Bästa luftkonditioneringen 2023 – Test av luftkonditionering

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

ELECTROLUX

ChillFlex Pro

Woods Milan 9K

ELECTROLUX AirFlower Well

Innova IGPCX-35-1

Klicka här för att se mer luftkonditionering.

Luftkonditionering är som du förmodligen redan vet en apparat vars främsta uppgift är att kyla luften inomhus. Det finns olika typer av luftkonditionering och beroende på hur du bor finns det olika varianter som lämpar sig bäst.

För mindre utrymmen räcker det oftast med en portabel luftkonditionering medan större utrymmen kan lämpa sig bäst ihop med stationära modeller.

För större utrymmen och hela hus är en fast installerad luftkonditionering oftast det mest effektiva och tysta. Precis som med allt annat får man betala olika mycket beroende på hur pass effektiv luftkonditionering man söker och hur pass kallt man önskar sitt hus eller rum.

För den som inte tycker det är värt att spendera pengar på ett fast luftkonditioneringssystem som kräver en installatör är en portabel luftkonditionering oftast det bästa valet man kan göra.

Dessutom bör man ha med sig att luftkonditionering oftast låter lite grann vilket man bör ha med sig vid köptillfället. Är man extra känslig mot ljud kan det därför vara värt att köpa en försiktigare luftkonditionering medan den som bara vill bli av med värmen kan välja ett kraftfullare alternativ.

1. Bäst i test: ELECTROLUX ChilliFlex Pro

ELECTROLUX ChillFlex Pro EXP34U338CW Luftkonditionering

Klicka här för att se bästa priset

Denna portabla luftkonditionering från Electrolux har en kylningskapacitet på 3.4 kW samt en kapacitet att kyla 50 kvadratmeter. Detta är nog för de flesta och 50 kvadratmeter är nog för att täcka de flesta rum.

Denna modell från Electrolux har en maximal ljudnivå på 64 dB samt kommer med en avfuktningsfunktion. Den har även timerfunktion vilket en väldigt smidigt och skön funktion att ha.

Precis som med i stort sett alla andra luftkonditioneringsmodeller kommer denna med en fjärrkontroll vilket innebär att du smidigt och enkelt kan styra den på distans.

Tyvärr väger enheten 33 kg vilket gör den tung att bära i till exempel trappor men som tur är har den hjul vilket gör att du ändå kan flytta den hyfsat smidigt.

2. Populärast: WOODS Milan 9K

Woods Milan 9K Luftkonditionering

Klicka här för att se bästa priset

Denna luftkonditioneringsmodell från Woods har en kylkapacitet på 2,6 kW och lämpar sig för ytor upp till 26 kvadratmeter. Till skillnad från vår bäst i test modell är detta en rätt mycket mindre yta.

För den som har ett rum som inte är större än 26 kvadratmeter kan dock detta vara ett vettigt val. Modellen kommer även med en kontrollpanel samt en fjärrkontroll för ökad komfort.

Precis som modellen från Electrolux har denna också hjul vilket gör att den enkelt går att flytta vart man önskar.

En fördel med denna modell gentemot vår bäst i test är att denna är enklare att bära då den väger nästan 10 kg mindre. Vet du redan nu att du kommer behöva bära din luftkonditionering kanske det kan vara rätt val.

3. Premiumval: ELECTROLUX AirFlower Well P7

ELECTROLUX AirFlower Well P7 Luftkonditionering

Klicka här för att se bästa priset

Denna lite mer exklusiva modell från Electrolux har en kylkapacitet på 2,6 kW och klarar av en yta på 24 kvadratmeter. Samtidigt har denna modell flera funktioner som gör den unik.

Till att börja med har den en inbyggd Wi-Fi funktion samtidigt som den har möjlighet att värma. Precis som de flesta andra har den även en timerfunktion för maximal bekvämlighet.

Till skillnad från modellen från Woods är denna rätt så tung och väger 35 kg. Dock är denna luftkonditionering avsedd för stationärt bruk vilket innebär att den inte ska flyttas som de andra modellerna. Precis som vår bäst i test modell har denna en maximal ljudnivå på 64 dB.

4. Billigast: INNOVA IGPCX-35-1

Innova IGPCX-35-1

Klicka här för att se bästa priset

Vår billigaste modell som endast är något billigare än de andra modellerna är utav märket Innova och har en kyleffekt på 3,5 kW samt är lämpad för rum mellan 15–28 kvadratmeter.

Du bör dock därför räkna med att den är mer effektiv i rum på 15 kvadratmeter än rum upp mot 28 kvadratmeter. Med tanke på att den lämpar sig för lite mindre ytor kan denna luftkonditionering vara perfekt för bland annat kontor.

Luftflödet sträcker sig upp till 380 kubikmeter per timme och modellen är även precis som vår premiummodell utrustad med en Wi-Fi funktion som innebär att du kan få åtkomst till din enhet via telefonen.

Precis som AirFlower från Electrolux väger denna modell rätt så mycket vilket medför en nackdel om man planerar att använda den på flera våningsplan.

Lista över den bästa luftkoditioneringen 2023

  • Bäst i test: ELECTROLUX ChilliFlex Pro
  • Populärast: WOODS Milan 9K
  • Premiumval: ELECTROLUX AirFlower Well P7
  • Billigast: INNOVA IGPCX-35-1

Köpguide för luftkonditionering 2023

Typer av luftkonditionering

  • Fastmonterad
  • Portabel

Precis som med i stort sett alla andra apparater och produkter finns det olika modeller av luftkonditionering. Samma sak gäller för luftkonditionering där de två valbara typerna är fastmonterad samt portabel luftkonditionering.

Den fasta luftkonditioneringen är perfekt på det sättet då den bidrar till en konstant nedkylning av hemmet. Den är därför ett bra alternativ om man önskar ett konstant nedkylt hem.

Den fastmonterade luftkonditioneringen går även att placera på de flesta ställena i hemmet eller lokalen. Det smartaste är dock att montera den i det rummet där den främst ska arbeta. Förslagsvis vardagsrummet eller sovrummet.

Fasta modeller säljs tillsammans med en fjärrkontroll som man kan styra enheten via vilket är väldigt smidigt. Då slipper man gå till luftkonditioneringen varje gång man vill justera något.

I och med att tekniken blir mer och mer modern har vissa modeller till och med börjat erbjuda fjärrstyrning via en telefon eller annan enhet. Steget smidigare än en kontroll alltså.

När det kommer till portabel luftkonditionering så skiljer den sig från fastmonterade modeller. Till att börja med så går den att flytta runt vilket kan vara en fördel då man kan ta med den dit man önskar. För den som tycker det är viktigt att kunna flytta luftkonditioneringen borde detta alltså vara det självklara valet.

Kostnad

Precis som med allt annat så kostar det att äga en luftkonditionering. För det första så kostar det att köpa enheten och sedan tillkommer strömkostnader.

“Används luftkonditioneringen under långa perioder är det inte orimligt att den kommer behöva underhåll.”

Beroende på hur kraftfull luftkonditionering du väljer att köpa kommer elförbrukningen att variera väldigt mycket. I tider där elpriserna är väldigt höga bör man därför överväga både vilken modell man ska välja samt hur mycket man kan ha den igång utan att det blir för dyrt.

För många kan en extra räkning faktiskt innebära problem och då kan det vara smartare att kyla ner huset på mer traditionella sätt. Man kan bland annat få ner temperaturen i bostaden genom att öppna fönsterna, använda fläktar eller förslagsvis mörkläggningsgardiner.

Läge och miljö

Oavsett om man kan tro det eller inte har faktiskt miljön runt om ditt hus eller lokal samt läget en betydelse. Faktorer som hur mycket solen skiner eller hur många träd som omger byggnaden gör skillnad.

Om du har sol som konstant skiner på din bostad kommer det definitivt bli varmare än om du har tjocka och täta träd som skuggar. Detta är något många helt glömmer att tänka på när de väljer vilken luftkonditionering de ska köpa.

Genom att göra detta så slipper du att välja fel luftkonditionering och kan istället öka möjligheterna att faktiskt hitta en som är lämplig för din bostadssituation.

>>> Kika även in luftrenare här! 

Kapacitet

Det mest centrala i valet av luftkonditionering är hur pass hög kapacitet den ska ha. Beroende på hur stora ytor eller hur kallt du önskar ha det kommer valet av luftkonditionering att variera. Vissa kanske önskar kyla ner hela huset medan andra främst vill ha det svalt där man sover eller vistas mycket.

Man ska dock se till att inte snåla för mycket när det kommer till kapaciteten då det ofta kan vara värt att köpa en luftkonditionering som är lite överdimensionerad för ens yta.

För det första så innebär en luftkonditionering som klarar av större ytor förmodligen en snabbare nerkylning. För det andra slipper du risken att den inte kyler ordentligt vilket kan vara risken om du köper en luftkonditionering som knappt täcker din yta.

För det tredje finns det en hyfsad chans att den håller bättre och slipper arbeta lika hårt för att kyla ner om den är designad för att klara större ytor.

Om man inte vill chansa kan man räkna på hur mycket effekt som krävs per kvadratmeter. Detta är rätt så enkelt gjort, för varje kvadratmeter går det nämligen ungefär mellan 70–80 W.

Det är dock helt omöjligt att ge en exakt formel på hur mycket effekt man ska köpa då saker som isolering och vad för typ av fönster ditt boende har spelar roll.

Ljudnivå

Tyvärr är luftkonditionering oftast inte fritt från väsen vilket riskerar att leda till att man kan bli störd av ljudet. För att till största möjliga mån undvika att man blir störd av ljudet luftkonditioneringen generar bör du undvika att placera den på ställen där du vill ha lugn och ro.

Att placera den i sovrummet kan därför vara en nackdel då det trots sin svalkning kan störa din sömn. Om du ändå vill ha den i sovrummet men inte vill bli störd är det viktigt att kika på ljudnivån i decibel i produktbeskrivningen.

Rent generellt brukat man säg att konversationer hålls runt volymen 60 decibel. Detta kan du använda som lite utav ett riktmärke när du ska välja luftkonditioneringen som passar bäst.

I och med att många efterfrågar tysta luftkonditioneringsmodeller har det blivit väldigt vanligt att många tillverkare påstår att deras luftkonditionering är tyst.

Man ska dock vara skeptisk när det gäller detta då de självklart har en agenda bakom det de säger. Genom att marknadsföra sin luftkonditionering som tystgående kommer man självklart få det enklare att sälja.

Det är dock inte omöjligt att de är förhållandevis tysta men dessvärre finns det ingen effektiv luftkonditionering som är helt tyst. För de flesta passar det därför bäst att ha den avstängd när man sover och ha den igång på morgonen och kvällen istället.

För den som absolut vill ha en kylande luftkonditionering när de sover men samtidigt har svårt för ljudet kan man köpa öronproppar eller andra typer av hörselnedsättande produkter.

Värmepump kontra luftkonditionering

Om du funderar på att välja antingen en luftkonditionering eller en värmepump så kanske en värmepump med inbyggd luftkonditionering vara ett alternativ för dig.

Om du väljer detta får du på ett sätt dubbel nytta för pengarna då du får en apparat som både kan värma upp och kyla ner. Det finns i huvudsak två olika modeller du kan överväga isåfall:

  • Luft-vattenvärmepump
  • Luftvärmepump

En luft-vattenvärmepump fungerar på det viset att den använder befintlig värme för att skapa mer värme, ungefär som en bergvärmepump. Bergvärme är nämligen något många utnyttjar. Denna värmepump kan användas både för att kyla och värma och därför kan man jämföra den på ett vis med vanlig luftkonditionering.

Den andra typen av värmepump använder sig utav värmen i utomhusluften och avlägsnar värmen från luften för att sedan föra in den i ditt hus. Precis som med den andra modeller kan denna också förutom att värma upp även kyla ner.

Vanliga frågor om luftkonditioneringar

Hur fungerar en luftkonditionering?

En luftkonditionering fungerar på det viset att den enkelt förklarat byter ut luften inomhus genom att dra ut värmen ur huset för att ersätta den med svalare luft. Till skillnad från många andra apparater som kyler kan en luftkonditionering täcka större ytor, vilket är lite unikt.

Vad är avfuktning?

En funktion som många luftkonditioneringar har är avfuktning. Detta sänker luftfuktigheten i ditt hem och leder därmed till ett behagligare klimat så att du både kan andas bättre och få bättre luft.

Hur kan jag hålla mitt hus svalt utan en luftkonditionering?

Det finns flera metoder som man kan använda sig utav för att hålla sitt hus eller bostad nedkyld. Det vanligaste är förmodligen att öppna fönsterna under natten eller att använda vanliga fläktar.

En ytterligare metod som inte så många tänker på är att man även kan stänga av enheter som avger värme. Man kan till exempel undvika att använda ugnen så mycket som möjligt.

Vad är skillnaden mellan en portabel luftkonditionering och vanlig fläkt?

Den stora skillnaden mellan en vanlig fläkt och portabel luftkonditionering är att fläkten bara ger en svalkande effekt medan en luftkonditionering faktiskt kyler ner luften med hjälp av ett kylaggregat.

“Man ska tänka på att kostnaden är högre för luftkonditionering än fläktar.”

Sammanfatting

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att luftkonditionering är en effektiv lösning för att kyla luften och skapa en behaglig inomhusmiljö. Valet av lämplig luftkonditioneringsmodell beror på boendets storlek, individuella behov och budget.

För mindre utrymmen rekommenderas en portabel enhet, medan stationära modeller passar bäst för större utrymmen och hela hus. Fast installerade luftkonditioneringssystem erbjuder oftast den mest effektiva och tysta kylningen. Vid köp bör man även beakta ljudnivån och placeringen av enheten.

Vid val av luftkonditionering bör man även överväga faktorer som kostnad, läge, miljö, kapacitet och möjligheten att kombinera luftkonditionering med en värmepump. Att förstå hur luftkonditioneringar fungerar och vilka alternativ som finns hjälper dig att fatta det bästa beslutet för din komfort och behov.

Oavsett vilken luftkonditioneringsmodell du väljer, kan en väl anpassad och effektiv luftkonditionering vara nyckeln till att skapa en sval och bekväm inomhusmiljö, oavsett om det gäller ett litet rum eller hela ditt hem.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen