Bästa lysröret 2024 – Test av olika lysrör

Bäst i test

Bäst T5 lysrör

Bäst G5 lysrör

Bäst T8 lysrör

Philips T8 HO LED

Osram Lumilux T5

Philips Master TL5

Osram Lumilux T8

Klicka här för att se fler lysrör.

Att hitta det bästa lysröret kan vara som att navigera genom en djungel av tekniska termer och motsägande recensioner. Lysrören kommer i olika former och storlekar, med varierande prestanda och prisklasser.

Några är energieffektiva LED-lysrör, andra är traditionella fluorescerande rör. Vårt mål med denna artikel är att guida dig genom denna djungel, för att hjälpa dig hitta det lysrör som bäst passar dina behov.

Vi har genomfört ett omfattande test av flera lysrör på marknaden, och kommer att dela med oss av våra iakttagelser och slutsatser.

1. Bäst i test – PHILIPS T8 HO LED-lysrör

PHILIPS T8 HO LED-lysrör

Philips T8 HO LED-lysrör är en produkt som under vår noggranna testprocess verkligen visade sina styrkor. Redan vid uppackningen imponerade lysrörets solida konstruktion och intuitiva design. Installationen var problemfri, och detta LED-lysrör visade sig vara mycket lätt att hantera och installera.

Specifikationer
Effekt:18 W
Färgtemperatur:3000 K
Ljusflöde:1850 lm
Längd:1200 mm
Energimärkning:A+

En av de mest framträdande fördelarna med detta LED-lysrör är dess långa livslängd. Med 30.000 timmars medellivslängd, ger Philips T8 HO LED-lysrör en belysningslösning som håller i åratal utan att behöva bytas ut.

Detta, tillsammans med lysrörets energieffektivitetsklass på A+, gör det till en kostnadseffektiv och hållbar lösning för belysningsbehov.

Ljusflödet på 1850 lumen garanterar ett klart och starkt ljus, vilket gör Philips T8 HO LED-lysrör till ett idealiskt val för arbetsplatser, kök eller andra områden där bra belysning är avgörande.

Dessutom ger dess 240-gradiga strålningsvinkel ett bredare ljusspridning, vilket minskar skuggor och ger en mer jämn belysning.

Färgtemperaturen på 3000 K ger ett varmt, inbjudande ljus, vilket gör det perfekt för hemmiljöer. Men en liten nackdel vi observerade under vårt test var att detta specifika lysrör kanske inte är optimalt för miljöer där ett kallare, mer blåaktigt ljus är föredraget.

Sammanfattningsvis är Philips T8 HO LED-lysrör en imponerande produkt. Dess hållbarhet, ljusstyrka och energieffektivitet gör den till ett starkt val för alla som söker en solid och långvarig belysningslösning.

Fördelar

 • Lång livslängd
 • Hög ljusstyrka
 • Bred strålningsvinkel
 • Energieffektiv

Nackdelar

 • Kan vara för varmt ljus för vissa användningsområden

2. Bäst T5 lysrör – OSRAM LUMILUX T5 HO

OSRAM LUMILUX T5 HO Lysrör

OSRAM LUMILUX T5 HO har visat sig vara ett lysrör av toppklass under vår grundliga testning. Redan vid första anblicken imponerade produkten med sin strömlinjeformade design och robusta kvalitet. Installationen var enkel och bekymmersfri, vilket underlättar för alla användare, oavsett tidigare erfarenheter.

Specifikationer
Effekt: 49 W
Färgtemperatur: 4000 K
Ljusflöde: 4300 lm
Längd: 1449 mm
Energimärkning: F

En av de mest framträdande kvaliteterna hos detta lysrör är dess utmärkta ljusflöde. Med hela 4300 lumen levererar OSRAM LUMILUX T5 HO ett kraftfullt ljus som lyser upp varje hörn av rummet.

Under vår testning blev vi positivt överraskade av det starka och jämnt fördelade ljuset, vilket verkligen gör detta lysrör till ett idealiskt val för kontor och butiker.

En annan kvalitet vi uppskattade var den naturliga färgåtergivningen. Med en färgtemperatur på 4000 K levererar lysröret ett neutralvitt ljus, vilket skapar en behaglig och inbjudande atmosfär.

Detta, kombinerat med dess G5-sockel, gör att det enkelt kan installeras i de flesta moderna ljusarmaturer.

Men trots alla dess fördelar märkte vi en viktig nackdel under vårt test. Detta lysrör har en energimärkning på F, vilket innebär att det inte är det mest energieffektiva alternativet på marknaden. Detta kan vara något att tänka på för konsumenter som prioriterar hållbarhet och låg energianvändning.

Sammanfattningsvis är OSRAM LUMILUX T5 HO ett lysrör som levererar på alla punkter när det gäller ljuskvalitet och färgåtergivning, men som kan förbättras i fråga om energieffektivitet.

Fördelar

 • Utmärkt ljusflöde
 • Naturlig färgåtergivning
 • Passar för kontor och butiker
 • Lätt att installera

Nackdelar

 • Inte energieffektiv

3. Bäst G5 lysrör – PHILIPS Master TL5 HO

PHILIPS Master TL5 HO Lysrör

Under vår omfattande testning av PHILIPS Master TL5 HO lysrör, blev vi imponerade av dess starka ljusflöde och enastående färgåtergivning. Produkten gjorde ett robust intryck redan vid uppackningen och vid installationen visade det sig vara lika enkelt att installera som vilket standardlysrör som helst.

Specifikationer
Effekt: 24 W
Ljusflöde: 1750 lm
Färgtemperatur: 3000 K
Längd: 549 mm
Energimärkning: G

Med 24 W och ett ljusflöde på 1750 lumen ger PHILIPS Master TL5 HO ett varmvitt ljus som lyser upp även de största utrymmena.

Under vår testning var det tydligt att ljuset var jämnt och konsekvent över hela området, vilket bidrog till en behaglig och välkomnande atmosfär.

Vi var också nöjda med produktens färgåtergivning. Lysröret visade sig ge ett varmvitt ljus med en färgtemperatur på 3000 K, vilket ger en naturlig och behaglig känsla.

Oavsett om det används i kontor, industri, skolor eller affärsmiljöer skapar denna lampa en inbjudande och behaglig atmosfär.

En nackdel vi märkte under vår testning var dock lysrörets energimärkning. Med en energimärkning av klass G är PHILIPS Master TL5 HO inte det mest energieffektiva alternativet på marknaden. För de som är miljömedvetna eller letar efter sätt att minska sin energiförbrukning, kan detta vara ett avsevärt minus.

Sammanfattningsvis är PHILIPS Master TL5 HO ett lysrör som ger utmärkt ljusflöde och fantastisk färgåtergivning, men dess energieffektivitet lämnar lite att önska.

Fördelar

 • Starkt ljusflöde
 • Utmärkt färgåtergivning
 • Mångsidiga användningsområden
 • Lätt installation

Nackdelar

 • Inte särskilt energieffektiv

4. Bäst T8 lysrör – OSRAM LUMILUX T8

OSRAM LUMILUX T8 Lysrör

I vår granskning av OSRAM LUMILUX T8 har vi hittat ett lysrör som utmärker sig för sin flexibilitet. Dess konstruktion gör det idealiskt för en mängd olika användningar, inklusive platsbelysningar, handlampor och nödbelysningar.

Specifikationer
Ljusflöde:450 lm
Installation:Plug-and-play
Färgtemperatur:2700 K
Längd:288 mm
Energimärkning:G

OSRAM LUMILUX T8, med sin G13-sockel, var enkel att installera i en rad olika miljöer, vilket gjorde det till ett bekvämt alternativ i vår testning.

Det är utformat för att ge en ljusflöde på 450 lumen, vilket gav tillräckligt ljus för alla våra behov.

En imponerande funktion var den varma vitfärgen som genererades av lysröret. Med en färgtemperatur på 2700 K skapar det en mysig atmosfär.

Vi upplevde detta ljus som behagligt för ögonen, vilket gör det särskilt användbart för utrymmen där man vill skapa en avslappnad miljö.

En nackdel som vi upptäckte under vår testning var dock lysrörets energieffektivitet. Med en energimärkning av G var OSRAM LUMILUX T8 inte det mest energieffektiva valet. Detta kan vara ett avskräckande för de som är särskilt måna om sin energianvändning.

OSRAM LUMILUX T8 erbjuder flexibel användning och en behaglig varmvit belysning, men kan förbättras när det gäller energieffektivitet.

Fördelar

 • Flexibel användning
 • Behaglig färgtemperatur
 • Lätt att installera
 • Tillräckligt ljusflöde

Nackdelar

 • Inte energieffektiv

5. Bäst GR8 lysrör – OSRAM CFL SQUARE

OSRAM CFL SQUARE Kompaktlysrör

Osram CFL SQUARE kompaktlysrör är ett lysrör som är utformat för att leverera hög prestanda, men det som verkligen skiljer det från mängden är dess imponerande livslängd.

Specifikationer
Effekt: 28W
Ljusflöde: 2050 lm
Livslängd: 10 000h
Färgtemperatur:2700 K
Energimärkning:G

Med en uppgiven medellivslängd på 10 000 timmar, överträffade det förväntningarna under vår testprocess, vilket gjorde det till ett utmärkt långvarigt alternativ för användare som behöver konsekvent belysning under en längre tid.

CFL SQUARE har en ljusfärg av 827, vilket ger en behaglig varmvit ton som är behaglig för ögonen. Med en effekt på 28W levererar den ett ljusflöde på 2050 lumen, vilket är mer än tillräckligt för de flesta användningsområden.

Dessutom var GR8-sockel-designen lätt att installera och fungerade väl med kompatibla armaturer.

Men, under vår testning upptäckte vi också att CFL SQUARE, likt många andra kompaktlysrör, lider av en mindre effektiv energianvändning. Med en energimärkning av G är det inte det mest energieffektiva alternativet på marknaden.

Trots detta, när det gäller långvarig, pålitlig belysning, är Osram CFL SQUARE ett starkt alternativ. Det kan förbättras på energieffektivitetsfronten, men överlag är det en stark utförare med sin långa livslängd och höga ljusflöde.

Fördelar

 • Lång livslängd
 • Starkt ljusflöde
 • Behaglig ljusfärg
 • Lätt att installera

Nackdelar

 • Mindre energieffektiv

6. Bäst G23 lysrör – OSRAM Dulux S

OSRAM Dulux S Kompaktlysrör

När det gäller kompaktlysrör, gör OSRAM Dulux S verkligen ett intryck med sin effektivitet. Genom att kombinera ett högt ljusflöde med en förvånansvärt låg effektförbrukning, lyckas detta kompaktlysrör leverera en överlägsen prestanda samtidigt som det sparar energi.

Specifikationer
Effekt:11W
Ljusflöde:900 lm
Färgtemperatur:4000K
Totallängd:237 mm
Energimärkning:A

Under vår testprocess var vi imponerade av den goda ljuskvaliteten. Med ett ljusflöde på 900 lm och en färgtemperatur på 4000 K ger Dulux S ett klart och behagligt ljus.

Vi märkte också att färgåtergivningsindexet var minst 80 Ra, vilket gör att färgerna i rummet visas realistiskt och livfullt.

Dessutom har Dulux S ett extremt lågt profilformat, vilket gör det till en lämplig lampa för en mängd olika belysningsinställningar.

Dess långa livslängd på 10 000 timmar och förbättrade underhållsåtgärder innebär att du kan förvänta dig en pålitlig, hållbar prestanda.

En av de få nackdelarna vi upptäckte under testningen var att Dulux S drivs med en konventionell reaktor. Detta kan vara problematiskt för vissa användare, eftersom det kan kräva extra tid och ansträngning att installera.

Trots denna mindre nackdel, tror vi att Dulux S erbjuder utmärkt värde. Dess kombination av ekonomi, effektivitet och hållbarhet gör den till ett solidt val för alla som söker högkvalitativ belysning.

Fördelar

 • Energisparande
 • God ljuskvalitet
 • Lång livslängd
 • Låg profilform

Nackdelar

 • Installationsprocess kan vara krånglig
 • Ljusflödet kanske inte räcker för stora utrymmen
Hur vi utförde vårt test av lysrör

Hur vi utförde vårt test av lysrör

Vår strävan efter att hitta det bästa lysröret ledde oss till att designa och genomföra ett noggrant test. Fokus låg på att skapa en rättvis och jämförbar miljö för varje produkt i testet.

Vi ville säkerställa att vi inte bara testade de olika lysrören under samma förhållanden, men också att vi tillämpade samma bedömningsskala för att bestämma vilket som var bäst i test.

Iordningställande av testmiljön

För att säkerställa att vårt test utfördes under konsekventa och rättvisa förhållanden, skapade vi en testmiljö som återspeglade en genomsnittlig användares hem.

Vi monterade lysrören i identiska armaturer och ställde in en konstant omgivningstemperatur. Denna noggranna uppställning säkerställde att ingen yttre faktor skulle påverka prestandan hos de testade lysrören.

Utförandet av vår testprocess

När det kom till själva testprocessen, strävade vi efter att vara så systematiska och noggranna som möjligt. Varje lysrör testades individuellt, i flera omgångar, för att säkerställa att våra resultat var konsekventa.

Vi följde ett steg-för-steg-protokoll, som inkluderade installation, uppstart, mätning av ljusstyrka och färgtemperatur, samt kontroll av energiförbrukning.

Genomförandet av testerna

Detaljerna i hur vi utförde våra tester var viktiga för oss. Vi ville vara säkra på att vi inte bara testade varje produkt en gång, utan flera gånger för att kunna notera eventuella inkonsekvenser. Här är några punkter om hur vi gjorde:

 • Varje lysrör testades tre gånger
 • Varje testomgång varade i 30 minuter
 • Vi tog noteringar om eventuella förändringar i prestanda mellan testomgångarna

Vårt mål med denna rigorösa process var att säkerställa att det lysrör som kom ut som bäst i test, verkligen var det bästa lysröret på marknaden. Vi ville skapa en guide som konsumenter kan lita på när de letar efter ett bra och billigt lysrör. Vi hoppas att vårt arbete kommer att göra din sökning enklare.

Utvärdering av testresultaten

När alla tester var genomförda tog vi oss an utmaningen att utvärdera resultaten. Vi jämförde varje produkts prestanda mot våra förväntningar och mot de andra produkternas resultat. Vårt mål var att ge en rättvis bedömning av varje lysrör, vilket krävde att vi övervägde flera faktorer.

Dessa inkluderade inte bara de uppenbara som ljusstyrka och energiförbrukning, men också andra aspekter som färgåtergivning och starttid. Utifrån dessa observationer kunde vi kategorisera varje produkt och fastställa vilket som var bäst i test.

Långtidstest och hållbarhet

För att verkligen kunna avgöra vilket lysrör som var det bästa, ansåg vi det nödvändigt att också testa deras långsiktiga prestanda och hållbarhet.

Vi lät varje lysrör brinna i flera timmar, dag efter dag, för att se hur de stod emot det konstanta slitage som de skulle utsättas för i en verklig användningssituation. Vi var särskilt intresserade av att se hur LED-lysrören presterade i detta avseende, givet deras rykte om längre livslängd.

Säkerhet och pålitlighet under testet

Säkerhet och pålitlighet var två andra viktiga faktorer i vårt test. Vi observerade hur varje lysrör reagerade på strömavbrott och andra potentiella störningar.

Vi granskade också varje produkts säkerhetsfunktioner, såsom skydd mot överhettning och kortslutning. Slutligen, vi bedömde varje lysrörs pålitlighet baserat på dess förmåga att leverera konsekvent prestanda under hela testperioden.

Vi hoppas att genom dessa tester, kan vi ge dig en klarare bild av vilket lysrör som är det bästa, mest säkra och mest pålitliga valet för dina behov.

Tips inför användning av lysrör

Innan du börjar använda ditt nyligen inköpta lysrör finns det några saker du bör ha i åtanke. Under vårt omfattande test av olika lysrör, stötte vi på flera aspekter som vi tror är viktiga för varje köpare att känna till. Här delar vi med oss av vår insikt.

Förstå din armatur

En av de mest värdefulla insikterna från vårt test var vikten av att känna till vilken typ av armatur du har hemma. Inte alla lysrör passar i alla armaturer.

Till exempel är vissa lysrörsarmaturer utformade för att endast stödja traditionella lysrör och kan inte använda LED-lysrör. Det är därför viktigt att du vet vilken typ av armatur du har och vilka lysrör den kan stödja.

Att ha denna kunskap kan hjälpa dig att undvika onödiga kostnader och besvär med att byta ut en armatur eller returnera ett inköpt lysrör som inte passar.

Mät dina strömförhållanden

En annan viktig insikt från vårt test var betydelsen av att veta mer om de elektriska förhållanden som råder i ditt hem. En multimeter kan vara ett ovärderligt verktyg i detta sammanhang.

Med en multimeter kan du mäta strömförhållandena i dina ljuskällor och säkerställa att ditt nya lysrör kommer att fungera korrekt och säkert i ditt hem.

Tänk också på att använda en spänningsprovare för att dubbelkolla att all ström är frånkopplad innan du börjar montera ditt nya lysrör.

Var uppmärksam på ljusstyrka och färgtemperatur

I vårt test märkte vi att ljusstyrka och färgtemperatur kan variera mycket mellan olika lysrör. Till exempel, en halogenlampa ger ett varmare ljus än de flesta lysrör, vilket kan vara viktigt att tänka på om du föredrar en viss typ av belysning. Det är därför värt att lägga lite extra tid på att förstå vilket ljus de olika lysrören ger innan du gör ditt val.

Värdera produktens livslängd och kostnad

Något annat att ha i åtanke är lysrörets förväntade livslängd och dess driftskostnad. LED-lysrören vi testade tenderade att ha en längre livslängd och var mer energieffektiva än traditionella lysrör, vilket innebär att de kanske kostar mer i inköp, men kan bli billigare över tid.

Genom att ha dessa tips i åtanke kan du säkerställa att du väljer det bästa lysröret för dina behov. Med rätt kunskap kan du se fram emot att njuta av ljuset från ditt nya lysrör, kanske till och med det som vi ansåg vara bäst i test! Oavsett vilket lysrör du väljer, hoppas vi att dessa tips hjälper dig att få ut det mesta möjliga av din upplevelse.

Tips inför användning av lysrör

Vanliga frågor om lysrör

Kan man byta ut vanliga lysrör mot LED-lysrör?

Ja, man kan definitivt byta ut vanliga lysrör mot LED-lysrör. Det är viktigt att notera att lysrörets sockel måste matcha armaturens för att passa.

Vad kostar ett lysrör i timmen?

Kostnaden för ett lysrör per timme varierar beroende på dess effektförbrukning och lokala elpriser. En genomsnittlig uppskattning skulle vara några ören per timme.

Hur mycket ström drar ett lysrör?

Ett genomsnittligt lysrör drar omkring 20 till 40 watt. Men, LED-lysrör tenderar att dra mindre ström, vilket gör dem mer energieffektiva.

Hur byter man ett lysrör?

För att byta ett lysrör, börjar du med att stänga av strömmen. Ta sedan bort det gamla lysröret genom att vrida det 90 grader. Sätt in det nya lysröret och vrid det tills det klickar på plats.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen