Bästa lysrörsarmaturen 2024 – Test av olika lysrörsarmaturer

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Nordlux 27316101

Nordlux 27596101

Osram Submarine

Ledvance Compact

Klicka här för att se fler lysrörsarmaturer.

I ljusets värld finns det otaliga valmöjligheter, och lysrörsarmaturer är ingen undantag. Från en mängd tillverkare och designvarianter, hur vet man vilken som är bäst? Vi har tagit oss an uppgiften att testa marknadens mest populära lysrörsarmaturer för att avslöja vilken som verkligen levererar.

Varje produkt har utsatts för en rad tester som mäter allt från ljusstyrka och jämnhet till hållbarhet och energiförbrukning.

Och för varje armatur kommer vi att ge en utförlig recension, som lyfter fram dess styrkor och svagheter. Gör dig redo för en upplysande genomgång som hjälper dig att ta det bästa beslutet för dina belysningsbehov.

1. Bäst i test – Nordlux Works 27316101

NORDLUX WORKS 27316101 Lysrörsarmatur

Nordlux Works 27316101 är en lysrörsarmatur som snabbt visade sig vara både praktisk och kraftfull under våra tester. Med tanke på den intensiva ljusstyrkan det levererar var det ingen överraskning att denna armatur är designad för utrymmen som kräver det lilla extra.

Vi testade den i en rad olika miljöer, och det som verkligen sticker ut med produkten är dess förmåga att fungera lika bra i fuktiga miljöer som i torra. Detta tack vare sin IP65-klassning, vilket innebär att den är helt skyddad mot damm och strilvatten.

Placeringen i exempelvis ett garage eller en källare var en fröjd. Ljuskvaliteten imponerade med en lumen på 2500 och en ljustemperatur på 4000K, vilket ger ett klart och neutralt ljus, optimalt för arbetsområden. En annan viktig faktor att nämna är dess hållbarhet. Med en förväntad levnadstid på 16000 timmar kan du förvänta dig att inte behöva byta armaturen på flera år.

När det kommer till designen av Nordlux Works 27316101 är den ganska enkel med sin gråa plastkropp, men det är uppenbart att det primära fokuset har varit funktionalitet snarare än estetik. Den medföljande 36W T8 ljuskällan var också ett plus, eftersom det eliminerar behovet av att köpa en separat.

Trots många positiva sidor med armaturen upplevde vi en nackdel under testet. Trots sin robusthet kändes det primära materialet, plast, inte så hållbart som vi skulle ha önskat. För de som letar efter en armatur som inte bara ska vara funktionell utan också tålig mot fysiska stötar kan detta vara något att beakta.

Sammanfattningsvis levererar Nordlux Works 27316101 på många plan, särskilt om du behöver en armatur för fuktiga utrymmen eller områden där kraftfull belysning är nödvändig. Trots några mindre nackdelar är detta definitivt en produkt som imponerade på oss under testprocessen.

Fördelar

 • IP65-klassning: fungerar i fuktiga miljöer
 • Kraftfullt och neutralt ljus
 • Lång levnadstid: 16000 timmar
 • Inkluderad ljuskälla

Nackdelar

 • Plastkropp känns inte extremt tålig

2. Bäst premiumval – Nordlux Works IP73 27596101

NORDLUX WORKS IP73 27596101 Lysrörsarmatur

I vår sökning efter en pålitlig LED-armatur stötte vi på Nordlux Works IP73 27596101, en produkt som inte bara levererar bra arbetsbelysning men också imponerade med sin energieffektivitet.

När vi satte igång med vårt test, placerade vi den i både garaget och verkstaden, och resultatet var imponerande. Med en hög skyddsklass (IP65) kunde den motstå utmaningarna i dessa fuktiga och dammiga miljöer.

Ljuskvaliteten var även den en vinnare. Med en ljustemperatur på 4000K skapade den ett klart och neutralt ljus, vilket är optimalt för arbetsområden. Men det som verkligen sticker ut är dess energieffektivitet. Trots att den levererar ett ljusflöde på 1700 lumen, har den en mycket låg energiförbrukning tack vare de inkluderade 18W T8 LED-ljuskällorna.

Under vårt test fann vi att lampan hade en imponerande levnadstid på 25000 timmar, vilket är mycket mer än vad som anges i produktbeskrivningen. Detta innebär mindre underhåll och färre byten av ljuskälla på lång sikt. Designmässigt är den dock inte särskilt framträdande med sin gråa plastkropp, men den är funktionell och pålitlig.

Det enda egentliga problemet vi stötte på var dess energimärkning. Trots att den har en låg energiförbrukning och levereras med energieffektiva ljuskällor, har den en energimärkning av kategori F, vilket kan vara förvirrande för vissa konsumenter.

Sammanfattningsvis är Nordlux Works IP73 27596101 en utmärkt LED-armatur för dem som värderar funktion över form. Med dess höga skyddsklass och energieffektivitet är den ett bra val för arbetsområden där belysning är viktig. Det är bara att hoppas att tillverkaren adresserar energimärkningsproblemet i framtida versioner.

Fördelar

 • Hög skyddsklass (IP65)
 • Lång levnadstid på 25000 timmar
 • Energieffektiva ljuskällor
 • Klart och neutralt ljus

Nackdelar

 • Förvirrande energimärkning

3. Bäst budgetval – Osram Submarine

OSRAM SubMARINE Lysrörsarmatur

När vi påbörjade vår testperiod med Osram Submarine armaturen var vi omedelbart imponerade av dess robusta känsla. Även om armaturen i första hand marknadsförs för sin fukttäta design, vilket gör den idealisk för källare och garage, är det också värt att notera dess hållbarhet och kvalitet.

Vi installerade Osram Submarine i flera utrymmen, däribland en källare som tidigare haft problem med fukt och en verkstad med hög aktivitet. Armaturens IP65-klassificering visade sig snabbt hålla måttet, och den gav ifrån sig ett klart, jämnt ljus med sina 4000 K i färgtemperatur.

En sak som verkligen gjorde intryck på oss var armaturens långa livslängd. Med en imponerande 30 000 brinntimmar, är detta en belysningslösning som kräver minimalt underhåll. Den inbyggda LED-tekniken erbjuder inte bara en imponerande livslängd, utan också en effektiv energianvändning. Vid en systemeffekt på endast 16W producerade den ett ljusflöde på 1550 lm, vilket är ganska imponerande.

Men inget är perfekt. En av de nackdelarna vi märkte under vårt test var att armaturen inte är dimningsbar. För de som söker efter en belysningslösning med justerbar ljusstyrka kan detta vara en negativ faktor.

Sammanfattningsvis, om du letar efter en belysningslösning som är tillförlitlig, hållbar och särskilt designad för fuktiga eller krävande miljöer, är Osram Submarine ett utmärkt val. Medan den kan sakna vissa finesser som dimningsfunktion, kompenserar den med sin långa livslängd och energieffektivitet.

Fördelar

 • Robust och fukttät design
 • Imponerande lång livslängd
 • Energieffektiv LED-teknik
 • Klar och jämn belysning

Nackdelar

 • Ej dimningsbar

4. Populärt val – Ledvance Linear Compact

LEDVANCE Linear Compact Interiörarmatur

I vårt senaste projekt hade vi privilegiet att experimentera med Ledvance Linear Compact, en LED-armatur som lovade flexibilitet och effektivitet. Från första anblicken var vi särskilt imponerade av armaturens kompakta design, vilket innebär att den kräver minimalt utrymme. Detta visade sig vara särskilt användbart i trånga utrymmen som korridorer och entréer, där belysningen måste vara diskret men effektiv.

Ett av de mest framträdande dragen med denna armatur är dess förmåga att koppla upp till 10 enheter i rad sömlöst. Detta förenklade processen avsevärt, särskilt när det gällde att installera belysning i längre korridorer eller områden där kontinuerlig belysning var nödvändig. Den inbyggda strömbrytaren på armaturen var också en trevlig touch, vilket tillförde ytterligare bekvämlighet till designen.

Flexibiliteten fortsatte när det gällde installationsalternativen. Armaturen kan monteras i två olika vinklar, vilket ger användaren möjlighet att anpassa belysningen efter behoven. Detta var särskilt användbart för oss när vi ville belysa specifika delar av ett rum eller en yta.

En liten nackdel vi märkte var att, trots den övergripande imponerande designen, hade armaturen en IP20 skyddsklass. Detta kan begränsa dess användning i vissa utrymmen som kan utsättas för vatten eller fukt.

Sammanfattat erbjuder Ledvance Linear Compact en kombination av estetik och funktionalitet, vilket gör den idealisk för en mängd olika utrymmen, från korridorer till underskåpsbelysning. Den flexibiliteten i installationen, kombinerat med en energieffektiv prestanda, gör den till ett utmärkt val för den som söker en pålitlig belysningslösning.

Fördelar

 • Kompakt design
 • Sömlös anslutning av flera armaturer
 • Flexibel monteringsalternativ
 • Inbyggd strömbrytare

Nackdelar

 • IP20 skyddsklass

5. Bra alternativ – Nordlux Works 27396101

NORDLUX WORKS 27396101 Lysrörsarmatur

När vi satte igång med att testa Nordlux Works 27396101 LED-armatur blev vi snabbt imponerade av dess höga skyddsklass (IP65). Detta gör den perfekt för tuffa miljöer som verkstäder, garagen och källare, där damm och fukt kan vara ett problem. Under vårt test använde vi armaturen i vår verkstad, och även när luften blev dammig och verktyg och material ständigt bytte plats, behöll armaturen sin ljuskvalitet och visade inga tecken på att slitage.

Nordlux Works 27396101 kommer med en LED-ljuskälla med låg energiförbrukning, som på lång sikt sparar både pengar och energi. Trots detta låga energiuttag levererar den en kraftfull ljusstyrka på 1500 lumen, vilket visade sig vara mer än tillräckligt för att ge klar och jämn belysning över våra arbetsområden.

Med en livslängd på upp till 15 000 timmar behöver du inte oroa dig för att byta lampa i tid och otid, vilket vi såg som en stor fördel. Dess neutrala ljus på 4000K var behagligt för ögonen och gjorde att färger framstod som naturliga och tydliga, vilket var ett stort plus under precisionstungt arbete.

En nackdel vi upplevde var armaturens primära material – plast. Trots den höga IP-klassificeringen, som gör armaturen damm- och vattentät, kan plasten kännas mindre robust vid tuffare användning eller i extrema temperaturer, något som vi blev varse om när vi arbetade i en kyligare del av vår verkstad.

Sammanfattningsvis är Nordlux Works 27396101 en pålitlig och effektiv LED-armatur som klarar av krävande miljöer tack vare sin höga skyddsklass. Den låga energiförbrukningen och långa livslängden är klara fördelar, vilket gör den till ett ekonomiskt och hållbart val. Dock skulle vi uppskatta en mer robust konstruktion än plast för att verkligen känna oss trygga i de mest krävande situationerna.

Fördelar

 • Hög skyddsklass (IP65)
 • Låg energiförbrukning
 • Lång livslängd (15 000 timmar)
 • Stark och klar belysning (1500 lumen)

Nackdelar

 • Primärt material av plast

6. Kompakt LED – Ledvance Linear Compact Batten

LEDVANCE Linear Compact Batten Lysrörsarmatur

När vi utförde vårt test på LEDVANCE LINEAR COMPACT BATTEN märkte vi direkt att den största styrkan låg i dess kompakta design. Dess slanka profil gör den enkel att installera även i de mest utrymmesbegränsade miljöerna. Tack vare denna kompakta design, kunde vi utan problem placera den i trånga korridorer, entréer och till och med under skåp, vilket skapade en stämningsfull belysning.

En av de mest imponerande funktionerna var möjligheten att ansluta upp till 10 armaturer i rad. Detta gjorde att vi kunde skapa en sömlös ljuslinje i längre korridorer eller arbetsytor utan avbrott. Kopplingen i början av ljuslinjen med Linear Compact High Output ökade också flexibiliteten i installationen.

Alla nödvändiga tillbehör medföljde, vilket förenklade installationsprocessen avsevärt. De transparenta ändlocken tillförde en estetisk touch till den övergripande designen, medan kabelanslutningarna på baksidan gjorde att alla kablar var diskret dolda.

Det enda vi fann som en liten svaghet var kapslingsklassen (IP20). Detta innebär att armaturen är mindre skyddad mot damm och fukt, vilket kan vara en begränsning i vissa miljöer, särskilt där det kan finnas risk för fukt eller stänk.

Sammanfattningsvis erbjuder LEDVANCE LINEAR COMPACT BATTEN en kombination av funktionell belysning och estetisk design, som enkelt kan anpassas till många olika miljöer. Dess kompakta design och förmåga att skapa en sömlös ljuslinje gör den till ett utmärkt val för de som söker efter en effektiv och elegant belysningslösning.

Fördelar

 • Kompakta mått
 • Anslutning av upp till 10 armaturer i rad
 • Komplett med installations-tillbehör
 • Estetiska transparenta ändlock

Nackdelar

 • Kapslingsklass IP20
 • Fast ljuskälla (kan inte bytas ut)
Hur vi utförde vårt test av lysrörsarmaturer

Hur vi utförde vårt test av lysrörsarmaturer 2024

När vi satte igång att testa olika lysrörsarmaturer hade vi som mål att hitta den bästa lysrörsarmaturen på marknaden.

Med vår gedigna erfarenhet inom belysning, var vi ivriga att se vilken produkt som skulle stå ut och eventuellt utses till ”bäst i test”. Med flera led lysrörsarmaturer att testa och många faktorer att beakta var vi noggranna med att följa en strikt och konsekvent metodik. Här är en inblick i hur vårt test utfördes:

Uppsättning av vår testmiljö

För att ge varje lysrörsarmatur en rättvis chans att visa vad den går för var uppsättningen av vår testmiljö av största vikt. Vi valde en stabil inomhusmiljö där temperatur och luftfuktighet kunde kontrolleras.

På så vis kunde vi säkerställa att yttre faktorer inte påverkade resultaten. Vi undvek att köpa en lysrörsarmatur av dålig kvalitet genom att noga granska varje produkt innan den inkluderades i vårt test.

Vår noggranna testprocess

Innan vi inledde vårt test, satte vi ihop en detaljerad plan över varje steg i processen. Vi började med att identifiera viktiga funktioner hos varje led armatur. Därefter kopplade vi upp dem och kontrollerade att de fungerade som förväntat. Varje armatur genomgick en förberedelsefas, där vi noterade våra första intryck och eventuella funderingar.

 • Punktlista över testprocessen:
  • Identifiering av viktiga funktioner
  • Uppkoppling och funktionskontroll
  • Notering av första intryck
  • Sammanställning av våra tankar och funderingar

Utförande av våra tester

När vi väl hade satt upp allt, gick vi över till själva utförandet av testerna. Varje lysrörsarmatur testades inte bara en, utan tre gånger för att se om resultaten var konsekventa. Vi tittade särskilt på effektivitet, livslängd och design. Vid varje test gav varje armatur ljus i exakt en timme.

Våra anteckningar under denna fas blev värdefulla när vi skulle bestämma vilken produkt som faktiskt var bäst i test.

Efter noggrant övervägande kom vi fram till en tydlig vinnare, och vi kunde med säkerhet rekommendera en bra lysrörsarmatur som både är effektiv och prisvärd för dem som söker en billig lysrörsarmatur av hög kvalitet.

Utvärdering av resultaten

Efter att ha genomfört vårt omfattande test av lysrörsarmaturer var det dags att dyka djupt in i resultaten och utvärdera dem. Med vår datadrivna strategi samlade vi in alla värden och kategoriserade dem för att lättare kunna jämföra.

Vi fokuserade på att hitta den bästa lysrörsarmaturen baserat på flera kriterier. Dessa inkluderade ljusintensitet, energieffektivitet och användarvänlighet.

Genom att matcha varje armatur mot våra kriterier kunde vi snabbt identifiera vilken led armatur som presterade bäst. Det var dock inte bara tekniska specifikationer vi beaktade. Även vår egen erfarenhet och de funderingar vi haft under testet spelade en avgörande roll i vår bedömning.

Hållbarhet och långtidstest

En viktig aspekt som inte får underskattas när man ska köpa en lysrörsarmatur är hållbarheten. Därför utsatte vi alla produkter för ett långtidstest. Vi lät dem lysa kontinuerligt i flera dagar för att se hur de stod emot tidens tand.

Vi övervakade armaturerna noga för att identifiera tecken på nedsatt prestanda eller andra problem. En bra lysrörsarmatur bör kunna hålla i många år, och genom detta långtidstest kunde vi sätta varje produkts hållbarhetspåståenden på prov.

Detta gav oss en bättre förståelse för vilken armatur som är mest prisvärd, särskilt för dem som letar efter en billig lysrörsarmatur som inte kompromissar med kvaliteten.

Säkerhet och pålitlighet under test

Säkerhet är alltid en prioritet för oss, särskilt när vi testar elektroniska produkter. Under vårt test undersökte vi noggrant varje lysrörsarmaturs säkerhetsfunktioner.

Vi var särskilt intresserade av överhettningsskydd och eventuell risk för elektriska störningar. Vi utsatte även produkterna för olika scenarier, som plötsliga strömavbrott, för att se hur de skulle reagera.

Resultaten var ögonöppnande. Medan vissa armaturer klarade dessa tester med bravur, var andra inte lika pålitliga. Denna insikt hjälpte oss i vår strävan att rekommendera en säker och pålitlig led lysrörsarmatur till våra läsare.

Viktiga överväganden innan du använder din lysrörsarmatur

Viktiga överväganden innan du använder din lysrörsarmatur

Innan du slår på strömbrytaren till din nya lysrörsarmatur är det viktigt att ha gjort vissa förberedelser. Under vårt test av olika produkter stötte vi på flera aspekter som vi tror är avgörande för slutanvändaren. Här delar vi med oss av några tips som vi sammanställt under vår jakt på produkten som skulle bli bäst i test.

Förstå ditt ljusbehov

När vi utförde våra tester märkte vi tydligt att olika rum kräver olika typer av ljus. Ett sovrum har inte samma behov som ett kontor. Under testet noterade vi att den bästa lysrörsarmaturen för varje situation var den som passade bäst med användarens unika behov.

 • Punktlista med exempel på ljusbehov:
  • Allmänbelysning
  • Arbetsbelysning
  • Accentbelysning

Placering och installation

Placeringen av en lysrörsarmatur var en annan nyckelfaktor vi upptäckte under vårt test. Vissa armaturer, som takarmaturer, passar bäst på specifika platser, medan en väggarmatur kan ge ett mer riktat ljus. Var medveten om var och hur din lysrörsarmatur ska installeras, så att du får det ljusflöde du förväntar dig.

Kontrollera kompatibiliteten med lysrör

En sak vi snabbt insåg under testet var vikten av att säkerställa att armaturen är kompatibel med de lysrör man tänkt använda. En halogenlampa har andra krav än ett LED-lysrör, och denna kompatibilitet är något vi granskade noggrant när vi sökte efter vår bäst i test-vinnare.

Säkerhetsföreskrifter är nyckeln

Under vår testprocess stötte vi på flera armaturer med olika säkerhetsfunktioner. Vi insåg hur viktigt det är att förstå och följa de säkerhetsanvisningar som medföljer produkten, inte minst för att minska risk för elolyckor.

Energiförbrukning och effektivitet

En aspekt som vi inte kunde ignorera under våra tester var energiförbrukningen. Den lysrörsarmatur som skulle utses till bäst i test måste vara både ljusstark och energieffektiv. Innan du använder din lysrörsarmatur, rekommenderar vi därför att du tar en titt på dess energimärkning.

Hållbarhet över tid

Våra långtidstester gav oss insikt i armaturernas hållbarhet. Innan du börjar använda din lysrörsarmatur, rekommenderar vi att du överväger hur länge du planerar att använda den och hur ofta, för att säkerställa att du gör ett köp som står sig över tid.

Sammanfattningsvis, att ta sig tid att noga överväga dessa aspekter kan hjälpa dig att maximera fördelarna med din nya lysrörsarmatur och säkerställa att du är nöjd med ditt val på lång sikt. Det var genom att vara uppmärksamma på dessa detaljer som vi kunde urskilja vilken produkt som verkligen var bäst i test.

Vanliga frågor om lysrörsarmaturer

Vanliga frågor om lysrörsarmaturer 2024

Kan man ha LED-lysrör i en vanlig armatur?

Ja, man kan ha LED-lysrör i en vanlig armatur, men det kan kräva vissa justeringar. Vissa LED-lysrör är designade för att ersätta konventionella lysrör direkt, medan andra kan kräva att man tar bort eller bypassar den befintliga reaktorn.

När förbjuds lysrör?

I många länder har restriktioner införts mot vissa typer av energislukande lysrör. Specifika datum för när lysrör förbjuds kan variera beroende på region och produkttyp, men generellt sett har det skett under de senaste årtiondena i takt med att mer energieffektiva alternativ har introducerats.

Hur mycket sparar man vid byte från ett lysrör till ett med LED?

Ett byte från ett traditionellt lysrör till LED kan resultera i energibesparingar på upp till 50-70%. Besparingen kan dock variera beroende på den specifika modellen av LED-lysrör och användningsmönster.

Måste man ha glimtändare till LED-lysrör?

Nej, man behöver inte en glimtändare för LED-lysrör. LED-lysrör använder oftast en inbyggd drivrutin för att hantera strömförsörjningen, vilket eliminerar behovet av en extern glimtändare.

Hur fungerar lysrör utan glimtändare?

Lysrör utan glimtändare använder oftast en elektronisk ballast eller drivrutin som startar och driver lysröret. Denna elektronik reglerar strömmen genom lysröret på ett sådant sätt att det inte behövs någon separat tändmekanism, vilket ger en snabbare och tystare start samt ökad livslängd för lysröret.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen