Bästa lusthuset 2023 – Test av olika lusthus

Bäst i test

Melanie 15,6 m² Vit

Populärast

Veronica 9,4 m² Obehandlad

Premiumval

Melanie 12,1 m² Vit

Billigast

Hanna 8 m² Vit

Klicka här för att se fler lusthus.

Bästa lusthuset 2023

Behöver du ett ställe där du kan koppla av i lugn och ro? Då måste du köpa det bästa lusthuset. Med hjälp av ett bäst i test lusthus så kan du snabbt och smidigt komma bort från omvärlden och ta det lugnt. Ett lusthus låter dig koppla av samtidigt som de skyddar dig från solen, myggor och olika väderförhållanden. På grund av detta är lusthus perfekta för utomhusmöten. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha ett lusthus bäst i test.

Men det är dock inte så enkelt att köpa ett bra lusthus på nätet. Eftersom där finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilket lusthus som är bäst. För att det ska bli extra svårt så brukar många online affärer inte skriva om de negativa sakerna. Affärerna gillar att endast visa de positiva sakerna för då säljs det klart bättre. Så när du väl får hem lusthuset så är det kanske inte som du förväntat dig. Man vill ju definitivt inte lägga en massa pengar på något som inte är bra. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa det bästa lusthuset.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har valt att skapa en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide. Jag har nämligen gjort mitt eget lusthus test. Genom att använda min köpguide som en grund kommer du enkelt att kunna köpa ett bra lusthus. Jag gjorde den här guiden genom att testa några olika lusthus. Jag läste dock även igenom andra tester och speciellt kundrecensioner. Kundrecensioner brukar ofta ge en väldigt bra bild av hur bra lusthuset faktiskt är. Jag använde mig alltså av min egen och andras kunskap. Med hjälp av all information så gjorde jag en avancerad köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du kan köpa det bästa lusthuset.

Köpguide för bäst i test lusthus 2023

Som jag skrev innan så är det faktiskt inte så enkelt att köpa det bästa lusthuset på nätet. När du ska köpa ett lusthus så finns den några viktiga faktorer som du måste tänka på. Det är också viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Men för att göra hela processen enklare så har jag gjort en köpguide. Med hjälp av den här guiden så kommer du enkelt att kunna köpa det bästa lusthuset. Här är vad du ska tänka på när du köper det bästa lusthuset 2023:

 • Storlek och stil
 • Yttre skydd
 • Väderbeständighet
 • Monteringstyp
 • Funktion
 • Plats
 • Skicklighetsnivå
 • Budget
 • Stabilitet
 • Bärbarhet
 • Kapellmaterial
 • Rammaterial
 • Vikt och mått
 • Extra egenskaper

Storlek och stil

I slutändan vill du att ditt lusthus ska passa ditt hushåll och ett par gäster bekvämt. Tänk på trädgårdsutrymmet du har och när du ska använda det, välj sedan storlek därefter.

När det gäller utseende kommer en neutral eller grön färg att passa in i de flesta trädgårdsmiljöer. Om du tar din lusthuscamping eller till stranden kan du överväga en ljusare färg eller ett mönster för att hjälpa din baldakin att stå ut lekfullt från publiken.

Yttre skydd

Kommer du att använda ditt lusthus enbart under dagen för att skugga, för att hysa ett grill- eller picknickområde? Eller vill du vara värd där på kvällen? Detta kommer att avgöra om du behöver välja ett lusthus med sidoväggar eller paneler eller inte. Väggar kommer att ge en mer bekväm miljö kommer solnedgången, och det borde hålla myggor och liknande borta.

>>> Kolla även in myggmedel!

Väderbeständighet

Alla lusthus som jag har inkluderat här är duschbeständiga och byggda med robusta metallramar som borde vara rostbeständiga. Men om du vill använda din under alla årstider, bör du styra mer mot mina tunga alternativ som är UV-beständiga, helt vattentäta, kompletta med sidor och till och med vindöppningar för att hålla dem mer stabila under olika väderförhållanden.

Monteringstyp

De flesta av mina alternativ är bärbara som är naturligt krångelfria. Men självmonteringsalternativen är fortfarande värda att titta på eftersom det ofta kan vara så enkelt och verktygsfritt, därför lätt att göra ensam.

Funktion

Vill du att din charmiga nya sittgrupp ska vara en avskild plats för ett romantiskt möte eller ett skydd för en stor middagsfest? Det kan vara i utkanten av din egendom, bort från däcket och uppståndelsen för en stor fest. Med några älvljus kan du skapa ett litet gömställe för dig och en speciell person.

Du kanske vill skapa en skuggig oas på ditt soliga däck. Många modeller kan skruvas fast, vilket skapar en sval sittgrupp eller en betesstation för hungriga gäster. Tänk också på om du letar efter en helårsstruktur eller en som kommer att tas bort när den inte används.

Plats

Ta en promenad runt din trädgård. Finns det en central utsiktspunkt som visar dina gräsmattor och trädgårdar till deras bästa fördel? Detta är den perfekta placeringen för alla modeller du väljer. Ett vitt lusthus i trä har utsikt över en stor sjö. Blå himmel med vita, svuliga moln är i bakgrunden.

Människor gillar att underhålla på olika sätt. När du tar emot människor utomhus är det trevligt att ha soliga och skuggiga sittplatser tillgängliga. Överväg att placera flera kapellkonstruktioner runt din fastighet för att uppmuntra grupperingar av gäster att underlätta konversation.

>>> Kolla även in positionsstolar här!

Skicklighetsnivå

Är du redo för ett DIY-projekt? Även om du har satt ihop saker tidigare rekommenderar jag att du tar med dig några smörgåsar och ett par starka vänner för den här. Ha din verktygssats till hands och läs alla instruktioner innan du börjar. Ge dig själv mycket tid. Vad är det? Du är inte DIY-typen? Inga problem. Du kan enkelt anställa en lokal installatör eller snickare.

Budget

Priserna varierar och du behöver inte alltid spendera mest för att få en modell som gör din familj lycklig. Nyckeln är att ballparkera din budget och sedan utforska dina alternativ.

Stabilitet

Ett starkt vindkast och ditt lusthus kan välta med lätthet. Så du vill verkligen se till att ditt lusthus klarar miljön på flera sätt. De flesta lusthus i affärer kommer med spikar eller insatser. Precis som ett tält används dessa föremål för att säkra ditt lusthus till marken, vanligtvis genom att tvinga insatsen i något närliggande gräs.

Bärbarhet

Letar du efter en kortsiktig eller långsiktig lösning för ditt lusthus i trädgården? När du köper lusthus tillverkade av flexibla och vikbara material kan du kanske packa upp det och förvara det i garaget när festen är över. Dessa kallas vanligtvis bärbara lusthus. Du tar helt enkelt isär metallramen tills den är i full form.

Spänn fast baldakinen ovanpå ramen med kardborreband eller band, så är ditt lusthus uppe och redo att användas inom några minuter. Andra lusthus är uppenbarligen säkrare och permanenta på sätt och vis. De är gjorda av tunga metallstänger och är byggda för att stanna när de installeras i din trädgård. Det kan ta några timmar att ställa in dem.

Kapellmaterial

Som du kanske har märkt använde alla produkter som jag har granskat här polyester för kapellmaterialet. Detta är ett populärt val, eftersom polyester är slitstark och lätt, plus att den motstår vatten.

Men du kan hitta duk på avancerade lusthus eftersom det är lättare att behandla med vattentäta beläggningar, plus det ser bra ut. Naturligtvis kostar det också ganska mycket mer, så det här är inte det bästa valet för de som har en budget.

De billigaste lusthusen på marknaden använder vinyl eller plast för sina baldakiner eftersom det är billigt och lätt att forma i rätt form. Tyvärr håller dessa typer av lusthus inte så länge.

Rammaterial

Det finns några olika val när det gäller rammaterial. Många lusthus använder stål, vilket är det starkaste. Men den här metallen är också ganska tung, så du kommer sannolikt inte att flytta lusthuset efter att du har satt ihop den.

Järn är ett annat bra alternativ. Det är ganska hållbart, men inte lika starkt som stål, och tillräckligt tungt för att hålla ditt lusthus från att blåsa runt i alla utom de starkaste vindarna.

Aluminium är det lättaste av alla rammaterial. Det är inte särskilt hållbart och kan lätt böjas om det hanteras fel. Om ett lusthus kommer att använda aluminium kombinerar de det med andra metaller.

Vikt och mått

Vikten av lusthuset är viktig av några anledningar. För det första, planerar du att ställa in den och lämna den, eller vill du ha en som du kan ta med dig camping eller sjön? Ju tyngre det är, desto svårare blir det att röra sig. Men tyngre kommer inte att blåsa bort på blåsiga dagar, så det är bättre för stabilitet om du planerar att lämna det hela sommaren.

Om du har massor av utrymme att sätta upp ditt lusthus är dimensionerna inte ett problem. Men för dem med begränsat utrymme måste du vara extra försiktig med vilken du köper.

Var du placerar spelar det också roll. Är ditt däck fyrkantigt eller rektangel? Eller kan du passa en sexkantig där uppe? Mät noggrant och köp sedan däcket med de mått som passar utrymmet.

Extra egenskaper

Det finns några extra funktioner du också kan kolla in. Även om det inte är nödvändigt för lusthuset att fungera, är de praktiska att ha. En av dessa funktioner är säkerhetsstängerna. Dessa går runt sidorna av lusthuset och förbinder stolparna. De enda som inte har säkerhetsstänger är dörröppningarna. Dessa hjälper till att hålla små barn eller husdjur inne, plus gör det enkelt att hitta dörren om du vill lämna lusthuset.

Nätskärmarna har ibland kardborrband eller band för att stänga dem. Men dessa håller inte alla insekter ute. Dragkedjor erbjuder mycket mer skydd och är bättre för full stängning på dina skärmar. Vissa lusthus har också tygpaneler på sidan, vilket är bra för privatlivet eller för att blockera vinden. De ger dig också lite mer skugga när solen skiftar lägre på himlen.

Lusthus behöver verktyg för att monteras, Därför kommer vissa lusthus med verktyg som kan användas för att sätta ihop dem. En viktigare sak att titta på när du köper ett nytt lusthus är garantin. Om garantin bara varar en månad eller två kanske du inte täcks när du faktiskt behöver det. Så försök hitta ett lusthus med en garanti som varar i minst hela säsongen.

Läs också >>> Test av trä paviljong 3×3

Olika material för lusthus

Din sökning kommer att ge ett antal olika versioner i en mängd olika stilar och material. Jag har begränsat sökningen lite åt dig med min sammanfattning ovan.

Tillgängliga modeller sträcker sig från traditionell bandstandsstil till samtida paraplyer med öppna sidor. Det finns något för alla, och det är verkligen inte så komplicerat när du har tagit hand om grunderna. Material är en viktig faktor. Lusthus är gjorda av antingen trä eller metall.

Trä

Vanligt använda skogar är ved, ceder, kinesisk gran eller tryckbehandlat virke.

Sekvoja

Det vackraste och mest hållbara av de träslag som finns, det här alternativet är ofta det dyraste. Sekvoja tar lång tid att mogna, så förvänta dig att betala mer för sin styrka och skönhet, och planera att fläcka det några år. Naturligtvis insekts- och sönderfallsbeständigt, detta är Cadillac av de tillgängliga alternativen.

Cederträ

Förutom rödved är cederträ också rutt- och skadedjursbeständigt. Det är mjukare och det finns många varianter och priser tillgängliga. Med en aromatisk doft och en mängd olika färgval från rött till gult är detta ett attraktivt alternativ som också kräver periodisk färgning eller målning. Om det är oavslutat väder det till grått. Ceder anses vara det mest kostnadseffektiva valet för den prestanda det ger.

Kina tall

En hållbar typ av cypress, detta alternativ kallas också kinesiskt ceder. Prisvärt, det är ofta gult men kan vara grått eller vitt med inslag av rött. Detta trä är känt för sin jämnhet och små knop och mognar snabbt och motstår förfall och skadedjur.

Tryckbehandlat trä

Detta är trä som har förbättrats kemiskt för att motstå försämring och angrepp. Leta efter högkvalitativt konserverad tall för att säkerställa maximal hållfasthet och hållbarhet.

Metall

Metallstolpar och ramar stöder modeller med tygtak. Huvudstolparna finns i en rad olika stilar och former och är tillverkade av stål för styrka och hållbarhet. Ett invecklat lusthus tillverkat av aluminium i en parkliknande trädgård. Rörformat stål eller aluminium används ofta för strukturellt stöd i bärbara modeller och tältmodeller.

Alternativ för stil och storlek

Det kan vara bra att tänka på vilka alternativ det finns för stil och storlek. Tillgängliga stilar inkluderar:

 • Traditionellt – räfflat sexkantigt (6-sidigt) och åttkantigt (8-sidigt), med eller utan dörrar och fönster.
 • Samtida – rund, fyrkantig, sexkantig, åttkantig eller rektangulär, med eller utan skärm eller gardiner.
 • Bärbar – rund, fyrkantig, sexkantig, åttkantig eller rektangulär, med eller utan skärm eller gardiner.

Du hittar också ett antal storlekar på marknaden. Några av de minsta är avsedda att skydda grillgrill och mäta 8×4. Standard fyrkantiga modeller inkluderar 8×8, 10×10 och 12×12. Rektanglar kan vara 10×12, 10×14, 12×14, 12×16 och 12×20. Var noga med dimensionerna när du väljer den modell som passar din plats. Det kan också finnas tillägg tillgängliga, såsom:

 • Myggnät
 • Väggar (skärm eller vinyl)
 • Golv
 • Lätta krokar
 • Sittplatser
 • Hyllor
 • Växtringar
 • Sekretesspaneler

Och ytterligare önskvärda funktioner att leta efter inkluderar:

 • Pulverlackerad för att motstå rost
 • Markinsatser / ankare
 • Ventilerade tak
 • Vattentålig
 • Brandtålig
 • Kan förankras på uteplats eller däck
 • Reservdelar tillgängliga
 • UV-skyddat tyg
 • Kardborreband för att binda tillbaka myggnät

Om extra sol- eller insektsskydd, inbyggda sittplatser och andra extrafunktioner finns högst upp på listan, kom ihåg dessa när du väljer det kit som passar dig.

Tips för lusthus

Är du redo för ett nytt lusthus? Här är några snabba tips att granska innan du handlar efter det perfekta tillskottet till ditt utomhusbostadsutrymme:

Välj och förbered en plats

Innan du bygger väljer du en plan plats som är fri från rötter, stenar och skräp. Chansen är att du kanske inte hittar en sådan plats redo att gå, men du kan skapa en! Området ska sitta något högre än marken runt det, så regnvattnet dränerar bra. En 3 meters omkrets som lutar gradvis med cirka 1 cm per meter är idealisk. Alternativt kan du gräva din plats till ett djup av 10 cm och fylla den med grus.

Om du vill använda en gjuten betongbas, gräva till ett djup av 15 cm, fyll med grus och toppa med en 10 cm platta. Kom ihåg att vissa lusthus inte innehåller ett golv, och alla bör byggas på plan mark. Oavsett om det är smuts, sten, terrass eller cement, se till att området är av lämplig storlek, med lämpliga komponenter för förankring.

Omogna träd kommer att växa, så gör ditt bästa för att välja en installationsplats som också är fri från framtida hinder. Konstruktioner under 9 kvadratmeter kräver vanligtvis inte bygglov för att installera. Men det är alltid bättre att vara på den säkra sidan. Innan du lägger till en rekreationsstruktur till din fastighet, gör din forskning för att vara säker på att den uppfyller godkännandet av din lokala stadsdel, husägare eller andra tillämpliga styrande organ.

När ditt lusthus kommer

Om du beställer en produkt med stor biljett måste du troligen vara hemma för att skriva under på paketet och acceptera leveransen. Var noga med att inspektera ditt paket noggrant. Tveka inte att vägra leverans av en skadad låda och ring kundtjänst för att rapportera den omedelbart.

När du öppnar lådan, bli inte överraskad av några hak och repor. Detta är nästan oundvikligt med leverans av produkter av denna typ. Utvärdera deras troliga inverkan på produktens prestanda och besluta om de är acceptabla eller inte. Ytterligare komponenter är ofta tillgängliga via separat köp, och vissa delar som krävs för installation kanske inte ingår i ditt lusthus. Se till att du har allt du behöver innan du börjar bygga.

Sätt ihop lusthuset

Bjud in några vänner för att hjälpa till och ha grundläggande verktyg till hands. Granska dellistan och se till att du har allt du borde ha. Läs sedan anvisningarna noggrant. Håll alla skruvar, muttrar och bultar löst fästa medan ditt projekt pågår. När du är säker på att du har allt på plats, dra åt alla fästelement med lämpliga verktyg enligt instruktionerna. Var noga med att inte dra åt för mycket när du drar åt.

Lusthusets tak

Var uppmärksam på tillverkarens rekommendationer för användning i vind och regn. Ett mjukt toppat lusthus med tyggardiner i en bostadsgård. Många tygtak är utsatta för vattenretention, vilket kan mätta och sträcka material, och stående vatten kan göra stödkonstruktioner utsatta för rost. Avtagbara tak och strukturer som kan demonteras bör förvaras inomhus under dåligt väder.

Ankare

När du lägger till en väsentlig struktur i din egendom bör du först överväga säkerheten. Planera att förankra alla enheter som kommer att bli en permanent armatur.

Reservdelar

Håll reda på den modell du väljer att köpa, notera modellnummer och stilinformation. Om du behöver reservdelar, försök att få material gjorda för just din produkt. Det finns standardbytesramar och baldakiner tillgängliga, men eftersom modellerna varierar efter storlek och stil bör de köpas med försiktighet.

Hur man håller skadedjur borta från sitt lusthus

Det är den tiden på året att ge sig ut på gården för lite välbehövlig sol och natur. Med nya Lusthus har du skapat en fridfull fristad. Det är avundsvärt att skadedjur också hittar helgedom där. Här är några idéer för att hålla ditt Lusthus skadedjur gratis.

Växter

Det finns en mängd olika växter som är naturliga insektsmedel. Citrongräs, citronmeliss, basilika, rosmarin, vitlök, ringblommor eller kattmynta stöter bort myggor. Att lägga till en blandning av dessa växter i landskapsarkitekturen runt ditt lusthus kan skapa en mängd olika former, storlek och färger. Detta är ett utmärkt exempel på hur man kan hålla insekter borta på ett mer jordvänligt sätt istället för kemiska avskräckande medel.

Utomhusfläktar

Myggor är värst! Jag känner till några familjemedlemmar som de bjuder på varje år. Ett sätt att bekämpa dessa skurkar med vingar är att installera en fläkt. Kunder lägger till en utomhusfläkt i sitt lusthus för praktisk luftrörelse, men det kan också hålla myggor borta. Myggor är relativt svaga flygblad, så att placera en stor fläkt på ditt däck kan ge en lågteknologisk lösning. Jag rekommenderar att fläktgenererad vind är ett praktiskt sätt att skydda människor eller husdjur från myggor i trädgården.

Skärmar

Ett annat sätt att hålla skadedjur borta från ditt lusthus är att lägga till skärmar. Många lusthus har möjlighet att lägga till ett skärmpaket till ditt köp. Ett skärmpaket har ofta en skärmad dörr. Skärmar kan blockera insekter medan du njuter av en fin bris som blåser genom ditt Lusthus.

Fönster

Fönster är ett utmärkt val om du vill hålla insekter och större skadedjur ute i ditt lusthus. Fönster kan också ge extra skydd från vädret. Du kan hålla fönstren öppna på sommaren för en fin bris eller stängda för värme under vintern. Hur som helst, fönster ger några stora fördelar!

Tillbehör man måste ha till det bästa lusthuset

Nu när du äger ett lusthus tänker du förmodligen på kreativa sätt att dekorera och få tillgång till ditt utrymme. Precis som rum i ditt hus är detta en chans att uttrycka kreativitet. Det finns några tillbehör du kan lägga till för att ta ditt lusthus till fenomenal snygghet. Här är några måste för ditt lusthus:

Takfläkt

På en fuktig dag eller kväll är det trevligt att söka lite skugga eller njuta av kvällen under ett lusthus. Det bästa tillskottet till ett Lusthus utrymme är en yttre takfläkt. En takfläkt accentuerar inte bara inredningen, utan ett bättre syfte är att cirkulera luften. Det finns en mängd olika storlekar och stilar av takfläktar att välja mellan. När du väljer en takfläkt, tänk på strukturen och rymdstilen. Vad vill du att området ska uttrycka?

Värmare

Utomhuskonstruktioner, som ett lusthus, kan ta dig ut på gården. På en sval och livlig natt eller dag skulle en värmeenhet ge dig möjligheten att sitta utomhus. Om du förlänger din tid utomhus under vintermånaderna kommer du att njuta av din struktur och förlänga din användningssäsong. Det finns olika typer av designade värmare som passar din inredning. Några som ser ut som en lampa eller lykta! Den enda varningen jag vill ge är att inte tillåta värmaren obevakad eller nära brandfarliga föremål.

Högtalare

Högtalare är festens liv! Det är ett måste för alla seriösa värdar. Musik har förmågan att stämma på en fest eller bara för att njuta av vardagen. Du kan skapa ett intimt utrymme med din partner med hjälp av musik eller lägga till lugn bakgrundsmusik i din favoritbok. Atmosfärsmusik kan sätta tonen för dina gäster! Hitta en Bluetooth-högtalare efter eget val, anslut musiken och njut.

Möbler

Möbler är ett måste tillbehör för att fylla i ditt lusthus. Möbler kan vara inbjudande, ge komfort, uttrycka din stil och vara praktiska. Ett par stolar, soffor och bord kan göra ett utrymme inbjudande och bekvämt. Möbler kan få ett lusthus att känna sig som hemma, så använd det för att uttrycka din bostadsstil!

Belysning

Belysning kan alltid ge atmosfär till rymden. Med lite belysning kan du skapa en bekväm, intim eller andlig miljö. Stearinljus kan vara den mjuka beröringen i ett utrymme som behöver lite stämningsbelysning. Det fantastiska med flamlösa ljus, du behöver inte oroa dig för om du blåste ut ljusen eller inte! Dessa ljus har tidtagare och inställningar för att slå på och av när du vill. Strängljus är en annan belysning måste. Strängljus kan lägga till en avslappnad miljö. Föreställ dig att du sitter under den ljusa tonen i strängljus medan du smuttar på iste. Om ditt Lusthus var utrustad med el kan du lägga till en ljuskrona. Ljuskronor ger ett utrymme en varm och bekväm hemkänsla. Kontrollera alltid om belysningen är yttre belysning på förpackningen.

Växter

Ditt lusthus kan ha trädgårdar och blomsterbäddar runt, några växter i ett lusthus kan vara ett trevligt tillbehör för din utomhusbostadsyta. Det kan ge en gnista av färg och liv till ett lusthus.

Skärmar

Skärmar är ett tillbehör för anti-insekt / anti-mygga människor! Om du vill ha lite integritet, lägg till skärmar. Inte tillräckligt med integritet? Lägg till en gardin för integritet! Skärmar eller gardiner kan skapa en privat och bekväm fristad.

Fördelar med ett lusthus

Ingenting uppgraderar ett utrymme som att lägga till en utomhuskonstruktion i din trädgård. Ett lusthus har många belöningar och flera avkastningar på din investering. Det ger ett unikt, roligt utrymme till en trädgård och tar dig ut året runt. Att lägga till ett lusthus kan förvandla din trädgård till något fenomenalt samtidigt som det ger olika fördelar.

De får dig att gå ut

Det är en stor fördel att interagera med utomhus. Ofta ser jag min bakgård från vårt fönster, men sällan vandrar jag ut för att njuta av den. Vad sägs om att lägga till ett utrymme som kan locka dig till utomhus och komfort? Föreställ dig ett utrymme som är bekvämt, skyddat från solen och erbjuder tröst. Lusthus är ett inbjudande utrymme som drar dig ut året runt.

Mångfald i ett lusthus

Formerna på ett lusthus kan lämna sig till många olika aktiviteter, såsom:

 • Uteservering för familjesammankomster, middagsfester och andra restauranger.
 • Ett skydd eller hölje för din badtunna.
 • En bröllopsplats för antingen utbyte av löften, mottagning eller båda! (plus, minnena medan det är i din trädgård).
 • Ett privat och intimt utrymme för konversationer eller bara tyst reflektion.
 • Använd som en kontaktpunkt i en trädgård.
 • Lounging under en täckt struktur.
 • Hela året runt njutning!

Det lilla extra

Lusthus är en ytterligare “wow” -faktor i varje sammankomst. Föreställ dig ett bröllop med lusthuset dekorerat med blommor med rent tyg som rör sig lätt i vinden. Familjer som skapar delade minnen under ett lusthus. Inte bara lägger Lusthus till de praktiska behoven utan de som bygger minnen och relationer i många år framöver.

Lägger till värde i ditt hem

Även om utomhuskonstruktioner inte nödvändigtvis räknas med i ditt hems totala kvadratmeter, ger de mycket av integriteten och funktionaliteten i ett inomhusrum. De ökar också ditt hems värde. 51 procent av de köpare som undersöktes tidigare i år uttryckte att ett utomhusbostadsutrymme var den mest attraktiva kvaliteten i ett hem, över jämna öppna planritningar och begränsa överklagandet. Lägg till det faktum att ditt nya utomhusrum snart kommer att bli allas favorit och att det kvadratiska materialet verkligen blir mycket värdefullt.

Sinnesro

I denna tid är det svårt att hitta fred och ensamhet. En annan fördel med att lägga till en struktur i ditt utomhusutrymme är att det kan ge en plats att varva ner och koppla av. En lugn plats utomhus har inga fysiska gränser eller gränser för perception. Man kan ofta höra i flera kilometer och lyssna ännu längre.

En lugn plats ger själen fristad, där skillnaden mellan rätt och fel blir tydligare. Det är en plats att känna kärleken som förbinder alla saker, stora och små, mänskliga och inte; en plats där närvaron av ett träd kan höras. En lugn plats är en plats att öppna upp alla dina sinnen och få liv. Lägg till ett utrymme som tar dig tillbaka till centrum. Du kommer att känna och se skillnaden!

8 frågor att ställa dig själv när du köper ett lusthus

Att köpa ett lusthus bör vara en investering i din fastighet, så oavsett om det är för personligt eller offentligt bruk, du vill vara säker på att strukturen du utformar är den du vill ha. Om du är ny med tanken på att äga en utomhuskonstruktion som ett lusthus, har du förmodligen många frågor. Eller kanske är du inte ens säker på vilka frågor du ska ställa.

För att få ut det mesta av ditt lusthus bör du överväga allt från anledningen till att du vill lägga till ett lusthus i ditt utomhusutrymme, ner till den typ av bältros och golv du vill ha. Om du inte köper ett färdigbyggt lusthus har du möjlighet att skapa en anpassad design som är unik för din smak. Innan du kan göra det måste du dock förstå hur dina alternativ kan se ut – och vilka frågor du ska ställa företaget du köper strukturen från.

1. Varför vill jag köpa ett lusthus?

Att förstå varför du vill ha lusthuset i första hand kommer att berätta för dig och företaget du pratar mycket om hur designen kan se ut eller införliva. Att beskriva strukturens funktion bör vara ditt första steg i design- och inköpsprocessen eftersom detta sannolikt kommer att diktera dess storlek, tillägg och de bästa materialen för jobbet. Att fastställa syftet med ditt lusthus kommer säkert att göra att designfasen går mycket smidigare.

Tänk på några av de vanligaste användningarna för lusthus:

 • Badtunnor
 • Trädgårdar
 • Bröllop
 • Mottagningar
 • Friluftsliv
 • Matlagning och uteservering
 • Underhållande
 • Lekrum
 • Vid poolen

Och det är bara några av de vanligaste användningarna för lusthus. Ditt syfte kan listas ovan eller ett som jag inte har tänkt att nämna. Oavsett vilket syfte du tänker på för ditt framtida lusthus, har du åtminstone en bättre förståelse för hur funktion spelar in i designen.

2. Var ska jag placera lusthuset?

När du väl vet hur du vill använda lusthuset vill du bestämma den bästa platsen för den. Tack och lov kan lusthus installeras på vilken plan yta som helst; men du måste fortfarande överväga själva grundmaterialet. Lusthus kan installeras på trä eller betong, vilket gör det möjligt att placera strukturen på däck eller befintliga fundament.

Ditt syfte ska också hjälpa dig att avgöra om lusthuset ligger bäst i det öppna eller under ett skuggat område, mitt i ett stort utrymme för att skapa en kontaktpunkt eller i hörnet av din trädgård för en dold destination. Den slutliga platsen kan användas för att designa lusthuset om du är intresserad av att blanda strukturen med din uteplats, däck eller pool.

Om du till exempel har en vit och brun uteplats kan du välja ett lusthus av vinyl eller målat trä för att skapa ett sömlöst utseende. Du kanske till och med kan matcha lusthusens takbältros med ditt hem om de två kommer att vara nära varandra. Tänk på strukturens slutliga plats under resten av designprocessen.

3. Vilket lusthus är rätt för mig?

När det gäller ett lusthus har du två alternativ: trä eller vinyl. Var och en har sina fördelar och du bör överväga vilka som skulle vara bäst för ditt projekt med tanke på dess funktion, plats och den allmänna design du tänker på.

Lusthus i trä

Trä ger den robusta, rustika känslan till alla strukturer. Det erbjuder ett traditionellt utseende som många tenderar att gynna för utomhusbyggnader, men det kan också vara mycket kostnadseffektivt. För lusthus är cederträ, tall, rödved och bambu alla alternativ. Varje trä skiljer sig åt i utseende, miljöpåverkan, totalvärde och livslängd. När du överväger trä för byggmaterial måste du tänka på allt från dess färg och korn till dess hållbarhet och livslängd.

För att utöka fördelarna, kan ett lusthus i trä färgas och målas i olika färger. Dess mångsidighet är det som gör trä både unikt och önskvärt som ett byggmaterial, även om den kvaliteten kommer med sin andel nackdelar. På grund av sin porösa natur kräver trä ytterligare underhåll för att behålla sin charm året runt.

Om det inte tas hand om (återfärgning, ommålning och årlig väderbeständighet) kan träkonstruktioner skev eller annars kan träet ruttna. Att lägga till ett lusthus i din fastighet är en långsiktig investering, så det är förståeligt att du måste göra lite arbete för att hålla det snyggt så länge du har det. Återigen kanske du inte har tid eller intresse av att göra mer än en snabb rengöring för att underhålla ditt lusthus, det är där vinyl kommer till nytta.

Lusthus i vinyl

Vinyl har blivit ett populärt alternativ till trä som ett underhållsfritt och attraktivt byggmaterial. Det finns inget behov av att fläcka, försegla eller behandla vinyl, vilket gör att det tar hand om det att spola ner det. Ett tvättverktyg skulle också kunna städa upp ett vinyllusthus på några minuter. Vinyl kan levereras i lätta att bygga kit och installeras nästan var som helst, precis som ett lusthus i trä.

Medan ett vinyllusthus erbjuder sin fördel av förmåner kan det vara dyrare att producera. Det kommer också med ett mycket begränsat urval av färger och utseende. Trots sin brist på mångfald har de blivit en igenkännbar stil, alla sina egna och vinylpärlor verkar alltid fungera som ett dekorativt uttalande oavsett var du installerar en.

Att välja mellan trä och vinyl är enkelt att svara på två frågor:

 1. Har jag något emot att måla om / behålla / täta varje år eller vartannat år?
 2. Vill jag att lusthuset ska ha ett mycket specifikt utseende?

Om du vill att ditt lusthus ska vara färgstarkt och unikt och inte har något emot det extra årliga underhållet, gå sedan med trä. Men om du letar efter något som är lätt att ta hand om och på den traditionella sidan kan det vara det bästa alternativet att köpa ett lusthus av vinyl.

4. Vilken form vill jag ha?

Det är verkligen upp till dig. Visst, du kan använda lusthusplatsen för att bestämma dess form, men det kommer till preferens och kreativ vision. Visst finns det några former som är bättre lämpade för vissa funktioner, såsom rektangulära och fyrkantiga lusthus för badtunnor. Ditt val av form kommer inte att ha en enorm inverkan på lusthuset förutom mindre detaljer, till exempel ett antal stolpar och kvadratiska bilder.

De vanligaste formerna tillgängliga för lusthus inkluderar åttkantiga, fyrkantiga, ovala och rektangulära. Vissa former kan bara finnas i specifika storlekar och tvärtom, så var noga med att fråga tillverkaren om din form finns i den storlek som ditt projekt kräver.

5. Hur stort eller litet bör lusthuset vara?

Tänk på varför du vill bygga lusthuset. Kommer det att användas för mindre sammankomster? Är det tänkt att vara en intim miljö eller att hålla många människor? Nu när du vet vad du vill använda lusthuset för, dess läge och dess form, bör du kunna hitta en storlek som passar dina behov. De två största faktorerna som spelar in i strukturens storlek är dock funktionen och platsen.

Det minsta lusthuset skulle vara någonstans runt 8×8, i allmänhet bestämt av formen. De största storlekar är uppåt 20×40 i rektanglar och ovaler, eller till och med en 30, och det finns naturligtvis många lusthusstorleksvariationer och dimensioner mellan dessa. Formen begränsar i de flesta fall tillgängliga storlekar, men du kan alltid fråga om en viss form och måttuppsättning är möjlig.

6. Vad sägs om detaljer som räcken, takläggning och golv?

Här kan du bli riktigt kreativ med din lusthusdesign. Beroende på din byggnad kan du ha många alternativ eller mycket få. Trä ger dig ett större utbud av anpassningar, medan vinyl är ganska begränsat i utseende.

Räcken

När du har valt din konstruktion (trä eller vinyl) och gjort ett färgval får du tänka på räcken. De kommer i antingen trä eller vinyl för att matcha din konstruktion. Räckeformen kommer att skilja sig mellan byggnaderna, men sträcker sig från holländska, New England, koloniala och barockskena för trä och lantlig stil, koloniala och barockskena för vinyl. Du har också möjlighet att inte ha några bottenskenor alls.

I samma kategori får du också bestämma om dina sidor kommer att ha skärmar. Om du är intresserad av att spendera mycket tid i ditt nya lusthus, kanske du vill ha något för att hålla insekterna borta.

Stolpar

Om du vill att dina inlägg och räcken ska matcha kan du välja mellan att ha en standard (fyrkantig) stolpe eller en vänd stolpe. Vända stolpar har en rundad design.

Takläggning

Det finns fem stilar av lusthustak vanligtvis tillgängliga. Att välja din typ av takläggning bör följas av ett beslut om bältros, om du vill ha vanliga asfaltbältros, cederskakningar, gummiskiffer eller metalltak. Lusthus drar nytta av ett brett urval av standard asfaltbältros, cederskakningar, gummiskiffer eller metalltak. Det finns många unika färger att välja mellan för att anpassa strukturens utseende ytterligare.

Golv

Det finns nästan lika många golvalternativ som det finns takbältros att välja mellan. Golv går från kompositplattor till tropiska vinylplattor och cellulära PVC-planker. Detta är en annan aspekt av din design som du kan justera för att matcha lusthusets olika delar.

7. Skulle jag dra nytta av ytterligare funktioner?

Extra funktioner – eller tillägg – är grädde på kakan som är din dröm lusthus. De flesta av dessa funktioner utökar strukturens funktionalitet genom att lägga till mer detaljer i designen eller genom att skapa ett utomhusutrymme som kan användas under alla tider på dagen och till och med året.

 • Elpaket: det här utrustar ditt lusthus med uttag, strömbrytare, ledningar och anslutningar för att ge dig en underhållningsklar struktur. Om du planerar att använda ditt lusthus på natten, för matlagning eller för något annat som kan behöva ström, bör du definitivt överväga att inkludera ett elpaket.
 • Fristående bänkar: ett lusthus som används mer avslappnat kan dra nytta av fristående bänkar. Dessa säten överensstämmer med strukturens form, är rörliga och ger ett bra alternativ till att installera dina egna sittplatser.

8. Vill jag bygga lusthuset själv eller få någon att montera det åt mig?

Om du befinner dig på en plats där ett monterat lusthus bara inte kan passa in eller om du vill prova på att bygga ditt eget lusthus, är kit en underbar lösning. Många lusthus är enkla att montera själv, men de installeras bäst av någon med en grundläggande förståelse för konstruktion.

Du behöver också tillräckligt med personer för att lyfta några av de tyngre lusthusdelarna. En sats kommer färdig att monteras – inklusive förborrade hål och förskuret virke. En sats kommer färdig att monteras – inklusive förborrade hål och förskuret virke. Lätt att följa instruktioner visar hur varje bit passar ihop för minimalt krångel och detaljerar allt du behöver för att ställa in det.

Det är viktigt att se till att din leverantör kan skicka satsen till dig eller att du kan hämta det hos en lokal återförsäljare. Hur lång tid det tar att montera satsen beror på komplexiteten hos komponenterna – om ytterligare funktioner har köpts – och storleken på lusthuset. I genomsnitt kan det ta två icke-snickare var som helst från 5–10 timmar att slutföra ett grundläggande åttkantigt lusthus.

Att besluta om ett kit eller ett förmonterat lusthus kommer ner till rymdbegränsningar och preferenser. Vill du ställa in lusthuset själv? Om så är fallet kommer du att tycka att arbetet är väl värt att belöna med att montera ditt eget drömlusthus. Att designa ditt eget lusthus och se det i din trädgård kan vara en dröm som går i uppfyllelse, så tänk på beslutsprocessen, eftersom det är ett stort steg att köpa ett lusthus. Din tillverkare av lusthus bör kunna svara på alla dina frågor noggrant och ge förslag för att göra din kreativa vision verklighet.

Läs också >>> Bästa insektshotellet 2023

Vanliga frågor om lusthus

Vad ska man egentligen leta efter i ett lusthus bäst i test?

Förutom att välja den “vackra som matchar vårt hem”, här är fem saker du bör tänka på innan du köper ett lusthus.

 1. Var kommer lusthuset att finnas? Den främsta regeln är att platsen måste vara platt. Grunden kan vara en etablerad uteplats eller däck, en nyinstallerad grundplatta eller på en gräsmatta.
 2. Behöver du bygglov? För att spara dig själv huvudvärk, kontakta alltid ditt lokala byggkodskontor för att se till att det är tillåtet att lägga till ett lusthus. De flesta strukturer som är mindre än 9 kvadratmeter behöver inte tillstånd, men du bör också kontakta ditt lokala elföretag om du gräver en grund så att du kan undvika vatten, avlopp och elektriska ledningar.
 3. Vilken storlek på lusthus behöver jag? Mät alltid noggrant innan du köper ett lusthus. De flesta satsmått anger det inre golvyta. Låt åtminstone ytterligare 30 cm avstånd runt varje sida för att rymma taköverhäng. Tänk på storlek och form om du planerar att täcka badtunna, picknickbord, uteservering eller matlagningsutrymmen.
 4. Planerar du att montera satsen själv? Medan de flesta kit kan monteras av någon med grundläggande färdigheter i hemmet, behöver andra mer kunskap. Nästan varje kit kräver minst två personer när det är dags att höja strukturen och sätta upp taket.
 5. Passar lusthuset dina behov? Om du vill ha mer integritet, leta efter ett lusthus med sekretessväggar eller gardiner. För insektsbekämpning är screening av alla sidor absolut nödvändig. Om du önskar fullständigt skydd mot vädret kommer metall- eller singeltak att ge mer skydd än ett tygtak.

Vad finns det att tänka på med lusthus?

Ett lusthus är ett utmärkt tillskott till ditt liv i trädgården såväl som en solid investering i ditt hem. Med detta sagt kan det dock också vara ett ganska stort val.

Det finns många olika typer och stilar av lusthus, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. Många av dessa kommer att ha en stor prislapp, men det finns också många modeller som är ganska billiga. Så vad går du för? Var börjar du?

I den här guiden kommer jag att utforska vad du behöver veta för att göra ett välgrundat val för ditt lusthusköp. Därefter tar jag ett djupare dyk i en av smakerna av lusthus där ute, nämligen metallbyggda lusthus.

När du funderar på ditt drömmars lusthus finns det ämnen du behöver gå igenom: användningsområden, placering, byggnad, design och budget

Användningsområde

Som med alla guider är det allra första steget att tänka på vad du ska använda lusthuset till. Vad är det du vill göra och vad kommer detta lusthus att göra för dig?

Umgås

Det första och uppenbara valet är att skapa någon form av kylning, vare sig det är för dig själv, för familjen eller för gästerna.

Med det kommer några frågor. Planerar du att ha många människor över och underhålla? Eller vill du oftast bara ha en mysig plats att koppla av? Kanske lite av båda?

Du bör tänka på antalet personer och användningsfrekvensen. Detta hjälper dig att bestämma vilken typ av möbler du kommer att behöva, vilket i sin tur också låter dig veta vilken storlek på lusthus du behöver.

Bubbelbad

Fortfarande tekniskt sett en form av att umgås, en annan användning är att sätta upp den över en badtunna. Ett elegant lusthus som omfattar en avkopplande badtunna är ett utmärkt sätt att stämningen blir bättre.

Dessutom behöver badtunnor skydd från elementen och solen, så ett lusthus är ett praktiskt sätt att uppnå det. Ett lusthus skyddar också badtunnan från löv och annat skräp som kan falla i vattnet.

Inredning

Låt inte glömma att lusthus är utmärkta för dekor. De får din bakgård att se chef ut. De kan fungera som antingen mittpunkten eller som en fungerande del av den större helheten som är din trädgård.

Olika typer av lusthus kommer att ha olika dekorfördelar. Mjuka toppar är fantastiska eftersom baldakinerna finns i en mängd olika färger, vare sig de är levande och ljusa eller mer neutrala. Inte bara det, men det är vanligtvis lätt att chansa baldakinen på mjuka lusthus, så att du kan sätta upp den om du så vill.

Fördelen med hårda toppar är dock det snyggare utseendet på materialet och ytbehandlingarna. De kommer vanligtvis i mörka neutrala toner, så de är också lätta att matcha med resten av din trädgård, oavsett hur du ställer in den.

En intressant sak att påpeka om trälusthus är det faktum att du kan matcha bältros på lusthuset med bältros i ditt hus.

Grilla

Grilla är lite av en diskussion. Det finns många gånger när du kanske vill få grillen på medan du hänger i lusthuset. Det är inte förvånande att många undrar om du kan grilla under ett lusthus.

Det korta svaret är ja, men endast vissa typer av lusthus är lämpliga för det. Det är mycket viktigt att undvika att grilla under någon annan typ av lusthus, särskilt mjuka toppar.

Jag kommer att utarbeta detta senare. Vårt sortiment inkluderar också Harper Grilling Lusthus, som är utformad för att vara säker för grillning.

Placering

Vart går lusthuset? Du bör kontrollera hur mycket utrymme du har i din trädgård och se vad det bästa placerings- och täckningsområdet ska vara. Detta kommer att berätta vilken storlek på lusthus du ska välja.

Ett vanligt nybörjarfel är att hitta en plats som tekniskt passar men är en tät press. När det gäller utformningen av din bakgård vill du definitivt inte att lusthuset ska överväldiga allt.

Det går bra om det är en mittpunkt, eller om det bara smälter samman med resten av dina saker. Men om det överskuggar allt, kommer det att kasta hela din bakgård ur balans.

Detta kommer också att komplicera ditt liv när det gäller att ställa upp eller riva ner det, liksom att försöka komma åt det under vanlig användning. Kärnan här, är att du behöver ett lusthus som är dimensionerat för att passa bekvämt i din trädgård, inte ett som knappt kan klämma in.

Slutligen bör du komma ihåg att mätningar från tillverkare vanligtvis är mätningar på basen, inte baldakinen.

Detta innebär att om baldakinen sträcker sig bortom stolparna ignoreras alla mängder överhäng av mätningarna (dvs. det är realistiskt lite bredare och längre än de angivna måtten).

Detta är viktigt om du vill placera ditt lusthus mot sidan av ditt hus eller upp till ett staket, och så vidare. Tillåt alltid lite extra utrymme utöver tillverkarens mått. (Samma som ovan, gå inte för några snäva klämningar.

Material

Materialet som ett lusthus är tillverkat av, liksom dess storlek när det är helt byggt, kommer att avgöra dess styrkor och svagheter. Beroende på din avsedda användning har du två olika vägar att använda: hård eller mjuk.

Traditionellt har lusthus byggts av trä. Numera, även om lusthus i trä fortfarande är mycket ett alternativ, kan du också välja mellan moderna byggnader som är gjorda av metall, polykarbonat eller plast.

Lusthus i trä

Lusthus trä har den charmen och den traditionella estetiken som gör dem ganska populära. De erbjuder mycket till sina ägare, men de är mer involverade att ställa in och kräver också mer kontinuerligt underhåll.

För installationen kommer satsen att ge dig alla delar, men du måste bygga hela träkonstruktionen från grunden. För underhåll behöver träet lite mer uppmärksamhet och mer förberedelser inför den kalla årstiden.

Med detta sagt älskar vissa människor att komma in i ett lusthusbyggnadsprojekt, så om du vill bränna upp ärmarna kan det här vara vägen för dig.

Lusthus som inte är trä

Icke-trä lusthus kommer fortfarande att ha en del installation och underhåll involverade, men inte lika mycket. Vanligtvis är allt du behöver göra att montera komponenterna och skruva fast dem.

Mängden inställningar som berörs beror på storleken och vikten på lusthuset du får. Naturligtvis kommer tyngre byggnader att behöva lite mer ansträngning än lättare.

I lusthus som inte är i trä kan du välja mer än trä, så att du kan välja mellan fler stilar, mönster och priser. Det viktigaste valet att göra är om du vill gå hårt eller mjukt.

Mjuka toppar

Mjuka toppar är i den ljusare änden av spektrumet. Ett lusthus med mjuk topp är ett lusthus där kapellet är tillverkat av tyg.

Själva mjuka toppar kan komma i olika storlekar, och deras ramar kan vara mer eller mindre robusta beroende på modell.

Över hela linjen är dock mjuka toppar bra på grund av deras mångsidighet. De är mycket lättare att ställa in, riva ner eller flytta. De erbjuder också mycket variation när det gäller baldakinfärger och andra designfunktioner.

Sist men inte minst är de billigare än hårda toppar. Allt detta kostar dock hållbarhet och livslängd.

De håller vanligtvis inte så länge och de är inte lämpliga att vara ute under de kalla månaderna eller i mycket dåligt väder.

Beroende på vilken mjuk topp du får, kommer vissa att vara starkare än andra, men det finns en gräns för hur mycket de tål. De starkare kommer också att bli dyrare.

Hårda toppar

Ett lusthus med en hård topp, som namnet antyder, är ett lusthus med solitt tak. Hårda toppar är på den tunga sidan. De kommer att kräva mer kärlek än de mjuka topparna, men de kommer också att belöna dig mer.

De är mycket mer hållbara mot elementen, och med rätt skötsel kommer de flesta modeller att klara alla årstider.

Bortsett från hållbarhet, erbjuder de också mycket i form av storlek och design. De finns i större storlekar för att skapa mer täckning, och många är också överens om att ytbehandlingarna på hårddiskar är mer tilltalande (eftersom mjuka toppar ofta kan associeras med tält, vilket är en annan typ av atmosfär).

Huvudavvägningen

I slutet av dagen har huvudavvägningen att göra med hur robust, tung och stor du vill att ditt lusthus ska vara. Större kommer att innebära bättre kvalitet och längre livslängd, men detta innebär pris och mångsidighet.

Mindre och lättare innebär att det blir lättare att arbeta med och mer flexibelt när det gäller att sätta upp och flytta. Det kommer också att vara bättre på din budget. Men kostnaden för det är hållbarhet.

Varför borde man tänka på storleken på sitt lusthus?

Produktstorlekarna varierar, så om du arbetar i ett trångt utrymme eller planerar att placera din struktur på en betongplatta eller ett däck, bör du överväga måtten du väljer mycket noggrant. Mer än en kund har underskattat proportionerna av den valda modellen, bara för att bli besviken när de försöker installera. Var noga med att mäta noggrant och köp en modell med lämplig storlek.

Är ett bäst i test lusthus stil något man borde överväga?

Stilarna sträcker sig från traditionellt trägaller och picketter till samtida stål, så besluta om du vill ha charmiga eller sofistikerade när du väljer modell. Formen på en struktur är lika viktig som dess funktion. Välj en som återspeglar dina personliga designpreferenser, och klä den med sittplatser och tillbehör som ytterligare skapar det stämning du önskar.

Behöver man nät och gardiner till sitt lusthus?

Ett vanligt lusthus skulle bara ge täckning över huvudet och inget annat. Men några moderna lusthus inkluderar också myggnät och till och med sekretessgardiner. Myggnät är fantastiskt att ha på de varma och fuktiga sommarkvällarna när myggor löper.

Du kommer att kunna spendera mycket mer tid ute med familjen utan att behöva tända ett citronellaljus utomhus. När du är snyggt bunden runt stolparna i ditt lusthus kan gardiner faktiskt få ditt lusthus att se ännu mer lyxigt ut. Men de kan också vara bra för att hålla extra UV-strålar ute eller ha privata möten bland vänner.

Hur bestämmer man hur stort eller litet lusthus man faktiskt behöver?

Först och främst, hur stor är din trädgård? Du vill ha ett lusthus som ger tillräckligt med sittplatser för fem, kanske tio personer samtidigt. Men du vill inte att lusthuset ska bli hela din trädgård och ta bort den naturliga skönheten i den. Så jag kommer att rekommendera att mäta din trädgård (längdxbredd) för att ta reda på hur stor den verkligen är. Sedan överväger du lusthus baserat på storleken på din trädgård.

Hur många människor planerar du att ha i ditt lusthus? För det mesta bör du vara okej med 1 till 1,2 meter per person, men det är bara med tanke på stående rummet. Tänk på lite extra utrymme om du planerar att ha stolar eller soffor under lusthuset. De flesta lusthus mäter cirka 12×12, men det finns också några udda storlekar som 10×10, 10×12 och till och med 13×13.

Vad är syftet med ett lusthus?

Lusthus är tänkta att ge dig någon form av skydd utanför. De är perfekta för att skydda dig från solen, myggor och alla typer av väderförhållanden. Detta gör dem idealiska för utomhusmöten.

Behöver jag tillstånd för att bygga ett lusthus?

Om du lade ner ett betongfundament eller grävde någon form av hål, skulle de flesta städer kräva att du hade tillstånd. Tillfälliga lusthus som inte är permanent anslutna till marken behöver inte tillstånd.

Hur förankrar du ett lusthus i marken?

De flesta lusthus kommer med insatser som gör att du kan använda rep för att säkra ditt lusthus till marken. Mer tunga och skrymmande lusthus kommer troligen att kräva att du förankrar ditt lusthus i betong eller ditt trädäck med skruvar eller bultar.

Hur mycket kostar det att installera ett lusthus?

Det beror på lusthuset. Installationen för ett popup-lusthus är gratis eftersom det är lätt att göra själv. Installationen av ett lusthus med hårt stål med tunga stålstolpar kan kosta dig mer än 10 000 kronor!

Hur mycket vind tål ett lusthus?

Det beror verkligen på vilket material som används. Om lusthuset är säkrat med 13 cm stålstolpar bultade i betong, skulle det inte vara ovanligt att det överlever även den allvarligaste stormen. Bärbara lusthus med spetsiga aluminiumstolpar kommer sannolikt att välta vid den minsta vinden.

Vad finns det för några viktiga punkter som man borde överväga?

Lusthus kan användas för allt från trädgårdspartier, till avkopplingsområden och ställen att träna utomhus. Med din vision om vad du vill ha din baldakin i åtanke, fråga dig själv:

 1. Vilken typ av kapellmaterial behöver du?

Du behöver något som ser attraktivt ut men också ger tillräcklig stabilitet och styrka för att skydda dig från det oförutsägbara vädret i Storbritannien. Leta efter vattenbeständiga, rostbeständiga och UV-strålskyddade material när det är möjligt.

 1. Hur stor måste den vara?

Hur många människor planerar du att underhålla i ditt lusthus när som helst? Ju större ditt lusthus måste vara, desto mer förväntar du dig att betala för köpet.

 1. Vilka funktioner skulle vara perfekta för ditt syfte?

Vilken typ av designfunktioner letar du efter i ditt nya lusthus? Vill du ha något som kommer med avtagbara väggar för extra integritet? Letar du efter ett popup-lusthus som du kan ställa in på några minuter och börja använda när som helst?

 1. Kommer det att användas ofta för resor eller evenemang utanför stan?

Vill du ta ditt lusthus med dig på språng, kanske till campingresor? Om så är fallet måste du se till att den är bärbar. Även om du inte planerar att ta den någonstans kan en resväska vara ett bra tillbehör att leta efter så att du har en plats att förvara din investering.

Vad kommer vissa lusthus ofta med?

Vissa lusthus kommer med nät runt sidorna. Även om det inte är nödvändigt kan det vara praktiskt för dem som bor i områden där irriterande insekter är vanliga. Nätet kan stängas för att hålla myggor, svarta flugor och andra bitande insekter ute så att du kan njuta av friluftslivet. Naturligtvis kommer inte alla lusthus med nät, men du kanske kan lägga till några nätpaneler om ramen har plats för några krokar eller andra hängande material.

Hur gör jag mitt lusthus mer stabilt?

Det finns några sätt att stabilisera ditt lusthus. Om det är på ett däck eller uteplats kan du använda skruv- eller cementankare på stolparnas botten för att hålla dem på plats. För gräs kan det vara bäst att lägga stolparna i en hink och sedan tappa sand eller stenar runt dem. Detta förhindrar att polerna rör sig eller förskjuts.

Är det svårt att montera själv?

Detta beror på lusthuset. Till exempel vissa lusthus lätt att installera på egen hand. Det kräver bara att du dyker upp på platsen, skjuter upp toppen och sätter i stödstolparna. De har till och med lättanvända instruktioner på tillverkarens plats, plus en video som visar exakt hur du ställer in den från början till slut. Men vissa lusthus är lite komplicerade, så det kan behöva en extra person eller två för att få jobbet gjort.

Vad kan ett lusthus användas till?

Lusthus är ganska mångsidiga så att du kan använda dem för en mängd olika saker. De skapar en skuggig plats att sitta under och koppla av, oavsett om du är ensam eller med familj och vänner. De hjälper dig också att skydda dig mot regn, så du kan fortfarande sitta ute även om vädret är fuktigt.

Du kan placera en uteplats inuti och förvandla den till ett samlingsområde. Lusthus med nät kan också användas för att skapa en insektsfri zon som din familj kan njuta av. Och om det finns sidopaneler kan de blockera vinden, så även på de blåsiga dagarna kan du spela kort eller läsa utan att allt blåser runt.

Ska jag tänka på form och storlek hos ett lusthus?

De flesta lusthus är antingen fyrkantiga, rektangulära, sexkantiga eller cirkulära. Den bästa storleken och formen beror på det utrymme du har tillgängligt och vad du vill lägga i det. Var noga med att mäta noggrant och läsa måtten på ett lusthus innan du köper.

Ett lusthus på 10×10 täcker vanligtvis en hel uteplats, men beroende på avståndet mellan dina möbler vill du fortfarande mäta för att vara säker. När du är osäker, få något med lite mer utrymme än du tror du behöver så att du har utrymme att växa. Du kommer sannolikt aldrig ångra dig att köpa något för stort senare, men för lite … .kanske.

Är ramstruktur något man borde överväga?

De flesta lusthus har ramar som är pulverlackerade för rostbeständighet. Ramar är vanligtvis gjorda av aluminium eller stål. Huvudskillnaden mellan de två är lusthusens totala vikt. Om du planerar att placera lusthuset på en befintlig uteplats eller förbyggd struktur måste du kontrollera viktgränskapaciteten. Aluminiumramar är lättare men ändå inte lika hållbara. De är dock lättare att flytta om du planerar att ändra platsen för ditt lusthus. Stålramar blir mer elastiska men ändå betydligt tyngre.

Vad är ett toppskydd för något?

Lusthus kan komma med hårda toppar eller baldakiner (mjuka) toppar. Hard-tops är lite dyrare men håller vanligtvis längre med mindre underhåll. De håller bättre på elementen, särskilt vind, och kan lämnas upp året runt. Baldakiner är lättare att montera men kommer att blekna övertid och de flesta måste tas ner under vintermånaderna.

Båda ger skydd mot solen, men läs noggrant eftersom vissa baldakiner bara blockerar 90% av UV-strålarna. Ventilerade toppar finns i både hårda och mjuka toppdesigner. Denna funktion förbättrar luftcirkulationen och ger extra stabilitet mot blåsiga förhållanden.

Vad finns det för några tillagda funktioner?

Många lusthus har nät och gardiner. Nätningen är en extra fördel om du är orolig för insekter i ditt område. Nät kan fästas med dragkedjor, kardborreband eller slipsar. Dragkedjor ger bästa tillslutning och slutligen blockerar fler insekter. Gardiner är ett bra tillskott för att blockera vinden när det behövs.

De kan också användas för att skugga insidan av lusthuset och olika tider på dygnet eller ge avskildhet från närliggande grannar. En annan trevlig funktion att ha är mitt- eller sidokrokar. Detta låter dig hänga extra belysning eller inredning runt lusthuset och kan också användas för att fästa nät om det inte ingår i ditt ursprungliga lusthusköp.

Vad bör jag veta om ett bäst i test lusthus i trä?

Lusthus har varit inventarier i trädgårdar i århundraden. Det var vanligt för 5000 år sedan att se den egyptiska eliten med ett lusthus. Lusthus skulle dyka upp i allt från trädgårdar till gravar och har stått tidens test. Lusthus blev den sociala statussymbolen för många av eliten i olika regioner i världen. När tiden gick blev Lusthus multifunktionella från trädgårdar, kloster, teceremonier och platser för meditation.

Ofta var designen utsmyckad med marmorpelare, gyllene säten och med kupoler. De vanligaste formerna för lusthus är åttkantiga, fyrkantiga, ovala, rektangulära och dodecagon.

Idag växer lusthus upp i trädgårdar och bakgårdar över hela landet. Här är några frågor för att ta reda på vad Lusthus passar din trädgård.

Vilken storlek som passar

En bättre fråga att ställa dig själv är vad använder jag ett Lusthus för?

Tänk på Lusthus-storleken som behövs för att passa din livsstil. Behöver du idéer? Detta är vad andra har använt sitt Lusthus-utrymme för:

 • Utomhusavkoppling som en pool eller badtunna.
 • Utomhus kök och matsal. Ett kök nära lusthus med matmöbler under lusthus.
 • Uteplats med möbler eller ett spelrum utomhus.
 • Utomhusunderhållning för gästerna.
Tillräckligt med utrymme

Redogör för hur människor kommer att flytta runt i lusthuset. Hur kommer människor att flytta runt i utrymmet med möbler i det? Kommer möblerna att tränga ut utrymmet? Om så är fallet, tänk på att gå med ett större lusthus eller mindre möbler. Framför allt, tänk på framtiden. Se till att du får vad du önskar och behöver.

Vilken stil som passar

Vilket uttalande vill du att ditt Lusthus ska göra i ditt utrymme?

 • Räcke spindlar med rena linjer av “holländsk stil” eller snidade spindlar i kolonistil? Spindel stilar
 • Föredrar du ett trä- eller vinylhus?

Det här är några frågor för att börja processen. Min Lusthus-sida har varje Lusthus uppdelad efter färg, stil och spindlar. Ta en titt på vad som passar dina inredningsinställningar. Jämför vad du tittar på med din husstil och landskapsarkitektur. Detta ger dig en uppfattning om din stil.

Var det kommer passa

Vet var du vill att denna Lusthus ska gå och storleken på området. Mät området och höjden. Ta reda på hur strukturen kommer att komplimangera ditt hus. Platser där lusthuset eventuellt kan gå:

 • Uteplats
 • Betongplatta
 • Trädäck
 • Skuggigt / soligt område
 • Trädgård
 • Poolområdet

Det här är en tid att bli inspirerad och tänka på några fantastiska funktioner för din trädgård! Lusthus är bara en av många strukturer som man kan köpa för att ta din bakgård från bra till bäst.

Läs också >>> Test av enkel utedusch med varmvattenberedare

Slutsats

Lusthus är ett utmärkt tillskott till alla trädgårdar och kan vara perfekta för att vara värd för sammankomster utomhus. De är otroliga för att ge UV-skydd och skugga, hålla de otäcka myggorna ute och hålla dig torr när regnet börjar sjunka.

Leta efter ett lusthus som passar din stil, oavsett om du letar efter ett lusthus kan du enkelt ställa in precis före en fest eller en mer långsiktig lösning. Tänk på vädret där du bor (vind, regn och snö) för att hjälpa dig att räkna ut hur tungt ditt lusthus ska vara.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen