Vårt stora test av måttband: Längd, precision & pålitlighet

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Milwaukee 

Hultafors 

Ironside 

Stanley 

Klicka här för att se fler måttband.

Alla kommer någon gång stöta på ett tillfälle då ett måttband behövs. Du ska kanske sy eller genomföra ett snickeriprojekt, oavsett behöver du äga ett måttband.

Visserligen är konceptet måttband ganska simpelt, det är ett band som mäter längder. Men marknaden är stor och erbjuder dig flera olika modeller, därför gäller det att vara försiktig om du vill få det bästa måttbandet för dig.

Faktorer som längd, bredd och måttenhet är oerhört viktiga att fundera över, men bandets noggrannhet och klassificering är också betydelsefulla.

I denna text får du möjligheten att läsa om fyra olika måttband och dess fördelar, men också en köpguide som förhoppningsvis underlättar ditt köp.

1. Bäst i test – Milwaukee Måttband

Klicka här för att se bästa priset

Om du vill ha ett hållbart och pålitligt måttband med 5 / 5 stjärnor i betyg finns det inte många alternativ att välja mellan, därför är detta måttband från Milwaukee en av få.

Produkten är både enkel och säker att använda, tack vare dess unika egenskaper. Den har nämligen dubbelsidig avläsning och fingerstop som skyddar dina händer.

Måttbandet är även utrustat med en kraftig magnet vid bandets topp som enkelt kan krokas fast på jämna ytor och rör.

För att uppnå extra komfort och hållbarhet är yttersidan påkostad med ett kvalitativt BS hölje som har ett mjukt gummerande grepp. Måttbandets maxlängd är på 5 m, men om inte bara det är speciellt kan bandet dras ut hela 4 m utan att böjas.

Precis som vanligt för dyrare modeller är även måttbandet utrustad med ett smidigt bältesclip, men denna variant är fickvänlig och sliter mindre på olika typer av textiler.

2. Populärast – Hultafors Måttband

Klicka här för att se bästa priset

Ett måttband är inte ett särskilt komplicerat verktyg, utan snarare ganska minimalistisk i sin design, vilket i kombination med sin enastående hållbarhet är precis vad Hultafors måttband är.

Denna oerhört populära produkt har en längd på 3 m och en bredd på 16 mm och tack vare graderingen i millimeter kan dina mätningar bli väldigt noggranna.

En bidragande faktor till modellens stryktålighet är den hållbara kapseln tillverkad av ABS plast men också måttbandets längd. En kortare längd gör nämligen produkten mindre utsatt för potentiella skador.

Men om något mot förmodan ändå skulle hända med produkten, är både band och mättungan utbytbara och finns att köpa som reservdelar. Modellen har också en passarfunktion som är utmärkt om du skall märka ut helt runda former och inte har tillgång till en vanlig passare.

Till skillnad från flera andra alternativ har Hultafors välutvecklade måttband en greppvänlig släde bakom sig, som gör mättungan väldigt lätt att fälla in och ut.

3. Premiumval – Ironside Måttband

Klicka här för att se bästa priset

Måttbandet från Ironside är det mest optimala valet om man ska mäta långa avstånd. Den har nämligen en längd på 50 m och är kvalitativ i sin design.

Visserligen kan det vara svårt att hantera ett band på 50 m och en bredd på 13 mm, men produkten har en säker ram av plast med ett vinklat och fällbart vevhandtag som underlättar arbetet.

Själva bandet är tillverkat i stål med en ögla och fällbar ändhake, men den har också en tolerans enligt EU:s precisionsnorm II.

Det långa måttbandet har flera användningsområden, den fungerar utmärkt för allt mellan konstruktion av byggnader och kast med liten boll.

Visserligen är priset något dyrare än för andra modeller, men som sagt är detta gula måttband 50 m långt och har EU:s precisionsnorm II och med det i åtanke är priset egentligen ganska lågt.

4. Billigast – Stanley Måttband

Klicka här för att se bästa priset

Om det allra viktigaste för dig är ett lågt pris, är måttbandet från Stanley det perfekta valet.

Visserligen resulterar det låga priset i avsaknad av vissa exklusiva funktioner men den har fortfarandet ett ergonomiskt utformat stöttåligt ABS hus som ger en bekväm användning.

Siffrorna och graderingarna på bandet är stora och därför lätta att avläsa även för den som normalt behöver glasögon med förstoring.

Måttbandet har standardlängden på 3 m men är däremot något smalare med 12,7 mm i bredd. Bandet är lätthanterat tack vare det bekväma och stora skjutbara låset.

För att undvika inkorrekta mätningar är produkten utrustad med Tru Zero kroken som ger exakta värden, både för inner- och yttermått.

Såklart innebär det lägre priset att modellen inte är lika kvalitativ och har inte samma livslängd som dyrare alternativ, men produkten är alldeles lagom för hemmafixare som inte planerar att använda måttbandet dagligen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen