Bästa lödkolven 2024 – Test av olika lödstationer

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Weller WE 1010

Luxorparts startpaket 

Weller WT 1013

Dibotech Lödkolvset 

Klicka här för att se fler lödkolvar.

En lödkolv är ett väldigt användningsbart verktyg som tillåter dig att sammanfoga två olika metallstycken med hjälp av smält tenn. Produkten kan användas med flera olika tekniker och till olika material.

Den variation gör dock att det finns massor av alternativ ute på marknaden, vilket i sin tur bidrar till problematik kring sitt val av lödkolv. Det krävs därför att man som konsument tänker till kring sitt köp.

Frågor kring användningsområden, pris och material är viktiga att ställa sig själv innan beslutet. Lödkolven måste passa sina ambitioner och mål, men även din budget.

Ska verktyget drivas via ditt vanliga vägguttag, vill du ha ett batteri eller ska den vara gasdriven?

1. Bäst i test – Weller WE 1010

lödstation test

Klicka här för att se bästa priset

Weller WE 1010 är en mycket bra lödkolv och passar de flesta användare, allt från proffs till hemmafixare. Verktyget är väldigt kvalitativt och erbjuder utmärkt prestanda, som resulterar i ett bra arbete.

Produkten har en ställbar temperatur från 100 °C till 450 °C och är väldigt snabb i sin uppvärmning. Lödkolven har nämligen ett snitt på 6 °C per sekund när det gäller ökning av temperatur.

Denna lödkolv är delvis designad för att vara så säker så möjligt och därför är den märkt som ESD-säker, vilket står för Electro Static Discharge och innebär att verktyget inte ger ifrån sig stötar. Kabeln gjord utav värmebeständig silikon är också en bidragande faktor till bra säkerhet.

Utöver själva lödkolven kommer köpet med en digital lödstation, hållare och rengöringssvamp. Alla dessa tillbehör gör användandet av Weller WE 1010 otroligt smidigt och säkert.

2. Populärast – Luxorparts lödstation startpaket

lödstation

Klicka här för att se bästa priset

Luxorparts lödstation startpaket är ett av de mest populära valen på marknaden för lödkolvar och det beror på att produkten är helt perfekt när man ska börja löda.

Den är hållarbar, pålitlig och innehåller allt som kan behövas vid lödning. Den är även hyffsat billig. Lödkolven har en effekt på 48 W, vilket är kraftfullt och därför tillåter verktyget att hantera de allra mest krävande uppgifterna.

Produkten, precis som de flesta andra modeller av lödkolvar, har en ställbar temperatur som i detta fall går mellan det optimala 160 °C till 480 °C. Verktyget drivs direkt från ditt standard strömuttag på 230 V.

Som sagt är Luxorparts lödkolv ett utmärkt startpaket, eftersom det medföljer en massa tillbehör som är till din hjälp. Några exempel på medföljande tillbehör är: pincett, tång, hjälpande hand med förstoringsglas och avlödningsfläta.

3. Premiumval – Weller WT 1013

lödstation bäst i test

Klicka här för att se bästa priset

Märket Weller är på toppen när det gäller bra lödkolvar och lödstationer och ett av deras mest kompletta alternativ är premiumvalet Weller WT 1013.

Produkten är designat med en liten och smidig penna, vilket gör hanteringen av verktyget väldigt enkel. Precis som andra lödkolvar från Weller är även denna modell ESD-säker, men den är även inkluderad i skyddsklass 1 och därmed förhindrar stötar att uppstå.

Verktyget kopplas till det vanliga 230 V strömuttaget och har en effekt på hela 90 W vilket bidrar till det stora spannet i den ställbara temperaturen, som ligger på 50 °C till 550 °C.

Den elektriska kontrollenheten är väldigt smart då den automatiskt ställer rätt parameter, eftersom den kan identifiera vilket verktyg som är anslutet.

Produkten har en större prislapp jämfört med flera andra lödkolvar men Weller WT 1013 är oerhört säker, erbjuder mycket effekt och har en digital lödstation med flera smarta funktioner.

4. Billigast – Dibotech Lödkolvset

Klicka här för att se bästa priset

Dibotech Lödkolvset ses som ett utmärk budgetval för den som vill börja löda men inte vill spendera hela sin plånbok.

Verktyget har en effekt på 30 W, vilket inte är det mest kraftfulla men trots det fixar lödkolven mycket arbete. Produkten är stabil att arbeta med och har ett bekvämt handtag, även under långa arbetssessioner.

Utöver själva lödkolven medföljer det till köpet rengörningssvamp, lödkolvsställ, tennsug och 17 g lödtenn. Det är därför bara att sätta i gång när lödkolven väl kommit hem till dig.

Som sagt anses denna produkt vara ett enkelt startpaket för nya användare. Köpet ger dig allt du behöver för att sätta i gång men du får inte samma kvalité och kraft som de flesta dyrare produkter erbjuder. Å andra sidan är priset betydligt lägre än för många andra modeller.

Lista över de bästa lödkolvarna 2024

  • Bäst i test: Weller WE 1010
  • Populärast: Luxorparts lödstation startpaket
  • Premiumval: Weller WT 1013
  • Billigast: Dibotech Lödkolvset

Köpguide för lödkolv 2024

Att köpa en bra lödkolv kan vid en första tanke ses som ganska lätt, men det är en vanlig missuppfattning. Inför köpet finns det nämligen flera saker att ha i åtanke och därför har vi på hantverksproffset gjort denna köpguide för lödkolvar. Det finns framför allt fem faktorer att ha i åtanke inför ditt köp och dessa är:

  • Syfte
  • Lödstation
  • Pris
  • Spetsar
  • Bly eller blyfritt

Syfte

Inför köpet måste man veta vad ens syfte med lödkolven är, alltså hur jag planerar att använda den. Är tanken att genomföra mindre projekt såsom reparationer eller funderar du på att löda egna kretsar.

Ditt syfte med lödkolven är nämligen väldigt viktigt. Syftet är nämligen det som avgör om du behöver köpa en modell med mycket kraft som ska orka med krävande uppgifter eller om det räcker med en mindre variant.

Därefter bör du fundera över hur ofta lödkolven kommer att användas. Om verktyget ska användas varje dag är det kanske värt att gå upp i prisklass men om produkten endast kommer användas någon gång om året, då kanske den mindre modellen blir lagom.

Fördelen med en lödkolv kontra svetsnings är att lödning inte kräver lika mycket redskap och är mycket simplare, exempelvis behöver du ingen svetshjälm.

Lödstation

Till många av alla lödkolvar som finns att köpa idag medföljer det en lödstation, vilket är som en liten central där man kan ställa sin glödheta lödkolv på men även reglera temperaturen.

En lödstation är väldigt smidig och underlättar arbetet för de flesta, däremot är det främst de något dyrare och mer kvalitativa lödkolvarna som säljs med en lödstation.

Egentligen går det att arbeta lika bra utan en lödstation som med, men det blir både enklare och säkrare med centralen. Därför borde det vara självklart att investera i en lödkolv med lödstation.

”Det följer nästan alltid med en lödstation vid ett köp av en dyrare lödkolv, vilket därför borde prioriteras.”

Pris

Priset för en lödkolv kan för många bli en avgörande faktor för vilken modell man väljer. Som standard brukar priset variera från ca. 200 kr till ca. 5000 kr.

Vårt tips är att gå upp en prisklass, eftersom det ger dig många positiva effekter. De dyrare lödkolvarna är nästintill alltid säkrare och håller längre, samt har de mer effekt och hanterar temperaturer i en större spännvidd.

Spetsar

Standarden för lödkolvar idag är att de levereras med utbytbar spets, vilket är perfekt då det finns flera olika varianter av spetsar som ger olika resultat.

Pyramid, kon och avsmalnande är de tre vanligaste formerna på lödkolvsspetsar. De olika varianterna kan ofta användas till samma arbeten men formen på spetsen avgör lödpärlans form och storlek.

När du köper en ny lödspets måste den vara kompatibel med din lödkolv. Ofta är det enklast att köpa från samma märke som du redan har men det är egentligen inte ett måste.

Om du är osäker är det enklast att läsa på storlekskraven i användarmanualen och därefter välja en lödspets som ditt verktyg garanterat är kompatibel med.

Bly eller blyfritt

År 2006 beslutade EU om RoHS direktivet som begränsar användandet av flera tungmetaller däribland bly. Efter detta beslut blev det vanligare med blyfritt lödtenn än lödtenn inkluderande en viss mängd bly, däremot finns båda fortfarande som valmöjlighet.

Eftersom det blyfria lödtennet har en smältpunkt på ca 220 °C är rekommendationen att lödkolvar med högra effekt ska använda det. Till skillnad från tenn med bly där smältpunkten är på 183 °C som därför kan hanteras av verktyg med mindre kraft.

Användning av lödkolv och lödstation

Som tidigare sagt är det mycket vanligt att det medföljer en så kallad lödstation till ditt köp av lödkolv. Tillbehöret är väldigt bra och har fler fördelar än nackdelar och utöver det finns det flera tips på hur användning av en lödstation kan göras så säker och hållbar så möjligt.

Fördelar och nackdelar

Först och främst har majoriteten av alla lödstationer till din lödkolv en temperaturkontroll. Den kan både vara manuell och digital men oavsett ger det dig förutsättningen att reglera temperaturen på ett säkert och snabbt sätt.

Därefter är säkerheten en stor fördel. Eftersom lödstationen erbjuder en plats att ställa den varma lödkolven riskerar användare inte att bränna sig eller olika träytor.

Lödstationer kan ofta även hantera olika wattnivåer. Det kanske låter komplicerat men även en total nybörjare fixar att plugga in lödkolven och reglera de olika värdena.

Idag kan dessa lödstationer även användas till olika modeller av lödkolvar, då man gjort många märken universella. Om din lödkolv går sönder finns det alltså ingen anledning att slänga stationen då du istället kan köpa en ny lödkolv som är kompatibel med den.

Det finns egentligen inga nackdelar med lödstationer mer än att det blir en extra kostnad. Däremot kan man ha i åtanke att det varit mycket dyrare med en lödstation och att priset på senare år har fallit mycket. Det är alltså värt att köpa en lödkolv som har en lödstation då användningen blir mycket enklare och säkrare.

>>> Titta även på induktionsvärmare

Säkerhet

För att vara helt säker under användning av en lödstation finns det olika saker att tänka på. Bland annat ska du aldrig råka få direktkontakt med lödkolvselementet.

Det är även rekommenderat att hålla klämmorna med hjälp av någon tång eller liknande, de ska inte hållas med bara händer. En lödstation ska även stängas av efter användning och helst kopplas ut ur vägguttaget.

Om kontakten eller sladden är skadad på lödstationen bör den inte användas. Sedan ska själva lödkolven alltid läggas på stativet ovanpå lödstationen och aldrig på arbetsytan.

Underhåll

Det viktigaste är att läsa bruksanvisningen från tillverkare, eftersom majoriteten av underhållstips finns där.

Använd helst en mässingsvamp vid rengöring av både lödkolv och lödstation, men om det ej finns bör du använda en helt vanlig fuktig tvättsvamp. Undvik däremot att dränka lödstationen i för mycket vatten.

Det är lätt att under rengöringen av verktyget glömma själva tennspetsen, men gör ej det. Spetsen riskerar annars att oxideras och om det sker blir livslängden betydligt kortare.

Ytterligare ett tips är att använda ett 600 sandpapper på spetsen när den börjar bli sliten. Men om detta görs måste lödkolven vara urkopplad och den behöver vara ordentligt avsvalnad.

Vanliga frågor om lödkolvar

Vad gör en lödkolv?

En lödkolv är ett mycket användbart verktyg som är till för att löda, vilket innebär att lite metall smälts för att sedan läggas mellan två andra metallbitar så dessa fogas samman.

Vilken temperatur ska en lödkolv ha?

Temperaturen som en lödkolv ska ha under användning kan variera. Men för att uppnå ett bra resultat vill man ha en jämn temperatur som ligger runt 370 °C. Det kan vara olika för vilka material som ska sammanfogas och vilket typ av tenn som används.

Är lödtenn farligt?

Under användning av lödkolv uppstår det en mycket hög temperatur som bildar något giftiga och irriterande gaser. Däremot är gasen ej klassat som akut giftig, men den är något hälsoskadlig.

Kan lödtenn bli gammalt?

Det finns en risk att lödtenn blir gammalt och inte går att använda på samma sätt om det får ligga oskyddat under en längre period. Flusset på lödtennet kan förångas och därför bör det försvaras i en sluten behållare innan användning.

Finns det lödkolvar drivna på gas?

Ja det finns lödkolvar som drivs av gas, oftast butangas. Det är dock inget som vi rekommenderar. Det är generellt mycket smidigare att ha ett elektriskt verktyg än en gasdriven lödkolv. Gasen behöver fyllas på ofta och kostar mycket.

Sammanfattning

Inför ditt köp av lödkolv finns det flera saker att tänka på, där de allra viktigaste är syfte och användningsområde. Det är även betydelsefullt att ha klart för sig hur man ska använda verktyget, till vilket material och hur ofta.

Därefter har priset en stor betydelse för majoriteten av konsumenter. En lödkolv kan vara både dyr och billig, men även om den billiga lockar är det ofta den lite dyrare modellen är mer kvalitativ, säkrare och har högre effekt.

Avslutningsvis är det värt att köpa en lödkolv med en lödstation. Det tillbehöret är mycket effektivt då det underlättar arbetet men även ökar säkerheten.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen