Bästa köksblandaren 2023 – Test av olika köksblandare

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bra alternativ

FM Matsson 9000E

MORA One Miniprofi

FM Matsson 30300610

Gustavberg Atlantic

Klicka här för att se fler köksblandare.

En köksblandare är något som man inte klarar sig utan i ett kök. Köksblandare är dels till för att du ska kunna få rätt temperatur på vattnet och dels till för att du ska kunna ställa in vattenstrålen till rätt styrka. Om du är utan en köksblandare i köket är du därmed också utan vatten, så se till att hitta en som passar ditt kök nu.

När du står i valet att köpa en köksblandare finns det olika huvudaspekter som är viktiga att tänka på. Först och främst ska du välja en blandare i rätt storlek. Det andra att ha i åtanke är vilken stil så att den passar in i ditt kök och för det tredje kan det vara bra att veta vilka olika funktioner man är ute efter.

Nedan finner du några köksblandare med olika funktioner och stilar som fyller de flesta behoven som en köksblandare ska. Allt från den populäraste till premium- och budgetvarianten. Notera att det är viktigt att köksblandaren passar in både fysiskt, men även utseendemässigt med diskbänken och kommoden

1. Bäst i test – FM Matsson 9000E

FM Matsson 9000E köksblandare

När vi testade FM Mattsson 9000E II blev vi imponerade av dess miljövänliga funktioner. Dess EcoSafe®-blandare och inbyggda flödesbegränsning bidrog till att minska vattenförbrukningen, vilket vi fann vara ett ansvarsfullt och kostnadseffektivt drag.

Specifikationer
Mjukstängande:Ja
Flödesbegränsning:Inbyggd
Diskmaskinsavstängning:Ja
Höjd:384 mm
Piplängd:233 mm

Under vårt test blev vi även nöjda med den inbyggda keramiska avstängningen för disk- och tvättmaskin, vilket gjorde det möjligt för oss att enkelt stänga av vattenförsörjningen till dessa apparater vid behov.

Vi fann att blandaren hade en mjuk och smidig stängningsmekanism som ger en lyxig känsla. Pipens höjd och möjlighet att svänga var också mycket praktiskt, särskilt när vi behövde fylla större kärl.

Vi uppskattade kromfinishen som gav blandaren ett elegant utseende. Något vi funderade över var att det inte fanns någon utdragbar duschfunktion, vilket kan vara användbart för vissa användare. Installationen var enkel och monteringsanvisningarna var klara.

Under långtidstestet observerade vi att kvaliteten på FM Mattsson 9000E II höll sig stabil. Den kändes lika robust och funktionell efter intensiv användning. En liten nackdel var dock att vi kände att temperaturspärren kunde vara lite mer intuitiv att justera.

Fördelar

 • Eco-vänlig
 • Snygg design
 • Mjuk stängning
 • Diskmaskinsavstängning

Nackdelar

 • Temperaturspärr kan vara krånglig

2. Bäst premiumval – MORA One Miniprofi

MORA One Miniprofi köksblandare

När vi testade MORA One Miniprofi köksblandare blev vi genast fängslade av dess dubbla strålfunktion. Med ett 2-stråligt munstycke som erbjöd både normal och sköljstråle, fann vi att det var oerhört användbart vid diskning av olika sorters kärl och matlagningsredskap.

Specifikationer
Munstycke:2-stråligt
Diskmaskinsavstängning:Ja
Mjukstängning:Ja
Höjd:480 mm
Piplängd:250 mm

Dessutom imponerade den höga svängbara pipen på oss, vilket gjorde det lätt att fylla stora grytor. Även här noterade vi blandarens miljövänliga aspekter med Eco-energi- och vattenbesparande strålsamlare.

MORA One Miniprofi’s mjukstängning med keramisk tätning gav en smidig och tillfredsställande känsla vid användning.

Vi blev också nöjda med blandarens diskmaskinsavstängning, vilket innebär att du enkelt kan stänga av vattentillförseln till diskmaskinen när den inte används. Den svarta finishen tillförde en modern och elegant touch till köksmiljön.

Under våra långtidstester märkte vi att MORA One Miniprofi behöll sin prestanda och kvalitet även efter intensiv användning. Vi kunde dock inte låta bli att fundera över att det saknades en utdragbar duschfunktion, vilket hade varit ett välkommet tillskott.

Fördelar

 • Flexibel strålfunktion
 • Mjuk stängning
 • Diskmaskinsavstängning
 • Elegant design

Nackdelar

3. Bäst budgetval – FM Matsson 30300610

FM Matsson 30300610 köksblandare

FM Mattsson 30300610 fångade vår uppmärksamhet med dess klassiska tvåhandsgrepp design när vi utförde våra tester.

Specifikationer
Tvåhandsgrepp:Ja
Pip:Svängbar
Höjd:65 mm
Material:Mässing
Montering:Vägg

Denna väggmonterade köksblandare ger ett tidlöst uttryck som påminner om traditionella kök, vilket kan vara attraktivt för dem som söker en vintage touch. Vi uppskattade hur den överliggande, svängbara pipen, med ett utsprång på 290 mm från väggen, gjorde det lätt att fylla stora kärl och grytor.

De två greppen ger användaren möjlighet att justera både temperatur och vattenflöde med precision. Dock märkte vi under vår långtidstestning att det kräver lite mer ansträngning jämfört med enkelhandsgrepp.

Kvaliteten på materialen var imponerande, med kromfinish och mässingskonstruktion som garanterar lång livslängd.

En aspekt som vi tyckte saknades var en utdragbar duschfunktion, vilket skulle ha ökat mångsidigheten. Även om denna modell kanske inte har de allra senaste funktionerna, uppfyller den grundläggande behov och ger ett estetiskt tilltalande utseende, särskilt för dem som föredrar en mer traditionell stil.

Fördelar

 • Tidlös design
 • Kvalitetsmaterial
 • Precision i justeringar
 • Lätt att fylla stora kärl

Nackdelar

 • Ingen utdragbar dusch
 • Kräver mer ansträngning jämfört med enkelhandsgrepp

4. Bra alternativ – Gustavberg Atlantic

Gustavberg Atlantic köksblandare

Gustavsberg Atlantic är en köksblandare som imponerade på oss med sin smidiga diskmaskinsavstängning under vår testprocess. Den keramiska tätningen tillsammans med en hög och svängbar utloppspip visade sig vara mycket användbar, särskilt när det gällde rengöring av större kastruller och grytor.

Specifikationer
Diskmaskinsavstängning:Ja
Svängbar pip:Ja, 110°
Höjd:330 mm
Material:Mässing
Keramisk tätning:Ja

Dessutom uppskattade vi det breda utsprånget på 212 mm, vilket gav oss gott om utrymme att arbeta med under pipen.

En annan funktion som vi fann särskilt imponerande var “Soft Move”, som möjliggör mjuk och precis manövrering av kranen. Detta, kombinerat med spaken som har en tydlig färgmarkering för varmt och kallt vatten, gör att användaren lätt kan justera vattentemperaturen.

Materialvalet av mässing, med en kromfinish, kändes mycket robust och slitstarkt. Dock märkte vi att även om blandaren är designad för att underlätta rengöring av stora kärl, kan den höga designen vara lite skrymmande för mindre diskbänkar.

I allmänhet, om du söker en högkvalitativ köksblandare med funktioner som diskmaskinsavstängning och precis manövrering, är Gustavsberg Atlantic GB41205098 ett starkt alternativ att överväga.

Fördelar

 • Smidig diskmaskinsavstängning
 • Hög och svängbar pip
 • Precis manövrering
 • Robust material

Nackdelar

 • Kan vara skrymmande för mindre diskbänkar

5. Modern – ADORA Fidelis ECO

ADORA Fidelis ECO köksblandare

I vårt test av Adora Fidelis ECO köksblandare fann vi att dess eleganta design med en hög svängbar L-pip samt enkelgrepp var något som verkligen stack ut.

Specifikationer
Enkelgrepp:Ja
Höjd:332 mm
Installation:Enkel
Ytbehandling:Förkromad
VA-godkänd:Ja

Den keramiska insatsen på 35 mm och piputsprånget på 197,5 mm erbjöd en bra kombination av funktionalitet och stil. Blandarens förkromade ytbehandling gav ett lyxigt intryck och passade väl in i de flesta moderna kök.

Under installationen uppskattade vi att Adora Fidelis ECO inkluderade mjuka, metallomspunna PEX-anslutningsslangar och en tydlig monteringsanvisning, vilket gjorde installationsprocessen smidig och snabb.

Vi noterade dock att den här modellen inte har en omkoppling eller stoppventil för diskmaskin, vilket kan vara en nackdel för vissa användare.

En annan aspekt vi uppskattade var att blandaren är VA-godkänd, vilket ger extra försäkran om produktens kvalitet och säkerhet.

På det hela taget ger Adora Fidelis ECO en balans mellan elegant design och praktisk funktionalitet, även om avsaknaden av diskmaskinsavstängning kan vara en begränsning för vissa.

Fördelar

 • Elegant design
 • Smidig installation
 • VA-godkänd
 • Hög svängbar L-pip

Nackdelar

 • Ingen diskmaskinsavstängning

6. Svart design – Gustavberg Epic

Gustavberg Epic köksblandare

I vårt noggranna test av köksblandaren Gustavsberg Epic blev vi imponerade av dess vatten- och energieffektivisering. Med Eco-flow-funktionen kunde vi se en märkbar minskning av vattenanvändningen utan att kompromissa med prestanda. Detta gör Gustavsberg Epic till ett utmärkt val för miljömedvetna konsumenter.

Specifikationer
Eco-flow:Ja
Maxtemperatur:Justerbar
Livslängd:Lång
Material:Mässing
Maskinavstängning:Ja

Blandaren har en svängbar utloppspip med 110° rörelse, vilket möjliggör smidig hantering vid diskning eller matlagning. Keramisk tätning bidrar till droppsäkring och ökad livslängd, vilket minskar risken för läckage över tid.

Spaken har tydlig färgmarkering för varmt och kallt vatten, vilket vi fann vara mycket användarvänligt. Dessutom har blandaren en justerbar maxtemperatur som ökar skållningsskyddet, vilket är särskilt värdefullt i hushåll med barn.

En annan stor fördel med Gustavsberg Epic är att den har maskinavstängning, vilket ger möjlighet att stänga av vattenförsörjningen till en diskmaskin vid behov.

På nackdelsidan noterade vi att blandarens accentfärg (svart) kanske inte passar alla köksestetik.

Sammantaget är Gustavsberg Epic en högpresterande och miljövänlig blandare med ett antal användbara funktioner. Den passar särskilt bra för dem som vill spara vatten och energi samtidigt som de har en elegant och funktionell köksblandare.

Fördelar

 • Vatten- och energieffektiv
 • Justerbar maxtemperatur
 • Maskinavstängning
 • Lång livslängd

Nackdelar

 • Accentfärgen kanske inte passar alla

7. Kompakt – Adora Imperia

Adora Imperia köksblandare

Efter att ha testat Adora Imperia tvättställsblandare måste vi säga att designen är vad som verkligen sticker ut med denna produkt. Den borstade ytbehandlingen kombinerat med krom- och borstat stål ger ett elegant och modernt intryck, vilket gör att blandaren smälter in väl i de flesta badrumsstilar.

Specifikationer
Keramisk insats:35 mm
Höjd:180 mm
Bottenventil:Pop-up
Design:Elegant
Ytbehandling:Borstat stål

Adora Imperia är utrustad med en 35 mm keramisk insats vilket bidrar till en smidig hantering. Vi uppskattade också den medföljande pop-up-tvättställsventilen som är både praktisk och lätt att använda.

En annan positiv aspekt är att den har anslutningsslangar i mjuk, metallomspunnen PEX som är robusta och pålitliga.

En nackdel vi noterade är att utloppspipen är fast, vilket innebär att det kan vara mindre flexibelt vid användning jämfört med en svängbar pip.

Totalt sett är Adora Imperia en snygg och funktionell tvättställsblandare. Den är idealisk för de som söker en modern design tillsammans med pålitlig funktion och hållbarhet. Det bör dock noteras att om du söker flexibilitet med en rörlig pip, kan det vara värt att överväga andra alternativ.

Fördelar

 • Elegant design
 • Pålitlig keramisk insats
 • Inkluderar pop-up-tvättställsventil
 • Hållbara anslutningsslangar

Nackdelar

 • Fast utloppspip

8. Lång hals – FM Matsson 9120

FM Matsson 9120 köksblandare

FM Mattsson 9120-0000 köksblandare imponerade på oss genom sin fokus på säkerhet och användarvänlighet. En av de mest framträdande egenskaperna är den mjukstängande funktionen med keramisk avstängning.

Specifikationer
Mjukstängning:Ja
Flödesbegränsning:Inbyggd
Svängbar pip:110°
Höjd:335 mm
Livslängd:Lång

Under vår testning noterade vi att detta effektivt minskade risken för brännskador samt eliminerade skadliga tryckstötar i rören, vilket inte bara ökar säkerheten men också bidrar till en längre livslängd för blandaren.

Designen är klassisk med en kromfinish, vilket passar väl in i de flesta köksmiljöer. Pipen är svängbar upp till 110 grader vilket ger bra flexibilitet vid användning, särskilt vid diskning av större kärl.

Det bör dock noteras att blandaren inte har en utdragbar dusch eller diskmaskinsavstängning, vilket kan vara en nackdel för vissa användare som önskar dessa funktioner.

Överlag finner vi att FM Mattsson 9120-0000 är en mycket pålitlig och säker köksblandare. Dess eleganta design, tillsammans med den mjukstängande funktionen och den keramiska tätningen, gör den till ett utmärkt val för dem som söker en hållbar och användarvänlig lösning för sitt kök.

Fördelar

 • Ökad säkerhet
 • Lång livslängd
 • Flexibel svängbar pip
 • Klassisk design

Nackdelar

 • Ingen utdragbar dusch
 • Ingen diskmaskinsavstängning

Hur vi utförde vårt test av köksblandare 2023

Välkommen till vår omfattande guide där vi granskar och jämför olika köksblandare för att hjälpa dig hitta den bästa köksblandaren för ditt hem. Att välja rätt blandare till köket är av yttersta vikt då det är en investering som du kommer att använda dagligen.

Vi har lagt ned mycket tid på att noggrant testa varje produkt för att säkerställa att vi kan ge dig pålitlig och användbar information.

Uppställning av testmiljö

Vi började med att noggrant ställa upp vår testmiljö. Vi ville vara säkra på att vi testade varje köksblandare under liknande förhållanden för att ge en rättvis bedömning. I testmiljön installerade vi flera diskbänkar i samma storlek och material.

Vi kopplade även upp en rad olika köksblandare med diskmaskinsavstängning, då detta är en funktion som många söker. Det var av största vikt att vara konsekventa, så vi funderade mycket på hur vattentrycket skulle vara lika för varje test.

Vår testprocess

Sedan gick vi vidare till vår testprocess. För varje köksblandare utförde vi en serie tester som inkluderade flödeskapacitet, temperaturkontroll och användarvänlighet.

För köksblandare med dusch, kontrollerade vi även hur bra duschfunktionen presterade i olika situationer. Vi diskuterade noggrant vilka steg vi skulle ta för att säkerställa att varje test genomfördes korrekt.

Det inkluderade hur vi skulle mäta vattenflöde och temperatur och hur vi skulle utvärdera de ergonomiska aspekterna av varje köksblandare.

Utförande av testerna

Slutligen kom vi till själva utförandet av testerna. Vi testade varje köksblandare flera gånger för att säkerställa tillförlitliga resultat. Varje test tog ungefär 30 minuter att genomföra. Vi var särskilt imponerade av hur en köksblandare med dusch lyckades hålla ett jämnt flöde och temperatur genom hela testet.

Under denna fas jämförde vi även noteringar och funderade över vilka produkter som skulle kunna kvalificera sig som bäst i test. Det var mycket viktigt för oss att inte bara titta på funktioner, utan även på hur bekväm och effektiv varje köksblandare var att använda i ett verkligt köksscenario.

Utvärdering

Efter att ha utfört alla tester var det dags för oss att utvärdera resultaten. Vi samlade all data och började granska den noggrant. Vårt fokus låg på att identifiera vilka köksblandare som presterade bäst i olika kategorier.

Vi funderade över vilka som hade de bästa egenskaperna, såsom flödeskapacitet, temperaturkontroll, och för de med dusch, hur effektivt duschhuvudet fungerade. Vi jämförde också användarrecensioner för att se om vår upplevelse under testet stämde överens med andra användares.

Ett annat kriterium var hur enkelt det var att installera blandaren i köket, då detta är viktigt för många konsumenter. Baserat på vår analys korade vi sedan bäst i test i olika kategorier.

Hållbarhet och långtidstest

En annan kritisk aspekt av vårt test var att utvärdera hållbarheten hos de olika köksblandarna. Vi satte upp långtidstester där vi simulerade flera års användning på bara några veckor.

Detta inkluderade att vrida handtagen, byta temperatur, och använda duschfunktionen om den fanns. Vi var noga med att notera eventuellt slitage eller funktionella problem som uppstod under testet.

Det var fascinerande att se hur vissa blandare klarade av detta intensiva test medan andra visade tecken på slitage. Detta hjälpte oss att fatta välgrundade beslut om vilka produkter som var mest hållbara och skulle vara ett bra köp för långvarig användning i köket.

Säkerhet och pålitlighet

Sist men inte minst, var säkerhet och pålitlighet högt upp på vår agenda när vi testade köksblandarna. Vi utvärderade hur säkert varje blandare fungerade, särskilt med avseende på temperaturkontroll för att undvika skållning.

En bra köksblandare bör också ha en diskmaskinsavstängning för extra säkerhet. Vi utsatte även produkterna för olika störningar och oväntade situationer för att se hur de klarade sig. Vi fann att de bästa köksblandarna inte bara var pålitliga i sin prestanda utan också inkluderade säkerhetsfunktioner som gav oss trygghet under användning.

Sammantaget var denna del av testet avgörande för att avgöra vilken köksblandare som inte bara presterade bra men också var säker att använda i hemmet.

Tips till dig som köpt en köksblandare

Tips till dig som köpt en köksblandare – Våra insikter från 2023s test

Att använda en köksblandare kan verka enkelt, men det finns viktiga saker att överväga för att optimera dess prestanda och hållbarhet. Vårt team har genomfört omfattande tester av olika köksblandare, och här presenterar vi några viktiga tips baserade på våra observationer.

Förstå ditt vattentryck

Under testning observerade vi att vattentrycket kan påverka blandarens funktion. Det är därför viktigt att känna till det vattentryck som finns i ditt hem innan du använder din köksblandare.

Om trycket är för högt, kan detta leda till att blandaren slits ut snabbare, medan ett lågt tryck kan innebära en otillräcklig vattenflöde.

Justera vattnets temperatur

När vi testade olika köksblandare, märkte vi att det kan vara lätt att oavsiktligt ställa in temperaturen för högt. Detta kan inte bara vara farligt och orsaka brännskador, utan det kan också skada de interna komponenterna i blandaren.

Det är viktigt att ta sig tid att lära sig hur temperaturreglaget fungerar och att vara medveten om vilken temperatur som är säker att använda.

Undvik överdriven kraft vid hantering

Under testprocessen blev det tydligt att användning av överdriven kraft när man vrider på greppet kan skada blandarens mekanismer. Det är rekommenderat att använda en mjuk hand och undvika att applicera för mycket kraft för att öka blandarens livslängd.

Regelbunden rengöring och underhåll

Genom våra tester fann vi att kalkavlagringar och smuts kan ackumuleras över tid, vilket påverkar både estetiken och funktionen hos köksblandaren.

Regelbunden rengöring med ett lämpligt rengöringsmedel samt underhåll kan förhindra detta problem och se till att din blandare fortsätter att fungera smidigt.

Var uppmärksam på droppande vatten

Under testningen observerade vi att droppande vatten från blandaren kan vara ett tecken på ett underliggande problem, såsom en trasig tätning. Om du märker att din blandare ständigt droppar, är det bäst att undersöka problemet och vidta nödvändiga åtgärder för att åtgärda det.

Köksblandaren är en oumbärlig del av varje kök, och genom att följa dessa tips baserade på våra omfattande tester, kan du säkerställa optimal prestanda och livslängd för din blandare. Det är viktigt att vara medveten om och följa dessa bästa praxis för att få mest möjligt ut av din köksblandare.

Vanliga frågor om köksblandare

Vanliga frågor om köksblandare 2023

Vad ska jag välja för köksblandare?

Du ska välja en köksblandare efter både mått, stil och funktion. En köksblandare som kan kombinera alla dessa parametrar är den optimala.

Är det svårt att veta vilken köksblandare du ska välja så kan du kolla på din gamla för att se vilka mått den kräver och sedan välja stil efter smak. Ett bra tips kan vara att köpa en köksblandare med diskmaskinsavstängning.

Hur kontrollerar man temperaturen på en köksblandare?

Majoriteten av alla köksblandare är utmärkta med röda och blåa sträck som visar vilket håll man vrider åt för att få varmt respektive kallt vatten. Varmt vatten är åt rött medan kallt när man vrider åt blått. Vissa köksblandare har en inbyggd digital termometer som visar temperaturen för dig.

Vad är en köksblandare med enkelgrepp respektive tvåhandsgrepp?

En köksblandare med enkelgrepp har endast ett handtag som du kan reglera temperaturen och stålen med. Detta är överlägset den vanligaste modellen som säljs idag. Det finns dock köksblandare med tvåhandsgrepp där man justerar varmvattnet med en ratt och kallvattnet med en annan. Dessa blandare med tvåhandsgrepp är inte så vanliga nuförtiden dock så säljs de ofta av estetiska själ och inte av praktiska.

Är en köksblandare med sensorstyrning bra?

En köksblandare med sensorstyrning kan vara bra i de aspekterna att färre smutsiga händer rör blandaren, men också att man minskar vattenförbrukningen. En nackdel kan vara att sensorn inte alltid känner av dina händer och det inte kommer något vatten.

Vad är cc-mått?

Ett cc-mått är avståndet mellan de rör som transporterar vattnet från och till blandaren. Om du ska byta ut en befintlig blandare måste du kontrollera vilket mått den har. De vanligaste måtten i Sverige är 160 respektive 150 cc, men kontrollera noga vilka mått du behöver. Skulle du köpa fel mått så är det inte hela världen då du kan köpa till en excenterkoppling som löser problemet.

Vad är en keramisk tätning?

En keramisk tätning är en konstruktion som droppsäkrar blandaren. Den bidar även till att köksblandarens livslängd ökar. Därav är keramiska tätningar en stor fördel att ha i sin köksblandare.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så ska du välja en köksblandare efter dina behov. De viktiga att tänka på är måtten som köksblandaren behöver ha för att passa. Både storleksmässigt i vasken, men även att cc-måttet är rätt så att rören som kopplas ihop med varandra passar.

Fortsättningsvis är det viktigt att tänka på stilen av köksblandaren. Vilken färg, form, och storlek kan vara av vikt. Det finns allt ifrån klassiska, tidlösa och moderna köksblandare vilket gör att något garanterat ska passa in i ditt kök.

Avslutningsvis ska du tänka på vilka funktioner du kräver av en köksblandare. Vill du att den ska ha en löstagbar pip eller kanske en maxtemperatur så att ingen skållar sig. Någon av köksblandarna i testet har absolut det du kan tänkas behöva. Kika in produkterna i tabellen ovan och se om det stämmer.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen