Bästa luftfuktaren 2022 – Test av olika luftfuktare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Wilfa Moist L

Beurer LB88

Hace PCMH45

Rubicson Luftfuktare

Klicka här för att se fler luftfuktare.

Bästa luftfuktaren 2022

Är ditt hem alldeles för torrt? I så fall måste du köpa den bästa luftfuktaren. Med hjälp av en bäst i test luftfuktare så kan du enkelt göra så att luften blir mer fuktig. En luftfuktare kan hjälpa dem med till exempel astma eller någon annan typ av allergi. De flesta luftfuktare är dessutom faktiskt inte så dyra utan väldigt prisvärda. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en luftfuktare bäst i test.

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa luftfuktaren på nätet. Det finns så många olika saker som man måste tänka på. Luftfuktare finns i en massa olika modeller som i sin tur finns i olika prisklasser. Dessutom så finns det vissa online affärer som inte brukar skriva om de negativa sakerna. Detta gör att man inte får en tydlig bild av hur bra luftfuktaren faktiskt är. Det är därför som det kan bli svårt att köpa en luftfuktare bäst i test på nätet. Man vill ju inte spendera flera tusen kronor på en bäst i test luftfuktare som man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan det därför bli svårt att köpa den bästa luftfuktaren.

Men det är precis av den anledningen som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en köpguide för luftfuktare. Jag har nämligen genomfört mitt eget luftfuktare test. Genom att använda min komplexa köpguide som en grund så kommer det bli mycket enklare att köpa en bra luftfuktare. Jag gjorde den här guiden genom att använda och testa några olika luftfuktare. Men jag läste även igenom offentliga kundrecensioner på nätet för att hitta den bästa luftfuktaren. Jag gjorde sedan den här köpguiden genom att använda mig av all information. Efter att du har läst igenom min köpguide så kommer det bli mycket enklare att köpa en luftfuktare bäst i test.

Köpguide för bäst i test luftfuktare 2022

Som jag skrev innan kan det alltså vara ganska svårt att köpa den bästa luftfuktaren. Men den här processen kan bli mycket enklare genom att använda min köpguide. När du köper en luftfuktare så finns det nämligen några viktiga saker som du måste tänka på. Det är dock också viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa luftfuktaren 2022:

 • Varför du antagligen behöver en luftfuktare
 • Introduktionsguide till luftfuktare
 • Hur ofta du kommer att använda din luftfuktare
 • Plats
 • Storlek
 • Tankstorlek
 • Luftfuktarsäkerhet
 • Energieffektivitet
 • Rengöring
 • Bekvämlighet

Varför du antagligen behöver en luftfuktare

Luftfuktare hjälper till att lindra dessa torrluftsymptom, kroniska sjukdomar som allergier och bihåleinflammationer och skyddar ditt hem inredning och tillhörigheter.

 • Lugnande fukt: Den fuktgivande dimman som en luftfuktare tillför luften lugnar andningspassagerna, vilket gör det lättare för luft att passera igenom.
 • Andningsmedicin: Vissa luftfuktare har speciella medicinskoppar som gör att andningsmedicin kan släppas ut i luften tillsammans med dimman.
 • Heminredning: Torr luft kan få tapeter och färg att skalas, trägolv och möbler dras samman och snedvrids. Regelbunden körning av en luftfuktare eliminerar dessa problem.
 • Statisk elektricitet: Eliminera oväntade stötar och förhindra skador på elektrisk utrustning.
 • Värden: Luftfuktare kan skydda musikinstrument och konst från skador.

Introduktionsguide till luftfuktare

Torra klimat, vinterluft och konstgjord värme kan leda till torr hud och irriterad näs- och sinusmembran. Rumsluftfuktare hjälper till att återställa fukt till torr sinus och näsmembran genom att tillsätta fukt till luften. Det finns många olika typer av luftfuktare tillgängliga idag, och det kan vara svårt att välja rätt. Alltför ofta hamnar vi fast med en dyr luftfuktare som fungerade under en säsong och sedan behövde bytas ut. Med denna köpguide för luftfuktare börjar du handla smartare. Lär dig mer om hur en luftfuktare hjälper, vilka typer som är tillgängliga och vilka funktioner du bör leta efter för att du ska välja en modell som ger dig år av konsekvent lättnad.

Genom att återställa luftfuktigheten till hälsosamma nivåer kan du inte bara lindra symtom från torr luft, som eksemirritation, torr hud och natthosta (ofta upplevd av astmatiker) utan också främja en hälsosammare miljö för träet och andra saker i ditt hem som kan skadas av för torr luft. Dessutom hjälper rätt luftfuktighet också att hålla dammet nere, bokstavligen. När luften blir mycket torr hänger partiklar, som damm, lättare upp i luften du andas in.

Luftfuktighet kan hjälpa till att minska deras flytkraft och få dem att sätta sig på golvet ur luften. Bland alla luftfuktare finns en grundläggande uppdelning – sval dimma eller varm dimma. Du kan välja mellan valfritt antal luftfuktare för varma dimma och svala luftfuktare för dimma, och alla gör samma sak, lindra symtomen i samband med torr luft. Vissa enheter som dubbla dimfuktare kan producera båda temperaturdimman. Observera dock att ofta dubbla dimmodeller inte avger en ånga så het som en vanlig luftdämpare.

Om du är orolig för hur vattnet släpps ut i luften finns det igen alternativ. Ultraljud, förångare, panna / ånga, pumphjul och luftbrickor är alla typer av tekniker / stilar av luftfuktare. Utöver detta finns det funktioner, garantier, initialkostnader och underhållskostnader att tänka på innan du köper. Med alla dessa alternativ, hur bestämmer du vilken luftfuktare som passar dig? Det är där vi kommer in för att hjälpa dig att sortera igenom denna djungel med alternativ för luftfuktare.

Hur ofta du kommer att använda din luftfuktare

Att välja en ny luftfuktare för ditt hem kan vara spännande, oavsett om det är ditt första köp eller om du bara vill uppgradera från ett tidigare system. Om du planerar att dra tillbaka din gamla maskin till förmån för en ny kan du gå vidare eftersom du redan vet varför du behöver en luftfuktare och hur ofta du använder den.

Om det här är din första luftfuktare, ta en minut och överväga om ditt system körs säsongsmässigt. Jag upptäckte att många konsumenter bara driver en luftfuktare under en del av året och lämnar den i box under lågsäsong. Oavsett om det är sommar eller vinter varierar, men det finns maskiner som kan köras hela året. Om du behöver något för att hålla dina växter friska eller fuktnivån stabil i rum med instrument eller antikviteter finns det också dussintals alternativ. Med detta i åtanke börjar denna resa med att avgöra om du behöver en sval eller varm dimluftfuktare.

Plats

Många av de mest prisvärda luftfuktarna du ser i din sökning är endast utformade för att fukta små utrymmen. För att täcka mer territorium, som för de större rummen i ditt hus eller för att fukta hela huset på en gång, måste du söka efter maskiner som är avsedda att fukta större utrymmen. Om du letar efter en luftfuktare som tar hand om ett litet rum eller bara utrymmet runt en säng, kommer antagligen en bordsskiva eller bärbar luftfuktare att göra tricket. Dessa fungerar vanligtvis i utrymmen upp till 300 kvadratmeter och kan i vissa fall gå så högt som 500 kvadratmeter.

För större rum måste du leta efter luftfuktare i hela rummet som kan täcka någonstans mellan 500 och 1000 kvadratmeter. Och om du vill ha en som kan hantera ett ännu större utrymme, säg hela din lägenhet eller ditt hem, leta sedan efter en hel luftfuktare som kan hantera över 1000 kvadratmeter. Produktspecifikationerna för alla kalla luftfuktare du tittar på bör kunna ge information om det befuktningsområde som produkten är designad för. Om du inte är säker på storleken på det utrymme du tänker på för din luftfuktare, fortsätt och mät den innan du bestämmer dig för en specifik modell. Du blir inte nöjd om du inte känner att din luftfuktare fungerar effektivt i det utrymme du behöver.

Hur många luftfuktare behöver jag köpa?

Med tanke på de många fördelarna med hemfuktning – att hålla ditt hems färg, trä och möbler från att torka ut; erbjuder naturlig lindring från förkylnings- och influensasymptom; lugnande irriterade bihålor och sänka värmekostnaderna genom att luften känns varmare – du kan välja att köpa flera enheter. De flesta luftfuktare är luftfuktare för enstaka rum, vars effekter ofta känns långsamma i andra rum, om alls. Om du inte väljer en hel luftfuktare (bundet till det befintliga HVAC-systemet), väljer de flesta 1-3 enheter för bättre täckning i hela hemmet.

Till exempel, om du har små barn, vet du själv hur många förkylningar de tar under de kallare månaderna – och du vet hur eländigt det är för dem (och du) att stå upp mitt på natten för att tendera att täppta näsor. Dessutom ska man inte ge barn under två år hostmedicin eller andra receptfria förkylningsmedicin, är naturlig lättnad viktigare än någonsin. Luftfuktare placerade i barnrummen erbjuder betydande lindring och nattlindring.

Detsamma gäller för sjuka vuxna. Njut av fördelarna med nattavlastning och den goda nattsömnen du behöver genom fuktning i sovrummet. Vissa enheter har till och med en medicinskopp för att tillsätta förångande förkylningsmedicin. Om du är intresserad av att sänka värmeräkningarna kan du överväga att fukta enheter för andra delar av ditt hem. Tillsätt fukt till luften – upp till en viss nivå – hjälper luften att känna sig varmare och minskar behovet av att skruva upp termostaten. I slutändan faller en luftfuktare under samma råd som många allergilindringsprodukter – börja i det rum du använder mest, nämligen sovrummet.

Storlek

Din kalla dim luftfuktare måste göra anspråk på en plats i vilket rum du än väljer att använda i, så det är viktigt att ha en plats i åtanke innan du börjar din sökning så att du kan vara säker på att välja en som passar. Många luftfuktare på bordsskivor som är bra för små hem och mindre utrymmen kräver inte mycket utrymme alls och är enkla att montera på ett nattduksbord eller skrivbord. Vissa större helrum och hela husmodeller kommer att vara lite knepigare att hitta plats för och du kan behöva skapa plats för dem. I båda fallen är det värt att mäta det lediga utrymmet du har innan du fattar ett beslut så att du inte får något du inte klarar av att passa där du behöver det.

Rätt luftfuktare efter rumsstorlek

Rummets storlek är ett bra sätt att bestämma den fuktighet som behövs från en luftfuktare. Bestäm kvadratmängden av det område som behöver justeras, oavsett om det är ett helt rum, en hel byggnad eller bara ditt eget personliga kontorsområde.

 • Resefuktare täcker små utrymmen, upp till 2 kvadratmeter.
 • Luftfuktare för små rum täcker mellan 2 och 30 kvadratmeter.
 • Luftfuktare för medelstora rum täcker 30 till 50 kvadratmeter.
 • Luftfuktare i stora rum täcker 50 till 100 kvadratmeter.
 • Hela huskonsol luftfuktare täcker områden på 100 kvadratmeter eller mer.

Tankstorlek

Luftfuktarens vattenhållningskapacitet är en annan viktig faktor att ta hänsyn till innan du köper en. Ju större luftfuktarens tankstorlek, desto längre kan den gå. Ju mindre tid du behöver spendera ibland påfyllning. Vanligtvis skryter tankarna i de flesta små luftfuktare med vattenkapacitet mellan 200 och 300 ml.

Det tar vanligtvis cirka 8-12 timmar att tömma, och du kan behöva fylla på en sådan luftfuktare ungefär en eller två gånger varje dag. Luftfuktare med större tankar (säg 1 – 6 liter) kan köras kontinuerligt i upp till 20 – 60 timmar eller mer. Det betyder att du inte behöver oroa dig för att din luftfuktare tar slut ur vattnet och fyller på flera gånger på en dag. Kontrollera luftfuktarens vattenkapacitet på beskrivningssidan eller produktförpackningen.

Luftfuktarsäkerhet

Luftfuktare är byggda för att vara säkra när de används, men det finns några dolda bekymmer som du kanske inte känner till. Överdriven luftfuktighet kan orsaka problem, och det är vanligare av ett problem än man skulle tro när du inte har en termostat i ditt hem som läser fuktighetsnivåer eller en luftfuktare med luftfuktare. Det finns dock ett antal billiga enheter som kan hjälpa dig att mäta luftfuktigheten i ditt hem.

Även om det alltid finns en chans för någon att glida från en pöl orsakad av dålig luftfuktare placering, är varmt vatten i varma dimma luftfuktare ett större problem. De flesta tillverkare designar varma dimma luftfuktare med säkerhet i åtanke, men du kan kasta dessa regler ut genom fönstret om du har otrevliga husdjur eller barn i ditt hem.

Det sista området jag vill beröra med säkerhet är det material som vattentanken och själva maskinen är tillverkad av. Plast är hållbart och används i allt från smartphones till luftfuktare, men BPA kan vara ett problem med behållare, varför det förbjöds i barnflaskor. Du hittar BPA-fria luftfuktare men kan behöva kontakta tillverkaren direkt för att ta reda på vad deras tank och system är gjorda av.

Luftfuktare och oljor

En vanlig fråga är om du kan använda eteriska oljor i en luftfuktare för att införa oljorna i luften du andas in. Det enkla svaret är att nej, det är inte en så smart idé som det kan verka på ytan. Vissa luftfuktare är kompatibla med vissa oljor, men dessa märken och produkter kommer att märkas.

Några viktiga punkter om eteriska oljor och luftfuktare:

 • Eteriska oljor diffunderar inte lika bra i en luftfuktare eftersom luftfuktare inte är utformade för att bryta ner vattnet och oljorna, vilket kan leda till att större droppar olja flyr ut och gör en röran eller skadar möbler.
 • Vissa oljor kan försämra luftfuktarens plastdelar. Det är särskilt viktigt att undvika citrusbaserade oljor (som citron, lime eller grapefrukt.)
 • Varma dimma luftfuktare blir för heta för att eterisk olja ska överleva. Det kokande vattnet renar oljorna och det har inte mycket av en arom kvar.
 • Eteriska oljor kan användas med vissa ultraljud luftfuktare, med försiktighet. De är mycket lika designade som de mindre eteriska oljediffusorerna, men en diffusor är speciellt utformad för att ge den bästa leveransen av eteriska oljor.

Energieffektivitet

Eftersom du kör luftfuktaren under långa timmar bör du också ta med i hur mycket el de förbrukar. Luftfuktare finns i olika typer baserat på dimskapande och elförbrukning.

Luftfuktare med varm dimma

Dessa typer av luftfuktare värmer upp vattnet i tanken innan de omvandlas till varm dimma / ånga. Jämfört med andra typer av luftfuktare förbrukar fuktiga luftfuktare mycket elektricitet. De betraktas dock som de hälsosammaste eftersom de släpper ut bakteriedimma bakterierna förstörs i uppvärmningsfasen. Om högre elförbrukning än vanligt inte är en affärsbrytare bör du få en av dessa, särskilt under kalla / vintersäsonger. Vissa varma dimma luftfuktare kan bli lite heta under drift som ett resultat av uppvärmningsprocessen. Om du har barn eller husdjur bör du hålla luftfuktaren utom räckhåll. Bättre än, köp en Kall Mist Luftfuktare.

Luftfuktare med kall dimma

Luftfuktare med kall dimma ändrar inte temperaturen på vattnet i tanken innan de sprids ut i atmosfären. På grund av detta är deras elförbrukning relativt lägre än varma dimma luftfuktare. Luftfuktare med kall dimma är av två olika typer: Ultraljud och evaporativ luftfuktare. Den förstnämnda använder en fläkt för att trycka luft genom en veke (läs: filter) medan den senare använder en vibrerande metallkomponent (kallad nebulisator) för att skapa vattendroppar som sprids som dimma. Fläktarna till evaporativa luftfuktare kan ibland bli bullriga under drift, så du kanske vill hämta en ultraljud luftfuktare för användning i hemmet. Du vill inte ha en bullrig luftfuktare som stör din sömn på natten, eller hur?

Rengöring

Luftfuktare, de återställer fukt till din inomhusluft, förbättrar din allmänna hälsa, lämnar din inomhusmiljö bekvämare och kan till och med skydda ditt hem och dina tillhörigheter. För att få ut det mesta av din luftfuktare är det viktigt att hålla den i toppform med rutinmässig rengöring under underhåll. Fortsätt läsa för att lära dig mer om varför din luftfuktare behöver rutinmässig rengöring och hur du rengör den.

Två skäl att rengöra luftfuktaren

Varför är rengöring av din luftfuktare en nödvändighet? Det finns två potentiella källor till problem som regelbunden rengöring hjälper till att ta hand om.

 • Vitt damm
  • Vissa luftfuktare producerar “vitt damm” som kan samlas på ytor i och runt luftfuktaren. Vitt damm är inget annat än spårämnen som kommer från kranvatten, och även om det inte utgör någon hälsorisk, tycker de flesta att det är irriterande.
 • Mikroorganismer
  • En allvarligare risk att inte rengöra luftfuktaren är potentialen för tillväxt av mikroorganismer som mögel och bakterier. Utan regelbunden rengöring kan dessa irriterande ämnen komma in i ditt hems luft och faktiskt orsaka hälsoskador.

Hur man rengör luftfuktaren

Följ stegen nedan för rutinmässig rengöring av nästan alla luftfuktare.

 • Stäng av luftfuktaren och koppla ur den.
 • Töm befintligt vatten från luftfuktaren.
 • Torka av allt med en pappershandduk, speciellt om det har gått ett tag sedan du har rengjort det.
 • Fyll tanken med rent varmt vatten och tillsätt en matsked destillerad vinäger för varje liter vatten. Låt sitta i 30 minuter.
 • Skölj och torka noggrant. Upprepa processen en gång i veckan.

Djup rengöring av luftfuktaren

För de tillfällen då en djuprengöring är i ordning, byt ut destillerad vinäger mot blekmedel. Använd en tesked blekmedel för varje liter vatten. Andra alternativ inkluderade användning av avkalkningslösning De flesta märken har sin egen speciella avkalkningslösning, så kontrollera om det finns en specifik för din modell.

Ytterligare tips för underhåll av luftfuktare

Vissa luftfuktare kräver lite mer underhåll än bara rutinmässig rengöring. Om din modell har filter eller hydroceller måste de bytas ut regelbundet. Se din ägarmanual för mer information.

Här är några andra tips för att hålla din luftfuktare bakteriefri:

 • Kontrollera med din tillverkare: Följ tillverkarens anvisningar för rengöring av luftfuktaren och rengör den regelbundet.
 • Använd verktyg: Använd en borste, svamp eller skrubber för att rengöra insidan av vattentanken.
 • Håll koll: Håll utkik efter fuktansamling runt luftfuktaren. Du kan behöva flytta bort den från gardiner, gardiner eller andra material som lätt absorberar fukt.

Bekvämligheter

Dagens luftfuktare innehåller en mängd funktioner och kontroller som gör driften mer bekväm. Några anmärkningsvärda att leta efter inkluderar:

 • Variabla hastigheter – Låter dig styra luftfuktarens fuktighet och begränsa strömförbrukningen. Flera hastigheter hjälper dig också att justera ljudnivån.
 • Automatisk avstängning – Automatiska avstängningskontroller stänger av enheten när vattenbehållaren töms. Detta är viktigt både av säkerhetsskäl och av energieffektivitet.
 • Indikatorlampor – Låt dig veta när luftfuktarens vattentillförsel är låg, när filter behöver bytas ut, och när det är dags att rengöra luftfuktaren.
 • UV-bakteriedödande ljus – En ultraviolett luftfuktare har inre ultraviolett (UV) bakteriedödande ljus som dödar vattenburna bakterier, bakterier och mögel innan vattnet släpps ut som en dimma. Denna funktion är särskilt fördelaktig för allergi- och astmalidare.
 • Luftrengörande förfilter – Perfekt för allergiker, detta filter hjälper till att avlägsna luft från dammpartiklar, pollen, husdjursskamp och mögel innan det fuktas och släpps ut.
 • Digital kontrollpanel – Digitala mätningar låter dig veta exakt var din luftfuktighet faller och hjälper dig att göra exakta ändringar.
 • Demineraliseringspatron – En demineraliseringspatron tar bort mineralinnehållet från ditt vatten för att minska risken för vitt damm orsakat av hårt vatten.
 • Nattlampa – Vissa luftfuktare är utrustade med nattljus som ett estetiskt tillskott. Det nattljuset kan hjälpa dig att sova bättre på natten och hjälpa dig att se vattennivån i enhetens tank. Om du vill lägga till lite estetiskt krydda till ditt hem eller kontor, skaffa dig en luftfuktare med en nattlampa. Vissa modeller har flera färger som du enkelt kan ändra med en knapptryckning.

Lista över de bästa luftfuktarna 2022

 • Bäst i test: Wilfa Moist L
 • Populärast: Beurer LB88
 • Premiumval: Hace PCMH45
 • Billigast: Rubicson Luftfuktare

Typer av luftfuktare

Det finns så många typer av luftfuktare där ute att det kan vara överväldigande att bestämma vilken luftfuktare du ska köpa. Som när du köper en apparat är det bra att lära sig “hur fungerar en luftfuktare” och vad som är involverat i skillnaderna mellan dem. Luftfuktare gör vad deras namn antyder – lägg till fukt i luften. Vissa hem är utrustade med luftfuktare som är anslutna till deras övergripande HVAC-system, men bärbara luftfuktare är de mest populära och extremt effektiva. Här är en sammanfattning av de övergripande typerna av luftfuktare med deras fördelar och nackdelar:

Luftfuktare med kall eller varm dimma

Dessa luftfuktare kokar vatten och släpper sedan ut ångan i luften i rummet. Tekniken är enkel men effektiv, och den varma dimman kan vara en av de mest lugnande typerna för att lindra symtomen. Nackdelarna med ångfuktare är dock att de medför något högre energikostnader än andra typer av luftfuktare, och den varma ångan kan vara en fara för små barn. Men nyare modellerlåter ångan svalna lite innan den släpps för att minska risken för brännskador.

Jämförelse mellan kall kontra varm fukt

Som den mest grundläggande uppdelningen av luftfuktare finns det svala dimma- och varma dimmodeller. Kalla dimluftfuktare kännetecknas av avsaknaden av någon typ av uppvärmning under befuktningsprocessen. De flesta vanliga rumsfuktare som finns idag är kalla luftfuktare. Varm dimfuktighet skapas vanligtvis på ett av två sätt. Antingen kokas vattnet, som i en traditionell luftfuktare i pannstil, eller så värms vattnet upp. Det senare är ett vanligt inslag i ultraljudsfuktare med dubbla dimma. De som värmer tappar i allmänhet det mesta av värmen när maskinen går ut och luftfuktare i pannstil kan ofta utgöra en fara för husdjur eller små barn.

Så är en typ av luftfuktare bättre än den andra? Detta luftfuktarval är till stor del en fråga om personlig preferens. Jag har inte en preferens mellan en varm och kall dimluftfuktare eftersom båda åstadkommer samma sak, att få fukt i luften. Varm dimma kan vara mer lugnande för täppta näsor och bihålor. Om det finns små barn kan varmt vatten och ånga vara farliga. En riktig varm dimma luftfuktare kan också göra att luften känns varmare och håller på värmen bättre, och varma dim luftfuktare kan faktiskt hjälpa till att sänka din elräkning under vintern genom att ändra värmeindex inomhus. Enkelt uttryckt förlorar kroppen värmen snabbare när luften är torr.

I verkligheten kan antingen luftfuktarens stil få dig att känna dig varmare. Människokroppen tappar ständigt fukt och när fukt förångas svalnar den. Det är också därför många hänvisar till en “torr värme” som en positiv sak på en varm dag. Samma principer gäller för luftfuktare. Genom att sätta tillbaka fukt i luften kan det hjälpa dig att känna dig varmare genom att sakta ner den process genom vilken kroppen naturligt tappar fukt och värme.

Ultraljudsfuktare

En vibrerande skiva arbetar med en ultraljudfrekvens och skapar vattendroppar som sedan släpps ut i luften. Dimman som en ultraljud luftfuktare producerar är kall. Även om energikostnaderna för att driva ultraljudsfuktare är låga, finns det fortfarande två möjliga nackdelar relaterade till dem – mineralstoft orsakat av att använda vatten med mycket mineralinnehåll (hårt vatten) i det och närvaron av stillastående vatten som kan föda upp bakterier. Emellertid har nästan alla ultraljudsluftfuktare teknik på plats för att motverka dessa nackdelar.

Impellerluftfuktare

Liksom ultraljudsluftfuktare är impellerfuktare en typ av sval luftfuktare. En roterande skiva kastar vatten i en diffusor som bryter vattnet i små droppar som sedan flyter upp i luften. Liksom ultraljudssorten utsätts impellerfuktare för samma damm och mineralbakterier. Dessa modeller fungerar ofta bra med alla typer av vatten.

Avdunstande luftfuktare

I denna typ av sval dimma-luftfuktare drar någon typ av veke / filter / dyna (av papper, tyg eller skum) vatten från en behållare fylld med vatten. En fläkt drar luft över filtret, tar upp fukt och sprider den sedan genom hela rummet. Detta system är något självreglerande eftersom en högre luftfuktighet innebär mindre absorption och tvärtom. Denna typ fungerar också bra med alla typer av vatten.

2-i-1 luftfuktare

Som nämnts finns det luftfuktare som också kan producera både varm och sval dimma. Dessa system är perfekta om du behöver fukt inomhus oavsett temperatur utomhus. Även om du har en luftfuktare som du kan köra hela året kan det verka som en bra idé, de är inte utan nackdelarna.

Varma och svala dimluftfuktare är dyrare än ett system som bara tjänar ett syfte. Täckningsområdet är också begränsat på dessa maskiner och tenderar att fyllas på cirka 600 kvadratmeter. Det finns en handfull modeller som kan producera båda typerna av dimma effektivt, men du är oftast bättre att köpa ett dedikerat system om du planerar att använda en luftfuktare regelbundet.

Hur luftfuktare fungerar

När det gäller metoden för att få tillbaka fukt i luften finns det fyra grundläggande tekniker. Den enklaste av dessa finns i avdunstningsfuktare, som tillför luft till luften med en fläkt som drar luft över en våt veke. Luften samlar upp fukten och sprids sedan genom hela rummet. Nyare luftfuktare med evaporativ stil är mycket tystare och mer kompakta än deras högljudda, skrymmande föregångare. Avdunstande luftfuktare bör rengöras regelbundet för att säkerställa att tanken är hygienisk, och denna process hjälper också till att avlägsna skalat eller sediment från hårt vatten.

Även om rengöring krävs, kan denna typ av luftfuktare användas med vilken typ av vatten som helst – mjukat, hårt eller destillerat. Avdunstande luftfuktare har ofta fördelen att de är ”top-fill” -modeller, vilket innebär att du helt enkelt kan fylla på dem med en kanna vatten, ofta medan de fortsätter att fungera. Denna typ av modell finns i allmänhet endast som en kall dimluftfuktare. Effektiv och enkel att använda, en evaporativ luftfuktare producerar inte en synlig dimma som andra stilar som vi kommer att diskutera. Stadler Form erbjuder för närvarande några solida modeller som passar in i kategorin förångning.

Den andra typen, en luftfuktare i pannstil, gör som namnet antyder – kokar vattnet och förvandlar det till en mycket varm ångdimma. Många tycker om denna typ av luftfuktare av några anledningar.

För det första dödar det bakterier, bakterier och andra mikrober i vattnet. För det andra har många av dessa modeller en medicinkopp där du kan använda en ångmedicin med luftfuktaren. Precis som avdunstningsfuktare kan pannstilsenheter användas med alla typer av vatten. Slutligen, eftersom en luftfuktare i pannstil avger varm dimma, kommer den inte att svalna temperaturen i rummet när den används under vintermånaderna och är lugnande för många människor. Nackdelen med denna modell är att ångan kan brinna, och med små barn eller husdjur kan det eventuellt vara brännskada eller brandrisk.

I stället för att faktiskt koka vattnet har många tillverkare valt ett säkrare tillvägagångssätt genom att helt enkelt förvärma vattnet innan de förvandlas till dimma. Även om fukten inte är lika varm som med modeller som verkligen kokar, är det säkrare för dem med små barn i hemmet. Denna typ av luftfuktare är vad som anses vara en luftfuktare med dubbla dimma, eftersom den kan avge lätt uppvärmd och sval dimma men inte är en riktig panna luftfuktare.

För närvarande är den mest populära typen av luftfuktare ultraljud. Denna typ använder högfrekventa vibrationer, skapade av ett litet mässingsmembran för att bryta vatten i mikrofina droppar. Denna svala dimma dimma sprids sedan ut i luften via en liten fläkt. Det finns några fördelar med denna typ av luftfuktare. Först finns det inget kokt vatten. För det andra är dessa luftfuktare nästan tysta.

Det enda undantaget från detta är med några billigare modeller, som efter flera års användning kan börja göra lite ljud om fläkten inte ibland smörjs. Därefter har ultraljud luftfuktare den högsta effekten av alla tillgängliga typer. Under kraftigt torra förhållanden kan du bokstavligen lägga tillbaka mer än fyra liter fukt i luften med vissa ultraljud luftfuktare. Slutligen dödar ultraljudsvibrationer många mikrober genom att störa eller förstöra deras cellväggar.

Bonecos luftfuktare (även kallad Air-O-Swiss) är vårt ledande varumärke i denna kategori. Med en mängd olika modeller, storlekar och tillgängliga alternativ dominerar ultraljudsfuktare deras produktlinje. Pure Guardian and Crane tillverkar också en mängd ultraljud luftfuktare. Stadler Form har också några ultraljudsmodeller tillgängliga.

Ultraljudsfuktare har några unika egenskaper och kräver lite underhåll. Vissa ultraljudsmodeller kommer med silverjoner inbäddade i vattentankarna eller använder aktivt kol eller joniska silvertillbehör som naturliga antimikrobiella medel. Skala från hårt vatten kan ibland vara ett problem, men avkalkningsmedel eller en enkel blandning av vatten och vinäger tar också bort detta. Nästan alla ultraljudsfuktare kan utrustas med en demineraliseringspatron. Detta hjälper till att avlägsna mineralvatteninnehållet i hårt vatten och förhindrar att skalen byggs upp. När det gäller underhåll, som andra modeller, håller regelbunden rengöring dem hygieniska och fria från mineralskala.

Impellerfuktare använder ständigt roterande skivor för att bryta vattnet i fina droppar som tränger in i luften. Tekniken bakom en pumphjulsfuktare har förändrats en del under åren och liknar nu förångande luftfuktare, utom utan veken. Luftfuktare som använder apparater eller en uppsättning skivor som denna kallas också luftbrickor. Detta beror på att de roterande skivorna i luftbrickan också fångar upp damm och andra föroreningar i luften, i huvudsak “tvättar luften”.

Genom att använda en uppsättning eller uppsättning skivor ökar det ytan för både rengöring av luft och fuktning. Blanda inte en luftbricka med en luftrenare. Luftrengöringsaspekten av en luftbricka är ingenstans lika effektiv som en HEPA-luftrenare, men detta är en liten extra bonus för denna typ av luftfuktare. När det gäller fuktning liknar effektiviteten en förångningsenhet men inte lika robust som många ultraljudsmodeller. Denna typ av luftfuktare fungerar bra med alla typer av vatten, men som de andra kräver lite regelbunden rengöring.

Guide för underhåll av luftfuktare

Luftfuktare för hemmet är en väsentlig del av allergikernas miljöregim. Korrekt fuktning kan ge betydande lättnad från torra och irriterade bihålor, täppt näsa, torr hud och kliande ögon. Att fukta ditt hem kan förhindra förvärring av eksem, bidra till att sänka uppvärmningskostnaderna och skydda möbler och trägolv från effekterna av övertorkning. Med alla dessa fördelar är en luftfuktare en sund investering i din familjs hälsa, din budget och ditt hem, men när du väl har din luftfuktare, hur får du mest ut av det? Vad behöver bytas ut? Hur ofta? Vilken typ av luftfuktarunderhåll måste du utföra och hur ofta?

Utan ordentligt underhåll av luftfuktaren går de inte bara effektivt, utan de utgör en hälsorisk. Bakterier och mögel som lätt kan föda upp i en luftfuktare som inte underhålls drivs ut i luften och inhaleras – uppenbarligen en hemsk situation för allergiker som redan är känsligare än andra. Medan många enheter har inbyggda bakteriedödande åtgärder, som att använda joniskt silver som ett naturligt antimikrobiellt medel, kokande vatten, ultraljudsvibrationer eller zappmikrober med UV-ljus, är det viktigt att veta att dessa inte är en ersättning för regelbunden rengöring.

Var också medveten om att det du rengör dina enheter med är också viktigt. Undvik att nå ut efter blekmedel eller blekmedel. Förutom att blekmedlens hårda ångor aldrig är bra att andas in, om luftfuktaren inte rengörs ordentligt, kommer förångat blekmedel att drivas ut i omgivande luft och inhaleras varje gång enheten körs. Överväg att använda vit vinäger eller en mild tvål och vatten för att rengöra i stället.

Förutom att hålla luftfuktaren fri från mikrober och bakterier, kan mineraler också byggas upp i tanken och i själva maskinen. Mineraler som kalcium och kalksten är vanliga, särskilt i väl eller naturligt källvatten. Många luftfuktare har avmineraliseringspatroner som filtrerar mineralinnehållet ur vattnet, men även med dessa är det fortfarande en bra idé att rengöra regelbundet. En praktisk produkt som fungerar för att avlägsna mineraluppbyggnad i nästan alla luftfuktare är avmineraliseringspatroner.

Detta enkla, upplösbara paket tar bort mineraluppbyggnad och andra föroreningar från luftfuktaren. När du är klar, skölj och du är redo att använda luftfuktaren igen. Varje låda levereras med tre paket, och det rekommenderas att använda avmineraliseringspatroner varannan vecka. Det kommer dock att variera beroende på mineralinnehållet i ditt vatten. Nedan följer en grundläggande checklista över områden du måste tänka på när det gäller att underhålla din luftfuktare. Var noga med att läsa i bruksanvisningen och den specifika underhållsguide för luftfuktare som är relevant för din enhet.

Att tänka på:

 • Reservdelar – Vet vilka delar av din luftfuktare som behöver bytas ut regelbundet. Har din enhet till exempel UV-lampor? Dessa kräver vanligtvis årlig ersättning. Använder den någon typ av silverjonteknik, som den joniska silverkuben, eller, i fallet med vissa luft-O-schweiziska luftfuktare, mineralskydd, hydrocell eller avmineraliseringspatron? Andra möjliga delar som kan behöva bytas ut är förångare, skivor och filter. Se till att bekanta dig med enhetens unika funktioner. Det är en bra idé att alltid ha reservdelar till hands så att din enhet är redo att användas när du behöver den.
 • Rengöring – Det är en bra tumregel att rengöra luftfuktaren noggrant minst en gång i veckan. Det finns två grundläggande sätt att uppnå detta. Du kan antingen använda mildt rengöringsmedel och varmvatten eller ättika. Med milt rengöringsmedel är mindre mer, och se till att du sköljer enheten noggrant så att det inte finns några rester. För en mer naturlig typ av rengöring, välj vinäger. Töm din enhet, fyll den med en blandning av vatten och vit vinäger i förhållandet 4: 1, låt den stå i ungefär en halvtimme och skölj helt. Vinäger kan vara ett utmärkt sätt att “gröna” rent eftersom surheten inte bara desinfiserar utan också hjälper till att avlägsna kalk eller mineraluppbyggnad.
 • Vattentyp – Helst bör din enhet fyllas med färskvatten dagligen. Återanvänd gammalt vatten genom att vattna växter med det. Dessutom kommer användning av destillerat vatten att minimera mineralavlagringar som kan bildas runt din enhet eller producera uppbyggnad i den. Med vissa typer av luftfuktare fungerar specifika vattentyper bättre. Till exempel, om du har mjukat vatten, överväga och avdunstning luftfuktare, eftersom natrium i mjukt vatten kan skada komponenterna i en ultraljud luftfuktare.
 • Förvaring – Se till att rengöra enheten ordentligt och torka den helt innan du sätter bort enheten när fuktningssäsongen (vanligtvis vintertiden) är över. Du bör också göra detta i början av säsongen innan du använder luftfuktaren.

Korrekt och regelbundet underhåll kommer att hålla din luftfuktare i topp år efter år, vilket ger dig, din familj och ditt hushåll alla fördelarna med befuktning.

Fördelar med luftfuktare

Detta är en vanlig FAQ för luftfuktare, men förutom att hjälpa andas bättre, hjälpa till med eksem och torr hud och bidra till att minska risken för att bli sjuk, erbjuder luftfuktare en rad andra fördelar.

Skyddar trämöbler

Torr luft påverkar inte bara människorna som bor i hemmet. Torr luft kan också skada möbler, trägolv och färg. Trä kontraherar och krymper naturligt eftersom fuktnivåerna varierar. Därför kan våren ibland göra att trädörrar fastnar och blir svåra att öppna eller stänga när träet expanderar och gnuggar mot ramen eller tröskeln. Omvänt, under vintern, om torra förhållanden är svåra och långvariga, kan trä faktiskt splittras och spricka på grund av brist på fukt. En luftfuktare kan hjälpa till att hålla fuktnivån jämn och på en hälsosam nivå.

Minskar damm

Mycket torr luft betyder också att partiklarna i ditt hem är lättare. Saker som damm påverkas av fukt, och med mindre fukt i luften kan de vara mer flytande. Detta innebär att istället för att vägas ner med rätt fukt och sätta sig ur luften du andas och på en yta (som lätt kan torkas och rengöras för damm), förblir den luftburen och kan förvärra allergier, astma, KOL och andra andningsförhållanden.

Gör att du känner dig varmare

Slutligen kan rätt luftfuktighet hjälpa till med dina värmekostnader. Principerna för termodynamik styr förhållandet mellan värme och fukt, så när luften är torr försvinner värmen snabbt, men när luften har mer fukt i sig försvinner inte värmen lika snabbt. Täck nu detta faktum med det faktum att människokroppen ständigt tappar fukt.  När luften är torr påskyndar den fuktförlusten och ökar avdunstningen. Det här är tur som gör att du känner dig svalare, därav är ordspråket om “torr” värme att föredra under sommarmånaderna. Det är mer uthärdligt eftersom den torra luften avdunstar kroppens fukt snabbare och svalnar kroppen snabbare än när luftfuktigheten är högre. Under vintern kan du känna dig kallare helt enkelt för att det är mindre fukt i luften.

Effekterna av fuktighet på människokroppen

Fukt påverkar direkt mängden allergener i inomhusmiljön. Framför allt orsakar hög luftfuktighet både populationer av dammkvalster och mögelkolonier, vilket ökar allergikernas totala allergenbelastning. Medan detta berör ena sidan av spektrumet kan din kropp också känna effekterna från den andra sidan av spektrumet när det är låg luftfuktighet. Från och med hög luftfuktighet och sedan vidare till låg luftfuktighet undersöker vi den stora påverkan som fukt kan ha på var och en av oss.

Det kan verka uppenbart, men även icke-allergiska individer lider av effekterna av hög luftfuktighet. Ingen tycker om klibbigt varmt väder. Men har du någonsin undrat varför fuktig, varm luft får oss att känna oss så obekväma? Eller varför extremt torr luft också kan orsaka obehag (men av olika skäl)? Denna artikel förklarar effekterna som luftfuktigheten har på människokroppen och varför att hålla fuktnivåerna inom ett visst område kommer att hålla dina allergier under kontroll och det är också viktigt för din säkerhet.

Effekter av hög luftfuktighet på människokroppen

En anledning till att fukt gör hett väder mer outhärdligt är att ju högre relativ fuktighet desto högre temperatur känns det faktiskt. Till exempel känns en temperatur på 35 °C som 35 °C när den relativa luftfuktigheten är 30%. Men stöta luftfuktigheten upp till 65% och samma 35 °C känns som ca 45 °C!

Ett värmeindexdiagram fakturerar relativ luftfuktighet i temperatur för att ge en mer exakt bedömning av hur temperaturen känns. Detta liknar vad du ser under vintermånaderna när det gäller “vindkylning”. I det fallet beaktas vindens hastighet i temperaturen för att ge en mer exakt avläsning av hur kallt vädret faktiskt känns för oss. Men varför gör fukten det varmare? För att förstå detta måste vi förstå hur våra kroppar svalnar oss.

Hög fuktighet hämmar kroppens avkylningsmekanism

Även om vi inte ofta tänker på det, är vi i sig bräckliga varelser. Något så till synes litet som en femgradig minskning av kroppstemperaturen kan orsaka allvarliga hälsokonsekvenser, inklusive hypotermi. Fem grader högre och människokroppen börjar uppleva hypertermi. Så i vardera änden av spektrumet, när kärnkroppstemperaturen börjar avvika från normen, kan problem uppstå.

När utetemperaturerna närmar sig människokroppens temperatur genomgår kroppen en rad förändringar för att bibehålla en sval temperatur. Svettning, förändring av blodcirkulationens hastighet och djup och ökad andning är alla åtgärder som kroppen kommer att vidta för att kyla ner sig och kasta överflödig värme. Svettning, en av de viktigaste kylmekanismerna i kroppen, fungerar bara för att kyla ner oss om vattnet som

utsöndras genom huden avdunstas. Det är här fuktighet kommer in. Koncentrationen av vatten i luften, i förhållande till temperaturen (relativ fuktighet) bestämmer hastigheten med vilken vattnet kan avdunsta från huden. När luften håller mer fukt (relativt den totala fukten som den kan hålla vid den temperaturen) är det svårare för luften att absorbera svetten från vår hud. Resultatet? Vi fortsätter att svettas, och i stället för att känna någon lättnad känner vi oss helt enkelt heta, klibbiga och obekväma. När hög relativ luftfuktighet fortsätter att svettas och du inte kan svalna måste din kropp hitta ett annat sätt att svalna.

Faran med för hög luftfuktighet

Hög luftfuktighet får oss att känna oss hetare och obekväma, men det får också vår kärntemperatur att stiga, vilket får våra kroppar att kompensera genom att arbeta hårdare och hårdare för att kyla ner oss. När svettning inte fungerar för att kyla ner oss och våra kroppar fortsätter att värmas upp kan det leda till överhettning, vilket orsakar förlust av vatten, salt och kemikalier som kroppen behöver. Överhettning, eller som det oftast kallas värmeutmattning, kan leda till uttorkning, kemiska obalanser i kroppen eller i allvarliga fall dödsfall.

Sådana effekter är mer uttalade och kan vara farligare beroende på din ålder och allmänna fysiska tillstånd. Men unga människor som inte är medvetna om att deras fysiska aktivitet eller träning kan vara farliga under fuktiga förhållanden är också i fara. Överhettning är ett allvarligt tillstånd och kan leda till följande:

 • Värmekramper: Träning vid varmt väder kan leda till muskelkramper, särskilt i benen, på grund av korta obalanser i kroppssalter. Kramper blir mindre frekventa när en person blir van vid värmen.
 • Värmesynkope eller svimning: Den som inte är van att träna i värmen kan uppleva ett snabbt blodtrycksfall som kan leda till svimning. Som med värmekramper är botemedlet att ta det lugnt.
 • Värmeutmattning: Att förlora vätska och salt genom svett eller byta ut dem på ett obalanserat sätt kan leda till yrsel och svaghet. Kroppstemperaturen kan stiga, men inte över 39 °C. I vissa fall bör offren, särskilt äldre, läggas in på sjukhus. Värmeutmattning är mer sannolikt efter några dagars värmebölja än när man precis börjar. Det bästa försvaret är att ta det lugnt och dricka mycket vatten. Ta inte salttabletter utan att rådfråga läkare.
 • Värmeslag: I vissa fall kan extrem värme störa kroppens termostat och orsaka att kroppstemperaturen stiger till 40 °C eller högre. Symtom är slöhet, förvirring och medvetslöshet. Även en misstanke om att någon kan drabbas av värmeslag kräver omedelbar medicinsk hjälp. Värmeslag kan döda.

Det finns ett antal sätt att undvika överhettning. Först måste du vara medveten om inte bara temperaturen utan också värmeindexet. Se till att dricka mycket vatten och ta det lugnt, sakta ner och svalna om du märker några tecken på trötthet, huvudvärk eller ökad puls. Att hålla din inomhusluft på en bekväm och hälsosam fuktighetsnivå är också mycket viktigt – du kan göra det genom att köra en avfuktare i ditt hem.

Medan en luftkonditionering kan ta bort en del av fukten från luften inuti ditt hem, är en avfuktare konstruerad speciellt för detta ändamål. Med en avfuktare kan du ofta kontrollera både luftfuktigheten och temperaturen i ditt hem. Ju torrare luften desto snabbare kommer du att svalna och desto svalare kommer din kropp att känna. Förutom att skapa en bekvämare livsmiljö, fungerar en avfuktare också för att minska allergener som ofta trivs under varmare och fuktigare förhållanden.

Effekter av låg luftfuktighet på människokroppen

Hittills har jag diskuterat hur och varför hög luftfuktighet kan påverka kroppen, men hur är det med extremt låg luftfuktighet? Låg luftfuktighet kan också ha en mängd olika effekter på människokroppen. Genom att förstå de inneboende egenskaperna hos vatten och hålla i minnet att kroppen består av ungefär 70% vatten är det inte svårt att se hur låga luftfuktigheter också kan ha en uppsättning negativa effekter.

Det finns två sätt att kategorisera vattenförlust i människokroppen, “förnuftigt” och “okänsligt”. Nej, det här avser inte huruvida det är vettigt att förlora vatten. I stället hänvisar dessa termer till om du faktiskt upplever förlusten av vatten (känner av det) och om det kan mätas direkt. Urinering är en typ av förnuftig vattenförlust.

När det är borta kan du känna skillnaden, och som alla som någonsin har tagit en fysisk vet kan det också mätas. Okänslig vattenförlust avser förlust av vatten som inte ofta märks av individen och är mycket svårare att mäta. Vattenförlust genom huden genom avdunstning är det främsta exemplet på okänslig vattenförlust. Andning är ett annat exempel. Precis som att du dimmar dina glasögon eller dimmar upp fönstren i en bil, varje gång du andas ut, lämnar vattenånga din kropp.

Det finns en anledning till att det rekommenderas att individer konsumerar åtta glas vatten per dag. Priserna varierar beroende på ålder, vikt och fysisk aktivitet, men den vuxna kroppen tappar ofta över 2 liter vatten per dag. Medan huvuddelen av vattenförlusten sker genom urin, är nummer två och nummer tre sätt som din kropp tappar vatten via huden och andningen – när den relativa fuktighetsnivån är extremt låg, kan hastigheten på vattenförlust från hud och andning öka.

Särskilt under höst- och vintermånaderna kan den relativa luftfuktigheten sjunka dramatiskt. Medan det i många områden inte är ovanligt att se relativ luftfuktighet över 80% under sommaren, kan höstmånaderna medföra en relativ fuktighetsnivå så låg som 20%. Så, hur påverkar detta kroppen? Om du först överväger andning, notera att kroppen faktiskt fuktar luften du andas. Börjar i näsan men fortsätter genom luftvägarna och slemhinnor hjälper inte bara till att filtrera bort skräp och partiklar i luften, utan fuktar också luften.

När du andas ut går fukten förlorad. Ju mindre fuktighet i luften du andas, desto mer fukt kommer din kropp att försöka sätta tillbaka den. Det finns också en annan process under arbetet under andningen som handlar direkt med lungorna. Kroppen håller lungorna fuktiga och när torrare luft kommer in i lungorna drar de naturligt ut fukt. Som ett resultat gör luftfuktningen som dina lungor och andningsvägar utför andas luften och bidrar till den långsamma men stadiga fuktförlusten från kroppen.

Dessutom kan din hud påverka kroppens fuktnivå. Huden är det största organet i människokroppen och som ett semipermeabelt membran kan huden både förlora och absorbera fukt. Har du någonsin satt i badkaret en hel stund för att upptäcka att dina händer och fötter är täckta av rynkig hud? Medan den exakta mekanismen inte har fästs, tror de flesta forskare att detta beror på att fukt absorberas av det yttersta lagret av din hud.

När den är nedsänkt i vatten badas din hud effektivt i 100% relativ fuktighet. När det motsatta är sant och den relativa fuktighetsnivån är låg kan din hud förlora fukt i snabbare takt än normalt. En hudvårdsrutin som innehåller helt naturliga allergivänliga hudvårdsprodukter kan hjälpa till att bekämpa torr hud.

Symtom på låg luftfuktighet

Effekterna av låg luftfuktighet uttrycks bäst i två områden, huden och andningsorganen.

Torra näsgångar

När mer fukt dras från slemhinnorna för att fukta torr luft kan membranen torka ut snabbare än kroppen kan fylla på fukten. Detta kan manifestera sig som torra och till och med smärtsprickade bihålor. Det kan till och med bli så svårt att det kommer att få de spruckna bihålorna att blöda. Det är delvis därför många människor upplever näsblod under de torrare, svalare höst- och vintermånaderna.

Sjukdom

När näspassagerna torkar ut från låg luftfuktighet minskar kroppens förmåga att fånga och filtrera bort virus och mikrober som kan orsaka sjukdom. När de klibbiga membranen förlorar sin förmåga att filtrera kan fler mikrober passera igenom. Ännu värre, eftersom slemhinnorna torkar och spricker, ger de en direkt väg till blodomloppet för patogener. Detta är ofta anledningen till att influensa är så utbredd under höst- och vintermånaderna.

Torr hud

Klåda är det vanligaste symptomet på detta, och för dem med eksem eller känslig hud kan problemet vara mer uttalat. Utöver enkel klåda kan ihållande torr hud faktiskt leda till små sprickor och till och med blödning. Liksom sprickor i bihålor öppnar sprucken hud kroppen för större exponering för mikrober och sjukdom.

Ögonproblem

Bortsett från effekterna på din hud och luftvägar kan låg luftfuktighet till och med orsaka problem med dina ögon. Eftersom låg luftfuktighet tappar fuktens kropp, kan det öka avdunstningen av tårar. Synliga tårar orsakas av överproduktion av fukt och den efterföljande oförmågan hos canaliculi (del av tårkanalen som ligger närmast ögat) för att tömma tårarna tillräckligt. Resultatet är ett överflöd längs kinderna, men det vi ofta inte anser är att ögat ständigt badar i fukt. Låg luftfuktighet kan störa fuktbalansen och orsaka klåda eller till och med vattniga ögon.

Hur man bekämpar riskerna

Medan du tillbringar tid utomhus finns det några saker du kan göra, men att klä sig ordentligt är det första steget. Att klä sig på rätt sätt och hålla huden täckt hjälper till att sakta ner fuktförlusten. Användningen av en kall vädermask kan vara särskilt fördelaktig. De flesta masker fångar upp fukt och värme, men vissa är särskilt utformade för att göra det. Masker kan hjälpa näsan och näsgångarna att utföra sina primära andningsfunktioner – att värma luften, fukta luften och filtrera luften (beroende på vilken mask du väljer). Genom att hålla lite fukt och värme instängda bredvid ditt ansikte skapar du en buffertzon mellan dina luftvägar och den kallare, torrare luften.

Oavsett om du är inomhus eller utomhus, är det också mycket viktigt att hålla dig hydratiserad. Medan användningen av lotioner, fuktgivare och saker som läppbalsam kan hjälpa till att lugna symtom på låg luftfuktighet och långsam fuktförlust, är det fortfarande det mest effektiva sättet att återställa den allmänna komforten att ersätta förlorad fukt. Inomhus kan användning av en luftfuktare hjälpa till att lugna symtom med låg luftfuktighet. Luftfuktare använder en mängd olika metoder för att sätta tillbaka fukt i inomhusluften och återställa komforten, vilket minskar effekterna av säsongens låga luftfuktighet och den torkningseffekt som varmluftsvärmesystem kan skapa.

Som du kan se kan det ha en mängd negativa hälsokonsekvenser för kroppen till följd av låg eller hög luftfuktighet. Att upprätthålla en relativ fuktighetsnivå mellan 35% och 50% är ofta perfekt eftersom det inte bara låter kroppen fungera normalt utan också förhindrar tillväxt av allergener som dammkvalster och mögel. Nyckeln att komma ihåg är att relativ luftfuktighet beror på temperaturen. Dessa två faktorer är integrerade och förändringar i den ena kommer att påverka den andra. Att hålla alla dessa saker i åtanke kan inte bara ge dig en bättre förståelse för hur din kropp fungerar i förhållande till din miljö, utan hur du kan förhindra några av de mer negativa hälsoeffekterna av fukt.

Tips för att underhålla din luftfuktare

Att använda en luftfuktare på vintern kan vara en bra lösning för hälso-, komfort- och inre problem orsakade av torr luft. Genom att sprida en osynlig fuktdimma i ett utrymme hjälper de här apparaterna till att lindra torr och kliande hud, återfukta uttorkade andningsvägar och minska mängden statisk elektricitet i din inomhusmiljö. Men när luftfuktaren inte sköts och underhålls ordentligt kan den snabbt bli en hälsorisk.

Varför underhålla din luftfuktare

Alla luftfuktare, oavsett typ, medför risk för bakterier och mögeltillväxt. Detta kan vara resultatet av två saker:

 • Brist på rengöring: Att inte rengöra luftfuktarens komponenter och byta vatten regelbundet främjar mögeltillväxt. När bakterier och mögel växer och förökar sig i en luftfuktare kan spår släppas ut i luften du andas in.
 • Använda kranvatten: När kranvatten, som är mineralrikt, används för att fylla en luftfuktare kan det orsaka en film som materialiseras som ett vitt damm. Dammet blandar sig med fuktdimman och blir en del av din inomhusluft.

Symtom på oren luft

Om du har allergier eller ett befintligt astmasjukdom kan regelbunden inandning av dessa orenheter förvärra dina symtom eller orsaka en fullständig attack. En allvarligare biverkning är en lite känd sjukdom som kallas luftfuktare. Även känd som “luftfuktare feber” och mer formellt som “överkänslighet pneumonit”, detta är ett lungsjukdom som utvecklas när du andas in ångor förorenade med vissa bakteriestammar. Tillfälliga symtom på luftfuktare inkluderar:

 • Hosta
 • Feber
 • Frossa
 • Andnöd
 • Kroppssmärtor
 • Lunginflammation
 • Obehag

Symtom avtar vanligtvis när orsaken korrigeras. Men om du fortsätter att andas förorenad luft dag efter dag kan du utveckla kroniska symtom som viktminskning, luftvägsinfektion, lungärrbildning och mer.

Tips för att undvika tillväxt av bakterier och mögel

För att minska risken för att utveckla dessa förhållanden när du använder din luftfuktare, studera hur du ska underhålla den ordentligt. Kom ihåg dessa tips:

 • Byt ut vattnet i din luftfuktare dagligen: Stillastående vatten är en önskvärd grogrund för mögelsporer och bakterier. Töm och torka av enhetens vattenbehållare varje dag och fyll på den med rent, sötvatten.
 • Använd destillerat eller avmineraliserat vatten för att fylla din luftfuktare: Destillerat eller avmineraliserat vatten har mindre mineralinnehåll än vanligt kranvatten. När de används, gör dessa luftfuktare mindre benägna att utvisa vitt mineraldamm i din inomhusluft – och mindre sannolikt att dammet kommer att tränga in i dina lungor.
 • Rengör luftfuktaren grundligt varenda dag: Använd en mjuk borste och en mild rengöringsmedel när du rengör insidan av enhetens vattentank. Torka av utsidan med en ren, fuktig trasa. Vänta tills alla komponenter har torkat helt innan du fyller på med färskvatten och sätter på den. Crane-luftfuktare är en innovativ tillverkare av enkelrumsenheter och är lätta att använda, underhålla och rengöra.
 • Använd en naturlig rengöringslösning: Detta är särskilt fördelaktigt för allergi- och astmapatienter, liksom de som har flera kemiska känsligheter. Hårda kemiska rengöringsmedel kan ofta lämna lukt och rester som kan irritera symtomen. Ett bättre alternativ? Använd naturlig vit vinäger, som också fungerar som ett desinfektionsmedel och deodoriserande medel, för att eliminera mineraluppbyggnad och desinficera ytor.

Sammanfattning

Det finns flera tips för att underhålla din luftfuktare. Inomhusfuktighet som är för hög kan leda till bakterier och mögeltillväxt. En hygrometer är också användbar för att mäta luftfuktigheten. Det är viktigt att du använder luftfuktaren kontinuerligt, inklusive tömning, torkning och påfyllning av luftfuktaren varje gång du använder den, samt att använda destillerat vatten för att förhindra spridning av mineraler.

Luftfuktaremärken

En sista sak du bör tänka på innan du väljer din kalla dimma luftfuktare är varumärkets rykte. Att gå med ett varumärke som är känt för att tillverka luftfuktare som håller hög kvalitet och håller länge ökar dina chanser att bli nöjda med ditt köp. För att ge dig en genväg för att lära dig om de olika märkena som finns tillgängliga, tittade jag på recensioner av kalla dim luftfuktare som säljs av var och en.

Crane

Crane gör många attraktiva kalla dimfuktare (inklusive några i roliga barnstilar) som generellt sett granskas av kunderna. De flesta recensioner berömmer luftfuktarna för att de är tysta, prisvärda och ser bra ut. Flera säger att de är nöjda med att inte behöva hantera filter och många nämner att deras sinusproblem förbättras när de använder sina kranfuktare. Några granskare klagar över att deras luftfuktare börjar ha problem relativt snart efter köpet, men de verkar vara i minoritet. Dina chanser att vara nöjda med en Crane kall dim luftfuktare är höga.

Dyson

Dyson säljer en elegant kall dimluftfuktare som tjänar beröm från de flesta kunder för att ha en iögonfallande design, fantastiska funktioner och göra ett exceptionellt jobb. Det är kostsamt, men många kunder som har provat billigare luftfuktare genom åren säger i detta fall att den extra kostnaden är värt det. Om du är villig att spendera pengarna föreslår recensioner att du blir nöjd med Dyson.

Essick Air

Essick Air tillhandahåller en rad svala luftfuktare. De flesta recensioner över de olika modellerna säger att deras luftfuktare fungerar bra. Även om kunderna i allmänhet är nöjda med prestandan, finns det ett antal klumpiga klagomål om problem som bullernivåer och hur ofta du behöver fylla på luftfuktaren. De flesta kunder är nöjda med luftfuktaren överlag, medan de känner att det finns sätt att de skulle kunna vara bättre.

Honeywell

Honeywell säljer ett antal kalla dimma luftfuktare som generellt sett granskas av kunderna. Recensioner säger att luftfuktarna fungerar bra, är tysta och är lätta att rengöra. Några kunder fick luftfuktare som hade problem strax efter köpet och vissa ogillade hur ofta luftfuktaren behövde rengöras eller byta filter, men de flesta kunder är nöjda med Honeywell.

Stadler Form

Stadler Form erbjuder attraktiva kalla dimluftfuktare i en mängd storlekar och stilar. Deras luftfuktare får generellt positiva recensioner från kunder som säger att luftfuktarna är vackra, effektiva och tysta. Några modeller tjänar några klagomål från kunder för att ha problem efter några månaders användning, så det här är ett fall där det är värt att kolla produktspecifika recensioner. Den övergripande känslan av Stadler Forms luftfuktare är dock positiv.

Vornado

Vornado säljer luftfuktare i hela rummet, inklusive en designad med säkerhet och komfort för spädbarn. Deras produkter får övervägande positiva recensioner. Kunderna säger att luftfuktarna är tysta, fungerar bra och är lätta att använda. Vissa granskare klagade över att luftfuktarna var svåra att underhålla eller började växa mögel strax efter köpet. Fler kunder än inte är nöjda, men det gör inte ont att kolla recensionerna för att se vad du kan förvänta dig med Vornado.

Vanliga frågor om luftfuktare

Kommer en konsolluftfuktare verkligen att göra skillnad i hela huset?

Ja. Konsolfuktare är fantastiska eftersom de städar alla rum i ditt hem och håller luften ständigt renad. De tar också upp och tar bort mindre dammpartiklar som vanliga luftfuktare inte alltid fångar upp. Om du vill vila lätt med att veta att hela din familj andas bra är det här alternativet för dig.

Vilken kapacitet ska min luftfuktare ha?

Att bestämma vilken typ av kapacitet du vill att din enhet ska ha är inte lika skrämmande som att säga samma sak för en luftrenare. I grund och botten, ju större luftfuktarens kapacitet desto mindre ofta måste du fylla på den. Detta måste dock balanseras mot överväganden som hur lätt eller svårt det är att fylla på enheten, hur mycket utrymme du har för din enhet och hur tungt enheten blir om du måste bära den till badrummet eller köket för att fylla på.

Många luftfuktare med största kapacitet rymmer nästan två liter vatten och kan bokstavligen springa i flera dagar utan att behöva fyllas på. Även om det finns ett ganska brett utbud av luftfuktarkapacitet att välja mellan, beror detta val till stor del på hur mycket bekvämlighet du vill ha.

Hjälper luftfuktare mig med mina allergier?

Luftfuktare designades ursprungligen som ett specifikt verktyg för att hantera allergier och människor som hade svårt att andas in i den normala luften i sitt hem. Med tiden växte de popularitet och blev uppskattade för deras förmåga att hjälpa dig att andas bättre, oavsett allergier eller inte. Det är inte alls ett alternativ till medicin och bör behandlas på ett sådant sätt.

Vad är relativ luftfuktighet?

Relativ luftfuktighet är en procentandel som representerar hur mycket vattenånga som för närvarande fångas i luften i förhållande till den maximala mängden vattenånga luften kan hålla vid en given temperatur. Tänk dig att du har ett glas vatten och börja röra socker i vattnet. När du kommer till punkten där du har lagt 2 dl socker i glaset märker du att sockret inte längre löser sig och att det börjar ackumuleras längst ner. Vid denna tidpunkt är vattnet mättat med socker och håller inte längre.

Vid den punkt där du bara har lagt 1 dl socker i vattnet är du på 50% av det maximala som vattnet kan hålla vid den aktuella temperaturen. Tänk nu på luften i ditt hem som det glaset vatten och fuktångan i luften som sockret. Din relativa fuktighetsnivå är förhållandet mellan den aktuella mängden vattenånga i luften och den maximala mängd vattenånga den kommer att hålla vid en given temperatur.

Det är viktigt att också tänka på temperaturen när man tänker på relativ fuktighet. När lufttemperaturen ökar ökar luftens förmåga att hålla fukt. När temperaturen faller minskar luftens förmåga att hålla fukt. Så om du har ett rum med en relativ luftfuktighet på 50% när det är 25 °C finns det faktiskt mycket mer vatten i luften än om temperaturen var 1 °C och 50% relativ fuktighet i exakt samma utrymme.

Var placerar jag en luftfuktare?

De flesta luftfuktare fungerar bäst när de placeras i ett enkelrum. Det finns flera storlekar tillgängliga för alla rum i ditt hus. Alla modeller i min tabell fungerar bra i ditt vardagsrum eller sovrum. Det överlägset vanligaste området för att placera en enhet är i sovrummet. I verkligheten kan du använda en luftfuktare i alla rum där låg luftfuktighet leder till problem.

En sak att tänka på, undvik att placera luftfuktaren nära ett register eller en ventilationsöppning. Om du har värmen i ditt hem och luftfuktaren är mycket nära den kan det avlägsna den relativa luftfuktigheten. Luften som kommer direkt ut ur ventilen / registret har ofta mycket låg fuktighet, så de inbyggda hygrometrarna för de flesta luftfuktare kommer att läsa den mycket låga luftfuktigheten och springa mycket mer än om de placeras mer centralt i ett rum.

Hur vet jag vilken storlek och modell som passar mig?

Det finns verkligen inget enkelt svar på den här vanligaste av vanliga frågor om luftfuktare. Att bestämma vilken modell och storlek som passar dig beror på flera faktorer. Du måste ställa dig själv några frågor innan du köper.

 • Hur stort är rummet där luftfuktaren ska användas?
 • Hur mycket vill jag spendera?
 • Är energiförbrukningen ett huvudproblem?
 • Hur många gånger om dagen vill jag fylla på luftfuktaren?
 • Vill jag ha sval dimma eller varm dimma?
 • Vilken typ av hygienfunktioner är viktig för mig?
 • Har jag hårt eller mjukt vatten?
 • Behöver jag avancerade elektroniska kontroller?

Dessa frågor kan i hög grad begränsa ditt val och hjälpa till att hitta rätt modell som vill och fungerar bäst i din specifika situation.

Vilken typ av vatten ska jag använda?

Detta varierar beroende på vilken typ av luftfuktare du väljer. Det mest mångsidiga vattnet är destillerat vatten. Tyvärr, om du håller med destillerat vatten betyder det ofta att du köper det. Kranvatten fungerar för de flesta. Hårt vatten fungerar faktiskt i de flesta luftfuktare. För modeller med evaporering och ånga är hårt vatten sällan ett problem.

Med ultraljudsmodeller kan det vara lite knepigare. De flesta ultraljud luftfuktare levereras med en avmineraliseringspatron som drar ut mineralinnehållet. Utan den eller när patronen effektivt är förbrukad kan du märka ett vitt damm runt maskinen. Detta är mineralinnehållet som förångas och dispergeras med vattnet. Byt din patron så löser det problemet.

När det gäller mjukt vatten är en evaporativ modell ofta bäst. Pumphjul eller luftbrickor kan också fungera. Mjukat vatten rekommenderas INTE för ultraljudsmodeller eftersom natrium som ofta tillsätts kan förkorta livslängden på de inre komponenterna (nämligen mässing eller metallmembran som skapar ultraljudsvibrationer). Mjukat vatten är dock bra med avdunstningsmodeller. Moral of the story, evaporative och pumphjul / luftbrickor kan hantera ett större antal vattentyper, men du ger upp lite när det gäller produktionen.

Vad gör jag när luftfuktaren slutar fungera?

Ditt första steg är att kontrollera vattennivån. Nästan alla luftfuktare har en automatisk avstängningsfunktion när vattentanken är tom eller låg. Det låter trivialt, men kontrollera strömmen och kontakten. Om detta inte är problemet skulle ditt andra steg vara att referera till användarhandboken för att kontrollera eventuella enkla felsökningsåtgärder.

Medan en luftfuktare är en enkel apparat, har den flera saker som kan gå fel med den. Utbytbara delar bör bytas ut regelbundet, dvs mineralskydd, förångarfilter / vickar och avmineraliseringspatroner. Om något av dessa täpps till kan det minska luftfuktarens effektivitet eller eventuellt skada enheten. Rengöring bör göras regelbundet, och kom ihåg att om du själv undersöker enheten har du att göra med en elektrisk apparat som använder vatten, så dra ur sladden. Kontakta tillverkaren om allt annat misslyckas och de kan peka dig i rätt riktning.

Hur underhåller jag min luftfuktare?

Att köpa en luftfuktare är en sund investering i din familjs hälsa, din budget och ditt hem. Men luftfuktare kräver regelbundet och grundligt underhåll; utan det kör de inte bara effektivt utan de utgör en allvarlig hälsorisk. Bakterier och mögel som lätt kan föda upp i en luftfuktare som inte underhålls drivs ut i luften och inhaleras – uppenbarligen en hemsk situation för allergiker som redan är känsligare än andra.

Är luftfuktare tunga?

Nej, de flesta modellerna av luftfuktare väger mellan 2,5-7 kg när de är tomma. Vikten ökar när du har en full vattentank, så du måste vara försiktig om du flyttar enheten och vattentanken är full. Ta aldrig upp luftfuktaren vid vattentankens handtag. Tankarna är gjorda för att enkelt tas bort och de kommer att separeras från enhetens kropp. De flesta enheter är gjorda av plast som tenderar att hålla ner vikten.

Vad är befuktning?

Befuktning är processen för att reglera relativ luftfuktighet i hemmiljöer. För att vara bekväm behöver människor en viss luftfuktighet i sina hem. Befuktning kan också användas för att hjälpa till att kontrollera rumstemperaturen och eliminera statisk elektricitet i hemmet. Alla dessa saker kan åstadkommas med en luftfuktare, en hushållsapparat som ökar luftfuktigheten i ett rum. Luftfuktare fungerar genom att sätta tillbaka vatten i luften. De flesta luftfuktare för hemmet eller rummet fungerar genom att skicka en varm dimma eller sval dimma i luften, vilket höjer den relativa luftfuktigheten i det utrymmet.

Luftfuktare för hemmet är också en viktig komponent för många som har att göra med astma, allergier och eksem. Korrekt luftfuktning kan ge betydande lindring från torra och irriterade bihålor, täppt näsa, kliande ögon och hud och halsont på morgonen. Dessutom kan fuktning av ditt hem förhindra förvärring av eksem, som orsakas särskilt av torr höst- och vinterluft, lägre uppvärmningskostnader och minskar luftburna dammnivåer och skyddar möbler och trägolv från effekterna av övertorkning.

Hur hjälper luftfuktare med allergier? Och vad kan jag göra för att bekämpa torr luft?

Torr luft kan leda till en mängd problem för allergiker och astma. Torra klimat, vinterluft och konstgjord värme bidrar alla till obehaget genom att torka ut huden, halsen och känsliga bihålor och luftvägar (vilket kan bidra till bihåleinflammation). Vintern är en särskilt dålig tid för torr luft, eftersom hushållsuppvärmningssystem, i synnerhet system med tryckluft, minskar mängden fukt i luften medan fuktighetsnivåerna utomhus vanligtvis också sjunker. Här är flera förslag för att bekämpa effekterna av torr luft:

 • Luftfuktare ger en utmärkt miljölösning på problemet med torr luft. Kolla in nästa avsnitt i den här artikeln för att se hur luftfuktare fungerar i ditt hem.
 • Drick mer vätska. Vatten, juice, mjölk med låg fetthalt och andra koffeinfria drycker hjälper alla din kropp att motverka effekten av torra omgivningar. Soppor och buljonger är också ett bra val, och de hjälper dig att hålla dig varm.
 • Kortare duschar och att bada i varmt snarare än hett vatten är lättare för din hud. Mild tvål är bäst. Att duscha mindre ofta hjälper också till att skydda mot alltför torr hud.
 • Återfuktande efter duschar eller bad går också långt för att förhindra torr hud. Applicera lotion medan din hud fortfarande är lite fuktig för att hjälpa din kropp att absorbera fuktkrämen och öka dess effektivitet. Använd läppbalsam för att förhindra eller lugna sprickade läppar.
 • Nasal bevattning, som är säker att utföra regelbundet, hjälper till att bekämpa torra näsgångar.

Alla dessa förslag kan fylla på din hud samtidigt som det minskar den naturliga fuktförlusten som vi upplever dagligen. Se till att många vätskor som inte innehåller koffein kommer in i kroppen medan du följer de angivna stegen för att minska fuktförlusten och se till att du håller dig hydratiserad och bekväm.

Varför behöver jag en luftfuktare?

Effekter av torr inomhusluft

Under vintern kan du använda ditt hems värmare för att ta bort ditt utrymme för välbehövlig fukt, skapa torr inomhusluft och leda till:

 • Irriterad hals, spruckna läppar, blodiga näsor, kliande hud och andra obekväma symtom.
 • Förvärrar allergisymtom, astmauppblåsningar, förkylning, bihåleinflammationer och mer.
 • Skalar tapeter eller får trägolv och möbler att spricka, skeva eller separera.
Hur en luftfuktare kan hjälpa

Förutom att skydda din hälsa är luftfuktare ett utmärkt sätt att skydda ditt hems strukturella integritet och trämöbler. Att helt enkelt lägga till en luftfuktare i din inomhusmiljö och den extra fukt som den ger hjälper till att kontrollera och till och med eliminera många av dessa problem.

Hur mycket utrymme behöver jag för att fukta?

Att avgöra om du behöver fokuserad befuktning för ett enkelrum eller hela husfuktningen är ett av de viktigaste stegen för att välja en luftfuktare.

För små till medelstora utrymmen

För att tillföra fukt till sovrum eller hemmakontor är en bordsskiva eller luftfuktare det bästa valet eftersom de är:

 • Kompakt: Luftfuktare på bordet är kompakta och utformade för att placeras på byrå, disk, skrivbord eller annat bord.
 • Lätt att flytta: Dessa lätta luftfuktare kan enkelt flyttas till andra områden efter behov.
 • Långvarig: Många modeller kan användas upp till 24 timmar innan de behöver vattenpåfyllning.
 • Tilläggsfunktioner: Andra funktioner du vill leta efter är bakterieskydd, flera hastigheter, inbyggda hygrometrar, kombination av varma eller svala dimma, lättanvända kontroller och indikatorer för lågt vatten.
För flera rum

Om du behöver tillföra fukt i flera rum eller hela huset är konsolfuktare och luftfuktare som passar bra för jobbet.

 • Mer kraftfull luftfuktning: En luftfuktare i konsolen kan vara avsevärt större än en luftfuktare för enstaka rum och kan ge fukt till utrymmen så stora som 3000 kvadratmeter.
 • Större befuktningsområde: Dessa luftfuktare, såsom Essick Air H12-400 3-hastighets evaporativ konsol luftfuktare, placeras vanligtvis på golvet på ett centralt läge där de avger en fin dimma som täcker hela utrymmet.
 • Stylish: De finns i en mängd olika mönster och finish som gör att enheterna enkelt kan smälta in i din inredning.
För betydande luftfuktningsproblem

I hem eller kontor som har ett stort behov av fukt är en HVAC / Ducted luftfuktare ett utmärkt val. Dessa luftfuktare arbetar med ett centralt luftsystem – och installeras på din HVAC-enhet och ansluts direkt till vattenledningen – för att kontinuerligt sprida fukt till din miljö. Alternativ som Honeywell Whole House Bypass Luftfuktare behöver aldrig fyllas på eftersom vatten dras direkt från byggnadens vattenförsörjning.

Är luftfuktare högljudda?

Du kan förvänta dig att varje luftfuktare gör lite ljud. Vissa luftfuktare gör dock mer ljud än andra. För områden som sovrum och hemmakontor som kräver en tystare miljö är en ultraljud luftfuktare den perfekta lösningen. Ultraljudsfuktare använder högfrekventa ljudvågor för att skapa en fin, lugnande dimma. Eftersom ljudvågorna är högre än vi kan höra är dessa luftfuktare betydligt tystare än andra luftfuktarmodeller.

Hur mycket underhåll krävs?

Luftfuktare är enheter med relativt lågt underhåll. Vanliga underhållsaktiviteter inkluderar vanligtvis:

 • Rengör vattentanken så att mögel, mögel och bakterier inte växer inuti.
 • Dimmiga utlopp bör kontrolleras för att säkerställa att fukt lätt kan flöda.

Även om dessa aktiviteter är vanliga för de allra flesta luftfuktare använder många kalla dimfuktare ett internt vekenfilter för att skapa den lugnande dimman. Dessa vekenfilter måste bytas ut regelbundet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top