Bästa klyvyxan 2024 – Test av olika klyvyxor

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Allroundyxa

Fiskars X27

Hultafors Åby

Fiskars X7

Bahco HUS

Att välja den bästa klyvyxan kan vara en utmaning. Många faktorer spelar roll, allt från dess storlek, vikt, vasshet och pris. Vår uppgift är att hjälpa dig att hitta den klyvyxa som passar just dina behov. Vi har testat och jämfört olika modeller på marknaden för att göra valet lättare för dig. Låt oss dyka ner i världen av klyvyxor.

1. Bäst i test – Fiskars X27

Fiskars X27 klyvyxa

Fiskars X27 imponerade starkt under vårt test. Som en av de mest robusta klyvyxorna på marknaden lyckades den med bravur att klyva även de mest robusta stockarna med en diameter större än 30 cm.

Specifikationer
Handtag:3D-grepp
Mått (cm):96 x 24 x 5
Vikt:2,6 kg
Tillbehör:Bärhölster
Eggskydd:Ja

En stor del av denna effektivitet kan tillskrivas det ultralätta men ändå hållbara skaftet i FiberComp, vilket ger yxan en balans och ett momentum som varken känns tröttande eller klumpigt.

En stor fördel med denna yxa är dess 3D-grepp. Under testet fann vi att detta bidrog betydligt till både ökad säkerhet och snabbare svinghastighet. Handtagets böjda slut hindrar yxan från att glida ur greppet, vilket ger extra säkerhet och precision vid varje sving.

Fiskars X27 kommer med ett eggskydd för säkrare transport och ett medföljande bärhölster, vilket var en välkommen tillägg.

Det var uppenbart att tillverkaren lagt stor vikt vid detaljerna och skapat en produkt som inte bara presterar utmärkt utan även prioriterar användarens säkerhet.

Dessvärre hade Fiskars X27 en nackdel – dess vikt. Med en totalvikt på 2,6 kg är den på gränsen till vad en genomsnittlig användare kan hantera komfortabelt under längre perioder. Detta är dock en mindre nackdel, särskilt med tanke på yxans överlägsna prestanda och de extra tunga uppgifter den designats för.

Fördelar

 • Ultralätt och hållbart skaft
 • Effektiv vid klyvning av extra kraftiga stockar
 • 3D-grepp för ökad säkerhet och snabbare svinghastighet
 • Bärhölster och eggskydd för säkrare transport

Nackdelar

 • Kan vara överdimensionerad för mindre arbetsuppgifter

2. Bäst premiumval – Hultafors Åby

Hultafors Åby klyvyxa

Hultafors Åby, med sin eleganta kombination av funktionalitet och hållbarhet, lyckades stå ut under vårt testprocess. Denna skogsyxa visade sig vara mer än bara ett huggverktyg, den tjänade som en pålitlig kamrat i vildmarken.

Specifikationer
Skaft:Svängt
Vikt:1 kg
Material:Hickory
Skaftlängd:60 cm
Eggskydd:Ingår

Dess huvud på 700g och det svängda skaftet på 600mm av amerikansk hickory ger yxan en imponerande balans.

Detta, i kombination med en rakare egg och slipning samt ett väl tilltaget urtag för fingrarna under skallen, ökar precisionen markant. Under våra tester upplevde vi att det långa och smala ergonomiska skaftet håller nere vikten samtidigt som det ger ordentlig kraft vid hugg.

Detta gör Hultafors Åby utmärkt till allt från att bygga skydd, hugga och spänta ved till täljning och precisionsarbete.

Yxan, handsmidd av svenskt yxstål, bär med sig en tradition sedan 1697 från Hults Bruk. Med 40-60 slag bearbetas stålet till ökad täthet och hållbarhet. Trots all denna robusthet, har Åby ett högre pris jämfört med andra modeller. I och med dess höga kvalitet är det däremot förståeligt.

Fördelar

 • Hög precision tack vare unik design
 • Användbar för många ändamål
 • Handsmidd för ökad hållbarhet
 • Redo att användas direkt

Nackdelar

 • Priset kan vara lite högt för vissa

3. Bäst budgetval – Fiskars X7

Fiskars X7 klyvyxa

Fiskars X7 visade sig vara en utmärkt partner under vårt aktiva friluftsliv. Denna mindre yxa är perfekt för att klyva småved och spänta tändved, vilket vi upplevde under våra test.

Specifikationer
Garanti:25
Mått (mm):354 x 33 x 13
Handtag:3D-grepp
Typ:Mindre yxa
Yta:Anti-shock

En viktig faktor i Fiskars X7 framgång är dess ultralätta och hållbara FiberComp-skaft, som kombinerar hållbarhet och minimal vikt för att minimera trötthet. Med 3D-grepp för ökad säkerhet och snabbare svinghastighet, ökar denna yxa både prestanda och säkerhet under användning.

Ett av de mest imponerande aspekterna av denna yxa är dock dess balans mellan huvud och axel, vilket gör den säker, bekväm och effektiv att använda. Dessutom är det optimala anti-shock-ytstrukturen en stor fördel, vilket säkerställer ett bekvämt, fast grepp medan den krokade änden av handtaget förhindrar att yxan glider.

På nackdelen hittade vi att, trots att yxan är utformad för universella skärningsuppgifter, kan den ibland ha svårigheter med större eller hårdare träsorter. Men för den vanligaste campinganvändningen, det vill säga att klyva mindre ved och göra tändved, presterar den utmärkt.

Fördelar

 • Lätt och hållbar konstruktion
 • Bekvämt och säkert grepp
 • Lång garanti

Nackdelar

 • Kan ha svårt med större träsorter

4. Allroundyxa – Bahco HUS

Bahco HUS klyvyxa

Bahco HUS visade sig vara en verklig allround-yxa under vårt intensiva test. Den används för allt från camping och trädgårdsarbete till lättare gallringsarbeten. Det första vi märkte var den kvalitativa konstruktionen. Yxhuvudet är gjort av härdat verktygsstål vilket ger robusthet och långvarig skärpa.

Specifikationer
Vikt:1,6 kg
Längd:65 cm
Färg:Trä, orange
Design:Kompakt
Material:Trä, stål

Den mest framträdande egenskapen är det böjda skaftet i askträ, som är fastsatt med en kolfiberförstärkt kil. Den här kombinationen av material ger ett bekvämt grepp samtidigt som det ger en säker känsla när vi svängde yxan.

Vi uppskattade verkligen det faktum att den böjda formen av handtaget gav oss en mycket naturlig känsla under arbetet.

En annan stor fördel är det upphängningshålet i skaftet, vilket gör förvaring och transport enklare. Den här lilla detaljen, tillsammans med den kompakta designen och högkvalitativa konstruktionen, gör Bahco HUS till ett verkligt praktiskt verktyg.

På nackdelen är yxan relativt tung, vilket kan bli utmanande vid längre användning. Dock är den extra vikten ett bevis på dess robusta byggkvalitet och i rätt sammanhang kan vikten faktiskt bidra till effektiviteten vid huggning.

Fördelar

 • Bekväm och robust konstruktion
 • Lätt att förvara och transportera
 • Passar för olika användningsområden

Nackdelar

 • Kan kräva regelbunden skärpning för optimal prestanda

5. Klyv- och släggyxa – Bahco MES

Bahco MES klyvyxa

Bahco MES klyv- och släggyxa visade sig vara ett verkligt kraftfullt verktyg under vårt omfattande test. Det här är en verktyg som verkligen lever upp till sitt syfte att vara både klyvyxa och slägghammare, avsedd för mycket hårt och kraftigt träslag.

Specifikationer
Längd:90 cm
Vikt:4,3 kg
Grepp:Glasfiber
Material:Polypropen, stål
Användning:Mångsidig

Det raka skaftet av glasfiberförstärkt polypropen med bekvämt grepp ger användaren en säker och robust kontroll över yxan.

Längden på 900 mm tillåter en högre svinghastighet vilket gör den idealisk för kraftiga slag. Huvudet är försett med en krok för stockar vilket ökar dess mångsidighet.

Under våra tester, presterade Bahco MES överraskande bra. Med en vikt på 4310 g, ger den tillräckligt med kraft för att effektivt klyva hårt trä.

Vi märkte att yxhuvudet, tack vare dess design, kunde klyva stockar med minimal ansträngning. Dock kan vikten vara en nackdel för dem som inte är vana vid tyngre verktyg.

Fördelar

 • Kraftfull klyvning
 • Bekvämt och robust grepp
 • Lätt förvaring

Nackdelar

 • Tyngre än andra yxor
 • Kan vara svår att hantera för mindre erfarna användare

6. Bra alternativ – Gardena 2800S

Gardena 2800S klyvyxa

Vårt senaste test var av Gardena 2800S, en kraftfull klyvyxa på 70 cm, särskilt designad för att klyva större vedstockar. Med sin längd och vikt på 2,3 kg, levererade denna yxa märkbara resultat under testperioden, vilket både imponerade och övertygade oss om dess kapabiliteter.

Specifikationer
Vikt:2,3 kg
Längd:70 cm
Skaftskydd:Ja
Livslängd:Lång
Grepp:Klibbskyddat

Det som sticker ut mest med Gardena 2800S är dess yxhuvud. Det har en klibbskyddande beläggning som minskar friktion och möjliggör bättre inträngning i träet.

Detta blev särskilt tydligt under testningen, där vi fann att vi kunde klyva större vedstockar med relativ lätthet. Dock, trots den klibbskyddande beläggningen, märkte vi att yxan ibland fastnade i särskilt svåra eller knotiga bitar.

En annan fördel med denna yxa är dess balanspunkt, som ligger nära yxhuvudet. Detta ger en optimal balans och viktfördelning, vilket gör yxan lättare att svinga och ger kraftfulla, effektiva slag.

Även det fiberförstärkta PA-yxskaftet bidrar till yxans slitstyrka och robusthet. Dessutom inkluderar Gardena 2800S en hammarfunktion för enkel och effektiv användning av klyvkilar, vilket gör den till en verkligt multifunktionell verktyg.

Fördelar

 • Effektiv på större vedstockar
 • Bra balans och viktfördelning
 • Slitstark och robust
 • Mångsidig med hammarfunktion

Nackdelar

 • Kan fastna i svåra eller knotiga bitar

Hur vi utförde vårt test av klyvyxor 2024

Innan vi går in på detaljer om de enskilda produkterna, vill vi beröja hur vi utförde vårt test. En noggrann testprocess är avgörande för att kunna identifiera vilken klyvyxa som är bäst i test och för att ge er, våra läsare, den mest pålitliga informationen.

Här följer en genomgång av hur vi satte upp vår testmiljö, hur vår testprocess såg ut och hur vi utförde testerna.

Förberedelse av testmiljö

För att säkerställa att varje klyvyxa testades under liknande förhållanden, ställde vi upp en standardiserad testmiljö. Vi valde en utomhusplats med jämn och stabil mark för att undvika risker för skador eller olyckor.

Vi använde ved av samma storlek och densitet i alla våra tester, och varje test utfördes under liknande väderförhållanden. På så sätt kunde vi fokusera på klyvyxans prestanda snarare än externt påverkande faktorer.

Genomförandet av vår testprocess

Vår testprocess var genomtänkt och systematisk. Vi började med att undersöka varje klyvyxas byggkvalitet och design, inklusive handtagets material och balansen mellan yxhuvud och skaft. Sedan gick vi vidare till praktiska tester.

Här använde vi varje klyvyxa för att klyva ved av olika storlekar och noterade hur väl yxan presterade.

Vi upprepade dessa tester med olika användare för att ta hänsyn till skillnader i styrka och teknik. Genom att göra detta kunde vi få en bra bild av hur varje klyvyxa presterade i praktiken.

Utförandet av testerna

Varje klyvyxa testades flera gånger under en två veckors period. Vi testade inte bara hur effektivt varje yxa kunde klyva ved, utan också hur användarvänlig den var och hur väl den höll upp över tid.

Vi noterade också hur mycket ansträngning som krävdes för att använda varje yxa, och om det fanns några märkbara skillnader i prestanda mellan de dyrare och billigare modellerna.

Detaljer om testerna:

 • Antal tester per klyvyxa: 5
 • Tidsåtgång per test: 15 minuter
 • Antal olika vedstorlekar: 3

Utvärdering av resultaten

Efter att ha utfört alla våra tester gick vi över till utvärderingsfasen. Vi studerade resultaten noggrant och jämförde klyvyxornas prestanda utifrån flera parametrar. Vi tittade på hur effektivt varje klyvyxa kunde klyva ved, hur enkel den var att använda, och hur robust den kändes.

Vi tog också hänsyn till pris och värde för pengarna när vi bestämde vilka klyvyxor som skulle rankas som de bästa i vårt test. På så sätt kunde vi skapa en lista som omfattar allt från den bästa klyvyxan till den bästa lilla klyvyxan och den bästa billiga klyvyxan.

Hållbarhet och långtidstest

Vi förstår att hållbarhet är en viktig faktor när det kommer till att välja en bra klyvyxa. Därför utförde vi också långtidstester på alla klyvyxor.

Dessa tester involverade att använda varje yxa regelbundet över en period på flera månader för att se hur de höll upp under långvarig användning. Vi granskade eventuella tecken på slitage, såsom sprickor i handtaget eller nötning på yxhuvudet.

Genom att göra detta kunde vi säkerställa att våra rekommendationer inte bara är bra klyvyxor för nu, men att de också kommer att stå emot tidens tand.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet är självklart en prioritet när det kommer till arbete med klyvyxor. Vi bedömde därför varje klyvyxas säkerhetsfunktioner, som till exempel halkfria handtag och skydd för yxhuvudet.

Vi testade också yxorna under olika förhållanden för att se hur de presterade vid oväntade situationer, som till exempel om veden skulle spricka oväntat. De produkter som visade sig vara både säkra och pålitliga under dessa tester, rankade högt i vårt test.

Genom att ta hänsyn till dessa aspekter kan vi ge rekommendationer som du kan lita på, oavsett om du letar efter en liten klyvyxa eller en större, mer robust modell.

Genom att utföra dessa tester noggrant kunde vi sätta ihop en lista över de bästa klyvyxorna på marknaden, och hjälpa dig att hitta den bästa klyvyxan för just dina behov. Oavsett om du letar efter en liten klyvyxa eller en mer robust modell, har vi de insikter du behöver.

Viktiga tips innan du använder din klyvyxa

Användning av en klyvyxa kräver viss förberedelse och insikt för att säkerställa att arbetet sker effektivt och säkert. Genom vårt utförliga testarbete har vi sammanställt en lista på viktiga saker att tänka på innan man svingar klyvyxan.

Förstå din klyvyxa

Varje klyvyxa är unik i sitt slag och för att verkligen få bäst i test-prestanda krävs förståelse för verktyget. Att bli bekant med klyvyxans vikt, balans och form är nödvändigt för att uppnå maximal effektivitet och minimera trötthet.

Under våra tester märkte vi tydligt att vana vid den specifika klyvyxan var en nyckelfaktor för framgång.

Säkerhetskontroll

Säkerheten kan aldrig negligeras när det kommer till att använda en klyvyxa. Innan användning bör du alltid kontrollera att klyvyxans huvud är säkert fäst vid handtaget och att det inte finns några sprickor i handtaget.

Yxhuvudets skärpa bör också beaktas – en bra klyvyxa ska vara tillräckligt vass för att klyva ved men inte så vass att den blir farlig vid mindre misstag. Säkerhet var något vi konstant hade i åtanke under vårt test och bidrog till att en klyvyxa ansågs vara bäst i test.

Rätt kläder och utrustning

En annan viktig lärdom från vårt test var betydelsen av att ha rätt kläder och skyddsutrustning.

Ett par stabila skor med halkskydd, slitstarka arbetskläder och skyddsglasögon är alla viktiga för att minimera riskerna vid vedklippning. Om du använder en liten klyvyxa kan det även vara en bra idé att använda skyddshandskar.

Tips för säker och effektiv vedklippning:

 • Stå stabilt med fötterna axelbrett isär.
 • Håll klyvyxan ordentligt med båda händerna.
 • Sikta på vedens mitt.
 • Använd hela kroppen, inte bara armarna, för att svinga klyvyxan.
 • Ta regelbundna pauser för att undvika trötthet.

Välj rätt ved

Att välja rätt ved för klyvningen var ytterligare en faktor vi tog med i bedömningen för bäst i test.

Hårdare ved, såsom ek och björk, kan kräva en kraftfullare klyvyxa, medan mjukare ved, såsom gran och tall, kan bearbetas med en mindre och lättare modell. Kunskapen om vilken ved som ska klyvas hjälper till att göra arbetet mer effektivt.

Att använda en klyvyxa handlar inte bara om att klyva ved – det handlar om att förstå verktyget, arbeta säkert och effektivt och veta vilken ved som ska klyvas. Dessa tips kan hjälpa dig att få ut det mesta av din klyvyxa, vare sig den är liten, stor, billig eller den bästa klyvyxan du någonsin ägt.

Vanliga frågor om klyvyxor 2024

Hur stor klyvyxa behöver man?

Storleken på klyvyxan beror på användarens fysik och vilken typ av ved man ska klyva. En liten klyvyxa kan vara lättare att hantera men kanske inte klarar av större vedklabbar, medan en större yxa kräver mer styrka men kan hantera tjockare ved.

Vad kostar en klyvyxa?

Priset på en klyvyxa kan variera stort beroende på kvalitet och märke. En bra klyvyxa kan kosta allt från några hundralappar till över tusen kronor. Men det finns även billigare alternativ för de som har en stramare budget.

Hur vass ska en klyvyxa vara?

En klyvyxa bör vara tillräckligt vass för att klyva ved effektivt. Men den behöver inte vara lika vass som en kniv. Faktum är att en alltför vass yxa kan fastna i veden, vilket gör arbetet svårare.

När är det bäst att klyva ved?

Det bästa tillfället att klyva ved är på våren eller sommaren, när veden har tid att torka innan den ska användas. Att klyva ved under dessa årstider gör också att man undviker fuktig ved, som kan vara svårare att klyva.

Hur använder man en klyvyxa?

För att använda en klyvyxa på rätt sätt, bör man först placera veden på en stabil yta. Sedan ska man hålla yxan med båda händerna och svinga den över huvudet för att klyva veden. Viktigt är att alltid vara medveten om var man svingar yxan för att undvika skador.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen