Bästa luftrenaren 2024 – Test av olika luftrenare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Nyast

Cleverio Air Purifier Smart

Sensibo Pure Luftrenare

Cleverio Air Purifier 300

Xiaomi Mi Air Purifier 3C

Klicka här för att se fler luftrenare.

En luftrenare är det absolut smidigaste sättet att förbättra och rena luften i ditt hem. I luften finns miljontals mikroskopiska partiklar som du varje dag får i dig genom andning. Är du inte allergiker eller liknande märker du nog inte av vilka effekter dessa partiklar har på dig men alla människor påverkas negativt av dem, vanligtvis genom försämrad andning och ett försämrat immunförsvar.

Att veta vilken luftrenare som är bäst för just dig kan kännas omöjligt. Det finns mängder av olika modeller med olika funktioner och det kan vara svårt att veta vad man ska prioritera. Vilken luftrenare som är bäst för just dig beror helt på dig och dina förutsättningar.

Vi har därför gjort upp en lista över de bästa luftrenarna samt samlat ihop en del annan information som kan vara bra att veta innan du gör ditt köp.

1. Bäst i test – Cleverio Air Purifier 300

Cleverio Air Purifier 300 Luftrenare

Klicka här för att se bästa priset

Cleverio Air Purifier 300 är en kraftfull uppkopplingsbar luftrenare som renar luften från 99,97% av alla luftburna partiklar och har en kapacitet för upp till 320 kvadratmeter per timme. Den har en inbyggd partikelsensor som analyserar luftkvalitén och anpassar effekten efter det.

Den har en mycket informativ display som visar bland annat hur luftkvalitén i rummet ser ut för tillfället samt upplysta knappar som gör styrning direkt via enheten väldigt enkelt.

Du kan även styra din luftrenare genom appen ”Smart Life” som finns tillgänglig för både iOS och Android. I luftrenaren medföljer ett filterset så du kan byta ut dina filter när de behövs.

2. Populärast – Coway Storm AP-1516D

bäst i test luftrenare

Klicka här för att se bästa priset

Coway Storm AP-1516D är en mycket effektiv luftrenare som är rekommenderad av Astma- & Allergiförbundet.

I driftläge 2 är rekommendationen är att ha en maxrumsyta på 28 kvadratmeter men den klarar även att rena luften på en yta ända upp till 100 kvadratmeter. Den är utrustad med fyra olika filter vilket minskar risken för astma och allergier.

Det första filtret samlar upp till exempel hår och dammtussar. Därefter sitter ett damfilter som tar bort pollen, mögelsporer och mjäll. Bakom damfiltret sitter ett deodoriserande filter som tar bort alla olika sorters odörer.

Längst in sitter ett HEPA-filter som filtrerar bort de allra minsta partiklarna såsom bakterier, cigarettrök och mikropartiklar.

3. Premiumval Woods ELFI 900

bästa luftrenaren

Klicka här för att se bästa priset

Woods ELFI 900 är en högpresterande luftrenare som har en kapacitet på hela 160 kvadratmeter vilket gör den lämplig för större utrymmen. Den utmärker sig på marknaden på grund av dess höga luftgenomströmning och avskiljningsgrad samt dess låga energiförbrukning och ljudnivå.

Den renar luften från damm, pollen, bakterier, avgaser, radondöttrar och andra partiklar som kan vara skadliga.

Du kan även sätta till ett högkvalitativt kolfilter som även renar luften från lufter och gaser. Woods ELFI 900 både ritas, utvecklas och tillverkas i Sverige och tack vare dess höga kvalité och prestanda kan du få upp till 10års garanti. 

4. BilligastSensibo Pure luftrenare

test luftrenare

Klicka här för att se bästa priset

Sensibo Pure Luftrenare är ett lite billigare men ändå väldigt bra alternativ. Den tar bort 99,7% av alla luftburna partiklar.

Förfiltret tar hand om större partiklar såsom stora dammkorn och pollen. Där efter sitter ett HEPA13 filter som renar från virus, bakterier och mindre dammpartiklar. Slutligen tar de aktiva kolfiltret hand om gaser och dofter.

Den har en täckningsarea på 16 kvadratmeter och på högsta fläktläget har den en ljudnivå på 53dB.

Den går att styra via Sensibo-appen där du kan schemalägga när den ska sättas på och stängas av för att det ska passa dina vardagliga rutiner så bra som möjligt, samt se information om din nuvarande luftkvalité och filter-status.

Lista över de bästa luftrenarna 2024

  1. Bäst i test – Cleverio Air Purifier 300
  2. Populärast – Coway Storm AP-1516D
  3. Premiumval – Woods ELFI 900
  4. Billigast – Sensibo Pure luftrenare

Köpguide för bäst i test luftrenare 2024

Kapacitet

Kapaciteten är en väldigt viktig sak att ha i åtanke när du köper en luftrenare. Hur stor yta behöver den kunna rena? Ska du bara ha den i ett specifikt rum krävs det inte en så dyr luftrenare med hög prestanda.

Ska du däremot rena större områden såsom en hel lägenhet eller större kontorsytor behövs en luftrenare som har kapacitet att göra det vilket i regel även innebär att det kommer kosta lite extra.

Så länge du själv vet hur stor yta du ska luftrena bör detta inte vara ett problem då majoriteten av luftrenare har specifikationer på hur stora ytor de klarar av.

En annan viktig sak man också behöver tänka på när det kommer till kapacitet är hur många gånger i timmen som luften i rummet cirkulerar. Detta innebär alltså att, bara för att luftrenaren har en stor täckningsyta renar den inte bra. Rekommendationen är att den ska cirkulera luften minst fem gånger i timmen.

Ljudnivå

En annan viktig aspekt när du väljer luftrenare är ljudnivån. Om du hade tänkt att du skulle ha din luftrenare i sovrummet kan det vara bra att försöka hitta en så tyst luftrenare som möjligt. Många luftrenare kan tyvärr låta ganska mycket, speciellt om de är utrustade med en fläkt.

Många luftrenare har olika inställningar beroende på vilken styrka du vill ha vilket såklart påverkar ljudnivån. Ett tips är då att ha på din luftrenare på högsta styrkan under dagen och sedan sänka den när du vill befinna dig i rummet och inte störas av att den låter.  

Olika filter

En luftrenare kan bestå av många olika kombinationer av olika filter. De absolut vanligaste är att först ha ett förfilter, därefter ett HEPA-filter och till sist ett aktivt kolfilter.

Förfilter

Ett förfilter fångar upp de största partiklarna i luften såsom damm och pollen för att spara på de filter som sitter längre in.

HEPA-filter

HEPA står för ”high efficiency particulate air” och är en teknik som motverkar pollen genom att filtrera bort även de riktigt små partiklarna i luften. HEPA-filter betecknas även med en siffra efter och ju högre den siffran är desto högre prestanda har filtret och desto renare blir din luft.  

Aktivt kolfilter

Aktivt kol innebär att kolet har blivit behandlat med syre för att öppna upp miljontals små hål mellan kolatomerna. Detta gör att även lukter, rök och fett filtreras bort från luften.

Wifi-uppkoppling

Om din luftrenare har wifi uppkoppling innebär det att du kan ansluta den till en app. I appen får du olika funktioner beroende på modell men oftast kan du styra din luftrenare genom mobilen samt se hur din luftkvalité ser ut under dygnet. På vissa modeller kan du även schemalägga din luftrenare för att optimera luftreningen att passa just ditt vardagliga schema.

Luftrenare utan filter

De flesta luftrenare använder filter för att rena luften men det finns även luftrenare som inte använder filter. De använder i stället jonisering, elektrostatisk rening, fotokatalys eller en kombination av dessa tekniker för att rena luften.

Dessa kan på vissa sätt vara ännu bättre än de luftrenare som använder filter då de kan ta bort ännu mindre partiklar som kallas nanopartiklar. De är även både billigare i drift då man slipper byta ut filter och är tystare då man inte har något behov av fläktar på samma sätt som en luftrenare med filter.  

Jonisering

Jonisering eller bipolär jonisering som det också heter är ett naturligt sätt att rena luften. Det fungerar på så sätt att en eller flera atomer omvandlas till en jon genom att tillföra eller ta bort laddade partiklar. När luften desinficeras omvandlas syre till jonpar i form av en fri elektron och en positiv jon.

De laddade jonerna binder de förorenade ämnena i rummet och då sätts det i gång en oxidationsprocess som skadar cellstrukturen i tex mögel, jäst, virus och bakterier så att de blir inaktiva. På detta sätt blir luften i rummet ren utan att det behövs användas några kemikalier.

Elektrostatisk rening

Elektrostatisk rening innebär att luften laddas genom jonisering innan men filtrerar den. När man laddar luften elektriskt leder det till att partiklarna i luften klumpar ihop sig, blir tyngre och faller till marken. Man kan då bara dammsuga eller torka upp de med en trasa.

Fotokatalys

I luftrenare som använder fotokatalys utsätts rummets föroreningar för UV- ljus som reagerar med en katalysatorplatta. Under processen oskadliggörs virus, bakterier och andra organiska substanser. Detta är en väldigt bra metod att använda i miljöer med mycket fukt eftersom det har visast vara extra effektiv mot mögel och lukt.

En del miljöer som använder UV-lampa avger även ozon för att få ännu högre effektivitet med det kommer även konsekvenser. Att andas in för mycket ozon kan nämligen vara skadligt för hälsan.

Pris

Priset är ju såklart alltid en avgörande faktor när du ska köpa något, speciellt om det är något lite dyrare. Beroende på dina behov kan en dyrare luftrenare passa bättre för att de så effektivt som möjligt ska kunna hjälpa mot dina besvär gällande tex astma och pollen.

Har du andra specifika önskemål om just vad din luftrenare ska rensa från luften kan specifika filter eller funktioner behövas vilket kan kosta lite extra. Luftrenarna i vårt test ligger i prisklasserna mellan ca 1000kr och 8000kr, alltså behöver en luftrenare inte vara jättedyr för att den ska fungera bra.

Storlek och vikt

Storlek och vikt kan spela stor roll beroende på hur flexibel du vill kunna vara med den. En mindre och lättare som dessutom har hjul är ju såklart bättre om du vill kunna flytta den från rum till rum med det brukat även innebära sämre prestanda. Andra större luftrengörare är mer avsedd att ha på ett och samma ställe hela tiden men har då oftast bättre prestanda.

Fläkt

En inbyggd fläkt i din luftrenare är alltid bra att ha för att få ett så bra luftflöde som möjligt. Om luftrenaren inte har en inbyggd fläkt kan det vara ett bra alternativ att använda en vanlig fläkt för att luften i rummet ska cirkulera så bra som möjligt.

Om luften inte cirkulerar finns det risk att bara luften nära renare blir rent medan det finns kvar föroreningar i resten av rummet. En sak man dock måste ha i åtanke är att en fläkt ofta låter väldigt vilket kan vara en sak som stör en del.

Vanliga frågor om luftrenare 2024

Hur ofta behöver jag byta filter i min luftrenare?

Hur ofta man behöver byta filter beror helt på modellen och hur mycket din luftrenare används. På din luftrenare finns en filterindikator som lyser när det är dags att byta. En del HEPA- och kolfilter kan man tvätta några gånger innan de behöver bytas ut helt. Nya filter kan kosta väldigt olika men oftast ligger de på ungefär 300-700kr.

Hur länge ska en luftrenare vara på?

Luftrenare är konstruerade att hela tiden se till att luften i ditt hem är ren och fri från farliga ämnen eller illaluktande dofter. Smarta luftrenare anpassar sig själva och ställer in drift och fläkthastighet allt eftersom utifrån behovet.

Varför ska man ha en luftrenare?

En luftrenare är till för att rena luften i ett eller flera rum och på så sätt få bättre luftkvalité. Detta görs genom att först filtrera bort större partiklar såsom damm och pollen vilket kan göra väldigt stor skillnad för de som är allergiska. Därefter filtreras även virus och bakterier bort vilket gör det lättare för dig att hålla dig så frisk som möjligt.  

Var ska man placera en luftrenare?

För att din luftrenare ska hjälpa dig så mycket som möjligt ska du ställa den där du befinner dig mest. Ska du ha den i hemmet brukar det vara sovrummet vilket även är bra för att din kropp ska få vila i ren luft när du sover. Märker du däremot att det finns det specifikt ett ställe där du känner av större problem med tex pollen kan det vara en bra idé att ställa den där.

Är en luftrenare farlig?

Luftrenare är gjorda för att rensa luften från farliga ämnen och på så sätt göra den mindre farlig. Man har däremot kommit fram till att vissa luftrenare släpper ut ozon vilket kan vara skadligt för hälsan i större mängder.

Hur mycket el drar en luftrenare?

Det finns ingen generell energimärkning på hur mycket ström det går när du har en luftrenare. Här spelar just den modell du har väldigt stor roll. Vissa luftrenare drar inte mer ström än en vanlig glödlampa medan vissa kan dra betydligt mer. 

Slutsats

Sammanfattningsvis är en luftrenare väldigt bra att ha för att förbättra luften i sitt hem. Framför allt är det bra om du har besvär med till exempel pollen eller astma men de allra flesta känner stor skillnad på luftkvalitén när de använder en luftrenare.

De flesta luftrenare använder sig av filter men det finns även andra tekniker för att rena luften. Det finns många olika sorters luftrenare med olika stor kapacitet och förhoppningsvis vet du nu vilken du ska välja för att det ska passa dina behov som bäst.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen