vara en kamp för operatören att göra raka och rena snitt på större plattor genom att använda en mindre exakt kakelskärare. Sök också efter en kakelskärare av hög kvalitet medan du skär stora plattor, även om det är dyrt.

Skärhjulets storlek

Dess storlek kommer direkt att påverka fräsens skärdjup och även avgöra vilken typ av plattor du kan skära med denna fräs. De små skärhjulen är det perfekta alternativet för att hantera ömtåliga plattor (som glaserade eller keramik), som är mer benägna att spricka. Fräs med smala skårhjul fungerar bra för porslinsplattor, medan en skiva används för att skära hårda keramiska stenplattor. Kom ihåg att det då och då krävs ett byte av skårhjulet för dina keramiska eller porslinsskärare. Se till att ställa in tillverkade eller rekommenderade hjul för utbyte i din kakelskärare för att förbättra dess prestanda.

Horisontell linjal och vinkelguide

Ett inbyggt mätverktyg finns i flera kakelskärarmodeller för att främja konsekvens, maximera noggrannheten och påskynda skärprocessen. Dessa funktioner kan användas för att utföra upprepade skärningar utan att alltid mäta. De flesta manuella kakelskärare har inbyggda horisontella linjaler för korrekt kakelklippning till dess storlek. Ett fåtal modeller låter dig förlänga linjalens rutschbana för att ta korrekta mått på plattor som hänger över basen. När det kommer till konsistensen och bekvämligheten med att använda fräsen behöver vi en inbyggd vinkelstyrning. Du måste placera och låsa de justerbara styrningarna efter att ha ställt in önskad skärvinkel. Registrera brickan mot guiden för en stabil och exakt bas för att göra mål och knäppa över den.

Vanliga frågor om kakelskärare

Vad är skillnaden mellan en kakelskärare och en kakelsåg?

När det är dags att påbörja ditt kakelkapningsprojekt kanske du undrar om du ska välja en kakelskärare eller en kakelsåg. En kakelskärare är ett manuellt manövrerat verktyg, är enkel att använda och kräver ingen strömkälla. Den får en rak linje över plattans yta och trycket på båda sidor av brytaren hjälper till att bryta brickan. Kakelskärare finns i en mängd olika storlekar och är lätta. Kakelskärare, å andra sidan, använder ett diamantblad för att göra kakelsnitt. De genererar mycket värme medan de är i drift och har en vattenreservoar som sprutar bladet och plattan för att hålla dem svala och minska mängden damm som produceras. Kakelskärare är bättre att använda för tjocka marmorplattor eller geringssnitt på porslin.

Är det viktigt att välja kakelskärare baserat på materialet som ska skäras?

Ju segare material du behöver skära, desto starkare måste din kakelskärare vara. En kakelskärare av keramik eller porslin behöver inte lika mycket hållbarhet och styrka, men granit och sten är extremt hårda material och skulle behöva en elektrisk våtsåg eller handslip. Hårda plattor kan också skäras med en handslip eller våtsåg, men kvaliteten på skärningen beror på vilken typ av diamantklinga som används. Ett projekt som involverar 30 cm keramiska plattor kommer att kräva en liten kakelskärare som kan vara ganska billig. Men när du får större och tjockare porslinsplattor kommer det att krävas en större starkare kakelskärare, som vanligtvis ökar i pris när längden och styrkan ökar.

>>> Är du intresserad av positionsstolar? Klicka här. 

Vilken kakelskärare är bäst för kakel i stort format?

Kakelskärning i storformat är ett specialfall. Det kräver en kakelskärare som sömlöst kan skära hela plattan, från ände till ände, utan att behöva pausa och justera. Eftersom stora plattor har blivit mer populära för bostäder och kommersiella installationer, har tillverkare designat speciella fräsar som korrekt och exakt kan skära stora plattor.

Vad är en kakelskärare?

Konventionella kakelskärare ger ett snabbt och bekvämt sätt att skära keramiska eller porslinsplattor. Kakelskärare använder ett skärhjul av hårdmetall för att sätta brickor och skapa en strukturellt svag punkt där brickan går sönder. Efter poängsättning av brickan används en brytmekanism för att applicera det tryck som krävs för att knäppa brickan. Att erhålla ett rent avbrott är starkt beroende av kvaliteten på den initiala poängen, materialtyp och tjocklek och kakelskärarens robusthet. I allmänhet kommer den skurna kanten man skulle få från en kakelskärare inte vara lika ren som den avskurna kanten på en kakelskärning med en våt kakelskärare. Proffs installerar vanligtvis plattor med den skurna kanten vänd mot en dold plats (d.v.s. ett inre hörn eller ett område som ska täckas av trim).

Varför bör jag välja en manuell kakelskärare?

Att ha en manuell kakelskärare av god kvalitet är väsentligt för att kunna göra exakta snitt i de olika typerna av keramik- och porslinsplattor som används i byggandet. Det finns olika typer av plattor på marknaden och var och en av dem har olika egenskaper, oavsett om det är material, form eller hårdhet. Detsamma gäller för typerna och modellerna av manuella kakelskärverktyg: det finns ett brett utbud, och det kan göra det svårt att välja en specifik fräs som passar bäst för projektet. Idag är de populäraste och mest använda typerna av plattor glaserad keramik och porslin. För att kapa dessa plattor och utföra en korrekt installation måste vi tänka på att vi kommer att kräva en annan typ av manuell kakelskärare, beroende på vilket material som ska installeras.

Vad är historian bakom kakelskärare?

Porslinsplattor är standarden i kakel eftersom det ger en mycket stark yta med en vattenuppsugningsgrad på mindre än 0,5 %. Detta innebär att de praktiskt taget tar in noll vatten vilket gör dem idealiska för våtutrymmesapplikationer som duschbaser och badrum. De är också idealiska för kommersiella applikationer som köpcentra på grund av deras höga tolerans mot trafik och kemikalier. Om du behöver ett kakel som behåller sina egenskaper i åratal och som aldrig luktar så är porslinkaklet för dig. Dess styrka är helt och hållet att göra med förglasningsprocessen som i huvudsak förvandlar dem till glas med en solid inre sammansättning.

Denna styrka kommer naturligtvis med en kraftig ökning av svårigheten att arbeta med dem och en avsevärd viktökning. Jag minns när porslinsplattor för första gången kom ut på marknaden och vi plattsättare slet oss i håret när vi försökte installera dem. Den nya kakeltekniken kom inte bara med ökad styrka utan också ökad storlek. Borta var de 12×12 plattorna vi gjorde vårt bröd och smör med, nu var plattorna minst dubbelt så stora. Inte bara det utan de var extremt svåra att skära.

Våra kakelskärare gjordes helt enkelt föråldrade i ett enda svep eftersom de flesta inte var tillräckligt stora för att rymma plattan och de inte hade brytkraften för att bryta dessa djur på mitten. Dessa plattor översvämmade marknaderna medan kakelverktygstillverkarna försökte tillverka en skärare som är stor och stark nog att skära dem. Detta innebar i slutändan att kunder som köpte de nya plattorna ofta lämnades utan någon att installera dem eftersom många plattsättare helt enkelt ökade och lämnade jobbet. Plattläggarna upptäckte att de helt enkelt inte kunde skära till sin kunds nya porslinsplatta med något av deras verktyg och valde att överge jobbet. Utan något sätt att skära kakel hade de inget sätt att avsluta jobbet.

Ytterligare historia

Jag blev inkallad mycket på den tiden efter att den första plattsättaren lämnade jobbet och efter att ha försökt skära porslinsplattorna själv klandrade jag dem inte. Tidiga porslinsplattor gjordes mycket dåligt jämfört med modernt porslin. Det första problemet var att om du ens lyckades få plats med brickan på din fräs så gick brickan ofta i tre delar istället för två.

De hade också en tendens att skicka projektiler att flyga och jag kom hem och såg ut som om jag kämpade mot en tiger med hack och skärsår över mina händer och underarmar. Min fru blev en skicklig sjuksköterska med alla de antiseptiska krämer och plåster hon gav på den tiden. Om du bestämde dig för att skära porslinet på din kakelsåg skulle du märka att bladet helt enkelt inte kunde hantera den dramatiskt starkare plattan.

Antingen skulle det surra iväg och göra inga framsteg eller helt enkelt brinna upp. Våtklippning har bara kommit dig så långt och vi var fortfarande tvungna att använda samma föråldrade knivar. Så småningom kom tekniken ikapp och vi kan nu skära porslin med vackert resultat och relativt lätt- Det är fortfarande svårt, åtminstone nu kan vi beväpna oss med rätt vapen och skära porslinsplattor ordentligt.

Vad är historian bakom glaskakel?

Glasplattor är en annan av dessa uppfinningar som när de först dök upp på marknaden hade vi inga verktyg för att skära dem och inte heller var materialet lämpligt att skära. Materialet är som namnet antyder: glas. Och som alla vet är glas inte det lättaste materialet att skära. Det kan vara mycket oförutsägbart och oförlåtande om det görs på fel sätt eller använder fel verktyg.

Det finns vanligtvis i mosaikdesigner i alla möjliga färger och mönster. Detta gör den väldigt populär att använda som ryggstänk eller infällning i badrum. De blir också mycket populära i det mindre formatet av tunnelbanan och deras användning blir allt vanligare. Tack och lov nuförtiden är glaskvaliteten sådan att du enkelt kan skära dem med en enkel manuell kakelskärare och nipper. Detta var dock inte fallet förr i tiden. Jag minns tydligt när de först kom ut på marknaden och de var gjorda av sämsta möjliga glaskvalitet. Den typ av glas som går sönder på vilket sätt det än vill, oavsett hur mycket du gör det.

Kakelplattorna var i ett större tunnelbanekakelformat och jag behövde skära dem på mitten. Så jag gjorde det som alla andra brickor: slog den på min gamla kakelskärare och gjorde ett streck. När jag tryckte ner brytaren på den krossades brickan bara. Spola framåt några år och kakeltillverkarna har ändrat glaskvaliteten och det går nu att skära och världen är en bättre plats för det. Det kräver fortfarande mycket omsorg och uppmärksamhet som om du inte är försiktig kan du ta bort bakgrundsfärgen som döljer väggens underlag och dina murslevlinjer.

Hur fungerar en kakelskärare?

En kakelsåg använder en skiva som består av ett cirkulärt blad med diamantspets som är tillräckligt hållbart för att skära igenom keramiska plattor, kontinuerligt och med noggrannhet. Den skär genom en platta genom att slipa ner den i en snabb, cirkulär rörelse. Olika varianter av kakelsågen har sina egna för- och nackdelar. Ett exempel på detta skulle vara den handhållna våtkakelsågen som har en “fontän”-liknande funktion på sitt cirkulära blad som släpper ut vatten medan bladet snurrar. En annan variant skulle vara en vattensåg med glidande bordsskiva som erbjuder några av de bästa skärnoggrannhet och precision över och användarvänlighet jämfört med andra modeller.

Den “fontänliknande” funktionen är ganska vanlig på kakelskärare men vissa varianter har inte denna funktion och kräver att användaren köper en separat vattenpump som sedan installeras på kakelsågen. Torrkapning (kapning utan vattenåtercirkulationssystem) rekommenderas dock inte, eftersom torrkapning riskerar att gå sönder eller slita ner sågens cirkelblad på grund av värmen från friktion. Å andra sidan, utan vattenrecirkulationssystemet, skulle damm inte hållas under kontroll och skulle skapa massor av det i och runt skärområdet.

Hur använder man en kakelskärare?

Kakelskärare är relativt lätta att använda när du väl kan, särskilt de manuella modellerna. Markera helt enkelt var på brickan du hoppas skära, rikta den korrekt med hjälp av de praktiska skärguiderna, tryck eller dra sedan hjulet längs vilket gör att bladet repar ytan på brickan och försvagas längs linjen som du skär. Slutligen, när du drar i hjulet en andra gång (tillför mer tryck) skärs brickan snyggt – inga sprickor, inga nagg, inga skakande linjer! Vad mer kan man önska sig?! Den största skillnaden när du använder en elektrisk kakelskärare är att du kommer att flytta plattan mot det rörliga bladet för att skära det, istället för att flytta bladet för att skära plattan – detta gör att du kan arbeta på olika sätt med plattan för att slutföra mer komplicerade skärningar som kan behövas för obekväma ställen i ditt hem.

För att använda en snäppbricka måste du först markera toppen och botten av brickan (på framsidan) för att ange var du vill skära. Lägg sedan plattan med sidan uppåt på fräsen under skärhjulet och tryckplattan. Skjut plattan tätt mot ändstoppet. Placera sedan skärhjulet nära kanten på plattan. Sänk hjulet och använd ett fast, jämnt tryck när du rullar hjulet över hela plattans yta. Du kan behöva göra ett pass till för att effektivt göra mål på brickan. Lyft sedan kakelskärhandtaget så att tryckdynan vilar på själva plattan. Applicera ett hårt, jämnt tryck nedåt för att knäppa brickan längs den skårade linjen.

Ytterligare information

När du använder en kakelsåg bör du också börja med att markera plattans yta med en skärlinje. Efter att ha förberett sågen och arbetsområdet och satt på PPE är du redo att kapa kakel. Placera brickan på sågens bädd, tryck den nära klyvstaketet eller geringsmåttet. Kontrollera att bladet är i linje med din skärlinje. För sedan tillbaka brickan framför bladet. Sätt på sågen, låt den komma upp till full hastighet och tryck sedan långsamt kaklet under bladet. Du bör hålla en hand på varje sida av plattan, så långt från bladet som möjligt. När bladet når änden av plattan, tryck på plattan ännu långsammare. När plattan har rensat bladet, stänger du av sågen, väntar på att bladet har stannat helt och hämtar sedan plattan.

Hur förhindrar jag flisning när jag skär porslinsplattor?

Porslinsplattor är mycket täta men spröda, så att minimera risken för att kaklet ska skäras är en högsta prioritet. Ett viktigt sätt att förhindra flisning är att använda en våt kakelsåg. Vattnet över bladet minskar friktion och värme, vilket gör att bladet lättare kan glida genom plattan.

Den skärteknik du använder kan också bidra till att förhindra flisning när du skär porslinsplattor. Två metoder föreslås ofta: Gör först ett grunt snitt som inte är mer än 1/2 av plattans tjocklek. Detta kräver användning av ett justerbart sågblad. Efter att ha gjort det här första snittet, kör bladet över hela plattan och skär det helt på detta pass. Den andra metoden är att göra ett hack i ena änden av plattan, ungefär 2,5 cm eller så djupt. Det här är början på ditt snitt. Skär sedan brickan från andra sidan. Skärlinjen ska matcha din skåra, vilket resulterar i en fullständig skärning av plattan.

Vad är en elektrisk kakelskärare?

En elektrisk kakelskärare, ofta kallad kakelskärare, kapar kakel med ett eldrivet sågblad (även kallat kapskiva). De är perfekta om du till exempel ska kakla om ditt badrum och behöver kapa mycket kakel. Allt fler vågar göra klart sitt badrum själva. Vid plattsättning är en lämplig elektrisk kakelskärare mycket viktig. Se dig omkring efter en lämplig modell i förväg.  Till skillnad från den manuella kakelskäraren ser den elektriska versionen vanligtvis ut som en klassisk bordssåg och består av ett metallhus innehållande en elmotor som driver kapskivan. Den har även en stor yta som plattorna placeras på och matas genom sågen.

Man skiljer på våta och torra kakelskärare. Med våta anordningar roterar kapskivan (vanligtvis en diamantkapskiva) genom en behållare fylld med vatten. Den skär därför plattorna våta. Detta kyler skärbladet och gör snittet jämnare. Torra verktyg är vanligtvis hartskärskivor som inte värms upp snabbt. Apparaten använder inte vatten under skärning och skär helt torra. De flesta elektriska kakelskärare har en stor stödyta eller bord som gör att du kan arbeta och skära mycket exakt. Det finns dock även handhållna enheter – utan bord.

Vilka typer av elektriska kakelskärare finns det?

Generellt skiljer man på manuella och elektriska kakelskärare, som skiljer sig helt åt i sin funktion och funktion. Inom elektriska kakelskärare kan man dock skilja på:

Elektrisk kakelskärare

Det finns även kombinationsapparater som går torrt eller vått efter önskemål. Våtklipparen har alltid en fyllbar vattentank genom vilken kapskivan roterar. Detta är vanligtvis en diamantkapskiva. Vattnet ser till att skivan inte värms upp så snabbt och att det inte rörs upp så mycket damm under skärningen. Torrskärare har vanligtvis en högkvalitativ hartskärskiva som inte värms upp så snabbt av sig själv. Det finns dock även torrskärare som är utrustade med en diamantkapskiva. Här måste du alltid se till att de inte överhettas.

Vilka alternativ finns det till en elektrisk kakelskärare?

Egentligen är namnet kakelskärare något missvisande här, eftersom plattorna inte skärs med den manuella anordningen, utan till slut går sönder. Med den manuella kakelskäraren ristar du en smal spricka, den så kallade förutbestämda brottpunkten, i plattan. Kakelplattan kan sedan enkelt och exakt brytas genom detta spår. Funktionen hos den manuella kakelskäraren är därför helt annorlunda än den elektriska kakelskärarens. Den manuella versionen har fördelen att den oftast är billigare, tar mindre plats och är lättare att transportera. Men arbetet är mycket mer kraftkrävande och rörigt. Om du inte är utbildad har du också mycket slöseri.

Vad gör en elektrisk kakelskärare och vilka är dess fördelar och nackdelar?

En elektrisk torr kakelskärare körs antingen med en högkvalitativ hartskapskiva eller med en diamantkapskiva. Syntetiska hartsskivor är jämförelsevis dyra, men de fungerar relativt tyst. Dessutom kan den inte överhettas. Så att torrt arbete kan utföras utan några negativa effekter. Med den billigare versionen med diamantkapskiva måste du alltid se till att materialen inte överhettas. Enheten kan då behöva stängas av ett tag.  Båda har fördelen jämfört med den våta versionen att arbetet inte behöver göras vått. Arbetsområdet, plattorna och du själv håller dig torr och fin. Detta gör att du också slipper vänta på att plattorna ska torka igen innan du lägger dem. Dessutom är du flexibel med arbetsplatsen, då den inte nödvändigtvis behöver skyddas från vatten. Att skära med det syntetiska hartset är mycket tystare än att skära vått. Detta gör arbetet lättare för dina öron och omgivningen.

Kan elektriska kakelskärare hyras?

Ja, du kan också hyra eller hyra elektriska kakelskärare. Detta är ofta möjligt i byggvaruhus eller hos speciella företag som hyr ut många olika enheter. Du kan även hitta olika uthyrningsfirmor på nätet. Du bör bara tänka efter noga innan och kolla vad som är mer lönsamt för dig: Köpa eller hyra! Har du eget hus, stor lägenhet och nyrenoveringsprojekt då och då? Det är definitivt värt att köpa en apparat. Eftersom många apparater redan finns tillgängliga för lite pengar är det ofta inte värt ansträngningen och även priset. Och applikationerna för en elektrisk kakelskärare är mångsidiga.

Om du är säker på att du bara kommer att behöva kakelskäraren för ett enstaka projekt bör du jämföra priserna i god tid innan och även fundera över hur lång tid du kommer att behöva för ditt projekt, eftersom hyran ofta debiteras per dag. Ett särskilt undantag bör vara om du behöver ett riktigt professionellt verktyg för ditt kakel eller projekt. I det här fallet bör du jämföra priset väl med hyresbytena, eftersom det skulle vara mer värt att hyra.

Vad bör jag överväga innan jag köper en kakelskärare?

Skärtjocklek

Förutom att skära långa och stora plattor måste du skära tjocka plattor med denna kakelskärare. Som ett resultat bör du kontrollera skärtjockleken, som bestämmer kakeltjockleken du arbetar med. I vissa fall hittar du ett lite högre räckvidd, vilket kan vara idealiskt för flera användare. I vissa fall måste du skära tunna bitar eller remsor av plattorna du behöver arbeta med. Men detta är bara möjligt när din manuella kakelskärare har en anständig minsta skärbredd.

Räls

Räls är ganska viktigt för att uppnå linjernas noggrannhet. I allmänhet kommer den manuella kakelskäraren med två dubbla skenor, i vilka bladet glider för att ge verktyget extra precision och stabilitet. Så se till att din fräs kommer med två skenor innan du köper den. Se också till att dessa skenor är gjorda av starka och hållbara material (som kromstål). Kromet är snyggt som inte låter bladet stöta på några hinder och gör att det går smidigt längs rälsen.

Konstruktion

När du kontrollerar skärmaskinens övergripande konstruktion måste du överväga vissa saker som aluminiumbas (för att ge verktyget lätt och stabilitet), gummifötter (för att förhindra att den glider runt) och ergonomiskt, smidigt handtag (enkelt att skära plattan). Så se till att ha dessa faktorer inkluderade i din modell innan du köper.

>>> Är du intresserad av sågbord? Klicka här. 

Material som ska skäras

Vilken typ av material du behöver fräsen till är en viktig faktor för att avgöra vilken typ av kakelskärare du behöver. Om du ska skära ett grundläggande oglaserat keramiskt kakel för väggar eller bänkskivor, kommer du inte att behöva en med mycket tryck eftersom lite tryck behövs för att bryta dina kakelsektioner. För tjockare kakel, mer hållbara golvplattor och kakel som är gjorda av natursten, kommer du att behöva en kakelskärare som kan utöva ett betydande tryck när du skär. Skärarna med mindre kraft kommer inte att vara till mycket hjälp för dig i denna situation. Med detta, när du väl känner till ditt golvmaterial, bör du ha en uppfattning om vilken typ av kakelskärare du behöver.

Ett stort format av plattor kräver också en stor skärare för att säkerställa att plattan skärs i rätt storlek och form. Detta är viktigt att hålla utkik efter för om ditt kakel inte passar in ordentligt i fräsen kommer den inte att ge dig rätt snitt. Kontrollera alltid storleken på materialet som behöver skäras för att se om det är diagonalt mot dina väggar, bänkar eller golvändamål och vet om det kommer att överensstämma med kakelskäraren du vill köpa. Notera alltid att diagonalen vanligtvis är längre än sidan av brickan.

Kraft

Det finns några kakelskärare som är mycket kraftfulla och kan anstränga sig upp till 1300 lbs. kraft när man skär ett kakel. Mängden tryck du behöver gränsar till vilken typ av material du kommer att arbeta med. Om du kommer att arbeta med kraftiga keramiska plattor, granitplattor eller marmorplattor, kanske du behöver en elektriskt driven kakelskärare för att utföra din uppgift. Men i vissa situationer finns det vissa golvplattor som bara kan skäras av en manuellt driven kakelsåg, men detta är alltid inte fallet för de flesta golvprojekt. Ändå bör du se upp för det nödvändiga trycket du behöver för att skära ditt kakel innan du gör ditt val.

Typ av snitt som ska göras

I allmänhet har plattsättningsfräsar två olika stilar av brytare för att göra ett snitt – enspets/fast och flerpunkts/mobil. Enspetsbrytarna eller de fasta brytarna ger ett snabbt och vertikalt snitt som inte involverar någon vinkel, det fungerar också bra för enstaka klipp. Flerpunktsbrytarna, även kallade mobila brytare, fungerar bäst när du behöver någon form av mångsidighet i snittvinkeln och du skulle göra ett repetitivt snitt som är exakt och rent.

Skärhjul

Innan du investerar i en kakelskärare, kolla alltid in hjulet på fräsen. Hjulet på fräsen gör inte så mycket av att skära, istället skär det plattans yta tillräckligt djupt för att plattan ska brytas ren av fräsen. Kanten på hjulet måste vara av med defekter, dock inte för vass. Ett vasst hjul kan lätt bli deformerat och de behöver inte vara vassa för att de ska fungera bra. En kakelskärare av hög kvalitet har normalt tjockare skärhjul, medan lågkostnadsmodellerna tenderar att ha vassare skärhjul som är benägna att skadas efter upprepad användning.

Tillbehör

Varje kakelskärare bör ha dessa huvudtillbehör – ett referenssystem för basskivor och tillbehörssats, och en gummimosaikdyna. Basplattans referenssystem är ett viktigt tillbehör som kan fästas på kakelskäraren när man skär en remsplatta för att placera längs med sockelskivorna. Referenssystemet anpassar skärmaskinens rörelse för att se till att du får ett exakt snitt för varje remsplatta, vilket ger dig både precision och repeterbarhet när du skär plattornas roller. Tillbehöret av gummimosaikmatta behövs för att skapa ett mosaikutseende på klinkergolvet och sticklingar av olika former och vinklar för att passa ordentligt. Om du lägger om golv med fyrkantiga plattor eller tänker skapa något konstverk på ditt klinkergolv, kommer du att behöva detta tillbehör.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen