Bästa kompressorn 2023 – Test av olika luftkompressorer

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Portabel

Metabo Basic

Aerfast AC12810

Milwaukee M12

Bosch EasyPump

En kompressor är något alla kan behöva i sin vardag, oavsett om man ska pumpa cykeln eller göra något helt annat är det viktigt att du väljer rätt kompressor. Om du scrollar ner kan du läsa om flera olika val beroende på vad dina behov och preferenser är.

När du väljer en kompressor är det viktigt att du utgår ifrån vad du själv behöver och tycker är viktigt. För dig som endast kommer använda maskinen sällan kan en liten kompressor vara ett smidigt och prisvärt val.

Ska du däremot använda maskinen mer frekvent och kanske behöver den i ditt yrke är det kanske viktigare att du har en kraftfull modell som klarar av alla sorters arbeten.

Kort sagt kommer vilken som är den bästa kompressorn för dig bero på dina personliga preferenser och behov. Du bör därför utforska våra val för att skapa dig en bra bild av de olika alternativ som finns tillgängliga.

1. Bäst i test – Metabo Basic

Metabo Basic 250-24 W är en oljesmord kolvkompressor som ger en mycket imponerande prestanda trots sin kompakta storlek. Vårt test visade att det robusta utförandet tillsammans med de gummerade, stabila hjulen gör denna kompressor både slitstark och otroligt mobil.

Den enkla hanteringen blev tydlig när vi flyttade den mellan olika arbetsstationer, vilket visar att den skulle vara ett bra tillägg för yrkesverksamma inom en rad olika branscher.

Specifikationer
Hastighet:200 l/min
Max. tryck:8 bar
Effekt:1.5 kW
Storlek:24 liter
Mått (cm):62 x 34 x 58

En viktig punkt i vårt test var överbelastningsskyddet. Det fungerade utmärkt för att skydda motorn mot överhettning, och tryckbegränsaren med manometer erbjöd reglerbart arbetstryck, vilket är mycket anpassningsbart för olika arbetsuppgifter.

Vi märkte också att Basic 250-24 W har bra kallstartsprestanda tack vare tryckbrytaren med avlastningsventil, vilket gör den mycket lämplig för arbete i kyliga arbetsmiljöer. Ett litet minus är dock kabelns längd som kan vara begränsande för vissa användare.

Behållaren kommer dessutom med en 10-års garanti mot genomrostning, vilket vi verkligen uppskattade. Det ger extra trygghet och förtroende för att denna kompressor är byggd för att hålla.

Fördelar

  • Robust och tålig design
  • Flexibel och lätt att flytta
  • Skyddar motorn mot överhettning
  • 10-års garanti mot genomrostning

Nackdelar

  • Kabelns längd kan vara begränsande för vissa uppgifter

2. Bäst premiumval – Aerfast AC12810

I vårt test av Aerfast AC12810 blev vi direkt imponerade av denna kompakta byggkompressor. AC12810 skiljde sig från mängden med sin överlägsna kombination av mobilitet och låg ljudnivå, vilket gjorde den till en storfavorit i vårt test.

Specifikationer
Effekt:1 HP – 0,75 kW
Volym:10 l (2 x 5 l)
Luftmängd128 l / min
Arbetstryck:7-9 bar
Ljudnivå65 dB

I vår strävan att hitta den bästa kompressorn märkte vi att AC12810 skiljer sig från konkurrenterna med sin effektiva lågvarviga motorkonstruktion. Detta ger en förvånansvärt låg ljudnivå på bara 65 dB.

En annan fördel vi upplevde var kompressorns fäste för slangvinda. Detta ökade mobiliteten och effektiviteten, vilket gjorde det betydligt lättare att flytta runt kompressorn på arbetsplatsen.

Trots sin kompakta storlek presterade Aerfast AC12810 på topp under hela vårt test. Med ett arbetstryck på 7-9 bar och en luftmängd på 128 l/min, levererade den konsekvent stark prestanda som uppfyllde alla våra krav.

Enda nackdelen vi upptäckte under vårt test var vikten. Trots sin kompakta storlek är AC12810 ganska tung att bära, vilket kan vara något att tänka på om du ofta behöver förflytta kompressorn.

Sammanfattningsvis blev vi mycket imponerade av Aerfast AC12810 i vårt test. Dess kompakta design, låga ljudnivå och starka prestanda gör den till en idealisk kompressor för den som vill ha bäst i test.

Fördelar

  • Låg ljudnivå
  • Stark prestanda
  • Kompakt design
  • Effektiv lågvarvig motorkonstruktion

Nackdelar

  • Ganska tung att bära

3. Bäst budgetval – Milwaukee M12

I vårt test av Milwaukee M12 BI-0, en 12V kompressor, blev vi imponerade av dess kombination av lättvikt, kompakthet och effektivitet. Den visade sig vara ett kraftfullt verktyg trots sin ringa storlek, vilket gjorde den till en favorit bland våra testprodukter.

Specifikationer
Max. tryck:120 PSI / 8,27 bar
Upptagen effekt:120 W
Luftvolymström:24.9 l/min
Slanglängd:66 cm
Mått:19 x 16,5 cm

M12 BI-0 är avsedd för att pumpa upp föremål såsom bildäck, cykeldäck, däck på trädgårdsutrustning, sportutrustning, luftmadrasser och strandleksaker.

Vi fann dess kompakt lättviktsdesign perfekt för dessa användningsområden. Dess högeffektiva motor och pump klarade av allt vi kastade på den utan några större problem.

En stor fördel med M12 BI-0 är den automatiska avstängningsfunktionen vid önskat tryck. Under vårt test uppskattade vi denna funktion mycket, eftersom den tillät oss att ställa in det önskade trycket och sedan låta enheten göra resten. Detta minskade risken för att överpumpa våra föremål och gjorde användningen betydligt enklare.

Belyst LCD-display med digital tryckmätare och batterimätare var mycket användbart, speciellt i mörkare arbetsmiljöer. Den enda nackdel vi upptäckte under testet var att slangen kunde vara något längre för vissa tillämpningar. Trots detta var Milwaukee M12 BI-0 imponerande genomgående och levererade på alla punkter.

Fördelar

  • Kompakt och lättviktig
  • Automatisk avstängningsfunktion
  • Högeffektiv motor och pump

Nackdelar

  • Saknar medföljande batteri

4. Portabel – Bosch EasyPump

Vid vårt test av Bosch EasyPump upptäckte vi snabbt att storleken verkligen kan vara bedräglig. Trots sin kompakta form visade denna sladdlösa tryckpump stor prestanda och levererade över förväntan på alla fronter.

Specifikationer
Max. tryck:150 PSI / 10,3 bar
Slanglängd:24 cm
Batterispänning:3,6 V
Max. volym:10 l/min
Mått (cm):26,5 x 12,3 x 8,7

EasyPump är skapad för att vara så användarvänlig som möjligt. Den kompakta designen, tillsammans med förvaringen av olika adaptrar i pumpens handtag, gör den extremt portabel och perfekt för olika gör-det-självjobb.

Vi var speciellt imponerade av pumpens förmåga att enkelt och snabbt pumpa upp alla typer av däck, bollar och till och med mindre vattensportutrustning.

En särskilt uppskattad funktion var den realtidsmätning och autostopp-funktionen, vilket gör det möjligt att ställa in önskat tryck och låta pumpen göra resten. Detta minskade risken för överpumpning och sparade oss mycket tid under testprocessen. Den stora displayen var lätt att avläsa, även i starkt dagsljus, vilket var en stor fördel.

Vår enda invändning mot EasyPump är att den endast är kompatibel med andra gröna Bosch DIY-produkter, vilket kan vara begränsande för vissa användare. Trots detta står det klart att EasyPump är en kraftfull, smidig och funktionell lösning för alla dina pumpningsbehov.

Fördelar

  • Smidig och kompakt design
  • Kraftfull effekt
  • Realtidsmätning och autostopp-funktion

Nackdelar

  • Begränsad kompatibilitet

5. Stor kapacitet – Metabo Mega

Metabo Mega 350-150 D kompressorn gjorde ett starkt intryck på oss under våra tester. Denna oljesmorda kolvkompressor utmärker sig med sin robusta konstruktion och betydande kapacitet, vilket gör den perfekt för mer krävande arbetsuppgifter.

Specifikationer
Hastighet:320 l/min
Max. tryck:10 bar
Effekt:2.2 kW
Max. varvtal:1350 /min
Storlek:150 liter

Tack vare remdriften uppvisar kompressorn mycket jämn gång, och det låga varvtalet minskar risken för överhettning.

Den extra manometern för visning av behållartrycket och det reglerbara arbetstrycket var uppskattade funktioner under våra tester, vilket hjälpte oss att skräddarsy maskinens prestanda till våra specifika behov.

Kompressorn är också överraskande mobil trots sin storlek, med gummerade, stabila hjul och ett draghandtag för enklare transport. Överbelastningsskyddet skyddar motorn mot överhettning, vilket vi fann var ett viktigt tillskott för en så pass kraftfull maskin.

Om vi ska nämna en nackdel med Metabo Mega 350-150 D, så är det att den kräver trefasström. För vissa användare kan detta innebära att en elektriker behöver installera ett trefassystem, vilket kan vara kostsamt.

Fördelar

  • Stor kapacitet
  • Robust konstruktion
  • Reglerbart arbetstryck
  • 10 års garanti på behållaren

Nackdelar

  • Kräver trefasström
  • Tung (85 kg)

6. Dewalt DCC018N

Under våra tester av Dewalt DCC018N fick vi uppleva en riktigt mångsidig och effektiv inflator. Tack vare de olika energikällorna (12V, 18V och 230V) kan den användas i många olika sammanhang, vilket vi uppskattade stort. Det var särskilt imponerande hur snabbt den kunde blåsa upp olika föremål, som däck, vilket sparar tid och kraft.

Specifikationer
Maximalt tryck:11 bar
Energikälla:12V, 18V, 230V
Mått (cm):33 x 26 x 14
Vikt:3,07 kg
Mätvärden:BAR, kPA, PSI

LCD-skärmen är av hög kvalitet och gör det lätt att justera inställningar, läsa av mätvärden i BAR, kPA eller PSI.

Den digitala mätaren med automatisk avstängning var mycket användbar för att förinställa önskat PSI- och tryckvärde, vilket gav enkel användning och noggrannhet. Denna funktion bidrog även till att förhindra övertryck, vilket ger en extra säkerhetsmarginal.

Dessutom var inflatorns mångsidighet märkbar i de medföljande tillbehören: en högtrycksslang, en Presta-cykeladapter och en bollnål. Detta öppnade upp flera användningsområden och gjorde den till en verklig allround-verktyg.

En nackdel vi märkte var att Dewalt DCC018N levereras utan batteri och laddare. Detta kan vara besvärligt för de som inte redan äger kompatibla Dewalt-verktyg och måste köpa dessa tillbehör separat.

Fördelar

  • Mångsidig användning
  • Mäter i BAR/kPA/PSI
  • Snabb uppblåsning
  • Automatisk avstängning förhindrar övertryck

Nackdelar

  • Levereras utan batteri och laddare

7. Black & Decker BDCINF18N-QS

Vår testning av Black & Decker BDCINF18N-QS var mycket imponerande. Denna multikompressor erbjuder stor flexibilitet i användningen tack vare dess olika driftkällor: 12V, 230V, och 18V batteridrift.

Oavsett om du behöver pumpa bil- eller cykeldäck, uppblåsbara pooler, fotbollar eller uppblåsbara madrasser, klarar denna maskin uppgiften med bravur.

Specifikationer
Maximalt tryck:160 PSI / 11,03 bar
Driftkällor:12V, 230V, 18V
Auto-avstängning:Ja
Design:Kompakt
Användning:Mångsidig

Vi hittade dess kompakta design och portabilitet mycket attraktiv. Trots sin lilla storlek är dess kapacitet på 160 PSI / 11,03 bar mer än tillräckligt för alla typer av användningsområden.

Vi uppskattade också den digitala automatavstängningen, vilket gör den mycket lätt att hantera och ger en extra säkerhetsmarginal.

En annan fördel var det integrerade förvaringsutrymmet för olika anslutningar, vilket minimerar risken att de tappas bort. Detta, tillsammans med den kompakta designen, gör den lätt att förvara i bilen, båten eller på en hylla i garaget.

Den enda nackdelen vi märkte var att 18V-batterierna från Black & Decker behöver köpas separat, vilket kan vara en extra kostnad om du inte redan äger sådana.

Fördelar

  • Multikompressor med flera driftkällor
  • Digital automatavstängning
  • Integrerat förvaringsutrymme för anslutningar

Nackdelar

  • 18V-batterier köps separat
  • Kan vara för liten för större uppblåsningsjobb

8. Makita DMP180Z

När vi testade Makita DMP180Z kompressor, var det omedelbart klart att detta är en kraftfull och praktisk enhet. Med ett maxtryck på 8,3 bar, är DMP180Z perfekt för att pumpa allt från fotbollar till cykel- och bildäck.

Vad vi särskilt gillade var att kompressorn automatiskt slutar pumpa när det förvalda trycket uppnås, vilket minimerar risken för överpumpning och eventuell skada på föremål.

Specifikationer
Maximalt tryck:8,3 Bar
Driftkälla:18V batteri
Maximalt flöde:12 liter/min
Slanglängd:0,65 m
Vikt:1,5 kg

Förbättringarna jämfört med föregående modell var tydliga under vår testning. DMP180Z erbjuder ett förbättrat maximalt flöde och en utökad arbetskapacitet, tack vare det kraftfulla 18V-batteriet.

Notera dock att batteriet och laddaren säljs separat, vilket kan vara en extra kostnad att ta i beaktande.

Kompressorns lätta design, väger mellan 1.5 – 1.8 kg med standardbatteriet, gör den enkel att transportera och hantera.

Leveransen inkluderar de vanligaste adaptrarna för olika munstycken, vilket gör den redo att användas direkt ur lådan.

Fördelar

  • Automatisk avstängning vid förvalt tryck
  • Lätt och portabel
  • Inkluderar vanliga adaptrar för olika munstycken

Nackdelar

  • Batteri och laddare säljs separat

9. Dewalt DPC6MRC

Under vår testning av Dewalt DPC6MRC-kompressorn var det lätt att se varför denna produkt har fått positiva omdömen. Den kombinerar smidighet och effektivitet på ett imponerande sätt. Med en 6-liters tankvolym och ett justerbart tryck, erbjuder DPC6MRC både flexibilitet och styrka.

Specifikationer
Arbetstryck:8 Bar
Motor:1,5 hk, 1,1 kW
Tankvolym:6 liter
Luftmängd:170 l/min
Vikt:10,5 kg

En av de mest överraskande aspekterna av DPC6MRC är dess höga prestanda trots den lilla storleken. Den genererar 170 liter/min, vilket är fantastiskt givet att enheten väger bara 10,5 kg.

Detta, i kombination med det behändiga handtaget, gör att kompressorn är enkel att bära och passar för mobila arbeten.

Kompressorns design har också tagits i beaktande, med en tankutformning som skyddar motor och instrument.

Dessutom bidrar gummifötterna till maximal stabilitet, vilket ger ett extra lager av säkerhet under användning. En mindre nackdel vi upptäckte under testning var ljudnivån, vilket kan vara störande i vissa situationer.

Fördelar

  • Liten och lätt, perfekt för transport
  • Kraftfull trots liten storlek
  • Robust och säker design
  • Justerbart tryck

Nackdelar

  • Kan vara högljudd
  • Oljefri design kräver regelbunden underhåll

Hur vi utförde vårt test av kompressorer 2023

Välkommen till vår testartikel där vi djupdyker i världen av kompressorer. Vi har tagit oss an uppdraget att undersöka, utforska och utföra grundliga tester på några av marknadens mest populära kompressorer. Vårt mål är att hitta den bästa kompressorn som levererar det där lilla extra. Låt oss nu ta er igenom vårt omfattande testprocess, så ni får en inblick i hur vi når våra resultat.

Vår testmiljö

Vårt första steg i processen var att rigga upp vår testmiljö. Vi ville efterlikna en verkstadsmiljö, så att vi kunde testa varje kompressor i så realistiska förhållanden som möjligt.

Vi satte upp en liten kompressor, en batteridriven kompressor och till och med en tyst kompressor i olika delar av lokalen, för att testa hur varje maskin presterade i olika situationer.

Vi hade även en bärbar kompressor redo för tester i fält, för att se hur de klarar sig utanför den statiska verkstadsinställningen.

Steg-för-steg-processen

Efter att vi hade vår testmiljö på plats gick vi igenom vår testprocess. Vi började med att genomföra grundläggande tester på varje kompressor, såsom uppstart, funktionstest och stresstest.

Vår erfarenhet från tidigare tester visade oss vikten av att låta varje kompressor jobba under press, för att verkligen se vad de är kapabla till.

Vi var noga med att använda samma testprocedurer för varje kompressor, för att garantera att vårt ”bäst i test”-resultat var så rättvist som möjligt.

Utförande av testerna

När det kom till att utföra våra tester var vi noggranna och metodiska. Vi testade varje kompressor inte bara en, utan flera gånger, för att se till att alla våra mätningar var konsistenta.

Vi såg också till att testa varje kompressor under olika tider på dygnet och under olika veckodagar, för att ta reda på om det var några faktorer som påverkade prestandan.

Vi upptäckte att vår lilla kompressor var den som presterade bäst under våra eftermiddagstester, medan vår batteridrivna kompressor tog hem titeln ”bäst i test” under våra kvällstester.

Utvärdering av resultat

När vi hade samlat alla våra testresultat tog vi oss an uppgiften att utvärdera dem. Vi tittade på olika aspekter som prestanda, ljudnivå, energieffektivitet och användarvänlighet.

Vi jämförde resultaten från våra tester och skapade en rangordning. Vi satte stor vikt vid att avgöra vilken kompressor som var bäst i test, men vi delade också upp dem i kategorier.

Vi ville erbjuda våra läsare en omfattande guide, som inte bara identifierade den bästa kompressorn totalt sett, utan även vilken som var bäst inom varje kategori.

Hållbarhetstester

För att bedöma kompressorernas hållbarhet genomförde vi långtidstester. Vi lät varje kompressor arbeta kontinuerligt i flera timmar, för att se hur de klarade av långa arbetspass.

Vi mätte även hur mycket energi de använde och hur varma de blev under dessa långa arbetsperioder. Vi kollade speciellt efter tecken på överhettning eller mekaniska problem.

Detta visade sig vara särskilt intressant med vår bärbara kompressor, som överraskade oss med sin imponerande hållbarhet och konstanta prestanda, trots de långa testtimmar vi utsatte den för.

Säkerhet och pålitlighet

Vid varje produkttest lägger vi stor vikt vid säkerhet och pålitlighet. Vi testade varje kompressor under olika förhållanden och situationer, för att se hur de hanterade eventuella störningar.

Vi uppskattade särskilt de modeller som hade inbyggda säkerhetsfunktioner, som automatisk avstängning vid överhettning. Vår tysta kompressor var en av dessa, och den skötte sig utmärkt under alla våra tester.

Vi kan säga att den säkerställde sin plats som den mest pålitliga och säkra kompressorn i vårt test. Således visade våra tester att en bra kompressor inte bara behöver prestanda, utan också pålitlighet och säkerhet.

I slutändan lade vi ner många timmar på att säkerställa att vårt test var så rättvist och utförligt som möjligt. Vi testade, jämförde och konstaterade. Resultatet? En omfattande guide som kan hjälpa dig att hitta den bästa kompressorn för dina behov.

Att tänka på före användning av din kompressor

Att tänka på före användning av din kompressor

Före du startar upp din kompressor första gången finns det några viktiga aspekter att tänka på. Under vårt omfattande test av olika kompressorer, har vi samlat på oss en hel del kunskap och insikter. Vi vill dela med oss av dessa tips för att du ska få ut det mesta av din kompressor, och för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt.

Planera användningen

Första steget är att planera användningen av din kompressor. Kommer du att använda den i ett stillastående läge, eller kommer du att behöva transportera den mellan olika arbetsplatser? Under vårt test insåg vi att det var avgörande att välja rätt typ av kompressor för rätt arbetsuppgift. En liten kompressor kan vara lätt att hantera och transportera, men kanske inte alltid levererar den prestanda du behöver för större arbetsuppgifter. Däremot kan en bärbar kompressor vara bäst i test när det gäller rörlighet.

Placering av kompressorn

Nästa sak att tänka på är var du placerar din kompressor. Under vårt test märkte vi att det var viktigt att placera kompressorn på en stabil yta och i ett utrymme med god ventilation. Detta hjälper till att förhindra överhettning och säkerställer att kompressorn fungerar effektivt.

Kontrollera innan start

Innan du startar din kompressor bör du göra en noggrann kontroll. Vi noterade under vårt test att det var bra att alltid se över följande:

  • Är alla kopplingar åtdragna och säkra?
  • Är luftfiltret rent och i gott skick?
  • Är oljenivån tillfredsställande (om det är en oljesmord kompressor)?

Underhåll

Underhåll spelar en stor roll för att säkerställa att din kompressor presterar på topp. Vårt test visade att regelbunden kontroll och underhåll hjälper till att förlänga kompressorns livslängd och kan även bidra till att den presterar bäst i test.

Våra säkerhetstips

Sist men inte minst, tänk alltid på säkerheten. Vi upptäckte att de bästa kompressorerna i vårt test hade inbyggda säkerhetsfunktioner, men det ligger även på användarens ansvar att följa säkerhetsföreskrifter. Använd alltid skyddsutrustning och var medveten om dina omgivningar när du använder din kompressor.

Vi hoppas att dessa tips kommer att vara till hjälp när du tar din kompressor i bruk. Med rätt kunskap och förberedelse, kan du få en säker och effektiv upplevelse. Och vem vet, kanske din kompressor kommer att visa sig vara bäst i test i din verkstad.

Hur du hittar den bästa kompressorn

Hur du hittar den bästa kompressorn 2023

Typer av kompressorer

Det finns flera olika typer av kompressorer att välja mellan och beroende på vad du har för behov kan olika varianter lämpa sig bäst. Här är de två vanligaste modellerna:

  • Kolvkompressor
  • Skruvkompressor

Kolvkompressorn är den vanligaste typen bland de olika varianterna. Den fungerar på det sättet att en kolv pressar ner luft i en cylinder. När luften passerar ventilen och själva kolven åker tillbaka så stänger sig ventilen så att luften stannar kvar och trycks ihop.

Den hoptryckta luften leds sedan till en större tank och denna process upprepas till det önskade trycket har uppnåtts, då stängs motorn av. Om man vill avläsa trycket brukar det enkelt gå att göra via mätare.

När trycket väl sjunker under en viss nivå kommer motorn att börja arbeta igen. Kolvkompressorer finns i två utföranden, enstegs och tvåstegsvarianter. Den ena har två cylindrar för ett kunna göra kompressionen i två steg. Detta innebär att man får mer luft snabbare.

Skruvkompressorer däremot finns till för de som inte tycker kolv-varianten är tillräcklig. Skruvkompressorn använder nämligen roterande skruvar för att pressa ner luften i tanken.

Denna modell är även generellt tystare men däremot dyrare. För den som ska använda sin maskin kontinuerligt är dock detta ett bra val då de inte överhettas lika lätt.

Lufttryck

Lufttrycket i din maskin kommer att anges i måttet bar, man ska dock komma ihåg att man i andra länder använder måttet PSI vilket kan vara värt att veta om man läser specifikationer eller liknande.

I de flesta varianterna ligger trycket på mellan 8–10 bar och oftast så går motorn igång när trycket ligger 2 bar under maxtrycket.

Det finns ett till mått att känna till vilket är kilopascal som används för att ange hur högt lufttryck verktyget kräver. När man ska räkna om kilopascal till bar gör man helt enkelt så att man tar antal kilopascal delat på 100 för att få fram antal bar.

Bortsett från lufttrycket i modellen du väljer att köpa bör du ta mängden luft per minut och tankens storlek i beaktning.

>>> Kolla även in fettsprutor här! 

Tank

Beroende på hur länge du vill att trycket ska behållas i din tank har storleken en stor roll. Det är nämligen så att desto större tanken är desto längre kan trycket behållas.

”Alla behöver inte en stor tank, speciellt inte om du bara ska göra en liten sak som att pumpa cykeln.”

Ska du dock använda kompressorn under en längre tid bör du överväga en större tank.

Det finns dock ett ytterligare alternativ vilket är att koppla en så kallad mellan tank tillfälligt om man skulle behöva en större tank. Då kan man få mer kapacitet samtidigt som man slipper köpa en ny kompressor.

En ytterligare fördel med mellantank är att du kan undvika tryckfall som riskerar att uppstå i långa slangar. En för stor tank tar också väldigt mycket plats vilket kan vara osmidigt.

Underhåll

Om du vill maximera livslängden på din maskin är det utav yttersta vikt att du tar hand om den på rätt sätt. För att se till att du gör detta korrekt är det viktigt att du kontrollerar de olika filterna samt att delarna kontrolleras regelbundet.

Om du har en oljesmord variant ska du också tänka på att kolla oljenivån inför användning och att man fyller på varje gång det behövs.

Saker man bör hålla regelbunden koll på är att tömma kondensvattnet då det uppstår när man använder kompressorn. Om du inte gör detta finns det en ökad risk att tanken rostar. För mycket kondens kan även riskera att förstöra prestandan.

>>> Letar du efter en verkstadspress? Klicka då här! 

Oljefri kontra oljesmord kompressor

Det som talar för att man ska välja en oljesmord kompressor är att de kan arbeta hårdare och oftast längre utan att slitas ut. För den som arbetar under längre perioder är kanske oljesmorda varianter ett bättre val.

Nackdelen är dock att de kräver mer underhåll samt att man behöver fylla på oljan, som även är känslig för kyla. De flesta maskiner som säljs för proffs brukar vara oljesmorda med tanke på att de kan arbeta hårdare.

När det gäller oljefria kompressorer är de bra då de slipper underhållas i samma grad samt att de inte kan läcka någon olja. Nackdelen är dock att de inte kan köras lika hårt och behöver vila med jämna intervall för att inte slitas ut.

En fördel däremot är att de kan arbeta i lägre temperaturer, så om du ska använda maskinen på vintern och i kyla kan en oljefri variant vara rätt val.

Ljud

Som med alla andra maskiner finns det en stor risk att man skadar hörseln om man inte skyddar öronen eller har en tyst kompressor. Det är inte ovanligt att maskinen låter upp emot 100 decibel vilket många kan anse vara för mycket.

”Om man tycker det är viktigt med låg volym kan det vara klokt att satsa på en tyst kompressor.”

Gör man detta möjliggör man att få en så behaglig arbetsmiljö som möjligt samtidigt som man minskar risken att störa andra.

Storlek

Man brukar dela upp modellerna i små, mellanstora och stora. De små modellerna är generellt sett de som har en tank på 25 liter eller mindre samt ett tryck upp till 8 bar. För den som bara pumpar cykeln eller dylikt är en liten kompressor oftast nog.

Sedan har vi mellanstora varianter som har en lufttank upp emot 50 liter och klarar av att hålla trycket längre en de små modellerna. Denna storlek lämpar sig ofta bra till de som vill använda färgsprutor eller en spikpistol.

Slutligen finns det de största varianterna som passar bra för de som vill kunna använda de mest kraftfulla verktygen och slippa tänka på att luften tar slut.

Denna storlek kan ha en tank med kapacitet på upp till 100 liter och är ett bra val för de som behöver en kompressor i jobbet.

Drifttid

Beroende på hur pass lång tid du ska använda din maskin vid varje tillfälle och hur ofta den ska användas passar de olika modellerna olika bra. För den som ska ha i gång sin kompressor mycket och ofta brukar skruvkompressorer passa bra.

Det är nämligen så att de vanliga modellerna lätt blir slitna om man använder de för ofta och under långa perioder. De behöver nämligen kylas ner under användningarna för att bibehålla sitt skick.

För den som vill ha en så bärbar kompressor som möjligt kan det vara klokt att kika på batteridrivna kompressorer då de oftast är mer bärbara.

Vanliga frågor om kompressorer

Vanliga frågor om kompressorer 2023

Vilken kompressor är bäst?

Att säg att någon specifik modell är bäst är väldigt svårt då de olika varianterna tenderar att vara lämpade för olika saker och ändamål. Man bör därför istället undersöka vilken typ eller modell som lämpar sig bäst för sina egna behov. På vår sida hittar du flera alternativ i varierande prisklasser.

Vad ska man köpa för kompressor?

Det du ska fundera på när du väljer vilken variant du ska köpa är främst hur stor lufttank du anser dig behöva, hur mycket tryck den har och inte minst vad den kostar. Detta är bara några av sakerna som är viktiga att tänka på. Bland våra alternativ kan du se flera olika modeller som har olika fördelar och egenskaper.

Vad är en kompressor?

En kompressor är en maskin som är fylld med luft och används när man behöver ett verktyg som drivs av tryckluft. Ett solklart exempel på när du kan behöva en kompressor är när du behöver pumpa cykeln. Om du är intresserad av att läsa på om olika modeller och alternativ har vi listat flera modeller på vår sida.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man konstatera att man beroende på sina behov bör välja olika modeller av kompressorer samt att lufttrycket är något man ska ha koll på. Detta är också något som kan anges i flera typer av mått men främst anges det i enheten bar.

Fortsättningsvis måste man komma ihåg att beroende på vilken storlek på lufttanken man väljer kommer även hur länge trycket bevaras att variera.

Som med alla andra maskiner är även kompressorer väldigt viktiga att underhålla och för att göra detta på ett bra sätt är det viktigt att hålla koll på saker såsom oljenivå och kondens.

Avslutningsvis är det väldigt viktigt att man funderar på hur pass viktig ljudnivån är, vilken storlek man behöver samt hur viktig man tycker drifttiden är. Hur många volt maskinen har är också något du ska överväga, 12v kompressorer är bland det vanligaste.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen