Bästa lödkolven 2022 – Test av olika lödstationer

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Weller WE 1010

Luxorparts startpaket 48 W

Weller WT 1013

Dibotech Lödkolvset 30 W

Klicka här för att se fler lödkolvar.

Bäst lödstation & lödkolv 2022

Oavsett om du bara är en hemmafixare eller ett etablerat företag så behöver du en lödstation med en bra lödkolv. En lödstation kan hjälpa till väldigt mycket i olika projekt. Med hjälp av en lödstation och lödkolv så kan du enkelt laga något med lödtenn. Det kanske är så att ett kretskort har gått sönder som du måste laga.

Men det är faktiskt ganska svårt att köpa den bästa lödstationen på nätet. Det finns flera olika saker som man måste tänka på när man löper en lödstation. Det finns ju till exempel en massa olika modeller av lödstationer och lödkolvar som i sin tur finns i olika prisklasser. Dessutom så finns det tyvärr affärer som endast skriver om de positiva sakerna. Affärerna nämner alltså inte de negativa sakerna för att då säljer det så klart bättre. Men detta gör även att man inte får en klar bild av hur bra lödstationen faktiskt är. Man vill ju definitivt inte spendera en massa pengar på en lödkolv som inte är bra. Om man inte är så insatt kan det därför bli ganska svårt att köpa en bra lödstation.

Men det är just av den anledningen som jag här på Hantverksproffset.se har satt ihop en köpguide för lödstationer med lödkolvar. Genom att använda min köpguide som en grund så kommer det bli mycket enklare att köpa den bästa lödstationen. Jag har gjort den här guiden genom att testa och använda min egen lödstation. Men jag läste också igenom andra tester och kundrecensioner. Jag sammansatte sedan all information en köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt kan köpa den bästa lödstationen med en lödkolv.

Köpguide lödstation & lödkolv 2022

Som jag skrev innan så är det alltså inte så enkelt att köpa den bästa lödstationen på nätet. Men hela processen kan bli mycket enklare genom att använda min köpguide. Det finns nämligen några viktiga saker som man ska tänka på när man köper en lödkolv. Men som vanligt är det även viktigt att du väljer rätt lödstation utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa lödkolven:

 • Användning
 • Lödstation
 • Investeringen
 • Tenn-bly eller bly-fri
 • Variabel temperature
 • Wattkontrol
 • Värmeåtervinning
 • Design
 • Spetsar för lödkolven
 • Tillbehör
 • Märke
 • Pris
 • Kraftkälla
 • Inställningar
 • Delarnas och tillbehörens kvalitet
 • Trådlös
 • Temperaturprecision
 • Digital eller analog
 • Watt
 • Lödkolvtyp
 • Bekvämlighet
 • Bärbarhet

Användning

Behöver du en lödkolv ibland för små reparationer / jobb? Eller använder du lödkolven ofta för att bygga och löda dina egna kretsar? Beroende på applikation och hur ofta du använder lödkolven bör du vara uppmärksam på olika funktioner.

Lödstation

Lödstationer låter dig reglera järntemperaturen. De ger dig också en säker plats att placera din heta lödkolv, din svamp och några andra tillbehör. Du kan överleva utan en lödstation, men vi föreslår att du köper en ändå. De gör lödning till en enklare och säkrare upplevelse.

Investeringen

Lödstationer är långsiktiga investeringar. De kan hålla i några decennier om de tas om hand ordentligt. Så om du tror att du vill ha dyra funktioner som temperaturkontroller i framtiden, kan det vara smartare att köpa en dyr lödkolv just nu. Naturligtvis ta hänsyn till andra saker som du kan behöva köpa, som lödkabel, kondensatorer och annat elektroniskt foder.

Tenn-bly eller bly-fri

Sedan Europeiska unionen introducerade RoHS har de flesta elektroniska varumärken runt om i världen börjat skapa blyfria lödningsenheter. Smältpunkten för blyfri lödkabel är 217 till 221 grader. Och smältpunkten för Tn / blylödkabel är 183 grader.

För att löda lödkabel rekommenderar jag att du väljer en lödstation med 50 till 60 watt. Lödstationer med högre watt är perfekta för blyfri lödning. För snabbare termisk återvinning är 70 watt med kompositlödspets lämplig.

Variabel temperatur

För att hantera olika typer av projekt behöver du en lödstation som har temperaturvariationer. Om du köper en enhet som har en enda temperatur har du mindre flexibilitet. Och du kanske inte kan slutföra, försöka eller reparera vissa uppgifter.

Bredare temperaturområde innebär mångsidig förmåga att slutföra uppgifterna. Så kolla in alternativen innan du köper. De flesta av de temperaturreglerade enheterna har en termostat som automatiskt stänger av värmaren när den når önskad temperatur.

Termostatfunktionen hjälper dig att justera temperaturen till rätt mängd som krävs för ditt projekt. Om du köper enheter som inte är temperaturkontrollerade kommer lödkolv att fortsätta att få värme kontinuerligt – vilket innebär att det blir för varmt som krävs för ditt specifika projekt. Det är en av de viktigaste faktorerna att se upp, särskilt du börjar leta efter din egen lödstation.

Förutom justerbar temperatur är funktionell räckvidd också en annan funktion att kolla in. En idealisk lödningsenhet bör hålla temperaturen konsekvent när den har nått upp till önskad temperatur. Vissa enheter kan variera mycket och andra är inte korrekta – i dessa fall är det bättre att avvisa dem och välja en enhet som är korrekt.

Wattkontrol

Det varierar från en enhet till en annan. Det är bättre att välja en modell med kontroller som är lätta att använda och har ett brett temperaturområde. När man kommer till watt kommer vissa enheter med 40 watt medan andra kan gå upp till 80. När vi analyserar wattförbrukningen för en lödstation rekommenderar vi att man överväger grundläggande tumregel – hög effekt, lättare att slutföra komplexa uppgifter.

Värmeåtervinning

Lödaggregat med hög värmeåtervinning är lämpliga för personer som löder dagligen. Kalllödfogar är några av de problem som ofta orsakas av lödstationer som har låg värmeåtervinning. Värmeåtervinningsförmågan hos en lödstation låter dig veta hur lång tid det tar för lödspetsen att värmas upp till önskad temperatur.

Design

Lödstationer finns vanligtvis i två olika typer – ESD-säkra och icke-ESD-säkra. ESD representerar elektronisk urladdning som mäter – snabb laddningsöverföring som händer när föremål med olika potential kommer nära.

Lödstation med ESD-säker design representerar ingen statisk laddning på stationen eller lödkolven. Dessa enheter är gjorda med speciell material och väl jordade så att oönskad elektricitet släpps ut i marken.

Dessa lödstationer är perfekta för moderna elektroniska prylar och smartphones. Eftersom de har SMD-elektroniska komponenter som är känsliga för statisk laddning. Och dessutom kan de också lätt skadas. Halvledare och IC är också känsliga för statisk laddning.

Snabbanmärkning: Se till att lödstationen har ESD-säker design – eftersom de är mindre benägna att läcka och fel på enheten, särskilt under drift.

Spetsar för lödkolven

De flesta av lödkolvarna är utrustade med utbytbara spetsar som varierar i former som pyramid, konisk, avsmalnande och mejsel. De är består mestadels av nickellöd, koppar eller krom. Tips med olika storlekar är lämpliga för att utföra olika typer av jobb.

Hur du kan lägga din pärla beror främst på lödspetsens form och storlek. Olika tips kan hantera olika applikationer. Var och en av dessa tips har sina egna fördelar och nackdelar.

Innan du köper ett lödspets bör du överväga en faktor – dess kompatibilitet med din lödstation. Du behöver inte precis köpa tips från samma märke. Du kan också använda chips från tredje part. De flesta av dem liknar designmässigt och utbytbara tips är vanliga med lödjärn. Vi rekommenderar dock att du hänvisar till storlekskraven i användarmanualen och väljer efter järn och storlek på andra komponenter som finns på kretskortet.

Nästa sak att tänka på är spetsens form. För nybörjare rekommenderar vi att du tar en mejsel. Den levereras med fin plan yta så att du lätt kan hålla den på plats. Om du kan placera den på olika sätt kan du använda den på flera olika sätt. Du kan också arbeta med olika kabel- och komponentstorlekar. För SMD: s, kabel-till-led-fogar, genombrottsbräda och avlödningskomponenter, rekommenderar vi att du går till mejselstips.

För draglödning med flera ytmonterade dynor, rekommenderar vi att du använder hovtips. De är perfekta för personer med avancerade färdigheter. Om du måste arbeta med SMD-projekt är hovspetsen perfekt eftersom den lätt kan arbeta med den på avancerade lödprojekt, särskilt när de är kopplade till rätt lödstationer.

Bland alla typer av tips är koniska svåra att använda. De är dock mycket exakta. Vi rekommenderar dem endast till avancerade användare.

Material som används för lödkolvspetsar är också en viktig faktor att tänka på. Järntips är billigare och hållbara. De kan dock inte hålla eller överföra värme lika effektivt som kopparspets. High end lödspetsar kommer med järnbelagd kopparspets som ger det bästa av båda alternativen.

Tillbehör

Du hittar inte ofta en lödkolv som säljs utan andra tillbehör. I själva verket kommer de flesta av dem att ha kit med tillräckligt med föremål för att avstå från ytterligare inköp. Det typiska lödkitssatsen innehåller pincett för att korrigera misstag och plocka upp gammalt löd, ett vakuum för att hålla arbetsområdet rent och en bärväska. Det kommer sannolikt att finnas mer utrustning, men lägg dig inte bara tillbehören. Ditt kit bör bedömas först av själva lödkolven, varigenom en produkt med de bästa tillbehören kan vara värdelös om huvudstycket inte fungerar. Om du märker delar av dålig kvalitet som läggs till i en förpackning, ska du inte oroa dig för mycket. De kan alltid bytas ut. Kort sagt, järnet är det som räknas mest.

Rengöringssvamp

För att rengöra lödspetsarna behöver du tunga svamprengöringsmedel. Genom att använda den regelbundet kan du ta bort korrosionseffekten på spetsarna.

Förstoringsglas

Det hjälper dig att hålla ihop komponenterna och komma närmare och bättre medan du lödar. De bästa lödteknikerna inkluderar två krokodilklämmor och förstoringsglas. Även om de är ett billigt tillägg, men det är svårt att löda utan en. Det är perfekt assistent för alla, särskilt elektriker och DIY-buffs.

Lödstativ

Det här är en viktig sak att tänka på eftersom du behöver en plats för att sätta det heta lödkolven medan du arbetar.

Avlödning

Det är det perfekta alternativet till sugpumpar för löd. Även om det kräver lite övning anses avlödning vara det bästa sättet att ta bort oönskade delar på kretskortet. Denna veke har förmågan att suga upp smält löd, vilket gör det enkelt att rengöra överflödigt löd. Trots erfarenhet kan varje professionell göra misstag då och då. Detta kan vara till hjälp för att lösa dessa misstag. De är perfekta för människor som arbetar med elektronik och datorer. De kommer vanligtvis med en klämboll, plats och munstycke. När trycket släpps suger avlödningspumpen in luften för att avlägsna flytande säljare.

Spetstenn

Med tiden blir lödspetsarna svarta och oxiderade. För att tappa om spetsen är spetstenn det mest användbara.

Diagonal skärtång

De är användbara för att klippa av kablarna efter avslutad lödprocess.

Lödmatta

Det skyddar din arbetsbänk under lödning.

Hållställning

Detta är viktigt så att du har något var du ska placera den varma lödkolven medan du arbetar.

Märke

Som alla andra produkter bör du alltid köp från ett ansedd varumärke med god kundservice. Det förhindrar problem med att köpa en produkt av låg kvalitet och slösa bort tid eller pengar.

Pris

Detta är inte längre ett problem eftersom priset på lödstationer har sjunkit avsevärt. Tidigare var de bara för professionella. Men nu kan du också hitta professionell lödstation till budgetpriser. Så analysera noggrant och välj en produkt som passar dina behov.

Kraftkälla

Lödkolvar är olika och kan ha olika syften, men de som ofta säljs online kan klassificeras av strömkällan. Vissa drivs från gas eller växelström. Likströmsadaptrar kan också användas, så se till att se produktens beskrivning om du inte behöver en nätkabel. Fördelarna med sladdbundna lödkolvar är god effekt och värmereglering. Med en AC- och DC-driven modell behöver du inte oroa dig för att tanka tanken eller hur varmt spetsen blir.

Butanlödjärn tar vanligtvis butanvätska för kraft, vilket kan tillhandahållas av tillverkaren i en liten mängd eller något som du måste köpa individuellt. Förmågan att löda var som helst utan sladd är den mest uppenbara fördelen, men det finns också värme. Vissa lödkolvar som är beroende av eld kan bli heta och hålla en hög temperatur som smälter lödet omedelbart vid kontakt. Men vad ska du välja? Det är upp till ditt eget gottfinnande, men påverkar den inställning som du planerar att arbeta med, särskilt om du planerar att löda på mer än en plats.

Inställningar

Gamla lödstationer hade ofta bara en temperaturinställning som inte kunde ändras. Tack och lov är de dagarna över. Med dagens varumärken kan du växla värmen från strax över rumstemperatur till hundratals grader. Att hitta en produkt med bra tempreglering kan vara en dealbreaker, särskilt om du räknar med att arbeta med en mängd olika lödmaterial. Vissa löd är bättre för vissa temperaturer. Till exempel kommer lödning av koppar sannolikt att kräva temperaturer som är mycket högre än vanligt löd vanligtvis kräver. Om du vill kunna uppnå både mycket heta och milda alternativ i enbart en lödkolv, titta på de produkter som har flest inställningar för funktionen. Varumärken som går på el (och nämnts tidigare) har ofta fler alternativ men det utesluter inte heller gasdrivna derivat.

Delarnas och tillbehörens kvalitet

Kvaliteten och hållbarheten hos tillbehör som ingår i lödningssatser kan förändras för varje märke. Vissa tillverkare gör ett bra jobb och tillhandahåller mer än tillräckligt med saker för att passa med lödkolven, medan andra kan innehålla billigt tillverkade varor som inte är användbara. Bilder enbart kanske inte räcker för att skilja mellan vad som är bra och inte. Det bästa sättet att berätta om du får bra tillbehör är att helt enkelt titta på vad andra har sagt om dem. Du kan gå till länkarna i recensionerna eller notera eventuella hänvisningar till ovanstående delar. Ändå försök att inte få huvudvärk av att bedöma kvaliteten på tilläggen; de kan enkelt uppgraderas.

Trådlös

Det finns några modeller som har en sladdlös design. Detta gör lödkolven mycket bärbart, vilket kan göra det bekvämare att använda. En sladd kan begränsa din rörelse, varför vissa köpare kommer att välja detta mer flexibla alternativ. Tänk på att en sladdlös modell inte erbjuder samma typ av ström som en sladdmodell gör och kan. På grund av detta kommer många erfarna järnanvändare att passera detta alternativ till förmån för mer kraft. För hantverkaren kan en sladdlös modell vara ett bra alternativ eftersom många hantverksuppgifter inte kräver samma typ av kraft som behövs för lödning av rör eller elektroniska anslutningar.

Temperaturprecision

Moderna lödkolvar låter dig exakt kontrollera temperaturen, baserat på applikationen. Nu kan du enkelt justera och övervaka temperaturen efter behov. Om du är nybörjare är det viktigt att välja en modell med den här funktionen, även om den erfarna lödkolvanvändaren också kan uppskatta temperaturkontrollen, eftersom det gör att de kan arbeta med ett brett spektrum av basmetaller, med total kontroll över lödtemperaturer.

Digital eller analog

Vissa kretskort kräver lägre temperaturer än andra, och om du använder dem med en vanlig lödkolv har du goda chanser att förstöra dem. Analoga temperaturinställningar använder en ratt som du vrider manuellt till önskad temperatur — och de missar ibland märket. För att mäta noggrannheten måste du mäta temperaturen med en temperaturpistol vid spetsen och justera därefter.

Digitala temperaturinställningar, i allmänhet dyrare än analoga, kan kalibreras för enklare användning. Justera bara temperaturen med maskinen och kontrollera temperaturen vid spetsen. Om siffrorna inte matchar kan du kalibrera maskinen så att den läser korrekt. Detta är ett mycket bekvämare sätt att säkerställa rätt temperatur gång på gång.

Watt

Den idealiska effekten för en högkvalitativ lödkolv är mellan 20 och 50 watt. Många misstänker detta för den övergripande makten, men så är inte fallet. Istället bestämmer effekten hur snabbt lödkolven når den optimala temperaturen och hur snabbt det återgår till denna temperatur efter lödning av en bit kabel.

Denna effektivitet är avgörande för att upprätthålla jämn prestanda under dina lödprojekt. Om effekten inte är tillräcklig riskerar du att ta för lång tid och dina projekt kan förstöras, även om du är exakt vid lödning.

Genom att hitta en lödkolv med en jämn och tillförlitlig effekt kan du förvänta dig en mer stabil och pålitlig temperatur. För nybörjare gör det det lättare att ta hand om din lödkolv. För proffs hjälper det dig att behålla den exceptionella kvaliteten du är van vid. Oavsett vem du är, det gör lödningen mindre frustrerande och enklare.

Lödkolvtyp

Det finns flera typer av lödkolv och funktioner du kommer att stöta på, och den du väljer beror alla på dina projekt. Den vanligaste lödkolven inkluderar en produkt som (nästan lat) kallas ett enkelt järn. Denna lödkolv arbetar mellan 15 och 35 watt, men det finns ingen möjlighet att justera temperaturen. De är bäst för föremål med hög termisk kapacitet, men ju större artikeln desto mer kommer temperaturen att minska.

En sladdlös lödkolv är en annan produkt du kan stöta på. Dessa kommer med bekvämligheten att inte begränsas av kabeln, vilket kan komma i vägen för ofta. De tar slut på batterier, vilket innebär att du måste hålla dem laddade, och detta batteri kan också göra enheten lite tyngre jämfört med modeller med sladd.

Vissa lödkolvar använder en temperaturregleringsknapp eller knappar som gör att du kan höja eller sänka temperaturen efter behov. Du hittar både komplexa och enkla justerbara lödstationer. Högkvalitativa och avancerade modeller kommer automatiskt att stabilisera temperaturen, medan enkla kommer att drabbas av samma problem som deras motsvarigheter. Dessa typer är idealiska för proffs, även om nybörjare kan få mycket användning av temperaturvredet för att spara dem från att investera i en uppgradering senare.

Bekvämlighet

Komfort är alltid en viktig del av varje produkt du köper, och det är inte annorlunda när du letar efter det bästa lödkolven. Komforten beror på flera faktorer, inklusive storlek, vikt och form på handtaget., Bland andra faktorer. För mindre projekt kanske du inte märker hur bekväm din lödkit är. Men för mer intensiva projekt kan detta vara skillnaden mellan framgång och sorgligt, ledset misslyckande.

En lödkolv som är för tungt kommer att orsaka belastning på hand eller handled. Detta kommer inte bara att vara obekväma utan kan också påverka precisionen och kvaliteten på arbetet. Detta kommer också att påverka ditt fokus, vilket innebär att du löper större risk att göra ett misstag och bränna dig själv (eller någon annan) med lödkolven.

För modeller med sladd kan du också tycka att det är för besvärligt att placera armen på rätt plats eftersom sladden blockerar dig. Detta belastar din hand onödigt och kan också påverka synligheten.

Bärbarhet

Bärbarhet kanske inte verkar för högt på din prioriteringslista när du bestämmer vilka lödstationer du ska köpa, men om du är en professionell som behöver göra reparationer överallt eller till och med en hobbyist som älskar att använda sitt lödkol var de än är, är det mer viktigt än du förväntar dig.

En bärbar lödkolv gör att enheten är mer kompakt, så att den passar bekvämt i din verktygslåda eller verktygsväska, medan vissa levereras med en bärväska för att skydda delarna. Det kan också vara perfekt för mindre jobb, eftersom du kan få saker gjort snabbt och effektivt, vilket är användbart för små men viktiga reparationer. Detta betyder dock också att du kan kämpa med större krav om det behövs, eftersom du inte har ditt fullstora lödkolv plus stå med dig.

Om din lödkolv är för litet kanske det inte kommer med alla klockor och visselpipor du behöver, och detta kan påverka dina jobb negativt när du är på väg.

Fördelar med lödstationer

 • Idealisk lödstation levereras med lödspetsens temperaturkontroll. Det gör att du kan ställa in ett brett temperaturintervall enligt ditt projekt.
 • De finns i flera wattnivåer
 • De är kompatibla med olika tipstyper
 • Lämplig för byte av kondensatorer
 • Eftersom de är mångsidiga kan de användas för flera applikationer
 • Finns i olika storlekar
 • Även nybörjare kan använda det enkelt
 • Du behöver inte arbeta mycket med anslutningar
 • Även om tidigare lödstationer var dyra, kommer de nu om dagen inom räckhåll
 • Perfekt för högvolymsproduktion
 • Bra lödstation värms upp på mindre än 20 sekunder
 • Justerbar och reglerad spets temperatur
 • På grund av reglering kan du till och med löda vid lägre temperaturer
 • Lödet oxiderar inte på spetsen
 • Flera olika typer av tips finns tillgängliga
 • Ha tunnare och mer flexibel kabel som gör dem lättare och trevligare att arbeta med

Säkerhetstips när du använder en lödstation

 • Som nämnts av nästan alla tillverkare bör du aldrig komma i direktkontakt med lödkolvselement.
 • För att hålla kablarna rekommenderar vi att du använder antingen pincett eller klämmor
 • När den inte används rekommenderar vi att du stänger av lödstationen. Och se till att också koppla ur den.
 • Se till att rengöringssvampen alltid är våt när du använder den
 • Placera aldrig din lödkolv på arbetsbänken. Placera den på stativet.
 • Se till att tvätta händerna ordentligt efter lödningsprocessen
 • Undvik att använda en lödstation om kontakten är skadad.

Underhållstips för att öka livslängden på lödstationen

 • Se till att läsa bruksanvisningen från tillverkaren. De flesta underhållstips finns i den.
 • För säkerhet och bästa resultat rekommenderar vi att du använder fuktig svamp. Men låt det aldrig dränkas i vatten när du använder lödstationen.
 • Använd sandpapper med 600 sandkorn när spetsen visar tecken på slitage. Använd aldrig sandpapper när lödkolven fortfarande är igensatt. Låt lödkolven svalna ordentligt innan du försöker sandpapper.
 • För att rengöra den smutsiga spetsen måste du koppla ur enheten först. Skruva nu smutsen med ett sandpapper. Fortsätt att skrapa tills spetsen är tillräckligt lämplig.
 • Se till att tenn spetsen när rengöringen är klar. Detta förhindrar oxidation vilket i sin tur ökar livslängden.

Fördelar med lödkolvar

man som använder en lödkolv

Elektroniktekniker, juvelerare och metallarbetare känner till lödning, vilket innebär en metalllegering som har en låg smältpunkt som kan användas för att smälta samman metall. Lödkolven är ofta det valbara verktyget för smältlödning, även om du också kommer att stöta på lödpennor och pistoler. Alla dessa lödanordningar är utformade med spetsiga spetsar. En rörmokare kan använda en för att smälta kopparrör, medan juveleraren använder en för att skapa en unik, delikat smycke. I huvudsak varierar lödkompositionen beroende på applikation. Inom elektronikindustrin är tenn en av huvudkomponenterna i lödet. En juvelerare använder ett löd som innehåller ett stort silverinnehåll. Det finns i princip ett antal fördelar du kan dra nytta av att lära dig att lödda och köpa ett startpaket som levereras med allt du behöver för att få jobbet gjort.

 • För att blinka använder en takläggare löd för att smälta galvaniserad metall. De kan också använda den för att smälta kopparkomponenter till tak. Lödkolvar som är konstruerade för takläggning har vanligtvis ett mycket bredare spets eftersom de har förmågan att behålla värmen vid höga vindförhållanden, värms upp snabbt och inte behöver vara så exakt som lödpistolen som används för mer känsliga applikationer.
 • Om ditt hem har metallrännor innehåller det sektioner som har lödts. Materialen och verktygen liknar den typ av lödkolv som används av takläggare. Dessa lödförband överväger permanent och läckagesäker.
 • Tidigare använde arbetare som skapade fina målade glasfönster blylöd. I modern tid används säljare som är blyfria oftare för både mosaikskulpturer och glasmålningar. För denna känsliga konst behöver du bara använda en lödkolv med hundra watt, en glasslip, tång och en glasskärare.
 • Inom elektronikindustrin används alltid lödning och det fungerar för att garantera kontakt mellan ett par kablar. I grund och botten är den huvudsakliga användningen av den för att skapa elektrisk kontinuitet, men den kan också användas för sin förmåga att låsa kablarna på ett kretskort. Eftersom dessa fogar är mycket små används också en lödpenna förutom en lödkolv.
 • Även om lödtekniken inte är tillräckligt svår att använda för större motorreparationer, används den inom bilreparationsindustrin ofta för att dra åt fogar, släta ojämna ytor och fylla oregelbundna håligheter.
 • Lödkolv, vapen och pennor är alla bra val för hemmabruk. Många av dessa modeller har tips som kan användas med en propanbrännare. Rätt typ av verktyg beror på den specifika applikationen, men vissa uppgifter, såsom kretskortsreparationer och anslutningskablar kan kräva exakt kontroll och varierande värmenivåer.
 • En juvelerare använder en lödkolv eller en penna, en som är utrustad med utbytbara spetsar, förutom facklor som bränner butan eller propan. Lödet som används har ett högt silverinnehåll. Juveleraren använder vanligtvis ett boraxflöde för att minimera metalloxider som tenderar att bildas när värme appliceras på metall. Flödet är avgörande när det gäller alla typer av lödjobb.

Lödkolvsprocesser

Som du vet nu innebär lödning processen att binda samman metallstycken. Detta åstadkoms genom att använda en separat legering, kallad löd, mellan ett par delar som måste bindas. Lödet värms upp med en penna, ficklampa eller pistol för att smälta det. När det svalnar blir det väldigt svårt och bildar ett band mellan de två delarna.

Det finns tre standardlödningsklassificeringar:

Mjuk

Mjuklödning är den absolut vanligaste processen, särskilt inom VVS– och elektronikindustrin. Denna teknik kommer att skapa en typ av elektrisk anslutning som förbinder elektroniska komponenter på ett kretskort. Det används dock också för att ansluta kopplingar och kopparrör. Lödet som används för denna process består vanligtvis av tenn och en annan typ av metall. För VVS används också flussmedel, som är ett surt ämne, för att säkerställa en snävare passform. Den mjuka lödningsprocessen använder gasdrivna eller elektriska lödkolv.

Hård

Denna process skapar ett mycket starkare band än vad du får med den mjuka lödningsprocessen. Det är också beroende av en mycket varmare temperatur för att smälta lödmaterialet. Den typ av material som används i hårdlödningsprocessen är vanligtvis silver eller mässing, vilket normalt kräver användning av en blåslampa. Metallen som är bunden kallas basmetall. Denna metall värms upp till smältpunkten vid vilken silver eller mässing smälter och skapar en otroligt stark fog när den svalnar. Medan silver kan smälta vid en mycket lägre temperatur jämfört med mässing, är det ett dyrt material. Det används emellertid vanligtvis vid sammanfogning av delar av mässing eller koppar.

Lödning

Lödning är en process som involverar lödmaterial som smälter vid en högre temperatur jämfört med hård och mjuk lödning. Denna process är mycket lik hård lödning eftersom metallbitarna som är bundna värms upp istället för att smälta under processen. När du väl har värmt upp basmetallerna placeras lödmaterialet, som kallas hårdlödningsmedel, mellan ytorna och smälter omedelbart. Fyllnadsmaterialen binder fogarna mellan basmetallerna med hjälp av en process som kallas kapillärverkan.

Typer av lödjärn och utrustning

Det finns många variationer av standardlödkolven. Dessa verktyg kan komma i form av en penna, lödkolv eller pistol. Lödkolven är det mest använda verktyget och det är utformat med ett ändstycke som är mycket som en pennspets. Under lödningsprocessen värms spetsen upp för att smälta lödet. Pistolen är en mycket större enhet och är utrustad med ett handtag som används för att greppa den. Pistolen har ett tips som är mycket större än vad du hittar på en vanlig lödkolv. Ficklampor kan också spela in för vissa typer av lödapplikationer, till exempel vid koppling av koppar till ett rör. Medan facklan definitivt saknar den precision som pistolen och lödkolven erbjuder, är det definitivt ett måste för större jobb, medan lödkolven eller pistolen är ett bättre val för mer känsliga projekt, till exempel vid lödning av elektroniska anslutningar.

Det som är bra med att lära sig att löda är att du inte behöver mycket för att komma igång. Nedan beskriver jag de grundläggande verktyg och material du behöver för de flesta av dina lödprojekt.

Lödkolv

Lödkolven är en typ av handverktyg som ansluts direkt till ett standarduttag. Detta verktyg värms upp för att smälta löd. Det anses vara ett av de viktigaste verktygen som används i lödprocessen, men det kan komma i både pistol- och pennform. Nybörjare är bättre med att använda pennan eftersom den ger mer kontroll och finns i ett intervall på femton till trettio watt. De flesta typer av lödkolv kommer med utbytbara tips som du kan använda för olika applikationer. När du använder lödkolv måste du vidta extra säkerhetsåtgärder eftersom det kan värmas upp till över åtta hundra grader.

Lödstation

En lödstation anses vara mer avancerad än järnet och det är i grunden en fristående penna. Om du planerar att göra massor av lödning är en station ett utmärkt val eftersom den erbjuder mer kontroll och flexibilitet, vilket gör den till ett mer nybörjarvänligt alternativ också. Den största fördelen med denna typ av lödverktyg är den exakta temperaturkontrollen. Detta gör en station till ett bättre val för ett större antal projekt. Dessutom kan det också erbjuda en mycket säkrare arbetsyta eftersom vissa system kommer att vara utrustade med temperaturkännare, lösenordsskydd och varningsinställningsalternativ.

Spets

I slutet av en lödkolv hittar du en spets som är en utbytbar del. Det finns flera olika typer av spetsar att välja mellan och de finns i olika storlekar och former, som alla har ett viktigt syfte. De vanligaste spetsarna som används är utformade för elektroniska anslutningar och inkluderar mejselspetsen och den koniska spetsen.

Konisk

Den koniska spetsen används för elektroniska anslutningar och har en mycket fin, exakt spets. Den spetsiga änden kan leverera en koncentrerad mängd värme till en viss punkt utan att påverka några omgivande områden.

Mejsel

Denna spets är ofta beroende av att hantera lödning av stora komponenter eller kablar på grund av dess plana spets.

Typer av lödstationer

Alla lödstationer har ett liknande utseende, men de varierar något i hur de fungerar. Du kanske vill vara väldigt grundläggande med en kontaktsats eller ta dig an avancerade, pro-nivå projekt med en infraröd station.

Kontakta lödstationer

Kontaktlödstationer använder en av de vanligaste formerna av lödning: en pistol eller en penna som är ansluten till en elektrisk källa för att värma en pinne eller en spole med blyad lödkabel. Lödet löper sedan på kablarna eller kretsen och svalnar, vilket gör en anslutning av flera delar.

Kontaktlödstationer har justerbara temperaturinställningar, så att du kan lödda ett bredare utbud av elektronik och kort utan att överhettas och skada dem. De finns i ett antal wattvärden, som avgör hur väl maskinen kan hålla sin temperatur när den är i kontakt med en skarv. Stora fogar kan dra ut all värme från en maskin med lägre watt, medan högre watt kommer att förbli vid optimala temperaturer längre.

Blyfria lödstationer

Blyens skadliga effekter på hälsan, inklusive anemi, svaghet, samt njur- och hjärnskador, har lett till att det elektroniska samfundet har gått för att skapa blyfria soldater. Dessa använder en blandning av ledande metaller – tenn, silver och koppar – för att smälta på en fog och skapa en solid anslutning. Blyfria lödstationer skiljer sig från deras standardkontaktkomponenter genom att blyfritt löd kräver högre temperaturer. Standardblyade maskiner kanske inte når en tillräckligt hög smälttemperatur för blyfritt löd, eller, om de gör det, kommer spetsarna ofta att brinna ut snabbt.

Varmluftslödstationer

Varmluftstationer, även kallade omarbetningsstationer, använder en pistol för att tvätta varm luft över elektroniska komponenter för att skapa en lödning. Först placeras lödpasta på fogen och sedan ansluts de två komponenterna. Sedan vinkar användaren varmluftspistolen, ställer in rätt temperatur, över komponenterna för att värma pastan, som sedan blir blank och drar delarna på plats.

Varmluftsstationer gör det möjligt för DIY-elektroniktekniker att omarbeta ett kort genom att ta bort komponenter. Användaren tvättar helt enkelt över fogen med pistolen (inställd på rätt temperatur) tills lödet värms tillräckligt för att separera komponenterna. Detta hjälper användare att spara delar och byta ut komponenter på funktionskort.

Infraröda lödstationer

Infraröda lödstationer fungerar på samma sätt som lödstationer för varmluft genom att användaren placerar en lödblandning mellan fogen och sedan värmer fogen för att skapa en anslutning. Skillnaden är att en infraröd station använder en laser för att värma fogen – en snabbare metod, både i uppställning och vid uppvärmning.

Användaren kan värma upp komponenten istället för fogen genom att rikta lasern direkt på komponenten. Det finns också mindre risk för felaktig lödning eftersom lasern inte spränger komponenter runt som en varmluftstation kan.

Infraröda stationer tenderar att vara dyrare och mindre tillgängliga för DIY-användare. De är mer lämpade för professionella butiker som behöver arbeta snabbt för att bibehålla sin resultat.

Tips för att köpa och använda en lödstation

lödstation test

 

 

 

När det gäller lödfogar är oxidation – en form av korrosion mellan lödkolvspetsen och syre, accelererad av värme – fienden. För att bekämpa oxidation använder lödproffs flöde: ett kemiskt rengöringsmedel som hjälper till att förhindra oxidation och främjar flödet av löd, vilket gör att lödet lättare fäster sig vid fogen. Det bästa alternativet är att använda ihålig lödkabel med en kolofoniumkärna; kolofonium är en flödeskemikalie som hjälper lödflödet och minskar effekterna av oxidation.

Lödning skapar rök. Medan de flesta mindre jobb inte är en verklig hälsorisk kan ångorna ge dig ont i halsen och eventuellt huvudvärk, så det är klokt att alltid ventilera de områden där du löd: Öppna ett fönster och använd en fläkt för att extrahera irriterande ämnen från rummet och överväga att bära en N95-mask om du är särskilt känslig.

Om du lödar en kabel på ett styrkort är det en fördel att förbehandla spetsen på kabeln. Förtinning är att smälta lite löd på kabeländen först innan det löds på brädet. Detta säkerställer att kabelns spets är oxidationsfri och gör det möjligt för lodet att fästas snabbare för att avsluta med ett mycket mer tillförlitligt resultat.

 • Använd ett kolofoniumlöd för att minimera oxidation.
 • Håll området väl ventilerat eller använd en mask för att undvika ångor.
 • Förslut kabeländarna innan lödning på ett styrkort för bästa resultat.
 • Lödkabel är inte ett tillbehör som passar alla. Om du inte bekräftar att det lod som du väljer passar bäst för dina projektmål kan du uppleva problem under lödprocessen och upptäcka att de obligationer du skapar inte håller ordentligt.
 • Undvik att använda lod som är konstruerat för VVS. Denna specifika typ av löd tenderar att vara billigast. Även om det är perfekt för att skapa långvariga bindningar för rör som kommer i kontakt med fett, kan det skada kretskorten genom att förstöra det elektriska spåret.
 • Kontrollera alltid kompatibiliteten mellan din lödspets och din lödkolv. Detta kommer att påverka din ansökningsprocess och vilka typer av projekt du kan ta itu med.

Hur jag valde

Jag fokuserade på justerbara pennor och lödstationer för den här guiden eftersom de är de mest prisvärda och enkla. Justerbara pennlödjärn inkluderar en temperaturratt på handtaget, vilket ger en balans mellan enkelhet hos en grundläggande penna och den flexibla temperaturkontrollen för en lödstation. Kontrollen är till nytta när du behöver högre temperatur för att värma upp tjockare material eller när du behöver lägre temperaturer för att arbeta med känsliga komponenter.

Lödstationer finns i två delar: en bas (vanligtvis med ett hölster, en temperaturratt och en svamp) och ett som ansluts till basen. Vissa har ett separat stativ som tar mindre plats i ditt omedelbara arbetsområde. Dessa system tenderar att ha exakt temperaturkontroll, snabbuppvärmningsjärn och robusta konstruktioner.

Även om du kunde betala mer än 2000 kronor för en lödkolv, sa experten jag intervjuade att de fortfarande använde grundläggande lödjärn, och många av dem sa att de aldrig kände behov av att uppgradera. Det betyder att de flesta avslappnade hobbyisterna inte behöver någon snygg lödkolv heller. Du bör dock investera i en som är tillräckligt bra för att hålla och som har funktionerna att vara användbara i flera år. Jag fann att du borde förvänta dig att betala 500 till 1000 kronor för att få alla nödvändiga lödjärnsfunktioner, och du kan betala lite mer för ett som värms upp snabbare och håller temperaturen mer tillförlitligt. Jag utvärderade 4 finalister på följande funktioner:

 • Minst 30 watt effekt: med låg watt tar längre tid att värmas upp och längre tid att återhämta sig när värmen sjunker under lödarbetet.
 • Konsekvent temperatur: Den ska kunna hålla en tillräcklig, jämn temperatur. Fluktuationer i temperaturen kan vara frustrerande medan du väntar på att et blir tillräckligt varmt för att smälta lödet – eller förödande, om et blir för varmt och skadar kretskortet.
 • Temperaturjusterbarhet: Lödkolvens värme bör vara justerbar för olika typer av kablar eller elektronik. Delikat elektronik, som i vissa hushållsapparater eller prylar, kan kräva en lägre temperatur, och vissa projekt kan kräva löd med lägre smältpunkt. Andra typer av löd – inklusive blyfria sorter – kräver en högre temperatur. Om du planerar att använda en lödstation för reparationsarbete ska du alltid undersöka vilken typ av löd tillverkaren ursprungligen använde och rätt lödtemperatur.
 • Spetskompatibilitet: et ska fungera med en rad spetsar som helst är utbytbara, lätta att hitta och prisvärda. Du kan behöva en tunnare, konisk spets för känsligt elektronikarbete eller en tjockare mejselspets för genomgående hålprojekt som behöver jämn uppvärmning – det beror på projektet.
 • Komfort: ets grepp ska vara tunt och vadderat för att möjliggöra kontroll för känsligt arbete, och det ska inte bli obehagligt varmt medan du arbetar.
 • Bärbarhet: De flesta nybörjare har inte en dedikerad elektronikbänk, så de hamnar i ett provisoriskt, väl ventilerat område. Ett ska vara enkelt att plocka upp, tillräckligt litet för att förvara när det inte används och vara utrustat med tillräckligt långa kablar för att nå ett uttag.
 • Extra: Ett robust stativ för att hålla ditt heta medan du arbetar, en svamp för att rengöra spetsen och en spole för lodet är mycket uppskattade extrafunktioner, särskilt för nybörjare som inte vill köpa en massa tillbehör bitvis till komma igång.

Vanliga frågor om lödstationer och lödkolvar

Vad är en lödstation och hur fungerar den?

Det är ett lödverktyg som levereras med en separat station som hjälper dig att kontrollera temperaturen och lödkolven. Det kan vara antingen digitalt eller analogt.

Om du vill prova handlödning av elektroniska komponenter på ett kretskort. En lödstation innehåller en enhet som styr temperaturen och lödkolven som kan fästas på stationen. De används mest vid montering av elektroniska kretskort och tillverkningsenheter.

Lödstationer används för massreparation av kretskort. För reparations- och omarbetningsjobb använder de flesta äkta servicecenter lödstationer med temperaturkontroll.

Dessa stationer är speciellt utformade för proffs. Men även nybörjare eller hobbyister kan använda det också. Amatörradiooperatörer och fjärrkontrollentusiaster har ofta lödstationer.

Varför anses en lödstation vara bättre än en lödkolv?

Lödkolv utan temperaturreglering värms upp kontinuerligt tills det är inkopplat. Men en s lödstation har temperaturkontroll som hjälper till att justera temperaturen på en specifik nivå för att minska överhettningsriskerna.

Är det nödvändigt att ha en ESD-säker design

Ja, naturligtvis är det. Om du använder en ESD-säker design är det säkert att kroppens statiska energi släpps ut genom enhetens plasthölje.

Hur lång tid tar det att göra ett bra löd?

Uppehållstid beror vanligtvis på lödstation och projekt. Om du använder en 700-septs tar det bara 4 sekunder. Men för vissa komponenter kan det vara mer.

Vad ska man använda en lödkolv till?

Tänk på en lödkolv som svetsning, men gjort i mycket mindre skala. Processen innebär att man smälter långa metallbitar tills de härdar ytan som man arbetar med. Lödning kräver viss skicklighet, även om grunderna kan läras mycket snabbt. De flesta behöver lödjärn för att reparera kretskort, varav finns på allt från vanliga hushållsartiklar till avancerade datorer. Om du vill återställa din dammiga gamla dator eller bärbara dator kommer verktyget troligen att vara till nytta. Eller kanske du vill skapa dina egna paneler från grunden! Oavsett fall är det ett bra sätt att fixa eller designa elektronik i stället för att köpa ny utrustning varje gång något går sönder.

Är en 30-watts lödkolv tillräckligt kraftfull?

Ett 30-watts lödkolv är idealiskt för att tinka med liten elektronik. Vid 30 watt är det osannolikt att en lödstation skadar känsliga kretsar och kablar.

De flesta 30 watt lödkolvar uppnår en inställd temperatur genom en termisk jämvikt. Vissa har dock ett justerbart temperaturintervall.

När en lödkolv används överförs värmen direkt till fogen. Därefter sjunker lödkolvens temperatur. Om lödkolven får värmas upp igen uppnår den dess förinställda temperaturen.

Det är värt att notera att lödjärn med låg watt tappar energi under varje applikation. Användare måste vänta på att deras 30 watt lödkolv ska värmas upp efter varje användning. Om du har bråttom eller behöver löda många fogar kanske ett 30-watts lödstation inte är det bästa valet. Ändå är den långsamma, kontrollerade effekten hos ett 30-watts lödkolv en bra match för nybörjare.

Är en 40-watts lödkolv tillräckligt kraftfullt?

En lödkolv på 40 watt ger tillräckligt med kraft för små elektronikjobb. Tänk på att fler watt inte översätts till högre temperaturer. Ett 40-watts lödkolv ger helt enkelt mer kraft. Som sådan är ett 40-watts lödstation något snabbare och mer effektivt än ett 30-watt lödkolv.

Hur varm är en 25-watts lödkolv?

De flesta 25 watt lödkolvar kan nå en temperatur på 400 grader. Ofta antar folk att lödjärn med låg watt endast kan leverera låga temperaturer. Lödkolvar måste dock nå en temperatur på 190 grader för att smälta. Faktum är att de flesta lödkolvspetsar kan nå temperaturer över 370 grader.

Med detta sagt är det viktigt att använda låg temperatur när man arbetar med löd. Om du börjar litet och jobbar dig uppåt kan du undvika att skada material.

Hur varm är en 60-watts lödkolv?

De flesta 60 watt lödkolvar kan värmas till cirka 480 grader. Med det sagt har de flesta lödjärn på 60 watt justerbara temperaturkontroller. Dessutom varierar temperaturgränserna beroende på tillverkare. Med detta sagt sträcker sig de flesta 60 watt lödjärn från 200 till 480 grader.

Vilket är bättre: en lödkolv eller pistol?

Både lödkolvar och lödpistoler har sina roller. Lödkolvar har ett rundat handtag och en uppvärmd trollstav. Lödjärn är små, lätta och enkla. De är idealiska för nybörjare och personer som arbetar med liten elektronik. De flesta lödstationer ligger mellan 15 och 60 watt. Dessa värms upp till temperaturer runt 370 grader.

Å andra sidan är lödpistoler större pistolformade enheter med mycket kraft. De är väl lämpade för omfattande lödjobb och professionella lödstationer. Medan de är större och mer besvärliga än lödkolvar, är lödpistoler fortfarande flexibla och lätta att använda. Med det sagt erbjuder de flesta lödpistoler minst 100 watt kraft.

Det är bäst att överväga din personliga upplevelse, mål och budget innan du bestämmer dig över det ena eller det andra. Både lödstationer och lödpistoler är användbara verktyg.

Kan jag lödda aluminium?

lödkolv aluminium

Ja, du kan helt lödda aluminium. Med detta sagt är lödning av aluminium mycket svårt. Det beror på att aluminium bildar aluminiumoxid när det utsätts för syre. Du måste ta bort aluminiumoxiden genom att skrubba ytan på aluminium med en stålborste.

När aluminiumet har rengjorts måste du släcka det med lämpligt flöde. Efter att du har förberett aluminium måste du snabbt gå vidare till lödprocessen. Om du är för långsam kommer aluminiumoxiden att reformeras på aluminiumytan. När detta händer kommer lödet inte längre att hålla fast vid aluminiumytan. Som sådan kommer du inte att kunna löda.

Aluminiumlödning är inte en uppgift för nybörjare.

Vilken metall kan inte lödas?

Rostfritt stål, höglegerat stål, järn och aluminium är alla mycket utmanande metaller att löda. Det är bara möjligt att löda dessa metaller om de är pläterade i lämplig metall och flöde.

Dessa metaller kan inte lödas. De oxiderar vid upphettning till höga temperaturer.

Vilken wattlödkolv behöver jag?

Lödkolvar finns i en rad olika krafter. Lågkraftiga lödkolvar finns i 15 till 25 watt. Under tiden varierar fler tunga alternativ från 30 till 60 watt. Om du arbetar med liten elektronik är en lödstation mellan 15 och 25 watt perfekt. För mer betydelsefulla projekt fungerar högeffektiva lödkolvar eller lödpistoler bättre. Om du tänker använda din lödkolv blygsamt, välj en lödkolv som erbjuder 25 till 35 watt effekt.

Bestäm vad du vill löda innan du väljer en lödkolv. Om du arbetar med små kablar och kretskort kommer en låg lödkolv att fungera bra. Du kommer att behöva öka watteffekten av din lödkolv beroende på omfattningen av ditt projekt.

Vad är den perfekta lödningstemperaturen?

De flesta metaller smälter vid temperaturer mellan 180 och 190 grader. Med det sagt måste spetsen på en lödpistol vara varmare än om den kommer att smälta lödet på en rimlig tid. Du kan också behöva mer eller mindre värme beroende på storleken på fogen du vill lödda.

Tänk på att det finns flera olika typer av löd. Varje löd har en specifik smälttemperatur. Lödets smälttemperatur bestäms av dess legeringskomposition.

Eftersom kraven på lödtemperaturen varierar är det viktigt att förstå hur man hittar den bästa lödtemperaturen. För att göra detta, justera din lödstation till lägsta möjliga temperatur. Öka värmen gradvis tills lödet börjar smälta. Om du är ny inom lödning vill du smälta lödet lågt och långsamt. Låga temperaturer hindrar dig från att bränna kolofonium eller känsliga delar på kretskortet.

Professionella lödare använder höga temperaturer. Dock måste nybörjare lödning är bekväm lödning mellan 315 och 370 grader. Om du använder en lödkolv med en inställd temperatur kommer du inte att kunna justera värmen.

Hur rengör man en lödkolv?

Rengör lödkolven regelbundet för att förbättra dess livslängd. Utan regelbunden rengöring kommer en lödstation att utvecklas, fläckar och rester.

Om du rengör lödkolven direkt efter en lödning, låt det svalna helt. Det kan ta så lång tid som 30 minuter. Använd en fuktig lödsvamp för att torka bort ett gammalt löd, skräp eller oxidation.

Om det återstår uppbyggnad, använd en bit fuktig stålull för att skrapa bort envisa rester. Stålull är något slipande. Det gör att du kan rengöra spetsen på din lödkolv utan att repa det.

Du kan också rengöra spetsen på din lödkolv genom att torka av det med ett metallrengöringsmedel som innehåller flöde och löd. Om det inte fungerar kan gnugga alkohol eller aceton göra tricket.

Tänk på att lödspetsar måste bytas ut efter avsevärd användning. Du kan förlänga din lödstations livslängd genom att använda högkvalitetslöd och rengöra spetsen efter varje användning.

Du kan undvika för tidig skada på lödspetsen genom att löda vid låg temperatur. Detta förhindrar att lödet brinner upp och fastnar vid lödspetsen.

Vid vilken temperatur smälter 50/50 löd?

Tenn och bly 50/50 löd är ett universallöd som är 50% tenn och 50% bly. Enligt Canfield Metals är den ungefärliga smälttemperaturen på 50/50 löd mellan 180 och 215 grader.

Vid vilken temperatur smälter 60/40 löd?

Den ungefärliga smälttemperaturen på 60/40 löd är 190 grader. Det är värt att notera att 60/40 löd har den lägsta smältpunkten av alla tenn-bly-säljare. Med det sagt måste du värma din lödkolv till 650 för att smälta 60/40 lod. Börja som alltid vid låg temperatur och arbeta dig uppåt.

Hur håller du en lödkolv?

Du måste rengöra och tinna spetsen på din lödkolv efter varje lödning. Använd en fuktig svamp och stålull för att skrapa bort ansamling, fläckar och rost. Applicera sedan ett tunt lager löd. Detta kallas tinning. Det förhindrar att spetsen oxiderar.

De flesta experter rekommenderar att du rengör och tennar dina lödtips efter varje session. En orenad spets överför inte värme eller fastnar i lödet. Efter en avsevärd användning måste dina lödtips också bytas ut.

Ett väl underhållet lödspets ska vara silverfärgat och glänsande.

Varför blir min lödkolvspets svart?

Lödkolvspetsar är benägna att oxidera. Lödkolvspetsen kan bli svart eller brun när den utsätts för luft. Mörka fläckar är resultatet av att råmetaller utsätts för höga temperaturer och luft.

Du kan förhindra dessa fläckar genom att tona spetsen på din lödstation efter varje lödning. Du kan också ta bort fläckarna med ett metallrengöringsmedel. Annars kan du ta bort oxidation med en lödsvamp och stålull.

Det är viktigt att ta itu med svart och brun uppbyggnad. En oxiderad spets överför inte värme så väl som en ren konserverad spets. Dessutom kommer löd inte att hålla fast vid ett oxiderat järn. Som sådan är det viktigt att ta bort fläckar och bygga upp direkt efter varje lödningssession.

Vad är skillnaden mellan svetsning och lödning?

Människor förvirrar ofta svetsning och lödning. Medan båda processerna resulterar i sammanfogning av två metalldelar, finns det några viktiga skillnader. Lödning är processen att skapa en metallfog för att ansluta två separata metallstycken. Medan de förenade föremålen värms upp smälter de inte.

Under svetsningen är också två metaller bundna ihop. Under svetsprocessen, metaller som är sammanfogade smälts. Dessutom smälts ytterligare fogmaterial. Kombinationen av smälta metaller skapar en mycket stark fog.

Under lödprocessen används en handhållen lödkolv eller pistol för att mjuka upp lödet. Vanligtvis värms lödet upp till högst 800 grader. Å andra sidan kräver svetsning användning av en kraftfull fackla. Svetsbrännarna värms upp till över 2000 grader. Som sådan kräver svetsning mycket mer träning och säkerhetsåtgärder än lödning.

Vilken typ av lödkolv ska jag köpa?

En annan viktig faktor att tänka på innan du köper är vilken typ av lödkolv du behöver. Det finns i stort sett fyra huvudtyper av lödjärn. Den grundläggande lödpennstilen, lödstationer, lödsystem och lödpistol. Lödpennor är vanligtvis väldigt enkla och saknar grundläggande funktioner som temperaturkontroll. De är ett bra alternativ om du har en mycket snäv budget och inte behöver den bästa modellen för ditt arbete.

Lödstationer är vanligare och i slutändan mycket bättre än en vanlig gammal lödpenna. Lödstationer är i grunden en lödpenna fäst vid ett kraftverk som ger ytterligare funktioner som temperaturkontroll och en LED-temperaturdisplay. Lödsystem är komplexa verktyg som oftast bara används i industrin eller för tillverkning. Lödsystem består av flera verktyg som lödpenna, varmluftspistol, avlödningspistol och pincett.

Lödpistoler är transformatorer som omvandlar 110 V växelström till en mycket lägre spänning, de kan också snabbt slås på och av med kort uppvärmningstid. Av dessa fyra olika stilar av järn är den bästa lödkolven för de flesta människor “station” -designen eftersom den ger mycket mer avancerade funktioner än de andra typerna.

Vad är en bra lödkolv för elektronik?

Det här är en bra fråga, och de flesta nybörjare har. Om du behöver en lödkolv specifikt för användning på elektronik, då vill du shoppa och leta efter en som erbjuder tjugo watt till sextio watt. Det är dock vanligt att använda modeller som erbjuder femtio watt, vilket ger den typ av värme som behövs för att lödda på kretskort. Tänk på att för denna specifika typ av applikation är en modell med högre watt i området mellan fyrtio och sextio watt det bästa valet.

Hur underhåller du en lödkolvspets?

Innan du rengör lödkolvspetsen, låt det svalna helt, vanligtvis ungefär femton till tjugo minuter. Se till att enheten har stängts av. När det har tid att svalna kan du torka av järnet med en svampfri och fuktig svamp. Om du märker att spetsen har någon form av fläck eller rost, kan du använda en fuktig bit stålull och skrubba försiktigt ytan.

Varför smälter mitt lödspets?

Ju högre temperatur som används i löd, desto snabbare oxidation börjar bildas. När du löd vid en temperatur som är högre än åtta hundra och femtio grader oxiderar spetsen i en mycket snabbare takt än om du lödde vid sju hundra grader. Du kan justera järntemperaturen till den lägsta inställning som behövs för att smälta lödet och det kommer fortfarande att ge samma typ av resultat, det tar bara lite längre tid, men du sparar mycket slitage på spetsen.

Hur länge borde en lödspets hålla?

Med rätt användning och användning av rätt temperatur finns det ingen anledning att spetsen inte ska hålla i flera år om du köper en högkvalitativ. Om du köper det billigaste tipset du kan hitta, kan det bara ta några veckor, beroende på applikation. Att investera i ett tips av hög kvalitet gör det uppenbart att du kan få mer användning av det och kan spara pengar på lång sikt.

Hur varm blir en lödkolv?

Olika lödkolvar har ett maximalt temperaturintervall. Detta beror på varumärket, syftet och kvaliteten på lödpennan eller lödverktyget. Högsta temperaturen från de olika lödstationer som jag har valt är över 500 grader, även om inte alla lödkolvar når denna temperatur, med flera som bara når som högst 250 grader, medan andra har ännu lägre maximala temperaturer. Vissa modeller kanske inte har justerbara temperaturer, men du kan ändå förvänta dig att dessa når en lämplig värme för att säkerställa framgång.

Du kan anta att du måste investera i lödkit som kan uppnå högsta temperatur. Detta är dock inte fallet, så köp inte den hetaste produkten bara för att locket till höga temperaturer är svårt att motstå.

De som är bekanta med att använda en lödkolv vet sannolikt redan rätt temperatur för lödning. Om du inte gör det är det bra att veta innan du använder din lödsation. Typisk lödkabel smälter vid 190 graders. Du måste få järntemperaturen högre än detta om du vill ha ett framgångsrikt och enkelt löd.

Lödet du väljer beror på effektiviteten och byggkvaliteten. För effektivare lödkolv, med snabb uppvärmningstid och bättre spets, är ett löd med en maximal temperatur på 250 grader perfekt. Mindre effektiva modeller kan dock kräva mer, även om de flesta lödkit som är värda att ha kommer att avge upp till 250 grader.

Du behöver inte heller sådana temperaturer för hela projektet. Det är därför lödkolvar med ett brett temperaturintervall kan vara mycket fördelaktigt eftersom du kan anpassa temperaturen för att passa projektets krav, vilket säkerställer bättre kontroll, noggrannhet och precision och minimerar risken för att du skadar det du arbetar med, oavsett om detta är ett kretskort eller hemlagade smycken.

Hur använder man en lödkolv?

Du kanske har använt en lödkolv tidigare, men det kan ha varit för flera år sedan när du var i skolan. På grund av detta är det viktigt att uppdatera ditt minne om hur man använder en lödkolv och använder det säkert. Om du lär dig om hur du använder ett lödningssats elimineras risken för skador och hjälper dig att avsluta dina projekt snyggt och effektivt.

Om du aldrig har använt en l tidigare kommer det också att gynna dig. Även om det kan vara lite skrämmande att arbeta med sådana extrema temperaturer, särskilt med tanke på hur komplicerad lödning kan se utifrån, är det relativt enkelt så länge du utövar tålamod och koncentration när du använder lödkolven. Se till att få några kabelknivar och avdragare för att klippa din kabel i längd och förbereda den för lödning. Du kan också behöva tejp för att isolera kala kablar eller hålla vissa komponenter på plats under lödning.

Innan du gör något annat måste du först förbereda tipset genom en process som kallas tinning. Anledningen till detta är att öka värmeöverföringen. Denna process innefattar fyra enkla steg:

 1. Se till att spetsen är ordentligt fäst vid lödkolven eller lödpistolen.
 2. Slå på lödkolven och låt den värmas upp. För lödkolv med temperaturreglage bör detta vara så högt som möjligt.
 3. Torka av spetsen på den fuktiga svampen i lödkolvstationen
 4. Rör vid lödkabeln mot spetsen och låt kabeln smälta och flöda jämnt och täcker spetsen.

När du har förtunnat lödkolven kan du börja lödningen. Det finns små skillnader beroende på vad du gör, men grundidén är densamma.

Du måste hålla komponenten mot ytan och applicera sedan flytande löd, och försiktigt över den från spetsen till ytan. När det finns tillräckligt (men inte för mycket) löd på plats, ta bort spetsen och låt den torka.

Detta kräver mycket noggrannhet, eftersom för mycket löd kan springa mot andra delar av ytan, vilket kan påverka kvaliteten och också ser rörigt ut. Högst, ditt slutliga löd bör se ut som en droppe på ytan. Upprepa detta steg så ofta du behöver tills du är klar.

Förutom att applicera löd kan du också behöva avlasta objekt. Även om detta kan verka ännu mer komplicerat än vanlig lödning är processen ganska enkel, och löd är något du enkelt kan ta bort om du behöver, till exempel att göra kretsreparationer eller efter att ha gjort ett misstag under ditt projekt.

Denna process kräver en avlödningsfläta, men du kan också använda en avlödningspump (även känd som en lödsugare) för när du behöver ta bort massor av löd i en session.

Lösning kräver bara två steg. Först måste du placera flätan ovanpå det område du behöver ta bort. Tryck sedan på spetsen till toppen av flätan. Värmen överförs och smälter lödet som sedan absorberas i flätan. Ta bort flätan när du är nöjd.

För en lödsugare trycker du ner kolvenheten och värmer sedan upp området med din lödstation. Håll sugaren över detta område tills du smälter lodet. När det är det, släpp knappen och suga bort lödet. Du kan tömma detta genom att trycka på knappen igen och frigöra det nu torra lödet för att kasta så att avlödningsmaskinen inte blockeras i framtiden.

Vilken tjocklek ska jag använda?

De flesta projekt borde vara bra om du använder lod som är mellan 0,711 och 1,64 millimeter i diameter. Inom detta intervall bör du kunna få den precision du behöver utan att slösa bort överflödig produkt för att löda en fog ordentligt.

Hur rengör jag spetsen på lödkolven?

Det finns två huvudalternativ för rengöring av en lödspets: en svamp eller en borste. Det är en personlig preferens, men en fuktig svamp är idealisk för de flesta snabba jobb som bara kräver en ren yta. Det är också perfekt om du ofta rengör lödkolvspetsen under ett projekt. Men om du arbetar med ett stort jobb där gunk snabbt ackumuleras på din lödkolvspets, är det bättre att använda en borste.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top