Bästa kofoten 2022 – Test av olika kofötter

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Hultafors Kofot

Stanley Kofot

DeWALT Kofot

Ironside Kofot

Klicka här för att se fler kofötter.

Bästa kofoten 2022

Varje hantverkare och hemmafixare borde definitivt ha sin egen samling verktyg; en verktygslåda full av praktiska verktyg är trots allt varje hemmafixares mest värdefulla besittning, och med all rätta. Att äga egna verktyg sparar stora mängder pengar i längden om du ofta använder dem för småjobb runt om i hemmet, i trädgården eller i bilen. Det finns ett rätt verktyg till alla olika typer av jobb, och medan vissa verktyg är till för specifika användningsområden, tjänar andra flera funktioner och fungerar som multifunktionella hjälpmedel för alla möjliga arbeten. En kofot, även allmänt känd som ett bräckjärn, är ett sådant verktyg.

Med det är faktiskt inte så enkelt att köpa en bäst i test kofot på nätet. Det finns många affärer som endast brukar skriva om de positiva sakerna. På grund av detta så kan man inte alltid få en så klar bild av hur bra kofoten faktiskt är. Du vill ju definitivt inte köpa en kofot som du inte tycker om. För att göra det ännu svårare så finns det en massa olika modeller av kofötter i olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför bli väldigt svårt att köpa den bästa kofoten på nätet.

Men det är just av den anledningen som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en köpguide för bäst i test kofötter. Jag har nämligen genomfört mitt eget kofot test. Jag vet själv hur svårt det kan vara att köpa en bra kofot. Jag byggde upp den här köpguiden genom att använda mig av min egen och andras kunskap. Jag testade och använde några olika typer av kofötter. Men för att göra köpguiden ännu bättre läste jag även igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av all information så gjorde jag en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt kan köpa den bästa kofoten.

Om du behöver någonstans att förvara din nyinköpta kofot kan jag rekommendera att du kollar in mitt test av verktygsväskor, som är väldigt praktiska att ha om du transporterar dina verktyg ofta.

Köpguide för bäst i test kofot 2022

Som jag skrev innan kan det alltså vara väldigt svårt att köpa en kofot bäst i test på nätet. När du väljer rätt kofot så finns det ganska många saker som du måste tänka på. Du måste även välja bäst i test kofot utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa kofoten 2022:

 • Typ av arbete
 • Livslängd
 • Varumärke
 • Priser
 • Recensioner
 • Klotyp
 • Storlek
 • Vikt
 • Typ av kofot
 • Användning
 • Underhåll

Typ av arbete

Ja, det är en ganska avgörande fråga som du bör ställa dig själv innan du vågar köpa en kofot: “Vilken typ av arbete behöver jag för att få gjort med den här kofoten?” Medan en enkel kofot oftast används för att dra ut spikar eller bända isär brädor, finns det nu avancerade versioner av verktyget som gör mycket mer än bara det.

Om du behöver en grundläggande kofot att lägga till i din verktygslåda för tillfällig användning hemma, kan du lägga dig på en med en mejselände och en spik. Men om du letar efter ett verktyg som kan utföra olika uppgifter, välj ett multiverktyg som kombinerar en hammare, en yxa och en vrakstång, och är mycket mer än bara en kofot.

Livslängd

Detta är en funktion man alltid bör ta hänsyn till innan man sätter sig på en kofot. När allt kommer omkring tycker ingen om att byta ut sina verktyg några år. Jag vill att mina verktyg ska stå bredvid mig ​​genom tjockt och tunt och helst alltid. Välj därför ett robust verktyg från en pålitlig tillverkare, så det finns minimala chanser att bli utslitna om några månader eller år.

Varumärke

Du hittar ett brett tvärsnitt av representativa varumärken och inte bara marknadsledarna. Det kan mycket väl finnas några mindre kända varumärken som har hjälteprodukter som det är värt att nämna, så medan jag i allmänhet har de stora varumärkena, kommer jag också att lägga in andra recensioner som är värda att lyftas fram på grund av kvaliteten de levererar i mina recensioner. Det är bra att kämpa för nya och kommande tillverkare och inte bara fokusera på de stora pojkens leksaker!

Priser

Jag strävar alltid efter att leverera ett urval av produkter som tilltalar alla budgetar så att det finns något för alla, oavsett om det är en billig nybörjarprodukt eller en toppmodellversion med massor av ytterligare funktioner och fördelar. Priset är inte den drivande faktorn, det är kvaliteten.

Recensioner

Det är viktigt att jag förstår vad den troliga kundupplevelsen av att använda en av de produkter jag väljer kommer att bli och det bästa sättet att fastställa det är att granska feedback från personer som redan har köpt produkten själva. Det finns ingen bättre indikator på en produkts troliga totala prestanda än att läsa kommentarer från tidigare kunder. Att läsa och analysera recensioner är en integrerad del av att begränsa eller korta listan över rekommenderade produkter.

Klotyp

En klotyp som du troligen kommer att stöta på är den raka klon som ligger i linje med axeln. Om du vill ha mer hävstång, uppmuntrar jag dig att få den böjda klo. Denna design har en rundad häl som ett inbyggt stöd, och därmed är enheten idealisk för leverans utan att behöva en bit trä eller ett externt föremål. Du kan också leta efter en kofot med en justerbar klo.

Detta är en något ny design, men klo kan justeras var som helst mellan 0 och 180 grader. Det är ganska resursstarkt i besvärliga utrymmen. Den avfasade klo är en annan design som du bör tänka på eftersom den avsmalnar i bredden och därmed blir en bris att tränga in mellan och under föremål. Du kan också titta in i den plana klo-kofoten.

Den platta kloprofilen möjliggör djupare penetration och därmed högre hävstång tack vare den ökade ytkontakten mellan kofot och föremålet. För mer stabil drift rekommenderar jag att du får en bred klo Slutligen finns det klorna med en spik. Spåret är till hjälp för att dra spikar ur en yta.

Storlek

Kofötter kan vara var som helst mellan 20 och 80 cm. De flesta experter rekommenderar 20 cm för hobbyister och DIY-entusiaster. Om du är en yrkesmänniska bönfaller jag dig att skaffa 25 cm enheten. Du kan alltid uppgradera för mer aggressiva uppgifter, men 20 cm kan passa in i bakfickan utan att falla och förutom längden, det liknar 25 cm enheten.

Vikt

Detta är vikten på kofoten, och massan av föremålet du kommer att bända och huvuddelen av kofoten. Se till att du får en enhet som du är bekväm med. Jag rekommenderar att du skaffar en titankofot om du har problem med att lyfta föremål. Tyngden på de föremål du ska lyfta eller bända påverkar längden, materialet och formen på kofoten.

Typ av kofot

Nästa är de mer populära typerna av kofötter. Tänk på dina behov och användningsområden för kofoten när du väljer rätt för dig.

Rullhuvudskofot

Har den vanliga runda axeln, spetsiga spetsen och den böjda klo. Applikationerna inkluderar enkel bockning, lyftning och hävstång, lokalisering och inriktning av applikationer.

Spikdragare

Har en platt axel, en rät vinkelklo och en offsetklo. Undringsstången används när precision och kontroll behövs för spikdragning, lyftning, skrapning, bockning och lyftning. Perfekt för en mängd olika husunderhåll, byggande och rivningsuppgifter.

Klämningskofot

Har en rund eller sexkantig axel, en mejselände och en spetsig ände. Detta är den längsta och näst tyngsta kofoten som tillverkas. Klämstången kan användas för att rikta in parningshål, t.ex. borrhål, genom att bända hålen i linje. Sekundärt syfte skulle vara att lyfta föremål.

Förstörelse kofot

Har en sexkantig skaft, platt ändklo och kan också innehålla en gåshalsklo. Den här ryggradsdesignen används i tunga nyfikna applikationer och rivningsarbeten.

Tågräls Kofot

Har sexkantig axel, en 45 graders kloände och en spetsig spets. Som namnet antyder är den här snygga stången idealisk för underhåll av järnvägsspår.

Justerbar Kofot

har en justerbar klo och kan inkludera en utdragbar axel. En kofot med en utdragbar axel är den tyngsta kofot som du kan köpa. Tillämpningarna inkluderar mer komplex nyfikenhet (dvs. i svåra, trånga utrymmen eller mer tätt fästa föremål), och lyft och lyft större föremål som dörrar och golvbrädor.

Användning

Innan du använder en kofot, är det först viktigt att förstå rätt sätt att använda verktyget för att säkerställa din egen fysiska säkerhet. För att börja med, kontrollera ditt verktyg och se till att verktyget inte är skadat eller böjt. Om du använder ett skadat verktyg kan det öka risken för att verktyget går sönder och skadar dig själv. Var sedan medveten om din miljö och kontrollera faktorer som kan skapa risk för dig eller andra, till exempel fysiska faror som kan få dig att glida.

Greppet på kofoten är viktigt, därför skulle det vara användbart att använda handskar som är torra och har greppmaterial i handflatorna. Ytterligare säkerhetspraxis inkluderar att använda ögonskydd och en hjälm, särskilt viktigt när man prickar ihop föremål eller drar spikar om en artikel går sönder och flyger mot dig. Placera aldrig ett föremål under skenstången för att generera ytterligare hävstång. Genom att göra detta skapas ett tryckfunktion som belastar axeln på kofoten vilket resulterar i en mycket osäker användarmiljö.

Slutligen är din hållning när du använder verktyget avgörande för ditt fysiska välbefinnande, särskilt om du lyfter tyngre föremål. Se till att din position är balanserad: stå vänd mot stången med benen axelbredd och något böjd, placera inte kroppen direkt över stången och ta tag i kofoten med båda händerna.

Om du måste böja dig för att använda kofoten, till exempel när du levererar ett tungt föremål, se till att du böjer dig vid knäna medan du håller ryggen rakt för att undvika att skada rygg och hamstrings. Om föremålet är för tungt eller för stort, se till att du ber om hjälp innan du bara använder kofoten.

Underhåll

Underhåll och skötsel är viktigt att komma ihåg för att öka verktygets livslängd. Här är några tips för att få ut mesta möjliga av din snygga stång. Fila klorna regelbundet för att hålla dem skarpa och redo att användas, men se till att du inte tar bort för mycket av den skyddande ytan. Att använda icke-frätande olja på stången skyddar stången från elementen. Bra att använda oljan efter arkivering eller när du märker att stången har blivit smutsig.

Spänn inte stångens axel genom att använda överdriven kraft. Kom ihåg den gyllene regeln, ju tyngre objektet som ska lyftas, desto längre måste ribban vara. Torka stängerna efter att ha blivit våta och förvara den i ett torrt utrymme för att undvika korrosion. Kom ihåg att en kofot av god kvalitet böjer sig långsamt när den är stressad över sin designkapacitet. En stapel av dålig kvalitet snäpps oväntat och skapar en potentiellt farlig situation.

Lista över de bästa kofötterna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Fördelar och nackdelar med olika kofotsmaterial

Innan du bestämmer dig för vilken kofot som du ska köpa bör du överväga fördelarna och nackdelarna med olika material. Få det bästa värdet genom att betala minimipriset för ett verktyg som bäst uppfyller dina behov. De optimala egenskaperna för din nya kofot beror på vem som använder den, för vilket syfte, hur ofta och hur länge. Till exempel kan en liten inredare som behöver dra upp mattorna varje dag i flera år föredra en lätt och slitstark titankofot. Å andra sidan kan en robust byggnadsarbetare som arbetar på ett engångsrivningsjobb klara sig med en billig, tung järnstång.

Järn

Järnverktyg är enkla att göra, och de har funnits sedan åtminstone 1400-talet. De är också det billigaste alternativet. Emellertid är verktyg gjorda av järn mycket känsliga för korrosion av elementen. Om den utsätts för vatten eller solljus, kommer roststången att rosta eller bli spröd. Dessutom, även om järn verkligen är en stark metall, är det relativt svagt jämfört med andra material som används i kommersiell verktygstillverkning. Du kan förvänta dig att järnkragar deformeras snabbare än användning av stål eller titan.

Kolstål

Stål är en legering av järn och andra metaller som nickel eller volfram. Stål innehåller mellan 0,2 och 2,1 procent kol. Stål med hög kolhalt är starkare och hårdare än järn. En typ av stål, känd som fjäderstål, innehåller en låg mängd legerade metaller och en medelmängd kol. Fjäderstål är populärt för användning i kofotar på grund av dess höga hållfasthet. Flödestyrka är ett mått på den spänning vid vilken en metall börjar deformeras. Kolstångsstänger är mycket prisvärda; en helt ny 95 cm stång säljs för under 200 kr. Tyvärr är kolstål också känsligt för korrosion från elementen.

Rostfritt stål

Rostfritt stål är en legering av stål som innehåller minst 11 procent krom, som bildar en oxid på ytan som tätar det inre av kristallgitterstrukturen från korrosion. Därför rostar rostfria stålkrokar inte eller missfärgas vid exponering för vatten, solljus eller syre. Återigen, eftersom verktyg i rostfritt stål är svårare att tillverka än enkla järnverktyg, kostar de nödvändigtvis mer.

Titan

Titan är det idealiska kofotmaterialet men också det dyraste. Titan är lättare än stål men samtidigt starkare. Titanverktyg väger i allmänhet mindre än 40 procent av vikten på ett stålverktyg av samma storlek. Titan är mindre tät än stål och har också en lägre elasticitetsmodul, vilket är ett mått på smidbarhet. Detta betyder att titanverktyg kommer att ge efter för tryck och reformeras elastiskt, medan stål- och järnverktyg så småningom blir spröda och snäppar.

Titan kommer inte att rosta eller gnista när det slås mot en hård yta. Men eftersom titan är järnfritt kan det inte magnetiseras. Naturligtvis gör titanens höga hållfasthet det svårt att arbeta med. Den måste formas med specialverktyg i en miljö av inert gas. Detta ökar kostnaden för titankrokar högre än 500 kr eller till och med 750 kr.

Hur du får ut mesta möjliga av din kofot

En kofot är ett perfekt verktyg för att riva föremål eller riva dem isär. Det är ett verktyg som funnits i många år och har fått sitt namn eftersom ena änden av det ser ut som ett kråkor. Även om kofot är ett verktyg som är beroende av kraft för att utföra arbetet effektivt, finns det specifika sätt att använda kofot för att utöva mest kraft. Detta kommer att göra jobbet mycket lättare.

Din kofot

Du behöver en bra, stark kofot för att utföra ditt arbete. För det mesta är kofotar tillverkade av kolstål, men du kan också köpa titankrokar som har fördelen att de är lättare och icke-magnetiska. För små jobb som att ta bort spikar, tryck på “V” på foten av kofot under spikhuvudet. Du uppnår den bästa kraften genom att “V” vända mot dig, så du trycker på kofot för att ta bort spiken. Detta utövar kraften säkert från dig.

Om du arbetar på ett jobb och din kofot börjar böja, sluta omedelbart; du kommer att behöva en ny, starkare kofot än den du för närvarande använder. Billiga kofotar är sällan en bra investering. Med en kofot av stål måste du köpa en som är tung och kommer med en tillräckligt stor diameter för att greppa och hålla lätt. Detta kommer att göra arbetet med det mycket säkrare. Använd alltid handskar och skyddsglasögon när du arbetar med en kofot.

Stödjepunkt

I grund och botten är din kofot en nivå som betyder att den svänger på en stödpunkt. Det är här den kraft du utövar blir en kraft att ta isär saker och kan vanligtvis vara två träbitar som har spikats ihop. Du kommer att uppnå bästa resultat genom att se till att den kraft du utövar riktas bort från dig. Om du till exempel är högerhänt, dra inte kofoten mot dig. Istället borde du ha den placerad så att du trycker åt vänster.

Använd dina ben

Där föremålen du prickar isär är horisontella får du mest kraft genom att böja knäet i en riktning som rör sig bort från dessa objekt. Gör det långsamt, snarare än med ett snäpp eftersom det kan skada ryggen. Att gå långsamt låter dig gradvis öka kraften till den nivå du behöver. Om du arbetar med objekt som är lodräta, använd dina axlar och armar för att utöva kraften. Återigen, gå långsamt och gradvis öka trycket.

Håll fast föremålet

Såvida inte föremålen du försöker dela är säkrade så att de inte kan röra sig, slösar du bort din tid med en kofot. Se till att de är orörliga innan du sätter i kofot och arbeta försiktigt. En plötslig byte kan skicka föremål som flyger och detta kan orsaka skador. Innan du börjar bända ska du se till att kofotens ände sitter ordentligt fast mellan de två föremålen. Detta gör att du kan utöva mer kraft utan att träet splittras. Du behöver inte heller anstränga dig så mycket för att dela de två delarna. Kom alltid ihåg att det finns gränser för vad en kofot kan göra.

Bräckjärn kontra kofot

Om du arbetar med en hemuppgiftsuppgift är chansen stor att du behöver en handfull verktyg för att få jobbet gjort. Med så många olika tillgängliga verktyg är det inte lätt att veta vilken du behöver. Det finns gott om handverktyg där ute, men två som lätt förvirrar människor är bräckjärn och kofotar. Om du försöker hitta svaren på nätet om hur dessa verktyg är olika kommer du troligen att bli frustrerad.

När det gäller bräckjärn mot kofotar är huvudskillnaden den övergripande designen. En bräckjärn är i grunden en platt, tunn version av en kofot. En annan sak som skiljer dessa fantastiska verktyg är att bräckjärn kan justeras, medan kofotar är fixerade. Nedan ska jag prata om vad vart och ett av dessa verktyg är utformade för att göra.

Köpguiden hjälper dig inte bara att ta reda på vilket verktyg du behöver, utan vad du ska leta efter när du köper. Om du vill köpa en bräckjärn eller kofot finns det en praktisk jämförelse mot slutet. Beroende på vem du frågar är en bräckjärn bara ett annat namn för en kofot. Det är svårt att hitta information om skillnaderna mellan dessa verktyg. Även om de är relativt utbytbara, har bräckjärn och kofotar också individuella användningar.

Användningsområden för kofötter

Av de två handverktygen används en kofot oftare. I början av 1900-talet användes den för att öppna trälådor som var spikade. Nu använder jag kofotar för att bända isär brädor som hålls ihop. Kofötter har också använts vid gruvdrift. De används inte för ofta i modern gruvdrift men var en gång verktyget för att bryta loss och ta bort stenar. I trädgårdsskötsel kan du använda kofotar för samma ändamål. Om du river en byggnad kan du använda en kofot för att ta bort spik eller bryta fönster eller ark. Detta kan vara ett mindre verktyg, men med centrifugalkraft kan en kofot packa en hel del.

Bräckjärn användningsområden

En bräckjärn kan användas för de flesta av de säkra sakerna som en kofot. Eftersom en bräckjärn är mindre och tunnare kan den komma in i svårare att nå områden. Den plana änden fungerar som en spak, vilket gör det enkelt att tvinga isär dem till föremål. Bräckjärn kan också ta bort spikar från trä och blad. De är utmärkta för att ta bort gjutning runt taket eller golvlister.

Konstiga jobb som att skrapa färg eller ta bort kakel är perfekta för en högkvalitativ bräckjärn. Många gör-det-själv gör till och med bräckjärn för att återbelägga möbler, lyfta dörrar under installationen och platta ut målarbandet. Oavsett om du väljer en bräckjärn, kofot eller båda, kommer de med oändliga användningsområden.

Saker att tänka på innan du köper

En köpguide är ett bra verktyg för att hjälpa husägare att veta vad som gör en produkt bättre än en annan. Med så många alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta att du får mest för dina pengar. Här är några av de viktigaste sakerna du bör titta efter när du handlar efter bräckjärn och kofotar.

Justerbar kontra fast

En av de största skillnaderna mellan bräckjärn och kofotar är att kofotar alltid är fasta. Storleken du köper är den storlek du får. Vissa bräckjärn är dock justerbara och fungerar i flera längder. Dessa är perfekta för när du behöver lite mer hävstång och enkelt kan förlänga axeln. Något att notera om justerbar bräckjärn är att de brukar bli lite dyrare.

De är också lite tyngre, men ändå lättare än en kofot. Om du vill ha något billigt och lätt kan du gå till en fast kofot eller bräckjärn. Även om du inte kan justera längden blir den lättare. Det kommer också att leda till mindre drag på verktygsbältet under hela dagen.

Kvalitet

En annan sak att tänka på med allt du köper för att förbättra hemmet är kvaliteten. Eftersom bräckjärn är mycket tunnare än kofotar tenderar de att böjas lättare. Det sista du vill är att vara mitt i ditt projekt och byta till din bräckjärn. Detta brukar hända om du använder en produkt av låg kvalitet. När det gäller dessa handverktyg, om priset verkar för bra för att vara sant, är det sannolikt tillverkat av material av dålig kvalitet. På lång sikt är det värt att spendera några extra pengar för att få något som kommer att pågå i flera år.

Varumärke

Om du befinner dig i att göra en massa DIY-projekt hemma kan du luta dig mot ett specifikt varumärke. Varumärken som Stanley, DeWalt och TEKTON har hittat sig med en kultföljd. Det beror på att de är produkter som är kända för att fungera. de är relativt överkomliga och gör jobbet enkelt. Även om du inte behöver gå med ett namnmärke, är det något att tänka på när du shoppar.

Pris

Att veta hur mycket du ska spendera på kofotar och bräckjärn kommer att hindra dig från att bli gippad. En faktor som spelar en viktig roll i priset är storleken på det verktyg du får. En 40 cm kofot kan kosta dig cirka 100 kr, medan en 60 cm kostar dig 250 kr. Saker som märke, material som används och butik du köper från kommer också att spela en roll. Det finns ett prisjämförelsediagram som hjälper dig att hitta det bästa valet i nästa avsnitt. Du kanske också vill överväga lokalt ägda hårdvaruaffärer.

Material Kofötter och bräckjärn är gjorda av en mängd olika material. Vanligtvis hittar du dem gjorda av medium kolstål. Detta är ett högkvalitativt material som ger kofoten tillräckligt med stabilitet för att göra något jobb. Ibland är bräckjärn gjorda av titan, som är mycket lättare och icke-magnetiskt. Materialet är smidd från cylindriskt eller sexkantigt lager, vilket ger dessa verktyg sina ikoniska former.

När man ska använda en kofot

En kofot är ett mycket praktiskt verktyg att ha till ditt förfogande, särskilt under renoveringsarbeten när du kan behöva demontera väggar, golv, tak och andra strukturer. Det finns en viss teknik för att använda en kofot, särskilt när eventuella skador måste minimeras så läs vidare nedan för att ta reda på hur man använder en.

Vad en kofot är

Innan jag lär mig hur man använder en, ska jag först ta reda på exakt vad en kofot är och vad den används till. En kofot är en tungmetallanordning med ena änden utplattad, delad för att skapa en ‘V’ för att dra spikar från föremål och böjda så att den kan användas i en spakåtgärd för nyfikenhet och rivning. Den andra änden är bearbetad i en mejselform för att användas för att bända föremål igen med hjälp av leverans. Denna ände kan också drivas in genom att använda en hammare på den lilla platta platsen på krökningen i krökstången.

kofotar finns normalt i storlekar som sträcker sig från 30 – 100 cm och är gjorda av maskinbearbetad sexkantsformad metallstav som ökar dess hållfasthet / styvhet när den används. Barer produceras nu i ljusa färger så det kan ses eller hittas lätt i en arbetssituation eftersom dessa verktyg normalt är relaterade till en rivningssituation där det kommer att finnas mycket skräp.

Vanligtvis under användning kan en kofot användas under en kort tid och sedan klibbas på golvet medan resterande rivningsarbeten görs, vilket i vissa fall kan innebära att man drar ner gipsskivor, tegelstenar och till och med betongväggar. Dessa kan lätt falla på och täcka kofotar och de ses aldrig igen, så att göra dem ljusa, utstående färger gör dem mycket lättare att upptäcka.

kofotar finns i många olika former, längder och storlekar, med vissa mönster som är mer lämpade för ett visst jobb än andra. I allmänhet är de sexkantiga och åttkantiga stängerna något starkare och erbjuder mer nyfikna styrkor medan platta gängstänger är mer lämpade för lättare arbete eftersom de också tenderar att vara kortare.

När du vill köpa en kofot får du verkligen vad du betalar för. De billigare stängerna tenderar att vara gjorda av billigare kol / legerat stål medan dyrare stänger ofta är gjorda av hårdare smidd stål så se upp för detta. Leta också efter kofötter som har härdat (värmebehandlat). Arbetet med att härda stål gör det avsevärt hårdare.

När det gäller längd är den allmänna tumregeln ju mer vikt eller mer motstånd objektet du behöver för att lyfta upp är ju längre din kofot måste vara. Som alltid när du gör något rivningsarbete rekommenderar jag alltid att du använder skyddshandskar, dammasker och ögonskydd hela tiden.

Hur man använder en kofot

Hur du använder en kofot beror väldigt mycket på vad du gör. En av de vanligaste uppgifterna den kommer att användas till är att bända golvbrädor. I det här fallet skulle du vrida eller ibland slå mejseländen i ett mellanrum mellan brädorna och dra den andra änden nedåt för att lyfta en bräda uppåt. När du hanterar golvbrädor packas brädorna ibland så tätt ihop att det är omöjligt att få till och med en tunn kofot i ett gap för att lyfta en bräda för att komma igång. I dessa fall kan du använda en liten skruvmejsel eller en liten kofot för att komma igång.

Som du kanske gissar kräver detta att du spakar mot en intilliggande golvbräda för att få hävstången att lyfta det andra brädet. Detta kan orsaka skador och märken som kanske inte är bra, speciellt om du har ett trevligt trägolv som är permanent utställt. I det här fallet kan du använda en annan tunnare bit trä eller tunn metallbit för att lyfta mot, för att bända brädet och minska risken för potentiell skada på andra brädor.

Använda en kofot för att lyfta golvbrädor

I bilden nedan använder jag en gammal pall istället för ett riktigt golv eftersom principerna är desamma (jag hade inte ett golv till hands som behövde bytas ut när projektet skrevs). Oavsett om du lyfter golvbrädor, levererar av gipsskivor eller pryder golvträ, är processen med att använda en kofot exakt densamma så att samma steg nedan kan användas oavsett jobbet:

Ta bort första tavlan och skapa utrymme Ta först bort en tavla eller timmer från mitten av det område du arbetar med. Om åtkomst är trångt, använd en liten kofot för att tappa virket och häv mot ett annat virke för att förhindra skador på omgivande virke

Placera kofot

Placera stångens kloände framför nästa bräda. Rikta upp det med eventuella spikar. Vid leverans ska du alltid göra detta så nära spikar eller fästen som möjligt eftersom det förhindrar att virket splittras

Knacka klo in med hammare

Slå försiktigt hälen på baksidan av klo med en hammare så att klo sitter jämnt med virket vilar på så att det inte gräver in

Vrid kofoten för att lossa föremålet

När klyftan på kugghjulet har slagits in, håll i toppen av stången och gunga den försiktigt bakåt och framåt för att lossa brädet

Spakbräda eller virke bort

När brädet eller virket du arbetar med är löst dra stången hela vägen ner för att lyfta timret fritt

Lossa envisa föremål

I vissa fall vill objektet du försöker ta bort bara inte springa. Det bästa sättet att hantera objekt är att använda en kombination av leveranspositioner. Börja med klo på ena sidan och flytta sedan till andra sidan och spak därifrån, sväng försiktigt stången varje gång för att lossa objektet lite mer.

Förutom att använda kloänden vänder du stången och använder den raka eller andra änden. Ibland kan man dra upp stången i motsats till neråt, vilket kan ge den sista hävstången för att frigöra virket eller föremålet du arbetar med.

Använda en kofot för att riva pallar

I exemplet ovan har jag visat hur en kofot kan användas för att lyfta och lyfta golvbrädor och annat virke. Så bra verktyg som kofoten är för dessa jobb måste jag också expandera något på ett annat verktyg som jag har nämnt ovan – pallbrytaren och lyftstången. Det här verktyget är fantastiskt och mycket enkelt att använda för att leverera upp platta trävaror som pallar och golvbrädor. De breda käftarna sträcker sig lätt över 5 cm och till och med 8 cm trä som golvbjälkar och andra konstruktionsvirke.

Som ovan i demo nedan har jag använt en gammal pall men principerna är desamma om jag arbetar på golv, tak och andra områden. Gör lite utrymme Om brädorna eller timmerna du arbetar med är tätt packade ihop måste du ta bort den första raden för att få tillräckligt med utrymme för att få pallbrytaren på plats. Se steg 1 ovan för hur du gör detta

Spaltkäftar under första brädan När du har tagit lite utrymme tar du pallkofoten och vinklar ner det något så att du kan glida ner tapparna genom springan och under brädet eller virket som du arbetar med. Spak föremål fri Skjut tapparna in under virket eller föremålet tills de är så långt under föremålet som möjligt. Se till att verktygets botten sitter fyrkantigt på virket eller föremålet du lyfter av och dra sedan försiktigt ner på handtaget. Tapparna börjar lyfta föremålet gratis.

Använd inte ryckiga rörelser eller dra ner för hårt, lindra trycket och du kommer att upptäcka att föremålet kommer fritt och undviker skador. Som du kan se av informationen ovan är kofoten perfekt för att leverera golvbjälkar, takvirke, golv kakel och plattor, uteplatser etc…. där mindre kofötter, hävarmar eller klohammare bara inte får betyget. Men en kofot kommer verkligen till sin rätt i en verklig rivningssituation, där du bara behöver gå vidare med jobbet och eventuella skador som orsakas är ingen oro. I dessa situationer finns det inget annat verktyg som till och med kommer nära.

Kofotens historia och ursprung

Tyvärr är kofoten ytterligare ett av de verktyg som hammaren och skruvmejseln vars ursprung går förlorad till historien. Det är omöjligt att säga vem som var den första personen som uppfann en, men kofotstången var i allmänhetens medvetande före början av 1400-talet där de kallades kråkor eller järnkråkor. Senare var det en hänvisning till en i Romeo och Julia. Namnet kråka applicerades enligt uppgift eftersom kofoten ansågs vara lika användbar som en kråka näbb för att nyfikna saker öppna eller liknade kråka fötter.

Oavsett deras exakta ursprung, förmodligen gjordes den första kofoten sannolikt av en kreativ smed som modifierade en spak för en kund. Hävstången sägs gå tillbaka till stenåldern, men matematiken bakom den lades av Archimedes som är känd för sitt citat om att flytta världen. “Ge mig en spak som är tillräckligt lång och en stödpunkt att placera den på, så ska jag röra världen.” Det var förmodligen ganska uppenbart tidigt på mänsklighetens metallarbetsdagar att en metallspak skulle vara en bra idé med tanke på att den skulle ge en stark spak.

Man undrar om den ursprungliga kofoten växte till efter att någon snickare bad en smed att ge honom en järnspak som han kunde använda som en spak på ena sidan och den andra sidan att dra ut spikarna med. Dess mångsidighet att göra det och andra jobb har gjort det till ett ovärderligt verktyg i hundratals år och det kommer inte att gå någonstans snart.

Oavsett varifrån det kom har ett antal modifieringar gjorts på det och det finns en kofot för nästan vilket jobb som helst och det finns kofotar gjorda i olika former och av olika material. De mest populära materialen för att tillverka kofotar idag är titan och kolstål på grund av dessa materials hållbarhet och det faktum att de inte rostar, vilket garanterar enkelt underhåll. Tidigare var de flesta kofotarna gjorda av järn, men det skulle inte vara till stor nytta att använda en i dessa dagar.

Slutligen sägs det att några kofotar är gjorda av bly, men den enda tänkbara användningen för detta skulle vara att de skulle vara extremt lätta att böja på grund av blyets mjukhet, vilket gör det till ett utmärkt stöd för starkmanshow. Förutom olika material påverkar olika former också verktygets styrka. Den raka kofoten sägs vara mest motståndskraftig mot böjning, men de kommer också i cylindriska, ovala och sexkantiga (förmodligen en av de mer populära formerna).

Kofotens mångfald sträcker sig också till huvudets form, eftersom varje form passar bäst för specifika uppgifter. Den vanligaste kofoten är känd som en gåshals av uppenbara skäl. Det här är den med den hakade änden och den änden har en delning för att hjälpa till med spikdragning. Detta skulle ses i popkulturen på platser som Half Life och Home Alone. Mejselhuvudet kan ha en eller två ändar och används som spak för spikade brädor.

Kofoten är bra för att dra spikar som är spola, nypan är en förstörande kofot och används i räddningstjänsten eftersom de tål mycket vikt när de används som spak.  Rullhuvudets kofot är i en 90 graders vinkel designad för mer hävstång när man prickar något isär. Den raka stången är till hjälp för att föra upp föremål medan du spikar in och kan fungera som en hammare. Slutligen används trimdragaren för att komma in under det tunna området på husets trimning för att bända bort det.

Det finns mycket variation där och även om var och en är utformad för ett specifikt jobb kan de uppenbarligen anpassas för att användas för många olika uppgifter, försök bara se till att du använder dem som avsett när det är vettigt. Medan kofotens ursprung går förlorade i historiens dimma, kan dess uppfinning härledas från spaken och med tanke på hur den har anpassats till många andra jobb, råder det ingen tvekan om att kofoten har förändrats så ofta som behövs. Kofoten har definitivt förtjänat sin plats i allas verktygslåda.

Vanliga frågor om kofötter

Vilken är den bästa typen av axel?

Det beror på vilken typ av arbete och hur mycket du är villig att spendera. För det första finns de rundade axelstängerna som är lätta att hålla och billiga att producera eftersom de flesta metallmaterial är antingen runda eller sexkantiga. Som ett resultat krävs mycket lite gjutning för att få den i rätt form.

Du kan också välja sexkantiga axlar om du letar efter ett billigt alternativ. Anledningen till detta igen är att metallmaterial kommer i sexkantiga stänger och därmed är sexkantiga stavar lätta att producera. Även om du vill ha bättre grepp även under hala förhållanden, rekommenderar jag att du får en sexkantig axel.

Du kan också välja en kofot med en platt axel om du vill ha en enhet som kan komma in i snävare fläckar. Artikeln fördelar vikten jämnt och minskar sannolikheten för att skada ytor tack vare bredden. Den konturerade axeln liknar en platt balk, men den är lite fjädrande och bättre hävstång. Slutligen finns det i-balkaxeln. Den är formad som ett “i” och är robust tack vare den plana balken. Det är också lättare och billigare att producera och därmed billigare.

Vilka är de bästa metoderna när du använder en kofot för att förhindra skador?

Kofoten verkar ganska oskadlig, och om du inte svänger den mot någon är det osannolikt att du orsakar skada. Men om det missbrukas kan det leda till skador. Först måste du alltid arbeta i ett fritt utrymme för att undvika flygande skräp och möjligheten att slå medarbetare. Använd inte skadade kofotar.

Om enheten är böjd kan den snäppa och träffa en kollega, eller om huvudet äventyras (för kofotar med ledade huvuden) kan det flyga av och skada en medarbetare. Slutligen, använd inte kofoten på ett sätt så att föremålet du öppnar är vänt mot dig eftersom det har potential att slå dig. Se alltid till att du skjuter bort föremålet från dig.

Hur man använder en kofot ordentligt?

Även om en kofot inte prickar eller skär, inte innehåller blad eller rörliga detaljer och verkar vara ganska säker vid första anblicken, måste detta instrument användas försiktigt. Om den används på fel sätt kan den orsaka skador. Så det är mycket tillrådligt att ta reda på hur man beter sig med ett sådant verktyg.

Tänk främst på din arbetsplats. Det är fantastiskt om du har möjlighet att arbeta i ett tydligt utrymme bort från andra människor. Under rivning av något kan skräp kastas i luften och kan träffa någon. Dessutom är det viktigt att skapa en säker atmosfär på arbetsplatsen. Undvik alltså att placera föremål på ojämna stänger och försöka trycka på dem. Lämpliga skyddstillbehör som skyddsglasögon, handskar och arbetsstövlar är också nödvändiga.

Om kofoten går sönder, använd den inte längre eftersom den kan orsaka skador. Till exempel, om kofotstången är bortskämd, kan den hoppa av och slå dig eller någon annan. Om stången är förvrängd i mitten kan den spricka om du trycker på den. Således kan du skadas eller falla. Försök att undersöka dina instrument före varje uppgift för att se till att de är i ordning.

Det är avgörande att välja rätt kofot som kräver vilket jobb du ska göra. Om du till exempel köper en svag kofot kan den böjas eller spricka om arbetet är för tufft för det. Se också till att du sätter in änden ordentligt mellan de saker du ska bända.

Och slutligen, låt aldrig föremålet du prickar vända mot din kropp. Således, om toppen måste tas bort från lådan, sätt inte in instrumentet för att dra ner det, eftersom toppen kan slå dig när du rivs av. Det är bättre att du placerar stången och låter dig trycka bort från dig och föremålet faller på andra sidan. Dessutom ryck inte kråka stången. Utför jobbet med mjuka rörelser.

Hur underhåller du en kofot?

Undvik först att spänna din stång. Kofötter böjs ofta eftersom de har använts för att bända föremål som de inte kan hantera. Om du känner att du kan anstränga axeln, byt ut och använd ett tyngre verktyg. Undvik också långvarig exponering för vatten eftersom det leder till rost. Om du använder föremålet i våta förhållanden, se till att det är målat eller belagt. Slutligen, rengör den alltid efter arbete med en icke-frätande olja.

Vad är en kofot?

En kofot är ett verktyg som vanligtvis är tillverkat av smidd legeringsstål som kan ha en platt ände, en klo eller spetsig ände. Verktyget är ganska mångsidigt eftersom den tillplatta änden gör det möjligt att använda den som en hävstång, klon underlättar hävstången, den spetsiga änden är idealisk för “parningshål” och en ände med en liten spricka används för att ta bort spikar. Rostiga stänger kan värmebehandlas och / eller tempereras innan de beläggs för att motstå rost.

Det är viktigt att notera att längden på kofoten är viktig. Den gyllene regeln är ju tyngre föremålet som ska lyftas, desto längre måste stången vara. Kofot har också hänvisats till med många olika namn, så var inte förvirrad om någon kallar verktyget en kofot, vrakstång, svanhals, ‘kattens tass’, nypstång – eller som Shakespeare hänvisade till det , en järnkråka.

Hur tillverkas en kofot?

Kofötter är vanligtvis tillverkade av kol eller legerat stål, beroende på stil och tillverkare. Det finns en mängd olika tillverkningsmetoder som används för att producera en kofot, inklusive: swagging, hot stamping och bearbetning. De går sedan igenom efterbehandlingssteg, som kan innefatta stansning, polering, värmebehandling, sprängning, handslipning och plätering eller målning. Rostiga barer som värmebehandlas är mycket starka och flexibla för att undvika att de går sönder under användning.

När du handlar efter din nästa kofot, överväg att leta efter ett verktyg som tillverkas med hjälp av värmebehandlingsprocessen. Ytan är också viktig att tänka på eftersom den fungerar som ett skyddande lager och ökar verktygets hållbarhet. Vissa tillverkare är stolta över att polera och slipa kofötterna för en hög kvalitet finish; detta är ett positivt som du kanske vill hålla ett öga på. Ytan innefattar vanligtvis antingen en nickelslagfinish eller emaljverktygsfärg och lackfinish – båda kan vara mycket slitstarka och lägga till verktyget av hög kvalitet.

Behöver jag en kofot?

En kofot är kanske inte automatiskt det första du tänker på när du sätter ihop ditt väsentliga DIY-underhållssats, men en kan komma till nytta en dag. Oavsett om du behöver prisöppna ett fast fönster, ta upp och ta bort några trädgårdsdäck eller lyfta upp en skrymmande möbel så att du kan göra några justeringar under, kråka barer handlar inte bara om rivning och förstöra saker.

Genom att säga det känns det verkligen tillfredsställande att göra tungt lyftarbete, fastna i en hög med ruttna golvbrädor och visa dem vem som är chef. Du och din kofot, åker till stan som en specialiserad professionell enhet som gör en kort förändring av ditt hemförbättringsjobb framför dig. Även om de inte är de mest attraktiva verktygen i din kitbox, kanske du blir förvånad över hur mångsidig och multifunktionell några av de senaste och bästa kofotarna är idag.

Många kombinerar andra användbara funktioner som en yxa, hammarhuvud och klo och också ett par trädknoppar. Så idag hjälper jag dig och kommer med mitt toppval av de bästa kråkorna, lämpliga för både hemmagjorda entusiaster bland dig samt en professionell handelsman som vill stärka sin nuvarande rustning! Om du har ett jobb som behöver en kofot kommer upp, har jag precis rätt kofot för dig!

Varför behöver jag en kofot?

Oavsett om du är en professionell hantverkare eller en hementusiast med ett projekt på språng som kräver någon del av rivning, kan en kråka eller luggstång vara den enda sats som du för närvarande saknar i din omfattande arsenal av stålvapen! Jag har noggrant granskat marknaden för att komma med en serie rekommendationer som jag tror definitivt är upptagna för att hjälpa dig med även den mest tunga uppgiften!

Med en av mina föreslagna kofotar vid din sida borde du vara beväpnad och farlig och redo att ta itu med alla DIY-jobb som kommer från att dra upp rostiga spikar och spikar, till att gnugga gamla golvbrädor och så mycket mer förutom. En kofot och, naturligtvis, finns i alla typer av former och storlekar med ytterligare funktionalitet också så när det gäller att välja mina bästa produkter för din recension, tar jag mitt jobb otroligt på allvar och spenderar timmar på att utföra min forskning så att du inte måste.

Hur använder jag en kofot på ett säkert sätt?

Kofotstången används för att hävda fästa föremål från varandra och är mestadels används för rivningsändamål. När du använder kofot i rivning måste du vara försiktig så att du inte skadar dig själv. Här är några praktiska tips för att skydda dig själv och andra när du använd en kofot. Var noga med att säkra föremålet du rivar. Försöker att bända isär något som inte är ordentligt säkrat kan resultera i du flyttar bara föremålet utan att föremålet prickas isär. Om överdriven kraft används kan du sluta kasta föremål genom luften och slå dig själv eller andra.

Kontrollera om det finns några brytbara delar eller spikar innan du sätter ihop ett föremål. Flygglas och brädor med spikar kan skära dig och leda till att andra skadas. Bänd alltid med stången borta från dig själv. Till exempel om du är högerhänt, bända föremålet så att föremålet faller förutom till vänster. Om du är vänsterhänt bänd till höger. Se till att området är fritt så att om du prickar isär något som kan falla eller flyga genom luften kommer du inte att skada andra människor.

Hitta en smal spricka och sätt in kofoten (av rätt längd!) in i sprickan och använd sedan kraft långsamt. Bryt aldrig snabbt något ifrån varandra, speciellt om du inte har någon aning om vad som ligger bakom det eller inuti den. Använd kraft genom att böja knäet bort från föremålet, hukande och skjuter ner eller bort från dig med armarna LÅNGSAMT! Vrid inte eller böj ryggen. Du kan skada dig själv genom att böja eller vrida ryggen medan du använder kraft, särskilt om objektet plötsligt viker. Om objektet du levererar var för sig är vertikalt, använd sedan kraft med armar och axlar, inte din rygg.

Var medveten om vikten och strukturen på din kofot. En kofot kan bara bända så mycket vikt ifrån varandra. Om kofot är böja, stoppa. Sammanfattningsvis, se alltid till att ha rätt personlig skyddsutrustning eller personligt skyddsutrustning när du använder kofot. Använd aldrig våld snabbt till ett föremål som du prickar isär. Och se till att vara medveten om dig själv och andra människor i rummet för att förhindra skador.

Vilka delar finns i en kofot?

Det finns många variationer i design, nedan finns de olika funktionerna i en kofot och några tips om fördelarna med olika stilar.

Axel

finns i olika former och mönster, alla med sina egna fördelar. En rundad axel gör det lätt att hålla medan en platt axel är bättre för tätare utrymmen. Konturaxeln kurvor tillbaka för att öka hävstången; sexkantig axel har sex sidor för bättre grepp och är perfekt för leverans. Slutligen är en I-balkaxel lättare men mycket stark

Klo

Precis som axeln kan kloutformningen variera beroende på vilken typ av kofot och dess funktionalitet. En rak klo är en vanlig egenskap för de flesta stänger, den är smidd i linje med axeln. Böjd klo ökar hävstången och minskar skador på arbetsstycket. Avfasad klo gör det lättare att komma under och mellan föremål. Platt klo ökar hävstången eftersom den kan införas djupare i trånga utrymmen. Bred klo erbjuder en större yta för nyfikenhet.

Spikborttagare

Är en funktion som gör det lättare att ta bort en spik. En justerbar klo är mycket mångsidig eftersom kloens vinkel kan justeras och låsas på plats.

Topp

En kofot kan ha en andra klo eller den kan ha en spetsig spets. Den spetsiga spetsen är idealisk för att lokalisera och justera ”parningshål”.

Häl

Kan vara platt eller rundad. En platt läka kan användas som en slående yta; en avrundad läkning ökar hävstången eftersom det hjälper klo vagga fram och tillbaka

Handtag

En kofot kan ha ett handtag i ena änden för ett bekvämare grepp.

Vad är en överlevnadsbräckjärn?

En överlevnadsbräckjärn är ett hävstångsverktyg som används för en mängd olika överlevnadsuppgifter. I huvudsak är bräckjärn de mindre och tunnare medlemmarna i kofotfamiljen. De är vanligtvis gjorda av metall och formade i den klassiska kofotkonfigurationen, även om formerna kan variera. Bräckjärn är utmärkta för uppgifter som skulle vara för invecklade för kofotar. Vanliga användningsområden är att ta bort små spikar från trä, skrapa bort färg och reparera möbler. Bräckjärn skulle också vara lämplig för överlevnadssysslor som räddning, reparationer, öppnande av dörrar och lådor, eller till och med nära fjärde självförsvar.

Bräckjärn är också till stor nytta för överlevande av en huvudskäl … deras lilla storlek. När det gäller portabilitet i en väska är detta en betydande fördel jämfört med kofotar. Utrymmet i en bugg-ut-väska är begränsat och reserverat för det väsentliga. Du måste vara redo för vad som helst, inklusive långa och svåra vandringar till vem-vet-var. Rörlighet är nyckeln, och alla möjligheter att spara vikt skulle vara mycket välkomna.

Fördelar med en överlevnadsbräckjärn

Det finns flera fördelar med att ta med en överlevnadsbräckjärn i din väska. Den första är storleken. Bräckjärn är mindre och (vanligtvis) lättare än kofotar. Jag har redan berört vikten av rörlighet för överlevare. Att spara vikt och packa ljus kommer att öka chanserna att täcka så mycket mark som möjligt.

Bräckjärn är bra för detta eftersom de är lättare att förvara i en överlevnadsryggsäck än kofotar. Vissa kan till och med passa i fickan! Bräckjärn är också bra för invecklade stickningar, till exempel när du tar bort paneler med små luckor eller skrapar bort färg. Om du till exempel gör reparationer på ett vägguttag, vill du förmodligen använda den mer kirurgiska bräckjärnen.

Nackdelar med en överlevnadsbräckjärn

Tyvärr kan attributet som gör bräckjärn så bra också vara ett hinder. Även om deras lilla storlek är bra för små och känsliga uppgifter, kan de visa sig vara ineffektiva eller tidskrävande när det gäller några större uppgifter. Till exempel, om en familjemedlem eller en vän har fastnat i ett brinnande hus, kanske en bräckjärn inte är det bästa verktyget för att snabbt kunna öppna dörren.

Hur man använder en överlevnadsbräckjärn

En överlevnadsbräckjärn kan användas på olika sätt, beroende på dess form och uppgift. För att vara nyfiken vill du arbeta en av bräckjärnens kanter i ett gap för att få hävstång. När du är i läge, höj eller sänk handtaget för att börja separera föremålen. Många bräckjärn har också spikdragare. Dessa är små luckor eller hål som finns på en eller båda kanterna på bräckjärnen. Eller någonstans längs dess längd verkligen. Kombinerat med lite av den pålitliga hävstången gör spikdragare det enkelt för dig att ta bort envisa spikar från plankorna.

Vilken typ av kofot ska du använda?

Den mest typiska kofot som du kommer att stöta på är den cylindriska gås hals kofot. Det är ungefär lika länge som din arm och kommer till en krok i ena änden. Ibland kommer den andra änden att pekas ut, andra gånger inte. Den hakade änden kommer till en platt gaffel med en delning nedåt mitt som används för spikdragning. Ofta följer dessa med en skiftnyckel i bilsatser för däckbyte. Gåshalsen kofot kan köpas i flera längder och med olika slutar på änden utan krok. De kan också komma i olika former av strålen.

Mejselhuvudet har en mejsel i ena änden och kan ha andra änden som något annat, oftast kommer det till en punkt eller har ett handtag för de kortare. Denna typ av kofot är främst används för att spärra bort spikade brädor. Det kommer att ta dig in i trånga utrymmen för att börja dra bort det oönskade träet. Dessa kommer i korta versioner mestadels.

Kragstångens kofot används särskilt för att dra upp spikar spikar som har drivits spola in i träet. En sida av klo är vanligtvis platt så klo stång änden av kofot kan vara drivs under spiken för att dra den ur träet. Det här är en precisionsverktyg att använda när du verkligen måste ta bort alla spikar av träet. Kofoten kommer vanligtvis bara i den mindre längder av kofot. Klyftpunktsstången klassificeras vanligtvis som ett vrak stång. Den har ena änden som är planad så att den blir lättare bända under föremål. Denna stång tål mycket vikt och kommer vanligtvis i längre längder. Denna stapel används också av räddningsarbetare för att extrahera skadade från vraket. Det här är tunga kofotar, om du inte är van vid att ha mycket vikt kanske du vill få en annan typ av kofot.

Rullhuvudets kofot kommer till en 90 graders vinkel och är formad som ett “L” i ena änden. Den här typen av kofot är tänkt för att ge dig mer hävstång när du prickar isär ett objekt. Dom är utmärkt om du har mycket leverans måste du göra. Denna kråka stång finns i många längder och vanligtvis ju längre ju högre vikt det kan bända isär utan att skada kofot.

Rakstången kan användas för två olika ändamål. Det kan användas för att ställa in dina material när du spikar ner dem, eller så kan den användas med en hammare för att tvinga änden under vad du än pratar om. Dessa kan vara långa eller korta beroende på vad du väljer. Trimdragarens kofot används för att dra av hus. Det har ett brett, tunt blad som är utformat för att glida under trim. Det kan dra av ett hus utan att skada trimmen om du är försiktig. Det kan också dra sidospår från ett hus utan att skada det.

Det finns många typer av kofotar, men om du vill använda kofot du köper för flera ändamål och sedan skaffa ett verktygsfält kofot är förmodligen din bästa satsning. Var alltid försiktig när du prickar åtskilda föremål med en kofot och bär lämpligt personligt skyddsutrustning.

Kan man använda ett bikupsverktyg som en kofot?

Jag är alltid mitt i minst ett hemförbättringsprojekt. Som ett resultat har jag blivit beroende av flera olika handverktyg och elverktyg. Några av mina favoritverktyg överlämnades till mig av min far. Andra har jag köpt på vägen. Endast en hittade jag i en biodlingsbutik. Det kallas ett bikupverktyg, och det är utformat för att nysa bikupor från varandra eller någon sådan bigårdsaktivitet. Jag antar åtminstone att det är det den är avsedd för. Det är inte vad jag använder det alls. Men jag använder det för nästan allt annat.

De flesta luggstänger är konstruerade för rivningsarbete, så de är stora, tunga och otympliga. Bikupsverktyget är som jämförelse 5 cm brett och 25 cm långt och det väger bara 150 gram, så mindre än en bit pizza. Den ena änden böjs 90 grader och fasas till en skarp kant. Jag har använt den änden för att bända upp trägolv och hugga brädor i smala bitar. Den motsatta änden blossar ut och slipas ner till en omärkbar tjocklek, kanske mindre än 1 mm. Den passar in i de minsta sprickorna, så den är perfekt för att ta bort rumslister, takbältros och husväggar utan att orsaka skador. Och den har en dubbla nyckelhålslits som är perfekt för att extrahera spikar.

Nyckeln till bikupverktyget är dess flexibilitet. Den är gjord av fjäderstål, vilket är nästan oförstörbart men ändå ger lite. Till skillnad från en vanlig bändstång, som får sin styrka från sin vikt, kan du använda en enorm mängd för att tvinga ett bikupverktyg utan att det knäpps i två. När en traditionell kofot är för tung eller ojämn för en uppgift är det vanligtvis inte ett bikupverktyg.

Det kan dela träbältros, shim-fönster, sprida spackling, slät våt tätning och skrapa av härdat lim.  Jag använder faktiskt min så mycket att jag köpte två: Den första stannar vid min arbetsbänk och den andra bär jag i min verktygsbälte. Det finns inget sätt jag kunde göra det med en typisk bändstång. Åtminstone inte utan blåmärken i låret.

Är en kofot ett vapen?

Du har sannolikt sett en kofot som används som vapen i en film eller tv-show. Även om jag inte tolererar våld kan kofotar vara till nytta för självförsvar. Du kan hålla en bredvid eller under din säng för att skydda dig mot inkräktare. En annan bra användning av en kofot är att bryta fönster. Av den anledningen kanske du vill ha en under förarsätet i ditt fordon. Detta kan göra skillnad mellan liv och död om din bil skulle vara nedsänkt i vatten.

Hur tar man hand om en kofot?

Till skillnad från att gräva kofotar eller stora kofotar, bör klorna på de nyfikna kofotarna arkiveras regelbundet för att hålla dem skarpa och lämpliga för ändamålet. Fila inuti spikspåret (om tillämpligt) och runt klorna och kanterna, var försiktig så att du inte tar bort för mycket av den skyddande ytan. När arkiveringen är klar, olja kofoten med en icke-frätande olja för att rengöra damm från arkiveringsprocessen och skydda mot elementen.

Om kofoten blir smutsig, rengör den med en icke-frätande olja och en ren trasa innan du lagrar den. Japansk kameliaolja eller smörjolja är perfekta eftersom de lyfter smuts från metaller och lämnar en skyddande oljebeläggning efter rengöring.  Använd inte överdriven kraft på din kofot. Om du känner att du kan anstränga axeln för mycket, sluta omedelbart och använd istället ett tungt verktyg. En böjd kofot kostar pengar att fixa, och en trasig kofot är irreparabel.

Utsätt inte din kofot för vatten under långa perioder; även kofotar med rostbeständig yta korroderar så småningom när de lämnas åt elementen. Torka alltid kofoten efter att ha blivit våt och förvara den på en torr plats. Följ detta enkla råd, och din kofot ska ta ett antal år innan du behöver fundera på att byta ut det. Om en välskött kofot går sönder tidigt under sin livstid är det troligt att det har tillverkats dåligt och du bör kontakta din återförsäljare för att ta reda på vad du ska göra nästa.

Hur tunga är kofotar och bräckjärn?

Oavsett vad du använder dessa verktyg för, vill du se till att det är ganska lätt. Att använda alltför tunga verktyg kommer att orsaka slitage på kroppen. Dessutom måste du ta fler vilopauser, vilket får uppgiften att ta längre tid. Kofötter väger vanligtvis inte mer än 1 kg högst. Detta beror på hur långa de är, men en 80 cm kofot väger i genomsnitt cirka 700 g. Bräckjärn väger cirka hälften av det och kommer in på knappt 400 g.

Vilken storlek behöver jag?

Bräckjärn och kofotar finns i olika storlekar, men det finns två som varje husägare borde ha. Se till att du alltid har en S-formad kofot som är minst 45 cm lång. Ha också en mindre, platt bräckjärn i din verktygslåda för mindre invasiva jobb.

Vilka material är en kofot tillverkad av?

Kofoten är en enda metallstång med en enda krökt ände och plana spetsar, ofta med en liten spricka i ena eller båda ändarna för att ta bort spikar eller för att tvinga isär två föremål. Järnspaken används vanligtvis för att öppna spikade trälådor eller bända isär brädor. Kofötter är kända av många namn. De är traditionellt gjorda av järn eller stål med hög kolhalt. Det moderna kofotverktyget kan också tillverkas av rostfritt stål eller till och med titan.

Kofötter är verktygsdrivna handverktyg. Innan du köper en kofot måste du känna till de olika typer av material den kan tillverkas av. Många tillverkare tillverkar högkvalitativa kuggstångsverktyg och lovar hög hållfasthet och hållbarhet. Låt mig ta en titt på de olika material som en kofot kan tillverkas av. Den typ av metall som används avgör verktygets kvalitet och prestanda.

Järn

Utan tvekan är järn den vanligaste och äldsta metallen som används när det gäller tillverkning av handverktyg. En stor anledning till detta är den enkla tillgången på järn i många delar av världen. Det är också det billigaste alternativet. Järn är också populärt på grund av materialets höga hållfasthet och seghet. Alla kofotverktyg av järn kommer definitivt att vara starka och robusta. Men det finns också några nackdelar. Verktyg av järn är lätt mottagliga för korrosion när de utsätts för mycket fukt och solljus. Således är hållbarhet inte lovat. Om du köper en järnkofot måste du underhålla den med stor försiktighet.

Kolstål

Kolstål är en legering av kol och andra metaller. Den består av cirka 0,2 – 2% kolinnehåll, vars närvaro gör kolstål starkare och hårdare än andra material som järn. Den har också en hög sträckgräns – ett mått på spänning vid vilken en viss metall deformeras. Kofötter som är konstruerade för att lyfta tunga föremål är ofta gjorda av detta material för att klara tunga belastningar. Men kom ihåg att kolstål också är känsligt för korrosion.

Rostfritt stål

Precis som kolstål är rostfritt stål en annan stållegering som består av 11% krom. Krom bildar en oxid på ytan av materialet som skyddar kofotverktyget från någon form av rost eller korrosion. Exponering för fukt eller solljus kommer inte att skada verktyget. Naturligtvis är rostfritt stål lite dyrare än järn. En kofot av rostfritt stål garanterar lång hållbarhet.

Titan

Titan är ett av de starkaste materialen för verktygstillverkning, men det är också mycket dyrt. Metallen är mycket lättare i vikt jämfört med stål, men den är också mycket starkare. En titankofot väger 40% mindre än en stålkofot av samma storlek. Titan är också mindre tät och har en lägre elasticitetsmodul som hjälper dem att enkelt reformera elasticiteten och har bättre kapacitet att hantera tryck. Den har en draghållfasthet och kommer inte att sköra när den slås mot en hård yta. Materialet fångar inte heller rost när det utsätts för solljus eller fukt.

Vad är en överlevnads kofot?

En kofot är också ett hävstångsbaserat handverktyg som används för … är, nyfikna saker öppna. Det har också spelat viktiga (inga ord) roller i otaliga Hollywood-storfilmer. Trots sitt våldsamma rykte är kofotar mycket säkra att använda i de flesta situationer. Vanligtvis har kofotar två hävstångsändar som gör varje sida användbar. En ände har vanligtvis en mindre uttalad hävstångsvinkel som leder till en mejsel. Den andra änden tenderar att ha en svanhalsvinkel. Båda ändarna kan ha spikdragare.

Återigen vet jag att ”kofot” och ”bräckjärn” används omväxlande i vardagssamtal. Den viktigaste avgöraren är dock storlek. Allt norr om 40 cm långt bör betraktas som en kofot, medan allt kortare är en bräckjärn. Kofötter är det perfekta verktyget för att öppna lådor och paneler. De är också bra för inbrott som krossar ark och självförsvar. Naturligtvis kommer uppfinnaren att uppfinna sig med fler användningsområden när det är dags.

Fördelar med en överlevnads kofot

Överlevnads-kofotar ger mycket till bordet, och antalet användningar begränsas endast av användarens fantasi. Deras största fördel är med deras stora storlek. Kofötter är utmärkta för att öppna spikade lådor, separera stora brädor och paneler under rivningar och bergningar samt för att flytta skräp.

Kofötter är också effektiva för att öppna fasta dörrar och fönster, vilket kan vara en livräddare för dig eller någon du älskar. Kofötter är också bra för att bryta saker också! Du kan använda dem för att bryta ett fönster om din bil hamnar i en vattenkropp. Du kan också rippa igenom ark snabbt när du renoverar ditt fel hemma.

Självförsvar är också en viktig faktor när det gäller kofotar. Många av dem är ganska långa och viktiga, vilket gör dem till praktiska provisoriska icke-dödliga vapen mot rånare och banditer. Beroende på din plats kan du också ha vilda djur att kämpa med. En kofot kanske inte räcker för att rädda dig från en björn eller en varg, men det är bättre än att vara tomhänt.

Nackdelar med en överlevnads kofot

På baksidan är storleken också en kofots främsta källa till problem. För det första, medan de är avsedda för att öppna och separera saker, är kofotar inte allmänt kända för att öppna och separera saker snyggt. De flesta föremål som du använder en kofot på kommer att lämnas fläckiga eller på annat sätt permanent skadade.

Kofötter är ganska långa, särskilt jämfört med bräckjärn. Detta är ett betydande problem eftersom utrymmet i en väska är högt. Din kofot kan ta för mycket utrymme och tvinga dig att lämna andra viktiga föremål. Viktbesparing är ett annat område där kofotar kommer att svika dig.

Dessa verktyg har lite vikt, vilket gör mobiliteten lite svårare. En överlevnads kan vara fast i hornen i ett dilemma i timmar eftersom han eller hon väger fördelarna med en kofot mot de problem dess vikt kan medföra. Med fickan och till och med nyckelringbräckjärn på marknaden idag kan hornen låsa ännu tätare.

Hur man använder en överlevnads kofot

Kofötter, som bräckjärn, kan användas på olika sätt. Brytning och spikborttagning är de vanligaste användningarna. Återigen handlar det om hur du använder hävstången. Försök bara använda en kofot om du inte behöver sätta ihop något igen. Om uppgiften är känslig kan det vara bättre att använda en mindre och smidigare bräckjärn. Du kan också använda en kofot för att bryta saker som glas. Se bara till att du bär lämpligt skyddskläder (ögonöverdrag, skyddshandskar, et) innan du gör det.

Sammanfattning av köpguide för kofötter

En kofot är inte det första verktyget som kommer ihåg som ett väsentligt, men jag rekommenderar det för alla husägare. Det råkar vara ett ganska snyggt verktyg för att öppna fönsterkasser eller för att lyfta ett föremål. Välj ett objekt från det rekommenderade ovan. Om du inte hittar någon som uppfyller dina behov uppmanar jag dig att följa guiden för att säkerställa att du får valuta för pengarna. Slutligen, tveka inte att lämna en kommentar om du tycker att det finns något jag har utelämnat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top