Bästa luftkonditioneringen 2022 – Test av luftkonditionering

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

ELECTROLUX

ChillFlex Pro

Woods Milan 9K

ELECTROLUX AirFlower Well P7

Innova IGPCX-35-1

Klicka här för att se mer luftkonditionering.

Bästa luftkonditioneringen 2022

När sommaren kommer efter åtta kalla månader inser många svenskar att värme kan vara minst lika besvärande som kyla. Likadant som hur du på vintern slänger in ved i brasan eller höjer elementet till max kan du på sommaren behöva något som gör något åt den outhärdliga temperaturen. Det är här luftkonditioneringen kommer in i bilden. Luftkonditioneringen ser till att du kan hålla en behaglig temperatur inomhus dygnet runt.

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa bäst i test luftkonditionering på nätet. Det är för att där finns flera olika saker som gör köpet ganska svårt. Det finns till exempel online affärer som bara nämner fördelarna med luftkonditionering. Affärerna skriver alltså inte om några nackdelar eftersom då säljer det så klart bättre. Detta innebär dock att man inte får en klar bild av hur bra luftkonditioneringen faktiskt är. För att göra det ännu svårare finns det också luftkonditionering i flera olika modeller som också finns i olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför bli en hyfsat svår process att köpa en luftkonditionering bäst i test.

Men det är just därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en komplex köpguide för luftkonditionering. Jag listar även bäst luftkonditionering och svarar på vanliga frågor. Jag har gjort den här guiden genom att testa och använda några olika typer av luftkonditionering. Jag har också läst igenom andra tester och kundrecensioner. Den här informationen har jag sedan använt till att göra en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du enkelt kan köpa den bästa luftkonditioneringen.

Läs även >>> Den bästa luftfuktaren för svenska hem 2022

Köpguide för bäst i test luftkonditionering 2022

Som jag skrev innan så är det alltså inte så enkelt att köpa den bästa luftkonditioneringen på nätet. Detta beror på att där finns en massa olika saker som man måste tänka på. Men det hela kan bli mycket enklare genom att följa min köpguide. I min köpguide så nämner jag nämligen de viktigaste sakerna som du måste tänka på. Jag svarar även på några av de vanligaste frågorna. Men när du köper luftkonditionering så är det dock viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa luftkonditioneringen 2022:

 • Typ av AC
 • Storlek
 • Energieffektivitet
 • Rengöring
 • Fläkthastighet
 • Driftlägen
 • Närvarosensor
 • Wifi- och appkontroll
 • Luftfilter
 • Garanti
 • Smarta funktioner
 • Inverterande luftkonditionering

Typ av luftkonditioneringsapparat

Fönster luftkonditionering

Liten —Kyler ungefär 100 till 300 kvadratmeter. Dessa enheter är de minsta, lättaste och billigaste, men de kan inte tillräckligt svalna ett rum som mäter mer än 300 kvadratmeter.

Medium – Kyler ungefär 250 till 400 kvadratmeter. Priserna börjar krypa upp, och deras storlek och vikt kan göra dem svårare att installera och ta bort för vinterförvaring.

Stor – Kyler mellan 350 och 650 kvadratmeter. Bäst för att kyla ett stort rum, men bulk och vikt gör dessa modeller besvärliga och svåra att installera.

Bärbara luftkonditioneringsapparater

Bärbara modeller är avsedda för hem där fönsterkonfigurationer eller byggföreskrifter förhindrar installation av fönsterenheter. Jämför inte bärbara luftkonditioneringsapparater och fönster endast med den mätningen.

Våra senaste luftkonditioneringstester visade att bärbara enheter inte är lika bra att kyla som tillverkarna hävdar. Dessutom är de dyra och använder mer energi än fönsterenheter av samma storlek. Och eftersom alla mekaniker sitter i rummet tenderar de att vara bullrigare än fönstermonterade enheter. Och “bärbar” är en felaktig benämning – deras vikt kan göra dem besvärliga och otrevliga att rulla över mattor eller trösklar.

Delad kanallös luftkonditioneringsapparat

Delad kanalfri är ett smart sätt att lägga till luftkonditionering i ett begränsat antal rum utan att behöva öppna väggar för att installera kanaler – som du skulle göra med ett centralluftsystem – eller installera och ta bort flera fönsterenheter varje år. Även om vi inte har testat delad kanallös nyligen, gjorde alla våra tidigare tester ett utmärkt jobbkylning och var mycket tystare inomhus och ute än fönsterluftkonditioneringsapparater.

Delad kanalfri är dyrare än fönster eller bärbara enheter (och professionell installation rekommenderas) men billigare än central luft om du bara kyler några rum. Men om du vill kyla större delen av ditt hem är ett centralt luftkonditioneringssystem förmodligen det mer kostnadseffektiva valet.

Storlek och kraft

Det är lätt att anta att alla luftkonditioneringsapparater är desamma, trots allt gör de samma jobb – eller hur? Tyvärr är det inte så enkelt. Den modell av luftkonditionering som är bäst för dig beror kritiskt på storleken på det område du vill konditionera. Om luftkonditioneringen är underdriven kommer den att arbeta för hårt för att försöka hålla temperaturen och kommer snabbt att brinna ut. Om luftkonditioneringen är överdriven kommer den att använda mycket mer kraft än nödvändigt, vilket kostar dig mycket på lång sikt.

Som en allmän regel bör en luftkonditionering ha cirka 125 watt för varje kvadratmeter i det område du vill svalna. För att illustrera detta, låt oss säga att du har ett rum som är 5 meter x 5 meter – ett rum på 25 kvm. Om du multiplicerar 125 med 25 får du 3125 watt eller cirka 3,2 kW (avrundning uppåt), vilket är storleken på den luftkonditionering du ska sikta på. Det är inte världens slut om du inte hittar en luftkonditionering som exakt matchar din rumsstorlek, så länge du inte går för långt borta.

Energieffektivitet

När du bestämmer dig för ett luftkonditioneringssystem, kom ihåg hur effektivt det är enligt dess energistjärnklassificering. Stjärnklassificeringssystemet för energi är ett federalt initiativ som är utformat för att helt enkelt illustrera hur energieffektiv en apparat är – ju fler stjärnor en luftkonditioneringsenhet har, desto mer energieffektiv är den och desto mindre kostar det att köra. Omvändcykelsystemenheter visar tvåstjärniga betyg, en blå och en röd. Att köpa en energieffektiv luftkonditionering kan spara en hel del pengar på din elräkning på lång sikt. Men dessa enheter brukar vara dyrare att köpa.

Rengöring och underhåll

Rengöring och underhåll av luftkonditioneringen är oerhört viktigt. En försummad luftkonditionering fungerar inte ordentligt och kommer att använda mer energi, vilket i sin tur kan öka dina elräkningar; särskilt eftersom rymdkylning står för 6 procent av det genomsnittliga hushållets energianvändning. Att inte rengöra och underhålla din luftkonditionering kan orsaka en mängd problem, till exempel att filter och kanaler blir igensatta med smuts, vilket begränsar luftflödet och minskar luftkonditioneringens förmåga att kyla ditt hem (och värma upp det om du har ett omvänd cykeldelat system) . Se till att din luftkonditionering fungerar ordentligt och effektivt genom att rengöra och underhålla:

Filter – Filter fångar upp luftburna partiklar så att dessa kan bli extremt smutsiga. Regelbunden rengöring eller byte av filter (så ofta som varje månad eller två på sommaren) är det snabbaste sättet att spara energi på hemmakylning, vilket hjälper dig att använda 5-15% mindre energi och minska dina räkningar. Hem med husdjur eller mycket exponering för damm måste byta ut sina filter oftare.

Spolar – Smuts samlas oundvikligen i förångarspolarna och kondensorspolarna över tiden. Smuts i förångarspolen minskar luftflödet och förmågan att avdunsta värme, så kontrollera förångarspolen varje år och rengör den när den behöver den. Smuts kan också samlas på fläktar med kondensor, speciellt om det är i ett utomhusområde som är dammigt eller lövigt. Håll området runt kondensorspolen fri från trädlövverk, gräsklipp och annat skräp så att det finns tillräckligt med luftflöde runt kondensorn.

Fenor – Förångarspolarna och kondensorspolarna har båda fenor som kan böjas och blockerar luftflödet. Köp en ”fin kam” och använd detta speciella luftkonditioneringsverktyg för att räta ut fenorna igen och säkerställa maximalt luftflöde.

Avlopp – Luftkonditioneringsapparater har kondensavlopp som kan täppas igen, vilket hindrar luftkonditioneringen från att kunna minska fuktigheten och kan orsaka överflödig luftfuktighet som påverkar dina mattor och väggar. För att förhindra träskor, mata en hård tråd genom avloppskanalerna då och då.

Tätningar – Kontrollera tätningen som sitter mellan luftkonditioneringen och fönstret i början av varje sommar för att säkerställa att den fortfarande är tät och att fuktskador inte orsakar att sval luft släpper ut utanför.

Att din luftkonditionering rengörs grundligt varje år av en professionell rekommenderas för att:

 • Sänk dina energiräkningar med upp till 30%
 • Öka luftflödet och effektiviteten
 • Ta bort mögel och lukt
 • Döda och ta bort skadliga bakterier

Fläkthastigheter

Fläkten cirkulerar kyld eller uppvärmd luft runt rummet. Leta efter en modell med ett brett luftflödesområde och flera fläkthastigheter: från mycket högt – för att hjälpa rummet att svalna snabbt, till mycket lågt – så det blir mindre buller och inget obehagligt drag när du har rätt temperatur.

Driftlägen

 • Auto: Väljer automatiskt det läge som krävs för att hålla rummet vid den valda temperaturen.
 • Cool: Pumpar värme från insidan till utsidan och kyler rummet.
 • Värme: Pumpar värme från utsidan till insidan och värmer upp rummet.
 • Torr: Avfuktar luften. Ger lite kylning, men inte lika mycket som kylningsläge.
 • Endast fläkt: blåser luft utan att värma, kyla eller torka, vilket är användbart när allt du vill är en sval bris.
 • Ekonomi: Även kallat Eco-läge, detta minskar strömförbrukningen. Olika märken implementerar detta på olika sätt. Det kan helt enkelt minska kyl- eller värmeeffekten genom att justera termostaten en grad eller två, eller så kan den använda sensorer för att upptäcka om ingen är i rummet och sedan minska kylningen / uppvärmningen.

Mänsklig närvarosensor

Detta upptäcker om någon är i rummet, så enheten vet att fortsätta arbeta. Vissa modeller riktar till och med luftrörelsen mot den avkända personen. När ingen upptäcks kan enheten växla till ett sparläge för att minska strömförbrukningen. Att ha den här funktionen betyder inte att du kan låta luftkonditioneringen gå i timmar när huset är tomt. Du har fortfarande mycket bättre av att stänga av den och använda timerfunktionen för att sätta på den precis innan du återvänder hem eller att slå på den på distans via Wi-Fi. Denna funktion har olika namn. Mitsubishi Electric kallar det frånvarodetektering; för Mitsubishi Heavy Industries är det Eco Operation; för Panasonic är det ECONAVI; för Daikin är det Intelligent Eye.

Wi-Fi och apparkontroll

Många nyare modeller kan ansluta till det trådlösa nätverket i ditt hem så att du kan styra luftkonditioneringen via en app på din smartphone – praktiskt om du är på jobbet och vill sätta på den innan du kommer hem eller är hemma och du har placerat fjärrkontrollen fel. Vissa har den här funktionen inbyggd; andra behöver en styrenhet som läggs till i luftkonditioneringen för att aktivera den.

Luftfilter och självrening

Luftkonditioneringsapparater erbjuder allt mer sofistikerade luftfiltreringssystem för att ta bort allergener, mögel, bakterier, lukt och damm från luften. Detta åtföljs ofta av en självrensande funktion för att hålla insidan av enheten torr och minska ansamlingen av damm och tillväxten av mögel; detta hjälper också till att hålla enheten igång mer effektivt.

Det kan vara bra att införskaffa ett bra badrumsskåp till ditt badrum, kolla in min köpguide för att hitta det bästa.

Garanti

Luftkonditioneringsgarantier är nyckeln till att säkerställa att växelströmssystem håller i många år. Innan du köper central luftkonditionering, be om – och läs – dess garanti och se till att du förstår villkoren och begränsningarna. Luftkonditioneringsgarantier kan variera avsevärt från en tillverkare till en annan. En garanti kan täcka större delen av enheten under en uppsättning villkor eller erbjuda olika täckning på olika delar av luftkonditioneringen. Till exempel täcker Whirlpool alla delar av de mekaniska systemen och kylsystemen (utom luftfiltret) i fem år, inklusive arbete.

Carrier täcker luftkonditioneringsenheten och auktoriserat arbete för reparation eller utbyte i ett år. Med Carrier täcks kylkomponenterna, inklusive kompressor, kondensor, förångare, anslutningsslang och kylavgift – inklusive arbete för reparation eller utbyte – under år två till fem under en utökad garanti. Hos många tillverkare kan delar täckas, men arbetet med att byta ut delar som motor, solenoid, reläer, strömbrytare och fläktar täcks inte av garanti. Läs det finstilta.

Och sedan finns det “Begränsad livstidsgaranti.” Amana erbjuder till exempel detta och kommer att täcka kompressorn till en högeffektiv luftkonditionering eller värmepump så länge du äger huset. Slutsatsen med centrala luftkonditioneringsgarantier är att läsa dem noggrant och förstå vad de gör och inte täcker. Observera att en garanti kommer att ogiltigförklaras om luftkonditioneringen arbetar på av en icke auktoriserad serviceperson och att den inte täcker standardunderhåll, rengöring eller skador som orsakas av försummat underhåll.

Smarta funktioner

Alla enheter i våra luftkonditioneringsbetyg gör ett utmärkt jobb med kylning. De har också praktiska funktioner som digitala skärmar, inbyggda timers och fjärrkontroller. Vissa enheter har pekplattans kontroller, och några ändrar luftflödets riktning automatiskt för att bättre sprida sval luft genom rummet. Leta efter luftkonditioneringsfunktioner som påverkar prestanda och effektivitet.

Kontroller

Pekplattor med stora LED-skärmar, stora och obetydliga knappar, tydlig märkning och digitala temperaturavläsningar är lättare att använda. Dåligt utformade kontroller är en konstant irritation. Upphöjda knappar med olika former låter dig identifiera funktioner efter känsla. Och digitala temperaturavläsningar ger en mer exakt avläsning än de traditionella “varmare” och “svalare” inställningarna.

Riktade luftflödesventiler

Luftkonditioneringsapparater har lameller som du kan justera för att rikta luftflödet vertikalt eller horisontellt. Vissa har fans som svänger. Men de flesta är bättre på att rikta luft mot den ena eller den andra sidan. Tänk på din rumslayout och leta efter en modell som kan rikta luftflödet dit du behöver det mest.

Effektivitetshjälpmedel

Ett luftkonditioneringsapparat med en timer kan stängas av när du är ute eller ska sätta på precis innan du räknar med att komma hem. En energisparinställning stoppar fläkten när kompressorn är avstängd. Dessa funktioner sparar el.

Fjärrkontroll

Med en fjärrkontroll kan du justera inställningarna var du än sitter. Vissa enheter har inbyggda temperatursensorer för att vidarebefordra rumstemperaturen (i motsats till den temperatur vid vilken du har ställt in enheten).

Timer

En vanlig energibesparingsfunktion är en 24-timmars programmerbar timer, som låter dig anpassa enhetens driftschema.

Inverterande luftkonditionering eller icke inverterande

Omformare är det som omvandlar likström (likström) till växelström (växelström). Inom luftkonditioneringsapparaterna tar du först växelströmmen från vägguttaget och omvandlar den till likström och sedan gör den om till växelström för kompressormotorn. Traditionella luftkonditioneringsapparater brukade göra detta på ett fast sätt så att kompressorerna antingen skulle vara i PÅ-läge eller AV-läge. Inverterens luftkonditioneringsapparater är mer dynamiska med omkopplingsfrekvensen. Detta gör att kompressorn kan arbeta på ett varierande sätt så effektivt; du varierar klimatanläggningens tonnage / kapacitet enligt dina behov. Denna exakta kontroll hjälper dig att hantera temperaturen bättre än traditionella luftkonditioneringsapparater.

Att komma till rätt temperatur tar dock lite extra tid i luftkonditioneringsapparater för växelriktare jämfört med traditionella luftkonditioneringsapparater. Eftersom det är komplicerat kretslopp involverat är dessa inverter luftkonditioneringsapparater också dyrare att reparera, särskilt när huvudkortet, dvs. kretskortet blir otäckt, måste du byta ut kortet helt. Med traditionella luftkonditioneringsapparater kan du helt enkelt byta ut de enskilda komponenterna på kretskortet eftersom de inte var komplexa. Naturligtvis, om du skulle få dellistan, kan du alltid byta ut komponenterna på en inverter luftkonditionering, men du kommer att fastna om huvudmikrokontrollern är trasslig. Du måste programmera dem innan du byter ut dem. Eftersom kapaciteten hos luftkonditioneringsaggregat för växelriktare är varierande och mer exakt, använder du precis rätt mängd energi. Detta gör växelriktarens luftkonditioneringsapparater effektivare än traditionella växelström. Vissa tillverkare använder också tvåcylindriga kompressorer som möjliggör större kontroll över kompressorerna. Detta tillsammans med inverterteknik hjälper till att spara energi ännu mer. Men komplicerade maskiner tenderar att gå sönder oftare än enklare maskiner. Här är fördelarna och nackdelarna sammanfattade.

Lista över bäst luftkonditionering 2022

 • Bäst i test: Innova IGPCX-35-1
 • Populärast: Tristar 7000 BTU A
 • Premiumval: Mundoclima P-641902
 • Billigast: Eeese Alba 2520E

Nybörjarguide för allt inom luftkonditionering

Om du är intresserad av att uppgradera din nuvarande luftkonditionering eller överväger att installera en i ditt hem men du fortfarande inte är säker på vilken som är rätt för, ja, vi är här för att hjälpa till. Den här guiden har skapats för att ge dig en grundlig förståelse för luftkonditioneringsapparater, de olika typerna som finns och de många sätt som de hjälper till att göra ditt hem så bekvämt som möjligt. I den här guiden beskriver vi;

 • Hur en luftkonditionering fungerar,
 • Vilka typer av luftkonditioneringsapparater finns tillgängliga,
 • Vilka funktioner man ska se upp för.

Hur fungerar luftkonditioneringsapparater?

Innan vi dyker in, låt oss gå tillbaka till grunderna först och titta på hur luftkonditioneringsapparater svalnar våra hem och de miljöer vi bor i. Den grundläggande funktionen för ett luftkonditioneringssystem är att suga in den varma luften från rummet det befinner sig i, absorbera värmen och fukten från det, som sedan släpper ut utanför så att luften som pumpas tillbaka in i rummet är svalare och bekvämare.

För att kyla luften överförs värmen till den yttre enheten via en vätska som kallas köldmedium som finns i spolar. Som vatten som avdunstar i solen kan detta köldmedium förvandlas från vätska till gas, absorberar värmen från ditt hem och transporterar det ut. När köldmediet transporterar värmen ut, blåser luftkonditioneringen den nyligen kylda luften tillbaka in i rummet via en fläkt. När den heta kylmedelsgasen når den yttre enheten, tar bort luften ut värmen och kompressorn förvandlar den till flytande tillstånd för att upprepa processen igen.

Vilka typer av luftkonditionering är vanligast?

Nu när du har en bättre förståelse för hur en luftkonditionering fungerar, är det dags att ta reda på vilken typ du ska köpa och vilka funktioner du ska se upp för. Det finns många typer av luftkonditioneringsapparater att tänka på; vissa alternativ är mer permanenta än andra (särskilt kanaltyper som vi kommer att utforska inom kort). Kom ihåg att oavsett vilken typ av luftkonditionering du väljer, alla kräver en professionell för att installera inomhus- och utomhusenheterna. Här är en översikt över de olika typerna som hjälper dig.

Enkeldelade system

Det enda enkeldelade systemet hänvisar till det faktum att det kräver en inomhusenhet och en utomhusenhet. Det är kanske den mest populära lösningen när det gäller att välja luftkonditionering för hemmet tack vare dess enkla installation (vissa rörledningar krävs) och det faktum att inget kanalarbete behövs. De två enheterna är anslutna via ledningar och diskreta rörledningar, med utomhusenheten, fäst på ytterväggen, marknivån eller till och med taket, beroende på typ av hus och bekvämlighet för ägaren.

Den väggmonterade inomhusenheten är snygg och tunn och är utformad för att ge klimatkontroll till ett rum i ditt hus, perfekt för dem som vill ge extra komfort till det mest använda rummet. Inuti hjälper filtret till att hålla luftkonditioneringens interiör och komponenter friska och, beroende på vilket filter du har installerat, kan det förbättra kvaliteten på din inomhusluft. Dessa typer av luftkonditioneringsapparater har spjäll (de strömlinjeformade komponenterna på enhetens framsida som luften blåses igenom) som kan placeras i ett fast läge för att avge luft till ett specifikt område i rummet eller manövreras med svängfunktionen för att fördela luften jämnt.

Det delade systemet är det bästa alternativet för husägare som vill ha ett utrymme som värdesätter installationens lätthet och vill ha en enhet som är enkel att integrera med utformningen och inredningen av rummet.

Flerdelat system

Även kallat flersonsklimat, ett flerdelat system är ett system där en utomhusenhet är ansluten till två eller flera inomhusenheter. Denna typ av luftkonditioneringssystem är perfekt för hushåll som i allmänhet har mer än ett rum ockuperat vid en given tidpunkt som kräver oberoende klimatkontroll. Tänk dig att det finns en grupp människor i loungen och det finns någon som arbetar på hemmakontoret, de kommer att behöva olika temperaturer och luftflödeskrav.

Genom att använda ett flerdelat system kan hem med lite yttre utrymme installera flera enheter med bara en utomhusenhet. Denna typ av luftkonditioneringssystem är också det rätta valet för människor som bor i byggnader där kanalsystem inte är lämpliga men som önskas för kylning i flera rum. Liksom ett system med en delning finns det inte bara mer flexibilitet i installationen och sätt att integrera enheterna i dina inre utrymmen, men eftersom det bara behöver en utomhusenhet gör det det lämpligt för både hus och lägenheter.

Kassettyp

Du känner igen dessa typer av takenheter från kontorsbyggnader och butiker men låt inte det vilseleda dig. Kassetttyper är en utmärkt lösning för bostadsmiljöer som har större utrymmen att kyla; kök med öppen planlösning, spelrum och andra utrymmen för ett stort antal passagerare. I stället för att monteras på väggen, som split-systemet, placeras luftkonditioneringsapparater av kassett i taket, med bara ventilerna synliga. Liksom det delade systemet är kassettluftkonditioneringsapparater anslutna till en utomhusenhet via smala rörledningar och behöver inte kanaler.

Inomhusenheten har en kraftfull fläkt och upp till fyra utlopp så att luften kan fördelas efter behov för maximal komfort. Det centrala inloppet är också lamellformat för att minska visuell påverkan. Dessutom är att tack vare kassettens position kan kylning uppnås snabbare än andra typer. Naturligtvis kommer inte alla hushåll att ha det takutrymme som krävs för att installera ett kassettsystem, men de som gör det kommer att dra nytta av en design som förbrukar lite utrymme, har liten visuell påverkan på omgivningen och fördelar luft jämnare.

Kanalluftkonditionering

Kanalluftkonditionering är perfekt om ditt hem redan har kanaler monterade, nybyggnader eller för husägare som vill kontrollera klimatet i hela huset och i stora områden. Men eftersom denna typ av luftkonditioneringssystem kräver kanaler som går genom byggnadens innertak och väggar, är det inte en lämplig lösning för alla hem, som små lägenheter, registrerade byggnader eller för dem med mindre budgetar.

Med kanaliserad luftkonditionering är utomhusenheten ansluten till en inomhusenhet som är utom synhåll, till skillnad från andra typer av luftkonditioneringssystem för vilka inomhusenheten är synlig. Detta är direkt anslutet till kanalen och en intern fläkt blåser luft genom nätverket av kanaler till varje rum i ditt hem. En av de största fördelarna med att ha en kanalad luftkonditionering är att den passar perfekt med inredningen i rummet det är installerat i. En annan fördel är att du kan konditionera hela hemmet eller välja specifika rum, vilket gör det lättare att anpassa din hem komfort.

Golvmonterad konsol

Om dina väggar har begränsat utrymme eller om de inte är tillräckligt starka för att stödja en standard luftkonditioneringsenhet, kan en golvmonterad konsol vara svaret. Anslutna till en utomhusenhet är de utmärkta för kylning och uppvärmning av luften i ett rum, och på samma sätt som väggmonterade enheter använder konsoler justerbara lameller för att rikta luftflödet runt rummet efter behov.

De har stark kylkraft som känns nästan omedelbart och är packade med energibesparande teknik för att säkerställa att ditt inomhusklimat uppnås effektivt. De flesta konsoler kan också användas för att värma rum när det är kallare ute, vilket erbjuder ett alternativ till traditionella värmesystem. Tänk på denna typ av luftkonditionering om du har begränsat väggutrymme eller stöd och om du bor i ett område där klimatet inte är extremt.

Luftkonditioneringsfunktioner du bör leta efter:

För att sätta typ och storlek åt sidan, är luftkonditioneringsapparaterna fyllda med funktioner och teknologi som har fördelar utformade för att förbättra komfort, upplevelse och effektivitet.

Lägen – Se till att den luftkonditionering du tänker köpa har lägen som gynnar dig mest. Välj till exempel mellan enbart kyltyp eller en kyl- och uppvärmningstyp. Eller är du intresserad av avfuktning eller de som erbjuder fläktläge för förbättrad ventilation? Det här är den typ av saker du bör tänka på när du tittar på vilken enhet som passar dig. Vissa har också specifika vilolägen, vilket långsamt ökar temperaturen varje timme för att optimera effektiviteten vid nattanvändning.

Fjärrkontroll – En enkel lyx som låter dig använda din luftkonditionering var som helst i rummet, så att du inte behöver röra dig när du vill justera inställningarna.

Luftfilter – Luftkonditioneringsapparater som kan hjälpa luftkvaliteten inomhus växer i popularitet och förbättrar både komfort och hälsa. Så leta efter modeller som är experter på att fånga upp damm och andra potentiellt skadliga föroreningar eller titta på att köpa och använda specialfilter som kan installeras för att öka effektiviteten.

Lätt att underhålla – Även om vissa jobb är bättre överlämnade till yrkesverksamma, finns det ett par viktiga underhållsuppgifter som husägare kan utföra för att optimera deras luftkonditioneringsprestanda. Dessa inkluderar tvätt av filtret, avlägsnande av damm och kontroll av mögel och andra uppbyggnader, så leta efter modeller som gör det lättare att ta hand om eller enheter som har självreningsalternativ. Det är värt att kontrollera att företaget du köper från erbjuder en vänlig och effektiv underhållstjänst som kommer att erbjuda vägledning och information när problem uppstår.

Typer av luftkonditioneringsapparater

Delat system

Dessa luftkonditioneringsapparater består av två delar, med en fäst vid innerväggen, medan den andra sitter på utsidan för att avgaser värmen. Dessa är låga kostnader att installera och med separata enheter för varje rum ger de flexibilitet. Vilket storleksdelat system behöver jag? Det beror på om det är för ett sovrum eller ett vardagsrum och hur stort rummet är du försöker svalna. Använd informationen ovan för att beräkna hur många watt du behöver för att dela ditt system för att kyla rummet effektivt. Är du inte säker på var du ska placera ett split-system? Den inre delen av delningssystemet ska placeras bort från alla värmegenererande apparater som ugnar, uppe på väggen så att kall luft fördelas runt rummet, aldrig över elektriska beslag av säkerhetsskäl och någonstans som passar stilen med rum. Placera den yttre delen i skuggan (om möjligt), borta från damm och fallande trädlöv och på en plats som inte kommer att vara för högljudd för dig eller grannarna.

Omvänd cykel

Ett split-system med omvänd cykel kan användas som luftkonditioneringsapparat på sommaren och värmare på vintern för komfort året runt i hemmet. När det gäller att tänka på ett omvänd cykeldelat system jämfört med kanaluppvärmning är det enklare och billigare att sätta in ett omvänd system som svalnar och värmer än att få ett kanaluppvärmningssystem, eftersom ett ledningssystem måste skräddarsys för att passa ditt unika hem och kanaler måste installeras i dina golv, väggar eller tak.

Växelriktarsystem

Luftkonditioneringsapparater med växelriktare kan variera temperaturen på den luft de producerar snarare än att stoppa och starta. De är ofta tystare, billigare att köra och uppnår önskad rumstemperatur snabbare – även om de är dyrare.

Multi-system

Flerdelade luftkonditioneringsapparater ansluter flera inomhusenheter till en utomhuskondensor. De kräver mindre kanalarbeten, men en enda kontrollstation styr hela systemet, vilket innebär att individuella rumstemperaturer inte är möjliga.

Fönstervägg

Denna typ av luftkonditionering kan installeras i ett yttre hål i väggen eller på en fönsterbräda. Vissa modeller kan värmas och svalna, så du behöver bara en apparat för att hålla dig sval på sommaren och varm på vintern.

Bärbar luftkonditionering

Denna typ av luftkonditionering är en utmärkt lösning för dem som behöver en snabb fix – bara anslut den till eluttaget så är den redo att användas. Den omvända cykelmodellen kan värmas upp och svalna, så du behöver bara en apparat för att skapa det perfekta inneklimatet året runt.

Vanliga problem för luftkonditionering

Värmepumpens luftkonditioneringsapparater (även känd som köldmedium luftkonditioneringsapparater) kan bli tröga över tiden. Men innan du betalar en tekniker för en avgiftsavgift, här är en guide till några av de vanliga problemen som du kanske kan åtgärda själv.

Blåser inte kall luft

Filter

Filter inuti luftkonditioneringsapparater ska fånga damm, men smutsiga filter gör att din luftkonditionering arbetar hårdare och är mindre effektiv när det gäller att kyla ditt hem. Det rekommenderas att rengöra dammfiltret varannan vecka, men sträva efter att göra det minst två gånger om året. Det är vanligtvis en enkel fråga om att öppna plasthöljet och ta bort filtret (eller filtren) och ta ut dem för en bra skakning. Du kan tvätta dem i varmt tvålvatten om de är riktigt dystra, men se till att de är helt torra innan du sätter tillbaka dem i enheten. Kontrollera din manual för att se hur ofta filter behöver bytas ut.

Termostat

Om din luftkonditionering blåser varm luft när du vill svalna, kontrollera termostaten. Om inställningen är rätt och luftkonditioneringen inte svalnar ordentligt kan kompressorn skadas. Kontrollera först att termostaten på din styrenhet är inställd på “sval” (vanligtvis anges med en snöflingasymbol). Om så är fallet, kontrollera att temperaturen är tillräckligt låg för att enheten ska veta att den ska blåsa sval luft.

Gör ett snabbtest genom att tappa temperaturen extra lågt, säg 16 ° C. Om det blåser sval luft, sätt tillbaka enheten till en optimal arbetsnivå, cirka 22 ° C. Om din termostat är inställd på en rimlig temperatur och det fortfarande inte blåser mycket kall luft kan kompressorn gå sönder. Kompressor- och fläktreglage kan slits ut med tiden. En luftkonditionering fungerar inte om kompressorn är trasig, så för detta måste du ringa en tekniker för att service.

Kylmedel

Om din luftkonditionering inte blåser sval luft alls kan det innebära låga köldmediumnivåer. Kylmedel i de flesta luftkonditioneringsapparater är växthusgaser, så om dina kylmedelsnivåer behöver service, underhåll eller reparation, ring en kvalificerad mekaniker eller installatör för uppvärmning, ventilation och luftkonditionering. Kontrollera att din specialist är licensierad att hantera köldmedier genom att leta upp dem på Look for the Tick.

Kyler inte ett rum tillräckligt

Din luftkonditionering måste ha rätt storlek för det utrymme du försöker svalna, men isolering, placering och orientering har också en betydande inverkan. Kyl bara de rum du faktiskt använder och stäng dörrarna mellan kylda och okylda områden. Om dina fönster vetter mot norr eller väster släpper de in mycket värme i ditt utrymme, vilket gör att din luftkonditionering fungerar hårdare. Sätt i lite skuggning, som inomhusgardiner eller persienner och segel utomhus, markiser eller lövväxter, så att mindre värme kommer in genom dina fönster under de varmare månaderna.

Att isolera ditt hem är en av de bästa sakerna du kan göra för att skapa en barriär mellan dig och värmen ute. Förbättra, om möjligt, ditt hems tak-, vägg- och golvisolering (i den ordningen) och anslut eventuella draggap i luckor och fönsterramar för att försegla ditt rum som en esky. Om du använder en delad luftkonditionering, placera utomhusdelen på södra sidan av huset om det är möjligt eller på en skuggig plats. Det fungerar bättre i skugga än om det är i direkt solljus.

Konstiga ljud eller dofter

Om din luftkonditionering börjar göra ett konstigt ljud eller dålig lukt kan det bero på smutsiga luftfilter, en inre del som har lossnat, fläkten inte fungerar ordentligt eller ett dåligt monterat galler. Om luftkonditioneringen låter som om den bara fungerar hårdare än vanligt kan det bara vara så att filtren är smutsiga. Kontrollera och rengör filtren. Om din luftkonditionering ger ett mjukt visslande ljud betyder det att luft har problem med att rinna igenom. Se till att filtren sitter ordentligt efter rengöring. Om ljudet kvarstår eller är högt, stäng av enheten och ring en tekniker.

Om ljudet är mer extremt, som skrikande, väsande, knallar eller slipning, stäng av luftkonditioneringen. Ljudet kan vara en indikation på ett allvarligare problem som behöver en tekniker att fixa. Om en professionell kontrollerar din enhet och inte kan lösa problemet kan det vara dags att byta ut din luftkonditionering. Luftkonditioneringsapparater håller vanligtvis 6–12 år. Om din enhet avger en dålig lukt kan det finnas smuts, mögel eller mögel inuti som cirkulerar genom luften som den blåser ut. Det första steget är att byta ut luftkonditioneringens filter. Om lukten fortsätter kan isoleringen skadas och du måste ringa en tekniker.

Läckande vatten

Fukt i luften kommer naturligtvis att kondensera på de kalla delarna av din luftkonditionering, som det gör på en kall dryck i varmt väder. Men om vatten läcker och slår samman är det ett problem och en säkerhetsrisk. Även detta kan orsakas av ett smutsigt filter, men kan också bero på ett antal andra problem, inklusive en igensatt eller frånkopplad avloppsledning, en pumpfel, smutsiga eller skadade spolar, felaktig installation eller köldmedieläckage. Stäng av luftkonditioneringen vid eluttaget och kontrollera filtren för damm eller skador.

Du kan också kontrollera förångarspolarna inuti inomhusenheten – dessa kan frysa och orsaka vattenflöde om de är smutsiga. Stäng av luftkonditioneringen och öppna frontpanelen för att få tillgång till dessa koppar- eller stålspolar. Om de är milt smutsiga, rengör dem med tryckluft, en mild (inte tråd) borste eller varmt tvålvatten applicerat med en trasa. Om de är mer smutsiga bör du ringa en specialist. I allmänhet, även om du själv kan prova ovanstående två lösningar, är vatten och elektricitet inte en vänlig kombination och felsökning är bäst för specialister. Det bästa alternativet är att ringa en licensierad tekniker för att diagnostisera orsaken, oavsett om det är läckage av köldmedium, funktionsstörande delar eller om det helt enkelt är dags att byta ut din luftkonditionering.

Börjar men slutar sedan svalna

Kort cykling är när ett luftkonditioneringsapparat fastnar i startcykeln för att slå på kompressorn och slås på och av snabbt utan att någonsin nå termostatens temperatur. Det finns några anledningar till att detta händer, inklusive ett igensatt luftfilter, där luftkonditioneringen är för stor för det utrymme den behöver svalna, luftläckage, termostatfel, läckande kylmedel eller frusna förångarspolar i inomhusenheten Av alla dessa skäl finns det två du kan fixa själv – rengöring av filtren eller rengöring av förångarspolarna i inomhusenheten som beskrivits tidigare.

Är felet på luftkonditioneringen bakom din höga energiräkning? Om din elräkning har tagit fart och du inte är säker på varför, är det första steget att göra en energirevision för att försöka hitta den skyldige. En luftkonditionering som inte fungerar ordentligt ökar dina driftskostnader eftersom den måste arbeta extra hårt för att hålla ditt rum svalt. Det finns också många sätt att göra din luftkonditionering mer energieffektiv.

Rengör först luftventilerna och rengör eller byt ut filtren. Tänk sedan på installationsproblem som kan påverka luftkonditioneringens prestanda. Är den externa enheten i full sol? Flytta den till en skuggig plats. Finns det luckor i ditt fönster och dörrkarmar som släpper in mer värme än vanligt? Försegla dessa för att skapa en esky-liknande miljö i ditt hem. Om ökningen av driftskostnaderna inträffar samtidigt som alla andra problem, och om den är mer än tio år gammal, är det troligt att det är dags att byta ut det.

Hur mycket kostar service?

Kostnaden för service av din luftkonditionering beror på vad som är fel med det. Om allt teknikern behöver göra är att visa dig hur du använder fjärrkontrollen ordentligt (snöflingasymbol för kyla, solsymbol för varm) eller rengöra några filter, kanske du tittar på en enkel avgiftsavgift plus tid på plats på cirka 1500 kr . Du kan förvänta dig att betala ett liknande pris om du ringer till en tekniker för en årlig service på din luftkonditionering, förutsatt att det inte finns några andra problem.

Om serviceagenten måste resa långt kommer de troligtvis att bygga in en avgift för att täcka det, och det kan finnas extra kostnader för delar och arbete. Det bästa sättet att minimera kostnaderna är att rengöra filtren och utföra annat underhåll enligt instruktionerna i din luftkonditioneringshandbok – ring sedan efter en service om det inte löser problemet.

Hur du rengör din luftkonditionering

Det är viktigt att rengöra din luftkonditionering för att upprätthålla god luftkvalitet i ditt hem. Filter inuti luftkonditioneringsapparater är utformade för att fånga upp damm (och ibland andra föroreningar som pollen och bakterier), men om de inte rengörs regelbundet kan de täppas till och samla fukt och till och med mögel. Det är inte bra för dig eller för din luftkonditionering.

Regelbunden rengöring av luftkonditioneringen innebär också bättre energieffektivitet och lägre driftskostnader. Ju mer igensatta dammfiltret och maskinens inre desto svårare måste det arbeta (och mer energi det använder) för att flytta luften, såväl som sval eller värme. Följande råd är baserade på luftkonditioneringsapparater med split-system (den vanligaste typen i svenska hem) men det gäller i stort sett även kanaler och väggfönster.

Kontrollera instruktionerna

Din luftkonditionering borde ha levererat en bruksanvisning som beskriver hur du kommer åt och rengör luftfiltret och andra delar som kan underhållas av användaren. Om du inte har boken längre kan du hämta en kopia från tillverkarens webbplats. Se till att enheten är avstängd vid väggen innan du gör något underhåll på den.

Hur man rengör inomhusenheten (filter och lameller)

Rengör inomhusenhetens dammfilter

Inomhusenheten har dammfilter som behöver rengöras regelbundet. Ju mer igensatt filtret är, desto hårdare måste luftkonditioneringen arbeta för att trycka luft genom det. Det kan innebära högre driftskostnader. Det är vanligtvis en enkel fråga att öppna plasthöljet och ta bort filtret (det kan finnas fler än en). Tillverkare rekommenderar vanligtvis att du rengör dammfiltret varannan vecka, men det beror verkligen på hur ofta du använder luftkonditioneringen. Enkelt uttryckt, ju mer du använder det, desto oftare bör du rengöra filtren. Tänk åtminstone på att rengöra dem ett par gånger om året. Till exempel, om du huvudsakligen använder enheten på sommaren, rengör filtren på våren så att den är redo för högsäsong och igen när den heta säsongen är över.

Vissa modeller har också ett luftreningsfilter (som ett joniserande filter) som kan tas bort och rengöras. denna typ av filter kommer så småningom att behöva bytas ut, kanske varje år eller två, beroende på användning. Läs instruktionerna för hur du rengör eller byter ut detta filter. Ta ut dammfiltret utanför för en bra borste eller skaka. De kan vanligtvis också dammsugas för en grundlig rengöring; använd dammsugarens dammborsthuvud om du har ett. Om dammfiltret är mycket smutsiga och dystra kan du tvätta dem i varmt vatten med något milt rengöringsmedel och skölja dem rent. Se till att de är helt torra innan du sätter tillbaka dem i enheten.

Hur du rengör dina luftkonditioneringsgaller

Du kanske också kan ta bort inomhusenhetens lameller (de oscillerande knivarna som styr luftflödet). Ge dem, och utrymmet bakom dem inuti enheten, en grundlig rengöring med en torr trasa eller med dammsugaren. Återigen, se till att enheten är avstängd innan du gör detta.

Hur man rengör utomhusenheten

Håll utomhuskompressorenheten fri från omgivande gräs och växter och borsta bort damm, löv och spindelnät regelbundet. Att köra en dammsugare över luftintaget kan hjälpa till att rensa damm inifrån. Vi rekommenderar inte att du öppnar enheten för att rengöra dess interna komponenter. lämna det till en professionell service.

Professionell service och rengöring

Ditt luftkonditioneringssystem ska professionellt underhållas regelbundet – servicemedarbetaren kontrollerar kylmedelsgasnivåerna, testar termostaten och ser till att alla inre är i gott skick. Detta kommer att hålla enheten i gång i många år. Vissa tillverkare rekommenderar att luftkonditioneringen ska servas en gång om året. Andra säger att så länge du följer instruktionerna och regelbundet rengör filtren och enheterna, behöver du bara ha luftkonditioneringen servad om ett fel uppstår. Vi frågade svenskar om deras rengöringsvanor för luftkonditionering. De flesta sa att de rengör filtren några gånger varje år, men kräver bara en service några år eller när enheten utvecklar ett fel. Om du är osäker, läs manualen för din modell eller ring tillverkaren för råd.

Professionell rengöring

Du kan få din luftkonditionering städad av en professionell. En underhållstjänst bör omfatta rengöring av interna komponenter som spolar, fenor och dränering. Om du bor i en mycket dammig eller fuktig miljö och använder din luftkonditionering ofta kan du bli förvånad över hur mycket damm och mögel som kan byggas in i luftkonditioneringen. Detta kan leda till att enheten tappar prestanda när den täpps till, mögelsporer blåses in i ditt hem och vattenläckage om inomhusenhetens avloppsrör blockeras av skräp. Regelbunden rengöring av dammfilter och dörrgaller och körning av ett “uttorkningsprogram” om enheten har ett, hjälper till att undvika detta, men enstaka professionell service och rengöring kan fortfarande vara en bra idé.

Hur man installerar luftkonditionering

Du behöver en licensierad luftkonditioneringsinstallatör på grund av gaskylmediet. Din luftkonditioneringsinstallatör bör ha en elektrisk kvalifikation för att kunna koppla din luftkonditionering till ditt hem. Många gör det inte, men det betyder att de inte kommer att kunna erbjuda en garanti på elarbetet, bara luftkonditioneringen själv. På samma sätt måste VVS dina luftkonditioneringsapparater rinna in i ditt hems dagvattensystem utföras av en kvalificerad rörmokare. Kontrollera därför att installationsprogrammet du väljer har nödvändiga ackrediteringar för att genomföra hela installationen.

Det är i allmänhet bättre att installera en luftkonditionering på en längre vägg i ett rum och inte direkt ovanför ett fönster, men din installatör bör rekommendera det bästa stället för din individuella situation. Utomhusenheten i ditt split-system måste installeras på en fast bas (till exempel en betongplatta) eller fästas på en vägg med robusta konsoler. Det ska vara så nära luftutloppet inomhus som möjligt, helst med cirka tre till fem meter rör mellan de två enheterna.

Skydda utomhusdelen av luftkonditioneringen från direkt solljus – till exempel genom att installera den på en södra vägg eller tillhandahålla en markis. Enfas effekt är allt du behöver för de flesta enskilda (och flera) luftkonditioneringsapparater med delat system. Trefaseffekt kan behövas för mycket stora flerdelade eller kanaliserade system, t.ex. 20 kW kapacitet eller mer. När du har fått din luftkonditionering, glöm inte att rengöra filtren med jämna mellanrum och få service på enheten regelbundet.

Central luftkonditionering kontra fönster luftkonditionering

När är det smartare och billigare att installera central luftkonditionering i stället för att köpa flera rum eller fönster luftkonditioneringsapparater? Dessa experttips beskriver fördelarna med både centrala AC och luftkonditioneringsapparater för rum eller fönster som hjälper dig att bestämma. Är det dags att välja ett centralt luftkonditioneringssystem, eller kommer luftkonditioneringsapparater i rummet eller AC-fönster att hantera sommarvärmen? Fönster luftkonditionering kan göra ett mycket bra jobb med att kyla ner ett rum eller två, och de kostar bara en bråkdel av vad en central AC-enhet skulle kosta. Men de är inte centrala AC. Hur bestämmer du när det är dags att byta från fönster AC-enheter till central luftkonditionering?

För husägare som planerar att bo i huset i flera år är centrala luftkonditioneringsapparater ett mer populärt alternativ, särskilt för ett hem som är utrustat med ett varmluftssystem. Central luftkonditionering kostar mycket mer att installera än ett par fönster- eller rumsaggregat. Men, till skillnad från fönster eller rumsenheter, kyler central AC hela huset. Det är också mer energieffektivt än att köra flera fönster luftkonditioneringsapparater eller bärbara enheter, är tystare än rums luftkonditioneringsapparater, är dolt för syn och är en investering som annonserar till hemmets värde. Ett annat alternativ som ligger mitt i rums luftkonditionering och central luftkonditionering är den kanalfria mini-split luftkonditioneringen. Även om det är betydligt dyrare än ett fönster, en vägg eller en bärbar växelströmsenhet, gör den ett exceptionellt bra jobb med att kyla – och värma – ett enkelrum eller flera rum.

Frågor att ställa när man väljer mellan fönster och central AC

Så när du bestämmer dig för att köpa ett eller flera rums- eller fönsterkonditioneringsapparater eller ett centralt luftkonditioneringssystem, fråga dig själv följande:

 • Äger du ditt hus? Om du inte gör det sitter du fast med luftkonditionering i rummet om du inte kan prata din hyresvärd om att installera central AC.
 • Kommer ett eller två rumsaggregat att göra jobbet? Om så är fallet är detta förmodligen ditt bästa svar eftersom du kan få AC att fungera snabbt och relativt billigt, och dina energiräkningar kommer att vara lägre än de skulle vara om du kör central luftkonditionering.
 • Kommer det att ta mer än två rum eller fönster AC-enheter för att tillgodose dina kylbehov? I så fall är du vid tippunkten. Kostnaden för tre eller fler rums AC-enheter skulle göra en bra nedbetalning på central luftkonditionering. Och drift av tre eller fler rums-växelströmsenheter kan öka dina elräkningar till mer än kostnaden för att driva central växelström.
 • Kan du budgetera för central luftkonditionering? Som nämnts ovan är bud gratis och är nödvändiga för att fatta ett välgrundat beslut.

Om ditt kylbehov kräver central AC, tänker du stanna kvar i ditt hem i flera år, och du har råd med den initiala kostnaden, det är vanligtvis vettigt att välja central AC.

Vanliga frågor om luftkonditionering

Behöver luftkonditionering luftas?

Ja. Luftkonditioneringsapparater måste ventileras för att ta bort den varma, fuktiga luften från systemet och ditt rum. Detta görs genom en avgasslang på bärbara modeller som placeras ut ur ett öppet fönster eller dörr. Delade enheter (väggdelning och takkassett) behöver inte ventileras. Om du inte kan ventilera en luftkonditionering är en luftkylare ett bra alternativ som inte kräver slangventilation men måste användas i rum med bra luftflöde och inte kan används i helt slutna rum på grund av fukten de slänger ut i luften för att hjälpa till med kylning.

Hur fungerar luftkonditionering?

Enkelt uttryckt fungerar luftkonditioneringsapparater på samma sätt som ett kylskåp. De kyler luften i ditt rum genom att avlägsna värme och fukt.! Först dras varm luft från rummet in i systemet innan den leds över en kall förångarspole. Här kyls luften och en del av fukten avlägsnas. Ett köldmedium absorberar sedan värmen från den varma luften som sedan ventileras genom en vägg eller ett fönster via en avgasslang. När detta händer kondenserar vatten i systemet som antingen dräneras bort eller samlas i en tank för att du ska tömma en gång full, men de flesta luftkonditioneringsapparater är självförångande så de behöver inte tömmas regelbundet. Den kalla luften cirkuleras sedan in i rummet, vilket minskar den totala temperaturen och luftfuktigheten.

Vilka typer av luftkonditioneringsapparater finns det?

Det finns två huvudtyper av luftkonditioneringsenheter: bärbara enheter och delade enheter. Bärbara enheter är lätta att flytta runt i ditt hem eller kontor och är ofta utrustade med bärhandtag och hjul. Det är viktigt att leda slangen från dessa enheter genom ett öppet fönster eller dörr för att ventilera den varma, fuktiga luften utanför. Splitsenheterna finns i två delar. De inkluderar en inomhusenhet som kyler rummet medan huvuddelen av hårdvaran är monterad på utsidan av fastigheten, vilket minskar bullret inomhus kraftigt. De två enheterna är anslutna med kopparrör. Denna typ av luftkonditioneringsenhet är effektivare och tar inte lika mycket utrymme som en bärbar enhet inomhus.

Hur kallt kan luftkonditioneringsapparater göra ett rum?

Det är svårt att sätta en exakt bild av hur kallt ett luftkonditioneringsapparater kan skapa ett rum eftersom det finns ett antal faktorer som påverkar detta. Det kommer att variera beroende på rumstemperaturen, temperaturförändringar under hela dagen och andra faktorer, t.ex. användningen av rummet. Det kan dock sägas att luftkonditioneringsapparater sänker rumstemperaturen med flera grader. I allmänhet har våra enheter en lägsta kylinställning på 16-18 ° C. När klimatanläggningen når önskad temperatur stängs kompressorn av och på automatiskt för att bibehålla denna temperatur medan fläkten fortsätter att flytta luften runt i rummet.

Hur effektiva är luftkonditioneringsapparater?

De flesta av de luftkonditioneringsapparater som vi presenterar i vår tabell har en lägsta energieffektivitetsgrad på A, även om effektiviteten för varje modell beror på hur lång tid enheten slås på och även på vilken effektnivå eller lägesinställning den har varit springer in. Det mest effektiva sättet att köra en luftkonditionering är att hålla den i gång vid konstant temperatur, på det sättet ökar rumstemperaturen aldrig avsevärt och kräver att luftkonditioneringen arbetar hårdare, därför mindre effektivt, för att kyla rummet igen.

Kan luftkonditioneringsapparater värma upp ett rum också?

Många luftkonditioneringsapparater har ett uppvärmningsläge som fungerar tillsammans med din centralvärme för att öka temperaturen i rummet. Luftkonditioneringsaggregat som erbjuder uppvärmningsläge kan hittas genom att klicka här. Generellt använder luftkonditioneringsapparater mycket energi, men användaren kan påverka mängden deras personliga enhet använder. Genom att helt enkelt stänga av enheten när rummet har en behaglig temperatur kommer mängden energi som används drastiskt att reduceras.

Hur höga är luftkonditioneringsapparater?

Bärbara luftkonditioneringsapparater är högre än permanenta, delade modeller. Detta beror på att majoriteten av de rörliga mekanismerna på de delade modellerna är på utsidan av byggnaden. Ljudnivån är relaterad till läget eller inställningen som enheten utför under. Inställningar med hög fläkthastighet tenderar att vara högre men många modeller erbjuder ett nattläge som hjälper till att minska buller för en lugnare sömn.

Har luftkonditionering HEPA-filter?

Alla luftkonditioneringsapparater har ett dammfilter i inomhusenheten. Detta fångar upp damm från luften när den cirkulerar igenom, främst för att förhindra att den täcker upp den interna funktionen. Men dammfiltret har endast en minimal, om någon, effekt på rök och andra mycket fina partiklar. För att filtrera bort rök behöver du verkligen ett HEPA-filter. Men HEPA-filter kan praktiskt taget inte monteras i split-system eller luftkanaler, eftersom luftkonditioneringsapparater måste leverera ganska stora volymer luftflöde in i rummet och skulle behöva massivt kraftfulla fläktar inomhusenheten för att tvinga den mängden luft genom den mycket täta vävningen av ett HEPA-filter.

Vissa luftkonditioneringsapparater inkluderar ett luftreningsfilter baserat på jonisering. Det finns några variationer på denna typ, inklusive fotokatalytiska filter och plasmaströmfilter. Joniseringsfilter kan ta bort åtminstone en del rök, men vanligtvis påstås dessa filter fokusera på avlägsnande av fint damm, lukt, allergener och bakterier. För mer information, se vår guide till luftreningsfilter.

Online kan du hitta olika eftermarknads luftreningsfilter för luftkonditioneringsapparater, beskrivna som elektrostatisk, aktivt kol eller liknande. De hävdar att de är kompatibla med de stora luftkonditioneringsmärkena och i vissa fall kan de klippas i storlek för att passa olika modeller. Var försiktig med sådana filter. Även om de kan ge filtrering som påstått är det mycket osannolikt att de har testats noggrant med alla luftkonditioneringsmärken, och att använda icke-äkta delar kan minska din luftkonditioneringsprestanda, eventuellt orsaka skador och kan ogiltigförklara din garanti.

Behöver luftkonditionering underhåll / service?

Regelbundet, enkelt underhåll håller din luftkonditionering smidig och minskar risken för att något mer allvarligt går fel med din enhet. Att tömma bort vatten från bärbara enheter och rengöra dammfiltret säkerställer att din luftkonditionering håller arbetar effektivt. Det rekommenderas att delade luftkonditioneringsaggregat underhålls årligen för att hålla dem igång så effektivt som möjligt. Bläddra bland vårt sortiment av luftkonditioneringsapparater.

När bör man köpa luftkonditionering?

Luftkonditioneringsapparater är inte billiga, så du vill se till att du får det bästa priset. Men när är bästa tiden att köpa? På sommaren när detaljhandelskonkurrensen är hög eller på vintern när efterfrågan är låg? Trots den “heta sommarförsäljningen” du ser, visar det sig att vintern oftast är den bästa tiden att köpa en ny luftkonditionering, särskilt runt januari och februari, eftersom apparaterna kan växa lite desperata efter att rensa gamla lager.

Med det sagt är den bästa tiden att köpa inte nödvändigtvis den bästa tiden att installera. Traditioner befinner sig ofta överbelastade med arbete på vintern, särskilt i södra delar av Sverige där det finns en hög efterfrågan på installationer för värmeapparater. Du kommer vanligtvis att hitta den bästa tiden att installera en luftkonditionering under övergångsperioderna på hösten eller våren innan värme- och kylanordningarna rusar. Så om du mår bra med att lämna luftkonditioneringen i garaget i några månader kan du maximera dina besparingar. Var dock noga med att hålla utkik, eftersom bra erbjudanden ibland kan dyka upp när som helst på året.

Hur bestämmer jag vilken luftkonditionering som passar mig bäst?

Att förstå dina krav är nyckeln till att ta reda på vilket luftkonditioneringsarrangemang som fungerar bäst för din situation:

Hur kraftfull luftkonditionering du behöver: Det finns ett antal webbverktyg som ägnar sig åt att bestämma hur kraftfullt ett luftkonditioneringsapparat du behöver baserat på var du bor och storleken på det område som ska kylas.

Tänk på din budget: nu och i framtiden. Även om inköpskostnaderna i förväg kan variera är det värt att överväga de löpande driftskostnaderna för den maskin du väljer. Mer energieffektiva modeller kan minska det belopp du måste betala varje gång du får en elräkning. Mer energieffektiva modeller är också bättre för miljön.

Bestäm din troliga användning: Luftkonditioneringsapparater med omvänd cykel är väl lämpade för både värme- och kylhus och är särskilt användbara i klimat som svänger mellan ytterligheterna. Om det är osannolikt att du använder din luftkonditionering året runt kan det här vara en funktion du kan leva utan. Så där har du det, allt du behöver veta om att köpa en luftkonditionering för att komma i gång.

Vilken typ av luftkonditionering bör jag köpa?

För de flesta hem är en omvänd cykel luftkonditionering med split-system det bästa alternativet. Låt oss bryta ner vad det betyder.

Splitsystem – Dessa har två delar: en inomhusenhet och en utomhusenhet, förbundna med rör som innehåller köldmediumgas. De är den vanligaste luftkonditioneringstypen i Sverige och är bra för ett rum eller en öppen planlösning upp till cirka 60m2.

Multi-split – Liknar ett split-system, men med en utomhusenhet ansluten till två eller flera inomhusenheter. Bra för två eller tre rum som är rimligt nära varandra, särskilt när separata split-system eller ett kanalsystem inte är lämpliga. Ungefär samma prisklass som motsvarande separata split-system.

Kanaliserad – Dessa har en diskret central enhet, vanligtvis placerad utom synhåll i ditt tak, ansluten med luftkanaler till luftuttag och sensorer i varje rum. Bra för kylning och uppvärmning av ett helt hus. Se vår inköpsguide för luftkanaler för mer information.

Fönster – En enda boxenhet, installerad i ett fönster eller genom en yttre vägg. Bra för rum och öppna ytor på upp till 50 m2. Mindre enheter kan anslutas till en normal strömpunkt; större kan behöva ytterligare ledningar. Inte lika effektivt eller effektivt som split-system men ett rimligt budgetalternativ om ett split-system inte är ett alternativ (till exempel om du hyr).

Portabla – En enda enhet som kan flyttas från rum till rum efter behov (men i allmänhet inte lätt). De flesta har en flexibel kanal som måste fästas vid ett fönster för att lufta ut värmen. Bra för rum i hushåll när ett inbyggt alternativ inte är genomförbart (t.ex. om du hyr). Inte lika effektivt som split-system. Se våra portabla luftkonditioneringsrecensioner.

Vad är omvänd cykel luftkonditionering?

En luftkonditionering med omvänd cykel kan värma såväl som sval – det är faktiskt ett av de billigaste sätten att värma ditt hem på vintern. I kylningsläge extraherar en delad luftkonditioneringsapparat värme från inomhusluften och flyttar den ut, via kylgas i rören som förbinder inomhus- och utomhusenheterna. Utomhusenheten släpper ut värmen och pumpar tillbaka det kylda köldmediet till inomhusenheten där cykeln fortsätter.

I uppvärmningsläget är processen helt enkelt omvänd, för att extrahera värmeenergi från utomhusluften och skickar den inomhus (ja, även i kallt väder finns det lite värmeenergi i utomhusluften). Om du bara behöver ett luftkonditioneringsapparat för kylning på sommaren (till exempel om du bor i ett område med milda vintrar eller om du redan har ett annat värmesystem), kan en luftkonditionering med enbart kylning vara rätt för dig. De är i allmänhet billigare än omvänd-cykelmodeller men har vanligtvis alla samma funktioner.

Vilken storlek luftkonditionering behöver jag?

Här är vår grova guide till luftkonditioneringens kapacitet (storlek) du behöver för en viss rumsstorlek. Du måste verkligen göra en exakt beräkning innan du köper din luftkonditionering, annars stöter du på dessa problem:

Modeller som är för kraftfulla för rumsstorleken kan köra frekventa korta cykler för att uppnå måltemperaturen. Detta kan resultera i att rummet blir för kallt eller varmt, otillräcklig avfuktning (dvs inte torkar luften tillräckligt, vilket gör att rummet känns mindre bekvämt), ökad energiförbrukning och driftskostnader och slitage på systemet. Underdrivna modeller kan behöva springa oftare med maximal effekt, vilket kan torka luften för mycket och också skapa överdrivet slitage.

Om du till exempel beräknar att rummet behöver en 6 kW-modell, leta efter en luftkonditionering med en nominell kylkapacitet i intervallet 6 kW till 6,5 kW (ungefär). Det är förmodligen en säkrare satsning att få en modell lite över den erforderliga kapaciteten än något under den, eftersom lite extra grymt kan hjälpa till i extrema temperaturer. Men gå inte för mycket över den kapacitet som krävs.

Hur man gör en korrekt beräkning

Vissa installatörer och miniräknare erbjuder endast en förenklad analys och kan rekommendera en större kapacitet än vad du verkligen behöver. Men det finns många variabler att tänka på. Till exempel kommer ett välisolerat rum med söderläge fönster att vara i nedre änden av kapacitetsområdet, medan ett oisolerat rum med västerläge fönster kommer att vara uppåt. En korrekt beräkning tar hänsyn till alla rumsinformation:

 • Rummets storlek: längd, bredd och höjd.
 • Typ av rum: vardagsrum, vardagsrum och kök i öppen planlösning, sovrum, etc.
 • Storlek och orientering av fönster och glasdörrar. Ett stort norr- eller västläge fönster kan släppa in mycket värme på sommaren.
 • Skuggning och gardiner på fönstren.
 • Isolering av golv, tak och väggar.
 • Det lokala klimatet.

Hur sparar du pengar när du kör din luftkonditionering?

Värme- och kylapparater står för cirka 40% av energianvändningen i det genomsnittliga svenska hemmet. Så här sparar du lite pengar:

 • Storlek: Att ha rätt storlek på luftkonditioneringen är ett viktigt första steg – se ovan.
 • Klassificering: En modell med fler stjärnor blir effektivare och använder mindre kraft än en modell med färre stjärnor.
 • Gör ditt hem energieffektivt som möjligt
 • Använd Ekonomiläge (“Ekoläge”) om din luftkonditionering har en.
 • Ställ in måltemperaturen till en rimlig temperatur så att systemet inte behöver arbeta för hårt och använda mer kraft än vad som verkligen behövs.

Vad är den perfekta luftkonditioneringstemperaturen för elbesparingar?

Vi rekommenderar att du ställer in din luftkonditionering på högst 8 ° C kallare än utetemperaturen. På en varm dag – säg 33 ° C – kan du bli frestad att sätta luftkonditioneringen ner till 20 ° C, men för bästa effektivitet, försök att klara 25 ° C. Och på vintern ställer du in omvänd klimatanläggning till högst 8 ° C varmare än utetemperaturen (använd en bygel om du måste!). Att hålla sig till denna 8 ° C-skillnad sparar slitage på luftkonditioneringsmotorn och sparar mycket på din energiräkning. Varje gradskylare (eller varmare på vintern) kan lägga till cirka 10% av din luftkonditionering.

Sparar en växelriktad luftkonditionering pengar?

Inverter-luftkonditioneringsapparater är i allmänhet effektivare och kostar mindre att köra än icke-inverterare (konventionella) luftkonditioneringsapparater. De flesta split-system på marknaden idag är invertermodeller. Invertermodeller varierar kompressorns hastighet (i utomhusenheten) så att den snabbar upp eller ner efter behov. Genom att inte behöva stanna och börja flera gånger om dagen blir det mindre stress på kompressorn och mindre förbrukad el.

I modeller utan växelriktare är kompressorn i utomhusenheten antingen på med full effekt eller av. Detta kan orsaka mer slitage på kompressorn och använder mer kraft för att starta varje gång, så dessa modeller är inte lika effektiva att köra som invertermodeller. De kan vara billigare att köpa, men det finns inte många modeller som inte är inverterare på marknaden idag.

Vilka är de mest energieffektiva luftkonditioneringarna?

Luftkonditioneringsapparater kommer aldrig att vara särskilt ”gröna” eller energieffektiva apparater, men vissa är mycket bättre på att hålla nere elkostnaderna än andra. Enligt Energy Rating mäts en luftkonditioneringsverkningsgrad genom energieffektivitetsförhållandet (EER), vilket är ett förhållande mellan utgången (kapacitet) dividerat med effektinmatningen. Ju högre EER-klassificering, desto mer energieffektiv bör apparaten vara. Split-system luftkonditioneringsapparater kommer vanligtvis att vara den mest energieffektiva typen av luftkonditionering du kan köpa. I denna kategori dominerar avancerade varumärken i raderna, såsom: Daikin, LG, Panasonic.

Hur högljudda är luftkonditioneringar?

De flesta moderna luftkonditioneringsapparater i split-system är väldigt tysta inomhus och ute, men det är värt att kontrollera en luftkonditioneringsapparats ljudnivåer innan du köper. Vi mäter buller som en del av våra split-system luftkonditionering recensioner. I vårt senaste test varierade ljudet från inomhusenheter från 19dB till 53dB, och från utomhusenheterna, 42dB till 69dB (uppmätt med den tystaste inställningen för inomhusfläkt). För jämförelse, här är några vanliga ljudnivåer:

30dBA: Typisk ljudnivå för ett lugnt hem

50dBA: Interiör i en tyst bil under körning

60dBA: Typisk konversation

7080dBA: Dammsugare

En bullrig inomhusenhet kan störa dina aktiviteter, konversationer eller sömn. En bullrig utomhusenhet kan störa dig (om det är för nära ett sovrum eller vardagsrumsfönster) eller dina grannar, så överväga placeringen av utomhusenheten noga. De flesta kommunfullmäktige har bullerrestriktioner för användning av luftkonditioneringsapparater. Kontrollera rådets bestämmelser innan du köper, och dina skiktregler om du bor i en lägenhet, särskilt om utomhusenheten måste installeras nära en grannens hus.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top