Klicka här för att se fler måttband.
Alla kommer någon gång stöta på ett tillfälle då ett måttband behövs. Du ska kanske sy eller genomföra ett snickeriprojekt, oavsett behöver du äga ett måttband.
Visserligen är konceptet måttband ganska simpelt, det är ett band som mäter längder. Men marknaden är stor och erbjuder dig flera olika modeller, därför gäller det att vara försiktig om du vill få det bästa måttbandet för dig.
Faktorer som längd, bredd och måttenhet är oerhört viktiga att fundera över, men bandets noggrannhet och klassificering är också betydelsefulla.
I denna text får du möjligheten att läsa om fyra olika måttband och dess fördelar, men också en köpguide som förhoppningsvis underlättar ditt köp.
1. Bäst i test – Milwaukee Måttband
Klicka här för att se bästa priset
Om du vill ha ett hållbart och pålitligt måttband med 5 / 5 stjärnor i betyg finns det inte många alternativ att välja mellan, därför är detta måttband från Milwaukee en av få.
Produkten är både enkel och säker att använda, tack vare dess unika egenskaper. Den har nämligen dubbelsidig avläsning och fingerstop som skyddar dina händer.
Måttbandet är även utrustat med en kraftig magnet vid bandets topp som enkelt kan krokas fast på jämna ytor och rör.
För att uppnå extra komfort och hållbarhet är yttersidan påkostad med ett kvalitativt BS hölje som har ett mjukt gummerande grepp. Måttbandets maxlängd är på 5 m, men om inte bara det är speciellt kan bandet dras ut hela 4 m utan att böjas.
Precis som vanligt för dyrare modeller är även måttbandet utrustad med ett smidigt bältesclip, men denna variant är fickvänlig och sliter mindre på olika typer av textiler.
2. Populärast – Hultafors Måttband
Klicka här för att se bästa priset
Ett måttband är inte ett särskilt komplicerat verktyg, utan snarare ganska minimalistisk i sin design, vilket i kombination med sin enastående hållbarhet är precis vad Hultafors måttband är.
Denna oerhört populära produkt har en längd på 3 m och en bredd på 16 mm och tack vare graderingen i millimeter kan dina mätningar bli väldigt noggranna.
En bidragande faktor till modellens stryktålighet är den hållbara kapseln tillverkad av ABS plast men också måttbandets längd. En kortare längd gör nämligen produkten mindre utsatt för potentiella skador.
Men om något mot förmodan ändå skulle hända med produkten, är både band och mättungan utbytbara och finns att köpa som reservdelar. Modellen har också en passarfunktion som är utmärkt om du skall märka ut helt runda former och inte har tillgång till en vanlig passare.
Till skillnad från flera andra alternativ har Hultafors välutvecklade måttband en greppvänlig släde bakom sig, som gör mättungan väldigt lätt att fälla in och ut.
3. Premiumval – Ironside Måttband
Klicka här för att se bästa priset
Måttbandet från Ironside är det mest optimala valet om man ska mäta långa avstånd. Den har nämligen en längd på 50 m och är kvalitativ i sin design.
Visserligen kan det vara svårt att hantera ett band på 50 m och en bredd på 13 mm, men produkten har en säker ram av plast med ett vinklat och fällbart vevhandtag som underlättar arbetet.
Själva bandet är tillverkat i stål med en ögla och fällbar ändhake, men den har också en tolerans enligt EU:s precisionsnorm II.
Det långa måttbandet har flera användningsområden, den fungerar utmärkt för allt mellan konstruktion av byggnader och kast med liten boll.
Visserligen är priset något dyrare än för andra modeller, men som sagt är detta gula måttband 50 m långt och har EU:s precisionsnorm II och med det i åtanke är priset egentligen ganska lågt.
4. Billigast – Stanley Måttband
Klicka här för att se bästa priset
Om det allra viktigaste för dig är ett lågt pris, är måttbandet från Stanley det perfekta valet.
Visserligen resulterar det låga priset i avsaknad av vissa exklusiva funktioner men den har fortfarandet ett ergonomiskt utformat stöttåligt ABS hus som ger en bekväm användning.
Siffrorna och graderingarna på bandet är stora och därför lätta att avläsa även för den som normalt behöver glasögon med förstoring.
Måttbandet har standardlängden på 3 m men är däremot något smalare med 12,7 mm i bredd. Bandet är lätthanterat tack vare det bekväma och stora skjutbara låset.
För att undvika inkorrekta mätningar är produkten utrustad med Tru Zero kroken som ger exakta värden, både för inner- och yttermått.
Såklart innebär det lägre priset att modellen inte är lika kvalitativ och har inte samma livslängd som dyrare alternativ, men produkten är alldeles lagom för hemmafixare som inte planerar att använda måttbandet dagligen.
Lista över de bästa måttbanden 2023
- Bäst i test: Milwaukee
- Populärast: Hultafors
- Premiumval: Ironside
- Billigast: Stanley
Köpguide för måttband 2023
Du har nu kommit fram till att verktygslådan behöver ett nytt måttband, men hur köper jag det bästa måttbandet och vad ska man tänka på?
Trots att måttbandet i sig är ganska simpelt är det inte enkelt att svara på den frågan. Men vi på hantverksproffset gör allt för att underlätta för konsumenten.
Därför har denna köpguide skrivits. Här får du möjligheten att läsa om de viktigaste faktorerna att ha i åtanke när beslutet tas, vilka är:
- Längd
- Bredd
- Noggrannhet
- Måttenhet
- Digital
Längd
Det mest väsentliga och betydelsefulla kring ett måttband är självklart dess längd. Marknaden erbjuder flera olika alternativ och du måste bestämma vad som bäst passar dina arbetsområden.
Längden på måttband kan variera från 3 m till 100 m med otaliga längder däremellan, vilket innebär att ett generellt beslut kring om bandet ska vara långt eller kort måste tas.
Som sagt beror längden på vilket arbete som ska genomföras. För det klassiska snickeriet är ett kortare band bättre medan en längre modell är utmärkt vid alla uppmätningar av stora avstånd utomhus.
Standard för verktygslådan brukar vara ett måttband på 5 m, även om 3 m också är vanligt. Båda två är väldigt lika och för flesta användare spelar det inte jättestor roll vilken man väljer.
För de längre modellerna rekommenderas måttband på 50 m. Dessa är nämligen väldigt optimala för att mäta upp stora strukturer och landskapsarkitektur.
En längd som du bör undvika är 10 m, eftersom den ofta uppfattas som antingen för lång eller för kort. Därför bör du hellre lägga en extra fundering och antingen gå upp eller ner i längd.
>>> Kolla även in vinkelmätare här!
Bredd
Utöver längden är själva bredden på bandet också viktig att ha i åtanke, allt mellan 10 mm – 20 mm kan förekomma. Storleken på bredden kommer med både fördelar och nackdelar, vilket konsumenten behöver vara medveten om.
En modell med stor bredd är ofta mer hållbar, eftersom den inte riskerar att skadas av böjar och stötar lika mycket som en mindre variant. Det är också enklare att göra korrekta mätningar av långa objekt om bandet är brett.
Däremot är ett smalare band enklare att hantera, både under och utanför arbete. Dessa modeller väger nämligen mindre och kan utan problem få plats i din ficka eller på arbetsbältet.
Noggrannhet
Vanligtvis delas måttband upp i tre olika noggrannhetsstandarder och klasser. Den mest simpla modellen, som hittas i din lokala hårdvarubutik eller pysselaffär, är nästintill alltid oklassificerad, vilket innebär att den inte blivit testad och har ingen erkänd noggrannhet.
Visserligen är detta inte en garanti för felaktiga mätvärden, men om du vill uppnå ett kvalitativt resultat rekommenderas det att du köper ett klassificerat måttband.
Klass III är den lägsta officiellt erkända nivån på noggrannhet, men som tur är finns det inte särskilt många modeller på denna nivå. Företag och tillverkare brukar nämligen lägga extra krut på att förbättra sin kvalité och därmed uppnå klass II.
Klass II band täcker den stora majoriteten av de professionella och vardagliga kvalitetsband som säljs i Sverige idag. Nästan alla måttband som tillverkats av verktygsjättar har denna klassificering.
Noggrannheten för klass II ska vara ± 2,3 mm när en mätning på 10 m genomförs under en temperatur på 20 ° C och med en dragkraft på 50 ton.
Som ni alla förmodligen gissar är band i klass I de mest exakta måttbanden som kan köpas. Om samma mätning under samma förhållanden genomförs med ett klass I band, ska dessa vara korrekta till ± 1,1 mm, vilket är oerhört bra.
När du arbetar med mindre mått, t.ex. när du mäter tjocklecken av en bräda eller panel, rekommenderas det ofta att använda ett skjutmått istället.
Måttenhet
När det gäller måttenhet vill man självklart ha de metriska markeringarna, alltså mm, cm, dm och m. Däremot finns det också band med imperiala skalor, vilket innebär markeringar för fot, tum och bråk av tum.
Som tur är måste alla måttband som är tillverkade i Europa ha de metriska markeringarna, men vissa alternativ har både dessa markeringar och de imperiala. Du måste alltså besluta om ditt band ska ha en sida av varje eller båda sidor med metriska värden.
Att ha dubbelt med metriska markeringar kan ofta uppfattas som smidigt under användning, det minskar nämligen risken att mäta fel och möjliggör mätning av samma enhet på båda sidor.
Däremot finns det ju självklart fördelar med ett metriskt och imperialt band, även om det är ovanligt finns det ju tillfällen då tum används, exempelvis vid mätning av storleken på skärmar och TV-apparater.
”Se till att måttbandet du köper har minst en sida med metriska markeringar.”
Digital
Majoriteten av måttband är manuella och kräver att du själv läser av längden, det resulterar dock i vissa problem. Framför allt kan mätningen bli inkorrekt på grund av att du slarvar vid avläsningen.
Lösningen på detta problem är digitala måttband. Dessa modeller drivs på batterier och läser av längden utan att du behöver göra något, därför blir mätningarna väldigt korrekta och konsekventa.
Detta fenomen låter ju fantastiskt, men det finns ändå vissa nackdelar. Först och främst varar batterierna inte särskilt länge och du riskerar att bli avbruten mitt under arbetet.
Därefter är det mer teknik som riskerar att gå sönder. Ett manuellt måttband har vanligtvis en väldigt lång livslängd just för att den är manuell och inte innehåller en massa elektronik.
Slutligen så kostar ett digitalt måttband betydligt mer än ett vanligt, nu kommer helt plötsligt detta simpla och billiga verktyg belasta din plånbok.
Olika typer av måttband
Höljeband
Höljeband är den allra vanligaste typen av måttband och är den som främst används inom snickeri. Produkten har ett litet metall- eller plastfodral som innehåller själva mätremsan.
Dessa modeller är väldigt smidiga då de automatiskt drar in måttbandet i sin rulle och inte trasslar in sig när den ligger i verktygslådan. Längden för dessa band brukar vara antingen 3 eller 5 meter. De kan också förekomma som både digitala och manuella.
Diameterband
Diameterband är relativt lika höljeband i sin struktur, men med sin längd på allt mellan 30 cm och 150 cm är de designade för cirkulära föremål, både föra att mäta diameter och omkrets.
Dessa modeller är ofta ganska flexibla för att möjliggöra korrekta mätningar trots att bandet måste böjas.
Öppna rullband
Öppna rullband är de modeller som erbjuder en längd på allt mellan 10 m och 100 m. Dessa band används huvudsakligen för konstruktions och byggnadsarbeten. Men självklart fungerar de för alla långa mätningar, kanske för golf eller kast med liten boll.
Syband
Syband är den mest simpla modellen av måttband och är egentligen bara ett mjukt och löst band. Fördelen med dessa är att inget hölje är i vägen för dina mätningar.
Syband är också billiga och relativt simpla att hantera. Precis som namnet säger är de designade för att användas inom olika typer av syprojekt, därför är de lämpade för att mäta både kropp och tyg.
Vanliga frågor om måttband
Var kan man köpa ett måttband?
Måttband finns att köpa i flera olika butiker, allt från byggaffärer till pysselbutiker. Däremot rekommenderas det att du handlar online om bandet ska vara klassificerat.
Vad kostar ett måttband?
Kostnaden för ett måttband kan vara väldigt olika, allt från 50 kr till 1000 kan hittas. De billiga är ofta ganska simpla medan de dyrare antingen är väldigt långa eller är digitala.
Hur långt är ett måttband?
Längden på ett måttband kan vara allt mellan 3 m och 100 m. Generellt är de på 3 m och 5 m avsedda för snickeri medan de på 100 m och 50 m ska hantera olika konstruktionsmätningar.
Vilka typer av måttband finns det?
Höljeband, diameterband, öppna rullband och syband är de fyra allra vanligaste typerna. Läs mer om dessa under rubriken ”Olika typer av måttband”.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis gäller det att vara försiktig när köpet av måttband äger rum. Det finns flera faktorer att resonera kring, bland annat har längden och storleken en betydande roll.
Men även vilken typ av måttband är avgörande om köpet ska bli bra, ska det vara ett höljeband eller ett öppet rullband?
Slutligen ska du köpa ett band som har metriska mätningar, annars riskerar du att bli besviken.