Bästa köksblandaren 2022 – Test av olika köksblandare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

GUSTAVSBERG Epic Köksblandare

FM MATTSSON 9120 Köksblandare

MORA Pullout Köksblandare

GUSTAVSBERG GB41 Köksblandare

Klicka här för att se fler köksblandare.

Bästa köksblandaren 2022

När du bygger ditt kök precis som du vill ha det är även de små detaljerna otroligt viktiga. Det är därför viktigt att man noggrant ser över olika typer av köksblandare för att hitta en som passar alla ens behov och önskemål. Också för dig som renoverar köket är det viktigt att tänka på vad som passar in med det du redan har i köket, samt vilka funktioner som du kanske saknat i din gamla köksblandare.

Men det är dock inte så enkelt att köpa en bäst i test köksblandare på nätet. Det kan bli ganska svårt att veta vad som är bäst när man inte alltid kan lita på affärerna. Ofta brukar online affärer endast skriva om de positiva sakerna. Man får alltså inte reda på de negativa sakerna och detta innebär att man inte får en så tydlig bild av hur bra köksblandaren faktiskt är. Dessutom så blir det svårt att köpa rätt köksblandare när där finns så många olika modeller i olika prisklasser. Man vill ju inte köpa en köksblandare som man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan det därför bli svårt att köpa den bästa köksblandaren.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för bäst i test köksblandare. Med hjälp av min köpguide så kommer det bli mycket enklare att köpa en köksblandare bäst i test. Jag gjorde den här guiden genom att använda och testa några olika köksblandare. Jag läste också igenom kundrecensioner för att hitta den absolut bästa köksblandaren. Med hjälp av all information så gjorde jag den här köpguiden. Efter att du har läst igenom köpguiden så kommer du enkelt att kunna köpa den bästa köksblandaren.

Läs även >>> Den bästa varmvattenberedaren

Köpguide för bäst i test köksblandare 2022

Det kan alltså vara ganska svårt att veta vilken köksblandare som är bäst. Det finns ju så mycket att tänka på. Men genom att följa min köpguide så kommer hela processen att bli mycket enklare. När du köper en bra köksblandare så finns det nämligen några viktiga faktorer som du måste tänka på. Det är även viktigt att du väljer rätt köksblandare utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa köksblandaren 2022:

 • Förberedelse
 • Kranventiler
 • Vattenkopplingar
 • Storlek
 • Konstruktion
 • Multifunktioner
 • Pipdesign
 • Vattentryck
 • Vattentyp
 • Blandarpaket
 • Specialfunktioner
 • Ytbehandlingar
 • Konfigurationer
 • Stilar
 • Ytterligare funktioner
 • Underhåll av köksblandare

Förberedelse

Användning

Om du regelbundet tvättar stora krukor och kokkärl, vill du se till att din köksblandare inte bara är vacker utan också fungerar. Att välja en köksblandare med en lång, böjd hals ger gott om utrymme för att komma åt diskbänken och låta dig skölja stora föremål noggrant.

Antal köksblandare

Tänk på hur din diskbänk används och avgör om ett eller två handtag är det bästa alternativet för dig. Köksblandare har vanligtvis ett handtag som roterar för att justera vattentemperaturen. Det är dock vanligtvis lättare att reglera och kontrollera vattentempererat med två separata handtag. Medan tvåhandtagskranar har fler stilalternativ, finns varje typ i en mängd olika stilar och finish.

Arbeta smart

Det är ingen överraskning att köksblandaren är en av de mest använda objekten i rummet, men vad som kan vara nytt är hur många förbättringar som har gjorts i denna enkla armatur. Det finns många fler alternativ än bara valet av bekväma handtag för varm- och kallvattenlinjerna. Det är en bra idé att utforska de olika stilarna, finishen och funktionerna som är tillgängliga när du väljer en ny köksblandare. Rätt design kommer att se bra ut i flera år och öka värdet i ditt hem – samtidigt som du uppfyller kraven i ditt livliga kök. Ta en bredare bild av vad alternativen är och få hem den bästa passformen.

Innan du handlar är det bra att ha en uppfattning om hur du vill att slutresultatet ska se ut. Gör en översikt över de stilar och färger du vill betona och betona i ditt kök, samt storleken på din diskbänk och bänkskiva för att jämföra när du överväger en ny köksblandare. Det viktigaste med att välja en ny köksblandare är att du är nöjd med det nya tillskottet i ditt kök efter installationen, så håll alltid den slutliga produkten i åtanke när du surfar.

Storlek på din nuvarande köksblandare

Ta tag i måttbandet, för det är dags att få några siffror. Det är vanligtvis lättare att hitta en köksblandare som fungerar i det tillåtna utrymmet än det skulle vara att bygga om köket för att rymma en köksblandare. Som med alla hushållsförbättringsprojekt kräver det att du väljer en ny köksblandare några utbildade placeringsbeslut, en allmän uppfattning om hur du vill att det färdiga handfatområdet ska se ut och omfattningen av de uppgifter det ska användas till. Det betyder att du bör veta hur bred och djup handfatet är, särskilt i jämförelse med storleken på tallrikar, krukor och kokkärl du planerar att tvätta i diskbänken. Varje köksblandare du köper måste ha en tillräckligt hög pip för dessa sysslor och andra, samt en tillräckligt låg placering för att undvika överflödig stänk som kommer att göra en röra utanför diskbänken.

På samma sätt, om du tittar på en däckmonterad köksblandare, vet hur mycket utrymme som finns tillgängligt bakom diskbänken för att installera kranen. En väggmonterad köksblandare måste placeras med pipen som sträcker sig över mitten av diskbänken, vilket kräver att hänsyn tas till utrymmet mellan diskbänken och väggen. Därför kommer du att jämföra diskmåtten med storleken på kranarna när du begränsar urvalet. Mät bänkskivan bakom diskbänken och diametern på de borrade hålen och avståndet mellan deras centrum. Du måste veta bredd på diskbänken samt djupet mellan väggen och diskbänken. Detta är viktigt för både installationen och regelbunden användning av din köksblandare, eftersom du måste vara säker på att det finns utrymme mellan väggen och kranen för att fullt ut artikulera kranhandtagen eller spakarna.

Livsstilsbehov

Ditt val beror också på hur utrymmet används. Till exempel gör svanhalsade beslag det lättare att fylla stora kokkärl eller skålar, medan professionella utdragbara köksblandare gör det lätt att rengöra – perfekt för hektiska hushåll och professionella utrymmen.

Kranventiler

Ventiler reglerar vattenflödet och temperaturen från kranarna. De är den grundläggande kontrollen inuti kranhuset som får vattnet att hälla från pipen och luftaren och slås på eller av på ditt kommando med ett handtag. De olika ventiltyperna fungerar olika, vilket förändrar designens möjligheter, och det betyder också att de kräver olika typer av underhåll på lång sikt. Ventiltypen beskriver ofta kranens grundläggande funktion och namnger de rörliga delarna som hindrar vattnet från att läcka. Det finns många typer, men det finns fyra som är vanligare att stöta på.

 • Kulventil – En kulventil känns igen av det enda handtaget nära basen som kan kontrollera vattenflödet och vattentemperaturen genom att svänga och rotera för att blanda vattnet efter behov.
 • Skivventil – Ett keramiskt skivventilkranhandtag kan röra sig upp och ner för att kontrollera vattenflödet och från sida till sida för att kontrollera mängden varmt eller kallt i blandningen. Det får namnet från de två platta skivorna inuti kranmekanismerna som skapar tätningen för att kontrollera vattenflödet. att flytta handtaget separerar skivorna och släpper vattnet till tappen. Skivventilen kan bytas ut utan att hela kranen byts ut.
 • Patronventil – Patronventiler är ihåliga ventiler som ofta finns i köksblandare med bladhandtag eftersom de bara behöver vridas till så mycket som en 90 graders vinkel för att fungera. Patronen roterar för att blockera vattenledningen till pipen. För en enstaka köksblandare låter patronen röra sig uppåt och nedåt, och genom att vrida handtaget åt vänster mot höger kontrolleras temperaturen. När det finns separata handtag, till exempel i en uppsättning med tre eller fyra hål, kan två individuella handtag styra varm- och kallvattenledningarna separat för att blanda i kranen. Patroner kan bytas ut utan att hela kranen behöver bytas ut.
 • Kompressionsventil – En kompressionsventil finns vanligtvis i äldre fixturstilar. De ser ut som den traditionella kranen, med 360 graders vridskruv, vredhandtag. Varmt och kallt vatten hanteras med separata handtag, och i mer vintageuppsättningar kan de också dirigeras till olika köksblandare. Att vrida handtagen drar åt eller lossar en inre tvättmaskin och att kompressionen stänger vattenledningen. På grund av hur de är byggda behöver en bystad kompressionsventil ofta byta ut hela kranen istället för några inre delar.

Vattenkopplingar

Sinkblandare kommer vanligtvis på ett av tre sätt: med flexibla flätade slangar, med kopparrör eller med gängade skaft. Varje sort är beprövad, men det finns skillnader mellan dem som är viktiga att veta.

Flexibla slangar

Flexibla flätade slangar används oftast i VVS idag på grund av att de är enkla att hantera. Deras anpassningsförmåga gör dem perfekta för trånga eller röriga utrymmen, eftersom de kan dras och anslutas till avstängningsventilerna efter behov utan risk för sprickor eller brott. Denna typ av vattenledning är gjord av ett gummirör insvept i meshat och flätat rostfritt stål.

Kopparrör

Koppar är en extremt hållbar, rostbeständig metall som har använts i VVS-applikationer i årtionden. Kopparförsörjningsrör är fästa i kranens botten. Även om det inte är så flexibelt som det flätade slangalternativet, kan koppar manipuleras något för att fästas direkt på vattenkällan. Böjning bör göras noggrant för att undvika att metall knakar eller spricker. I vissa applikationer kan det vara nödvändigt att använda flätade slangar för att fästa koppartillförselrören till avstängningsventilerna om de inte kan fästas direkt.

Gängade bultar

Vissa köksblandare kommer inte med medföljande vattenlinjer och kommer att ha ett par gängade skaft från de varma och kalla stjälkarna. Om så är fallet får du möjlighet att bestämma vilken typ av vattenledning du vill använda i din miljö. Vattenledningar kan hämtas från alla lokala hårdvaru- och VVS-butiker, och både koppar och flexibla flätade alternativ bör vara tillgängliga.

Storlek

När du väl har räknat ut vilken typ av montering och installation som bäst fungerar i din situation kan du gå vidare till kranens storlek och räckvidd. Det mesta av detta kommer att dikteras av diskbänkens storlek, men det finns betydande designval som kan göras.

Kranens höjd är vanligtvis den dimension som de flesta berör, eftersom den avgör storleken på köksredskap som lätt kan manövreras och tvättas inuti diskbänken. “Köksblandare” eller “pip” höjd kan avse antingen avståndet mellan basen och den högsta punkten på kranen eller avståndet mellan basen och där vattnet faktiskt går ut ur kranens utlopp – se till att kontrollera alla dimensioner av köksblandare du är intresserad av för att se till att höjden som annonseras är den höjd du är intresserad av. En köksblandare med hög båge kan till exempel mäta 30 cm vid sin högsta punkt, men bara 20 cm från bas till utlopp.

Kranens “båge” hänför sig till kranens pipens höjd och kurva. Köksblandare med hög båge (även kallad “svanhals”) är vanligtvis 20 eller fler cm långa: perfekt för de som regelbundet handtvättar stora krukor och kokkärl, eller som helt enkelt vill ha mer utrymme att arbeta med ovanför diskbänken. Om du har hyllor, låga skåp eller en fönsterbräda direkt ovanför / bakom diskbänken, se till att mäta det tillgängliga utrymmet så att du kan hitta en köksblandare som passar. Om du värdesätter utsikten från fönstret ovanför diskbänken (eller om du verkligen gillar din kakelplatta), se till att den köksblandare du vill ha inte är så hög eller distraherande att den hindrar den.

Hjälpsam ledtråd: Se upp för stänk! Köksblandare med hög ljusbåge vilar ofta långt över diskbänken och att hålla händer eller diskar för nära pipen kan resultera i att vatten sprutas på disken eller golvet – särskilt med grunt handfat. Om du har ett grunt handfat – eller har en vana att sätta saker nära kranens pip – kan du ha det bättre med en köksblandare med mindre båge. Köksblandare med låg båge går vanligtvis inte högre än 20 cm från däcket och kommer upp i en 45 ° vinkel. Perfekt för mindre handfat och utrymmen, dessa köksblandare är bäst för dem som inte ofta tvättar stora föremål eller inte nödvändigtvis vill ha kranen ska vara en kontaktpunkt i köksdesignen.

Precis lika viktigt som kranens räckvidd – hur långt pipen sträcker sig in i diskbänken. Den perfekta längden beror på dig och diskbänken. Hur långt behöver du strömmen av vatten för att nå alla punkter i diskbänken (och skulle en utdragbar spruta eller sidospruta kompensera för eventuella brister)? Var kommer dina armar (och nacke och rygg …) vara mest bekväma under längre perioder? Tutar som inte når tillräckligt långt framåt gör att du når längre in i diskbänken, vilket kan leda till värk och smärtor. Tutar som kommer för långt fram kan också vara obekväma och stänk vatten ur diskhon – speciellt om vattnet kommer ut i en vinkel.

Konstruktion

Utöver de roliga grejer som design, funktioner och finish är kranens underliggande konstruktion – materialen som utgör den och de mekanismer genom vilka den fungerar. Det är här de stora kranarna är åtskilda från de bara “goda”. Det långa och korta av det? Leta efter en köksblandare i massiv mässing eller rostfritt stål med keramiska skivor så går det inte fel.

Köksblandarmaterial

De vanligaste materialen som används för att göra köksblandare är mässing, rostfritt stål, plast och zinklegeringar. Det senare är i huvudsak lågkvalitets mässing och är vad “metallkonstruktion” vanligtvis hänvisar till. Känd som Zamak, består dessa legeringar av zink, koppar, magnesium och aluminium i varierande grad, vilket skapar en metallkran av relativt låg kvalitet. Dessa är ofta förkromade eller mässingspläterade. Medan dessa köksblandare är billigare än sina motsvarigheter i massiv mässing eller stål, är de inte alls lika hållbara.

Plastkranar (och de flesta köksblandare med plastkomponenter) är också billigare än helmetallmodeller, men mycket mindre hållbara. Medan köksblandare av metalllegering kan vara ett användbart alternativ – om det är kortvarigt – för dem med begränsad budget, bör plastkranar undvikas. Detta gäller särskilt i områden med hårt vatten – mineralavlagringar kommer att bära plastkomponenter tidigare och hårdare än metall. I försök att eliminera bly har vissa tillverkare börjat använda PEX inuti sina köksblandare – vilket verkar vara undantaget från “undvik plast” -regeln. PEX har visat sig vara ett tillförlitligt material och PEX-infuserade köksblandare har fått positiva recensioner.

Mässing är en legering av koppar och zink och har varit det vanligaste kranmaterialet under en tid. Massiva köksblandare i mässing är kända för sin hållbarhet och är det bästa alternativet för en högkvalitativ köksblandare som kommer att hålla i många år (även om rostfritt stål har en kant i korrosionsbeständighet). Se upp för sämre mässingskranar, som som nämnts ovan kommer att ha en metall av lägre kvalitet under. Rostfritt stål har ökat bostadsanvändningen på grund av dess brist på bly (även “blyfritt” mässing kan lagligt innehålla upp till 0,25% bly) samt dess fantastiska korrosionsbeständighet. Håll dock ett öga på: bry dig inte om någon köksblandare som inte använder rostfritt stål 304 (som innehåller större mängder krom och nickel för ökad styrka och kvalitet).

Ventil

En annan viktig aspekt av kranen är vilken typ av patron den använder. Äldre köksblandare förlitade sig på kompressions- eller kulventiler för att kontrollera vattenflödet, men tillverkarna har gått bort från dem till förmån för det mycket mer tillförlitliga patronsystemet. Kompressionsblandare använder gummitvättar som försämras ganska snabbt, vilket leder till läckage och dålig prestanda. Kulkranar består av flera delar, som var och en är potentiella felpunkter – vilket framgår av deras rykte för läckage. Din baskranpatron är tillverkad av mässing och / eller plast och är en förbättring jämfört med kompressions- eller kulmekanismer i både hållbarhet och enkel användning.

Patronerna finns i både enkel- och dubbelhandtagskranar, och är vanligtvis lättare att reparera eller byta ut än sina föregångare. Keramiska skivkassetter är den senaste – och bästa – innovationen för att kontrollera kranens flöde. De består av två keramiska skivor (en fixerad och en som roterar ovanför den) och fungerar med en jämn 1/4 varv, vilket gör dem till det bästa alternativet för dem som har svårt att använda andra krantyper. Keramik är ett otroligt slitstarkt material – så hållbart att många keramiska skivkranar har en förlängd eller till och med livstidsgaranti. Även om det är dyrare kommer du inte ångra köpet.

Monteringskrav

Att ta hänsyn till de förborrade hålen i en diskbänk är avgörande för en snabb och problemfri installation. Medan majoriteten av enheterna bara behöver ett enda hål, behöver pelarstilar två hål för montering. Om din enhet levereras med extra tillbehör, som en vattentank, måste du också se till att det finns tillräckligt med utrymme inuti skåpet.

Skåpskrav

Vissa armaturer kräver mer utrymme för VVS, så det är viktigt att se till att dina möbler rymmer din nya enhet. Dedikerad diskbänkskåp har en avtagbar bakpanel som kan användas för att dölja rörledningar. Dessa skåp har också större serviceluckor som innebär att en montör kan utföra reparationer eller underhåll med minimal störning av huvudenheten.

Multifunktioner

3 i 1

Tack vare den medföljande vattentanken kan 3-i-1-enheter avge kallt, varmt, kokande eller nästan kokande vatten. Med en varmström tillgänglig direkt sparar det tid när du gör varma drycker eller kokande mat, vilket gör det bra för hektiska hem eller dem som är på språng. Det frigör också diskutrymme, eftersom det inte behövs skrymmande vattenkokare, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för små rum eller minimal design.

4 i 1

4-i-1-armaturer är ett mångsidigt tillskott till alla familjehem eftersom de kan ge kokande eller nästan kokande, varmt, kallt och filtrerat kallt vatten. De kommer med ett filter som tar bort föroreningar för en renare ström som smakar bättre, vilket gör det till en bra lösning för områden med hårt vatten. Dessa enheter förhindrar också kalkavlagring, vilket säkerställer att den ger långvarig användning och ser bra ut i många år framöver.

5 i 1

5-i-1-armaturer levereras med ett innovativt tillbehör som innebär att de kan producera kokande eller nästan kokande, heta, kalla, filtrerade kylda och filtrerade mousserande vatten på begäran – vilket gör dem till en multifunktionell funktion som är perfekt för hem som gillar att vara värd. Eftersom det inte finns något behov av att köpa kolsyrade eller stillastående vattenflaskor kommer de att minska plastavfallet, vilket gör dem till ett miljövänligt val.

Pipdesign

Dra ut

Praktiskt och föredraget av professionella kockar, utdragbara enheter gör det enkelt att rikta en vattenström på området som behöver tvättas. Detta innebär att envisa fläckar eller skräp från en kastrull kan avlägsnas utan kraftig skrubbning, vilket gör det lätt att tvätta eller skölja grönsaker.

Svanhals

Med en tilltalande, böjd design har svanhalspipar ett klassiskt utseende som kommer att överskrida trender och se bra ut i många år. Tack vare den tidlösa stilen kompletterar de en mängd olika dekorer och är ett praktiskt val för dem som vill ha ett mångsidigt alternativ.

Fyrkant

Med en fyrkantig pip ger denna stil trenden för geometriska accenter till ett utrymme och kommer att skapa ett iögonfallande utseende. Med rena linjer och en enkel design som passar modern interiör är detta alternativ ett utmärkt sätt att framhäva en arkitektonisk design för ett ultramodernt utseende.

Snurra

Vridarmaturerna är utformade med en vridmekanism och gör att hela halsen kan roteras upp till 270 grader, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för diskbänkar med flera skålar. Denna vridbara rörelse gör det också möjligt att flytta enheten ur vägen när du dränerar större pannor för att förbättra tillgängligheten för alla åldrar och stadier i livet.

Vattentryck

Din valda köksblandare måste vara kompatibel med vattentrycket i ditt hem. Tyngdkraftsmatade system har lågt tryck jämfört med kombipannor eller oventilerade cylindrar. Din branschpersonal är bäst lämpad att ge dig råd om vad som behövs för ditt hem.

Vattentyp

Vattenhårdheten varierar över hela Storbritannien och kan ha stor inverkan på matlagningen. I områden med hårt vatten kan en köksblandare med inbyggt filter minska kalkavlagringar, vattenstämplar och grumling av glasvaror. Det kan också ge en bättre smak, så drycker är roligare.

Blandarpaket

Som en av de viktigaste funktionerna i ett schema kommer ett samordnat tvättområde att skapa ett elegant utrymme som definierar det från andra områden i en layout. Att välja paket som innehåller en diskbänk och köksblandare är ett enkelt sätt att uppnå ett sammanhängande utseende, eftersom de innehåller mönster som kompletterar varandra. Dessa buntar är också billigare – bra när man arbetar med en budget.

Specialfunktioner

Den mest populära kranfunktionen nyligen är en integrerad utdragbar eller utdragbar spray. Dessa är smidigare än den traditionella sidosprayen, vilket möjliggör den ultimata täckningen och flexibiliteten och frigör utrymme på diskbänken eller diskbänken. De bästa dragsprutorna använder flätad nylon eller till och med flätad mantel i rostfritt stål på sina slangar för längre livslängd.

Var extra försiktig med att läsa listor och recensioner noggrant när du letar efter en dragkran. Eftersom de hanteras mer än en traditionell köksblandare, måste byggkvaliteten på dessa köksblandare vara överlägsen om de ska hålla fast vid svårigheterna i ett upptaget kök. Om du är mer intresserad av en sidospruta, se till att din nya diskbänk har rätt antal hål eller att du framgångsrikt kan lägga till ett hål i din befintliga diskbänk.

Touchless köksblandare är en dröm som går i uppfyllelse för bakteriefober, och ett annat alternativ som ökar i popularitet. I stället för att fysiskt behöva manipulera kranens kontroller när händerna är täckta av rå kyckling, vrider kranen en enkel våg framför sensorn (eller med vissa modeller, en lätt köksblandare med handleden / underarmen – som en peklampa) på och av. Dessa köksblandare kräver ström, levereras av batterier eller en nätadapter; vissa modeller möjliggör antingen. Du måste se till att du har ett eluttag i närheten eller har extra batterier till hands.

Ytbehandlingar

Utanför estetiska överväganden är det inte mycket att välja en finish. Krom är verkligen den starkaste, långvarigaste finishen – men passar inte alltid in i ditt designschema. Om fingeravtryck och vattenfläckar irriterar dig kanske du vill hålla dig borta från det och andra glänsande ytor. Matt finish gör ett bra jobb med att maskera sådana saker, men se upp för vattenfläckar på mörkare alternativ. Leta efter en applicerad med PVD för att få den längsta ytan. Denna process använder vakuumtryck och elektrisk laddning för att skapa ett mycket starkare band mellan köksblandare och finish.

Var noga med tillverkarens skötselförslag (om de har gått vilse, leta upp vårdtekniker online som är specifika för din tillverkare / finish): att använda fel rengöringskemikalier är en av de främsta orsakerna till nedbrytning av ytbehandling och det är väldigt enkelt do. Som en allmän regel bör du undvika färdigställda köpta rengöringsmedel och i stället välja hemlagade lösningar som använder tvålvatten eller ättika. Använd alltid en mjuk trasa, svamp eller pappershandduk – undvik slipande dynor och svampar.

Köksblandarkonfigurationer

En kökshandbok för köksblandare skulle inte vara komplett utan att nämna krankonfigurationer. Alternativet inkluderar enkel- eller dubbelhanterade köksblandare som styr flödet av varmt och kallt vatten, en valfri handspruta som monteras genom ett separat hål i diskbänken eller bänkskivan eller en neddragbar (eller utdragbar) spruta monterad i kranen pip, dras tillbaka när det inte längre behövs. Om du väljer en köksblandare med ett utdragbart eller neddragbart spruthuvud, väljer du en kvalitetsversion av robust metall och med flätad mantel i nylon eller rostfritt stål på utdragsslangen. Eftersom denna typ av köksblandare dras mycket när sprayfunktionen används måste kvaliteten på den faktiska kranstrukturen kunna hantera mycket användning och missbruk, annars kan kranen spricka eller gå sönder.

Ännu ett alternativ för vattenkranar, som är vanligast i kommersiella kök, är krukvattenkranen. Denna typ av köksblandare är mer en lyx än en nödvändighet för de flesta hemmakockar. Den installeras bakom eller inom räckhåll för kaminen för att fylla krukor som är för stora eller för tunga för att klara från diskbänk till spis. Dessa unika köksblandare har ledade delar som rör sig så att kranen när den inte används smyger sig snyggt mot väggen och går ur vägen när du lagar mat. När du behöver det är det lätt att svänga kranen över potten som sitter på praktiskt taget vilken brännare som helst. En krukkärl kräver en kallvattenledning, så det är bäst att installera den under en fullständig köksrenovering eller nybyggnad när VVS-vägar fortfarande konfigureras, men det kan också installeras som en eftermontering.

Stilar

De mest uppenbara egenskaperna hos varje köksblandare är dess form eller stil och dess finish. En stor svanhals köksblandare ser enkel men klassisk ut och erbjuder gott om plats att fylla stora krukor. Vissa samtida köksblandare ser ut som om de skulle vara rätt hemma i ett kommersiellt kök, medan en retro väggmonterad kromkran kan se ut som om den har varit på plats i generationer. Välj en stil som ser rätt ut i ditt kök baserat på stilarna i dörr- och lådhandtag, små apparater och rummets inredning i allmänhet. Eftersom nästan vilken kranstil som helst finns i en mängd olika ytbehandlingar, är det bäst att också överväga hur den finishen passar in i ditt köks inredning. Till exempel, om de flesta av de viktigaste apparaterna och alla lådhandtag i ditt kök är rostfritt stål eller krom, väljer du också en liknande krom-, nickel- eller platinafärg för kranen.

Krom är hållbart, svårt att repa och finns i många kranformat, men dess blanka yta visar lätt vattenfläckar. Slitstarkt borstat nickel ger ett liknande utseende utan så mycket glans. Andra metalliska ytor som koppar, mässing eller oljesturad brons finns också i antingen en blankpolerad yta, en matt yta eller en borstad yta. Vanliga svarta eller vita köksblandare finns också om du föredrar en icke-metallisk finish. Dessa nyanser är mindre vanliga än metalliska, så de kan bara finnas i några få kranstilar. Medan en matt eller borstad svart yta gömmer smuts och förmodligen visar vattenfläckar, visar en vit köksblandare oljiga, smutsiga fingeravtryck och kan behöva rengöras oftare. Om du hellre inte vill röra vid kranen så mycket, välj en beröringsfri variation som kräver batterier eller ett uttag för att driva den här funktionen beroende på modell.

Ytterligare viktiga funktioner hos köksblandare

Det finns inte mycket att göra med en köksblandare; hela syftet med det är som en vattenkälla, och vattnet är antingen på eller av, eller hur? Inte exakt. Kranens form ändras från en design till en annan, och företag som Moen, Delta, Brizo och Kohler letar ständigt efter hur köksblandaren interagerar i hemmet. Det började med grunderna, som sidospray och neddragbar köksblandare. Nu har tekniskt kunniga företag till och med undrat: varför skulle du behöva smutsa upp ytan med tvåliga fingeravtryck när du vinkar en tallrik under kranen kan sätta på vattnet? Och deras idéer och lösningar förbättras år efter år, allt för att göra kökslivet lite enklare med ett brett utbud av standardfunktioner att välja mellan.

Sidospruta – En klassisk häftklammer vid diskbänken var sidosprutan. Den mindre kranen är placerad i slutet av en utdragbar slang och erbjuder riktat vattentryck exakt där det behövs, oavsett om du rengör krukorna och kastruller, skrubbar diskbänken eller vattnar en krukväxt.

Utdragbar köksblandare – Utdragbar köksblandare erbjuder sidosprutans alla bekvämligheter utan att ta extra utrymme på diskbänken. Slangen sträcker sig ner mot diskbänken eller i en vinkel strax ovanför den, vilket ger en liten fördel inom räckhåll.

Elektroniska kranfunktioner – En växande trend i dagens hem är tillägget av smart teknik, datoriserad mekanik som hjälper till att göra vardagens sysslor lite enklare. Diskbänken kan nu slås på och av med en handvåg tack vare rörelsessensorteknik installerad i kranhuset. Andra konstruktioner inkluderar möjligheten att kontrollera diskbänken genom att prata med den och ta handsfree-aktivering ett steg längre med röstaktivering. Elektroniska funktioner är säkra och praktiska, men de kan kräva professionell installation. Diskbänkar med elektroniska funktioner måste installeras med åtkomst till en pålitlig strömförsörjning, så tänk på deras placering under dina köksrenoveringsplaner.

Vattenfiltrering – Vissa köksblandare finns med inbyggda filtreringsalternativ som kan rena ditt kranvatten så att det kan drickas direkt från kranen. Dessa köksblandare med hög kapacitet kan leverera flera liter vatten på kort tid, filtrera bort vanliga problemkemikalier som klor, bly, kvicksilver och till och med bekämpningsmedel och läkemedel.

Dricksvattendispensrar – Oavsett om det är filtrerat och kallt, eller redo för kakao eller te, kan dedikerade dricksvattendispensrar installeras vid diskbänken. De är dimensionerade för att passa i samma hål som en vanlig köksblandare skulle använda, men de är utformade för att hälla vatten i långsammare takt, mer lämpligt för att fylla drickkoppar. De finns vanligtvis som en del av ett filterpaket, och många inkluderar varmvattenberedare som lagrar och håller vatten vid en drickbar temperatur precis för te.

Hur du underhåller din köksblandare

För att din köksblandare ska fungera optimalt, eller bara för att den ska åldras väl, är ett minimalt underhåll nödvändigt. Detta kan också inkludera utförandet av små, enkla reparationer.

Rengör köksblandare

Kranens utsida bör rengöras med en mjuk svamp och vatten eller mild tvål för att bevara ytfinishen och plastkomponenterna. En mjuk trasa är perfekt för att bevara krom. Om ditt vatten är hårt, vilket innebär att det innehåller mycket kalcium, magnesium och andra upplösta mineraler, kan en kalkuppbyggnadsborttagare användas.

Underhåll av termostaten

Du måste regelbundet övervaka din termostatblandare genom att placera termostaten i kallvattenläget och låta lite vatten rinna för att använda temperatursonden.

Underhåll av munstycket

Silen måste avkalkas regelbundet genom att ta bort den och sedan kasta den i destillerad eller vanlig vit vinäger.

Byte av ventiler, keramiska huvuden och patroner

Små operationer kan utföras för att avhjälpa en fungerande mixer. Den vanligaste operationen är bytet av ventiler, som är gummiskivor placerade i slutet av ventilhuvudena. De kan förlora sin flexibilitet, bli igensatta med tiden och börja läcka. Men för bara några få kilo och 10 minuters pingling kan du lösa problemet. På en keramisk skivblandare måste huvudet bytas ut vid fel. Vid ett fel måste kassetten också bytas på en blandningsventil, förutsatt att motsvarande reservdel finns.

Lista över de bästa köksblandarna 2022

 • Bäst i test: Oras Optima 2734F
 • Populärast: HansGrohe Ecos
 • Premiumval: FM Mattsson Siljan
 • Billigast: Nordic Kakel Hera

Typer av köksblandare

Dra ner och dra ut köksblandare

En sprayfunktion gör det mycket lättare att skölja disk och rengöra diskbänken efter användning. Ett spruthuvud på kranens pip är inom närmare räckhåll än ett på diskbänken eller bänkskivan. Dra ned köksblandare har en välvd pip; utdragbara köksblandare har vanligtvis antingen en vertikal pip eller en som sträcker sig uppåt i en 45 graders vinkel. Fördelen med nedfällbara och utdragbara köksblandare är ergonomi. De flesta känner att de är lättare att använda. De flesta drar ned eller drar ut köksblandare ger dig möjlighet att växla från standardvattenflöde till spray med ett knapptryck. Dra ut kranrör tenderar att vara kortare än att dra ner köksblandare, en punkt att tänka på när du sätter ihop dina kökselement.

Väggmonterade köksblandare

Dessa köksblandare ger ett tydligt annorlunda utseende än köksblandare monterade på diskbänken eller sticker ut genom bänkskivan. VVS installeras inuti väggen innan kranen monteras. Väggmonterade köksblandare är särskilt populära med undermonterade handfat och bondgård / förklädeshandfat. De flesta är designade med två handtag, men några modeller med ett handtag ger dig ett alternativ. En attraktiv backsplash och väggmonterad blandare kan verkligen blända!

Enkelhåls köksblandare

Enhåliga köksblandare är kända för sin smidiga design och har varma och kalla anslutningar längst ner på pipen med ventilerna i kroppen. Enstaka handtagsstilar är vanligast, men tvåhandtagskranar med en hål finns också. Medan modern och modern design är vanligast hittar du också några traditionella utseende att tänka på.

Dubbelhåls köksblandare

Köksblandare som kräver separata hål för kall- och varmvattenledningarna är fortfarande den vanligaste typen med flest antal stilar och funktioner. Ett dubbelhål eller tvåhålsblandare är inte synonymt med en dubbelhandtagskran. Hål och handtag är separata frågor. En köksblandare med en hål kan ha två handtag; en köksblandare med dubbla hål kan bara ha en.

Broköksblandare

Denna köksblandare design kommer att tilltala vissa direkt medan de stänger av andra eftersom de har ett helt annat utseende än vad de flesta av oss är vana vid. De flesta brokranar är dubbla håls köksblandare, men tre hål krävs för vissa. I stället för att de heta och kalla linjerna kommer ihop i huset vid kranens botten eller under bänkskivan, ansluter de sig i en förhöjd längd som kallas bron. Pipen sträcker sig upp och / eller ut från bron. Den beskrivningen kan vara alltför komplicerad; ta en titt på en bryggkran, så förstår du namnet. Bridge köksblandare är ett favoritval för periodiska kök design.

Vattenfallskranar

Ett av de mer eleganta alternativen, vattenfallskranar gör att vatten kan kaskas ut ur pipen på ett unikt sätt. De flesta har en platt pip som skapar vattenfalleffekten och olika bredder ökar eller minskar utseendet. Vissa är utrustade med ett färg-LED-ljus som ger vattnet en tonad glöd när den rinner från kranen. Det finns inga hårda och snabba regler om vad som utgör en vattenfallsdesign. Vissa har pip som inte är mycket bredare än vanliga pip, medan andra är öppna och mer än 2,5 cm bred. Vattenfallskranar med en bred plattform högst upp på pipen där vatten rinner av med lite tryck är inte avsedda för köksanvändning.

Fristående köksblandare

Det här är en ganska smal nisch, eftersom de flesta husägare inte föredrar ett fristående handfat som sin primära diskbänk. Men om du har en förberedande diskbänk i ditt kök eller helt enkelt inte lagar mycket mat, kan ett handfat och en köksblandare vara ett alternativ.

Beröringsfria köksblandare

Dessa nyare krantyper innehåller sensorer för att aktivera vattenflödet. De kallas också sensorkranar eller handsfree-köksblandare. De med ett handtag kallas också dubbla kontrollkranar eftersom du kan använda sensorn eller handtaget för att aktivera dem. Vissa har rörelsesensorer på mer än en plats. Till exempel kan det finnas en ovanpå den välvda pipen, användbar för att aktivera kranen för att fylla en kruka. Den andra sensorn kan vara på piprisen för att aktiveras när du placerar händerna under pipen.

Sensorerna drivs av antingen batterier eller nätadapter. De flesta köksblandare har handtag som kan användas för att justera vattenflödet och temperaturen. När kranen stängs av sparas inställningen. En variation av handsfree-tillvägagångssättet finns i köksblandare som aktiveras med en köksblandare. Om händerna är smutsiga, knacka på pipen med handleden eller underarmen så kommer vattnet till det förinställda trycket och temperaturen. Dessa kallas beröringsblandare eller liknande.

Hur man byter ut sin gamla köksblandare

Att byta ut en köksblandare i ditt kök är ganska enkelt med lite planering. Innan du börjar, se till att du väljer rätt stil för din diskbänk. Du kommer behöva din nya köksblandare, instruktionsmanual, skiftnycklar, handtagsnyckel, bakre mutterboxnyckel, box nyckeluppsättning, justerbar tång, rengöringsduk, PTFE-tejp, tvättskål, handduk.

Ta bort dina befintliga köksblandare

Innan du monterar en ny köksblandare måste du först ta bort din gamla.

Stäng av vattnet

Innan du börjar, se till att du har stängt av vattentillförseln till kranarna. Rören eller de flexibla slangarna som levererar din köksblandare (er) ska ha isoleringsventiler monterade vid utgångarna. Dessa manövreras med antingen en tumspak eller ett spårskruvhuvud som kräver en skruvmejsel. Applicera en kvart varv för att stänga av vattnet. Vattnet är av när spaken eller slitsen är i rät vinkel mot röret.

Kör kranen när du isolerar för att se till att vattenflödet har stoppat. Om du inte har oberoende isoleringsventiler måste du stänga av vattentillförseln genom att stänga huvudkranen. Det kommer troligtvis också att finnas en ventil vid varmvattenförsörjningstanken. Kör kranarna, både varma och kalla, för att se till att allt vattenflöde har stoppat.

Förbered

Rensa allt under sinken för att ge dig tillräckligt med utrymme att arbeta. Lägg ner en handduk och ha en skål tillgänglig för att fånga kvarvarande vatten när du lossar röranslutningarna. Se till att du förstår installationsanvisningarna för kranbyte och att du har alla verktyg du behöver.

Koppla bort kranarna från elnätet

Nu när du har isolerat vattenförsörjningen kan du koppla bort kranarna. För vanliga vattenrörsanslutningar, lossa muttern där kranen förenar röret med en nyckel med öppen ände. Stöd kranen för att förhindra att den vrids samtidigt. Du kan behöva någon som hjälper till med detta om du inte når det. Förvänta dig att lite vatten kommer ut vid denna tidpunkt. Skruva loss muttern helt för att frigöra vattenanslutningen.

För flexibla slanganslutningar, lossa muttrarna där de ansluter till vattenledningsanslutningarna eller isoleringsventilerna om de är monterade. När du lossar, ta tag i anslutningen eller ventilen med en skiftnyckel eller justerbar tång (för att undvika för mycket belastning!). Det är en bra idé att skydda käftarna med rengöringsduken för att undvika repor. Muttrarna kan ha blivit täta med tiden. Skruva loss helt för att frigöra vattenanslutningarna.

Extrahera dina befintliga köksblandare

För att ta bort kranarna lossar du muttern som klämmer fast den på monteringsytan och griper i kranen för att stoppa den. Du kan behöva hjälp om du inte når den. De verktyg du behöver i det här skedet beror på stilen på kranen du tar bort. För individuella traditionella pelar- och bryggkombinationer som har en stor kvarhållningsmutter (normalt placerad med begränsad åtkomst) behöver du en dedikerad handtagsnyckel eller ryggnyckel i rätt storlek för att lossa den. Om muttern tas bort helt kan kranen tas bort. Se till att det inte finns några kvarvarande brickor med tätningar kvar.

För kombinationsblandare med enstaka block och köksblandare behöver du en öppen ände eller, i områden med begränsad åtkomst, en låsnyckel av lämplig storlek för att lossa fästmuttern på fästbulten. Återigen, genom att ta tag i kranen ovan och få någon att hjälpa om du behöver. Genom att ta bort muttern helt från tappen kan kranen tas bort komplett med sina flexibla slangar. Se till att inga tillhörande brickor eller tätningar lämnas hängande.

Var försiktig när du drar tillbaka slangändarna, särskilt på rostfria sänkor där vassa kanter kan räknas. När kranen har tagits bort ska du rensa bort eventuella rester eller föremål från de öppna röranslutningarna under diskbänken. Se till att din nya kombination eller blandare har nya slangar. Den borttagna kranen med slanganslutningar kan kasseras på ett noggrant sätt

Montering av ny köksblandare

Nu är du redo att montera din nya köksblandare och montera den i diskbänken.

Rengör monteringsytan för den nya kranen

När den gamla kranen har tagits bort är det troligt att det fortfarande finns rester från tätningarna eller packningarna där den befann sig. Rengör eller skrapa av dem försiktigt för att undvika att skada ytan.

Ny kranmontering

Se till att du förstår instruktionerna för den nya kranen innan du börjar. För enskilda pelar- och brokombinationer, applicera fyra eller fem varv med tätning av PTFE-tejp på nätanslutningens nedre gängor. Vik in medurs och titta under kranen. När den väl är förpackad, riv den från rullen så att den binder. Nu kan du passa den nya kranen!

Slangar är förmonterade på blandare. Om inte, skruva in slangarna försiktigt i kranbotten och dra endast åt för hand. Följ instruktionerna som medföljer kranen. Mata nätanslutningsändarna genom platshålet – var försiktig med de skarpa kanterna på rostfria sänkor och se till att tätningar, packningar, brickor och tappar är förmonterade och placerade enligt instruktionens steg. Få någon att hjälpa dig att hålla kranen i rätt läge på diskbänken och kontrollera en slutlig kontroll av att alla övre sidoförseglingar är korrekt monterade och inriktade.

Från under diskbänken, applicera eventuella packningar, brickor eller hållarplattor i rätt ordning under sidan och rikta in dem enligt instruktionsmanualen. Applicera fästmuttern för hand tills den är hårt åtdragen. Gör en sista kontroll av kraninriktningen och dra åt den ytterligare med det verktyg du använde tidigare. Se till att personen som håller kranen håller kranpositionen genom att ta tag i den. Detta kommer att stoppa varje rotation när du drar åt. Se till att tätningar, brickor och monteringsplattor förblir på plats. Dra inte åt kranen för hårt.

Återanslutning till elnätet

Nu måste du ansluta nätanslutningen. Detta kommer att vara den motsatta metoden för borttagningen. Se till att du alltid startar trådar för hand för att undvika risk för tvärtrådning. För köksblandare av typen pelare och broblandare är trådlängden standard med befintlig anslutningsinriktning säkerställd. När tråden har börjat, dra åt med rätt verktyg. Som en försiktighetsåtgärd får någon att stödja kranen för att försäkra att den inte vrids vid åtdragning. Se till att du inte drar åt för hårt.

Du behöver inte PTFE-tejp för blandare, eftersom slanganslutningarna redan har integrerade tätningar. Fingra åt anslutningsmuttrarna till anslutningarna till elnätet eller isoleringsventilerna om de är monterade. Slutligen, dra åt med rätt nyckel i rätt storlek och ta försiktigt tag i kontaktdonet eller ventilkroppen nedan med justerbara tänger för att undvika att röret överbelastas. Använd igen trasan över tångbackarna för att undvika repor. Dra inte åt för hårt.

Sätt i gång vattentillförseln

Se till att dina nya köksblandare är stängda. Öppna långsamt isolatorerna eller strömkranen och vattentankventilen. Kontrollera elanslutningarna under diskbänken för eventuella läckage. Om allt ser bra ut efter några minuter, öppna långsamt kranarna. Förvänta dig ett intermittent flöde till att börja med, särskilt om du stängde av vattnet vid huvudstoppkranen. Framgång – du har framgångsrikt monterat dina köksblandare! Se bara till att kolla in vattenanslutningarna för några tecken på läckage under de närmaste dagarna, för alla fall.

Olika sätt att installera en köksblandare

Du har säkert individuella krav när det gäller att bestämma hur din handfat ska integreras i köket. För att säkerställa att diskbänken är helt kompatibel med köksstilen och med dina bekvämlighetsrelaterade krav, har du i de flesta butiker valet mellan tre olika installationsvarianter, som alla har sina egna fördelar. Välj:

Ytmonterad installation

Diskbänken sätts in i en matchande utskärning uppifrån och limmas på plats. Ytmontering är lämplig för alla bänkskivmaterial och rekommenderas särskilt för trä eller laminat. Så att inget vatten kan komma åt den öppna klippkanten på bänkskivan. Ytmonterad installation är den konventionella installationstypen. Diskbänken sätts in ovanifrån i en utskärning i bänkskivan och förseglas med ett mycket tunt lager silikon.

Infälld installation

Detta kräver en helt exakt utskärning i panelen som smälter sömlöst med diskbänken. Fördelar: den sömlösa ytan ökar arbetsytan steglöst och är lätt att rengöra. Infälld installation är lämplig för fasta material som natursten eller kvarts. I denna typ av homogent material kan ett mycket litet urtag lätt fräsas, på vilket diskbänkens kant stöds specifikt, för att spola med bänkskivan. Vid infälld installation frestas stödet för skålkanten i bänkskivan efter att utskärningen för diskbänken har skärts noggrant.

Undermonterad installation

Diskbänken är monterad under utskärningen och är därför nästan osynlig. Detta gör köket mer rymligt och det är lättare att hålla bänkskivan ren. Torka bara av kvarvarande vätska eller smuts i diskbänken. Undermonterad installation är lämplig för vattenbeständiga bänkskivor, som kräver ett extra borrhål för köksblandaren. Eller välj en väggmonterad köksblandare för diskbänken. Vid undermontering installeras diskbänken på bänkskivan underifrån och förseglas. Utskärningen i panelen överensstämmer med diskbänkens inre mått.

Om diskbänken är placerad framför fönstret

I vissa kök är platsen för diskbänken planerad direkt framför fönstret. Vad händer om du vill öppna den för rengöring eller ventilation? I så fall behöver du en speciell köksblandare. Särskilt om diskbänken är utformad på en höjd som uppfyller ergonomiska krav, men lämnar mycket liten marginal upp till fönstrets höjd. Massor av köksblandare är idealiska för installation framför ett fönster. Kranen lutas helt enkelt för att öppna fönstret. Dess kropp kan lyftas rakt upp ur fixturen och placeras åt sidan. Detta är till och med möjligt med endast en hand. De flexibla, långa anslutningsslangarna ger bekvämt utrymme för detta.

Vanliga frågor om köksblandare

Vilka är mina alternativ när jag ska köpa en köksblandare?

Som du kan förvänta dig finns köksblandare i ett stort utbud av olika stilar. Det finns gott om snygga moderna mönster där ute plus massor av klassiskt inspirerade exempel också; men vissa har unika funktioner som de som anges nedan. Vridbara köksblandare: Dessa köksblandare har en pip som kan vridas antingen åt höger eller vänster, så att du kan flytta kranen ur vägen om du behöver bättre åtkomst till diskbänken. Dessa praktiska, snygga föremål har varit populära ett tag nu och passar alla kök.

Dra ut sprutkranar: För en praktisk beröring med dessa köksblandare kan du dra ut en utdragbar vattenspray, vilket är bra om du behöver tvätta och tillaga mat eller rikta vatten till ett specifikt föremål eller område som att fylla upp en hink med vatten till exempel . Dessa blir mer och mer populära och prisvärda. Monobloc-köksblandare: Om utrymme är ett problem, eller om din diskbänk bara har ett enda monteringshål, är en monobloc-mixer en bra idé eftersom de bara monteras med ett hål i stället för två separata hål, så kallade två kranhål. Köksblandare i brons och mässing: För ett fantastiskt traditionellt utseende erbjuder dessa köksblandare en perfekt tidlös estetik som ger ditt kök en verklig känsla av charm. De finns i många stilar inklusive monobloc och bridge mixers så att du täcks om du har ett kranhål eller två.

Är köksblandare enkla att installera?

Inte nödvändigtvis. De är bara rakt fram för att passa dig själv om du har tidigare erfarenhet av detta VVS-område. Om du inte är så säker på att försöka själv är det ett bättre alternativ att ringa en rörmokare eftersom det ger dig sinnesro att installationen är korrekt.

Är vattentrycket viktigt?

Mängden vattentryck som ditt VVS-system producerar är mycket viktigt. Om trycket inte är rätt för din valda köksblandare kan den inte fungera korrekt. För att kontrollera ditt vattentryck måste du mäta det med en manometer.

Vad är en termostatblandare?

Installationen av en termostatisk blandningsventil i köket är inte särskilt utbredd eftersom vattenbehovet är varierat (kallt vatten och varmt vatten), en konventionell blandare bör vara tillräcklig. Leta efter en blandare med en brännande ring. Termostatblandare installeras i badrum och närmare bestämt i duschar och badkar – de är vanligtvis listade på köksblandare i badrummet. Vissa termostatblandare har dock en pip och deras konfiguration gör att de också kan installeras över ett handfat.

Med en termostatblandare kan du reglera temperaturen enligt användarens vilja genom att leka med flödet av kallt vatten och varmt vatten. Det är å ena sidan väldigt praktiskt men också väldigt säkert. En termostatblandare har två handtag, en första där temperaturen justeras exakt, handtaget är graderat i grader Celsius. En andra, som används dagligen och öppnar vattnet, ger flödet. Den främsta fördelen med en termostatblandare är att temperaturen på utloppsvattnet alltid är vid önskad temperatur.

Genom att begränsa temperaturen förhindrar den termostatiska blandningsventilen brännskador och i synnerhet på gamla sanitära installationer där medlen för att producera varmvatten (pannor, varmvattenberedare etc.) inte är utrustade med anordningar för att begränsa temperaturen vid utloppet. Av denna anledning rekommenderas den termostatiska blandningsventilen för barn och äldre.

Hur fungerar kranens munstycke?

Vattnet kommer ut ur kranen genom ett munstycke som fungerar som luftare. Sikten är den komponent som inkorporerar luft i vatten och kanaliserar flödet genom att undertrycka dess yttre utsprång. Man måste vara noga med att demontera och byta ut munstycket på kranen. Det finns två huvudorsaker till detta:

Munstycket filtrerar vattnet och täpps igen med tiden. Det är därför nödvändigt att kunna ta bort det för att rengöra det regelbundet. Man kan justera munstycket för att minska flödet vid kranens utlopp genom att inkorporera mer eller mindre luft. Det är ett smart och ekonomiskt sätt att minska din vattenförbrukning utan att känna att kranen saknas. Det är bra för miljön, bra för plånboken och det görs på fem minuter.

Varför välja en köksblandare med handdusch?

Det finns många köksblandare utrustade med handduschar, även kända som sprayhuvuden. Dessa underlättar sköljningen av grönsaker eller rätter eftersom du kan rikta och flytta strålen efter behag. Att fylla en container blir en bris. Vissa sprayhuvuden gör att du kan ändra typ av stråle beroende på vilket arbete du utför. Du kan ha en normal stråle till en regnstråle – mycket effektivare för sköljning. Det finns två typer: inbyggd dusch och inverterad gåshalsdusch.

Handdusch

De inbyggda duschar har en slang som passar in i köksblandaren. Ventilerna är kompakta och diskreta, men var försiktig med att reservera en passage för slangen under diskbänken. Dessa duschmunstycken kallas också utdragbara duschmunstycken.

Duschhuvud med gåshals

Gåshalsade duschmunstycken styrs av en fjäder, de är praktiska och mycket estetiskt tilltalande.

Hur väljer man rätt stil för sig själv?

Estetiska kriterier är subjektiva. Var medveten om att det finns alla stilar, från retro till samtida, som går igenom de klassiska och rena linjerna i en designkranar. Du kan spela på material och form – även köksblandare med fyrkantiga pipar. De flesta köksblandare har krom, blank eller satin yta. Det finns emellertid ytbehandlingar i borstat rostfritt stål, nykterare eller till och med koppar eller mässing för att ge ett mer rustikt utseende. Sällsynt kan vissa köksblandare ha en färgbeläggning för att ge bänkskivan en boost i moderna och färgglada kök.

Varför välja en infraröd köksblandare?

Den infraröda sensorn känner av händernas rörelser under munstycket och slår på vattnet så snart du passerar dem framför det. Ta bort händerna från strålen och kranen stängs av automatiskt. Hygien är oklanderlig. På energisidan drivs sensorn av ett batteri eller elnät för infraröda köksblandare avsedda för mer vanlig användning. Infraröda ventiler är mycket effektiva för att minska vattenförbrukningen. Installation av en infraröd köksblandare i köket är sällsynt, de installeras oftare ovanför ett handfat.

Ska man välja en köksblandare med dubbla handtag eller ett handtag?

Blandare kan ha enkla eller dubbla handtag. Enhandtagskranen har ett handtag för att blanda vattenflödet och temperaturen, medan en dubbelhandtagskran använder två handtag för att utföra samma uppgift. Blandare kan också levereras med en handdusch, för ökad komfort. Detta är mycket praktiskt för diskning och sköljning av grönsaker. Det är perfekt att välja en blandare med en blandningsventil som har hög precision för att spara vatten. Här är en jämförelse av de två typerna av blandare, så att du kan se fördelarna och nackdelarna med var och en:

Blandare med en handtag

Eftersom det bara har ett handtag är det praktiskt och enkelt att använda. Installationen går snabbt och blandning av önskad temperatur och vattenflöde är lätt. Efter många användningar tenderar en köksblandare med en hand att läcka snabbare än en köksblandare med dubbla handtag. De är moderna i stil och kan se bra ut i moderna kök.

Blandare med dubbla handtag

Med två handtag – ett för varmt, ett för kallt – måste du balansera mellan de två för att få önskad temperatur, vilket gör det mindre praktiskt jämfört med enhandtagskranen. Installationen kan ta mer tid men det går att göra på egen hand. På designsidan är de mer av en klassisk stil och många kommersiella kök använder denna typ av blandare.

Vilket material är bäst för en köksblandare?

Materialet i din köksblandare är viktigt eftersom det kommer att avgöra dess livslängd och hållbarhet. Medan många köksblandare är gjorda av keramik, plast, glas eller kompositmaterial är hållbara metaller som polerad krom, brons och satin nickel de mest populära.

Krom är det enklaste att rengöra och finns i många kommersiella kök. Det är lite dyrt men väl värt det höga priset för dess hållbarhet. Nickelköksblandare kan ha olika ytor som borstat, rostfritt eller satin. Det är ett tufft material men kräver regelbunden rengöring eftersom det är benäget för vattenfläckar och fingeravtryck. Bronsköksblandare har en brunaktig ton och finns i traditionella hemmakök med rustik karaktär. Om du vill ha köksblandare i brons i ditt kök och du har en liten budget, kan du överväga att få en brons köksblandare med en epoxibeläggningsyta eftersom det är billigare.

Hur påverkar pipform och antal samt storlek på hålen vattenflödet?

För att välja formen på din köksblandare måste du överväga formen på din handfat och ditt kök som helhet. Köksblandare är byggda med ett, två, tre eller fyra hål och det är bra att känna till hålens storlek såväl som vattentryckssystemet i ditt kök för att säkerställa en korrekt fungerande köksblandare. För att välja rätt storlek på kranen, mät området där det ska placeras och välj sedan en köksblandare med motsvarande piphöjd och räckvidd, gjord av det material du föredrar.

Vattentrycket är viktigt att kontrollera innan du köper en köksblandare eftersom många köksblandare kräver ett minimitryck på 0,1 bar. Om du har ett lågtrycksvattensystem i ditt kök finns det ekonomiskt sunda köksblandare som kan reglera flödet av lågtrycksvatten. En köksblandare har en bas med en pip på. Beroende på diskbänken och användarens behov finns det olika typer av pipar som kan väljas. Välj en lång pip som täcker hela ytan om din diskbänk är bred och en hög pip om din diskbänk är grund så att du kan rengöra mycket disk eller mat i diskbänken. Om du har ett fönster eller bar bak diskbänken, välj en låg pip så att du kan öppna fönstret eller se över din köksblandare till baren.

Hur installerar man en köksblandare?

Att uppgradera din köksblandare är ett prisvärt sätt att förbättra bekvämligheten och funktionaliteten i ditt kök. Beroende på antalet hål och stilen på din diskbänk varierar processen, men är fortfarande ganska enkel. Den här guiden visar dig hur du tar bort eller hur du byter en diskbänk och ger dig steg-för-steg-instruktioner om hur du installerar en enhandtagskran, inte en dubbelhandtagskran, så att ditt kök kan vara tillbaka och kör på nolltid.

Förbered för installation – Innan du installerar en ny köksblandare, se till att gå under diskbänken och kontrollera hur många hål din befintliga diskbänk använder. Även om en enhålsblandare kan fungera i en tvålhåls diskbänk, gäller inte samma sak för en köksblandare med två eller tre hål i en diskbänk med en hål. Eftersom mycket av jobbet kommer att göras på ryggen kommer en kudde att göra arbetet lättare att bära. Att ha en ficklampa till hands kan också vara till hjälp, tillsammans med en grund panna och ett par gamla handdukar som står för att fånga upp vatten. Du bör använda skyddsglasögon för att skydda dina ögon från fallande skräp.

Rensa bort alla produkter och förnödenheter under diskbänken. Om du har ett eluttag under diskbänken, stäng av strömmen till den innan du tar bort den gamla kranen. Jag visar dig hur du installerar en enhandtagskran för första gången samt hur du installerar en tvåhandtagskran. Vi börjar med enhandskranen.

Stäng av vattnet vid tillförselventilerna – Gå in under skåpet och stäng av varm- och kallvattenventilerna genom att vrida dem medurs. Om du inte redan har installerade stoppventiler måste du stänga av vattnet till hela huset. Om du har svårt kan du försöka använda en trasa eller en tång för att förbättra ditt grepp. När vattnet är avstängt, öppna kranhandtagen för att avlasta tryck i ledningarna.

Koppla bort vattentillförseln – För att ta bort den gamla kranen måste du först gå under diskbänken och koppla bort matningsledningarna som går från kranen ner till de varma och kalla ventilerna. Varje matningsledning är ansluten till motsvarande ventil med en gängad mutter. Använd en justerbar skiftnyckel för att ta bort varje mutter genom att vrida den moturs. Se till att du stabiliserar vattenledningen medan du lossar matningsledningarna för att förhindra att anslutningarna bakom skåpen äventyras.

När du har kopplat bort vattenledningen på ena sidan upprepar du processen för den andra sidan. Om ventilen droppar även om handtaget är helt avstängt betyder det att du har en defekt ventil. Du måste stänga av vattnet till hela huset för att byta ut det.

Ta bort krananslutningar – Du måste ta ut de gamla anslutningsledningarna till din köksblandare innan du kan ta bort den. På en köksblandare med två handtag är de två vattenledningarna anslutna direkt till de varma och kalla ventilerna. Eftersom monteringsmuttrarna som säkrar kranen installeras först måste du skruva loss matarledningsanslutningarna innan du kan ta bort dem. För en enstaka köksblandare kommer alla dina vattenanslutningar att ingå i pipenheten, eftersom det inte finns några varma och kalla handtag. På köksblandare som denna där försörjningslinjerna är inbyggda görs monteringshårdvara för att glida direkt över linjerna.

En av svårigheterna med att ta ut den gamla kranen är att nå upp i detta trånga utrymme och få tillräckligt med hävstång för att ta bort anslutningarna. Det finns ett par verktyg som gör det här jobbet enklare:

En basskiftnyckel innehåller ett spärrhuvud med tänder som är utformade för att gripa svåråtkomliga fästmuttrar bakom diskbänken. Handtaget svänger 90 grader så att du kan vända det underifrån. När du har skruvat loss muttrarna som ansluter matningsledningarna till de varma och kalla ventilerna, ska du ta bort muttern som förbinder avledaren till sprutslangen genom bassängnyckeln. Om du är säker på att du inte kommer att använda den gamla kranen igen, kan du klippa linjen med en rör- eller slangskärare. När du har kopplat bort alla vattenledningar under diskbänken är du redo att ta bort monteringshårdvaran.

Ta bort den gamla kranen – Om några muttrar eller monteringsutrustning är rostiga eller svåra att ta bort, använd en penetrerande olja som PB Blaster för att lossa. Ge det tid att suga in. Du kan behöva mer än en applikation. Den gamla kranen kommer att anslutas till undersidan av skåpet med någon typ av monteringsutrustning. En köksblandare med ett handtag kommer vanligtvis att ha monteringshårdvaran ansluten till ett enda skaft som innehåller de varma och kalla ledningarna.

För en köksblandare med två handtag, finns fästena vanligtvis på de varma och kalla ventilkropparna. Du måste ta bort all monteringshårdvara för att ta bort kranen. När monteringshårdvaran är borttagen ska kranen lyfta ut. Du kan behöva utöva tryck för att bryta eventuell tätning. När du är klar rengör du området runt diskbänken med ett godkänt rengöringsmedel innan du installerar din nya köksblandare.

Installera ny köksblandare – För det här projektet installerar vi en köksblandare med enstaka handtag med en låsplatta. Vattentillförselledningarna är inbyggda direkt i kranen, och den har också en avledare som ansluts till en sidospruta. Se tillverkarens instruktioner för korrekt montering av din nya köksblandare. Om du gör en hålinstallation kommer du inte att använda låsplattan. Det bör finnas separata komponenter som levereras med din köksblandare om du planerar att använda den här konfigurationen. Men om du har en trehålsinstallation behövs skjutskyddet för att täcka över de två yttre hålen. Det bör också ha en packning för att täta gapet mellan garderoben och bänkskivan.

En köksblandare med ett enda handtag har varma och kalla ventiler som ingår i pipenheten. I många fall kommer det också att finnas inbyggda flexibla försörjningslinjer. Vissa krantyper har toppmoderna försörjningsledningar som kallas PEX-slangar redan installerade som en del av kranens heta och kalla ventiler. På andra köksblandare har de varma och kalla ventilerna en gängad mutter och du måste fästa dina egna flexibla matningsledningar. Detta är vanligtvis en 2 cm manlig anslutning som kommer ut ur kranen. Se till att du använder Teflon-tejp på trådarna innan du installerar. För din köksblandare med enhandtag kommer de inbyggda försörjningsledningarna att vara märkta som varma och kalla, och du måste ansluta dessa till motsvarande vattenförsörjningsventiler.

Montera varma och kalla ventiler – För köksblandare med ett handtag ansluts monteringshårdvaran vanligtvis till skaftet under däcket. Enheten har en bricka som går mot bänkskivan och en monteringsmutter med tre fästskruvar som dras åt mot den. Andra köksblandare har olika monteringshårdvara, och vissa tillverkare kan ha ytterligare hårdvara för tunna däck. Placera packningen på undersidan av gaffelplattan, skjut den över matningsledningarna och på skaftet på kranen och placera den på monteringsytan. Skruva fast muttern hela vägen under diskbänken tills den är 2 cm under ytan. Dra sedan åt monteringsskruvarna jämnt tills kranenheten är tät mot skåpets undersida. Innan du drar åt allt, låt någon hjälpa dig att se till att kranen är ordnad ordentligt bakom diskbänken.

Anslut vatten, slå på och spola ledningar – Anslut nu var och en av matningsledningarna till motsvarande vattenförsörjningsventil. Detta är vanligtvis en 2 cm passform i de flesta hem. Vik in gängorna på varje ventil med en remsa av teflontape och lind den igen medurs runt gängorna. Skruva fast varje mutter för hand och dra åt den med en skiftnyckel. Se till att du håller fast röret för vattentillförselventilen som går in i väggen så att du inte skadar några anslutningar. När vattenförsörjningsledningarna är anslutna slår du på vattnet igen vid varma och kalla ventiler.

Testa hur din köksblandare och spruta fungerar. Kontrollera sedan noga för att se till att det inte finns några läckor. Om du upptäcker ett litet dropp, använd en skiftnyckel för att dra åt anslutningarna tills läckaget stannar, men dra inte åt för hårt. När du har installerat din nya köksblandare är det en bra idé att spola ut den för att ta bort eventuellt skräp som kan ha samlats i ledningarna. Skruva av luftaren från kranens axel. Det kan finnas ett verktyg för detta som kommer med din köksblandare, eller så kan du göra det för hand. När luftaren är borttagen, vrid handtaget på full sprängning och låt det gå i ungefär en minut. Stäng sedan av vattnet och byt ut luftaren.

Snabbtips för installation av en köksblandare: Antalet och placeringen av hålen i bänkskivan eller drop-in diskbänken kommer att avgöra vilken typ av köksblandare du kan sätta i. Du kan ha var som helst från ett till fyra hål. Det fjärde hålet används vanligtvis för en spruta eller tvålutmatare Avståndet mellan hålen kallas spridningen och du kan bestämma din spridning genom att mäta mellan mitten av de tre huvudhålen. En 20 cm spridning på mitten är den vanligaste och är nödvändig för att passa de flesta köksblandare. En köksblandare med centret är vilken som helst där handtagen och pipen är en del av en enda enhet. Ett centralt set med två handtag har separata varma och kalla handtag som är anslutna till basen. Dessa passar in i de yttre hålen.

En köksblandare med enstaka handtag har handtaget anslutet direkt till pipen. Du kan antingen montera den direkt på bänkskivan för installation med en hål eller använda en lucka (även kallad däckplatta) som täcker de två yttre hålen. Ett annat alternativ är en utbredd köksblandare, där handtagen och kranen är separata enskilda enheter. Dessa kan installeras med valfri spridning. När du byter en köksblandare, överväga om du vill ha olika funktioner, till exempel en neddragbar köksblandare, som kan hjälpa till att rengöra både diskbänken och disken.

Hur kan du spara vatten och energi med din köksblandare?

Att vara uppmärksam på vattenflödet från din köksblandare hjälper dig att spara vatten. Rätt försiktighet bör vidtas för att förhindra läckage från köksblandare genom att fixa läckor så snart som möjligt och inte lämna köksblandare när de inte används. Nedan finns fler sätt att spara vatten och energi med din köksblandare:

Kontrollera tätningarna och ventilerna för att säkerställa att de fungerar ordentligt för att undvika läckage som kan leda till vattenavfall. Reglera användningen av vattentemperaturen för att spara energi. Om du har en köksblandare med dubbla handtag, försök att använda ett handtag i taget, detta underlättar både vatten- och energibesparing. Få ett nytt kranmunstycke i stället för att köpa ett helt nytt köksblandare. Om du vill byta ut ditt gamla köksblandare för att spara vatten och energi kan du byta ut det gamla kranmunstycket i stället för att få ett helt nytt köksblandare. Skaffa ett vattenbesparande munstycke, även kallat perlator. Denna typ av munstycke blandar luft i vattenstrålen även vid låga flöden och sparar vatten.

Använd nya resurseffektiva köksblandare. Den senaste tekniken för att spåra vattenanvändning och livslängden för de senaste filtren kan hjälpa till att spara vatten och energi effektivt. Några av de senaste tekniska funktionerna för köksblandare är infraröda blandare som får vattnet att rinna bara när det upptäcks handrörelse. Skaffa en termostatisk blandningsventil. Det genomsnittliga flödet av vatten från köksblandaren är 12 liter per minut och för att minska denna mängd kan du installera en termostatisk blandningsventil så att du kan få din ideala vattentemperatur snabbare än med en traditionell blandare eftersom det minskar mängden kall vatten rinner.

Vilka nya trender finns bland köksblandare?

Modern teknisk utveckling har till exempel skapat köksblandare med sensorer för aktivering av handsfree. Här är några av de senaste trenderna för köksblandare:

Sensorbaserad fjärranvändning med hjälp av en app installerad på din bärbara dator eller mobiltelefon. Förbättrade beröringssensorer som reglerar vattenflöde och temperatur samtidigt. Samtida silhuetter och nya finish, som borstat mässing och rosaguld. Tillverkare som Kohler erbjuder nu sina köksblandare med nya ytor som förhindrar repor och fläckar, skapade genom en fysisk ångavlagringsprocess. Köksblandare med avancerade multifunktioner, inklusive unika sprayer som strålar bort envisa röror eller köksblandare som roterar 360 grader och växlar mellan full och nålspray som enkelt dockar med magnetisk dockning.

Hur fungerar en köksblandare?

En köksblandare ansluts till varm- och kallvattennätet med två inlopp tack vare anslutning av slangar efter lämpliga mått och gängade skruvar – vanligtvis med hankontakt på 8 x 13 mm köksblandare och en längd på 200 mm. Dessa två nätverk, placerade i kranens kropp, arbetar för att kontrollera flödet som kallas antingen en blandare eller en blandare enligt tekniken. Därefter blandas kallt och varmt vatten för att uppnå önskad temperatur och flöde.

Vilka är de vanligaste typerna av ytbehandlingar?

Svart

Svarta köksblandare växer i popularitet och när de kombineras med andra mörka funktioner kan de skapa en dramatisk effekt. Denna nyans visar också färre märken som gör att ett rum verkar renare längre.

Vit

Vita inredningar kan göra att rummet känns ljust och gör dem bra för områden med lite naturligt ljus. Tack vare sin diskreta nyans kan de också användas för att framhäva minimal design.

Krom

Silvertonen och den högreflekterande ytan i krom är mångsidig och kan kombineras med många stilar. Det kompletterar också många andra beslag som skapar ett sammanhängande utseende i ett utrymme.

Borstad

Borstad yta har ett dämpat utseende och är ett utmärkt sätt att skapa ett subtilt utseende. När det är parat med andra texturer eller mönster kan det också användas för att skapa en elegant, lagereffekt.

Matt

Subtila och raffinerade, matta mönster kan användas för att lägga till texturvariation i ett utrymme. Ofta läggs till för att mjuka mörkare nyanser, kommer denna finish också att visa färre märken från vatten och fingeravtryck.

Polerad

Den blanka ytan på polerade armaturer är ett populärt val bland husägare eftersom de är inbjudande, lätta att hålla rena och är en stil som ofta finns i professionella cateringställen.

Vilka är de olika typerna av köksblandare?

Två-köksblandare mixer

Denna mixer är den äldsta tekniken där kranen har ett handtag för kallt vatten och ett handtag för varmt vatten. Flödet av varmt och kallt vatten måste justeras separat för att uppnå önskat flöde och temperatur – en mödosam och oekonomisk operation. Blandarna kan utrustas med två typer av huvuden: musslor och keramiska huvuden.

Ventilhuvud

Ventilhuvuden har i sina ändar en gummitätning som kallas en ventil. Denna ventiltätning säkerställer vattentäthet och bör bytas ut när den bärs. Den är full eller genomborrad i mitten enligt huvudet.

Keramiskt huvud

Med ett kvartsvarv är de keramiska huvuden bekvämare och mer exakta och har mycket längre livslängd. Å andra sidan är de mindre funktionella när de bärs.

1-grepps blandare

Dessa blandare är nyare och mer praktiska. De används för att justera flöde och temperatur med en hand. Spaken justerar flödet från botten till toppen och temperaturen från vänster till höger. Det är därför möjligt att hålla temperaturregleringen inställd på en viss temperatur även när kranen är av. Vissa blandningsventiler är utrustade med en flödesbegränsare och till och med ett antiskoldsystem för att undvika skador. Keramiska patroner är utformade för regelbunden användning och har därför en lång livslängd.

Är köksblandare i mässing svåra att underhålla?

Inte alls. Det finns faktiskt ett ganska överraskande sätt att få dem att se i toppform: att använda ketchup! Åh ja, den ödmjuka sprutningen av tomatsås gör så mycket mer än att få dina hamburgare att smaka bättre, eftersom citronsyran i den fungerar som ett icke-slipande men ändå effektivt rengöringsmedel när det appliceras på mässingskranar. Gnid bara en liten mängd ketchup i kranens kropp och torka av den igen med en ny trasa för en strålande finish.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top