Bästa måttbandet 2022 – Test av olika måttband

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Milwaukee Måttband

Hultafors Måttband

Ironside Måttband

Stanley Måttband

Klicka här för att se fler måttband.

Bästa måttbandet 2022

Oavsett om du är en nybörjare eller hobbyist eller ett erfaret proffs med flera års erfarenhet på nacken, kommer din verktygslåda aldrig vara helt komplett utan ett riktigt bra måttband. Måttband ger dig möjligheten att få exakta och tillförlitliga mätningar oavsett om du utför professionellt arbete, ett DIY-projekt eller om du bara mäter utrymmet i ett rum när du handlar efter en ny matta eller soffa. Som med alla andra typer av mätverktyg/enheter skapas inta alla måttband lika. De skiljer sig åt i allt från noggrannhet och konstruktion till mindre saker som flexibilitet och ergonomi. Det är därför det är viktigt att du köper det bästa måttbandet här via vår sida.

Men det är dock ganska svårt att köpa det bästa måttbandet på nätet. Detta beror på att där finns så många olika viktiga saker som man ska tänka på. Något som gör köpet svårt är det faktumet att det finns en massa olika modeller som även finns i olika prisklasser. Det finns även affärer som tyvärr endast skriver om de positiva sakerna. De nämner alltså inte några nackdelar för att då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra måttbandet faktiskt är. Man vill ju inte köpa ett måttband som man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli ganska svårt.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för måttband. Jag har nämligen genomfört mitt eget måttband test. Jag listar även de bästa måttbanden som man kan köpa just nu 2022. Det kan bli svårt att köpa ett måttband eftersom där finns så mycket som man måste tänka på. Men genom att använda och läsa igenom min köpguide så kommer det att bli betydligt enklare. Jag har sammansatt den här guiden genom att använda och testa några olika måttband. Jag har också läst igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av den här informationen har jag sedan gjort en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så kan jag garantera att du enkelt kan köpa det bästa måttbandet.

Om du är ute efter nya mätinstrument kan det vara bra att se över om du behöver ett nytt, modernt vattenpass genom att kolla in mitt test av olika vattenpass 2022.

Köpguide för bäst i test måttband 2022

Det är alltså ganska svårt att köpa det bästa måttbandet på nätet. Det finns så mycket som man måste tänka på när man köper ett måttband. Men det hela kommer att bli mycket enklare genom att följa min köpguide. Det finns faktiskt några huvudsakliga faktorer som man måste tänka på. Det är så klart också viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper det bästa måttbandet 2022:

 • Storlek
 • Noggranhet
 • Måttenhet
 • Bladmaterial
 • Skaldesign
 • Låsmekanism
 • Längd
 • Kroktyp
 • Hållbarhet
 • Bekvämlighet
 • Läsbarhet
 • Prisvärdhet
 • Enhandskapacitet
 • Slitningstest
 • Typ av måttband

Storlek

Enkelt uttryckt, nej. Även om det finns ett antal fördelar med ett större, bredare måttband, finns det många affärer och amatörer där ute som föredrar eller behöver ett smalare blad. Ett större, mer robust fall kan nästan alltid ta mer straff än ett mer kompakt, lättare fall. Om du arbetar i en platsmiljö där det är troligt att det är stötar, skrapor och andra typer av olyckor, rekommenderar jag starkt att du går efter en större, bättre skyddad band.

På samma sätt, om enastående är viktigast (avståndet som ett band kan förlängas innan det böjer sig), är ett brett blad av professionell kvalitet (27 – 32 mm) viktigt. När du arbetar ensam över längre sträckor kan det vara oerhört svårt att mäta noggrant med ett litet, smalt blad. Ju bredare bladet och tjockare stål desto längre blir utmärksamheten och desto lättare blir ditt jobb.

Men om du arbetar i en verkstadsmiljö kan en stor, tung band vara ett hinder. I sådana fall rekommenderar jag att du går efter något lite mer kompakt som passar i din handflata. När det gäller flexibla lantmätares band är det dock bortsett från kostnad och fallstorlek ingen verklig nackdel med att ha ett längre blad.

Noggrannhet

Måttband delas vanligtvis upp i fyra noggrannhetsstandarder. Din genomsnittliga reklamband eller måttband som finns i fyndkorgen i din lokala hårdvaruaffär eller DIY-butik kommer att vara “oklassificerad”. Med andra ord har det inte testats enligt någon erkänd standard för noggrannhet.

Även om detta inte är en garanti för felaktighet, rekommenderar jag starkt att du använder ett oklassificerat band för alla mätuppgifter där absolut precision är viktigt. Dessa kommer dock att vara helt bra för grova mätningar eller uppskattningar. Om det inte finns några millimeter här eller där är det bra. Klass III är i allmänhet reserverad för glasfibermätares band och är den lägsta officiellt erkända nivån på noggrannhet. Klass III blir allt sällsynta med många tillverkare som förbättrar kvaliteten på sina band för att uppnå klass II.

Klass II-band täcker den stora majoriteten av de professionella / vardagliga kvalitetsband som säljs i Sverige idag. Nästan alla måttbandband som tillverkats av verktygsjättar som Bahco, Irwin, Draper och så vidare är EG-klass 2 exakt. För att ge dig en uppfattning om noggrannhet, vid 10 m vid 20 ° C och en dragkraft på 50 ton, bör ett klass II-band vara noggrant till ± 2,3 mm.

Klass I-band är, som ni kan föreställa er de mest exakta måttband på marknaden. För att sätta saker i perspektiv, medan en klass 2-band vid 10 m kommer att vara korrekt till ± 2,3 mm, kommer ett klass 1-band att vara korrekt till ± 1,1 mm över samma avstånd. De allra flesta av Fiscos fickband är nu klass 1 exakta och är idealiska för personer i känsliga tekniska yrken (kärnkrafts-, flyg-, etc.) eller helt enkelt för dem som kräver maximal precision i sitt arbete.

Måttenheter

Möjligen är den enskilt viktigaste faktorn att tänka på när du väljer ett måttband de måttenheter eller grader som är markerade på bladet. Alla europeiska måttband måste ha åtminstone metriska markeringar – majoriteten av band (på grund av deras nyfikna blandning av metriska och imperiala skalor) inkluderar också imperiala markeringar (fot, tum och bråk av tum). Inga måttband för specifikation har endast imperiala markeringar.

Medan de allra flesta band är metriska / imperialistiska, arbetar de flesta branscher och yrken enbart i mått och har gjort under en tid. När du överväger ett metriskt / imperiskt band bör du verkligen överväga om du verkligen verkligen behöver den imperiala skalan. Det genomsnittliga UK-spec-bandet läser från vänster till höger med användaren som läser och markerar instinktivt längs bladets överkant. Med en metrisk / imperial band har bladets överkant den imperiala skalan – den metriska skalan är längst ner. Att transponera en mätpunkt från ena sidan av bladet till den andra leder till felaktigheter, frustration och långsammare mätning.

Ett band med enbart mått har å andra sidan metriska markeringar på båda kanter av bladet för snabbare, mer exakt och problemfri mätning längs metrisk skalan. Det är också värt att överväga hur måttenheterna visas på varje band. Inte säker på vad jag menar? Vissa tillverkare markerar mätarna som 1, 2, 3 och så vidare innan de räknar centimeterna på samma sätt. Andra markerar mätare i multiplar av 100 (100cm / m) … så 100, 200, 300 etc. med centimeterna sedan markerade som 101, 102, 103 och så vidare. Många kunder är ganska specifika när det gäller hur de vill att deras mått ska visas.

Bladmaterial

Det finns tre material som vanligtvis används vid konstruktionen av måttblad. Var och en har sina egna särdrag och egenskaper som gör den idealisk för vissa applikationer och olämplig för andra. Stål är det överlägset mest använda materialet – det är starkt, robust och prisvärt, vilket är exakt varför det används för tillverkning av nästan alla bandblad.

Medan stålkvaliteten förblir ungefär densamma oavsett tillverkare och modell, gör tjocklek, bredd och skyddande beläggningar inte. Bladet på 25 mm på ett professionellt Bahco-band är till exempel långt bort från ett band av budgetkvalitet. Var noga med att identifiera de kvaliteter du behöver i ett band innan du köper.

Bandmått i rostfritt stål är få och långt ifrån men erbjuder motstånd mot korrosion i utbyte mot ett något högre pris. Medan de som produceras av de stora måttbandtillverkarna (som Bahco och Stanley) är av extremt hög kvalitet, är själva materialet något mjukare och mindre tufft än ett konventionellt stålblad av hög kvalitet. För dem som arbetar i eller runt vatten finns det dock inget substitut.

Glasfiber används vid tillverkning av de allra flesta lantmätares måttband. Kombinationen av flexibilitet, stretchmotstånd, värmebeständighet och motståndskraft mot vatten och rivning gör det till det perfekta valet för alla som vill ta långa mätningar i en smutsig miljö. Att vara vattentät, kan lera / skräp lätt tvättas av under en kran. Det är detta skräp som kan skada bladmarkering och mekanismer och därmed förkorta bandets livslängd.

Ifall du är intresserad kan du kolla in min köpguide för pergolor.

Skaldesign

Medan nästan alla fickband har en sluten fodralkonstruktion (dvs bladet lindas inuti och lindas tillbaka i ett slutet fodral), finns lantmätare ofta tillgängliga med två olika foderkonstruktioner. Stängda fodralstyper, som med fickband, ser att bladet förvaras i och skyddas av ett bekvämt, relativt kompakt fodral. Dessa är idealiska för yrkesverksamma eller de som är oroliga för att smuts från bladet överförs till innehållet i sin portfölj eller bilbagage.

Öppna rullen eller öppna remsband se bladet lindat runt en spindel och öppet för elementen. Den öppna ramkonstruktionen gör dem idealiska för dem som arbetar i leriga miljöer eftersom smuts lätt kan sköljas eller torkas av det exponerade bladet. Dessa band har också ett handtag som gör det möjligt för användaren att snabbt och enkelt tempo ut långa mätkörningar – något som inte är så enkelt med ett slutet band.

Låsmekanism

Inte en funktion på lantmätarens band, nästan alla fickbandsmått har en låsmekanism (eller knivlås) som griper greppet och förhindrar att det återgår till fallet. Dessa faller i två huvudkategorier – det konventionella bladlåset (varigenom användaren förlänger bladet till önskad längd och sedan låser in det manuellt) och det automatiska låset. Autolåsmekanismen griper automatiskt om bladet i vilken längd det sträcker sig till. För att återställa bladet till fodralet trycker / håller du helt enkelt på knappen för att frigöra låset.

Längd

Möjligen den enskilt viktigaste faktorn för de flesta av mina kunder, längden på mina band kan variera från 3 m till 100 m med otaliga val däremellan. Längden du väljer beror nästan helt på vad du behöver din band för. Enkel DIY, mattanpassning eller snickeri? En 5-10 m ‘kort band’ skulle förmodligen vara perfekt. Att lägga ut strukturer eller landskapsarkitektur i stor skala skulle emellertid troligen kräva ett långt band, en term som omfattar nästan alla band över längden 10 meter.

Kroktyp

En måttbandskrok är, som du kan föreställa dig, den lilla delen längst ner på bladet som gör att användaren kan “haka” bandet över ett föremål. Även om kroken är väsentlig för nästan alla måttband (förutom skräddare eller tygband), är de särskilt användbara när du arbetar ensam. Med ingen som hjälper till att hålla bandet kan en stor, utskjutande krok vara en mycket verklig fördel jämfört med en mindre, mer konventionell krok.

Mätning med kroken

Noggrannheten hos ett måttband är delvis beroende av att kroken är rörlig för att ta hänsyn till tjockleken på själva kroken. Uppenbarligen har kroken en tjocklek i sig – att inte kompensera för detta skulle leda till felaktigheter. När man mäter mot ett föremål bör man applicera tryck mot objektet och därigenom flytta kroken så lite mot det, ta upp slaken och bibehålla noggrannheten. När man mäter bort från samma föremål ska användaren alltid dra bandet mot dem en gång ordentligt “hakad” … detta i sin tur drar bort kroken från bandet och återigen bibehåller noggrannheten.

Krokmaterial

Majoriteten av krokarna är gjorda av metall (stål eller rostfritt stål) men kan ibland tillverkas av plast – det är i allmänhet antingen den billigare änden av marknaden eller icke-ledande band som faller inom denna kategori. Bandtillverkare täcker ibland en del av krokarna i gummi för ökat grepp. Vissa tillverkare använder till och med magnetiska krokar som är särskilt användbara vid mätning av metallföremål.

En otroligt användbar funktion för många men en som kan (om än bara något) hämma noggrannheten på grund av att kroken ‘dras’ mot närmaste metallföremål snarare än att justera för att kompensera. Det finns undantag från regeln, men vissa mätband använder ett smart system där magneten och kroken fungerar oberoende av varandra. Inte bara får du de uppenbara fördelarna med en magnetkrok, du uppnår också noggrannhet i EG-klass II.

Krokriktning

Det sista man bör tänka på när man överväger vilken kroktyp man ska välja är riktningen eller riktningen på kroken i förhållande till mätningarna. De flesta band använder “bottenkrokar” som vetter nedåt när man mäter uppifrån. Mer avancerade band har nu toppkrokar. Dessa gör att bandet kan läsas uppifrån medan det hakas fast på ett föremål ovanför det. Sådana band kan också innefatta sidokrokar som gör att bandet kan hakas säkert på ett föremål på vardera sidan om bladet utan att bladet glider.

Standout

Enkelt uttryckt är “standout” det avstånd som ett måttband kan förlängas innan det böjs eller “snäpper”. Som de flesta av er kommer att vara alltför medvetna, desto längre utmärkta desto bättre. Att använda ett band med otillräcklig utmärkning när man arbetar ensam eller mäter långa eller höga föremål är helt enkelt inte ett alternativ.

Hållbarhet

Hållbarhet är ett ganska uppenbart ämne att diskutera. De två huvudkomponenterna i måttbandets hållbarhet är bladets styrka och facket i sig. Bladet avser mätkomponenten (det liknar en linjal). Bladets hållbarhet kan sammanfattas som hur lätt det är att böja och hur länge det kan hålla. Vissa blad kan snäppa under långvarig användning, medan andra böjer och vrider sig och blir snabbt oanvändbara. När snäpp eller skador uppstår på grund av användning ger detta dig en mindre exakt mätning. Även om det inte finns några synliga skador, främjar mindre hållbara band felaktigheter.

Byggkvaliteten i det övergripande facket definierar vad som hålls inom den övergripande strukturen. Element som du kanske inte ser, som en fjäder eller stötdämpning, ingår i denna diskussion. Förutsägbart anses mer hållbara måttband vara mer önskvärda än otåliga, särskilt för entreprenörer, de inom byggbranschen eller personer som regelbundet arbetar från en verktygslåda.

Bekvämlighet

Några faktorer för bekvämlighet inkluderar: Hur lätt det är att använda, hur intuitivt det är att använda, ytterligare funktioner för livskvalitet. De två första verkar mycket lika, men det finns några mindre skillnader. En produkt kan vara lätt att använda men inte nödvändigtvis intuitiv. På samma sätt kan en produkt vara intuitiv att använda men kräver mer kraft och ansträngning för att fungera korrekt.

Ytterligare livskvalitetsfunktioner kan definieras som bonusinnehåll som kan göra ett måttband mer tilltalande. Stötdämpning, förmågan att fästa på måttbandet i bältet och ljusa färger kan göra det lättare att använda och hitta ett måttband. Det finns många unika särdrag för vissa produkter, så några av följande måttband kan lista det som en fördel för sitt namn. Magneter, krokar och handledsrem är några av de möjliga tillägg som du kanske vill ha i ett band.

Läsbarhet

Ju mer läsbart måttbandet är, desto bättre är det. Generellt sett är större siffror och lätta att se på fraktioner idealiska. Små siffror är inte önskvärda för personer med svag syn. På samma sätt, om alla siffror ser sammanbundna, är det helt enkelt inte värt att skada ögonen för att titta på det för mätningar. Läsbarheten är ofta knuten till bekvämlighet, så alla följande måttband är läsbara och smärtfria, även om vissa hanterar det bättre än andra.

Prisvärdhet

De flesta människor vill inte spendera mycket pengar på skräp. Men inte alla har en budget. Vissa alternativ kan vara 100 kr, medan andra kan vara nästan 300 kr. Alla följande måttband är fantastiska i sig, men priset spelar en avgörande roll för vissa människor.

Prisvärda alternativ är vanligtvis lägre kvalitet än deras dyrare motsvarigheter. Det betyder inte att det är dåligt i sig, bara att det är överklasserat. Naturligtvis är alla överkomliga artiklar på den här listan bättre än dyrare artiklar, inte i den här guiden. Vissa bonusar som extra erbjudanden och buntar kan också göra vissa alternativ mer tilltalande.

Enhandskapacitet

Beroende på dina projekt kan enhandsfunktion kanske vara något du strävar efter. För detta behöver du ett inte alltför stort, lättanvänt band. Dessa lätta prylar passar i din hand och kan låsa, kroka och böjas utan att behöva en andra hand. En entreprenör, snickare eller yrkesverksamma som hanterar tråkiga och snabba mätningar kan handla efter denna komponent. Kärnan för användning med en hand är att du enkelt kan manövrera dina projekt.

Slitningstest

Om du letar efter ett kraftigt måttband bör du leta efter sådana som har genomgått testning. De flesta märken gör granskningar och undersöker för att se hur band fungerar. Dessa proverktygsgranskningar kan inkludera dropptestning såväl som bandets effektivitet vid gnidning, skrapning eller vid beröring av annat material.

Ett nötningstest visar om eventuella kvalitetsproblem kan uppstå när du använder verktyget. De flesta band genomgår någon form av testning, som dropptestning, innan de går till detaljhandeln. Men medan du handlar, se om testning var en sak som företaget tog i beaktande. Det främjar mer konkurrens och bättre kvalitet. Det visar också vilka band som är bäst för proffs.

Typ av mätband

Även om det finns många saker att tänka på när du köper ett nytt band, som den totala kostnaden och skärmen, bör du också ha en grundläggande uppfattning om olika slag. Det finns fyra typer, och att förstå skillnaderna för var och en kan ge dig en bättre funktionalitet enligt dina projekt.

Höljeband

Detta är den vanligaste typen av mätverktyg du hittar till salu. Den innehåller ett fodral som innehåller bladet eller metallremsan som ger dig mätavläsningen. Väskan är vanligtvis gjord av gummi eller metall och gör det mycket lättare att förvara mätverktyget i en ficka eller verktygslåda.

Diameterband

Med en längd på mellan 30 cm och 150 meter har diametern bandet mycket liknande struktur som höljeband. Dessa används dock främst för cirkulära föremål eftersom bandet låter dig få en korrekt avläsning baserad på omkrets och pi. Medan många andra band har bredare blad som är standard för tunga projekt, är bandbladens diameter mycket mer flexibla att linda runt cirkulära föremål.

Öppna rullband

Dessa band används huvudsakligen av byggnadsarbeten, entreprenader eller en kombination av tunga jobb som har mer intensiva arbetsplatsmiljöer. Öppna rullband har också en längd mellan 10 och 150 meter. Vissa har också en metallkrok eller spik på botten när man mäter marken eller något smidigt.

Syband

Sömband är det mest flexibla av alla mätband. Om du inte kunde gissa, är dessa perfekta för att sy DIY-projekt och de som behöver mer flexibilitet när du får en korrekt läsning. Sömband är perfekta för arbetare eller gör-det-själv-görare inom mode, skräddarsy eller förändringar.

Lista över de bästa måttbanden 2022

 • Bäst i test: Milwaukee Måttband
 • Populärast: Hultafors Måttband
 • Premiumval: Ironside Måttband
 • Billigast: Stanley Måttband

Måttband för sömnad

Måttbandet för sömnad är vanligtvis mjukt och flexibelt band / band med linjära mätmarkeringar gjorda mestadels av förstärkt polyester eller glasfiber. Den vanligaste längden på ett måttband är 152 cm, men det finns band till salu, till exempel 254 cm eller till och med längre 304 cm, vilket kan vara användbart för att mäta längre längder (som gardiner, täcken och andra heminredningsprodukter).

Användning av ett måttband vid sömnad

Ett måttband används främst för att göra kroppsmätningar, liksom för att rita mönster, mäta tyg, lägga mönster på tyg, specificera längden på ett plagg, kontrollera storlek på fållar, mäta kurvor och hörn, mäta gardiner, täcken … och mycket mer. Det är helt enkelt nödvändigt för en sömmerska att ha ett måttband till hands. Bättre än, flera band i olika färger samtidigt.

Hur man läser ett sömband

Som ni kanske vet är det två huvudsystem för mätning av längd – det imperiala mätsystemet där saker mäts i meter, fot och tum och det metriska mätsystemet som använder meter, centimeter och millimeter. Mätband i Sverige har vanligtvis både metriska och imperiala mätmarkeringar men vissa av dem kan bara ha en typ av mätningar.

Många i Sverige har gamla världsrötter och är vana vid centimeter / meter för mätningar även om de flesta mönster är i tum. Jag måste leva och arbeta med både metriska och imperiala mätsystem och försöka justera så mycket som möjligt. Huvudfrågan med det imperiala systemet är frånvaron av decimalfraktionerna.

Låt mig ta ett exempel: Jag har en bit tyg 150 cm bredd. Jag måste göra 10 veck med det här tyget. Vad är avståndet mellan veckarna? Det räcker att säga att veck måste vara exakt 15 cmifrån varandra, men det översätts inte bra till tumfraktioner och om jag tar den närmaste approximationen betyder det att ett av utrymmena faktiskt bara är mindre .

Med tiden är detta inte längre ett problem och du vänjer dig vid det. Jag växte upp med det metriska systemet och när jag såg ett måttband i tum (för första gången) tittar jag på det med verklig förvirring. Så i den här guiden vill jag svara på frågan “hur man hanterar båda systemen och omvandlar mätningar från ett till ett annat” eller för att vara mer specifik “hur man läser skräddarsydda måttband”.

Låt mig prata om att mäta bandmärken först. Jag använder band som är markerade i både tum och cm för bekvämlighets skull men eftersom jag ofta använder Burda-mönster har jag också några äldre band som bara är markerade i centimeter. Jag föredrar band som är markerade på båda sidor med både metriska och imperiala enheter som denna här och alla mina nyare band är så här. Hur många har jag? Ärligt talat, jag vet inte!

Hur man köper ett måttband för sömnad

Hur köper jag ett måttband för sömnad? Det här är inte svårt, men det finns några detaljer som du måste vara uppmärksam på. Alla som kommer att syssla på allvar måste välja ett måttband av hög kvalitet med garanti mot krympning och försvinnande märken. Tygmåttbandet måste vara starkt, men flexibelt, inte vridet eller sträckt och inte lätt sönderrivet.

Var uppmärksam på bandets material – det måste vara starkt att tjäna dig så länge som möjligt utan att sträcka. Moderna professionella band är tillverkade av glasfiber och sträcker ALDRIG. När du väljer ett måttband för sömnad, kom ihåg att det ska vara mjukt och flexibelt. Ett styvt måttband passar inte på din kropp eller på ett mönster och tyg och alla mått visar sig vara felaktiga.

Välj ett måttband vilken skala börjar direkt från kanten av bandet. Om början på skalan är indragen från kanten, måste du ständigt övervaka att detta indrag inte faller i mätning. Kontrollera under alla omständigheter att du mäter från nollinjen. Jag rekommenderar också att du väljer ett band med skalan som börjar med en enhet 1 i båda ändarna: oavsett vilken ände av bandet du tar kommer början av skalan alltid att vara i dina händer.

Kontrollera noggrannheten på skalan på måttbandet. Noggrannhet är ett grundläggande krav för alla mätverktyg. Markeringarna måste vara ljusa och tydliga så att du kan se siffrorna mycket bra. En måttbandskala kan appliceras både i tum och centimeter. En dubbel skala kan vara användbar för dig om du ofta syr med mönster från tidskrifter eller webbplatser i länder där metrisk skala används.

Nästa sak du ska leta efter när du köper ett måttband är färgen. Ge ljusa färger företräde – så det blir lättare för dig att leta efter det i den kreativa röran som vanligtvis händer i syrummet där du skär tyg och syr. Jag tappar ofta bandet på bordet bland mönster och tygstycken. Hur är det med dig? Men om det är ljusrosa är det mycket lättare att se.

Typer av måttband

Inte alla band är skapade lika. Lär dig om de olika typerna av måttband som skiljer sig åt genom funktioner, handtag och material. Måttbandet uppfanns 1829 i Sheffield, England av James Chesterman. Bandet såldes i USA för 200 kr eller 3 000 kr av dagens krona, men det blev inte en hit förrän på 1940-talet. Alvin J. Fellows från New Haven, Connecticut förbättrade bandets design 1868. Lantmäteriet och bandtillverkaren Justus Roe tillverkade måttbandet i stål 1876. 1956 gjorde Roe världens längsta måttband som mäter 180 meter.

Typer

Tyg

Om du ska sy och behöver mäta tyg måste du investera i ett tygmåttband. Denna typ av måttband kommer inte med det hårda fodralet som så många tänker på när de föreställer sig ett måttband utan är istället en lång och flexibel bit material som är utformad för att göra mätningar av kropp och tyg. Normalt är dessa måttband bara 150 cm långa, även om det är möjligt att köpa specialtygsmätband som är upp till 300 cm långa, vilket är mycket användbart om du ska mäta större tygstycken för möbler, täcken eller gardiner .

Dessa mätband innehåller vanligtvis både imperiala och metriska mätningar för att göra det enkelt att snabbt mäta ditt tyg; välj helt enkelt till andra sidan av bandet om du behöver växla mellan enheter. De kommer vanligtvis med hårda metallbitar i ändarna för att göra det enkelt att placera bandet på den exakta platsen där du behöver börja mäta.

Det är viktigt att inse att med dessa typer av måttband, till skillnad från andra, mer hållbara typer, kan du enkelt sträcka ut dem. Detta kommer att resultera i felaktiga mätningar. Det är bäst att antingen köpa nya regelbundet för att säkerställa korrekt mätning eller välja ett måttband av glasfibertyg som inte sträcker sig.

Ficka

Dessa typer av måttband är vad de flesta föreställer när de tänker på ett måttband. De har ett hårt fodral och själva bandet rullar inuti detta fodral tills du behöver det, vid vilken tidpunkt du enkelt kan sträcka ut det för mätning. Medan olika typer av fickmåttband har olika funktioner, har de flesta en fjäderretur samt en låsmekanism.

Tillsammans gör det det enkelt för en enskild person att mäta föremål och avstånd på egen hand och att returnera måttbandet till sitt fodral utan problem. Bandet i sig kommer att bli ganska stel men ändå flexibel och böjd lite på båda sidor. De kommer med en tang på änden av bandet som hakar fast på objektet som mäts. Denna tang har vanligtvis ett litet hål i sig så att en spik kan drivas genom tanken för att hålla den på plats om så önskas.

Medan dessa finns i en mängd olika storlekar, är mindre vanligtvis från en till femton meter långa, medan större kan vara upp till 35 meter långa. Om du behöver mäta ett avstånd som är längre än så vill du välja en längre typ av måttband som kallas lantmätare eller långt band. Dessa finns i följande alternativ för mätning: endast imperial, endast metrisk, imperial och metrisk tillsammans.

Lantmätare

Om du ska mäta stora avstånd på öppen mark och behöver kunna exakt berätta hur långt borta platser eller platser är måste du ha en lantmätare. Dessa är otroligt långa och är perfekta för att skapa landkartor, hitta gränser mellan grannar och till och med mäta vinkeln eller avståndet mellan två punkter.

De kan komma i otroligt långa längder, som 150 meter, och är mycket flexibla. Det är den här flexibiliteten som gör dem så idealiska för att mäta mark noggrant, eftersom detta band följer kurvorna och hörnen på landet som du mäter. Istället för att returneras med en fjäder som fickmätband är, har lantmätare en handvev som användaren måste svänga för att linda upp bandet.

Funktion

Nyckelring

Om du vill ta med dig din måttband oavsett vart du ska åka vill du köpa en som är på nyckelring. Detta är ett utmärkt sätt att se till att du kan mäta när du är borta från ditt större måttband. Medan nyckelbandsmått kommer att vara lika exakt som andra typer, är de i allmänhet betydligt mindre så att de inte väger ner dina nycklar eller din handväska. På grund av detta är de inte idealiska för användning när man arbetar med byggprojekt, eftersom det kan vara svårt att noggrant mäta långa sträckor med dem.

De lyser verkligen för inredning och när du behöver kunna fatta ett snabbt beslut när du är ute och handlar om huruvida ett visst föremål fungerar bra i ditt hem och i det utrymme du har för det. Att kunna dra ut ett måttband i butiken kan låta dig med säkerhet berätta om möbeln eller andra föremål du funderar på att köpa fungerar i ditt utrymme. Eftersom dessa måttband är så mycket mindre än andra kommer de också att väga betydligt mindre. Detta gör dem idealiska för att ta med dig på språng, eftersom du inte behöver oroa dig för den ökade vikten av ett större måttband.

Magnetisk

Det här är inte en funktion som den genomsnittliga husägaren kommer att behöva i sitt måttband, men om du är elektriker och ska ta mätningar från ledningar eller en byggare och vill kunna fästa ditt måttband till en bit metall och kontrollera avstånd så vill du välja ett magnetband. Magneterna som används i magnetband är otroligt starka och kan bära måttet på måttbandet när du använder det. Dessa måttband kan öppnas och sedan kommer bandets ände att fastna på metallytor när du rör dem ihop. Det här är fantastiskt eftersom det kommer att hålla kontakten medan du är klar med mätningen och sedan enkelt kan släppa den med ett försiktigt drag.

Rostbeständig

Om du ska använda ditt måttband på fuktiga platser eller är orolig för att det är ute i regnet under ett utomstående jobb, vill du välja ett måttband som är rostbeständigt. Detta betyder inte att ditt måttband aldrig kommer att förstöras om du lämnar det i regnet i flera veckor i taget, men det betyder att det är mycket mindre troligt att det kommer att bli någon skada på ditt måttband. om den utsätts för vatten.

Genom att begränsa mängden metall som finns i dessa måttband kan tillverkare se till att de är mycket mindre benägna att rosta. Det betyder att ditt nya måttband kommer att pågå under en längre tid utan att du behöver oroa dig för att byta ut det på grund av rostskador.

Ergonomisk

De flesta företag och tillverkare förstår nu vikten av att skapa ergonomiska artiklar för sina kunder. Detta är viktigt på grund av den mycket verkliga risken att skadas efter upprepade rörelser. Om du använder ett måttband hela dagen varje dag, vill du se till att du väljer en som är ergonomisk i design, eftersom det betyder att det är mycket mindre troligt att det orsakar problem med dina händer. Som alla som arbetar med händerna vet kan alla typer av stelhet eller ömhet göra det riktigt svårt att arbeta varje dag.

Även om dessa måttband inte fungerar annorlunda än andra typer och kanske inte ser väldigt annorlunda ut, har de utformats professionellt för att säkerställa att de är lätta att använda, inte orsakar fysisk smärta eller problem när de används och att dina händer kommer inte att krampa när du håller dem, vilket gör dem till ett utmärkt val för alla byggare eller andra professionella.

 

Graverad

Medan graveringen av din måttband inte kommer att förändra verktygets funktion är det ett utmärkt sätt att anpassa en present till någon som du älskar och visa dem att du bryr dig. Om du har en nära och kära som arbetar med ett måttband varje dag kan du enkelt påminna dem om hur mycket du bryr dig om dem genom att göra en inristad måttband för dem.

När du har denna arbetsanpassning utförd av en expert kan du lägga ord eller känslor på måttbandet, eftersom de kan skräddarsy det åt dig. Se till att när du väljer ett graverat måttband, att det verkliga verktyget är tillräckligt hög för att hålla i flera års användning. Du vill inte av misstag välja ett måttband av lägre kvalitet som inte klarar av daglig användning när du ger någon din gåva.

Dubbel krok

Den dubbla kroken på ett måttband är ofta där magneterna är placerade om du väljer ett magnetband, men den andra, mindre kroken har också en annan fördel som du säkert kommer att njuta av. Om du någonsin har förvrängt din kropp för att se mätningen av ditt måttband vet du att det ibland är praktiskt att kunna mäta med måttbandet under något. Detta gäller särskilt när du arbetar i trånga utrymmen, till exempel en elektriker under ett hus. När du har ett måttband med dubbel krok kan du använda topptang för mätning. Detta förhindrar att du måste vrida och snedvrida din kropp för att se avståndet som är markerat på bandet.

Varje gång du kommer att arbeta själv och måste se till att du gör noggranna mätningar måste du investera i ett måttband som låses. Detta gör att du kan förlänga bandets längd och sedan låsa den så att den inte dras tillbaka i fodralet. När du har låst bandet kommer du att kunna lägga den där du behöver mäta så att du enkelt kan markera och bestämma längden. Detta frigör dina händer eftersom du inte behöver fortsätta hålla i måttbandet för att ge tillräckligt tryck för att förhindra att det dras tillbaka.

Se till att låsmekanismen är lätt att använda med bara en hand eftersom du inte vill behöva slåss med ditt måttband när du är mitt i ett projekt. Detta kommer också att säkerställa att din tang inte lossnar från där du hakade den medan du försöker få bandet att låsa eller låsa upp.

Barn

Barn älskar att hjälpa till med alla projekt som vuxna gör, men tyvärr är de flesta måttband inte säkra för dem att använda. Det finns många säkerhetsproblem som du måste vara medveten om när du ger ett barn ett måttband som dras tillbaka, eftersom barnet kan skadas om bandet piskar dem i handen eller i ansiktet. Ett annat stort problem med att ge ett barn ett måttband är att själva bandets material ofta är så hårt och med skarpa kanter att barnet kan klippas på det.

Istället för att riskera att ditt barn är i fara när de vill hjälpa dig att mäta, är det bästa möjliga du kan göra att ge dem ett måttband som gjordes speciellt för barn. Dessa kommer inte bara vara tilltalande på grund av sin färg, roliga design och lätta att läsa siffror, men de kommer att byggas med tanke på barnets säkerhet. Detta innebär att själva bandet kommer att vara mindre stel och osannolikt att den snäpper fast på dem och orsakar skada.

Infällbar

De flesta små måttband kommer att kunna dras tillbaka vilket innebär att du inte behöver spendera din tid på att vrida handtaget för att rulla upp måttbandet. Detta sparar mycket tid när du arbetar och gör det väldigt enkelt att ta bort måttbandet från objektet du mätte. Det är viktigt att du är försiktig när du använder ett måttband som har den här funktionen, eftersom de ibland kan knäppa själva bandet upp i luften och detta kan orsaka skada om det skulle träffa dig i ansiktet. På grund av de skarpa kanterna på de flesta måttband bör du aldrig försöka ta tag i bandet för att stoppa det när det dras tillbaka, eftersom du inte vill riskera att skära i fingrarna. Om du behöver stoppa måttbandet medan det dras tillbaka är det bästa alternativet att låsa in låset.

Nyhet

Små måttband gör stora gåvor eller reklamartiklar från företag eller läkare. Om du vill att dina kunder ska komma ihåg dig och ha en liten prydnad för att påminna dem om dig när du beställer en massa nya måttband är en bra idé. Du kan få dessa anpassade för att inkludera information om dig eller ditt företag. Leta efter ett måttband som är i form av något att göra med ditt företag och välj ljusa färger eftersom de kommer att vara mycket mer benägna att sticka ut när människor letar efter sitt måttband.

Handtagsmaterial

Gummi

Gummihandtag på din måttband gör det väldigt enkelt att hänga på det när du arbetar. Det spelar ingen roll om dina händer är våta när du försöker hålla fast din måttband när den har strategiskt placerat gummi. Detta material kan formas till åsar och stötar som gör det enkelt att ta tag i måttbandet. Även om inte alla verktyg har detta material som en del av sitt fodral, men om du ska använda din måttband under längre perioder och arbeta utomhus i alla typer av väder, kommer du definitivt att vilja hitta ett måttband som har gummi eftersom du kommer att kunna hålla fast det lättare.

Plast

Plastfodral är mycket vanliga för måttband och gör det möjligt att tillsätta gummi för att göra det lättare att greppa. Mindre måttband kommer att vara tillverkade av endast plast och är vanligtvis av material av lägre kvalitet, vilket innebär att de lättare kan spricka eller gå sönder om du skulle tappa ditt måttband. Professionella måttband, å andra sidan, kommer också att vara gjorda av plast, men detta kommer att vara ett mycket tungt material som har utformats för att tåla att tappas utan att skadas. Om du utsätter ett måttband med plasthölje för extrema temperaturer kan det försvaga själva fodralet och göra det lättare att skada.

Metall

Metallfodral för ditt måttband är inte alls lika populära som tidigare, även om du fortfarande kan hitta några måttband i metallfodral om du ser tillräckligt hårt ut. Dessa fall kommer inte att göra så bra jobb att stå upp mot vattenskador eller rost, även om de är otroligt robusta och mycket osannolikt att de går sönder eller till och med spricker om du tappar dem. Detta förklarar varför många av de måttband som du kan köpa kommer att vara antikviteter, eftersom de har byggts för att hålla. Även om dessa måttband kommer att ha några av funktionerna i dagens måttband, är det osannolikt att de är ergonomiska eller kommer med en låsfunktion.

Bandmaterial

Glasfiber

Inte bara är glasfiberband otroligt lätt, vilket gör det till ett utmärkt alternativ vid måttbandsmått eftersom det inte kommer att skapa ett särskilt tungt verktyg, men det är också otroligt hållbart. Det betyder att oavsett väderförhållanden eller vilken typ av vassa stenar bandet måste sträcka sig över är det osannolikt att det kommer att skadas. Om du ska köpa ett måttband för utomhusbruk och vet att du kommer att vara hårt på själva bandet är det ett smart val att välja glasfiber eftersom det är byggt för att hålla.

Plast

Medan måttband som har plastband kommer att vara ganska billiga, kommer de inte att vara robusta och hållbara nog för att klara mycket användning utan problem. Huvudfrågan som du hittar med denna typ av måttband är att plasten sträcker sig över tiden, oavsett hur försiktig du inte drar i den när du mäter. Detta kommer att leda till felaktiga mätningar och kan få dig att göra stora misstag när du arbetar med ett projekt.

Metall

Metallen är otroligt hållbar och byggd för att hålla. Du måste vara försiktig när du använder ett måttband som har ett metallband eftersom du kan skadas på det på grund av de skarpt formade kanterna. Dessa band gör ett bra jobb med att stå upp på egen hand på grund av materialets styrka och är perfekta för att mäta långa och plana avstånd eftersom de inte böjer sig.

Filmdragerad polyester

För att försäkra dig om att din band håller så länge som möjligt så kommer du troligtvis att välja en som har belagts. Även om detta inte påverkar måttbandets funktion på något sätt, skyddar det själva bandet från skador. Jämfört med band som inte har behandlats med en beläggning kommer dessa band att hålla mycket längre utan att bli skadade eller slitna.

Hur ett måttband fungerar

Ett måttband är faktiskt en lång linjal som kan böjas och rullas upp så att jag kan få det inrymt i ett fodral och sedan välja det var som helst. Det är en problemlösare när jag behöver en bärbar långväga linjal. Det är därför snickare, byggare etc. är de som alltid väljer måttband för sina mätbehov. Hur ett måttband fungerar är i princip inte raketvetenskap. Det beror bara på dess två huvudfunktioner: lås och fjädermekanism.

Låsknappen beter sig för att förhindra att bandet dras tillbaka när du förlänger det. Fjädermekanismen spelar som den automatiska rullen för att dra in bandet. Fjädermekanismen för ett måttband är i själva verket ett långt platta metalliskt material. Inte alla typer av metallmaterial kan generera fjäderegenskaper, men vanligtvis är stål det. När du drar ut bandet kommer fjäderkarakteristiken att bli högre och den används för att dra tillbaka bandet automatiskt.

Visst kan du inte titta på den här lindade metallen lätt. Det är inne i väskan. Du måste öppna den med en skruvmejsel. Inte bara kommer du att se den lindade metallen utan också anslutningen mellan bandet och metallen. En utmärkt fjädermekanism för ett måttband betyder bra stål och ett starkt fodral. Om du ska köpa ett måttband rekommenderar jag att du överväger fjädermekanismen, oavsett om den är gjord av ett bra stål eller inte. Det påverkar också produktens hållbarhet.

Hur vet man att stålet är bra? Du kan använda några kundrecensioner och försöka hitta de som har problem med det infällbara måttbandet. Det betyder att om det förlorar sin infällbara egendom för tidigt är det ett tecken på dålig spolkvalitet. Det är väldigt enkelt idag. Mitt arbete har förenklats. Långa härskare är konstruerade på ett sådant sätt att de uppfyller mina förväntningar. Nu är den liten, bärbar, flexibel, bred användbarhet och prisvärd. Tack vare Gud och teknik gör fjädermekanismen att den kan böjas och dras in själv.

Guide till måttbandsblad

Bladtyper

Lackerad stålband

En slagtålig stålband täckt av ett korrosionsskyddande fosforlager som sedan målas gult eller vitt. Vågen skyddas av en beläggning av matt polyesterlack. Tål kontakt med de vanligaste lösningsmedlen, men bör inte vikas. Finns även i rostfritt stål, vilket gör bandet mycket motståndskraftig mot korrosion och slitage.

Nylonbelagt stålband

En stålband täckt av ett korrosionsskyddande fosforlager och målas sedan gult. Vågen är skyddad av en nylonbelagd. Behandlas med ett extra tjockt nylonmembran för att göra bandet riktigt hållbar. Tål kontakt med de flesta kemikalier, lösningsmedel och andra vätskor. Kan också böjas, vridas och krossas utan problem.

Glasfiberband

Ett måttband gjort av glasfibertrådar gjutna i plast. Tål kontakt med de flesta kemikalier, fukt, vatten och temperaturvariationer. Ett glasfiberband kan böjas, är lättare och mer flexibelt att arbeta med. Bandet är icke-ledande och är därför säker att använda när du arbetar nära elektricitetskällor.

Band av rostfritt stål

Ett djupetsat rostfritt blad av högsta kvalitet. Lämplig för användning i områden där lösningsmedel och kemikalier används kraftigt.

Bladstart

Långa måttband

 • Typ 1 start. Vågen börjar 100 mm från ändkrokens ytterkant. Används främst på långa måttband som kan mäta längre sträckor och som normalt kräver två personer att arbeta.
 • Typ B start. Vågen börjar där kroken fäster vid bandet. Perfekt för solomätning.
 • Typ C start. Vågen börjar vid ändkrokens ytterkant. Perfekt för solomätning.

Korta måttband

Vågen börjar omedelbart vid slutanpassningen. Perfekt för både intern och extern mätning.

Hur man byter blad på en måttband

För att säkerställa en längre livslängd för måttbandet; leta efter en modell där bladet kan bytas ut. Det är inte bara bra för din plånbok, det är också bra för min miljö. Att köpa ett ersättningsblad för din måttband kostar ungefär hälften så mycket som att köpa ett nytt. Om du bara byter ut bladet istället för att köpa en ny måttband kan du spara mycket pengar och tid.

Hur man byter ut bladet

 • Dra ut hela bladet tills du ser fästet på sprinten.
 • Ta bort det gamla bladet genom att lossa det från sprinten.
 • Fäst det nya bladet och se till att det låser fast.
 • Vik upp bladet långsamt genom att hålla i det med en hand.

Historien bakom måttbandet

En av de första dokumenterade vårbandsåtgärderna anlände till scenen 1829 och patenterades av James Chesterman. Detta första måttband var tillverkat av stål och gjordes från den vänstra tråden som användes för ringkjolar. Sömnadskläder använde öglor av den för att hålla formen på krinolinringkjolarna på mode. En riktigt fluffad, lager lager kjol kan använda 180 meter av tråden. Den uppfinningsmässiga ståltillverkaren hade utvecklat en värmebehandlingsprocess som gjorde den platta ledningen starkare och därmed lättare att producera i kontinuerliga obrutna längder.

Men genom att byta mode skulle crinolinmarknaden falla platt, modet av hoop kjolar varade bara ungefär ett decennium, så Chesterman satt kvar med platt tråd som inte hade någon synbar användning och hans lager av metalltråd var tvungen att gå någonstans. Lyckligtvis hade uppfinningen uppenbarligen sina användningsområden, annars skulle den ha försvunnit med bågkjolen. Bara några märken på hans ståltråd gjorde en “mätkedja” som var användbar vid mätning och lättare än andra alternativ vid den tiden.

Lätt eller inte, Chestermans band hade ett rejält pris. De sålde i USA för 200 kr – cirka 3 000 kr dagens pengar. Bandmåttet genomgick ytterligare förändring 1868 när Alvin J Fellows som var från New Haven, Connecticut, ansökte om patent i USA. Fellows-måttbandet krävde några ändringar i designen av Chesterman-måttbandet, så många förändringar att Fellows kunde argumentera för att han hade uppfunnit något nytt snarare än bara att förbättra en design.

Vad han hävdade var att hans förbättringar – en unik kombination av ett fodral, täckplatta, klickfjäder, spak och ratt – utgjorde en ny uppfinning “när helheten är konstruerad, ordnad och monterad för användning.” De var stegvisa ändringar av en enhet för mätning av steg. Den viktigaste innovationen som tillkom 1868 var fjäderåtgärden som gjorde att måttbandet kunde låsa på plats och gjorde det möjligt att dra tillbaka det när fjädern släpptes med en knapp. Detta skulle vara det första utseendet på måttbandet som jag känner det.

Alvin Fellows tog Chestermans design och lade till ett låselement som gjorde det möjligt för bandet att låsa när det förlängdes, vilket skapade grunden för dagens utdragbara mätband som ett användbart och bestående verktyg. Stålmätbandet var en riktig spelväxlare för många branscher och erbjuder ett mer flexibelt och kompakt verktyg som kan mäta stora längder. Ändå uppnådde klickfjädern stålbandet inte omedelbar utbredning. Snickarens fällbara trälinjal förblev den mest populära hopfällbara mätanordningen i USA fram till åtminstone 1940-talet.

Hur du lagar ett måttband

Om du använder måttbandet mycket, eller om någon använder det ungefär utan att ta hand om det, kan du upptäcka att det inbyggda retraktionssystemet i fallet med ditt måttband går sönder, vilket gör att bandet sticker ut obekvämt och förhindrar att det lätt dra tillbaka in i väskan när du har använt den för dagen. Även om det kan vara frestande att bara kasta ut din trasiga måttband vid denna tidpunkt är det faktiskt förvånansvärt enkelt att fixa ett trasigt måttindragningssystem om du följer några enkla steg, vilket minskar slöseriet och sparar pengar!

Till att börja med, använd en liten skruvmejsel för att öppna höljet på din måttband, var försiktig med innehållet. Om bandet faller ur höljet och lindar upp kommer du att ha svårt att få in den igen, så se till att du håller den på plats försiktigt! En bandbit kan göra underverk här, frigöra händerna för ytterligare underhåll och minska stress lite.

När du har öppnat höljet, titta inuti för att se om du kan se ett lätt synligt problem med indragningssystemet. Om det är lite smuts som täpper upp fjädern, eller om fjädern är i fungerande skick men helt enkelt har lossnat från bandet, kan du bara ta bort smutsen eller sätta tillbaka fjädern innan du stänger höljet igen.

Om problemet är lite mer komplicerat än detta måste du ta bort bandet. Ta långsamt och försiktigt bort bandrullen från höljet och se till att den inte rullas ut under processen. Håll återkallningssystemet på plats medan du gör detta och haka försiktigt ut fjädern när bandet är ur vägen. Nu har du tagit bort bandet, du borde kunna komma till problemet. I de flesta fall är detta skador eller brott på fjädern, och du måste köpa en ersättare, se till att du köper samma fjäder som originalet – se till att du har modellnummer och storlek på ditt måttband till hands när du köper!

När du har bytt ut fjädern kan du sätta tillbaka bandet. Haka i fjäderänden genom hålet i början av bandet och håll ihop den med en bit maskeringsband. När du har säkrat den anslutningen ordentligt bör bandet långsamt dras tillbaka i fodralet. Håll den försiktigt och styr den så att inga trasselar uppstår under processen!

Om allt dras smidigt har du åtgärdat problemet och kan nu sätta ihop fallet igen. Ta bort bandet som du har använt för att hålla systemet inuti fodralet och sätt tillbaka topplocket igen. Dra åt allt med din skruvmejsel igen, var noga med att inte dra åt för mycket eftersom detta kan orsaka skada, och du bör vara redo att använda ditt måttband igen! Om det fortfarande inte fungerar kan du bara behöva köpa ett måttband, men den här guiden ska hjälpa dig att lösa de vanligaste problemen.

Hur du använder ett måttband

Följ dessa anvisningar för hur du använder ett måttband effektivt. För att använda ett måttband, dra ut tangenten från huset och haka fast den på kanten av objektet som ska mätas. Sträck bladet över objektet, tryck på låset och observera var bladet möter änden på objektet. Den närmaste linjen på bladet till slutet av objektet är den slutliga mätningen. När du har noterat det, lossar du tangenten och håller i bladet med handen så att rekylen inte orsakar skada. Tryck sedan på låset för att frigöra bladet. Låt långsamt bladet återgå till huset.

Den sanna nollkroksfunktionen håller mätningarna korrekta.

Den första centimetern på ett måttband är faktiskt kort med 0,1 cm, eftersom metallen på tang är exakt 0,1 cm. Så för mätningar som tas från insidan av ett objekt, som att mäta längden på en vägg från hörn till hörn, glider tang tillbaka mot bladet och metall till tang läggs till för att ta hänsyn till den “saknade” 1 cm.

Detta skulle dock lämna dig 0,1 cm kort för föremål som mäts från ytterkanten, till exempel en kortlek. För att ta hänsyn till detta glider tangenten ut 0,1 cm när den hakas fast på ett objekt, så att den verkliga mätningen kan tas. Se alltid till att tangen är helt utdragen när den hakas på en kant.

Runda upp för att fela på sidan av större.

När du läser ett måttband kan föremålets kant falla mellan två linjer på bladet. För att undvika för kort skärning, runda alltid upp till den större mätningen. I värsta fall måste du mäta och klippa igen, men det är mycket bättre än att slösa bort en bit material som är 0,1 cm för kort för dina behov.

Använd höljet för invändiga mätningar istället för att böja bandet.

Det är ett vanligt misstag när man gör invändiga mått (som en bokhyllas insida) för att dra ut bladet längre än nödvändigt och sedan böja det så att det passar mot en sida av föremålet medan tang trycks mot den andra sidan. Böjning av bandet kan leda till en uppskattning istället för en exakt mätning. Sätt istället basen på måttbandet mot en sida av objektet som ska mätas. Dra ut tangenten och håll den på andra sidan bokhyllan. Ta avläsningen från bandet och lägg den till längden på huset (noterad på basen) för att få en korrekt avläsning. Denna metod förhindrar också att bandet böjs upprepade gånger, vilket orsakar skador och för tidigt slitage.

Bladets kurva förbättrar bandets styvhet.

Mätblad är något konkava för att öka bladets styvhet vid användning. Denna kurva gör att bladet dras ut ytterligare utan att förlora styvhet, vilket hjälper till att ta längre mätningar med mer noggrannhet.

Använd det tandade ritsverktyget i slutet av bladet när en penna inte finns till hands.

Den tråkiga räfflade kanten på änden av tang kan också användas som en markör. Om du inte har en penna eller ett markeringsverktyg till hands, kör den tandade kanten fram och tillbaka över materialet som mäts för att markera platsen.

Förväxla inte spik och skruvgrepp för ett enkelt hål i tang.

Tangen har också ett litet hål i änden, strax ovanför den tandade kanten, speciellt utformad för att hakas fast på en spik eller skruv – mycket användbart när man mäter en plan yta och arbetar utan en partner. Sätt bara i en spik eller skruv på sidan av ytan, ta tag i huvudet på fästet med hålet på tang och dra ut bladet för att göra en snabb, exakt mätning.

Hålet i tang kan också användas för att skapa perfekta cirklar, bra om du skapar en lat susan eller rund bordsskiva. Sätt i en spik eller skruv i mitten av det material som ska mätas och haka sedan fast tangen på huvudet. Dra ut bladet till önskad radie (halva cirkelns diameter) och tryck på låset. Markera den första mätningen med en penna och håll pennspetsen lätt på ytan av materialet vid denna tidpunkt. Vrid måttbandet i hela 360 grader och håll tangenten ordentligt fäst vid spikens eller skruvens huvud. Slutför rotationen så ska du ha en perfekt cirkel.

 

Vanliga frågor om måttband

När och vem uppfann måttbandet?

Uppfinningen av det vanliga måttbandet var omkring 1868. Alvin Fellowes fick sitt patent för ett måttband med fjäderklick. Uppfinningen har sitt ursprung i Sheffield, England, i det historiska centrumet för Englands stålindustri.

Vad gör ett måttband? Vad är de bra för att mäta?

Ett måttband är ett tyg, plast, glasfiber eller metallband med linjära mätmarkeringar. Skräddare och snickare använder dem tillsammans med många andra yrken. Ett måttband kan bäras i fickan. Ett måttband är också bra för mätning runt hörn och / eller kurvor. Ett måttband är användbart för landskapsdesign, konstruktion, inredning och många andra saker. Idag är det vanligt att se dem i miniatyrform på en nyckelring eller som en annan typ av nyhet.

Vilka mått finns på ett måttband?

Ett måttband har vanligtvis två olika mätsystem. Detta är en blandning av tumsystemet och det metriska systemet. De flesta tillverkare har valt att använda båda systemen, oavsett orsak. Även om moderna mätningar vanligtvis tas i tum gör vissa inte det, så kalibreringarna stannar. Den övre halvan av ett måttband är vanligtvis i tum, uppdelat i steg åttonde och sextonde tum. Den nedre halvan av bandet är uppdelad i centimeter och millimeter. De stora siffrorna på toppen representerar tum, medan de små markeringarna mellan siffrorna representerar steg på en tum som nämnts tidigare.

Hur läser man millimeter på ett måttband?

Det metriska systemet är vanligare i Europa såväl som andra delar av världen. Eftersom det metriska mätsystemet är baserat på tiotals är det lättare att arbeta med det. Fler och fler fält växlar till detta mätsystem. Ett måttband använder centimeter istället för tum. Varje centimeter är uppdelad i tio lika delar som kallas millimeter. När du läser ett band i det metriska systemet, läs centimeterna och sedan antalet millimeter efter den sista hela centimeteren (förutsatt att det uppmätta objektet inte slutar på en centimeter). Om du skriver ner dessa siffror skriver du antalet centimeter och sätter en decimal. Skriv sedan antalet millimeter.

Hur kan jag välja det perfekta måttbandet?

Med så många produkter som finns tillgängliga på marknaden kan det ibland vara svårt att veta vilken som är rätt för dig. Du kanske är en byggare och behöver en robust, professionell band som kommer att klara tidens test … men är överväldigad av utbudet av band som säljs. Eller kanske du är en rörmokare som har tröttnat på att slänga band varannan månad genom korrosion … du vet att du behöver en band av rostfritt stål men inte är säker på vilken.

 

Vilka viktiga funktioner bör jag se över?

För att få det bästa måttbandet behöver du ett som skräddarsyr specifikt för hur du använder det – och inget måttband är detsamma. Det finns olika komponenter och detaljer som gör var och en unik, och det är anledningen till att du bör identifiera vad som gör varje band speciellt. Här är några av de utmärkta elementen att titta på:

Stå ut bladet

Bladets utstående är den längd som ett bandblad kan gå utan att kollapsa. För vissa band kräver det inte så mycket förlängning för att hela bladet ska falla. En bättre utmärkelse innebär att ditt måttband når längre utan att kollapsa. Detta är dock avgörande för en snickare, entreprenör eller någon intensiv arbetsplats. För hemmet eller enkla gör-det-själv-saker är utskjutandet av bladet inte lika viktigt.

Bladbeläggning

Bladbeläggningen är det som gör bandet stark och hållbar. Ju bättre beläggning, desto mer tillförlitlig är mätapparaten i livslängd och får en korrekt läsning. En bättre bladbeläggning påverkar också bandets utmärkta resultat, vilket gör den mycket mer stabil. Några exempel på beläggning inkluderar polyester och nylon.

Brett blad

Ett bredare blad påverkar också den övergripande kvaliteten på din mätgadget. Breda knivar är inte särskilt praktiska för mindre, mer fina jobb, men de är utmärkta för större konstruktioner som kräver mer specifik noggrannhet. Breda blad gör också markeringar mer synliga, vilket banar väg för bättre noggrannhet. Kärnan i bredare blad är att de kan hjälpa till att ge mer detaljerade och specifika avläsningar eftersom markeringarna är lättare att se och närmare kanten.

Tang

Tangen, eller ändkroken, är metallkroken i slutet av ditt måttband. Detta kan dock också vara den svagaste delen av bladet eller hela bandet. Medan det är tänkt att hålla bandet på plats för mer noggrannhet, kan tangenten fästas svagt och är något som kan utgöra ett noggrannhetsproblem. Sammantaget är tang en sak du bör vara uppmärksam på när du handlar för ett band. Se till att den inte dras tillbaka eller rör sig alls medan den är i drift. Sammantaget bör bandkrokens design inte vara rörlig. Som en lösning kan magnetiska tang ha en bättre avläsning och inte riskera att röra sig när du mäter.

Magnetisk krok

Noggrannhet är det viktigaste när du använder bandet. Det finns emellertid alldeles för många gånger när du går långt och kroken kommer ur sin plats och låter dig upprepa exakt samma process som du precis avslutat. En magnetkrok – eller tang – finns på versioner av måttband för att förhindra att bladets kropp kommer ur sin plats. Det förhindrar också att droppar inträffar medan du markerar downticks eller tar hänsyn till olika mätningar. Sammantaget är en magnetkrok gjord för effektivitet och effektivitet. De gör också att stå ut ur bladet mycket längre.

Bältesspänne

När du jobbar hela dagen med ett jobb kommer det en tid då du inte kan röra dig, men du behöver din band för mätning. Vad kan du göra? Ta tag i måttbandet på bältet och fortsätt arbeta. En bältesklämma är ett mycket fördelaktigt inslag i band eftersom de alltid har gadgeten med dig. Vissa är magnetiska, medan andra har en speciell klämma som binder runt ditt bälte eller bältesögla.

Markeringar

Det finns hundratals fästmarkeringar på spetsarna på ett enda bandblad. Medan de flesta ger en exakt skala för mätning kan de vara svåra att se. Nästan alla har en skala på 1 cm, andra förlänger sin skala till 0,5 cm, och vissa gör även att skalan går så långt som 0,1 cm. Om du har ett projekt eller yrke som kräver mer omsorg i precision och noggrannhet, skulle de mer tråkiga märkena på skalorna vara bäst. De tar gissningarna ur mätningen.

Dessutom har andra band märken på båda sidor av bandet. Om du föredrar en enhet framför en annan kan det vara onödigt, men att ha exakta markeringar i båda måttenheterna på toppen och undersidan gör mätningen enklare och mindre stressande.

Låsmekanism

För mer noggrannhet kan du få en bättre läsning med en låsmekanism. Dessa är ofta standard i måttbandsmodeller, men de garanteras inte alltid. Ett bladlås eller ett tumlås kan säkra bladet från att förlänga dess längd. Det här är en bra mekanism om du behöver stanna och markera några anteckningar.

Ett bladlås ska vara enkelt och funktionellt. Om du kan göra några måttbandstest innan du gör några inköp, testa tumlåset och om du kan använda det med ett finger. Om det är för svårt, leta efter andra modeller med ett lösare tumlås som styr bandlängden med precision och lätthet. Slutsatsen är att detta element ska vara enkelt att använda och kontrollera.

Det finns band där ute med autolås om du inte vill hantera den här kontrollen manuellt. Autolåset sitter fast när du når ett visst avstånd. Även om dessa kan vara knepiga först är de väldigt praktiska när du får tag på dem.

Kan ett måttband mäta vinklar? Om inte, vad ska användas?

Ett måttband är inte tillräckligt för att mäta vinklar. För att mäta vinklar behöver du en gradskiva (eller några snygga matematiska färdigheter). Eftersom de flesta av mig har tillgång till en gradskiva, är det vad jag antagligen borde använda. Gradskivan har två olika grupper av siffror: en uppsättning är från 0 ° till 180 ° och den andra uppsättningen går från 180 ° till 0 °. Gruppen av siffror som du läser beror på hur du placerar gradskivan. För att mäta vinklar med en gradskiva, placera mittpunkten på toppens vinkel. Rikta sedan upp ena sidan av vinkeln med nollmarkören på gradskivan (siffran 0). Läs sedan antalet grader där den andra delen av vinkeln skär talskalan.

Vad är standardstorleken på ett måttband?

De flesta av de måttband som jag har granskat ovan har blad som är 25 meter långa. Den andra standardstorleken är 4 meter. Bandmått med en längd av 8 meter kallas byggband och är mycket vanliga i byggbranschjobb. De har markeringar på fötterna och kommer i steg om 40 cm. Men måttbandet på 12 meter är perfekt för användning hemma.

När ska man använda dessa måttband?

Dessa måttband är en nödvändighet bland flera områden. Byggnadsarbetare kan använda den för att mäta olika projekt säkert på arbetsplatser. Alla DIYer kan använda måttband för flera projekt, medan skräddare kan skapa den perfekta klädseln.

Oavsett en persons karriärväg finns det alltid ett behov av att äga ett måttband. De är till exempel mer flexibla än vanliga linjaler, vilket gör att de kan vara betydligt bekvämare för allmänna mätningar. Det är säkert att säga att dessa mätanordningar är favoriterna bland styvare eller mindre hållbara mätanordningar.

Varje projekt bör kräva ett måttband. Utan ordentliga mätningar kan ett projekt ta längre tid och kräva mer ansträngningar att slutföra. Detta enkla faktum, tillsammans med det låga priset gör ett måttband till ett av de vanligaste verktygen i ett hem. Vissa måttband kan också pågå i flera år, så dess låga kostnad gör det till ett ännu mer tilltalande alternativ än vissa verktyg som lätt kan gå sönder, som en linjal.

Hur läser jag ett måttband?

Att få och läsa markeringar är en sak som de flesta av mig redan vet hur man gör. Till exempel, när du använder en standardband, är det största märket med det djärvaste numret vanligtvis i svart och är tummåttet. Ta slutet av bandet och placera den i slutet av objektet eller området du vill mäta. Förläng den till önskad längd och ta avläsningen.

Hur kan jag se om ett måttband är korrekt?

Måtten på stålband är kända för att vara mycket exakta och har byggts för att vara exakta. Men ett måttband kan vara fel och det kan vara sant om du inte använder det rätt. Ett band av grundläggande design och billigt betyder inte att det är felaktigt. Därför betyder det inte att du måste spendera mycket bara för att få exakta mätningar.

Vilka är de vanligaste bladmaterialen?

Det finns tre material som vanligtvis används vid tillverkning av måttblad; nämligen stål, rostfritt stål och glasfiber. Var och en har sina fördelar och nackdelar och bara du vet vilken som är bäst för din handel och dina behov. Jag har sammanställt en kort sammanfattning av fördelarna och nackdelarna med varje material för att hjälpa dig att göra rätt val …

Stål

Det mest använda materialet för bladkonstruktion, de allra flesta band till salu kommer att ha ett stålblad. Inte bara är stål hållbart och praktiskt, det erbjuder vanligtvis också fantastiskt valuta för pengarna för en vanlig användare. Stålband har nästan alltid en ljusgul beläggning med hög synlighet och har konventionella svarta och röda markeringar längs längden. Ytterligare beläggningar blir allt vanligare och medför en rad fördelar från reflektionsförmåga, hållbarhet och motståndskraft till nötning.

Rostfritt stål

Perfekt för dem som arbetar i våta eller leriga miljöer, måttband av rostfritt stål har i allmänhet en liten premie över ett konventionellt stålband. Med detta sagt kan de visa sig betydligt bättre valuta för pengarna när man tänker på att de är nästan helt motståndskraftiga mot korrosion. För någon som arbetar i en fuktig eller salt miljö kan detta betyda skillnaden mellan ett nytt band varannan månad och ett nytt band varannan år.

Glasfiberband

Glasfiberband faller i allmänhet in i kategorin “Långa band” och har en lojal följd av en mängd olika branscher. Glasfiberband uppskattas för sin höga draghållfasthet, flexibilitet, motståndskraft mot värme och nötning och tack vare användningen av öppna rullefodral, deras enkla rengöring.

Varför finns kroken i slutet av måttbandet lös?

Även om det inte verkar kontraintuitivt är det en designfunktion och en av de viktigaste delarna av ett måttband. En krok har sin egen tjocklek som påverkar din mätning. Kroken är fäst för att dra ut något när du mäter en ytterkant och sitter jämnt när du mäter en inre kant.

Vilken kroktyp är bäst?

Du kanske tror med fickband att alla ändkrokar är desamma … så är inte fallet! Alla fickband har en självjusterbar ändkrok av metall som rör sig in / ut för att kompensera för både interna och externa mätningar. Det kan dock vara där likheterna slutar.

Billigare band har vanligtvis en ganska liten, platt ändkrok som kan hakas över ett föremål så att användaren kan läsa mätningarna ovanifrån. Dyrare eller specialband kan ha flerriktade ändkrokar som gör att användaren kan fästa bandet på föremål ovanför, under och till och med åt sidan. Dessa är särskilt användbara för dem som arbetar ensamma och för dem som behöver läsa mätningar underifrån och ovan.

När det gäller inspektörernas band finns det ett antal olika kroktyper att välja mellan. Den mest populära typen för marknaden är en vikbar metallkrok med spetsar / tänder som gör att den kan förankras i marken eller hakas över ett föremål. Några dyrare band kommer också att ha en slinga (perfekt för att hålla på när du trampar ut eller för att förankra i marken med en pinne) medan andra bara har en slinga.

Vad betyder linjerna på ett måttband?

Linjerna på ett måttband är enkla att läsa när man förstår vad de representerar. De längsta linjerna representerar antalet tum från början av vilket utrymme som mäts. Detta är vanligtvis en annan färg än de andra siffrorna. De större märkena mellan varje tummärke representerar en halv tum. Markeringarna mellan varje halvtums märke representerar en kvarts tum, medan markeringarna mellan varje kvart tum representerar 1/8 tum. Mellan dessa 1/8 tum märken är 0,1 cm märken, med vissa måttband som bryter tummen ner i 32: e och till och med 64: e.

Hur rekylerar ett måttband?

Ett måttband lindar igenom ett indragningssystem inuti enheten. Ett utdragbart måttband har en platt fjäder lindad runt en spindel nära mitten av bandet. Bladet fästs sedan på fjädern. Problem uppträder ofta när bladet delas eller på annat sätt går sönder. När bandet dras hakar felet fast i fodralet, vilket hindrar bandet från att röra sig. Den enda lösningen är att byta ut bladet. Om den platta metallklämman i änden lossnar eller blir böjd – vanligtvis från att bandet tappas – resulterar det i felaktiga mätningar.

Hur mycket kostar ett bra måttband?

Kostnaden för ett måttband kan variera från cirka 40 kr till mer än 300 kr, beroende på dina behov. En lantmätares måttband kan uppgå till mer än 2 000 kr. Dessa priser återspeglar olika kvalitetsnivåer, individuella behov hos användaren och förväntad livslängd. De billiga bandet finns oftast i en järnaffär eller big-box-butik medan de dyrare vanligtvis finns i specialbutiker, till exempel de butiker som är specifikt för lantmätare etc. Om man inte bara vill ha ett bortkastbart måttband, han / hon måste hitta en mid-prismodell som passar deras behov och samtidigt ha den kvalitet som krävs för att hålla i olika förhållanden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top