Klicka här för att se fler kofötter.
En kofot är ett väldigt användbart brytverktyg och eftersom alla, både hemmafixare och proffs, kommer stöta på uppgifter där det behövs en kofot rekommenderar vi verkligen att du köper en sådan.
Verktyget är mycket allsidigt och precis som andra brytverktyg ska kofoten sära på olika material, men främst är den designad för att bända loss träplankor och ta bort spik som sitter hårt.
Då marknaden är stor och erbjuder konsumenten flera alternativ är det viktigt att reflektera över vad just du behöver.
Bland annat är faktorerna längd, vikt och pris betydelsefulla att ha i åtanke, men de är även viktigt att ha klart för sig om man ska köpa en kofot eller ett bräckjärn.
1. Bäst i test – Hultafors Kofot
Klicka här för att se bästa priset
Hultafors 2278-0100 är en väldigt optimal kofot som trots sitt låga pris erbjuder dig som konsument flera positiva egenskaper, däribland hållbarhet och kvalité.
Verktyget har en längd på 400 mm, vilket resulterar i en effektiv hävarmseffekt under arbetet. Därför är produkten väldigt lämpad för demontering av olika träkonstruktioner där mycket kraft och hävstångsprincipen behövs.
En kofot är nästintill alltid utrustad med en böjd klo på ena sidan av verktyget, vilket även denna modell från Hultafors är. Klon är mycket användbar och kan bland annat hantera utdragning av hårt sittande spikar.
Det sexkantiga stålet är oerhört kraftigt och hållbart trots sin vikt på endast 0,8 kg. Då arbete med kofot kan vara väldigt ansträngande, är denna modell perfekt då den inte är för tung men ändå skapar en bekväm stabilitet.
Kofoten är lackerad med röd kulör vilket skapar en kvalitativ yta som både är vacker och tål mycket slit.
2. Populärast – Stanley Kofot
Klicka här för att se bästa priset
Stanley 0-55-114 är en av de mest populära kofotarna som finns att köpa idag, men då verktyget är hållbart, har en unik design och inte kostar hela plånboken, är det såklart inte särskilt konstigt att produkten uppskattas av flera kunder.
Kofotens material är smidesstål som blivit värmebehandlat och tack vare den processen är verktyget långlivad och slitstark.
De polerade och avfasade klorna på båda sidor av kofoten är designade för att genomföra smidig spikutdragning och bändning med precision.
Spikar som är djupt inslagna är ofta svåra att få loss men eftersom slagytan är platt kan klorna utan problem tryckas under och därmed utan ansträngning lossa på spiken.
Till skillnad från de mer traditionella modellerna med färgad lackering är kofoten från Stanley designad med en pulverlackad finish som i kombination med de blanka avfasade klorna resulterar det i ett väldigt fint verktyg.
3. Premiumval – DeWALT Kofot
Klicka här för att se bästa priset
Om du är ute efter en premiumkofot som resulterar i ett effektivt arbete och har en lång livslängd är DeWALT DWHT55129-1 det perfekta valet.
Men trots att produkten anses vara ett bättre val som är mer exklusiv och kvalitativ än ändra produkter, är kofoten ändå inte särskilt dyr, vilket är alldeles utmärk.
För att få hävstång vid bändning har såklart även denna modell rundade 90 graders vinklar.
Tillskillnad från många andra alternativ kommer detta verktyg med en längd på 600 mm. Det är väldigt bra då en längre kofot resulterar i mer hävstångseffekt, alltså kan man med mindre energi få ut mer kraft.
De spetsade och avfasade ändarna skapar möjligheten för enkel penetrering under brädor och smidig spikutdragning även om materialet är hårt och spiken sitter djupt.
4. Billigast – Ironside Kofot
Klicka här för att se bästa priset
Ironside 102604 är simpelt designad och därför har företaget haft möjligheten att drastiskt reducera priset, men trots det är produkten hållbar och kvalitativ.
Kofoten har en längd på 190 mm vilket är kortare än majoriteten av modeller på dagens marknad. Visserligen resulterar det i en mindre potentiell hävstångseffekt men den kortare modellen kommer med andra fördelar.
Längden resulterar nämligen i att verktyget blir mer smidigt och lätthanterat. Portabiliteten ökar även signifikant och det är inga krångel när man vill få ner bräckjärnet i sin väska eller verktygslåda.
Såklart innehar verktyget spetsiga ändar optimerade för att både få upp spik och tränga sig under brädor.
Kofoten är gjord av stål och har en CRV-märkning, vilket innebär att materialet blivit härdat. Verktyget är därför starkt och kan utan problem utsättas för tuffa påfrestningar.
Lista över de bästa kofotarna 2023
- Bäst i test: Hultafors Kofot
- Populärast: Stanley Kofot
- Premiumval: DeWALT Kofot
- Billigast: Ironside Kofot
Köpguide för kofot 2023
En kofot ses ofta som ett ganska simpelt verktyg, vilket det också är. Produkten består endast av formad metall med avfasade ändar. Men trots kofotens enkla design finns det flera faktorer att reflektera över innan du genomför köpet. Därför har vi på hantverksproffset skrivit denna köpguide i hopp om att det ska underlätta för dig. I guiden går vi genom dessa viktiga områden:
- Arbetsområde
- Längd
- Vikt
- Klo
- Livslängd
Arbetsområde
Den mest avgörande faktorn inför ditt köp som du måste fundera över är arbetsområde. Alltså hur du planerar att använda kofoten och vilka problem som den ska klara av att hantera.
Är tanken att främst dra loss spik och bända isär mindre plankor, då brukar det för majoriteten av användare räcka med en ganska simpel modell, trots att den möjligtvis är något mindre kraftig och kvalitativ.
Men om du däremot planerar att genomföra stora projekt, exempelvis demontera ett helt trähus. Då behövs det en rejäl och tålig kofot som tål kraftiga påfrestningar.
Längd
Längden på kofoten är otroligt avgörande om verktyget kommer passa dig och därför viktigt att reflektera över. Modellerna brukar för tillfället variera mellan 20 – 80 cm där standarden ligger runt 50 cm.
En kortare variant är både mer portabel och smidigare att hantera, eftersom den är mindre och därmed är har en lättare vikt. Det blir därför enklare att arbeta i obekväma positioner och ta med sig verktyget, ofta kan den till och med få plats i bakfickan.
Dock är det största problemet mängden kraft, som är betydligt mindre hos en liten kofot än för en längre variant. Hävstångseffekten ökar nämligen drastiskt tillsammans med längden och kan göra underverk när brädor och spik sitter hårt.
Vikt
Vikten korresponderar ofta med längden då en stor kofot även väger mer och tvärt om för kortare modeller. Tyngden kan ha stor betydelse och är ofta den faktorn som avgör hur länge du orkar arbeta.
Utöver längden har även tjockleken stor inverkan på vikten och precis som väntat är en tjockare modell tyngre.
Däremot har även tjockleken en stor betydelse för hållbarheten och mängden kraft som kofoten klarar av.
När man väljer vikt behöver man alltså återkoppla till första punkten och ställa sig frågan: ”vilket arbete är det jag planerar att genomföra?”.
Behöver jag transportera verktyget långt och ska arbetet ske i onaturliga positioner, då är det bra med en lättare modell. Men om projektet istället kräver mycket kraft som därmed kofoten måste tåla, då är det bättre med en tyngre modell.
Klo
Klon för en kofot är den mest essentiella delen och det som faktiskt används vid arbete. Det finns två olika typer: rak och böjd klo.
Den raka klon ligger i linje med axeln och är som mest användbar när flera plankor ska lostas samtidigt och verktyget ska kunna nå långt fram.
Den böjda klon har en vinkel på ca. 90 grader och en rundad häl som erbjuder ett inbyggt stöd. Det blir därmed betydligt enklare att få ut mer kraft och därmed lossa på hårdare material med den böjda klon.
Som tur är kommer majoriteten av kofötter med en böjd och en rak klo, vilket vi också rekommenderar dig att köpa. Det ger nämligen dig möjligheten att använda båda varianternas fördelar i ett och samma verktyg.
Livslängd
En kofot är ett verktyg som får stå emot mycket slit och starka krafter vilket resulterar i att den måste vara hållbar om livslängden ska vara lång.
Faktorer som material och tjocklek har stor betydelse, men även pris. Ett hårt och tjockt material som har blivit varsamt hanterat kommer vara betydligt kraftigare och därmed mer slittåligt än mindre kvalitativa smala material.
För det mesta är dyrare modeller mer kvalitativa i både design och material, vilket resulterar i att livslängden blir längre.
”Ofta är det bättre att köpa en dyrare modell om man vill ha ett mer kvalitativt verktyg med en längre livslängd.”
Kofot kontra bräckjärn
Vi ett köp av kofot kommer du med största sannolikhet stöta på modeller som benämns som bräckjärn. I grund och botten har kofotar och bräckjärn samma arbetsuppgifter men de små variationerna i designen skapar fördelar och nackdelar hos de båda alternativen.
Den övergripande skillnaden är att bräckjärn består av platt men bredare metall, till skillnad från kofoten som är kontinuerligt rund i kroppen.
Många modeller av bräckjärn kan även justeras vilket innebär en möjlighet för mer variation och en förmåga att hantera olika projekt.
>>> Kika även in polygriper här!
Kofot
Av de två olika modellerna är kofoten det valet som används mest, men det beror möjligtvis på att verktyget varit väldigt betydelsefullt historiskt.
Förr användes nämligen kofoten till arbeten som idag blivit moderniserade, ett exempel är inom gruvdriften. Idag finns det betydligt mer effektiva maskiner som kan gör jobbet åt oss men förr fick kofoten hantera gruvorna.
Men trots det finns det flera arbeten än idag som kofoten hanterar utmärkt, främst att bända loss plankor och lossa hårt sittande spik. Om en byggnad ska rivas för hand är alltså kofoten ett måste.
Dock är kofoten något omodern i sin design, till skillnad från bräckjärnet som kan ses som kofotens lilla efterföljare.
Bräckjärn
Som sagt är bräckjärn betydligt plattare och bredare än kofotar, men varianten är även betydligt kortare och därför är bräckjärn mer optimala för mindre uppgifter.
Då verktyget är mindre och tunnare blir det enklare att komma åt i trängre utrymmen, men den minskade längden innebär en mindre hävstångseffekt och därmed mindre kraft.
Bräckjärnets tunna design gör även verktyget mer instabilt och ökar risken för att böjas. Visserligen kan det vara bra att ha en viss svikt vid hårda tryck men det finns även en risk att permanenta böjningar uppstår.
Utöver de vanliga uppgifterna att bända plankor och lossa spik kan bräckjärn även ta bort gjutning runt tak och golvlister, samt skrapa bort färg eller ta bort kakel.
Vanliga frågor om kofotar
Vad är en kofot?
En kofot är ett mycket användbart brytverktyg bestående av en lång bit metall med två spetsiga och utfasade ändar. Kofoten är enkel att använda och då den utnyttjar hävstångsprincipen får användaren ut betydligt mer kraft är vad som läggs in.
Vad använder man en kofot till?
Den primära användningen av kofotar är demontering av olika konstruktioner, verktyget är nämligen perfekt när plankor ska bändas isär och spikar ska lossas. Vissa modeller kan även hantera arbeten såsom färg och kakelborttagning, samt ta bort gjutning.
Hur mycket kostar en kofot?
Kostnaden kan vara väldigt olika men priset varierar oftast mellan 100 kr till 500 kr och då produkten har en väldigt lång livslängd rekommenderar vi att inte köpa den billigaste modellen. Procentuellt sätt kan prisskillnaden vara väldigt stor men det är fortfarande inga stora summor som det talas om.
Vilken kofot är bäst?
Det är väldigt svårt att säga vilken modell som är bäst för dig, därför är det viktigt att fundera över vad just du och dina ändamål kräver innan köpet äger rum. De främsta faktorerna att ha i åtanke är: arbetsområde, längd, vikt, klo och livslängd. Läs mer om tips inför köpet under rubriken köpguide.
Vilket material är bäst?
Majoriteten av kofotar är gjorda av järn eller stål, vilket är ett alldeles utmärkt val. Det är hållbart, slitstarkt och ganska billigt. Däremot är det bästa materialet titan, det är mer tåligt och kraftigare men ändå väger betydligt mindre. Dock är kostnaden för titan väldigt hög och därför rekommenderar vi på hantverksproffset järn eller stål.
Sammanfattning
En kofot är ett verktyg som alla behöver då den är ett måste vid flera arbeten, exempelvis demontering av olika konstruktioner.
Alla modeller kan lossa på spik och träplankor men det finns stora skillnader hos de olika varianterna att ha i åtanke, reflektera därför kring vad just du behöver.
Främst är storleken betydelsefull att fundera över. En stor och tung modell är mer kraftfull och hållbar men den blir betydligt svårare att hantera, tillskillnad från en mindre variant som inte fixar lika tunga arbeten men kommer vara enklare att transportera och arbeta med.