Bästa lamellfräsen 2022 – Test av olika lamellfräsar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

DeWalt DW682K

Makita PJ7000J

Bosch GFF 22 A

Makita DPJ180Z

Klicka här för att se fler lamellfräsar.

Bästa lamellfräsen 2022

Arbetar du ofta med trä och behöver en lamellfräs? Då har du hittat rätt! En bäst i test lamellfräs kan faktiskt hjälpa till mer än du tror. Med hjälp av den bästa lamellfräsen så kan du enkelt sätta ihop till exempel hyllor. Du behöver bara sätta fräsen mot plankan och låta den fräsa. Sen är det bara att sätta in ett litet kex och så sitter hyllan ihop. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en lamellfräs bäst i test.

Men det är dock inte så enkelt att köpa en kexmaskin bäst i test på nätet. Det finns till exempel affärer som inte skriver om de negativa sakerna. Affärerna nämner alltså inte de negativa sakerna för att då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en så klar bild av hur bra lamellfräsen faktiskt är. För att det ska bli ännu svårare så finns det även olika typer av modeller som finns i olika prisklasser. Det kan alltså vara ganska svårt att köpa en bra lamell fräs och man vill ju definitivt inte spendera en massa pengar på något man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan det därför bli svårt att köpa den bästa lamellfräsen på nätet.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för lamellfräsar. Med hjälp av min köpguide så kommer det bli mycket enklare att köpa den bästa kexmaskinen. Jag har gjort den här guiden genom att använda mig av min egen och andras kunskap. Jag har nämligen testat och använt min egen lamellfräs. Men jag har även läst igenom andra tester och kundrecensioner på nätet. Jag har sedan satt ihop all information till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt kan köpa den bästa lamellfräsen.

Köpguide för lamellfräs bäst i test 2022

Det är alltså inte så enkelt att köpa den bästa lamellfräsen om man inte är så insatt. Men processen kan bli mycket enklare genom att följa min köpguide. I den här köpguiden så nämner jag viktiga saker som du måste tänka på när du köper en kexmaskin. Men som jag brukar skriva så är det även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa lamellfräsen:

 • Med eller utan sladd
 • Staket
 • Handtag
 • Storlek
 • Hastighet
 • Lamellfräsblad
 • Skärvinkel
 • Ytterligare egenskaper
 • Motorkraft
 • Staketlutning
 • Vikt
 • Pålitlighet
 • Olika staketinställningar
 • Bladdiameter
 • Verktygsmått
 • Skärdjup
 • Användningsområde
 • Dammuppsamling
 • Garanti
 • Justering för trätjocklek
 • Pris
 • Storlek på kex
 • Typ av kex

Med eller utan sladd

De flesta lamellfräsar som finns på marknaden idag är sladdmodeller. Om du vill ha en snickare som packar mer kraft, kan skära igenom även det tuffaste materialet och inte tar slut på juice så länge det finns en strömkälla i närheten, är det perfekt att köpa en sladdmodell.

Men det betyder inte att snodda lamellfräsar inte har nackdelar. Om du har ett sladdverktyg måste du alltid se till att arbetsplatsen du är på väg till har ett tillgängligt eluttag. Om du gör ditt arbete främst i din egen verkstad eller i ditt garage måste du se till att din arbetsbänk och ditt verktyg alltid är placerade nära en strömkälla.

Att vara bunden till ett eluttag kan begränsa din rörelse. Du måste också se till att ta bort sladden när du arbetar för att inte skära igenom den, snubblas eller trassla dig i den.

Om du inte vill att din rörelse på arbetsplatsen ska begränsas av en sladd, är en trådlös lamellfräs ett bra val. Du kan klippa spår i områden på arbetsplatsen som ligger för långt från vägguttaget och du behöver inte oroa dig för att snubbla eller trassla i en sladd. Sladdlösa kexmaskiner är mer kompakta än sina motsvarigheter med sladd och är därför lättare att förvara i skåp eller lådor i din verkstad.

Men håll alltid batteriet fulladdat innan du åker till jobbet när du har en trådlös lamellfräs. Eller ännu bättre, bär alltid extra batterier så att du aldrig får slut på juice.

Staket

En av de viktigaste aspekterna av en lamellfräs är dess staket, och det första du bör kontrollera är hur dess höjd och vinkel justeras. Kuggstångssystemet är det vanligaste systemet för stakethöjdjustering. För att justera klipphöjden, vrid helt enkelt på ratten längst upp eller på sidan av stängslet och lås den på plats med en låsspak eller ratt.

Staketets vinkel justeras med vredet som ligger på vinkelskalan. Vissa vinkelskalor har positiva stopp i vanliga vinklar (0 °, 45 ° och 90 °) för att göra dem snabbare att justera. Staketets vinkel varierar vanligtvis från 0 ° till 90 °, men det finns undantag. En Porter Cable kexmaskin kan till exempel lutas upp till 135 °, så att du enkelt kan skära spår för geringsfogar.

Viktigast av allt, se till att skalorna på det valda kexfästet är korrekta och att det inte finns någon “lek” eller rörelse i staketet för att få mer exakta skär.

Handtag

Det vanligaste kexfästningshandtaget är typ av fat. Med fathandtaget håller användaren änden på verktygets kropp medan plattfästet är i drift. Du kan antingen ha ett bättre grepp om verktyget genom att hålla handtaget nära stängslet eller genom att hålla spetsen på själva staketet. Strömbrytaren är antingen placerad på sidan eller på undersidan av kroppen.

En annan typ av lamellfräsarhandtag är D-handtaget. Med denna typ av handtag är avtryckaren placerad inuti själva handtaget, vilket gör det lätt att nå. Du kan också hålla i toppen av handtaget för att få ett bättre grepp om verktyget under drift.

Plåtfogar med D-handtag är sällsynta eftersom tunntyper förblir populära. Välj vilket handtag som passar dig.

Storlek

Ju större och tyngre verktyget är, desto bättre blir kvaliteten på dess delar och ett blåmärke i en lamellfräs kommer sannolikt att ha en kraftig motor och högkvalitativa glider (som styr bladet medan det skär för att ge konsekventa resultat). Det är emellertid inte nödvändigt med ett tungt kexmaskin eller ett super avancerat verktyg eller till och med perfekt för alla. Det finns gott om mellanregister som väger cirka 5 eller 6 pund – ungefär hälften av en avancerad modell – som kan fungera för dig.

Att avgöra om du behöver en lamellfräs kommer att bero på vilka typer av projekt och hur ofta du kommer att använda din snickare. För den överväldigande majoriteten av DIY-tillverkare hanterar en medelstor kexmaskin material som ek och lönn utan problem. Om du arbetar i ett skåp och dagligen lägger en snickare genom sina steg kan du överväga de tyngre alternativen.

Hastighet

Lamellfräsar måste vara kraftiga verktyg, med tuffa delar och mycket kraft och hastighet. Även om det kanske inte tar mycket kraft att borra ett hål i tall eller cederträ kan det vara en utmaning att klippa en del av hickory eller valnöt.

Den viktigaste kraftrelaterade faktorn att tänka på när du handlar är en lamellfräs strömstyrka. Ampere avser den strömbelastning som en motor kan hantera innan dess delar börjar misslyckas. Detta har mycket att göra med kvaliteten på enskilda komponenter inuti verktyget och hur bra det kan svalna sig under körning. Helst vill du ha en modell med 5 till 7 ampere.

När det gäller att faktiskt få jobbet gjort är det också viktigt med hastighet. Ju snabbare motorn, desto snabbare kan den snurra bladet och skära din kexfack. Leta efter modeller med varvtal mellan 8 000 och 10 000 för bra allmänt bruk.

Under mitt lamellfräs test kom jag fram till att hastighet är viktigt hos en kexmaskin bäst i test.

Lamellfräsblad

Även om lamellfräsar använder cirkelformade sågklingor är de ganska annorlunda än de knivar du hittar i en gerings-, bord- eller cirkelsåg. De är tjockare, med mycket färre tänder och mycket mindre i diameter.

Att gräva ett snurrande blad i tätt lövträ om och om igen bygger upp en hel del värme och tryck, så bladmaterial och livslängd spelar roll. De flesta tillverkare av kexmaskiner använder hårdmetallknivar, eftersom de kommer att förbli vassare längre än ett nedre stålblad, särskilt för tätare material som valnöt och hickory. De kommer också att hålla sig bättre mot hastigheterna för avancerade lamellfräsar.

Skärvinkel

En funktion som de flesta träarbetare uppskattar med lamellfräsar är verktygens mångsidighet. De justerbara skärvinklarna ger möjlighet att skära slitsar i en mängd olika situationer. Även om kantfogning av två brädor är den mest uppenbara användningen för kexmaskiner , kan de också borra kexspår för gerade hörn och vinklade snickerier, eller spår i fältet för ett arbetsstycke för hyllor eller annan användning. Detta tack vare deras justerbara staket, som du kan ställa in för din specifika vinkel och bära en exakt slits.

Justerbart skärdjup är också en viktig funktion. Att växla mellan förinställda djup gör att du snabbt kan använda olika kexstorlekar utan att oroa dig om leden blir tät eller håller tillräckligt med lim. Detta kan du läsa mer om längre ner.

Ytterligare egenskaper

Kex-snickare kan innehålla några ytterligare funktioner som kan göra lagring enklare och rengöring enklare.

En robust låda håller din lamellfräs säker när den inte används. Många tillverkare packar sina verktyg i hårda plastbehållare som kan lagra ditt snickare, några kex och andra små föremål. Dessa fodral gör det också en film att stapla verktyg på en hylla eller under en arbetsbänk.

När du borrar slitsar med din lamellfräs bäst i test kan du göra en hel del med sågspån och flis. De bästa lamellfräsarna kommer med påsar som fäster på avgasporten, så att du kan fånga de flesta av dessa partiklar innan de träffar marken eller luften.

Motorkraft

Detta är en av de viktigaste faktorerna, för om motorn är ineffektiv och fastnar kan den skada ditt arbete massivt. Om du arbetar med fina fogar bör du föredra en modell som har en kraftfull motor i intervallet 5 till 7 ampere. Professionella träarbetare, särskilt de som arbetar med hårda material som lövträ, bör få en modell som har mer än 7 ampere.

Staketlutning

Om du ska arbeta med geringsfogar, se till att ditt staket är lutbart. För bästa resultat, få en modell som erbjuder en lutning på 135 grader. Du kan också spola efter ett låssystem för att spara lutningsvinkeln för framtida bruk.

Vikt

Vikt är alltid en viktig faktor med handdrivna elverktyg. Detta lärde jag mig under mitt kexmaskin test. Om kexfästet har mer vikt ökar också den ansträngning som krävs för att driva verktyget. På samma sätt kommer en lätt kexmaskin lamellfräs att avsevärt minska den ansträngning som krävs för operationen. Men maskinens vikt beror också på motorn eller batteriet som används i den. Så om du ska använda maskinen under en längre tid, överväga att köpa en lätt lamellfräs.

Pålitlighet

När du köper en lamellfräs investerar du en märkbar summa pengar i din verktygssamling. Så naturligtvis bör du överväga tillförlitligheten hos verktyget innan du köper det. Det bästa sättet att undersöka tillförlitligheten hos en produkt är tillverkarens garanti. Om du får en lång garantiperiod på maskinen kan du vara säker på att den har anständig byggkvalitet. Och även om den skadas kan du få gratis reparationer eller byte från tillverkaren.

Olika staketinställningar

Du vill hitta en lamellfräs som har justerbara staketinställningar. Ett staket som kan sitta i både 45 och 135 grader är perfekt, eftersom det underlättar projekt.

Med ett 45-graders staket måste du vända ditt bräde manuellt. Men med tillägget av en 135 graders vinkelinställning kommer kexmaskinen att vända själv.

Även i förhållande till staketinställningarna vill du ha ett staket som kan spåra upp och ner utan att ändra dess position i förhållande till enhetens blad, förblir parallellt hela tiden.

Bladdiameter

En av de mest grundläggande egenskaperna hos en lamellfräs är snittbladets diameter, som bestämmer längden på slitsarna du kommer att göra i dina träbitar. Kex som är 10 cm långa är de vanligaste, så på motsvarande sätt kommer alla lamellfräsarna som jag granskade som standard med ett fyrtums skärblad. Men mindre kex, vanligtvis 5 cm långa, är tillgängliga för när du arbetar med små träbitar eller är orolig för att dela ditt trä med en längre skärning. Om du förväntar dig att arbeta med mindre kex, leta efter kexmaskin som gör att du kan byta till ett två-tums blad.

Verktygsmått

Dimensionerna på din lamellfräs bäst i test påverkar hur enkelt verktyget är att passa runt smala eller konstigt formade träbitar, hur ergonomiskt verktyget är och hur enkelt det är att förvara i din verkstad. I allmänhet väljer du det minsta kexfästet som erbjuder kraften och andra funktioner du behöver, men skumma inte på andra funktioner till förmån för storlek. Observera att verktyg med en dammuppsamlingspåse, som de från Porter-Cable och Makita, ofta är några centimeter längre än jämförbara lamellfräsar utan dammuppsamling.

Skärdjup

Lamellfräsar låter dig vanligtvis klippa dina slitsar till önskat djup och kommer med flera djupstopp så att du kan klippa exakt och upprepat till det djup du behöver. Skärdjupet du behöver beror på storleken på det kex du planerar att använda, vilket i sin tur beror på egenskaperna hos fogen och träet du arbetar med. För att ge dig själv mest flexibilitet för framtida projekt, leta efter verktyg som en lamellfräsen som gör att du snabbt kan justera mellan flera djupstopp och verktyg som erbjuder ett manuellt läge så att du kan klippa till valfritt djup du önskar.

Användningsområde

Innan du väljer någon kexmaskin är det viktigt att tänka på vilka projekt du sannolikt kommer att använda för – både nu och i framtiden. Om du till exempel planerar att använda din lamellfräs för små träbitar, vill du antagligen välja en kexmaskin som kan byta ut det vanliga fyra-tums bladet för ett två-tums blad. Du bör också tänka på vilka träslag du ska hugga – om du i första hand använder mjuka träslag kan du troligen spara pengar och vikt genom att välja en mindre kraftfull sladdlös lamellfräs som modellen från Makita. Å andra sidan, om du arbetar främst med knotiga lövträd, vill du investera i en lamellfräs som har en hög skärhastighet (10 000 rpm eller mer) med en kraftfull motor bakom sig.

Dammuppsamling

Om du arbetar i ett slutet utrymme som ett garage, kan du göra en värld av skillnad om du har ett dammuppsamlingssystem inbyggt i din lamellfräs. Även om dessa fogar inte skär genom stora mängder trä kan de skapa en betydande mängd sågspånrester. Utan dammsamling kommer du troligtvis att behöva använda skyddsglasögon och en dammmask för att förhindra att sågspån kommer in i ögonen och munnen. Dammuppsamlingspåsar minskar drastiskt mängden sågspån som matas ut i luften och sparar också tid på att städa upp din arbetsyta.

Garanti

En lamellfräs är en betydande investering i din träbearbetningsverktygslåda, så du vill vara säker på att verktyget du köper garanteras att fungera av tillverkaren. Även om detta inte är avgörande för ditt val av lamellfräs, kan tillgängligheten av en garanti spela in i ditt beslut om du väljer mellan två liknande lamellfräs. Flera tillverkare, som Gino Development och Lamello, erbjuder ett års garanti på sina verktyg för att ge sinnesfrid. Porter-Cable går utöver konkurrensen när det gäller att tillhandahålla en garanti på deras lamellfräs och erbjuda en fullständig tre års garanti, förutom en 90-dagars pengarna tillbaka-garanti.

Justering för trätjocklek

De flesta lamellfräs är inställda på ett standarddjup på 19 mm. Det här är utmärkt för en viss trästorlek, men om du vill använda trä som inte är tjockt, behöver du lite justering. Lyckligtvis erbjuder de flesta bäst i test lamellfräsar en justeringsratt som låter dig höja eller sänka klipphöjden på maskinen så att du kan arbeta med trä av olika tjocklek och ändå skapa dina skär i mitten av kanten.

Pris

Även om alla lamellfräsar har samma grundläggande funktion, kan priserna variera vilt. Vi har sett några mycket prisvärda deltagare som erbjuder utmärkt prestanda. Men vi har också sett några mycket dyra lamellfräsar. De kan också erbjuda bra prestanda, men tio gånger kostnaden för andra deltagare, hur mycket prestanda måste de tillhandahålla för att motivera priset?

Storlek på kex

Detta är en viktig sak att tänka på för nya träbearbetningsuppgifter eller för att få jobbet gjort. Du måste välja mellan tre storlekar på kex.

 • Liten: Dessa är de minsta kexen som är 16 mm höga och 1 45 mm långa. Du kan överväga dem för att gå med i mindre träbitar eller i segment utan mycket tryck som annars kan bryta dessa små verktyg snabbt. Tavelramar har regelbundet en sådan storlek på grund av sina små bitar och brist på tryck. Sådana kex passar vanligtvis bra i tunna eller begränsade miljöer, till exempel en ram nära en skåpdörr i köket.
 • Medium: Dessa medelstora kex har en 19 mm svans och 54 cm lång. Dessa modeller är perfekta för att montera dina projekt vars storlek inte är liten eller för stor. Du kan överväga dem för att göra några uppgifter. I de flesta lokala butiker hittar du dessa kex.
 • Stor: Dessa är stora kex som är 25 mm höga och 60 mm långa. De är idealiska för alla de uppgifter där mycket vikt och rotation behövs. De arbetar helt med spånskivor och skiktbrädor, som vanligtvis behöver betydande mängder tryck. Den största fördelen med att använda ett enormt kex är att du har mer utrymme att sätta lim och ett starkare grepp. Denna typ av storlek är bättre för att klibba, och på grund av denna storlek kan kexet sprida ytterligare storlek i varje bit.

Typ av kex

En av de omfattande aspekterna av det bästa kexfästet är att alla dina behov tillgodoses av vissa kexstorlekar. Du är bäst att gå till snickeriarbeten om du har två eller tre kexstorlekar.

Många frågar om något speciellt kex är mer lämpligt för ditt träprojekt eller dina uppgifter. Det praktiska svaret är nej.

Läs också >>> Lödstation test

Fördelar med att ha en lamellfräs

Det finns få verktyg som gör det lättare att säkert fästa två träbitar än en lamellfräs. Att montera två träbitar manuellt, antingen med en sticksåg eller genom att skära dina egna kexfack med en handsåg, kan vara en tidskrävande och mödosam process som är svår att få rätt, och montera samma två träbitar tillsammans med en lamellfräs kan göras enkelt på några minuter. En bäst i test lamellfräs löser problemet med att skära en direkt vinkelrät plats som ofta används av routrar, samtidigt som du ser till att dina kortplatser är i den storlek du behöver och att kortplatserna på motsvarande kort kommer att matcha.

I allmänhet kan kexmaskiner skära geringshörnfogar, stötfogar, vidgningsfogar, ramfogar och T-fogar. Många lamellfräsar kan också klippa slitsar i vinklar, vilket ytterligare ökar antalet fogar som du kan skära med detta enda verktyg.

Säkerhetstips vid användning av en kexmaskin

I allmänhet är lamellfräsar säkra elverktyg – men det kan väcka falskt förtroende. När du blir bekvämare med att använda det kan du känna att du kan hålla arbetsstycket med ena handen medan du skär kex med den andra. Det är bäst att undvika denna frestelse, eftersom brädans främre kant kan lyftas, vilket kan leda till att du slår din hand med det löpande kexfästet. Kläm istället fast dina arbetsstycken på din arbetsbänk för en stabil bas.

Innan du börjar klippa spår för kex, gör ditt bästa för att se till att det inte finns några naglar, knutar eller andra hinder där du ska klippa. I de flesta fall kommer bladet helt enkelt att skära igenom dessa hinder och slöa bladet lite. Det finns dock potential för kexmaskinen att skicka en bit av hindret som flyger med tillräcklig hastighet för att skada dig.

Lamellfräsar kan producera mycket damm. Ett dammuppsamlingssystem kan hjälpa till att minska mängden sågspån du måste hantera, men det kan inte få allt. Se till att du bär en mask för att undvika att andas in luftburet damm och skyddsglasögon för att hålla den ur ögonen. Denna säkerhetsutrustning är särskilt viktigt vid arbete med plywood och MDF. Lim och kemikalier som används vid tillverkningen kan vara särskilt irriterande för dina lungor och ögon.

 • Kläm fast ditt arbetsstycke på din bänk för att undvika att du slår handen med kexfästet.
 • Se till att ditt arbetsstycke är fritt från hinder som naglar och knutar innan du skär kex.
 • Använd skyddsglasögon och en mask för att skydda dig mot sågspån.

Saker att göra med en lamellfräs

man som använder en lamellfräs

Lamellfräsar är mångsidiga, praktiska verktyg som är en häftklammer i träarbetarnas butiker runt om i världen. men vad kan de göra exakt?

Göra bordsskivor

Eftersom många bordsskivor är gjorda av enskilda träbitar måste det finnas ett smidigt sätt att smälta ihop dem.

Detta är en av många funktioner hos kexmaskinen. De kan fästa bitar utan att skada eller på annat sätt märka träet.

Stabilisera hörn

Alla projekt som har hörn är känsliga under byggprocessen. Sammanfogningen av två materialstycken i hörnen är inte stabil eller hållbar om inte fogen stöds. Lamell fräs lägger till en extra nivå av stöd.

lamellfräs hål

Montera bildramar

Hemlagade tavelramar är både snygga och slitstarka – och de ger fantastiska presenter. De är dock bara lika robusta som fogarna, det är där lamellfräsen kommer till nytta. Detta verktyg kan både montera nya ramar och reparera gamla, trasiga ramar.

Vård och underhåll

Lamellfräsar är komplexa träbearbetningsverktyg som kräver vård och noggrann uppmärksamhet vid användning. För att vara säker när du använder det här verktyget, följ säkerhetstipsen nedan.

Håll händerna borta från rörliga delar

Dina händer, fingrar och andra tillbehör ska alltid hållas långt borta från de rörliga delarna. Underlåtenhet att göra detta kan leda till skada och / eller förlust av en lem.

Ta bort överflödiga tillbehör före användning

Var noga med att ta bort alla smycken, slipsar, halsdukar och allt annat som kan fastna i rörliga delar innan du använder din kexmaskin lamellfräs. Se också till att du inte bär lösa, flytande kläder. Stoppa din skjorta i byxorna och rulla upp ärmarna om du måste, men om du klarar det, byt till en kortärmad skjorta.

Personer med långt hår borde ha det bundet i en hästsvans eller bulle. Flätor är också okej, så länge de inte gör så att den inte dinglar in i arbetsfältet.

Var uppmärksam på hastighetsinställningarna

Hastighetsinställningar är markerade på din lamellfräs och i manualen av en anledning. Överskridande av de tillåtna hastighetsinställningarna kan orsaka skador, för att inte tala om att slita på verktyget och förstöra dess blad och motor.

Bli inte för kreativ med användningen

Kexfästet är utformat för att arbeta med trä. Den har sina specifika användningsområden och bör inte användas för något annat än vad den är avsedd för. Den ska inte användas för att skära metall eller något annat material.

Håll träet säkert

Innan du påbörjar något projekt ska ditt trä säkras med en klämma eller skruv. Många lamellfräsar har riktlinjer för minsta tjocklek som dikterar hur tjockt träet som används med verktyget måste vara för att fungera säkert. Detta säkerställer din säkerhet och begränsar dina träalternativ.

Dubbel- och trippelkontroll

Innan du skjuter upp din lamellfräs, ta en promenad runt ditt verktyg. Kontrollera att stiften sitter fast ordentligt och att knivarna sitter ordentligt på plats.

Se till att nätsladden inte är våt eller skadad och att verktyget är stängt av. I huvudsak vill du dubbel- och trippelkontrollera var och en av de säkerhetspunkter som redan nämnts.

När det gäller underhåll är det viktigt att hålla jämna steg med det. En lamellfräs som saknar regelbundet underhåll är mer benägna att gå sönder. Här är några tips för att få din kexmaskin att fungera ordentligt.

Rengör efter varje användning

Som med alla verktyg är det alltid en bra idé att rengöra både ditt verktyg och din dammuppsamlingspåse varje gång du använder dem. När du gör detta ska du dubbelkontrollera och vid behov rengöra verktygets dammport. Att göra detta kommer att hjälpa dem att få en längre livslängd och underlätta rengöringen av djupet.

Ta hand om dina blad

Dina blad, trots att de verkar vara ganska oövervinnliga, kan och slits ut. Detta kommer sannolikt att hända så småningom. Om så är fallet, vill du säkerställa att bladet i fråga snabbt byts ut och / eller fixeras.

En lamellfräs som har skarpa, effektiva blad behöver inte arbeta lika hårt för att få jobbet gjort, vilket effektivt sparar bildskärmen (och bladet naturligtvis) från ytterligare skador.

Ha din lamellfräs på en torr plats

Fukt är en av de värsta fienderna på alla elektroniska enheter. Det kan förstöra elkablar, orsaka att de kortsluts, ta bort dyra batterier, förstöra motorer och äta bort metallblad.

Med detta sagt bör din lamell fräs förvaras på en sval, torr plats och från extrem fukt. Även om det inte i sig “blir” vått kan fukten sippra in i facken och utlösa förödelse.

Läs också >>> Metallsåg test

Vanliga frågor om lamellfräsar

Vad är en lamellfräs?

Det finns flera typer av träfogar. Det finns den grundläggande rumpan, den miterade rumpan, halva varvet och tungan och spåret. För att sammanfoga två träbitar kan du också använda mortise och tenon, pocket joint, rabbet joint och half-blind dovet tail. Och sedan finns det kexmaskinen.

Lamellfräsning är en typ av träsnickeri som använder ett elverktyg som kallas lamellfräs för att ansluta två bitar av massivt trä eller plywood. Denna teknik kan också göras på tjock fiberplåt (MDF) och spånskiva.

För att sammanfoga två träbitar är allt du behöver göra att skära ett smalt halvmånesspår på kantkornet, ändkornet eller arbetsstyckets ytkorn med hjälp av en lamellfräs (även känd som plåtsnickare eller kexskärverktyg). Applicera lite lim i varje slits och sätt in en bit komprimerat partikelved eller bokkex i spåret. Anslut och kläm fast de två träbitarna. Vänta tills limmet har torkat minst åtta till tolv timmar innan du slipar arbetsstycket. Du kan slipa arbetsstyckena så snart du har klistrat dem, men det lönar sig att vara tålamod. Torkning över natten ger träkexna tid att expandera och fylla i spåren för att förhindra “telegrafering” eller bildandet av små limlinjeintryck på brädet. Kolla in för att lära dig hur du undviker kextelegrafi här.

Du kan använda en lamellfräs för att fästa ett arbetsstycks kantkorn till kantkorn, slutkorn till slutkorn eller ansiktskorn mot ytkorn. Du kan också använda den för att fästa arbetsstyckets yta till ett annat arbetsstycks kantkorn eller ändkorn. Kexmaskiner erbjuder lite extra mekanisk hållfasthet till arbetsstyckets fogar. Men vad lamellfräsning gör bäst är att hjälpa till att anpassa de två träbitarna när de förenas från kant till kant (till exempel när du sammanfogar träpaneler för att bygga ett bord).

Vad är ‘kex’?

Kex används för att skapa snyggare leder när bitarna inte behöver hantera tung stress. Dessa ellipsformade träbitar förbinder två träbitar tillsammans genom att passa in i en slits i vardera. De limmas sedan på plats.

Har lamellfräsar en dammport eller ett dammuppsamlingssystem?

Inte alla lamellfräsar kommer med sitt eget dammuppsamlingssystem, men många gör det. Faktum är att många av våra rekommenderade lamellfräsar kommer med en dammpåse för att hålla din arbetsyta ren.

Andra kexmaskiner som inte har ett dammuppsamlingssystem kan vanligtvis anslutas till en med adaptrar.

Vilka slags trä och tjocklek kan lamellfräsar fräsa?

Det beror på det specifika kexfästet. De flesta kan hantera en rad trä och tjocklekar, men det är viktigt att kontrollera specifikationerna på ditt verktyg innan du börjar arbeta för att undvika att skada dina material eller lamellfräs.

Med eller utan sladd på en kexmaskin?

Både sladd och sladdlösa lamellfräsar har sina fördelar och nackdelar, även om du kommer att upptäcka att de flesta professionella träarbetare föredrar traditionella snoddförband. Anledningen är att även om en sladd knyter fast dig på en vägg och gör verktyget mindre övergripande, har snodda lamellfräsar tenderar att ha större motorer – vilket innebär högre skärhastigheter och förmågan att snabbt och enkelt skära slitsar i nästan alla typer av trä. Dessutom behöver du inte oroa dig för att ta slut på batteriet mitt i ett projekt när du använder en lammelfräs med sladd.

Sladdlösa kexmaskiner, som den batteridrivna modellen från Makita, är mycket mer bärbara än sina trådlösa motsvarigheter och behöver inte en generator om du använder dem på ett fältarbete utan ström. Men med tanke på att batterierna på dessa kopplingar håller bara en kort tid, vill du troligen investera i ett reservbatteri som ska användas medan det första batteriet laddas.

Är hastighet viktigt hos en lamellfräs?

Klipphastighet är ofta relaterad till motoreffekt, men återigen betyder det bara en punkt. Anledningen till att skärhastigheten är viktigt att tänka på är att snabbare snurrblad vanligtvis kommer att kunna skära igenom hårdare skog utan svårigheter, medan en långsammare lamellfräsarblad är mer benägna att fastna på knutar eller överhettas när de skär genom hårda skogar. Majoriteten av sladdade lamellfräsar toppar med 10 000 till 11 000 rpm, eftersom det är mer än tillräckligt för att skära igenom nästan alla typer av lövträ smidigt.

Hur viktigt är det att kunna justera skärvinkel?

Den maximala skärvinkeln är en annan viktig faktor när du väljer en kexmaskin. Medan de flesta enkla fogar kräver en standard 90 graders vinkelskärning för att helt enkelt passa två brädor tillsammans med ett kex, kommer vissa mer komplexa projekt att kräva skärningar i högre vinklar upp till 135 grader eller längre. Om du planerar att använda din lamellfräs professionellt eller tror att dina träbearbetningskunskaper kan förbättras under din lamellfräs livstid är det värt att leta efter en kexmaskin som kan gå längre än 90 grader.

Vilka material kan en lamellfräs arbeta med?

Lamellfräsar är främst utformade för att arbeta med trä, inklusive både barrved och lövträ, men många lamellfräsar kommer också att arbeta med träkompositmaterial och hårdplast. Även om metaller kan förenas med en lamellfräs, finns det speciella metal lamellfräsar som är utformade för att skära igenom detta material. Observera att din lamellfräs måste ge tillräcklig kraft och bladhastighet för att kunna skära igenom särskilt knotiga lövträd.

Hur väljer jag rätt kex för min lamellfräs?

Det första du bör tänka på när du väljer kex till din kexmaskin är längden på kniven du har på lamellfräsn. De flesta fogar har ett fyra-tums blad, vilket kräver en fyra-tums kex, även om vissa fogar också kan acceptera ett två-tums blad för att skapa mindre leder. Kex finns i tre vanliga storlekar, # 0, # 10 och # 20, som kräver olika skärdjup för att passa i fogen. Nästan alla de lamellfräsar som vi granskat har förinställda djupstopp definierade för dessa tre vanliga kexstorlekar.

Vilka tillbehör ska jag se upp för när jag köper en lamellfräs?

Kexmaskiner kommer sällan med tillbehör och extra, tyvärr, men det finns några saker att se upp för att lägga till värde för ditt köp. Vissa lamellfräsar levereras till exempel med en hård sidoväska för att skydda din lamellfräs. Få lamellfräs kommer med ett två-tums blad förutom det vanliga fyra-tums bladet, men det här är ett tillbehör att se upp för.

Är det värt att köpa en avancerad lamellfräs om jag är en nybörjare?

En lamellfräsare är ett verktyg som, om det sköts ordentligt, kan hålla en livstid av träbearbetning. Av den anledningen, om du förväntar dig att dina träbearbetningskunskaper kommer att förbättras över tiden, kan det vara värt att betala de extra pengarna nu för att investera i en högkvalitativ lamellfräs med funktioner som många djupstopp eller förmågan att klippa utöver 90 graders vinklar.

Kommer en lamellfräs att göra mycket röra?

En lammelfräs skapar mycket sågspån trots de små snitt som den gör, men det behöver inte göra en stor röra om du utrustar din lamellfräs med en dammuppsamlingspåse. Medan dessa påsar fortfarande gör att sågspån kan fly in i din arbetsyta, kan de kraftigt minska den röran du måste städa upp. Påsarna själva töms lätt i soporna.

Hur fungerar kex i en kexmaskin?

Kex är små ovalformade skivor av komprimerad och torkad träflis. Du kan tänka på dem som komprimerat sågspån. Dessa är extremt torkade så att de blir superabsorberande.

Med kex-lamellfräsen skapar du slitsar i dina brädor där de kommer att sammanfogas. Slitsarna blir bara lite större än dina kex för att ge utrymme för expansion.

När dina hål har skurits täcker du kexen med lim och sätter in dem i sina spår och fäster det andra kortet till det första med kexet. Kexen absorberar limmet och expanderar tills de fyller skårorna ordentligt och ger ett starkt grepp.

Hur viktigt är djupstopp hos en lamellfräs?

Kex finns i många olika storlekar så att du kan gå ihop olika brädor. För träbearbetning är de tre vanligaste storleken dock 0, 10 och 20. På grund av detta erbjuder de flesta kexmaskiner på marknaden tre djupstopp som är inställda på dessa storlekar.

Men det finns mycket mer än bara tre storlekar på kex, även om dessa tre är de vanligaste. När du behöver använda kex i specialstorlek behöver du hål i specialstorlek för att matcha. För detta behöver du en lamellfräs med mer än bara tre djupstopp.

Medan tre djupstopp är standarden, erbjöd några av de verktyg vi testade sex eller till och med sju olika djupstopp, vilket öppnade för möjligheterna att använda olika kex.

Är det bra att ha staket till sin lamellfräs?

När du använder en lamellfräs är staketet en av de viktigaste delarna. Staketet gör att du kan se till att du har rätt höjd och vinkel. De flesta fogar har ett justerbart staket som kan ställas in i flera vinklar, så du är inte begränsad till fogbrädor som är raka eller 90 °.

Men många staket gör det otroligt svårt att ställa in dem i vissa vinklar. Bra staket har stopp inställda i de vanligaste vinklarna, som 0 °, 45 ° och 90 °. Men staket utan stopp gör det mycket svårt att ringa i en exakt vinkel. Speciellt om du vill upprepa den vinkeln i framtiden.

Vi har sett staket som erbjuder många stopp, inklusive vinklar som 22,5 ° eller 67,5 °. På samma sätt erbjuder vissa staket mer justerbarhet, från 0 ° -135 ° grader, istället för 0 ° -90 ° grader som de flesta standardfogar.

Hur viktigt är det att ha ett bra handtag på en kexmaskin bäst i test?

Jag rekommenderar att du väljer ett handtag med flexibla och ergonomiska kontorsfunktioner. Detta är till hjälp för personer med artrit eller andra hälsoproblem med händerna. Ergonomiska förmågor behövs om du planerar att använda verktyget för en längre tidsram och få verktygets kropp så att din hand använder snittet. Detta hjälper också till att göra det enklare att förbli stadig medan du trycker på.

Behöver du djupinställning och vinkel på din lamellfräs?

En lamell fräs bör klippa en slits något djupare än hälften av kexens bredd du försöker passa. Det här utrymmet ger lite vickrum men säkerställer fortfarande att ungefär hälften finns kvar på vardera sidan av fogen. De flesta av de perfekta fogarna är konstruerade för att göra det enkelt att justera djup, höjd och vinkel. Du får skapa en stark anslutning som passar ditt projekt. Inställningarna för djup, höjd och vinkel gör att du kan klippa angränsande hål för geringsfogar, T-fogar, stötfogar och kant till kant / hörnfogar.

Vad behöver du för bladdiameter på en lamellfräs?

Typiska kex kommer som standard med ett fyrtums skärblad. Den här funktionen gör den till en av de mest grundläggande aspekterna när det gäller att bestämma längden på slitsarna du kommer att göra i ditt trä. Men mindre kex är mestadels 5 mm långa när du arbetar med små träbitar. Det gäller också när du är orolig för att klyva ditt trä med en mer förlängd skärning. För träarbetare som förväntar sig att arbeta med mindre kex kan du köpa modeller som låter dig byta till ett två-tums blad.

Behöver jag ett dammuppsamlingssystem?

Dammuppsamlingssystemet är en viktig funktion i alla bra lamellfräsar. Det finns gott om träspån, damm och flis som flyger runt när du arbetar med ditt projekt. Det rekommenderas inte att arbeta i en sådan miljö eftersom det inte är säkert. Låt oss inte tänka på möjliga olyckor som kan uppstå med flis som flyger runt medan du arbetar utan fokusera på att ha ett dammsystem. För dessa verktyg finns portarna i alla former och storlekar. Se till att modellen du köper har ett utmärkt dammuppsamlingssystem.

Vad behöver man för storlek på kex?

lamellfräs kex

 

Kexmaskiner använder kex för att sammanfoga arbetsstycken. När du sätter in ett limtäckt kex i en slits låses den in för att sammanfoga två arbetsstycken som en. Kex finns i små, medelstora och stora storlekar (# 0, # 10 respektive # 20). För att rymma kex av olika storlek har de flesta snickare inställningar som justerar för djupare eller grundare skär, vissa skär så djupt som 19 mm; andra modeller kan kräva byte av blad.

Även om kexstorlek kanske inte är en faktor när du handlar efter en lamellfräs, kan det vara viktigt när du arbetar. Till exempel kan bokhyllor och bänkskivor kräva mycket limytor – och ett större kex – medan endast ett mindre kex kan passa i en skåpram.

Läs också >>> Test av borrskruvdragare

Slutsats

För seriösa träarbetare är lamellfräsar viktiga verktyg. De erbjuder professionella ytor och ett diskret men extremt säkert sätt att fästa träsnitt ihop.

Dessutom är de hållbara, mångsidiga och erbjuder mycket kraft. Med en kexmaskin i din arsenal av träbearbetningsutrustning kan tuffa projekt göras enkelt och roligt för varje användning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top