Bästa luftfuktaren 2024 – Test av olika luftfuktare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Woods WHU600

Beurer LB88

Hace PCMH45

Rubicson Luftfuktare

För att slippa torr och störande luft kan en luftfuktare vara det som hjälper dig att lindra dina besvär. Det finns flera olika symtom som kan tyda på att man lider av för torr luft.

Saker som kliande ögon, sömnsvårigheter eller att du är torr i halsen kan alla vara tecken på att en luftfuktare hade varit bra för dig.

Det luftfuktaren gör är att den höjer fuktigheten i luften och därmed upplevs den ofta mer behaglig att andas in.

Inte nog med att luften blir skönare att andas in så hjälper faktiskt en luftfuktare till att hålla borta bakterier och mögel då luftfuktigheten kan hållas högre.

Beroende på dina behov så kan du dessutom välja mellan flera olika modeller av luftfuktare. Detta möjliggör för i stort sett alla att hitta någon passande variant.

1. Bäst i test: Woods WHU600 Luftfuktare

Woods WHU600 Luftfuktare

Den här luftfuktaren från Woods kan avge både kyla och värme samt är gjord för att klara av ytor upp till 50 kvadratmeter.

Denna modell är även utrustad med en lättavläst display för att visa temperatur samt den aktuella luftfuktigheten. Luftfuktaren är utrustad med en vattentank som rymmer upp till 5,5 liter och är enkel att fylla på.

I och med att tanken är genomskinlig kan man även enkelt se hur mycket vätska som kvarstår. Dessutom är den energisnål och tystgående vilket är skönt.

För den som vill rikta ångan dit man önskar funkar det utan problem med denna modell då den har ett rörligt munstycke.

För den som tycker det är värt att spendera lite drygt 1 000 kronor på en luftfuktare kan detta vara ett alternativ väl värt att överväga. För den som vill ha en så liten modell som möjligt är dock denna kanske inte lämpligast.  

Klicka här för att se bästa priset

2. Populärast: Beurer LB88

Beurer LB88

Den här modellen från Beurer är en luftfuktare som lämpar sig för ytor på strax under 50 kvadratmeter. Precis som med alla andra varianter hjälper denna till att förbättra luften och skapa ett skönare inomhusklimat.

Denna luftfuktare har dubbla vridbara stycken som går att vrida 360 grader för att få en så effektiv spridning av ångan som möjligt.

Själva ångan produceras med ultraljudsteknik som även bidrar till att hålla maskinen tyst och energisnål. Önskar man att använda sig utav doftande oljor finns där ett separat fack där man kan placera dessa.

Denna modell har ett pris på 1 000 kronor men tyvärr har den ingen display som visar luftfuktighet och temperatur. Vill du se detta krävs det att du kompletterar med andra verktyg.

Klicka här för att se bästa priset

3. Premiumval: Hace PCMH45

Hace PCMH45

För den som verkligen vill satsa stort kan denna modell vara det du söker. Denna luftfuktare från Hace har nämligen en kapacitet på 45/liter dygn och kan täcka ytor upp till 250 kvadratmeter.

Med tanke på att så stora ytor kan täckas lämpar sig denna bra för till exempel en större villa eller butiker.

Något unikt med denna modell är dessutom att den har en slanganslutning vilket innebär att vatten automatiskt fylls på. Med tanke på detta kommer du inte manuellt behöva fylla på tanken.

För att lätt kunna flytta den så är den utrustad med hjul samt har en rätt så låg vikt på 5 kg. Funktioner som timer och tystgående är saker som finns vilket gör det till ett välutrustat val.

Tyvärr är priset rätt så högt på över 4 000 kronor vilket gör att varje person själva behöver överväga om det är värt priset eller inte.

Klicka här för att se bästa priset

4. Billigast: Rubicson Luftfuktare

Rubicson Luftfuktare

Den här luftfuktaren från Rubicson är en modell med timer samt en mysig justerbar belysning som ger ett mysigare inomhusklimat.

Själva ångan produceras med hjälp av ultraljudsteknik vilket hjälper till att hålla luftfuktaren tyst samt energisnål.

Just denna modell kan rymma 2,5 liter vatten och för den som önskar tillsätta doft så fungerar det bra genom att använda doftoljor.

Tyvärr är denna luftfuktare endast avsedd för mindre ytor på max 20 kvadratmeter vilket gör att det inte passar för de som har större ytor.

Trots detta är den dock billigare än andra modeller och om man bara behöver en luftfuktare för mindre ytor kan detta vara ett bra och lagom alternativ.

Klicka här för att se bästa priset

Köpguide för luftfuktare

Volym

I och med att luftfuktare har en vattenbehållare som hjälper till att göra luften fuktig är det viktigt att behållaren är tillräckligt stor. Är behållaren väldigt liten kommer du dessutom behöva fylla på den ofta med vatten vilket kan vara ett störande moment.

När det gäller en mindre modell har de ofta bara några hundra milliliter i kapacitet medan en de större golvstående varianterna kan rymma flera liter.

Detta innebär i sin tur att du kommer att behöva fylla på de olika modellerna olika frekvent vilket kan vara bra att överväga vid ett köp.

>>> Du behöver kanske också en luftrenare. Klicka på länken för att läsa mer! 

Räckvidd

Precis som med andra produkter som ska fylla en funktion i hemmet såsom luftkylning eller i detta fall luftfuktning är det viktigt att räckvidden är tillräcklig. Är räckvidden för kort kommer rummet nämligen inte få den fuktigheten man vill uppnå.

Det kan därför ibland behövas flera olika luftfuktare i samma rum alternativt att man köper en variant som har stor räckvidd.

Vart man placerar luftfuktaren kan även ha stor betydelse då själva placeringen av luftfuktaren kan ha stor inverkan på nyttan den gör.

I och med att de flesta produkter brukar vara specificerade med hur många kvadratmeter de klarar av så bör detta räcka för att vägleda dig till rätt val.

Timer

Om man vill ha en luftfuktare som endast står på en viss del av dagen eller kanske när man sover så kan en timerfunktion vara väldigt smidigt. Så om detta är något du värdesätter kan det vara smart att välja en modell med timerfunktion.

Med en timer kan man till exempel se till att ens rum är lagom fuktigt och behagligt direkt när man kommer hem från jobbet och bara vill koppla av.

Ljudnivå

För alla som tänker använda sin luftfuktare i sovrummet medan man sover kan det vara väldigt skönt om man har en modell som inte är för högljudd.

Med en för högljudd luftfuktare i sovrummet riskerar man att förstöra sin sömn.

Precis som med vilken yta fuktaren klarar av brukar det vara angivet hur mycket ljud den avger. Försök därför att hitta ett val som inte är för högljutt för ditt ändamål.

Om man tycker det är viktigt att luftfuktaren är så tyst som möjligt under natten finns det vissa modeller som har ett nattläge. Detta är en funktion som är gjord för att hålla ljudet så lågt som möjligt medan man sover.

Rengöring

Det enklaste och mest effektiva sättet att se till att ens apparat inte blir smutsig är att rengöra den regelbundet. Att göra detta är väldigt simpelt då man endast behöver se till att vattnet är rent samt att alla filter är renliga.

Man ska därför se till att göra en rutin av att med jämna mellanrum byta ut vattnet.

Typer av luftfuktare

Det finns lite olika typer av luftfuktare även om grunden fortfarande i stort sett är den samma. Detta inkluderar:

  • Modeller för hela hus
  • Fristående modeller
  • Bordsstående modeller
  • Golvstående modeller

Trots att det finns luftfuktare för hela hus är inte detta inte oftast det man tänker på. Dessa fungerar nämligen som mer fasta system som installeras ihop med till exempel ventilation.

Det vanligaste är förmodligen fristående luftfuktare som man kan placera vart man önskar. I denna kategori finns det dock olika storlekar och typer.

Detta inkluderar bland annat de fristående varianterna man placerar på bord eller liknande. Avslutningsvis finns det golvstående luftfuktare som får ses som ett mer robust val.

Dessa brukar oftast vara större och avsedda för att täcka större ytor. Detta medför även att de är mycket tyngre och osmidiga att ha och göra med.

Pris

Oavsett hur bra något är så kommer tyvärr priset alltid att ha en stor betydelse, samma sak gäller i det här fallet. Det smartaste brukar ofta vara att hitta någon slags mellanväg som varken är för dyr eller för billig.

Det finns nämligen både varianter som både är väldigt dyra och vissa som får anses som väldigt billiga.

Såklart behöver det inte vara en dum idé att välja den dyraste modellen så länge du har råd. För den som inte vill spendera några onödiga summor kvarstår dock vårt råd om att välja någon mitt emellan.

Man bör inte heller välja något som framstår som väldigt billigt då det ofta finns en anledning till det. Det är då oftast klokare att köpa en bra produkt med det samma.

Teknik

Luftfuktarens teknik arbetar på det viset att man först fyller själva tanken med vatten som sedan maskinen förångar och luften absorberar. Beroende på modell kan ångan vara kall eller varm och i de varianterna med varm ånga så värms först vattnet upp.

Doft

För den som inte bara vill ha sitt hus fuktigare utan även vill att det ska lukta bättre kan man köpa en luftfuktare med doft. Man kan nämligen på ett rätt så enkelt sätt tillsätta aromolja och på det viset sprida härlig doft samtidigt som man får det fuktigt.

Energi

Även om de flesta förmodligen inte tänker på det så kan en energisnål maskin faktiskt hjälpa till att spara pengar över tid. Den bästa luftfuktaren bör därmed innefatta så mycket energieffektivitet som möjligt.

Vikt

I och med att vikt oftast symboliserar kvalitet ska man vara lite vaksam när man kollar på produkter som knappt väger något. En låg vikt behöver dock inte per automatik innebära att det är dålig kvalitet då den kan vara utformad för att vara så smidig som möjligt.

För den som ska flytta sin luftfuktare mellan olika rum kan det nämligen vara skönt med en modell som är smidig och enkel. Det är därför svårt att säg att den bästa luftfuktaren är tung.

Design

Om din luftfuktare ska stå på en plats där den är synlig för andra kan det vara värt att välja en som förutom sin prestanda även ser bra ut. Man ska nämligen inte prioritera bort kvaliteten eller effektiviteten men om det går att kombinera med utseendet är det super.

En snygg luftfuktare kan även fungera som en inredningsdetalj.

När du väl har bestämt dig för vilken design du gillar så är vårt råd att hålla sig till den stilen och därför köpa likadana modeller om man planerar att införskaffa flera.

Slutsats

Slutsatsen du kan dra av att ha läst detta är att luftfuktare är ett smart verktyg som kan hjälpa dig om du tycker luften i ditt hem är irriterande att andas in, eller ifall du mäter luften med en fuktmätare. Att höja luftfuktigheten kan nämligen ta bort många av de besvärande symtomen torr luft kan ta med sig.

För den som ska använda luftfuktaren under natten kan det vara värt att veta att det finns modeller med nattläge för att säkerställa så tyst drift som möjligt.

För att hålla den fräsch är det även viktigt att man byter ut vattnet regelbundet och ser till att allt är fräscht.

Det finns även flera olika typer av luftfuktare att välja mellan som även har olika fördelar. Avslutningsvis går det även att addera doft till vattnet för att ge ditt hem en gott doftande lukt.  

Vanliga frågor om luftfuktare

Är det bra att ha en luftfuktare?

För alla som har problem med torr luft i hemmet är detta verkligen en apparat som hade kunnat vara till hjälp. Förutom att luften blir behagligare att andas så kan den även mildra allergi och andningssvårigheter. För den som har svårt att välja en modell har vi på vår sida listat flera alternativ.

Vilken är den bästa luftfuktaren?

Att säg vilken modell eller märke som är bäst är svårt då det finns flera olika typer av luftfuktare som lämpar sig för olika användningsområden eller ändamål. Vi har däremot på vår sida listat flera alternativ så att du ska kunna få en överblick av de olika valmöjligheterna.

Hur länge kan man ha på en luftfuktare?

Hur länge du vill ha på din luftfuktare är egentligen helt upp till dig. Det du behöver tänka på är att vattnet måste fyllas på med jämna mellanrum och desto mer du har den igång desto oftare blir detta. Bland våra alternativ finns det flera olika valmöjligheter med olika kapacitet.

Var köper man luftfuktare?

Luftfuktare går att köpa på flera olika ställen och tillverkas av många olika elektronikmärken. Som du kan se bland våra alternativ så har vi listat flera olika typer av luftfuktare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen