Den bästa lövsugen 2023 – Test av lövsug

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Milwaukee M18 FBL-0

Black & Decker BEBLV301-QS

Makita DUB363ZV

Bosch GBL 18V-120

Klicka här för att se fler lövsugare.

Bästa lövsugen 2023

Precis som en slåtterbalk, är en bra lövsug väldigt viktig för alla som tycker det är viktigt att ha en fin trädgård. Den största fördelen med lövsugare är det faktum att man slippa samla ihop alla löv för hand vilket sparar både tid och kraft. Att därför investera i en lövsug kan vara väl värt pengarna så du kan tillbringa din tid med något annat samtidigt som du undviker smärtor av att samla in löven på ett traditionellt vis.

Trots allt så är det faktiskt inte särskilt enkelt att köpa den bästa lövsugen på nätet. Vad det beror på är det faktum att det finns så otroligt många viktiga saker man bör fundera på innan man gör sitt val. Exempelvis så finns det flera olika modeller av lövsugare inom ett flertal olika prisklasser att välja mellan. Dessutom så väljer de flesta affärer att undanhålla vissa aspekter kring produkter som kanske annars hade fått produkten att sälja sämre. Vad detta leder till är att du som köpare har svårt att få en helhetsbild av hur bra eller dålig en produkt faktiskt är. Vad det i sin tur sedan kan leda till är att du står där med en produkt som du ångrar att du köpte. Det är här vi på hantverksproffset.se kommer in i bilden.

Vi på hantverksproffset.se har nämligen sammanställt en köpguide för lövsugare genom att genomföra ett onlinetest av olika lövsugare. På denna sida listar vi de bästa lövsugarna som finns att köpa för tillfället. Utan en guide kan det bli förvånansvärt svårt att köpa en lövsugare eftersom det finns så många aspekter att ta hänsyn till, och om man inte är särskilt insatt i ämnet kan det enkelt bli rörigt. Det blir mycket enklare om du använder vår köpguide som vi sammansatt genom att använda och testa ett antal olika lövsugare. För att komplettera våra kunskaper om just lövsugare har vi även läst igenom stora antal recensioner och tester vilket har gett oss en välgrundad insikt på vilka produkter som faktiskt är bäst. Just därför kan du känna dig trygg i att välja ett av våra alternativ i ovanstående tabell.

Köpguide för bäst i test lövsug 2023

Som vi förklarade ovan så är det förvånansvärt svårt att välja den bästa lövsugen att köpa på nätet eftersom det finns så många olika aspekter att se över. För att göra det enklare för alla som letar efter den bästa lövsugen har vi därför tagit fram köpguiden nedan. Förutom nedanstående faktorer och egenskaper hos olika lövsugare så är det förstås viktigt att man väljer utifrån ens personliga behov framförallt. Läs vidare nedan för att hitta allt du bör tänka på innan du köper den bästa lövsugen 2023.

 • Funktioner
 • Bensin kontra sladdlös lövsug
 • Kapacitet och konvertering
 • Användning
 • Kraft
 • Kompakthet
 • Buller och säkerhet
 • Konverteringstid
 • Balans och vikt
 • El kontra gas
 • Drifttid
 • Mångsidighet
 • Enkel användning
 • Bränsletyper
 • Batterityp

Funktioner

Om du har en stor trädgård, eller kommer att använda din trädgårdslövsugare eller lövsug under längre perioder, överväg motoreffekten. Vanligtvis varierar detta från 2500 till 3000 watt (W). Ju högre watt, desto kraftfullare verktyg – och desto snabbare kommer du att kunna arbeta. Om du vill kompostera ditt trädgårdsavfall, överväg komposteringsförhållandet. När löv sugs in i vakuumet, strimlas de. Ju högre mulchförhållande, desto finare strimla. Finstrimlade löv tar inte bara mindre plats utan kommer också att kompostera snabbare. Uppsamlingspåsar är en viktig komponent i trädgårdslövsugare – en större uppsamlingspåse gör att du kan arbeta längre innan du tömmer. Var medveten om att ju mer skräp du samlar in, desto tyngre blir det.

Funktioner som axelremmar och justerbara handtag gör en lövsugare bekvämare att arbeta med – viktigt när du arbetar under långa perioder. Hjul i änden av blåsröret kan göra det lättare att flytta runt din lövsugare medan du arbetar. Tänk slutligen på verktygets totala storlek och se till att du har plats att förvara det säkert i ett skjul eller garage. Vissa modeller låter dig ta loss blåsröret eller dela det i två delar för enkel förvaring.

Bensin kontra sladdlös lövsug

Man har tidigare inte funnit någon signifikant övergripande prestandaskillnad mellan bensin och elektriska lövsugare med sladd. De flesta av de elektriska modellerna är generellt lite lättare att använda, främst för att de lättare konverteras från lövsug till vakuum och tillbaka igen, och kan vara lättare att starta. De är också lite tystare. Du behöver dock en lång förlängningssladd utomhus (och en säkerhetsbrytare) och att dra runt sladden bakom dig kan vara irriterande. En bensinmodell skulle vara ett bättre val om du har ett mycket stort område att städa upp, men du kommer förmodligen att behöva blanda bränsle för dem (de flesta bensinmodeller har tvåtaktsmotorer) och de släpper ut avgaser.

Sladdlösa modeller kan vara mycket effektiva och bekväma, åtminstone för att blåsa löv i en hög, även om du måste komma ihåg att se till att batteriet är laddat innan du använder dem. Sladdlösa modeller har i allmänhet en kort batteritid på under 25 minuter, med vissa varar bara lite över 10 minuter, så de är inte idealiska för längre jobb. Om du väljer en sladdlös modell, överväg att skaffa ett extra batteri; det kan vara praktiskt om du har en större trädgård som inte kan täckas med en batteriladdning, eller om du tar ut lövsugen bara för att inse att du inte laddade den förra gången.

Kapacitet och konvertering

De andra viktiga sakerna att tänka på är påsens typ och kapacitet och hur lätt det är att konvertera maskinen från dess lövsug till vakuumlägen. De flesta trädgårdslövsugare använder en enkel påse för att lagra eventuella löv och skräp, med en dragkedja för att öppna den innan du släpper lasten i soptunnan. På vissa budgetmodeller tenderar väskan att kännas billig och dåligt utformad, vilket gör att de täckta bladen – särskilt om de är våta – kan fästa på plats i tygerna eller runt dragkedjan eller sömmarna. Det är en liten sak, men en som får dig att svära när det är dags att tömma sig.

När det gäller växling av lägen har vissa modeller helt enkelt en omkopplare som växlar mellan lövsug och vakuum, men i andra fall måste du ta bort och sätta tillbaka rör, påsar och handtag när du vill byta. Detta tenderar dock att göra enheten mer effektiv i varje jobb, så du måste väga besväret mot resultaten. En sista sak att se upp för är vikten och ergonomin. Det kan vara stora, tunga maskiner som du behöver hålla på plats precis ovanför marknivån, så bekväma handtag, bärremmar och en låg och välfördelad vikt är alla värda att betala för. Vissa budgetmodeller kommer runt detta genom att fästa hjul i botten av röret, men prova att rulla runt dessa på en gräsmatta eller uppfart och du kommer att upptäcka att det inte riktigt fungerar.

Användning

Massor av blöta löv är svåra att flytta, täpper till munstycket och ger ditt vakuum mycket att tugga igenom, så det är ibland värt att lämna det några dagar om du har haft mycket regn. Använd blåsfunktionen för att blåsa upp dina löv och skräp i högar och – om du har en grusgång eller uppfart – blås bort dem från gruset innan du försöker suga upp dem. Medan du kan suga upp lättare löv från grus med vakuumet kl. den lägsta inställningen vill du inte höra ljudet som en av dessa saker gör när den suger upp några lösa stenar (eller tänka på skadan de kan göra på pumphjulet). Framför allt, känn inte att du behöver suga upp vartenda löv. Det är en trädgård, inte ditt vardagsrum. Du kan också garantera att, precis när du tror att du är klar, kommer vinden att blåsa till något annat att ta itu med.

>>> Du behöver kanske också en häcksax. Klicka här!

Kraft

En lövsugare behöver en anständig nivå av kraft för att göra sitt jobb bra, särskilt om det är en kombimodell. Så när du jämför modeller är det värt att titta på siffrorna – jämför luftvolymen och flyghastighetsnivåerna för flera modeller innan du bestämmer dig för den som är bäst för dig. Ju högre dessa siffror, desto lättare kommer du att hitta din trädgårdsrensning, så om du inte letar efter din lövdammsugning för att ersätta ett pass på gymmet, vill du ha den högsta luftvolymen och lufthastigheten du kan få för dina pengar.  Ju snabbare luftflödet är, desto kraftfullare blir resultatet.

Kraft är en avgörande faktor att tänka på när det gäller att köpa en lövsugare. Du måste köpa en enhet som har en unik balans mellan två viktiga saker. Dessa enkla saker du bör titta på inkluderar enhetens flöde per minut. De två har samma värde. Det kanske är viktigt att notera att de flesta förstagångsköpares stora misstag är att tro att en lövsugare med en stor effekt direkt leder till mer kraft som måste pressas. Men det är inte sakligt. För att förstå vikten av hastighet i lövsugare måste du förstå vissa termer som beskrivs i nästa stycke.

Detta hänvisar till luftens hastighet när den lämnar lövsugaren. Detta är ett av de andra sätten att mäta enhetens styrka. Din lövsugare kan blåsa luft snabbare, beroende på dess hastighet. Detta innebär att den också kommer att kunna blåsa bort massiva föremål. Samtidigt kommer luften att komma ut ur tunnan snabbare. Ju fler löv i blandningen, desto mer kommer du att behöva använda lövsugen för att hantera fler uppgifter. Hög hastighet, i det här fallet, betyder inte att det finns mer lövsugningskraft i maskinen. Det betyder bara att luften kommer ut snabbare.

Kompakthet

Helst kommer din lövsugare att behöva förvaras inne under större delen av året så att den är skyddad från kyla och väta. Om du behöver förvara din lövsugare utomhus, se till att den är skyddad med ett tättslutande vattentätt skydd. Oavsett om det är inne eller ute, de flesta av oss har bara begränsad förvaring så leta efter en kompakt modell, helst med en löstagbar slang och/eller munstycke, som kan förvaras i garage, skjul eller uthus utan att ta för mycket plats.

Buller och säkerhet

Alla lövsugare är tillräckligt höga för att göra dig allvarligt impopulär om du bryter ut den på söndagsmorgonen. Du behöver hörselskydd med vilken modell som helst. Vi rekommenderar även ögonskydd, eftersom damm och skräp kan blåsa in i ditt ansikte. Nätelektriska modeller måste användas med en utomhusförlängningssladd och strömförsörjas via en jordfelsbrytare.

Konverteringstid

Innan du köper en lövsugare, prova att konvertera maskinen från lövsug- till vakuumläge. Detta är ofta en mer mödosam process för bensinmodeller, som kräver en skruvmejsel för att ta bort säkerhetskåpan och fästa vakuumröret och påsen. På vissa modeller kan lövsugen och vakuumrören fästas samtidigt, eller så är de anslutna tillsammans, så att du kan byta lägen med en knapptryckning. Men det gör maskinen ett par kilo tyngre än genomsnittet. Kontrollera att påsen lätt kan tas bort från blåssugaren. Påsar med dragkedja för tömning är det bekvämaste.

Balans och vikt

Plocka upp maskinen i butiken och håll den med din dominerande hand på gasreglaget och din andra hand på det främre handtaget (om det finns ett). Det ska kännas välbalanserat och vara lätt att peka och svänga runt, med munstycket svävande precis ovanför marken. För bensinmodeller, försök att hålla den med den andra handen också, eftersom många tycker att de ofta behöver byta händer på grund av vibrationerna. Se till att den är lätt nog att bära under längre perioder, och kom ihåg att lövsugare blir tyngre när de stora fyllningarna.

El kontra gas

Precis som gräsklippare finns lövsugare i elektriska och gasdrivna versioner. Elektriska lövsugare är tystare, lättare att underhålla och vanligtvis billigare. Lövsugare med sladd är bäst lämpade för små utomhusutrymmen, eftersom de kräver tillgång till ett eluttag. En sladdlös lövsugare med laddningsbara batterier ger utrymme att ströva runt och är tillräckligt kompakt för att enkelt kunna förvaras. De matchar dock inte kraften hos andra lövsugare och kan endast användas under relativt korta tidsperioder mellan laddningarna. Gasdrivna lövsugare erbjuder större kraft och förmågan att täcka mycket mark på en gång. Som ett resultat är dessa modeller ofta dyrare. Gasbladslövsugare kör också högt, avger ångor och kräver att man bibehåller rätt gas-till-olja-förhållande.

Drifttid

Drifttiden för en batteridriven lövsugare kan begränsa mängden arbete som kan utföras. De flesta modeller erbjuder minst 20 till 30 minuters körtid på de högsta effektnivåerna. På lägre nivåer kan batteriet köras i 45 minuter eller mer. Batteridrivna modeller som inkluderar två eller flera utbytbara batterier kan öka den tillgängliga arbetstiden. Medan ett batteri används laddas det andra batteriet. Laddningstiderna varierar från 1,5 till 3 timmar och ibland längre beroende på batteristorlek. Mängden arbete kan fortfarande vara begränsad med utbytbara batterier, men det kommer att ge mer arbetstid än ett enda batteri. Vissa tillverkare tillhandahåller batterier som är utbytbara med märkets andra elverktyg. I dessa fall kan köp av elverktyg av samma märke öka antalet tillgängliga batterier. I slutändan kan det förlänga den möjliga arbetstiden ännu mer.

Mångsidighet

Vissa lövsugare erbjuder klockor och visselpipor utöver enkel sugning. Faktum är att de flesta lövsugare nuförtiden faktiskt är lövsugare med vakuumfunktion. Det ger extra användningsmöjligheter med ett enda verktyg. Lövsugare är bäst lämpade för mindre utomhusutrymmen, som de omgivande lägenheter och duplex. Vissa modeller erbjuder också ett mulchningsalternativ, perfekt för att återanvända löv till friska växtbäddar.

Enkel användning

Lövsugens mix av funktioner och design kan göra det lättare eller svårare att använda. Påsens storlek avgör till exempel hur ofta den behöver tömmas. Större påsar innebär mindre frekvent tömning, men de kan vara besvärliga och tunga att bära. Vikten påverkar också användarvänligheten. Gasdrivna lövsugare väger mest, även om vissa batteridrivna modeller är nästan lika tunga. För de med en stor gård är gaskraft vettigt eftersom det kan hålla en konstant hög effekt över hela gården.

Men för de med mindre gårdar kan den lätta vikten hos en handdator eller en batteridriven modell vara mer bekväm. Modeller med en ryggsäcksväska kombinerar den lägre vikten hos en handhållen lövsugare med bekvämligheten av en ryggsäck. Slutligen finns det kontroller att ta hänsyn till. Avtryckarknappar och på/av-knappar direkt på handtaget är enklare att använda. Detta gör att användaren kan sätta på eller stänga av maskinen med en hand. Verktygslös konvertering för hybridmodeller kan också öka användarvänligheten.

Bränsletyper

Bränslet som din lövsugare behöver är ett viktigt element att tänka på innan du köper den. När man tittar på bränsletyper kan man bryta ner lövsugarna till sladdgas, såväl som batteri. Varje modell är användbar i det här fallet. Det kommer också att få det jobbet gjort. Men ditt val beror på omfattningen av jobbet som måste hanteras. Den ena lövsugaren kan alltid vara mer användbar än den andra.

Batterityp

Utan tvekan säger utseendet på ett hem mycket om din personlighet. Det är också en viktig plats eftersom en av de första platserna dina besökare kommer att se är din trädgård. Lövsugare har designats för att göra våra liv enklare, särskilt när det kommer till trädgårdsstädning. Av den anledningen kan det bli utmanande att komma fram till ett hållbart beslut om vilken som är rätt för din önskade uppgift.  Självklart finns det flera typer av batterier på marknaden. Om du är en förstagångsägare av en lövsugare, måste du vara medveten om att det finns en mängd olika märken tillsammans med olika batteribehov också. Det kanske är viktigt att notera att du skulle tycka att det är användbart att äga en batteridriven maskin. Om du är en ny användare, så kanske du inte har sett de gasdrivna och elektriska lövsugarna. Det här är två stora märken du också måste ta en titt på.

Med batteridrivna lövsugare är operationen lika exakt som att sätta in batteriet i verktyget och slutligen trycka på avtryckaren. Och beroende på vilken typ av maskin du köper kan motorunderhåll vara obefintligt. Medan du gör det måste du notera att batteridrivna lövsugare är användarvänliga. De är också ett idealiskt val för nybörjare eftersom de har en begränsad körtid.

Lista över de bästa lövsugarna 2023

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typ av lövsugare

Lövsugare tillverkas i ett fåtal typer, och vissa typer fungerar bättre i vissa situationer och inställningar än andra. Handhållna lövsugare är det minsta och minst kraftfulla alternativet, men de är ofta det mest prisvärda och lättaste. Dessa modeller kan vara enbart vakuum eller en hybrid som också fungerar som lövsug och/eller sopmaskin. Medan handdatorer vanligtvis har de minsta insamlingspåsarna, kan vissa modeller passera in i ryggsäcksområde (se nedan) och ha något större påsar. En sladdlös lövsugare är också vanligtvis handhållen för att ge optimal manövrerbarhet.

Ryggsäcksbladslövsugare är vanligtvis hybridmodeller som har lövsugning som huvudfunktion. Ryggsäcksmodeller tenderar att ha större insamlingssäckar som behöver tömmas mer sällan. Walk-behind lövsugare liknar gräsklippare, men istället för att klippa gräs suger de upp löv i en stor uppsamlingssäck. Dessa modeller rymmer flest löv och kan även ha en kompostfunktion. Men de är dyrare och kan inte användas som lövsugare.

Sladdad lövsug

Elektriska trädgårdslövsugare och lövsugare med sladd är ett utmärkt val för regelbundet trädgårdsskötsel – bara koppla in och gå. De är ofta lättare i vikt än andra modeller, men passar bäst till mindre utrymmen på grund av kabelräckvidden. Se till att du har en säker strömförsörjning utomhus och använd med en jordfelsbrytare för att skydda mot risken för elektriska stötar. Kontrollera kabellängden på olika modeller, använd en längre kabel för större utrymmen eller välj en förlängningskabel utomhus.

Sladdlös lövsug

Om du hellre inte vill oroa dig för släpkablar kan en sladdlös elektrisk lövsugare vara ett bra alternativ. Många är något tyngre än modeller med sladd, men är ändå betydligt lättare än bensinlövsugare. Sladdlösa modeller erbjuder friheten att arbeta på ett större område, eller en utan strömförsörjning. Leta efter modeller med litiumjonbatterier för bästa prestanda, dessa batterier töms inte heller när de inte används. De gör att du kan använda lövsugen under en längre tid på en enda laddning.

Bensinmodeller drivs av 2-takts, en bensin/oljeblandning, och är idealiska för större trädgårdar såväl som de med mer växtlighet. Eftersom de är mer kraftfulla, gör de lätt arbete av stora volymer löv och skräp så att de kan vara mer effektiva att använda. Om du väljer en bensinlövsugare, var medveten om att de kommer att behöva noggrant underhåll och att det kommer att finnas en löpande kostnad för bränsle. Du måste tömma bränsletanken i slutet av säsongen och ha bensin och olja till hands för att driva din lövsugare. Investera i en rejäl bränsledunk, mätverktyg och trattar för att göra tankningen så enkel som möjligt.

Om du har ett litet område att rensa, med många skrymslen och vrår där irriterande löv kan fastna och fortfarande fastnar, är en sladdlös, batteridriven lövsugare sannolikt vad du är ute efter. Du kan förvänta dig att betala mer för fördelen att vara fri från en nätsladd även om det är väl använda pengar om din trädgård är svår att manövrera runt – oavsett om det är en udda form; böljande; eller innehåller funktioner, växter eller ströplantor som alla kräver en preliminär rengöring, då kan du göra det utan att begränsas av en nätsladd.

Ytterligare information

De mer kompakta sladdlösa modellerna är utmärkta för att rensa mindre utomhusytor som uteplatser eller balkonger där löv kan ha letat sig in i skrymslen och vrår, eller i eller bakom krukor. Dessa mindre lövsugare är också idealiska för borders eftersom det är osannolikt att de kommer att ha kraften att av misstag internalisera dina dyrbara växter, och utan alltför kraftigt sug borde det inte uppstå några skador när du använder det bland blommor och knoppar att fiska upp döda och ruttnande trädgårdslövverk.

Sladdlösa modeller är fantastiska, men kom ihåg att många av deras fördelar beror på ett lägre effektläge, så om det är en stor volym tunga, blöta löv du är ute efter att rensa, är det troligt att du kommer att upptäcka att en sladdlös modell inte kommer att göra det. klara jobbet så överväg antingen en nätdriven eller bensinbladslövsugare framför en sladdlös modell. Om du har en relativt liten trädgård, uteplats eller uppfart kommer du sannolikt att kunna komma undan med en sladdlös lövsugare. Dessa har en körtid på ungefär 15 minuter på ett fulladdat batteri. Rörelsen är obegränsad eftersom det inte finns några sladdar eller kablar som saktar ner dig eller kommer i vägen.

Bensindrivna lövsugare

Om du har ett stort område med fallna löv att rensa, vill du undvika sladdlösa lövvakuummodeller och fokusera på bensin- eller elektriska modeller med sladd. Bensinbladslövsugare är de mest kraftfulla modellerna vilket innebär att de är idealiska för användning runt stora utomhusområden och är också bra för trädgårdar som innehåller hinder och/eller funktioner som dammar, statyer, träd eller ströväxtområden eftersom de inte har en Sladd och så är lättare att manövrera runt hörn och kanter. Bensinbladslövsugare är vanligtvis tillgängliga i antingen en handhållen eller ryggsäcksstil. Handhållna lövsugare tenderar att vara billigare, men modeller i ryggsäcksstil är mer användarvänliga eftersom de belastar dina armar mycket mindre och som ett resultat är de lättare att hantera.

Bensinbladslövsugare är betydligt kraftfullare än elektriska eller sladdlösa modeller. De är kraftiga och är därför det föredragna alternativet för större trädgårdar och professionell användning. Som med alla bensindrivna maskiner är de ganska tunga och motorn kan vara ganska bullrig, så innan du köper, kontrollera att du kan bära vikten bekvämt och överväg att investera i ett par hörselskydd om du tänker använda dammsuga regelbundet eller under långa perioder. När det gäller att driva en bensinbladslövsugare måste du naturligtvis ha tillgång till bränsle och olja och göra en poäng av att den servas regelbundet, precis som du skulle göra en bil, för att hålla den igång effektivt. Som med alla bensinmaskiner, ju bättre du tar hand om den, desto längre håller den.

Elektrisk lövsug

Elektriska lövsugare är idealiska för att rensa större utomhusytor eftersom de har en konstant strömkälla. De är vanligtvis lätta på grund av att de inte behöver bära sitt bränsle/kraft, vilket innebär lätt att bära och stressfri manövrerbarhet. De bästa elektriska lövdammsugarna tenderar att generera betydligt mindre ljud än bensinlövsugare – perfekt om du har grannar du inte vill störa, små barn, tupplur eller om du är känslig för buller.

Hösten kan vara den bästa av alla fyra årstiderna; men när träden tappar sina löv måste du rengöra gräsmattan. För att rensa löven kan du behöva skaffa en lövsugare. Den elektriska lövsugaren är att föredra. Förutom att se till att gräsmattan är städad finns det olika anledningar till att folk ska rensa de nedfallna löven. Till att börja med blir gräset många från grönt till gult eftersom löven skyddar solljuset. Gräset kan också påverkas av olika sjukdomar. Till exempel kan gräset få några kala fläckar under våren. Bladen kan hysa olika sjukdomar, inklusive äppel- och päronskorpa, rosensvart fläck, bland andra sjukdomar. Bladen kan återinfektera gräset.

När löven förvandlas till brun mos kan de göra stigar, uteplatser och trappsteg hala. Lyckligtvis är det inte längre en krånglig uppgift att rensa löv. De elektriska lövsugarna är ganska effektiva och lätta att använda. Förr använde folk krattor, och de fick blåsor i processen. För tillfället finns det olika versioner av lövsugarna. Sådana apparater har visat sig vara bekväma och mångsidiga. De är också lätta för öronen. De flesta av de elektriska lövsugarna plockar vanligtvis upp löven utan att täppa igen. Därför kan de elektriska lövsugarna användas under hela året för att blåsa bort löv och gräsklipp från altanen och stigarna. När du köper en lövsugare, utför bakgrundsforskning om de mest föredragna elektriska lövsugarna. Efter det, titta på specifikationerna för varje lövsugare.

Vanliga frågor om lövsugare

Är underhållet viktigt?

I slutet av de kallare månaderna när du är lövsugens arbete är klart och din gräsmatta är klar för BBQ-säsongen, är det värt att ge din lövsugare lite TLC innan du förvarar den. Sedan, när hösten kommer, är den redo att gå så fort det första lövet faller. Rengör din lövsugare ordentligt, följ tillverkarens riktlinjer och se till att den är helt torr innan den förvaras.

Om din lövsugare är en bensinmodell, töm bränsletanken och starta sedan och gå på tomgång tills den stannar; detta säkerställer att det inte finns något bränsle kvar i motorn. Om din lövsugare har ett mulchningsläge som använder ett metallblad, beroende på hur mycket du har använt det, kan det vara värt att slipa bladen innan oljan. Oljning bör förhindra att bladet rostar under vintern. Om du har en sladdlös modell, ta bort batteriet och förvara inomhus. Kontrollera ditt batteris hälsa och överväg att investera i ett reservbatteri om det behövs. Kontrollera eventuella remmar eller handtag för tecken på slitage. Rengör lövuppsamlingspåsen ordentligt eftersom detta är en grogrund för bakterier. Se till att den är helt torr innan du förvarar den. Ta bort och rengör eventuella luft-/bränslefilter* i enlighet med tillverkarens riktlinjer.

Vill jag ha en lövsug eller en lövsugare?

Varför inte ta båda? Eftersom en trädgårdslövsugare fungerar ungefär som en lövsugare som körs baklänges, är de flesta modellerna antingen dubbla eller konvertibla, vilket gör det möjligt att blåsa löv eller suga upp dem med en knapptryckning eller en snabb återmontering eller borttagning av rören och påsen. Du kan göra livet till en rådsarbetare (väst med hög sikt valfritt) och runda upp dina löv till en hög och sedan suga upp högen för enkel kassering. Rena trädgårdsblåsare tenderar att vara lite mindre och lättare, men vi skulle säga att modellerna med dubbla användningsområden är värda den extra storleken och vikten.

Vilka funktioner ska jag leta efter?

Trädgårdslövsugare är enkla enheter, så det finns inte så mycket att se upp med. Den stora är hur de drivs. Nätdrivna maskiner är pålitliga och kraftfulla men kommer med nackdelen att du är bunden till ett vägguttag. Det innebär att dra runt en förlängningssladd om du har en bra gräsmatta att ta itu med. Sladdlösa modeller har inte den nackdelen, men de är inte så biffiga: du kan kämpa för att flytta blöta löv, speciellt om de har hunnit blötlägga på gräsmattan eller uppfarten. Dessutom får du vanligtvis cirka 15 minuter till en halvtimmes arbete på dem, vilket kanske inte räcker.

Bensinmodeller ger dig det bästa av två världar, men du måste förvara det (brandfarliga) bränslet i ett skjul eller garage och bege dig till bensinstationen för att fylla på. Du måste också blanda den med olja, eftersom du med största sannolikhet har att göra med en tvåtaktsmotor, och om du inte gör det kan det orsaka skada inom kort.

När du ska köpa en lövsugare finns det saker du behöver tänka på. Det första du bör notera är kraften i ditt verktyg. Här tittar vi på energin den använder. Är det ström, sladd eller batteri? Hur mycket ljud kommer maskinen att göra? Ljudet från din lövsugare kommer definitivt att påverka ditt val. I det här fallet måste du tänka på att du kan påverkas av ljudet när du är upptagen med att arbeta på din trädgård. För de flesta bostadsområden är en tystare lövsugare att föredra. Du vill inte ha problem med att grannarna klagar på att du arbetar på gräsmattan, rengör rännan eller blåser damm från ditt garage.

Ytterligare funktioner att leta efter

Samtidigt måste du köpa en enhet som, när den används, inte kommer att väcka människor i huset. Här har vi en pålitlig länk till olika decibelnivåer samt deras motsvarigheter. Därför kan du ha en idé om betydelsen av siffrorna. En idealisk tumregel är att elektriska lövsugare är tystare. Gasbladsblåsare är högljudda, medan de med större motorer låter mest. Om du ska köpa en lövsugare till ditt boende spelar det ingen roll hur högljudd lövsugaren är förrän de lugna timmarna. Beroende på vilken stad du bor i, kommer dessa timmar att variera mycket. Det är därför viktigt att veta de exakta timmarna, speciellt om du är van att vakna tidigt för att få dina saker gjorda.

Lövdammsugning, särskilt när man arbetar på ett stort område, kan vara ett mödosamt och tröttsamt jobb. De bästa lövdammsugarna kommer med vadderade axel-/ryggremmar som fördelar vikten på lövsugen så att du kan arbeta längre utan att dina armar värker. Det är värt att titta på storleken och kvaliteten på insamlingspåsen för trädgårdsavfall på de lövsugare du funderar på. Du vill ha en väl tilltagen, slitstark, vattentät påse, som är lätt att tömma och ta loss/fästa från vakuumhuset.
>>> Är du intresserad av glasskärare? Klicka här. 

Vilken lövsug är idealisk för mig?

Som vi nämnde tidigare i det här har varje lövsugare sina nackdelar och fördelar. Varje lövsug har samma manövermekanism. Men utrymmet är ett viktigt element att väga in.

Om du har små städuppgifter

Om du har en liten trädgård som behöver städas är en handhållen lövsug alltid bäst. Vanligtvis är detta ett lätt verktyg, vilket betyder att det är ganska lätt att förvara i garaget utan att det upptar ett stort område. Och även om den kan vara svagare ibland när det kommer till strömfrågor är den fortfarande en av de bästa som finns på marknaden.

För medelstora och stora jobb

Om du har en stor trädgård finns det en idealisk lövsugare för röjningsarbetet – en ryggsäck klarar jobbet. Denna lövsugare är en av de bästa i båda världarna. Den ger inte mer kraft tillsammans med körtid. Men den har den nödvändiga rörligheten och komforten – detta tack vare sina remmar. Och även om komfort, i det här fallet, är ett relativt begrepp, gör det det verkligen lättare än att hålla fast vid verktyget. Denna maskin kan röja snö och löv på din trottoar.

För stora professionella jobb

Äntligen är det promenaden bakom lövsugaren. Detta är en lövsugare på hjul som fungerar bra för människor med större gräsmattor och gårdar. En sådan lövsug har kraft som lätt kan skicka skräp i luften. Du kan vara säker på att du kommer att ha den där fria gården för såväl människor som djur. Det är viktigt att notera att lövsugen inte har rörlighet som de andra två alternativen för lövsugare. Detta innebär att hjulen gör det lättare att manövrera runt öppna ytor, vilket gör det möjligt att snabbt rengöra fyllda ytor. Du kan se detta på en gård där flera löv har fallit. Det kan också vara på en stadion efter en stor match.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen