Den bästa krympslangen 2022 – Test av olika krympslangar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Kjell Krympslangar 127-pack

Kjell Krympslangar Lim 42-pack

3:1 Krympslangar 220-pack

Kjell Krympslangar 40-pack

Klicka här för att se krympslangar.

Bästa krympslang 2022

En krympslang är något som kan användas till en otalig mängd olika saker och det spelar ingen roll om det är för privat eller kommersiellt bruk. Genom att använda en bra krympslang kan du till exempel på ett smart och effektivt sätt isolera en ledning och samtidigt skydda den mot skador. Se därför till att köpa en bra och hållbar krympslang så du på ett enkelt sätt kan lösa dina behov.

Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilken krympslang som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller onlineaffärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen skuggas över. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra den krympslang du kollar på faktiskt är.

När du då väl får hem din krympslang är den kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa den bästa krympslangen. Det är just av den anledningen som vi här på hantverksproffset.se har gjort en köpguide för den bästa krympslangen. Vi har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta den bästa krympslangen på den svenska marknaden, och eftersom vi själva redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till krympslangar så har vi lyckats sammanställa en tabell med de bästa krympslangarna inom varje kategori.

För att säkerställa att produkterna vi tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har vi dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer krympslangar, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så har vi satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha den bästa krympslang kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha en krympslang som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!

Köpguide för bäst i test krympslang 2022

Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilken krympslang som är den bästa. Det finns så otroligt många olika modeller av krympslangar som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför vi har skapat vår köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa en den bästa krympslangar så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa krympslangen 2022:

 • Krympslangsförhållanden
 • Storlek
 • Säkerhet
 • Elektriska fastighetskrav
 • Driftmiljö
 • Väggtjocklek
 • Ändamål
 • Lagring
 • Längd
 • Uppvärmningsmetoder
 • Förvaringsförhållanden
 • Isolering
 • Färger
 • Material

Krympslangsförhållanden

Krympslang finns i många olika former, och det är viktigt att du väljer rätt typ av krympslang för dina behov. Varje typ av krympslang har sitt eget krympförhållande; detta kommer att berätta hur mycket slangen kommer att krympa när den värms upp. Till exempel kommer krympslangar med ett krympförhållande på 2:1 att krympa till hälften av dess expanderade diameter; slangar med ett krympförhållande på 3:1 kommer att krympa till en tredjedel av sin ursprungliga storlek, och så vidare upp till ett krympförhållande på 6:1.

Storlek

Krympslangen är utformad för att komprimeras när värme appliceras på det termoplastiska materialet, vilket ger en sömlös tätning. Det termoplastiska materialets egenskaper gör att dess prestanda bara är lika framgångsrik som att välja rätt storlek för individuella applikationer.

Av denna anledning är det viktigt att mäta krympslangningen för att säkerställa att den kommer att komprimeras till den storlek du behöver. Oavsett om det är för applicering av elektriska ledningar, som dragavlastning, som ett skyddande hölje eller för att märka datakablar, måste du välja rätt krympslang för att lyckas med applikationen.

Hur man mäter en krympslang

Innerdiametern är storleken på den öppna cirkulära håligheten inuti krympslangen. Du kan mäta detta i millimeter. Platta inte ut den cirkulära håligheten, detta kommer att ge dig en felaktig storlek. Den expanderade innerdiametern är måttet på den minsta storleken på innerdiametern efter att krympslangen har expanderats.

Plattläggningsbredden är den minsta bredden på den expanderade innerdiametern I.D. när krympslangningen är platt. Du beräknar den plana bredden genom att multiplicera den externa I.D. med 1,57, som visas i bilden nedan. Den återvunna innerdiametern är storleken på krympslangens diameter efter att ha krympts eller återställts till sin ursprungliga extruderade storlek. Detta visas i bilden nedan.

Storleken på krympslangen du behöver beror på den individuella applikationen. Krympförhållandet (eller den exakta storleken som det termoplastiska materialet kommer att komprimera) är lika viktigt som att avstå från halogenmaterial i tillverkningsprocessen. Som regel bör alla krympslangar komprimeras med maximalt 80 % och minst 20 %. Detta är känt som 80–20-regeln. Så en tråd med en diameter på 5 mm kan lindas in antingen i krympslangstorlekar på 6/2 eller 12/4, eftersom diametern på 5 mm rymmer båda storlekarna på krympslangrör.

Välj rätt storlek

Det finns några steg som du måste följa för att se till att du väljer rätt krympstorlek. Dessa är följande. Beräkna diametern om krympslangen. Det första steget är att mäta diametern (den bredaste delen) av tråden, kabeln eller ytan som du tänker applicera krympslangningen på. När du har mätt, välj krympslang som är 20–30 % större än diametern. Beräkna krympförhållandet för slangen. De två vanligaste förhållandena för krympslangar är 2:1 och 3:1, vilket i princip betyder att slangen kan krympas till två eller tre gånger sin återvunna storlek. Ju större storleksvariation, desto större krympförhållande krävs.

(2:1 krympförhållande: 50,8 mm  kommer att återhämta sig till 25,4 mm eller 50 % krympning. (3:1 krympförhållande: 24,0 mm kommer att återhämta sig till 8 mm eller 67 % krympning. Beräkna tjockleken på slangen. Krympslangens väggtjocklek är den avsedda tjockleken på krympslangens vägg efter att slangen har expanderat, efter att den först krympts. Det mäts i millimeter. Att beräkna tjockleken på slangen hjälper dig att bestämma vilken storlek på krympslangen du behöver. Beräkna längden på slangen

Efter att ha krympts förlorar krympslangen en liten del av sin längd. Detta förblir detsamma efter att slangen har expanderat. Beroende på den termoplastiska sammansättningen och storleken kan denna längdförlust vara var som helst mellan 5–10%. Vid beräkning av storleken på krympslang som behövs bör du alltid ta hänsyn till detta.

Trådad tråd är också lite tjockare, så du kan behöva använda tjockare krympslang för applicering. Nedan listas dock de allmänt accepterade trådstorlekarna för AWG-mätare, diametern på den nakna tråden och den vanliga krympslangisolerade storleken.

Säkerhet

Det är viktigt när du använder krympslang att gå fram med försiktighet och observera grundläggande säkerhetsåtgärder för att undvika olyckor eller skador. Så här använder du krympslang: Börja med att välja rätt slangstorlek med rätt krympförhållande. Den bör bekvämt täcka tråden eller komponenterna innan den har krympts på plats för att säkerställa en tät passform efteråt. Kom ihåg att den kommer att vara över både bredd och längd

Om komponenterna som ska täckas kan ändra storlek efter applicering, se till att slangen har tillräcklig expanderbarhet genom att jämföra dess diameter vid krympning (kallad “återvunnen” diameter) med dess storlek före krympning (kallad “expanderad” diameter). Kontrollera den rekommenderade uppvärmningstemperaturen för röret för att undvika ojämn applicering eller smälter

Klipp av en lämplig längd av slangen med standardsax och lägg eller skjut denna över målkomponenterna. Det är nu dags att värma krympplasten. Detta kan göras med en handhållen värmepistol eller en krympugn. De senare är specialiserade apparater för mer exakt och avancerad värmeapplicering Om du använder en pistol, flytta värmen fram och tillbaka över slangen och undvik att stanna på ett ställe för att minimera risken för brännskador. Fortsätt tills omslaget har fästs ordentligt

Elektriska fastighetskrav

Om din krympslang kommer att ge elektrisk isolering eller bunta elektriska ledningar, är det troligt att den måste uppfylla vissa reglerande riktlinjer. För att välja rätt produkt för din applikation måste du veta om någon specifikation måste uppfyllas. Dessa riktlinjer täcker vanligtvis vanliga elektriska krav såsom dielektrisk styrka och flammotstånd. Andra möjliga elektriska krav kan vara att slangen måste vara fri från halogener eller att den måste vara gjord av ett specifikt material. Se till att du förstår alla elektriska krav innan du väljer din krympslangprodukt.

Driftmiljö

Ett annat viktigt steg för att definiera kraven för din krympslangapplikation är att förstå miljön där slangen kommer att fungera. Kommer till exempel slangen att utsättas för överdriven nötning eller böjning? Kommer slangen i kontakt med oljor, fetter, bränslen, kemikalier eller andra vätskor? Det är också viktigt att veta om slangen kommer att användas inomhus eller utomhus. Om den ska användas utomhus kan den utsättas för överdriven UV-exponering. Om den ska ligga på eller begravas under marken kan den behöva ha överlägsen motståndskraft mot svamptillväxt. Slutligen kan en förbättrad miljöförsegling (som erhålls med adhesivfodrad krympslang) behövas för att skydda alla känsliga delar av föremålet som slangen täcker. Alla dessa faktorer måste övervägas innan du väljer din krympslangprodukt.

Väggtjocklek

Nu när du har bestämt det erforderliga minsta expanderade ID och maximala återvunna ID (eller krympförhållandet), måste du bestämma den minsta återvunna väggtjockleken som behövs för din applikation. Väggtjockleken för en krympslangprodukt är traditionellt specificerad som den minsta tjockleken vid det helt återhämtade stadiet (se höger sida av figuren ovan).

Därför, för att bestämma den erforderliga väggtjockleken för din krympslangprodukt måste du använda ett annat mått från steg 1: din nödvändiga minsta väggtjocklek och diametern vid vilken väggtjockleken krävs. Om diametern på det du täcker är större än den maximala helt återställda diametern på slangen, kommer den slutliga väggtjockleken att vara mindre än vad som anges i databladet.

I samband med krympförhållandet för ett krympslangrör är det också viktigt att känna till rörets väggtjocklek. Detta gör att du kan ta reda på om den kommer att vara för liten för din anslutning eller en perfekt passform. Denna väggtjocklek hänför sig till innerdiametern/innerdiametern (ID) som är i millimeter (mm). Vid mätning av det måste röret vara cirkulärt och inte tillplattat vid mätning av dess storlek. Samma sak med Inner Diameter (Medföljer) är den minsta storleken på röret när det köptes, medan Inner Diameter är måttet på röret efter att det har krympt helt eller återhämtat sig från värme.

Ändamål

Detta är en extra sak att tänka på – och detta är att veta var du använder krympslangen. Krympslangen kan designas av olika material och kan vara effektivare än de andra beroende på de specifika applikationerna du ska ta itu med. Till exempel kan dina anslutningar eventuellt komma i kontakt med fukt eller annan vätska, att välja en vattentät krympslang eller limfodrat krympslang kommer att vara praktiskt för vattentät tätning.

Krympslangen med lim eller lim har termoplastiskt lim på sin innervägg. Det smälter tillsammans med röret när det värms upp och sprids över kanterna på röret. Det smälta limmet kan också fungera som en vattentät barriär för dina kablar. Detta är en idealisk typ av slangtrådsinstallationer som ger en tätare och mer pålitlig väderbeständig tätning.

Lagring

En krympslang är känslig för värme. Om du har extra krympslangar som inte kommer att användas under en viss tid är det viktigt att placera dem på rätt sätt. När du förvarar din krympslang, se till att förvara den borta från en värme under 32°C, som direkt solljus eller andra värmekällor.

Detta för att undvika för tidig krympning av röret. När du använder en lagrad krympslang, se till att det inte är missfärgat eller förstyvat. De initiala lagringstiderna är vanligtvis från 1-5 år, korrekt lagring kan till och med vara längre än så.

>>> Är du intresserad av batteriladdare? Klicka här.

Längd

Om slanglängden är en kritisk dimension för din applikation, måste longitudinell krympning beaktas. Förutom att krympa i diameter vid applicering av värme, kan krympslangen också krympa i längd. Mängden längdminskning beror på mängden diameterminskning såväl som tillverkningsvariabler, men den är i allmänhet cirka 15 % av den ursprungliga längden eller mindre. Eftersom longitudinell krympning beror på olika slangegenskaper, är det bäst att bestämma den förväntade longitudinella krympningen för din krympslangprodukt från din leverantör.

Uppvärmningsmetoder

Den vanligaste metoden för att krympa krympslangbara slangar på underliggande komponenter är att använda en handhållen värmepistol. För högre produktionsvolymer är dock den föredragna metoden för att krympa slangen att använda en genomströmningsugn. Detta kommer att säkerställa en fullständig återhämtning av slangen genom att jämnt utsätta den för tillräcklig värme under en tillfredsställande tidsperiod. För PVC rekommenderas att slangen utsätts för 150°C i tre minuter. Detta ger tillräckligt med tid vid temperatur för att uppnå en fullständig återhämtning.

Vid mycket höga temperaturer kommer dock PVC att börja mjukna, så att öka temperaturen över 150°C för att spara tid kan ge negativa resultat. Polyolefin, å andra sidan, tål krymptemperaturer mycket högre än 150°C. Det rekommenderas fortfarande att slangen utsätts för 150°C i tre minuter i en genomströmningsugn, men för att minska bearbetningstiden kan du experimentera med användning av högre ugnstemperaturer. Slutligen är en annan metod som ibland stöter på användningen av fokuserat ljus (som sänds ut av halogenlampor) för att krympa slangen.

Förvaringsförhållanden

För att undvika för tidig återhämtning måste PVC-krympslangar förvaras vid temperaturer (32°C) och inte i direkt solljus. Om dessa lagringsriktlinjer följs bör det inte finnas några oro över hållbarheten för denna produkt. Polyolefin, å andra sidan, har en större förmåga att motstå förhöjda lagringstemperaturer och därför bör det inte finnas några hållbarhetsproblem.

Isolering

Krympslangarnas storlekar varierar, vilket säkerställer perfekt passform för kablar och ledningar. Denna passform gör att den i de flesta fall presterar bättre än grundläggande isoleringsprodukter. Den är också mer pålitlig tack vare den täta passformen som den ger – den kommer inte att lossna med åldern, till skillnad från andra isoleringslösningar.

Kablar och ledningar sträcks ofta ut eller utsätts för påfrestningar på grund av otillräcklig längd eller att de kläms in i trånga utrymmen. Detta kan påverka livslängden för kablar och ledningar negativt. Krympslangande kablar kan minska belastningen för att hålla dem i toppform. På grund av variationen i krympslangningsstorlekar är det möjligt att gruppera kablar och ledningar i ett enda rör. Detta är inte bara bättre ur en estetisk synvinkel, utan det är en extremt effektiv kabelhanteringsteknik.

Färger

Ett krympslangrör kan komma i olika standardfärger; Därför är en av de vanligaste frågorna vilka färger som finns tillgängliga för krympslang. När man väljer vilken färg på krympslangen som ska användas finns det ingen exakt internationell standard för det. Istället en standarduppsättning färger som är internationellt erkända.

Dessa färger på krympslangen kan också skilja sig åt i färgskala och nyans. Det beror på att ingredienserna och färgämnet kan skilja sig från varje tillverkare och det finns ingen standardiserad färg Pantone eller RAL-färg för det. Vissa andra tillverkare erbjuder också andra färger som rosa, grå, orange, rand eller till och med anpassad färg efter dina önskemål.

Syftet med krympslangrörets färgstandard. Huvudsyftet med färgstandarden för krympröret är att fungera som en färgkod till den anslutning du använder. Den är anpassningsbar inte bara i färg utan även i tryck, beroende på ditt val och tillverkare. Detta gör det lättare att identifiera dina kopplingar och hur du organiserar dem. Ett krympslangrör svart och krymprör rött köps vanligtvis på grund av dess ljusa färger som lätt kan hjälpa dig att skilja det från andra färger.

Krympslangröret svart är också att föredra för industriella applikationer och anses ge bra UV-beständighet. Det genomskinliga krympslangröret är också en av de vanligaste färgerna eftersom det gör det möjligt för användaren att se igenom isoleringen och trådens skick. Samtidigt ger krympslangen vit en ren, helvit rörtätning av din anslutning som hjälper dig att bedöma din tråds tillstånd.

vill köpa en krympslang med lim eller en vit krympslang kolla in min sida
Om du vill köpa en krympslang med lim eller en vit krympslang kolla in min tabell överst på sidan!

Material

Polyolefinrören är den vanligaste typen av krympslangrör. Det är ett flexibelt och snabbt krympande rör som kan användas i olika applikationer. Den finns även i olika färger men den svarta har ett lägre motstånd mot ultraviolett strålning (UV-strålning). Det är en härdplastprodukt som kan användas i många applikationer med ett bredare temperaturkrympområde.

Elastomerrören har hög flexibilitet även vid låga temperaturer. Den är resistent mot diesel och bensin, vilket gör den utmärkt att använda i biltillämpningar. Det är allmänt tillgängligt i 2:1 krympningsförhållande. FEP är en mångsidig produkt som är mycket resistent mot extrem värme UV-strålning och kalla temperaturer. Det är också mycket motståndskraftigt mot olika kemikalier och fukt. Ett PVC-rör är tillverkat av termoplastiskt material. Den har en låg värmekapacitet, som lätt kan krympa med användning av lödkolv. Det används ofta i bilar och instrumentpaneler. Det är också billigare än polyolefinrör.

Det mest populära materialet för krympslangar är polyolefin, som är särskilt gynnat av militär-, flyg-, elektronik- och järnvägsindustrin. Detta bör ge dig en uppfattning om dess hållbarhet. Polyolefins fördel härrör från de tvärbindande polymerkedjorna. Slangen kan färgkodas för att göra det möjligt för ingenjörer att snabbt och säkert fastställa kablarnas funktion och undvika den fruktade kabelspaghettin. Detta hjälper reparationer och systemhantering att utföras effektivt och gör att din kabel och kablar ser organiserade och professionella ut.

När du har definierat allt som är nödvändigt för din applikation och har valt lämplig slangstorlek är du redo att välja ditt krympslangmaterial. Ofta finns det flera produkter som uppfyller dina behov, så det är viktigt att också känna till kostnaden och tillgängligheten för varje alternativ. Det här avsnittet kommer att undersöka hur man väljer rätt material genom att differentiera var och en efter kostnad och kapacitet.

Lista över de bästa krympslangarna 2022

 • Bäst i test: Kjell Krympslangar 127-pack
 • Populärast: Kjell Krympslangar Lim 42-pack
 • Premiumval: 3:1 Krympslangar 220-pack
 • Billigast: Kjell Krympslangar 40-pack

Installationsprocess

Krympslangen har en av de enklaste installationerna eftersom den inte behöver komplicerade verktyg och delar för att ansluta. Så här använder du en krympslang: Mät diametern på din tråd. När du väljer din krympslang ska du först känna till din tråds diameter innan du krymper röret. Detta gör att du kan välja rätt krympslang som passar perfekt på dina kablar när du krymper den. Den bör vara något mindre från diametern på din tråd för att ha en tät anslutning. Tänk också på krympslangförhållandet för ditt krympslangrör. Ett krympslangförhållande på 2:1 är hälften av rörets ursprungliga storlek.

Längden på både den skarvade tråden och själva röret är viktigt att tänka på och bör vara något längre än det skarvade området. Detta beror på att krympslangen krymper i längdriktningen från 5-15 % av sin ursprungliga storlek efter att ha återvänt från uppvärmning. Detta för att säkerställa att det exponerade området är ordentligt täckt och förseglat. Om du använder en krympslang eller en vanlig krympslang, men om längden på din tub fortfarande är för lång för ditt behov kan du helt enkelt klippa den med en sax.

Sätt i röret på rätt sätt på tråden och rikta in det korrekt på det skarvade området eller den exponerade delen av din tråd. Skaffa ett verktyg som ger värmekälla som en värmepistol. Innan du applicerar värmen, se till att kontrollera specifikationerna för din tub när det gäller dess uppvärmningstemperatur Fördela värmen jämnt över röret och undvik att stå på ett ställe under lång tid. Fortsätt värma röret tills det är ordentligt krympt och tätt placerat på tråden.

Om du inte har en värmepistol eller ett luftvärmeverktyg kan öppen eld som ljus, tändare, ficklampa användas men det rekommenderas inte på grund av ojämn krympning eller isoleringsfel. Men det rekommenderas att använda det på ett säkert sätt och inte direkt elda på det för att undvika att bränna eller förkolna röret.

Vanliga frågor om krympslangar

Vad finns det för krumpslangar?

Vi kan dela upp krympslangar i fyra breda kategorier – enkelvägg, limfodrad, specialanpassad och kraftig. Inom varje kategori finns det olika typer av krympslangar som kan användas för mer specifika ändamål beroende på applikationsmiljön. Krympslang finns i två grundläggande typer, enkel- eller dubbelvägg, även känd som tunn eller dubbelvägg. Enkel- eller tunnväggiga rör är pålitliga och fysiskt robusta. Det är ett bra val när elektrisk isolering eller skydd mot nötning och påfrestningar krävs. Däremot är dubbel- eller dubbelväggsrör ett bättre val i situationer där skydd mot korrosion eller en fast tätning är det primära målet. Ett extra limskikt inuti slangen ger skydd mot fukt.

Enkelväggs polyolefinslang

Denna typ av krympslang är den mest universella och allmänt använda, eftersom den är lämplig för de flesta allmänna ändamål. Varje typ av rör i den här kategorin kommer i ett brett spektrum av diametrar, så att du alltid hittar rätt storlek för ditt jobb. De fyra primära typerna av enväggskrympslang och deras motsvarande krympförhållande är:

Självhäftande polyolefinslangprodukter

I denna kategori finns återigen i en mängd olika krympslangstorlekar, men är designade för mer specifika applikationer. De flesta är bra för användning i bil- eller marinmiljöer och är designade som miljöskyddshylsor. De två primära typerna av limfodrad krympslang och deras motsvarande krympförhållande är:

Specialslangar

Denna kategori av krympslangar finns fortfarande i många storlekar, men varje typ är gjord av unika material som lämpar sig för specialjobb. Detta kan vara höga värmeinställningar eller en inställning där krympslangningen utsätts för oljor och kemikalier. De fem typerna av specialslangar och deras motsvarande krympförhållande är:

Medium & tunga slangar

Dessa två varianter av slangar kommer i de större krympslangarna och har högre förhållanden för mer varierande applikationer. De är bäst lämpade för användning i situationer som behöver flamskyddande material eller i miljöer där de kommer att uppleva kemikalier och nötning. De två typerna av tunga rör och deras motsvarande förhållanden är:

Som du kan se finns det en krympslangsstorlek och ett material som lämpar sig för nästan alla applikationer. Vi har en mer robust, omfattande slangvalsguide som belyser fler specifikationer om varje typ av krympslang.

Hur väljer man rätt storlek på krympslangen?

Slangens innerdiameter mäts i eller millimeter (mm). Mät den öppna inre cirkeln. Mät inte slangen när den är tillplattad. Den utökade I.D. mäter den minsta storleken på innerdiametern efter att slangen har expanderats. Detta är den minsta bredden på det utökade I.D. krympslangning i är platt form. Detta måste beaktas beroende på dess tillämpning.

När värme appliceras på expanderade slangar kommer slangen att krympa eller återhämta sig. Den återvunna I.D. är måttet på slangens innerdiameter efter att ha fått KRIMPA HELT eller ÅTERHÄLLA tillbaka till sin ursprungliga extruderade storlek. Mät diametern på de underliggande materialen som ska täckas – på den bredaste delen. Välj slangar som är 20 % – 30 % större än detta mått genom att hänvisa till produktens datablad på webbplatsen

Att bestämma vilken storlek krympslang du behöver börjar med diametern på materialen som ska täckas. Mät den bredaste delen av kablaget eller komponenterna du planerar att applicera slangen på. Välj en slang som är cirka 20-30 % större än mätningen i steg ett. För att välja rätt slang behöver du veta: Dess krympförhållande. Som nämnts ovan indikerar ett förhållande på 2:1 att slangen kommer att krympa till ungefär hälften av sin storlek när värme appliceras, medan ett förhållande på 3:1 betyder att den kommer att krympa till en tredjedel av sin fulla storlek

Tjockleken på rörväggarna. Detta mäts normalt i millimeter. Slangens “innerdiameter” (ID) efter krympning såväl som dess “expanderade innerdiameter” (expanderad ID) före krympning. Det senare måttet är det som visas på etiketten. En variant av detta – ”lägg platt bredden” – kommer också ibland behöva övervägas. Detta är helt enkelt bredden på slangen när den läggs platt Tänk på längden på slangen. Detta kommer att minska något vid krympning – normalt mellan fem och tio procent – ​​och detta bör beaktas vid val av slanglängd för att säkerställa full täckning.

Är storleken viktig?

Oavsett om du använder krympslang i en elektrisk applikation, som en dragavlastning, som ett skyddande hölje eller av någon annan anledning, är det av yttersta vikt att bestämma rätt storlek. De två viktigaste måtten att mäta för din applikation är den största diametern som den expanderade hylsan behöver glida över och den minsta diametern som slangen behöver för att helt täcka efter krympning. Dessa två dimensioner kommer att användas senare i steg 2 för att hjälpa dig att bestämma önskad storlek och krympförhållande för din slang.

Om någon av dessa platser har en icke-cirkulär profil, måste du konvertera den icke-cirkulära omkretsen till en diameter. För att göra detta måste du mäta den totala omkretsen på denna plats och dividera det talet med pi (eller 3,14). Detta ger dig en “effektiv” diameter som du kan använda för att avgöra vilken slangstorlek du behöver. För komponenten på höger sida av figuren på nästa sida är den största diametern lika med (A+A+B+B)/pi och den minsta diametern är helt enkelt d.

En annan viktig dimension att tänka på är minsta väggtjocklek. En viss minsta väggtjocklek kan krävas på grund av de elektriska kraven för din applikation. Eller, om slangen kommer att utsättas för överdriven nötning eller slitage, kanske du vill ha en tyngre väggtjocklek än standardstorleken erbjuder. Förutom att definiera din nödvändiga minsta väggtjocklek är det också nödvändigt att bestämma diametern vid vilken denna väggtjocklek kommer att krävas. Denna information är avgörande för att välja önskad slangstorlek i steg 2.

Bestäm krympförhållandet för slangen

Krympslangbar slang finns i första hand i 2:1 eller 3:1 krympförhållande, vilket innebär att slangen har expanderats till två eller tre gånger sin helt återvunna storlek. Ju större storleksvariationerna är för de underliggande materialen som täcks, desto större krympförhållande krävs.

Nominell återvunnen väggtjocklek – Måltjockleken på väggen efter fullständig återhämtning. Slangens väggtjocklek mäts i eller millimeter (mm). Se slangens tekniska data för att bestämma tjockleken på väggen. Krympslangbar slang har en liten längdförlust under återhämtningsprocessen. Ta hänsyn till förändringen av längden på den återvunna slangen (efter krympning). Längskrympningen varierar från 5 % till cirka 10 % – beroende på material.

Vad är en krympslang?

Krympslang är ett mångsidigt plastskikt som kan appliceras på kablar och komponenter för flera ändamål av elektriker, ingenjörer och liknande proffs, inklusive:

Elektrisk isolering – till exempel för att reparera en skadad eller exponerad trådlängd. Skydd – mot damm, kemikalier, fukt eller nötning. Förstärkning – avlastar belastningen av kablar som hålls i spänning. Bunta flera ledningar till en enda enhet. Identifiering – det breda utbudet av tillgängliga färger möjliggör enkel kodning. De är också kända som krympslanghylsor, särskilt när de används med kablar. Namnet syftar på det faktum att slangen är designad för att krympa på plats och bli styv när värme appliceras, vilket ger en hållbar, skyddande beläggning. Med tanke på mängden möjliga användningsområden finns krympslangar tillgängliga i en mängd olika material, storlekar och färger. Vissa kommer också med en självhäftande liner för att hjälpa slangen att hålla sig på plats när den väl applicerats.

Se upp för “krympförhållandet” – förhållandet mellan den ursprungliga storleken på krympröret och dess krympta form efter applicering. Detta är vanligtvis antingen 2:1 eller 3:1, med högre siffror som indikerar ett större förhållande och därför en tightare passform. Till exempel kommer slangar med ett förhållande på 2:1 att krympa till halva storleken och ett förhållande på 3:1 indikerar krympning till en tredjedel av full storlek.

Krympslang (även känd som krympslang) är ett krympbart plaströr med många användbara applikationer inom elektronikarbete. Den krymper längs sin radie när den utsätts för värme, vilket är där namnet kommer ifrån. Krympslang finns i en mängd olika material, färger och storlekar. Oavsett trådstorlek, krympningskrav eller miljökrav finns det en krympslang som är rätt för den specifika applikationen.

Vad finns det för krympslangsmaterial?

Krympslangen fungerar tack vare känsligheten hos de många materialen som används för att tillverka produkten. Var och en har olika styrkor och egenskaper. Krympslang av polyolefin, den syntetiska polymeren polyolefin är det mest använda krympslangmaterialet på grund av dess motståndskraft mot höga temperaturer och kemisk förorening.

Polyvinylklorid eller PVC är ett annat allmänt använt material i krympslangar. Den är mångsidig och ger en slät yta. Polytetrafluoreten eller PTFE är mest känt som Teflon. När den används i krympslang är denna syntetiska förening mycket resistent mot kemikalier och har en exceptionellt låg friktionskoefficient, vilket innebär att ämnen kommer att glida av den mycket lätt.

Krympslangen med fluorerad etylenpropen (FEP) är mycket resistent mot kemikaliespill, vilket gör det till ett bra val för applikationer med tätningsmedel. Den krymper vid lägre temperatur än PTFE. Elastomeriska krympslangar är kända för sin flexibilitet samt sin motståndskraft mot nötning och farliga vätskor som dieselbränsle och hydraulvätska. Det används ofta i industriella miljöer för att skydda kablage. Krympslangar av polyvinylidenfluorid eller PVDF är känd för sin höga nivå av motståndskraft mot lågor, frätande kemikalier och industriella bränslen. Den är mycket robust och kommer inte att perforera lätt.

Silikonkrympslang är känd för sin flexibilitet och motståndskraft när de utsätts för mycket höga eller mycket låga temperaturer. Det är ett utmärkt val för isoleringsvärmeelement och buntning av fiberoptiska kablar. Det används också flitigt i medicinska miljöer eftersom det tål steriliseringsförhållanden väl.

Viton krympslang är gjord av fluorelastomer, en typ av syntetiskt gummi. Den är resistent mot höga temperaturer och förblir flexibel även vid låga temperaturer. Den bildar en effektiv tätning mot oljor, bränslen och smörjmedel av olika slag.

Vad finns det för krympslangstillbehör?

Krympslangkontakter eller skarvar är en form av slang som används för att koppla ihop kablar eller för att ansluta dem till eluttag. De finns i olika storlekar och färger. Vanligtvis gjorda av mångsidiga material som polyolefin, de har vanligtvis en design med dubbla väggar, med ett krympbart yttre skikt och ett inre som smälter på plats när värme appliceras för att skapa en stark, vattentät tätning.

Som namnet antyder är krympplast en variant av krympslang som är gjord för att vira runt kablar under reparations- och skarvningsoperationer. Vanligtvis har den ett krympförhållande på 3:1 och ger en fast tätning som är resistent mot fukt, kemikalier och svampkontamination.

Krympslangtejp fungerar på liknande principer som rör och används vanligtvis tillsammans med det för att isolera tätningar och kapslingar. Elektriska krympslangpistoler är den huvudsakliga metoden för att applicera värme på slangar, lindning och tejp. Dessa mångsidiga apparater är lätta och tillgängliga med både enkla och dubbla handtag.

Vad används krympslangning till?

Krympslangens egenskaper gör den lämplig för ett brett spektrum av applikationer. De flesta av dessa är relaterade till ledningar och kablar, men det är också möjligt att använda det med andra föremål. Här är några av de mest populära sätten att använda krympslang.

Elektrisk isolering

Ett av de huvudsakliga sätten att använda krympslangar är att elektriskt isolera ledningar, lödfogar, skarvar och terminaler. Eftersom krympslang är icke-ledande bildar det ett skyddande lager som förhindrar oavsiktliga kortslutningar. Förutom isolerande elektriska anslutningar kan krympslang också användas för reparationer. Till exempel kan en tråd med skadad isolering och exponerad koppar enkelt fixeras med en sektion av krympslang.

Förebygga skador

I situationer där rörliga delar har potential att skadas, är krympslangning ett utmärkt sätt att skapa ett lager av fysiskt skydd mot nötning, oavsiktliga skärsår eller repor. Eftersom formen på krympslangningen anpassar sig till de komponenter den omger, kan du använda den för att skydda ett brett utbud av kontakter, ledningar eller lödfogar.

Miljöskydd

Krympslangen skyddar inte bara mot mekanisk skada. Det ger också en barriär som skyddar mot vätskor, som vatten, olja eller syror. På samma sätt håller krympslangning damm och andra oönskade små partiklar ute.

Dragavlastning

Dragavlastning används för att lindra mekaniska påfrestningar på ledningar. Detta är viktigt i applikationer där kablar ofta flyttas eller dras i, som till exempel i telefonladdare. Utan dragavlastning går ömtåliga ledningar sönder snabbt.

Ett av de enklaste sätten att lägga till dragavlastning till kablar är att lägga till en bit krympslang runt den del av tråden som böjs. Detta gör att en del av krafterna överförs genom krympen istället för själva koppartråden. Som ett resultat kommer tråden att hålla betydligt längre. En lättare och krympslang som används för att lägga till dragavlastning till en telefonkabel.

Buntning av trådar

Om du arbetar med elsystem som innehåller många ledningar vet du hur bekvämt det är att ha dem snyggt organiserade. Krympslang är ett utmärkt verktyg för att bunta ihop lösa trådar. Det ger ett rent resultat och är mer kompakt än slipslindningar. Krympslang som används för att bunta ihop fyra färgade stegmotortrådar.

Färgkodning

En annan bra applikation för krympslangning är färgkodningstrådar. Att använda specifika färger av krympslangning för att identifiera vissa trådar tar bort behovet av att köpa tråd i många färger.

Vilket material av krympslang ska jag använda?

Krympslang finns i olika material, alla med sina egna användbara egenskaper. Genom att känna till deras skillnad kan du välja den bästa krympslangen för dina behov.

Polyolefin

Krympslang av polyolefin är den mest populära typen, och av goda skäl. Den tål höga temperaturer, upp till 125-135°C, och krymper snabbt. Dessutom är den hållbar, mycket flamskyddad och flexibel. Tänk på att vissa polyolefinkrympslangar inte bör användas utomhus, eftersom UV-ljus bryter ned vissa pigment. Svart polyolefin krympslangning är alltid säker i solen.

PVC

Krympslangning av polyvinylklorid (PVC) är ganska lik polyolefin, men är lite billigare. Om du letar efter krympslang på en budget är detta alternativ att välja. Eftersom det är relativt enkelt att färga detta material finns det i nästan alla färger. Den huvudsakliga begränsningen för PVC-rör är att den inte tål höga temperaturer. Den maximala temperaturen den kan utsättas för är vanligtvis 105°C. Att röra den med en lödkolv kommer sannolikt att bränna den, så var försiktig när du arbetar med den.

Mindre vanliga material

Elastomerisk krympslang sticker ut på grund av sin flexibilitet, även vid låga temperaturer ner till -75°C. Den är resistent mot farliga vätskor som dieselbränslen, bensinbränslen och hydraulolja. Den har också bra motståndskraft mot nötning.

PVDF (Polyvinylidenfluorid) krympslang är ett bra alternativ om du letar efter krympslang som står emot lågor eller andra höga temperaturer. Några av dess andra styrkor är motståndskraft mot frätande kemikalier, bränslen och mot perforering.

Silikonkrympslang är både flexibel och motståndskraftig mot extrema temperaturer. Eftersom det fungerar bra med olika steriliseringsmetoder är det ofta det föredragna valet för isolering i medicinsk utrustning.

PTFE (Polytetrafluoroethylene/Teflon) krympslangning är icke-reaktiv och därmed mycket resistent mot kemikalier. Dess låga friktionskoefficient gör den extremt hal och den har ett brett driftstemperaturområde på -55 till 175°C).

FEP (Fluorinated ethylene propylene) krympslang är ganska lik PTFE i sin motståndskraft mot kemikalier. Den krymper dock vid lägre temperatur och är lite billigare.

Viton krympslang är ett populärt alternativ för hydraulisk utrustning. Den är flexibel, resistent mot kemikalier och bildar en väl tätande barriär mot alla typer av vätskor.

Vad finns det för speciella typer av krympslangar?

Vissa typer av krympslangar, som marinkvalitet eller lödtätningskrympslang, är användbara för specialiserade applikationer. Jag har pekat ut de mest populära typerna nedan.

Limfodrad krympslang, även känd som marin krympning, består av två lager. Det yttre skiktet är vanligtvis tillverkat av polyolefin, medan det inre skiktet består av ett smältbart lim. När limfodrade slangar värms upp smälter limmet samtidigt som det yttre lagret krymper. Som ett resultat rinner lim in i de små överblivna hålrummen mellan krympslangen och föremålet som förseglas.

Slutresultatet, efter att slangen och limmet har svalnat, är en vattentät tätning. Perfekt för båtar (därav “marinkvaliteten”), bilar eller hobbyprojekt där vattenstänk förekommer ofta. Krympslang av marin kvalitet har vanligtvis ett högre krympförhållande (3:1 eller mer) än vanlig krympslang. Detta möjliggör en extra tät passform som är svår att uppnå med slangar som bara krymper till halva storleken (2:1).

För vattentäta kontakter och ledningar är denna typ av krympslang en av de bästa lösningarna. Den är också mer motståndskraftig mot sträckning och vibrationer än vanlig krympslang och har mer draghållfasthet.

Krympslangande kolvar

Krympslangande stumkontakter (även känd som lödtrådsanslutningar) är en snabb och enkel metod att löda och täta ledningar utan behov av lödkolv eller annan lödutrustning. De består av ett yttre lager av krympslang med en sektion av lod på insidan. När värme appliceras smälter lodet och bildar en lödfog på ledningarna inuti kontakten. Det yttre lagret av slangar krymper samtidigt, vilket tätar anslutningen under processen.

Precis som krympslangning av marin kvalitet, kommer krympslangande anslutningar ofta med ett värmeaktiverat tätningsmedel för vattentätning. Lödtätningsledningskontakter är utmärkta för att ansluta ledningar i svåråtkomliga områden där lödning inte är ett alternativ, eller för akuta reparationer med begränsad tillgång till verktyg.

Genomskinlig slang

Även om de flesta krympslangar är svarta eller färgade, finns de också i en transparent variant. Klar krympslangning är mest praktiskt för att inspektera anslutningar efter krympning. Ovannämnda krympslangkontaktdon är nästan alltid tydliga eftersom det låter dig kontrollera kvaliteten på lödfogen efter krympning. Om ditt projekt har vissa estetiska behov kan transparent krympslang också vara ett bra alternativ.

Vilken storlek på min krympslang behöver jag?

Med så många olika storlekar av krympslangar tillgängliga kan det kännas svårt att välja rätt storlek. Men när du väl vet vad du ska tänka på är det faktiskt ganska enkelt att välja rätt krympdiameter. Det viktigaste när du väljer krympslang är att välja en krympt diameter som är mindre än den minsta tråd, kontakt eller komponent som du isolerar. Om du till exempel funderar på att krympa tråd med en ytterdiameter på 3 mm, vill du använda krympslang som krymper till under 3 mm i diameter.

Du kan använda en 5 mm diameter slang med ett 2:1 krympförhållande för detta (eftersom det krymper till 5/2=2,5 mm), eller 8 mm krympslang med ett 3:1 förhållande (krymper till 8/3=2,6 mm) .Det som spelar roll i slutändan är att krympen sitter tätt runt tråden/kontakten/komponenten efter krympningen. När det gäller den oskrympta diametern vill du att den ska vara minst 20-30% större än den största komponenten som du täcker. På så sätt kan du placera den med lätthet.

När du köper krympslang kan du se de krympta och oskrympta diametrarna som kallas återvunna och levererade diametrar. Den tillförda diametern är krympslangningsdiametern när den tillförs från lagret, medan den återvunna diametern är slangdiametern efter att den har återhämtat sig från uppvärmning och krympning. Meddelandeikon Den medföljande diametern anges ibland också som den icke-återställda eller expanderade diametern.

Vad är krympförhållande?

Krympförhållandet för krympslangen är helt enkelt den tillförda (okrympta) diametern dividerad med den återvunna (krympta) diametern. Till exempel har krympslang med en 8 mm medlevererad diameter och en 4 mm återvunnen diameter ett krympförhållande på 2:1.

Ett högre krympförhållande kan vara användbart i applikationer där du behöver en tätare passform, eller när du till exempel behöver skjuta krympslang över en kontakt som är betydligt större än tråden som den är ansluten till. Det mest populära förhållandet för krympslangning är 2:1, följt av 3:1 och sedan 4:1. Du kan hitta krympslangningsförhållanden upp till 6:1 och ner till 1,2:1, men dessa är icke-standardstorlekar för mycket specialiserade applikationer.

om du letar efter en krympslang från varken biltema eller jula så kolla in min sida
Om du letar efter en krympslang från varken biltema eller jula så kolla in min sida

Hur beräknar jag krympslangens storlek?

Ett par digitala bromsok som mäter diametern på en blå tråd och visar 3,40 mm. Mät diametern på den komponent som du tänker isolera. Digitala bromsok fungerar bäst för detta. Multiplicera detta mått med 1,25 så att slangen har tillräckligt med spelrum för att röra sig. I exemplet från bilden ovan skulle detta ge oss 3,4 mm × 1,25 = 4,25 mm.

Välj en krympslang med en oskrympt diameter större än antalet från steg 2 och en krympt diameter mindre än antalet från steg 1. I vårt exempel skulle 6 mm slang med ett krympförhållande på 2:1 fungera bra. Den är tillräckligt stor (> 4,25 mm) för att glida över tråden och mindre än 4,25 mm i diameter efter att den krymper.

Om du inte behöver en stor mängd krympslang med en enda diameter, är det bästa sättet att bara köpa ett kit som har korta längder av de vanligaste storlekarna. Dessa håller oftast ett tag och ser till att du alltid har rätt storlek på krympen till hands. Om “vanlig” krympslang är tillräckligt för dig, kommer ett enkelt kit med 2:1 krympförhållande slangar att uppfylla dina behov. Om du behöver anslutningar som är vattentäta (för båtar, bilar, RC-grejer etc.) är ett 3:1 limfodrat krymppaket bättre.

Hur mycket minskar krympslangen i storlek efter kontakt med värme?

Olika slangar krymper olika mycket. Det beror främst på krympförhållandet för just den krympslangningen. Till exempel krymper slangar med en diameter på 5 mm och ett krympförhållande på 2:1 till 2,5 mm när de är tillräckligt uppvärmda. De flesta krympslangningar krymper också något längs dess längd (i motsats till dess radie). Denna minskning i storlek är vanligtvis cirka 5-15% av den totala längden.

Kommer krympslangningen att fungera om den skärs?

Att dela upp krympslang i mindre sektioner är inget problem. Faktum är att skärning av krympslang till en lämplig längd är ett avgörande steg för att använda det i dina projekt.

Vad är krympslang gjord av?

De mest populära materialen för krympslangning är polyolefin och PVC. Bortsett från dessa två material kan du också hitta mer specialiserad krympslangning gjord av gummielastomerer, PVDF, silikon, PTFE, FEP och Viton.

Vid vilken temperatur krymper krympslangen?

Krymptemperaturen för krympslang varierar och beror mest på vilket material som används. Varje krympslang som en rekommenderad värmetemperatur som du kan hitta i dess specifikationer. Den typiska krymptemperaturen för polyolefin är runt 90°C, medan PVC behöver en något högre temperatur på 100°C.

Varför bör jag använda krympslang?

Krympslang har många fördelar som gör den till ett utmärkt val för att isolera eller lägga till dragavlastning. Den krymper snabbt, den är hållbar, flexibel och finns i en mängd olika färger. Självhäftande krympslangning kommer med ännu fler fördelar, som vattentätning.

Ett populärt alternativ för krympslangning är eltejp, men du kan även använda varmlim (för lägre spänningar) eller självsamlande tejp. Ett av våra favoritalternativ för snabb och pålitlig trådskarvning är WAGO-kontakter. Perfekt om du inte behöver avlastnings- eller färgkodningsfunktionerna för krympslangning. Krympslang kan lagras på obestämd tid, så länge den förvaras under rätt förhållanden. Att hålla det svalt, torrt och borta från solljus är viktigt. Exponering för vätskor eller UV-strålning kan göra att vissa typer av krympslangning snabbt bryts ned.

Det är en bra idé att inspektera krympslangen före användning, speciellt om den har legat i förvaring ett tag. Om det ser ut och känns som när det var nytt, så borde det inte vara några problem med det. Om slangen har missfärgats eller stelnat är det dock troligt att den inte kommer att fungera som förväntat.

Är krympslangen ledande?

Vanlig krympslangning är icke-ledande. Det är därför det trots allt är en bra isolator. Du kan dock hitta krympslang som är ledande på insidan. Dessa bitar kallas “lödtätningskabelanslutningar” och är utmärkta för att skapa lödda, vattentäta anslutningar i bilar eller båtar.

Hur fungerar en krympslang?

Krympslangar tillverkas i en tvåstegsprocess. Det första steget innefattar standardextruderingsprocedurer, varefter en sekundär process gör slangen krympslangbar. Även om detaljerna i denna sekundära process är proprietära, används värme och kraft för att utöka diametern på slangen. Slangen kyls sedan till rumstemperatur medan den är i expanderat tillstånd. Om slangen senare utsätts för en tillräcklig mängd värme, kommer den att krympa till sin ursprungliga storlek så länge den inte hindras från att göra det.

Om du tänker efter så fungerar krympslangen på motsatt sätt som de flesta skulle föreställa sig. Många föremål expanderar när de värms upp och drar ihop sig när de kyls, så termen krympslang låter nästan som en oxymoron. Nyckeln till hur det fungerar ligger dock i hur det är gjort.

När krympslang skapas är dess ursprungliga diameter vad du vanligtvis skulle tänka på som efterkrympningsstorleken. För att få slangen att ha en större diameter värms den upp till nära sin smältpunkt och expanderas sedan, vanligtvis genom att blåsa upp den med en gas. Efter att röret har expanderat kyls det snabbt ned så att det behåller sin nya form. Det är detta som gör att krympslangen fungerar, eftersom när du värmer upp slangen blir den mjuk och drar ihop sig till sin ursprungliga storlek i diameter men inte längd.

Var används krympslangar?

Det finns ett antal användbara applikationer för krympslangar. Nedan följer en lista över dess olika användningsområden: För att tillhandahålla elektrisk isolering (täcker terminaler, skarvar, trådreparationer eller andra kontakter), att bunta ihop lösa föremål (oftast ledningar i ledningsnät), som ett skyddande skydd, som skyddar mot: abrasion, skärande, flisning, peeling, skavning, buckla, liten påverkan.

För att ge en miljöförsegling som skyddar känsliga komponenter från föroreningar som fukt och kemikalier som kan orsaka oxidation och/eller korrosion av komponenterna, för att ge avlastning, för att ge värmeisolering, för att färgkoda specifika föremål, för att ändra ytfinishen på ett föremål, för att identifiera en komponent (med utskrift, en anpassad färg, etc)

Behöver jag tänka på slangstorleken?

Nästa steg är att bestämma den lämpligaste slangstorleken för din applikation. Med hjälp av måtten du fick i steg 1 måste du definiera följande slangdimensioner som bäst passar dina behov: minsta expanderade ID, maximala återvunna ID och minsta återställda väggtjocklek. Det här avsnittet kommer att förklara var och en av dessa slangdimensioner och hur de relaterar till dina applikationsmått som finns i steg 1.

Är slangens diameter viktig?

Krympslangar specificeras traditionellt av den minsta ursprungliga (”expanderade”) innerdiametern och det nominella krympförhållandet. Ett bra datablad för krympslangningsprodukter kommer dock inte bara att lista slangens minsta expanderade ID och nominella krympförhållande, utan också dess maximala återvunna ID. Kontrollera först att slangens minsta expanderade ID är större än den största diametern som hylsan behöver glida över (med mätningen du gjorde i steg 1). Kontrollera sedan att slangens maximala återvunna ID är mindre än den minsta diameter som måste täckas helt (mätt även i steg 1). Se figuren nedan som illustrerar dessa rördimensioner.

Kan man använda en återvunnen krympslang?

Dimensionen trec är väggtjockleken som skulle bli resultatet om din krympslang fick krympa helt utan begränsning. Men eftersom ditt föremål hindrar slangen från att krympa helt, måste du bestämma vilken takt som krävs innan du kan ange trec för slangen. Det ungefärliga förhållandet mellan de två tjockleksdimensionerna är som följer:

Vad finns det för tillgängliga krympslangsmaterial?

En vanlig missuppfattning bland krympslanganvändare är att det bara finns ett krympslangmaterial. Medan polyolefin är det mest använda materialet, kan PVC-krympslang vara ett kostnadseffektivt alternativ för många applikationer. Förutom polyolefin- och PVC-materialfamiljerna finns specialkrympslangar tillgängliga i olika fluorpolymerer och elastomera material. Inom var och en av dessa materialfamiljer finns många olika sammansättningar som är designade för att utmärka sig i vissa miljöer och/eller uppfylla särskilda specifikationer.

Polyolefin är det mest använda krympslangmaterialet. Dess fördelar ligger i tvärbindningen av polymerkedjor, vilket gör att den tål höga temperaturer i intervallet 125°C-135°C. En vanlig missuppfattning är dock att “krympslangning är krympslangning”; det vill säga all krympslangning är densamma och det spelar ingen roll vad du väljer. Även om PVC inte tål de högsta temperaturerna som polyolefin kan, finns det många fördelar med att använda PVC. Den viktigaste fördelen med att använda PVC-krympslang är lägre kostnad. PVC kostar i allmänhet allt från 10 % till 60 % mindre än polyolefin.

Om din applikation involverar en driftsmiljö där den kontinuerliga höga temperaturen är 105°C eller lägre, bör du starkt överväga PVC-krympslangning enbart för kostnadsbesparingarna. Förutom den betydande prisskillnaden erbjuder PVC också ljusare, mer levande färger än polyolefin samt avsevärt bättre klarhet i sin klara version. Anpassade färger och genomskinliga nyanser finns också med PVC-krympslang, men vanligtvis inte med polyolefin-krympslang. Se bilderna på följande sida som jämför färgerna och klarheten hos polyolefin och PVC-krympslang:

Två andra fördelar som PVC har jämfört med polyolefin är: 1) Klar PVC är flamskyddsmedel, medan klar polyolefin inte är det, och 2) PVC är mycket segare än polyolefin, med bättre draghållfasthet och nötningsbeständighet. Om din driftstemperatur är 105°C eller lägre, rekommenderas starkt att du överväger PVC som ett materialalternativ.

Vad finns det för andra krympslangsmaterial?

Utöver de ovan nämnda produkterna finns det även andra specialprodukter för krympslangning. Dessa produkter erbjuder alla unika egenskaper som extrem temperaturbeständighet, exceptionell kemisk/vätskekompatibilitet och/eller överlägsna mekaniska egenskaper. Bland dessa specialprodukter finns fluorpolymerer (PTFE/FEP/PFA), klorerad polyolefin, elastomer polyolefin, polyvinylidenfluorid (PVDF) och fluorelastomerer. På grund av dessa produkters förbättrade kvaliteter är de betydligt dyrare än de tidigare nämnda produkterna. I vissa fall är prisskillnaderna extrema. Diagrammet nedan ger dig en enkel, generisk jämförelse av prisskillnaderna för ett urval av krympslangmaterial:

Hur minimerar jag longitudinell krympning?

Om din applikation kräver en lång längd av krympslang, finns det ett sätt att minimera och eventuellt eliminera longitudinell krympning. Applicera först värme på varje ände av röret med en värmepistol, som kommer att fästa slangändarna vid den eller de underliggande komponenterna. Slutför sedan krympningsprocessen längs den återstående mittsektionen av slangen med en genomströmningsugn eller värmepistol.

>>> Är byggställning något du behöver? Klicka här. 

Hur använder jag mig utav krympslangar?

Säkerhet först

Kom ihåg att när du har att göra med ett värmemedel är elden verkligen het, och du bör vidta lämpliga försiktighetsåtgärder. Bra idéer: Använd ögonskydd, använd andningsskydd för att undvika inandning av rök, använd handskar, bind tillbaka långt hår och bär inte lösa eller påsiga kläder som kan hamna i värmeelementets väg.

Dessutom, om du använder en värmepistol inuti, se till att ditt område är väl ventilerat, även om du bär en mask. Se till att ditt arbetsområde är fritt från skräp som kan visa sig brandfarligt, och för Petes skull rikta inte värmepistolen mot dig själv. Det kan tyckas vara sunt förnuft, men det är lättare att göra än du kanske tror.

Se till att den återvunna och expanderade diametern passar dina behov

Som någon form av bakåtriktad, sker krympning i denna slang när värme appliceras (därav namnet “krympslangning”). Men exakt hur mycket krymper det? Utmärkt fråga. Att välja rätt storlek på krympslangen för ditt projekt är viktigt. Två termer som är viktiga att komma ihåg här är återvunnen diameter (diametern efter krympning) och expanderad diameter (förkrympningsdiametern). För att få en säker passning, se till att slangens återvunna diameter är mindre än diametern på området du ska isolera. På så sätt får du en tight passform när den krymper.

Samtidigt måste slangens utökade diameter vara tillräckligt stor för att enkelt passa över området som ska isoleras, såväl som eventuella kopplingar som är fästa på den. Sunt förnuft skulle diktera att om du inte bekvämt kan passa in ditt paket eller kablar i ett rör i första hand, kommer det inte att göra dig mycket bra att krympa det.

Skär krympslangningen till rätt storlek, vilket möjliggör lateral krympning

När du har bestämt dig för att du har rätt dimensioner för din krympslang, är nästa steg att skära av krympslangen till en användbar längd och se till att tillåta möverlappning över befintlig isolering eller kopplingar. Tänk på att slangen också krymper på längden…vanligtvis 5-7 % under krympningsprocessen.

Omslut området som ska lindas med krympslang

Nu har du allt uppmätt och klippt, så det är dags att skjuta den avskurna slangen över föremålet, föremålen eller det lilla djuret som du täcker. Om du ska skarva ihop två kablar, skjut slangen över mitten av skarven och tillåt lika överlappning på båda sidor, så att hela skarven är helt täckt. men när jag kysser dig är det som att kyssa min bror. Jag antar att det inte är meningsfullt, eller hur?

Bestäm rätt värmetemperatur och välj värmemedel

Innan du krymper, kontrollera din slangs specifikationer för den rekommenderade uppvärmningstemperaturen. Alla kommersiella värmepistoler eller krympugnar kan användas för att krympa slangen. Eftersom okontrollerad värme kan orsaka ojämn krympning, fysisk skada och isoleringsfel, rekommenderas inte användning av öppen låga. Så stäng av gasspisen och ställ undan blåslamporna och eldkastarna. Seriöst, värmepistoler är inte så dyra.

Flytta värmen fram och tillbaka längs längden, rotera för att applicera jämnt

Om du täcker en lång kabellängd med slang, börja krympa i ena änden och arbeta dig gradvis ner till den andra. För att säkerställa att slangen krymper jämnt och utan luftbubblor, rotera projektet medan du applicerar värme.

Applicera värme jämnt över längden och runt slangens diameter tills den är jämnt krympt och överensstämmer med formen på kabeln, slangen, skarven eller actionfiguren som den täcker. Ta omedelbart bort värmekällan och låt slangen svalna långsamt innan du utsätter den för fysisk stress. Se till att undvika överhettning. Det sista du vill ha är förkolnade, spröda krympslangar efter att du har spenderat all den tid och drakeandad.

Är det viktigt att skydda ledningar och kablar?

Den viktigaste fördelen med krympslang är det skydd det ger kablar och ledningar. Slangen skyddar kablarna från nötning i rörliga delar och områden som har stor användning. Dessutom skyddar slangen kablar och ledningar från miljöeffekter som annars skulle kunna skada dem, inklusive vätskor som olja, vatten och syror och även atmosfäriska faktorer, såsom fuktighet och temperatur.

Vad är limfodrat polyolefin?

Självhäftande krympslang av polyolefin är en speciallösning. Det är en standard polyolefinrör med en innerbeklädnad av lim som smälter och flyter vid samma temperatur som polyolefinslangen krymper. När värme appliceras krymper slangen. Limmet som flyter fyller tomrummen och formar sig efter den underliggande formen för att bilda en tätning. Tätningen skyddar de inre komponenterna från fukt, skräp och andra föroreningar.

Är längden på slangen viktigt?

Under återhämtningsprocessen kommer slangen att uppleva en liten längdförlust, vilket du måste ta hänsyn till. Krympningen kan variera, allt från 5–15 %. Även här bör tekniska data kunna förse dig med den informationen. När något sträcker sig tunnar det ut. Ju mer sträckt, desto tunnare blir det. I krympslangar inträffar också motsatsen. Ju mer den krymper, desto tjockare blir den. Om det inte är tillåtet att återgå till sitt specificerade återställnings-ID, kommer det inte att återhämta sig till sin specificerade tjocklek heller. Du kommer att tycka att det är för tunt. Om väggtjocklek är ett problem för dig, notera det.

Hur rekommenderas det att jag använder krympslangar på bästa sättet?

Krympslang är en mångsidig produkt. Att isolera dina kablar med krympslang kan vara en enkel gör-det-själv-aktivitet. Använd bara följande användbara instruktionsguide för ett smidigt projekt som kommer att ge fantastiska resultat. Välj rätt storlek på krympslangen för ditt projekt. För att få en säker passning, se till att slangarnas återvunna diameter (diametern efter krympning) är mindre än diametern på området du ska isolera.

Samtidigt måste slangarnas expanderade diameter (diametern före krympning) vara tillräckligt stor för att enkelt passa över området som ska isoleras, såväl som eventuella kopplingar som är fästa på den. Klipp av krympslangen till önskad längd och se till att tillåta en överlappning på minst 8 mm över befintlig isolering eller kopplingar. Kom ihåg att skjuta in slangen på en av trådarna och håll den borta från värme från lödning. Tips: Silikonsmörjspray kan appliceras på trådar eller sladdar för att styra krympslangen över dem utan att kompromissa med det krympande materialet.

Skjut den avskurna slangen över föremålet som du täcker. Om du täcker en skarv, skjut slangen över mitten av skarven och tillåt lika överlappning på båda sidor. Applicera värme jämnt över hela längden och runt hela slangens diameter tills den är jämnt krympt och överensstämmer med formen på kabeln, slangen eller skarven som den täcker. Ta omedelbart bort värmekällan och låt slangen svalna långsamt innan du utsätter den för fysisk stress.

Vad är en krympslang?

Krympslangrör är ett verktyg för elektriska applikationer där du kan vara säker på dess kvalitet, speciellt för långtidsapplikationer. Den finns i olika färger för att organisera dina ledningar och tillverkad av pålitliga material som ger dig säkra och pålitliga anslutningar.

Det finns också en hel del saker att tänka på när du använder den, som krympningsförhållandet, diametern på både dina trådar och röret och dess krympningstemperatur. Men allt är tillgängligt och kan enkelt ses från produktens förpackning. Annat än det är ansökningsprocessen en av de enklaste och tar dig inte 5 minuter eller mer att göra. Det kommer inte heller att kosta dig mycket eftersom det inte kommer att kräva andra olika verktyg, bara värmen för att krympa röret och du är redo.

Krympslangröret är en mångsidig produkt skapad för att isolera dina kablar och ledningar genom dess krympbara rör. Krympslangens huvudfunktion är att den krymper i storlek när den kommer i kontakt med värme och anpassar sig till storleken på din tråd. Detta ger skydd mot skavsår och den har miljötätning. Den kan också användas för att reparera isoleringen av ledningarna eller för att bunta ihop den.

Bör jag använda värmepistol eller hårtork till min krympslang?

En krympslang är en plastslang som krymper i storlek när värme appliceras. Den krymper lätt vid kontakt med värme vilket är ett effektivt sätt att skydda dina ledningar och anslutningar. Varje krympslang har temperaturkapacitet men alla värmekällor som ljus, tändare eller tändstickor kommer att krympa slangen. Detta väcker frågan om vilken typ av värmekälla som ska användas.

Även om det gör jobbet finns det fortfarande en möjlighet att bränna eller förkolna röret. Det används ofta eftersom det enkelt kan köpas och finns nästan var som helst. Det är dock inte tillrådligt att göra det eftersom det kan orsaka skada på din anslutning som gör sitt jobb. Dessa olika typer av lågor är: ljus, tändare eller en ficklampa.

Om det inte finns något annat alternativ, balansera slangen ordentligt med värmekällan och utsätt den inte direkt för öppen låga under en längre tid. Varmluft är ett elektriskt verktyg som ger som värmekälla. Den har en indirekt värme som gör det säkrare att krympa röret. Detta väcker frågan vilken av de två som är bättre att använda. Båda verktygen kan ha justerbar värme och kommer att krympa slangen utan att oroa sig för att brännas. Den enda nackdelen är att inte alla typer av hårtorkar är tillräckligt varma för att krympa slangen och kan ta längre tid att göra det.

Vad är självhäftande krympslangar?

Självhäftande (eller “dubbelvägg”) polyolefin krympslang är en specialprodukt som har en mängd olika användningsområden. Denna produkt är helt enkelt ett standardpolyolefinrör som har en inre liner av lim som smälter och flyter vid samma temperatur som polyolefinslangen krymper. När värme appliceras och slangen krymper, fyller det flytande limmet hålrum och anpassar sig till den underliggande formen. Detta bildar en miljöförsegling som skyddar de underliggande komponenterna från fukt eller andra föroreningar.

Vad används krympslangar till?

Krympslang används för att isolera ledningar, ge nötningsbeständighet och miljöskydd för tvinnade och solida ledare, anslutningar, skarvar och terminaler inom elektroteknik. Den kan också användas för att reparera isoleringen på ledningar eller för att bunta ihop dem, för att skydda ledningar eller små delar från mindre nötning, och för att skapa kabelgenomföringstätningar.

Hur väljer man rätt storlek på krympslangen?

Storleken är mycket viktig när det kommer till krympslang. Uppenbarligen, om diametern är för liten, kommer trådarna inte att passa in i röret. En för stor diameter ger dock också problem. Krympslangen krymper bara så långt som den är designad för. Därför betyder ett förhållande på 2:1 att krympslangen återgår till en storlek som är hälften av dess nuvarande diameter. På samma sätt krymper andra storlekar, såsom 3:1, 4:1, 5:1 och 6:1 endast i avsedd utsträckning. Krympslangens omkrets varierar från 1,2 mm till över 60 mm.

Vad finns det för funktioner hos krympslangar?

Ett krympslangrör är en mångsidig produkt eftersom den kan användas i många ändamål. Den används inte bara för elektriska applikationer utan även icke-elektriska applikationer. Här är följande lista över varför krympslangar vanligtvis används:

För elektrisk tillämpning, Bunta ledningsanslutningar, Isolering, Elektriska reparationer, uppsägning ,För icke-elektrisk tillämpning, Dragavlastning, Mekaniskt skydd (extern skärning, skalning, bucklor eller skavsår), Dämpar dina anslutningar från yttre stötar och vibrationer, Värmeisolering, Färgkodad organisation, Miljötätning (fukt, oxidation, korrosion eller UV-ljus), Informationsmarkeringar, UV-beständig, Kemisk beständighet (olja, bränslen, lösningsmedel eller syror), Förebyggande av lösa anslutningar eller fransiga koppartrådar

Hur man väljer jag rätt krymprörsstorlek?

När du väljer rätt storlek på din krympslang, finns det en hel del saker att tänka på innan du köper en och applicerar den. Följande lista är en sammanfattning av hur du väljer rätt krympslang för dig:

Storlek på slangen

När du väljer din krympslang är det viktigt att veta storleken på tråden eller kabeln du ska använda. Detta gör att du kan välja vilken storlek på röret du behöver. Det görs vanligtvis genom att titta på din produktinformation.

Krympslangrörsförhållande

Ett krympslangrör har tre (3) olika utväxlingar. Dessa förhållanden är storleken på krympslangröret före och efter värme appliceras. Det är för att det gör det möjligt för dig vilken storlek på krympslangen du ska använda. Detta är en av de viktiga sakerna du behöver kontrollera innan du köper dessa rör.

Vad kan jag dra för slutsats av detta?
Krympslang är ett av de bästa alternativen för trådisolering. Bortsett från dess utmärkta isolerande egenskaper, kommer den med en mängd andra användbara funktioner, som dess förmåga att bunta kablar, lägga till dragavlastning eller färgkodsspecifika ledningar. Medan krympslang finns i många material, är polyolefin och PVC överlägset vanligast. Båda dessa typer är prisvärda och tillräckliga för vanliga, icke-krävande applikationer.

Om du letar efter enkel krympslang för ditt gör-det-själv-hem eller elektronikprojekt, kommer en kvalitetssats på 2:1 krympförhållande med flera storlekar att ge dig vad du behöver samtidigt som den håller ett tag.

För mer krävande applikationer där vattentätning är ett krav, är krympslangning i förhållandet 3:1 ett bättre alternativ. Denna slang skapar en tätare passning runt målkomponenterna och när den väl smält bildar dess lim en ogenomtränglig tätning. Om du vill bilda en lödfog medan du krymper krympslang, är lödtätningstrådskontakter rätt väg att gå. Dessa låter dig bilda vattentäta lödfogar med endast en värmepistol.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top