Bästa lamellfräsen 2024 – Test av olika lamellfräsar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst batteri

Dewalt DW682K
Bosch GFF 22 A
Makita DPJ180Z
Dewalt DCW682P2-QW

Dewalt DW682K

Bosch GFF 22 A

Makita DPJ180Z

Dewalt DCW682P2-QW

Klicka här för att se fler lamellfräsar.

Att finna den bästa lamellfräsen kan vara en verklig utmaning. En djungel av märken, modeller och prisnivåer öppnar sig och utan rätt vägledning kan sökandet bli överväldigande.

Vi har bestämt oss för att underlätta ditt beslut genom att djupdyka i den här världen av verktyg. Vår noggranna testprocess innebär att vi undersöker varje aspekt av lamellfräsen, från effektivitet och precision till prisvärdhet.

Med vår guide kommer du att få klart för dig vilken lamellfräs som är bäst för just dina behov. Låt oss tillsammans utforska detta intressanta och viktiga verktygsuniversum.

1. Bäst i test – Dewalt DW682K

Dewalt DW682K lamellfräs

DEWALT DW682K lamellfräs har verkligen imponerat under våra tester. Kraften i denna 600W maskin är uppenbar vid första användningen, men det som verkligen gör den unik är dess precision.

Specifikationer
Effekt: 600 W
Max frässtål: 100 mm
Vinkelanhåll: 0-90°
Max fräsdjup: 20 mm
Vikt: 3.0 kg

Med fasta djupinställningar för 0, 10 och 20 kex, plus ytterligare finjustering, kunde vi åstadkomma skär av högsta kvalitet med stor noggrannhet.

Hyvelinställningen upp till 20mm skärdjup gav maskinen mångsidighet, och kombinationen av höjdjustering och vinkelinställning visade sig vara en verklig bonus, vilket garanterade att inställningarna alltid satt på plats. Med dessa funktioner kunde vi verkligen få den kontroll vi behövde över vårt arbete.

Maskinens design har även med ett glidstopp, åtta siktlinjer och ett öppet fönster, vilket ger bästa möjliga översikt över arbetsområdet. Vi fann att dessa funktioner gav oss förtroende och gjorde hela arbetsprocessen mer behaglig.

Spindellåset var ytterligare en funktion som vi uppskattade, eftersom det gjorde fräsbyten snabbare och enklare. Detta tillsammans med spånpåsen och dammutsuget bidrog till en renare och mer organiserad arbetsplats.

Som med alla verktyg fanns det dock vissa nackdelar. Vi märkte att ljudnivån var ganska hög vid drift, vilket kan vara störande om man arbetar inomhus eller i ett tätt bebott område.

Ändå, i det stora hela, är DEWALT DW682K lamellfräs en pålitlig och effektiv maskin som levererar utmärkt prestanda och precision.

Fördelar

 • Hög precision med fasta djupinställningar
 • Mycket mångsidig med hyvelinställning upp till 20mm skärdjup
 • Kombinerad höjdjustering och vinkelinställning
 • Spindellås för enklare fräsbyte

Nackdelar

 • Ganska hög ljudnivå vid drift

2. Bäst premiumval – Bosch GFF 22 A

Bosch GFF 22 A lamellfräs

Bosch GFF 22 A Professional är en lamellfräs som vi har haft nöjet att testa. Från första anblicken är det tydligt att detta är en kraftfull maskin, med en effekt på 670W, som gör ramar, hörn-, längs- och tvärskarvar till en bris.

Specifikationer
Effekt: 670 W
Max djup: 22 mm
Vikt: 2.9 kg
Obelastat varvtal: 9,000 varv/min
Mått: 365 x 165 mm

Under testperioden var vi imponerade över hur snabbt och effektivt vi kunde få jobbet gjort, mycket tack vare den verktygslösa fräsdjupsinställningen. Detta gjorde det möjligt för oss att göra ändringar på flyg, vilket resulterade i snabbare arbetsresultat.

En annan funktion som verkligen stack ut för oss var de robusta metallvinkelanslagen med präglade skalor och snäppläge. Detta gav oss möjlighet att göra precisionsinställningar av passande skarvar.

Markeringarna på vinkelanslaget indikerade exakt var lamellskarven skulle placeras, vilket verkligen bidrog till vår övergripande precision.

Även om maskinen är utmärkt, måste vi notera en nackdel: kompatibiliteten. Bosch Professional-serien, inklusive denna lamellfräs, är endast kompatibel med andra produkter i samma serie.

Detta innebär att om du redan har investerat i den gröna Bosch DIY-serien, kommer du inte att kunna använda dessa tillbehör tillsammans med GFF 22 A.

Med detta sagt, är Bosch GFF 22 A Professional en utmärkt lamellfräs, särskilt för professionella hantverkare som värderar precision och effektivitet.

Fördelar

 • Kraftfull med 670W effekt
 • Snabba arbetsresultat tack vare verktygslös fräsdjupsinställning
 • Precision med robusta metallvinkelanslag
 • Levereras med praktisk hantverkarväska

Nackdelar

 • Endast kompatibel med Bosch Professional-serien

3. Bäst budgetval – Makita DPJ180Z

Makita DPJ180Z lamellfräs

Makita DPJ180Z är en batteridriven lamellfräs som vi har haft möjlighet att prova. Det första vi la märke till var dess robusta frontskydd i aluminium, vilket ger den en känsla av hållbarhet och kvalitet.

Specifikationer
Max fräsdjup: 20 mm
Spänning: 18 V
Vikt: 3.2 kg
Varvtal: 6500 varv/min
Antal skärdjup:6 st

Under vårt test märkte vi att den var lätt att hantera tack vare sina sex olika skärdjupsinställningar för kex #0, #10 och #20. Detta, tillsammans med det robusta frontskyddet som har fasta lägen på 0º, 45º och 90º, möjliggjorde mycket exakt justering, vilket i sin tur ledde till utmärkta slutresultat.

En annan anmärkningsvärd funktion är dess anti-restart-funktion med varningslampa. Detta bidrog till att förbättra säkerheten under användning. Varningslampan vid låg batterikapacitet var också en användbar funktion, eftersom den hjälpte oss att förstå när vi behövde ladda batteriet.

När det gäller prestanda, var Makita DPJ180Z imponerande. Den levererade en stabil prestanda, även under hög belastning, tack vare dess elektroniska strömbegränsare med en varningslampa.

Trots dessa positiva aspekter fann vi att den största nackdelen var dess kompatibilitet med batterier. Den fungerar endast med ett 18V Li-ion batteri, och inte med 1,3Ah batterier. Detta begränsade något våra alternativ.

Sammantaget visade sig Makita DPJ180Z vara en robust och flexibel lamellfräs, särskilt lämplig för dem som behöver ett verktyg som erbjuder en mängd olika skärdjupsinställningar och utmärkt hållbarhet.

Fördelar

 • Robust och hållbar konstruktion
 • Flexibla skärdjupsinställningar
 • Ökad säkerhet med anti-restart funktion
 • Effektiv varningslampa vid låg batterikapacitet

Nackdelar

 • Endast kompatibel med 18V Li-ion batteri

4. Bäst batteri – Dewalt DCW682P2-QW

Dewalt DCW682P2-QW lamellfräs

Under vår testning av Dewalt DCW682P2-QW lamellfräs, var det en aspekt som omedelbart stack ut – precisionen. Denna enhet är utrustad med glidstopp och 8 siktlinjer som tillsammans med ett öppet fönster ger bästa möjliga översikt under arbetet.

Specifikationer
Spänning: 18 V
Batteri: 5.0 Ah
Max djup:22 mm
Fräsbyte:Spindellås
Antal siktlinjer:8 st

Vi uppskattade fräsen för de fasta djupinställningarna för 0, 10 och 20 kex, vilka kombineras med ytterligare finjustering för maximal precision. Detta, tillsammans med den kombinerade höjdjusteringen och vinkelinställningen, gjorde att vi alltid kunde hålla våra projekt i skick och få utmärkta resultat.

Hyvelinställningen på upp till 20 mm skärdjup bidrog också till ökad mångsidighet, vilket gör Dewalt DCW682P2-QW till en anpassningsbar och allsidig enhet för en mängd olika jobb.

Spindellåset var en annan funktion vi uppskattade, eftersom det underlättade fräsbytet och ökade den totala användarvänligheten. Detta verktyg drivs av 18V 5.0Ah batterier, vilka erbjuder lång driftstid.

Det enda negativa vi märkte under vårt test var att trots den höga batterikapaciteten, kräver verktyget frekvent laddning vid intensiv användning, vilket kan påverka arbetets flöde.

Sammanfattningsvis är Dewalt DCW682P2-QW lamellfräs en pålitlig och noggrann maskin, lämplig för de som värdesätter precision och flexibilitet.

Fördelar

 • Hög precision
 • Användarvänlig
 • Bra översikt och kontroll
 • Allsidig och anpassningsbar

Nackdelar

 • Kräver frekvent laddning vid intensiv användning

5. Bäst metallkantfräs – Metabo KFM 16-15

Metabo KFM 16-15 metallkantfräs

Under vår testning av Metabo KFM 16-15 metallkantfräs, imponerades vi omedelbart av dess precisa inställningsförmåga.

Specifikationer
Tomgångsvarvtal: 12000 /min
Effekt: 1600 W
Max. fasbredd 45°: 21 mm
Max. fashöjd 45°: 15 mm
Ljudtrycksnivå: 93 dB

En funktion som särskilt framträdde var “One-touch Controller”, en patenterad, verktygslös fräsdjupsinställning i steg om 0,1 mm, som aktivt motverkar oavsiktlig justering av fräsdjupet under arbetet.

Metabo KFM 16-15 erbjuder användaren en imponerande flexibilitet, med dess förmåga att bearbeta fashöjder upp till 15 mm, vilket gör den idealisk för bearbetning av svetsfogar. Den universella fräshuvudet med tre vändplattor i hårdmetall ger en perfekt fasning i alla vinklar mellan 0-90°.

Vi var nöjda med den kontrollerade arbetsupplevelsen, tack vare de stora styrplattorna. Detta tillsammans med anslagsrullen för styrning på rör gjorde bearbetning av svetsfogar enkel. Bygelhandtaget är verktygslöst justerbart och säkerställer säker och jämn styrning.

Maskinens Metabo maratonmotor med patenterat dammskydd bidrog till en lång livslängd, även vid frekvent användning. Det elektroniska överbelastningsskyddet, mjukstartsfunktionen och skyddet mot återstart bidrar till maskinens hållbarhet och användarens säkerhet.

En nackdel vi märkte under vår testning var ljudnivån, med ett ljudtryck på 93 dB(A) och en ljudeffektsnivå på 104 dB(A), vilket kan vara störande i längden.

Fördelar

 • Hög precision
 • Verktygslös fräsdjupsinställning
 • Universellt fräshuvud
 • Anslagsrulle för styrning på rör

Nackdelar

 • Höga ljudnivåer

6. Bäst murspårfräs – Milwaukee WCS 45

Milwaukee WCS 45 Murspårfräs

Under vår testning av Milwaukee WCS 45 murspårsfräs, stod det klart att denna maskin levererar en kombination av kraft och anpassningsförmåga som inte kan förbises.

Specifikationer
Effekt: 1900 Watt
Max. Kapdjup: 45 mm
Obelastad hastighet: 5800 varv/min
Vikt: 6,6 kg
Sågbredd: 45 mm

Dess 1900W motor är imponerande kraftfull, men det är den variabla fräsbredden och det justerbara fräsdjupet på upp till 45 mm som verkligen gör denna maskin anmärkningsvärd.

Med Milwaukee WCS 45 upplevde vi en hög grad av kontroll. Den steglösa inställningen av fräsdjupet låter användaren anpassa maskinen till alla arbetsuppgifter, medan överbelastningsskyddet ger extra säkerhet.

TILT-LOK-handtaget och Softgrip-funktionen bidrar till en bekväm och säker användarupplevelse, vilket gör långvarigt arbete betydligt mindre ansträngande.

Vi uppskattade också anslutningen för dammutsugning, vilket minskade röran och förbättrade arbetsmiljön betydligt. Diamantskivorna som följer med maskinen är av hög kvalitet och ger en ren och jämn fräsning.

En mindre nackdel vi märkte var maskinens vikt. Vid 6,6 kg kan Milwaukee WCS 45 bli ansträngande att hantera under längre arbetspass.

Fördelar

 • Kraftfull motor
 • Variabelt och justerbart fräsdjup
 • TILT-LOK-handtag och Softgrip
 • Dammutsugningsfunktion

Nackdelar

 • Tyngre än andra modeller
Använda lamellfräs

Hur vi genomförde testet av lamellfräsar 2024

För att kunna erbjuda er det mest omfattande och korrekta testet har vi fördjupat oss i varje detalj i vår testmetodik. Vår strävan efter att presentera bäst i test-urvalet har drivit oss att etablera en strukturerad och standardiserad process.

Att rigga rätt testmiljö

Vår första åtgärd var att ordna en lämplig testmiljö. En plats där vi kunde simulera verkliga arbetsförhållanden, men också behålla konsekvens i varje test. Därmed undvek vi yttre påverkansfaktorer som kunde ha snedvridit resultaten.

Vi tog tid att montera upp den bästa lamellfräsen på en säker yta och säkerställde tillräcklig belysning och ventilation.

Testprocessens gång

När miljön var på plats, lade vi ner stor tid på att utforma vår testprocess. För varje lamellfräs i vårt test utförde vi ett antal försök för att säkerställa jämnhet och tillförlitlighet i våra data. I vår punktlista nedan kan du se de steg vi följde:

 • Förberedelse av varje lamellfräs.
 • En serie av snitt utförda under samma förhållanden.
 • Mätning och dokumentation av resultatet efter varje snitt.
 • En upprepad process för varje lamellfräs i vårt test.

Genomförande av testerna

Själva testerna var både en vetenskaplig och praktisk process. Vi utförde varje test tre gånger per produkt för att se till att alla produkter hade likvärdiga chanser.

Varje test varade i genomsnitt 30 minuter, vilket gav oss tillräcklig tid att dokumentera effektiviteten, smidigheten och den övergripande prestandan för varje lamellfräs.

Våra erfarenheter under dessa tester var mycket lärdomsrika. Vi fick insikt i vilka produkter som erbjöd det bästa värdet för pengarna och vilka som lyckades bäst i test för olika arbetsuppgifter.

Med denna metodik tror vi att vi har levererat ett av de mest djupgående och opartiska testerna av lamellfräsar på marknaden. Nästa steg i vår process är att se över varje lamellfräs individuellt och delge er våra tankar.

Bedömning och kategorisering

Efter att ha genomfört våra tester var det dags för utvärdering. Det är här vi granskar all data, jämför resultaten och beslutar vilken lamellfräs som ska få titeln bäst i test. Varje produkt utvärderades på flera nyckelfaktorer, bland annat effektivitet, hållbarhet, prisvärdhet och säkerhet.

Med dessa kriterier i åtanke kunde vi kategorisera lamellfräsarna på ett rättvist och opartiskt sätt. Denna metodik hjälpte oss att bestämma vilken produkt som är den bästa lamellfräsen för olika behov och budgetar.

Hållbarhet över tid

Vi var inte nöjda med att bara testa lamellfräsarna enstaka gånger. Att köpa en lamellfräs är en långsiktig investering, och därför ville vi bedöma produkternas hållbarhet över tid.

Vi utförde därför långtidstester där vi använde lamellfräsarna upprepade gånger under en period på flera veckor. På så sätt kunde vi se hur de presterade under långvarig användning och vilka slitagesymptom som uppstod.

Säkerhet och tillförlitlighet i fokus

När det kommer till elverktyg är säkerhet och pålitlighet av yttersta vikt. Under vårt test såg vi till att noggrant utvärdera dessa aspekter. Vi undersökte säkerhetsfunktioner som låsmekanismer, skyddsskydd och nödstopp.

Dessutom, under oväntade händelser som strömavbrott och störningar, observerade vi hur varje lamellfräs hanterade dessa situationer. Denna information gav oss en tydlig bild av vilka produkter som erbjöd den högsta säkerhetsstandarden och pålitligheten under vårt test.

Säkerhet vid användande av lamellfräs

Viktiga tips att läsa innan du använder din lamellfräs

Att köpa en lamellfräs kan vara en stor investering och för att få ut det mesta av din maskin, finns det vissa saker du bör tänka på innan du börjar använda den.

Vår erfarenhet från att testa en mängd olika lamellfräsar har gett oss en djup insikt i vad som kan göra skillnad för användaren. Här följer några av de viktigaste tipsen vi samlat på oss under vår testperiod.

Förstå din maskin

Det första steget är att förstå hur din lamellfräs fungerar. Även om det kan vara frestande att hoppa direkt in i ett projekt, kommer du att dra nytta av att läsa igenom bruksanvisningen noggrant och bekanta dig med maskinens olika funktioner.

Under våra tester fann vi att den tid vi investerade i att förstå varje lamellfräs hjälpte oss att optimera dess prestanda och säkerhet.

Använd lämplig skyddsutrustning

Skyddsutrustning är viktig när du arbetar med kraftfulla verktyg som en lamellfräs. Under våra tester upplevde vi hur viktigt det är med skyddsglasögon, hörselskydd och andningsskydd.

Om du tar tid att skydda dig själv kan du minimera risken för skador och säkerställa att du kan arbeta säkert och effektivt.

Upprätta en säker arbetsplats

Din arbetsplats bör vara både säker och funktionell. Under vårt test märkte vi hur viktigt det är att ha en stabil och välbelyst arbetsyta.

Att ha tillräckligt med utrymme för att manövrera både lamellfräsen och det material du arbetar med är avgörande för både säkerheten och kvaliteten på ditt arbete.

Använd rätt tillbehör

Rätt tillbehör kan göra all skillnad i din arbetsprocess. En handöverfräs kan exempelvis vara användbar för mer detaljerade snitt, medan en slipmaskin kan hjälpa till med att göra ytan slät och jämn efteråt.

Vi har även funnit att en vinkelslip kan vara användbar för att göra justeringar i snitt och att en cirkelsåg kan hjälpa till med att skapa stora, raka snitt. Under våra tester märkte vi hur dessa verktyg kan komplettera en lamellfräs och öka dess mångsidighet.

Välj rätt lamellfräs för dina behov

Slutligen är det viktigt att välja rätt lamellfräs för dina specifika behov. Under vår testprocess fann vi att vissa maskiner passar bättre för specifika jobb än andra.

Det kan vara frestande att gå för den maskin som är bäst i test generellt, men det är viktigt att också överväga dina individuella behov. Tänk på att den bästa lamellfräsen för dig kanske inte är den dyraste, utan den som bäst passar dina specifika behov och budget.

Genom att följa dessa tips kommer du vara väl förberedd för att börja använda din nya lamellfräs. Glöm inte att säkerhet alltid bör komma först och att en bra förberedelse kan vara nyckeln till att lyckas med dina projekt.

Välj rätt lamellfräs för dina behov

Vanliga frågor om lamellfräsar

Vad är en lamellfräs?

En lamellfräs är ett elektriskt handverktyg som används för att sammanfoga träbitar i olika syften. De används främst för att göra urfräsningar för kexning.

När kan jag använda en lamellfräs?

En lamellfräs kan användas när du vill ha exakta sammanfogningar med material, exempelvis om du ska bygga en hylla. Detta görs i stället för att använda lim, spikar och skruvar.

Hur mycket kostar en lamellfräs?

En lamellfräs kan kosta så lite som några tusen kronor ända upp till 6 000 kr beroende på olika faktorer såsom motorstorlek och funktioner.

I vår tabell kan du hitta den billigaste modellen samt andra varianter för andra kostnader.

Var kan jag köpa en lamellfräs?

Lamellfräsar går att köpa hos de flesta byggvarubutikerna i landet, men det går lika bra att köpa dem via nätet också där det går att hitta ett större utbud.

Om du är intresserad av att köpa en lamellfräs kan du kika in vår hemsida där vi har rangordnat flera olika modeller som kan passa dig.

Hur mycket väger en lamellfräs?

En lamellfräs kan variera i tyngd precis som den varierar i storlek men du kan räkna med en vikt mellan 2–4 kg.

Vissa varianter har delar som kan läggas till eller tas bort vilket också påverkar vikten. Mer exakta värden på vikt går även att hitta om du klickar in på de olika varianterna av lamellfräsen i vår tabell.

Sammanfattning

Lamellfräsen underlättar många uppgifter i hemmet och är väldigt enkel att använda vilket gör den till ett verktyg värt att investera i.

Det skiljer inte stort mellan olika typer av lamellfräsar men det är de små skillnaderna som spelar roll och som kan påverka ditt val. Välj den modell som du känner passar dina behov, du kanske behöver en batteridriven variant för att utföra det arbete du ägnar dig åt.

Det är också vist att du tänker på priset, vissa lamellfräsar kostar mer än andra men de varar också ofta längre och har fler egenskaper. Sträva efter den produkt som möter dina behov bäst trots att den kanske har ett högre pris.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen