Den bästa lekställningen 2024 – Test av lekställningar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Palmako "Jesper" Set 3 Lekställning

Jabo "Busa" Tryckimpregnerad

Backyard Discovery "Hill Crest"

AXI (2 Gungor + Klättervägg)

Klicka här för att se lekställningar.

Bästa lekställningen 2024

Att ha en bra lekställning hemma är perfekt för dina barn oavsett om de är väldigt små eller lite större. Lekställningar bidrar till att dina barn hela tiden är sysselsatta och har något att göra. Dessutom är det bra för hälsan då dina barn får röra på sig och inte sitter still. En egen lekställning sparar även väldigt mycket tid och besvär då dina barn slipper ta sig till offentliga lekställningar där du behöver följa med.

Det är dock faktiskt inte det enklaste att hitta den bästa lekställningen på nätet. Ofta lyfter butiker fram positiva aspekter med sina produkter men undviker att skriva om de negativa. Detta leder till att det kan vara svårt att få en bra helhetsbild över hur bra en produkt faktiskt är, vilket i sin tur kan göra det svårare för dig som köpare att göra ett bra val. Dessutom finns det flera olika bra lekställningar inom olika prisklasser, och beroende på vilken budget du har kan det bli svårt att veta exakt vilken lekställning du ska köpa.

Det är här vi på hantverksproffset. kommer in i bilden. Vi har sammansatt denna köpguide för att hitta den bästa lekställningen för dig och dina behov. Detta kan vi göra genom att genomföra vårt eget onlinetest av lekställningar, samt genom att utgå från våra egna erfarenheter och kunskaper om olika varumärken. Med hjälp av vår komplexa och övergripande köpguide för lekställningar kan du garanterat köpa den bästa lekställningen. Om du vill slippa allt jobb med att leta upp produkter själv kan du annars gå direkt via vår tabell ovan, där vi har valt ut de bästa lekställningarna inom olika prisklasser och kategorier.

Köpguide för bäst i test lekställning 2024

Som vi nämnde ovan kan det vara väldigt svårt att köpa den bästa lekställningen på nätet. När du ska välja den bästa lekställningen för dig finns det ett stort antal aspekter att räkna in, allt från fördelar och nackdelar med lekställningar du tittar på men även dina egna behov och önskemål. Nedan hittar du allt du behöver tänka på när du köper den bästa lekställningen 2024:

 • Ålder
 • Material
 • Storlek
 • Placering
 • Säkerhet
 • Kostnad
 • Plats
 • Fundament
 • Lämplighet
 • Metall kontra trä
 • Design
 • Tillbehör
 • Kapacitet
 • Funktioner
 • Stötbeläggning

Ålder

Utomhuslekutrustning för barn finns i två huvudsakliga ålderskategorier: Barn under 3 år. Barn i åldrarna 3 till 10 (eller till och med lite äldre). Under 36 månaders ålder ska barn sitta i säkerhetsstolar utrustade med bälte eller rem. Detta innebär att bebisar kan börja njuta av gungan från 6 månaders ålder. Så fort dina barn kan sitta upp själva (vid cirka 9–10 månaders ålder) kan du också överväga att sätta upp asandpit. Storleken på delarna kommer att variera beroende på ålder. Du kan välja högre utrustning (upp till 2,5 meter) eller mer komplexa element för att öka utbudet av potentiella aktiviteter. Om du lägger mycket pengar på en lekställning vill du vara säker på att den håller ditt barn i några år. Vissa lekställningar växer när ditt barn växer, medan andra är lämpliga för vissa åldrar och uppåt. Välj lekställning baserat på ditt barns tycke och smak också – det är ingen idé att skaffa en med rutschkana om de inte vill använda den, det ökar bara kostnaden och är en extra sak att rengöra.

För att köpa den bästa lekställningen för barn måste du välja rätt ålder. En hoppborg är väldigt kul, men kanske inte för alla. Lekställningar skiljer sig från varje åldersgrupp, och de blir mer komplicerade när åldern ökar. Denna utjämning är väsentlig för att säkerställa en lämplig utveckling. Lämpliga lekställningar finns vanligtvis i åldersintervall som vanligtvis är för barn under tre, och en annan är för barn mellan 3 och 10. Lekställningar är lämpliga när barnet fyller år och med tillräcklig säkerhetsutrustning. Storleken på lekställningar beror på ditt barns nuvarande tillväxthastighet. Detta hjälper dig att välja rätt höjd, vilket hjälper dem att njuta av den samtidigt som de växer och utvecklas.

Material

Oavsett din budget vill du förmodligen veta vilka material som håller längst utomhus. De flesta barnleksaker kommer i plast, trä eller metall. När det kommer till utomhuslek är den mesta utrustningen gjord av trä eller metall, med trä som oftast används för sittplatser, handtag eller lekstugor. Plast är bättre lämpad för små barn (minirutschbanor, lekstugor, sandlådor). Det viktiga är att kontrollera att plasten har fått en anti-UV-behandling (för att garantera färgbeständighet över tid) och att den uppfyller brandbeständiga standarder. Vänligen notera: För utrustning gjord av trä används anti-pest- och mögelbehandlingar under produktionen. Strukturen måste behandlas regelbundet för att säkerställa att träet är i gott skick och kan garantera dina barns säkerhet. Använd rätt träprodukt baserat på träslaget och den behandling som redan tillämpats.

Fundera på hur lätt din nya lekställning är att rengöra och om den bara behöver torkas av med en trasa eller en fullständig jettvätt med högtryckstvätt. Trädesign kan behöva en lämplig träbehandling efter ett par år för ökad hållbarhet. Tänk på detta när du väljer att se till att du är nöjd med eventuellt pågående underhåll. Vi gillar utseendet och känslan av en lekställning i trä, så länge den är FSC-certifierad, och med lite TLC bör den behålla sitt utseende i många år framöver, även under det hårda vädret. Trä är mycket mer miljövänligt än plast (även om de flesta lekställningar i trä har inslag av plast i alla fall, rutschkanorna) men det blir inte lika lätt att hålla rent. Plastdesigner kan se lite pråliga ut men de är ett säkert alternativ för små, eftersom det inte finns några splitter att oroa sig för. Stål är tufft och slitstarkt och perfekt för tonåringar och tuff lek.

Storlek

Ha en storlek i åtanke när du letar efter lekställningar, så att du definitivt vet att den passar i ditt utomhusutrymme utan att dominera det. En enorm lekställning som tar upp huvuddelen av din trädgårdsyta är förmodligen inte den mest gynnsamma utsikten du vill ställas inför varje gång du tittar ut genom fönstret. Kontrollera alltid den faktiska storleken på lekställningen innan du köper en för att säkerställa att du kan ställa in den på din trädgård eller inomhus. Många tittar antingen av misstag på förpackningens mått eller bedömer storleken genom en bild som inte visar rätt skala. Alla lekställningar behöver monteras ihop och ibland kanske produktbilderna inte ger dig en korrekt bild av dess storlek. Läs därför alltid produktens faktiska mått innan du köper den.

Placering

Så du är på väg att köpa en lekställning, men var ska du lägga den? Du behöver en bra jämn yta, med bra dränering. Det är inte idealiskt att sätta den på gräs som ofta blir vattenloggad eftersom oavsett hur väl en lekställning underhålls om den står under vatten kommer den att ge efter för att ruttna. Håll dig också borta från ojämn markbeläggning eftersom det kommer att belasta lederna bortom säkerhetstester. Slutligen tillräckligt med utrymme runt ramen för en säkerhetszon. När du tänker på var lekställningen kommer att byggas i din trädgård, kom ihåg att ta hänsyn till tillräckligt med utrymme framför och bakom gungor och bakom klätterväggar. Om din trädgård har en besvärlig form, överväg att köpa individuella tillbehör som rutschbanor och gungor separat för att möjliggöra olika layoutalternativ.

>>> Vill du ha en flaggstång? Klicka då på länken!

Säkerhet

Kontrollera för maximal fallhöjd och se till att en lämplig säkerhetszon skapas. Utbyggnad av lekställningar är en viktig fördel med lekställningar i trä. De flesta är modulära och kan läggas till så om du tror att detta kan vara en möjlighet leta efter ett lämpligt område innan du bygger. Övervakning är ett måste och de flesta föräldrar vill se sina barn leka, särskilt med risk att falla. Om du inte är nöjd med att låta dem spela utom synhåll, se till att placera din lekställning så att du har fri sikt över dem medan du spelar.

Det är alltid viktigt att tänka på lekplatssäkerheten först. Som tidigare nämnts, se till att du har tillräckligt med utrymme runt lekställningen när du placerar den. Du måste också ha tillräckligt med jämn mark att placera den på. Detta kommer givetvis att påverka storleken på lekställningen du kan ha placerat. Förutom en bra nivå av ställning och utrymme, måste du också ta hänsyn till säker mark, oavsett om du använder konstgräs, flis etc. dessa beslut måste alla fattas innan du köper din utrustning. Det är också viktigt att notera att även när du har alla säkerhetsåtgärder på plats, bör barn inte leka på utrustning utan tillsyn när som helst.

Se till att den är gjord av endast giftfria material och att den inte har några vassa kanter. Även om det nämns i beskrivningen på produktsidan, gå alltid igenom kundrecensioner för att se om någon har tagit upp säkerhetsproblem. Observera att varje lekställning kräver en viss övervakning av vuxen även om det kan se säkert ut. För utomhuslekställningar skulle det också vara bra om du kan sätta upp en sandlåda under den för extra säkerhet.

Kostnad

Du måste överväga kostnaden för ditt valda alternativ i förhållande till din budget. Priset på en lekställning beror på storleken, lekelement som lagts till samt åldersintervallet den betjänar. Även om du kanske vill välja ett kostnadseffektivt alternativ, är det viktigt att du kontrollerar viktiga faktorer som kvalitet, storlek och lekelement. Om du har en begränsad budget kan du behöva spara lite mer för att ha råd med ett alternativ som kommer att tjäna dina barn effektivt. Om du behöver tips som hjälper dig att spara kan du kolla här.

Plats

Se till att marken är fast och jämn innan du placerar utrustningen. Övervikt kan göra att komponenter i ramen vrids eller välter om den placeras på ojämna ytor. Du måste också överväga påverkansområdet och fallytan. Om du behöver en upphöjd lekplattform, se till att det finns tillräckligt med plats för landningsutrymmet. Detta landningsutrymme bör vara mer än en meter runt strukturen. På så sätt kommer du att kunna avvärja alla lekplatsrisker.

Ett viktigt beslut som måste tas när man bestämmer sig för lekställningar är installationsplatsen. Du måste bestämma om du vill installera lekställningen inomhus inom gränserna för ditt hus eller utomhus på innergården eller trädgården. Båda dessa alternativ har sina för- och nackdelar, och du måste bedöma dina krav och utrymme innan du bestämmer dig för det. När du använder lekställningar i en utomhusmiljö måste du ha tillräckligt med utrymme runt omkring så att det finns tillräckligt med utrymme för människor att röra sig, och du har en position att övervaka dina barn. Detta kan hjälpa till att förebygga skador och även ge ett rymligt utseende till din lekställning. För att minska antalet olyckshändelser måste du använda ett stötsäkert gräs eller en absorberande yta under lekställningen och runt den; detta kommer att hjälpa till att förhindra dödliga skador.

Fundament

När det gäller att lägga en grund för utrustningen har du några alternativ. Till att börja med är en betongfundament ett nej eftersom ditt barn kan skadas om det tappar från ramen. Om du försöker sätta ihop utrustningen själv och vill hålla nere dina kostnader är det ett enkelt val att lägga den på gräset. Detta skapar en mjukare dämpning och ger samtidigt ett snyggt utseende. De flesta tillsynsmyndigheter beskriver att gräs kan användas som lekredskap så länge det hålls i fint skick. Barkflis är ett underbart val om du vill hantera ett brett område till en billig peng. Om dina barn gillar att springa över ytan av spänning, kan du behöva fylla på flisen för att förhindra att de lämnar gropen du har skapat åt dem.

Lämplighet

Innan du köper, kontrollera åldern som lekställningen är lämplig för. Yngre barn har det bättre med ett lekcenter i plast på låg nivå som hjälper till att bygga upp deras självförtroende medan äldre barn kommer att älska extra tillbehör som rutschbanor, klätterväggar, nätbolls-/basketbollar, fort och lekhålor. Förutom att se till att den är lämplig för ditt barns ålder vill du också kontrollera att lekställningen är lämplig för din trädgård när det gäller storlek, så titta på måtten och mät upp den tilldelade platsen utanför för att säkerställa att den kommer att passa bekvämt på ett gräsmattaområde.

Metall kontra trä

Den första faktorn att ta ställning till är om du vill ha en lekställning som är gjord av metall eller trä. Metallekställningar är billigare och praktiskt taget underhållsfria. Du kanske vill vara specifik om vilken metall som används eftersom stål (som tenderar att vara starkt och billigare) kan rosta efter cirka 5 år, medan aluminium är dyrare men håller längre än stål. Många etablerade tillverkare använder pulverlackeringstekniker för att öka hållbarheten hos stål och förbättra dess motståndskraft mot skador som rost. På så sätt behöver det pulverlackerade stålet lite eller inget underhåll.

Träsorter kan behöva behandlas eftersom trä naturligt drar ihop sig och expanderar under hela året, och så småningom kan träet förlora sin form och sin naturliga attraktionskraft. För att undvika sådana händelser, se till att leta efter tryckimpregnerat trä eftersom detta ger många års drift. Helst bör den bästa lekställningen i trä förbli solid i mer än 10 år. Vissa tillverkare garanterar till och med sina ramar under så här lång tid. Medan det nästan är omöjligt att få en stor utrustning att smälta in i din trädgård, tenderar trä att vara sympatiskt, men det tonar ner med tiden. Trämodeller åtföljs vanligtvis av naturfärgade plasttillbehör, vilket hjälper det allmänna utseendet att harmonisera med trädgården. Metallekställningar, å andra sidan, börjar som neutrala och deras utseende förhöjer inte trädgården som trä gör.

Du kan förvänta dig cirka 5 solida årstjänst varefter ditt barn kommer att växa ur sin metallekställning. Efteråt kommer de att längta efter en större utmaning och det är då de kan uppgradera till en större lekställning i trä. Om du vill ha en engångslekutrustning som din lilla kan använda under hela barndomen är det bara att satsa på en lekställning i trä.

Design

Utformningen av din lekställning måste ta itu med ett antal problem, inklusive säkerhet, utrymme, potentiell påverkan på dina grannar och hållbarheten hos din ram. Om din föreslagna lekställningskonstruktion är för hög kan du bryta mot lokala planeringsbestämmelser, så du måste överväga alla aspekter av din design noggrant innan du påbörjar något arbete på stommen.

Att designa en fantastisk ram som är väderbeständig och ger en mängd fantastiska lekmöjligheter för barn tar tid, men om du är beredd att anstränga dig för att skapa en specialbyggd lekställning för barnen i ditt liv, kommer du att uppskatta belöningarna som erbjuds precis när du släpper stammen lös på denna nya utomhusaktivitetsram. Likaså att köpa ett färdigt lekställningspaket kan vara en genväg till att få en stomme i trädgården, men var beredd att tänka noga på positionen, eventuella geografiska problem i form av lutningar, träd och gränser. Kit fungerar bara när de passar ditt utrymme exakt, eftersom de normalt bara passar på ett sätt.

Tillbehör

Genom att lägga till viktiga tillbehör till din lekställning förvandlas en bra lekställning till en utmärkt lekstruktur som inte skulle se malplacerad ut på en lekplats eller lekplats för barn. Det finns en mängd olika tillbehör du kan lägga till din ram, inklusive lastnät, bergväggar, klätterstavar, hemliga stegar och olika typer av rutschbanor. Du måste se till att din lekställningsdesign uppfyller alla specifikationer för alla tillbehör du planerar att lägga till strukturen. Att skapa din skräddarsydda lekställning och bygga strukturen i din trädgård kommer att vara ett givande jobb för alla föräldrar eller farföräldrar som har stora gör-det-själv-färdigheter och att höra barnens upphetsade skrik och rop när de leker på ramen är något du vinner. inte glömma. Ta dig tid att planera och designa den bästa möjliga strukturen du kan föreställa dig och dina barn eller barnbarn kommer att njuta av många glada timmar av lek och lära sig att driva sina smidiga kroppar till det yttersta.

Kapacitet

Medan vissa lekställningar är lämpliga för bara ett barn, kan andra användas av flera barn samtidigt. De flesta lekställningar anger hur många barn som kan använda utrustningen på en gång, och vilken ålder utrustningen är lämplig för. Åldersintervallet är inte bara relevant för utrustningens storlek och höjd, utan baseras också på medelvikten för barn i vissa åldrar. Lekställningar anger också hur mycket vikt olika delar av ramen kan hålla. Till exempel kan en gunga ha en viktkapacitet på 50 kg, medan en upphöjd plattform kan ha en kapacitet på 100 kg, Som en generell regel har lekställningar av trä och stål en högre viktkapacitet än plastramar och/eller plastramar tenderar att vara lämpliga för en mindre åldersgrupp.

Funktioner

Apparatur varierar mycket mellan lekställningar. Att ha en bra rang av apparater är idealiskt. För att hitta en lekställning som kommer att underhålla barnen ett bra tag, behöver du åtminstone grunderna i en rutschkana, gungor och kanske en liten lekstuga som förrätt för tio. Om du letar efter något lite mer omfattande, som kommer att förbli relevant när barn växer upp, skulle en ram med ovanstående funktioner plus monkey bars vara ett utmärkt val. Monkeybars tenderar att vara lite för utmanande för yngre barn, men från 5 års ålder kan de börja använda dem (med mycket övervakning!).

Andra vanliga egenskaper hos lekställningar inkluderar en klättervägg, repstege, sandlåda och brandmansstång. Ett gott råd är att notera vad ditt barn är mest intresserad av att leka på på lekplatsen i parken, och försöka hitta en lekställning hemma med dessa funktioner. Som tur är det ofta många barn som är mest intresserade av gungorna, som är lätta att leverera på.

Om du har flera barn, eller om dina barn ofta har vänner runt, är det självklart att de bästa lekställningarna för flera barn kommer att innehålla många olika lekområden och aktiviteter. På så sätt kommer inte alla barn att ropa in i samma utrymme på en gång (särskilt användbart för att undvika bråk mellan syskon!). Med allt ovanstående i åtanke finns det fortfarande inget behov av att helt rabattera de enklare lekställningarna. Även de som bara består av en metallram kan hjälpa till att utveckla färdigheter, styrka och självförtroende. Det beror bara på ditt barns personlighet och om en enklare modell kommer att föda deras intresse.

Stötbeläggning

Tillverkare kommer sannolikt att rekommendera användning av någon form av stötyta under sina lekställningar. Kontrollera med den specifika tillverkarens instruktioner för din lekställning och kom ihåg att följande endast är allmän information. Många väljer att vila sin lekställning på naturgräs. Marken måste vara platt och inte på en sluttning. Om det finns en sluttning är det inte en lämplig plats för en lekställning. Bark smälter in med trädgårdens naturliga färger. Det anses generellt lämpligt att använda om den potentiella maximala fallhöjden från klätterapparaten inte överstiger 244 cm. I det här fallet kan en barkbädd på 23 cm djup vara lämplig. Du bör dock följa tillverkarens rekommendationer för din specifika lekställning.

Vissa människor kan välja att använda fin sand som anslagsyta. Detta bör endast övervägas om den maximala fallhöjden från apparaten är under 122 cm och därför sannolikt inte är lämplig för de flesta lekställningar. Strimlat gummi absorberar stöten bra och trycker inte ihop på samma sätt som de andra lösfyllningsmaterialen som nämns här. Det anses vara ett av de mest stötabsorberande materialen. Att använda en bädd av 15 cm djupt rivet gummi kan vara lämpligt för de flesta lekställningar med en maximal potentiell fallhöjd på 305 cm. Men som alltid, följ instruktionerna från tillverkaren.
>>> Är du intresserad av excenterslipar? Klicka här. 

Lista över de bästa lekställningarna 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av lekställningar

Lekställningar för utomhusbruk

Oavsett om du placerar dig i en trädgård eller på en stor terrass, bör lekställningar inte ta upp allt tillgängligt utrymme. Faktum är att vi rekommenderar att du lämnar ett utrymme på cirka 1,5 till 2 meter för att möjliggöra enkel förflyttning runt din lekstuga eller annan utrustning. För att begränsa risken för olyckor, stora som små, måste markytan vara jämn och helst täckas med gräs eller en stötdämpande matta (slagabsorberande golvbeläggning) precis som på offentliga lekplatser. Installerad långt från alla hörn och borta från väggar eller avsatser, är den bästa platsen för en lekplats på en väl rensad och helst solig plats. Om det kan ses från huset, ännu bättre!

Skaffar du en lekställning som är designad för utomhusbruk kan du unna barnen en större stomme. En större struktur som är avsedd att överleva elementen kommer sannolikt att bestå av dyrare material, så förvänta dig en prishöjning. Lekställningar med monkey bars och vertikala väggar finns för äldre barn med starkare överkroppskraft.

Lekställningar i trä

De flesta lekställningar är gjorda av trä, eftersom det är ett slitstarkt material som, om det underhålls på rätt sätt, inte minskar i styrka när det åldras. Det är också mycket bättre för miljön än vissa andra tillverkade material. En lekställning är en stor struktur som kommer att förändra utseendet på din trädgård avsevärt, så det är viktigt att köpa en som fungerar bra med det nuvarande utseendet och känslan i din trädgård. Detta är ytterligare en anledning till att trälekställningar ofta väljs, eftersom en trästruktur sannolikt är mer i linje med din trädgårdsdesign än en metallmotsvarighet. För att skydda träet på din lekställning från väder och skador, betsa och lacka det med några somrar. Detta underhåll kommer också att hålla det snyggt längre.

En stor del av lekställningar är gjorda av högkvalitativt virke. Inte bara är timmer otroligt hållbart och slitstarkt, utan när det underhålls på rätt sätt kommer det att hålla sin styrka när det åldras. Det är också värt att notera att det är mycket bättre för miljön också, i motsats till att använda andra typer av tillverkade material som plast. De flesta lekställningar i trä är helt certifierade, vilket garanterar säkerheten för dem som använder dem. Även om trälekställningar kommer att kräva visst underhåll, med en bets eller lack med några års mellanrum för att skydda det från väder och vind, anses det fortfarande vara relativt lågt underhåll och därför ett utmärkt alternativ, särskilt för skolor som vill ha så lite underhåll att lägga till sina nuvarande scheman som möjligt.

Lekställningar i metall

Metallekställningar är vanligtvis mindre och tenderar att vara i en kupolform. Dessa kupollekställningar är idealiska för att förvandlas till hålor och gömställen genom att helt enkelt dra filtar över strukturen. Vissa lekställningar i metall kan till och med monteras på två olika höjder, så att ramen kan växa som barnen gör. En lekställning i metall kan också visa sig vara ett bättre val än en trä när man tar hänsyn till enkel montering. Metallekställningar är relativt lätta att plocka isär och sedan montera ihop på en ny plats om du funderar på att flytta hem, eller på samma plats om du använder din trädgård för flera ändamål. I allmänhet innebär den lägre höjden på lekställningar i metall också att föräldrar aktivt kan leka med barn och enkelt övervaka.

Även om mycket av vår utrustning är gjord av högkvalitativt timmer, använder vi metall när det behövs. Generellt sett är metallekställningarna mycket mindre och finner sig därför gynnade när det kommer till mindre lekplatser och till och med inhemska trädgårdar. De är också idealiska för att förvandlas till hålor eller gömställen med en filt, vilket gör dem perfekt mångsidiga oavsett om de är hemma eller njuter av att lära sig utomhus.

Lekställningar inomhus

En blygsam lekställning inomhus, designad för att främja smidighet och motorik, skulle kunna passa bra för ett barn mellan två och tre år. Även om många av dessa lekställningar är designade för inomhusbruk, kan de också användas i trädgården så länge de är ordentligt fastsatta i marken. Tillval med vikbar design finns också, så att du kan förvara dem i garderoben eller i trädgårdsskjulet när lektiden är över.

Lekställning för småbarn

Idag kan du köpa lämpliga trädgårdslekredskap för alla åldrar och storlekar. Mottot: “Små barn – liten lekställning, stora barn – stor lekställning” är vettigt, eftersom barnen har störst kul med sina leksaker om de kan upptäcka, prova och leka med dem under egen ånga.  Småbarn är glada över varje tillfälle att plaska, plaska och mosa: En sandlåda och en hink med vatten betyder långsiktig sysselsättning och många upplevelser för alla sinnen. En gunga framkallar glada skratt och juchzers från de flesta småbarn – den bör inte saknas på någon trädgårdslekplats.

Typer av trä

När du letar efter en lekställning i trä vill du investera i ett material som håller hög kvalitet. Även om dina barn kanske inte leker på den året runt, kommer lekställningen fortfarande att sitta i din trädgård oavsett väder! Många lekställningar är gjorda av långsamt växande granvirke. Trä är en mycket tätare, robust träsort, till skillnad från furu som är mycket billigare och mindre hållbart. De flesta lekset är också helt tryckbehandlade, vilket är en typ av behandling som tvingar in träskyddsmedlet i träet, snarare än bara doppbehandling.

Cederträ

Cederträ kräver ingen tryckbehandling vilket innebär att det utsätts för färre kemikalier än tall som behöver denna procedur för att vara väderbeständig. Lekställningar har byggt ramar sedan 2004 och vi får fortfarande kunder som skickar in recensioner av lekställningar som är år gamla och fortfarande används. Cederträ har en tät knutstruktur vilket innebär att det sällan splittras eller spricker vilket säkerställer att dina barns händer och all exponerad hud förblir säker, så att de kan krypa runt på händer och knän utan rädsla för att få splitter. Som alla naturliga träprodukter kräver den behandling för att förbli splitterfri. Ramar av cederträ är verkligen vackra strukturer som är naturligt resistenta mot röta och förfall, de lägger till visuellt till vilken trädgård som helst och passar in med naturliga möbler som finns i trädgården.

Tall

Lekställningar i furu är vanliga på grund av dess utbredning i hela Europa, vilket gör det mycket billigt. Tall är dock ett av de mjukaste träslag som finns så det måste tryckbehandlas för att det inte ska förmultna snabbt. Furu används på billiga lekställningar, barn bör endast ha minimal kontakt med träet på grund av den kemiska behandlingen som tillämpas. Tallens naturliga färg är mycket ljus och kommer att bli mörkare när den åldras, denna kan behandlas och färgas normalt med ett extra lager eller två för alla färger att ta. Vissa tillverkare kommer att bygga trälekställningar, dessa är faktiskt en typ av furu.

Ytbeläggning

När du planerar platsen för din lekställning, kanske du också vill överväga om du kommer att använda en säkerhetsyta eller inte. De flesta människor placerar sin lekställning direkt på sin gräsmatta, medan vissa kan använda ett av ett antal tillgängliga alternativ. Här är några idéer –

Naturligt gräs

De flesta bygger sina lekställningar direkt på sin gräsmatta vilket är mer än tillräckligt för en lekplatsyta. Detta är den snabbaste och mest kostnadseffektiva lösningen. Slagupptagningen av gräs beror på jorden, och hur kompakt den är, jordtyp kommer också att ha en Althorpeffekt. Vädret i sig kommer att påverka markens förmåga att absorbera stötar.

Ett motargument är att det kommer att vara bra och kompression kommer att skapa en hårdare yta i högtrafikerade områden. De flesta människor har redan gräs lagt i sin trädgård och jämförelsevis, med andra ytor är det inte dyrt att köpa frö. Om du förväntar dig mycket användning av en ram kan det krävas lite försiktighet, du kan behöva använda några fler frön för att plantera om ett område även om gräset tenderar att växa ut av sig självt.

Lek bark

Bark är en attraktiv, alternativ säkerhetsyta för naturliga lekområden, som smälter in väl i trädgårdsmiljöer. Bark från olika trädslag har ganska olika egenskaper när det gäller struktur, prestanda och hållbarhet. Det är viktigt att du inte använder prydnadsbark eftersom detta inte kommer att vara en lämplig säkerhetsyta. Det är också viktigt att kontrollera den förväntade livslängden för varje bark du köper. Ogräsbekämpningsmembran eller underlag rekommenderas för att säkerställa att eventuellt växtliv inte växer igenom. Detta är inte bara en estetisk sak, utan detta skulle binda samman ytan och minska dess effektivitet på ytan för att minska stötar. Det skulle i huvudsak bli ett gräsområde, även om det är bra skulle det motverka syftet med att sätta ner bark.

Gummibark

En stötabsorberande yta gjord av rivet återvunnet gummi, gummibark är mycket absorberande men kommer att behöva regelbundet kratta och fylla på på grund av förskjutning. Gummikompost som ytbeläggning på lekplatser är gjord av återvinningsdäck för kommersiella eller industriella däck som är trådfria. Den strimlas och rengörs och kan limmas ihop. I allmänhet har den en kritisk fallhöjd på 3,5 m på 20 cm djup, vilket kan jämföras med träbark, sand eller gräs.

Gummikompost Detta innebär att man använder mindre för att täcka mer och mindre underhåll av arbetsytan. Du kan välja att använda en harts som binder ihop bitarna, detta skapar en permanent yta. Permanenta ytor är nästan underhållsfria eftersom det kommer att krävas mycket för att det ska blåsa bort eller flyttas. Hartsbundna gummiytor tillåter vatten att rinna igenom; Det är ofta en missuppfattning att dessa är helt solida och skapar pölar som behöver renas innan spelet kan återupptas. Förutsatt att ytan läggs med lämplig dränering bör den klara och vara redo för lek när regnet slutar till skillnad från gräs som kanske vattenloggas som kräver lite tid för att vara lämplig igen.

Säkerhetsmattor

Tillgängliga i ett urval av storlekar och tjocklekar, gummimattor är halksäkra och lätta att installera och fixa. Gummimattor kan antingen vara lekplatsens golvlösning helt för sig eller använda gräsmattor för att skapa en mer naturlig känsla för lekplatsen. Gummimattor kommer designade för att passa ihop och läggs enkelt och snabbt. Alternativt kan de köpas asgummimatta roller som läggs ut sedan lekredskap läggs ovanpå. Gummimattor eller gräsmattor är en enkel lösning för att övervinna många av de svårigheter som en säkerhetsyta med endast gräs skulle ha. Detta eftersom det skulle förneka den kompakterande effekt som uppstår i områden med hög trafik. Gräsmatta är särskilt effektiv i detta avseende eftersom gräs tillåts växa igenom.

Syntetiskt gräs

Syntetgräs är en yta för alla väder; det är en idealisk lösning för ytbeläggning av lekområden för att minska synligt slitage. Att installera konstgräs är ett bra sätt att klippa gräsmattan också, med irriterande leriga fläckar och slutet på att oroa dig för att göra ditt gräs grönt året runt. Konstgräs kommer att hålla länge och kan se väldigt verkligt ut beroende på vilken kvalitet på gräset som läggs. För att göra detta till en säkerhetsyta behövs en stötdämpande yta under. I installationsprocessen skapas en plan yta genom att platta till/komprimera jord, vilket säkerställer att den ligger säkert.

Sand

PSand är ett populärt “naturligt” stötdämpande ytmaterial för att gå under lekredskap. Även om det utan tvekan är en attraktiv yta, bör det noteras att det kräver en hög nivå av underhåll. Leksand har blivit ett populärt stötdämpande ytmaterial under lekredskap. Dess icke-packande egenskaper gör den till ett attraktivt alternativ. Den fungerar också som en leksak i sig att tillverka sandslott och spela strandspel kommer alltid att göra sand till en populär lekyta bland barn.

När man pratar om sand för en säkerhetsyta måste man välja leksand som är tydligt markerad. Att använda byggsand (en del av cement) som är behandlad för att säkerställa att den binder ihop snabbt och är mycket stark skulle vara helt olämpligt för en lekplats. Detta skulle bilda en hård yta när det blandas med vatten så första gången det regnar kommer du att hitta farliga klumpar. Välskött sand är en utmärkt säkerhetsyta som är lätt att installera naturlig och tvättad sand är helt säker. Men alltför ofta blir den hoptryckt trots att den är en icke-packande yta, den komprimeras tätt och detta påverkar dess förmåga att fungera som en stötdämpande yta.

Viktiga saker att överväga

Material

För att säkerställa att du får den bästa lekställningen måste du lära dig om olika material och kontrollera om lekställningen är perfekt för ditt barn. Trälekställningar är traditionella, eleganta och klassiska. Träramar är överkomliga, och kostnaden beror på kvaliteten på träet som används. Du måste kontrollera funktionaliteten hos varje typ av träram och sedan kontrollera om den är lämplig för dina barn. Metallekställningar är ett annat bra alternativ för rammaterial. Metallramar är kortare hållbara än träramar, men de finns i en mängd olika former och storlekar. Träramar brukar expandera och dra ihop sig med vädret.

Om lekställningen är gjord av plast blir den mycket lättare att rengöra och underhålla, men om den är gjord av främst trä måste du få den behandlad efter några år. Det finns dock några lekställningar i trä som ger en långtidsgaranti för röta och andra problem, så om du går för dem, tänk inte en sekund på det. De mest slitstarka materialen när det kommer till lekställningar är antingen tryckimpregnerat trä eller stål. Dessa är båda lågunderhållsmaterial som håller länge. Stål kommer att klara sig bra i flera år när det lämnas utanför, och tryckbehandlat trä kommer inte att ruttna eller invaderas av insekter. Du måste behandla tryckbehandlat trä efter några år, bara för att se till att det håller sig vädertätt och skyddat.

Ytterligare fakta om material

Tryckbehandlat trä kan fortfarande dra nytta av ett vattenavvisande tätningsmedel eftersom det sätt som träet har behandlats på inte hindrar att fukt kommer in i träet. Om vatten sipprar in kan det få träet att svälla, och då krymper det när det torkar. Med tiden kan detta skada träet. Vissa lekställningar är gjorda av plast som har sina fördelar och nackdelar. Lekställningar av plast ska inte drabbas av några negativa effekter av att lämnas ute i regnet, och de flesta av dem kommer att vara gjorda av UV-beständig plast som inte bleknar i solen. Nackdelarna med en plastram är hur de ser ut i trädgården – de ljusa färgerna kan vara lite högljudda mot de annars naturliga tonerna – och deras hållbarhet. De flesta plastramar kommer inte att ha gungor fästa eftersom de inte kan bära vikten, och de tenderar inte att tåla användning i så många år som trä- eller stålramar.

Trä kontra metall

Trädgårdslekredskap finns i trä och metall. Vem som har valet bör veta vilka fördelar och nackdelar de två materialen för med sig. Den direkta jämförelsen är värd besväret: Naturmaterialet trä passar perfekt in i trädgårdslooken. Trä tenderar att se mjukt, varmt och mysigt ut. Metall, å andra sidan, är ett material som visuellt sticker ut i trädgårdens naturliga utrymme. Det ser ganska hårt, kallt och obekvämt ut. Trä har också fördelen att det inte blir för varmt i solen och inte för kallt i frost. Barns händer kan varken brinna eller frysa ihjäl.

Trälekställning åldras under påverkan av sol, vind och väder. Träet ändrar utseende och dess motståndskraft mot väder och vind minskar med tiden. För att behålla sitt utseende och sin robusthet behöver trädgårdsleksaker i trä ett effektivt träskydd. Att använda dessa regelbundet orsakar arbete och kostnader. Lekplatsutrustning i metall är annorlunda: en gång ytbehandlad av tillverkaren är den ganska motståndskraftig mot naturens krafter. Regelbunden visuell inspektion av metallen för skador och rost är allt du behöver göra. Om rost uppstår bör den omedelbart avlägsnas.

Vid behov ska komponentanslutningar för båda materialen kontrolleras regelbundet och lösa skruvar dras åt. Skadade områden i trä med splitter är lika farliga för känslig barnhud som i metall. Och hur är det med lekställning i plast? Livslängden på trädgårdslekredskap Trä och metall kan vanligtvis inte matchas av plast. Plast, som du köper i klara färger, bleker snabbt i den soldränkta trädgården. Solen gör plasten skör i längden. Lekredskapen är därför lätt och lätt att rengöra, men fördelen med “Care”-lekredskap i plast motverkas av att den produceras från fossil olja som en nackdel.

Säkerhet

Så fort de små är på god väg till fots uppfyller en lekstuga i trädgården många barns drömmar. Den inbjuder till lek och dröja och är en lugn tillflyktsort när den stora världen utanför kommer med för många och för högljudda intryck. När du köper en lekstuga, se till att vara uppmärksam på dess säkerhet och säkerhet.

Naturligtvis är en trädgårdsleksak bara bra för något om den är säker. Varken materialet eller strukturen får utsätta barnen för fara om de leker i, på eller emot det. Huruvida en lekutrustning är säker eller inte – det är frågan du med rätta vill ha svar på när du köper den.  Även om säkerheten och tryggheten lekställningen är förseglad bör du inte låta det tas ifrån köpet för att kontrollera lekredskapen med egna ögon och egen muskelstyrka. Övertyga dig själv om de säkra funktionerna, den säkra bearbetningen och den säkra stabiliteten. Vårt tips: Ska dina barn kunna använda lekställningen i trädgården sommar som vinter? Sen vid lekställning beror det också på om den är vintertät.

Det finns en mängd olika punkter att tänka på när det gäller säkerhet. Du bör tänka på höjden på ramen och hur du bäst skyddar alla barn som ska leka på strukturen. Skyddsräcken och nät bör planeras om du bygger en hög ram. Detta kommer att visa sig särskilt viktigt om mindre barn eller bebisar kommer att leka på strukturen. Om dina barn ständigt leker med andra lokala barn kommer ramen att bli den populäraste lekplatsen i grannskapet från det ögonblick den först installeras, så du bör överväga hur den bäst kan ta emot stora grupper av barn som sannolikt springer runt och klättrar ramen och lek på gungor, glidflygplan eller rutschkanor.

Ålder

I de flesta fall är lekställningar lämpliga för barn över 3 år. Om du vill introducera ditt barn för en lekställning, välj ett litet, tillfälligt alternativ innan du uppgraderar till en lekställning i full storlek. Att köpa en lekställning som inte är åldersanpassad kommer bara att orsaka frustration för ditt barn och stress för dig eftersom du ständigt måste övervaka dem. Vissa modeller är intelligent konstruerade med justerbara funktioner för att passa även småbarn. Barn växer upp väldigt fort när de är väldigt små och därför skulle det vara bättre att köpa en lekställning som åtminstone är lite framtidssäker. Om ditt barn bara är tre år, köp inte en som är riktad till 2 till 4-åringar. Välj istället en som fortfarande kan användas när ditt barn är äldre. De flesta lekställningar finns i två ålderskategorier: under 3 år och från 3 år till 10 år.

Lektillbehör

Lekställningar skiljer sig från varandra beroende på antalet medföljande tillbehör. Uppenbarligen, ju fler tillbehör, desto större är hela utrustningen och desto dyrare kommer den att bli. Ändå bör din lekställning ge tillräckligt med fysisk utmaning för dina små klättrare nu och i framtiden. Rutschbanor, gungställningar och stegar är anständiga introduktionsfunktioner, medan klippväggar och apbarer erbjuder en chans att avancera när ditt barn blir äldre.

Träna vilka typer av aktiviteter dina barn gillar mest och anpassa din lekställning till individerna i din familj. Barnen kanske gillar att gunga, klättra, klättra eller till och med dagdrömma i sin egen privata håla. En specialbyggd lekställning kan införliva deras favoritlekelement tillsammans med nya och annorlunda aktiviteter som kommer att ge utmaningar och även introducera nya lekelement i deras hektiska livsstil. Vi tenderar att upptäcka att pojkar föredrar en mer aktiv “misshandelsbana” och typ av vattenkamp. Vissa använder till och med gungramen som ett fotbollsmål. Medan tjejer tenderar att använda lekställningen för kreativ social lek, så kan lekstugor, beklädnad och tillbehör komma till sin rätt. Så genom att först koncentrera dig på vad dina barn tycker om kan du få rätt typ av lek för din familj och deras vänner.

Storlek

Lekställningar kan ta mycket plats, så att mäta upp rummet du har tillgängligt i din trädgård är en prioritet. Området måste vara plant, eftersom lekställningar inte bör placeras på en sluttning. Det kan hjälpa att fysiskt markera det lämpliga tillgängliga utrymmet i din trädgård innan du gör ett köp. På så sätt kan du visualisera exakt var ramen kommer att gå. Vissa ramar (även om inte alla) kan konstrueras olika beroende på vilken planlösning som bäst passar din trädgård. Detta är ibland fallet med lekställningar i trä – de kan sättas ihop i en “spegelbild”, vilket ändrar positionen för vissa funktioner, vilket är värt att ha i åtanke om detta är något som skulle kunna fungera bättre med din trädgård.

Förutom att ha tillräckligt med utrymme för själva ramen, måste du också lämna ett “fritt utrymme” på minst 2 meter på alla sidor på lekställningen. Detta område bör vara fritt från hinder och kommer att hjälpa till att skydda dina barn om de skulle falla från ramen. Med tanke på att varje lekställning är olika, med varierande maxhöjd, vikt och åldersbegränsningar, bör du kontrollera specifikationen för varje enskild ram. Detta låter dig veta om det är rätt storlek för antalet barn du vill kunna använda det, eller åldersgruppen som du behöver det för att vara lämpligt för.

Aktiviteter

Innan du köper en, fråga ditt barn vilka aktiviteter han/hon föredrar så att du kan köpa en som ger det. När det kommer till lekställningar kan du antingen köpa några olika med tiden eller om du har budget, skaffa en som kan ge många olika aktiviteter. På lång sikt skulle det senare vara bättre eftersom det kommer att ge dina barn massor av motion och roligt i många år framöver.

Vanliga frågor om lekställningar

Hur vet jag vilka aktiviteter mina barn eller barnbarn tycker om?

Barns lekställningar kan innehålla en mängd olika layouter och möjligheter. Skillnaden görs ofta mellan set designade för sportaktiviteter och set för fantasifull lek.  När du sätter upp en lekställning i ditt utomhusutrymme kan du välja en färdig modell som består av olika lekredskap eller skapa den genom att köpa föremål separat (t.ex. en gungställning, studsmatta och en sandlåda). Om du har en större budget, välj en produkt med ett speciellt tema (pirat, slott, savann, etc.) och låt dina små barns fantasi flöda! Vill du behandla dina barn? Fråga dem vad de gillar bäst!

Hur väljer jag den bästa lekställningen?

För att avgöra storleken på lekställningen du bör köpa, fundera över hur många barn som kommer att använda den vid en viss tidpunkt (och hur stora de är!). Var du än bestämmer dig för att placera den, bör det vara möjligt att lämna ett tillräckligt stort landningsområde runt ramens utsida för att skydda barn från otäcka fall. Närliggande lågt hängande träd bör också beskäras tillbaka för att undvika att de inkräktar på områdena. Med dessa krav i åtanke bör du finna det lättare att ta reda på vilken lekställningsstorlek som passar bra för din trädgård, och du kommer att ha en bra uppfattning om var du kan placera den.

Ett av de första besluten du måste göra om lekställningen du väljer för din trädgård eller skollekplats är storleken. För att hjälpa dig att bestämma storleken på ramen du behöver bör du överväga hur många barn som kommer att använda den vid ett tillfälle. När du har bestämt hur många barn som sannolikt kommer att använda den på en gång, bör du överväga åldern och förmågan hos de barn som använder den. Du måste också överväga placeringen av lekställningen eftersom detta kommer att påverka storleken på ramen du kan köpa. Varje lekställning bör ha tillräckligt med utrymme runt utsidan av ramen för att skydda alla barn som använder den från otäcka fall eller snubblar. Du måste också ta hänsyn till saker som lågt hängande träd eller andra lövverk eller föremål som kan inkräkta på det som måste vara ett säkert område. När du har tittat på detta kommer du att tycka att det är mycket lättare att hitta rätt lekställning för din inställning.

>>> Är du intresserad av fasadfärg? Klicka här. 

Hur säker är en lekställning i trä?

Om du köper ett utomhuslekset vill du att det ska vara roligt, men viktigast av allt säkert! Varje liten del av klättringen måste kontrollerats för att säkerställa att ramen inte spänns, det finns ingen risk för att några händer eller fötter fastnar, det finns inga vassa kanter som sliter sönder kläder eller repar någon hud.  Utan tvekan kommer dina barn att springa, hoppa, glida och hänga över lekställningen, som då kanske du ifrågasätter hur säkert den är mot golvet?

Vilken typ av underlag behöver lekställningen byggas på?

De flesta lekställningar är designade för bostadsbruk och ska sitta på ett plant underlag. Du kan också överväga bark, skummalda mattor eller gummilekplatskompost. Det är här som markankarna kommer in i bilden, eftersom skivan (som visas på bilden) kilas in i marken. Du vill se till att din bas är så jämn som möjligt, eftersom lekställningen inte kommer att vara säker på en sluttning eller kulle.

Vilket material är bäst?

När det kommer till att välja en lekställning för dina barn måste du först överväga vilket material du vill ha till stommen. När allt kommer omkring kommer du att vilja ha en som tål dåligt väder, särskilt när vi går in i höst och vinter. Vinden, regnet och snön kan skada vissa material och lämna dig med trasiga delar. Men förutom att tänka på hur väderbeständig den är, måste du också tänka på barnen när det kommer till materialval. När allt kommer omkring, om du har yngre barn, kan plast vara mer lämpligt. Det är lättare att använda och torka av om de får smutsiga händer på lekställningen. Men trä kommer att hålla i flera år om du köper en lekställning gjord av detta. Den kommer att växa med dina barn och tål dåligt väder, så det är ett populärt val för en lekställning.

Vad bör jag kräva av lekställningen?

Om du har yngre barn behöver du kanske bara en ram som har en liten rutschkana och en gunga. När allt kommer omkring bygger de upp sitt självförtroende i takt med att de blir mer självständiga. Men för äldre barn vill de ha roliga och spännande saker att göra på ramen. Det finns olika typer av lekställningar som till exempel sådana som behöver bättre överkroppsstyrka då de är byggda med monkey bars och klätterväggar. Dessa är perfekta för äldre barn som letar efter en utmaning. Du kan också välja en som har ett utsiktstorn. Barn älskar att titta ut från en bra höjd över trädgården och det kommer att hjälpa dem att arbeta med sin fantasi. Du kan till och med hitta lekställningar som innehåller en sandlåda vilket är extra roligt för barn.

Det är också användbart eftersom du då inte behöver detta separerat från resten av lekområdet. Innan du tittar på ramar, se till att du tänker på vad som är viktigast för barnen. När allt kommer omkring, om dina barn älskar rutschbanor kan detta vara din prioritet och du kan välja en ram som har flera rutschbanor i olika design. Eller om du vet att de kommer att älska utsiktstornen, kanske du vill välja ett som har sådana i vardera änden av ramen. När du har tänkt på detta kommer det att hjälpa dig att fatta ditt beslut mellan olika ramar för barnen. Det är också en bra idé att fundera på om du går för ett visst tema i trädgården. Det finns trots allt särskilda ramar som är byggda som ett piratskepp eller som en lekstuga eller som en hemlig håla. Om du vill tematisera trädgården kring ett specifikt tema som du tror att dina barn skulle gilla, är det värt att tänka på detta innan du bestämmer dig för en lekställning för att köpa dina barn.

Var ska jag placera lekställningen?

En annan viktig faktor när du ska köpa en lekställning är att tänka på var du ska placera den i trädgården. Du måste se till att du väljer ett område som är platt med marknivån. Du vill inte att lekställningen ska skadas på grund av det ojämna golvet. Hitta därför ett område med platt gräs (som klipps regelbundet) där det kan bo eller så kan du till och med investera i lite barkflis och lägga dessa i trädgården. Dessa hjälper till att hålla lekställningen i en bra position. Du måste sedan se till att det inte finns något runt området som kan utgöra en potentiell fara, inte bara för lekställningen utan om ditt barn ramlar av den. Du vill inte att de ska få en allvarlig skada eftersom det var för nära uteplatsen till exempel.

Det är alltid värt att placera lekställningen på ett område som är 1,5 meter från allt i trädgården. Ta hänsyn till detta när du väljer lekställning för din trädgård. När du har ett område i åtanke för lekställningen, se till att du mäter området ordentligt innan du tittar online. Du vill inte köpa en som inte passar i din trädgård. Mät därför området i trädgården korrekt och kontrollera online för att se till att den nya utrustningen passar bra i trädgården. När du tänker på storleken, tänk också på storleken på dina barn. Du vill inte ha något som kommer att vara för högt för dem att använda säkert. Men samtidigt behöver du något som kommer att växa med dina barn. När allt kommer omkring är en lekställning en bra investering för trädgården som kan hålla dina barn i många år framöver. Ta därför ett beslut om en ram som de säkert kan använda nu och även i framtiden.

Är en lekställning rätt för mina barn?

Om du tvivlar på att en lekställning är en klok investering, låt oss ta emot dina reservationer. Moderna lekställningar är byggda för att hålla, så det kommer att ge dina barn år av nöje. När de har vuxit ur den (tråkigt, men sant) bör du också kunna sälja den vidare med lite problem. Forskning har visat att barn som spenderar mycket tid på att leka utomhus inte bara är mycket friskare (vilket borde vara en uppenbar fördel), utan presterar generellt bättre i skolan. Friska och smarta barn. Vad finns att inte älska?

Energin som dina barn kommer att förbruka när de klättrar, hoppar, glider och gungar på sin lekställning borde betyda att de är redo att sova så fort deras huvuden träffar kudden. En lekställning kan fungera som en tom duk; Uppmuntra deras fantasi och kreativitet när lekställningen i trä i trädgården blir ett piratskepp, en djungellekplats, ett slagskepp översvämmat av utomjordiska inkräktare eller till och med en intergalaktisk rymdstation. De oändliga möjligheterna till interaktion och äventyr som en lekställning erbjuder bör kunna distrahera dina barn från deras många prylar och prylar och ge ett mer disciplinerat förhållningssätt till “skärmtid”. Genom att leka tillsammans med andra barn på din lekställning kommer dina barn att ges stora möjligheter att öva och förbättra sina sociala färdigheter, som är oerhört viktiga för den sociala och känslomässiga utvecklingen hos alla små barn.

Ytterligare information

Om de har ett eget utrymme utanför där de får fria händer att göra så mycket röra som de vill, kommer dina små älsklingar att vara mycket mindre benägna att orsaka en ohelig röra i huset. En lekställning kan ge dina barn år av underhållning, men den kan också ge dig tillbaka lite fritid och mycket av ditt förstånd. Om de är ute i trädgården hela dagen betyder det att du har dagen för dig själv. Visst, du måste hålla ett öga på trädgården, men det andra ögat är fritt att vandra. Så om du bara vill ha lite mer tid för dig själv, eller helt enkelt inte har tid att få allt gjort med barnen som ständigt kräver underhållning, kan en lekställning vara den perfekta lösningen.

Vad ska jag titta efter när jag köper en lekställning?

Nu när du har fattat beslutet att investera i ditt barns utveckling (och ditt eget förstånd) med en lekställning, finns det några saker som du måste tänka på. Först och främst är kvaliteten på lekställningen i fråga. Trä är i allmänhet din bästa insats när det kommer till en balans mellan kostnad och kvalitet. Se dock alltid till att tillverkarna har använt bra trä, vilket inte bara är den bästa kvaliteten rent estetiskt, utan håller längre och ger en högre grad av tillförlitlighet. En typisk lekställning i timmer kommer att tillverkas av mjuk furu som med största sannolikhet har tryckbehandlats för att förhindra röta och slitage.

Trä har blivit ett av de mest populära valen för utomhusleksaker för barn, på grund av dess prisvärdhet och miljöfaktorer, med barrträ som erbjuder en större grad av flexibilitet när det kommer till konstruktion. Trä är ett byggnadsmaterial med en enorm mängd själ och personlighet, där varje bit bär sina egna distinkta knutar och sprickor, vilket är en del av dess organiska charm. Varnas dock för att trä till sin natur är temperamentsfullt och kommer att förändras med tiden när det reagerar på atmosfäriska förändringar. Med rätt underhåll, och om träet är av tillräckligt bra kvalitet, kan din lekställning potentiellt hålla i årtionden. Så det kanske inte bara underhåller dina barn, utan till och med, så småningom, dina barnbarn!

Ytterligare information

Om du köper en lekställning måste du kontrollera åldersbegränsningarna för den specifika enheten. Många av dessa lekställningar för din trädgård är lämpliga för barn över 3 år. Om du har ett mycket äldre barn kanske du vill hitta ett som är lämpligt för äldre och tyngre barn så att det håller dem mycket längre, vilket är vad du vill ha när du köper något dyrt. Kontrollera vilken typ av material som skulle vara bättre för din enhet. Lekställningar är vanligtvis gjorda av antingen metall eller trä även om du kan få mindre gjorda av plast. Metall kan rosta i regnet, trä kan ruttna i skuggan och plast kan missfärgas i solen så välj en enhet som passar bäst för den plats du vill placera den på.

Det går inte att dölja att lekställningar är dyra. Du kan spendera tusentals om du har rummet men du borde verkligen behöva. Det bästa du kan göra är att skriva ner din budget, minska allt du behöver köpa med din enhet, till exempel monteringskostnader, eller sand om den har en integrerad sandgrop. Då det du har kvar kan du tryggt köpa din nya lekställning.

Hur mycket utrymme behöver jag för en lekställning?

Detta kommer naturligtvis att bero på storleken på lekställningen i fråga. Med tillräckligt flitig shopping bör du kunna hitta lämpliga lekställningar för små trädgårdar och större trädgårdar. Det finns dock några konstanter att ta hänsyn till, inte minst är mängden utrymme att lämna runt ramen. Lämpliga förberedelser är mycket din vän här, eftersom när lekställningen väl har monterats kan det vara en stor utmaning att flytta den. I grund och botten kommer du att vilja få det rätt första gången!

För det första, oavsett om din budget och utrymme tillåter en lekställning för litet utrymme eller en gigantisk, modulär konstruktion, se till att det finns minst 1,5 m utrymme runt omkretsen av den slutliga byggnaden. Detta är särskilt viktigt om ramen är utrustad med en gungställning, men även om du har valt en modell med bara en enkel ram och en rutschkana, förtjänar dina barn tillräckligt med utrymme att springa runt på ett säkert sätt. Du bör också försöka hålla den borta från alla vägar, eftersom vägar inte bara är generellt svårare (och mer benägna att skrapa knän och lämna otäcka blåmärken), men du kommer att vilja undvika eventuella kollisioner. Om möjligt, prova också att bygga din lekställning på en jämn yta och (om din budget kan sträcka sig till det) lägga ner lite säkerhetsunderlag (helst gummimattor, men bark bör räcka) för att dämpa effekterna av eventuella snubblar, fall eller knuffar.

Vilken storlek på lekställningen ska jag köpa?

Självklart, som logiken säger – ju större trädgård desto större lekställning, men mindre trädgårdar kan också njuta av fördelarna med en lekställning. De flesta moderna lekställningar för barn är byggda med expansion i åtanke och kommer att bestå av ett antal moduler som kan läggas till och subtraheras när dina barn utvecklas. Storleken på din ursprungliga ram bör inte bara bestämmas av storleken på din trädgård, utan av storleken på dina barn. Om dina barn fortfarande är väldigt små och du kanske inte litar på dem med ett komplett set, överväg ett litet torn med en kort rutschkana som kan läggas till när de är redo för det.

De flesta konventionella “starter” lekställningar för småbarn och spädbarn består av ett centralt torn med en rutschkana och en gunga. Detta är idealiskt för en liten och medelstor trädgård och yngre barn. De kommer dock så småningom att växa ur standarduppställningen och kommer att längta efter ett gungställ (ett mycket populärt val), en brandmansstång eller apstänger. Vissa tillverkare kommer också att bygga lekstugor för barn som kan köpas som moduler för att komplettera huvudnavet. I slutändan bör en bra lekställning inte ses som ett kortsiktigt köp, utan som en långsiktig investering, och det bästa sättet att hålla din investering ger utdelning (i ditt barns tillväxt och välbefinnande) är att skala upp och ner när det är nödvändigt för att möta de ständigt föränderliga kraven från dina irriterande “investerare”.

Hur mycket kostar en lekställning?

Det finns inget rätt eller fel svar här, men som givet i alla situationer; kostnaden ska alltid spegla produktens storlek och kvalitet. Billiga lekställningar, ofta byggda av plast, kommer att erbjuda dina barn i stort sett samma upplevelse, men det kommer förmodligen inte att hålla mycket längre än ett år och kan se allvarligt malplacerat ut (eller helt enkelt fult) i din trädgård. Men om du köper något med lite mer klass kommer det lilla extra alltid att räcka långt. När det gäller kostnad, för en liten lekställning i plast för en baby eller ett litet barn, kommer du att titta på att spendera cirka 1 000 kr. För ett liknande träalternativ kanske du betalar tre gånger priset, men det kommer att hålla tio gånger så länge och kommer inte att hamna i ett hopp innan de når förskolan. Därifrån kan du räkna med att betala uppemot 5 000 kr för en anständig trälekställning för äldre barn (med rutschkana och gungställning), vilket är ungefär lika mycket som en modern spelkonsol. Om du har budgeten (och rummet) kan du under tiden spendera upp till så mycket som 30 000 kr för något lite större, särskilt om du väljer skräddarsydda alternativ.

Vad är fördelarna med lekställningar?

Här är några fördelar med denna utrustning för barn: Förbättrar fingerfärdigheten. Denna utrustning är ett utmärkt komplement till en lekplats och den är idealisk för att stärka finmotorik som grepp och grepp. Detta uppmuntrar inte bara barn att leka, utan det hjälper dem också att lära sig nya förmågor som de kan tillämpa i klassrummet när de blir äldre. Denna utrustning kan också hjälpa till med handstilen genom att förbättra greppet och göra det lättare för barn att hantera en penna eller penna korrekt.

Det hjälper småbarn att känna självförtroende snarare än rädda när de konfronteras med klättringsuppgifter under sportlektioner. Det är viktigt att du väljer utrustning som ger tillräcklig säkerhet. Med detta kan du vara säker på att det kommer att hjälpa barn att konfrontera sina bekymmer och tänja på sina egna gränser utan att bli sårad. En del utomhusutrustning kan hjälpa barn att förbättra sina klättringsfärdigheter. Ramen är idealisk för att öka fysisk styrka och uppmuntra en hälsosam och smidig livsstil. Klättring har ett antal hälsofördelar, inklusive förbättring av motoriska förmågor. Utrustningen kan ibland användas för att hjälpa barn gå ner i vikt samtidigt som leken utomhus blir mer intressant och underhållande.

Vilka säkerhetsaspekter bör jag tänka på med lekställningar?

Det finns flera saker att tänka på för att se till att barn hålls så säkra som möjligt när de använder lekställningen. Allmänna säkerhetsöverväganden inkluderar: Övervaka barn hela tiden när de använder ramen. Inte överstiga det rekommenderade totala antalet barn på ramen, eller den rekommenderade totala viktkapaciteten. Se till att barn är lämpligt klädda utan lösa plagg eller kläder som kan fastna eller fastna på någon del av ramen. Placera lekställningen minst 2 m från eventuella hinder på alla sidor. Att säga åt barn att inte vrida någon av kedjorna eller repen, eller ögla dem över stången (särskilt relevant med gungor) eftersom detta kan orsaka skada på kedjan eller repet. Använd markpålar för att fästa ramen i marken. Använd slagyta vid behov, som beskrivs nedan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen