Bästa kompressorn 2023 – Test av olika luftkompressorer

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

DeWalt DPC6MRC

Aerfast AC10304

Nardi Extreme 3T2CV1400

Makita DMP18OZ

En kompressor är något alla kan behöva i sin vardag, oavsett om man ska pumpa cykeln eller göra något helt annat är det viktigt att du väljer rätt kompressor. Om du scrollar ner kan du läsa om flera olika val beroende på vad dina behov och preferenser är.

När du väljer en kompressor är det viktigt att du utgår ifrån vad du själv behöver och tycker är viktigt. För dig som endast kommer använda maskinen sällan kan en liten kompressor vara ett smidigt och prisvärt val.

Ska du däremot använda maskinen mer frekvent och kanske behöver den i ditt yrke är det kanske viktigare att du har en kraftfull modell som klarar av alla sorters arbeten.

Kort sagt kommer vilken som är den bästa kompressorn för dig bero på dina personliga preferenser och behov. Du bör därför utforska våra val för att skapa dig en bra bild av de olika alternativ som finns tillgängliga.

1. Bäst i test: DeWalt DPC6MRC

Se bästa priset

Den här kompressorn från DeWalt är en liten och oljefri kompressor som har en tankvolym på 6 liter. Modellen har även ett justerbart tryck och manometer, maxtrycket ligget på 8 bar och effekten på 1,5 hk.

Även om vikten och formatet är väldigt litet levererar maskinen 170 liter luft/min. Vikten ligger på 10,5 kg vilket gör det till en relativt smidig och liten modell.

För dig som värdesätter bärbarhet och smidighet högt kan detta vara en modell som lämpar sig riktigt bra. Priset man får betala är också förhållandevis lite, vilket såklart har att göra med storleken.

Den största nackdelen med denna variant är utan tvekan att många förmodligen tycker den är för klen. Så om du redan nu vet att du behöver något mer kraftfullt kan det vara klokt att kolla på några av våra andra alternativ.

2. Populärast: Aerfast AC10304

luftkompressor test

Se bästa priset

Denna modell från Aerfast är en tyst kompressor som passar bra i kombination med arbeten med dyckert- och klammerverktyg. Den har ett kompakt utformande vilket också gör den hyfsat bärbar.

Ljudnivån ligger på 60 dB vilket i sammanhanget är hyfsat tyst och kan därför vara ett intressant val för dig som uppskattar när volymen inte är för hög. Arbetstrycket uppgår till 9 bar och kan leverera ett flöde på 103 liter per minut.

Om du vet att du ofta behöver flytta din maskin är det definitivt en fördel att denna är utrustad med ett vadderat handtag. Nackdelen är tyvärr att denna modell förmodligen inte är tillräckligt kraftfull för alla arbeten.

3. Premiumval: Nardi Extreme 3TCV1400

Se bästa priset

Denna modell från Nardi är en oljefri kompressor med en motoreffekt på 2 hästkrafter samt en tank med storleken 5 liter. Maskinen är gjuten i aluminium och har en kompakt design som skyddad i sin ram.

Ventilerna är gjorda utav rostfritt stål och för den som ska transportera sin maskin finns det ett handtag. Det maximala arbetstrycket ligger på 10 bar och maskinen är gjort i en röd design.

För den som har råd med lite dyrare kompressorer och känner att det är något man vill prioritera är detta förmodligen ett lämpligt val.

För dig som däremot endast behöver det nödvändiga och tycker priset är det mest avgörande kanske denna modell inte är rätt för dig.

4. Billigast: Makita DMP18OZ

kompressor test

Se bästa priset

Denna modell är vårt billigaste alternativ och är utav märket Makita. Denna variant är ideal för dig som endast behöver göra småsaker såsom att pumpa cykeln eller en boll.

Maxtrycket för denna kompressor ligger på 8,3 bar och när det förvalda trycket uppnås slutar maskinen automatiskt att pumpa.

Med tanke på att detta är en liten modell som även är batteridriven funkar den utmärkt att ta med vart du än behöver. Kombinationen av låg vikt och smidigt utförande gör den attraktiv för alla som inte vill ha något klumpigt.

Just denna kompressor levereras tyvärr utan batteri och laddare men med tanke på det hyfsat låga priset på under 1 000 kr är det inte helt avgörande.

Köpguide för kompressorer 2023

Typer av kompressorer

Det finns flera olika typer av kompressorer att välja mellan och beroende på vad du har för behov kan olika varianter lämpa sig bäst. Här är de två vanligaste modellerna:

  • Kolvkompressor
  • Skruvkompressor

Kolvkompressorn är den vanligaste typen bland de olika varianterna. Den fungerar på det sättet att en kolv pressar ner luft i en cylinder. När luften passerar ventilen och själva kolven åker tillbaka så stänger sig ventilen så att luften stannar kvar och trycks ihop.

Den hoptryckta luften leds sedan till en större tank och denna process upprepas till det önskade trycket har uppnåtts, då stängs motorn av. Om man vill avläsa trycket brukar det enkelt gå att göra via mätare.

När trycket väl sjunker under en viss nivå kommer motorn att börja arbeta igen. Kolvkompressorer finns i två utföranden, enstegs och tvåstegsvarianter. Den ena har två cylindrar för ett kunna göra kompressionen i två steg. Detta innebär att man får mer luft snabbare.

Skruvkompressorer däremot finns till för de som inte tycker kolv-varianten är tillräcklig. Skruvkompressorn använder nämligen roterande skruvar för att pressa ner luften i tanken.

Denna modell är även generellt tystare men däremot dyrare. För den som ska använda sin maskin kontinuerligt är dock detta ett bra val då de inte överhettas lika lätt.

Lufttryck

Lufttrycket i din maskin kommer att anges i måttet bar, man ska dock komma ihåg att man i andra länder använder måttet PSI vilket kan vara värt att veta om man läser specifikationer eller liknande.

I de flesta varianterna ligger trycket på mellan 8–10 bar och oftast så går motorn igång när trycket ligger 2 bar under maxtrycket.

Det finns ett till mått att känna till vilket är kilopascal som används för att ange hur högt lufttryck verktyget kräver. När man ska räkna om kilopascal till bar gör man helt enkelt så att man tar antal kilopascal delat på 100 för att få fram antal bar.

Bortsett från lufttrycket i modellen du väljer att köpa bör du ta mängden luft per minut och tankens storlek i beaktning.

Tank

Beroende på hur länge du vill att trycket ska behållas i din tank har storleken en stor roll. Det är nämligen så att desto större tanken är desto längre kan trycket behållas.

”Alla behöver inte en stor tank, speciellt inte om du bara ska göra en liten sak som att pumpa cykeln.”

Ska du dock använda kompressorn under en längre tid bör du överväga en större tank.

Det finns dock ett ytterligare alternativ vilket är att koppla en så kallad mellan tank tillfälligt om man skulle behöva en större tank. Då kan man få mer kapacitet samtidigt som man slipper köpa en ny kompressor.

En ytterligare fördel med mellantank är att du kan undvika tryckfall som riskerar att uppstå i långa slangar. En för stor tank tar också väldigt mycket plats vilket kan vara osmidigt.

Underhåll

Om du vill maximera livslängden på din maskin är det utav yttersta vikt att du tar hand om den på rätt sätt. För att se till att du gör detta korrekt är det viktigt att du kontrollerar de olika filterna samt att delarna kontrolleras regelbundet.

Om du har en oljesmord variant ska du också tänka på att kolla oljenivån inför användning och att man fyller på varje gång det behövs.

Saker man bör hålla regelbunden koll på är att tömma kondensvattnet då det uppstår när man använder kompressorn. Om du inte gör detta finns det en ökad risk att tanken rostar. För mycket kondens kan även riskera att förstöra prestandan.

Oljefri kontra oljesmord kompressor

Det som talar för att man ska välja en oljesmord kompressor är att de kan arbeta hårdare och oftast längre utan att slitas ut. För den som arbetar under längre perioder är kanske oljesmorda varianter ett bättre val.

Nackdelen är dock att de kräver mer underhåll samt att man behöver fylla på oljan, som även är känslig för kyla. De flesta maskiner som säljs för proffs brukar vara oljesmorda med tanke på att de kan arbeta hårdare.

När det gäller oljefria kompressorer är de bra då de slipper underhållas i samma grad samt att de inte kan läcka någon olja. Nackdelen är dock att de inte kan köras lika hårt och behöver vila med jämna intervall för att inte slitas ut.

En fördel däremot är att de kan arbeta i lägre temperaturer, så om du ska använda maskinen på vintern och i kyla kan en oljefri variant vara rätt val.

Ljud

Som med alla andra maskiner finns det en stor risk att man skadar hörseln om man inte skyddar öronen eller har en tyst kompressor. Det är inte ovanligt att maskinen låter upp emot 100 decibel vilket många kan anse vara för mycket.

”Om man tycker det är viktigt med låg volym kan det vara klokt att satsa på en tyst kompressor.”

Gör man detta möjliggör man att få en så behaglig arbetsmiljö som möjligt samtidigt som man minskar risken att störa andra.

Storlek

Man brukar dela upp modellerna i små, mellanstora och stora. De små modellerna är generellt sett de som har en tank på 25 liter eller mindre samt ett tryck upp till 8 bar. För den som bara pumpar cykeln eller dylikt är en liten kompressor oftast nog.

Sedan har vi mellanstora varianter som har en lufttank upp emot 50 liter och klarar av att hålla trycket längre en de små modellerna. Denna storlek lämpar sig ofta bra till de som vill använda färgsprutor eller en spikpistol.

Slutligen finns det de största varianterna som passar bra för de som vill kunna använda de mest kraftfulla verktygen och slippa tänka på att luften tar slut.

Denna storlek kan ha en tank med kapacitet på upp till 100 liter och är ett bra val för de som behöver en kompressor i jobbet.

Drifttid

Beroende på hur pass lång tid du ska använda din maskin vid varje tillfälle och hur ofta den ska användas passar de olika modellerna olika bra. För den som ska ha i gång sin kompressor mycket och ofta brukar skruvkompressorer passa bra.

Det är nämligen så att de vanliga modellerna lätt blir slitna om man använder de för ofta och under långa perioder. De behöver nämligen kylas ner under användningarna för att bibehålla sitt skick.

För den som vill ha en så bärbar kompressor som möjligt kan det vara klokt att kika på batteridrivna kompressorer då de oftast är mer bärbara.

Vanliga frågor om kompressorer

Vilken kompressor är bäst?

Att säg att någon specifik modell är bäst är väldigt svårt då de olika varianterna tenderar att vara lämpade för olika saker och ändamål. Man bör därför istället undersöka vilken typ eller modell som lämpar sig bäst för sina egna behov. På vår sida hittar du flera alternativ i varierande prisklasser.

Vad ska man köpa för kompressor?

Det du ska fundera på när du väljer vilken variant du ska köpa är främst hur stor lufttank du anser dig behöva, hur mycket tryck den har och inte minst vad den kostar. Detta är bara några av sakerna som är viktiga att tänka på. Bland våra alternativ kan du se flera olika modeller som har olika fördelar och egenskaper.

Vad är en kompressor?

En kompressor är en maskin som är fylld med luft och används när man behöver ett verktyg som drivs av tryckluft. Ett solklart exempel på när du kan behöva en kompressor är när du behöver pumpa cykeln. Om du är intresserad av att läsa på om olika modeller och alternativ har vi listat flera modeller på vår sida.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man konstatera att man beroende på sina behov bör välja olika modeller av kompressorer samt att lufttrycket är något man ska ha koll på. Detta är också något som kan anges i flera typer av mått men främst anges det i enheten bar.

Fortsättningsvis måste man komma ihåg att beroende på vilken storlek på lufttanken man väljer kommer även hur länge trycket bevaras att variera.

Som med alla andra maskiner är även kompressorer väldigt viktiga att underhålla och för att göra detta på ett bra sätt är det viktigt att hålla koll på saker såsom oljenivå och kondens.

Avslutningsvis är det väldigt viktigt att man funderar på hur pass viktig ljudnivån är, vilken storlek man behöver samt hur viktig man tycker drifttiden är. Hur många volt maskinen har är också något du ska överväga, 12v kompressorer är bland det vanligaste.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen