Bästa ljusmätaren 2023 – Test av olika ljusmätare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Kimo LX50

Testboy TV 335

Extech SDL470

Elma 1335

Klicka här för att se fler ljusmätare.

Bästa ljusmätaren 2023

Behöver du ett bra mätinstrument för att kunna se hur ljust något är. Då måste du köpa den bästa ljusmätaren. Med hjälp av en bäst i test ljusmätare så kan du enkelt mäta ljusintensiteten. En ljusmätare fungerar genom att mäta reflekterande och omgivande ljus för att ta reda på hur ljust något faktiskt är. Om man är en fotograf kan det därför vara väldigt bra att ha en ljusmätare.

Men det är faktiskt inte så lätt att köpa den bästa ljusmätaren. Om man inte är så insatt så kan det vara ganska svårt att veta vilket ljusmätare som är bäst. Det finns en massa olika alternativ men även flera olika prisklasser. Dessutom så är det inte alltid lätt att köpa något på nätet. Många online affärer brukar ofta skriva det som de vill att du ska höra. Men när du väl får hem varan så kanske den inte är precis som du tänkt dig. Det är inte så kul att spendera pengar på något som inte är som man förväntat sig.

Som tur är så är det just därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en guide så att du ska kunna hitta det bästa ljusmätaren. Jag är själv en fotograf som har hållit på med bilder sedan lång tid tillbaka. Under min tid som fotograf har jag samlat på mig ganska många ljusmätare. Därför har jag gjort mitt eget ljusmätare test. Jag har satt ihop den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap av ljusmätare. Dessutom så har jag läst igenom många kundrecensioner och andra tester. Efter att du har läst igenom den här komplexa guiden så garanterar jag att du kan hitta en bra ljusmätare.

Köpguide för bäst i test ljusmätare 2023

Men som sagt så är det faktiskt inte så lätt att köpa en bra ljusmätare. När du ska köpa en ljusmätare så finns det några viktiga saker som du borde tänka på. Det viktigaste är att du ska välja utifrån dina egna personliga preferenser. Men du måste även tänka på lite andra saker som jag listar här nedan. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa ljusmätaren 2023:

 • Funktioner
 • Storlek och hantering
 • Pris
 • Handhållen eller i kameran
 • Incidentmätning
 • Spotmätning
 • Blixtmätning

Funktioner

De bästa ljusmätarna erbjuder en mängd funktioner och funktioner för dina fotograferingsbehov.

För det första tenderar bra ljusmätare att ge avläsningar på infallande ljus, i motsats till reflekterade ljusavläsningar.

Avläsningar av incidentljus mäter ljuset som träffar motivet, medan avläsningar av reflekterat ljus mäter ljuset som reflekterar från motivet.

(Observera att kameramätare alla tar avläsningar av reflekterat ljus.)

I allmänhet är avläsningar av infallande ljus mer exakta, eftersom avläsningar av reflekterat ljus kan luras av ultrareflekterande föremål, mycket mörka föremål och kontrasttunga scener. Men det är inte alltid möjligt att få en avläsning av incidentljus, eftersom det kräver att mätaren placeras direkt framför motivet. Medan fotografering i en studio möjliggör enkla avläsningar av infallsljus, är det svårt att använda incidentavläsningar på ett rörligt motiv eller ett motiv på avstånd.

De bästa ljusmätarna fungerar också som blixtmätare, som avläser ljuset från en blixt och ger dig ett exponeringsförslag.

Slutligen innehåller bra ljusmätare ett brett spektrum av slutartid och bländaravläsning (t.ex. från 30 minuter till 1/8000s och längre för slutartid och från f / 1.0 till f / 32 och därefter för bländare).

>>> För dig som är ute efter en radonmätare, klicka här!

Storlek och hantering

Ljusmätare tenderar att vara ganska små och kompakta, så du behöver antagligen inte oroa dig mycket för storlek och vikt. Men det lönar sig alltid att undvika besvärliga och tunga ljusmätare; du vill inte fastna med onödig vikt i kameraväskan.

När det gäller hantering fungerar enkla ljusmätare ofta bäst. Om du precis har börjat med ljusmätare rekommenderar jag en enkel digital ljusmätare med endast de grundläggande avläsningarna och knapparna. Ju mer komplex ljusmätaren blir, desto svårare blir det att arbeta med och desto mer överväldigad kommer du att känna.

Om du är en mer seriös fotograf som letar efter en avancerad ljusmätare kan du vara redo för mer sofistikerade knappar.

Men tills dess är enklare bäst.

Pris

Prislappar för ljusmätare varierar och därför har vi inkluderat ett antal alternativ i den här listan, allt från budget till avancerad.

Observera att dyra ljusmätare har ytterligare funktioner, till exempel avancerade lägen och pekskärmsgränssnitt.

Men om du inte har ett specifikt behov av dessa funktioner, kan du säkert ignorera dem; du klarar dig bra med ett mer grundläggande alternativ.

Handhållen eller i kameran

Första saker först, letar du efter en exponeringsmätare i kameran eller en handhållen mätare? Systemen i kameran är inte riktigt effektiva för att ta händelser / blixtavläsningar. Dessa är tillräckligt bra för uppgifter som inte kräver hög noggrannhet. Ändå är handhållna mätare extra tillbehör som garanterar dig ett högre noggrannhetsområde.

Incidentmätning

Medan du tar en stillbild är det viktigt att mäta infallande ljus eftersom det avgör mängden ljus som faller på nyckelmotivet. Dessa kanske inte är lika användbara för dem som filmar, eftersom objektet kommer att röra sig kontinuerligt.

Spotmätning

Om du ska använda en handmätare är det första du måste kontrollera om det är effektivt vid spotmätning. Spotmätning är avgörande för att upprätthålla balansen mellan motivet och bakgrunden, vilket spelar en viktig roll i fotografering.

Blixtmätning

Som vi alla vet är kamerablixtar så snabba som 1/1000 bråkdel av en sekund. Att upprätthålla rätt ljusbalans under en så snabb instans är mycket viktigt för stillfotografering. Så om du köper en ljusmätare måste du se till att den är ganska effektiv vid blixtmätning.

Läs också >>> Bästa tryckmätaren

8 saker du behöver veta om ljusmätare

 1. Täckningsvinkel

Med mätaren i kameran genom objektivet styrs täckningsvinkeln av det objektiv du använder eller mätmönstret (spot kontra genomsnitt osv.). Med en handhållen mätare är täckningsvinkeln vanligtvis fast, till exempel 40 grader. Du måste ha detta i åtanke när du riktar mätaren för att ta avläsningar.

 1. Mätning

Några mer avancerade handhållna mätare erbjuder mätning. Här tittar du genom ett okular för att placera ett centralt punktmätningsområde över regionen du vill läsa från. Detta fungerar precis som punktmätningsläget på din kamera, men det är lättare att snabbt ta avläsningar från olika delar av scenen för att få en median exponering.

 1. Incident mätning

Här skjuter du en genomskinlig kupol över mätcellen och står sedan vid motivet för att rikta mätaren mot kamerans position. Med mätning av infallande ljus mäter du det ljus som faktiskt faller på ditt motiv, så läsningen påverkas inte av inneboende ljusa eller mörka motiv. Det är utmärkt för stilleben och porträtt i synnerhet.

 1. Blixtmätare

De flesta handhållna mätare kan också mäta blixtintensitet, och här använder du igen ett infallande ljusfäste från motivets position. Om du inte har en handhållen blixtmätare är det enda alternativet manuell blixt med försök och fel eller TTL-blixt, vilket inte alltid är tillgängligt för studioblixtsystem.

 1. Känslighetsområde

Handhållna mätare erbjuder inte nödvändigtvis en högre känslighet i svagt ljus än din kameras egen inbyggda ljusmätare, så om du planerar att göra mycket mycket svagt ljusfotografering på natten är det värt att kontrollera det lägsta känslighetsvärdet. EV0 är tillräcklig för de flesta artificiellt upplysta situationer, men månskenet kan vara så svagt som -2EV och stjärnljuset blir ännu svagare vid -6EV.

 1. Analog eller digital skärm

Traditionella ljusmätare och billiga moderna ekvivalenter kan erbjuda en analog mätvred, där du placerar en pekare med det angivna värdet och läser av möjliga slutartid och bländarkombinationer. Mätare med digital display anger ljusintensiteten som ett numeriskt värde, vanligtvis i EV men ibland i slutartid och bländarkombinationer.

 1. Bländar- och slutarprioritetslägen

Moderna mätare med digitala skärmar kan matcha slutarprioriteten och bländarprioritetslägena på din kamera, så om du till exempel vill fotografera med ett fast bländarvärde, kommer mätaren att berätta vilken slutartid du ska använda. Du kanske också kan fixa både bländar- och slutartidsvärdena och läsa av den önskade ISO-inställningen.

 1. Avancerad video och film

Handhållna mätare har en speciell betydelse för avancerad video och film där belysningen är ordnad med särskild omsorg. Vissa handhållna mätare har lägen kalibrerade för bildhastigheter och slutartider eller, om du använder dedikerade kameror, i bildhastigheter och “slutarvinklar”.

Analog eller digital ljusmätare

För ett antal år tillbaka var analoga ljusmätare det enda sättet att gå. De använde nålar och rörliga rattar för att visa de perfekta kamerainställningarna, så här:

Dessa dagar är digitala ljusmätare de populäraste alternativen. Digitala ljusmätare tar en lätt avläsning och visar sedan exponeringen på en LCD-skärm. Men vissa fotografer gillar fortfarande att arbeta med analoga ljusmätare, och flera företag tillverkar fortfarande analoga alternativ.

Generellt sett rekommenderar jag att du arbetar med en digital ljusmätare. De gör ett fantastiskt jobb med mätning, och de kommer också med andra användbara funktioner (se nästa avsnitt för en diskussion om dessa). De bästa digitala ljusmätarna är extremt enkla att använda med pekskärmar och stora skärmar.

Men analoga ljusmätare kan vara lite billigare än digitala ljusmätare. Och till skillnad från digitala ljusmätare tömmer inte analoga ljusmätare batterierna, så du kan oroa dig mycket mindre för att de misslyckas på fältet. Analoga ljusmätare tenderar också att mätas något snabbare än digitala ljusmätare, så om hastighet är din prioritet kan en analog mätare vara vettig.

Incident eller reflekterade ljusavläsningar

Ljusavläsningar kan göras på två olika sätt: genom att läsa ljuset som faller på motivet (infall) eller det ljus som reflekteras från motivet (reflekterat). De flesta mätare kan ta båda typer av avläsningar, men det finns tydliga fördelar och nackdelar med var och en.

Avläsningar av händelser mäter ljuset som faller på motivet, så det kräver att mätaren riktas mot kameran från motivets position. Denna metod har visat sig vara mycket exakt, mer än reflekterade avläsningar, eftersom mätaren inte luras av alltför reflekterande eller mörka ytor. Detta kan vara svårt med snabba eller långtgående ämnen.

Läser ljuset som faller på ämnet

Reflekterade avläsningar är vanligare, särskilt eftersom de flesta moderna kameror har en inbyggd reflekterad ljusmätare. Dessa tar ett genomsnitt av det olika reflekterade ljuset och mäter över hela scenen för att ge fotografer exakta exponeringsinställningar. I områden med mycket kontrast eller många skillnader i ljus kan dessa system ha svårt att ge en korrekt avläsning, men det är ett mycket snabbt och bekvämt sätt att skaffa grundinställningar.

Läser ljuset som faller från motivet

Något som i hög grad kan gynna reflekterad mätning är användningen av ett 18% grått kort, vilket kommer att förbättra noggrannheten genom att ge en jämn yta att läsa från. Andra fördelar med reflekterande mätning är förmågan att snabbt läsa av flera ämnen för att få en bättre förståelse för scenens dynamiska omfång som helhet.

Hur olika ljusmätare fungerar

Spotmätning

Spotmätare är dedikerade reflekterande mätare som läser en mycket smal del av bildområdet, vanligtvis från 1 till 3 °, även om vissa modeller finns med bredare 5 till 10 ° synvinklar. Dessa gör det möjligt för användare att mycket specifikt mäta vissa föremål i en scen utan att bli kastade av antingen extremt mörka eller ljusa fläckar i bilden. Exempel på detta skulle vara bakgrundsbelysta motiv eller mörka bakgrunder, där motivet skulle hamna antingen underexponerat respektive överexponerat med en genomsnittlig avläsning.

Många handhållna mätare kan utrustas med tillbehör som möjliggör platsavläsningar. Många kameror har också ett spotmätarläge tillgängligt för användning.

Blixtmätning

Medan omgivande och konstant ljus är enkelt att mäta, kräver blixten ytterligare anslutningar eller lägen för att kunna avläsa. Detta beror främst på en extremt kort varaktighet av en blixt, vanligtvis större än 1/1000 sekund. De flesta blixtmätare har en PC-terminal eller annan synkroniseringsport för att direkt utlösa en blixt, men vissa packar också in en radiosändare för att arbeta trådlöst med strobenheter. En annan metod är ett dedikerat trådlöst blixtläge, som sätter mätaren i beredskapsläge och sedan fångar upp och sparar mätningen av ljusstrålen när den utlöses via en annan källa.

Specialmätare

Medan fotografer vanligtvis är bra med grundläggande exponeringsavläsningar och inställningar, har filmfotografer och videografer några mer specifika behov och önskningar när det gäller att få ljuset rätt. Cinespecifika modeller finns med utökade inställningar för bildhastigheter (fps) tillsammans med möjligheten att visa i lux, fotljus och slutarvinklar, vilket är information som huvudsakligen är inriktad på filmproduktion.

Avvikande från den vanliga exponeringsmätaren producerar vissa företag färgmätare eller spektrometrar som ger detaljerade analyser av dina lampor. Informationen som tillhandahålls kan vara lika enkel som färgtemperatur för spektrumdiagram och CRI-mätningar. Dessa mätare gör det möjligt att jämföra två olika ljuskällor och få dem att matcha eller variera efter dina behov. Ett annat syfte är att kontrollera ljuskvaliteten, eftersom vissa ljuskällor kan vara bristfälliga i vissa färger och detta kan påverka dina bilder negativt.

Inuti kameran eller handhållen mätare

Modern kamerateknik ger varje användare ett inbyggt TTL-mätningssystem för avläsningar av reflekterat ljus, vilket kan få vissa att vara skeptiska till behovet av en dedikerad handhållen enhet. Även om det är sant att med de många tillgängliga inställningarna och framstegen kommer användarna att kunna ta genomsnittliga, plats- och centrumviktade avläsningar enkelt och exakt; vissa situationer kräver en handmätare.

System i kameran kommer inte att kunna ta avläsningar eller blixtljus alls, vilket kräver en separat enhet för dessa situationer. En kamera kan också vara besvärlig att använda som en mätare när man går runt set eller när man mäter komplexa belysningsinställningar. Dessutom gör det inbyggda minnet och jämförelsefunktionerna för digitala mätare användarna att snabbt återkalla och jämföra avläsningar från andra lampor eller inställningar för att snabbt dra slutsatser om ditt ljus och göra justeringar. Handhållna mätare har också många andra dedikerade funktioner och tillbehör, inklusive möjligheten för olika kameramodeller för ökad noggrannhet.

Medan många användare inte kommer att finna ett behov av en handhållen ljusmätare, kommer andra att hitta en exponeringsmätares eller färgmätares funktioner ovärderliga. Mätare kan ge exakt information om din belysning och också förenkla saker som filtrering genom att ange exakta siffror. Och eftersom ljus är den viktigaste delen av fotografering och film, kommer det att hjälpa till att veta mer om din inställning.

Funktioner hos ljusmätare

Dataingång

Denna funktion av ljusmätare hjälper till att ladda ner testbilder till datorn. Den konverterar RAW-filer till TIFF för beräkning. Dataöverföringsfunktionen hjälper också till att kartlägga det dynamiska området för alla DSLR-kameror.

Exponeringsmätare

Denna funktion finns i alla ljusmätare och hjälper till att fatta rätt exponeringsbeslut med sin stora informationsdisplay och sökare med diopterkorrigering.

Minne och latituddisplay

Ljusmätare har ett minnesläge och en latituddisplay. Vid programmering speglar latituddisplayen kamerans dynamiska omfång som kan hjälpa till att fatta beslut över exponeringsinställningarna.

Användning av ljusmätare

Ljusmätare är inte bara viktiga, de är nödvändiga för dem som ser på allvar som bedriver fotografering. De flesta handhållna och nästan alla DSLR-kameror har en inbyggd ljusmätare. Många tror att en handhållen ljusmätare kommer att ge överlägsen noggrannhet och bekvämlighet eftersom den inte luras av ljusa eller mörka bakgrunder, motivets färg eller motivets ljusreflekterande egenskaper. När du startar från början kan användare gå med en test-och-fel-metod och kontrollera LCD-skärmen. När de väl har bekant sig med teknikerna kan de gå vidare till att använda ljusmätare.

Bästa tillverkarna av ljusmätare

Sekonic

Sekonic är baserat i Japan och tillverkar verktyg som ljusmätare, illuminomätare och färgmätare som hjälper fotografer såväl som filmfotografer att mäta och kontrollera ljus för perfekt exponering. De erbjuder ett brett utbud av ljusmätare för professionella fotografer. Sekonic-mätare är så populära att de till och med togs ut i rymden med NASA Space Shuttle. Sekonic är idag en av de ledande producenterna och utvecklarna av mätare för alla aspekter av fotografering, som betjänar film-, film- och digitalfotograferingsmarknaderna.

Phottix

Med sitt huvudkontor i Filippinerna är Phottix ett internationellt företag som specialiserat sig på fotografitillbehör. Företaget utvecklar ett växande sortiment av original och innovativa produkter för fotografer. Deras design, prissättning och kvalitet har gjort dem till ett populärt val bland både kunder och återförsäljare.

Nikon

Nikon är ledande inom allt som rör precisionoptik, digital bildbehandling och bildteknik. Det är globalt erkänt för att ställa höga krav på prestanda och produktdesign och framför allt dess prisbelönta professionella och konsumentfotograferingsutrustning. Nikon säljer några utmärkta DSLR-kameror som kommer med fantastiska ljusmätare. Det är också tillverkaren av några fantastiska handhållna ljusmätare.

Canon

Canon är ett internationellt företag baserat i Japan. Detta multinationella företag specialiserar sig på optiska produkter och bildprodukter som kopiatorer, kameror och datorskrivare. De är en av de ledande tillverkarna av högkvalitativa ljusmätare.

Bogen Imaging

Företaget Bogen Imaging är tillverkare av precisionsoptik, digital bild- och bildteknik. Företaget tillverkar och säljer några av de bästa handhållna ljusmätarna.

Olika typer av ljusmätare

Jag tvekade att kalla det här avsnittet för ljusmätare för “typer” eftersom de flesta ljusmätare utför flera funktioner, som ursprungligen inte kunde klämmas in i en meter. Nu kan du köpa mätare som gör alla de olika funktionerna, eller ibland bara några. Så här är en översikt över huvudtyperna av mätarfunktioner. Ljusmätaren i din kamera kan till och med ha två eller tre av dessa funktioner.

Reflekterande mätning

Denna funktion mäter ljuset som studsar från ett motiv. När du använder den reflekterande inställningen på en mätare. Du riktar sensorn mot motivet och det kommer att spotta ut din läsning. Om din kamera har en ljusmätare är det en reflekterande mätare. Problemet med denna typ av mätare är att den kan luras. Om något faktiskt är en mörk färg vet mätaren inte och antar att scenen är mörk. Detta kan resultera i överexponering av scenen. Ett litet ljust område som ett ansikte i en mörk miljö kan också lura mätaren på samma sätt. Moderna kameror övervinner detta genom att använda sofistikerad programvara som mäter flera delar av scenen och sedan gissar på vad du försöker exponera.

Incidensmätning

Incidensavläsningen mäter ljuset som faller på motivet. Det eliminerar problemet med motivets ton eller färg eftersom du inte riktar mätaren mot motivet, du riktar den mot ljuset. För att detta ska fungera måste du placera mätaren i samma ljus som motivet. Detta kräver ofta att du tar läsningen mycket nära ämnet. Reflekterande mätning kan göras på avstånd. De flesta grundläggande ljusmätare har infall och reflekterande kapacitet. Det handlar vanligtvis om en ljussensor som kan riktas mot motivet eller täckas med en vit plastbit. När mätaren väl är täckt kan den användas som reflekterande mätare. Plasten har en specifik densitet och sprider ljuset innan det träffar sensorn.

Blixtmätning

När du går framåt i kvalitet och kostnad för ljusmätare är detta vanligtvis nästa funktion som läggs till efter de grundläggande funktionerna för reflekterande och incidensmätning. Blixtmätning används för att bestämma exponeringen när du använder en blixt eller studiostråle. Normala ljusmätare inklusive de i kamerorna kan inte reagera tillräckligt snabbt för att bestämma exponeringen av en blixt på ett sekund. Därför måste en speciell mätare skapas.

Återigen, en blixtmätare är inte något du skulle köpa som en fristående enhet, det skulle också vara en funktion av en mätare med reflekterande och incidensfunktioner. Jag känner bara till en kamera som har en inbyggd blixtmätare (en Leica SLR), men detta ska inte förväxlas med TTL-blixtfunktioner som moderna kameror har. Detta är en annan process där kamera och blixt måste kommunicera elektroniskt.

Spotmätning

Spotmätare är nu inbyggda i kameror, men de kan också köpas som fristående enheter eller som tillbehör för andra typer av mätare. En spotmätare är en specifik typ av reflekterande mätare som samlar ljuset från ett mycket smalt område. När det gäller ett litet, ljust motiv som sitter mot en mörk bakgrund kan spotmätaren riktas mot och bara mäta ljuset som kommer från motivet. Dessa mätare kan vara mycket användbara och korrekta om de används korrekt.

Färgtemperaturmätning

Denna typ av mätning handlar inte exakt om exponering, men vissa avancerade mätare har förmågan att berätta “färgtemperaturen” för det ljus du fotograferar under. Färgtemperaturen hanterar vitbalans. De flesta DSLR har vitbalansinställning av K eller Kelvin som kan justeras från cirka 2800K till 8000K (det exakta intervallet beror på kameran). Färgtemperaturmätare kan berätta vilket nummer du ska ringa in med ett klick. 2800K är ungefärligt volfram- eller inomhusbelysning. 5000 till 6000K är dagsljus och blixt är vanligtvis lite högre än dagsljus.

Allt man behöver veta om ljusmätare

Den moderna multifunktionsmätaren

De vanligaste professionella / halvprofessionella mätarna ser väldigt lika ut. De har vanligtvis en digital avläsning som visar dina f / stopp, slutartider, ISO och olika lägen. De är utrustade med en liten vit kupoldiffusor (även om de kan bytas ut för plana diffusorer för mätning av plana ytor). De har en knapp för att ta avläsningen och ett hjul eller en uppsättning pilknappar som gör att du kan bläddra igenom möjlig slutartid och f / stop-kombinationer. Diffusorn används för incidensavläsningar och tas bort för reflekterande avläsningar.

Hur ljusmätare fungerar

Ljusmätare centrerar sina exponeringsvärden runt en nyans, 18% grå. När de gör reflekterande avläsningar antar de att det de tittar på är 18% grå, vilket är en ljusgrå färg. Det är därför som reflekterande mätare kan luras. Inte allt är 18% grått.

Om du tar en reflekterande avläsning av en svart skjorta, kommer din mätare inte att veta den svart. Den resulterande avläsningen kommer att överexponeras. Om ytan du mäter är en vit skjorta blir din bild underexponerad. Därför är incidensavläsningar så mycket mer exakta, de förlitar sig på den vita kupolen för att ge rätt nyans att exponera från. Det är inte grått, men det är utformat för att blockera tillräckligt med ljus från att komma igenom för att kompensera.

Old-school-fotografer hade med sig ett grått kort och placerade det i vilket ljus de än arbetade med att zooma in på det med sin kamera. På så sätt kan den reflekterande mätaren i deras kamera användas mer exakt.

Använd din ljusmätare

Ta en incidensläsning kan ibland vara lite knepigt. Börja med att bestämma vilken del av scenen du vill att ska exponeras perfekt (alla scener har ljusare och mörkare områden). Placera sedan mätaren i det området. Du måste bestämma vilken riktning du ska rikta din mätare.

Vanligtvis vill du att den vetter mot kameran. Detta kommer att berätta hur mycket ljus som träffar ett område som kommer att studsa ljus tillbaka till din kamera. Men ibland när du försöker uppnå dramatisk sidobelysning eller fälgbelysning, vill du rikta mätaren mot ljuskällan. Denna teknik används ofta i studiouppsättningar med flera ljus där du vill veta hur mycket ljus en sida av ett ansikte får i förhållande till den andra sidan.

Skuggor och höjdpunkter

Som jag nämnde ovan har varje scen mörkare delar och ljusare delar, skuggor och höjdpunkter, och det är ditt val att välja vad du ska exponera för. Du kan bestämma dig för att exponera för höjdpunkterna och låta skuggorna bli svarta i din bild. På samma sätt kan du välja att exponera för skuggorna och låta höjdpunkterna bli vita i din bild. Eller så kan du försöka exponera för ett neutralt upplyst mellanrum och lita på det dynamiska omfånget eller din kamera så att skuggorna och höjdpunkterna visar detaljer.

Zonsystemet / mätarens medelvärde

Zonsystemet, utvecklat av Ansel Adams, är ett komplext system för att bestämma exponeringen. Anledningen till att det är komplext och inte används mycket längre är att det kräver att du känner till den exakta breddgraden eller det dynamiska området för din film eller digitala sensor. Du måste känna till intervallet och hur intervallet fördelas.

Till exempel kanske du vet att din kamera har 10 dynamiska intervallstopp, men är 8 av dessa stopp under din exponering för skuggorna och 2 ovan för höjdpunkterna? Eller finns det 5 stopp ovanför och 5 nedan? Ansel visste hur hans film fungerade och kunde använda den mörkaste punkten i sin scen och den lättaste punkten för att ta reda på var man skulle placera exponeringen. Det moderna sättet människor gör detta på är att använda histogramfunktionen på sin kamera.

Exempel då handhållna ljusmätare är bättre

För den här handledningen kommer jag att anta att det är snabbare att använda en ljusmätare än att ta en serie testbilder och kontrollera baksidan av din digitalkamera. Detta kan diskuteras, men för dessa tips kommer jag att anta att det är snabbare. Så dina två alternativ för att bestämma exponeringen är: (a) ta en incidensavläsning med handhållen ljusmätare, eller (b) använda din kameramätare. Följande situationer skulle ha stor nytta av användningen av en handhållen mätare.

Stadiga ljussituationer

En av de bästa tiderna för att använda en ljusmätare är när du fotograferar i situationer med jämn, relativt jämn belysning. Den vanligaste av dessa scener som jag stöter på är inomhussporter – som basket eller volleyboll. Ofta finns det mörka bakgrunder och ljusa spelare. Dessa kan lura den reflekterande ljusmätaren i din kamera ibland, så det skulle vara lättare att ta en mätaravläsning, ställa in din kamera på manuell och inte uppmärksamma exponeringen under resten av din fotografering.

Använda vintagekameror

Jag har upptäckt i min fotograferingsresa att det finns människor som älskar fotografi och det finns människor som älskar kameror. Det finns också många människor som älskar båda. Jag hamnar i den sista kategorin. Gamla, vintagekameror har en speciell plats i mitt hjärta. Jag gillar inte bara hantverket och variationen, men jag gillar också utmaningen att skjuta utan hjälp av all den moderna tekniken. Det behöver inte sägas att många av dessa kameror inte har ljusmätare. Så min handhållna mätare låter mig få stora exponeringar.

Använda blixt utanför kameran

Att använda blixt från kameran under studioarbete eller andra belysningsinställningar är svårt utan en ljusmätare. Som jag nämnde har nästan alla kameror inget exakt sätt att mäta blixt utan att använda dyra dedikerade blixtenheter. Och toppstudios tillåter vanligtvis inte heller automatisk mätning. Så en ljusmätare är ofta det enda sättet att få exponeringar spikade utan att gissa med en digital tills du får rätt.

Lång exponering

Nattexponering med ljus kan vara mycket svår att exponera för med en kameramätare. Den typiska mängden svart utrymme i en sådan scen tenderar att få kameran att överexponera. En handhållen mätare kan användas mycket nära motivet för att uppnå en korrekt exponering. Många kameramätare tillåter inte slutartider längre än en viss tid. Du kan använda din ljusmätare och inställningen “lampa” för att göra din exponering så länge du behöver.

Exempel då du ska undvika att använda handhållna ljusmätare

Denna handledning tar en ganska stark ställning, men som någon som har skjutit mycket med och utan en handhållen enhet vet jag att det finns många situationer när handhållna mätare är mer smärtsamma än ett nöje. Jag har försökt att lista några vanliga nedan.

Variabla ljussituationer

Om du fotograferar i situationer där belysningen kommer att förändras mycket, lämna sedan ljusmätaren i väskan. Ett bra exempel på detta kan vara en scenföreställning – som en pjäs – där ljuset bokstavligen skiftar med varje scen.

Ett annat exempel är när du rör dig medan du fotograferar något. Om du går genom olika rum i ett hus eller byggnad, vandrar in och ut ur blandad belysning i skogen eller går inifrån och ut under en fest, är det bättre att bara lita på din kameramätare. Den handhållna kommer att vara mer arbete än det är värt.

Använda blixt på kameran

Kameraföretag har angripit miljontals dollar för att utveckla dedikerade blixtar som ger bra exponeringar. Innan dedikerade blixtar hade vi tyristorer (en sensor på blixten som mätte ljuset). Dessa system fungerar ganska bra. Försöker hantera din blixt och din mätare är för mycket. När du fotograferar kommer avståndet till ditt motiv troligen att förändras, vilket påverkar exponeringen. Även den enkla logistiken att läsa medan du håller i kameran är fler problem än de är värda!

Använda filter

Låt mig säga i förväg att skyddsfilter, UV-filter, disfilter och de flesta polariserande filter inte påverkar din exponering. Om du har ett filter som du har på framsidan av linsen gäller inte detta råd. Men färgade filter och IR-filter påverkar exponeringen drastiskt, ibland ett halvt stopp, ibland flera stopp.

Att använda en ljusmätare i det här fallet innebär att du måste veta hur filtret påverkar exponeringen och kunna kompensera för det. Telekonverterare har samma påverkan. Mätning genom objektivet (TTL) var ett stort framsteg inom kamerateknik, så gör det bästa av det när du använder filter eller telekonverterare.

Vanliga mätare

Det finns inte många märken som producerar ljusmätare längre. De vanligaste är Gossen, Sekonic och Polaris, men andra märken att se upp för är Quantum Instruments, Voigtlander, Wein och Spectra Cine. Konica Minolta gjorde några fantastiska, mycket moderna mätare, men har nu slutat producera dem (även om du fortfarande hittar dem på eBay).

Reflekterande ljusmätare

Många äldre mätare kom i den här stilen. I grund och botten rör sig en nål för att indikera ljusnivån och du matchar en annan nål med en ratt. Längs utsidan av ratten hittar du alla möjliga kombinationer av slutartid och bländare.

Multifunktionella digitala mätare

Högre mätare ser alla mycket lika ut. Det finns en palmlåda med kontroller och en digital skärm, och på toppen av det kommer sensorn, vanligtvis med en vit kupol. Sekonic har många ljusmätare tillsammans med några andra mycket dyra mätare. Polaris säljer också några modeller i den här stilen.

Att fatta beslutet

Enkla reflekterande / incidensmätare kan vara mellan 500 och 2 000 kronor, billigare om du köper begagnad. En multifunktionsblixtmätare kan kosta allt från 2 000 till 10 000 kronor. Medan de flesta mätare är billigare än en bra lins, särskilt om du köper begagnade, är det ett beslut du vill tänka över.

Försök att låna en mätare från en vän för att se om den passar din fotograferingsstil och bestäm om det förbättrar dina exponeringar eller sparar tid. Tänk också på att de flesta mätare är mycket hållbara och reparerbara, så de borde hålla dig länge, länge!

Läs också >>> Värmekamera bäst i test

Vanliga frågor om ljusmätare

Vad ska man tänka på när man köper en ljusmätare?

Du behöver en handhållen mätare i kamerans ryggsäck. Till skillnad från en inbyggd mätare får en handhållen inget bedrägeri genom extrem kontrast eller sidobelysning.

En handhållen mätare är också välkänd för att inte ta hänsyn till någon genomlysning när du ger dig en avläsning. När det gäller precision och mångsidighet är en handhållen mätare det bästa valet.

Vissa ljusmätare kan vara svåra att läsa. Det är därför du bör handla efter en som levereras med knappar som är lätta att trycka och skärmar som är lätta att läsa.

Du vill kunna matcha inställningarna på mätaren till inställningarna på din baskamera och sedan mata in din slutartid tillsammans med din ISO.

Härifrån kommer ljusmätaren att ge dig värdefull information om vad du ska ställa in bländaren så att du kan få en korrekt exponering.

Det är också viktigt att handla efter en ljusmätare som har kapacitet att avläsa från en graders vinkel.

För att kunna göra detta får du exakt kontroll över exponeringen oavsett motivet och oavsett avståndet du tar motivet.

Även om du sitter på baksidan av en teater, kommer en handhållen ljusmätare med förmågan att ge avläsningar från en graders vinkel dig möjlighet att ta avläsningar av ljuset på motivets kläder utan att någon påverkan görs av någon mörk bakgrund.

Slutligen, när du handlar efter en ljusmätare är det viktigt att välja en som kan visa hur mycket blixt som används i en exponering istället för bara mängden kontinuerligt ljus.

Att veta hur mycket blixt som används är ytterst viktigt när man tar bilder eller tar bilder av interiörer.

Ta till exempel att du skjuter in ett rums interiör som har volframbelysning och din mätare ger dig en avläsning på 65%; detta innebär att 35% av exponeringen härrör direkt från volframbelysningen. Du hittar den här användbara funktionen på flera Sekonic-mätare.

Inte alla har tid att spendera otaliga timmar på att handla en ljusmätare, och det är på grund av detta som vi har sammanställt en användbar guide för att välja mellan några av de bästa ljusmätarna som finns på marknaden.

Vad är skillnaden mellan avläsningar av infallande ljus och reflekterade ljusavläsningar?

Incidentljus hänvisar till ljuset som faller på ditt motiv. Med andra ord innebär en incidentljusavläsning att placera mätaren framför motivet och fånga ljuset som kommer in från alla håll.

Reflekterat ljus avser ljuset som studsar av motivet. Du fångar en reflekterad ljusavläsning genom att rikta ljusmätaren mot motivet och mäta ljuset som träffar det.

Vad är en blixtmätare jämfört med en ljusmätare?

Ljusmätare mäter omgivande ljuset som faller på mätaren från hela scenen. Blixtmätare mäter ljus från en blixt. De ansluter ofta till blixtar och utlöser dem för att bedöma blixtstyrkan.

Handhållna ljusmätare eller digitala ljusmätare?

Handhållna ljusmätare har produktegenskaper som inte finns på kameror. Detta är viktigt när du arbetar med lampor som inte ingår i ett blixtsystem som tillverkats av en kameratillverkare, till exempel Canon.

Vad kan ljusmätare göra för avläsningar?

Ljusmätare kan ta olika typer av avläsningar. Beroende på motivet du försöker fotografera kan det vara bättre att ta en händelse eller reflekterad läsning för att få den exponering du vill ha.

Incidentljusmätare mäter mängden ljus som faller på mätarens diffusionsfär eller andra tillbehör som används på sensorn. Detta gör det möjligt att avläsa händelsexponering för hög noggrannhet.

Genom att flytta incidentmätaren kan exakta avläsningar göras på specifika platser i en scen.

Reflekterade ljusmätare mäter ljuset som reflekteras av en scen. Det här är den typ av ljusmätare som finns i alla kameror som har en inbyggd ljusmätare.

Reflekterade mätaravläsningar kan vara av om det finns ljusa höjdpunkter som du skulle uppleva vid soluppgång eller solnedgång. En dålig läsning kan leda till att förgrunden är under eller överexponerad.

Hur ska man tänka när man ska köpa en bäst i test ljusmätare?

Vad använder du det till?

Det här är en viktig fråga som inte bara kan hjälpa ditt projekt utan också spara massor av pengar. Prisutbudet för ljusmätare är ganska stort, så du behöver antagligen inte en exakt avläsning på 5 000 dollar om du odlar växter inuti. Om du arbetar med fotografering och film, behöver du förmodligen en ljusmätare som är i ett dyrare prisklass.

Hur erfaren är du?

Detta är en annan viktig sak att tänka på, eftersom ljusmätare kan vara komplexa enheter. Ljuset i sig är ingen lätt sak att slå ihop huvudet, och att mäta det kan vara ännu mer förvirrande. Om du är nybörjare med att använda ljusmätare finns det mycket som är överkomligt och erbjuder tillräckligt med avläsningar.

Hur exakt behöver du vara?

Behöver du veta den exakta skillnaden mellan det röda och det gröna du skjuter för att jämna ut dem eller få en av dem att poppa, eller försöker du bara se till att dina hortensior gör det till sommaren? Svaret på detta kommer att avgöra exakt vilken typ av ljusmätare du behöver.

Garanti

Vissa ljusmätare kan vara dyra, så vi rekommenderar att du undersöker garantier och kundservicegrupper. Medan vissa företag erbjuder utmärkta garantier, finns det mardrömshistorier om att kunder inte har fått garantin på grund av dålig kundservice.

Vad är en ljusmätare?

Enkelt uttryckt är en ljusmätare ett instrument som används för att mäta ljusintensiteten. Det fungerar genom att mäta reflekterade och omgivande ljusnivåer inom ett fotografis område. Ljusenheten hjälper dig att ställa in exponeringstiden perfekt. Ljusmätare är antingen redan närvarande och är inbyggda i en kamera eller så kommer de som en extern handmätare.

Läs också >>> Bäst i test fuktmätare

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen