Ett test av kofötter: Vilka står pall under tryck?

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Hultafors 

Stanley 

DeWALT 

Ironside 

Klicka här för att se fler kofötter.

En kofot är ett väldigt användbart brytverktyg och eftersom alla, både hemmafixare och proffs, kommer stöta på uppgifter där det behövs en kofot rekommenderar vi verkligen att du köper en sådan.

Verktyget är mycket allsidigt och precis som andra brytverktyg ska kofoten sära på olika material, men främst är den designad för att bända loss träplankor och ta bort spik som sitter hårt.

Då marknaden är stor och erbjuder konsumenten flera alternativ är det viktigt att reflektera över vad just du behöver.

Bland annat är faktorerna längd, vikt och pris betydelsefulla att ha i åtanke, men de är även viktigt att ha klart för sig om man ska köpa en kofot eller ett bräckjärn.

Våra testresultat

1. Bäst i test – Hultafors Kofot

Klicka här för att se bästa priset

Hultafors 2278-0100 är en väldigt optimal kofot som trots sitt låga pris erbjuder dig som konsument flera positiva egenskaper, däribland hållbarhet och kvalité.

Verktyget har en längd på 400 mm, vilket resulterar i en effektiv hävarmseffekt under arbetet. Därför är produkten väldigt lämpad för demontering av olika träkonstruktioner där mycket kraft och hävstångsprincipen behövs.

En kofot är nästintill alltid utrustad med en böjd klo på ena sidan av verktyget, vilket även denna modell från Hultafors är. Klon är mycket användbar och kan bland annat hantera utdragning av hårt sittande spikar.

Det sexkantiga stålet är oerhört kraftigt och hållbart trots sin vikt på endast 0,8 kg. Då arbete med kofot kan vara väldigt ansträngande, är denna modell perfekt då den inte är för tung men ändå skapar en bekväm stabilitet.

Kofoten är lackerad med röd kulör vilket skapar en kvalitativ yta som både är vacker och tål mycket slit.

2. Populärast – Stanley Kofot

Klicka här för att se bästa priset

Stanley 0-55-114 är en av de mest populära kofotarna som finns att köpa idag, men då verktyget är hållbart, har en unik design och inte kostar hela plånboken, är det såklart inte särskilt konstigt att produkten uppskattas av flera kunder.

Kofotens material är smidesstål som blivit värmebehandlat och tack vare den processen är verktyget långlivad och slitstark.

De polerade och avfasade klorna på båda sidor av kofoten är designade för att genomföra smidig spikutdragning och bändning med precision.

Spikar som är djupt inslagna är ofta svåra att få loss men eftersom slagytan är platt kan klorna utan problem tryckas under och därmed utan ansträngning lossa på spiken.

Till skillnad från de mer traditionella modellerna med färgad lackering är kofoten från Stanley designad med en pulverlackad finish som i kombination med de blanka avfasade klorna resulterar det i ett väldigt fint verktyg.

3. Premiumval – DeWALT Kofot

Klicka här för att se bästa priset

Om du är ute efter en premiumkofot som resulterar i ett effektivt arbete och har en lång livslängd är DeWALT DWHT55129-1 det perfekta valet.

Men trots att produkten anses vara ett bättre val som är mer exklusiv och kvalitativ än ändra produkter, är kofoten ändå inte särskilt dyr, vilket är alldeles utmärk.

För att få hävstång vid bändning har såklart även denna modell rundade 90 graders vinklar.

Tillskillnad från många andra alternativ kommer detta verktyg med en längd på 600 mm. Det är väldigt bra då en längre kofot resulterar i mer hävstångseffekt, alltså kan man med mindre energi få ut mer kraft.

De spetsade och avfasade ändarna skapar möjligheten för enkel penetrering under brädor och smidig spikutdragning även om materialet är hårt och spiken sitter djupt.

4. Billigast – Ironside Kofot

Klicka här för att se bästa priset

Ironside 102604 är simpelt designad och därför har företaget haft möjligheten att drastiskt reducera priset, men trots det är produkten hållbar och kvalitativ.

Kofoten har en längd på 190 mm vilket är kortare än majoriteten av modeller på dagens marknad. Visserligen resulterar det i en mindre potentiell hävstångseffekt men den kortare modellen kommer med andra fördelar.

Längden resulterar nämligen i att verktyget blir mer smidigt och lätthanterat. Portabiliteten ökar även signifikant och det är inga krångel när man vill få ner bräckjärnet i sin väska eller verktygslåda.

Såklart innehar verktyget spetsiga ändar optimerade för att både få upp spik och tränga sig under brädor.

Kofoten är gjord av stål och har en CRV-märkning, vilket innebär att materialet blivit härdat. Verktyget är därför starkt och kan utan problem utsättas för tuffa påfrestningar.

De bästa för jobbet

I vårt test av kofotar har vi identifierat de som verkligen utmärker sig. Dessa verktyg erbjuder exceptionell styrka och mångsidighet, vilket gör dem idealiska för både professionella och hobbysnickare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen